24syv Morgen

24syv Morgen

Denmark

24syv Morgen giver dig en god start på dagen. Vi fortæller dig dagens vigtigste historier fra ind- og udland, så du er godt klædt på til dagens opgaver.

Episodes

Demonstration mod hjemsendelse af flygtninge. En historie om et voldeligt...  

Netværket ”Welcome to Denmark” vil her til morgen forsøge at stoppe tvangshjemsendelsen af 10 afghanere. Hjemsendelsen sker fra Roskilde Lufthavn, hvor 40-50 demonstranter forventes at deltage i aktionen, der først og fremmest vil blokere indgangene til lufthavnen. Vi taler med Søren Warburg, talsmanden for ”Welcome to Denmark”.

Funda Özokcu er 28 år gammel og bor i Odense. For 10 år siden mødte hun en ung mand, som hun blev forelsket i, men lykken varede ikke ved. Han begyndte at slå hende, og den voldelige adfærd fortsatte de næste 10 år, indtil Funda sidste år endelig tog sig sammen og søgte om skilsmisse. I dag fortæller Funda sin historie om at være i et voldeligt forhold.

Kontanthjælpsmodtager Gordon Flink glemte at melde afbud til en jobsamtale, fordi hans mor pludseligt døde. Jobcentret reagerede ved at sænke hans kontanthjælp med 3200 kroner – selvom han havde forklaret dem situationen. Gordon Flink er i studiet for at fortælle mere.

Værter: Kaare Svejstrup & Kristoffer Eriksen

DF versus LA. Højrepopulisterne skal smage deres egen medicin. Nyt fra Trump.  

Er blå blok ved at kollapse? Det diskuterer vi i dagens udsendelse. I denne time taler vi om forholdet mellem DF og LA, som mildest talt har været en smule anspændt på det sidste. For eksempel har DFs transportordfører Kim Christiansen været ude og kritisere transportminister, Ole Birk Olesen, for at være ”for dårligt forberedt.”

Venstreorienterede og ”indvandrervenlige” partier som for eksempel Enhedslisten og Radikale Venstre skal tage ved lære af højrepopulisternes måde at kommunikere på – de skal kommunikere mere aggressivt. Det er den eneste måde at bekæmpe højrepopulismen på. Sådan siger Lisbeth Zornig Andersen, stifter af Huset Zornig. Med i studiet har vi også Kim Elmose, der er formand for Radikale Venstre i Roskilde.

Donald Trump har nu været præsident i 38 dage. Vi diskuterer de sidste 24 timers nyheder fra Det Hvide Hus med USA-analytiker og vært på programmet Kampagnesporet, Mads Fuglede.

Værter: Kaare Svejstrup & Kristoffer Eriksen

Er blå blok ved at kollapse? Bortvist direktør vil sagsøge Hummel. Hvad der...  

Regeringen er ikke i stand til at føre sin politik igennem, og derfor er det borgerlige Danmark ved at kollapse. Sådan skriver Noa Redington, tidligere særlig rådgiver for Helle Thorning-Schmidt, i Politiken.

Administrerende direktør i Hummel gennem 24 år, Søren Schriver, blev den 9. februar bortvist fra virksomheden og anklaget for forsøg på blandt andet bedrageri. Erhvervsredaktør på Berlingske, Peter Suppli Benson, er i studiet for at fortælle nærmere om sagen.

I sidste uge brugte Donald Trump Sverige som et skrækeksempel på, hvordan det kan gå, når et land tager for mange indvandrere ind. Den svenske regering afviser dog, at landet har de problemer med indvandrere, som Trump påstår. Alligevel oplevede Stockholmforstaden Rinkeby voldelige sammenstød blot to dage efter Trumps udtalelser. Vores reporter Tinne Hjersing Knudsen er taget til Rinkeby, for at blive klogere på området.

Værter: Kaare Svejstrup & Kristoffer Eriksen

24syv Morgen 08.05 27-02-2017 (3)  

24syv Morgen giver dig en god start på dagen. Vi fortæller dig dagens vigtigste historier fra ind- og udland, så du er godt klædt på til dagens opgaver.

24syv Morgen 07.05 27-02-2017 (2)  

24syv Morgen giver dig en god start på dagen. Vi fortæller dig dagens vigtigste historier fra ind- og udland, så du er godt klædt på til dagens opgaver.

24syv Morgen 06.05 27-02-2017 (1)  

24syv Morgen giver dig en god start på dagen. Vi fortæller dig dagens vigtigste historier fra ind- og udland, så du er godt klædt på til dagens opgaver.

Nationen! bliver til teater. Vi hylder Vejdirektoratet. Henrik Dahl revser...  

Mange af debattrådene fra Ekstra Bladets berygtede og frygtede brugerunivers 'nationen!' er nu blevet til et teaterstykke på teateret Mungo Park i Kolding. Det betyder, at alle replikkerne i stykket er taget direkte fra kommentarene hos 'nationen!'. Vi taler med Thomas Harder, debatredaktør på nationen! Og Sophie Lauring, instruktør på forestillingen "nationen!".

Vejdirektoratet færdiggør Silkeborgmotorvejen 2,5 milliarder kroner billigere end forventet. Vejdirektoratet ikke bare overholder budgetter og deadlines, De leverer ofte penge tilbage til staten. I perioden 2010-2016 blev Vejdirektoratet bevilliget ca. 25 milliarder til udarbejdelsen af 32 større projekter. Af de penge afleverede de ca. 6 milliarder tilbage. Silkeborgmotorvejen er et af de projekter, der blev færdiggjort med en besparelse på 2,5 milliarder kroner. Det var en besparelse på ca. 40 procent. Det skrev Jyllands-Posten i onsdags. Vi har inviteret  Jens Jørgen Holmboe - direktør i Vejdirektoratet, i studiet til en salut.

Musiker Kim Larsen har en søn, som endnu ikke er kendt i den brede offentlighed.  Han hedder Hjalmer og er 21 år gammel - og han har for nylig udgivet sin første sang "Hjem til en anden". Hjalmer bruger ikke sit efternavn Larsen, når han optræder, men man er ikke i tvivl om, at han er en Larsen, når man ser ham i hans nye musikvideo. Vi ville gerne have interviewet Hjalmer her til morgen om hans musikdebut, men pladeselskabet Universal har meddelt os, at Hjalmer endnu ikke stiller op til interview.

Værter: Claus Cancel  & Tinne Hjersing.

24syv Morgen 07.05 24-02-2017 (2)  

24syv Morgen giver dig en god start på dagen. Vi fortæller dig dagens vigtigste historier fra ind- og udland, så du er godt klædt på til dagens opgaver.

24syv Morgen 06.05 24-02-2017 (1)  

24syv Morgen giver dig en god start på dagen. Vi fortæller dig dagens vigtigste historier fra ind- og udland, så du er godt klædt på til dagens opgaver.

Afskaffelse af Rigsfællesskabet? Fra grillbar til Grundfos og LA i samråd om...  

Er det på tide at Grønland og Færøerne bliver selvstændige? Vi diskuterer spørgsmålet med Færøerne- og Grønlandsordfører for de Konservative, Rasmus Jarlov, og landsstyreformand i Grønland, Aleqa Hammond.

Humphrey Lau er 1. generations-indvandrer fra Kina og kom til Danmark som 8-årig. Han voksede op i et hårdt miljø på Amager i København, hvor han hver dag knoklede i sine forældres grillbar til langt ud på aftenen. I dag er han direktør for den danske pumpegigant Grundfos i Kina. Vi taler med ham om hans vej fra grillbar til Grundfos.

Transport- og bygningsminister Ole Birk Olesen fra Liberal Alliance skal i dag i samråd i Folketinget om et syv år gammelt blog-indlæg som han skrev til netsitet Damefrokosten.com under overskriften: ”Jeg anklager… kvinder”. Vores politiske redaktør, Brian Weichardt spørger Rasmus Prehn, der har foretaget indkaldelsen, hvorfor et syv å gammelt indlæg skal optage Folketingets tid.

Værter: Tinne Hjersing og Claus Cancel 

Aktiv dødshjælp, danskkundskabsproblemer hos indvandrerbørn og update på Trump  

75-årige Svend Lings fra organisationen ”Læger for Aktiv Dødshjælp” er blevet politianmeldt af Styrelsen for Patientsikkerhed, efter han i tirsdags i 24syv Morgen fortalte, at han har hjulpet mere end 10 syge danskere med at dø. Vi spørger ham hvorfor.

Indvandrerbørnene i landets tre største kommuner er langt bagud i dansk, når de starter i børnehaveklasse. Det viser resultatet af Kommunernes sprogvurderinger af 0. klasses elever, som Radio24syv har fået indsigt i. Vi taler med 19-årige Esma Yüksel, der har tyrkisk-kurdiske forældre, som ikke talte dansk, da hun startede i skole, selvom hun er født i Danmark.

