4Health med Anna Sparre

4Health med Anna Sparre

Sweden

En podcast om hälsa och hur kroppen fungerar.

Episodes

112: DETOX i verkligheten  

Detox är inte en tillfällig kur, utan något som pågår hela tiden i kroppen. Och den här avgiftningsmekanismen, eller biotransformation som det också kallas, sköter man inte med en tillfällig så kallad detox-kur en gång om året.

Så istället för att motarbeta kroppen med juicefasta eller något annat påhitt – Lär dig hur kroppen verkligen arbetar, och hur du stöttar den här avgiftningsmekanismen på riktigt!

Du får idag 20… läs mer

110: Gifterna du kan minimera i mat och dryck  

Har du koll på gifterna i vår mat? I ditt kranvatten?

Hur är det med fisk? Och inte minst den odlade laxen? Är du som resten av Svensson – har laxen blivit din vardagsmat? Har du koll på gifterna i den? Och vad vet du om näringsinnehållet i odlad lax?

Om du gillade avsnitt 108, så ska du även lyssna idag!

Hur minimerar vi vår giftexponering från det… läs mer

109: Sanna Törsleff Berglund – Mikrobiomets fantastiska värld  

Mikrobiomet! Åh så spännande detta ämne är! Idag får du förklaringar till hur bakterier och annat i vår tarm arbetar och hur det kommer sig att tarmfloran påverkar allt från immunförsvaret till hjärnan och generna.

Hur funkar det när bakterier gör oss överviktiga? Hur reglerar tarmfloran immunförsvaret? Hur styr vårt mikrobiom våra gener?

Bara en sån sak som att bakterier kan få marklevande myror att klättra upp i ett träd… läs mer

108: Gifterna i din vardag – så undviker du dem. Och 17 sätt att plastbanta  

Detox! Många av er lyssnare är duktiga på att köpa ekologisk mat för att undvika gifter, men jag tror att det är färre av er som har koll på gifterna som kommer från andra källor i ert hem. Häng med idag och få praktiska tips på hur du ”giftbantar” ditt hem, bl.a. 17 konkreta tips på hur du ”plastbantar”.

Det här är det viktigaste sättet att hjälpa levern och… läs mer

106: Benskörhet! Myter om mejerier/kalcium, och massor om mineraler och vitaminer  

De allmänna råden kring benskörhet bygger tyvärr delvis på bräcklig vetenskaplig grund. Idag får du veta vad du verkligen bör göra för att hålla ditt skelett starkt, och vi pratar om  myter kring bl.a. kalcium och mejeriprodukter.

Dessutom får du massor med fakta om olika näringsämnen i form av tex vitaminer och mineraler. Och vi kommer in på flera andra ämnen som många lyssnare varit intresserade av – såsom… läs mer

103: Kokosolja och MCT, medium chained triglycerides  

Idag ska vi prata kokosolja och MCT-olja. Hur kommer det sig att kokosolja och de fetter som kallas för medium chained triglycerides används flitigt för hälsan? Hur funkar de i kroppen? Vad ska man tänka på när man köper kokosolja? Och hur använder man det egentligen? Det är några saker vi tar upp i dagens avsnitt.

Vet du att ämnena i kokosolja fungerar till allt från att öka din… läs mer

101: Ett glas vin – är det nyttigt?  

Alkohol – är det nyttigt i små mängder? Hur är det med rödvinets antioxidanter?  Hur påverkar alkohol din vikt och fettförbränning? Varför blir du bakfull? Detta och mer får du svar på i dagens avsnitt

Vi granskar forskningen på alkohol och du får förklaringar kring vad som händer i kroppen.

Du får en knapp halvtimme att lyssna på i bilen, på bussen, i solstolen eller på promenaden!

Så här… läs mer

100: BIOHACKS, best of 100. Jubileumsavsnitt med konkreta tips från de bästa avsnitten  

Jag plockar ut några grymma biohacks från de populäraste intervjuerna och egna avsnitten i detta jubileumsavsnitt.

Varsågod – här kommer några suveräna och konkreta råd för din hälsa!

Du får drygt en halvtimme att lyssna på i bilen, på tåget, i solstolen eller på promenaden!

Och missa inte att du i det här avsnittet får chansen att vara med i podden och ställa dina frågor direkt till mig.… läs mer

99: Anders Olsson – Medveten andning  

Andningsexperten Anders Olsson tar med dig på en resa i medveten andning. Lär dig andas bättre och förbättra din sömn, energi, minska sötsug, bli av med värk och mycket mycket mer!

Du anar kanske inte hur stor påverkan andningen har på din hälsa – det är helt otroligt! Anders berättar om vanliga fel och förklarar här hur du kan andas bättre – och hur det då fungerar i kroppen med… läs mer

98: Solljus – mer än bara D-vitamin  

Blodkärl, hormonell balans och D-vitamin är bara några saker som solljus påverkar i vår kropp.

Lär dig vad som händer när din hud och dina ögon träffas av solens strålar. Hur funkar det i kroppen? Lyssna också på hur många riktlinjer, när det gäller solande, är felaktiga och saknar vetenskapligt stöd.

Du får drygt en halvtimme att lyssna på i bilen, på tåget, i solstolen eller på promenaden!

Så… läs mer

97: Mattias Ribbing – Hjärnan, stress, dåliga vanor och biohacking  

Trefaldiga svenska mästaren i minne, Mattias Ribbing, delar med sig av sina tips och erfarenheter – allt från hur du minns och lär dig saker effektivt, till hjärnstress, utmattning, och kost relaterat till mental prestation.

Ett riktigt spännande avsnitt som jag är övertygad om att du kommer att uppskatta mycket – så lyssna nu och sprid! Sprid särskilt till den som arbetar inom skolans värld, den som är stressad, utmattad,… läs mer

96: Ketogen kost vs. LCHF, viktnedgång, autoimmunitet, frukt, frukost och lite annat. Lyssnarfrågor!  

Både lite mer grundläggande frågor om vikt, LCHF, autoimmun kost mm; och ketogen kost vs LCHF, fasta och andra mer specifika frågor som dök upp efter avsnitt 93 med Stephanie Keto Person.

Vi kommer också att prata om frukt och träning i förhållande till både viktnedgång och hälsa.

Du får 25 minuter att lyssna på i bilen, på tåget eller på promenaden!

Så här gör du:

Lyssna på… läs mer

95: LCHFingenjören – Återfall till socker och kolhydrater  

Sockerberoende, sötsug, skov och återfall. Hur undviker man ett återfall till det söta och de snabba kolhydraterna? Och vad gör man när det händer?

LCHFingenjören delar på ett personligt sätt med sig av sina erfarenheter, tips och strategier för att hålla sig på banan och hantera snedsteg.

Hur kan du förutse återfall och risker för att ta till sockret och maten? Lär dig upptäcka tecknen. Du får verktyg, tips och… läs mer

94: Mia Lundin – Är det hypotyreos eller binjureutmattning?  

Sköldkörteln och binjurarna pratar vi med Mia Lundin om idag. Fantastiska Mia är alltså tillbaka i podden!

Är du trött och energilös ska du definitivt lyssna idag. Är du stressad ska du också lyssna. Och vill du lära dig om din kropp och dina hormoner ska du lyssna.

Du får lära dig om stress, hormoner, signalsubstanser och hjärnan. Om näringsbrister som kan påverka den hormonella balansen. Om sköldkörtelhormonerna och mycket… läs mer

93b: Stephanie Keto Person – Ketogenic diet. English version  

The English version of the interview with super star Stephanie Keto Person! We discuss ketosis, how to get keto adapted, how she cured her mom’s cancer, how you get adrenal fatigue from your diet, training on a ketogenic diet, thyroid problems and much more. And not to forget – how you look 20 years younger on a ketogenic diet!

If you prefer the Swedish version, go to episode 93.

We… läs mer

93: Stephanie Keto Person – Ketogen kost  

En riktig super star i det här avsnittet. Amerikanska Stephanie Keto Person pratar ketos! Vi pratar om allt från hur hon botade sin mammas cancer med kosten till detaljer kring hur du blir ”keto adapted”. Vi pratar träning på ketogen kost, utmattning och binjureproblem i förhållande till en ketogen kost, om sköldkörteln och mycket annat. Och såklart – hur du ser 20 år yngre ut med en ketogen kost.

I… läs mer

92b: Ät dig frisk från cancer  

Vad spelar kosten för roll för utvecklandet av cancer? Och hur vinner vi kriget mot cancer?

Vad har blodsocker och hormonerna insulin och IGF-1 för roll i cancer? Och vad händer faktiskt inuti din kropp? Hur reagerar friska celler, respektive cancerceller på kolhydratbegränsning? Vad spelar inflammation för roll i cancer?

Hur kan du lägga upp din kost för att förebygga cancer, och hur ska du göra om du redan… läs mer

92: Cancer som en ämnesomsättningssjukdom  

Hur fungerar kroppens celler och deras mitokondrier? Är cancer en följd av genmutationer, eller kanske rent av en ämnesomsättningssjukdom som får mutationer i cancercellernas DNA som en följd? Vad spelar kosten för roll för utvecklandet av cancer? Och hur vinner vi kriget mot cancer? Detta är några av frågorna som tas upp i detta avsnitt på temat cancer.

Du får lära dig om skillnaden mellan friska celler och cancerceller,… läs mer

90: Örter och kryddor istället för medicin  

Växter (kryddor, örter och svampar) har fantastiska effekter. Så häftiga och radikala effekter att många av våra läkemedel faktiskt har sitt ursprung i naturen.

I många fall finns det örter, kryddor och andra växter som du kan använda mot diverse hälsoproblem, ofta med färre biverkningar än de läkemedel som finns mot samma symtom. Visste du tex. att du kan använda olivolja istället för Ipren?

Idag pratar vi bland annat… läs mer

89: Stärk immunförsvaret! Så fungerar det  

Varför och hur funkar vitamin C och D mot förkylning? Ska du dricka apelsinjuice mot förkylning? Vad har feber för funktion? Hur påverkar socker immunförsvaret? Vilka näringsämnen är extra effektiva mot infektioner som influensa och förkylningar?

Så här fungerar immunsystemet och det här kan du göra för att stärka det. Du får lära dig lite om immunsystemets celler och hur de fungerar. Vad som hjälper dem och vad som… läs mer

0:00/0:00
Video player is in betaClose