Allt du velat veta

Allt du velat veta

Sweden

Välkommen till Sveriges nya populärvetenskapliga podcast. Den snabbaste och roligaste vägen till kunskap och allmänbildning. Gilla vår Facebooksida för mer info. Vi finns också på Instagram som @alltduvelatveta. Ett ämne, en expert, en knapp timme.

Episodes

098 Om jordbävningar och andra naturkatastrofer med Rainer Massarsch  

Vad händer egentligen vid en jordbävning? Var inträffar de? Och hur kan man skydda sig? Dessutom: Tsunamis och vulkanutbrott.

097 Om antisemitism med Henrik Bachner  

Idéhistorikern Henrik Bachner berättar om antisemitismens historia och resonerar kring dess seglivade natur. Vad är det som gör att myter kring judar och judiskhet fortfarande har så starkt fäste i Europa?

096 Om trender och konsumtionsmönster med Sofia Ulver  

Konsumtionsforskaren Sofia Ulver berättar en del om varför vi konsumerar som vi gör, vilka trender som gäller för dagen och en hel del intressant om både foodies och extremidrottare.

095 Om Vietnamkriget med Marco Smedberg  

Militärhistorikern Marco Smedberg berättar om Vietnamkriget och tidigare konflikter i Indokina som sätter den blodiga konflikten i perspektiv.

094 Om klassisk musik med Sixten Nordström  

Häng med på en resa in i den klassiska musiken värld. Sixten Nordström guidar oss och listar också sina absoluta favoritstycken. Programledare: Fritte Fritzson Producent: Ida Wahlström Presenteras i samarbete med Acast

093 Om nordisk mytologi med Katarina Harrison Lindbergh  

Lär dig mer om asar, vaner, jättar och troll med historikern och författaren Katarina Harrison Lindbergh.

092 Om kärnkraft med Ane Håkansson  

Kärnkraften har varit kontroversiell nästan sedan dag ett. Men vad är sant och falskt kring denna energikälla? Och vad är det egentligen vi ska vara rädda för. Professor Ane Håkansson ger sina svar i frågan.

091 Om luktsinnet med Maria Larsson  

Hur fungerar egentligen vårt luktsinne? Hur har det utvecklats? Och vad är självbiografiska luktminnen? Professor Maria Larsson har svaren.

090 Om internet of things med Tommy Sundström  

Allt fler av sakerna runtomkring oss är uppkopplade. Vad innebär det idag, och vad kan det få för konsekvenser imorgon? Tommy Sundström reder ut begreppen.

089 Om placebo med Karin Jensen  

Vad innebär egentligen placeboeffekten? Forskaren Karin Jensen reder ut begreppet.

088 Om dataspel med Martin Lindell  

Hur började allting, och hur fortsatte det? Om arkadspel, konsoler, spelklassiker och svensk spelutveckling. Och mycket mer.

087 Om DNA-analys med Marie Allen  

Hur går det till när man analyserar DNA från brottsplatser? Och hur kommer det att se ut i framtiden? Professor Marie Allen reder ut begreppen.

086 Om rättsmedicin med Henrik Druid  

Vad händer egentligen med en kropp som man misstänker har utsatts för brott? Rättsmedicinaren Henrik Druid guidar oss genom obduktioner och rättsintyg.

085 Om vår föränderliga hjärna med Anders Hansen  

Läkaren Anders Hansen berättar om ett fantastiskt smörjmedel för vår hjärna - fysisk aktivitet.

084 Om den globala klädindustrin med Moa Kärnstrand och Tobias Andersson Åkerblom  

Journalisterna Moa och Tobias har under flera års tid granskat textilindustrin i flera utvecklingsländer för att förstå kopplingarna mellan arbetsförhållandena där och de kläder vi bär här hemma.

083 Om generationsforskning med Anders Parment  

Forskaren och ekonomen Anders Parment berättar om vad vi kan utläsa kring olika generationer. Varför har de vissa gemensamma drag? Och vilka är de?

082 Om den historiske Jesus med Cecilia Wassén  

Vem var egentligen Jesus? Och vad vet vi om hans liv? Religionshistorikern Cecilia Wassén reder ut det.

081 Om vikingarna med Adam Westlund  

Historikern Adam Westlund berättar om vikingatiden och passar samtidigt på att slå hål på en del myter.

079 Om antikens filosofi med Svante Nordin  

Filosofen och idéhistorikern Svante Nordin guidar oss genom Sokrates, Platons och Aristoteles tankar om världen vi lever i.

0:00/0:00
Video player is in betaClose