Bibliotekspodden

Bibliotekspodden

Sweden

Två bibliotekarier på Stadsbiblioteket i Halmstad poddar om litteraturen, läsningen och livet. Ibland smyger det in en gäst.

Episodes

Gäst i studion - Lars Kepler!  

Författarparet bakom Lars Kepler och vi hade mycket att prata om. Vårt fina bibliotek, Morup, pseudonymer, Elena Ferrante och en hel del annat faktiskt. Lyssna!

Gäst i studion - Hans Gunnarsson!  

Han har skrivit böcker i 20 år, men har också jobbat i fruktdisken på Coop i Finspång. Om detta och en väldig massa annat pratar vi om i Bibliotekspodden.

Gäst i studion - Jan Björklund!  

Liberalernas partiledare Jan Björklund fick inte prata så mycket politik i Bibliotekspodden men desto mer om män med makt som inte läser. Vi avslutar med ordförståelsetest och såklart varsitt boktips.

Gäst i studion - Cecilia Björkén-Nyberg från Högskolan i Halmstad!  

Cecilia forskar och undervisar på Högskolan i Halmstad, Vi pratar om hennes specialområde ljudböcker - vad händer när vi läser med öronen?

Gäst i studion - Martin Gillgren (avdelningschef Kulturförvaltningen)!  

Träffa Martin Gillgren, ny chef för avdelningen Kunskap och Samhälle. Vad vi pratade om? Halmstad, nya jobbet, triathlon, Erlend Loe och mycket mer!

Gäst i studion (igen) - Björn Ranelid!  

En gång är ingen gång, två gånger är en vana. Vi har äran att återigen samtala med Björn Ranelid, denne livsbejakande författare med en hjärtkammare i Stockholm, en på Österlen.

Höstens höjdare!  

Hösten är här, och oj vad mycket det händer på biblioteket. Vi pratar psykologläsecirkel, temadag om hållbarhet och kryddar med boktips och spännande författarbesök.

Gäst i studion - Vibeke Olsson!  

Vibeke Olsson har skrivit romaner som utspelar sig i romarriket, i norrländsk sågverksmiljö, under andra världskriget och även i svensk nutid. Vi pratar om research och en massa annat. Mycket nöje!

Gäst i studion - Sveriges ÖB Micael Bydén!  

Vi är så stolta över att överbefälhavaren valde att besöka Bibliotekspodden under sitt späckade besök i Halmstad. Hör honom berätta om ämbetet, "skarpa lägen" och som avslutning några boktips

Svalbardresenären Solveig - gäst i studion!  

Har man fått polarbacillen i blodet finns ingen räddning. Solveig berättar om en ständig längtan till Svalbard, Jeanette och Elisabeth nöjer sig med att läsa och tipsa om polarlitteratur.

Hausfrau, Hustrun och Ebba Witt-Brattström  

Vi läser romaner om kvinnor som bryter upp, är olyckliga, offrar sig, vill vara konstnärsmonster eller lever i mannens skugga. Många boktips!

Gäst i studion - Anna - Pia Åhslund!  

En levande, färgsprakande institution i Halmstads kulturliv gästar oss. Vi pratar om läsning och författarskap och delar med oss av färska lästips.

Boxare  

Muhammad Alis död väckte ett slumrande intresse för boxning till liv. Vi pratar om viktklasser, skojiga termer och ger lästips på temat boxare och boxning.

Gökspecial!  

När vi pratade om fåglar i ett tidigare avsnitt blev vi så fascinerade av göken att den får ett eget avsnitt. Vetenskapen (och vi) häpnas – hur vet göken att den är gök när den alltid växer upp i fosterhem?

EU-special med Adam Andersson  

EU-fakta för dummies, eller allt du velat veta om EU men inte vågat fråga om. Adam reder ut begreppen och tipsar även om favoritpoddar.

Lästips  

Blandade karameller: lästips som räcker hela sommaren – romaner, fackböcker, klassiker!

Fantastiska fåglar  

Ju mer vi läser om fåglar, desto mer fascinerade blir vi. I avsnittet pratar vi om läsvärda fågelböcker och lite andra stickspår.

Sommarpratare vi minns  

Vid inspelningen hoppades vi fortfarande att Elisabeth skulle på en av årets sommarvärdar i P1. Det blev inte så, men vi kan lova att avsnittet är värt att lyssna på ändå.

Gäst i studion - Maria Ehrenberg!  

Regionbiblioteket - vad är det för bibliotek? Det kanske en och annan har undrat, och i detta fullmatade avsnitt av er Bibliotekspodd kommer svaret.

Gäst i studion - Gösta Steneskog!  

Vi möter så många människor varje dag här på Stadsbiblioteket. En del blir vi så nyfikna på att vi bjuder in dem till podden. Den här veckan är det Gösta som berättar som sina läsecirklar i Båstad, Halmstad och e-bokcirkeln som har ett Cosy Kitchen.

0:00/0:00
Video player is in betaClose