Arabiske stemmer

Arabiske stemmer

Denmark

Med udgangspunkt i deres personlige kildenet og erfaringer fra rejser og ophold i Mellemøsten og Nordafrika, taler Steen Nørskov med sine gæster om hverdagen og udviklingen i den arabiske verden.

Episodes

Arabiske Stemmer: Israels arabere går deres egne veje 2016-12-02  

Der er opbrud blandt Israels over en million arabere. Mens palæstinensere i de besatte områder og i eksil over hele Verden har opgivet forhandlinger om fred med Israel, opfordrer til boykot osv., går palæstinenserne i selve Israel den anden vej, engagerer sig politisk og kræver anerkendelse som nationalt mindretal. Joshua Sabih og Steen Nørskov taler om nye brudlinjer i den gamle israelsk-palæstinensiske konflikt. Tilrettelæggelse: Steen Nørskov.

Arabiske Stemmer: Øjenvidner til IS' sidste slag i Irak 2016-11-25  

I denne uge blev Islamisk Stats såkaldte 'kalifat' skåret over i to. Det skete, da irakiske militsstyrker afskar IS en sidste flugtvej til bevægelsens hovedby i Syrien, Raqqa. Florian Elabdi og Mohammad Al Jizani er tilbage i Danmark efter at have besøgt fronten ved byen Tal Afar lige vest for Mosul, den sidste større by i Irak stadig under IS' kontrol, og fortæller i denne 'Arabiske Stemmer' om det, de oplevede. Vært: Steen Nørskov.

Arabiske Stemmer: Araberne og Trump 2016-11-18  

I den arabiske verden har mange reageret med foragt eller i hvert fald en betydelig skepsis over valget af Donald Trump til USA's præsident. Andre har prøvet at få øje på nye muligheder i Trumps valg, og enkelte har taget imod nyheden med glæde og forventning. Hør Steen Nørskov og avisen Al Araby Al Jadeeds korrespondent Naser Elsahly fortælle om, hvordan udsigten til fire år med Donald Trump i Det Hvide Hus tager sig ud set fra den arabiske verden. Tilrettelæggelse: Steen Nørskov.

Arabiske Stemmer: Parat til at dø for at hjælpe Syrien 2016-11-11  

Den 50-årige Khalid Al-Subeihi fra København er tilbage i det krigshærgede Syrien. Han har endnu en gang sagt farvel til sin kone og sine seks børn i Danmark og er parat til at dø for dele nødhjælp ud til ofrene for vor tids største humanitære katastrofe. Inden han rejste, fortalte han Steen Nørskov, at han gør det, fordi Verden svigter Syrien. Fordi han kan. Og fordi han mener, hans tro byder ham at gøre det. Tilrettelæggelse: Steen Nørskov.

Arabiske Stemmer: Oprør i Marokko 2016-11-04  

Marokko har i denne uge oplevet de største demonstrationer i landet siden dem, der fandt sted under de arabiske oprør i vinteren 2010-2011. En fiskehandlers brutale død i en lille by på den marokkanske middelhavskyst har fået tusinder på gaden i protest mod politibrutalitet og magtmisbrug. Og lige under overfladen lurer gamle etniske og regionale modsætninger, fortæller Hanan Chemlali og Steen Nørskov. Tilrettelægger: Steen Nørskov.

Arabiske Stemmer: USA's arabere er med Clinton 2016-10-28  

Arabere og muslimer er blandt de mest succesrige indvandrere i USA. De er rigere og bedre uddannet end de fleste andre. Donald Trumps hadefulde valgkamp har sat især de muslimske arabere under pres men har også mobiliseret dem. Og to ud af tre af de arabiske vælgere siger, de vil stemme på Hillary Clinton den 8. november, fortæller Steen Nørskov og Saer El-Jaichi efter et besøg i USA.

Arabiske Stemmer: Når araberne kommer til Rutland 2016-10-21  

Med 100 syriske flygtninge på vej er den lille by Rutland i staten Vermont et mikrokosmos af det USA, Donald Trumps kandidatur har blotlagt - frygtsomt, i splid med sig selv og i tvivl om sin gamle tradition for at tage imod de fattige og forfulgte fra alle hjørner af Verden. Saer El-Jaichi og Steen Nørskov fortæller fra den lille by om tidligere tiders racisme og en ny tids frygt for muslimer men også om en stædig borgmesters insisteren på en lang amerikansk historie for åbenhed og tolerance. Vært: Steen Nørskov.

Arabiske Stemmer: Muslimer under pres i Trumps USA 2016-10-14  

Donald Trump har gjort USAs arabere og muslimer til mål for en åbenlyst racistisk kampagne under sin valgkamp. En bølge af hadske angreb har sat en ellers velintegreret og succesrig minoritet under pres. Ph.d. i islamiske studier Saer El-Jaichi og Steen Nørskov har besøgt USA's største arabiske by, Dearborn i staten Michigan. Vært: Steen Nørskov.

Arabiske Stemmer: Islamisterne regerer - kongen bestemmer 2016-10-07  

Der er valg i Marokko fredag, og landets islamister ser ud til at blive styrket. Den afgørende magt ligger fortsat hos Kong Muhammed d. 6., men islamisterne har fået en stadig større del af den siden 2011 og de oprør, der kastede andre arabiske lande ud i kaos. Marokkansk-fødte Joshua Sabih og Steen Nørskov taler om valget og udviklingen i Marokko i denne udgave af Arabiske Stemmer. Vært: Steen Nørskov.

