Ajantasa

Ajantasa

Finland

Radio Suomen ajankohtaislähetys arkisin klo 10 ja 14 uutisten jälkeen. Juontajina Aki Laine, Kati Lahtinen ja Jari Mäkäräinen. Tuottaja Terhi Tammi.

Episodes

Ajantasa: Presidentti mauno Koiviston hautajaiset: 25.05.2017 16.15  

Presidentti Mauno Koiviston valtiolliset hautajaiset Helsingin Tuomiokirkossa. Hautajaissaattue kulkee Tuomiokirkosta Hietaniemen hautausmaalle. Selostajina Aki Laine, Elina Päivinen, Markus Turunen ja Jari Niemelä. Studiovieraana Hannu Lehtilä.

Ajantasa 0

Ajantasa: Kesän muoti ja unelmafoorumi: 24.05.2017 15.07  

Mikä on muodin kuuminta antia tänä kesänä? Miten pukeudutaan rennon muodikkaasti arjessa, entä juhlassa? Kevään juhliin valmistautuvat niin nuoret kuin vanhemmatkin. Muodista kertomassa vaateyritys R/H Studion myymäläpäällikkö Salla Ceder. Unelmafoorumi. Raportti koululaisten Unelmafoorumista Espoosta, jossa kohtaavat tuhat nuorta ja sata opettajaa sekä heitä unelmoimaan innoittavat dreamsterit. Koiviston hautajaiset. Huomisista presidentin hautajaisista kertoo tapahtuman selostaja Aki Laine. Vallattomasti valtiopäivillä. Toimittaja Jakke Holvas haastattelee eduskunnassa kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluotoa Vihreistä, Anders Adlercreutz RKP:stä ja Eeva-Maria Maijalaa Keskustasta. Toimittaja Jari Mäkäräinen.

Ajantasa 0

Ajantasa: Terrorin uhka ja suomalaiset maailmalla: 24.05.2017 11.07  

Manchester tänään. Mitä tiedämme nyt? Levyt eivät enää tuota muusikon elantoa, siksi olisi keikkailtava enemmän. Millaisia ovat esiintyvän artistin paineet? Vastaamassa muusikko Mikko von Hertzen. Asiakkaiden käyttäytyminen muuttuu. Miten kauppa käyttää asiakastietojaan? Vastaamassa K-ryhmän asiakastietojohtaja Minna Vakkilainen. Suomi-imperium. Kuinka paljon on ulkosuomalaisia? Missä heitä on eniten? Mitkä ovat suurimmat suomalaiskaupungit? Kuka on ulkosuomalainen? Miten he eroavat toisistaan eri puolilla maailmaa? Vastaamassa Siirtolaisuusinstituutin tietopalvelupäällikkö Jouni Korkiasaari ja Ylen nettisivuille Suomi-imperium -kokonaisuuden kerännyt toimittaja Satu Helin. Euroopan pakolaiset. Missä he ovat ja kuinka suurin joukoin? Haastattelussa Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi ja Rajavartiolaitoksen rajaturvallisuusasiantuntija ja EU-vastuuhenkilö Mikko Simola. Tuula Siltamäen kolumni: Tekeminen vs. keskusteleminen. Toimittaja Jari Mäkäräinen.

Ajantasa 0

Ajantasa: Autojen turvallisuus vertailussa: 23.05.2017 15.07  

Autojen kolariturvallisuus vertailussa; Tapio Koisaari Onnettomuusinstituutista tietää mallin ja koon merkityksen. Kuinka lasten seurassa sopii alkoholia käyttää? Asiantuntijana Kirsimarja Raitasalo THL:stä. Ulla Matturi opastaa linturetkeläisiä Liminganlahdella. Mira Stenström juontaa.

Ajantasa 0

Ajantasa: Iäkkäät mukaan verkkopalvelujen suunnitteluun: 23.05.2017 11.07  

Tutkijat yksimielisiä metsien käytön ilmastovaikutuksista. Lähes puolet iäkkäistä ei asioi verkossa lainkaan, ilmenee Ikäteknologiakeskuksen kyselystä. Koko Suomi kiittää ikäihmisiä juhlavuoden tempauksessa. Neuvoja juhlien järjestämiseen. Mira Stenström juontaa.

Ajantasa 0

Ajantasa: Samanlainen suoritus, erilainen numero: 22.05.2017 15.07  

Miksi eri koulujen ja opettajien antamat arvosanat vaihtelevat niin paljon? Arvosanoista haastattelussa Helsigin yliopiston koulutuksen arviointikeskuksen erikoistutkija Sirkku Kupiainen. Miksi pk-yritys ei kasva? Haastattelussa satojen yritysjärjestelyjen toteuttaja Timo Leino. Suuri joukko suomalaisia yrityksiä on päätynyt kaupattavaksi. Moni niistä on myyty Ruotsiin. Toimittaja Hannu Sokala kertoo MOT-ohjelmasta, joka on otsikoitu: Näin Suomi myytiin. Helsinki ja Vantaa eri linjoilla Fennovoimasta. Helsinki haluaisi niukalla äänestystuloksella irrottaa Vantaan energian Fennovoimasta. Vantaata hanke ei innosta. Keskustelemassa Helsingin kaupunginvaltuutettu Maija Anttila SDP:stä sekä Vantaalta Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Timo Juurikkala ja kokoomuslainen Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapani Mäkinen. Kolumnisti Maria Markus käsittelee tasa-arvoa ja on otsikoinut tekstinsä "Geishakoulun opit nykynaiselle". Presidentti Mauno Koiviston helatorstaina pidettävien hautajaisten järjestelyistä kertoo valtiosihteeri Paula Lehtomäki. Toimittaja Jari Mäkäräinen.

Ajantasa 0

Ajantasa: Suora linja: Villiruoka valloittaa: 22.05.2017 11.07  

Villiruoan juuret ovat syvällä suomalaisessa elämäntavassa ja ruokakulttuurissa. 2010-luvulla kiinnostus villiruokaa kohtaan on kovasti kasvanut. Syynä on paitsi terveellisen syömisen ja kestävän elämäntavan suosiminen, myös laaja aktiivisten toimijoiden yhteistyö ja koulutus villiruoan ympärillä. Erityisesti villiyrtit herättävät nyt kiinnostusta. Kesäkuun alkuun sijoitettu villiyrttiviikko innosti heti syntyessään neljä vuotta sitten. Jotta koko Suomi ehtii teemaan mukaan, venytetään viikko tänä vuonna villiyrttikuukaudeksi. Ajantasassa sinulla on mahdollisuus kysyä huippukokki Sami Tallbergilta villiyrteistä maanantaina 22.5. klo 10 alkaen. Ohjelman toimittaa Jari Mäkäräinen. Voit ottaa osaa suoraan keskusteluun soittamalla numeroon 0203 17600 tai lähettämällä tekstiviestin numeroon 16149 tunnuksella RS (välilyönti) AJANTASA. Keskustella voit myös Yle Radio Suomen lähetysikkunassa tai Twitterissä tunnisteella #ajantasa. Jo etukäteen voit kertoa kommenttisi lähettämällä sähköpostia osoitteeseen: ajantasa@yle.fi.

Ajantasa 0

Ajantasa: Armosta vitonen: 19.05.2017 15.07  

Kuinka järkevää on päästää oppilas vitosen arvosanalla seuraavalle luokalle? Koululaiset tarvitsevat koko ajan enemmän tukea, osalla tarve jatkuu koko elämän, miten opinnoissa pitäisi auttaa. Vieraana erityispedagogi Erja Sandberg.  Kesä, vapaus ja terassi, mutta kuinka tiukkapipoista on terassien sijoituksen ja tarjoilun sääntely, terassiseurana tutkija Tiina Kiiskinen Hotelli- ja ravintolamuseosäätiöstä. Toimittaja Aki Laine.

Ajantasa 0

Ajantasa: Vieläkö löytyy mattimyöhäiselle kesätöitä?: 19.05.2017 11.07  

Talous kasvussa, näkyykö jo kesätyöpaikoissa? Nuorten kesätyötilanne ja työnantajien ja työntekijöiden vastuullisuus. Vieraana projektinjohtaja Päivi Salminen-Kultanen ja järjestöasiantuntija Tatu Tuomela.   Kuka saa valtiolliset hautajaiset ja minkälaisia perinteitä niihin liittyy? Ylestä on julkaistu selvitys ja kirja. Yle vastaa osuudessa toimitusjohtaja Lauri Kivinen. Aki Laine juontaa.

Ajantasa 0

Ajantasa: Miten muusikko tulee toimeen?: 18.05.2017 15.07  

Lohjan lyseon lukio menestyi yo-kirjoituksisa, rehtori Panu Ruoste. 8 laudaturin ylioppilas Jasper Kosonen. VTT ja biotaloushankkeet, toimittajana Jyrki Siivonen. Mistä muusikkojen toimeentulo koostuu? Haastattelussa kitaristi, säveltäjä ja tuottaja Markus Nordenstreng. Museot ja kiistanalainen historia, toimittajana Mira Stenström. Juontajana Jari Mäkäräinen.

Ajantasa 0

Ajantasa: Saako museossa tulla paha mieli?: 18.05.2017 14.25  

Kansainvälistä museopäivää vietetään 18.5. Tänä vuonna teemana on "Museot ja kiistanalainen historia - miten puhumme siitä, mistä vaietaan." Helsingin kaupunginmuseon tutkimuspäällikkö Minna Sarantola-Weiss kertoo, että esimerkiksi kuoleman esittäminen on mielletty museoissa vaikeaksi asiaksi. Kansallismuseon intendentin Eero Ehannin mukaan museossa joudutaan pohtimaan usein esineen eettisyyttä. Museoammattilaisilla on Ehannista suuri vastuu siinä, millaisia esineitä näyttelyissä esitetään ja mitkä tarinat korostuvat. Toimittajana Mira Stenström.

Ajantasa 0

Ajantasa: Vapaa-ajan kalastajat veivät koululaiset kalaan: 18.05.2017 11.07  

Ylioppilaskirjoitusten tulokset, Yo-lautakunnan sihteeri Kaisa Vähähyyppä. Lapset ja kalastaminen, Markus Wikström, Vapaa-ajan kalastajat. Kolmen kimppa, uusi ammattiliitto syntyy, Olli Seurin haastattelussa Teollisuusliittoa arvioivat Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen sekä Teollisuusalojen ammattiliitto TEAM:n puheenjohtaja Heli Puura. Ulkomaanlehtikatsaus Britanniasta. Hitsausalan koulutus. Pop-up-yliopisto. Toimittajana Jari Mäkäräinen.

Ajantasa 0

Ajantasa: Ikääntymiselle hanttiin: 17.05.2017 15.07  

Helpottaako urheilu ikääntymisen rasitteita? Koehenkilömme, 50-vuotias entinen moniottelija Petri Keskitalo avaa asiaa. Kymmeniä suomalaisia ammattisotilaita on ollut Pohjois-Irakissa neuvomassa kurdeja taistelussa terroristijärjestö Isisiä vastaan. Millaista tuo työ on, siitäkin kuulemme. Vallattomasti valtiopäivillä puhuttavat ainakin Yle ja Mauno Koivisto. Keskustelemassa Mira Stenströmin johdolla keskustan Hanna Kosonen, kokoomuksen Eero Lehti ja sdp:n Timo Harakka. Toimittaja Aki Laine.

Ajantasa 0

Ajantasa: Otitko lääkkeesi?: 17.05.2017 11.07  

Lääkehoidon laiminlyönti on yleistynyt, syitä ja seurauksia arvioi Farmasialiiton puheenjohtaja Kirsi Kvarnström. Lainsäädäntö on retuperällä, lakiesitysten vaikutukset jäävät usein selvittämättä, kertoo Turun yliopistossa tehty tutkimus. Halti-maahispeikko on metsäinsinöörin kunnianosoitus Lapin luonnolle. Toimittaja Aki Laine. 

Ajantasa 0

Ajantasa: Koiviston Suomi: 16.05.2017 15.07  

Eduskunnan hiljainen hetki ja Koiviston Suomet, studiossa professori Markku Kuisma. Saksa ja Ranska, Jyväskylän ja Strasbourgin yliopistojen tutkimusprofessori Niilo Kauppi ja toimittaja Annastiina Heikkilä. Taitajat 2017, toimittajana Iida Ylinen. Perämeren lohenpyynti, toimittajana Riikka Rautiainen. Toimittajana Jari Mäkäräinen.

Ajantasa 0

Ajantasa: Muodikkaat miehet: 16.05.2017 11.07  

Trump ja tiedustelutieto, ohjelmajohtaja Mika Aaltola, UPI. Miesten muoti ja muodikkaat miehet, haastattelussa muotoilun asiantuntija Kaj Kalin. Mauno Koiviston surukirja avataan, toimittajana Presidentinlinnassa Jyrki Siivonen. Yle-selvitys, Ylen hallintoneuvoston puheenjohtaja Kimmo Kivelä, Yle hallinotneuvoston varapj Arto Satonen ja kansanedustaja Eero Heinäluoma. Kolumni, Jussi Viitala. Toimittajana Jari Mäkäräinen.

Ajantasa 0

Ajantasa: Puutarhan kevättä odotellessa: 15.05.2017 11.07  

Miten kasvit selviävät poikkeuksellisen kylmästä keväästä? Tekeekö kylmä selvää etanoista ja muista viheliäisistä tuholaisista. Mitä puutarhassa voi ja mitä pitäisi tehdä? Ajantasan Suorassa linjassa keskustellaan puutarhan elosta kylmässä keväässä ja vielä lumenkin alla. Lähetyksessä vieraana biologi ja tutkija Leena Luoto, toimittajana Kati Lahtinen.

Ajantasa 0

Ajantasa: 13.05.2017 10.18  

Ohjelmassa suomalaisten vaikuttajien ja presidentti Koiviston ystävien muistoja ja arvioita presidentti Koiviston työn ja elämän varrelta. Haastateltavina Suomen pankin pääjohtaja Erkki Liikanen, entinen pääministeri Esko Aho, Koiviston poliittisena sihteerinä toiminut Seppo Lindblom, Koiviston adjutanttina työskennellyt amiraali Juhani Kaskeala, pääministeri Juha Sipilä ja kansanedustaja Timo Harakka (sd.). Ohjelman toimittavat Kati Lahtinen ja Jari Mäkäräinen.

Ajantasa 0

Ajantasa: Kirjailijan työ ja toimeentulo: 12.05.2017 15.07  

Saksan sunnuntain osavaltiovaalit, toimittaja Pertti Rönkkö, Berliini. Kirjailijan työ ja toimeentulo, Suomen Kirjailijaliiton puheenjohtaja Jyrki Vainonen. Suomi 100 ja puut, toimittajana Eino Kossila. Yksinhuoltajaäidit eri vuosikymmenillä, toimittajana Päivi Köngäs. Euroviisut, toimittaja Ville Vedenpää. Ysärikatsaus. Toimittajana Jari Mäkäräinen.

Ajantasa 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose