Bibliotekspodden

Bibliotekspodden

Sweden

Två bibliotekarier på Stadsbiblioteket i Halmstad poddar om litteraturen, läsningen och livet. Ibland smyger det in en gäst.

Episodes

Birgitta Ohlsson  

Birgitta Ohlsson by Bibliotekspodden

Bob Dylan, örats poesi.  

Med hjälp expertis i form av Håkan Olsson analyserar vi ett axplock av Dylans låttexter och berättar om höjdpunkter från vår läsecirkel om nobelpristagaren.

Syskon i litteraturen!  

Vi pratar om syskonrelationer i litteraturen. Många goda lästips utlovas!

Gäst i studion – Kristina Blomquist  

Vad gör en chef för Kulturförvaltningen? Vad är kultur? Varför är det viktigt?

Vi gillar Danmark!  

Plötsligt kom vi på att vi båda hade läst så många bra, danska böcker de senaste åren. Vi gör en djupdykning och hittar guldkorn.

Fridolin-special  

Dessvärre blev Gustav Fridolin försenad och ställde in den planerade podden när han besökte Halmstad. Vi var taggade och bestämde att spela in ändå – så här kommer ett Fridolinavsnitt utan huvudpersonen själv närvarande. Foto på Gustav Fridolin: Johan Schiff / Miljöpartiet de gröna

Sommarläsning  

Bibliotekariernas bästa tips för vad, hur och när du läser bäst under semestern. Är hängmattan så bra? Funkar det att sitta på kafé och läsa? Måste man läsa klassiker om man inte vill?

Gäst i studion - Maria Källsson  

Bok- och biblioteksmässans VD Maria Källsson berättar om stormen runt mässans beslut att låta Nya tider medverka. Hur gick diskussionen? Var det rätt eller fel beslut?

Gäst i studion - Anna Jansson!  

Anna Jansson skriver Gotlandsdeckare med Maria Wern i huvudrollen. Vi pratar om skrivande, fantasi och om att vara sjuksköterska med blodskräck.

Gäst i podden - gatuhunden Arthur och husse Mikael Lindnord!  

Multisportaren Mikael Lindnord om mötet i Ecuadors djungel som förändrat hela hans liv.

Podden möter pressen - intervju med och av Hanna Jedvik  

Hanna Jedvik från Kultur i Västs tidning Noll27 kom till podden för att prata med oss om bibliotekspoddar. Så klart spelade vi in vårt samtal och passade på att få lite proffstips från en riktig radioreporter!

Vårens böcker  

Vårens nyheter i sammandrag, nogsamt utvalda av Skog och Malm!

Gäst i podden - Majgull Axelsson!  

Vi pratar om fantasi, om författande och inte minst om att önska sig en hund i födelsedagspresent och besvikelsen när presenten visar sig vara ett dragspel med tillhörande korrespondentkurs.

Vi minns Torgny Lindgren - med expertkommentator Håkan Olsson!  

Bibliotekspodden älskar Torgny Lindgren! Vi har bjudit in kollegan Håkan i samtalet som handlar om den fantastiske berättaren som gick bort tidigare i år.

Gäst i podden - Jack Werner, viralgranskaren!  

Vår gäst berättar om vandringssägner på sociala medier som vid närmare granskning har rötter i gamla sagor och myter. Jack Werner har fått Stora journalistpriset som Årets förnyare och har kallats Sveriges just nu viktigaste journalist.

Halmstadkonferensen  

Skandinaviskt utbyte i biblioteksfrågor, visst låter det spännande? Johodå, det är det! Lyssna själva!

Gäst i studion - Charlotta von Zweigbergk!  

Vad är det värsta med att vara fattig? Hur mäter vi fattigdom? Varför skryter vi om ROT- och RUT-avdrag men skäms över socialbidrag? Detta och en hel del annat i vårt samtal med Charlotta von Zweigbergk, författare till Fattigfällan.

Gäst i studion - Sara Beicher!  

Sara Beischer är aktuell med romanen Mamma är bara lite trött som handlar om det aktuella ämnet utbrändhet. Vi pratar om boken, om skrivande och om unga poeter i Varberg.

Fattigdom  

Boken Fattigfällan handlar om Beata som faller hårt genom systemets maskor när hon blir sjuk. Vi pratar om den, och om andra böcker som handlar om fattigdom på olika nivåer.

Gäst i podden - Thom Lundberg!  

Hela Halland läser Thom Lundbergs bok För vad sorg och smärta. Vi pratar om boken, om tabun, om tilltro till läsaren och om blodsband. Samt en hel del annat. Avsnittet är inspelat inför publik på Halmstads stadsbibliotek.

0:00/0:00
Video player is in betaClose