Afrikanske Stemmer

Afrikanske Stemmer

Denmark

Hver uge gør vært Louise Windfeld-Høeberg og hendes gæster dig klogere på den farverige hverdag i de afrikanske lande. I Afrikanske Stemmer kan du bl.a. høre om afrikansk science fiktion, om opfindsomme afrikanske mobilapps og om den nyeste mode indenfor fletninger.

Episodes

Afrikanske Stemmer: Nyt syn på Afrika 2016-06-21  

En kreativ bølge ruller ind over Afrika. Også når det kommer til fotokunsten. En skare af unge, afrikanske fotografer udtrykker sig på nye, overraskende måder, for at ændre vores fokus, syn og perspektiv på Afrika gennem deres billeder. Denne sommer kan man se nogen af de allerbedste af dem i Øksnehallen i København på udstillingen "Africa Reframed" Afrikanske stemmer inviterer dig i dag med på udstilling. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Afrikanske Stemmer: Livet som hvid afrikaner 2016-06-14  

"Hvor er alle sorte børn ?" spurgte Helen engang sin mor. - For hun så kun voksne sorte på gaden i hjembyen Durban i Sydafrika. Det var under apartheid, hvor verden bogstaveligt talt var opdelt i sort og hvidt. Så Helen legede på strande kun for hvide, gik i en skole kun for hvide og sad på den bænk i parken, der var forbeholdt hvide. I dagens Afrikanske Stemmer kan du høre om hvordan det var at vokse op som hvid afrikaner i et racedelt samfund. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Afrikanske Stemmer: Becky's drøm om Europa 2016-06-07  

I denne uge præsenterer EU-kommissionen en ny strategi, der skal bremse antallet af migranter fra Afrika, der søger mod Europa. En menneskestrøm, som man ellers forventer vil vokse voldsomt i takt med at Afrikas befolkning fordobles i løbet af de næste 30 år. Men hvad er det helt konkret for drømme, der driver afrikanerne ud på den farefulde tur gennem Sahara og over Middelhavet? Og ved de hvilken skæbne, der venter dem, hvis de når frem? I dagens Afrikanske Stemmer fortæller vi historien om en af dem. Den 28-årige Becky fra Nigeria, der hele tre gange forsøgte at rejse til Europa, inden hun omkom på sin sidste tur. Vært Louise Windfeld-Høeberg.

Afrikanske Stemmer: Værs'go - Fem levende haner 2016-05-31  

En velkommen gæst kommer ikke tomhændet på visit og en god vært begaver sine besøgende. Sådan er det også i Afrika. Udenrigsminister Kristian Jensen fortæller om de gaver, han selv har fået på sine rejser til kontinentet, fra "nøglen til Sahara" til fem levende haner. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Afrikanske Stemmer: Besøg Afrika i København 2016-05-24  

I denne uge kan du tage et smut til Afrika, uden at skulle bruge mange timer i fly. Du kan nøjes med at tage til København, for her afholdes der Colour Café - en afrikanske festival med masser af musik, dans, modeshow, marked og madboder fra alle hjørner af kontinentet. Du får en smagsprøve på noget af det, der venter, i dagens udgave af Afrikanske Stemmer. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Afrikanske Stemmer 2016-05-17  

Historier fra Afrika - en verden i forandring. Hør bl.a. hver uge om debatten på blogs, twitter og i de afrikanske medier.

Afrikanske Stemmer: Sporerne efter danskerne på Guldkysten 2016-05-10  

Christiansborg ligger badet i sol. Ikke langt derfra, leger familien Wulffs børn foran det hus, deres tip-tip-tip-tip oldefar byggede. Længere inde i byen ligger Richters købmandsgård - og kører man mod nordøst, kan man besøg den genopførte plantage Frederiksgave. Der er masser af spor efter danskerne i Ghana, der engang hed Guldkysten, og var centrum for den danske slavehandel. I dag inviterer Afrikanske Stemmer dig med på tur rundt i hovedstaden Accra. Vært: Louise Windfeld-Høeberg. (Sendes også onsdag 20.03, søndag 19.03 og næste tirsdag 5.03).

Afrikanske Stemmer: Elsker du at betale SKAT? 2016-05-03  

Måske ikke altid, men det bør du ifølge en af dagens afrikanske stemmer. Cecilia Mulenga har netop været i Danmark og nu vil hun tage det danske skattesystem med hjem til Zambia. Skat giver ikke bare penge i statskassen, der kan bruges til udvikling. Skat kan også styrke et lands demokrati. Skatte-ydere kræver nemlig noget for pengene - ellers stemmer de på nogen andre politikere næste gang. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Afrikanske Stemmer: Fem containere, en ismaskine, 200 net, 15 både og en gammel kost 2016-04-26  

Det lyder som Egon Olsens liste over materialer til det perfekte kup, der endelig skal gøre Olsenbanden til millionærer. Men det er i virkeligheden opskriften på et succesfuldt fiskeeventyr i Somalia, hvor en broget skare af danskere og dansk-somaliere, med vidt forskellig baggrund, har skabt flere hundrede lokale job for små penge. Somali Fair Fishing hedder projektet. Mød to af hovedmændene bag i dagens udgave af Afrikanske Stemmer. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Afrikanske Stemmer 2016-04-19  

Omkring 200 millioner kvinder i verden er omskåret. De fleste af dem bor i Afrika. I Somalia og Sierra Leone er det op mod 98 procent af pigerne, der omskæres. Hvad er årsagerne til det? Det taler vi om i Afrikanske Stemmer i dag. Gæst: Asiya Engelbrecht fra organisationen Whywomen Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Afrikanske Stemmer: De bortførte skolepiger i Nigeria 2016-04-12  

I denne uge er det to år siden 276 skolepiger blev bortført fra Chibok i det nordøstlige Nigeria af terrorbevægelsen Boko Haram. Det er siden lykkes for nogen af pigerne at flygte - men over 200 af dem er fortsat sporløst forsvundet. Hvor er de henne? Hvad er der sket med dem? Hvad skal der til for at få dem løsladt? Og hvordan kan det været at medierne kun taler om skolepigerne fra Chibok - og ikke om de op mod 2000 andre mennesker, som Boko Haram også har bortført? Det forsøger vi at finde svar på i dagens udgave af Afrikanske stemmer. Medvirkende er Aisha Yusufu, talskvinde for #Bringbackourgirls i Nigeria og Niels Kastfelt, lektor ved Center for Afrika-studier ved Københavns Universitet. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Afrikanske Stemmer 2016-04-05  

Sydafrikas præsident Jacob Zuma er en kontroversiel person, der flere gange har overlevet sager, der ville have kostet andre politikere karrieren. Seneste eksempel er Forfatningsdomstolens opsigtsvækkende afgørelse i sidste uge: Zuma har forbrudt sig mod den sydafrikanske forfatning. Men på trods af oppositionens krav om hans afgang, ja så er Zuma fortsat præsident. Kan man have en statsleder, der ikke overholder forfatningen i et demokrati? Og hvordan kan det være, at Zuma fortsat er populær blandt vælgerne? Det diskuterer vi i dagens Afrikanske Stemmer med journalist Rasmus Bitsch, bosat i Sydafrika og professor emeritus Holger Bernt Hansen, Center for Afrika-studier ved Københavns Universitet. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Afrikanske Stemmer 2016-03-29  

De har egen folkevalgt regering, egen hovedstad, egen valuta og eget pas. Men man kan ikke rejse nogen steder med passet i hånden eller veksle pengesedlerne i udlandet, for ingen anerkender Somaliland. Men Somaliland ser sig selv som et selvstændigt, demokratisk og fredeligt land på Afrikas horn. Hør om hvad der går Somaliland til noget særligt, for eksempel når det handler om kvinders rettigheder i Afrikanske Stemmer. Gæst: Asiya Engelbrecht. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Afrikanske Stemmer: Det findes ikke på verdenskortet - Kongeriget Lado 2016-03-22  

Men det ligger der, med sine usynlige grænser, midt i Afrika, i mellem Sydsudan, Uganda og den demokratiske republik Congo. Rapper og skuespiller Al Agami er søn af kongen af Lado, og har lige siden han var barn arbejdet for at få Lado anerkendt som et selvstændigt land. Mød ham og hør om drømmen om et fædreland i dagens Afrikanske Stemmer. Tilrettelæggelse og vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Afrikanske Stemmer: I fængsel i Zambia 2016-03-15  

Når man er vidne til andre menneskers lidelse, så får man et ansvar. - Et ansvar for at gøre hvad man kan, for at ændre på forholdene. Derfor tænkte Anne Egelund ikke "nogen må gøre noget", men "jeg må gøre noget", da hun første gang besøgte et fængsel i Zambia. Her blev hun chokeret over forholdene, særligt for de syge fanger og for de børn, der sad i fængsel med deres mor. "Ubumi" kalder Anne Egelund sit initiativ. Det betyder "omsorg for andres liv", også for dem, man tror at man ikke kan lide. Mød Anne i dagens Afrikanske Stemmer. Vært og tilrettelægger: Louise Windfeld-Høeberg.

Afrikanske Stemmer: Mali 2016-03-08  

I det vestafrikanske land Mali er sikkerhedssituationen nu så farlig, at FN-styrken, MINUSMA, bruger 80 procent af deres ressourcer på bare at passe på sig selv. - Særligt i det uroplagede nord, angriber flere forskellige islamistiske terrorgrupper næsten dagligt FN-soldaterne. Det er også her kriminelle bander har frit spil, og kan smugle både mennesker og narko til Europa. Samtidig er omkring 200.000 mennesker på flugt. Mange sidder på tredje år i nabolandene. Afrikanske stemmer tager dig denne uge med rundt i Mali. Vært og tilrettelæggelse: Louise Windfeld-Høeberg.

Afrikanske Stemmer: Verdens yngste land - Sydsudan 2016-03-01  

Den 9. juni 2011 fejrede ti millioner mennesker i Sydsudan landets uafhængighed. Dengang ville jublen og troen på fremtiden ingen ende tage, men i dag er situationen den stik modsatte. Der er borgerkrig i verdens yngste land. Tusindvis er dræbt og to millioner på flugt. Kvinden, som FNs generalsekretær har sat i spidsen for at beskytte Sydsudans befolkning midt i kaosset og understøtte den vingeskudte fredsproces, hedder Ellen Margrethe Løj, hun er gæst i dag i Afrikanske stemmer. Tilrettelægger og vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Afrikanske Stemmer: Politisk, afrikansk kunst 2016-02-23  

Sorte gummistøvler stillet op som soldater på en paradeplads, prydet med portrætter af revolutionere ikoner, der ændrede Afrika, fra Nelson Mandela til Oberst Gaddafi. I rummet ved siden af falder verden fra hinanden. Her er alt vendt på hovedet: Træfigurer, kladdehæfter, lænker og spidsede kæmpe pæle styrter mod jorden og viser en verden i opløsning. I denne måned åbner en stor udstilling med politisk, afrikansk kunst på Trapholt ved Kolding. Afrikanske stemmer tager dig derfor med på museum i dag. Tilrettelægger og vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Afrikanske Stemmer: Farverigt valg i Niger 2016-02-16  

Går du en tur ned ad gaden i Nigers hovedstad i disse dage, så virker det som om, verden er blevet lyserød. Lyserøde bannere, plakater, T-shirts og lyserøde tørklæder. Det er nemlig præsidentens farve, og han står stærkt her. Men drejer du om hjørnet, kan du pludselig være på en grøn eller gul gade, for her bor tilhængerne af en af de andre kandidater. Der er præsident- og parlamentsvalg i verdens fattigste land på søndag. Afrikanske stemmer ser i denne uge nærmere på Niger, ørkenlandet i Vestafrika. Tilrettelægger og vært: Louise Windfeld-Høeberg. (Sendes også onsdag 20.03, søndag 19.03 og næste tirsdag 5.03).

Afrikanske Stemmer: Afrika summer af iværksætteri 2016-02-09  

Særligt unge fra alle hjørner af kontinentet skaber deres eget, og det skyldes ikke kun høj arbejdsløshed, men også en stålsat tro på at det nok skal lykkes og en stor lyst til at skabe noget selv. Lande som Nigeria og Zambia topper listen over de lande i verden, hvor flest forsøger sig som selvstændig, og det er samtidig de to lande, hvor der findes flest kvindelige iværksættere globalt set. Afrikanske stemmer trækker i arbejdstøjet i dag og ser nærmere på afrikanere med store drømme om egen virksomhed. Vært: Louise Windfeld-Høeberg. (Sendes også onsdag 20.03, søndag 19.03 og næste tirsdag 5.03).

0:00/0:00
Video player is in betaClose