Arabiske Stemmer: Kim til håb i Syriens ruiner 2016-09-30  

Dele af Syriens uvurderlige, verdensberømte kulturarv ligger i ruiner. Men ikke alt er ødelagt, og selv det, der er, kan man bygge op igen, for der er detaljerede tegninger af meget af det, der er gået tabt. Og så rummer den kulturarv, der nu bliver ødelagt, faktisk kim til forsoning, når krigen er forbi. Det taler den syriske kulturarvsforsker Nibal Muhesen og arkæologen Ingolf Thuesen med Steen Nørskov om i denne uges Arabiske Stemmer. Vært: Steen Nørskov.

Arabiske Stemmer: Valg i Jordan - mellem onkler og islamister 2016-09-23  

Det er stadig Kong Abdullah, der har det sidste ord, men denne uges valg i Jordan var mere frit og retfærdigt end de foregående. Det styrkede både de beduin-stammer, kongens magt hviler på, og de jordanske islamister. Jordansk-fødte Osama Al-Habahbeh og Steen Nørskov fortæller om valget og udviklingen i Jordan. Tilrettelæggelse: Steen Nørskov.

Arabiske Stemmer: De Hvide Hjelme - syriske helte under anklage 2016-09-16  

3.000 frivillige udgør hver dag en slags civilforsvar i oprørskontrollerede dele af Syrien. 'De Hvide Hjelme' bliver de kaldt, fordi de bærer hvide beskyttelseshjelme, når de under den syriske regerings daglige bombardementer rykker ud, dér hvor bomberne falder for at redde sårede ud af ruinerne. Den danske journalist og dokumentarist Nagieb Khaja har lavet en film om dem, og sammen med Steen Nørskov fortæller han om deres heltemod og den smædekampagne, de også er ofre for. Vært: Steen Nørskov.

Arabiske Stemmer: Læge med livet som indsats 2016-09-09  

Det syriske regime har gjort hospitaler og klinikker i oprørskontrollerede områder af landet til dødsfælder. Aldrig før under en krig er læger og sygeplejersker, syge og sårede blevet gjort til bombemål som i Syrien. Den danske læge Haifaa Awad og hendes kollega, Mohammad al-Jazi, der kom til Danmark for halvandet år siden, fortæller om det dødsensfarlige arbejde, de og andre udfører under trusler fra jihadistiske oprørsgrupper og under konstante bombardementer fra luften. Vært: Steen Nørskov.

Arabiske Stemmer: Det andet Aleppo 2016-09-02  

Intet andet sted på Kloden måler sig lige nu med den syriske millionby Aleppo, når det gælder menneskelig lidelse. Men der var også et Aleppo før oprøret og ødelæggelserne, og der vil komme et nyt bagefter. Dansk-syriske June Dahy og Steen Nørskov fortæller om Aleppos historie og steder, dens særlige musik og brogede befolkning. Vært: Steen Nørskov.

Arabiske Stemmer: Arabisk nyt med stort og småt 2016-08-28  

Ahlam Chemlali og Steen Nørskov fortæller om, hvad araberne på tværs af Mellemøsten og Nordafrika har hørt i deres radio, set på tv, læst i avisen eller diskuteret på Facebook i ugens løb. Om nogle af de mange nyheder, vi også fik kendskab til men også nogle af dem, kun araberne blev præsenteret for.

Arabiske Stemmer 2016-08-19  

Historier fra Mellemøsten - en verden i forandring. Hør bl.a. hver uge om debatten på blogs, twitter og i de arabiske medier. Vært: Steen Nørskov. (Sendes også søndag 15.03 og 00.05, og mandag 20.33).

Arabiske Stemmer: Vores arabiske skatte 2016-08-12  

Carsten Niebuhrs store danske rejse til Arabien 1761-67 er fortalt mange gange, men for første gang har de tusinder af genstande, Niebuhr og hans medrejsende sendte hjem fået deres egen historie, nemlig med bogen 'Niebuhrs Museum - sjældenheder og souvenirs fra Den Arabiske Rejse 1761-67'. Museumsinspektør Anne Haslund Hansen taler med Steen Nørskov om de mange sjove, smukke, grimme, ægte og uægte ting, man kunne indsamle, købe og få foræret i den arabiske lande for 250 år siden. Vært: Steen Nørskov.

Arabiske Stemmer: Arabere der tænker islam om 2016-08-05  

Mange såkaldte 'kritikere' af islam læser Koranen på samme bogstavelige måde som de mest fanatiske muslimer, siger Steen Nørskovs medvært i denne uges Arabiske Stemmer på P1, Saer el-Jaichi. Hør om nogle af vor tids største arabiske filosoffer og deres kritik af tidens dominerende, konservative udlægninger af islam. Vært: Steen Nørskov. (Sendt første gang 8. april).

Arabiske Stemmer: Far på arabisk 2016-07-29  

Skuespilleren Janus Nabil Bakrawi er blevet far for anden gang og taler i denne uges 'Arabiske Stemmer' på P1 med Steen Nørskov om arabiske fædre, sin egen palæstinensiske far og den traditionelle opdragelse, han fik som barn i Jordan. De taler også om overvejelser og tvivl om at give arabisk kultur og traditioner videre til sine børn. Vært: Steen Nørskov. (Sendt første gang 1. april).

Arabiske Stemmer: Irans Arabiske krige 2016-07-22  

Iran har kastet sig ud i konflikter i en række arabiske lande - i Irak, Yemen, Libanon og Syrien er Iran militært til stede direkte eller med støtte til lokale væbnede grupper. Ali Alfoneh og Steen Nørskov taler i 'Arabiske Stemmer' om Irans motiver og om, hvordan krigene og de tab, Iran lider på slagmarken, bliver fortalt og forklaret iranerne. Vært: Steen Nørskov. (Sendt første gang den 18. marts).

0:00/0:00
Video player is in betaClose