Arabiske stemmer

Arabiske stemmer

Denmark

Med udgangspunkt i deres personlige kildenet og erfaringer fra rejser og ophold i Mellemøsten og Nordafrika, taler Steen Nørskov med sine gæster om hverdagen og udviklingen i den arabiske verden.

Episodes

Arabiske Stemmer: Når araberne kommer til Rutland 2016-10-21  

Med 100 syriske flygtninge på vej er den lille by Rutland i staten Vermont et mikrokosmos af det USA, Donald Trumps kandidatur har blotlagt - frygtsomt, i splid med sig selv og i tvivl om sin gamle tradition for at tage imod de fattige og forfulgte fra alle hjørner af Verden. Saer El-Jaichi og Steen Nørskov fortæller fra den lille by om tidligere tiders racisme og en ny tids frygt for muslimer men også om en stædig borgmesters insisteren på en lang amerikansk historie for åbenhed og tolerance. Vært: Steen Nørskov.

Arabiske Stemmer: Muslimer under pres i Trumps USA 2016-10-14  

Donald Trump har gjort USAs arabere og muslimer til mål for en åbenlyst racistisk kampagne under sin valgkamp. En bølge af hadske angreb har sat en ellers velintegreret og succesrig minoritet under pres. Ph.d. i islamiske studier Saer El-Jaichi og Steen Nørskov har besøgt USA's største arabiske by, Dearborn i staten Michigan. Vært: Steen Nørskov.

Arabiske Stemmer: Islamisterne regerer - kongen bestemmer 2016-10-07  

Der er valg i Marokko fredag, og landets islamister ser ud til at blive styrket. Den afgørende magt ligger fortsat hos Kong Muhammed d. 6., men islamisterne har fået en stadig større del af den siden 2011 og de oprør, der kastede andre arabiske lande ud i kaos. Marokkansk-fødte Joshua Sabih og Steen Nørskov taler om valget og udviklingen i Marokko i denne udgave af Arabiske Stemmer. Vært: Steen Nørskov.

Arabiske Stemmer: Kim til håb i Syriens ruiner 2016-09-30  

Dele af Syriens uvurderlige, verdensberømte kulturarv ligger i ruiner. Men ikke alt er ødelagt, og selv det, der er, kan man bygge op igen, for der er detaljerede tegninger af meget af det, der er gået tabt. Og så rummer den kulturarv, der nu bliver ødelagt, faktisk kim til forsoning, når krigen er forbi. Det taler den syriske kulturarvsforsker Nibal Muhesen og arkæologen Ingolf Thuesen med Steen Nørskov om i denne uges Arabiske Stemmer. Vært: Steen Nørskov.

Arabiske Stemmer: Valg i Jordan - mellem onkler og islamister 2016-09-23  

Det er stadig Kong Abdullah, der har det sidste ord, men denne uges valg i Jordan var mere frit og retfærdigt end de foregående. Det styrkede både de beduin-stammer, kongens magt hviler på, og de jordanske islamister. Jordansk-fødte Osama Al-Habahbeh og Steen Nørskov fortæller om valget og udviklingen i Jordan. Tilrettelæggelse: Steen Nørskov.

Arabiske Stemmer: De Hvide Hjelme - syriske helte under anklage 2016-09-16  

3.000 frivillige udgør hver dag en slags civilforsvar i oprørskontrollerede dele af Syrien. 'De Hvide Hjelme' bliver de kaldt, fordi de bærer hvide beskyttelseshjelme, når de under den syriske regerings daglige bombardementer rykker ud, dér hvor bomberne falder for at redde sårede ud af ruinerne. Den danske journalist og dokumentarist Nagieb Khaja har lavet en film om dem, og sammen med Steen Nørskov fortæller han om deres heltemod og den smædekampagne, de også er ofre for. Vært: Steen Nørskov.

Arabiske Stemmer: Læge med livet som indsats 2016-09-09  

Det syriske regime har gjort hospitaler og klinikker i oprørskontrollerede områder af landet til dødsfælder. Aldrig før under en krig er læger og sygeplejersker, syge og sårede blevet gjort til bombemål som i Syrien. Den danske læge Haifaa Awad og hendes kollega, Mohammad al-Jazi, der kom til Danmark for halvandet år siden, fortæller om det dødsensfarlige arbejde, de og andre udfører under trusler fra jihadistiske oprørsgrupper og under konstante bombardementer fra luften. Vært: Steen Nørskov.

Arabiske Stemmer: Det andet Aleppo 2016-09-02  

Intet andet sted på Kloden måler sig lige nu med den syriske millionby Aleppo, når det gælder menneskelig lidelse. Men der var også et Aleppo før oprøret og ødelæggelserne, og der vil komme et nyt bagefter. Dansk-syriske June Dahy og Steen Nørskov fortæller om Aleppos historie og steder, dens særlige musik og brogede befolkning. Vært: Steen Nørskov.

Arabiske Stemmer: Arabisk nyt med stort og småt 2016-08-28  

Ahlam Chemlali og Steen Nørskov fortæller om, hvad araberne på tværs af Mellemøsten og Nordafrika har hørt i deres radio, set på tv, læst i avisen eller diskuteret på Facebook i ugens løb. Om nogle af de mange nyheder, vi også fik kendskab til men også nogle af dem, kun araberne blev præsenteret for.

Arabiske Stemmer 2016-08-19  

Historier fra Mellemøsten - en verden i forandring. Hør bl.a. hver uge om debatten på blogs, twitter og i de arabiske medier. Vært: Steen Nørskov. (Sendes også søndag 15.03 og 00.05, og mandag 20.33).

Arabiske Stemmer: Vores arabiske skatte 2016-08-12  

Carsten Niebuhrs store danske rejse til Arabien 1761-67 er fortalt mange gange, men for første gang har de tusinder af genstande, Niebuhr og hans medrejsende sendte hjem fået deres egen historie, nemlig med bogen 'Niebuhrs Museum - sjældenheder og souvenirs fra Den Arabiske Rejse 1761-67'. Museumsinspektør Anne Haslund Hansen taler med Steen Nørskov om de mange sjove, smukke, grimme, ægte og uægte ting, man kunne indsamle, købe og få foræret i den arabiske lande for 250 år siden. Vært: Steen Nørskov.

Arabiske Stemmer: Arabere der tænker islam om 2016-08-05  

Mange såkaldte 'kritikere' af islam læser Koranen på samme bogstavelige måde som de mest fanatiske muslimer, siger Steen Nørskovs medvært i denne uges Arabiske Stemmer på P1, Saer el-Jaichi. Hør om nogle af vor tids største arabiske filosoffer og deres kritik af tidens dominerende, konservative udlægninger af islam. Vært: Steen Nørskov. (Sendt første gang 8. april).

Arabiske Stemmer: Far på arabisk 2016-07-29  

Skuespilleren Janus Nabil Bakrawi er blevet far for anden gang og taler i denne uges 'Arabiske Stemmer' på P1 med Steen Nørskov om arabiske fædre, sin egen palæstinensiske far og den traditionelle opdragelse, han fik som barn i Jordan. De taler også om overvejelser og tvivl om at give arabisk kultur og traditioner videre til sine børn. Vært: Steen Nørskov. (Sendt første gang 1. april).

Arabiske Stemmer: Irans Arabiske krige 2016-07-22  

Iran har kastet sig ud i konflikter i en række arabiske lande - i Irak, Yemen, Libanon og Syrien er Iran militært til stede direkte eller med støtte til lokale væbnede grupper. Ali Alfoneh og Steen Nørskov taler i 'Arabiske Stemmer' om Irans motiver og om, hvordan krigene og de tab, Iran lider på slagmarken, bliver fortalt og forklaret iranerne. Vært: Steen Nørskov. (Sendt første gang den 18. marts).

Arabiske Stemmer: Fremmed blandt araberne 2016-07-15  

Der er millioner af ikke-arabere i den arabiske verden. I Irak boede der to millioner iranere indtil krigen mod Iran brød ud i 1980. Saad Moimini voksede op i en iransk familie i Bagdad. Han fortæller i denne 'Arabiske Stemmer' Steen Nørskov om det at tilhøre de få blandt de mange i et arabisk land, om at skjule sin fremmedhed for venner og naboer og om at blive fordrevet fra sit fødeland. (Sendt første gang 29. januar).

Arabiske Stemmer: Født på flugt 2016-07-08  

I DR-dokumentaren 'Hallo, Syrien! har dansk-libanesiske Natasha Al-Hariri fulgt nogle af de millioner af flygtninge og migranter, der strømmer til Europa. I denne uges Arabiske Stemmer fortæller hun blandt andet om mødet med en nybagt mor på flugt men også om selv at være født ind i en familie, der måtte flygte fra krig i Mellemøsten til et nyt liv i Europa. Vært og tilrettelægger: Steen Nørskov. (Sendt første gang 15. januar).

Arabiske Stemmer: Egyptens koptere - frygtsomme, vrede og stærke 2016-07-01  

I denne uge er det tre år siden, general Sisi tog magten i Egypten ved et kup. Mange af landets kristne koptere støttede ham og gør det stadig, men der er også voksende utilfredshed med præsidentens uindfriede løfter om f.eks. en lov, der gør det lovligt at bygge nye kirker. Maria Fahmy er vokset op i en koptisk familie og taler med Steen Nørskov om, hvordan det går det største kristne mindretal i den arabiske verden. Vært: Steen Nørskov.

Arabiske Stemmer: Ramadan-dage med og uden mad, drikke og sex 2016-06-26  

Millioner af muslimer verden over og ikke mindst i den arabiske verden faster i disse uger. Men der er også mange, der ikke gør og ikke holder sig fra mad, drikke, sex og andre ting, der er forbudt mellem solopgang og solnedgang. Og så er der millioner af ikke-muslimer. Alle lever de i samfund, hvor ramadanen påvirker alt fra arbejdsdagenes længde og myldretidstrafikkens intensitet til prisen på biler indholdet af tv-stationernes aftenprogrammer. Steen Nørskov taler om den arabiske hverdag i den muslimske fastemåned med én, der faster og én, der ikke gør - Ahlam Chemlali og Hanna Ziadeh. Vært: Steen Nørskov.

Arabiske Stemmer: Bøsser, arabere og islam 2016-06-17  

En forstyrret ung mand begår en massakre på en natklub for homoseksuelle i USA, og så taler Verden igen om arabere, muslimer og deres forhold til seksuelle minoriteter. Den dansk-palæstinensiske læge og sexolog Amneh Hawwa og Steen Nørskov taler om livet for dem, der har en anden seksualitet end de fleste i den arabisk-muslimske verden. Vært: Steen Nørskov.

Arabiske Stemmer: Øjenvidner til slaget om Fallujah 2016-06-10  

Det hidtil største slag i krigen mod Islamisk Stat er i gang. To unge danske journalister - Mohammed Al Jizani og Florian Elabdi - har i denne uge været øjenvidner i forreste linje til stormen på Fallujah i det vestlige Irak. Nu er de tilbage i Danmark. Mød dem og hør dem fortælle om deres oplevelser i denne uges Arabiske Stemmer. Vært: Steen Nørskov.

0:00/0:00
Video player is in betaClose