Augustpriset

Augustpriset

Sweden

Officiell kanal för Augustpriset – den svenska litteraturens mest uppmärksammade och prestigefyllda litterära pris.

Episodes

Augustpodden 2016 - del 1  

Premiäravsnittet av nya Augustpodden - med Tara Moshizi och Daniel Sjölin! Vem går hem med en Auguststatyett i år? Vilka böcker har varit bäst, vad har stuckit ut och vad har ni saknat? Under en mingelkväll på Elite Palace Hotel i Stockholm samtalar Augustpoddens programledare med författaren Johanna Lindbäck, historikern Gunnar Wetterberg och Expressens biträdande kulturchef Jens Liljestrand om årets bokår. Augustpodden produceras av produktionsbolaget Fascinera. Augustpriset presenteras i samarbete med Elite Hotels och PostNord. Läs mer om Augustpriset på www.augustpriset.se

Augustpodden 2016 - Teaser!  

Tara Moshizi och Daniel Sjölin är programledare för nya Augustpodden som har premiär inom kort!

Augustpodden 2014, Del 7: Sara Stridsberg och Steve Sem-Sandberg  

Del 7. Motstånd och ljus Är våld en oupplöslig del av omsorgen? Hur förhåller vi oss till det galna och otämjda? Finns det likheter mellan Beckomberga och Steinhof? Vi träffar Sara Stridsberg och Steve Sem-Sandberg på Albert Bonniers förlag på Sveavägen i Stockholm. Deras samtal handlar om diagnoser, om språkets moral och om himlar som öppnar sig. Om okuvlig motkraft och kärlek som övervinner allt förstånd. Sara Stridsberg är nominerad till Årets svenska skönlitterära bok för ”Beckomberga. Ode till min familj”, Albert Bonniers förlag. Steve Sem-Sandberg är nominerad i samma kategori för ”De utvalda”, Albert Bonniers förlag.

Augustpodden 2014, Del 6: Eva Staaf och Tina Thunander  

Del 6. På besök i andras verklighet Kan man ha en lycklig barndom? Hur sorgliga saker kan man skriva om i en barnbok? Och varför blev mötet med doktor Nasser till en bok? Vi är i Hägersten i Stockholm, hemma hos Eva Staaf som har tänt ljus, plockat fram pepparkakor och satt sig framför datorn. På skärmen syns Tina Thunander som sitter i Malmö, drygt 50 mil härifrån. Eva och Tina pratar om hur barn förhåller sig till tiggare, om demokrati, religion, sockersyltrulladeplättpannkakskorvar och att vara på besök i andra människors verkligheter. Eva Staaf är tillsammans med illustratören Emma Adbåge nominerad till Årets svenska barn- och ungdomsbok för Tilly som trodde att..., Rabén & Sjögren. Tina Thunander är nominerad till Årets svenska fackbok för Doktor Nasser har ingen bil, Leopard förlag.

Augustpodden 2014, Del 5: Lars Lerin, Sara Lundberg och Joar Tiberg  

Del 5. Spring och skaparglädje Kan man njuta av naturen när man använder den i sitt arbete? Går det att skriva när man är glad? Och hur målar man olika personers sätt att springa? Sara Lundberg är konstnär och illustratör och bor i Aspudden i Stockholm. Vid hennes köksbord sitter också Joar Tiberg och Lars Lerin. Deras samtal handlar om blått gräs, om att lämna kameran hemma och om att vara avundsjuk på mörtar. Sara Lundberg och Joar Tiberg är nominerade till Årets svenska barn- och ungdomsbok med ”Vi springer”, Rabén & Sjögren. Lars Lerin är nominerad till Årets svenska fackbok med ”Naturlära”, Albert Bonniers.

Augustpodden 2014, Del 4: Anna Charlotta Gunnarson och Jakob Wegelius  

Del 4. Maharadjor och disco-offer Hur är det att skriva om en huvudperson som inte kan prata? Var kommer inspirationen till Mördarens apa ifrån? Och vad är ett disco-offer? I en orange soffa på Söder i Stockholm hemma hos Anna Charlotta Gunnarson träffar vi henne och Jakob Wegelius som har åkt hit från Oskarshamn. Vi pratar om indiska maharadjor, texternas betydelse i popmusik och om när discon kom till Björkekärr. Jakob Wegelius är nominerad till Årets svenska barn- och ungdomsbok för ”Mördarens apa”, Bonnier Carlsen. Anna Charlotta Gunnarson är nominerad till årets svenska fackbok för ”Popmusik rimmar på politik”, Atlas.

Augustpodden 2014, Del 3: Malin Axelsson och Lyra Ekström Lindbäck  

Del 3. Teater, tårta och tillblivande Hur blir en pjäs till en bok? Är ”Ett så starkt ljus” självbiografisk? Och måste barnböcker vara pedagogiska? Malin Axelsson bor i Linköping och jobbar som konstnärlig ledare på Ung scen/öst. Här träffas hon och Lyra Ekström Lindbäck i en ateljé i Blackeberg i västra Stockholm, som Lyra delar med tre andra personer och tre katter. Samtalet handlar om att bli i stället för att vara, om genusförvirring och barndom, om lek och om tårta. Malin Axelsson är tillsammans med illustratören Klara Persson nominerad till Årets svenska barn- och ungdomsbok för ”Jag blir en bubbla som blir ett monster som blir ett barn”, Urax förlag. Lyra Ekström Lindbäck är nominerad till Årets svenska skönlitterära bok för ”Ett så starkt ljus”, Modernista.

Augustpodden 2014, Del 2: Håkan Håkansson och Carl-Michael Edenborg  

Del 2. Trebenta ankor och jordens undergång Varför sjunger Carl-Michael Edenborg när han skriver? Hur gör man en 1700-talsdialog trovärdig? Och varför är vi egentligen så upptagna med världens undergång? Håkan Håkansson har tagit tåget upp från Snogeröd i Skåne och satt sig vid ett köksbord på Södermalm i Stockholm, hemma hos Carl-Michael Edenborg. Deras samtal rör sig från barockens kuriosakabinett till kärlekens mirakel. Håkan Håkansson är nominerad till Årets svenska fackbok för ”Vid tidens ände: Om stormaktstidens vidunderliga drömvärld och en profet vid dess yttersta rand”, Makadam förlag. Carl-Michael Edenborg är nominerad till Årets svenska skönlitterära bok för ”Alkemistens dotter”, Natur och Kultur.

Augustpodden 2014, Del 1:  Anders Rydell och Kristina Sandberg  

2014, Del 1: Smuts och surdegar Vad är det som är så hotfullt med smuts? Är det folkhemmets fel att kvinnors hemarbete osynliggjorts? Hur tar man reda på vilket väder det var när Hitler höll ett visst tal? Vi tog en fika hemma hos Augustnominerade Anders Rydell på Östermalm tillsammans med Kristina Sandberg och pratade om hemmafruförakt, brödbakande män och konstens betydelse i krig och konflikter. Anders Rydell är nominerad till Årets svenska fackbok med ”Plundrarna. Hur nazisterna stal Europas konstskatter” Ordfront förlag. Kristina Sandberg är nominerad till Årets svenska skönlitterära bok med ”Liv till varje pris", Norstedts. Augustpodden produceras av Lisa Mattsson och Inga Ramsten på produktionsbolaget Fascinera. Augustpriset presenteras i samarbete med PostNord.

Augustpodden Del 6 - Kjell Westö och Sven Olov Karlsson  

Del 6: Den goda historien Kan man skriva en arbetarskildring när man har en borgerlig bakgrund? Vad betyder klass och rötter för ens litterära hemort? Hur gör man en skildring om andra världskriget trevlig? Vi tog en fika hos Augustnominerade Sven Olov Karlsson i Bagarmossen med Kjell Westö och pratade om Helsingfors och Eriksfors, realism och fiktion, arga auktionsförrättare och varför Kjell Westö gärna besöker en viss bro i sina böcker. Sven Olov Karlsson är nominerad till Årets Svenska Skönlitterära bok med ”Porslinsfasaderna” Natur och kultur Kjell Westö är nominerad till Årets Svenska Skönlitterära bok med ”Hägring 38", Albert Bonniers förlag. Augustpodden produceras av Isa Andersson och Inga Ramsten på produktionsbolaget Fascinera.  Augustpriset presenteras i samarbete med Posten som är en del av PostNordkoncernen.

Augustpodden Del 5 - Bea Uusma och Lena Andersson  

Del 5 - Det som ryms i snö kommer upp i tö? Vad fick Bea Uusma att resa till Arktis och Nordpolen i Andréexpeditionens fotspår? Hur gjorde Lena Andersson en roman om omöjlig kärlek möjlig? Och vad har skrivande gemensamt med brödbak? Vi besökte Augustnominerade Lena Andersson i Tensta med Bea Uusma och pratade om att vara ute på hal is, jaga efter den exakta detaljen och dagsljusets betydelse för författandet. Augustpodden produceras av Isa Andersson och Inga Ramsten på produktionsbolaget Fascinera. Augustpriset presenteras i samarbete med Posten som är en del av PostNordkoncernen.

Augustpodden Del 4 - Tore Janson och Allan Klynne  

Del 4: Myter och dispyter Är historiekunskap alltid något gott? Vilka var germanerna? Och vad har egentligen romerska historikern Tacitus att göra med antisemitismen? Vi besökte Augustnominerade Tore Janson på Östermalm i Stockholm och pratade historieförfalskning och mytens makt över vår historia och nutid. Tore Janson är nominerad till Årets Svenska Fackbok för boken ”Germanerna”. Medverkar gör också Allan Klynne, som är författare och fil dr. i antikens kultur- och samhällsliv. Augustpodden produceras av Isa Andersson och Inga Ramsten på produktionsbolaget Fascinera.  Augustpriset presenteras i samarbete med Posten som är en del av PostNordkoncernen.

Augustpodden Del 3 - Per Olov Enquist och Lena Sundström  

Del 3: Erotik och politik Varför är det så svårt att skriva om sex och tortyr? Existerar kvistfria furugolv? Är det lättare att skriva en roman än en fackbok? I Augustpoddens tredje avsnitt slår vi oss ner på kontoret med Lena Sundström och Per Olov Enquist och pratar ansvar, sex och politik. Lena Sundström är nominerad till Årets svenska fackbok för boken "Spår”, Natur och kultur. Per Olov Enquist är nominerad till Årets svenska skönlitterära bok för ”Liknelseboken. En kärleksroman.” Norstedts. Producenter är Isa Andersson och Inga Ramsten på produktionsbolaget Fascinera på uppdrag av Svenska Förläggareföreningen. Augustpodden görs i samarbete med Posten.

Augustpodden del 2 - Frida Nilsson, Anna Höglund Och Tora Mandelmann  

Del 2: I djur och skur Kan utanförskap vara något gott? Hur känns det att ha ett par kaninöron instoppade i mössan? Vad betyder djur i litteratur? Varför vill alla plötsligt bo på landet? I Augustpoddens andra avsnitt hänger vi runt köksbordet hos Augustnominerade Frida Nilsson tillsammans med Anna Höglund och Tora Mandelmann och pratar självhushållning, isolering och överkänslighet. Frida Nilsson är nominerad till Årets svenska barn- och ungdomsbok med ”Jagger Jagger” , Natur och kultur. Anna Höglund, är nominerad till Årets svenska barn- och ungdomsbok med allåldersbilderboken ”Om detta talar man endast med kaniner”, Lilla Piratförlaget. Tora Mandelmann har illustrerat föräldrarna Gustav och Marie Mandelmanns bok ”Självhushållning i Djupadal” som är nominerad till Årets svenska fackbok, på förlaget Bonnier Fakta. Musiken i podcasten har komponerats av Johan Ahlin och framförs av Anna Wallgren.

Augustpodden Del 1- Ellen Karlsson Och Klara Persson  

Del 1: Bland bullar och buller Vad händer om man tecknar en glass och en katt på samma barnbokssida? Varför frågar alla varför man skriver för barn? Och varför är det så roligt med äcklig mat? I Augustpoddens första avsnitt slår vi oss ner i Ellen Karlssons soffa med Klara Persson och får reda på hur det egentligen går till när man man ska sjösätta sina barnbokssidéer. Följ med från idé till färdig bok! Klara Persson är nominerad till Årets svenska barn- och ungdomsbok för bilderboken "Maximilian och Minimilian", Urax förlax. Ellen Karlsson och Eva Lindström är nominerade till Årets svenska barn- och ungdomsbok för boken "Snöret, fågeln och jag", Hippo Bokförlag. Ellen Karlsson är också förläggare till nominerade "Maximilian och Minimilian". Eva Lindström kunde inte medverka i Augustpodden. Musiken i podcasten har komponerats av Johan Ahlin och framförs av Anna Wallgren.

0:00/0:00
Video player is in betaClose