Aktiespanarna

Aktiespanarna

Sweden

Aktiespanarna lyfter fram de senaste trendspaningarna från svenska aktie-, fond- och pensionsbranschen.

Episodes

Aktiespanarna Ep27 – Risker på sommarbörsen  

Aktiespanarna är tillbaka med ett nytt avsnitt. I vilken riktning är H&M på väg? Fed-chefen Janet Yellen påstår att vi inte kommer att råka ut för någon finanskris i närtid. Är det ett rimligt antagande? Fokus läggs även på en investmentjätte med ny vd, en sektor som kan vara överhettad och en stor händelse för både Aktiespararna och Aktieinvest nästa vecka. Och mycket, mycket mer. Se till att lyssna!

Aktiespanarna Ep26 - Pressade storbolag och möjlig bankflytt  

Aktiespanarna är tillbaka med ett nytt avsnitt. Vilken utveckling kan vara att vänta för H&M och Ericsson? Finns det uppsida i den omtalade och aningen pressade duon? Det spekuleras i att Nordea kan tänka sig att lämna Sverige. Vilken inverkan skulle det få på landet? Sedan avhandlas även ämnen som geopolitik, oljepris, robotisering och en minst sagt intressant tidningsaffär signerad en känd finansman. Lyssna redan i dag!

Aktiespanarna Ep25 – Ohlala – franska valet kan bli en rysare  

Aktiespanarna är tillbaka med ett rykande, färskt avsnitt! Den politiska kartan kan komma att ritas om helt i Europa. Vad kan vi förvänta oss av det franska valet till helgen och det stundande nyvalet i Storbritannien i sommar? Hur kommer marknaden att reagera? Sedan pågår även stämmosäsongen för fullt. Både ros och ris delas ut till olika bolag. Mycket annat intressant lyfts också upp till tals. Lyssna redan i dag!

Aktiespanarna Ep24 – Den svenska bilboomen  

Aktiespanarna är tillbaka med ett nytt avsnitt. Aktiespararens nye chefredaktör Joel Holm är med ånyo. Regeringen har öppnat för att skrota PPM-systemet. Men det finns smartare sätt att få stopp på fuskande fondbolag. Vad går att göra åt problemet? Trion lyfter intressanta tankar kring när räntehöjningar kan bli av – både i USA och i Europa. Allt fler spelare ger sig in i courtagekriget. Vad har Nordea för möjligheter att lyckas med sina sänkta priser? Sedan diskuteras även nyheter inom förbundet. Aktieinvest har lanserat flertalet nya sparboxar med spännande innehåll. En klassisk svensk folkaktie kan vara nära comeback på börsen. Får vi se Volvo Cars på Stockholmsbörsen igen? Hur står det till med andra storbolag som har varit i ropet? Lyssna redan i dag!

Aktiespanarna Ep23 – Den nya utdelningstrenden  

I det rykande, färska avsnittet av Aktiespanarna gästar Aktiespararens nye chefredaktör Joel Holm studion. Han berättar om sin bakgrund och om vad han siktar på att uppnå på sitt nya jobb. En viktig diskussionspunkt är bolagens utdelningsupplägg – som blir alltmer varierat. Vilken påverkan får de uppdelade utdelningarna? Sedan lyfts även två storbankers nyförvärv på vd-posten upp. Vad kommer de att bidra med? Vilken politik kan vi räkna med att Donald Trump använder framöver? Hur kommer USA-presidentens riktlinjer att sätta sina spår på marknaden? Det här samtalet får inte missas!

Aktiespanarna EP22 - Noteringsfesten fortsätter 2017  

Vd-trion tar upp det gånga börsåret och diskuterar både strukturaffärer, uppköp och noteringar. Missa inte trions spaningar för 2017 och andra nyårskarameller i det sista avsnittet av Aktiespanarna för 2016! Podden spelades in 20/12.

Aktiespanarna Ep21 – Vad innebär hysterin?  

I det senaste avsnittet av Aktiespanarna läggs ett stort fokus på IPO:s. Massvis av bolag har valt att notera sig på börsen på sistone. Hur går det egentligen till när en sparare ska teckna sig i aktien? Varför lyckas vissa bolag bättre än andra med att äntra börsen? Tonvikt hamnar även på aktivt förvaltade fonder, där Joacim har ett och annat att säga om skötseln av dessa. Sedan avslöjar vd:arna spännande kampanjer – och intressanta, kommande nyheter. Det här får ni inte missa!

Aktiespanarna Ep20 – En stark vd-trio  

I det senaste avsnittet av Aktiespanarna presenterar Aktiespararnas nye vd Joacim Olsson sig – och gör trion av verkställande direktörer komplett. Han berättar om sin bakgrund, sitt aktieintresse och om viktiga skattefrågor. Therese pratar om nya, spännande saker som händer på Aktieinvest medan Philip lyfter frågor om IPO-hysterin och Engelska Skolans uppmärksammade börsnotering. Aktiespararnas rekommendation gällande buden på Haldex diskuteras också. Bland annat. Ett intressant samtal som inte får missas!

Aktiespanarna Ep19 – Hur i helsike kunde det bli så här?  

Aktiespanarna är tillbaka efter sommaruppehållet. Vd-duon är utvilade och redo inför en spännande höst. Det har hänt en del sedan sist och flera spännande spaningar är i sikte. Amerikanska valet, Riksbanken och strukturaffärer är några av dem. Avknoppningar, uppdelningar och förvärvskandidater, vem står näst på tur? Kort och gott: Ett avsnitt som ni inte vill missa! 

Aktiespanarna Ep18 – Mer risk åt folket  

Vad händer i Fingerprint? Kommer vi att få se en Brexit? Vilka nya storbolag har fastnat på Albins radar? Hur kommer fotbolls-EM att påverka börsen, och vilket land tar hem turneringen i Frankrike? De här frågorna, samt många fler, besvaras i Aktiespanarnas sista avsnitt före sommaruppehållet!

Aktiespanarna Ep17 – Är det min fru som har skickat dig?  

Ett intressant, fullspäckat och roligt avsnitt av Aktiespanarna är här. Bolagsstämmor, både äldre och nyare sådana, avhandlas. Hur ser trion på digitalisering, och är Birgitte Bonnesen rätt person att leda Swedbank framåt? Men framför allt: Vilken stor företags-vd är det som har frågat Albin om han är utsänd av dennes fru?!

Aktiespanarna Ep16 – Kejsarens nya Nordeakläder  

Albin har dominerat det svenska medielandskapet, och inte minst gjort sig hörd i samband med två stora, kaosartade bankevent. Vad händer egentligen i Swedbank och Nordea? Sedan presenterar sig ett nytillskott bland spanarna. Vem är det?!

Aktiespanarna Ep15 - Vem är det som lämnar?  

Inför detta avsnitt har Albin förekommit frekvent i media och i podden reder han ut bland annat turerna kring Swedbanks vd-byte. Therese oroar sig för att den digitala kompetensen i styrelserna är för låg medan Hannes filosoferar över framtidsspaningens och prognosernas existensberättigande. Med andra ord en fullmatad podd som är en av deltagarnas sista. Vem är det som lämnar?

Aktiespanarna Ep14 - Årets första spaningar  

Det är ett nytt år med nya spaningar och händelser. Bitcoin har av många betraktats som oseriöst och spekulativt men den bakomliggande tekniken uppmärksammas av allt fler etablerade aktörer. Medan Sveriges myndigheter inte velat agera i frågan om dolda indexfonder har Konsumentverket i Norge på eget initiativ stämt DNB. Dessutom bjuds det på både en bokrecension och en filmrecension.

Aktiespanarna Ep13 - Ett händelserikt år  

I årets sista Aktiespanarna diskuteras de stora händelserna på börsen 2015. Fingerprints framfart har undgått få och nollränta har förvandlats till minusränta. Spanarna följer också upp förutsägelser från förra året och ifall nyårslöftena har hållits.

Aktiespanarna  Ep 12 - Tryckkokaren och ett nytt Silicon Valley  

På senare har trycket och oron i världen ökat. Det handlar bland annat om terrordåd, flyktingkris och ökade politiska spänningar. I dagens avsnitt diskuteras varför det händer och vilka ekonomiska konsekvenser det kan tänkas få. Samtidigt växer antalet svenska startup-bolag inom den digitala sektorn. Många drar paralleller mellan Stockholm och Silicon Valley. Men vad händer med riskkapitalet när börsen viker? I övrigt diskuteras också rykten om att Cisco vill köpa Ericson samt hel del andra händelser.

Aktiespanarna Ep11 - Blankning, mutor och konkurs  

Fler bolag forsätter att komma till börsen. Intresset för att teckna sig har varit fortsatt stort och bolagen har stigit i inledningshandeln. Kommer trenden att hålla i sig eller ser vi en avmattning? Efter att oegentligheter upptäcks i Trustbuddy som varit noterat på First North är bolaget nu försatt i konkurs. Aktiespanarna dyker närmare i vad som hänt. Telia har under lång tid uppfattats som ett stabilt och lite tråkigt bolag. Nu har det däremot börjat storma rejält kring Telia. Mutskandaler har uppdagats, ledningen har aviserat att de drar sig tillbaka från Euroasien och analysfirman Muddy Waters har sänkt aktiekursen genom kraftfulla anklagelser mot bolaget i ett öppet brev. Aktiespanarna tittar närmare på beskyllningarna och diskuterar huruvida det går att göra rena affärer i korrupta länder. Slutligen avhandlas digitala trender och ett upprop mot Volkswagen.

Aktiespanarna Ep10 - Luften ur Volkswagen  

I detta avsnitt av Aktiespanarna berättar spanarna om vad som egentligen har hänt kring skandalen i Volkswagen, hur det kan tänkas påverka bolaget och hur det gått för andra bolag som hamnat i liknande skandaler. Mycket har sagts kring höstbudgeten men hur påverkar den ditt sparande? Therese har tittat närmare på McKinseys bankrapport. Det konstateras bland annat att konkurrensen i bankbranschen ökar från alla håll och kanter - hur kommer storbankerna att klara det? Slutligen är det dags för den mer eller mindre stående punkten där Albin fritt får resonera kring händelser i bolag han bevakar.

Aktiespanarna Ep9 - Courtagekrig, Fingerprint och baisse-hausse  

Efter ett sommaruppehåll är Aktiespanarna tillbaka på en stormig höstbörs. Media har rapporterat mycket kring den senaste tidens börsoro men hur nyanserad är deras beskrivning av läget? Dessutom diskuteras en hel del kring det ständigt omtalade bolaget Fingerprint. Albin berättar även om det senaste från marknadsbevakningen och passar på att höja ett varningens finger. Hos nätmäklarna fortsätter courtagekriget i full styrka samtidigt som många inte kunnat sköta sina bankärenden. Aktiespanarna berättar varför!

Aktiespanarna Ep8 – Det gör ont när knoppar brister  

Återigen har det blivit dags för Aktiespanarna att göra nedslag i aktuella trender. VD-bytena duggar tätt på Stockholmsbörsen. Vad innebär det för bolagen att VD sitter kortare tid?

På agendan står även digitaliseringens framfart och varför du som investerare bör ha koll på digitaliseringstrenderna. Det mynnar ut i en diskussion hur digitalisering och globalisering påverkar såväl börsbolagen som ekonomin i stort. Dessutom passar Albin på att inför sommaren sammanfatta året bolagstämmosäsong genom en mängd sportreferenser. 

Aktiespanarna avslutas med Telias Spotify-affär, tävlingen Årets börsbolag, spaningar från årets Småbolagsdag och en hint om vad man kan förvänta sig av Aktiespararnas närvaro på Almedalsveckan. 

0:00/0:00
Video player is in betaClose