Arabiske stemmer

Arabiske stemmer

Denmark

Med udgangspunkt i deres personlige kildenet og erfaringer fra rejser og ophold i Mellemøsten og Nordafrika, taler Steen Nørskov med sine gæster om hverdagen og udviklingen i den arabiske verden.

Episodes

Arabiske Stemmer: TV til israelere om arabere 2017-02-22  

Israels jødiske befolkning lever i stadig stigende grad i uvidenhed om det liv, deres arabisk-palæstinensiske naboer lever både indenfor Israels grænser og i de områder, der snart i et halvt århundrede har været under israelsk militær besættelse. Masih Sadat fortæller Steen Nørskov om en israelsk tv-station, der forsøger at bringe to folk, der lever stadig mere adskilte liv, tættere sammen. Vært: Steen Nørskov.

Arabiske Stemmer: Sednaya - glimt ind i Assads fængsler 2017-02-15  

I Sednaya udenfor Damaskus ligger Syriens mest berygtede fængsel. Amnesty International siger, at tortur er rutine og tusinder af uskyldige er blevet hængt. Ahlam Chemlali fra Institut Imod Tortur og den dansk-syriske arabist June Dahy fortæller sammen med Steen Nørskov om Sednaya. Tilrettelæggelse: Steen Nørskov.

Arabiske Stemmer: Arabiske længsler og eksil 2017-02-08  

Millioner af arabere udenfor den arabiske verden længes efter et hjemland, som ikke altid er deres eget. Med afsæt i den libyske forfatter Hisham Matars bog 'Hjemkomsten' taler redaktøren Tarek Omar, islam-forskeren Saer El Jaichi og DRs tidligere Mellemøsten-korrespondent Steen Nørskov om arabere i eksil og fædre og sønners længsel efter deres egen og andres fortid. Tilrettelæggelse: Steen Nørskov.

Arabiske Stemmer: Udsat for Trumps 'forbud mod muslimer' 2017-02-01  

Donald Trumps stærkt omstridte forbud mod indrejse til USA for statsborgere fra syv muslimske lande har affødt alt fra vrede og frustration til tavshed og skadefryd. For mange fra den arabisk-muslimske verden har det også ført til en genovervejelse af, hvad det vil sige - som denne uges to medværter i Arabiske Stemmer - at være født i f.eks. Irak og Iran. Mød Saad Moimini, Shahamak Rezaei og Steen Nørskov. Tilrettelæggelse: Steen Nørskov.

Arabiske Stemmer: Den gode tyran 2017-01-25  

Mens store dele af Mellemøsten og Nordafrika er plaget af krig og religiøs fanatisme, er der fred og tillid og respekt mellem sunni- og shia-muslimer og andre trossamfund i sultanatet Oman. Saad Moimini og Steen Nørskov fortæller fra Muscat om den gådefulde, enevældige sultan Qaboos og omanernes tradition for at undgå konflikter og mægle mellem naboer i strid. Vært: Steen Nørskov.

Arabiske Stemmer: Marokko afdækker sine jødiske rødder 2017-01-18  

Marokko er i de her år ved at genopdage sin rige jødiske historie, og det er synligt ikke mindst i film. Og noget lignende sker i Israel, fortæller den dansk-marokkanske forsker Joshua Sabih: næsten en million israelere med marokkanske rødder er begyndt at gøre sig fri af den glemsel og skam, der har hvilet over deres oprindelse i den arabiske verden. Vært: Steen Nørskov.

Arabiske Stemmer: Krise og kvindekamp i Saudi 2017-01-11  

Saudi Arabien er i økonomisk uføre og politisk krise. Men næsten upåagtet sker der store forandringer indadtil. Hanna Ziadeh og Steen Nørskov fortæller om nogle af de store og små, modsatrettede udviklinger, der former Saudi Arabien netop nu. Tilrettelæggelse: Steen Nørskov.

Arabiske Stemmer: Når krigen er forbi 2017-01-04  

Oprørerne i Syrien har mistet kontrollen med Aleppo og mange taler om oprørets uundgåelige nederlag. Steen Nørskov og den dansk-syriske oversætter og litterat June Dahy fortæller om nogle af de tanker, millioner af syriske flygtninge i og udenfor det krigshærgede land gør sig om at vende hjem, når krigen en dag er forbi. Tilrettelæggelse: Steen Nørskov.

Arabiske Stemmer: Et ondt - og godt - arabisk år 2016-12-30  

Katastrofen i Aleppo, det blodige slag om Mosul og mange andre dramatiske og tragiske begivenheder prægede den arabiske verden - men ikke kun. Søstrene Ahlam og Hanan Chemlali og Steen Nørskov fortæller i årets sidste 'Arabiske Stemmer' også om nogle af de mange gode ting, der skete i den arabiske verden i 2016. Tilrettelæggelse: Steen Nørskov. (Sendes også søndag 15.03 og 00.05, mandag 20.03 og onsdag 05.03).

Arabiske Stemmer: krigen mod IS langt fra fronten 2016-12-23  

Bekæmpelsen af Islamisk Stat og andre voldelige, jihadistiske grupper foregår ikke kun med bomber fra ti kilometers højde og i fjerne byer i Irak og Syrien men også i fattige boligområder og flygtningelejre i en række mere fredelige arabiske lande. Fra Beirut og Saida i Libanon fortæller Khadije Nasser Steen Nørskov om kampen for at forhindre unge i at blive radikaliseret langt fra slagmarkerne. Vært: Steen Nørskov.

Arabiske Stemmer: Stemmer fra Aleppo 2016-12-16  

Aleppo er i disse dage skueplads for en af de største menneskelige katastrofer i vores tid. I denne uges 'Arabiske Stemmer' fortæller to unge syrere, der er vokset op i Aleppo, om det særlige ved byen og dens indbyggere, en ung dansk aktivist fortæller om sine oplevelser som ambulancefører mellem ruinerne, og fra selve den belejrede by har Steen Nørskov samlet nødråb og afskedsbreve fra nogle af de titusinder af omringede aleppinere. Tilrettelæggelse: Steen Nørskov.

Arabiske Stemmer: Syriske kvinder på flugt - udsatte og stærke 2016-12-09  

Millioner af syriske kvinder er på flugt fra krigen i deres land. Mange af dem kæmper for at overleve, bevare deres værdighed og beskytte deres børn mod diskrimination og overgreb i nabolandet Libanon. Arabiske Stemmers Steen Nørskov og Folkekirkens Nødhjælps Rikke Østergård har mødt en række stærke, men udsatte syriske kvinder, på flugt fra den største humanitære katastrofe i Verden lige nu. Tilrettelæggelse: Steen Nørskov.

Arabiske Stemmer: Israels arabere går deres egne veje 2016-12-02  

Der er opbrud blandt Israels over en million arabere. Mens palæstinensere i de besatte områder og i eksil over hele Verden har opgivet forhandlinger om fred med Israel, opfordrer til boykot osv., går palæstinenserne i selve Israel den anden vej, engagerer sig politisk og kræver anerkendelse som nationalt mindretal. Joshua Sabih og Steen Nørskov taler om nye brudlinjer i den gamle israelsk-palæstinensiske konflikt. Tilrettelæggelse: Steen Nørskov.

Arabiske Stemmer: Øjenvidner til IS' sidste slag i Irak 2016-11-25  

I denne uge blev Islamisk Stats såkaldte 'kalifat' skåret over i to. Det skete, da irakiske militsstyrker afskar IS en sidste flugtvej til bevægelsens hovedby i Syrien, Raqqa. Florian Elabdi og Mohammad Al Jizani er tilbage i Danmark efter at have besøgt fronten ved byen Tal Afar lige vest for Mosul, den sidste større by i Irak stadig under IS' kontrol, og fortæller i denne 'Arabiske Stemmer' om det, de oplevede. Vært: Steen Nørskov.

Arabiske Stemmer: Araberne og Trump 2016-11-18  

I den arabiske verden har mange reageret med foragt eller i hvert fald en betydelig skepsis over valget af Donald Trump til USA's præsident. Andre har prøvet at få øje på nye muligheder i Trumps valg, og enkelte har taget imod nyheden med glæde og forventning. Hør Steen Nørskov og avisen Al Araby Al Jadeeds korrespondent Naser Elsahly fortælle om, hvordan udsigten til fire år med Donald Trump i Det Hvide Hus tager sig ud set fra den arabiske verden. Tilrettelæggelse: Steen Nørskov.

Arabiske Stemmer: Parat til at dø for at hjælpe Syrien 2016-11-11  

Den 50-årige Khalid Al-Subeihi fra København er tilbage i det krigshærgede Syrien. Han har endnu en gang sagt farvel til sin kone og sine seks børn i Danmark og er parat til at dø for dele nødhjælp ud til ofrene for vor tids største humanitære katastrofe. Inden han rejste, fortalte han Steen Nørskov, at han gør det, fordi Verden svigter Syrien. Fordi han kan. Og fordi han mener, hans tro byder ham at gøre det. Tilrettelæggelse: Steen Nørskov.

Arabiske Stemmer: Oprør i Marokko 2016-11-04  

Marokko har i denne uge oplevet de største demonstrationer i landet siden dem, der fandt sted under de arabiske oprør i vinteren 2010-2011. En fiskehandlers brutale død i en lille by på den marokkanske middelhavskyst har fået tusinder på gaden i protest mod politibrutalitet og magtmisbrug. Og lige under overfladen lurer gamle etniske og regionale modsætninger, fortæller Hanan Chemlali og Steen Nørskov. Tilrettelægger: Steen Nørskov.

Arabiske Stemmer: USA's arabere er med Clinton 2016-10-28  

Arabere og muslimer er blandt de mest succesrige indvandrere i USA. De er rigere og bedre uddannet end de fleste andre. Donald Trumps hadefulde valgkamp har sat især de muslimske arabere under pres men har også mobiliseret dem. Og to ud af tre af de arabiske vælgere siger, de vil stemme på Hillary Clinton den 8. november, fortæller Steen Nørskov og Saer El-Jaichi efter et besøg i USA.

Arabiske Stemmer: Når araberne kommer til Rutland 2016-10-21  

Med 100 syriske flygtninge på vej er den lille by Rutland i staten Vermont et mikrokosmos af det USA, Donald Trumps kandidatur har blotlagt - frygtsomt, i splid med sig selv og i tvivl om sin gamle tradition for at tage imod de fattige og forfulgte fra alle hjørner af Verden. Saer El-Jaichi og Steen Nørskov fortæller fra den lille by om tidligere tiders racisme og en ny tids frygt for muslimer men også om en stædig borgmesters insisteren på en lang amerikansk historie for åbenhed og tolerance. Vært: Steen Nørskov.

Arabiske Stemmer: Muslimer under pres i Trumps USA 2016-10-14  

Donald Trump har gjort USAs arabere og muslimer til mål for en åbenlyst racistisk kampagne under sin valgkamp. En bølge af hadske angreb har sat en ellers velintegreret og succesrig minoritet under pres. Ph.d. i islamiske studier Saer El-Jaichi og Steen Nørskov har besøgt USA's største arabiske by, Dearborn i staten Michigan. Vært: Steen Nørskov.

0:00/0:00
Video player is in betaClose