Anna och Philips lärarpodcast

Anna och Philips lärarpodcast

Sweden

Här är vi, Anna och Philip, två lärare som vågar tänka nytt. Syftet med vår podcast är att sprida det positiva i skolan. Idag får vi höra så mycket negativa saker om skolan, så vi tänkte ändra på den trenden! NU är det dags att skryta om skolan och alla fantastiska människor som på ett eller annat sätt har med skolan att göra. I vår podcast kommer vi att intervjua lärare, pedagoger, utvecklingsledare, politiker, skolverket och andra inspirerande människor, som på ett eller annat sätt gör skillnad.

Episodes

Avsnitt 121: Frökapslar, lavar och kommunikativ matematik med läraren Anette Hägglund.  

Hur väcker du intresset kring frökapslar och lavar? Eller hur utvecklar du en kommunikativ förmåga inom matematiken? Detta är något som veckans gäst Anette Hägglund som undervisar i matematik, teknik och No har stenkoll på! Vi talar även om vitsen med och vikten av kollegialt lärande och en kollegial organisation, men veckans avsnitt börjar med att vi fiskar kräftor hemma hos dagens gäst.

Avsnitt 120 med läraren Emma Nääs som har svart bälte I globala samarbeten!  

"With a friend in as many countries as possible around the world - its harder to start a war". Veckans gäst har svart bälte i globala relationer i den bemärkelsen att hennes elever ofta arbetar med verkliga mottagare världen över! Så här när skolan startar bjuder vi på ett fullspäckat avsnitt med läraren Emma Nääs som undervisar i SV/SO och Engelska på mellanstadiet och som tillsammans med sina elever "rest" jorden runt. Emma brinner för globala samarbeten, hållbar utveckling och digitala verktyg och i veckans avsnitt får ni ta del av mängder med goda tips på hur undervisningen blir magisk och missa inte vilket hedrande samtal som Emma fick på tåget upp till Stockholm. ​ Emma Nääs meriter: Vinnare av European Language Label 2015, Microsoft MIE expert och European Ambassador Project Kakuma.

Avsnitt 119 med rektor Semira Vikström.  

"Visättraskolan är en arbetsplats där personalen trivs och stannar kvar". Detta står att läsa om på Visättraskolans hemsida som veckans gäst Semira Vikström är rektor för. Semira är rektorn som lyckats med att få både personal och elever på skolan att trivas. Lyssna till hur skolan arbetar kring tryggheten samt hur deras rastverksamhet drivs. Skolan har det senaste året fått mycket medial uppmärksamhet för hur de bedriver sin verksamhet, missa inte när vi går på djupet för att förstå vad som gör skolan och deras rektor unik.

Avsnitt 118: Lärarförbundets ordförande Johanna Jarra Åstrand.  

Hej alla lyssnare!! Under Almedalsveckan ställde vi en fråga till er lyssnare, vilken är er viktigaste skolutvecklingsfråga? Gensvaret var stort och några av er kanske får svar på just din fråga av veckans gäst, nämligen Lärarförbundets ordförande Johanna Jarra Åstrand. Vi talar om allt från "en likvärdig skola", ledarskap, lärarengagemang till hur vi minskar stressen på dagens lärare. Vi får även lära känna människan Johanna Jarra Åstrand och höra om hennes väg från lärare till där hon befinner sig idag och vad hon skulle besluta om, OM hon blev utbildningsminister.

Avsnitt 117 - Årets svensklärare 2017!  

Ny vecka och ny gäst och den här veckan är det ingen mindre än Nyköpingsläraren Minna Wadman, årets svensklärare 2017 som gästar podden! Hör om ett lyckat språkutvecklande arbetssätt, fördelarna med läslyftet, kollegialt lärande, sokratiska samtal, skönlitteratur, om att som lärare våga stanna kvar i processer länge, Minnas blogg och den framgångsrika Nyköpingsmodellen som självaste utbildningsministern redan talat väl om både i vår podd men även i andra medier.

Avsnitt116 - Framgångsrikt tvålärarskap från Rinkebyskolan.  

Avsnitt116 - Framgångsrikt tvålärarskap från Rinkebyskolan. by Anna och Philip

Avsnitt 115: Skolsnack från Almedalen!  

Avsnitt 115: Skolsnack från Almedalen! by Anna och Philip

Avsnitt 114 med förbundskapten Pia Sundhage  

Avsnitt 114 med förbundskapten Pia Sundhage by Anna och Philip

Avsnitt 113 med försteläraren/VFU-handledaren Annelie Fitger.  

Hur tar man emot lärarstudenter och hur kan du bemöta dem samtidigt som du som lärare reflekterar över din egen undervisning? Det är en frågeställning som kommer att besvaras väl av veckans gäst Annelie Fitger! I veckans podd talar vi bland annat om fördelarna med att arbeta på en Övningsskola, vad Annelie skulle ta tag i om hon blev Utbildningsminister, varför en fd elitgymnast valde att bli lärare och missa inte hennes speciella och galet fina hälsning om vad hon vill bevara i svensk skola! Glad midsommar!!

Avsnitt 112 med Nina Cronee, läraren bakom #Cooltmedkunskap  

Hur handskas du som lärare med vårdnadshavare på ett professionellt sätt? Hur blir du en tydlig ledare och hur kan du höja din status som lärare? Detta är några inledande frågor veckans gäst besvarar. Nina Cronee, som är skaparen bakom #Cooltmedkunskap gästar denna vecka podden! Hör om och inspireras av spännande arbetsområden inför det kommande läsåret såsom "Skolklassikern", "Kunskapskoden" och mycket annat spännande! ​

111: Hur bemöter vi elever i svensk skola som inte vet om de får stanna kvar i landet?  

Den här veckan har vi äran att språka med lärarna Emelie Canadas och "Fröken Ann"(bloggare på Lärarförbundets Förstelärarblogg). Vi ställer oss frågor som hur bemöter vi och hur motiverar vi elever i svensk skola som inte vet om de får stanna kvar i landet, elever som ska läsa in gymnasiet på ett år och hur får vi nya elever i en klass att snabbt bli en i gänget?

Avsnitt 110 - Inför Lärargalan den 4:e september på Berns!  

Ännu större, ännu bättre och ännu flera deltagare. Vi talar såklart om Lärargalan 2017 som i år kommer att äga rum den 4:e september på Berns salonger i Stockholm. Nytt för i år är att galan även innefattar grundskolan. I det här avsnittet erbjuds ni lära känna Beata kull, grundaren av Lärargalan som älskar lärare! VI talar om de tusentals fantastiska lärarna i Sverige som dagligen gör skillnad, hur nomineringsarbetet går till, om tankarna kring att på fylla Friends Arena med 50 000 lärare och mycket mycket annat! God lyssning!

Avsnitt 109 med läraren Maria Wiman, prisad som årets punkare inom skolsverige 2017.  

Årets punkare inom skolsverige 2017!! Denna spännande och åtråvärda titel gick i år till Maria Wiman och i veckans avsnitt får vi lyssna till hur hon skapar engagemang och lust hos eleverna så att de växer och utvecklas. Vi samtalar även om hur du som pedagog kan gå från stora projekt till mindre vardagliga genom ett entreprenöriellt förhållningssätt. Och hur gick det egentligen till när Marias klass lyckades rädda UR:s program " Geografens testament”?

Avsnitt 108 - IKT och slöjd med läraren Leif Blomqvist.  

Genom sin omåttligt populära Youtube-kanal inspirerar han lärare över hela Sverige, samt hjälper sina elever vidare i sitt lärande. Denna vecka träffar vi härliga slöjdläraren Leif Blomqvist som med humor och värme tar sig an sina elever och lyckas med det på ett enastående sätt. Genom sitt digitala tänk har hans arbete uppmärksammats, då det digitala är lika närvarande som trä och metall. God lyssning!

Avsnitt 107 med läraren Annika Sjödahl som undervisar i svenska och engelska.  

" Dela med sig, eller snåla, en vanlig fråga får man tåla..." Så går refrängen på en låt som vi sjöng på förskolan när vi var små, men den passar även in i veckans podd. För i dagens ”delakultur” öppnas en värld full av möjligheter för oss pedagoger. Veckans gäst, svensk och engelskläraren Annika Sjödahl är van att dela med sig av sitt arbete och här har ni möjlighet att ta del av hur vi som lärare växer genom att ta del av andras kompetens och skapa en meningsfull lärandemiljö.

Avsnitt 106 med kriminologen Maria Dufva.  

Hur visar du intresse, nyfikenhet och omtanke kring vad dina elever eller barn för den delen gör på nätet? Den här veckan firar podden 2 år och här ges ni möjligheten att ta del av härliga kriminologen Maria Dufvas kompetens. Maria är ofta ute och träffar elever, föräldrar och pedagoger för att diskutera barnens vanor på nätet. I den här intervjun får ni även ta del av hennes tankar om hur vi bemöter barn efter det tragiska som nyligen hände på Drottninggatan, hur vi tar oss an begreppet hämdporr och mycket mycket mer!!

Avsnitt 105: SVA-läraren Åsa Sebelius berättar om framgångsreceptet med nyanlända elever.  

Att undervisa i genrepedagogik, språkutvecklande med nyanlända elever har sina utmaningar. Denna vecka träffar vi Åsa Sebelius, sva-läraren som började skriva de läromedlen hon själv hade behövt. Vi samtalar bland annat om nyanlända, svenska som andraspråk och hur vi ger alla elever de bästa förutsättningarna för att lyckas!

Avsnitt 104 - Kodsnack med Lisa Söderlund och Viktor Sebes.  

Avsnitt 104 - Kodsnack med Lisa Söderlund och Viktor Sebes. by Anna och Philip

Avsnitt 103 med Anna Sjölund från Autismpedagogik.  

Avsnitt 103 med Anna Sjölund från Autismpedagogik. Fler ska veta mer om autism, tycker Anna Sjölund, prisad av Autism- och Aspergerförbundet. Som lärare kommer du möta elever som behöver anpassningar, men i detta behöver du själv utbildning och förståelse. I veckans avsnittet tar Anna Sjölund upp det som ännu inte ingår i lärarutbildningen, men som alla av oss stött på i våra elevgrupper. Anna Sjölund är pedagogen, föreläsaren och författaren som ger oss mängder av tips, tankar och förslag till hur vi kan bemöta elever med autism och adhd. GLAD PÅSK! Anna och Philip

Avsnitt 102 med läraren Beppe Singer, årets folkbildare 2011.  

Äntligen gästar läraren, programledaren, författaren och årets folkbildare 2011 podcasten! Veckans gäst är ingen mindre än Beppe Singer, pedagogen som älskar att använda sig av experiment och saker som smäller, inte för att alla ska lära sig kemi, utan för de viktigaste budskapen "Att våga vara sig själv", "att våga säga fel och våga tro på sig själv": Han uttrycker även att han vill vara en tröst i mörkret för alla som tror att matematik hänger i hop med intelligens. Alla kan lära sig detta, därav hans engagemang bakom" Beppematik" och till Mattecentrum.

0:00/0:00
Video player is in betaClose