Allt du velat veta

Allt du velat veta

Sweden

Välkommen till Sveriges nya populärvetenskapliga podcast. Den snabbaste och roligaste vägen till kunskap och allmänbildning. Gilla vår Facebooksida för mer info. Vi finns också på Instagram som @alltduvelatveta. Ett ämne, en expert, en knapp timme.

Episodes

081 Om vikingarna med Adam Westlund  

Historikern Adam Westlund berättar om vikingatiden och passar samtidigt på att slå hål på en del myter.

079 Om antikens filosofi med Svante Nordin  

Filosofen och idéhistorikern Svante Nordin guidar oss genom Sokrates, Platons och Aristoteles tankar om världen vi lever i.

078 Om humor med Henrik Schyffert  

Mannen bakom Hassan, Nilecity och Spermaharen grottar ned sig i det han gillar att prata om mest av allt.

077 Om främlingslegionen med Mikaela Sundberg  

Mikaela Sundberg har som en av få utomstående fått en unik inblick i Främlingslegionen, ett av världens mest mytiska militära styrkor.

076 Om lycka med Micael Dahlén  

Handelsprofessorn Micael Dahlén berättar om lycka och lyckoforskning. Vad gör oss tillfredställda och har vi blivit lyckligare med ökat välstånd?

075 Om liberalism med Lena Halldenius  

Lena Halldenius, professor i mänskliga rättigheter i Lund, berättar om liberalismen som politisk filosofi. Vad innebär det att vara och handla som en liberal?

074 Om livets ursprung med Ulf Ellervik  

Kemiprofessorn Ulf Ellervik berättar om scenarier för hur livet kan ha uppstått på jorden.

073 Om världsekonomin med Andreas Cervenka  

Blir du lite osäker när du hör dem prata om handelsbalans, IMF eller minusränta på nyheterna. Då ska du lyssna på Andreas Cervenka, som sakligt förklarar några av den internationella ekonomins mysterier.

072 Om maffia med Tomas Lappalainen  

Möt mannen som skrivit om både La Cosa Nostra, Camorran och 'Ndrandghetan, några av världens största kriminella nätverk.

071 Om TV-historia med Kalle Lind  

Yngve Gamlin, Ria Wägner, Sam Nilsson och Ingvar Oldsberg är bara några av de karaktärer som flimrar förbi när Kalle Lind berättar om televisionens historia i Sverige.

070 Om queer med Fanny Ambjörnsson  

Undrar du vad queer är? Då kommer Fanny Ambjörnsson förklara det och mycket mer som t.ex. heteronormativitet, cis och trans.

069 Om dödsstraff med Lars Åke Augustsson  

Möt journalisten och författaren som i över femton års tid mött dödsdömda fångar och skrivit flera böcker om detta brännande ämne.

068 Om Turkiet med Michael Sahlin  

Vad är det som händer i Turkiet? Och vad har lett fram till utveckingen där? Michael Sahlin är före detta ambassadör i Ankara och Turkietexpert och är rätt person att svara på de här frågorna.

067 Om samisk historia med Gunilla Larsson  

Sápmi eller Sameland spänner över fyra länder och har bebotts av samer i tusentals år. Lyssna på den fascinerande och skrämmande skildringen om hur Sápmi koloniserats och hur samerna trängts undan. Samt mycket annat om samisk kultur.

066 Om fossila bränslen med Mikael Höök  

Lär dig det mesta om våra fossila bränslen. Hur uppstod de, vad används de till, vilka problem skapar de och kommer vi att klara oss utan dem?

065 Om doping med Åke Andrén-Sandberg  

Läkaren och dopingexperten Åke Andrén-Sandberg berättar om dopingens historia, hur vetenskapen arbetar mot den och om framtida hot.

064 Om trafficking med Dominika Borg Jansson  

Juristen Dominika Borg Jansson berättar om trafficking, vem som drabbas, vad lagen säger och vad som kan förändras för att stoppa människohandeln.

063 Om sömn med John Axelsson  

Sömnforskaren John Axelsson välkomnar oss in i sömnens värld. Varför sover vi, vad händer under sömnen och vilka sömnstörningar finns det är några av frågorna vi försöker besvara.

062 Om högerpopulism med Anna-Lena Lodenius  

Författaren och journalisten Anna-Lena Lodenius berättar om högerpopulismen i Europa. Vilka gemensamma nämnare har de olika missnöjespartierna och vad skiljer dem åt. Vad händer när de kommer till makten och hur ska man bemöta dem?

0:00/0:00
Video player is in betaClose