24syv Morgen

24syv Morgen

Denmark

24syv Morgen giver dig en god start på dagen. Vi fortæller dig dagens vigtigste historier fra ind- og udland, så du er godt klædt på til dagens opgaver.

Episodes

Danmarks sidste øboere og Nordkoreas leg med Atombomber (3)  

Der bliver færre og færre øboer her i Danmark. I det sydfynske øhav ligger Hjortø. En times sejlads fra Svendborg. Hjortø er et billede på den her udvikling. I dag bor der tre mennesker på Hjortø. Landbrugsjorden ligger brak og skolen og mejeriet er for længst lukket. Reporter Viktor Reddersen har været i Hjortø for at møde de måske sidste øboere.

Forrige søndag gennemførte Nordkorea deres sjette atomprøvesprængning. Angiveligt var det en brintbombe, fem gange mere kraftfuld end den bombe, som nordkoreanerne prøvesprængte i september sidste år - og tre gange kraftigere end bomben, der udraderede den japanske by Hiroshima i 1945. Vi taler med Markus Bernsen, journalist på Weekendavisen.

Værter: Kristoffer Eriksen og Kaare Svejstrup

Høyre vinder i Norge og ny tv-serie om ISIS (2)  

Høyre vandt sent i går aftes det norske stortingsvalg. Dermed kan den nuværende statsminister Erna Solberg fortsætte. Der blev valgt 70 kvinder ind, og dermed passerer kvinderne for første gang 40% i det norske storting. Det er ny rekord. Vi taler med Hanne Stedje, journalist på Sogn Avis i Norge.

Mini-serien "The State" handler om terrororganisationen Islamisk Stat, og som har minipremiere imorgen i Danmark på National Geopraphic. Men knap havde serien været vist i engelsk fjernsyn, før kritikken begyndte at hagler ned over den. Og spørgsmålet er, om man overhovedet kan lave fiktionsfilm over noget så alvorligt og aktuelt? Vi spørger Nikolaj Scherfig, manuskriptforfatter.

Størstedelen af de danske folkeskolelever kan lide at gå i skole. Sådan lyder konklussionen i en ny, stor trivselsrapport. Hovedparten af eleverne synes, at det er helt ok at bruge daglidagen på skolebænken. De trives. Og de er glade for deres klassekammerater. Vi taler med Hans Henrik Knoop, lektor ved Aarhus Universitet.

 

Værter: Kristoffer Eriksen og Kaare Svejstrup

Hard-Kåre, glade skoleelever og orkanen Irma (1)  

Medicinalvirksomheden Lundbeck faldt i går 11,3 milliarder kroner i værdi, efter det kom frem at den administrerende direktør Kåre Schultz havde sagt op til fordel for en direktørstilling i et israelsk firma. Vi taler med Michael Friis Jørgensen, chef-aktieanalytiker i Almindelig Brandt Markets.

Størstedelen af de danske folkeskolelever kan lide at gå i skole. Sådan lyder konklussionen i en ny, stor trivselsrapport. Hovedparten af eleverne synes, at det er helt ok at bruge daglidagen på skolebænken. De trives. Og de er glade for deres klassekammerater. Journalist Mia Kjeldset har været et smut på Sct. Jørgens Skole i Roskilde.

I søndags ramte den berygtede orkan Irma delstaten Florida i USA I løbet af ganske kort tid var tre personer blevet dræbt og 4,4 millioner hjem og virksomheder stod uden strøm. Altsammen som følge af Irmas hærgen. Hvordan har præsidenten Donald Trump håndteret katastrofen Irma? Vi spørger, Mirco Reimer-Elster, Ph.D ved Det Europæiske Universitetsinstitut i Firenze.

Værter: Kristoffer Eriksen og Kaare Svejstrup


24syv Morgen 08.05 11-09-2017 (3)  

24syv Morgen giver dig en god start på dagen. Vi fortæller dig dagens vigtigste historier fra ind- og udland, så du er godt klædt på til dagens opgaver.

Lars Aslan Rasmussen føler sig truet og veganske studenterhuer (2)  

Politikeren Lars Aslan Rasmussen har anmeldt en mand der har sendt beskeder til ham om, at han håbede at møde ham på Nørrebro. Den besked opfattede Lars Aslan Rasmussen som værende truende. Manden er nu tiltalt for §121 i straffeloven, som omfatter offentligt ansatte. Paragraffen bruges som regel, når en sag vedrører betjente, sygeplejersker, falckreddere og lignende. Men påstanden om trusler, valgte anklagemyndigheden ikke at tiltale manden for. Til gengæld tiltalte de ham for "med hån, skældsord eller anden fornærmelig tiltale at have overfaldet" Lars Aslan Rasmussen. Anklageren ville oprindeligt have ham i fængsel for udtalelserne, men vil nu i stedet gå efter en bøde til den tiltalte på minimum 5000 kroner. Vi taler med Lars Aslan Rasmussen og spørger ham indtil episoder, hvor han selv har kaldt andre for skældsord.

Nu kan man få en vegansk studenterhue. Hvad er det og hvorfor nu det? Vi spørger indehaver af C.L.Seifert, Anders Eriksen.


Værter: Kristoffer Eriksen og Kaare SvejstrupUnge studenter leger læger i Afrika, De Radikales præcisering af...  

I dag fortæller vi på Radio24syv, hvordan unge ufaglærte danskere, som kun har en studentereksamen, har fået lov til at udføre sundhedsfaglige indgreb på afrikanske patienter, mens de på deres sabbatår har været på et såkaldt observationsophold på et hospital i Afrika med virksomheden Try Medics. Det møder massiv kritik fra Lægeforeningen, Jordemoderforeningen og Dansk Sygeplejeråd. Vi taler med Kristine  Andersen, som har været i Afrika med Try Medics, og Dorte Steenberg, næstformand i Dansk Sygeplejeråd.

Siden folketingsvalget i 2015 har Socialdemokratiet og De Radikale bevæget sig længere og længere væk fra hinanden. Det er især på udlændingeområdet, at grøfterne mellem de to tidligere regeringspartnere er blevet dybere og dybere. Men i sidste uge meldte De Radikales Sofie Carsten Nielsen så ud, at partiet nu ville "præcisere" deres udlændingepolitik. Vi spørger hende, hvad denne præcisering rent konkret er.

En dansk færge i Sorthavet er lige nu midtpunktet i en diplomatisk krise.12 migranter har i mere end en måned været spærret inde på den danske færge, Kaunas, der sejler mellem Ukraine og Tyrkiet, fordi ingen af de to lande vil tage i mod dem. Vi har besøg af Niels Smedegaard, Adm.direktør i DFDS, der ejer færgen.

Værter: Kristoffer Eriksen og Kaare Svejstrup

24syv Morgen 08.05 08-09-2017 (3)  

24syv Morgen giver dig en god start på dagen. Vi fortæller dig dagens vigtigste historier fra ind- og udland, så du er godt klædt på til dagens opgaver.

Burde folketingsmedlemmer ha' talt etnisk udrensning med Myanmars leder under...  

Mindst 160.000 Rohingya-muslimer er de sidste to uger flygtet fra Myanmar til nabolandet Bangladesh. De flygter fra det, som FN kalder en etnisk udrensning. I sidste uge var Folketingsmedlemmerne Claus Kvist Hansen fra Dansk Folkeparti og Ulla Sandbæk fra Alternativet på officielt besøg i landet for at se et vaccinationsprogram, som Danmark støtter. Her mødtes de to politikere med Myanmars leder Aung San Suu Kyi. Hun har i mange år været et symbol på fred i Myanmar, men på det seneste har hun fået hård kritik fra blandt andet FN for at være medvirkende til den her etniske udrensning af Rohingya-muslimerne. Men hverken Ulla Sandbæk eller Claus Kvist Hansen nævnte den etniske udrensning under mødet med Aung San Suu Kyi. Vi taler med Michael Aastrup Jensen, udenrigsordfører for Venstre.

 

Berlingske er blevet udsat for spin af indvandrerbanden "Brothas". Det kunne Ekstra Bladet fortælle i denne uge. Den 12. august bragte Berlingske nemlig et opsigtsvækkende interview med en anonym bandeleder, som efter eget udsagn ville lægge kortene på bordet og besvare det spørgsmål som alle medier, politifolk og politikere har forsøgt at få svar på denne sommer: Hvorfor skyder banderne i København på hinanden? Men i forgårs kunne Ekstra Bladet så pludselig fortælle, at historien ikke passer. Ekstra Bladets historie kommer nogenlunde samtidig med, at Berlingske har indstillet deres egen bandedækning til en af de fornemmeste journalistiske priser: "FUJ-prisen" - der gives for den bedste undersøgende journalistik. Vi taler med Berlingskes chefredaktør Tom Jensen.

Værter: Asger Juhl og Ida Herskind

Dansk Greenpeace-aktivist i polsk træ, Odense presser bandemedlemmer på...  

En ung dansk mand sidder i et træ i en polsk skov. Under ham står en stor gruppe polske skovbetjente i camouflagetøj, som forsøger at få ham ned fra træet. Den unge mand i træet er dansker og hedder Thomas Molnár Karlsson. Han er Greenpeace-aktivist og har i mere end en uge forsøgt at stoppe den polske regerings skovhugst fra den ikoniske BIA-LO-WIEZA skov. Skoven er Europas sidste urskov. Vi taler med ham.

 

Over 60 procent af alle bandemedlemmer, der står i politiets banderegister, fik i løbet af 2016 udbetalt kontanthjælp fra kommunen. Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen udtalte i går, at han er 'forarget' over, at flertalet af bandemedlemmerne har fået udbetalt kontanthjælp, og han vil nu se på, hvordan man kan stramme op. Dansk Folkeparti er parat til at gå skridtet videre og fratage alle dem, der står i banderegisteret, kontanthjælpen. Også selv om de følger reglerne og står til rådighed for arbejdsmarkedet. Vi taler med Jane Findahl, koncernchef i beskæftigelses- og socialforvaltningen i Odense Kommune.

 

I Canada kan private organisationer og personer gå sammen og forpligte sig økonomisk på at sponsorere en flygtning. De skal betale for alt. Transport, tag over hovedet, medicin osv. Sponsoratet løber som udgangspunkt et år - herefter er flygtningefamilien på egen hånd. Bør vi åbne op for samme mulighed herhjemme og lade private hjælpe flygtninge økonomisk i Danmark? Vi taler med Michael Böss, lektor ved Aarhus Universitet med speciale i canadiske forhold.

Værter: Asger Juhl og Ida Herskind 

Nationalmusset vil have din dagbog & Ritt Bjerregårds erindringer (3)  

Hvad er ifølge danskerne selv det mest interessante i deres liv, som vi skal fortælle eftertiden om? Det undersøger Nationalmuseet ved at indsamle dagbøger fra danskere, der beskriver deres dag i går - onsdag de 6. september 2017. Vi taler med Lykke Pedersen, seniorforsker hos Nationalmuseet.

En af de absolut mest markante skikkelser i Socialdemokratiet har udgivet andet bind af sine erindringer med titlen 'Valgt', om det politiske spil i kulisserne gennem hele perioden. Vi har besøg i studiet af Ritt Bjerregård, og taler med hende om hendes største skandaler.

Værter: Ida Herskind og Asger Juhl


Forfatterindsamling og statssponsorerede bandemedlemmer (2)  

80 forfattere vil samle penge ind til uledsagede flygtningebørn, så de kan betale transporten for at få deres familier bragt til Danmark. Som reglerne er nu, skal alle flygtninge selv betale for transporten, når de skal familiesammenføres. Vi taler med Ahmad Mahmoud, debattør.

En aktindsigt, som Radio24syv har fået hos Rigspolitiet, viser at 60 procent af de i alt 358 personer, der står opført i politiets banderegister, modtog kontanthjælp i løbet af 2016. Sponsorerer den danske stat bandemedlemmer? Vi spørger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen.

Værter: Ida Herskind og Asger Juhl


Orkanen Irma, Prins Henriks demens og indsamling til flygtningebørn (1)  

Orkanen Irma er den kraftigste orkan i Atlanterhavet i over et årti.  Med vindstyrker helt op til 300 km/t er det en katerogi fem orkan - den højst mulige kategori. Vi taler med Peter Kroul, der er bosat i Antigua Barbuda i Caribien.

Kongehuset meddelte i går, at Prins Henrik lider af demens. Udmeldingen kommer efter en længere periode med flere kontroversielle handlinger og udtalelser fra prinsgemalen. Er det tid til selvransagelse i mediebranchen efter alle de kritiske artikler om Prins Henrik? Vi har spurgt Niels Pinborg, chefredaktør i Se&Hør.


80 forfattere vil samle penge ind til uledsagede flygtningebørn, så de kan betale transporten for at få deres familier bragt til Danmark. Som reglerne er nu, så skal alle flygtninge selv betale for transporten, når de skal familiesammenføres. Vi taler med Nicolai Kobberup Larsen, venligbo og en af initiatigvtagerne til forfatter-arrangementet.

Værter: Ida Herskind og Asger Juhl

Mediebossernes løn, orkanen Irma og Per Stig Møllers "erindringer" (3)  

Et flertal af partiernes medieordførere kræver større åbenhed om lønningerne i mediebranchen. Argumentet er, at de danske dagblade samlet set får 836 millioner kroner i støtte om året. Og med så mange skattekroner i spil, så kan man forvente større åbenhed i medier, mener de. Vi spørger Tom Jensen, chefredaktør på Berlingske, hvor meget han tjener.

Den tropiske orkan, Irma, blæser netop nu ind over Caribien. Den er det, man kalder en kategori 5-orkan, hvilket er det højeste på skalaen. Irma er den kraftigste orkan, der har ramt Caribien siden 2005.

Per Stig Møller var udenrigsminister fra 2001 til 2010. Og han giver i bogen en førstehåndsberetning fra en af de mest begivenhedsrige og intense perioder i dansk udenrigspolitik efter 2. Verdenskrig. Det var i det årti, at Danmark gik i krig i Afghanistan og Irak, hvor vi mistede mere end 50 soldater. Vi har besøg af Per Stig Møller i studiet.


 

Værter: Asger Juhl og Ida Herskind

Lønningerne i mediebranchen, Glæden med skeden og nyt om ubådssagen (2)  

Et flertal af partiernes medieordførere kræver større åbenhed om lønningerne i mediebranchen. Argumentet er, at de danske dagblade samlet set får 836 millioner kroner i støtte om året. Og med så mange skattekroner i spil, så kan man forvente større åbenhed i medier, mener de. Vi spørger Troels Myhlenberg, direktør for Jysk Fynske Medier, hvor meget han tjener.

Bogen "Glæden med skeden - Alt du har brug for at vide om dit underliv", udkommer i dag på dansk. Men er der virkelig er brug for endnu en bog om kvindens krop?  Og kan man overhovedet lære noget nyt om sin krop af at læse den? Vi har bedt tre danske kvinder om at læse den og sætte en rød streg hver gang, at de læser noget, som de IKKE vidste i forvejen.

Dommeren i Københavns byret mener, at der er begrundet mistanke om, at ubådskaptajn Peter Madsen er skyldig i manddrab, og hans varetægtsfængsling forlænges med yderligere fire uger. Det sker efter gårsdagens åbne retsmøde, hvor offentligheden for første gang fik Peter Madsens egen forklaring på, hvad der skete i ubåden for knap en måned siden, hvor den svenske journalist Kim Wall mistede livet. Retsreporter, Marie Louise Toksvig forklarer hvad hun oplevede i retssalen.

Værter: Asger Juhl og Ida Herskind

Eksamenssnyd, nyt feministisk parti og 16 fængslede tiggere (1)  

Gymnasieelever, der snyder til eksamen, skal betale op til tre måneders SU tilbage. Sådan lyder et nyt forslag fra De Konservative. Men det mener Danske Gymnasieelevers Sammenslutning  er et rigtig dårlig ide. Vi taler med Brigitte Jerkel.

Både Norge og Sverige har feministiske partier. Og nu får Danmark også et. "Feministisk Initiativ", hedder det, og ved efterårets kommunalvalg får københavnerne mulighed for at sætte deres kryds ved partiet. Vi taler med Maria Mortensen, Talsperson for Feministisk Initiativ i Danmark.


Har Justitsminister Søren Pape i strid med loven instrueret politiet i at anholde udenlandskudseende tiggere  og ladet de danske gå? Siden den nye tiggeribestemmelse trådte i kraft midt i juni er der faldet 16 domme. Alle 16 mod udlændinge - alle 16 er idømt 2 ugers fængsel. Ingen danske tiggere er dømt. Vi taler med Rune Lunde fra Enhedslisten.


Værter: Asger Juhl og Ida Herskind


Danske Bank indblandet i hvidvask – igen. Hvad har boganmeldere læst i deres...  

Danske Bank er igen i mediernes søgelys, når Berlingske i dag kan fortælle, at banken i flere år lod Aserbajdsjan sende flere milliarder kroner gennem fire konti i bankens estiske afdeling. Pengene er blandt andet gået til magtfulde politikere og indflydelsesrige mediefolk fra hele verden. Journalist på Berlingske Michael Lund er i studiet, for at gøre os klogere på sagen.

I juni spurgte Weekendavisen forskellige boganmeldere og litteraturinteresserede, hvad de havde tænkt sig at læse i deres sommerferie. Vi ringer til de adspurgte for at høre dem, om de overhovedet nåede igennem deres lister af imponerende værker.

Basil Hassan er navnet på manden som angiveligt stod bag et attentat mod den danske islam-kritiker Lars Hedegaard, og som er efterlyst i hele verden, fordi han efter sigende er en ledende figur i Islamisk Stat. Nu står hans fætter, Chadi El-Cheikh Hassan, frem og fortæller, at Basil er død. Chadi er med os i studiet for at fortælle om sin egen og Basils opvækst – og om hvorfor deres liv endte med at tage helt forskellige drejninger.

Værter: Ida Herskind & Asger Juhl

Er små skattelettelser godt nok til LA? Hvad har boganmeldere læst i deres...  

Kan skattelettelserne blive så ubetydelige, at Liberal Alliance ikke vil bakke op om dem? Det spørger vi Joachim B. Olsen, finansordfører for Liberal Alliance, om i dag. Regeringens skatteudspil, som blev fremlagt i sidste uge, indeholder nemlig slet ikke så store skattelettelser, som Liberal Alliance ville have foretrukket, hvis de selv kunne bestemme.

Inden sommerferien spurgte Weekendavisen flere boganmeldere og litteraturfolk, hvilke bøger der stod på deres sommerlæseliste. Listen skulle fungere som inspiration for avisens læsere, og blandt de nævnte bøger var der mange store klassikere af forfattere som f.eks. Virginia Woolf og Margaret Atwood. Nu hvor sommeren er gået på hæld, ringer vi til de adspurgte for at spørge, om de overhovedet fik læst noget på deres liste.

Mellem 2013 og 2016 blev antallet af hjemmefødsler med hjælp fra en jordemoder tredoblet. Vi har besøg i studiet af jordemoder Karen Ingversen, som opfordrer sunde og raske kvinder til at føde hjemme. De danske fødselslæger advarer dog mod denne stigning i antallet af hjemmefødsler, og derfor diskuterer vi i dag om det er en god idé, at føde hjemme.

Værter: Ida Herskind & Asger Juhl

Etnisk udrensning i Myanmar. Har Socialdemokratiet misforstået tiggerloven?...  

Ifølge FN finder der i øjeblikket ”en bevidst etnisk udrensning” sted i Myanmar. I løbet af de sidste 10 dage er op mod 90.000 medlemmer af det muslimske rohingya-mindretal flygtet fra Myanmar til Bangladesh. Vi taler med rohingya-muslim Zakaria Abdul Rahim, som kom til Danmark som flygtning i 2004, og som nu arbejder som integrations- og erhvervskonsulent i Vejle. Hans familie befinder sig stadig i Myanmar, men i går fik han besked om, at hans bror havde tænkt sig at flygte mod Bangladesh i dag.

