Episodes

När en hel del går åt helvete  

Tada! okej, starten saknas och i slutet verkar det som om Elin stoppat miken i fickan, men det som finns däremellan är det inget fel på: f u lite blåst, (så typsikt sommaren 2017) lite vindspel och lite hudskall, så bjuder Bella och Elin på lovsång till långsamheten, tips för förlängd säsong och några kanske inte helt rumsrena tankar om klimakteriebekämpning. I gengäld vill de ha några sticklingar och lyssnare som byter sådana med varandra.

Hos Elin på torpet irl  

Klockspelet klingar, potatislöken frodas, lupinerna tar över och Bella är tokglad över att äntligen få se Elins torpodlingar irl. Och inte bara det! hon får svar på viktiga frågor som ”finns det smaklösa rabarber” och ”blir man smal av beskt”, i sommaravsnittet av Grönsakslandet (där Bellas mikrofon stundtals tyvärr verkar vara vänd åt helt fel håll).

Sköna maj, välkommen  

Hör upp alla stadsplanerare och parkförvaltningschefer - det här är ett avsnitt av Grönsakslandet som är specialintressant för er, om lönsamheten i gröna ytor och hur gamla granar bör brukas när vattenbrist hotar. Elin har kommit hem och strålar samman med Bella på ett tak där odling pågår, för att diskutera beundransvärda stadsodlare, varför städer är bra för bin och innehållet i några insmugglade fröpåsar.

En måste lägga band på sig  

Februari pulserar av odlariver. Vi hör rasslet av fröpåsar, hjärnan knakar av planteringsplaner. Men Bella och Elin höjer ett varningens finger: ODLA INTE FÖR MYCKET!! Va? Nämen alltså inte för mycket av samma. Ja, sen är det det här med mönjelilja eller kliva; det klingar tomt för Bella - vad är det Elin gått igång på nu?

Januariavsnittet - en överlevnadsguide  

"Den som odlar själv behöver aldrig svälta." Ett gammalt Bella-ordspråk. Eller skulle kunna vara det. Men hursomhelst, när plånboken känns tom är det förstås fantastiskt att kunna rota fram de där välväxta fint omhändertagna tomaterna, bönorna, pumpaklyftorna mm och laga god värmande vintermat. Hör nu när Bella och Elin bjuder på sina bästa ändå lite lyxiga mitt-i-snålmånaden-recept! Dessutom hänger de över gamla fröpåsar och tänker på trädårdsåret 2017 - om allt nytt det är dags att börja drömma om. Gott nytt alla trädgårdslovers!

Grönsaksland i juletid  

Vad ska en önska sig i juklapp? Tänk "trädgård" så finns det en hel del, så här mitt i längtanssäsongen. Både att köpa och att fixa själv. Midjeväska, någon? Absolut, om Elin får välja. Bella förordar bra skor och loppisfynd. Och bra verktyg det är - precis som bra musik - något som håller i minst 50 år.

Mer jordbruk åt stadsfolket!  

Elin efterlyser bondeansvar, som i ansvar för våra bönder. Bella utmanar kronprinsessan att göra en Michelle Obama, Och visst, lite häxerier blir det också på slutet: myskmadra mot onda andar, någon?

För alla kompostälskare och alla ännu ofrälsta  

Nu är det definitivt höst och vad kan passa bättre än att få fördjupa sig i precis ALLT som någon enda människa kan behöva veta för att bli extremt triggad på att fixa en kompost. På det ena eller andra sättet, för det ena eller andra behovet: trädgård, köksavfall, bokashi, latrin (dessutom faktiskt en småäcklig nyhet om våtservetter…)

Nå, var sommaren något att skryta om?  

Lasagne och baguette... det är konstiga saker Elin och Bella ägnat sig åt i sina odlingar i sommar. Hör mer om det och om hur man fixar en värmegenererande drivbänk med hjälp av halm, i ett purfärskt - sponsrat - avsnitt av Grönsakslandet.

Va? är inte allt i jorden än?  

Har du vattningsångest? Det har Elin, men hon kanske ska vara glad över att ens kunna fundera över hur hon ska kunna vattna - på många ställen får man inte ens. Vattningsångest är i alla fall skälet till att en massa förväxta rangliga försådda plantor vinglar omkring på odlingspyramiden i lägenheten mitt i stan. Bella tröstar och lugnar och lyssnar avundsjuk på historierna från Elins plantbytardag. Hörrni! nu är det ju odlingssäsong galore. Kliv in i Grönsakslandet!

Snygga men farliga och så några bara härliga  

Det blev visst maj innan aprilavsnittet kom ut. En gräva grönsakslands-långhelg på Gotland kom emellan. Men nu är det snyggt i rabatter, krukor och pallkragar och ljudfilerna är på plats. I det som trots allt får heta aprilavsnittet konstaterar Bella att det är med växter som med killar: ”dom snyggaste är dom farligaste”. De beskrivs alla i Elins sprillans nya bok - växterna alltså. Om den och en massa andra inspirerande trädgårdsböcker pratas det i tre kvart. Och sen blir det lite dålig lukt på slutet. Välkommen in!

Vad kan vara mer vårlikt än mars?  

Försådd i fönstren och vårsolen står som spön i backen. Elin och Bella ligger i startgroparna och bubblar av idéer om vad årets odlingssäsong ska innehålla. De vill också bjuda upp till delad odlarglädje: förmedla fröbyten och arrangera plantbytardagar på facebooksidan Grönsakslandet. Missa inte Bellas morotsblastinnovationer eller nyskapande användningsområden för Bokashin i marsavsnittet, där Elin förstås också fortsätter med sina häxkonster.

Februarifrossa  

Elin är tillbaka i Bellas grönsaksland laddad med en packe frökataloger och en lust på svartrot. Kan hon bota Bellas odlarångest?

Längta trädgård-klappar  

Det lackar mot dopparedan och är hög tid att hitta de sista julklapparna. Bella besöker trädgårdsdrottning Victoria och spånar kring gröna gåvor.

Victoria Skoglund - Queen over alla julblommor  

Medan Elin tillbringar advent i Paris, hukandes över slutarbetet med nya boken (som säkert innehåller aurabilder på ockulta julväxter) passar Bella på att hälsa på hos trädgårdsdrottningen Victoria Skoglund för att prata levande julpynt. Hon visar sig vara väldigt sparsmakad och verkar mest vilja drömma om köksträdgården.

Vitlök och vintervemod  

I odlingsårets skymning träffas Bella och Elin för att diskutera hur snygg en höstträdgård måste vara egentligen, vad man kan göra av björnbär och nypon (mycket! visar det sig) samt när det är dags att plantera vitlök - och vilken sort!

0:00/0:00
Video player is in betaClose