Barnen i P1

Barnen i P1

Sweden

Programmet sänder inte längre. I detta program fick barnen plats i samhällsdebatten och du som lyssnare fick höra livet ur deras perspektiv för att se hela samhället tydligt och skarpt. Ansvarig utgivare: Louise Welander

Episodes

Du hade ju inget soc-beslut i fickan!  

Vad kan det betyda för ett barn att bli intervjad i radio? Att få sin röst hörd? I det sista programmet av Barnen söker Ylva Mårtens upp Sonny som hon intervjuade för 13 år sedan.

Jag duschar inte  

- Jag känner mig inte trygg att visa mig naken i skolan, det känns som att folk tittar och dömer, säger Linnea som går i åttan på Eneskolan i Järna. Linnea har inte duschat i skolan på tre år.

Läsa eller spela, det är frågan  

Finns det en konflikt mellan barns dataspelande och bokläsande? Det undersöker Barnens reporter YlvaMårtens. Kajsa Pasanen och Ramyar Shahsavari går i sexan i Frödingskolan i Karlstad. Vad kommer först för dem? Böcker eller dataspel?

"Jag lär mig engelska när jag spelar"  

Spel är en stor del av många barns liv. Nio av tio barn ägnar sig åt att spela via datorn eller mobilen. Och var fjärde kille i mellanstadieåldern spelar mer än tre timmar per dag. Vad är grejen med att spela?

Jag vill utforska världen  

Jens-Antonio är 11 år och tycker inte att han lär sig någonting i skolan. De stökiga eleverna tar över lektionerna och lärarna ger honom inga nya utmaningar, berättar han. Så han bestämmer sig för att byta skola.

Barnen: Återvändarna  

Många elever från förorterna söker sig till gymnasierna inne i stan, om betygen räcker för att komma in där. Men en hel del kommer tillbaka, besvikna. Det har blivit så vanligt att de fått ett eget namn, återvändarna. Viyan är uppvuxen i Angered utanför Göteborg. Hon kom in i en av de eftertraktade gymnasierna i stan. - Jag ville pröva på något nytt, gå i en svensk skola, säger Viyan. Men jag kunde inte vara mig själv där. Här i Angered kan jag leva ut hela min identitet. Jag tycker om mångkulturen här.

En helg på kortis  

Jacob är 16 år och älskar film. Och Let´s Dance. Han missar aldrig fredagarnas dansprogram på TV, inte ens de helger han är på kortis, alltså korttidshem för barn och ungdomar med vissa funktionsnedsättningar. Följ med Jakob en helg på Kullens "kortis"!

Tänk om mamma dör nu  

När Ena var liten tvingades hon under flera år se sin mamma bli misshandlad av sin pappa. - Jag och min syster var som statister i en våldsam film, som vi var tvungna att bevittna om och om igen. I programmet berättar hon om rädslan och om en uppväxt som fortsatte att göra ont även när våldet upphört.

"Jag är svensken på skolan"  

Reine och hans kompisar Fabian och Fredrik är nästan de enda niorna på hela skolan som inte har utländskt bakgrund. Och de håller ihop. - Vi är ju svenskarna, det får vi höra i korridoren. Men jag gillar att det är blandat, säger Reine.

Barnen. Intyget efter studenten: Noll arbetsförmåga  

När Evelina Larsson skulle söka jobb efter studenten fick hon rådet av arbetsförmedlingen att inte tala om att hon satt i rullstol. - Alla arbetsplatser är så anpassade nuförtiden, sa konsulenten, berättar Evelina.

Kärlek och bråk på fotbollsplan  

Den svenska skolan befinner sig i en kris och är ett hett ämne inför årets riksdagsval. Men vad är viktigast i barnens egen skolvardag? Vid sidan av en fotbollsplan står Linnea Kalenius och Tilde Bagge af Berga. Men de vill inte vara med och spela.

Efter branden kom lugnet  

Förra året gick brandlarmet på Rissneskolan, norr om Stockholm, flera gånger i veckan. Papperskorgar brann, smällare smälldes i korridorerna och en natt brann skolan ner. Ett år senare har eleverna fått komma tillbaka till sin skolan efter att den byggts om och fått det nya namnet Grönkullaskolan. Och nånting har förändrats.

Barnen 20140425 (NY Barnen 20140425 Jag hade inte klarat gymnasiet hemma)  

Riksgymnasiet för rörelsehindrade är inhyst i Angeredsgymnasiet i Göteborg. Två korridorer i en jättestor skola. Moa Johansson går i ettan i en klass med bara sex elever. - Det som är bra är att vi allihop använder rullstol, säger hon. Men vi vet ingenting om de andra eleverna, de som går i stora skolan. Det känns som om vi är statyer för dem.

"Jag vill stanna tiden!"  

Fallande skolresultat och PISA-undersökningar i all ära. Men vilka skolfrågor är viktigast när barnen själva får bestämma? Vi har följt elever på lektionerna, i matsalskön och på fotbollsplanen.

Att börja skolan i väntan på asyl  

I januari öppnar skolorna igen efter jullovet, och många elever går tillbaka till skolan. I del två i serien om att börja skolan möter du barn som söker asyl i Sverige, hur är det att börja skolan i väntan på migrationsverkets beslut och hur är det att kliva in i klassrummet för de barn där situationen ser annorlunda ut?

Att börja i skolan bakom lås och bom  

- Det var nervöst, man satt där och kollade ner i boken. Jag visste vilket ställe jag var på. Man vågade inte göra olika grejer ifall det skulle hände nåt, säger Sandra 15 år.

Vi firar inte jul  

Mjuka änglar och glittriga tomtemössor. Julen är här - och den genomsyrar nästan allt. Men hur är det att möta allt det här när man själv inte är - och inte vill vara - en del av det?

"Min bästa jul var i häktet"  

Hur är det att fira jul när familjen inte är den trygga punkt den borde vara? Barn och unga som placerats i familjehem berättar om sina jular och om de både positiva och negativa förväntningar som julen för med sig.

"Alla röker på i skolan"- Barnen special från Lidingö  

Cannabis är den drog som ökar mest bland ungdomar. Vi sänder från Lidingö, den stadsdel i Stockholm där polisen i sin senaste insats hittat flest ungdomar som använder hasch och marijuana.

Att dricka eller inte  

Många unga som dricker lever med en ständig konflikt inombords, med dålig samvete och rädslan över att bli upptäckta.

0:00/0:00
Video player is in betaClose