Bibliotekspodden

Bibliotekspodden

Sweden

Två bibliotekarier på Stadsbiblioteket i Halmstad poddar om litteraturen, läsningen och livet. Ibland smyger det in en gäst.

Episodes

Gäst i studion - Martin Gillgren (avdelningschef Kulturförvaltningen)!  

Träffa Martin Gillgren, ny chef för avdelningen Kunskap och Samhälle. Vad vi pratade om? Halmstad, nya jobbet, triathlon, Erlend Loe och mycket mer!

Gäst i studion (igen) - Björn Ranelid!  

En gång är ingen gång, två gånger är en vana. Vi har äran att återigen samtala med Björn Ranelid, denne livsbejakande författare med en hjärtkammare i Stockholm, en på Österlen.

Höstens höjdare!  

Hösten är här, och oj vad mycket det händer på biblioteket. Vi pratar psykologläsecirkel, temadag om hållbarhet och kryddar med boktips och spännande författarbesök.

Gäst i studion - Vibeke Olsson!  

Vibeke Olsson har skrivit romaner som utspelar sig i romarriket, i norrländsk sågverksmiljö, under andra världskriget och även i svensk nutid. Vi pratar om research och en massa annat. Mycket nöje!

Gäst i studion - Sveriges ÖB Micael Bydén!  

Vi är så stolta över att överbefälhavaren valde att besöka Bibliotekspodden under sitt späckade besök i Halmstad. Hör honom berätta om ämbetet, "skarpa lägen" och som avslutning några boktips

Svalbardresenären Solveig - gäst i studion!  

Har man fått polarbacillen i blodet finns ingen räddning. Solveig berättar om en ständig längtan till Svalbard, Jeanette och Elisabeth nöjer sig med att läsa och tipsa om polarlitteratur.

Hausfrau, Hustrun och Ebba Witt-Brattström  

Vi läser romaner om kvinnor som bryter upp, är olyckliga, offrar sig, vill vara konstnärsmonster eller lever i mannens skugga. Många boktips!

Gäst i studion - Anna - Pia Åhslund!  

En levande, färgsprakande institution i Halmstads kulturliv gästar oss. Vi pratar om läsning och författarskap och delar med oss av färska lästips.

Boxare  

Muhammad Alis död väckte ett slumrande intresse för boxning till liv. Vi pratar om viktklasser, skojiga termer och ger lästips på temat boxare och boxning.

Gökspecial!  

När vi pratade om fåglar i ett tidigare avsnitt blev vi så fascinerade av göken att den får ett eget avsnitt. Vetenskapen (och vi) häpnas – hur vet göken att den är gök när den alltid växer upp i fosterhem?

EU-special med Adam Andersson  

EU-fakta för dummies, eller allt du velat veta om EU men inte vågat fråga om. Adam reder ut begreppen och tipsar även om favoritpoddar.

Lästips  

Blandade karameller: lästips som räcker hela sommaren – romaner, fackböcker, klassiker!

Fantastiska fåglar  

Ju mer vi läser om fåglar, desto mer fascinerade blir vi. I avsnittet pratar vi om läsvärda fågelböcker och lite andra stickspår.

Sommarpratare vi minns  

Vid inspelningen hoppades vi fortfarande att Elisabeth skulle på en av årets sommarvärdar i P1. Det blev inte så, men vi kan lova att avsnittet är värt att lyssna på ändå.

Gäst i studion - Maria Ehrenberg!  

Regionbiblioteket - vad är det för bibliotek? Det kanske en och annan har undrat, och i detta fullmatade avsnitt av er Bibliotekspodd kommer svaret.

Gäst i studion - Gösta Steneskog!  

Vi möter så många människor varje dag här på Stadsbiblioteket. En del blir vi så nyfikna på att vi bjuder in dem till podden. Den här veckan är det Gösta som berättar som sina läsecirklar i Båstad, Halmstad och e-bokcirkeln som har ett Cosy Kitchen.

Gäst i podden - Agneta Pleijel!  

Stadsbiblioteket firade 10 år på Världsbokdagen. Vår gäst denna dag var Agneta Pleijel, aktuell med Spådomen: en flickas memoarer.

Stadsbiblioteket 10 år!  

Tio fantastiska år har gått sedan invigningen av Stadsbiblioteket i Halmstad. Vad har vi gjort dessa år? Carolina Hedin, programansvarig, är gäst i studion.

Vi minns Bodil Malmsten  

Så mycket det finns att säga om Bodil Malmsten, och så mycket hon lämnade efter sig till oss att läsa och prata om. Dikter, romaner, bloggböcker, tweets, intervjuer och debattartiklar. Vi gör ett djupdyk!

Gäst i studion - Mymmel Blomberg!  

Hon skriver romaner, fackböcker, leder skrivarcirklar, fotograferar. Mymmel, som för övrigt är den enda personen i Sverige med det namnet, berättar om den röda tråden i sitt yrkesliv.

0:00/0:00
Video player is in betaClose