Aflyttet

Aflyttet

Denmark

'Aflyttet' er radio iført skæg og blå briller, i hvert fald indeni. Om overvågning, efterretningsvæsen, agenter og sikkerhedspolitik, og alt det hemmelige og skjulte, der lever og regerer i og i blandt os.

Episodes

Når robotten laver Science Fiction  

I 2016 skrev den kunstige intelligens ‘Jetson’ science fictionfilmen ‘SUNSPRING’ efter at være blevet fodret med tusinder af scifi-manuser. Resultet er….sært, varer i ni minutter, er blevet indspillet med professionelle skuespillere og kan ses på YouTube. Men kommer kunstig intelligens til at overgå vores, naturlige, og hvorfor gider vi overhovedet lave noget i vores eget billede? Aflyttet er til ‘Internetdagen’ 2017, under overskriften: ‘Whats Next?’ og taler om den fremtid, der er her ligenu med John Kennedy, Clearswift, Jakob Benedictson, LASSO.DK, Lene Lenz fra Ålborg universitet og Thomas Borlander fra DTU compute.

Aflyttet 0

Privatliv i en digital tid - om de der unge mennesker og deres maskiner  

Skal internettet være slukket til eksamen? Er det flovt at være i Ghostmode i Snapchat? Og hvad i alverden skal man med digitalt selvforsvar?
Aflyttet er taget ud af studiet og ind i et telt til Ungdommens Folkemøde i siilende regnvejr i Søndermarken, Frederiksberg for at tale om privatliv i en ekstremt digital tid, foran et publikum af dem, det handler om: Unge mennesker, som alle voksne mener, ikke kan passe på sig selv? VI giver dem ordet og får dem til at udfordre de halvgamle i panelet. Det er Maia Kahlke Lorentzen, DOTOPIA, Anni Marquard, initiativtager og centerleder for Center for Digital Pædagogik, Ole Tange fra PROSA og Aslak Ransby, programmør.

Aflyttet 0

Bornhack og løgnen om den sande ven  

Aflyttet har besøgt BORNHACK, en uge lang hackerfestival, hvor de besøgende helst vil være i fred for mikrofoner, men hvor vi alligevel har fået skruet lidt radio sammen. Og så har vi journalist og forfatter Hans Davidsen-Nielsen i studiet for at høre om hans nye bog, Løgnen om en sand ven, hvis hovedbrændstof er den dybe konflikt mellem Danmarks to efterretningstjenester, Forsvarets Efterretningstjeneste og Politiets.

Aflyttet 0

WIKILEAKS, MANNING og TUREN TIL ISLAND  

Manden der prøvede at hjælpe Wikileaks og endte med at lave et Piratparti - mød Jason Katz, programmør fra USA, der kom lovlig tæt på WikiLeaks og FBI og som endte på Island, hvor han indtil nu, har levet et meget, meget diskret liv.
Og så taler vi med studievært, blogger og generel nørd Mikkel Andersson om det 'pæne' internets pludselige udstødelse af det 'grimme'.

Aflyttet 0

Trollerier i Trump-land  

Journalist Frederik Kulager fra Zetland har gravet sig ind i diverse reddit-forummer og afdækket af en verden af falske identiteter, fup, raseri og manipulation i sin jagt på en dansk stjerne-moderator ved navn Viking83. Viking83 var fake-news general under Trump-valgkampen - men hvem er det egentlig Kulager taler med?

Aflyttet 0

Den fortabte i-generation og nummerpladegenkendelsen  

Når du kører over storebæltsbroen med dine børn på vej til at besøge farmor og farfar bliver din nummerplade registreret, du og din bil tjekket for, om du har begået noget ulovligt og der tages et billede lige gennem bilen hvor alle kan ses - et billede, der gemmes i 30 dage - selvom du intet ulovligt har gjort nogensinde.
Det hedder ANPG, det er et af politiets foretrukne værktøjer - oprindeligt kun tænkt til bekæmpelse af terror, men er nu en permanent registrator af uskyldige borgeres bevægelser.
Nutidens teenagere bevæger sig ikke meget, det er så hooked på iPhones og Sociale Medier, at de er mere ensomme, mere selvmordstruede og mere adspredte end nogen sinde før. Hvordan er det kommet så vidt og hvad gør vi nu?
Aflyttet ser også på, om staten skal give sig selv bøder hvis de ikke passer på vores data - det skal virksomheder nemlig, når EUs nye dataforordning træder i kraft til næste år.
I studiet og på telefoner: Imran Rachid, læge og forfatter til bogen SLUK, Lykke Møller Kristensen, forfatter og rådgiver i børn og unges brug af sociale medier. Rikke Hvilshøj, adm. Direktør i Dansk IT, Christian Panton, Datalog og aktivist, Jesper Lund IT politisk forening og Jacob Wolffhechel, sikkerhedsekspert.

Aflyttet 0

Den sociale ingeniørkunst  

Aflyttet besøger Dennis Hansen, forfatteren bag 'SAVE - Social Vulnerability & Assessment Framework - A study on Social Engineering 2.0' til en snak om manipulation og sikkerhed. (bogen kan downloades fra Forsvarsakademiets hjemmeside her: http://www.fak.dk/publikationer/Pages/SAVE-SocialVulnerabilityAssessmentFramework.aspx)
Og så får vi endnu et afsnit i historien om Zara Lea Palmquists jagt på konspirationsteorien om Michael Jackson i Egypten.

Aflyttet 0

Hackerjægeren og honningkrukkerne del 2 (2/2)  

Vi besøger sikkerhedskonsulent og 'whitehat'-hacker Keld Norman der fortæller om TOR-netværket, radiohacking, Internet of Things, og ikke mindst HONEYPOTS. En honeypot, er en tiltrækkende elektronisk honningkrukke, en falsk webserver som Keld Normann lokker hackere ind i - så han kan studere dem og få ram på dem. Del 2 af 2.

Aflyttet 0

Hackerjægeren og honningkrukkerne del 1 (1/2)  

Vi besøger sikkerhedskonsulent og 'whitehat'-hacker Keld Norman der fortæller om TOR-netværket, radiohacking, Internet of Things, og ikke mindst HONEYPOTS. En honeypot, er en tiltrækkende elektronisk honningkrukke, en falsk webserver som Keld Normann lokker hackere ind i - så han kan studere dem og få ram på dem. Del 1 af 2.

Aflyttet 0

Privacy by HVADFORNOGET?  

Aflyttet besøger, endnu engang, innovationsdesigner Stephan Engberg, ekspert i noget, alle vil have lige nu: Privacy By Design. Men hvad er det for noget? Hvordan virker det? Og hvornår bliver det til noget? Engberg er fortrøstningsfuld og har startet en fond http://digitalfond.dk/

Aflyttet 0

Cyborger, kunstige intelligenser og sundhed på kalender til salg?  

Aflyttet har besøg af teknologikritiker Jeppe Knüppel til en snak om erindring i den digitale tidsalder, arkivet (også det digitale) og dets filosofiske brister, samt den mekanisk prostetiserede menneskekrop – cyborgen.
I studiet er også Gry Hasselbalch fra Tænke-Handletanken Dataetics, der har set på kunstig intelligens i sundhedssektoren.
Læge Thomas Birk Kristiansen fortæller om, hvordan en af regeringen foreslået delelig kalender kan blive begyndelsen til et nyt superregister.

Aflyttet 0

Dataetik, snyd og russerne...  

Aflyttet får - vist nok - Undervisningsminister Merete Riisager (LA) til at love, at det skal være muligt at gå i skole uden at have en facebook-profil. Marianne Vestergaard fra Din E-hjælp beretter sidste nyt fra den tabte generation af borgere uden Nem-ID. Jens Chr. Monrad, Fireeye, analyserer ugens store cyberangreb, NotPetya. Professor Stephen Alstrup fortæller, hvordan digitale fingeraftryk skal bekæmpe eksamenssnyd og endelig kæmper journalist Frederik Kulager imod mobilselskabet 3’s over-logning af hans mobiltelefon.

Aflyttet 0

Hacker eller fejlfinder?  

Esben Warming opdagede en fejl i Frederiksberg kommunes pladsanvisningshjemmeside, nu er han sigtet efter hackerparagraffen. Han besøger Aflyttet og får gode råd af den frikendte “børnehavehacker”, Henrik Høyer og vores sikkerhedsekspert Jacob Wolffhechel. Cand. Scient. Pol. Michael Hertig fortæller om persondata i Grønland og til sidst lytter vi til en ny sang om Disruptionrådet og taler med manden bag, Emilio Hestepis.

