Ajantasa

Ajantasa

Finland

Radio Suomen ajankohtaislähetys arkisin klo 10 ja 14 uutisten jälkeen. Juontajina Aki Laine, Kati Lahtinen ja Jari Mäkäräinen. Tuottaja Terhi Tammi.

Episodes

Ajantasa: Nuorten toimeentulo takkuaa: 20.10.2016 15.07  

Viron uusi presidentti Kersti Kaljulaid vierailulla, Anniina Wallius. Nuorten toimeentulo, keskustelemassa STTK:n elinkeinoasioiden päällikkö Antti Aarnio, Suomen ylioppilaskuntien liiton yhteiskuntavaikuttamisen koordinaattori Niina Jurva ja taloustieteen professori Roope Uusitalo. Suomi-seura: Tapaus Savonlinna ja Suomen aluekehitys. Savonlinnan yliopistokampuksen lähiesimies Timo Tossavainen ja Savonlinnan Vuokratalot Oy:n toimitusjohtaja Hannu Kurki (kaupungin kehitysjohtaja, virkavapaalla). Toimittajat Tanja Perkkiö ja Paavo Koponen. Pasilassa Iida Ylisen haastattelussa aluetutkija Timo Aro.

Ajantasa 0

Ajantasa: Millainen on hyvä isovanhemmuus?: 20.10.2016 11.07  

Aleppon tulitauko, Lähi-idän tuntija, professori Hannu Juusola. USA:n presidentinvaalikampanjan viimeinen väittely, tutkijat Charly Salonius-Pasternak UPI ja Jan Hanska Puolustusvoimien tutkimuslaitoksesta. Vuoden isovanhempi, geriatrian professori Jaakko Valvanne. Huippu-urheilijan harjoittelu ja elämä, Ekaterina "Katja" Volkova ja Salla Keckman, valmentaja uimahyppyseura Tiirat. Ulkomaanlehdet, Petri Burtsov, Rooma. Toimittajana Iida Ylinen.

Ajantasa 0

Ajantasa: Ehjänä Marsiin?: 19.10.2016 15.07  

Vakavien rikosten sovittelusta nyt kolmen vuoden kokemus, mitkä ovat tulokset? Mars kiinnostaa, Esan luotain lähestyy Marsia, nyt jännitetään, pääseekö se ehjänä perille. Timo Nikkanen Ilmatieteen laitokselta vieraana. -Vallattomasti valtiopäivillä Jari Niemelän vieraana kansanedustajat Sannna Lauslahti, Kok, Pia Viitanen SDP ja Mauri Pekkarinen, Kesk ja esillä mm karkkivero ja yliopistojen rahat. Toimittajana Tuukka Pasanen.

Ajantasa 0

Ajantasa: Maaseudun Tulevaisuus on pitänyt muutoksissa pintansa: 19.10.2016 11.07  

Maaseudun Tulevaisuus täyttää 100 vuotta, maaseudulta on väki vähentynyt, miltä näyttää seuraava satanen, päätoimittaja Jouni Kemppaisen näkemyksiä. Hirvet ovat tehneet tuhojaan kuusikoissa, tapaamme tuhometsän omistajan. Kolumnisti ja Venäjä-raportin tekijä Sinikukka Saari sanoo, että Venäjän ymmärtäminen ei tarkoita sen toimien parhainpäin selittelyä. Toimittaja Tuukka Pasanen.

Ajantasa 0

Ajantasa: Kahvintuottajien työolot: 18.10.2016 15.07  

Finnwatchin selvityksen mukaan suomalaiset kahviyhtiöt hankkivat kahviaan myös tiloilta, joiden työolot eivät kestä kriittistä tarkastelua. Haastattelussa Finnwatchin tutkija Anu Kultalahti ja Pauligin hankintajohtaja Katariina Aho. Fortum Venäjällä. Fortum juhlii tänään Länsi-Siperiassa voimalahankkeensa lopullista valmistumista. Ajantasassa yhteys Tsheljabinskiin. Latvian presidentti Suomessa. Miten Latvian presidentti Dalia Grybauskaite ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö tänään kommentoivat muun muassa Itämeren ja Ahvenanmaan tilannetta? Satupäivä. Tänään vietetään satupäivää. Kaisa Pulakka, Yle Radio 1:ssä kuullun Olipa kerran -satusarjan toimittaja sekä lastenkirjallisuuden opettaja, satututkija ja tietokirjailija Sirpa Kivilaakso kertovat satujen nykypäivästä. Ilmastonmuutos ja eläimet. Ilmastonmuutos vaikuttaa Suomen eläimiin jo nyt. Talvirenkaiden vaihto. Se on päivä päivältä yhä lähempänä. Käymme autokorjaamolla, jossa pyöriä jo vaihdetaan. Toimittaja Kati Lahtinen.

