Allt du velat veta

Allt du velat veta

Sweden

Din populärvetenskapliga podcast. Den snabbaste och roligaste vägen till kunskap och allmänbildning. Ett ämne, en expert, en knapp timme.

Episodes

106 Om social inlärning med Armita Golkar  

Hur lär vi oss egentligen genom att observera andra? Det är en av frågorna som vi förhoppningsvis får svar på i den här veckans avsnitt med doktorn i psykologi och Fråga Lund-panelisten Armita Golkar.

105 Om kriminella gäng med Amir Rostami  

Sociologen och polisen Amir Rostami tar oss med på en resa in i gängkriminalitetens värld. Vilka söker sig till gäng, vad driver dem och hur kan man arbeta för att motverka den här typen av brottslighet?

104 Om första intrycket med Angela Ahola  

Lär dig mer om perceptionspsykologi och konsten att göra ett bra första intryck. Varför skapar vi oss förresten så tidigt ett första intryck av människor?

103 Om vänsterextremism med Magnus Utvik  

Vad innebär vänsterextremism? Hur har den utvecklas de senaste decennierna? Och hur är det att själv vara med i en extrem vänsterrörelse? Magnus Utvik ger några av svaren.

102 Om Polen med Peter Johnsson  

Följ med på en tur till det moderna Polen. Vad är det egentligen som händer med demokratin där? Peter Johnsson ger svaren.

101 Om filterbubblor med Per Grankvist  

Vi pratar om hur vi skapar filterbubblor på sociala media och dessutom om nätintegritet och falska nyheter.

100 Om romer i Sverige med Fred Taikon och Charlotte Hyltén-Cavallius  

Vad vet du om romer i Sverige? Vad har du för fördomar? Möt Fred och Charlotte som berättar om romernas historia i vårt land ur en mängd perspektiv.

099 Om baltutlämningen med Martin Österdahl  

Knappt 200 baltiska soldater som flydde till Sverige efter andra världskriget blev en regeringsangelägenhet och ett dåligt samvete in i modern tid.

098 Om jordbävningar och andra naturkatastrofer med Rainer Massarsch  

Vad händer egentligen vid en jordbävning? Var inträffar de? Och hur kan man skydda sig? Dessutom: Tsunamis och vulkanutbrott.

097 Om antisemitism med Henrik Bachner  

Idéhistorikern Henrik Bachner berättar om antisemitismens historia och resonerar kring dess seglivade natur. Vad är det som gör att myter kring judar och judiskhet fortfarande har så starkt fäste i Europa?

096 Om trender och konsumtionsmönster med Sofia Ulver  

Konsumtionsforskaren Sofia Ulver berättar en del om varför vi konsumerar som vi gör, vilka trender som gäller för dagen och en hel del intressant om både foodies och extremidrottare.

095 Om Vietnamkriget med Marco Smedberg  

Militärhistorikern Marco Smedberg berättar om Vietnamkriget och tidigare konflikter i Indokina som sätter den blodiga konflikten i perspektiv.

094 Om klassisk musik med Sixten Nordström  

Häng med på en resa in i den klassiska musiken värld. Sixten Nordström guidar oss och listar också sina absoluta favoritstycken. Programledare: Fritte Fritzson Producent: Ida Wahlström Presenteras i samarbete med Acast

093 Om nordisk mytologi med Katarina Harrison Lindbergh  

Lär dig mer om asar, vaner, jättar och troll med historikern och författaren Katarina Harrison Lindbergh.

092 Om kärnkraft med Ane Håkansson  

Kärnkraften har varit kontroversiell nästan sedan dag ett. Men vad är sant och falskt kring denna energikälla? Och vad är det egentligen vi ska vara rädda för. Professor Ane Håkansson ger sina svar i frågan.

091 Om luktsinnet med Maria Larsson  

Hur fungerar egentligen vårt luktsinne? Hur har det utvecklats? Och vad är självbiografiska luktminnen? Professor Maria Larsson har svaren.

090 Om internet of things med Tommy Sundström  

Allt fler av sakerna runtomkring oss är uppkopplade. Vad innebär det idag, och vad kan det få för konsekvenser imorgon? Tommy Sundström reder ut begreppen.

089 Om placebo med Karin Jensen  

Vad innebär egentligen placeboeffekten? Forskaren Karin Jensen reder ut begreppet.

088 Om dataspel med Martin Lindell  

Hur började allting, och hur fortsatte det? Om arkadspel, konsoler, spelklassiker och svensk spelutveckling. Och mycket mer.

087 Om DNA-analys med Marie Allen  

Hur går det till när man analyserar DNA från brottsplatser? Och hur kommer det att se ut i framtiden? Professor Marie Allen reder ut begreppen.

0:00/0:00
Video player is in betaClose