Donald Trump har nu været USA's præsident i 33 dage og er hver dag kommet med nye vilde planer og udmeldinger. USA-analytiker og vært på Kampagnesporet på Radio24syv er med på telefon og fortæller om de nyeste updates Trump.

Værter: Tinne Hjersing og Claus Cancel 

Dalende fødealder, fiasko i Afghanistan, danskkundskabsproblemer hos...  

Gennemsnitsalderen for fødende kvinder er faldet for første gang i 40 år, viser tal fra Danmarks Statistik. Men også mændene får børn tidligere – gennemsnitsalderen er faldet fra 33,5 til 33,4 år. Vi taler med Jon Reitz, som er kandidatstuderende på CBS, og som fik barn i en tidlig alder.

Afghanistan er en fiasko, siger tidligere udsendt og nuværende folketingskandidat for De Konservative, Caspar Stefani. Hans udmelding kommer efter den arabiske nyhedsstation Al Jazeera i går havde premiere på dokumentaren ”The Fall of Helman”. Vi spørger ham hvorfor.

I København taler 4 ud af 10 indvandrerbørn ikke et alderssvarende dansk ved skolestart. I Odense gælder det 5 ud af 10 og i Århus er tallet 6 ud af 10. Det viser resultatet af Kommunernes sprogvurderinger af 0. klasses elever, som Radio24syv har fået indsigt i. Vi taler med Børne- og Socialminister Mai Mercado og leder af Børnehuset Kragsbjerg i Odense, Marianne Barthélemy.

Værter: Tinne Hjersing og Claus Cancel 

Ekspert i socialret: man kan godt drage i krig, og samtidig være for syg til...  

I mandags kunne BT afsløre, at enkelte syrienskrigere har modtaget overførselsindkomst i form af førtidspension og sygedagpenge imens de har deltaget i krigen i Syrien. Lektor i socialret ved Aalborg Universitet Nina Von Hjelmcrone forklarer historien til Berlingske med disse ord: "Man er ikke nødvendigvis rask nok til at arbejde, bare fordi man kan deltage i en krig" Og den forklaring undrede vores kollega Kristoffer Eriksen. Derfor ringede han til Nina Von Hjelmcrone. Vi talte tidligere på morgenen om USAs præsident Donald Trump, manden der gang på gang sætter verdens medier på overarbejde på grund af fortalelser og kontroversielle udsagn. Og reaktionen fra verdens medier var ikke mindre, da præsidenten nævnte følgende på sit pressemøde her i weekenden. Problemet var bare, at der ikke var noget sindsoprivende at berette fra aftenen før i Sverige. Det viste sig dog at være en fortalelse fra Trump, der i stedet refererede til et interview med instruktøren Ami Horowitz der blev interviewet på det amerikanske medie Fox News aftenen før. Ami Horowitz er nemlig manden bag dokumentarfilmen Stockholm Syndrome, der følger to svenske politimænd og problematisere flygtningesituationen i Sverige. Vi taler med Claus Christensen, ansvarshavende chefredaktør, Filmmagasinet Ekko. Siden valget i 2015 har det store tema i dansk politik været skattelettelser.Oprindeligt var det den daværende Venstre-regerings plan at sænke skatten for et år siden. Det blev udskudt til sidste efterår, men her blev det heller ikke til noget, fordi Liberal Alliance insisterede på markante topskattelettelser. For få uger siden udskød den nye V-LA-K-regering så skattelettelserne til næste efterår, men i går skete der alligevel noget med skatten. Det skete, da et bredt flertal i Folketinget stemte for at hæve skatten en lille smule for at finansiere en del af det hul, som afskaffelsen af PSO-afgiften efterlader i statskassen. Vi taler med Økonomi- og indenrigsminister Simon-Emil Ammitzbøll (LA). Værter: Claus Cancel Tinne Hjersing.

Skal bederum på skoler forbydes? Liberale kan ikke enes om Trump. USA truer...  

Socialdemokratiet vil forbyde bederum på skoler og universiteter.  et slog Socialdemokratiets erhversuddannelsesordfører Mattias Tesfaye fast i går, da et beslutningsforslag om emnet blev behandlet i Folketinget.  Alligevel stemte S kun gult til forslaget, som kommer fra Dansk Folkeparti. Vi taler med Isabella Sarchar, medlem af Dansk Folkepartis ungdom og elev på Københavns Voksensuddannelsescenter .

"Donald Trump er en afstumpet, hadefuld lystløgner." Sådan skrev direktør for den liberale tænketank CEPOS, Martin Ågerup, om USA's præsident i en kronik i Berlingske d. 15. februar. Men det er ikke alle danske liberale, der deler denne holdning. Vi taler med Morten Hjelmsø, erhvervsmand og tidl. direktør i dansk softwarevirksomhed, og Martin Ågerup, direktør i den borgerlig-liberale tænketank CEPOS.

I kan ikke bede amerikanerne om at vise mere omsorg for jeres egne børns sikkerhed, end i selv gør. "sådan lød beskeden fra den amerikanske forsvarsminister James Mattis til de europæiske forsvarsministre. Hvis ikke vi klapper hælene sammen og begynder at bruge 2% af BNP på forsvar, sådan som vi har forpligtet os til gennem NATO, så truede Mattis med at trække noget af den amerikanske støtte til Europas forsvar. I øjeblikket bruger vi kun 1.17%. Vi taler med  Henrik Dam Kristensen, Socialdemokratiets forsvarsordfører.

Værter: Claus Cancel & Tinne Hjersing.

Soc. Dem. vil forbyde bederum på skoler. USA trækker støtten hvis ikke EU...  

Socialdemokratiet vil forbyde bederum på skoler og universiteter.  Det slog Socialdemokratiets erhversuddannelsesordfører Mattias Tesfaye fast, da Folketinget i går behandlede et forslag fra Dansk Folkeparti om at forbyde bederum på alle offentlige uddannelsesinstitutioner.  Alligevel stemte Socialdemokratiet ikke for DFs forslag. Vi taler med Mattias Tesfaye, Soc. Dem.

"I kan ikke bede amerikanerne om at vise mere omsorg for jeres egne børns sikkerhed, end i selv gør." Sådan lød beskeden fra den amerikanske forsvarsminister James Mattis til de europæiske forsvarsministre ved et møde i Bruxelles i sidste uge. Hvis ikke vi klapper hælene sammen og begynder at bruge 2% af BNP på forsvar, sådan som vi har forpligtet os til gennem NATO, så truede Mattis med at trække noget af den amerikanske støtte til Europas forsvar. I øjeblikket bruger vi kun 1.17%. Men hvad mener venstrefløjen egentlig om forsvarets størrelse? Vi taler med Nikolaj Villumsen, forsvarsordfører i Enhedslisten.

DR går nu ind i en sag, hvor et af deres eksterne programmer har været for lidt kreative i deres forretningsmetoder. Der er tale om Danmarks næststørste radioprogram, P4-programmet Café Hack, som har opkrævet betaling for at optage en udsendelse på Sallingsund Færgekro på Mors. Vi taler med Lars daneskov, redaktør for P4.

Værter: Claus Cancel & Tinne Hjersing.

Aktiv dødshjælp og vaccine-modstand  

Svend Lings fra organisationen "Læger for Aktiv Dødshjælp" har hjulpet mere end 10 personer med at dø på en human måde. Han har gjort det vel vidende, at det er ulovligt - men han mener, at han har en moralsk forpligtelse til at hjælpe. Vi taler med ham.

Sundhedsstyrelsen frygter nu, at tro begynder at overtrumfe fakta. Udviklingen sker, fordi flere og flere danskere er begyndt at sætte spørgsmålstegn ved fakta  og søger alternativ viden, når det gælder vacciner og sundhedråd. Vi taler med Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen og Rose Maimonide, personlig vejleder og forfatter.

Værter: Claus Cancel og Tinne Hjersing

Aktiv dødshjælp, Rigsfællesskabet og Trump  

Svend Lings fra organisationen "Læger for Aktiv Dødshjælp" har hjulpet mere end 10 personer med at dø på en human måde. Han har gjort det vel vidende, at det er ulovligt - men han mener, at han har en moralsk forpligtelse til at hjælpe. Lisa Eltorp, uhelbredeligt syg med lungekræft og Pernille Schnoor, Ældre- og Sundhedsordfører for Alternativet.

Debatten om Rigsfællesskabet er blevet mere aggressiv og konfrontatorisk de sidste par år, i takt med at flere og flere ønsker selvstændighed. Og det betyder nu, at grønlandske debattører, der ikke tror på selvstændighed, bliver truet med tæsk og at blive slået ihjel. Nauja Lynge, dansk-grønlandsk forfatter.