Ajantasa 0

Ajantasa: Mitä opettajan pitää sietää?: 18.10.2016 11.07  

Koulu ja opettajan pinna. Haastattelussa nuorisotutkija Elina Pekkarinen Nuorisotutkimusseurasta ja erityisasiantuntija Jaakko Salo OAJ:stä. Asunnottomuuden ennaltaehkäisy. Raahessa asunnottomuuden syitä pyritään ehkäisemään jo koulunpenkiltä alkaen, kertoo Raahen kaupungin vuokra-asuntojen asumisneuvoja Mirva Kuosmanen. Siemeniä avaruuteen. Suomalainen yritys on jo lähettänyt siemeniä maatakiertävälle radalle ja takaisin amerikkalaiskoululaisten tutkittaviksi. Nyt sama on tarkoitus toteuttaa niin, että tutkijoina ovat suomalaiset koululaiset. Miksi? Siitä kertoo toimitusjohtaja Kalle Vähä-Jaakkolalta Cohu Experience Oy:stä.Perhevapaat. Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen ja ensi keväänä perhe- ja perusturvaministeriksi siirtyvä Annika Saarikko keskustelevat muun muun perhevapaiden mielekkäästä kohdentamisesta. Ysärikatsaus. Lokakuussa 1996 käytiin kerralla kahdet vaalit. Kansa valitsi edustajansa sekä kunnallisvaltuustoihin että europarlamenttiin. Toimittaja Kati Lahtinen.

Ajantasa 0

Ajantasa: Sorjonen, doping ja ministerivaihdokset: 17.10.2016 15.07  

Lappeenranta ja Ville Virtanen ovat pääosassa dekkarisarjasssa Sorjonen, Virtanen näyttelee myös Tukholmassa ja hän on Ajantasan vieraana. Immo Kuutsa ja hiihto ovat saumaton yhdistelmä, Kuutsa piti yhteyttä mm Mika Myllylään dopingkohun jälkeen ja kertoo urheilijan yksinäisyydestä. Ministerivaihdoksia tulossa, politiikan toimittajat arvioivat, mitä tapahtuu pääministerin pään sisällä. Toimittajana Aki Laine.

Ajantasa 0

Ajantasa: Häiritseekö pimeys?: 17.10.2016 11.07  

Pimeä vuodenaika on alkanut.Ahdistaako pimeä ja hämärä sinua? Vai ärsyttääkö enemmän mainosten ja jouluvalojen valosaaste? Keskustelua valosta ja valaistuksesta käydään Ajantasan Suorassa linjassa ja kuuntelijoiden kanssa keskustelemassa on valaistukseen erikoistunut arkkitehti Marjut Kauppinen. Ohjelman toimittaa Aki Laine.

Ajantasa 0

Ajantasa: Suomen Pankin johtajavalinnasta ministeripeliin: 14.10.2016 15.07  

Olli Rehnin valinta Suomen Pankkiin lisää arvailuja siitä, kenestä tulee seuraava elinkeinoministeri. Politiikan erikoistoimittaja Riikka Uosukainen avaa ministeriruletin kuvioita. "Ei minun takapihalleni" eli Nimby on yhteisnimike, kun jotakin ei haluta oman kodin lähistölle. Jotakuta arveluttavat alkoholistit tai narkomaanit, toista vastaanottokeskukset tai kehitysvammaiset. Diakonissalaitoksen kansalaistoiminnan johtaja Laura Hakoköngäs kertoo, miten nimbyyn haetaan ratkaisuja. Ankka vailla menneisyyttä. Sarjakuvakirjan innoittajana on Aki Kaurismäen elokuva vuodelta 2002. Kirjan piirtäjän Kari Korhosen haastattelu. Kansanradion kysymys: Kenen vastuulla on, että vanhukset saavat hoitokodeissa tarpeeksi ruokaa? Vastaajana on Valviran ylitarkastaja Elina Uusitalo. Sosiaaliturvajärjestelmämme tila. Kelan pääjohtajan Liisa Hyssälän mukaan yhteiskunnan kantokyky ei kestä jatkuvasti kasvavia menoja. Onko nykyinen tukiverkkomme tullut tiensä päähän? Vastaamassa Tampereen yliopiston sosiaali- ja terveyspolitiikan professori Juho Saari. Sää ja taide. Meteorologi Seija Paasonen on tutkinut säätä ja taivaita myös taiteessa. Miten taiteilijat välittävät töissään säätilan? Toimittaja Mira Stenström.

