Anna och Philips lärarpodcast

Anna och Philips lärarpodcast

Sweden

Här är vi, Anna och Philip, två lärare som vågar tänka nytt. Syftet med vår podcast är att sprida det positiva i skolan. Idag får vi höra så mycket negativa saker om skolan, så vi tänkte ändra på den trenden! NU är det dags att skryta om skolan och alla fantastiska människor som på ett eller annat sätt har med skolan att göra. I vår podcast kommer vi att intervjua lärare, pedagoger, utvecklingsledare, politiker, skolverket och andra inspirerande människor, som på ett eller annat sätt gör skillnad.

Episodes

Avsnitt 78 med Kjell Enhager, Sveriges vassaste coach inom ledarskap "Jag har inte lärt mig ÄN"  

Avsnitt 78 med Kjell Enhager, Sveriges vassaste coach inom ledarskap "Jag har inte lärt mig ÄN" by Anna och Philip

Avsnitt 77Järvaskolan "Vi har sett de här områdena som områden med stora potentialer”  

Avsnitt 77Järvaskolan "Vi har sett de här områdena som områden med stora potentialer” by Anna och Philip

Avsnitt 76 med Frida Monsén om digital kompetens, lärarens status och Gamification  

Avsnitt 76 med Frida Monsén om digital kompetens, lärarens status och Gamification by Anna och Philip

Avsnitt 75 med Magister Jimmy om ämnesintegrering, kollegialt lärande och IT i undervisningen.  

Avsnitt 75 med Magister Jimmy om ämnesintegrering, kollegialt lärande och IT i undervisningen. by Anna och Philip

Avsnitt 74 med idrottsläraren, försteläraren och Champions league-vinnaren L-G  Skoog.  

Vi brinner för att träffa och lyfta fram kompetenta pedagoger och den här veckan är det inget undantag. Denna vecka träffar vi L-G Skoog, som efter 20 år som militär bestämde sig för att skola om sig till idrottslärare. Lyssna till hur han använder sig av språket i ämnet i idrott och hälsa, hans tankar om vad ett gott ledarskap är, relationsbygge och hur han får med sig alla elever oavsett nivå på banan. Han har även hunnit med att vinna Champions League med Umeå IK två gånger, där han varit involverad som fystränare. Hör om Philips lycka när han äntligen får prata fotboll igen och är det någon skillnad på att träna högstadieelever mot världens bästa fotbollsspelare Marta?

Avsnitt 73 med Ulf Stark som är en av Sveriges främsta barn och ungdomsförfattare.  

Denna vecka träffar vi den mycket framgångsrika författaren Ulf Stark. Med böcker som ”Kan du vissla Johanna" och Dårfinkar & dönickar tog han landet med storm. Ulf har hundratals titlar bakom sig och har även skrivit läromedel länge. Nu är han aktuell med Livet i Bokstavslandet, inspirerat från UR:s Tv-serie. Förutom det pratar vi om hur vi väcker läslusten och skrivglädjen i skolan. Ett legendariskt skryt från Ulf utlovas och vi får även höra lite mer om tankarna bakom läromedlet men även om hur Anna färdas bakåt i tiden till första klass. Vår fantastiska samarbetspartner Läromedelsförlaget Liber skickar denna vecka med ett hett erbjudande. Spana in följande sida: www.liber.se/annaochphilip

Avsnitt 72 med läraren Teresa Leijonhufvud, skaparen av succébloggen "mitt lilla klassrum på nätet"  

Vi brinner för att lyfta fram pedagoger som gör stor skillnad för svensk skola och denna vecka är inget undantag. Denna vecka träffar vi Teresa Leijonhufvud som dagligen gör stor skillnad för svensk skola genom att dela med sig av goda undervisningstips och det gör hon via via bloggen http://mittlillaklassrum.weebly.com. Teresa är för närvarande lärare för en årskurs 2:a som hon har följt sedan förskoleklass. Hör om hur hon redan i förskoleklass arbetade med att stärka gruppen, arbeta med ”svåra” begrepp från läroplan så att eleverna redan i tidig ålder får med sig rätt begrepp och varför hon brinner för att dela med sig av tankar och idéer. Även Grovingminds är något som ligger henne varmt om hjärtat och att något är jobbigt och svårt är inget nederlag utan det är då vi lär oss. Anna får också en överraskande hälsning som får henne i tårar. God lyssning!

Avsnitt 71: Från Sveriges första Lärargala med bland annat årets gymnasielärare Hanna Orrling.  

​Denna vecka får en kort men stjärnsprakande presentation. I måndags ägde Sveriges första lärargala rum och i veckans pod möter vi bland annat galans stora vinnare Hanna Orrling, årets gymnasielärare 2016. Ni får även ta del av snacket bakom kulisserna, träffa Herman Katea Naim årets lärare inom digitalisering och Malin Larsson som blivit framröstad av våra lyssnare till Anna och Philips lärarpodcastpris. Varmt välkomna att ta del av vimlet, galan, stjärnglansen av dessa otroligt grymma lärare som hyllades på Nalen.

Avsnitt 70: Jonas Monsén - Förstelärare i specialpedagogik. "Stefan Löfven ring Jonas Monsén”  

Speciallärare, förstelärare i specialpedagogik och utvecklingsledare. Många strängar på sin lyra har dagens gäst Jonas Monsén, som jobbar på Fryshusets gymnasiesärskola. Dagens podcast är ett fullspäckat avsnitt där ni lyssnare får ta del av en fantastik verksamhet och en driven lärare. Jonas beskriver att ödmjukheten ä en av hans bästa sidor och det som gör honom till en grymt duktig lärare. Vi får även höra hur han med alla runt om eleverna byggt upp undervisningen, om hur vi kan hjälpa elever med speciella behov och hur vi kan inkludera dessa elever. I dagarna ska de äldsta eleverna ut på APL som både är en utmaning och en möjlighet. Ni bjuds även på värdefulla tips och reflektioner som alla i grundskolan och gymnasiet har stor nytta av.

Avsnitt 69 - Singapore Math - Roligt och otroligt spännande!  

Singapore Math är riktigt roligt OCH otroligt spännande. Denna vecka språkar vi med Josefine och Pia som tagit Singapore Math till Sverige. Men vad är då detta? På deras hemsida står det bland annat följande: " En internationellt framgångsrik metod för matematikundervisning.Singapore Math är baserad på Singapores kursplan i matematik och tar utgångspunkt i modern forskning kring inlärning och problemlösning. I Singapore Math lägger man stor vikt vid att skapa en förståelse för matematikens grunder på ett tidigt stadium. Teaching to Mastery tillåter elever att få en djupare förståelse för centrala begrepp och områden snarare än att lära sig regler och procedurer utantill" http://www.admeraeducation.se Vi kommer även att få bra tips och tankar, höra mer om varför man ska ha en textbok i matematik och hur det gick till när Josefine var med och höll i världens största matematiklektion och genom det ta nytt världsrekord!

Avsnitt 68 med årets geografilärare 2016 Åsa Colliander Celik  

Avsnitt 68 med årets geografilärare 2016 Åsa Colliander Celik by Anna och Philip

Avsnitt 67 om dyslexi med artisten Petter - ”Musik kan vara en brygga in till litteratur”  

" Musik kan vara en brygga in i litteraturen" så säger dagens gäst. Denna vecka kan vi stolt presentera artisten, låtskrivaren, föreläsaren och författaren Petter Alexis Askergren. Ämnet som vi berör, nämligen dyslexi, har förutom musiken varit något Petter rest runt och föreläst om. Ämnet läs- och skrivsvårigheter berör oss alla, antingen genom att vi har det själva, eller att elever i våra klasser har det. Oavsett ämne som vi undervisar i så är det vårt ansvar att se till att skolan blir meningsfull och att eleverna med läs-och skrivsvårigheter får den hjälp de behöver. ​Vi får även en inblick i de böcker han skrivit. Många bra tips utlovas i veckans podd, om ett viktigt ämne, med en fantastik person.

Avsnitt 66 om programmering,genus, idrott och hälsa med lärarna Jacqueline och Kalle.  

Hur jobbar du med genus i skolan? Är du medveten om hur dina handlingar påverkar elevernas syn på sig själva? Har du någonsin tänkt att det är bra om det är " jämt antal" när de ska dansa på idrotten eller jobba i grupp? För att reda ut det här träffar vi I veckans pod Kalle som undervisar i idrott och hälsa och Jaquelie som undervisar i SO/NO och teknik på Silverbäckens skola i Sollentuna. Vi möter två duktiga lärare, men en stor kunskap och medvetenhet om hur vi ska bemöta elever i skolan, för att de är just ELEVER, inte killar och tjejer. Det bjuds även på flera handfasta tips på hur vi som lärare kan agera mot våra elever i skolan, framför allt på idrotten och när vi jobbar med IKT/programmering/maker space, som går att tillämpa i hela skolans verksamhet. Trevlig lyssning önskar Anna och Philip!

Avsnitt 65 med Johan Wendt som grundat Mattecentrum och Kodcentrum.  

Den dummaste jävla idé som jag någonsin har hört är titeln på boken som dagens gäst skrivit. Denna vecka har vi äntligen fått sitta ner och samtala med en person som verkligen gör skillnad för tusentals elever i svensk skola varje dag. Johan Wendt startade 2008 den ideella föreningen Mattecentrum, som ger gratis läxhjälp i matematik till cirka 300 000 barn och 2011 grundade han även Mattecentrum i Danmark. Ni får även höra om när Johan 2014 bildade Kodcentrum, en ideell förening som lär barn och unga att programmera. Denna otroligt duktiga sociala entreprenör valdes 2012 även till Ashoka Fellow, det världsomspännande nätverket för ledande sociala entreprenörer och vi får ett nytt ansikte på vad en social entreprenör gör. Anna får även äntligen svar på vem Curly Bracket är och vad datalogiskt tänkande egentligen handlar om. Missa inte detta inspirerade avsnitt.

Avsnitt 64 med Sveriges bästa svensklärare 2016, Cecilia Peña  

Årets svensklärare enligt Svenska akademin är...Cecilia Peña!! Priset, som instiftades 1987 tilldelas lärare som genom sin gärning har stimulerat intresset hos unga människor för svenska språket och litteraturen och det kan vi verkligen understryka att Cecilia gör. Cecilia Peña är grundskolläraren som undervisar i svenska och engelska vid Nya Elementar i Bromma. Vi träffar henne en solig sommardag i Stockholm och samtalsämnet rör naturligtvis svenskområdet. Hon har varit lärare i 16 år, skrivit läromedel och säger själv att väcka lusten och nyfikenheten att läsa hos eleverna är det viktigaste i hennes arbete. Låt er inspireras i sommarens lugn, ladda batterierna inför hösten och lyssna till ett härligt avsnitt och få tips och idéer till höstterminen.

Avsnitt 63 med försteläraren, föreläsaren, författaren och bloggaren Magnus Blixt.  

Så här i Almedalstider, bjuder vi här på ett avsnitt många sett fram mot. Magnus Blixt, eller @blixtgordon13 som han går under på Twitter, är veckans gäst hos Anna och Philip. Han är yrkesverksam lärare, men har många fler strängar på sin lyra. Han kan förutom twittrare titulera sig som; förstelärare författare, föreläsare, bloggare, verksam inom facket, ledamot, folkdanser mm. Magnus är läraren som genom sin nyfikenhet och entusiasms testar på nya saker. Så var det även med starten på sin lärarkarriär som han berättar om i veckans pod. "Ska du inte skriva en bok ?" Sa någon, och så blev det även en bok. "Välkommen till verkligheten" blev resultatet och den har många i lärarvärlden läst. Men förutom att skiva har många av oss hört Magnus föreläsa om lärarledarskapet, arbetsro och skolmiljöer. Det får ni höra mer om i detta inspirerande avsnitt, samt en hel del tips på hur man kan göra undervisningen meningsfull, viktig och fantastisk! Vi avslutar med ett citat från Magnus om läraryrket som många av oss känner igen oss i: "Det är jobbigare än jag trodde, svårare än jag trodde och roligare än jag trodde.."

62: Sveriges bästa lärare 2016 Camilla Askebäck Diaz  

Hör upp alla sommarlovsfirare! Vi har spetsat till veckans avsnitt med skolans Zlatan, vinnare av Lärarpriset 2016, Camilla Askebäck Diaz. Camilla är matematik och NO-lärare för årskurs 8 samt förstelärare i digitala verktyg på Södermalmsskolan i Stockholm. Vid sidan om sin lärarroll håller Camilla i föreläsningar och workshops kring IKT-verktyg, hon är även aktuell med boken ”Surfplatta i undervisningen”. I veckans avsnitt pratar vi om digitala verktyg och ger även tips till undervisningen i NO och matematik. Vi diskuterar dessutom vikten av att pröva nya saker som lärare samt att lita på elevernas inre driv. Den utmärkelse som Camilla har fått pratar vi självklart också om, juryns motivering för varför just hon skulle få priset var: Med sin förmåga att utveckla nyskapande och inspirerande lektioner i matematik och naturvetenskap hjälper hon alla elever att nå sin fulla potential. Med pedagogisk skicklighet förklarar hon svåra processer och koncept genom moderna metoder anpassade efter den digitala verklighet som dagens unga lever i. Trevlig sommarkväll! Anna och Philip

61: Entreprenöriellt lärande och internationellt utbyte med Emelie som undervisar i tyska och SO.  

Denna vecka har vi nöjet att träffa en förstelärare i entreprenöriellt lärande och internationellt utbyte. Emelie Hahn är även lärare i tyska och SO-ämnena på S:t Ilian i Enköping. Hon har blivit Nominerad till Guldäpplet 2015 och föreläser om entreprenöriellt lärande och internationellt utbyte. Vi får i veckans avsnitt höra hur hon arbetat med internationella projekt genom eTwinning, om en partnerskola i Berlin och hur eleverna i tyska samarbetar med de tyska ungdomarna i skolans vardag och även genom besök besök i Berlin. Emelie arbetar aktivt för att höja tyskans status och för att få fler att vilja läsa tyska. Från grupper om cirka tio elever i varje årskurs är det sedan flera år mellan sextio -sjuttio elever som vill läsa tyska varje år. Inte nog om det hon har även utvecklat digitala undervisningsresurser i alla moderna språk samt ”DigiDeutsch” – ett koncept för fjärrundervisning i tyska. http://schooltool.solita.se/ Det här är ett avsnitt späckat av bra tips och idéer för språk och SO- lärare, men även för de som funderat på att starta upp ett EU-projekt, eller e-Twinning. Om ni vill ta del av ännu mer som Emelie har gjort kan ni kika på SchoolTool, där hon utvecklat "En resa i SO med Analfabeten som kunde räkna och digitala verktyg” för årskurs 7-9 – en undervisningsresurs som täcker allt centralt innehåll i alla fyra So-ämnen, där eleverna får öva på alla förmågor många gånger och som även förstärker förmågorna ibland annat svenska.

Avsnitt 60 med lärarvikaren och podcast-stjärnan Fredrik Wikingsson  

Denna vecka möter vi en mycket rutinerad poddare, närmare bestämt Fredrik Wikingsson. Vad många dock inte vet så har Fredrik även arbetat som lärarvikarie under 90-talet. Hör ett inspirerande snack om hur nytt blod och temporära brytningar av rutiner i klassrummet kan inspirera eleverna, hyllningar till lärarkåren samt hur poddande i skolan kan skapa framtida duktiga berättare. Inte att glömma heller projektet som ledde till den tankeväckande filmen Trevligt Folk som han var delaktig i. En film som idag har visats i många klassrum runt om i landet och skapat viktiga diskussioner om integration.

Avsnitt 59 med Beata Kull, grundare av Sveriges första lärargala.  

Avsnitt 59 med Beata Kull, grundare av Sveriges första lärargala. by Anna och Philip

0:00/0:00
Video player is in betaClose