Allt du velat veta

Allt du velat veta

Sweden

Välkommen till Sveriges nya populärvetenskapliga podcast. Den snabbaste och roligaste vägen till kunskap och allmänbildning. Gilla vår Facebooksida för mer info. Vi finns också på Instagram som @alltduvelatveta. Ett ämne, en expert, en knapp timme.

Episodes

059 Om alkohol med Pia Steensland  

Alkoholforskaren Pia Steensland berättar om vad som händer när vi konsumerar alkohol och vilka olika möjligheter vi har att hjälpa människor som hamnat i ett beroende. Dessutom om hennes egen forskning om ett ett nytt läkemedel mot alkoholberoende.

058 Om Första världskriget med Marco Smedberg  

Militärhistorikern och författaren Marco Smedberg berättar om Första världskriget. Vad var det som fick en hel kontinent att vilja döda varandra på slagfälten? Vilka var orsakerna? Och vad fick det för konsekvenser?

057 Om döden med Jens Johansson  

Filosofen Jens Johansson berättar om döden ur ett filosofiskt perspektiv. Vilka tänkare har arbetat med döden och hur vi ska se på den? Och ska vi själva få bestämma när vi vill avsluta våra liv?

056 Om rösten med Henrik Widegren  

Röstläkaren Henrik Widegren berättar om den mänskliga rösten. Hur uppstår ljud, kan vi förändra vår röst och vilka olika problem stöter han på hos sina patienter?

055 Om Romarriket med Eva Queckfeldt  

Historikern Eva Queckfeldt guidar oss genom Romarrikets uppgång, storhetstid och fall. 1000 års historia komprimerad till 50 minuter! Gladiatorspel, stridskonst och spannmålsimport.

054 Om väder med Nils Holmqvist  

TV-meteorologen Nils Holmqvist guidar oss igenom regn och snö, storm och åska. Hur bildas vårt väder? Och varför kan hagel bli stora som tennisbollar?

053 Om språkmyter med Mikael Parkvall  

Lingvisten Mikael Parkvall berättar om språk och språkutveckling och slår hål på en del myter på vägen.

052 Om verklighetens Jurassic Park med Torill Kornfeldt  

Vetenskapsjournalisten Torill Kornfeldt berättar om forskares försök att återskapa utdöda djur. Vi får möta både mammutar, vandringsduvor och kanske något som kan klassas som dinosaurie.

051 Om adeln med Björn af Kleen  

Författaren och journalisten Björn af Kleen berättar om sina etnologiska nedslag i den svenska lantadeln. Gods och gårdar, uråldriga arvsformer och internatskolor.

050 Om juridik med Mårten Schultz  

Juridikprofessorn Mårten Schultz lär oss mer om rättsväsendet, domstolarna och processerna.

049 Om samtida konst med Anna Persson  

Anna Persson, konstchef på Bukowskis ger en historielektion om hur konsten utvecklats under 1900-talet och landar i samtiden.

048 Om lögner med Per Grankvist  

Per Grankvist, som skrivit boken "Lögnarna" tar oss med på en resa i lögnernas land. Varför ljuger vi och i vilka situationer kan det vara okej är några av frågorna som besvaras.

047 Om medicinska myter med Emma Frans  

Vi dementerar de flesta av de medicinska myter som florerar på nätet, samt diskuterar hur vi ska bli bättre på att granska olika artiklar och undersökningar i ämnet.

046 Om matindustrin med Mats-Eric Nilsson  

Journalisten och matskribenten Mats-Eric Nilsson berättar om maten vi äter, om tillsatserna och hur livsmedelsindustrin gjort att vi fjärmat oss från näringsriktig och smakrik mat.

045 Om Nordens historia med Mats Olsson  

Historikern Mats Olsson berättar om hur de nordiska länderna utvecklats under 1000 år. Kalmarunionen, fälttåg över isar, skandinavismen och krig mot Ryssland och Preussen.

044 Om stamceller med Jonas Frisén  

Professor Jonas Frisén förklarar vad stamceller är och berättar om stamcellsforskning. Vilka sjukdomar kan vi behandla med stamceller idag och vilka är möjliga att behandla i framtiden?

043 Om amerikansk politik med Frida Stranne  

Statsvetaren Frida Stranne redogör för USA:s politiska system och det stundande presidentvalet.

042 Om ufon med Clas Svahn  

Journalisten och ufologen Clas Svahn guidar oss genom de oidentifierade föremålens värld. Dessutom berättar han om de många identifierade dito.

041 Om tvångsvård med Jenny Björkman  

Historikern Jenny Björkman berättar om tvångsvård i Sverige och det blir också en resa genom vår historia och hur vi sett på sjukdomar och på samhällets roll i att forma sina medborgare.

040 Om säkerhetspolitik med Tomas Ries  

Tomas Ries, lektor vid Försvarshögskolan förklarar vad säkerhetspolitik handlar om. Vilka hot riktas mot oss idag och vilka kan vi vänta oss i framtiden?

0:00/0:00
Video player is in betaClose