Allt du velat veta

Allt du velat veta

Sweden

Välkommen till Sveriges nya populärvetenskapliga podcast. Den snabbaste och roligaste vägen till kunskap och allmänbildning. Gilla vår Facebooksida för mer info. Vi finns också på Instagram som @alltduvelatveta. Ett ämne, en expert, en knapp timme.

Episodes

076 Om lycka med Micael Dahlén  

Handelsprofessorn Micael Dahlén berättar om lycka och lyckoforskning. Vad gör oss tillfredställda och har vi blivit lyckligare med ökat välstånd?

Om liberalism med Lena Halldenius  

Lena Halldenius, professor i mänskliga rättigheter i Lund, berättar om liberalismen som politisk filosofi. Vad innebär det att vara och handla som en liberal?

074 Om livets ursprung med Ulf Ellervik  

Kemiprofessorn Ulf Ellervik berättar om scenarier för hur livet kan ha uppstått på jorden.

073 Om världsekonomin med Andreas Cervenka  

Blir du lite osäker när du hör dem prata om handelsbalans, IMF eller minusränta på nyheterna. Då ska du lyssna på Andreas Cervenka, som sakligt förklarar några av den internationella ekonomins mysterier.

072 Om maffia med Tomas Lappalainen  

Möt mannen som skrivit om både La Cosa Nostra, Camorran och 'Ndrandghetan, några av världens största kriminella nätverk.

071 Om TV-historia med Kalle Lind  

Yngve Gamlin, Ria Wägner, Sam Nilsson och Ingvar Oldsberg är bara några av de karaktärer som flimrar förbi när Kalle Lind berättar om televisionens historia i Sverige.

070 Om queer med Fanny Ambjörnsson  

Undrar du vad queer är? Då kommer Fanny Ambjörnsson förklara det och mycket mer som t.ex. heteronormativitet, cis och trans.

069 Om dödsstraff med Lars Åke Augustsson  

Möt journalisten och författaren som i över femton års tid mött dödsdömda fångar och skrivit flera böcker om detta brännande ämne.

068 Om Turkiet med Michael Sahlin  

Vad är det som händer i Turkiet? Och vad har lett fram till utveckingen där? Michael Sahlin är före detta ambassadör i Ankara och Turkietexpert och är rätt person att svara på de här frågorna.

067 Om samisk historia med Gunilla Larsson  

Sápmi eller Sameland spänner över fyra länder och har bebotts av samer i tusentals år. Lyssna på den fascinerande och skrämmande skildringen om hur Sápmi koloniserats och hur samerna trängts undan. Samt mycket annat om samisk kultur.

066 Om fossila bränslen med Mikael Höök  

Lär dig det mesta om våra fossila bränslen. Hur uppstod de, vad används de till, vilka problem skapar de och kommer vi att klara oss utan dem?

065 Om doping med Åke Andrén-Sandberg  

Läkaren och dopingexperten Åke Andrén-Sandberg berättar om dopingens historia, hur vetenskapen arbetar mot den och om framtida hot.

064 Om trafficking med Dominika Borg Jansson  

Juristen Dominika Borg Jansson berättar om trafficking, vem som drabbas, vad lagen säger och vad som kan förändras för att stoppa människohandeln.

063 Om sömn med John Axelsson  

Sömnforskaren John Axelsson välkomnar oss in i sömnens värld. Varför sover vi, vad händer under sömnen och vilka sömnstörningar finns det är några av frågorna vi försöker besvara.

062 Om högerpopulism med Anna-Lena Lodenius  

Författaren och journalisten Anna-Lena Lodenius berättar om högerpopulismen i Europa. Vilka gemensamma nämnare har de olika missnöjespartierna och vad skiljer dem åt. Vad händer när de kommer till makten och hur ska man bemöta dem?

061 Om Palmemordet II med Gunnar Wall  

Vi pratar om Christer Petterssons inblandning och om några av de övriga spår som figurerat i utredningen. Kan den hemliga Stay Behind-rörelsen ha något med mordet att göra? Och vilka teorier tror Gunnar själv är de rimligaste?

Om Palmemordet I med Gunnar Wall  

Författaren och journalisten Gunnar Wall delar med sig om sin kunskap kring ett av vår tids mest intressanta mysterier. Vad hände egentligen den där februarinatten 1986? (del 1 av 2)

060 Om nätets mörka hörn med Marcus Nohlberg  

Marcus Nohlberg berättar för oss om internetbedrägerier, it-brott och om det mytomspunna deep web.

059 Om alkohol med Pia Steensland  

Alkoholforskaren Pia Steensland berättar om vad som händer när vi konsumerar alkohol och vilka olika möjligheter vi har att hjälpa människor som hamnat i ett beroende. Dessutom om hennes egen forskning om ett ett nytt läkemedel mot alkoholberoende.

058 Om Första världskriget med Marco Smedberg  

Militärhistorikern och författaren Marco Smedberg berättar om Första världskriget. Vad var det som fick en hel kontinent att vilja döda varandra på slagfälten? Vilka var orsakerna? Och vad fick det för konsekvenser?

0:00/0:00
Video player is in betaClose