Aktuellt om Vetenskap och Hälsa

Aktuellt om Vetenskap och Hälsa

Sweden

Populärvetenskapligt om forskning inom medicin och hälsa från Lunds universitet, Malmö högskola och Region Skåne.

Episodes

Stressen – fruktad men livsviktig  

Vad händer i kroppen när vi blir stressade? När blir stressen skadlig? Vad kan vi göra för att motverka det? I det här programmet möter vi stressforskarna Frida Eek och Roger Persson, båda vid Lunds universitet.

När hjärtat inte orkar  

Hos patienter med hjärtsvikt har hjärtat inte längre kraft att pumpa ut allt det blod som kroppen behöver för att få syre och näring. Minst 200 000 personer i Sverige, omkring två procent av befolkningen, lider av hjärtsvikt. Sjukdomen drabbar mest äldre personer, men orsakas inte så mycket av åldern i sig som av sådant som styva blodkärl, högt blodtryck eller ärrbildning efter en hjärtinfarkt.

Fruktade bakterier och nya strategier  

Det är ingen överdrift att säga att antibiotika revolutionerade sjukvården då den började användas på 40-talet. Den gjorde det möjligt att behandla infektioner som man tidigare dog av och idag är antibiotikan en total förutsättning för den moderna sjukvården. Samtidigt kommer allt fler rapporter om bakterier som blivit resistenta mot antibiotika och numera hör vi också om superbakterier som ingenting biter på. Håller vi på att förlora antibiotikan och har vi i så fall några alternativ?

Så vill de tackla havandeskapsförgiftning  

Havandeskapsförgiftning, eller preeklamsi, är ett stort problem i världen. Ungefär var 10:e minut dör en kvinna på grund av havandeskapsförgiftning och även i länder med bra mödravård kan tillståndet bli allvarligt med negativa effekter både för mamma och barn. Och än så länge finns ingen effektiv behandling. Orsaken till sjukdomen har länge varit okänd men för tio år sedan lanserade lundaforskarna Stefan Hansson och Bo Åkerström en förklaring och tillsammans har de nu kommit en bra bit på väg att utveckla ett läkemedel mot havandeskapsförgiftning.

Epilepsi i nytt ljus  

Det finns runt 100 miljarder nervceller i hjärnan som kommunicerar med varandra med hjälp av elektriska impulser. Ibland blir dessa överaktiva, vilket kan ge ett epileptiskt anfall. I veckans poddavsnitt möter vi två forskare som båda studerar epilepsi. Mérab Kokaia har med hjälp av optogenetik lyckats styra vissa nervceller från levande hjärnvävnad från människa. Christine Clementson söker efter sätt att säkert veta om ett epileptiskt anfall ägt rum, och om det kommer att inträffa igen.

Influensa - en sjukdom vi inte kan bli av med  

Vissa virussjukdomar kan framgångsrikt bekämpas med vaccin, som smittkoppor som nu är helt utdöd som sjukdom. Men influensa kommer vi att få leva med, eftersom sjukdomen ständigt formar om sig till nya varianter.

När språket inte flyter  

De allra flesta barn utvecklar sitt språk utan problem, så att de både förstår vad andra säger och själva kan göra sig förstådda. Men ibland hakar utvecklingen upp sig, och då talar man om språkstörning. Ketty Holmström och Olof Sandgren berättar i podden om de milstolpar för språkutveckling som barn normalt sett passerar, och vad föräldrar, förskola och skola kan göra när ett barn visar sig ha språkstörning.

D-vitamin – inte bara för skelettet  

Att D-vitamin är bra för skelettet är kanske ingen nyhet men visste ni att D-vitamin kan spela roll för dödligheten i olika cancersjukdomar, att det kan påverka risken att drabbas av diabetes, hjärtinfarkt, stroke eller till och med påverka immunförsvaret? Ny forskning visar att D-vitamin kan ha en mycket större betydelse för vår hälsa än vi tidigare trott.

Det händer i kroppen när du tränar  

Virvlar blodet snabbare hos en vältränad person? Kan vi motverka musklernas åldrande genom träning? Och påverkar träningen vårt immunsystem? Ja, att det är bra för hälsan att röra på sig har vi alla hört. I den här podden träffar vi forskare vid Lunds universitet som vet mer om vad som egentligen händer i kroppen när vi börjar träna. Katarina Ehrenborg studerar hur träningen påverkar hjärtats pumpförmåga och Ola Hansson är expert på gener. Vi får också lära oss mer om högintensiv träning och vilka effekter vi får om vi går från att vara soffpotatis till att börja träna.

Pendlingens pris  

Att pendla ger tillgång till en större arbetsmarknad och andra bostadsmöjligheter. Men pendlingen har också nackdelar, som inte uppmärksammats lika mycket. Ingela Björck har träffat forskarna Kristina Jakobsson och Kristoffer Mattisson som studerar hur resorna påverkar vår hälsa.