USAs præsident Donald Trump udpegede i går aftes dansk tid en ny sikkerhedsrådgiver. Han har valgt general H. R. McMaster som ny national sikkerhedsrådgiver i stedet for Michael Flynn, der trak sig i sidste uge, efter kun 23 dage på posten. Vi taler med Mads Fuglede, USA analytiker og vært på Kampagnesporet.

Værter: Claus Cancel og Tinne Hjersing

Aktiv dødshjælp, Rigsfællesskabet og kæledyr  

Svend Lings fra organisationen "Læger for Aktiv Dødshjælp" har hjulpet mere end 10 personer med at dø på en human måde. Han har gjort det vel vidende, at det er ulovligt - men han mener, at han har en moralsk forpligtelse til at hjælpe. Vi taler med Lise Møller, formand for Lægeforeningens Etiske Udvalg.

Debatten om Rigsfællesskabet er blevet mere aggressiv og konfrontatorisk de sidste par år, i takt med at flere og flere ønsker selvstændighed.Og det betyder nu, at flere grønlandske og danske debattører - der ikke tror på selvstændighed - bliver truet med tæsk og at blive slået ihjel. Vi taler med Janus Tobias Madsen, dansker bosat på Færøerne.

Danskerne gider ikke længere købe kæledyr. På 15 år er antallet af dyrehandlere i Danmark faldet fra omkring 500 forretninger til nu omkring 100, og nye tal fra Danmarks Statistik viser, at danskerne bruger markant færre penge på indkøb af kæledyr. Vi taler med Dan Nürnberg, formand for dyrehandlernes brancheforening "Fokus på dyr" .

Værter: Claus Cancel og Tinne Hjersing

24syv Morgen 08.05 20-02-2017 (3)  

Donald Trump har nu været præsident i USA i fire uger. Og som mange medier har berettet om, så er det ikke gået stille for sig. Han er i daglig krig med pressen, og har flere gange løjet i medierne. Fredag afholdte han så sit første pressemøde i det hvide hus. Og det var på mange måder noget for sig, hvis du spørger eksperter. Vi taler med Mads Fuglede, vært på programmet Kampagnesporet her på kanalen.

Måske kender I det, at man får kolde fingerspidser, mens man sidder foran computeren og trykker på tastaturet.  23-årige Martin Sørensen og Emil Frølund fra Århus har opfundet deres helt eget varmetastatur, der med hjælp fra indfrarød-teknologi kan opvarme tastatur og mus.

2-300 borgere fra Brøndby Strand var lørdag formiddag mødt op til demonstration ved byens kulturhus med danske flag og bannere. Budskabet for dagens demonstration var kærlighed til Brøndby Strand. Vi taler med Said Mo El Idrissi arrangør og medlem af Radikale Venstre. Og Kent Max Magelund Borgmester i Brøndby, og Socialdemokrat.

Værter. Claus Cancel & Tinne Hjersing.

24syv Morgen 07.05 20-02-2017 (2)  

"Rejs til Uganda - oplev livet i en flygtningelejr". Sådan lød tilbuddet til turister på Folkekirkens Nødhjælps hjemmeside i Vinterferien. Vi gjorde os brug af tilbuddet og tog med Folkekrikens Nødhjælp til en flygtninglejr i Uganda sammen med et hold af danske unge. Vi taler med  Mia Baagø på 22 år og Marie Trampedach på 18 år, der begge var med på turen. Vi taler også med Christian Juhl, udviklingsordfører for Enhedslisten  Og Claus Kvist Hansen, Udviklingsordfører for Dansk Folkeparti.

Vejles borgmester Arne Sigtenbjerggaard fik flere beskeder om, at det ikke ville være muligt for politieleverne at starte 1. januar. Det viser en aktindsigt fra fra Vejle Kommune.  Inden regeringen i slutningen af januar måned besluttede at placere den nye politiskole i Vejle, havde Arne Sigtenbjerggaard ved flere lejligheder sagt, at skolen ville være indflytningsklar 1. januar 2018. Vi taler med Hans Skovgaard, politisk reporter her på stationen.

Madprogrammer på tv med mandlige værter er meget maskuline og madprogrammer med kvindelige værter er meget feminine. Det er konklusionen i en ny bog ved navn "Ma(d)skulinitet - Kønskamp i tv-køkkenet" af Jonatan Leer, madkulturforsker ved Aarhus Universitet. Vi taler med ham og med Nikolaj Kirk, kok og vært på Nak og Æd.

Værter: Claus Cancel & Tinne Hjersing.

0:00/0:00
Video player is in betaClose