Andra sätt

Andra sätt

Sweden

En podcast med människor som bryter normer och lever ett alternativt liv.

Episodes

23 – Rolf Elmström – Downshiftad VD och exil-08:a  

Rolf Elmström bor tillsammans med sin fru Irénepå Gården Gröna Ånäs i Bergslagen. Att det skulle bli just där var inte helt självklart dock. Det hela började för ca 2,5 år sedan då Rolf och Irene kände att de behövde förändra livet, och de ville arbeta på ett annat sätt, vilket resulterade i ett 5 dagar långt fnulade på frågan ”Vad ska vi göra nu?”

∼ Continue Reading ∼

22 – Linda Hammarberg – Jordenruntseglaren  

För ca 2 år sen sändes programmet Familjer på Äventyr på SVT, där fick vi träffa familjen Hammarberg som var i slutet på sin 4 år långa världsomsegling. I det här podavsnittet berättar Linda om resan, vad som hände sen och hur de förberedde sig på att vara borta så länge.

∼ Continue Reading ∼

21 – Maria Österåker – Våga  

Maria Österåker är en härligt positiv person som vågar drömma. Hon är kanske mest känd för bloggen levmerpamindre.blogspot.se där hon skriver om framförallt självhushållning, men avsnittet handlar inte om det. Det handlar om att våga.

∼ Continue Reading ∼

20 – Jörgen Larsson – Forskning om tid, downshifting, frivillig enkelhet och tidsnöjdhet  

Jörgen Larsson arbetar som forskare inom miljö och tid. Han var också med och startade föreningen Tidsverkstaden tillsammans med Fredrik Warberg, de skrev också tillammans boken boken Rik på riktigt.

∼ Continue Reading ∼

19-  Ann-Christin Gramming – Köp inte den här boken  

Ann-Christin Gramming, författare till Köp inte den här boken, blev en av frontfigurerna i Sverige vad det gäller att ifrågasätta konsumtionsnormer när hon under 2007 genomförde sitt köpstoppsår. I avsnittet pratar vi om kritiken som riktades mot henne, hur året har påverkat henne på längre sikt och mycket mer.

∼ Continue Reading ∼

18 – Lovisa Göransdotter – Landsbygdscaféet  

Efter skilsmässan från sin dåvarande man kände Lovisa att det var dags för en förändring av livet. Det krävdes en del övertalning och tillslut fick hon med sig exmaken. De båda flyttade till varsitt hus, med någon kilometers avstånd till varandra, i det lilla samhället Klockrike i Östergötland. Vid flytten hade Lovisa ingen aning om hur hon skulle försörja sig, men efter att ha hittat en lada i en hage började idéerna växa fram.

∼ Continue Reading ∼

17 – Daniel Larsson – Andelsjordbrukaren  

Efter högskolestudierna reste Daniel till Australien, det var där han insåg att han ville leva på ett annat sätt. Enklare. Han arbetade några år som grafiker i Stockholm, tills han bestämde sig för att flytta ner till morföräldrarnas gård. Idag lever Daniel i Sörmland, där han och sambon driver ett andelsjordbruk.

∼ Continue Reading ∼

16 – Gurgin – Husbilsminimalisten  

Gurgin ledsnade på hur vardagen var designad, han spenderade alldeles för mycket tid i olika bilköer samt att underhålla sina prylar. Tillslut sa han upp lägenheten, sålde eller gav bort alla sina prylar och köpte en husbil. I det här avsnittet berättar Gurgin om hur det är att leva som husbilsminimalist.

∼ Continue Reading ∼

15 – Pernilla Johansson – Från shopaholic till minimalist  

En dag vaknade Pernilla Johansson upp och insåg att 150 par skor förmodligen var 147 par för många för henne. Hon bytte livsstil och valde ett minimalistiskt sätt att leva, inte bara gällande ägande utan också som förhållningssätt. Vi pratar om konsumtion, mode och hur det är att leva i Stockholm med en minimalistisk hållning.

∼ Continue Reading ∼

14 – Sofia & Peter Asthamn – Den ofrivilliga och den frivilliga downshiftaren  

2013 blev Sofia uppsagd från sitt arbete, och i samma veva hade Peter sagt upp sig från sitt på Arbetsförmedlingen. Under den här perioden, när de levde på Peters halvtidslön, insåg de båda hur lite pengar de egentligen behövde för att leva ett gott liv tillsammans.

∼ Continue Reading ∼

13 – Sanya Falkenstrand – Den urbana omställaren  

Sanya Falkenstrand bor i en vanlig hyreslägenhet i Skarpnäck utanför Stockholm. Hon är en urban omställare, vilket innebär att hon bland annat arbetar med att bli mindre beroende av rådande ekonomisystem och energisystem.

∼ Continue Reading ∼

12 – Markus Skoog – Att leva det levande livet  

Markus Skoog bor i Skattungbyn några mil utanför Orsa, i Dalarna. Han har gjort en imponerande resa och downshiftat från ett normativt liv i Stockholm, till att bygga sig ett eget hus på 17 kvm och hjul. Markus klarar av att leva ett innehållsrikt liv på i snitt 2 000 kr per månad.

∼ Continue Reading ∼

11 – Niklas – I skogen är livet en lek  

Niklas är en av grundarna till föreningen Naturliv, en förening som håller i överlevnadskurser/vildmarkskurser. Niklas har själv bott en del i skogen, i olika skogsläger, inte bara i Sverige utan också i USA. I avsnittet berättar han om tiden i skogen, varför han valde att göra det samt vad det har lett honom till.

∼ Continue Reading ∼

10 – Martin Rydberg Hedén – Om halmbalshus och annat  

Jag åkte till Uppsala för att prata om halmbalshus med Martin Rydberg Hedén, men det visade sig att Martin hade kunskaper om en hel del inom miljöområdet, så vi gled lätt in på andra ämnen. Martin förklarar bland annat för mig vad det senaste klimatavtalet innehåller, varför det är viktigt att bevara mindre lantbruk och vad en ska äta i sin närhet för att lämna så litet ekologiskt avtryck som möjligt. Sen snackar vi om halmbalshus!

∼ Continue Reading ∼

09 – Anna Malmqvist – Landsbygdsdrömmar  

För bara några år sedan arbetade Anna som it-ingenjör i Stockholm, men ledsnade helt på det livet. Numera bor hon på en gård på östra Gotland med sina två barn, 3 hästar, ett gäng får, höns och ankor på gården. Hon arbetar halvtid som trädgårdsmästare på LEVA Kungslador.

∼ Continue Reading ∼

08 – Andreas Jakobsson – Dumpstring  

Andreas Jakobsson är frilansjournalist, författare och sysslar med dumspring. Han har skrivit boken Svinnlandet, som handlar om när han började dumpstra och hur det utvecklades till ett engagemang gällande det matsvinn vi i västvärlden håller på med.

∼ Continue Reading ∼

07 – Anna Amnéus – Pausen som blev en nystart  

Anna Amnéus levde tidigare ett hektiskt liv i Stockholm, där det var svårt att hitta tiden till allt hon egentligen ville göra. Hon bestämde sig för att ta en paus – en ett år lång paus – som hon lätt kunde komma tillbaka ifrån om hon ville. Hon ville inte tillbaka. Pausen gav henne nya perspektiv.

∼ Continue Reading ∼

06 – Patrik Olsson – Livsstilsexprimenteraren  

Patrik Olsson arbetade inom affärsvärlden efter 5 års studier på Handels. Efter ca 1,5 år insåg han att han var tvungen att sluta för att istället satsa på sin egen inre utveckling. Han hade levt i frivillig enkelhet och lagt undan ca halva lönen varje månad, så det var inga problem för honom att kliva av, resa till Indien och inse vad hans stora mission i livet skulle vara.

∼ Continue Reading ∼

05 – Ingrid Gustafsson – Att leva i en ekoby  

Ingrid Gustafsson var 2008 med och startade Suderbyn på Gotland, en ekoby som ligger 8 km söder om Visby. Första tiden var det bara Ingrid, Robert och deras två tonårsbarn som bodde där.

∼ Continue Reading ∼

04 – Per Hellberg – Tunnelbanetrubaduren  

Per Hellberg är tunnelbanetrubadur i Stockholm. Han är också utbildad sångpedagog och har större delen av sitt vuxna liv arbetat med att hjälpa människor lära sig sjunga. Per var framgångsrik i sin professionella karriär, men en dag bestämde han sig för att ge bort i princip allt han ägde för att ifrågasätta sina egna förutfattade meningar samt utmana sig själv och bryta invanda mönster.

∼ Continue Reading ∼

0:00/0:00
Video player is in betaClose