Allt du velat veta

Allt du velat veta

Sweden

Välkommen till Sveriges nya populärvetenskapliga podcast. Den snabbaste och roligaste vägen till kunskap och allmänbildning. Gilla vår Facebooksida för mer info. Vi finns också på Instagram som @alltduvelatveta. Ett ämne, en expert, en knapp timme.

Episodes

070 Om queer med Fanny Ambjörnsson  

Undrar du vad queer är? Då kommer Fanny Ambjörnsson förklara det och mycket mer som t.ex. heteronormativitet, cis och trans.

069 Om dödsstraff med Lars Åke Augustsson  

Möt journalisten och författaren som i över femton års tid mött dödsdömda fångar och skrivit flera böcker om detta brännande ämne.

068 Om Turkiet med Michael Sahlin  

Vad är det som händer i Turkiet? Och vad har lett fram till utveckingen där? Michael Sahlin är före detta ambassadör i Ankara och Turkietexpert och är rätt person att svara på de här frågorna.

067 Om samisk historia med Gunilla Larsson  

Sápmi eller Sameland spänner över fyra länder och har bebotts av samer i tusentals år. Lyssna på den fascinerande och skrämmande skildringen om hur Sápmi koloniserats och hur samerna trängts undan. Samt mycket annat om samisk kultur.

066 Om fossila bränslen med Mikael Höök  

Lär dig det mesta om våra fossila bränslen. Hur uppstod de, vad används de till, vilka problem skapar de och kommer vi att klara oss utan dem?

065 Om doping med Åke Andrén-Sandberg  

Läkaren och dopingexperten Åke Andrén-Sandberg berättar om dopingens historia, hur vetenskapen arbetar mot den och om framtida hot.

064 Om trafficking med Dominika Borg Jansson  

Juristen Dominika Borg Jansson berättar om trafficking, vem som drabbas, vad lagen säger och vad som kan förändras för att stoppa människohandeln.

063 Om sömn med John Axelsson  

Sömnforskaren John Axelsson välkomnar oss in i sömnens värld. Varför sover vi, vad händer under sömnen och vilka sömnstörningar finns det är några av frågorna vi försöker besvara.

062 Om högerpopulism med Anna-Lena Lodenius  

Författaren och journalisten Anna-Lena Lodenius berättar om högerpopulismen i Europa. Vilka gemensamma nämnare har de olika missnöjespartierna och vad skiljer dem åt. Vad händer när de kommer till makten och hur ska man bemöta dem?

061 Om Palmemordet II med Gunnar Wall  

Vi pratar om Christer Petterssons inblandning och om några av de övriga spår som figurerat i utredningen. Kan den hemliga Stay Behind-rörelsen ha något med mordet att göra? Och vilka teorier tror Gunnar själv är de rimligaste?

Om Palmemordet I med Gunnar Wall  

Författaren och journalisten Gunnar Wall delar med sig om sin kunskap kring ett av vår tids mest intressanta mysterier. Vad hände egentligen den där februarinatten 1986? (del 1 av 2)

060 Om nätets mörka hörn med Marcus Nohlberg  

Marcus Nohlberg berättar för oss om internetbedrägerier, it-brott och om det mytomspunna deep web.

059 Om alkohol med Pia Steensland  

Alkoholforskaren Pia Steensland berättar om vad som händer när vi konsumerar alkohol och vilka olika möjligheter vi har att hjälpa människor som hamnat i ett beroende. Dessutom om hennes egen forskning om ett ett nytt läkemedel mot alkoholberoende.

058 Om Första världskriget med Marco Smedberg  

Militärhistorikern och författaren Marco Smedberg berättar om Första världskriget. Vad var det som fick en hel kontinent att vilja döda varandra på slagfälten? Vilka var orsakerna? Och vad fick det för konsekvenser?

057 Om döden med Jens Johansson  

Filosofen Jens Johansson berättar om döden ur ett filosofiskt perspektiv. Vilka tänkare har arbetat med döden och hur vi ska se på den? Och ska vi själva få bestämma när vi vill avsluta våra liv?

056 Om rösten med Henrik Widegren  

Röstläkaren Henrik Widegren berättar om den mänskliga rösten. Hur uppstår ljud, kan vi förändra vår röst och vilka olika problem stöter han på hos sina patienter?

055 Om Romarriket med Eva Queckfeldt  

Historikern Eva Queckfeldt guidar oss genom Romarrikets uppgång, storhetstid och fall. 1000 års historia komprimerad till 50 minuter! Gladiatorspel, stridskonst och spannmålsimport.

054 Om väder med Nils Holmqvist  

TV-meteorologen Nils Holmqvist guidar oss igenom regn och snö, storm och åska. Hur bildas vårt väder? Och varför kan hagel bli stora som tennisbollar?

053 Om språkmyter med Mikael Parkvall  

Lingvisten Mikael Parkvall berättar om språk och språkutveckling och slår hål på en del myter på vägen.

052 Om verklighetens Jurassic Park med Torill Kornfeldt  

Vetenskapsjournalisten Torill Kornfeldt berättar om forskares försök att återskapa utdöda djur. Vi får möta både mammutar, vandringsduvor och kanske något som kan klassas som dinosaurie.

0:00/0:00
Video player is in betaClose