Aflyttet 0

Hansel-Netværket, Russerne og Øjet mod Øst  

Aflyttet besøger Forsvarsmuseet i Rønne og taler med museumsleder Klaus Linnert, der mener, at den kolde krig aldrig er stoppet på Bornholm. Vi hører om overflyvninger og Bornholms ekstra 11 måneders russisk besættelse under 2. verdenskrig og får tilsidst historien om den hemmelige OSS-agent HANSEL, der rapporterede til amerikansk efterretningstjeneste under hele den russiske besættelse - og sandsynligvis fortsatte efter det. 

Aflyttet 0

Trump vs Comey, Hackerne fra Rusland og dit nye Privatliv  

Jens Christian Monrad fra Fireeye følger godt med i, hvad der sker fra russiske hackere - og ligenu er der fuld blus på afsløringerne: Et papir fra en NSA-underleverandør afslørede russiske forsøg på at hacke valgsteder, ikke bare lave fakenews, men er de nogen regulær fare? Lars Bangert Struwe, historiker og generalsekretær i Atlantsammenslutningen frygter for NATO og ser bekymret på sammenstødet mellem en Direktørtænkende Trump og den amerikanske stat.

Aflyttet har også besøg af Anna Lykke Lundholm-Andersen fra firmaet SUSDAIN, en ny dansk start up, der har som mission, at få danske firmaer til at overholde EUs dataforordning, der hænger truende over det uregulerede danske dataland, hvor man man hidtil har ladet som om, der ikke var nogen regler.

Aflyttet 0

Dine digitale fodspor: Når teleselskabet gemmer dig - og du får breve fra...  

Aflyttet diskuterer lognings-bekendtgørelsens tunge, digitale fodspor af dit liv - noget en diktator i en bananstat ville elske at have adgang til, vi snakker pirat-kopiering og rettighedsalliancer med datalog Christian Panton, Jakob Willer, direktør i Teleindustrien, Ronnie Fridthjof, direktør i Fridthjof-film og med i rettighedsalliancen, Alexander Bruhn Johansen, folketingkandidat fra SF og vores egen sikkerhedsekspert, Jakob Wolffhechel.

Aflyttet 0

Privatliv som Design og/eller virkelighed?  

Aflyttet taler Privacy by Design med Stefan Engberg, innovationsstrateg og ophavsmand til Fonden for Digital Identitet, vi får tricks til at sende nøgenbilleder til kæresten af Maia Kahlke Lorentzen fra DO:TOPIA og Johan Thiellemann, vores egen disruption- og digitaliseringsekspert, giver sit besyv med.
På telefon har vi Imran Rashid, special læge i almen medicin og forfatter til bogen ‘SLUK’. Han er meget bekymret over, hvordan Facebooks algoritmer kan kortslutte vores demokrati. Og så har Jesper Lund, IT-politisk forening, fået en demonstration af POLINTEL, rigspolitiets nye IT-redskab - hør hans vurdering af, om det er godt nok.

Aflyttet 0

Assange uskyldig, Manning løsladt og alle data krypterede  

Aflyttet har været til pressemøde i Stockholm om det svenske udleveringkrav mod Julian Assange - det findes ikke mere - men hvad sker der så? Vi blander også pærer og bananer og taler både sikkerhed, samtykke og patientdata i forbindelse med WannaCry-angrebet i sidste uge, og så ser vi på hvem Chelsea Manning egentlig er - og hvad hun betyder for andre whistleblowere. I studiet: Trine Christensen, Amnesty International, Thomas Birk Kristiansen, Patientdataforeningen, Stefan Engberg, Innovations Strateg og Ole Tange it-politisk rådgiver fra PROSA. Fra Stockholm: Peter Kofod. 

Aflyttet 0

1984 i Grunddata  

Aflyttet taler med folkene bag hiphopgruppen Ren Refleks og nummeret ‘1984’.
Og så taler vi grunddata og digtalisering med Jens Krieger Røyen, kontorchef, Digitaliseringsstyrelsen, og Christian Damsgaard Jensen, lektor, DTU C, der mener vi skal tænke os godt om: En hemmelighed, der først er afsløret, kan ikke gøres hemmelig igen!
I Estland er man fuldt inde i Digitaliseringen, landet kan genstartes fra SKYEN - satser man på - vi har mødt Taavi Kotka, tidligere Chief Information Officer fra Estland.

Aflyttet 0

Verdensfortællingen  

Forfatter og journalist Dan Mygind er i studiet og fortæller om sin nye sciencefiction roman "Verdensfortællerne" og gennemgår de aktuelle sager fra vores overvågede og mystiske hightech-verden, som er udgangspunket for romanen.
Og så er vi til version2s sikkerhedsmesse i Øksnehallen.

Aflyttet 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose