Aflyttet

Aflyttet

Denmark

'Aflyttet' er radio iført skæg og blå briller, i hvert fald indeni. Om overvågning, efterretningsvæsen, agenter og sikkerhedspolitik, og alt det hemmelige og skjulte, der lever og regerer i og i blandt os.

Episodes

Kamera-Danmark i lognings extravaganza  

Danmark overgår sig selv i antallet af overvågningskameraer - Kasper Skov Mikkelsen fra Sikkerhedsbranchen har nye, chokerende tal med i studiet.
Her sidder også Jesper Lund fra IT-politisk forening, der netop har afleveret høringssvar om regeringens nye planer om logning på internettet. Vi skal også et smut på Museum - til Århus Kunsthal, hvor vi har set udstillingen 'WATCHED' - og så er Aflyttets egen digitaliserings- og disruptionekspert Johan Thiellemann tilbage i studiet, klar til at se på den nye regerings nye planer for...noget nyt og et hack på San Franciscos offentlige transportsystem.

Aflyttet 0

At gemme sig eller ikke gemme sig  

Aflyttet Special: Anders Kjærulff mødtes en time en søndag med aktivist og forfatter Andrea Hejlskov i studiet på radio24syv. Mødet kom i stand ovenpå en chat på det Facebook, som både Anders Kjærulff og Andrea Hejlskov har et problematisk forhold til.
Andrea mener, at vi skal gemme os i det åbne. Men kan man det? Og har man så ikke allerede overgivet sig?

Aflyttet 0

Krypter dit liv, film alt og den store mørke bygning uden vinduer  

Danmark står bag verdens hårdeste kryptering, vi har den nye CEO David Simonson i studiet til en snak om hvorfor man skal skjule sig, hvis man ikke har noget at skjule. Vi er også til SecTech-messen i København, til TRYGHEDSKAMERAETS DAG til en snak overvågningskameraer og virkningen af dem. Og så har vi talt med Henrik Moltke, journalist fra The Intercept om hans artikel og fillm om PROJECT X, en mystisk bygning midt inde i New York, der måske er netop, hvad den ser ud til at være - hemmelig og utilnærmelig.

Aflyttet 0

Trut i Trump'eterne, Russerne og den store stilhed  

Cyberkrigen raser allerede - og det kan blive meget værre. Det er en del af den nye kolde fred mellem Rusland og USA, og med Donold Trump ved roret, kommer der nok til at ske lidt af hvert - vi taler med Lars Bangert Struwe, generalsekretær i Atlantsammenslutningen og Peter Kruse fra CSIS om nye tider. VI har også besøg af Kirsten Dinesen fra PR bureauet Frontpage, hun har set på Trumps sejr udfra de 5000 datapunkter per vælger han har haft adgang til og mener vi er nød til at få lovgivning omkring sociale medier og redaktionelt ansvar. Der er også nyt fra Island og Oktavia Jónsdóttir fra Piratpartiet og så skal have høre mere Mia Carlsens besøg hos Amish-folket.

Aflyttet 0

Snowden ofrede sig for os  

Aflyttet taler med Mikko Hyppönen, Chief Research Officer of F-Secure om det amerikanske valg, it-sikkerhed og Snowden. Og så har vi besøgt Price-Waterhouse-Coopers, der vil spille itsikkerhed ind i hovederne på ledelsen med deres nye 'Game of Threats'.

Aflyttet 0

RANSOMWARE, KINESISKE TILSTANDE, ISLAND OG MØRKET HOS AMISH.  

Aflyttet har besøg af Leif Jensen, General Manager hos Kaspersky Lab, der fortæller om hvordan de arbejder på at redde verden sammen med danske NC3 - repræsenteret ved Kim Aarenstrup. Vi får en slutning på historien om Torben Andersen, der smadrede et ANPG-kamera - nu er han dømt, og vi taler med journalist Dan Mygind om, hvor meget vi er ved at ligne Kina - når det kommer til overvågning. Der er også en frisk raport fra LIIGE før det Islandske valg og så har vi haft en batterilygte-udstyret udsendt inde i Amish-land, hvor beboerne blandt andet er rystede over Tinder.

 

Aflyttet 0

MENNESKEJAGT revisited - når overvågning bliver for meget  

Hvad sker der, hvis man vil simulere en menneskejagt for at tale om overvågningssamfundet og samtidig er nød til selv at overvåge de medvirkende hele døgnet? Tre deltagere i DR3s serie 'Menneskejagt' møder hinanden for første gang i Aflyttets studie til en snak om dobbelt-overvågning, paranoia og fremtiden - det er Morten Hattesen og Helene Hansen, der begge blev jaget, og efterforsker Lars Underbjerg, tidligere politiet, der var med til at jage dem. Helene gik psykisk ned på deltagelse og valgte at stoppe eksperimentet, selvom de aldrig var tæt på at blive fanget. Morten Hattesen savnede en dybere debat om overvågningens natur, og efterforsker Lars Underbjerg har gjort sig en række tanker om det pres, overvågning lægger på andre.
Og så varmer vi op til folketingsvalget på Island i næste uge - vi taler med en af kandidaterne fra Piratpartiet.

Aflyttet 0

Luk op for noget godt - luk op for P-E-T  

Luk op for noget godt - luk op for P-E-T….og FE? Aflyttet taler med forfateren til tidens mest omtalte bog, 'Syv år for PET' om Jacob Scharf, tavshedspligt og hemmeligheder - og om bogens egentlige budskab: Masseovervågning duer ikke!
Og så ser vi på regeringens planer om digitale påvirkningsagenter og blokering af ekstreme sider sammen med Thomas Steen Rasmussen, fra Censurfridns og Jesper Lund fra IT-politisk forening - iøvrigt medvirker Lars Bangert Struwe, Atlant Sammenslutningen og Oberst Eigil Schønning, chef for Totalforsvarsregion Sjælland.

Aflyttet 0

Mit pivåbne liv  

Den britiske kunstner Mark Farid er radikal i sin fremgangsmåde: Sidste år lagde han alle sine passwords og brugernavene til sociale medier, bankkonti osv ud på internettet inden han gik igang med et seks måneder langt eksperiment: Han ville leve helt uden telefoner og computere.

Det viste sig at være stort set umuligt, og udover et identitetstyveri eller to på vejen, oplevede han også en stigende ensomhed.

Idag har han vendt eksperimentet på hovedet: Han er nu massivt tilstede på alle sociale medier, han optager og udgiver alle samtaler og sender man ham en mail, bliver den også offentliggjort omgående på hans webside.

Aflyttet har ringet til Mark Farid og talt med ham om hvem vi egentlig er og ikke mindst: Hvem Mark Farid egentlig er, og om vi overhovedet kan være sikre på, at det er ham, vi taler med?

Aflyttet 0

Edward Snowden er spion for russerne  

Mogens Langballe Nørgaard, Direktør i IT-firmaet 'Fair And Sqaure' mener at debatten om Edward Snowden har livsfarlig slagside og at der er en god chance for, at Snowden ikke er den, han siger han er.

Mød ham i duel med Freja Wedenborg, forfatter og journalist og Peter Kofod, aktivist og eneste mand, der har interviewet Snowden.

Vi taler også med kunstner Simone Aaberg Kærn om hendes seneste bataljemaleri og om at besøge en krigszone, når man er gravid i femte måned og folk skyder efter een.

Aflyttet 0

Menneskejageriet  

Vi taler med den mest tech-savy af deltagerne i DR3s overvågningsTV-serie, 'Menneskejagt' - det er Morten Hattensen, ITmand og Træfælder, der formåede at holde sig fuldt kommunikerbar med mobil og computer mens han blev jaget af folk fra Politi og PET, vi har besøg af Marianne Vestergaard Nielsen fra 'DIN E-HJÆLP', der forsøger at hjælpe ældre medborgere, der jages af nemID og så har Peter Ussing, tidligere formand for PROSA set den nye 'Snowden'-film og ser tilbage på 1984, hvor PROSA blev overvåget af PET.
Hør også: Margrethe Vestager om privatliv i tange tider og Mikael Hertig, der vil lægge sag an mod staten i forbindelse med datalækket hos Statens Serum Institut.

Aflyttet 0

Aflyttet 18-09-2016  

Aflyttet er radio iført skæg og blå briller, i hvert fald indeni. Programmet handler om overvågning, efterretningsvæsen, agenter og sikkerhedspolitik, og alt det hemmelige og skjulte, der lever og regerer i og i blandt os.

Whistlebloweren Snowden er aktuel i en ny film med Oliver Stone. Det har fået en gruppe mennesker til at bede præsident Obama om at benåde Snowden, inden han går af som præsident. Vi taler med Trine Christensen, generalsekretær hos Amnesty Danmark.

Vi har også besøg af Uffe Lorentzen AKA Lorenzo Woodrose er ude med en ny sang, der handler om mennesker og overvågning.

Social Engineering er et nyt hackerfænomen, hvor mennesker snyder andre folk til at gøre noget. Vi har besøg af Henrik Bo Hansen, strategisk teknologidirektør hos Global Connect, som fortæller om fænomenet.

Aflyttet 0

Manden på ambassaden, hemmelige fly 2.0 og data-etik, tak?  

Ny bog om DATAETIK hævder at dit privatliv kan blive en konkurrencefordel for danske virksomheder - vi taler med forfatterne, Pernille Tranberg og Gry Hasselbalch og så skal vi høre mere om de hemmelige fly fra hjemmeværnet, der filmer os fra himlen - de har nemlig fået egen mystisk twitterkanal, så man kan se hvornår de er i luften.

Der er også nyt fra Assange, der sidder fast i den Ecuadorianske ambassade i London på fjerde år - ny svensk dokumentar hævder, han ikke bare er paranoid: Han kan faktisk udleveres til USA fra Sverige.

Aflyttet 0

BORNHACK: Hackere i birkeskoven  

Aflyttet er til første udgave af BORNHACK.DK, en uges kode- lodde- og tale-fest på et gigantiske naturområde på Bornholm. Deltagerne bor i telte, internettet er kraftigt nok til at drive en mindre provinsby, alle bruger linux og politikere fra alternativet sværmer om tech-folket på jagt efter en løsning på alting.
Og så giver Emma Holten nørdland en omgang: Måske er det der anonymous ikke helt så smart altid og hvad blev der af privatlivet?

Aflyttet 0

Databarnet, spøgelseflyet og superdatabasen  

Vi følger op på 'Superdatabasen' med et topmøde mellem Thomas Birk Kristiansen, Patientdataforeningen og Morten Grønbæk, Direktør i Statens Institut for Folkesundhed til en snak om formål og det, at gemme og bruge følsomme data.Hjemme hos Marit Strømmen er hendes børn kommet ind i en app fra kommunen, KBHforældre hedder den - men gør den mere skade end gavn - og var det virkelig det, vi ville med digitaliseringen?Og så taler vi med Christian Panton om hjemmeværnets overvågningsfly over København...

Aflyttet 0

Cyberhjemmeværnet, det nye domæne og Snowdens død  

Vi taler med Jens Chr. Monrad fra FireEye om Shadow Brokers-hacket, hvor en lang række hackerværktøjer, sandsynligvis fra NSAs værktøjskasse, er lagt online med trusler om flere afsløringer: Er det penge eller politik, eller en hel anden dagsorden, der ligger bag? Vi har også talt med Lars Bangert Struwe, generalsekretær for Atlantsammenslutningen, om hvordan CYBER nu er blevet en officiel krigszone hos NATO. Og så har Peter Kofod den mærkelige historie om, hvordan Edward Snowden pludselig blev løjet død.

Aflyttet 0

SUPER-REGISTERET  

SUPER-REGISTERET, digitaliserings-besparelses-arbejdsløsed og atommissilerne under isen: Data på de to CDere, som Statens Seruminstitut sidste år kom til at aflevere til et kinesisk visa kontor, var i virkeligheden en del af Danmarks største database over yderst følsomme sundhedsoplynger om hele befolkningen. De indgik et et forskningsprojekt, der slutter i år, men data bliver liggende til 2029! Hvorfor har man ikke spurgt borgerne? spørger Thomas Birk Kristiansen, læge og formand for PatientDataforeningen.
VI har også besøg af Ole Tange, der laver sit vifte-kreditkort om til et hulkort, vi har talt med Carsten Sørensen, London School of Econimics, om fremtidens små eliter og store mængder af fattige og så får du historien om Camp Century. atommissilbase under indlandsisen fra 50erne, fortalt ved Lars Bangert Struwe, general sekretær i Atlantsammenslutningen.

Aflyttet 0

E-MAIL fra den Australske efterretningstjeneste  

Jesper er journalist og fik pludselig en mail fra australsk efterretningstjeneste - det handlede om et interview, han havde lavet med en australsk statsborger, der kæmpede for PKK for længe siden og senere offentliggjort på sin blog.
Jesper tog det roligt i starten, men det viste sig at være blodig alvor: Han skulle afhøres og samarbejde, ellers ville det blive 'værst for ham selv’. Han fik at vide at al hans kommunikation var overvåget, at han ikke skulle tage ud at rejse og jurister rådede ham til ikke at åbne døren for fremmede mens sagen kørte.
Da det var allerværst, lod han mobiltelefonen ligge hjemme og tog kun cyklen, når han skulle mødes med nogen.

I sin nød kontaktede han aflyttet i februar måned, hvor han fortalte sin historie og hvad han frygtede kunne ske.

Vi hører båndet igennem sammen, får en slutning på historien og en forklaring på, hvorfor noget er gået stykker i Jesper.

Aflyttet 0

Aflyttet uge 30, 2016  

TILBED ROBOTGUDEN! - selvom den sandsynligvis slår dig ihjel.. Aflyttet har talt med forfatter og ekspert i deleøkonomi Claus Skytte om UBER, singularitet, marsrejser og en fremtid hvor ingen ejer noget. Det hele er i virkeligheden vært, Anders Kjærulffs fortvivlede forsøg på at se lysere på tingene og komme i mindre dystopisk humør. Men det går ikke helt som planlagt. Anders Kjærulff

Aflyttet 0

Aflyttet uge 29, 2016  

Digitalisering i skolen - et tabt projekt? Jesper Balslev skriver for tiden på et forskningsprojekt om digitalisering i uddannelsessystemet og læring. Men han fandt ud af, at ingen i virkeligheden aner hvad de mener med digitalisering. Der findes ingen fælles definition, som man kan styre efter og det har medført en syndflod af ord og begreber ingen forstår. Og hvad værre er: Der savnes konkrete beviser for, at iPads, smartboards og andre digitale dimser de facto betyder bedre læring for børn og unge - meget tyder faktisk på, at går den anden vej - at børnene lærer mindre, des mere digitale de bliver. Hvordan er det her sket - og hvad kan der gøres ved det? Anders Kjærulff

Aflyttet 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose