Aflyttet

Aflyttet

Denmark

'Aflyttet' er radio iført skæg og blå briller, i hvert fald indeni. Om overvågning, efterretningsvæsen, agenter og sikkerhedspolitik, og alt det hemmelige og skjulte, der lever og regerer i og i blandt os.

Episodes

Hackerjægeren og honningkrukkerne del 1 (1/2)  

Vi besøger sikkerhedskonsulent og 'whitehat'-hacker Keld Norman der fortæller om TOR-netværket, radiohacking, Internet of Things, og ikke mindst HONEYPOTS. En honeypot, er en tiltrækkende elektronisk honningkrukke, en falsk webserver som Keld Normann lokker hackere ind i - så han kan studere dem og få ram på dem. Del 1 af 2.

Aflyttet 0

Privacy by HVADFORNOGET?  

Aflyttet besøger, endnu engang, innovationsdesigner Stephan Engberg, ekspert i noget, alle vil have lige nu: Privacy By Design. Men hvad er det for noget? Hvordan virker det? Og hvornår bliver det til noget? Engberg er fortrøstningsfuld og har startet en fond http://digitalfond.dk/

Aflyttet 0

Cyborger, kunstige intelligenser og sundhed på kalender til salg?  

Aflyttet har besøg af teknologikritiker Jeppe Knüppel til en snak om erindring i den digitale tidsalder, arkivet (også det digitale) og dets filosofiske brister, samt den mekanisk prostetiserede menneskekrop – cyborgen.
I studiet er også Gry Hasselbalch fra Tænke-Handletanken Dataetics, der har set på kunstig intelligens i sundhedssektoren.
Læge Thomas Birk Kristiansen fortæller om, hvordan en af regeringen foreslået delelig kalender kan blive begyndelsen til et nyt superregister.

Aflyttet 0

Dataetik, snyd og russerne...  

Aflyttet får - vist nok - Undervisningsminister Merete Riisager (LA) til at love, at det skal være muligt at gå i skole uden at have en facebook-profil. Marianne Vestergaard fra Din E-hjælp beretter sidste nyt fra den tabte generation af borgere uden Nem-ID. Jens Chr. Monrad, Fireeye, analyserer ugens store cyberangreb, NotPetya. Professor Stephen Alstrup fortæller, hvordan digitale fingeraftryk skal bekæmpe eksamenssnyd og endelig kæmper journalist Frederik Kulager imod mobilselskabet 3’s over-logning af hans mobiltelefon.

Aflyttet 0

Hacker eller fejlfinder?  

Esben Warming opdagede en fejl i Frederiksberg kommunes pladsanvisningshjemmeside, nu er han sigtet efter hackerparagraffen. Han besøger Aflyttet og får gode råd af den frikendte “børnehavehacker”, Henrik Høyer og vores sikkerhedsekspert Jacob Wolffhechel. Cand. Scient. Pol. Michael Hertig fortæller om persondata i Grønland og til sidst lytter vi til en ny sang om Disruptionrådet og taler med manden bag, Emilio Hestepis.

Aflyttet 0

Hansel-Netværket, Russerne og Øjet mod Øst  

Aflyttet besøger Forsvarsmuseet i Rønne og taler med museumsleder Klaus Linnet, der mener, at den kolde krig aldrig er stoppet på Bornholm. Vi hører om overflyvninger og Bornholms ekstra 11 måneders russisk besættelse under 2. verdenskrig og får tilsidst historien om den hemmelige OSS-agent HANSEL, der rapporterede til amerikansk efterretningstjeneste under hele den russiske besættelse - og sandsynligvis fortsatte efter det. 

Aflyttet 0

Trump vs Comey, Hackerne fra Rusland og dit nye Privatliv  

Jens Christian Monrad fra Fireeye følger godt med i, hvad der sker fra russiske hackere - og ligenu er der fuld blus på afsløringerne: Et papir fra en NSA-underleverandør afslørede russiske forsøg på at hacke valgsteder, ikke bare lave fakenews, men er de nogen regulær fare? Lars Bangert Struwe, historiker og generalsekretær i Atlantsammenslutningen frygter for NATO og ser bekymret på sammenstødet mellem en Direktørtænkende Trump og den amerikanske stat.

Aflyttet har også besøg af Anna Lykke Lundholm-Andersen fra firmaet SUSDAIN, en ny dansk start up, der har som mission, at få danske firmaer til at overholde EUs dataforordning, der hænger truende over det uregulerede danske dataland, hvor man man hidtil har ladet som om, der ikke var nogen regler.

Aflyttet 0

Dine digitale fodspor: Når teleselskabet gemmer dig - og du får breve fra...  

Aflyttet diskuterer lognings-bekendtgørelsens tunge, digitale fodspor af dit liv - noget en diktator i en bananstat ville elske at have adgang til, vi snakker pirat-kopiering og rettighedsalliancer med datalog Christian Panton, Jakob Willer, direktør i Teleindustrien, Ronnie Fridthjof, direktør i Fridthjof-film og med i rettighedsalliancen, Alexander Bruhn Johansen, folketingkandidat fra SF og vores egen sikkerhedsekspert, Jakob Wolffhechel.

Aflyttet 0

Privatliv som Design og/eller virkelighed?  

Aflyttet taler Privacy by Design med Stefan Engberg, innovationsstrateg og ophavsmand til Fonden for Digital Identitet, vi får tricks til at sende nøgenbilleder til kæresten af Maia Kahlke Lorentzen fra DO:TOPIA og Johan Thiellemann, vores egen disruption- og digitaliseringsekspert, giver sit besyv med.
På telefon har vi Imran Rashid, special læge i almen medicin og forfatter til bogen ‘SLUK’. Han er meget bekymret over, hvordan Facebooks algoritmer kan kortslutte vores demokrati. Og så har Jesper Lund, IT-politisk forening, fået en demonstration af POLINTEL, rigspolitiets nye IT-redskab - hør hans vurdering af, om det er godt nok.

Aflyttet 0

Assange uskyldig, Manning løsladt og alle data krypterede  

Aflyttet har været til pressemøde i Stockholm om det svenske udleveringkrav mod Julian Assange - det findes ikke mere - men hvad sker der så? Vi blander også pærer og bananer og taler både sikkerhed, samtykke og patientdata i forbindelse med WannaCry-angrebet i sidste uge, og så ser vi på hvem Chelsea Manning egentlig er - og hvad hun betyder for andre whistleblowere. I studiet: Trine Christensen, Amnesty International, Thomas Birk Kristiansen, Patientdataforeningen, Stefan Engberg, Innovations Strateg og Ole Tange it-politisk rådgiver fra PROSA. Fra Stockholm: Peter Kofod. 

Aflyttet 0

1984 i Grunddata  

Aflyttet taler med folkene bag hiphopgruppen Ren Refleks og nummeret ‘1984’.
Og så taler vi grunddata og digtalisering med Jens Krieger Røyen, kontorchef, Digitaliseringsstyrelsen, og Christian Damsgaard Jensen, lektor, DTU C, der mener vi skal tænke os godt om: En hemmelighed, der først er afsløret, kan ikke gøres hemmelig igen!
I Estland er man fuldt inde i Digitaliseringen, landet kan genstartes fra SKYEN - satser man på - vi har mødt Taavi Kotka, tidligere Chief Information Officer fra Estland.

Aflyttet 0

Verdensfortællingen  

Forfatter og journalist Dan Mygind er i studiet og fortæller om sin nye sciencefiction roman "Verdensfortællerne" og gennemgår de aktuelle sager fra vores overvågede og mystiske hightech-verden, som er udgangspunket for romanen.
Og så er vi til version2s sikkerhedsmesse i Øksnehallen.

Aflyttet 0

To slags mennesker: De der er blevet hacket og de, der ikke ved det endnu?  

To slags mennesker: De der er blevet hacket og de, der ikke ved det endnu? Aflyttet har stukket hånden ned i ‘aktivist’ Torben Andersens hvepserede, som startede med at summe meget højt med en facebook-status, hvor han påstod, at have set en patientjournal fra tidligere sundhedsminister Astrid Kragh. Bierne begyndte at stikke, da samme Torben annoncerede, at der var masser af sikkerhedshuller i firmaet Ganglians software, der binder flere hundrede lægehuse sammen med blandt andet sygehuse og apotekere. Senere sendte han et såkaldt WhitePaper til Aflyttet, som vi har forsøgt at finde hoved og hale i, sammen med sikkerhedseksperterne Jakob Wolffhechel og Jens Hoyn Roed Andersen. Vi har ballademageren selv, Torben Andersen igennem på telefon til en snak om, hvorvidt han kan tillade sig det, han har gjort - og om det burde være kriminelt? Ganglion aka Aver & Lauritzen har ikke ønsket at medvirke i programmet, men har tilgengæld sendt os en meget lang pressemeddelelse, som vi læser noget af op - resten kan læses på aflyttet.dk. Vi har også besøg af professor i Kryptologi, Lars Ramkilde Knudsen fra DTU compute, til en snak om hacket mod forsvarsvministeriet: Er der egentlig grund til panik? Han suppleres af John Foley, fra COPITS, der mener at nogen fra regeringen burde have røde ører over mangende cybersikkerhedspolitik.

 

Aflyttet 0

Like eller lykke: Kender du forskellen?  

Imran Rashid, Special læge i almen medicin og innnovationschef hos Aleris-Hamlet privathospital har skrevet bogen med det manende navn: SLUK - om hvad der sker med os, når vi udsættes for digital teknologi som smartphones og iPads - noget han mener er igang med at skabe en generation, der kun er på besøg i det, vi andre kalder virkelighed, og som er fungerende, digitale junikier på fuld autopilot, låst i digitale belønningssystemer.
På hospitalerne i Region Hovedstaden og Sjælland er det så som så med belønningerne, personalet er nemlig overgået til SUNDHEDSPLATFORMEN og skal klikke så mange gange hver dag, at man nu er nød til at ansætte folk til det, for at undgå skader! Thomas Birk Kristiansen, praktiserende læge, har undersøgt fænomenet.

Aflyttets egen sikkerhedsekspert Jakob Wolffhechel er også gæst.

Aflyttet 0

FUD, droner og demokrati  

FUD, droner og demokrati
Brian Bjerring-Jensen fra Skandiacloud, har ikke megen tillid til internettet: Det er fyldt med overvågning, efterretningstjenester og huller og så usikkert, at han ikke forstår, at man overhovedet kan bruge det til dagligt. Men hvor går grænsen mellem kritisk indstilling og FUD, Fear Uncertainty and Doubt som livs-stil?
Krig bliver i stigende grad automatiseret og det er farligt. Det mener Cian Westmoreland, whistleblower og tidligere radiotekniker i det amerikanske luftvåben, og skaberen af softwaren i det amerikanske droneprogram.
Og så har vi talt frihed, demokrati og overvågningsstat med den rumænske forfatter Ilia Trojonov.

Aflyttet 0

Palantir, Tomahawks og kædebreve  

Vidste du, at politiet kigger med på Facebook og har gjort det længe? Nu kan de gøre det endnu bedre med deres nye system, POLINTEL fra amerikanske Palantir, som samler politiets forskellige databaser under een hat. Vi har politichef for Rigspolitiet Svend Larsen i studiet sammen med Jesper Lund fra IT-politisk forening til en åbenhjertig snak om moderne politiarbejde for at aflive myter. Lars Bangert Struwe fra Atlantsammenslutningen taler om Trumps angreb på Syrien og så har vi besøg af forsker fra ENIGMA, museet for Post, Tele og kommunikation, Andreas Marklund, der bogstaveligt talt faldt over spændende nyt historisk materiale, med særlig relevans den 9. april.

Aflyttet 0

Digitale brevbomber  

Poet og Advokat med møderet for højesteret Olav Willadsen, er en stædig mand. Fra sin kørestol i hjemmet i Glostrup sprøjter han høringssvar i retning af Folketinget om blandt andet offentlighedsloven, som han mener kunne reduceres til ni punkter. Her paragraf et og 2: 1. Byrokraterne bestemmer hvad der skal skjules. 2. Politikerne gummistempler det.
Men han største interesse og bekymring er digitaliseringen.

Hvordan kan et samfund basere sig på digital post, også når det gælder retsforkyndelser, når det foregår i et univers af usikkerhed og hackere?

Aflyttet har besøgt en bekymret ildsjæl med styr på paragrafferne.

Aflyttet 0

Terrorsikring i STASI-land  

Anmon Bar-Lev er direktør i det israelske sikkerhedsfirma CheckPoint og besøgte Danmark i forbindelse med en konference om borgernes IT-sikkerhed på Christiansborg - Anmon mener vi også skal huske at se det gode i udviklingen, men at der lurer mange farer om i det digitale liv fremover.
'I Danmark er der kommet en fælles forståelse af, at terrorsikring er noget, politiet og PET tager sig af. Men sådan er virkeligheden slet ikke. Du kan og bør selv tage ansvar for terrorsikring af din virksomhed, og det offentlige Danmark kan hjælpe dig på langt mere professionel og systematisk vis." Det skriver SikkerhedsBranchens direktør Kasper Skov-Mikkelsen - vi får ham i studiet og hører nærmere. John Foley fra COPITS, en privat, uafhængig rådgivnings- og it-sikkerhedsvirksomhed er også med os og mener at Danmark sover tornerosesøvn med sikkerhed og kunne lære noget af Norge på cybersikkerhedsområdet.

Og så har vi talt med filminstruktøren Petra Epperlien, der har lavet 'Karl Marx City' om sin far og sin opvækst i et østtyskland, hvor STASI havde 90000 ansatte, 200.000 agenter, hvor kameraer filmede de mest intime ting og hvor ens bedste ven godt kunne vise sig at være stikker.

Aflyttet 0

Hackerakademi, skygger og konspirationer  

Kan du løse gåder, og kan du programmere - så skal du måske overveje at søge ind hos Forsvarets Efterretningstjenestes Hackerakademi hos Center for Cybersikkerhed.  Vi har chef Thomas Lund Sørensen i studiet sammen med vores cybersikkerhedsekspert, Jakob Wollffhechel. Forfatter Morten Buschmann fortæller om sin nye bog SKYGGER, der udkommer søndag den 17 marts - en bog der trækker på virkelighedens historie om terror mod Krudttønden - og så skal vi høre om Amazons Alexa arbejder for CIA og hvad dramatiker Zara Lea Palmquist kan få ud af konspirationsteorier om Michael Jacksons død.

Aflyttet 0

Aflyttet uge 10, 2017  

Chefjurist Anette Høyrup fra forbrugerrådet TÆNK er i studiet for at forklare, hvordan det nu pludselig kan lade sig gøre at anmelde GOOGLE for noget, de har gjort altid, gemt vores position i et ekstremt detaljeret omfang, og hvorfor det betyder noget.

Vi følger også op på BØRNEHAVEHACKER-sagen, hvor Henrik Høyer blev dømt for at lave en pop-upmeddelelse i sin datters børnehaves it-system. Nu har han anket til landsretten - det er principielt, at man går efter budbringerne, mener han.

Vi har en telefon igennem til Talin i Esland og John Foley, der er på studietur i verdens mest digitaliserede land og så ser vores sikkerhedsekspert, Jakob Wolffhechel nærmere på FBIs brug af TOR.

Aflyttet 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose