Aflyttet

Aflyttet

Denmark

'Aflyttet' er radio iført skæg og blå briller, i hvert fald indeni. Om overvågning, efterretningsvæsen, agenter og sikkerhedspolitik, og alt det hemmelige og skjulte, der lever og regerer i og i blandt os.

Episodes

Jagten på journalisterne, friheden og den gyldne iPhone  

Aflyttet taler med generalsekretær Trine Christensen, Amnesty International om jagten på journalister i lande som Tyrkiet, Forenede Arabiske Emirater og…England, hvor der fremover vil blive slået hårdt ned på whisteblowere og journalister, der skriver om lækkede hemmelige dokumenter.
Vi har også talt med den bulgarsk fødte forfatter Ilija Trojanow der er aktuel med bogen ‘Magt og Modstand’ - og som mener, at de der siger, at de ikke har noget at skjule, har en intelligenskvotient der passer til rumtemperaturen. Ilijas familie var selv udsat for overvågning da han var barn og han har lært meget af de 1000 siders udskrift fra de mikrofoner, der sad i hans barndomshjem.
Og så har vi den grad besøg af sikkerhedsekspert Jakob Wolffhechel og Distruption- og Digitaliserings-generalist Johan Thiellemann.

Aflyttet 0

Vejen ud af overvågningskapitalismen?  

Aflyttet har besøg af entreprenør og programmør Aral Balkan fra firmaet INDIE. De laver bla. programmet BETTER, der standser 'uetiske websites' fra at overvåge dine bevægelser på nettet ved at blokere forskellige sporingsprogrammer. Men er der en anden model og måde at tjene penge på nettet på? Hvordan får vi menneskerettighederne med? Er singularitet og industri 4.0 en løsning? Og hvorfor er det slemt, at Palantir skal lave Rigspolitiet og PETs nye computersystem?

Aflyttet 0

Singularitet og sociale medier  

Før hed det Oplysning til borgeren om samfundet. Nu hedder det Oplysning til ’samfundet’ om borgeren. Det kaldes også registrering eller overvågning’ - sådan skriver teknoantropolog Klavs Birkholm i sit essay, ‘den anden oplysningstid’, et langt opgør med forestillingen om fremskridt via teknologi. Vi taler med ham om Singularitet og sociale medier og har også besøg af formand for medierådet for børn og unge, Anne Mette Thorhauge, der præsenterer en ny kampagne, der skal få forældre til at respektere deres børns privatliv på nettet. Psykolog John Aasted Halse er også med i debatten.

Aflyttet 0

Når Danmarks computer er i stykker  

Vi ser på kritisk IT-infrastruktur sammen med Henrik Moltke, undersøgende journalist og kortlægger af internetknudepunkter, Søren Lauesen, professor ved IT-universitetet og en mand, der engang har været inde i Danmarks dengang eneste computers CPU og Jens Chr. Monrad, FireEye.

Aflyttet 0

Sikker mail, databeskyttelse, iskolde amerikaniserede kontanter og...  

Lavabit var Edward Snowdens mail-udbyder, men måtte lukke efter FBI krævede nøglerne udleveret - nu genstarter firmaet, men bruger Aflyttets panel overhovedet mail? Vi har Johan Thiellemann, disruption- og digitaliseringsekspert, Jakob Wolffhechel, sikkerhedsekspert og Ole Tange, ITpolitisk rådgiver hos forbundet af itprofessionelle, PROSA i studiet og så har vi en rapport fra konferencen CPDP i Bruxelles og tager temperaturen på EU og Privacy med Joris van Hoboken fra Amsterdams Universitet.
Og så taler vi om Poppy, et ganske særligt manende internetfænomen.

Aflyttet 0

Manning er fri, rapport fra Elitistan, drop e-bogen og forsvar...  

Manning er fri, rapport fra Elitistan, drop e-bogen og forsvar ytringsfriheden på nettet. Chelsea Manning bliver lukket ud af fængslet til maj, vi taler whisteblowing med aktivist og generel ballademager Peter Kofod og spiller stumper fra en af Mannings mest kendte leaks, 'Collateral Murder', der viste hvordan Apache helikoptere skød et filmhold fra Reuters ned. Aflyttet får en rapport fra Davos af Pernille Tranberg, der har sneget sig med hos eliten. Kresten Bjerg fortæller om en overraskende ny undersøgelse, der viser at unge foretrækker papir frem for elektronisk tekst og så har vi et interview med Jillian C. York, der er noget så sjældent som direktør for ytringfrihed - for Electronic Frontier Foundation, EFF.’

Aflyttet 0

TRUMPS GOLDEN INFORMATIONWARFARESHOWER  

TRUMPS GOLDEN INFORMATIONWARFARESHOWER. En ny, meget omdiskuteret privat bestilt rapport fra en unavngivet tidligere Mi6-agent, påstår at USAs kommende præsident allerede er under russisk kontrol. Ruslands efterretningstjeneste, FSB skulle nemlig have filmoptagelser af Trump i Moskva sammen med en gruppe prostituerede, der angiveligt tisser på en seng på Hotel Ritz. Og sengen er ikke en hvilken som helst seng, men den seng, som Obama og Michelle sov i, da de besøgte Moskva i forbindelse med et topmøde. Trump selv har kaldt rapporten for ‘fake news’, men hvad er egentlig sandt og falsk i en verden på hypersonisk informationsspeed? Vi taler om efterretningstjenester og præsidenter med Lars Bangert Struwe, historiker og formand for Atlantsammenslutningen.

Vi har også besøg af Jesper Lund, IT politisk forening, der sammen med journalist Dan Mygind, giver os en indføring i Englands nyeste overvågningslov, 'Snoopers Charter’, et lovkompleks der giver over 50 myndigheder direkte adgang til samtlige englænderes intime internetliv - uden dommerkendelse. Og kommer formanden for Rådet for DIgital Sikkerhed, Rasmus Theede, forbi, og giver sit bud på kongeriget Danmarks status i dag i YouSee-skandalerne tegn.

Aflyttet 0

SNOWDEN I MODVIND OG GÅDEN PÅ MUSEET  

Journalisten Edward Jay Epstein udgiver her i januar bogen “How America Lost Its Secrets: Edward Snowden, the Man and the Theft” om whistlebloweren Edward Snowden som Epstein hævder har afleveret informationer til Rusland.
Vi taler med ham og prøver at finde ud af, hvad der er op og hvad der ned på den historie.
Vi er også på besøg på det nye Post- og Tele-museum på Østerbro i København, der fra næste uge hedder ‘ENIGMA’ og som er i besiddelse af en original af slagsen, en af tyskernes kodemaskiner fra 2. verdenskrig. Vi er også på en af verdens største hackerkonferencer, CCC, der blev afholdt mellem jul og nytår udenfor Hamborg.
Jakob Wolffhechel vender Yousee nedbruddet og andre af ugens nyheder med os.

Aflyttet 0

Robotguden og den dobbelte IDA  

Ida Auken er folketingsmedlem for det radikale venstre og meget optaget af fremtiden. Hun har været med til at lave SIRI-kommissionen, der i samarbejde med ingeniørforeningen, IDA, netop er barslet med en stor rapport om Danmark og mulighederne i kunstig intelligens. Og så har hun forfattet et bud på et ‘fremtidsscenarie’, hvor ingen ejer noget, og overvågningen er total. Ida Aukens store interesse for tiden er INDUSTRI 4.0, en automatiseret og robotdreven fremtid, der ifølge Google og Singularity University, kan give os op til 41 procent vækst i BNP og skabe 150.000 nye arbejdspladser. Men hvad vil Singularity University og hvordan får man mere privatliv i en verden, hvor alt handler om at dele og sælge data? Ida Auken og Anders Kjærulff holder nytårskur fra hver deres ide om hvordan fremtiden bliver.

Aflyttet 0

KØB KOKAIN FRA MOBILEN?  

AFLYTTET SPECIAL: De unge er slet ikke så kriminelle som vi tror, ja de drikker ikke engang så meget, som de gjorde engang. Til gengæld har de udviklet helt nye og hemmelige måder at udveksle beskeder og købe og sælge stoffer på. De benytter sig blandt andet af aktivist-appen SIGNAL eller den hemmelige WICKR, og det giver politiet helt ny udfordringer - men ikke nogen, der ikke kan løses.
Hør Jakob Demant, lektor i Sociologi på Københavns Universitet og ekspert i misbrugskultur blandt unge, fortælle om en fremtid i mobilens skær.

Aflyttet 0

HACKING-POLITICS OG DUKKEN, DER SLADREDE  

Aflyttet får besøg af Jens Chr. Monrad fra sikkerhedsfirmaet FIREEYE, der har været langt ind i efterforskningen af hvem der havde fingrene i Demokraternes Mailbokse under den amerikanske valgkamp. Og så er der nyt om hvordan ting med internet, IOT-devices, har vendt sig mod os.
Med i studiet er også vores hus-dukke CAYLA, der nu har taget navne forandring til Chelsea Manning, efter en tur i sin nye far, Jacob Wolfrhechels, hackende hænder, akkompagneret af Gry Hasselbalch fra tænkehandletanken DataEthics.

Aflyttet 0

SAMTYKKE, GENNEMSIGTIGHED OG ONDE DUKKER  

Den nye sundhedsminister Ellen Trane Nørby startede ud med at blive grillet i sundhedsudvalget. Her sagde hun blandt andet: "Jeg vil overlade det til Enhedslisten at tage de paranoide briller på. Jeg tager de datakritiske og sikkerhedskritiske briller på". Men der er stadig god grund til at være paranoid, mener formanden for patientdataforeningen, Thomas Birk Christiansen, der stadig ikke er sikker på at DAMD er slettet - og er noget nervøs ved de kommende datasalg, der ligger forude. Vi har også besøg af sikkerhedsekspert Jacob Wolfschekel og vores egen disruption og digitaliseringskonsulent, Johan Thiellemann, til en snak om paranoia versus kritik, om sladrende dukker på nettet og om hvorfor man SKAL sætte tape for sit webcam, hvis man vil onanere.

Aflyttet 0

Kamera-Danmark i lognings extravaganza  

Danmark overgår sig selv i antallet af overvågningskameraer - Kasper Skov Mikkelsen fra Sikkerhedsbranchen har nye, chokerende tal med i studiet.
Her sidder også Jesper Lund fra IT-politisk forening, der netop har afleveret høringssvar om regeringens nye planer om logning på internettet. Vi skal også et smut på Museum - til Århus Kunsthal, hvor vi har set udstillingen 'WATCHED' - og så er Aflyttets egen digitaliserings- og disruptionekspert Johan Thiellemann tilbage i studiet, klar til at se på den nye regerings nye planer for...noget nyt og et hack på San Franciscos offentlige transportsystem.

Aflyttet 0

At gemme sig eller ikke gemme sig  

Aflyttet Special: Anders Kjærulff mødtes en time en søndag med aktivist og forfatter Andrea Hejlskov i studiet på radio24syv. Mødet kom i stand ovenpå en chat på det Facebook, som både Anders Kjærulff og Andrea Hejlskov har et problematisk forhold til.
Andrea mener, at vi skal gemme os i det åbne. Men kan man det? Og har man så ikke allerede overgivet sig?

Aflyttet 0

Krypter dit liv, film alt og den store mørke bygning uden vinduer  

Danmark står bag verdens hårdeste kryptering, vi har den nye CEO David Simonson i studiet til en snak om hvorfor man skal skjule sig, hvis man ikke har noget at skjule. Vi er også til SecTech-messen i København, til TRYGHEDSKAMERAETS DAG til en snak overvågningskameraer og virkningen af dem. Og så har vi talt med Henrik Moltke, journalist fra The Intercept om hans artikel og fillm om PROJECT X, en mystisk bygning midt inde i New York, der måske er netop, hvad den ser ud til at være - hemmelig og utilnærmelig.

Aflyttet 0

Trut i Trump'eterne, Russerne og den store stilhed  

Cyberkrigen raser allerede - og det kan blive meget værre. Det er en del af den nye kolde fred mellem Rusland og USA, og med Donold Trump ved roret, kommer der nok til at ske lidt af hvert - vi taler med Lars Bangert Struwe, generalsekretær i Atlantsammenslutningen og Peter Kruse fra CSIS om nye tider. VI har også besøg af Kirsten Dinesen fra PR bureauet Frontpage, hun har set på Trumps sejr udfra de 5000 datapunkter per vælger han har haft adgang til og mener vi er nød til at få lovgivning omkring sociale medier og redaktionelt ansvar. Der er også nyt fra Island og Oktavia Jónsdóttir fra Piratpartiet og så skal have høre mere Mia Carlsens besøg hos Amish-folket.

Aflyttet 0

Snowden ofrede sig for os  

Aflyttet taler med Mikko Hyppönen, Chief Research Officer of F-Secure om det amerikanske valg, it-sikkerhed og Snowden. Og så har vi besøgt Price-Waterhouse-Coopers, der vil spille itsikkerhed ind i hovederne på ledelsen med deres nye 'Game of Threats'.

Aflyttet 0

RANSOMWARE, KINESISKE TILSTANDE, ISLAND OG MØRKET HOS AMISH.  

Aflyttet har besøg af Leif Jensen, General Manager hos Kaspersky Lab, der fortæller om hvordan de arbejder på at redde verden sammen med danske NC3 - repræsenteret ved Kim Aarenstrup. Vi får en slutning på historien om Torben Andersen, der smadrede et ANPG-kamera - nu er han dømt, og vi taler med journalist Dan Mygind om, hvor meget vi er ved at ligne Kina - når det kommer til overvågning. Der er også en frisk raport fra LIIGE før det Islandske valg og så har vi haft en batterilygte-udstyret udsendt inde i Amish-land, hvor beboerne blandt andet er rystede over Tinder.

 

Aflyttet 0

MENNESKEJAGT revisited - når overvågning bliver for meget  

Hvad sker der, hvis man vil simulere en menneskejagt for at tale om overvågningssamfundet og samtidig er nød til selv at overvåge de medvirkende hele døgnet? Tre deltagere i DR3s serie 'Menneskejagt' møder hinanden for første gang i Aflyttets studie til en snak om dobbelt-overvågning, paranoia og fremtiden - det er Morten Hattesen og Helene Hansen, der begge blev jaget, og efterforsker Lars Underbjerg, tidligere politiet, der var med til at jage dem. Helene gik psykisk ned på deltagelse og valgte at stoppe eksperimentet, selvom de aldrig var tæt på at blive fanget. Morten Hattesen savnede en dybere debat om overvågningens natur, og efterforsker Lars Underbjerg har gjort sig en række tanker om det pres, overvågning lægger på andre.
Og så varmer vi op til folketingsvalget på Island i næste uge - vi taler med en af kandidaterne fra Piratpartiet.

Aflyttet 0

Luk op for noget godt - luk op for P-E-T  

Luk op for noget godt - luk op for P-E-T….og FE? Aflyttet taler med forfateren til tidens mest omtalte bog, 'Syv år for PET' om Jacob Scharf, tavshedspligt og hemmeligheder - og om bogens egentlige budskab: Masseovervågning duer ikke!
Og så ser vi på regeringens planer om digitale påvirkningsagenter og blokering af ekstreme sider sammen med Thomas Steen Rasmussen, fra Censurfridns og Jesper Lund fra IT-politisk forening - iøvrigt medvirker Lars Bangert Struwe, Atlant Sammenslutningen og Oberst Eigil Schønning, chef for Totalforsvarsregion Sjælland.

Aflyttet 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose