36,9 - en podkast om politikk

36,9 - en podkast om politikk

Norway

36,9 er en podcast fra Bergens Tidende om politikk, valg og meningsmålinger.

Episodes

SPESIALSENDING: Kan Trump virkelig vinne?  

Verden holder pusten før tirsdagens valg. Kan Donald Trump vinne? 

Gjester: Helge O. Svela, BT-kommentator, Hilmar Mjelde, postdoktor ved UiB og Neil McLean. Programleder: Kjetil Gillesvik, journalist i BT.

Flertall for Støres drømmeregjering  

Senterpartiet stormer frem. Det betyr at Jonas Gahr Støre drømmeregjering er et steg nærmere. Men han er avhengig av en kraftig svekket Knut Arild Hareide.

Og vi er innom presidentvalget i USA. Er Donald Trump en narsissist? 

Programleder: Kjetil Gillesvik. Gjester: Frank Aarebrot og Johan Giertsen. 
Brexit-spesial  

Med 52 prosent mot 48 prosent har britene vedtatt å gå ut av EU. I denne utgaven av 36,9 forklarer vi hvorfor det ble nei og ser på de økonomiske konsekvensene.

Gjester: Thore Johnsen,professor i finans, Roger Bivand, professor i økonomisk geografi, Øyvind A. Nilsen, professor i samfunnsøkonomi, Terje Sørensen, TV 2 og Johan Giertsen, Poll of polls.

Programleder: Kjetil Gillesvik 
Partimåling i Bergen og skjebnevalg i Storbritannia  

TV 2s tallknuser Terje Sørensen er bedre enn de fleste til å spå valgresultater. I 36,9 forteller han deg om det ender med Brexit for Storbritannia?

Og vi gir deg det siste nye om BTs siste partimåling i Bergen. 
Er kommunereformen en fiasko?  
Halvparten av vestlandskommunene sier nei til å slå seg samme med naboen. Jan Tore Sanners reform er av flere utropt til en fiasko. Historiker Yngve Flo mener det fortsatt er håp.

Og Terje Valestrand hadde nylig sin siste arbeidsdag som politisk journalist i BT. Han forteller om sine 30 år på Stortinget.
- Bybaneopprøret var dømt til å mislykkes  

De tre Ap-politikerne Rolf Jens Brunstad, Per Stiegler og Henry Bergs forsøk på å få stoppet Bybanens ferd over Bryggen endte i et mageplask. Er siste kapittel om saken nå skrevet? 

Og Sylvi Listhaug (Frp) har denne uken vært på frierferd til kristne menigheter i Stavanger og Bergen. Bak står en KrF-politiker som ønsker å hindre at Hareide velger Støre. 

Til slutt i sendingen diskuterer vi Venstres landsmøte. En av Norges fremste Venstre-kjennere mener det går mot slutten for dagens regjering.

Gjester: Frøy Gudbrandsen, Gunnar Wiederstrøm, Bjarte Ystebø, Johan Giertsen og Olav Garvik.
Erna Solbergs tale og MDG-Hansson i trøbbel  

Erna er ingen stor folketaler, konkluderer retorikkforskerne Trygve Svensson og Erik Vatnøy. De har analysert statsministerens landsmøtetale.

Og i MDG er det full skjæring mellom partiets to ledere. Vi tar debatten om Rasmus Hanssons lederstil.

Programleder: Kjetil Gillesvik

Gjester: Trygve Svensson, Eirik Vatnøy, Terje Sørensen og Johan Giertsen.
Kristne stemmer ikke som før  

KrF får 3,7 prosent i en ny måling. Sjokkerende lavt, sier Aarebrot om bakgrunnstallene.

Og striden om hvor godsterminalen skal ligge i Bergen kan bli den nye bybanesaken, spår Johan Giertsen.

I programmet snakker vi også om kommunesammenslåing i indre Hardanger, SVs sensasjonelt gode oppslutning og om bergenspolitikkens svar på Silvio Berlusconi.

Flyktningkrisen kan bli verre enn ventet  

Et internt notat fra Utenriksdepartementet spår fortsatt stor flyktningstrøm og et mottaksapparat som kan knekke sammen, avslører VG. Vi diskuterer de politiske konsekvensene. BTs politiske redaktør Frøy Gudbrandsen forteller om sin nylige reise til Hellas.  

Blir det ekteskap mellom Hareide og Støre?  

Frp er uaktuelt for Hareide og KrF i 2017, mener ekspertene. Men tør han støtte Støre som statsminister? Sperregrensen nærmer seg. Og i bedehusland går Sylvi Listhaugs retorikk rett hjem.

Hvor skal veien mellom Bergen og Oslo gå?  

Fylkesordfører Anne Gine Hestetuns (Ap) uttalelser om at stamveien mellom øst og vest bør gå over Hemsedalsfjellet fremfor Hardangervidda, opprører mange i Hordaland. Kan hordalendingene leve med en fylkesordfører som taler nabofylket sin sak?

Gjester: Marit Warncke, Bergen Næringsråd, Hans Petter Thorbjørnsen (Ap), ordfører Ulvik og Øyulf Hjertenes, redaktør i BT:   
Kan Vestlandet utfordre Oslo?  

Fylkesordfører Anne Gine Hestetun (Ap) vil slå sammen Hordaland, Rogaland, Sogn og Fjordane og Sunnmøre, men frykter at hovedstadsmakten vil sette en stopper for det.

Og Johan Giertsen kommer i studio for å diskutere Frps siste fremgang. Mye tyder på at partiet kan ha nådd toppen. Du får også høre hvorfor Jonas Gahr Støre ikke har noe annet valg enn å være streng i innvandringspolitikken.
- Et usedvanlig lett valg  

Det måtte bli Harald Schjelderup (Ap). Sjelden har det vært lettere å kåre årets bergenspolitiker enn i år.

Hylles for sin håndtering av flyktningkrisen  

36,9-juryen har latt seg imponere av Erna Solbergs håndtering av flyktningkrisen. De har kåret statsministeren til årets politiker i Norge i 2015.

Ordførerduo årets vestlandspolitiker  

2015 har vært et godt år for Bergensbanen. Ordførerne Hans-Erik Ringkjøb (Ap) og Eirik Haga (Ap) kåres til årets vestlandspolitiker for sin innsats for å få realisert ny E16 og jernbane mellom Arna og Voss.  

- Det lukter av denne avtalen  

Er fylkesordfører Jenny Følling (bilde) og de andre fylkespolitikerne i Sogn og Fjordane lurt trill, rundt av noen finansrådgivere fra hovedstaden? Hvorfor må Bergen Høyres politikere på skolebenken for å lære og telle? Og kan det virkelig stemme at Fremskrittspartiet er større enn Høyre? Svaret får du i 36,9.

- Værhanen Støre  

Flyktningstrømmen til Norge og terroren i Paris sin påvirkning på norsk politikk er tema for denne episoden. Frøy Gudbrandsen, politisk redaktør i BT, mener det har vært værhanenes store høst. Innvandringspolitikk flytter velgere i stor skala, sier Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk. Han peker ut Jonas Gahr Støre som den største værhanen i norsk politikk. Mens Johan Giertsen sier Frps fremgang gjør at det nå er dødt løp mellom borgerlig og rødgrønn side.

Ferdigtygget kamel, vanstyrt fylke og Støre den store  

Fremgangen fortsetter for Ap-leder Jonas Gahr Støre. På snittmålingene for oktober får Ap en oppslutning på 36,4 prosent, mens regjeringspartiene Høyre og Frps motgang bare fortsetter. - Støre kan velge og vrake samarbeidspartnere. Han styrer mot åtte år som statsminister, spår professor Frank Aarebrot.

Han forteller deg også hvorfor Sogn og Fjordane er Norges mest vanstyrte fylkeskommune - og at å legge Bybanen over Bryggen aldri var noe nederlag for Ap i Bergen.
Schjelderup får skryt, Ap-Raymond refs  

De nye Ap-byrådene i Bergen og Oslo er tema i denne utgaven. Harald Victor Hove, tidligere byråd i Bergen, gir Harald Schjelderup skryt, mens han mener Raymond Johansen har opptrådt både ustrategisk og klønete. Hør også den knusende dommen over Geir Lippestads nye byrådsjobb.
BTs valgekspert Johan Giertsen mener at MDG driver et sjansespill når de nå går inn i byråd med Ap. Hør også siste nytt om bybane på Bryggen.

- SV har skuslet bort valgseieren  

Dirrende av sinne skjelte SV-topp Steinar Nørstebø ut Harald Schjelderup (Ap) for åpen scene. Han beskyldte Ap for å ha lurt SV i forhandlingene. Hadde han grunn til det? Vi tar debatten i denne episoden av 36,9. Og Høyres formidable valgnederlag i Bergen har fått sitt første offer. Hva nå Høyre?

Gjester: Johan Giertsen, Gunnar Wiederstrøm og Ragnhild Stolt-Nielsen. Programleder: Kjetil Gillesvik.  
0:00/0:00
Video player is in betaClose