Aflyttet

Aflyttet

Denmark

'Aflyttet' er radio iført skæg og blå briller, i hvert fald indeni. Om overvågning, efterretningsvæsen, agenter og sikkerhedspolitik, og alt det hemmelige og skjulte, der lever og regerer i og i blandt os.

Episodes

Like eller lykke: Kender du forskellen?  

Imran Rashid, Special læge i almen medicin og innnovationschef hos Aleris-Hamlet privathospital har skrevet bogen med det manende navn: SLUK - om hvad der sker med os, når vi udsættes for digital teknologi som smartphones og iPads - noget han mener er igang med at skabe en generation, der kun er på besøg i det, vi andre kalder virkelighed, og som er fungerende, digitale junikier på fuld autopilot, låst i digitale belønningssystemer.
På hospitalerne i Region Hovedstaden og Sjælland er det så som så med belønningerne, personalet er nemlig overgået til SUNDHEDSPLATFORMEN og skal klikke så mange gange hver dag, at man nu er nød til at ansætte folk til det, for at undgå skader! Thomas Birk Kristiansen, praktiserende læge, har undersøgt fænomenet.

Aflyttets egen sikkerhedsekspert Jakob Wolffhechel er også gæst.

Aflyttet 0

FUD, droner og demokrati  

FUD, droner og demokrati
Brian Bjerring-Jensen fra Skandiacloud, har ikke megen tillid til internettet: Det er fyldt med overvågning, efterretningstjenester og huller og så usikkert, at han ikke forstår, at man overhovedet kan bruge det til dagligt. Men hvor går grænsen mellem kritisk indstilling og FUD, Fear Uncertainty and Doubt som livs-stil?
Krig bliver i stigende grad automatiseret og det er farligt. Det mener Cian Westmoreland, whistleblower og tidligere radiotekniker i det amerikanske luftvåben, og skaberen af softwaren i det amerikanske droneprogram.
Og så har vi talt frihed, demokrati og overvågningsstat med den rumænske forfatter Ilia Trojonov.

Aflyttet 0

Palantir, Tomahawks og kædebreve  

Vidste du, at politiet kigger med på Facebook og har gjort det længe? Nu kan de gøre det endnu bedre med deres nye system, POLINTEL fra amerikanske Palantir, som samler politiets forskellige databaser under een hat. Vi har politichef for Rigspolitiet Svend Larsen i studiet sammen med Jesper Lund fra IT-politisk forening til en åbenhjertig snak om moderne politiarbejde for at aflive myter. Lars Bangert Struwe fra Atlantsammenslutningen taler om Trumps angreb på Syrien og så har vi besøg af forsker fra ENIGMA, museet for Post, Tele og kommunikation, Andreas Marklund, der bogstaveligt talt faldt over spændende nyt historisk materiale, med særlig relevans den 9. april.

Aflyttet 0

Digitale brevbomber  

Poet og Advokat med møderet for højesteret Olav Willadsen, er en stædig mand. Fra sin kørestol i hjemmet i Glostrup sprøjter han høringssvar i retning af Folketinget om blandt andet offentlighedsloven, som han mener kunne reduceres til ni punkter. Her paragraf et og 2: 1. Byrokraterne bestemmer hvad der skal skjules. 2. Politikerne gummistempler det.
Men han største interesse og bekymring er digitaliseringen.

Hvordan kan et samfund basere sig på digital post, også når det gælder retsforkyndelser, når det foregår i et univers af usikkerhed og hackere?

Aflyttet har besøgt en bekymret ildsjæl med styr på paragrafferne.

Aflyttet 0

Terrorsikring i STASI-land  

Anmon Bar-Lev er direktør i det israelske sikkerhedsfirma CheckPoint og besøgte Danmark i forbindelse med en konference om borgernes IT-sikkerhed på Christiansborg - Anmon mener vi også skal huske at se det gode i udviklingen, men at der lurer mange farer om i det digitale liv fremover.
'I Danmark er der kommet en fælles forståelse af, at terrorsikring er noget, politiet og PET tager sig af. Men sådan er virkeligheden slet ikke. Du kan og bør selv tage ansvar for terrorsikring af din virksomhed, og det offentlige Danmark kan hjælpe dig på langt mere professionel og systematisk vis." Det skriver SikkerhedsBranchens direktør Kasper Skov-Mikkelsen - vi får ham i studiet og hører nærmere. John Foley fra COPITS, en privat, uafhængig rådgivnings- og it-sikkerhedsvirksomhed er også med os og mener at Danmark sover tornerosesøvn med sikkerhed og kunne lære noget af Norge på cybersikkerhedsområdet.

Og så har vi talt med filminstruktøren Petra Epperlien, der har lavet 'Karl Marx City' om sin far og sin opvækst i et østtyskland, hvor STASI havde 90000 ansatte, 200.000 agenter, hvor kameraer filmede de mest intime ting og hvor ens bedste ven godt kunne vise sig at være stikker.

Aflyttet 0

Hackerakademi, skygger og konspirationer  

Kan du løse gåder, og kan du programmere - så skal du måske overveje at søge ind hos Forsvarets Efterretningstjenestes Hackerakademi hos Center for Cybersikkerhed.  Vi har chef Thomas Lund Sørensen i studiet sammen med vores cybersikkerhedsekspert, Jakob Wollffhechel. Forfatter Morten Buschmann fortæller om sin nye bog SKYGGER, der udkommer søndag den 17 marts - en bog der trækker på virkelighedens historie om terror mod Krudttønden - og så skal vi høre om Amazons Alexa arbejder for CIA og hvad dramatiker Zara Lea Palmquist kan få ud af konspirationsteorier om Michael Jacksons død.

Aflyttet 0

Aflyttet uge 10, 2017  

Chefjurist Anette Høyrup fra forbrugerrådet TÆNK er i studiet for at forklare, hvordan det nu pludselig kan lade sig gøre at anmelde GOOGLE for noget, de har gjort altid, gemt vores position i et ekstremt detaljeret omfang, og hvorfor det betyder noget.

Vi følger også op på BØRNEHAVEHACKER-sagen, hvor Henrik Høyer blev dømt for at lave en pop-upmeddelelse i sin datters børnehaves it-system. Nu har han anket til landsretten - det er principielt, at man går efter budbringerne, mener han.

Vi har en telefon igennem til Talin i Esland og John Foley, der er på studietur i verdens mest digitaliserede land og så ser vores sikkerhedsekspert, Jakob Wolffhechel nærmere på FBIs brug af TOR.

Aflyttet 0

Logning re-re-visitied, fake-news og de digitale tosser  

Hvad kan man få ud af Facebook, hvis man gerne vil lave propaganda? Ekstremt meget, fortæller Anja Bechmann, gæsteforsker ved University of California og forskningsleder på AU Datalab på Aarhus Universitet fra Californien, der har undersøgt hvordan algoritmerne påvirker os på danmarks største medie, Facebook. I Buenos Aires, Argentina, sidder en vred Klaus Riskær Pedersen og raser over De Digitale Tosser, der har tvunget os alle sammen ind i et inferno af selvbetjening, der end ikke giver penge på bundlinien og som tilmed tager ‘kærlighedstid' fra kærester og familier, mens de, der ikke er perfekte borgere, falder ud af samfundet. I studiet: Jesper Lund IT-politiske forening kommenterer på den logningsbekendtgørelse, der nu trods to domme, ikke VIL gå væk fra Danmark.

Aflyttet 0

Jagten på journalisterne, friheden og den gyldne iPhone  

Aflyttet taler med generalsekretær Trine Christensen, Amnesty International om jagten på journalister i lande som Tyrkiet, Forenede Arabiske Emirater og…England, hvor der fremover vil blive slået hårdt ned på whisteblowere og journalister, der skriver om lækkede hemmelige dokumenter.
Vi har også talt med den bulgarsk fødte forfatter Ilija Trojanow der er aktuel med bogen ‘Magt og Modstand’ - og som mener, at de der siger, at de ikke har noget at skjule, har en intelligenskvotient der passer til rumtemperaturen. Ilijas familie var selv udsat for overvågning da han var barn og han har lært meget af de 1000 siders udskrift fra de mikrofoner, der sad i hans barndomshjem.
Og så har vi den grad besøg af sikkerhedsekspert Jakob Wolffhechel og Distruption- og Digitaliserings-generalist Johan Thiellemann.

Aflyttet 0

Vejen ud af overvågningskapitalismen?  

Aflyttet har besøg af entreprenør og programmør Aral Balkan fra firmaet INDIE. De laver bla. programmet BETTER, der standser 'uetiske websites' fra at overvåge dine bevægelser på nettet ved at blokere forskellige sporingsprogrammer. Men er der en anden model og måde at tjene penge på nettet på? Hvordan får vi menneskerettighederne med? Er singularitet og industri 4.0 en løsning? Og hvorfor er det slemt, at Palantir skal lave Rigspolitiet og PETs nye computersystem?

Aflyttet 0

Singularitet og sociale medier  

Før hed det Oplysning til borgeren om samfundet. Nu hedder det Oplysning til ’samfundet’ om borgeren. Det kaldes også registrering eller overvågning’ - sådan skriver teknoantropolog Klavs Birkholm i sit essay, ‘den anden oplysningstid’, et langt opgør med forestillingen om fremskridt via teknologi. Vi taler med ham om Singularitet og sociale medier og har også besøg af formand for medierådet for børn og unge, Anne Mette Thorhauge, der præsenterer en ny kampagne, der skal få forældre til at respektere deres børns privatliv på nettet. Psykolog John Aasted Halse er også med i debatten.

Aflyttet 0

Når Danmarks computer er i stykker  

Vi ser på kritisk IT-infrastruktur sammen med Henrik Moltke, undersøgende journalist og kortlægger af internetknudepunkter, Søren Lauesen, professor ved IT-universitetet og en mand, der engang har været inde i Danmarks dengang eneste computers CPU og Jens Chr. Monrad, FireEye.

Aflyttet 0

Sikker mail, databeskyttelse, iskolde amerikaniserede kontanter og...  

Lavabit var Edward Snowdens mail-udbyder, men måtte lukke efter FBI krævede nøglerne udleveret - nu genstarter firmaet, men bruger Aflyttets panel overhovedet mail? Vi har Johan Thiellemann, disruption- og digitaliseringsekspert, Jakob Wolffhechel, sikkerhedsekspert og Ole Tange, ITpolitisk rådgiver hos forbundet af itprofessionelle, PROSA i studiet og så har vi en rapport fra konferencen CPDP i Bruxelles og tager temperaturen på EU og Privacy med Joris van Hoboken fra Amsterdams Universitet.
Og så taler vi om Poppy, et ganske særligt manende internetfænomen.

Aflyttet 0

Manning er fri, rapport fra Elitistan, drop e-bogen og forsvar...  

Manning er fri, rapport fra Elitistan, drop e-bogen og forsvar ytringsfriheden på nettet. Chelsea Manning bliver lukket ud af fængslet til maj, vi taler whisteblowing med aktivist og generel ballademager Peter Kofod og spiller stumper fra en af Mannings mest kendte leaks, 'Collateral Murder', der viste hvordan Apache helikoptere skød et filmhold fra Reuters ned. Aflyttet får en rapport fra Davos af Pernille Tranberg, der har sneget sig med hos eliten. Kresten Bjerg fortæller om en overraskende ny undersøgelse, der viser at unge foretrækker papir frem for elektronisk tekst og så har vi et interview med Jillian C. York, der er noget så sjældent som direktør for ytringfrihed - for Electronic Frontier Foundation, EFF.’

Aflyttet 0

TRUMPS GOLDEN INFORMATIONWARFARESHOWER  

TRUMPS GOLDEN INFORMATIONWARFARESHOWER. En ny, meget omdiskuteret privat bestilt rapport fra en unavngivet tidligere Mi6-agent, påstår at USAs kommende præsident allerede er under russisk kontrol. Ruslands efterretningstjeneste, FSB skulle nemlig have filmoptagelser af Trump i Moskva sammen med en gruppe prostituerede, der angiveligt tisser på en seng på Hotel Ritz. Og sengen er ikke en hvilken som helst seng, men den seng, som Obama og Michelle sov i, da de besøgte Moskva i forbindelse med et topmøde. Trump selv har kaldt rapporten for ‘fake news’, men hvad er egentlig sandt og falsk i en verden på hypersonisk informationsspeed? Vi taler om efterretningstjenester og præsidenter med Lars Bangert Struwe, historiker og formand for Atlantsammenslutningen.

Vi har også besøg af Jesper Lund, IT politisk forening, der sammen med journalist Dan Mygind, giver os en indføring i Englands nyeste overvågningslov, 'Snoopers Charter’, et lovkompleks der giver over 50 myndigheder direkte adgang til samtlige englænderes intime internetliv - uden dommerkendelse. Og kommer formanden for Rådet for DIgital Sikkerhed, Rasmus Theede, forbi, og giver sit bud på kongeriget Danmarks status i dag i YouSee-skandalerne tegn.

Aflyttet 0

SNOWDEN I MODVIND OG GÅDEN PÅ MUSEET  

Journalisten Edward Jay Epstein udgiver her i januar bogen “How America Lost Its Secrets: Edward Snowden, the Man and the Theft” om whistlebloweren Edward Snowden som Epstein hævder har afleveret informationer til Rusland.
Vi taler med ham og prøver at finde ud af, hvad der er op og hvad der ned på den historie.
Vi er også på besøg på det nye Post- og Tele-museum på Østerbro i København, der fra næste uge hedder ‘ENIGMA’ og som er i besiddelse af en original af slagsen, en af tyskernes kodemaskiner fra 2. verdenskrig. Vi er også på en af verdens største hackerkonferencer, CCC, der blev afholdt mellem jul og nytår udenfor Hamborg.
Jakob Wolffhechel vender Yousee nedbruddet og andre af ugens nyheder med os.

Aflyttet 0

Robotguden og den dobbelte IDA  

Ida Auken er folketingsmedlem for det radikale venstre og meget optaget af fremtiden. Hun har været med til at lave SIRI-kommissionen, der i samarbejde med ingeniørforeningen, IDA, netop er barslet med en stor rapport om Danmark og mulighederne i kunstig intelligens. Og så har hun forfattet et bud på et ‘fremtidsscenarie’, hvor ingen ejer noget, og overvågningen er total. Ida Aukens store interesse for tiden er INDUSTRI 4.0, en automatiseret og robotdreven fremtid, der ifølge Google og Singularity University, kan give os op til 41 procent vækst i BNP og skabe 150.000 nye arbejdspladser. Men hvad vil Singularity University og hvordan får man mere privatliv i en verden, hvor alt handler om at dele og sælge data? Ida Auken og Anders Kjærulff holder nytårskur fra hver deres ide om hvordan fremtiden bliver.

Aflyttet 0

KØB KOKAIN FRA MOBILEN?  

AFLYTTET SPECIAL: De unge er slet ikke så kriminelle som vi tror, ja de drikker ikke engang så meget, som de gjorde engang. Til gengæld har de udviklet helt nye og hemmelige måder at udveksle beskeder og købe og sælge stoffer på. De benytter sig blandt andet af aktivist-appen SIGNAL eller den hemmelige WICKR, og det giver politiet helt ny udfordringer - men ikke nogen, der ikke kan løses.
Hør Jakob Demant, lektor i Sociologi på Københavns Universitet og ekspert i misbrugskultur blandt unge, fortælle om en fremtid i mobilens skær.

Aflyttet 0

HACKING-POLITICS OG DUKKEN, DER SLADREDE  

Aflyttet får besøg af Jens Chr. Monrad fra sikkerhedsfirmaet FIREEYE, der har været langt ind i efterforskningen af hvem der havde fingrene i Demokraternes Mailbokse under den amerikanske valgkamp. Og så er der nyt om hvordan ting med internet, IOT-devices, har vendt sig mod os.
Med i studiet er også vores hus-dukke CAYLA, der nu har taget navne forandring til Chelsea Manning, efter en tur i sin nye far, Jacob Wolfrhechels, hackende hænder, akkompagneret af Gry Hasselbalch fra tænkehandletanken DataEthics.

Aflyttet 0

SAMTYKKE, GENNEMSIGTIGHED OG ONDE DUKKER  

Den nye sundhedsminister Ellen Trane Nørby startede ud med at blive grillet i sundhedsudvalget. Her sagde hun blandt andet: "Jeg vil overlade det til Enhedslisten at tage de paranoide briller på. Jeg tager de datakritiske og sikkerhedskritiske briller på". Men der er stadig god grund til at være paranoid, mener formanden for patientdataforeningen, Thomas Birk Christiansen, der stadig ikke er sikker på at DAMD er slettet - og er noget nervøs ved de kommende datasalg, der ligger forude. Vi har også besøg af sikkerhedsekspert Jacob Wolfschekel og vores egen disruption og digitaliseringskonsulent, Johan Thiellemann, til en snak om paranoia versus kritik, om sladrende dukker på nettet og om hvorfor man SKAL sætte tape for sit webcam, hvis man vil onanere.

Aflyttet 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose