Återskapat's podcast

Återskapat's podcast

Sweden

I denna podcast pratar vi om återskapande av historia i alla möjliga former.

Episodes

Återskapat - 24 - Kvinnor under 30- och 40-tal  

Reenactment med fokus på 1900-talets första halva har ett stort fokus på första och andra världskriget, men i huvudsak på soldaterna. Trots att en mycket stor mängd kvinnor var involverade i krigen är återskapandet av dessa relativt ovanligt. Men det kan bli mer! Vi resonerar tillsammans med Karin och Ida.

Återskapat - 23 - Gift med en reenactor  

Att vara gift med en reenactor kan säkert ibland vara en utmaning, särskilt om man inte själv är aktiv i hobbyn. Åsa och Peter ger oss sin bild av sammanhanget. Peter berättar också om sina erfarenheter av japansk svärdsträning. Flabbigare än vanligt - ni får stå ut med det!

Återskapat - 22 - Musik  

Idag försöker vi komma närmare återskapandet av musik tillsammans med Mattias Lundberg, känd från SRs serie "Svenska Musikhistorien", och professor i musikvetenskap vid Uppsala universitet. Det blir många tvära kast, och också spännande berättelser om hur den kyrkliga musiken kan ha upplevts under medeltid och modernare tid!

Den svenska musikhistorien:

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=4788

Återskapat - 21 - Långbågsskytte  

Legenden om Robin Hood kommer troligen från den engelska långbågens framgångar i slutet av medeltiden, kanske framför allt i slaget vid Agincourt. I det här avsnittet samtalar vi med Robin Eriksson om hur det går till att skjuta långbåge, vilka bågskyttarna var, och ur bra man kan träffa ett mål. 

Återskapat - 20 - Ostindienfararen  

Det tog 10 år och 250 miljoner att bygga en rekonstruktion av ostindienfararen Götheborg. Nu riskerar hon att säljas. Idag samtalar vi om hur det går till att rekonstruera en båt från 1700-talet, och att segla med gamla metoder! 

Denna gång sitter vi på ett kafé i Göteborg, och det är lite bullrigt. Uppropet för att rädda fartyget kvar i Sverige, som nämns i podden, hittar ni här: 

 Rädda Götheborg, namninsamling

Återskapat - 19 - How-to 1200-tal  

Det här avsnittet handlar egentligen huvudsakligen om andra halvan av 1200-talet och början av 1300-talet - det långa 1200-talet. Det blir mycket om olika fynd, hur man gjorde, hur dräkt och mode ser ut och lite om rustning och sånt. Och om hur lång Richard är. 

Återskapat - 18 - Battle of Visby 2016, eftersnack  

Vi börjar efter sommaruppehållet med ett ganska långt och småbabbligt samtal med arrangörerna för Battle of Visby 2016. Vad hade man tänkt sig, och hur blev det? Kunde tälten stå i den hårda vinden? Och blir det något nytt evenemang?

Återskapat - 17 - Jakt under medeltiden  

Tillsammans med Emil och Johan får vi den här gången höra hur det ligger till med jakten under medeltiden. Vem är det egentligen vi ser i alla medeltida "jaktböcker", vad är det för hundar, och vad hade man på fötterna. Och vad gör han som alltid står i bakgrunden med ett horn?

Bloggen som omnämns:

https://themedievalhunt.com/

Återskapat - 16 - Jordbruk under vikingatid och medeltid  

Tillsammans med kulturgeografen Clas Tollin får vi höra om hur jordbruket utvecklades från sen järnålder fram till slutet av medeltiden. Vad odlade man? Vilka redskap använde man? Vem var herre och vem var slav? Och framför allt - vad är bakgrunden till kombinationen korn, humle och ölbryggning?

Återskapat - 15 - How-to skomakeri  

En översiktlig genomgång av skomakeriet förr, i första hand under medeltiden blir det i det här avsnittet. Med benäget stöd av Linus Olander rasar vi igenom rätt och fel, svårt och lätt och vanliga missförstånd. Läster, mönster, svinborst, läder och lite annat! Både spetsiga medeltida skor och oxmular hinner vi avhandla. 

Länk till Sofias skosida: Historiska skor

Återskapat - 14 - Tornerspel och rytteri  

Tillsammans med Caroline och Fredrik Egemalm tar vi den här gången en titt på tornerspel och rytteri. Hur ser det ut idag på riddarfestivaler? Hur rätt är det utifrån ett historiskt perspektiv? Och hur viktigt är det att kunna hantera en häst?

Länk till filmen som vi refererar till i avsnittet, Arne Koets träffas i hjälmen under tornerspel.


Återskapat - 13 - How-to 1300-tal  

Med våra stammisar Maria och Thomas Neijman tar vi denna gång översiktligt grepp om det senare 1300-talet och försöker gå igenom plagg för plagg vad man har på sig, vad som var vanligt och vad som var ovanligt. Och vad man bör undvika för att inte göra bort sig!

Återskapat - 12 - Reenactment och sociala media  

Sociala media har spelat stor roll för utvecklingen av reenactment. Framför allt har det blivit lättare att fråga andra om råd, och att hitta källor till sitt återskapande. Vi har med oss Marie Hedén, administratör för Facebook-gruppen "Vi som syr medeltidskläder" och Cathrin Åhlén, med bloggen Katafalk. Vi pratar också som Historiska världar, tolkningar av källor och lite om begreppet historiskt korrekt.

 

Länkar till sidor som diskuteras i podden:

http://www.facebook.com/groups/visomsyrmedeltidsklader/

https://katafalk.wordpress.com/

http://www.alternaliv.se/histvarld/

 

Återskapat - 11 - Svärd under medeltiden  

Vi fortsätter att prata med Peter Johnsson, om svärdet som koncept under medeltiden (och andra tider), om hur man smider ett svärd, hur man kan få tag i ett riktigt riktigt bra svärd utan att ruinera sig, och om vad som man kan reta sig på när det gäller svärdsnörderi. 

Återskapat - 10 - Textil del 3  

I det tredje avsnittet om textil pratar vi mest om medeltiden, vävtekniker, trampvävstolar, överskärning och importtyger. Det blir Uppsala, Lödöse, Sigtuna och många andra ställen. Och sammet och brokad, för att inte tala om treskaftskypert, och så lite om randigt versus enfärgat och vikingatida mössor.

Återskapat - 9 - Svärd under förhistorien  

Svärdssmeden Peter Johnsson är vår ende gäst i detta avsnitt, och vi hann ungefär fram till vikingatiden innan tiden tog slut. Här pratar vi om Peters bakgrund som smed, om bronsålderssvärd, järnålderssvärd, och vad svärdet är i samhället!

Peter hittar man här:

http://www.peterjohnsson.com/

Återskapat - 8 - Textil del 2  

Vi fick fortsätta diskussionen kring tyger och textil, men vi hann bara komma fram till vikingatiden dessvärre. Här handlar det om vävning, tygtyper, vävstolar, brickband, lugg och allt möjligt annat!

Den här bloggen nämns i podden: http://historicaltextiles.org/ kan vara värt att kolla upp!

Återskapat - 7 - Säkerhet på reenacment  

Säkerhet är en bred fråga inom allt återskapande. Vi hanterar både skarpa eggar, krutvapen, hästar och fordon. Men andra aspekter som livsmedel och hygien tar vi också upp. Och så har vi den här gången med inte mindre än två läkare!

Återskapat - 6 - Textil del 1  

Textil är ett jätteområde, och den här gången hinner vi med förhistoria och medeltid generellt, lite grand om olika fynd olika tekniker och olika material. Vi hann knappt fram till själva vävningsprocessen innan tiden var ute. Vad kan vi veta? Hur brukar det bli fel inom textilområdet när man återskapar historia?

Återskapat - 5 - Reenactment och lajv, plus 40-tal  

Den här gången pratar vi om den intressanta kombinationen mellan lajv och reenactment, men också om vad det är som gör att vi är så lockade av krig. Fokus är 40-talet, och andra världskriget, men det är en hel del utflykter till 1300-tal, 1600-tal och 1800-tal!

0:00/0:00
Video player is in betaClose