Anna och Philips lärarpodcast

Anna och Philips lärarpodcast

Sweden

Här är vi, Anna och Philip, två lärare som vågar tänka nytt. Syftet med vår podcast är att sprida det positiva i skolan. Idag får vi höra så mycket negativa saker om skolan, så vi tänkte ändra på den trenden! NU är det dags att skryta om skolan och alla fantastiska människor som på ett eller annat sätt har med skolan att göra. I vår podcast kommer vi att intervjua lärare, pedagoger, utvecklingsledare, politiker, skolverket och andra inspirerande människor, som på ett eller annat sätt gör skillnad.

Episodes

Avsnitt 105: SVA-läraren Åsa Sebelius berättar om framgångsreceptet med nyanlända elever.  

Avsnitt 105: SVA-läraren Åsa Sebelius berättar om framgångsreceptet med nyanlända elever. by Anna och Philip

Avsnitt 104 - Kodsnack med Lisa Söderlund och Viktor Sebus.  

Avsnitt 104 - Kodsnack med Lisa Söderlund och Viktor Sebus. by Anna och Philip

Avsnitt 103 med Anna Sjölund från Autismpedagogik.  

Avsnitt 103 med Anna Sjölund från Autismpedagogik. Som lärare kommer vi möta elever som behöver anpassningar, men i detta behöver vi själva utbildning och förståelse. I veckans avsnittet tar Anna Sjölund upp det som ännu inte ingår i lärarutbildningen, men som alla av oss stött på i våra elevgrupper. Anna Sjölund är pedagogen, föreläsaren och författaren som ger oss mängder av tips, tankar och förslag till hur vi kan bemöta elever med autism och adhd. GLAD PÅSK! Anna och Philip

Avsnitt 102 med läraren och årets folkbildare 2011 Beppe Singer  

Avsnitt 102 med läraren och årets folkbildare 2011 Beppe Singer by Anna och Philip

Avsnitt 101 med legenden Barbro Westlund  

Avsnitt 101 med legenden Barbro Westlund by Anna och Philip

Avsnitt 100 - En Hyllning Till Hans Rosling och hans Stiftelse Gapminder.  

Avsnitt 100 - En Hyllning Till Hans Rosling och hans Stiftelse Gapminder. by Anna och Philip

Avsnitt 99 med kommunikatören och artisten Navid Modiri.  

Föreläsare, sommarpratare, kommunikatör, artist, samtalsaktivist och en blivande författare. Denna vecka träffar vi härliga Navid Modiri. Hör om 100 sätt att träna ditt civilkurage, hans resa när samtalsaktivisterna besökt skolor, vilken skillnad gör deras besök och hur är det att vara mellanför? Denna veckas podd är en podd som alla bör lyssna på, reflektera över och samtala om. Hur pratar du med en person som inte tycker som du gör och tänk om fler kunde samtala och vara beredda på att förändra, både sig och hur man ser på sig själv.

Avsnitt 98 med ämnesläraren Cissi Söderlund som skapar rika uppgifter.  

Denna vecka språkar vi med den otroligt drivna läraren Cissi Söderlund som undervisar i svenska och engelska. Lyssna till hennes brinnande intresse för frågor gällande värdegrund med utgångspunkt från World’s Children’s Prize och hur det gagnat hennes elever. Hör om hur det gick till när hennes elever samarbetade med elever från Uganda och hur kan man väva in i princip varje ämne i ett projekt genom ett Entreprenöriellt arbets- och förhållningssätt? Svaret får ni i veckans avsnitt! God lyssning! Anna och Philip .

Avsnitt 97 med läraren Germund Sellgren från Världsnaturfonden WWF.  

I veckans avsnitt tar vi upp ett otroligt viktigt ämne som rör oss alla, nämligen VÅR PLANET! Vi gästas av ingen mindre än läraren Germund Sellgren som arbetar som ansvarig för utbildningsfrågor på Världsnaturfonden. Avsnittet handlar om goda exempel på hur skolor kan arbeta med hållbar utveckling, Earth hour och hur vi som arbetar i skolan kan få hjälp av Världsnaturfonden i de här viktiga frågorna. Ni får även höra när Germound delar med sig av hur han själv arbetat med utomhuspedagogik och friluftsliv.

Avsnitt 96 med lärarna och föreläsarna Gunilla och Lisa  

Denna vecka har vi äran att språka med lärarna och föreläsarna Gunilla och Lisa. Lyssna till hur de arbetar med varierad undervisning och magiska matematiksånger. De berättar även vad matematikkalas är och dessutom hur de inspireras av Melodifestivalen. Ni får också höra om hur man kan arbeta med olika digitala verktyg, varför och hur det främjar till måluppfyllelse. Det och mycket mer, tex hur fredagsmys kan bli fredagsfys, får ni ta del av i veckans avsnitt!

Avsnitt 95 med Anders Randler. "Det kanske är dags att utbilda ämneslärare i programmering”  

Denna vecka gästas podden äntligen av en härlig Gotlänning, eller rättare sagt en halvtokig mattenörd som gästen själv beskriver sig. Veckans gäst är ingen mindre än läraren och föreläsaren Anders Randler, som förutom att ha föreläst i London även åkt runt och predikat matematik och programmering på Gotland för Gotlands årskurs 9:or. Lyssna tills hans stora intresse för programmering, när vi reder ut vad datalogiskt tänkande innebär, hur Anders använder sig av iTunes U, iBooks Author och hur får vi in programmering i i ämnet idrott och hälsa.

Avsnitt 94 med gymnasieministern Anna Ekström  

Denna vecka hänger vi för tredje gången i regeringens korridorer. Hör gymnasieminister Anna Ekströms tankar om vad hon vill ha kvar i svensk skola, vad hon vill förändra, ett gripande skolbesök och ett härligt skryt om hennes styrkor som minister. Vi reder även ut om det verkligen var den ”riktiga” Stefan Löfven som ringde henne och frågade om hon ville bli den nya gymnasieministern. Sist men inte minst!! Missa inte världspremiären av vår nya Jingel som är skriven av härliga läraren och musikern Jimmy Askelius.

Avsnitt 93 - Vad är det egentligen som händer i London under BETT-veckan?  

Avsnitt 93 - Vad är det egentligen som händer i London under BETT-veckan? by Anna och Philip

Avsnitt 92: Anders Enström - Hur kan man få eleverna att tycka att undervisningen är lite roligare?  

Den här veckan träffar vi högstadieläraren Anders Enström som förutom att undervisa reser landet runt och föreläser om fördelen med digitala verktyg och hur undervisningen kan bli meningsfull och kreativ för eleverna. Hör om goda bedömningsknep om hur man kan tänka om man inte har prov som metod i bedömning och istället låter lektionerna i sig vara ett tillfälle för formativ bedömning. Vi får även lyssna till 3 tips, spännande projekt och vad Anders vill bevara och förvara i svensk skola.

Avsnitt 91 med Anna Kaya, vinnaren av Guldäpplets särskilda pris 2016.  

Avsnitt 91 med Anna Kaya, vinnaren av Guldäpplets särskilda pris 2016. by Anna och Philip

Avsnitt 90 med språkläraren, föreläsaren och författaren Patricia Diaz.  

Detta avsnitt vill ni inte missa! Denna vecka gästar äntligen Patricia Diaz vår lärarpodcast. Det här är ett avsnitt späckat med tips om hur ett formativt arbete kan stöttas med IKT. Lyssna till Patricias djupa tankar om hur man kan utveckla sin undervisning både med smarta strategier, kollegialt och IKT som verktyg. Vi talar dessutom om spännande föreläsningar som är på gång, en bok man inte bör vara utan och om hennes planer att bilda rockbandet ”Las digitala Diaz" med svägerskan Camilla ”Zlatan” Askebäck Diaz, årets lärare 2016.

89: Språkläraren Emma Brandberg är aktuell med ett läromedel för läsning riktat till sva-elever.  

Vi inleder 2017 med att träffa den härliga och kompetenta läraren Emma Brandberg. Emma är högaktuell med det nya läromedlet "Läsning på flera nivåer 1 och 2", som är en samling av skönlitterära noveller för elever med ett annat modersmål än svenska. I podden samtalet vi om glädjen att arbeta både med SFI- elever och nyanlända ungdomar, om hur det kan vara att bemöta de som har haft en tuff historia i bagaget och om elevernas tacksamhet och lycka att vilja lära nytt. Vi får även en större insikt i ILTs inläsningstjänst där Emma utbildar pedagoger. Trevlig helg!

Avsnitt 88: Försteläraren Jenny Edvardsson. ”Från lärare till rektor och tillbaka som lärare igen”.  

I årets sista avsnitt träffar vi Jenny Edvardsson, försteläraren från Kristianstad som kom på andra plats i Guldäpplet 2015. I veckans avsnitt får ni möjlighet att lyssna till Jennys brinnande engagemang för att nyttja den nya teknikens pedagogiska fördelar och hon har på kort tid introducerat ett helt nytt sätt att lära som verkligen sporrar eleverna. Hon brinner för att utveckla sina elevers läsning och läsförståelse och arbetar aktivt med lässtrategier men också med textsamtal, gärna utifrån Aidan Chambers modell för boksamtal.

87: Ett språkutvecklande arbetssätt för nyanlända elever och elever med svenska som modersmål.  

I årets julavsnitt har vi äran att språka med lärarna Eva Lundström och Sara Nilsson. I det här avsnittet kommer ni att få ta del av hur de tänker kring hur vi pedagoger kan arbeta språkutvecklande i samtliga ämnen, med såväl nyanlända elever som elever med svenska som modersmål. Lyssna även till framgångsrika grupparbeten, hur de arbetar med den kommunikativa förmågan, begreppsliga förmågan, visuellt arbetsätt och med det abstrakta tänkandet. De tipsar om arbetsmaterialet Start NO och matematik för elever med svenska som andraspråk och de berättar även hur deras tankar går kring hur vi pedagoger kan möta nyanlända elever som varit med om traumatiska upplevelser. God jul och njut av julledigheten! Anna och Philip

Avsnitt 86: "En läsande klass" och "Livet i Bokstavslandet"  med Marie Trapp och Marika Nylund Ek.  

Pisa-resultaten har glädjande nog börjat vända och det finns många faktorer detta kan bero på. En del handlar om att vi i skolan har börjat arbeta mer med läsning och med lässtrategier. Denna vecka har vi glädjen att få träffa två lärare som driver detta extra mycket. Marie Trapp som är en av personerna som ligger bakom "En läsande klass", som hjälpt många av oss pedagoger med HUR vi kan arbeta med lässtrategier. Dessutom har vi glädjen att även få träffa Marika, som tillsammans med Marie är aktuell med läromedlet "Livet i Bokstavslandet". Vi bjuds denna vecka på praktiska exempel från klassrummet, vad som är framgångsrikt och viktigt. ​Missa inte knorren på slutet om matsmältningen.... Trevlig helg! Anna och Philip

0:00/0:00
Video player is in betaClose