Anna och Philips lärarpodcast

Anna och Philips lärarpodcast

Sweden

Här är vi, Anna och Philip, två lärare som vågar tänka nytt. Syftet med vår podcast är att sprida det positiva i skolan. Idag får vi höra så mycket negativa saker om skolan, så vi tänkte ändra på den trenden! NU är det dags att skryta om skolan och alla fantastiska människor som på ett eller annat sätt har med skolan att göra. I vår podcast kommer vi att intervjua lärare, pedagoger, utvecklingsledare, politiker, skolverket och andra inspirerande människor, som på ett eller annat sätt gör skillnad.

Episodes

Avsnitt 100 - En Hyllning Till Hans Rosling och hans Stiftelse Gapminder.  

Avsnitt 100 - En Hyllning Till Hans Rosling och hans Stiftelse Gapminder. by Anna och Philip

Avsnitt 99 med kommunikatören och artisten Navid Modiri.  

Föreläsare, sommarpratare, kommunikatör, artist, samtalsaktivist och en blivande författare. Denna vecka träffar vi härliga Navid Modiri. Hör om 100 sätt att träna ditt civilkurage, hans resa när samtalsaktivisterna besökt skolor, vilken skillnad gör deras besök och hur är det att vara mellanför? Denna veckas podd är en podd som alla bör lyssna på, reflektera över och samtala om. Hur pratar du med en person som inte tycker som du gör och tänk om fler kunde samtala och vara beredda på att förändra, både sig och hur man ser på sig själv.

Avsnitt 98 med ämnesläraren Cissi Söderlund som skapar rika uppgifter.  

Denna vecka språkar vi med den otroligt drivna läraren Cissi Söderlund som undervisar i svenska och engelska. Lyssna till hennes brinnande intresse för frågor gällande värdegrund med utgångspunkt från World’s Children’s Prize och hur det gagnat hennes elever. Hör om hur det gick till när hennes elever samarbetade med elever från Uganda och hur kan man väva in inprincip varje ämne i ett projekt genom ett Entreprenöriellt arbets- och förhållningssätt? Svaret får ni i veckans avsnitt! God lyssning! Anna och Philip .

Avsnitt 97 med läraren Germund Sellgren från Världsnaturfonden WWF.  

I veckans avsnitt tar vi upp ett otroligt viktigt ämne som rör oss alla, nämligen VÅR PLANET! Vi gästas av ingen mindre än läraren Germund Sellgren som arbetar som ansvarig för utbildningsfrågor på Världsnaturfonden. Avsnittet handlar om goda exempel på hur skolor kan arbeta med hållbar utveckling, Earth hour och hur vi som arbetar i skolan kan få hjälp av Världsnaturfonden i de här viktiga frågorna. Ni får även höra när Germound delar med sig av hur han själv arbetat med utomhuspedagogik och friluftsliv.

Avsnitt 96 med lärarna och föreläsarna Gunilla och Lisa  

Denna vecka har vi äran att språka med lärarna och föreläsarna Gunilla och Lisa. Lyssna till hur de arbetar med varierad undervisning och magiska matematiksånger. De berättar även vad matematikkalas är och dessutom hur de inspireras av Melodifestivalen. Ni får också höra om hur man kan arbeta med olika digitala verktyg, varför och hur det främjar till måluppfyllelse. Det och mycket mer, tex hur fredagsmys kan bli fredagsfys, får ni ta del av i veckans avsnitt!

Avsnitt 95 med Anders Randler. "Det kanske är dags att utbilda ämneslärare i programmering”  

Denna vecka gästas podden äntligen av en härlig Gotlänning, eller rättare sagt en halvtokig mattenörd som gästen själv beskriver sig. Veckans gäst är ingen mindre än läraren och föreläsaren Anders Randler, som förutom att ha föreläst i London även åkt runt och predikat matematik och programmering på Gotland för Gotlands årskurs 9:or. Lyssna tills hans stora intresse för programmering, när vi reder ut vad datalogiskt tänkande innebär, hur Anders använder sig av iTunes U, iBooks Author och hur får vi in programmering i i ämnet idrott och hälsa.

Avsnitt 94 med gymnasieministern Anna Ekström  

Denna vecka hänger vi för tredje gången i regeringens korridorer. Hör gymnasieminister Anna Ekströms tankar om vad hon vill ha kvar i svensk skola, vad hon vill förändra, ett gripande skolbesök och ett härligt skryt om hennes styrkor som minister. Vi reder även ut om det verkligen var den ”riktiga” Stefan Löfven som ringde henne och frågade om hon ville bli den nya gymnasieministern. Sist men inte minst!! Missa inte världenspremiären av vår nya Jingel som är skriven av härliga läraren och musikern Jimmy Askelius.

Avsnitt 93 - Vad är det egentligen som händer i London under BETT-veckan?  

Avsnitt 93 - Vad är det egentligen som händer i London under BETT-veckan? by Anna och Philip

Avsnitt 92 med Anders Enström -Hur kan få eleverna att tycka att undervisningen är lite roligare?  

Den här veckan träffar vi högstadieläraren Anders Enström som förutom att undervisa reser landet runt och föreläser om fördelen med digitala verktyg och hur undervisningen kan bli meningsfull och kreativ för eleverna. Hör om goda bedömningsknep om hur man kan tänka om man inte har prov som metod i bedömning och istället låter lektionerna i sig vara ett tillfälle för formativ bedömning. Vi får även lyssna till 3 tips, spännande projekt och vad Anders vill bevara och förvara i svensk skola.

Avsnitt 91 med Anna Kaya, vinnaren av Guldäpplets särskilda pris 2016.  

Avsnitt 91 med Anna Kaya, vinnaren av Guldäpplets särskilda pris 2016. by Anna och Philip

90: Digitala verktyg, god undervisning och om läraryrket med språk och IKT-pedagogen Patricia Diaz.  

90: Digitala verktyg, god undervisning och om läraryrket med språk och IKT-pedagogen Patricia Diaz. by Anna och Philip

89: Språkläraren Emma Brandberg är aktuell med ett läromedel för läsning riktat till sva-elever.  

89: Språkläraren Emma Brandberg är aktuell med ett läromedel för läsning riktat till sva-elever. by Anna och Philip

Avsnitt 88: Försteläraren Jenny Edvardsson. ”Från lärare till rektor och tillbaka som lärare igen”.  

Avsnitt 88: Försteläraren Jenny Edvardsson. ”Från lärare till rektor och tillbaka som lärare igen”. by Anna och Philip

87: Ett språkutvecklande arbetssätt för nyanlända elever och elever med svenska som modersmål.  

I årets julavsnitt har vi äran att språka med lärarna Eva Lundström och Sara Nilsson. I det här avsnittet kommer ni att få ta del av hur de tänker kring hur vi pedagoger kan arbeta språkutvecklande i samtliga ämnen, med såväl nyanlända elever som elever med svenska som modersmål. Lyssna även till framgångsrika grupparbeten, hur de arbetar med den kommunikativa förmågan, begreppsliga förmågan, visuellt arbetsätt och med det abstrakta tänkandet. De tipsar om arbetsmaterialet Start NO och matematik för elever med svenska som andraspråk och de berättar även hur deras tankar går kring hur vi pedagoger kan möta nyanlända elever som varit med om traumatiska upplevelser. God jul och njut av julledigheten! Anna och Philip

Avsnitt 86: "En läsande klass" och "Livet i Bokstavslandet"  med Marie Trapp och Marika Nylund Ek.  

Avsnitt 86: "En läsande klass" och "Livet i Bokstavslandet" med Marie Trapp och Marika Nylund Ek. by Anna och Philip

Avsnitt 85 med Guldäpplevinnaren 2016 Jonas Hall.  

Vi tycker om priser, inte nödvändigtvis för att det går att tävla i vem som är den "bästa" läraren, utan för att skolan uppmärksammas! I en rad av kloka, duktiga, spännande pedagoger vi träffat har dagens avsnitt guldkant, i form av Guldäpplevinnaren 2016. Lyssna till hur matematik och fysikläraren Jonas Hall arbetar och hur IKT blivit en naturlig del i vardagen. Vi får även höra om hur unga kan lockas in i denna magiska värld och om hur en lärare i Peking kom att hamna i klassrummet i Norrtälje via en robot. Tjing! Anna & Philip

Avsnitt 84 Malmöläraren Kim Sjöberg om ”Att skriva sig till läsning", ledarskap och Öppetklassrum.se  

Även den här veckan befinner vi oss i Malmö och vi träffar ingen mindre än läraren Kim Sjöberg, grundaren till den populära bloggen och facebook-sidan Öppet klassrum. Lyssna till denna entusiastiska lågstadielärare och hör om hur hon bland annat arbetar med ASL, Att skriva sig till läsning. Vi får även lyssna vad ett tydligt ledarskap är, hur man kan inspirera elever och väcka deras lust och glädje. Vi samtalar även om en mångkulturell skola och deras utmaningar och hur vi kan inspirera eleverna med en trivssam klassrumsmiljö.

Avsnitt 83 - Livepodden från SETT syd i Malmö med läraren Fredrik Sandström.  

"Min undervisning, den måste vara stark, eleverna måste bli berörda” säger Fredrik. Äntligen är dagen kommen då vi fick möjligheten att spela in en livepodd. Vi reste till Malmö för att hänga på scenen och där fick möjligheten att intervjua läraren Fredrik Sandström, som har undervisat i nästan samtliga ämnen. Lyssna till hans tankar och tips om bland annat Lektionsbanken. Hör om hur Fredrik hämtar inspiration från diskrimineringsgrunder, etnicitet, religion, sexualitet funktionshinder, då det har visat sig att eleverna blivit starkt berörda av de frågorna. Hör om gripande miniskrivprojektet ”förbjuden kärlek” , formativ bedömning, delaktiga elever IKT och projekt i Google Dokument. Med vänlig hälsning, Anna och Philip

Avsnitt 82 med läraren/forskaren Annika, skolutvecklaren Johan och lärmiljöexperten Peter Lippman.  

Denna vecka möter vi tre gäster som samtliga kommer att föreläsa på BETT i London i januari. Lyssna till läraren och forskaren Annika Agélii Genlott som är expert på modellen STL ( Skriva sig till lärande) som pratar om hur den digitala tekniken påverkar skolan. Missa inte heller mötet med skolutvecklaren och läraren Johan Lindström och sist men inte minst intervjun med Peter Lippman, inrest från Australien som talar om läromiljöer och vikten av HUR det ser ut där vi lär oss och varför vi lär oss mer i vissa typer av miljöer. Hoppas ni diggar dem lika mycket som vi! Allt gott, Anna och Philip

Avsnitt 81 med Författaren, föreläsaren, språkläraren och IKT-Pedagogen Sara Bruun  

Ett härligt möte på skolforum med många skratt. Vi träffar denna vecka Sara Bruun. En lärare med många strängar på sin lyra. Som språklärare och kommunövergripande IT pedagog i Höör får vi denna vecka en boost på många plan. Språk, IT, entreprenöriellt lärande, betyg, bedömning och mycket mer. Vi bjuds på skratt och många bra och praktiska tips, vi får även höra lite om hennes nya bok som släpps i dagarna. Allt gott, ​Anna och Philip!

0:00/0:00
Video player is in betaClose