24syv Morgen

24syv Morgen

Denmark

24syv Morgen giver dig en god start på dagen. Vi fortæller dig dagens vigtigste historier fra ind- og udland, så du er godt klædt på til dagens opgaver.

Episodes

24syv Morgen 08.05 28-04-2017 (3)  

24syv Morgen giver dig en god start på dagen. Vi fortæller dig dagens vigtigste historier fra ind- og udland, så du er godt klædt på til dagens opgaver.

24syv Morgen 07.05 28-04-2017 (2)  

24syv Morgen giver dig en god start på dagen. Vi fortæller dig dagens vigtigste historier fra ind- og udland, så du er godt klædt på til dagens opgaver.

24syv Morgen 06.05 28-04-2017 (1)  

24syv Morgen giver dig en god start på dagen. Vi fortæller dig dagens vigtigste historier fra ind- og udland, så du er godt klædt på til dagens opgaver.

Forsvarsadvokater giver gaver og pengebeløb for at beholde deres klienter....  

Flere indsatte kriminelle modtager dyre gaver og pengebeløb af forsvarsadvokater, der kæmper om at beholde dem eller få dem som klienter. Det kan vi fortælle her på Radio24syv, efter vi har talt med et stort antal forsvarsadvokater, anklagere og indsatte. I dag taler vi med formand for Landsforeningen af Forsvarsadvokater, Kristian Mølgaard, og retsordfører for Socialdemokratiet, Trine Bramsen. Vi spørger dem blandt andet, hvad de vil gøre, for at komme dette problem til livs.

Dagens forside af MetroXpress er ikke til at stole på. Den er nemlig fyldt med falske overskrifter for at sætte fokus på fake news. En ny undersøgelse lavet af Megafon for Gymnasieskolernes Lærerforening viser, at halvdelen af danskerne frygter fake news. Formand for Gymnasieskolernes Lærerforening, Annette Nordstrøm Hansen, er i studiet.

Justitsminister Søren Pape Poulsen skrev i mandags på Twitter, at dansk politi ”på sigt bliver stillet dårligere end andre EU-landes politi”, blandt andet fordi den enkelte danske betjent ikke får mulighed for at søge i Europols registre direkte fra sin smartphone. Men Europol selv fortæller, at det slet ikke er meningen, at de fuldgyldige medlemmer skal kunne søge i forbryder-registrene direkte fra gaden. Vores politiske redaktør Brian Weichardt tog derfor til Christiansborg for at stille justitsministeren et par opklarende spørgsmål.

Værter: Ida Herskind & Asger Juhl

Uffe Ellemann-Jensen er ikke bange for russiske hackerangreb. Folk lyver om...  

Forsvarets Efterretningstjeneste har de seneste dage kunne fortælle, at russiske hackere har tiltvunget sig adgang til Forsvarets mailsystem. Ifølge forsvarsminister, Claus Hjort Frederiksen, er det skræmmende, at Danmark bliver spioneret af Rusland. Tidligere udenrigsminister, Uffe Ellemann-Jensen, mener dog, at det er ganske forventeligt, at Rusland udspionerer Danmark.

SF vil sørge for, at ansættelsesudvalg ikke kan diskrimere en ansøger på baggrund af køn, alder eller etnicitet ved at anonymisere alle jobansøgninger til Københavns Kommune. Sisse Marie Welling, der er medlem af Københavns Borgerretsrepræsentation for SF, er i studiet.

”Indrøm det nu bare: Du har aldrig læst Ringenes Herre” lyder overskriften på en artikel i Berlingske. En undersøgelse viser nemlig, at folk hyppigt lyver om, hvilke bøger de har læst. Derfor har vores kulturreporter spurgt Jørgen Leth, Jussi Adler-Olsen og andre litteraturinteresserede, om de nogensinde har løjet om at have læst en bog.

Værter: Ida Herskind & Asger Juhl

Grønland ansætter kinesere i stedet for lokale på trods af høj arbejdsløshed....  

Arbejdsløsheden i Grønland er på over 10 procent, men alligevel kan den grønlandske fiskerikoncern Royal Greenland ikke finde nok stabil arbejdskraft blandt de lokale. Derfor har de ansat 38 kinesiske arbejdere – en beslutning der ikke er blevet taget godt imod alle steder. Vi taler med HR-chef i Royal Greenland, Søren Olsen Damgaard.

SF vil komme diskrimination på arbejdsmarkedet til livs ved at anonymisere alle jobansøgninger til Københavns Kommune. Medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre, Jens-Kristian Lütken, støtter ikke op om forslaget, og han er i studiet for at fortælle hvorfor.

Landets forsvarsadvokater kæmper for at beholde eller skaffe nye klienter, og særligt ”lukrative” klienter, der har lange retssager foran sig og derfor indbringer forsvarsadvokaterne flere hundrede tusinde kroner, er der rift om. Derfor giver forsvarsadvokaterne deres klienter dyre gaver og ”lommepenge” for at holde på dem. Én af vores journalister bag historien, Katrine Jo Andersen, er i studiet for at forklare sagen.

Værter: Ida Herskind & Asger Juhl

Fedfront anmelder Min Fede Træner, ny rockerbande og fartkontrol  

Det er en uge siden, der var premiere på TV3’s nye program, Min Fede Træner  - og i den uge er programmet blevet debatteret heftigt. Programmet fungerer som et eksperiment, hvor nogle kendte danskere skal tage på for derefter at tabe sig sammen med nogle overvægttige danskere. Frederikke Kjerulff Madsen, medicinstuderende og aktivist i FedFront, er her til morgen i studiet for at anmelde programmet.

En ny tysk rockerklub - Guerilla Nation  - har etableret sig i Danmark. Det har Ekstra Bladet afsløret. Rockerklubben er en af efterhånden mange udenlandske klubber, der har valgt at have en afdeling i Danmark. Siden 2013 har 8 udenlandske rockerklubber nu etableret sig på dansk grund.

Rekordmange bilister er blevet taget af politiets fotovogne i løbet af årets tre første måneder, det skriver BT i dag. Mere end 138.000 gange har politiet sendt bøder ud til bilister, der har haft foden placeret for tungt på speederen. Men politiets fotovogne møder nu skarp kritik fra venstres transportordfører, Kristian Pihl Lorentzen, der i dagen BT siger: 'Fotovognene skal ikke være pengemaskiner. Formålet med fartkontroller skal være at redde menneskeliv, ikke at kradse penge ind til statskassen' 

Værter: Ida Herskind & Kaare Svejstrup

Advokat køber halskæde til indsat, Macron hacket og Europol  

Forsvarsadvokaten Ole Bjørn Christensen købte omkring årsskiftet til 2016 en halskæde til en værdi af cirka 10.000 kroner til sin klient, Mohammed, der i dag afsoner i Enner Mark Fængsel i Østjylland. Det kan Radio24syv fortælle her til morgen. Historien kommer efter, at vi her på kanalen i mandags fortalte, hvordan kendte forsvarsadvokater hverver indsatte i fængsler og arrester med reklamehuer og hættetrøjer. En metode, der siden har mødt hård kritik - blandt andet fra Justitsminister Søren Pape - for at presse svage fanger til at vælge bestemte advokater.

Den franske præsidentkandidat Emmanuel Macron - der i disse dage ligger forrest i kapløbet om at blive Frankrigs næste præsident - blev ramt af hackerangreb tilbage i marts måned. Det viser sig at være hackergruppen Pawn Storm - også kendt under navnet Fancy Bear - som står bag angrebet. Gruppen er modsat mange andre hackergrupper ikke interesseret i at at få penge, Pawn Storm er politisk motiverede. Og listen over de angrebne tæller udover Macron også det danske militær og de amerikanske demokrater.

Ifølge ja-siden i Europolafstemningen i december 2015 - og ikke mindst Rigspolitiet - så vil EU's særaftale svække dansk politi væsentligt, allerede om kort tid. Det begrunder de med, at Europol er i gang med at stille en helt ny teknologi til rådighed for de lande, der stadig er med i politisamarbejdet. En teknologi, der ifølge politiet vil sikre, at "den enkelte betjent eller patrulje kan få direkte adgang til oplysninger i Europol". 

Værter: Ida Herskind & Kaare Svejstrup

Europol, Hotel Mariott og SKAT  

Det femstjernede Hotel Mariott i København havde i går 35 flygtninge og kontanthjælpsmodtagere til samtale om at komme i praktik. Hotellet har nemlig hårdt brug for arbejdskraft. De skal have besat 80 stillinger inden første august i år. Og det er stillinger som rengøringsassistenter og hotelmedarbejdere, der især er brug for. Det er svært for hotellet at rekruttere folk, så de har slået sig sammen med Roskilde Kommune, som kalder projektet for "det største og mest ambitiøse integrationsprojekt, de til dato har været med i."

Penge er fosset ud af skattekassen de seneste år. Og nu kan Skat blive tvunget til helt at opgive en gæld på 80 MILLIARDER KRONER. Det fremgår af en ny rapport som revisionsfirmaet PricewaterhouseCooper har udarbejdet for Skatteministeriet, der nu vil ændre posteringerne i statsregnskabet, skriver Politiken. Danske borgere og virksomheder skylder de offentlige kasser knapt 100 milliarder kroner - og timingen kunne næppe være dårligere. Skats gældsinddrivelse er nemlig brudt sammen.

Kan du huske sagerne om to kvindelige medarbejdere på et asylcenter på Langeland, der havde sex med nogle af asyldrengene? Nu har politiet rejst tiltale mod de to kvinder. Og den ene af dem risikerer fængsel i op til fire år for samleje med en teenagedreng! Det fortalte TV2 Fyn allerede i går. Hør mere om dette i denne udgave af 24syv Morgen.

Værter: Ida Herskind & Kaare Svejstrup

VUC og SU-spekulation, Ny direktør på Nationalmuseet og 100% skat på alt over...  

71procent af lærerne på VUC's voksenuddannelser oplever, at kursister spekulerer i at få SU. Det viser en rundspørge foretaget af Radio24syv blandt 800 VUC-lærere rundt om i Danmark. Af svarene fremgår det, at 16 procent af lærerne oplever, at kursister spekulerer i at få SU, mens 55 procent oplever det engang imellem. Vi taler med Peter Zinckernagel, næstformand i Dansk HF og VUC og Hanne Pontoppidan formand for Uddannelsesforbundet.

Rane Willerslev, professor i social antropologi bliver ny direktør for Nationalmuseet i København fra d. 1. juli i år. Han vil "udbygge museets faglige tyngde og frigive dets kreative energi" og har tidligere været direktør for Kulturhistorisk Museum på Universitetet i Oslo, chef for de Etnografiske Samlinger på Moesgaard Museum. Senest har han ledet det arktiske forskningsfokus på Aarhus Universitet. Vi taler med ham. 

"Ingen skal tjene mere end 3 millioner kroner om året". Sådan har et forslag lydt fra den franske præsidentkandidat Jean-Luc Mélenchon, der er formand for det socialistiske parti La France Insoumise. Han foreslår en 100 procent beskatning på al indkomst over tre millioner kroner, hvilket svarer til 250.000 kroner om måneden. Herhjemme er der også folk, som synes, det vil være en god idé. Carl Valentin, der er folketingskandidat for SF på Fyn, f.eks. Vi taler med Pelle Dragsted, finansordfører for Enhedslisten, der ikke synes det er en god ide.

Værter: Ida Herskind og Kaare Svejstrup

S i Malmø vil ikke have flygtninge i 2018, S-principprogram er et opgør med...  

Socialdemokraterne i Malmø har et krav til den svenske regering: Malmø skal ikke modtage flygtninge i 2018. En ny svensk ordning betyder, at flygtninge, der har fået opholdtilladelse i Sverige, bliver fordelt centralt. Og det er altså den ordning, som Malmø ikke skal bidrage til, hvis det står til Socialdemokarterne. Vi taler med Staffan Dahllöf, svensk journalist bosiddende i Danmark.

Søndag lancerede Socialdemokratiet deres nye principprogram 'Fælles om Danmark'. Vi taler med Thomas Gyldal, socialdemokratisk borgmester i Herlev Kommune, der mener at Det nye S-program er et opgør med både Auken, delvist Nyrup, og Corydon/Thorning-æraen.

Værter: Ida Herskind og Kaare Svejstrup 

Ny vaccine mod malaria, DF sætter røde streger i S-principprogram og...  

430.000 mennesker dør hvert år af malaria, men nu bliver en ny vaccine mod tropesygdommen taget i brug. Fra 2018 vil babyer og børn i højrisikoområder i Ghana, Kenya og Malawi kunne få vaccinen. Vi taler med seniorforsker ved Statens Seruminstitut, Michael Theisen.

I weekenden præsenterede Socialdemokratiet et nyt politisk principprogram. Vi tester, hvor langt det ligger fra Dansk Folkeparti. Er de enige, eller er der stadig store forskelle på partierne? Kenneth Kristensen Berth, folketingsmedlem fra Dansk Folkeparti, sætter røde streger i principprogrammet.

Souschef i KVINFO Suzanne Moll undlod i marts 2017 at orientere KVINFO's egen bestyrelse om, at hun i et oplæg til kulturministeriet, blandt andet foreslog at opløse organisationen. Ingen fra KNVINFO ønskede at stille op til interview. Vi taler med Lasse Loch Davidsen, journalist på Radio24syv, der har fulgt sagen. 

Værter: Ida Herskind og Kaare Svestrup

Venstre tvivler på, om socialforvaltningen vil have beboerne i Tingbjerg i...  

I københavnerbydelen Tingbjerg er der 187 udsatte familier, der til sammen koster Københavns Kommune 82,6 millioner kroner årligt. Familierne modtager i gennemsnit 9 sociale ydelser pr. familie. I den forbindelse har Københavns Kommune et nyt projekt på bedring, der skal mindske mængden af sagsbehandler. Men hvad vil kommunen have ud af projektet? Ønsker den overhovedet at få Tingbjerg-borgerne i arbejde? Vi taler med Cecilia Lonning-Skovgaard, medlem af beskæftigelses- og integrationsudvalget i København Kommune og Jesper Christensen, socialborgmester i Københavns Kommune.

Det var formentlig en 28-årig tysk-russisk elektronik-tekniker OG aktie-spekulant, der for et par uger siden stod bag bombeangrebet mod fodboldklubben Dortmunds spillerbus. Ifølge den tyske anklagemyndighed udløste han bomberne for at skabe et drastisk kursfald i Dortmund-aktierne, og bagefter score en milliongevinst på de faldende aktiekurser. Vi taler med Jakob Pedersen, aktieanalysechef hos Sydbank.

Liberal Alliance holdt landsmøde i weekenden, og på papiret var det et helt klassisk et af slagsen. Men der var alligevel noget, der var anderledes denne gang. Det var nemlig Liberal Alliances første landsmøde som regeringsparti. Partiets leder, Anders Samuelsen, har kaldt trekløver-regeringen for den mest liberale nogensinde. Vi taler med Brian Weichardt, politisk redaktør på Radio24syv.

Værter: Ida Herskind og Kaare Svejstrup


Stjerneadvokater hverver kriminelle med reklametøj og offer for partnervold:...  

Velrenomerede advokatfirmaer uddeler store mængder af reklametøj med deres eget navn, nummer og logo til indsatte i danske arrester. Metoden møder kritik fra en række advokater og fængselsbetjente, fordi det kan presse fangerne til at vælge bestemte advokater frem for andre, samtidig med at det kan skabe grupperinger blandt fangerne. Vi taler med Kim Østerbye, formand for Fængselsforbundet, Anders Boelskifte, formand for de benificerede advokater i Kbh og Mette Grith Stage, forsvarsadvokat og ejer af Stage Advokater, der er et af de firmaer, der deler reklametøj i fængslerne.

 

Kan man kalde et massedrab inden for en familie for en "familietragedie"? Vi taler med Julie Jacobsen, som ud over at være kandidat for Dansk Folkeparti til Odsherred Byråd har oplevet partnervold på egen krop. Hver gang hun hører ordet framilietragedie blive brugt i medierne om vold- og drabsssager, føler hun ikke, problematikken bliver anerkendt i forhold til de, der har være i livsfare. Vi taler med Julie Jacobsen.

Værter: Ida Herskind og Kaare Svejstrup

Fransk valg, stjerneadvokater hverver kriminelle med reklametøj og...  

Franskmændene stemte i går om, hvem der skal gå videre til anden runde og blive landets næste præsident. De to store partier gennem årtier, socialisterne og de konservative, er begge er blevet spillet af banen til fordel for midterkandidaten Emmanuel Macron og den højreorienterede Marine Le Pen. Louise Sandager, journalist, bosiddende i Paris, giver en status på søndagens første runde i det franske præsidentvalg

 

Velrenomerede advokatfirmaer uddeler store mængder af reklametøj med deres eget navn, nummer og logo til indsatte i danske arrester. Metoden møder kritik fra flere kanter, b.la. fordi reklametøjet kan fungere som alternativ til rygmærker og uniformering. Vi taler med Hans Skovgaard, reporter på Radio24syv, der har undersøgt sagen.

 

I københavnerbydelen Tingbjerg er der 187 udsatte familier, der til sammen koster Købehavns Kommune 82,6 millioner kroner årligt. Familierne modtager i gennemsnit 9 sociale ydelser pr. familie, b.la. kontanthjælp, specialskoletilbud og hjemmepleje. Vi taler med Andreas Kamm, generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp.

Værter: Ida Herskind og Kaare Svejstrup 

Svært handicappede bliver skåret drastisk i hjælpen og mere om homokys i...  

En gruppe svært handicappede, der før havde personale i hjemmet 24 timer i døgnet, har fået skåret drastisk i hjælpen. Det er sket, efter at Ankestyrelsen i oktober 2015 afgjorde, at der i serviceloven ikke er hjemmel til, at handicappede kan blive døgnovervåget. Siden afgørelsen har kommuner, der før tildelte døgnovervågning, løbende fjernet hjælpetimer til de svært handicappede borgere. Vi taler med Susanne Olsen, landsformand for Dansk Handicap Forbund.

En politibetjent blev dræbt af skud på den kendte boulevard Champ Élysses i Paris i går aftes. To andre betjente og en civil blev også ramt, oplyser de franske myndigheder. Gerningsmanden blev efterfølgende skudt og dræbt af politiet. Fransk politi betegnede hurtigt skyderiet som en "terrorhandling". Vi taler med Louise Sandager, journalist som er med fra Paris.

Justitsminister Søren Pape, der er homo, siger til Ekstra Bladet, at han er "rasende" og "gal", og at han ikke vil gå hånd i hånd med sin kæreste gennem Vollsmose. To af vores mandlige journalister har gået rundt i den fynske ghetto Vollsmose og kysset og holdt i hånd med hinanden, kan man få lov til det?

Vært: Ida Herskind og Asger Juhl

Politibetjent dræbt i Paris, færre ressourcer til handicappede, nyt i...  

Christian Froman, en ung mand i midt tyverne, var for ti år siden med i en bilulykke, der gjorde ham svært hjerneskadet og lam i næsten hele kroppen. Han har de sidste fem år boet hos sin mor, der er ansat af Furesø Kommune til, sammen med plejepersonale, at passe ham i derhjemme døgnet rundt. Men kommunen har nu afgjort, at Christian ikke længere er berettiget til døgnovervågning - i stedet for 24 timers hjælp i døgnet, skal han nu kun have 9,1 timer i døgnet. Vi taler med Kate Oehlenschlæger, mor til 34-årige, hjerneskadede Christian.

En politibetjent blev dræbt af skud på den kendte boulevard Champ Élysses i Paris i går aftes. To andre betjente og en civil blev også ramt, oplyser de franske myndigheder. Gerningsmanden blev efterfølgende skudt og dræbt af politiet. Fransk politi betegnede hurtigt skyderiet som en "terrorhandling". Vi taler med Louise Sandager, journalist som er med fra Paris.

I går fortsatte afhøringen af den 17-årige pige der er tiltalt for forsøg på terrorisme i den såkaldte Kundby-sag. Ifølge anklagerne planlagde pigen at sprænge bomber på to sjællandske skoler i begyndelsen af 2016. Pigen nægter sig fortsat skyldig. Marie Louise Toksvig, retsreporter på Radio24syv, har været med i retten.

Vært: Ida Herskind og Asger Juhl

Politibetjent dræbt i Paris, forholdet mellem S og R på katastrofekurs og...  

En politibetjent blev dræbt af skud på den kendte boulevard Champ Élysses i Paris i går aftes. To andre betjente og en civil blev også ramt, oplyser de franske myndigheder. Gerningsmanden blev efterfølgende skudt og dræbt af politiet. Fransk politi betegnede hurtigt skyderiet som en "terrorhandling". Vi taler med Louise Sandager, journalist som er med fra Paris.

Forholdet mellem Socialdemokratiet og De Radikale er ekstremt anspændt i øjeblikket. Og det er ikke blevet bedre efter Sofie Carsten Nielsen fra de Radikale for nyligt i et interview i Berlingske, langede ud efter den socialdemokratiske gruppeformand Henrik Sass Larsens syn på udlændingepolitik. Politisk redaktør på Radio24syv, Brian Weichardt, forklarer.

Justitsminister Søren Pape, der er homo, siger til Ekstra Bladet, at han er "rasende" og "gal", og at han ikke vil gå hånd i hånd med sin kæreste gennem Vollsmose. To af vores mandlige journalister har gået rundt i den fynske ghetto Vollsmose og kysset og holdt i hånd med hinanden, kan man få lov til det?

Vært: Ida Herskind og Asger Juhl

Danmark tæt på særaftale med Europol – men er den god nok? Antallet af...  

”Ingen tolke og lokalt ansatte, som har bistået den danske indsats i Afghanistan, bliver ladt i stikken i forbindelse med reduktionen af det internationale engagement i Afghanistan”. Sådan lød det i en politisk aftale fra 2013. Men aftalen lever ikke op til sine løfter, mener blandt andre tidligere udsendt Caspar Stefani. Ud af 124 sager, er der nemlig kun blevet givet asyl til 14 tolke. I denne time taler vi med forsvarsordfører for Socialdemokratiet, Henrik Dam Kristensen.

Alt tyder på at Danmark får forhandlet en særaftale på plads med EU i løbet af april, så vi ikke ryger ud af Europol. Det betyder, at dansk politi stadig kan gøre brug af Europols databaser, når de skal opklare forbrydelser. Én af de politikere som ikke var optimistiske omkring en særaftale mellem Danmark og EU var Morten Helveg Petersen fra De Radikale. Vi spørger ham, om forhandlingerne er gået bedre, end han havde regnet med.

Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er antallet af fattige mere end fordoblet siden 2002. Cheføkonom i CEPOS, Mads Lundby Hansen, analysechef i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Jonas Schytz, og kontanthjælpsmodtager og debattør, Esben Maaløe, er derfor alle i studiet til en diskussion om fattigdom i Danmark.

Værter: Ida Herskind & Asger Juhl

Unge drenge mangler praktisk dannelse. Den 17-årige pige fra Kundby-sagen...  

Danmark har et moralsk ansvar for at tage sig af afghanske tolke, der har hjulpet os i krigen i Afghanistan. Det mener tidligere konstabel udsendt til Afghanistan i 2012, Caspar Stefani. Caspar fortæller blandt andet om de utallige gange, hvor de afghanske tolke var en uundværlig hjælp for danske soldater.

Unge, dovne drenge skal sendes på husholdningsskole for at få mere praktisk dannelse. Det skriver 22-årige Emil Sloth Andersen i et debatindlæg i Politiken. Han mener nemlig, at det er kritisabelt, at mange unge drenge ikke kan finde ud af at udføre simple, huslige pligter. I denne time har vi derfor besøg af to unge drenge i studiet, der begge går i 1.g på Rysensteen Gymnasium i København. Vi spørger dem, hvornår de sidst har lavet mad, og om de overhovedet kan finde ud af vaske tøj.

Retten i Holbæk afhørte i går den 17-årige pige, der er tiltalt i den såkaldte Kundby-sag. Pigen er anklaget for forsøg på terrorisme på to sjællandske skoler i starten af 2016. Retsreporter her på kanalen, Marie Louise Toksvig, var til stede på gårsdagens retsmøde og er med os i studiet i dag, hvor hun blandt andet fortæller om stemningen i retssalen, og om hvilken dom den 17-årige pige risikerer at få.

Værter: Ida Herskind & Asger Juhl

0:00/0:00
Video player is in betaClose