Ajantasa

Ajantasa

Finland

Radio Suomen ajankohtaislähetys arkisin klo 10 ja 14 uutisten jälkeen. Juontajina Aki Laine, Kati Lahtinen ja Jari Mäkäräinen. Tuottaja Terhi Tammi.

Episodes

Ajantasa: Moni kantaa hiv:tä tietämättään: 25.07.2017 15.07  

Maailmalla on onnistuttu lapsia parantamaan hivistä.Mikä on tautitilanne Suomessa? Jaakonpäivänä tarkenee veteen, mutta uimataito ei ole itsestäänselvyys. Kolumnistina Aleksis Salusjärvi. Tuukka Pasanen juontaa

Ajantasa 0

Ajantasa: Lasten uimataidossa on eroja - kaikki kunnat eivät tarjoa uimaopetusta koululaisille: 25.07.2017 14.50  

Kolme neljäsosaa 12-vuotiaista lapsista uida, mutta reilun viidenneksen uimataidot ovat heikot. Aikuisten uimataitoa on puolestaan selvitetty viimeksi vuosikymmenen vaihteessa; silloin yli 15-vuotiaista noin 70 prosenttia kertoi osaavansa uida. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton koulutussuunnitelijan Tero Savolaisen mukaan kaikissa kunnissa koululaisille ei järjestetä uimaopetusta, vaikka opetussuunnitelma niin vaatii. Syynä on mm. se, että uimahalli puuttuu kunnasta tai opetukseen ei ole varattu rahaa. Elina Päivinen kävi Helsingin Kumpulan maauimalassa, jossa Aaron Mokaddem käy uimakoulua joka aamu parin viikon ajan. Aaronin äidin Miia Avelan mielestä tiivistahtinen uimakoulu hyvä tapa oppia uimaan.

Ajantasa 0

Ajantasa: Kuminaa, härkäpapua ja tattaria: 25.07.2017 11.07  

Minkälaisia sukellusveneitä liikkuu Itämerellä? Mika Aaltola pohtii Yhdysvaltain presidentin vaikeaa valintaa: allekirjoittaako Venäjä-pakotteita koskevat lait. Erikoiskasvit yleistyvät Suomessa, härkäpapua kasvaa jo yhtä paljon kuin perunaa. Kimppakyydit korvaavat liftaamisen. Tuukka Pasanen juontaa.

Ajantasa 0

Ajantasa: Suu auki lääkärissä!: 24.07.2017 15.07  

Puolan presidentti aikoo estää veto-oikeudellaan kohua herättäneen lakiuudistuksen. Tampereen yliopiston tutkija Miia Ijäs kommentoi tilannetta. - Millä mallilla Suomessa on potilasturvallisuus? Haastateltavina Suomen Potilasliiton puheenjohtaja Paavo Koistinen ja varatoiminnanjohtaja Hannu Halila Lääkäriliitosta. - Leikkaushoitojen keskittämisestä keskustelevat Turun yliopistollisen keskussairaalan sairaalajohtaja Petri Virolainen ja Vaasan keskussairaalan johtajaylilääkäri Auvo Rauhala. - Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari on jättänyt kirjallisen kysymyksen EU-komissiolle Jehovan todistajien vainoista Venäjällä. - Palstaviljelijä Erja Väyrynen ja toiminnanjohtaja Katja Uski Hyötykasviyhdistyksestä kertovat, mikä houkuttaa ihmisiä viljelypalstoille. - Jani Kaaron kolumni tietämisestä. - Iida Ylinen juontaa.

Ajantasa 0

Ajantasa: Suora linja: Toristaan pitäjä tunnetaan: 24.07.2017 11.07  

Kesällä tori voi olla elon keskipiste, talvella pahimmillaan tyhjää täynnä. Elävä tori on monen kunnan ylpeyden aihe. Mikä sinua vetää torille? Täyttävätkö korisi mansikat, herneet ja uudet perunat vai suuntaatko tuoreen kalan perässä markkinoille? Mitä torit merkitsevät kulttuurisesti, entä miten ne muokkaavat kaupungin tunnelmaa? Onko paras torimuistosi urbaanista miljööstä vai kenties saaristolaistorin vilskeestä? Miten elävöittäisit toreja? Pysytkö loitolla koko torikaupasta? Ajantasan Suora linjan aiheena ovat torit ja markkinat. Toimittaja Iida Ylisen vieraana Tori- ja markkinakaupan keskusjärjestön hallituksen puheenjohtaja Mauno Laihonen.

Ajantasa 0

Ajantasa: Ihmisoikeuksia ja oikeusvaltion periaatteita: 21.07.2017 15.07  

Turkin ihmisoikeustilannetta puivat Lähi-idän instituutin säätiön asiamies Anu Leinonen ja Amnesty International Suomen toiminnanjohtaja Frank Johansson. - Puola ja oikeusvaltioperiaatteet. Aleksanteri-instituutin vanhempi tutkija Katalin Miklóssy ja EU-suurlähettiläs Jari Vilén pohtivat. - Ulkosuomalaiset-sarjassa tapaamme jazzmuusikko Karri Luhtalan. - 26-vuotias Timi Hellman meloi reilun kuuden viikon aikana SUP-laudalla läpi Suomen rannikon. Tunnelmia luvassa veden ääreltä. - Tuukka Pasanen juontaa.

Ajantasa 0

Ajantasa: Kun sadetta ei vain kuulu: 21.07.2017 11.07  

Maanjäristys Kreikan Kosilla, Sara Saure raportoi tilanteesta Kreikasta käsin. - Itä-Afrikkaa koettelee kuivuus. SPR:n kansainvälisen avun koordinaattori Harri Hiekkanen ja avustustyöntekijä Tiia Haapaniemi kertovat tilanteesta. - Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling selventää, mitä tarkoittaa palveluntarjoajan vastuu palveluistaan. - Politiikan kielenkäytöstä keskustelevat kansanedustajat Outi Mäkelä (kok.), Simo Elo (uva.) ja Paavo Arhinmäki (vas.). - Yle vastaa -osuudessa esittelyssä Ylen kirjeenvaihtajaverkosto. Haastateltavina kirjeenvaihtajien esimies Liisa Karvinen ja ulkomaantoimittaja Aishi Zidan. - Juontajana Tuukka Pasanen.

Ajantasa 0

Ajantasa: Pitkät hihat vai aurinkorasvaa?: 20.07.2017 15.07  

Aurinko ei paista, mutta UV-säteilyä on ilmassa. Miten se vaikuttaa? Meteorologi Matti Huutonen ja erikoislääkäri Tanja Vuorela vastaavat. Pienpanimoita perustetaan yhä lisää, Pienpanimoliiton puheenjohtaja Mika Tuhkanen arvioi markkinoiden vetävyttää. Jaakko S Tuusvuori julkaisee kirjan kerrallaan ja tilauksesta. Citylampuri hoitaa maisemaa Joensuussa. Studiossa Anne-Mari Rajala.

Ajantasa 0

Ajantasa: Asiakaspalvelua verkossa: kysy vaikka lääkkeistä: 20.07.2017 11.07  

Vihreiden kannatus nousussa, professori Ilkka Ruostetsaari kommentoi kyselyn tulosta. Miten sujuu asiakaspalvelu netissä? Ville Kormilainen Tekiristä ja Katariina Lehtinen Yliopiston apteekista kertovat näkemyksiään. Patistetaanko vanhoja eläkkeelle? Tiina Palotie-Heino Eläketurvakeskuksesta ja Elisa Virkola Tampereen yliopistosta keskustelevat. Metsän jatkuva kasvatus kiinnostaa, mutta ei vielä ole vallitseva käytäntö. Anne-Mari Rajala juontaa.

Ajantasa 0

Ajantasa: Suomalainen huumekeskustelu ja -tilanne: 19.07.2017 15.07  

Hoitajatilanne Kuopiossa ja muualla maassa, Kirsi Markkanen, kehittämispäällikkö, Tehy. Huumeet Suomessa, Kaarlo Simojoki, johtava ylilääkäri, A-klinikka Oy ja Tuukka Tammi, huumetutkija, THL:n kehittämispäällikkö. Ripulirokotus, Yle Tieteen toimittaja Jussi Nygren. Tavoitteena perheystävällinen työpaikka, toimittajina Merja Siirilä ja Elinä Päivinen. Karvalankamattonäyttely, Marja Ala-Kokon haastattelussa Helena-Kuusisto-Ek. tamperelaisperhe lähti Sallaan, tomittajana Juha Mäntykenttä. Juontajana Tuukka Pasanen.

Ajantasa 0

Ajantasa: Israelin politiikka ja palestiinalaisten "raivon päivä": 19.07.2017 11.07  

Lääketieteellisen tutkimuksen kiemurat, virologian professori, diabetesrokotteen kehittäjä Heikki Hyöty, Tampereen yliopisto. Palestiinalaisten "raivon päivä" ja Israelin politiikka, vieraileva vanhempi tutkija Olli Ruohomäki, UPI, ja tutkija Timo R. Stewart, Helsingin yliopisto. Puolustustunneleita, sota-aluksia ja koptereita - hybridivaikuttamisen ilmapiiri, kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéll, Aalto-yliopisto. Matka muinaiseen Suomeen, arkeologi Ilari Aalto Mira Stenströmin haastateltavana. Kolumni Reetta Räty. Toimittajana Tuukka Pasanen.

Ajantasa 0

Ajantasa: Syyriassa rauhaa rakennetaan pienen askelin - muuta vaihtoehtoa ei ole: 18.07.2017 15.10  

Syyria-uutisoinnissa on keskitytty kuvaamaan lähinnä taisteluja ja islamistisen Isisin liikkeitä. Humanitaarinen apu ja ihmisten arki sotaa käyvässä maassa ovat jääneet maailman uutisvälineissä varjoon. Rauhanyrityksistäkin kerrotaan yleensä vain neuvottelukierrosten alut ja loput, tämä selviää Suomen Lähetysseuran Syria Initiative -rauhanhankkeen tutkimuksesta. Syyriassa on kuitenkin meneillään myös ruohonjuuritason rauhantunnusteluja. Lähetysseuran luotsaama hanke tuo yhteen mm. opettajia pohtimaan, minkälainen voisi olla maan tuleva koulutusjärjestelmä. Haastateltavana on Syria Initiative -hankkeen asiantuntija Lea Pakkanen. Elina Päivinen haastattelee.

Ajantasa 0

Ajantasa: Kriisipuhelin vastaa kesälläkin: 18.07.2017 15.07  

Kesällä monet mielenterveyspalvelutkin lomailevat. Suomen mielenterveysseuran valtakunnallinen kriisipuhelin kuitenkin päivystää, kertoo kriisityöntekijä Veli-Matti Husso. Kunniaväkivaltaa ei Suomessa tunnisteta riittävän hyvin, arvelevat Ihmisoikeusliiton ja Monika naiset -liiton asiantuntijat. Suomessa oli nälänhätä 150 vuotta sitten, taloushistorian professori kertoo sen syistä. Jussi Viitala kehottaa laulamaan. Juontajana Elina Päivinen.

Ajantasa 0

Ajantasa: Syyriassa muutakin kuin taisteluja: 18.07.2017 11.07  

Ulkoasiainvaliokunnan jäsen Pekka Haavisto (vihr) kommentoi ulkoministeri Timo Soinin lausumaa turvapaikanhakijoiden siirrosta. Syyria-uutisissa on keskitytty kuvaamaan taisteluja. Suomen lähetysseuran asiantuntijan Lea Pakkasen mukaan uutisoinnin painopisteellä on merkitystä mm. päätöksenteon kannalta. Toimittajaraati pohtii presidenttikisan lähtölaukausta. Taiteilijaprofessori Jorma Uotinen puhuu kotiseudustaan; keho muistaa Porin. Dystopian sykät tulevaisuudenkuvat kiinnostavat nuoria. Elina Päivinen juontaa.

Ajantasa 0

Ajantasa: Kiina kasvattaa vaikutusvaltaansa: 17.07.2017 15.07  

Kiina kasvattaa vaikutusvaltaansa, keskustelemassa tutkijat Teemu Naarajärvi ja Matti Puranen. Terveellisyys viinan uusi kuluttajatrendi, Altia-konsernin markkinointijohtaja Kirsi Puntila ja päihdelääketieteen professori Hannu Alho, toimittajana Iida Ylinen. Sähköauton tulevaisuus, keskustelemassa VTT:n sähköajoneuvojen tiimin vetäjä Mikko Pihlatie sekä pitkän uran sähköautotutkijana Aalto-yliopistossa tehnyt Pekka Malinen, toimittajana Olli Seuri. Maastopyöräilijän oikeudet, toimittajana Riina Kasurinen. Kolumni, Marko Kilpi. Juontajana Tuukka Pasanen.

Ajantasa 0

Ajantasa: Ajantasan Suora linja: Pyöräily: 17.07.2017 11.07  

Kesä on pyöräilyn kulta-aikaa ja tänä vuonna siitä ottaa ilon irti entistä useampi. Helsingissä kaupunkipyörän käyttöoikeuden koko kaudeksi on ostanut lähes 30 000 ihmistä. Pyöräily ei myöskään rajoitu pääkaupunkiin – kolme neljästä suomalaisesta liikkuu pyörällä ainakin joskus. Mutta kuinka pyöräilyn edellytyksiä tulisi Suomessa kehittää? Samalla kun pyöriä rakastetaan, niin pyöräilijät usein myös ärsyttävät, mutta miksi? Kuulijoiden kanssa keskustelemassa on Pyöräliiton erityisasiantuntija Martti Tulenheimo. Toimittajana Tuukka Pasanen.

Ajantasa 0

Ajantasa: Mikkelin asuntomessut: 14.07.2017 11.07  

Mikkelin asuntomessut, suora lähetys, toimittajana Tarja Nyyssönen. Hulppein messutalo, haastattelussa arkkitehti Seppo Mäntylä. Etelämantereen jäävuorilohkeama, tutkimusprofessori Jari Haapala Ilmatieteen laitokselta. Presidenttiehdokkaat Matti Vanhanen ja Pekka Haavisto. Hollannin nelipäiväinen marssi, haastattelussa joukkuejohtaja Harri Norismaa. Kalojen turvallinen vapauttaminen, toimittajana Mika Moksu. Polkupyörä 200 vuotta, toimittajana Ismo Nykänen. Toimittajana Anne-Mari Rajala.

Ajantasa 0

Ajantasa: Ongelmallinen hyönteistuhoaine Suomen pelloilla: 13.07.2017 15.07  

Iltapäivällä inspiroidutaan kirkkaankeltaisista rypsi- ja rapsipelloista. Rapsi.fi-projektista vastaava Petri Lintukangas kertoo, millaisia ratkaisuja löydettiin öljykasvien sadon nostamiseksi. Aihe nousi esiin, kun viime viikolla Ajantasassa puhuttiin neonikotinoidien vaikutuksista professori Heikki Hokkasen kanssa. Euroopan ruokaturvallisuusviranomainen EFSA päättää pian, tehdäänkö neonikotinoidikiellosta pysyvä. Näitä torjunta-aineita käytetään myös sokerijuurikaspelloilla. Tall Ships Racen alukset ovat saapuneet Kotkaan, toimittaja Olli Törönen. Sisäministeri Paula Risikko. Ulkomaanlehtikatsaus Pariisista, Annastiina Heikkilä. Polkupyörä 200 vuotta, toimittajana Ismo Nykänen. Juontajana Anne-Mari Rajala.

Ajantasa 0

Ajantasa: Vanhat talot, energiatoistukset ja pelargonit ikkunalla: 13.07.2017 11.07  

Ajantasa tulee Porin Suomi Areenalta, rakennuskulttuuritalo Toivosta. Koska ohjelma tehdään vanhassa puutalokorttelissa, on sopiva aika puhua energiatodistuksista. Ennen vuotta 1980 käyttöönotetut pientalot ovat tulleet energiatodistusvaatimusten piiriin eli niistä on esitettävä energiatodistus myynnin tai vuokrauksen yhteydessä. Millä tavalla kartat ovat olleet historian saatossa osana valtapolitiikkaa, keskustelemassa Maanmittaushallituksesta yli-insinööri Antti Jakobsson ja Maanmittauslaitoksen näyttelyn koonnut Erkki-Sakari Harju. Kuulemme myös isoäidin ikkunoilla kukoistavista pelargoneista. Kukalle on perustettu Porissa jopa oma yhdistys. Toimittajina Mira Stenström ja Katariina Lahtonen.

Ajantasa 0

Ajantasa: Onko totuus valintakysymys?: 12.07.2017 15.07  

Kohu Trumpin yhteyksistä Venäjään jatkuu. Keskustelemassa ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliiittisesta instituutista ja tutkija Markus Kantola. -  Median luotettavuus - onko totuus valintakysymys? Kooste Suomi Areenan paneelista. - Tall Ship Race, matkalla mukana toimittaja Ville Pisto. - Polkupyörä 200 vuotta, pyörän historiaa valottaa Ismo Nykänen. Ajantasan toimittaa Tuukka Pasanen.

Ajantasa 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose