Anna och Philips lärarpodcast

Anna och Philips lärarpodcast

Sweden

Här är vi, Anna och Philip, två lärare som vågar tänka nytt. Syftet med vår podcast är att sprida det positiva i skolan. Idag får vi höra så mycket negativa saker om skolan, så vi tänkte ändra på den trenden! NU är det dags att skryta om skolan och alla fantastiska människor som på ett eller annat sätt har med skolan att göra. I vår podcast kommer vi att intervjua lärare, pedagoger, utvecklingsledare, politiker, skolverket och andra inspirerande människor, som på ett eller annat sätt gör skillnad.

Episodes

Avsnitt 84 Malmöläraren Kim Sjöberg om ”Att skriva sig till läsning", ledarskap och Öppetklassrum.se  

Avsnitt 84 Malmöläraren Kim Sjöberg om ”Att skriva sig till läsning", ledarskap och Öppetklassrum.se by Anna och Philip

Avsnitt 83 - Livepodden från SETT syd i Malmö med läraren Fredrik Sandström.  

Avsnitt 83 - Livepodden från SETT syd i Malmö med läraren Fredrik Sandström. by Anna och Philip

Avsnitt 82 med läraren/forskaren Annika, skolutvecklaren Johan och lärmiljöexperten Peter Lippman.  

Avsnitt 82 med läraren/forskaren Annika, skolutvecklaren Johan och lärmiljöexperten Peter Lippman. by Anna och Philip

Avsnitt 81 med Författaren, föreläsaren, språkläraren och IKT - Pedagogen Sara Bruun  

Avsnitt 81 med Författaren, föreläsaren, språkläraren och IKT - Pedagogen Sara Bruun by Anna och Philip

Avsnitt 80 med fritidspedagogen Gustav Sundh, årets pedagog i Stockholm 2016  

Avsnitt 80 med fritidspedagogen Gustav Sundh, årets pedagog i Stockholm 2016 by Anna och Philip

Avsnitt 79 - Formativ bedömning med förstelärarna Carin och Inna.  

Avsnitt 79 - Formativ bedömning med förstelärarna Carin och Inna. by Anna och Philip

Avsnitt 78 med Kjell Enhager, Sveriges vassaste coach inom ledarskap "Jag har inte lärt mig ÄN"  

Avsnitt 78 med Kjell Enhager, Sveriges vassaste coach inom ledarskap "Jag har inte lärt mig ÄN" by Anna och Philip

Avsnitt 77Järvaskolan "Vi har sett de här områdena som områden med stora potentialer”  

Avsnitt 77Järvaskolan "Vi har sett de här områdena som områden med stora potentialer” by Anna och Philip

Avsnitt 76 med Frida Monsén om digital kompetens, lärarens status och Gamification  

Avsnitt 76 med Frida Monsén om digital kompetens, lärarens status och Gamification by Anna och Philip

Avsnitt 75 med Magister Jimmy om ämnesintegrering, kollegialt lärande och IT i undervisningen.  

Avsnitt 75 med Magister Jimmy om ämnesintegrering, kollegialt lärande och IT i undervisningen. by Anna och Philip

Avsnitt 74 med idrottsläraren, försteläraren och Champions league-vinnaren L-G  Skoog.  

Vi brinner för att träffa och lyfta fram kompetenta pedagoger och den här veckan är det inget undantag. Denna vecka träffar vi L-G Skoog, som efter 20 år som militär bestämde sig för att skola om sig till idrottslärare. Lyssna till hur han använder sig av språket i ämnet i idrott och hälsa, hans tankar om vad ett gott ledarskap är, relationsbygge och hur han får med sig alla elever oavsett nivå på banan. Han har även hunnit med att vinna Champions League med Umeå IK två gånger, där han varit involverad som fystränare. Hör om Philips lycka när han äntligen får prata fotboll igen och är det någon skillnad på att träna högstadieelever mot världens bästa fotbollsspelare Marta?

Avsnitt 73 med Ulf Stark som är en av Sveriges främsta barn och ungdomsförfattare.  

Denna vecka träffar vi den mycket framgångsrika författaren Ulf Stark. Med böcker som ”Kan du vissla Johanna" och Dårfinkar & dönickar tog han landet med storm. Ulf har hundratals titlar bakom sig och har även skrivit läromedel länge. Nu är han aktuell med Livet i Bokstavslandet, inspirerat från UR:s Tv-serie. Förutom det pratar vi om hur vi väcker läslusten och skrivglädjen i skolan. Ett legendariskt skryt från Ulf utlovas och vi får även höra lite mer om tankarna bakom läromedlet men även om hur Anna färdas bakåt i tiden till första klass. Vår fantastiska samarbetspartner Läromedelsförlaget Liber skickar denna vecka med ett hett erbjudande. Spana in följande sida: www.liber.se/annaochphilip

Avsnitt 72 med läraren Teresa Leijonhufvud, skaparen av succébloggen "mitt lilla klassrum på nätet"  

Vi brinner för att lyfta fram pedagoger som gör stor skillnad för svensk skola och denna vecka är inget undantag. Denna vecka träffar vi Teresa Leijonhufvud som dagligen gör stor skillnad för svensk skola genom att dela med sig av goda undervisningstips och det gör hon via via bloggen http://mittlillaklassrum.weebly.com. Teresa är för närvarande lärare för en årskurs 2:a som hon har följt sedan förskoleklass. Hör om hur hon redan i förskoleklass arbetade med att stärka gruppen, arbeta med ”svåra” begrepp från läroplan så att eleverna redan i tidig ålder får med sig rätt begrepp och varför hon brinner för att dela med sig av tankar och idéer. Även Grovingminds är något som ligger henne varmt om hjärtat och att något är jobbigt och svårt är inget nederlag utan det är då vi lär oss. Anna får också en överraskande hälsning som får henne i tårar. God lyssning!

Avsnitt 71: Från Sveriges första Lärargala med bland annat årets gymnasielärare Hanna Orrling.  

​Denna vecka får en kort men stjärnsprakande presentation. I måndags ägde Sveriges första lärargala rum och i veckans pod möter vi bland annat galans stora vinnare Hanna Orrling, årets gymnasielärare 2016. Ni får även ta del av snacket bakom kulisserna, träffa Herman Katea Naim årets lärare inom digitalisering och Malin Larsson som blivit framröstad av våra lyssnare till Anna och Philips lärarpodcastpris. Varmt välkomna att ta del av vimlet, galan, stjärnglansen av dessa otroligt grymma lärare som hyllades på Nalen.

Avsnitt 70: Jonas Monsén - Förstelärare i specialpedagogik. "Stefan Löfven ring Jonas Monsén”  

Speciallärare, förstelärare i specialpedagogik och utvecklingsledare. Många strängar på sin lyra har dagens gäst Jonas Monsén, som jobbar på Fryshusets gymnasiesärskola. Dagens podcast är ett fullspäckat avsnitt där ni lyssnare får ta del av en fantastik verksamhet och en driven lärare. Jonas beskriver att ödmjukheten ä en av hans bästa sidor och det som gör honom till en grymt duktig lärare. Vi får även höra hur han med alla runt om eleverna byggt upp undervisningen, om hur vi kan hjälpa elever med speciella behov och hur vi kan inkludera dessa elever. I dagarna ska de äldsta eleverna ut på APL som både är en utmaning och en möjlighet. Ni bjuds även på värdefulla tips och reflektioner som alla i grundskolan och gymnasiet har stor nytta av.

Avsnitt 69 - Singapore Math - Roligt och otroligt spännande!  

Singapore Math är riktigt roligt OCH otroligt spännande. Denna vecka språkar vi med Josefine och Pia som tagit Singapore Math till Sverige. Men vad är då detta? På deras hemsida står det bland annat följande: " En internationellt framgångsrik metod för matematikundervisning.Singapore Math är baserad på Singapores kursplan i matematik och tar utgångspunkt i modern forskning kring inlärning och problemlösning. I Singapore Math lägger man stor vikt vid att skapa en förståelse för matematikens grunder på ett tidigt stadium. Teaching to Mastery tillåter elever att få en djupare förståelse för centrala begrepp och områden snarare än att lära sig regler och procedurer utantill" http://www.admeraeducation.se Vi kommer även att få bra tips och tankar, höra mer om varför man ska ha en textbok i matematik och hur det gick till när Josefine var med och höll i världens största matematiklektion och genom det ta nytt världsrekord!

Avsnitt 68 med årets geografilärare 2016 Åsa Colliander Celik  

Avsnitt 68 med årets geografilärare 2016 Åsa Colliander Celik by Anna och Philip

Avsnitt 67 om dyslexi med artisten Petter - ”Musik kan vara en brygga in till litteratur”  

" Musik kan vara en brygga in i litteraturen" så säger dagens gäst. Denna vecka kan vi stolt presentera artisten, låtskrivaren, föreläsaren och författaren Petter Alexis Askergren. Ämnet som vi berör, nämligen dyslexi, har förutom musiken varit något Petter rest runt och föreläst om. Ämnet läs- och skrivsvårigheter berör oss alla, antingen genom att vi har det själva, eller att elever i våra klasser har det. Oavsett ämne som vi undervisar i så är det vårt ansvar att se till att skolan blir meningsfull och att eleverna med läs-och skrivsvårigheter får den hjälp de behöver. ​Vi får även en inblick i de böcker han skrivit. Många bra tips utlovas i veckans podd, om ett viktigt ämne, med en fantastik person.

Avsnitt 66 om programmering,genus, idrott och hälsa med lärarna Jacqueline och Kalle.  

Hur jobbar du med genus i skolan? Är du medveten om hur dina handlingar påverkar elevernas syn på sig själva? Har du någonsin tänkt att det är bra om det är " jämt antal" när de ska dansa på idrotten eller jobba i grupp? För att reda ut det här träffar vi I veckans pod Kalle som undervisar i idrott och hälsa och Jaquelie som undervisar i SO/NO och teknik på Silverbäckens skola i Sollentuna. Vi möter två duktiga lärare, men en stor kunskap och medvetenhet om hur vi ska bemöta elever i skolan, för att de är just ELEVER, inte killar och tjejer. Det bjuds även på flera handfasta tips på hur vi som lärare kan agera mot våra elever i skolan, framför allt på idrotten och när vi jobbar med IKT/programmering/maker space, som går att tillämpa i hela skolans verksamhet. Trevlig lyssning önskar Anna och Philip!

Avsnitt 65 med Johan Wendt som grundat Mattecentrum och Kodcentrum.  

Den dummaste jävla idé som jag någonsin har hört är titeln på boken som dagens gäst skrivit. Denna vecka har vi äntligen fått sitta ner och samtala med en person som verkligen gör skillnad för tusentals elever i svensk skola varje dag. Johan Wendt startade 2008 den ideella föreningen Mattecentrum, som ger gratis läxhjälp i matematik till cirka 300 000 barn och 2011 grundade han även Mattecentrum i Danmark. Ni får även höra om när Johan 2014 bildade Kodcentrum, en ideell förening som lär barn och unga att programmera. Denna otroligt duktiga sociala entreprenör valdes 2012 även till Ashoka Fellow, det världsomspännande nätverket för ledande sociala entreprenörer och vi får ett nytt ansikte på vad en social entreprenör gör. Anna får även äntligen svar på vem Curly Bracket är och vad datalogiskt tänkande egentligen handlar om. Missa inte detta inspirerade avsnitt.

0:00/0:00
Video player is in betaClose