Bibliotekspodden

Bibliotekspodden

Sweden

Två bibliotekarier på Stadsbiblioteket i Halmstad poddar om litteraturen, läsningen och livet. Ibland smyger det in en gäst.

Episodes

Fattigdom  

Boken Fattigfällan handlar om Beata som faller hårt genom systemets maskor när hon blir sjuk. Vi pratar om den, och om andra böcker som handlar om fattigdom på olika nivåer.

Gäst i podden - Thom Lundberg!  

Hela Halland läser Thom Lundbergs bok För vad sorg och smärta. Vi pratar om boken, om tabun, om tilltro till läsaren och om blodsband. Samt en hel del annat. Avsnittet är inspelat inför publik på Halmstads stadsbibliotek.

Gäst i studion - Maggan Ek!  

Regissör, manusförfattare, pedagog, producent och bildkonstnär Maggan Ek stormade in i studion. Lyssna på vårt samtal om kultur, Halmstad, Strindberg och en himla massa annat.

Vår på biblioteket! Vi tipsar om allt som drar igång på bibblan våren 2017  

Vår på biblioteket! Vi tipsar om allt som drar igång på bibblan våren 2017 by Bibliotekspodden

Gäst i studion - Gudrun Schyman  

Varför är det bra med jämställdhet? Råd till en nybörjarfeminist? Gudrun Schyman svarar på Bibliotekspoddens undringar.

Feminism  

Vi tipsar om bra böcker att läsa för den som är nybörjarfeminist, eller bara vill ha lästips: Nina Björk, Marilyn French, Aase Berg, Simone de Beauvoir och några till.

Lofoten, i verkligheten och i litteraturen  

En av oss har varit på resa till Lofoten och är betagen. Vi pratar om Lofoten i litteraturen, från Ellen Einan till Lars Lerin.

Autofiktion eller Författare som skriver om riktiga personer  

Carina Rydberg har gjort det. Liksom Maja Lundgren, Karl-Ove Knausgård och Kerstin Ekman. Vi pratar om författare som skriver romaner, fast allt är på riktigt.

Gäst i studion - Mariette Lindstein!  

Författaren till böckerna om sekten på Dimön berättar om sitt eget liv i scientologernas järngrepp och om hur det är att komma ut i verkliga livet efter mer än 20 år i sekten.

Gäst i studion - Anneli Jordahl!  

Vad har Sylvia Plath gemensamt med en av Anneli Jordahls boktitlar? Varför är det viktigt att tala om klass? Handlar egentligen allt om klass? Frågorna och kanske svaren får du i veckans poddavsnitt!

Tips på (inte så idylliska) julböcker!  

Jultid betyder lästid, men vad ska jag läsa? Skog och Malm ger dig tipsen som handlar om Klas Östergrens julgransförsäljare, Torgny Lindgrens lantmätare och Margareta Strömstedts Julstädningen och döden. Hur är det egentligen, julstädar folk nu för tiden? Delade meningar råder i poddstudion.

Gäst i studion - Kristian Lundberg!  

Kristian Lundberg och vi pratar om att bli Yarden-Kristian, om att verkligen överträffar dikten och om otrygga anställningar. Mycket nöje!

Gäst i studion - Lars Kepler!  

Författarparet bakom Lars Kepler och vi hade mycket att prata om. Vårt fina bibliotek, Morup, pseudonymer, Elena Ferrante och en hel del annat faktiskt. Lyssna!

Gäst i studion - Hans Gunnarsson!  

Han har skrivit böcker i 20 år, men har också jobbat i fruktdisken på Coop i Finspång. Om detta och en väldig massa annat pratar vi om i Bibliotekspodden.

Gäst i studion - Jan Björklund!  

Liberalernas partiledare Jan Björklund fick inte prata så mycket politik i Bibliotekspodden men desto mer om män med makt som inte läser. Vi avslutar med ordförståelsetest och såklart varsitt boktips.

Gäst i studion - Cecilia Björkén-Nyberg från Högskolan i Halmstad!  

Cecilia forskar och undervisar på Högskolan i Halmstad, Vi pratar om hennes specialområde ljudböcker - vad händer när vi läser med öronen?

Gäst i studion - Martin Gillgren (avdelningschef Kulturförvaltningen)!  

Träffa Martin Gillgren, ny chef för avdelningen Kunskap och Samhälle. Vad vi pratade om? Halmstad, nya jobbet, triathlon, Erlend Loe och mycket mer!

Gäst i studion (igen) - Björn Ranelid!  

En gång är ingen gång, två gånger är en vana. Vi har äran att återigen samtala med Björn Ranelid, denne livsbejakande författare med en hjärtkammare i Stockholm, en på Österlen.

Höstens höjdare!  

Hösten är här, och oj vad mycket det händer på biblioteket. Vi pratar psykologläsecirkel, temadag om hållbarhet och kryddar med boktips och spännande författarbesök.

Gäst i studion - Vibeke Olsson!  

Vibeke Olsson har skrivit romaner som utspelar sig i romarriket, i norrländsk sågverksmiljö, under andra världskriget och även i svensk nutid. Vi pratar om research och en massa annat. Mycket nöje!

0:00/0:00
Video player is in betaClose