Socialdemokratiet må have misforstået den stramning af tiggerloven, som et flertal i Folketinget i juni indførte, og som partiet dengang stemte for. Det mener juraprofessor fra Syddansk Universitet, Sten Schaumburg-Müller. Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen udtalte nemlig inden loven blev vedtaget, at partiet kun ville stemme for, hvis loven ikke kriminaliserede danske hjemløse. Nu er en dansk hjemløs dog blevet fængslet som følge af tiggeri.

Antallet af hjemmefødsler med hjælp fra en jordemoder er tredoblet fra 2013 til 2016, og mange jordemødre anbefaler raske kvinder at føde i hjemmet. Men hjemmefødsler foregår ikke altid uden risiko. I dag taler vi med én af vores lyttere fra Nordjylland, som mistede sit barn under en hjemmefødsel, og som derfor mener, at man bør fortælle  mere om de risici, som en hjemmefødsel kan medføre.  

Værter: Ida Herskind & Asger Juhl

Kommunalvalg vil betyde indflydelse til Alternativet. Hizb ut-Tahrir hverver...  

Alternativet står til at få 10 % af stemmerne i Københavns Kommune ved det kommende kommunalvalg, og vil dermed fremover også kunne få betydelig indflydelse på den politik, der bliver ført i København. Vi har derfor inviteret spidskandidat i København for Alternativet, Niko Grünfeld, i studiet, for at diskutere nogle af de forslag, som Alternativet fører valgkamp med – f.eks. kødfrie dage i børnehaven og 30-timers arbejdsuge.

Den islamistiske forening Hizb ut-Tahrir vil gerne tilbyde et islamistisk ”alternativ” til de unge kriminelle, der er indblandet i bandekonflikten. Derfor har foreningen øget deres rekrutteringsindsats ved at afholde stormøder, spørgetimer og ved at lægge videoer ud på de sociale medier om bandekonflikten. Vi har besøg i studiet af Niddal El-Jabri, projektansvarlig i organisationen Mino Danmark, der arbejder for etniske minoriteter i Danmark.

Regeringen favoriserer landbruget i højere grad end miljøet. Det mener de to miljøorganisationer Det Økologiske Råd og Danmarks Naturfredningsforening. Vi taler med miljøordfører for Venstre, Erling Bonnesen, og vi spørger ham, om Danmark er blevet mindre grønt efter Venstre overtog regeringsmagten i 2015.

Værter: Ida Herskind & Asger Juhl

Venstre har gjort Danmark mindre grøn. Dansk tigger ramt af ny tiggerlov....  

Danmark er ikke længere i front, når det kommer til miljøpolitik. Siden Venstre overtog regeringen i 2015, er Danmark nemlig gået den forkerte vej og har stemt imod miljø-tiltag i EU og FN. Det mener flere miljøorganisationer. Vi taler med Kaare Press-Kristensen, seniorrådgiver i Det Økologiske Råd, og med Thyge Nygaard, seniorrådgiver ved Danmarks Naturfredningsforening.

Hen over sommeren er 18 udenlandske tiggere blevet fængslet, efter et flertal i Folketinget i juni valgte at stramme tiggerloven. I dag kan Radio24syv afsløre, at en dansk tigger nu også er blevet ramt af loven. Det bekræfter Anklagemyndigheden i København. Vi taler med Josephine Fock, retsordfører for Alternativet, der stemte imod stramningen af tiggerloven.

Den islamistiske forening Hizb ut-Tahrir bruger bandekonflikten til at hverve nye medlemmer ved at tilbyde et islamistisk ”alternativ” til de unge kriminelle. Men er Hizb ut-Tahrir egentlig en god vej ud af bandekriminaliteten? Vi har besøg af professor ved det teologiske fakultet ved Københavns Universitet med speciale i Islam, Thomas Hoffmann.

Værter: Ida Herskind & Asger Juhl

0:00/0:00
Video player is in betaClose