4Health med Anna Sparre

4Health med Anna Sparre

Sweden

En podcast om hälsa och hur kroppen fungerar.

Episodes

152: Anders Lönedals svar på era frågor, och kokos-spread istället för smör – konkreta tips (sommartips del 2)  

Idag ska du dels få höra vad Anders Lönedal svarat på ett par viktiga frågor som kom efter hans populära avsnitt om syra-basbalans, avsnitt 145. Dels så ska jag ge dig ett konkret tips på ett gott tillbehör som kan användas både till mat och som ett ”spread” på fröknäcken och annat istället för smör. Dels för att det kan vara bra att få i sig mer kortkedjiga fettsyror … läs mer

151: Söta naturligt! Om socker, sötningsmedel och konkreta tips och recept på hur du istället sötar naturligt (sommartips del 1)  

Vad händer i kroppen av socker och sötningsmedel?

Och framförallt; hur kan du söta din mat utan att använda socker, men också utan att använda konstgjorda sötningsmedel? Vad finns det för hälsosamma alternativ?

Dessutom ett par naturligt sötade recept på godsaker

Du får drygt 20 minuter att lyssna på i solstolen, bilen, på promenaden eller medan du tränar eller städar!

Så här gör du:

Lyssna på din dator

Antingen kan … läs mer
150: Dr Cecilia Fürst – Mat till barn och vuxna  

Idag berättar den kunniga och populära läkaren Cecilia Fürst om hur hon gör med mat till sin son och till sig själv. Hur gör man med mat i skola, förskola och hos släktingar? Hur lagar Cecilia snabbt och enkelt nyttig mat till sig själv?

Här får du 20 minuter att lyssna på! På promenaden, stranden eller i bilen tex.

Så här gör du:

Lyssna på din dator

Antingen kan du … läs mer
149: Dr Cecilia Fürst – Kosten som passar din genetik, och hur du åldras långsammare  
Hur påverkar du din epigenetik, så att du kan hålla dig frisk? Hur bevarar du dina telomerer så att du åldras långsammare? Hur äter du för just din genetik?

Hur kan en persons kost behöva skilja sig från en annans beroende på genetik? Hur använder Cecilia genetiska tester för att anpassa kost och livsstil, och hur kan ditt mående och behov av tillskott påverkas av dina gener?

Vad är epigenetik … läs mer

148: Våra 7 ursprungsrörelser – Varför du bör, och hur du gör för att få in dem i vardag och träning  

Träna, stretcha och rör dig funktionellt på riktigt genom att inkludera våra basrörelser, vårt ursprungliga rörelsemönster!

Visste du att vi har sju grundrörelser som vi är gjorda för att använda dagligen? Men en del av dem försvinner med vår moderna livsstil. Idag får du reda på varför, och hur, du ska få in dem i din vardag eller träning.

Bli balanserad och stark, få snygg hållning, koordination och rörlighet!

Du … läs mer

147: Anders Lönedal – Gratis och ätbart i naturen  

Skafferiet i din egen trädgård eller närmaste glänta! Och (!) dessutom spännande gratis tips för din naturliga hud- och hårvård, tips mot myggbett och annat!

Vi pratar om det som är gratis, nyttigt och ätbart i naturen. Men inte bara det, hur överlever du långt ifrån civilisationen? Vad ska du tänka på om du går vilse i skogen? Men mest av allt – hur får du godare och nyttigare mat … läs mer

146: Dr Cecilia Fürst – SSRI, depression och utmattning  

Utmattning, stress och nedstämdhet. SSRI, antidepressiva läkemedel. Enormt vanliga diagnoser och mycket vanliga läkemedel. Läkaren i funktionsmedicin, Cecilia Fürst, denna enormt kunniga och välutbildade kvinna hjälper oss att reda ut ämnet.

I avsnittet pratar vi både om orsakerna till depression, utmattning och obalanser i signalsubstanser. Vi pratar om hur du ska ställa dig till antidepressiva läkemedel, hur du kommer av dem och mycket annat. Dessutom kommer vi in på andra … läs mer

145: Anders Lönedal – Syra-basbalans. Sanningen. Hur du påverkar kroppens pH, och vad det gör för din hälsa  

Syra-basbalans! Populäre Anders Lönedal är tillbaka för att idag berätta sanningen om kroppens pH!

Vad spelar det för roll? Vilka är de vanligaste myterna kring syra-basbalans, och hur påverkar du kroppens pH?

I det här avsnittet får du mycket information om hur kroppen fungerar, och orsakerna till dina hälsobesvär. Dessutom får du konkreta tips och övningar som kan förbättra och förändra din hälsa i grunden!

Här får du över en … läs mer

144: Tillbehörstipset  

Ett grymt tips på ett enda tillbehör som uppfyller alla kriterier för en komplett måltid som gör dig frisk – och som dessutom är gott till allt!

Mitt personliga ”go-to”-alternativ, som går att variera i oändlighet.

Du får 10 minuter att lyssna på i bilen, på promenaden eller på tåget!

Så här gör du:

Lyssna på din dator

Antingen kan du lyssna direkt här på bloggen genom att trycka på … läs mer
143: Inflammation – så lever du antiinflammatoriskt  

Inflammation är roten till allt ont som jag brukar säga – allt från hjärt- och kärlsjukdom, till magbesvär, autoimmuna sjukdomar, hudåkommor – ja, till och med pykologiska besvär som depression har en koppling till inflammation.

Men vad är det då som ger dig inflammation? Och hur blir du av med inflammation – vad är antiinflammatorisk kost och vad i övrigt kan du göra som är antiinflammatoriskt?

Du får dryga halvtimmen … läs mer

142: Så blir hälsa enklare än ohälsa – Din hälsoresa  

Hur blir det enklare att vara hälsosam än ohälsosam? Hur ser en hälsoresa ut och var måste du lägga krutet för att lyckas hålla dig hälsosam?

Det är faktiskt inte svårare eller jobbigare att ha hälsosamma vanor än onyttiga vanor. Lyssna idag så förstår du!

Idag blir det ett kort, konkret avsnitt, så som några av de allra första avsnitten jag gjorde som blev så populära. Jag hoppas att du … läs mer

141: Matsmältningen – så funkar den  

Jättemånga har problem med matsmältningen, vilket kan yttra sig i allt från sura uppstötningar till lös eller hård avföring eller att du inte tycker om kött och annan proteinrik mat. Dessutom – gallstenar, hemorrojder och blindtarmsinflammation.

Vi kommer att prata om de olika delarna av matsmältningsapparaten – både anatomi, dvs hur kroppen ser ut, och fysiologi, hur kroppen fungerar. Och så tar jag upp några vanliga besvär med matsmältningen.

Du … läs mer

140: Kolesterolvärden, statiner och hur du förbättrar dina kolesterolvärden  

Förbättra dina kolesterolvärden på naturlig väg, utan mediciner!

Idag ska vi prata om vad de där kolesterolvärdena du fått egentligen säger och hur du kan tänka kring statiner, kolesterolsänkande medicin. Vad säger egentligen modern forskning? Vilka blodprov ska du titta på och vilka är värdelösa? Och hur förbättrar du dina kolesterolvärden med kost, tillskott och andra faktorer?

Missa inte detta viktiga ämne med så många missförstånd! Vill du börja med … läs mer

139: Kolesterol – vän eller fiende?  

Jag ska göra mitt allra bästa för att förenkla ämnet kolesterol, och reda ut vanliga missförstånd. Är egentligen kolesterol farligt? Idag reder vi ut hur det funkar i kroppen.

Idag ska jag bl.a. berätta vad kolesterol är för något, vad det gör i kroppen, vad forskningen säger, var kolesterolet kommer ifrån, och skillnaden mellan riskfaktor och orsak. Vad är det onda och det goda kolesterolet? Och varför tror många att … läs mer

138: 5 personliga hälsomåsten  

Vad gör jag för min egen hälsa? Vad tycker jag är viktigast? Idag ska du få några av mina egna personliga hälsomåsten, några konkreta hälsotips helt enkelt. Dessutom berättar jag hur en vanlig dag i mitt liv kan se ut, för att ge exempel på några vanor som kan funka för hälsan.

Du får 20 minuter att lyssna på i bilen, på promenaden eller medan du städar!

GLAD PÅSK!!

Avsnitt 137: Tarmfloran, hjärnan och inflammation  

Mikrobiomets koppling till hjärnan, immunsystemet och inflammation. Idag helt och hållet på svenska.

I dagens avsnitt får du konkreta tips på hur du förbättrar din tarmflora.

Vad betyder ordet mikrobiota? Vad är egentligen gut-brain axis och hur kommunicerar hjärnan och dina tarmar? Hur kan bakterierna i din tarm påverka ditt beteende och humör? Hur påverkas hjärnan och tarmen av stress?

Kan man egentligen förändra sin tarmflora och hur gör man … läs mer

136: Johannes Wätterbäck – odla din egen mat  

Mycket skörd och enkelt. Det är kärnan i det här avsnittet där jag intervjuar en av våra största odlingsprofiler om hur du odlar din egen mat. Du får massor med tips på allt från hur du bara med någon enstaka tomatplanta kan bli självförsörjande med tomater i år, och hur du kan få skörda massor med egen zucchini eller grönkål –  till hur du odlar din egen stevia i köksfönstret.… läs mer

135b: Dr Michael Ash – Microbiota, the gut, the brain and the immune system. English version  

The English version of the interview with Dr Michael Ash!

Today you’ll learn about the microbiome in our gut and it’s relation to the brain and the immune system. Dr Ash teaches you about the microbiota in your body, how the gut and the brain communicate, how the immune system has evolved to communicate to your brain and how it steers your behavior and health. And, most importantly, how you … läs mer

135: Dr Michael Ash – Mikrobiota / tarmflora, immunsystemet och hjärnan  

Spännande!! Funktionsmedicinaren Dr Michael Ash har spetskompetens när det gäller kopplingen mellan ditt immunförsvar och din tarmflora.

Idag pratar vi bland annat om mikrobiomets koppling till hjärnan, immunsystemet och inflammation. Du får också konkreta tips på hur du förbättrar din tarmflora. Hur kan ett äpple vara mer effektivt än antiinflammatoriska läkemedel? Varför är våra förädlade grönsaker sämre för immunsystemet än ursprungliga?

Vad betyder ordet mikrobiota? Vad är egentligen gut-brain axis … läs mer

134: Anna-Karin Nyman – Bredda din tarmflora  

Idag får du följa med mig till Berlin och samtal med Anna-Karin Nyman som är en fena på det där med tarmflora. Hon delar med sig av massor med spännande information om din tarmfloras betydelse och hur den tex kan hjälpa dig att bli av med överkänslighet mot olika livsmedel.

Du får konkreta tips på hur du kan bredda din tarmflora, och dessutom får du lära dig göra egen kefir, … läs mer

0:00/0:00
Video player is in betaClose