Anna och Philips lärarpodcast

Anna och Philips lärarpodcast

Sweden

Här är vi, Anna och Philip, två lärare som vågar tänka nytt. Syftet med vår podcast är att sprida det positiva i skolan. Idag får vi höra så mycket negativa saker om skolan, så vi tänkte ändra på den trenden! NU är det dags att skryta om skolan och alla fantastiska människor som på ett eller annat sätt har med skolan att göra. I vår podcast kommer vi att intervjua lärare, pedagoger, utvecklingsledare, politiker, skolverket och andra inspirerande människor, som på ett eller annat sätt gör skillnad.

Episodes

Avsnitt 113 med försteläraren/VFU-handledaren Annelie Fitger.  

Hur tar man emot lärarstudenter och hur kan du bemöta dem samtidigt som du som lärare reflekterar över din egen undervisning? Det är en frågeställning som kommer att besvaras väl av veckans gäst Annelie Finger! I veckans podd talar vi bland annat om fördelarna med att arbeta på en Övningsskola, vad Annelie skulle ta tag i om hon blev Utbildningsminister, varför en fd elitgymnast valde att bli lärare och missa inte hennes speciella och galet fina hälsning om vad hon vill bevara i svensk skola! Glad midsommar!!

Avsnitt 112 med Nina Cronee, läraren bakom #Cooltmedkunskap  

Avsnitt 112 med Nina Cronee, läraren bakom #Cooltmedkunskap by Anna och Philip

111: Hur bemöter vi elever i svensk skola som inte vet om de får stanna kvar i landet?  

111: Hur bemöter vi elever i svensk skola som inte vet om de får stanna kvar i landet? by Anna och Philip

Avsnitt 110 - Inför Lärargalan den 4:e september på Berns!  

Avsnitt 110 - Inför Lärargalan den 4:e september på Berns! by Anna och Philip

Avsnitt 109 med läraren Maria Wiman, prisad som årets punkare inom skolsverige 2017.  

Avsnitt 109 med läraren Maria Wiman, prisad som årets punkare inom skolsverige 2017. by Anna och Philip

Avsnitt 108 - IKT och slöjd med läraren Leif Blomqvist.  

Avsnitt 108 - IKT och slöjd med läraren Leif Blomqvist. by Anna och Philip

Avsnitt 107 med läraren Annika Sjödahl som undervisar i svenska och engelska.  

Avsnitt 107 med läraren Annika Sjödahl som undervisar i svenska och engelska. by Anna och Philip

Avsnitt 106 med kriminologen Maria Dufva.  

Avsnitt 106 med kriminologen Maria Dufva. by Anna och Philip

Avsnitt 105: SVA-läraren Åsa Sebelius berättar om framgångsreceptet med nyanlända elever.  

Att undervisa i genrepedagogik, språkutvecklande med nyanlända elever har sina utmaningar. Denna vecka träffar vi Åsa Sebelius, sva-läraren som började skriva de läromedlen hon själv hade behövt. Vi samtalar bland annat om nyanlända, svenska som andraspråk och hur vi ger alla elever de bästa förutsättningarna för att lyckas!

Avsnitt 104 - Kodsnack med Lisa Söderlund och Viktor Sebes.  

Avsnitt 104 - Kodsnack med Lisa Söderlund och Viktor Sebes. by Anna och Philip

Avsnitt 103 med Anna Sjölund från Autismpedagogik.  

Avsnitt 103 med Anna Sjölund från Autismpedagogik. Fler ska veta mer om autism, tycker Anna Sjölund, prisad av Autism- och Aspergerförbundet. Som lärare kommer du möta elever som behöver anpassningar, men i detta behöver du själv utbildning och förståelse. I veckans avsnittet tar Anna Sjölund upp det som ännu inte ingår i lärarutbildningen, men som alla av oss stött på i våra elevgrupper. Anna Sjölund är pedagogen, föreläsaren och författaren som ger oss mängder av tips, tankar och förslag till hur vi kan bemöta elever med autism och adhd. GLAD PÅSK! Anna och Philip

Avsnitt 102 med läraren Beppe Singer, årets folkbildare 2011.  

Äntligen gästar läraren, programledaren, författaren och årets folkbildare 2011 podcasten! Veckans gäst är ingen mindre än Beppe Singer, pedagogen som älskar att använda sig av experiment och saker som smäller, inte för att alla ska lära sig kemi, utan för de viktigaste budskapen "Att våga vara sig själv", "att våga säga fel och våga tro på sig själv": Han uttrycker även att han vill vara en tröst i mörkret för alla som tror att matematik hänger i hop med intelligens. Alla kan lära sig detta, därav hans engagemang bakom" Beppematik" och till Mattecentrum.

Avsnitt 101 med legendaren Barbro Westlund  

Denna vecka gästas podden av en lärare som kom att bli en av de främsta inom sitt område. Podden gästas äntligen av Barbro Westlund som idag arbetar vid Stockholms Universitet med läs- och skrivutveckling vid institutionen för språkdidaktik. Hon har även författat flera uppmärksammade böcker som rör aktiv läsförståelseundervisning, bland annat "Att undervisa i läsförståelse" och varit mycket involverad i "Läslyftet". Missa inte när vi språkar om lärarollen, bedömning, läsning, PISA, höga förväntningar, lärares status och mycket mer. Det här är helt enkelt ett avsnitt du inte vill missa. God lyssning!

Avsnitt 100 - En hyllning till Hans Rosling och hans stiftelse Gapminder.  

Denna vecka firar vi 100 avsnitt!!! Vi firar livet, framgång, utveckling och alla fantastiska personer som vi har träffat, men vi hyllar även de personer vi inte hann träffa. Denna veckas hyllning går till vår tids folkbildare Hans Rosling! En otroligt viktig person för vårt samhälle OCH i skolan. Tyvärr hann vi inte träffa Hans Rosling men vi tillägnar vårt 100:e avsnittet till honom, till factfulness och korrekt information om världen. Lyssna till lärarna Olof och Micke som idag arbetar på stiftelsen Gapminder som reser runt i skolor, föreläser och sprider Roslings anda vidare.

Avsnitt 99 med kommunikatören och artisten Navid Modiri.  

Föreläsare, sommarpratare, kommunikatör, artist, samtalsaktivist och en blivande författare. Denna vecka träffar vi härliga Navid Modiri. Hör om 100 sätt att träna ditt civilkurage, hans resa när samtalsaktivisterna besökt skolor, vilken skillnad gör deras besök och hur är det att vara mellanför? Denna veckas podd är en podd som alla bör lyssna på, reflektera över och samtala om. Hur pratar du med en person som inte tycker som du gör och tänk om fler kunde samtala och vara beredda på att förändra, både sig och hur man ser på sig själv.

Avsnitt 98 med ämnesläraren Cissi Söderlund som skapar rika uppgifter.  

Denna vecka språkar vi med den otroligt drivna läraren Cissi Söderlund som undervisar i svenska och engelska. Lyssna till hennes brinnande intresse för frågor gällande värdegrund med utgångspunkt från World’s Children’s Prize och hur det gagnat hennes elever. Hör om hur det gick till när hennes elever samarbetade med elever från Uganda och hur kan man väva in i princip varje ämne i ett projekt genom ett Entreprenöriellt arbets- och förhållningssätt? Svaret får ni i veckans avsnitt! God lyssning! Anna och Philip .

Avsnitt 97 med läraren Germund Sellgren från Världsnaturfonden WWF.  

I veckans avsnitt tar vi upp ett otroligt viktigt ämne som rör oss alla, nämligen VÅR PLANET! Vi gästas av ingen mindre än läraren Germund Sellgren som arbetar som ansvarig för utbildningsfrågor på Världsnaturfonden. Avsnittet handlar om goda exempel på hur skolor kan arbeta med hållbar utveckling, Earth hour och hur vi som arbetar i skolan kan få hjälp av Världsnaturfonden i de här viktiga frågorna. Ni får även höra när Germound delar med sig av hur han själv arbetat med utomhuspedagogik och friluftsliv.

Avsnitt 96 med lärarna och föreläsarna Gunilla och Lisa  

Denna vecka har vi äran att språka med lärarna och föreläsarna Gunilla och Lisa. Lyssna till hur de arbetar med varierad undervisning och magiska matematiksånger. De berättar även vad matematikkalas är och dessutom hur de inspireras av Melodifestivalen. Ni får också höra om hur man kan arbeta med olika digitala verktyg, varför och hur det främjar till måluppfyllelse. Det och mycket mer, tex hur fredagsmys kan bli fredagsfys, får ni ta del av i veckans avsnitt!

Avsnitt 95 med Anders Randler. "Det kanske är dags att utbilda ämneslärare i programmering”  

Denna vecka gästas podden äntligen av en härlig Gotlänning, eller rättare sagt en halvtokig mattenörd som gästen själv beskriver sig. Veckans gäst är ingen mindre än läraren och föreläsaren Anders Randler, som förutom att ha föreläst i London även åkt runt och predikat matematik och programmering på Gotland för Gotlands årskurs 9:or. Lyssna tills hans stora intresse för programmering, när vi reder ut vad datalogiskt tänkande innebär, hur Anders använder sig av iTunes U, iBooks Author och hur får vi in programmering i i ämnet idrott och hälsa.

Avsnitt 94 med gymnasieministern Anna Ekström  

Denna vecka hänger vi för tredje gången i regeringens korridorer. Hör gymnasieminister Anna Ekströms tankar om vad hon vill ha kvar i svensk skola, vad hon vill förändra, ett gripande skolbesök och ett härligt skryt om hennes styrkor som minister. Vi reder även ut om det verkligen var den ”riktiga” Stefan Löfven som ringde henne och frågade om hon ville bli den nya gymnasieministern. Sist men inte minst!! Missa inte världspremiären av vår nya Jingel som är skriven av härliga läraren och musikern Jimmy Askelius.

0:00/0:00
Video player is in betaClose