Andra sätt

Andra sätt

Sweden

En podcast med människor som bryter normer och lever ett alternativt liv.

Episodes

33 – Oskar Lindberg – Fantastiska Farbror Fri  

Oskar Lindberg lever med sin fru och deras tre barn i en villa i Leksand. Han är mest känd på nätet som Fantastiska Farbror Fri, ett alias han använde under de åren han som anonym bloggare skrev om privatekonomi samt filosoferat om ett enklare liv.

∼ Continue Reading ∼

32 – Niklas & Lisa – Ekohuset i Gammelsträng  

Niklas och Lisa håller på och bygger hus på Lisas föräldrars gamla åker, ca 200 meter från där Lisa själv växte upp. Ett ekohus, där tanken är att tillföra så lite energi som möjligt i själva byggprocessen. Ingen av dem hade någon byggerfarenhet sen tidigare, men nu ett par år senare står de där med ett nästan färdigt hus. Utöver huset pratar vi också en del om livet, och om mikrolivet!

∼ Continue Reading ∼

31 – Rania Rönntoft – Inspiratören  

Rania Rönntoft är fotograf och influencer via bloggen www.rowantree.se, där skriver hon om hållbarhet och sitt liv där hon försöker praktisera begreppet slow på det mesta hon gör.

∼ Continue Reading ∼

30 – Tove & Thomas – 12 olika friår  

De hade sparat ihop en hel årslön för att åka på drömresan till Australien, men ångrade sig och bestämde sig för att ta ett friår på hemmaplan. Friåret blev till ett experiment där de dels skulle få tid att tänka, men också få prova på olika livsstilar samt olika sätt och ställen att leva på.

∼ Continue Reading ∼

29 – Joppe Svensson – Strävan efter balans  

I det här avsnittet pratar jag och Joppe Svensson om balans. Jag tror många upplever samma sak som Joppe, de flesta exempel en ser i tidningar och på internet handlar om människor som gör stora drastiska förändringar. Men för Joppe är det svårt att se sig själv göra för stora förändringar på en gång då hon känner att olika saker i hennes liv ”befruktar” de olika delarna.

∼ Continue Reading ∼

28 – Annie Andersson – Det enkla livet  

I dagens avsnitt pratar jag med Annie Andersson som driver bloggen www.anniesenkla.se
Hon lever på en gård utanför Jönköping tillsammans med sin man, sin dotter och sina olika djur.

∼ Continue Reading ∼

27 – Maria Richter Simsek – Frihet  

I samband med att Maria flyttade hem till sin gamla hemby utanför Växjö såg hon dokumentären Hippieland och Markus Skoog. Hon blev inspirerad av det enkla billiga livet i vagn och bestämde sig för att utan någon som helst byggerfarenhet bygga sig en egen vagn.

∼ Continue Reading ∼

26 – Om downshifting  

Premiär för en ny typ av avsnitt, jag sitter och luftar funderingar jag har haft – helt själv. Ingen gäst den här veckan.

∼ Continue Reading ∼

25 – Melanie Olsson – Den o-upp-shiftade  

Jag var intresserad av att snacka med någon som ännu inte har hunnit växla upp livet. Så jag kontaktade Melanie Olsson. Hon kommer fån Karlstad och är född i början på 90-talet. En del av er lyssnare känner säkerligen till henne då hon startade Facebook-gruppen Frivillig Enkelhet – Mer med mindre.

∼ Continue Reading ∼

24 – Angeliqa Mejstedt – Vandraren  

Angeliqa Mejstedt är född och uppvuxen i Västerås och driver sedan några år tillbaka Vandringsbloggen.com, Sveriges största blogg om vandring. Hon har nyligen lämnat ett liv som heltidsarbetande personalvetare inom ett större bolag, till ett downshiftat liv där bloggen står för intäkterna.

∼ Continue Reading ∼

23 – Rolf Elmström – Downshiftad VD och exil-08:a  

Rolf Elmström bor tillsammans med sin fru Irénepå Gården Gröna Ånäs i Bergslagen. Att det skulle bli just där var inte helt självklart dock. Det hela började för ca 2,5 år sedan då Rolf och Irene kände att de behövde förändra livet, och de ville arbeta på ett annat sätt, vilket resulterade i ett 5 dagar långt fnulade på frågan ”Vad ska vi göra nu?”

∼ Continue Reading ∼

22 – Linda Hammarberg – Jordenruntseglaren  

För ca 2 år sen sändes programmet Familjer på Äventyr på SVT, där fick vi träffa familjen Hammarberg som var i slutet på sin 4 år långa världsomsegling. I det här podavsnittet berättar Linda om resan, vad som hände sen och hur de förberedde sig på att vara borta så länge.

∼ Continue Reading ∼

21 – Maria Österåker – Våga  

Maria Österåker är en härligt positiv person som vågar drömma. Hon är kanske mest känd för bloggen levmerpamindre.blogspot.se där hon skriver om framförallt självhushållning, men avsnittet handlar inte om det. Det handlar om att våga.

∼ Continue Reading ∼

20 – Jörgen Larsson – Forskning om tid, downshifting, frivillig enkelhet och tidsnöjdhet  

Jörgen Larsson arbetar som forskare inom miljö och tid. Han var också med och startade föreningen Tidsverkstaden tillsammans med Fredrik Warberg, de skrev också tillammans boken boken Rik på riktigt.

∼ Continue Reading ∼

19-  Ann-Christin Gramming – Köp inte den här boken  

Ann-Christin Gramming, författare till Köp inte den här boken, blev en av frontfigurerna i Sverige vad det gäller att ifrågasätta konsumtionsnormer när hon under 2007 genomförde sitt köpstoppsår. I avsnittet pratar vi om kritiken som riktades mot henne, hur året har påverkat henne på längre sikt och mycket mer.

∼ Continue Reading ∼

18 – Lovisa Göransdotter – Landsbygdscaféet  

Efter skilsmässan från sin dåvarande man kände Lovisa att det var dags för en förändring av livet. Det krävdes en del övertalning och tillslut fick hon med sig exmaken. De båda flyttade till varsitt hus, med någon kilometers avstånd till varandra, i det lilla samhället Klockrike i Östergötland. Vid flytten hade Lovisa ingen aning om hur hon skulle försörja sig, men efter att ha hittat en lada i en hage började idéerna växa fram.

∼ Continue Reading ∼

17 – Daniel Larsson – Andelsjordbrukaren  

Efter högskolestudierna reste Daniel till Australien, det var där han insåg att han ville leva på ett annat sätt. Enklare. Han arbetade några år som grafiker i Stockholm, tills han bestämde sig för att flytta ner till morföräldrarnas gård. Idag lever Daniel i Sörmland, där han och sambon driver ett andelsjordbruk.

∼ Continue Reading ∼

16 – Gurgin – Husbilsminimalisten  

Gurgin ledsnade på hur vardagen var designad, han spenderade alldeles för mycket tid i olika bilköer samt att underhålla sina prylar. Tillslut sa han upp lägenheten, sålde eller gav bort alla sina prylar och köpte en husbil. I det här avsnittet berättar Gurgin om hur det är att leva som husbilsminimalist.

∼ Continue Reading ∼

15 – Pernilla Johansson – Från shopaholic till minimalist  

En dag vaknade Pernilla Johansson upp och insåg att 150 par skor förmodligen var 147 par för många för henne. Hon bytte livsstil och valde ett minimalistiskt sätt att leva, inte bara gällande ägande utan också som förhållningssätt. Vi pratar om konsumtion, mode och hur det är att leva i Stockholm med en minimalistisk hållning.

∼ Continue Reading ∼

14 – Sofia & Peter Asthamn – Den ofrivilliga och den frivilliga downshiftaren  

2013 blev Sofia uppsagd från sitt arbete, och i samma veva hade Peter sagt upp sig från sitt på Arbetsförmedlingen. Under den här perioden, när de levde på Peters halvtidslön, insåg de båda hur lite pengar de egentligen behövde för att leva ett gott liv tillsammans.

∼ Continue Reading ∼

0:00/0:00
Video player is in betaClose