Konstgjort blod  

Tillgången på blod kan betyda skillnaden mellan liv och död – och i vissa fall är det ont om blod av rätt sort. Forskare vid Lunds universitet försöker därför tillverka konstgjort blod. Ett projekt handlar om att omvandla hudceller till röda blodkroppar, ett annat om att utvinna det syretransporterande ämnet hemoglobin ur växter. Ingela Björck har träffat Johan Flygare och Leif Bülow.

Så påverkar munnen resten av kroppen  

Trots att munnen ofta har behandlats styvmoderligt, står det klart att munhälsan påverkar resten av kroppen – och tvärtom. Ny forskning visar till exempel på samband mellan tandlossning och risken för hjärtinfarkt. I den här podden möter Aktuellt om vetenskap och hälsa Björn Klinge, övertandläkare och professor i parodontologi vid Malmö högskola

Artros – vad vet vi idag?  

Artros är en vanlig sjukdom, som ger värk i lederna. Det finns ännu inget läkemedel mot artros, men mycket som kan göras för att lindra besvären. Vid Lunds universitet arbetar forskare bland annat med att hitta nya biomarkörer med vars hjälp man kan ställa diagnos på sjukdomen och följa dess utveckling. Aktuellt om vetenskap och hälsa har träffat fysioterapeuten Carina Thorstensson och forskaren André Struglics.

Forskarporträtt: Anette Agardh om att forska på sexuell hälsa i Uganda  

Anette Agardh är docent i global hälsa vid Lunds universitet och har bedrivit forskning på sexuell hälsa och rättigheter i många olika länder, även Sverige. Sedan 2002 har hon varit engagerad i frågor kring sexuell hälsa bland unga i Uganda. Aktuellt om vetenskap och hälsa har träffat henne i Uganda och fått en inblick i hennes arbete där. Vi samtalade också om hennes studier bland unga i Sverige, där hon sett att 35 procent av unga kvinnor och 17 procent av unga män någon gång utsatts för en sexuell handling mot sin vilja.

Endometrios – orsak, diagnos och behandling  

Var tionde kvinna lider av endometrios, men varför tar det sådan tid att få diagnos? Finns det riskfaktorer för att utveckla endometrios, och hur kan vården hjälpa de som drabbas? Och när ska man söka hjälp för samlags- eller menssmärtan? I veckans podd pratar vi om endometrios med Johanna Nordengren, överläkare och specialist inom obstetrik och gynekologi vid Skånes universitetssjukhus.

Fästingen i fokus: om borrelia, TBE och andra fästingburna infektioner  

Hur klarar fästingen av att bära runt på TBE-virus och borrelia-bakterier, när vi människor kan bli så sjuka av dem? Och hur kommer det sig att en del människor är rena fästingmagneter? Katharina Ornstein, forskare vid Lunds universitet och infektionsläkare vid Region Skåne berättar bland annat vad som händer om borrelia inte behandlas och vad vi ska vara uppmärksamma på efter att ha vistats i fästingtäta områden. Lars Råberg som forskar på borrelia hos sorkar tar oss med på fästingjakt strax utanför Lund där vi får lära oss mer om fästingen.

Våra vänner tarmbakterierna  

Vi lever i ett symbiosförhållande med våra tarmbakterier. Men vad är det för tjänster de gör och vad händer om den finstämda balansen i tarmen rubbas? Kan vi hålla oss friska genom att tillföra nyttiga bakterier eller styra dem med vad vi äter? Och kan sjukvården ta hjälpa av de ”snälla” bakterierna för att hålla de ”onda” på avstånd? Vi har träffat Bengt Jeppsson, professor emeritus och tidigare överläkare, som reder ut begreppen kring våra vänner tarmbakterierna.

Vaccinationer som förpassar sjukdomar till medicinhistorien  

Skulle vi kunna få hjälp av vacciner i kampen mot antibiotikaresistensen? Eller vaccinera bort cancer och inflammation i blodådrorna? Och vad var det egentligen som hände när en del drabbades av narkolepsi efter vaccinationerna mot svininfluensan 2009? Kristian Riesbeck, vaccinationsforskare vid Lund universitet och överläkare vid Labmedicin inom Region Skåne, tar oss med på en resa genom vaccinationshistorien.

När minnet sviktar  

Allt fler drabbas av Alzheimers sjukdom men all glömska är inte demens. Så när ska man börja bli orolig? Vad vet man om orsakerna till demens idag och hur långt har forskningen kommit i sina ansträngningar att ta fram ett botemedel? Och hur är det att vårda någon med demens? Anhöriga till demenspatienter vittnar om en tung börda. Kan utbildning av anhöriga bidra till minskad börda? I den här podden får vi träffa Oskar Hansson som är läkare och forskar om demens, och Beth Dahlrup, demenssjuksköterska som forskar kring de anhörigas situation.

Braiga bär  

Bär innehåller både vitaminer, fibrer och polyfenoler, ämnen som ger bären deras färg och fungerar som skyddande antioxidanter i kroppen. Forskarna Cecilia Holm och Karin Berger har visat att en del bär fungerar bättre mot fetma än andra bär. Vi får också höra om bäret vars effekter inte är riktigt de som reklamen säger.

0:00/0:00
Video player is in betaClose