Bläckfisken

Bläckfisken

Sweden

Bläckfisken är en vidunderlig historia fylld med galen kärlek, en gigantisk bläckfisk och gangsters. Jimmy är 34 år, bor fortfarande hemma hos morsan, och kan knappt ta hand om sig själv. Men så får han en praktikplats på Sjöfartsmuseet, och plötsligt är ingenting sig likt...

Episodes

Avsnitt 24 - Påsen, tunneln, hugget, svepet och The end  

”En sann krigare vet att det bara är de största och mäktigaste som vågar visa barmhärtighet”, säger Lisa allvarligt. ”Jag vet inte om det är något hollywoodslut direkt, men jag tror att jag har lyckats hitta en lösning utan förlorare …”

Avsnitt 23 - Ursäkter och fodersäckar och Riskbedömning  

Marcel D’Orange håller vapnet höjt framför sig när han tassar mot dörrens kikhål. Efter att ha studerat den långe mannen i korridoren, och konstaterat att han är ensam, bedömer han läget till en trea på riskskalan. Besökaren är blond, muskulös och ser ut som ett råskinn, men den välskräddade kostymen antyder att han ansträngt sig för att verka civiliserad, och de bruna skinnskorna ser ut att ha kostat en månadslön och män som kommer för att ställa till bråk brukar vanligtvis klä sig mer oömt.

Avsnitt 22 - Ömhetsbetygelse och Frigivning  

Lyckas Risto bara svälja sin stolthet och undvika att bli mördad skulle mötet med den hårdhänte mannen kunna bli ett lyckokast i samma stil som mötet med Kimo med kniven. Att få ringa kommissarie Björklund och berätta att han listat ut vad som ligger bakom försvinnandena i hamnen skulle vara en triumf så stor att den knappt går att beskriva.

Avsnitt 21 - Tjuv och polis och Bienveniue a Gothembourg  

”Så här är det”, säger polismannen myndigt, efter att ha låst dörrarna. ”Du har något som tillhör mig och det vill jag ha tillbaka. Vi kan göra det lätt eller svårt, det får du bestämma själv, men vill du träffa din tjej och din morsa igen så gör du som jag säger. Är det uppfattat?” Jimmy skruvar på sig. ”Om du menar Lisa … så är det bara en kollega”, säger han försiktigt.

Avsnitt 20 - Stora journalistpriset och utryckning  

Sedan bilden av det slingrande föremålet publicerades i Expressen har man kunnat läsa sjöodjursrelaterade artiklar nästan varje dag. Löpsedeln som tapetserades över stan har fått många efterföljare, men än så länge är fotot av den oformlige mannen med träningsoverallen och den ormliknande varelsen i vattnet det närmsta man kommit bevis

Avsnitt 19 - Hem ljuva hem och Förberedelser  

”Var i hela fridens namn har du hållit hus?” Jimmy tror att morsan skulle bli glad av att få veta, men tanken på att behöva besvara alla hennes följdfrågor får honom att behålla sanningen för sig själv. ”Jag fastnade i ett viktigt samtal”, är allt han hinner få ur sig innan benen viker sig under honom. När kroppen dråsar ner på den obäddade sängen lossar en fjäder från sitt fäste. Den ger ifrån sig ett sjungande ljud och reser sig ur madrassen som ett krulligt könshår. I det tillstånd som Jimmy befinner sig skulle det krävas betydligt kraftigare insatser än en brusten fjäder för att häva naturens gång. Han ligger där han ligger. Som en tung och nyfälld stock

Avsnitt 18 - Keiko och Tilikum, Den förlorade sonen och An offer ha can't refuse  

Mytomspunnen, gigantisk och jordens näst mest intelligenta djur. Barnen älskar att den har så många armar, och om det är möjligt att dressera en häst, vars hjärna inte är större än en valnöt, hur skulle det då inte kunna bli med en bläckfisk?

Avsnitt 17 - Förhör, Spegelbilden och Husrannsakan  

”Mitt namn är Risto Nieminen och jag kommer från polisen”, säger han. ”Jag har ett beslut om husrannsakan som gäller din son.” Kvinnan i morgonrocken bleknar och tar ett steg bakåt. ”Jag som trodde att han slutat upp med de där dumheterna”, säger hon uppgivet och vinkar åt Risto att kliva in i lägenheten. ”Är han gripen?” ”Vi söker efter honom med ljus och lykta”, ljuger Risto. ”Vill du vara snäll och visa mig hans rum?”

Avsnitt 16 - Skitmacka och Återseende  

Trots att det inte finns något synbart samband med sjöodjuret bestämmer sig kommissarie Risto för att det är med detta han måste börja. Det rör sig om en elektriker som försvunnit på vägen till eller från ett uppdrag på Sjöfartsmuseet.

Avsnitt 15 - Ny stil och Auktoritetsproblem  

Han vill så snabbt som möjligt låta sig förvandlas till Mister Brown, Mister Pink eller Mister White. Ja, egentligen vem som helst förutom Mister Orange. ”Jag behöver en svart kostym”, säger han till expediten. ”Och en smal svart slips!” ”Kostymen ska vi nog kunna ordna”, svarar expediten och ler ett leende som får lysrören att reflekteras i garnityren, ”men med slipsen blir det värre, det är nämligen breda som gäller i vår.” ”Gäller för vem?” säger Jimmy förvirrat.

Avsnitt 14 - Konfrontation och Den dansande björnen  

”Det är tydligen nån knasig gubbe som bestämt sig för att plåta Älvsborgsbron i ur och skur som råkat fånga sjöodjuret på bild”, fortsätter morsan. ”Dom intervjuade honom på teve nyss, påstår att han lyckats fota en galning som matar spektaklet”, säger hon. ”Vadå för galning?” säger Jimmy nyfiket. ”Dom vet inte vem det är”, fortsätter morsan. ”Men han ser ut som en dansande björn.”

Avsnitt 13 - Fåglarnas herre och Sjöodjuret  

Han stirrar ut över vattnet men ser inget förutom en plastpåse och några fjädrar som guppar på vågorna. Skottkärran ger ifrån sig ett plågat gnisslande när han lyfter upp pelletssäcken i famnen. Den är fortfarande halvfull, så han rör sig långsamt mot kanten. ”Julia, är det du?” säger han så högt han vågar och tömmer säcken över ytan.

Avsnitt 12 - Hemma och Frukost  

”Varför har du inte ställt fram någon leverpastej?” säger morsan anklagande. ”Hon är vegetarian”, mumlar Jimmy och nickar mot Lisa. När han dragit ut stolen och fått morsan att sätta sig lägrar sig tystnaden runt bordet. Det verkar vara Lisa som tycker det är mest obekvämt, det är i alla fall hon som är först med att bryta den. ”Din son är en riktig gentleman ska du veta …”

Avsnitt 11 - Natt på museet och Göta Älv  

Kvinnan som ligger på marken är halvnaken och ser ut att ha fått rejält med stryk. Grus och flisor trillar ur det blonda håret när hon skakar på huvudet och sätter sig upp. Hon ser helt borta ut i blicken och får både Jimmy och Lisa att hoppa till när hon spottar ut ett par blodiga trosor. Plötsligt ställer hon sig upp och börjar vingla därifrån. ”Ta det lugnt nu tjejen”, säger Lisa. ”Vi måste få hjälpa dig att ringa ambulans!” ”Tack, men jag behöver inte någon hjälp”, säger hon med lätt och solig röst. ”Jag har sett Guds finger!”

Avsnitt 10 - Force Majeure och Freddy Kreuger  

Trots allt har han aldrig varit inblandad i något så allvarligt som att ta livet av en människa och den hotande känslan av far gör att första impulsen är att slå larm. Men när adrenalinet triggar igång den gamla förbrytarhjärnan går det plötsligt inte att tänka på något annat än flykt och att sopa igen sina spår.

Avsnitt 9 - Elfel och Elektriker  

Att känna värmen från hennes kropp och andedräkten som kittlar mot halsen får huden att knottra sig. Med undantag för morsan och köerna på Hemköp känns det som en livstid sedan han stod så tätt intill någon av motsatt kön. Han känner hur pulsen ökar och oroar sig plötsligt för att få stånd

Avsnitt 8 - Rotmos med fläsk, Joppe är bipolär och Återinsatt i tjänst.  

Den lilla pingisbollen med de slingrande armarna har väckt någonting i honom. Något bultande och beskyddande, uråldrigt och nedärvt – en kraft att jämföra med vad hans mor en gång kände, och kanske fortfarande känner, för honom själv. När Julia sänker sig ner i sumpens mörka vatten i ett moln av bubblor hålls extraarmen fortfarande uppsträckt. Hon ser ut som en frihetsgudinna i miniatyr där hon sjunker mot botten.

Avsnitt 7 - Det här är en arbetsplats  

Slappnar man av en sekund i World of Warcraft eller Counter-Strike kan man vara säker på att någon försöker spränga ens karaktär i småbitar. Slappnar man av en sekund när man dammar händer … ingenting.

Avsnitt 6 - 414 - FOR LIFE och 40 är det nya 30  

Ett plaskande ljud drar passagerarnas uppmärksamhet mot babord. Till sin stora förvåning märker Madelene hur ett skratt börjar bubbla i strupen. Hon försöker hålla tillbaka, men inte ens genom att simulera en hostattack lyckas hon dölja det gälla gnäggandet som ekar över däck. Har någon blandat droger i champagnen?

Avsnitt 5 - Uppföljningssamtal och Fågelmat.  

”Även om det inte ingår i dina ordinarie uppgifter tycker jag du ska passa på att lära dig så mycket du bara kan om akvarieskötsel”, säger handläggaren myndigt. ”Att visa framfötterna är aldrig fel på ett nytt jobb. Och om nåt skulle hända är det ju viktigt att du också kan ta hand om fiskarna, eller hur?”

0:00/0:00
Video player is in betaClose