Ajantasa 0

Ajantasa: Riittääkö ruoka-avun antajilla tukea?: 14.10.2016 11.07  

Ruoka-apua välittäviä yhteisöjä on jo yli 300. Parikymmentä niistä saa sosiaali- ja terveysministeriöltä keskenään jaettavaksi 765 000 euroa. Mitä sillä saa leipäjonojen lyhentämiseksi? Studiossa köyhiä auttavan Samaria-järjestön toiminnanjohtaja Ismo Valkoniemi ja köyhyystutkija Maria Ohisalo. Näkyykö katukuvassa vaaleanpunaista? Tänään vietetään Roosanauha-päivää. Sillä kerätään varoja rintasyöpätutkimukselle ja sairastuneiden neuvontapalveluille. Viipurin ravinnepäästöt Suomenlahteen vähenevät tuntuvasti, kun kaupungin jätevedenpuhdistamolla on tänä syksynä otettu käyttöön fosforipäästöjä merkittävästi alentava laitteisto. Vaikutukset tuntuvat lähivuosina Suomenlahden veden puhdistumisena myös Suomen puolella. Syyrialaiskaupunki Aleppon pommitukset jatkuvat lännen paheksuessa - tai katsoessa sivusta. Miksi juuri Aleppo ja miten sen kohtalo vaikuttaa Syyrian sodan seuraaviin askeliin? Haastateltavina Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin tutkija Hanna Smith ja Maanpuolustuskorkeakoulun kapteeni Oscar Lassenius. Suomen Pankin pankkivaltuusto valitsee aamun kokouksessaan pankkiin kaksi uutta johtajaa. Valinnan pitäisi olla selvä viimeistään Ajantasan aikana. Vuoden Nuori taiteilija 2016 julkistetaan Tampereelta. Toimittaja Mira Stenström.

Ajantasa 0

Ajantasa: Nettivihan taustat ja kehon rääkki: 13.10.2016 15.07  

Naisten kohtaamaa nettivihaa työstetään sarjakuvaksi Ajatushautomo Hatussa, mistä viha kumpuaa ja miten se vaikuttaa? Ajatushautomo Hatun johtaja, toimittaja Johanna Vehkoo vieraana. Kohtuus ei riitä, vaan yhä useampi meistä etsii rajojaan niin työssä kuin urheilussa ja usein jopa henkensä kaupalla. Suomi-Seuran vieraina kohtuuden puolestapuhuja kasvatustieteilijä Juha T. Hakala ja terveyspsykologian dosentti Sampsa Puttonen, joka kertoo, miten keho kestää rääkin. Toimittaja Kati Lahtinen.

Ajantasa 0

Ajantasa: Suomi-seura 13.10.2016: 13.10.2016 14.02  

Yhä useampi meistä etsii rajojaan niin työssä kuin urheilussa ja usein jopa henkensä kaupalla. Suomi-Seurassa kysymme, miksi kohtuus ei riitä. Vieraina ovat kohtuuden puolestapuhuja, kasvatustieteilijä Juha T. Hakala ja terveyspsykologian dosentti Sampsa Puttonen, joka kertoo, miten keho ja nuppi kestää äärirajojen testaamisen. Toimittajina Kati Latva-Teikari ja Kati Lahtinen.

Ajantasa 0

Ajantasa: Näytteet biopankkiin vai ei?: 13.10.2016 11.07  

Biopankki kerää ja säilyttää ihmisperäisiä näytteitä tulevaa lääketieteellistä tutkimusta varten. Nyt näytteen luovuttajalta kysytään suostumus, mutta entä jatkossa ja mitä merkitystä suostumuksen antamisella on? Tutkijatohtori VTT Karoliina Snell vieraana. Vanhat linja-autot ovat monille harrastus, tunnelmia vanhan Leylandin kyydissä. Toimittajana Kati Lahtinen.

Ajantasa 0

Ajantasa: Pelimies Sarekoski: 12.10.2016 15.07  

Olli Sarekoski ryhtyy vetämään uutta rahapeliyhtiötä. Suomesta tulee Arktisen neuvoston puheenjohtaja ensi vuonna, millainen strategia meillä on? Vallattomasti valtiopäivillä kansanedustajat Anne-Mari Virolainen Kok, Simon Elo PS ja Tytti Tuppurainen SDP arvioivat EU:n poliittisesta kehityksestä. Aki Laine ja Jari Niemelä juontavat.

Ajantasa 0

Ajantasa: Tatu ja Patu pääsevät leffaan: 12.10.2016 11.07  

Tatu ja Patu pääsevät valkokankaalle. Aino Havukainen ja Sami Toivonen esittelevät kirjoihin luomansa hahmot. Kreikan talous on tiukoilla edelleen. Ajokykyään voi testata autokoulussa. Aki Laine juontaa.

Ajantasa 0

Ajantasa: Yhdeksän kuukautta takana: kauppojen aukioloaikojen vapauttamisen vaikutukset: 11.10.2016 15.25  

Kauppojen aukioloajat vapautuivat vuodenvaihteessa. Kaupan liitto on selvittänyt aukioloaikojen vapauttamisen vaikutuksia kauppaan, asiakasmääriin ja työntekijöihin. Ajantasan haastattelussa Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja. Toimittaja Aki Laine.

Ajantasa 0

Ajantasa: Kauppojen aukiolo vapautui - kilpailu kiristyi mutta arki helpottui: 11.10.2016 15.07  

Tiedustelulaki ja perustuslainsuoja. Kauppojen aukioloaikojen vapautumisen vaikutukset, Jaana Kurjenoja, pääekonomisti, Kaupan liitto. Näin sanat päätyvät Kotuksen sanakirjaan, Nina Keski-Korpela tapasi Kotuksen Kielitoimiston sanakirjan toimittajan Riina Klemettisen. Turun laivatilaukset, Turun yliopiston Brahea-keskuksen tutkimusjohtaja Pasi Malinen, Petra Ristola haastattelee. ERM-kytkentä 20, haastateltavina tuon ajan kiistakumppanit Arja Alho ja Johnny Åkerholm. Rintasyöpä ja Roosa nauha -keräys, toimittajina Riina Kasurinen ja Sari Ursin. Toimittajana Aki Laine.

Ajantasa 0

Ajantasa: Nobelisti Bengt Holmström ja taloustiede: 11.10.2016 11.07  

Turun telakalle jälleen iso tilaus, työmarkkina-analyytikko Juha Pusila, Varsinais-Suomen Ely- keskus. Taloustieteen Nobelisti Bengt Holmströmin haastattelu, Christian Vuojärvi. Millainen tiede on taloustiede, toimitusjohtaja Vesa Vihriälä, Etla ja poliittisen taloustieteen tutkija Lauri Holappa, Helsingin yliopisto. Seksismi politiikassa, Tukholman yliopiston mediatutkimuksen professori Anu Koivunen ja tietokirjailija Eveliina Talvitie. Pihasuunnittelu. Toimittajana Iida Ylinen.

Ajantasa 0

Ajantasa: Mikä palloa pyörittää?: 10.10.2016 15.07  

Millä pyörii urheiluseura? Kari Virta kertoo esimerkin Nummelan Palloseurasta. Tutukijat arvioivat Yhdysvaltain toista presidenttiväittelyä. Lappilainen matkailuyrittäjä Anne Harju sanoo, että talvi hänen perheyrityksessään on jo myyty. Ongelmia ovat saavutettavuus ja työntekijöiden saaminen. Kati Lahtinen juontaa.

Ajantasa 0

Ajantasa: Miksi luet?: 10.10.2016 11.07  

Lukeminen on monelle rakas harrastus ja lukemisen puolesta puhuu moni tutkittu asia. Lukemalla oppii uutta, se virittää aivoja, lukeminen käynnistää meissä ajattelun ja tuntemisen prosesseja. Lukeminen viihdyttää ja rentouttaa, se vie paikkoihin ja tuo turvallisesti takaisin. Miksi luet kirjoja? Miksi et lue? Miten kirjat ja lukeminen ovat sinua rakentaneet? Lukutaito voi olla olemassa, mutta lukuintoa ei. Voiko lukemisen, ei teknisenä taitona vaan tapana, oppia vielä myöhemmällä iällä? Ajantasan Suoran linjan vieraana on Kansalliskirjaston ylikirjastonhoitaja Kai Ekholm. Ohjelman toimittaa Kati Lahtinen. Voit osallistua suoraan keskusteluun soittamalla numeroon 0203 17600, lähettämällä tekstiviestin numeroon 16149 tunnuksella RS (välilyönti) AJANTASA tai lähettämällä sähköpostia: ajantasa@yle.fi. Tule mukaan tekemään maan suurinta radiokeskustelua!

Ajantasa 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose