Ajantasa

Ajantasa

Finland

Radio Suomen ajankohtaislähetys arkisin klo 10 ja 14 uutisten jälkeen. Juontajina Aki Laine, Kati Lahtinen ja Jari Mäkäräinen. Tuottaja Terhi Tammi.

Episodes

Ajantasa: Hyppyjä ja piruetteja Helsingissä: 27.03.2017 15.07  

Taitoluistelun MM-kisat alkavat ylihuomenna Helsingissä. Kisojen pääsihteeri Henri Nordenswan kertoo, kuinka laaja tapahtuma on. Miesten arkea tahdotaan parantaa. Lassi Köppä Väestöliitosta kertoo miksi ja miten. Eveliina Melentjeff haluaa Seppälän vaateketjun uuteen nousuun. Janne Riiheläinen puhuu kolumnissaan Krimistä. Aki Laine juontaa.

Ajantasa 0

Ajantasa: Suora linja: Lasten ja nuorten lukeminen: 27.03.2017 11.07  

Lasten lukutaidon rapautuminen on huolenaihe, joka nousee usein esiin. Pahimmillaan ei osata edes lukea kunnolla. Mitä mieltä sinä olet, vieläkö lapsia kiinnostaa lukeminen? Miten innostusta voitaisiin lisätä? Ajantasan Suorassa linjassa kuuntelijoiden kanssa keskustelemassa on muun muassa Ella -kirjoista tunnettu kirjailija Timo Parvela. Ohjelman toimittaa Aki Laine.

Ajantasa 0

Ajantasa: Mielenterveyden ensiapukurssit: 24.03.2017 15.07  

Mielenterveyden ensiapukurssit, projektipäällikkö Tiina Lumijärvi, Suomen mielenterveysseura. Alakoululaiset vaaleista, toimittajana Laura Valta. Maailman suurin kännykkäkokoelma, toimittajana Ari Tuhkanen. Ysärikatsaus. Jussit ja suomalainen elokuva, Suomen Filmikamari ryn toimitusjohtaja Tero Koistinen. Toimittajana Kati Lahtinen.

Ajantasa 0

Ajantasa: Kotipuutarhojen muutoksen vuosikymmenet: 24.03.2017 11.07  

Lasten pahoinpitelyt kasvussa, kertoo Tilastokeskus. Soitamme erityisasiantuntija Sauli Hyväriselle Lastensuojelun keskusliittoon. PuutarhaSuomi 100 -näyttely eli mitä kotipuutarhoilla on vuosien ja vuosikymmenten aikana tapahtunut. Oppaana biologi Leena Luoto. Suomen metsät ja ilmastonmuutos, keskustelemassa akatemiaprofessori Timo Vesala ja maa- ja metsätalousministeriön metsäneuvos Marja Kokkonen. Toimittajana Sakari Kilpelä. Rooman sopimuksen 60-vuotisjuhla, EU-erikoistoimittaja Susanna Turunen. Kysy Ylestä. JSN:n päätöksen jälkeen. Studiossa uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtaja ja vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen. Ysärikatsaus. Toimittajana Kati Lahtinen.

Ajantasa 0

Ajantasa: Puoluepäivässä RKP: 23.03.2017 15.07  

Vaasan seutua kirvelee keskussairaalan leikkaushoitojen karsiminen. Haastateltavien mielestä politiikka on päätöksenteossa ohittanut faktat. RKP:n puoluepäivän haastattelussa kansanedustaja Anders Adlercreutz Kirkkonummelta. Vaaligalleriassa esillä luontoarvot, ruotsin kielen asema ja koulutus. Vaaliasiantuntija Sami Borg arvioi RKP:n valtakunnallisia teemoja. Euroopan talousyhteisö täyttää 60 vuotta, miten EU-integraation juuret näkyvät tänään, Teija Tiilikainen ja Kimmo Elo arvioivat. Toimittajana Aki Laine

Ajantasa 0

Ajantasa: Puoluepäivä RKP: 23.03.2017 11.07  

Tentissä RKP:n kansanedustaja Mikaela Nylander Porvoosta. Vaaligalleriassa RKP:n kuntavaaliehdokkaat puhuvat mm Malmin lentokentän, nuorten ja yritteliäisyyden puolesta. Yli 28 vuotta Afrikassa asunut suomalainen lentokapteeni Aarno Alanne on pelastanut ihmishenkiä työkseen Afrikan syrjäisimmissä kolkissa. Toimittajana Aki Laine.

Ajantasa 0

Ajantasa: Demokratia 2.0 – osallistuvaa ja osallistavaa: 22.03.2017 17.00  

Asioihin pitää voida vaikuttaa, mutta kukaan ei saa aina kaikkea haluamaansa. Tämä demokratian perusasia on edelleen totta. Demokratia on myös uuden edessä. Sitä haastavat mm. valeuutiset, globalisaatio ja meidän oma halumme vaikuttaa asioihin. Kattavampi demokratia vaatii päättäjiltä osallistamista ja kansalaisilta osallistumista. Se tarkoittaa muutakin kuin käyntiä äänestyskopissa. Sitran johtava asiantuntija Elina Kiiski Kataja sanoo, että tarvitsemme aitoja kohtaamisia ja paikkoja, joissa luodaan erilaisia ihmisiä yhteen tuovaa sosiaalista liimaa. Toimittajana Kati Lahtinen.

Ajantasa 0

Ajantasa: Yksi päivä, yksi puolue: Vasemmistoliitto: 22.03.2017 15.07  

Kuopiossa pohditaan mm. nuorten roolia Vasemmistoliitossa, toimittajana Seppo Tikkanen. Vaaliasiantuntijana Sami Borg. Haastattelussa myös vasemmistoliiton varapuheenjohtaja, kansanedustaja Hanna Sarkkinen. Työrauha kouluissa, OAJ:n esitys, puheenjohtaja Olli Luukkainen ja työelämäasiantuntija Riina Länsikallio. Toimittajana Kaija Kellman. Mitä tulevaisuuden asiakas haluaa, futuristi Elina Hiltunen, toimittajana Elina Päivinen. Kolumni, Tuija Siltamäki. Toimittajana Kati Lahtinen.

Ajantasa 0

Ajantasa: Puoluepäivä Vasemmistoliitto: 22.03.2017 11.07  

Puoluepäivä Vasemmistoliitto. Demokratiakeskustelu, haastattelussa johtava asiantuntija Elina Kiiski Kataja, Sitra. Keskiluokan kriisi, Jakke Holvaksen haastattelussa Juha Siltala. Toimittajana Kati Lahtinen.

Ajantasa 0

Ajantasa: Puoluepäivässä Keskusta: 21.03.2017 15.07  

Keskustan valta-asemaa yritetään horjuttaa Alavieskassa vaaliliiton voimalla. Keskustan valtakunnallisia vaaliteemoja arvioi vt professori Elina Kestilä-Kekkonen. Keskustan vaaliasetelmista haastateltavana varapuheenjohtaja Katri Kulmuni. Suomalaisten ajatuksia turvapaikkapolitiikasta on selvitetty, kuulemme tulokset. Ranskan presidentinvaalit lähestyvät ja ehdokaskannatuksen muutokset tekevät niistä mielenkiintoiset. Toimittajana Aki Laine.

Ajantasa 0

Ajantasa: Puoluepäivät: Keskusta: 21.03.2017 11.07  

Mitä Keskusta ajaa näissä kuntavaaleissa? Haastattelussa puoluesihteeri Jouni Ovaska. Poimintoja Ylen Vaaligalleriasta. Äänessä Minna Huusari Kempeleestä, Sole Molander Helsingistä ja Antti Eteläaho Ylitorniolta. Millainen kuntavaalipuolue Keskusta on? Politiikan toimittaja Jari Niemelä kertoo. Autokatsastuksen hylkäykset. Mitkä ovat yleisimpiä hylkäyksen aiheuttavia vikoja? Mistä vioista ei hylätä katsastukseen tuotua autoa? Paljonko vikaa voi olla? Rahapelien haitat. Haastattelussa entinen rahapeliongelmainen, josta lopulta tuli pelaamiseen uponneinen vertaisohjaaja. Matias Möttölän kolumni. Eläkkeiden maksamista uhkaavat riskit. Mitäpä, jos Suomessakin eläke muodostuisi myös omista sijoituksista? Toimittaja Aki Laine.

Ajantasa 0

Ajantasa: Kuntavaalit ja laskevat käyrät: 20.03.2017 15.07  

Vaalitutkimus, tutkija Sami Borg. Vanhustenhoidon ongelmat ja avoimuus, ylitarkastaja Elina Uusitalo Valvirasta ja Tehyn kehittämispäällikkö Kirsi Markkanen. Teatterikorkea haluaa seurantaloille, Venla Heinonen, tuottaja Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu. Perunaa peltoon, toimittajana Lassi Lähteenmäki. Kova talous: Tilastokeskuksen kehittämispäällikkö Ilkka Lehtinen. Kolumni, Erkki Virtanen. MOT. Toimittajana Kati Lahtinen.

Ajantasa 0

Ajantasa: Suora linja: Kun seurojentalolla tanssittiin ja haikeesti haitari soi..: 20.03.2017 11.07  

Suomessa on noin 2 600 seurantaloa. Niiden seinien sisällä on ajettu yhteisiä etuja, harrastettu, juhlittu. Seurantaloilla on tavattu hellut, erottu ja rakastuttu taas uudelleen. Ajantasan Suorassa linjassa vieraana ovat Suomen Kotiseutuliiton seurantalohankkeen hankesihteeri Sanna Käyhkö ja rakennustutkija Johanna Hakanen. Toimittajana Kati Lahtinen

Ajantasa 0

Ajantasa: Pelastussuunnitelmat kuntoon: 17.03.2017 15.07  

Pelastussuunnittelu on monessa taloyhtiössä unohtunut. Heikki Laurikainen Spekistä kertoo, miten suunnitelmat päivitetään. Vuoden retkokohde on Punkaharju; miksi sinne kannattaa mennä? Kotimaata voi katsella myös uudesta kuvakirjasta. Elina Päivinen juontaa.

Ajantasa 0

Ajantasa: Pankkipalvelut siirtyvät mobiililaitteisiin: 17.03.2017 11.07  

Pankkipalvelut siirtyvät mobiiliin. Sanna Kaijanen Vanhus- ja lähimmäispalvelujen liitosta ja Peter jansson Finanssialan keskusliitosta pohtivat, pysyvätkö kaikki mukana. Liittokansleri Angela Merkel ja presidentti Donald Trump tapaavat Washingtonissa. Kristiina Helenius ja Kari Möttölä ennakoivat kohtaamista. Adoptiovanhemmat kertovat tarinansa. Elina Päivinen juontaa.

Ajantasa 0

Ajantasa: Puoluepäivä: Lappilaisten arvioita KD:stä: 16.03.2017 15.07  

Yksi päivä, yksi puolue. Kuulemme lappilaisten ajatuksia kristillisdemokraateista. Asiantuntijana KD:tä arvioi Tampereen yliopiston Johtamiskorkeakoulun vaalitutkija Sami Borg. Poimintoja Ylen Vaaligalleriasta. Äänessä ehdokkaat Sari Ahola Tampereelta, Jaakko Pöntinen Turusta ja Jari Roivas Mikkelistä. Vaalitentissä Kristillisdemokraattien toinen varapuheenjohtaja Sauli Ahvenjärvi. Seksuaalipolitiikka kuntavaaleissa. Seksuaalisen hyvinvoinnin edistäjä Sexpo-säätiö on nostanut kuntavaalien yhdeksi teemaksi seksuaalipolitiikan. Huomion kohteena on muun muassa, miten kunnat suhtautuvat ilmaisen ehkäisyn antamiseen nuorille. Haastattelussa Sexpon hallituksen jäsen Tiia Forsström. Kolari ja aivovamma. Liikenteessä saadulla vammalla voi olla moninaiset ja arvaamattomat seuraukset. Ajantasassa kerromme tapauksesta, jossa vamma tunnistettiin ja tunnustettiin vasta monen vuoden kamppailun jälkeen. Toimittaja Kati Lahtinen.

Ajantasa 0

Ajantasa: Puoluepäivä: Kristillisdemokraatit: 16.03.2017 11.07  

Ylen Puoluepäivässä on vuorossa Kristillisdemokraatit eli KD. Haastattelussa KD:n puheenjohtaja Sari Essayah. Vaaligalleriasta on poimittu kolmen ehdokkaan ajatuksia. He ovat Kati Nummensalo Seinäjoelta, Hanna-Lea Ahlskog Kokkolasta ja Daisy Öster Oulusta. Millainen kuntavaalipuolue KD on? Politiikan toimittaja Jari Niemelä arvioi. Hollannin vaalit. Kuinka niissä kävi, kuka voitti, kuka hävisi ja miksi? Lopuksi vielä tuttu miehen ääni, mutta mistä ja kuka hän on? Sanooko sinulle nimi Jari Karjalainen mitään? Toimittaja Kati Lahtinen.

Ajantasa 0

Ajantasa: Puoluepäivä: keskisuomalaisten mietteitä SDP:stä: 15.03.2017 15.07  

Yksi päivä, yksi puolue, tänään SDP. Saamme keskisuomalaisten ajatuksia kuntavaaleista ja demareista, asiantuntijana Tampereen yliopiston dosentti ja vt. professori Elina Kestilä-Kekkonen ja Aamu-tv:n haastattelusta kansanedustaja Sanna Marin. Mihin lentoalan lakon sovittelu kaatui, valtakunnansovittelija Minna Helle. Hollannin vaalipäivän tunnelmia, kirjeenvaihtaja Petri Raivio. Haastattelussa myös Euroopan unionin sotilasesikunnan päällikkö, kenraali-luutnantti Esa Pulkkinen. Toimittajana Iida Ylinen

Ajantasa 0

Ajantasa: Puoluepäivät: SDP: 15.03.2017 11.07  

SDP:n puoluepäivän haastattelussa kansanedustaja, Kotkan kaupunginvaltuutettu Sirpa Paatero, politiikan toimittaja Pekka Kinnunen studiossa, otos vaaligalleriasta. Rahapeliongelmaisen tarina, toimittajana Sarah Laukkanen. Perintö- ja lahjaverotus uudistui, johtava lakimies Juha Koponen, Veronmaksajain Keskusliitto ja lakiasiantuntija Piia Jeremejeff, Hyvä testamentti -kampanja. Kolumni, Maria Markus. Toimittajana Iida Ylinen.

Ajantasa 0

Ajantasa: Yksi päivä, yksi puolue: 14.03.2017 15.07  

Ylen Puoluepäivät esittelevät kaikissa Ylen välineissä, kanavilla ja netissä yhtä puoluetta yhden päivän ajan. Nyt ensimmäisenä puoluepäivänä on vuorossa Kokoomus. Mikä kuntavaaleissa on tärkeää? Arvioita Turun Kauppatorilta. Mitä asioita Kokoomus ajaa paikallisesti? Vastaamassa Kokoomuksen Turun aluejärjestön johtaja Sini Ruohonen. Minkälainen kuntavaalipuolue Kokoomus on? Vaaliasiantuntija, Tampereen yliopiston valtio-opin dosentti Elina Kestilä-Kekkonen kertoo. Otteita Ylen vaaligalleriasta: Ehdokkaat Petteri Orpo Turusta, Leena Hoppania Helsingistä ja Sari Niinistö Lahdesta. Vaalitentissä opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen. Kolumnisti Aleksis Salusjärvellä on kehotus kuntavaalitehdokkaille: Ratsastakaa kulttuurilla! Arvioita Donald Trumpin Yhdysvalloista. Haastattelussa juuri New Yorkista kahden kuukauden opetusvierailulta palannut Helsingin yliopiston kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi. Toimittaja Silja Raunio.

Ajantasa 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose