40 uker

40 uker

Norway

Redaktør i Foreldre, Mari Midtstigen, har gledet seg til å bli mamma helt siden hun som 10-åring fant Anna Wahlgrens «Barneboka» i hylla hjemme på Otta. Men drømmen om to blå streker på en graviditetstest ble mer komplisert enn hun trodde. Nå tyder ting på at hun skal bli mor for tredje gang - og ved å dele opplevelser fra hver uke i svangerskapet, ønsker hun å vise alle andre gravide at de ikke er alene om å ha mange store følelser og rare tanker.

Episodes

Uke 40: Et barn er født  

Mor gråt seg for første gang gjennom riene ­ uten epidural, og tenkte at hun aldri ville føde igjen. Men da jenta var oppe av vannet, riene var borte og navlestrengen sluttet å pulsere, var all smerte glemt. Mari har født sitt tredje barn! Og Ingri har igjen blitt tante.

40 uker 0

Uke 39: Vannet Går  

Neida. Vannet har ikke gått helt ennå. Men fire dager før termin kan vannet, slimproppen eller riene gå eller sette inn når som helst. Om hun kan velge, vil Mari helst føde på dagtid. Det er bare det at hun har ikke noe valg.

40 uker 0

Uke 38: Permisjon  

Hodet har festet seg og babyen headbanger ved det minste inntak av fruktsukker. Da er det godt å være i permisjon, selv om jobbabstinensene tar tid å riste av seg.

40 uker 0

Uke 37: Trekk Pusten  

En høygravid Mari forbereder seg på den hardeste av intervalltreningen av alle: Fødselen. Hvordan gjenkjenner du en rie? Mari og Ingri puster seg gjennom fødselens ulike faser, fra den latente fasen til overgangsfasen, med svettebånd, åpne håndflater og smil.

40 uker 0

Uke 36: Toppidrett  

Når fødselen nærmer seg kan det være vanskelig å konsentrere seg om noe som helst annet. Dagene minner litt om Petter Northug sine, på et vis: Bevege seg, restituere, bevege seg igjen.

40 uker 0

Uke 35: Mount Belly  

Magen er på sitt høyeste, og babyen er ferdig utviklet. Nå skal den bare feites opp før den kommer ut: 250 gram i uka!

40 uker 0

Uke 34: Urinveisinfeksjon  

Mari har pådratt seg en urinveisinfeksjon, og det er ikke ufarlig i svangeskapet. Ofte er det ikke så lett å oppdage heller. Hennes råd er klart: Ikke slurv med urinen!

40 uker 0

Uke 33: Mellomkjøttet  

Sju uker unna termin blir hverdagsutfordringene stadig særere. For hvilken sovestilling skal du velge? Hva er mellomkjøttet, og er det en god idé å massere det i arbeidstida? Og hvorfor er det plutselig greit at folk kommenterer magen din?

40 uker 0

Uke 32: Må - Ha - Lista Del II  

Når et nytt familiemedlem kommer, må utstyr på plass både inne og ute. Sist uke tok Mari og Ingri for seg babyklær og stellerom, og denne uka står soving og trilling for tur.

40 uker 0

Uke 31: Må-Ha-Lista  

Mens babyen hikker i magen, forbereder Mari seg på at den skal ut. Det er ikke lite som skal på plass: bodyer, gulpekluter, stellebord, febertermometer. Men trenger du sko før du har lært å gå?

40 uker 0

Uke 30: Vannfødsel  

­- Sånn vannfødsel, blir det mye blod i vannet da eller? ­ Kan jeg få klyster? Mari er nå tre fjerdedeler inn i svangerskapet, og spørsmålene til jordmora blir stadig mer direkte.

40 uker 0

Uke 29: Knipekoden  

Mari har tatt grep. Hun har både svømt og knekt knipekoden ­ via appen Kegel Trainer. Sett lyset, rett og slett.

40 uker 0

Uke 28: Osteopati  

Mari er ennå ikke helt sikker på hva en osteopat egentlig er. Men hun har i alle fall vært hos en. Svangerskapet tilspisser seg, og bekkenplagene gjør henne desperat. Nå er det alvor med knipeøvelser, tøying og svømming: Er det mulig å få det bedre bare litt?

40 uker 0

Uke 27: Knip Igjen!  

Mari har plukket med seg det svenske mammabladet Mama i håp om noen friske tips. Men også i Sverige slutter sirkelen der den pleier å slutte: på knipeøvelser. Er det rett og slett best å tisseknipe den dårlige samvittigheten vekk i dusjen ­ som Gwyneth Paltrow?

40 uker 0

Uke 26: Paranoia  

Bekymringer i svangerskapet kan ta mange former. Hva om den spekeskinka du bare måtte smake på var proppet med listeria? Og hallo, er det mulig å skru ned lyden på den kinofilmen her?

40 uker 0

Uke 25: Redebygging  

Hvorfor skal du pusse opp akkurat i svangerskapet? Og hvorfor finnes det egne malingstyper for gravide? Når ungen sparker i magen, kicker redebyggingsinstinktet inn.

40 uker 0

Uke 24: Au Au Au  

Mari har gått på en ryggsmell. For når kroppen tåler mindre, er det viktig å ta det rolig. Stress (og harde stoler) går rett i halebeinet, veit du. Mari har gitt opp høye hæler og coolness, og går denne gang for imaget som «fotformsgravid». Men det må da være lov til å syte litt?

40 uker 0

Uke 23: Fødefjes  

Når du er gravid forandrer kroppen din seg på de merkeligste vis. Pigmentflekker, mer brunfarge, større lepper ­ og en badevekt som stadig legger på seg. Mari mener attpåtil at hun kan se når fødselen er rundt hjørnet ­ ved å spotte et «fødefjes». Men hvor fristende er det egentlig å forevige kulemagen når du ser ut som Ingvar Ambjørnsen på siste dag av The Gathering?

40 uker 0

Uke 22: 2 <3  

Én er én, to er ti, tre er problemfri? Når to unger blir til tre er du vel utlært? Og betyr aldersgapet mellom søsknene noe, eller slår Kaptein Sabeltann an hos barn i alle aldre?

40 uker 0

Uke 21:  Trolling  

Mari har vært på ABC­klinikken, på fest og på Google, og samtlige visitter har satt sine spor. Da kan selv garvede mødre bli satt på prøve. Hva skal du tro på når fakta om svangerskapet og fødselen sitter løst?

40 uker 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose