24syv Morgen

24syv Morgen

Denmark

24syv Morgen giver dig en god start på dagen. Vi fortæller dig dagens vigtigste historier fra ind- og udland, så du er godt klædt på til dagens opgaver.

Episodes

24syv Morgen 08.05 18-01-2017 (3)  

I går fortalte internet-aktivist Christian Hintze, hvordan han fredag tog ind på en politistation i Odense for at anmelde to sexvideoer med mindreårige, som han havde spottet på Facebook. Men politiet ville ikke tage imod anmeldelsen. Vi taler med Benny Larsen, politiinspektør, Fyns Politi.

Kulturhovedstad-arrangementet åbner officielt på lørdag med et brag af en fest. I alt kommer hele projektet til at koste 420 millioner - altså knap en halv millard offentlige skattekroner. Vi taler med Jacob Bundsgaard fra Socialdemokratiet og Lars Boje Mathiesen fra Nye Borgerlige.


Bogen "Mein Kampf" af folkemorderen Adolf Hitler har fået et comeback i Tyskland. Lige siden Anden Verdenskrig har det været forbudt af udgive bogen af den tidligere tyske diktator. MEN: i 2016 udkom Mein Kampf igen. Søren Gosvig, lektor i filosofi fortæller om Hitler og hans bog.


Værter: Tinne Hjersing Knudsen og Kare Svejstrup


24syv Morgen 07.05 18-01-2017 (2)  

Theresa May satte hård mod hårdt i går, i en tale om Storbritanniens brexit-strategi. Hvis ikke EU giver britterne forsat adgang til det indre marked, toldfrihed og ret til at begrænse adgangen for EU-borgere - så forvandler vi os til et finansielt paradis ala Singapore. Vi taler med Rebecca Adler-Nissen, professor ved institut for statskundskab, Københavns Universitet.

Otte mænd ejer det samme den fattigste halvdel af verden. Det har man kunne læse om siden i mandags, hvor udviklingsorganisationen Oxfam IBIS udgav rapporten "En økonomi for de 99 procent" . Vi taler med Lars Koch, international chef i Oxfam IBIS og Simon-Emil Ammitzbøll, økonomiminister.

Værter: Tinne Hjersing Knudsen og Kaare Svejstrup

24syv Morgen 06.05 18-01-2017 (1)  

Er den økonomiske ulighed et problem? Ifølge rapporten ejer verdens otte rigeste mænd det samme som den fattigste halvdel af klodens befolkning. Altså 3,6 milliarder mennesker. Vi taler med Martin Thorborg, iværksætter og mangemillionær.

Filmen 'Dræberne fra Nibe' er blevet rakket ned af de københavnske anmeldere på de store aviser og tidsskrifter, men publikum strømmer i biografen for at se filmen. Især i Jylland er filmen et hit. Vi taler med Kim Pedersen, formand for brancheforeningen Danske Biografer.

Sidste år efterspurgte Karina Due, dyrevelfærdsordfører for Dansk Folkeparti, justitsministerens holdning til en sag, der springer lidt i øjnene: "Hvordan forholder ministeren sig til, at en lang række familier i en bydel i Rønne er ramt af, at deres katte mishandles eller helt forsvinder?" Vi taler med Karina Due, dyrevelfærdsordfører DF.


Værter: Tinne Hjersing Knudsen og Kaare Svejstrup

24syv Morgen 17-01-2017 (3)  

Et nyt lovforslag vil gøre det muligt at lukke hjemmesider, der overtræder den såkaldte racisme- og diskriminationsparagraf. Men forslaget møder kritik fra flere sider – direktør i tænketanken Justitia Jacob Mchangama er bange for, at forslaget vil komme til at begrænse den frie debat.

Socialdemokratiet og Nye Borgerlige stjæler stemmer fra DF. Faktisk viser en ny undersøgelse foretaget af valgforsker Kasper Møller Hansen, at Socialdemokratiet har fået 41.000 stemmer fra DF, mens hele 45.000 tidligere DF-vælgere nu vil stemme på Nye Borgerlige i stedet. Politisk redaktør her på kanalen Brian Weichardt er i studiet.

Skal man som patient selv kunne bestemme, om man vil genoplives eller ej? Det diskuterer vi i dag. Tidligere talte vi med Liselott Blixt, sundhedsordfører i DF, som mener, at det skal være op til patienten selv, om man vil genoplives. Vi taler også med Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen, der mener, at det er op til lægen at vurdere.

Værter: Tinne Hjersing Knudsen & Kaare Svejstrup

24syv Morgen 17-01-2017 (2)  

Kan vi komme netkrænkelser til livs via lovgivningen? Det diskuterer vi i dag, efter et nyt lovforslag vil gøre det muligt at blokere danske hjemmesider, der krænker enkeltpersoner. Forsvarsadvokat med speciale i netkrænkelser, Sofus Borch Schaufuss, mener dog at det er politiets indsats, der skal styrkes – en holdning der bakkes op af Christian Hintze, der i fredags gik til politiet i Odense, for at anmelde to sexvideoer af unge mindreårige, som var blevet delt på Facebook. På politistationen fik han dog at vide, at politiet ikke kunne gøre noget ved sagen, medmindre de unge på videoen selv anmelder det. Christian Hintze er i studiet for at fortælle mere.

Oslo Kommune har forbudt kørsel med dieselbiler i frostvejr. Forbuddet gælder fra klokken 6 om morgenen til klokken 22, og er blevet vedtaget fordi kombinationen af ingen vind og koldt vejr gør partikelforureningen i luften høj. Vi taler med Ole Hertel, professor på Institut for Miljøvidenskab ved Aarhus Universitet.

Senere i dag vil den britiske premierminister Theresa May præsentere en 12-punkts-plan for, hvordan Storbritannien vil forlade EU. Vi spørger EU-korrespondent for Politiken, Per Thiemann, hvad vi kan forvente os af Mays plan.

Værter: Tinne Hjersing Knudsen & Kaare Svejstrup

24syv Morgen 17-01-2017 (1)  

70 procent af 3Fs medlemmer tror ikke på, at deres børn får det bedre end dem selv, og kun en fjerdedel mener, at fremtiden ser lys ud i de kommende år, viser en undersøgelse foretaget af 3F. Vores reporter Mads Oddershede har sat sig for at finde ud af, hvad der skaber denne utryghed for fremtiden, og er blandt andet taget ud for at besøge et par tømrere, der vil fraråde deres børn at blive håndværkere.

”Skywalker hoolock gibbon” er navnet på en ny abeart, som en gruppe forskere har opdaget i Kinas regnskove. Arten er opkaldt efter Star Wars-karakteren Luke Skywalker, og det er faktisk ikke helt ualmindeligt, at forskere finder på kreative navne, når de har gjort sig nye opdagelser. Biolog Peter Gravlund er i studiet for at gøre os klogere.

Elever der har mobilen med til undervisning får op til 20 % mindre ud af undervisningen og ligger lavere på karakterskalaen. Det viser forsøg lavet af den amerikanske psykolog Bruce Henderson fra Western Carolina University. Vi taler med Annette Prehn, som er sociolog, underviser og forfatter, og som har beskæftiget sig med indlæring og mobiltelefoner.

Værter: Tinne Hjersing Knudsen & Kaare Svejstrup

24syv Morgen 08.05 16-01-2017 (3)  

Stop hetzen af Thyra Frank og begynd afbureaukratiseringen. Sådan siger afbureaukratiseringsordfører for Liberal Alliance, Henrik Dahl efter ældreminister Thyra Frank har været udsat for hård kritik, på grund af udtalelser fra bogen ”Thyra Frank – livsglæde og stjernestunder”. Formand for FOA Dennis Kristensen er også i studiet for at diskutere sagen.

I Aarhus er det tidligere blevet foreslået at forbyde kønsopdelt svømning. Nu er forslaget dog ændret, så kvindesvømningen kan fortsætte, så længe de laver deres egen forening. Men hvorfor overhovedet lave en lov, når den er så nem at omgå? Og hvad siger kvinderne til forslaget? Det diskuterer vi med Gert Bjerregaard fra Venstre i Aarhus Byråd og Elsebeth Frederiksen, som er med i en støtteforening for kvindesvømning i Gellerup.

I løbet af de sidste par uger er Obama blevet hyldet for sine mange bedrifter i sin tid som USAs præsident. Vi diskuterer hvordan Obamas eftermæle skal lyde med to af Danmarks tidligere udenrigsministre Mogens Lykketoft og Per Stig Møller.

Værter: Tinne Hjersing Knudsen & Kaare Svejstrup

24syv Morgen 07.05 16-01-2017 (2)  

Danskernes Parti har ”i en række tilfælde indsendt vælgererklæringer fra vælgere, som ikke selv har udfyldt dem”. Sådan stod der i sidste uge i en artikel fra Kristeligt Dagblad. Men det er ikke sandt – i virkeligheden er der tale om cirka 10 henvendelser fra folk, der kun har modtaget en invitation til at afgive vælgererklæring. Formand for Danskernes Parti Daniels Carlsen er i studiet for at diskutere sagen.

Barack Obama er netop gået ind i sin sidste uge som USAs præsident, og er i løbet af de sidste par uger blevet hyldet som en præsident, der har skabt håb og forandring i USA og resten af verden. Men Obama har også sine fejl og mangler – i denne time er Philip Christian Ulrich, udenrigsredaktør på Kongressen.com, i studiet for at diskutere Obamas udenrigspolitik.

I dag taler vi om hacking: om de cirka 1000 årlige cyberangreb mod Danmark, der er af så alvorlig grad, at de undersøges af Forsvarets Efterretningstjeneste, og om Ruslands påståede hacking af det amerikanske demokratiske parti og det amerikanske valg. Thomas Lund-Sørensen, chef for Center for Cybersikkerhed ved Forsvarets Efterretningstjeneste, er i studiet.

Værter: Tinne Hjersing Knudsen & Kaare Svejstrup

24syv Morgen 06.05 16-01-2017 (1)  

24syv Morgen giver dig en god start på dagen. Vi fortæller dig dagens vigtigste historier fra ind- og udland, så du er godt klædt på til dagens opgaver.

24syv Morgen 08.05 13-01-2017 (3)  

24syv Morgen giver dig en god start på dagen. Vi fortæller dig dagens vigtigste historier fra ind- og udland, så du er godt klædt på til dagens opgaver.

24syv Morgen 07.05 13-01-2017 (2)  

Joe Biden og Obama bekræftede i går, at de blev briefet af efterretningsfolk i sidste uge om, at Rusland muligvis har kompromitterende informationer om den kommende præsident Donald Trump. Vi taler med Mads Fuglede, USA-analytiker.

I dag kan vi på Radio24syv afdække nye oplysninger om, hvorfor Langeland Kommune for tre uger siden ret opsigtsvækkende blev fyret som asyloperatør af Udlændingestyrelsen. Hidtil har Udlændingestyrelsen sagt, at der ikke var "tillid" til Langeland Kommune, men i dag kan vi altså fremlægge nye oplysninger, som fortæller, hvad der har ført til den manglende tro på, at Langeland Kommune kunne drive asylcentre. Reporter Viktor Reddersen forklarer.

Bliver vi overvåget via mikrofonen i computeren? Flere oplever at modtage målrettede reklamer om produkter, som de har talt om ved tæt deres computer eller smartphone. Anders Kjærulff, vært på programmet Aflyttet, fortæller.


Værter: Fadime Turan og Claus Cancel

24syv Morgen 06.05 13-01-2017 (1)  

Var det en tragedie, der skete i Ulstrup? Det mener vores gæst - Sandie Westh, radiovært på P7Mix - ikke. Det var derimod et femdobbelt mord på linje med dem, hvor morderen er en fremmede, mener hun. 

Det går strygende for Socialdemokratiet for tiden. I hvert fald i meningsmålingerne, hvor partiet nu er Folketingets suverænt største. Socialdemokratiet ligger i snit på omkring 27 procent i meningsmålingerne. Og det er flere længder foran de nærmeste konkurrenter i Venstre og Dansk Folkeparti, der begge ligger under 20 procent. Vi taler med tidligere formand for DSU, Camilla Schwalbe.

Placeringen af et flygtningecenter Hellerupvej i Hellerup nord for København, har skabt røre i lokalområdet. Til gengæld er der også én enkelt person, der har skrevet en positiv mail til kommunen om at hun glæder sig til at få de 60 flygtninge som medborgere og vil gøre sit til, at de skal føle sig velkomne. Reporter Kristian Danholm har talt med hende - Lise Rovsing, dyreklinik-ejer i Hellerup.

Værter: Fadime Turan og Claus Cancel


24syv Morgen 08.05 12-01-2017 (3)  

Butikker skal selv have lov til at vælge, om de vil tage imod kontanter, når klokken er mellem 10 om aftenen og 6 om morgenen. Sådan det fra erhvervsminister, Brian Mikkelsen, som vil stå i spidsen for lovforslaget. Vi taler med erhvervs- og forbrugsordfører, Anders Johansson (K), om den kritik forslaget har mødt. 

Det kostede næsten 70.000 kroner, da Danmarks Radio i 2013 betalte for, at USA-korrespondent Johannes Langkilde fik sin hustrus hest transporteret fra Danmark til USA. Det var en fejl, erkender DR's nyhedsdirektør nu.

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har blåstemplet Schweiz' beslutning om at give bøder til forældre, der ikke vil sende deres børn til svømning med det modsatte køn. Vi spørger muslim Eva Lis Nielsen, hvorfor hendes 2-årige søn ikke må gå til svømning med piger, når han kommer i puberteten. 

Værter: Fadime Turan og Claus Cancel

24syv Morgen 07.05 12-01-2017 (2)  

Claus Ødegaard bor i Sverige men arbejder og har kæreste i Danmark. Hans bil er indregistreret i Sverige og er nu blevet beslaglagt, fordi SKAT formoder, at han 'påtænker' at bryde loven. Lyt med, når vi gennemgår sagen med Claus Ødegaard og hans advokat.

Regeringen vil fremsætte et lovforslag om, at butikker skal have ret til at afvise kontanter mellem kl. 22 og kl. 6 om morgenen. Hør, når vi taler om forslaget med digitaliseringsdirektør i Finansrådet, Michael Busk-Jepsen.

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har blåstemplet Schweiz' beslutning om at give bøder til forældre, der ikke vil sende deres børn til svømning med det modsatte køn. Vi taler Elif Demir Gökce er skatterevisor og praktiserende muslim, der som muslimsk forælder er glad for dommen. 

Værter: Fadime Turan og Claus Cancel

24syv Morgen 06.05 12-01-2017 (1)  

24syv Morgen giver dig en god start på dagen. Vi fortæller dig dagens vigtigste historier fra ind- og udland, så du er godt klædt på til dagens opgaver.

24syv Morgen 08.05 11-01-2017 (3)  

Unge pigers udseende baseret på deres profilbilleder på Facebook bliver vurderet på en ny dansk hjemmeside. Men drengene bag hjemmesiden har ikke fået pigernes samtykke til at dele deres private billeder, og derfor er siden nu blevet meldt til politiet og lukket ned. I sidste time talte vi med to piger, hvis billeder lå på siden. I denne time taler vi med én af idémændene bag hjemmesiden. Lyt med!

I går aftes bekræftede Østjyllands Politi, at alt tyder på, at det var den 45-årige familiefar der slog sin kone og fire børn ihjel i den østjyske by Ulstrup. Overalt i landets medier kaldes hændelsen for en ”familietragedie”, men Line Vaaben, journalist på Information, mener ikke at det er den rette betegnelse. Hun er i studiet for at fortælle nærmere om sager som denne.

8,47 kilometer. Så meget fylder de danske dagpengeregler, hvis de bliver sat sammen til én lang rulle. Det blev målt i går, da Min A-kasse rullede dagpengereglerne ud hele vejen fra Valby station til Christiansborg Slotsplads for at gøre opmærksom på dagpengebureaukratiet.

Værter: Fadime Turan & Claus Cancel

24syv Morgen 07.05 11-01-2017 (2)  

69.225,75 kr. var prisen for at få flyttet en hest fra Danmark til USA i 2013, da Johannes Langkilde skulle udstationeres som korrespondent for DR. Det viser en faktura, som Radio24syv har set, efter udebladet Tæt På i sidste uge bragte historien. Journalist her på kanalen Kristoffer Eriksen spørger medieordfører for DF, Morten Marinus, hvad han mener om sagen.

En ny dansk hjemmeside vurderer unge pigers udseende på baggrund af deres Facebookprofilbilleder – men drengene bag hjemmesiden har ikke fået pigernes samtykke til at dele deres billeder, og derfor er siden nu blevet meldt til politiet. I denne time taler vi med to piger, der begge har figureret på siden.

Rekordmange unge med anden etnisk baggrund henvendte sig i 2016 til Rehabiliteringscenter for etniske unge i Danmark kaldet RED-Safehouse. Faktisk modtog centret så mange henvendelser, at de sidste år måtte afvise 23 unge på grund af pladsmangel – dobbelt så mange som i år 2015. I denne time har vi besøg i studiet af en 25-årig kvinde, som bor på et af RED-Safehouses opholdssteder, fordi hun er flygtet fra sin familie, samt direktør i RED-Safehouse Anita Johnson.

Værter: Fadime Turan & Claus Cancel

24syv Morgen 06.05 11-01-2017 (1)  

Er hun lækker eller grim? Det afgøres på en ny dansk hjemmeside, hvor der ligger flere tusinde billeder af unge, danske piger som vurderes på deres udseende og enten tildeles titlen ”krid” – lækker – eller kran – grim. Men drengene bag hjemmesiden har lagt billederne op uden pigernes samtykke, og det har fået Nanna Bonde, formand for Socialistisk Folkepartis Ungdom, til at melde siden til politiet. Nanna Bonde er med os i studiet.

Gymnasieelever får dårlig feedback – ofte er der ikke engang tid til at forklare, hvordan den enkelte elev kan forbedre sig. I stedet er der stort fokus på karakterer. Det konkluderer en ph.D.-afhandling fra Institut for Nordiske studier og sprogvidenskab på Københavns Universitet. Kvinden bag afhandlingen, Anne Smedegaard, er i studiet for at forklare nærmere.

Rusland ligger inde med kompromitterende oplysninger om Trump. Det har amerikanske efterretningschefer ifølge CNN underrettet både Barack Obama og Donald Trump om. Vi taler med Berlingskes USA-korrespondent Kristian Mouritzen, og spørger ham, hvad disse dokumenter helt nøjagtigt fortæller om Trumps forhold til Rusland.

Værter: Fadime Turan & Claus Cancel

24syv Morgen 08.05 10-01-2017 (3)  

I årevis er det kun gået én vej for de danske småøer: Indbyggertallet falder. Flere mener at man bør lukke småøerne ned for beboelse for at spare penge. Vi taler med Jørgen Møller, lektor ved Aalborg Universitet og Dorthe Winther. Formand for Sammenslutningen af Danske Småøer.

Terrorangrebet i Zaventem-lufthavnen i Bruxelles i marts sidste år kunne muligvis være undgået - hvis blot de belgiske myndigheder havde handlet på de informationer, de allerede havde indsamlet. Sådan lyder konklusionen i en ny rapport, som det internationale medie Wall Street Journal har fået indsigt i. Vi taler med Per Thiemann, EU-korrespondent for Politiken.

Er det feminisme at lægge billeder ud af sig selv i intet eller meget lidt tøj? Dét spørgsmål har skabt stor debat det seneste stykke tid, og det skal vi også til at debattere nu. V har Nikita Klæstrup, blogger og debattør og Carolina Magdalene Maier, retsordfører for Alternativet, med i studet.

Værter: Fadime Turan og Claus Cancel

24syv Morgen 07.05 10-01-2017 (2)  

To formodede terrorister gik i samme klasse på Frederiksberg Gymnasium i midten af 00'erne. Allerede dengang forudså klassekammeraterne at mindst den éne ville ende som terrorist. Vi taler med to af klassekammeraterne, David Rechnagel Udsen, Bo Jul Jeppesen og Jakob Sheikh, journalist på Politiken.

Fra 1. januar indført en ny fransk lov, der giver ansatte ret til at ignorere arbejdsopkald og mails fra chefen, i deres fritid. Lovgivningen har overskriften "retten til at være offline", og den skal beskytte medarbejdernes privatliv og undgå stress og udbrændthed. Vi taler med Annemette Jocteur Monrozier projektleder i fransk softwarefirma og  Jens Kofoed, direktør i høreapparatsproducenten Oticons afdeling i Frankrig.

Natten til mandag blev film- og tv-prisshowet Golden Globes afholdt i USA. Og det var et show, der blev præget af mange politiske taler fra skuespillerne. Især Meryl Streep har efterfølgende sat dagsordenen med en sand dundertale om, hvor skidt det er, at Donald Trump bliver USA's næste præsident. Anne Sofie Allarp, vært på Datolinjen, har talt med Se & Hør-journalisten Jacob Heinel.

Værter: Fadime Turan og Claus Cancel

0:00/0:00
Video player is in betaClose