100 stationer

100 stationer

Sweden

Vi är fyra vänner som flyttat till Stockholm. Nu upptäcker vi vår nya stad, en t-banestation åt gången. Varannan fredag publiceras en ny episod med fyra nya reseskildringar från något av huvudstadens hörn,

Episodes

#17: Blåsut, Mörby centrum, Råcksta, Bagarmossen.  


I fotspåren av Sveriges och Blåsuts Liberace. Bli en kamel genom nålsögat Mörby centrum. Se ljuset i Råcksta. Och lär dig av Bagarmossens exempel och bli en engagerad medborgare. Av och med Björn Alverfeldt, Louise Becker, Håkan Iwar och Erik Rosendahl.

#16: Bredäng, Västertorp, Hässelby gård, Thorildsplan.  


Ett helt avsnitt om hemligheter. Lär dig den hemliga handskakningen som krävs för att fullt ut träda in i Bredäng. Lär känna Stockholms kanske hemligaste innerstadsnära stadsdel Västertorp och dess historia av ambitiösa och misslyckade invånare. Följ med till Hässelby gård, där drömmen kanske en dag slår in. Och vem var den där Thorild som fick ge namn åt den - för att vara i innerstaden - synnerligen alldagliga platsen Thorildsplan? Av och med Håkan Iwar, Björn Alverfeldt, Erik Rosendahl och Louise Becker.

#15: Aspudden, Huvudsta, Karlaplan, Axelsberg.  


Hippienästet Aspudden, libanesisk grotta i Huvudsta, stjärntätt runt Karlaplan och den blinda fläcken Axelsberg. Av och med Louise Becker, Håkan Iwar, Björn Alverfeldt och Erik Rosendahl.

#14: Islandstorget, Hallunda, Stadshagen, Tensta.  


Islandstorget - har inget med Island att göra och är inget torg. Hallunda - ett kulturnäste i Botkyrka. Gråa, hemliga Stadshagen. Och Tensta, platsen där du aldrig behöver vara ensam. Av och med Björn Alverfeldt, Louise Becker, Håkan Iwar och Erik Rosendahl.

#13: Midsommarkransen, Rågsved, Östermalmstorg, Hornstull.  


Midsommarkransen - ett tvärsnitt av Sverige. Punkens Rågsved. Revolutionens Östermalm. Och den dyrköpta läxans plats - Hornstull. Av och med Björn Alverfeldt, Louise Becker, Håkan Iwar och Erik Rosendahl.

#12: Brommaplan, Rådmansgatan, Masmo, Hagsätra.  


Brommaplan - himmel eller undergång? Rådmansgatan - en helt alldaglig gata som fått ge namn åt en av stadens mest centrala t-banestationer. Varför? Och vad borde den heta i stället? Erik upptäcker ett för honom tidigare helt okänt Masmo. Och i Hagsätra träffar Louise en björn i en trädgård. Av och med Håkan Iwar, Björn Alverfeldt, Erik Rosendahl och Louise Becker.

#11: Rinkeby, Fruängen, Svedmyra, Skarpnäck.  


Krigiska urförorten Rinkeby, nyrika klippförorten Fruängen, naturistiska naturförorten Svedmyra och röda nyförorten Skarpnäck. Av och med Louise Becker, Håkan Iwar, Björn Alverfeldt och Erik Rosendahl.

#10: Hötorget, Ropsten, Sockenplan, Gullmarsplan.  


Hötorget - ett levande bevis på att nödvändig modernisering till slut besegrar romantiserad nostalgi. Ropsten - Stockholms Mellanöstern. Sockenplan - ännu ett Enskedestopp där inget händer, fast på ett bra sätt. Och Gullmarsplan - platsen man måste förtiga för att få människor att stanna kvar. Av och med Björn Alverfeldt, Louise Becker, Håkan Iwar och Erik Rosendahl.

#9: Sätra, Mälarhöjden, Skanstull, Blackeberg.  


Okända Sätra med sitt unikt alldagliga vattentorn, kulissen Mälarhöjden, svettigt på södra Södermalm och narrationens näste Blackeberg. Av och med Björn Alverfeldt, Erik Rosendahl, Louise Becker och Håkan Iwar.

#8: Globen, Tekniska högskolan, Universitetet, Alby.  


Förändringens vindar blåser kring Globen och på slakthusområdet. På KTH och Universitetet är det däremot lågsäsong. Och så gör 100 stationer debut i Botkyrka kommun, närmare bestämt i grönskande Alby. Av och med Björn Alverfeldt, Louise Becker, Håkan Iwar och Erik Rosendahl.

#7: Kista, Odenplan, Örnsberg, Sandsborg.  


Utomjordiska Kista, övernaturliga Odenplan, disiga Örnsberg och lillgamla Sandsborg. Björn Alverfeldt, Louise Becker, Håkan Iwar och Erik Rosendahl.

#6: Västra skogen, Abrahamsberg, Enskede gård, Stureby  


En sago- eller spökvandring i Västra skogen. Hemtrevlig, inre inredningsresa i Abrahamsberg. Enskede går - en hipsterfri fläck söder om söder. Och distraktionsfria och fantasieggande Stureby. Av och med Björn Alverfeldt, Louise Becker, Håkan Iwar och Björn Alverfeldt.

#5: Åkeshov, Zinkensdamm, Kärrtorp, Duvbo.  


Kaviar, rugby och små hundar i Bromma. Hornsgatans enorma koncentration av tragiska människoöden och sargade privatekonomier. Kultursatelliten Kärrtorp. Svåråtkomliga, villaspäckade ex-arbetarkvarteret Duvbo. 100 stationer görs av Björn Alverfeldt, Louise Becker, Håkan Iwar och Erik Rosendahl.

#4: Kristineberg, Mariatorget, Akalla, Hallonbergen.  


West Coast-vibbar på västra Kungsholmen, civiliserat bohemeri runt Mariatorget, en chilensk ekoodlare som hungerstrejkar på Akalla torg och en "one hood fits all"-ideologi i fina Hallonbergen. Björn Alverfeldt, Louise Becker, Håkan Iwar och Erik Rosendahl.

#3: Vårberg, Telefonplan, Bergshamra, Husby.  


Bergsförvirring i Vårberg. Moderna tider på Telefonplan. Kontrastrikedomens Bergshamra. Husby - Sveriges Norge. 100 stationer är en podcast om mellansvensk infrastruktur av och med Björn Alverfeldt, Louise Becker, Håkan Iwar och Erik Rosendahl.

#2: Liljeholmen, Hammarbyhöjden, Solna Centrum, Rissne  


Arbetarklassnostalgi och sossejakt i Liljeholmen. Bajenlandet Hammarbyhöjden. Livets roulette i Solna. En tidsresa i Rissne. 100 stationer är en podcast om mellansvensk infrastruktur av och med Björn Alverfeldt, Louise Becker, Håkan Iwar och Erik Rosendahl.

#1: Sundbybergs centrum, Rådhuset, Ängbyplan, Kungsträdgården.  


Raggningsnästet Sundbyberg, maktcentrat Rådhuset, apokalypsens Ängbyplan och våldets Kungsträdgården.

0:00/0:00
Video player is in betaClose