Aftenpodden Si ;D

Aftenpodden Si ;D

Norway

Ukentlig podcast som tar opp temaer ungdom er opptatt av i Norges største debattarena for ungdom.

Episodes

Personlig identitet og gruppeidentitet: Hva er nosk?  

Hvorfor er vi mennesker så opptatt av å tilhøre grupper, som for eksempel gruppen nordmenn? Det skal psykolog Jørgen Flor forklare for oss. Og tidligere i høst inviterte vi ungdom til skrivekonkurranse: Hva vil det si å være norsk? To av vinnerne kommer for å diskutere. Aldri før har noen jobbet så hardt for å komme til podkast-studioet vårt som vinneren Arvid Folke Järnbert! Han har reist i flere timer fra tømmerhytta si på Vinstra (hvor han bor alene uten strøm og vann), med pulk, ski og feller for å komme til oss.

Leveregel: Jeg bekymrer meg og må ha kontroll på alt  

I tredje del av serien vår om negative leveregler tar vi opp regelen "jeg må ha kontroll på alt". Men kan man egentlig kontrollere alt? Psykolog Aksel Inge Sinding gir råd til deg som blir bekymret over den minste ting i fremtiden. Andrea (20) og Leif-Erik (20) deler av sine erfaringer. Og hva skjer om man ikke skal tenke på en isbjørn i ti sekunder?

Negativ leveregel: Jeg må være godt likt av alle  

I vår mini-podkastserie om negative leveregler forteller psykolog Aksel Inge Sinding om mønstre som går igjen hos dem som går til behandling hos ham. Forrige uke tok vi for oss den negative leveregelen «jeg må være perfekt». Denne uken er det behovet for å bli likt av alle, som står for tur. – Det er i utgangspunktet positivt å ønske å bli likt, men det er umulig å bli likt av alle, sier Sinding. Andrea Lund (20) er én av dem som kjenner seg godt igjen i den negative leveregelen. – Jeg vet ikke hvorfor, men jeg har alltid søkt etter bekreftelse hos andre, sier hun. I ukens podkast kan du høre hvilke konstruktive råd psykolog Sinding gir henne og andre som lever med denne regelen.

«Jeg må være perfekt» - hvordan bli kvitt tanken  

Vi lanserer en mini-podkastserie om negative leveregler! Hvordan kan vi kvitte oss med dem? I første episode diskuterer vi den negative leveregelen: «Jeg må alltid være perfekt» Psykolog Aksel Inge Sinding er på plass sammen med ungdommene Andrea Lund (20) og Leif-Erik Sørensen (20). Hovedvekten ligger på løsningene: Hvordan vi kan dempe det evige jaget etter å bli perfekt. Har du for eksempel hørt om begrepet kognitiv dissonas? Og har du tatt en skikkelig runde med deg selv om hva som er dine verdier? Vi kommer med forslag til konkrete øvelser. I studio er som vanlig Si ;D-ansvarlig Amalie Lereng.

- Jeg er ensom, skrev Martine (18). Hvordan gikk det?  

Martine Halvorsen (18) er kjent fra TV-programmer som Sykt perfekt og Top Model og er en profilert blogger med mange jern i ilden. Det kom derfor overraskende på mange da hun på Si ;D i forrige uke skrev innlegget «Jeg er ensom og ønsker meg en venn» I ukens podkast forteller hun om prosessen i forkant av innlegget - og om hvordan det har gått etterpå. Psykolog Aksel Inge Sinding er også gjest, og han deler sine tips til hvordan man kan bli mindre ensom.

Hvorfor hater folk i kommentarfelt? Og hva gjør mediene?  

Hvorfor hater folk i kommentarfeltet? Vi spør vår faste psykolog Jørgen Flor om de psykologiske grunnene som ligger bak netthatet! Har du for eksempel hørt om dehumanisering? Si ;D-skribent Julie Moholt (21) mener de voksne er verst på å hetse i kommentarfeltene, mens sosiale medier-ansvarlig i Aftenposten, Kristin Grøntoft, gjester oss for å fortelle hvordan Aftenposten jobber når vi modererer kommentarfelt.

Hva er en god lærer? Vi diskuterer!  

Espen Ween er faglærer i medier og samfunnsfag på Rosenvilde videregående skole i Bærum. Han ser blant annet på Paradise Hotel for å holde følge med elevene. Katja Saanum går i tredjeklasse på Elvebakken videregående og deler sine tanker. I studio for Vestlands-ferierende Amalie: Hanna Skotheim.

Hvordan få bedre selvtillit?  

Er du én av dem som skjelver før du skal holde en presentasjon, selv om du innerst inne vet at du kan stoffet? Eller kjenner du noen som ikke tør å heve stemmen, fordi de ikke kan forstå hvorfor det skal være interessant for andre å lytte til dem? Psykolog Aksel Inge Sinding gir råd til hvordan man kan bedre selvtillit og selvfølelse. Har du hørt om å være på andres fjell? I studio: Si ;D-ansvarlig Amalie Lereng.

Tre hijab-debattanter svarer på kommentarene under innlegget deres  

«Islam krever tildekking av kvinner. Ved å støtte om dette, så støtter du undertrykking av andre kvinner.» «Hijab har IKKE noe med menneskerettigheter eller islam å gjøre. Dette er kulturelt betinget.» Nazima Ansari (20), Amina Bile (18) og Fatema al-Musawi (20) svarer.

Fraværsgrensen: Elever griller kunnskapsministeren  

Vi ba elevene sende inn sine spørsmål om fraværsgrensen. På 24 timer rant det inn med spørsmål fra 360 elever. Her svarer Røe Isaksen på noen av dem.

Vi skal redde verden!  

Aftenpodden Si ;D får besøk av Live Nelvik, som er aktuell med NRK-serien «Live redder verden. Litt». Vi snakker også med Sunniva Dahl, som gjør sitt for å leve mer klimavennlig. Sammen snakker vi om klimaproblemet, og hvordan alle kan – og må – være med på å redde verden.

Fadderuke, nervøsitet og nye venner  

Vi har besøk av én fadder, ett fadderbarn og én psykolog for å diskutere utfordringene med fadderuken. Burde man si ifra til fadderen om man er nervøs? Hva kan man gjøre for å takle nervøsiteten? Hvordan kan man gå frem for å bli kjent med nye mennesker?

Mensensjokket, stemmeskiftet og identitetskrise  

(Vi kom til skade for å legge ut feil versjon. Dette er riktig) Andrea Lund (20), Renate Leth-Olsen (20) og Julius Mikkelsen (17) går gjennom ungdomstiden i tidslinje! - Mensen - Første sædutløsning - Stemmeskifte «Hate mamma»-perioden Kroppshår Skjegg/pusehår Høyde Større pupper/hofter Sexdebut Alkoholdebut Hjelp! Hva skal jeg gjøre med livet mitt? God lytting!

Mensensjokket, stemmeskifte og identitetskrise  

Andrea Lund (20), Renate Leth-Olsen (20) og Julius Mikkelsen (17) går gjennom ungdomstiden i tidslinje! - Mensen - Første sædutløsning - Stemmeskifte «Hate mamma»-perioden Kroppshår Skjegg/pusehår Høyde Større pupper/hofter Sexdebut Alkoholdebut Hjelp! Hva skal jeg gjøre med livet mitt? God lytting!

Kronosentrisme, Skam-kronikker og ungdomsjakt  

– Det er en generell regel at de yngre generasjonene er best, sier Renathe Leth-Olsen (20). – Hva er det beste voksengenerasjonen har fått til? – Kåre Willoch! sier Julius Mikkelsen (17). Dessuten diskuterer vi hvorfor mange romantiserer ungdomstiden. Blant annet mener Leth-Olsen at voksnes kronikker ødela Skam. – Skam var en spennende piñjata i himmelen. Og så fant man ut at man kunne slå på den. Og man slo og slo, helt til den ble en død hest. Lund er opptatt av det triste i å si: «Du må nyte ungdomstiden! Det var den beste tiden i mitt liv» – Har du det helt forferdelig nå, liksom? spør hun.

Memes, selfies og sukker  

Denne uken diskuterer vi det Helen Hong (19) og Kine Marie Bækkevold (19) kaller de fem S-ene i en tenårings liv: - Skole - Sex/singelliv - Serier - Selfie - Sukker Sander Lerøen (17) er uenig og vil gjerne bytte ut sukker med sport. Dessuten diskuterer vi nettfenomenet «memes». Hva er et meme, og hvorfor er det blitt så populært?

Paradise Hotel, #freethepenis og LHBT i Skam  

TV-serie- og seksualitetsbonanza! Hvilken status har Paradise Hotel-deltakere blant unge? Hvordan har programmet endret unges syn på sex? Trenger vi flere nakne menn i Game of Thrones? Hvorfor blir homofile og lesbiske karakterer ofte drept med én gang? Og ikke minst: Blir Isak hovedkarakter i neste sesong av Skam? I studio: Renate Leth-Olsen (20), Andrea Lund (20) og Julius Mikkelsen (18). Programleder: Amalie Lereng

IKEA-date, Grease og bucketlist  

Er det fremdels mulig å få en mystisk romanse som i Grease, eller har sosiale medier og stalking ødelagt alt? Hvordan skal man eventuelt ta sommerflørten videre? Sander Lerøen (17) avtalte å møte sin Norway Cup-flamme igjen - på IKEA på Åsane. – Det perfekte sted for en date, mener han. Dessuten diskuterer vi hva som burde stå på sommerens bucketlist!

Pizzasnakk, avvisning og intimbarbering  

Sommerpanelet! - Hvordan bli kjent med nye folk på ferie? - Hva funker/funker ikke? - Ikke minst: Hvordan unngå nye folk på ferie? - Intimbarbering: OK at gutter shaver leggene/at jenter lar være? I dagens panel: Renate Leth-Olsen (20), Andrea Lund (20) og Julius Mikkelsen (17).

Sommerpanelet: Homofili, homofobi og homofile i idrett og film  

Flere titalls ungdommer ville være med i sommerpanelet vårt, men valget falt på disse: Helen Hong (19) og Kine Marie Bækkevold (19) fra Horten, og Sander Lerøen (17) fra Molde. I den aller første utgaven av Sommerpanelet diskuterer de homofili og Orlando, med særlig vekt på homofobi blant unge. Hvorfor tagger gutter bilder med #nohomo om de klemmer en annen gutt? Er det nok homofile og lesbiske på tv og i serier? Hvorfor er det så fotballspillere som står frem som homofile?

0:00/0:00
Video player is in betaClose