Ajantasa

Ajantasa

Finland

Radio Suomen ajankohtaislähetys arkisin klo 10 ja 14 uutisten jälkeen. Juontajina Aki Laine, Kati Lahtinen ja Jari Mäkäräinen. Tuottaja Terhi Tammi.

Episodes

Valot susia ja johtajuus hukassa  

EU-markkinoille tarjolla olleiden led-valojen syynäyksessä vain kymmenen prosenttia selvisi tarkastuksista ilman vaatimuksia. Lähes puolet vedettiin pois EU-markkinoilta. Tarkastuksessa oli mukana lähes sata valaisinta. Tarkastetuista valoista ja valvonnasta kertoo Tukesin johtava asiantuntija Mika Toivonen. Suomalainen johtajuus ei kehity. Viisi vuotta kestäneessä kyselytutkimuksessa on selvitetty työntekijöiden ja johtajien näkemyksiä työpaikkojen johtamistavasta ja uudistumisesta, eikä näkymä ole kovin kaksinen. Tutkimuksesta kertoo yliopistotutkija Sirpa Syvänen Tampereen yliopiston Työelämän tutkimuskeskuksesta. Myrskyn jälkihoito. Irman jälkeen pelastetaan pelastettavissa olevat, korjataan vahingot ja mietitään, kuka kaiken maksaa. Haastattelussa Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avustustoimen johtaja Kalle Löövi ja Finanssialan vt. toimitusjohtaja Esko Kivisaari. Professori Jaana Hallamaa on kirjoittanut kirjan "Yhdessä toimimisen etiikka". Hänen mukaansa yhteiskunta on suuren murroksen edessä, kun valtiota puretaan ja siirrytään kohti kansalaisia vertaistavaa toimintatapaa. Jokaisen pitäisi tulla tunnustetuksi. Kultaranta-veneet ovat palvelleet Suomen presidenttejä lähes sata vuotta. Assi Koivisto muistelee Saaristomeren Kultaranta-kokemuksiaan. Toimittaja Aki Laine.

Ajantasa 0

Tulevaisuuden sää, tiedustelulaki ja perhevapaat  

Leipä on viikon teema. Leipä on monelle rakas ruoka - ja tietysti monella tavalla mukana maamme historiassa. Leipäviikon haastattelussa Pro Ruis ry:n hallituksen puheenjohtaja Heli Anttila. Onko meillä myrskyinen tulevaisuus? Minkälaisesta sään ja ilmaston kehityksestä kertovat nykyiset supermyrskyt? Mitä muutoksia on odotettavissa Suomessa? Vastaamassa Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Juhani Damski. Minkälaisen tiedustelulain Suomi tarvitsee? Ja kuinka nopeasti? Haastattelussa oikeusministeri Antti Häkkänen, Kok. Pervevapaat muuttuvat, mutta miten? Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL julkistaa oman selvityksensä perhevapaamalleista. Haastattelussa tutkimuspäällikkö Minna Salmi THL:stä. Paula Takion kolumni: Auktoriteettia etsimässä. Takion mukaan opettajan auktoriteetti ei ole sitä, että hänellä on varmuuden vuoksi luokassa pesäpallomaila käsillä. Toimittaja Aki Laine.

Ajantasa 0

Sata tekoa maapallon pelastamiseksi  

Irma-myrsky jatkaa etenemistään Floridassa. - 100 keinoa hyvään elämään maapallon kantokyvyn rajoissa, vieraana projektijohtaja Markus Terho Sitrasta.- Kolumnisti Marko Kilpi pohtii totuuden uskottavuusongelmaa. - Itämerellä harjoitellaan sotaa. Ajantasan toimittaa Kati Lahtinen.

Ajantasa 0

Aikuiset koulunpenkillä  

Täydennätkö ammattitaitoasi vai opiskeletko omaksi iloksesi? Minkälaisia kokemuksia sinulla on aikuisena opiskelusta? Mitä se antoi, miten se sujui, mitä se vaatii? Ajantasan Suorassa linjassa aiheena aikuiskoulutus ja kuuntelijoiden kokemuksia kommentoimassa ja kysymyksiin vastaamassa toimitusjohtaja Kati Korhonen-Yrjänheikki Koulutusrahastosta. Toimittajana Kati Lahtinen.

Ajantasa 0

Kielletyt levyt  

Sensuuri on iskenyt pop-musiikkiin vuosikymmenten aikana eri puolilla maailmaa. Levyjä on kielletty mitä ihmeellisimmistä syistä. Jake Nyman on kirjoittanut aiheesta kirjan "Kielletyt levyt", joka avaa tarinoiden kautta sensuurin historiaa. Aki Laine haastattelee.

Ajantasa 0

Eläkevarallisuus, hybridikeskus ja ikämies Uppo-Nalle  

Miten sinun eläkevarojasi hoidetaan? Suomalaisten työeläkevarat ovat Työeläkevakuuttajat Telan sijoitusanalyysin mukaan kaikkien aikojen korkeimmalla tasolla. Ne ovat kasvaneet jatkuvasti vuoden ajan. Haastattelussa ekonomisti Mauri Kotamäki Telasta. Uppo-Nalle on 40-vuotias. Kuulemme äänikuvia nallen vaiheista. Hybridikeskus toiminnassa. Miten paljastetaan sellaiset toimet ja tahot, jotka tähtäävät länsimaisten yhteiskuntien vahingoittamiseern ja horjuttamiseen. Haastattelussa tutkimusjohtaja Hanna Smith Hybridiosaamiskeskuksesta. Nuorisokulttuurilla oli viimeiset villitykset myös 20-luvulla. Ja sitähän paheksuttiin. Haastattelussa 20-luvun nuorisokulttuuria tutkinut tietokirjailija Mikko-Olavi Seppälä. Toimittaja Aki Laine.

Ajantasa 0

Liigaa ja luottotietoja  

Jääkiekon liiga alkaa. Haastattelussa Liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi. Mitä tarkottaisi, jos meillä olisi käytössä positiivinen luottorekisteri? Haastattelussa aiempi oikeusministeri Anna-Maja Henriksson, RKP, johtaja Lea Mäntyniemi Finanssiala-yhdistyksestä ja tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio. Mitä uutisoitavan arvoista tapahtui 20 vuotta sitten? Ainakin Liekki-sonni löytyi ja napapiiri katosi. Ylevastaa-osuudessa Ylen viestinnästä kertoo viestintäpäällikkö Mika Ojamies. Toimittaja Aki Laine.

Ajantasa 0

Palautuslento Afganistaniin ja koulutusta Meksikoon  

Poliisi palautti viime yönä kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita ihmisiä tilauslennolla Lappeenrannasta Kabuliin, Afganistaniin. Afganistaniin aamulla laskeutuneessa koneessa matkasi yhdeksän nuorta miestä ja lennon sujumista turvaavia poliiseja. Tavoitimme ylikomisario Liisa Lintuluodon Helsingin ulkomaalaispoliisista kertomaan viime yön palautuslennosta. Edesmennyt Itsenäisyyspuolueen puheenjohtaja Antti Pesonen oli ahkera kirjoittaja. Hänen veljensä kirjailija Raimo Pesonen on saattanut loppuun kirjaksi eräänlaisen puheenjohtajan testamentin. Haastattelussa Raimo Pesonen. Kunnioitetaanko perustuslakia enää entiseen tapaan? Tätä ovat oikeusoppineet epäilleet. Haastattelussa kolme kansanedustajaa, perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie Vasemmistoliitosta, saman valiokunnan varapuheenjohtaja Tapani Tölli Keskustasta sekä perustuslakivaliokunnan varajäsen, kokoomuksen Ben Zyskowicz. Haaga-Helia ammattikorkeakoulu on käynnistänyt tutkintoon johtavan koulutuksen Meksikossa. Kyse on yksi ensimmäisistä suomalaisista tutkinnoista, joka toteutetaan kokonaan Suomen rajojen ulkopuolella. Haaga-Helian ammattikorkeakoulun rehtori Teemu Kokko ja Meksikon Suomen suurlähettiläs Ernesto Céspedes kertovat, m9istä on kysymys. 'Metsädiplomaatti ja asiantuntija' on Metlan Joensuun yksikön pitkäaikaisen johtajan, professori Jari Parviaisen tuoreen kirjan nimi. Haastattelussa Jari Parviainen. Toimittaja Jari Mäkäräinen.

Ajantasa 0

Sijoittajilla on meneillään haasteelliset ajat  

Joko osakekurssit ovat huipussaan? Mihin sijoittaja tällä hetkellä suuntaa katseensa? Huolestuttavatko euron kurssi tai Yhdysvaltain keskuspankin toimet? Esimerkiksi näihin kysymyksiin haetaan vastausta Ajantasassa yhdessä Espoo-Kauniaisten Osakesäästäjät ry:n toiminnanjohtaja Jaakko Ravaldin kanssa. Käymme myös viisikymmenvuotiaalla Sibelius-muistomerkillä ottamassa selvää, millaisen vastaanoton teos aikoinaan sai ja mihin perustuu nykyinen turistien suosio. Lisäksi Ajantasassa pohditaan perustustuslakia, joka tuntuu olevan monen lakialoitteen tiellä. Lähetyksen toimittaa Jari Mäkäräinen.

Ajantasa 0

Kirkko vihkioikeudestaan ja oppimisen uudet tuulet  

Piispainkokous Jyväskylässä. Käsittelyssä mm. vihkioikeus ja ehtoolliselle pääsyn ehdot. Haastattelussa arkkipiispa Kari Mäkinen ja kirkon vihkioikeudesta selvityksen tehnyt kirkkososiologian professori emerita Eila Helander. Tavoitteena oppimisen Slush. Helsingissä on menossa kansainvälinen Dare to learn -oppimistapahtuma, jonka on tarkoitus olla nuorekas tapa lähestyä oppimista. Oppimisen tuoreimmista virtauksista kertovat Dare to learn -tapahtuman toimitusjohtaja Anni Klutas ja Akavan opiskelijoiden puheenjohtaja Henna Pursiainen. Pian kerätään nimiä ydinaseet kieltävään sopimukseen, jossa on mukana YK:n 122 jäsenmaata, mutta ei Suomi. Samaan aikaan kasvaa Pohjois-Korean ydinaseuhka. Haastattelussa vanhempi tutkija Katariina Simonen Helsingin yliopistosta ja johtava asiantuntija Pasi Patokallio ulkoministeriöstä. Suomi-Ruotsi -ulkoministeritapaaminen. Timo Soini ja Margot Wahlström tapaavat Helsingissä. Tapaamisen jälkeen kuullaan, mitä ulkoministeri Soinilla on medialle kerrottavaa. Jälleen eduskuntatalossa. Vuorossa on syksyn ensimmäinen Vallattomasti valtiopäivillä, nyt kun eduskunta on aloittanut istuntokautensa. Mira Stenströmin vieraana ovat kansanedustajat Tiina Elovaara Sinisestä eduskuntaryhmästä, Jukka Kopra Kokoomuksesta ja Peter Östman Kristillisdemokraateista. Toimittaja Aki Laine.

Ajantasa 0

Talouskasvua, korishuumaa ja rakoilevaa luottamusta  

Miten kestää Suomen talouskasvu? Ennustusvuorossa on pankkikonserni Nordea. Sen talousennusteen kertoo ekonomisti Pasi Sorjonen. EM-buumi päällä. Suomen Susijengi villitsee koriskatsomoja nyt, mutta entäs kisojen jälkeen? Mitä urheilullista hyötyä lajin suosiosta saadaan? Haastattelussa koripallojoukkue Seagullsien toimitusjohtaja Sauli Silvonen. SDP:n piirijohtajien usko puoluejohtajaan rakoilee. Miten menee demareilla? Vastaamassa Demokraatti-lehden päätoimittaja Mikko Salmi ja erikoistutkija Erkka Railo Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksesta. Vuoden Nuoren muotoilijan nimi julkistetaan kello kymmeneltä. Ja Ajantasassa hänet haastellaan. Heikki Hiilamon kolumni: Vauvaperheilläkin on kannustinloukku. Toimittaja Aki Laine.

Ajantasa 0

Tuoksut kuriin ja tunnelmia remontoidusta eduskuntatalosta  

Suomessa on puoli miljoonaa tuoksuherkkää, ja siitä muistutetaan loka-marraskuun vaihteessa, kun vietetään tuoksutonta viikkoa. Tuoksuherkkyyttä on tutkittu ja tutkimuksen tuloksista kertoo asiantuntija  Sanna Virtanen Allergia- Iho- ja Astmaliitosta. Oman tuoksujalanjälkensä voi käydä jo nyt testaamassa osoitteessa tuoksutonviikko.fi . Eduskunnnan syyskauden avajaistunnelmia saamme remontoidusta eduskuntatalosta.  Toimittajana Kati Lahtinen.

Ajantasa 0

Vahvista lapsen hyviä hetkiä  

Piispainkokous pohtii Jyväskylässä mm kirkon vihkioikeudesta luopumista. Nappaa lapset kiinni hyvänteossa, sankaruushetkissä. Tee numero siitä kun asiat sujuvat. Kouluttaja ja tohtorikoulutettava Kaisa Vuorinen kertoo esimerkkejä. Eduskunta palaa lomilta.  Hybridikeskus käynnistelee toimintaansa. Toimittaja Kati Lahtinen.

Ajantasa 0

Lasse Lehtinen: Tanner omalle paikalleen kansakunnan kaapin päälle!  

Lasse Lehtisen Väinö Tanner - Itsenäisen Suomen mies on massiivinen elämäkerta liki 900 sivullaan. Se on suorastaan seikkailukertomus, jossa jarrumiehen pojan lisäksi päähenkilöinä ovat Suomi valtiona yli viidenkymmenen vuoden ajalta ja sen pitkäaikaisin presidentti Kekkonen ainakin tämän tarinan konnana. "Ilman Moskovan lainavaloa, Kekkosta ei olisi kertaakaan valittu Suomen tasavallan presidentiksi", kuuluu yksi kirjan vavahduttavista lauseista. Toimittaja Jari Mäkäräinen tapasi Lasse Lehtisen tuoreeltaan kirjan julkaisutilaisuuden jälkeen, heti seuraavana Mäntyniemen isännän jälkeen.

Ajantasa 0

Kriisi Korean niemimaalla kärjistyy?  

Kiina on esittänyt vastalauseen Pohjois-Korealle maan ydinkokeen vuoksi, kertoo Kiinan ulkoministeriö. Iltapäivän Ajatasassa Ylen Aasian kirjeenvaihtaja Jenny Matikainen kertoo Pekingistä Korean niemimaalla kärjistyneen tilanteen tuoreimmat tiedot. Muita lähetyksen aiheita ovat esimerkiksi Lasse Lehtisen tuore Väinö Tanner –kirja, EU:n ilmastopäätösten vaikutukset Suomen metsäalan kehittämiseen ja perhevapaauudistus. Ajantasan toimittaa Jari Mäkäräinen.

Ajantasa 0

Mitä haluat tietää yrittämisestä?  

Onko sinulla kokemuksia yrittämisestä? Haluaisitko yrittäjäksi? Ajantasan Suoran linjan aiheena on maanantaina 4.9. kello 10.03 yrittäminen. Yrittäjän päivää vietetään joka vuosi 5. syyskuuta, nyt jo 20. kertaa. Päivän tavoitteena on korostaa yrittäjyyden merkitystä suomalaisessa yhteiskunnassa. Kuuntelijoiden kanssa Suorassa linjassa ovat keskustelemassa lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen ja veroasiantuntija Sanna Linna-Aro Suomen yrittäjät ry:stä. Lähetyksen toimittaa Jari Mäkäräinen.

Ajantasa 0

Heikki Haapavaara on tietokirjan rakastaja  

Suomen tietokirjailija ry palkitsi tietokirjailija Heikki Haapavaaran Tietokirjallisuuden edistämispalkinnolla Tietokirja.fi-tapahtuman avajaisissa Helsingissä. Perusteluissa sanotaan: Heikki Haapavaara on ollut Kauppalehden toimittaja vuodesta 1998 lähtien. Hän on taitava laajojen henkilökuvien kirjoittaja, joka tuntee hyvin maamme lähihistoriaa. Hän on myös Neuvostoliiton ja Venäjän erityistuntija, hyvin verkostoitunut journalisti. Hän pitää tietokirjallisuuden puolta ja huolehtii tietokirjallisuuden asemasta lukuisissa eri kanavissa. Esimerkiksi Kauppalehden kolumneissaan ja muissa teksteissään hän pitää esillä tietokirjallisuuden ja tietokirjailijoiden asemaa rakentavalla tavalla. Haapavaara julkaisee myös säännöllisesti arvioita uusista tietokirjoista. Hänen kirjoituksensa paljastavat, kuinka runsaasti hän lukee ja miten paljon hän tietokirjallisuutta arvostaa. Hän kirjoittaa sydämensä äänellä. Jari Mäkäräinen tapasi Heikki Haapavaaran hieman ennen palkitsemistilaisuutta.

Ajantasa 0

Ikimuistettava näky lentokoneen ikkunasta  

Talous on piristynyt, entä asuntokauppa, Hypon tuore arvio. Musiikkitoimittaja Jake Nyman on kirjoittanut kirjan "Kielletyt levyt" ja hän kertoo, millä kaikilla kummallisilla perusteilla laulujen soittaminen on kielletty meillä ja muualla. Kirjailija Pentti Saarikosken syntymästä 80 vuotta. Kulttuuritoimittaja Seppo Puttonen haastateltavana. Harva on nähnyt tulivuorenpurkauksen lentokoneen ikkunasta, Yhdysvalloissa 40 vuotta asunut Satu Mikkola on sen kokenut. Hänet tapaamme ulkosuomalaissarjan viimeisessä osassa. Toimittaja on Aki Laine.

Ajantasa 0

Miten Suomi pärjäisi Harveyn kanssa  

Harvey-myrsky aiheutti valtavat tuhot Yhdysvalloissa. Missä kunnossa ovat tiet, sähkölinjat ja viemärit. Miten Suomessa kävisi jos vettä tulisi nopeasti toista metriä. Vieraana Helsingin pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Jari Korkiamäki. Kattoa myöten täydet junat, haavanhoitoa lehmänlannalla, avioliitto puun kanssa, Bangladeshissä 30 vuotta terveys- ja koulutustyötä tehnyt Aili Maria Manninen on vieraana.  Kysy Ylestä -osuudessa vastaamassa päätoimittaja Riikka Venäläinen. Toimittaja Aki Laine.

Ajantasa 0

Taideteokset iholla  

Kuvataiteilija Harri Larjosto on tutkinut iholle kopioituja tunnettuja taideteoksia. RSO säestää harvinaista mykkäelokuvaa Forssassa. Liisa Liimatainen kertoo, mikä asema Hizbollah-liikkeellä on Libanonissa. Jenny Matikainen lähtee kirjeenvaihtajaksi Pekingiin. Kati Lahtinen juontaa.

Ajantasa 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose