Ajantasa

Ajantasa

Finland

Radio Suomen ajankohtaislähetys arkisin klo 10 ja 14 uutisten jälkeen. Juontajina Aki Laine, Kati Lahtinen ja Jari Mäkäräinen. Tuottaja Terhi Tammi.

Episodes

Ajantasa: Hyvinvointiyhteiskunnan ylistys: 02.12.2016 11.07  

Puoluekannatuksen muutokset. Puolueiden järjestys kannatusmittauksessa ei ole muuttunut, mutta mielenkiintoista on mikä on vaikuttanut ja varsinkin mikä ei ole vaikuttanut puolueiden kannatukseen. Politiikan toimittaja Pekka Kinnunen kertoo kyselystä. Eduskunnan politiikan viikko. Kooste siitä, mikä lämmitti ja puhutti kansanedustajia eilisessä eduskunnan täysistunnossa. Haastattelussa teatteriohjaaja, kirjailija Aino Kivi, joka on aloittanut kampanjan "En olisi tässä". Siinä ihan tavalliset ihmiset kertovat mitä hyvinvointivaltio on heille antanut. Listassa ovat muun muassa kirjasto, peruskoulu, keisarinleikkaus ja lapsilisät. Maanpuolustustahto. Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan tuoreen tutkimuksen mukaan kansalaisten maanpuolustustahto on laskenut viime vuodesta seitsemän prosenttiyksikköä. Haastattelussa Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan pääsihteeri Heli Santala ja Nuorisotutkimusverkoston tutkija Tiia Laukkanen. Ysärikatsaus. Mitä uutisoimisen arvoista tapahtui 20 vuotta sitten? Ainakin Suomen pääministeri oli huolissaan Baltian maiden yllyttämisestä Natoon. Myös EMU-hanke ja Tshernobyl puhuttivat. Toimittaja Kati Lahtinen.

Ajantasa 0

Ajantasa: Hyvinvoiva eläin ei uhkaa ihmisen terveyttä: 01.12.2016 15.07  

Eläimistä ihmisiin tarttuvia tauteja tutkiva professori Marja-Liisa Hänninen on palkittu eläinlääketieteen merkittävimmällä Topi Salmi -palkinnolla. Paljastamme, mitä Ylellä on plakkarissa satavuotiaan Suomen kunniaksi ensi vuonna. Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaalla on monta rautaa tulessa kasvuyritystapahtuma Slushissa, kuulemme myös tunnelmia Messukeskuksesta paikanpäältä. Toimittajana Jari Mäkäräinen.

Ajantasa 0

Ajantasa: Brändäystä, kunniamerkkejä ja joulupukki: 01.12.2016 11.07  

Millainen on Guggenheimin brändi, entä Helsingin brändi ja suomalaisten brändikulttuuri, vieraana dosentti ja brändiasiantuntija Kirsti Lindberg-Repo. Uudet kunniamerkkien saajat julkaistaan, mutta millä perusteella kunniaa jaetaan? Rovaniemellä ennakoidaan kansainvellusta paikallisen teatterin joulupukkinäytelmään, joka saa miehetkin itkemään.  Toimittaja Jari Mäkäräinen

Ajantasa 0

Ajantasa: Pääministeri kommentoi ajankohtaista uutisointia: 30.11.2016 15.07  

Pääministeri Sipilän tiedotustilaisuus eduskunnasta. Suomen Kuvalehti on julkaissut jutun, jonka mukaan pääministeri Juha Sipilä on painostamalla vaikuttanut Ylen uutisointiin. Sipilä on luvannut kommentoida syntynyttä kohua hieman klo 14 jälkeen ja siinä tilaisuudessa on kuulolla Ajantasakin. Yhdysvallat nyt. Professori Mikko Saikku. Yhdysvaltain tutkimuksen McDonnell Douglas -professori Mikko Saikulla on matkalaukku täynnä havaintoja nyky-USA:sta, nyt kun hän on kiertänyt suurvaltaa ennen ja jälkeen presidentinvaalien. Vallattomasti valtiopäivillä. Haastattelussa kansanedustajat Leena Meri Perussuomalaisista, Hanna Sarkkinen Vasemmistoliitosta ja Anders Adlercreutz Ruotsalaisesta kansanpuolueesta. Aiheina muun muassa energia- ja ilmastostrategia ja kansalaisten yhdenvertaisuus. Toimittaja Aki Laine.

Ajantasa 0

Ajantasa: Paisuva Slush ja MM-hiihto design: 30.11.2016 11.07  

MM-hiihdot tarvitsevat designia. Lahden ensi vuoden hiihdon MM-kisat ei aio rakentua pelkästään urheilun varaan. Kisojen menestyminen riippuu paljon myös muun muassa onnistuneesta designista ja siitä jaksetaanko kisaturisteille hymyillä. Lahden MM-hiihtojen markkinointijohtaja Esa-Pekka Nykänen kertoo, miten aiotaan toteuttaa onnistuneet kisat. Maahanmuuttajan työmentorointi. Väestöliitolla on ohjelma, jolla autetaan maahanmuuttajia työllistymään. Siinä suomalainen asiantuntija neuvoo suomea jo osaavaa, korkeakoulutettua maahanmuuttajaa parantamaan työnhakutaitojaan. Väestöliiton valitsemat parit tekevät tavoitteistaan kirjallisen sopimuksen siitä, mihin mentoroinnilla pyritään. Haastattelussa Väestöliiton erityisasiantuntija Gunta Ahlfors, Finnfactsin vanhempi tiedotusvastaava Elena Piñero Martinez ja Ezyinsightsin kehitysjohtaja Christel Vearnerberg. Slush menossa. Mitä kaikkea on kasvuyritystapahtuma Slush? Mihin se pyrkii? Mitä se on saavuttanut? Haastattelussa digitalisaation ja työelämän muutoksen tutkija Esko Kilpi. Toimittaja Aki Laine.

Ajantasa 0

Ajantasa: Syömishäiriö muuttaa koko perheen elämän: 29.11.2016 15.07  

Lasten ääni kuuluviin, vaatii kolmen lapsen äiti, Suomen Vanhempainliiton uusi puheenjohtaja Johanna Laisaari. Hän on Ajantasan vieraana. Syömishäiriö on iso muutos, kuulemme sairastuneen voimistelijan tarinan ja myös siitä, kuinka iso juttu lapsen syömishäiriö on koko perheelle. Suomalaisten liikenneasenteet rallilegenda Rauno Aaltosen arvioitavina. Toimittajana Kati Lahtinen.

Ajantasa 0

Ajantasa: Lääkäripalvelua omalla äidinkielellä!: 29.11.2016 11.07  

Ymmärtääkö lääkäri? Pohjanmaalla vaaditaan sairaalapalvelua ruotsiksi? Millainen Suomessa toimivien lääkärien kielitaito on, vieraana Lääkäriliiton johtaja Hannu Halila. Ajantasan Kaukoputkessa tutkija Charly Salonius-Pasternak ja professori Teivo Teivainen arvioivat Iida Ylisen johdolla mm Kuuban näkymiä Fidel Castron kuoleman jälkeen ja Trumpin vaikutusta Yhdysvaltain kauppasuhteisiin. Ajantasan toimittajana Kati Lahtinen.

Ajantasa 0

Ajantasa: 100 000 työpaikkakiusattua: 28.11.2016 15.07  

Mikä on halvin kunta asua? Yle Uutisten kuntaverolaskurilla voi jokainen veronmaksaja laskea, paljonko veroa tulee omaan kotikuntaan maksettua. Nimellinen veroprosentti ei kerro kaikkea. Mutta entäpä kuntien näkökulmasta? Miten erilaisia ovat ison ja pienen kuntaveroprosentin kunnat. Vastaamassa Kuntaliiton apulaisjohtaja Reijo Vuorento. Yli 100.000 työntekijää kokee kyselyjen mukaan olevansa päivittäisen työpaikkakiusaamisen kohteena. Haastattelussa Työterveyslaitoksen johtavalta asiantuntijalta Maarit Vartialta ja HUS Raviolin työsuojelupäälliköltä Maija Kempiltä. Onko Suomen linja turvapaikanhakijoiden palautuksissa kohdallaan? Maahanmuuttovirasto päivittää parhaillaan turvallisuusarvioitaan Irakista. Haastattelussa sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg ja juuri Pohjois-Irakissa käynyt Ylen ulkomaantoimittaja Tom Kankkonen. Kasvuyritystapahtuma Slushiin kokoontuu tällä viikolla 17.000 ihmistä eri puolilta maailmaa. Kuinka suomalainen Slush on, ketä se vetää puoleensa ja tuoko se Suomelle mainetta, uusia osaajia ja työpaikkoja. Haastattelussa Slushin hallituksen puheenjohtaja Ilkka Kivimäki. Kolumnisti Jari Ehnrooth pohtii yksilön vastuuta elintasosairauksissa. Illan tutkivan journalismin ohjelma MOT paneutuu jalkapallohuliganismiin. Toimittaja Aki Laine.

Ajantasa 0

Ajantasa: Oletko kohdannut liikenneraivoa?: 28.11.2016 11.07  

Liikenneraivo eli hermojen pettäminen ja sopimaton käytös tien päällä ovat olleet jo jonkin aikaa yleinen puheenaihe. Tuntuu, että liikenteessä tunteet käyvät kuumina, vaikka muualla käytös olisi maltillista. Onko liikenteestä tullut nettikeskustelujen ohella paikka, jossa pahaa mieltä puretaan? Milloin sinä viimeksi olit liikenteessä tilanteessa, jossa joltakulta menivät hermot? Olitko se ehkä sinä itse vai joku muu? Tuli ehkä vilkutettua valoja ja vähän näytettyä sormimerkkejäkin. Vai pitikö oikein nousta autosta tai pyörän päältä asioita selvittämään? Miksi syylliset löytyvät yleensä muista tienkäyttäjistä? Millaiset asiat saavat pinnan tien päällä palamaan? Keskustelua liikenteestä ja liikenneraivosta käydään Ajantasan Suorassa linjassa maanantaina 28.11. klo 10.03. Kuuntelijoiden kanssa keskustelemassa on Liikenneturvan toimitusjohtaja Anna-Liisa Tarvainen. Ohjelman toimittaa Aki Laine. Maanantaina voit ottaa osaa suoraan keskusteluun soittamalla numeroon 0203 17600 tai lähettämällä tekstiviestin numeroon 16149 tunnuksella RS (välilyönti) AJANTASA. Keskustella voit myös Yle Radio Suomen lähetysikkunassa tai Twitterissä tunnisteella #ajantasa.

Ajantasa 0

Ajantasa: Kestävää varojen käyttöä ja Musta perjantai: 25.11.2016 15.07  

Professori Bengt Holmströmin budjettinäkemykset. Tuore talousnobelisti oli juuri eduskunnan valtiovarainvaliokunnan kuultavana ja hänen näkemyksiään kuullaan myös Ajantasassa tuoreeltaan. Alt-right. Mikä on tämä Yhdysvaltain äärioikeistolainen liike, joka kutsuu itseään vaihtoehdoksi? Populismitutkija Niko Hatakka Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksesta kertoo. Uudet virret. Sunnuntaista alkaen kirkoissa soitetaan ja lauletaan uusia ja ehkä aiempaa menevämpiäkin virsiä. Kansanradion vastaus virkamiespostista. Väestörekisterikeskuksen johtaja Janne Viskari vastaa Kansanradion äänestyksen tällä kertaa ylivoimaisesti voittaneeseen kysymykseen: Miten viranomaisposti toimitetaan jatkossa perille, jos vastaanottajalla ei ole sähköpostia? Musta perjantai ja Älä osta mitään samana päivänä. Kauppa yrittää juurruttaa Suomeenkin amerikkalaisen joulukaupan avajaispäivän - niin sanotun Black Fridayn, mutta tänään vietetään myös "Älä osta mitään" -päivää. Mitä tästä pitäisi kuluttajan ajatella? Toimittaja Iida Ylinen.

Ajantasa 0

Ajantasa: Irti väkivallasta ja entistä puhtaampaa energiaa: 25.11.2016 11.07  

Israelissa palaa maa. Israelissa on laajoja maastopaloja etenkin Haifan seudulla ja kymmenet tuhannet ihmiset ovat joutuneet lähtemään palojen tieltä.Tilanteesta kertoo Tel Avivista Suomen Israelin suurlähettiläs Anu Saarela. On YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen päivä. Ajantasassa haastatellaan toiminnanjohtaja Elina Multasta YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin Suomen yksiköstä ja suunnittelija Leena Marila Penttistä Ensi- ja turvakotien liitosta. Hyvä joulumieli -keräys alkaa. Keräyksestä kertoo Mannerheimin lastensuojeluliiton pääsihteeri Milla Kallioniemi. Hallitus esitteli eilen kansallisen energia- ja ilmastostrategiansa. Vuonna 2030 Suomessa on muun muassa tarkoitus olla vähintään 250.000 sähkökäyttöistä ja vähintään 50.000 kaasukäyttöistä autoa. Haastattelussa kansanedustajat Katri Kulmuni Keskustasta ja Satu Hassi Vihreistä sekä Öljy- ja biopolttoaine ry:stä toimitusjohtaja Helena Vänskä. Koillisväylää hyödyntämään. Mitäpä jos Koillisväylälle Aasian ja Euroopan välille rakennettaisiin nopean tietoliikenteen valokuitukaapeli vastaamaan nopeasti kasvavan tietoliikenteen tarpeisiin? Selvitysmiehet Paavo Lipponen ja Reijo Svento ovat aamulla luovuttaneet Koillisväylän kaapelihankkeen kansainvälisen yhteistyön edellytyksiä käsittelevän selvityksensä liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerille. Valepalotarkastajat hormien omistajien kimpussa. Pohjois-Karjalasta tunnetaan jo kymmeniä tapauksia valepalotarkastajista, jotka kauppaavat omakotiasujille ylihintaisia ja tarpeettomia savupiippupalveluja. Toimittaja Iida Ylinen.

Ajantasa 0

Ajantasa: Raittiuden haasteet ja alkoholipolitiikka: 24.11.2016 15.07  

Miten käy raitistumisen? Alkoholilain muutoksen merkitys ja seuraukset, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n toiminnanjohtaja Kristiina Hannula arvioi. Pyöräilyliiton näkemys hallituksen energiapolitiikasta. Love Records juhlii kypsää keski-ikää juhlakonsertilla, tunnelmia harjoituksista. Toimittaja Kati Lahtinen.

Ajantasa 0

Ajantasa: Nuoret ottavat ohjat: 24.11.2016 11.07  

Lapin nuoret tulevat porukalla pääkaupunkiseudulle pitämään palopuheita Lapin puolesta, Laura Pieski Saamelaiskäräjien ja  Paula Kronqvist Tornion nuorisoneuvostosta sekä Eemeli Kokkonen Inarin nuorisovaltuustosta ovat Ajantasassa vieraina. Merimieskirkon joulumyyjäiset Euroopan isoissa kaupungeissa houkuttelevat kymmeniä tuhansia kävijöitä. Forssassa ysiluokkalaiset lähtivät porukalla mainekampanjaan. Toimittajana Kati Lahtinen.

Ajantasa 0

Ajantasa: Sananvapauden mallimaa: 23.11.2016 11.07  

Yhdysvaltain tuleva presidentti Trump ottaa etäisyyttä alt-rightiin. Mikä osa tämä porukka on Yhdysvaltain oikeistoa? Tätä kysytään väitöskirjatutkija Tuukka Ylä-Anttilalta, joka tutkii Helsingin yliopistossa oikeistopopulismia. Sananvapauteen.fi avautuu. Suomalaisen sananvapauden koetinkiviä ovat olleet Kekkonen, Jumala ja seksi. Puoliltapäivin avataan verkkoteos, jonka nimi on "Tiellä sananvapauteen". Se on sadan vuoden läpileikkaus suomalaisesta sananvapaudesta vuosilta 1917-2017. Miksi Suomi on maailman sananvapauden huippumaa. Haastattelussa yksi teoksen kokoajista professori Kai Ekholm Kansalliskirjastosta. Ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko. Eduskunnan ulkoasiain valikokunta on ottanut kantaa ulko- ja turvallisuuspoliittiseen selontekoon. Näkemyksistä kertovat kansanedustajat Aila Paloniemi Keskustasta, Paavo Arhinmäki Vasemmistoliitosta ja Ilkka Kanerva Kokoomuksesta. Vuoden nuori näyttelijä on Laura Rämä. Vuoden nuoren näyttelijän sydäntä lähellä on muun muassa sairaalaklovnina toimiminen. Teeman elokuvafestari. Tv-kanava Teema haluaa tarjota miellyttäviä elokuvakokemuksia marraskuun hämäryyteen. Keskiviikon kolumnisti on sosiaali- ja terveyspolitiikan professori Juho Saari. Toimittaja Tuukka Pasanen.

Ajantasa 0

Ajantasa: Nuhaa, yskää ja yöpäivystystä: 22.11.2016 15.07  

Joko influenssakausi alkoi, vieraana työterveyslääkäri Päivi Metsäniemi Terveystalosta. Loimaalla ja Uudessakaupungissa lakkautetaan yöpäivystykset, oliko viisas päätös, toimittajamme seurasi yhden yön paikanpäällä. Mitä sosiaali- ja terveysuudistus tekee kunnille? Moni asia ratkeaa, kun ihmiset saavat vettä, esimerkki Keniasta. Toimittaja Aki Laine.

Ajantasa 0

Ajantasa: Eläketurva ja Suomen puolustus: 22.11.2016 11.07  

Eläkeikä nousee, miten käy superkarttumalle? Eläkejohtaja Eija Korhonen Kuntien eläkevakuutuksesta Kevasta kertoo vuodenvaihteen muutoksista. Uusia laivoja ja hävittäjiä, miten Suomen puolustus jatkossa turvataan, puolustusministeri Jussi Niinistö vastaamassa. Kuulemme myös, miksi heinolalainen Seppo Stick auttaa pyyteettömästi muita. Toimittajana Aki Laine.

Ajantasa 0

Ajantasa: Robotiikka ja älykkäät järjestelmät sotakäytössä: 21.11.2016 15.07  

Voiko Saaristomeren meriruoho olla apu ilmastonmuutoksen hallintaan? Maailmalla meriruohoniityt tunnetaan tehokkaina hiilinieluina. Tallinna on lähempänä pääkaupunkiseutua kuin kotimaan suuret kaupungit, mutta liikenneyhteydet ovat hankalammat. Suomenlahden ylittävän liikenteen sujuvoittamista pohditaankin alittamalla Suomenlahti. Miltä näyttää Helsinki-Tallinna tunnelin tulevaisuus? Kova Talous -sarjassa puhutaan taksiyhtiöiden tulevaisuudesta, vieraana on taksiyhtiö Kovasen toimitusjohtaja Heikki Kovanen. Robotiikka ja älykkäät järjestelmät ovat tekemässä tuloaan yhä enemmän myös sotakalustoon. Mitä sotakaluston autonomisointi tuo mukanaan, haastattelussa sotilasprofessori Mika Hyytiäinen. Kolumnisti Maria Petterson kehottaa katsomaan kenen kirjoittamia kirjoja luet. Toimittajana Tuukka Pasanen.

Ajantasa 0

Ajantasa: Suora linja: Miksi olet työttömänä?: 21.11.2016 11.07  

Suomessa oli TE-toimistojen mukaan syyskuun lopussa lähes 330 000 työtöntä työnhakijaa. Avoimia työpaikkoja oli 31 000. Jos töitä ei ole, miten työllistyä? Kerro kokemuksia omasta tai lähipiirin työttömyydestä. Entä purevatko hallituksen keinot työttömyyteen? Voit myös kysyä työttömyystilanteesta. Ajantasan studiossa SAK:n työelämän erikoistutkija Tapio Bergholm vastaa. Toimittaja on Tuukka Pasanen.

Ajantasa 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose