4Health med Anna Sparre

4Health med Anna Sparre

Sweden

En podcast om hälsa och hur kroppen fungerar.

Episodes

125: Bitten Jonsson – Hjärnans biokemi  

Hjärnans biokemi med bl.a. signalsubstanserna i ditt belöningssystem fördjupar vi oss i idag! Spännande!

Vad händer i hjärnan, och med signalsubstanser och hormoner, när vi äter socker? Vad händer med kroppen efter år av skräpmat? Vad innebär det att vi är biokemiskt unika? Vad är biokemisk reparation?

Visste du att det är individuellt vilka eller vilken signalsubstans som dominerar din kropp? Idag får du bl.a. veta vilken som är mest… läs mer

124: Bitten Jonsson – Mat som drog, beroende och sötsug  

Sveriges främsta expert på sockerberoende kommer i två avsnitt att ta med oss på en resa in i hjärnans biokemi.

I dagens avsnitt fokuserar vi på sockerberoende och hur mat kan vara en psykoaktiv drog. I nästa avsnitt, avsnitt 125, kommer vi att prata om hjärnans biokemi, signalsubstanser, hur vi är biokemiskt unika, hur hjärnan reagerar på socker och mycket annat spännande.

Idag får du höra om Bittens egna resa,… läs mer

123b: Tips 16-30 –  konkreta hälsotips! Best of 2016 och inför 2017  

Vi fortsätter att avsluta podcaståret med 30 konkreta hälsotips.

Gott nytt år!!

Du får 20 minuter att lyssna på i bilen, på tåget, eller på promenaden!

Så här gör du:

Lyssna på din dator

Antingen kan du lyssna direkt här på bloggen genom att trycka på den grå playknappen i respektive avsnitt, dvs längst ner här i inlägget (alla avsnitt hittar du här: http://4health.se/category/podcast) Eller så kan

läs mer

121: Förkylning – bota, lindra, förebygg  

Undvik att bli förkyld i vinter! Ja, det är möjligt i de flesta fall – med rätt kost, tillskott och lite annat att tänka på.

Idag får du konkreta tips på vad du gör både för att förebygga förkylning, och hur du kan lindra eller bota om du blir smittad.

Du får såklart också förklaringar till varför det fungerar. Och jag berättar vad jag själv gör så fort jag… läs mer

118: Hormonell obalans, sköldkörteln och autoimmunitet – Lyssnarfrågor  

Lyssnarfrågorna vi inte hann besvara i förra avsnittet på tema hormonell obalans. Frågorna kretsar kring sköldkörteln, stress och autoimmunitet.

Vi kommer in på autoimmun kost, levaxin och den så kallade OAT-axeln (står för ovaries, adrenals, thyroid)

Du får 20 minuter att lyssna på i bilen, på tåget, eller på promenaden!

Så här gör du:

Lyssna på din dator

Antingen kan du lyssna direkt här på bloggen genom att

läs mer

117: Mia Lundin – Hormonell obalans, lyssnarnas frågor  

Hormonell obalans! Ett avsnitt som är helt baserat på era lyssnarfrågor. Idag pratar vi med Mia Lundin om hur man balanserar sina hormoner och signalsubstanser; och kommer in på saker som klimakteriet och förklimakteriet, endometrios, utebliven mens, och hormonell migrän.

Vi pratar mat, stress, tillskott, hormonpreparat och till och med om saker som tex ADHD. Och som vanligt kommer vi in på sköldkörteln och binjurarna

Era frågor har fullkomligt… läs mer

116: Mer DETOX – maten och tillskotten  

Konkret kring mat och tillskott som kan förbättra kroppens avgiftning, biotransformationen, blir det i dagens podcastavsnitt. Dessutom får du lära dig om antioxidanters verkan – och fria radikaler.

I dagens avsnitt får du ”örtkunskap”, bl.a. med information om gurkmeja, mjölktistel och ämnen som finns i kålgrönsaker. Vi pratar vitaminer och tillskott, och om vad fasta kan ha för effekt på kroppens egna ”detox”.

Du får 40 minuter att lyssna på… läs mer

115: Anna Sparre – Lyssnarintervjun med frågor om bland annat utmattning, binjurar och tarmhälsa  

Jag (!) intervjuas idag Det blir många frågor som rör utmattning, stress och binjurar. Men det blir frågor om nästan allt i den här intervjun där lyssnaren Kristin Wärme intervjuar mig med sina egna frågor. Allt från hur mycket vatten man ska dricka, till frågor om mjölkprodukter, fettbrist, leverfläckar och hur man ska förvara sitt smör handlar det om i det här avsnittet.

Kristin frågar om mig och min bakgrund,… läs mer

114: Avgiftningssystemet – mer DETOX  

Detox! Idag får du fördjupa dig om kroppens detox, alltså avgiftningssystemet, och hur du stöttar det i verkligheten! För nej, det är inte en tillfällig detoxkur som avgiftar kroppen, utan en process som pågår hela tiden i kroppen.

Jag har försökt göra det här avsnittet fristående, men jag tipsar ändå om att lyssna på avsnitt 112 först som ger en bra översikt kring hur det funkar och olika… läs mer

113: Pehr-Johan Fager – Litium, det bortglömda hälsomineralet  

Litium! Spännande beskrivningar av hur kroppen fungerar, liksom av relativt okänd forskning får du i dagens avsnitt!

Vi diskuterar det bortglömda hälsomineralet litium och hur det påverkar väldigt många funktioner i kroppen.

Du får lyssna på hur signalsubstanser som serotonin och dopamin regleras, och hur det bl.a. kan påverka sockersug/ beroenden och mentalt välmående.
Vi pratar om hur du kan förebygga Alzheimeirs, benskörhet och förkylningar. Vi pratar hjärtsjukdom, inflammation… läs mer

112: DETOX i verkligheten  

Detox är inte en tillfällig kur, utan något som pågår hela tiden i kroppen. Och den här avgiftningsmekanismen, eller biotransformation som det också kallas, sköter man inte med en tillfällig så kallad detox-kur en gång om året.

Så istället för att motarbeta kroppen med juicefasta eller något annat påhitt – Lär dig hur kroppen verkligen arbetar, och hur du stöttar den här avgiftningsmekanismen på riktigt!

Du får idag 20… läs mer

110: Gifterna du kan minimera i mat och dryck  

Har du koll på gifterna i vår mat? I ditt kranvatten?

Hur är det med fisk? Och inte minst den odlade laxen? Är du som resten av Svensson – har laxen blivit din vardagsmat? Har du koll på gifterna i den? Och vad vet du om näringsinnehållet i odlad lax?

Om du gillade avsnitt 108, så ska du även lyssna idag!

Hur minimerar vi vår giftexponering från det… läs mer

109: Sanna Törsleff Berglund – Mikrobiomets fantastiska värld  

Mikrobiomet! Åh så spännande detta ämne är! Idag får du förklaringar till hur bakterier och annat i vår tarm arbetar och hur det kommer sig att tarmfloran påverkar allt från immunförsvaret till hjärnan och generna.

Hur funkar det när bakterier gör oss överviktiga? Hur reglerar tarmfloran immunförsvaret? Hur styr vårt mikrobiom våra gener?

Bara en sån sak som att mikroorganismer kan få marklevande myror att klättra upp i ett träd… läs mer

108: Gifterna i din vardag – så undviker du dem. Och 17 sätt att plastbanta  

Detox! Många av er lyssnare är duktiga på att köpa ekologisk mat för att undvika gifter, men jag tror att det är färre av er som har koll på gifterna som kommer från andra källor i ert hem. Häng med idag och få praktiska tips på hur du ”giftbantar” ditt hem, bl.a. 17 konkreta tips på hur du ”plastbantar”.

Det här är det viktigaste sättet att hjälpa levern och… läs mer

106: Benskörhet! Myter om mejerier/kalcium, och massor om mineraler och vitaminer  

De allmänna råden kring benskörhet bygger tyvärr delvis på bräcklig vetenskaplig grund. Idag får du veta vad du verkligen bör göra för att hålla ditt skelett starkt, och vi pratar om  myter kring bl.a. kalcium och mejeriprodukter.

Dessutom får du massor med fakta om olika näringsämnen i form av tex vitaminer och mineraler. Och vi kommer in på flera andra ämnen som många lyssnare varit intresserade av – såsom… läs mer

103: Kokosolja och MCT, medium chained triglycerides  

Idag ska vi prata kokosolja och MCT-olja. Hur kommer det sig att kokosolja och de fetter som kallas för medium chained triglycerides används flitigt för hälsan? Hur funkar de i kroppen? Vad ska man tänka på när man köper kokosolja? Och hur använder man det egentligen? Det är några saker vi tar upp i dagens avsnitt.

Vet du att ämnena i kokosolja fungerar till allt från att öka din… läs mer

101: Ett glas vin – är det nyttigt?  

Alkohol – är det nyttigt i små mängder? Hur är det med rödvinets antioxidanter?  Hur påverkar alkohol din vikt och fettförbränning? Varför blir du bakfull? Detta och mer får du svar på i dagens avsnitt

Vi granskar forskningen på alkohol och du får förklaringar kring vad som händer i kroppen.

Du får en knapp halvtimme att lyssna på i bilen, på bussen, i solstolen eller på promenaden!

Så här… läs mer

100: BIOHACKS, best of 100. Jubileumsavsnitt med konkreta tips från de bästa avsnitten  

Jag plockar ut några grymma biohacks från de populäraste intervjuerna och egna avsnitten i detta jubileumsavsnitt.

Varsågod – här kommer några suveräna och konkreta råd för din hälsa!

Du får drygt en halvtimme att lyssna på i bilen, på tåget, i solstolen eller på promenaden!

Och missa inte att du i det här avsnittet får chansen att vara med i podden och ställa dina frågor direkt till mig.… läs mer

99: Anders Olsson – Medveten andning  

Andningsexperten Anders Olsson tar med dig på en resa i medveten andning. Lär dig andas bättre och förbättra din sömn, energi, minska sötsug, bli av med värk och mycket mycket mer!

Du anar kanske inte hur stor påverkan andningen har på din hälsa – det är helt otroligt! Anders berättar om vanliga fel och förklarar här hur du kan andas bättre – och hur det då fungerar i kroppen med… läs mer

98: Solljus – mer än bara D-vitamin  

Blodkärl, hormonell balans och D-vitamin är bara några saker som solljus påverkar i vår kropp.

Lär dig vad som händer när din hud och dina ögon träffas av solens strålar. Hur funkar det i kroppen? Lyssna också på hur många riktlinjer, när det gäller solande, är felaktiga och saknar vetenskapligt stöd.

Du får drygt en halvtimme att lyssna på i bilen, på tåget, i solstolen eller på promenaden!

Så… läs mer

0:00/0:00
Video player is in betaClose