BOBcast

BOBcast

Norway

Velkommen til BOBcast! Her kan du høre podcast fra Bergen Offentlige Bibliotek. Vi legger ut opptak fra noen av arrangementene i vårt rikholdige program.

Episodes

#38 Krigskommunistene og motstandsbevegelsen  

Professor Torgrim Titlestad holder foredrag om Peder Furubotn, krigskommunistene, og fremveksten av motstandsbevegelsen i Norge i 1940-41. Titlestad var en av de første vestlige historikerne som fikk tilgang til de hemmelige Stalin-arkivene i Moskva tidlig på 1990-tallet, og har skrevet flere bøker om motstandskampen i Norge under krigen. Han har særlig belyst krigskommunistenes innsats og ettermæle, et emne som senest i fjor vekket stor debatt.

BOBcast 0

#37: Den Gode Samtalen - Bra Damer  

Guri Solberg, som er aktuell med podkasten "Bra Damer", møter litteraturviter og kjønnsforsker Kari Jegerstedt. De diskuterer betydningen av flere medieplattformer, og om disse gir større muligheter for kvinner til å slippe til. Eller blir det bare nye kamper om å bli hørt? Kvinnerollen, kroppspress, og medienes utfordringer er tema for denne gode samtalen. Programledere: Sondre Thorbjørnsen og Marie Amdam.

BOBcast 0

#36: Mediedebatt: Hva nå, Bergen?  

Det er dramatiske tider for mediebransjen. Årsverk kuttes, lokalkontor forsvinner og opplag synker, mens profittmarginene hos eierne fortsatt er høye. Hva får endringene i mediebransjen å si for kvalitetsjournalistikken, kritikken og den offentlige samtale? Og hvem skal utfordre hovedstadsdominansen i mediene? Redaktørene Hilde Sandvik, Øyulf Hjertenes, Bjørgulv Braanen og Anders Nyland møtes til debatt. Ordstyrer: Maria Dyrhol Sandvik, arrangementsansvarlig i Klassekampen.

BOBcast 0

#35: Den Gode Samtalen - Great News  

På kort tid har bandet Great News rukket å bli en av de heiteste potetene i Bergens musikkjungel, med bejublede konserter og fire smørlåtende singler. Men hvem er de EGENTLIG? Vi tar Den Gode Samtalen om veien mot stjernene, rockemyter, rare capser og feit musikk. Programledere er Marie Amdam og Sondre Thorbjørnsen.

BOBcast 0

#34: Om dagbøker - Margunn Vikingstad  

Skriver du dagbok, eller er du nysgjerrig på andres dagbøker? Her kan du høre et foredrag av Morgenbladets Margunn Vikingstad, om dagbøkene til forfattere som Anaïs Nin, Olav H. Hauge og Witold Gombrowicz. Podkasten handler også om dagbokinspirerte romaner, og som om det ikke var nok, så får du et innblikk i tvilsomme tannpusserutiner i familien Knausgård.

BOBcast 0

#33: Forholdet mellom stat og individ - Utopi eller dystopi?  

Foredraget Frode Helmich Pedersen holder her, handler om bøker med tenkte (fremtids-)samfunn. Oftest i disse bøkene finner vi hypermoderniserte overvåkningssamfunn og postapokalyptiske ødemarker, men vi finner også tenkte verdener preget av harmoni og lykke. Hvordan er så forholdet mellom mennesket og maktene i disse dystopiene og utopiene? Foredraget er en del av kunstprosjektet Jeg er staten, av Ingrid Rundberg.

BOBcast 0

#32: Åsa Linderborg - Klassekamp i litteraturen  

Med en økning av usikker, midlertidig lavtlønnsarbeid, og nedbygging av rettigheter og muligheter for arbeidstakere, høres også de litterære stemmene fra arbeiderlitteraturen dårligere. I foredraget skildres klassesamfunnet gjennom eksempler fra bøkene, og Linderborg drar linjer fra den eldre arbeiderlitteraturen til den som skrives nå, med fokus på immigrasjons- og forstadsforfatterne. Aftonbladets Åsa Linderborg er historiker, forfatter, kulturskribent og -redaktør, og innleder serien om "Klassebegrepet i litteraturen og samfunnet".

BOBcast 0

#31: Til kjernen - Vold i litteraturen  

De bøkene som leses mest i Norge er ofte fulle av mord og vold. Er vold bare et triks krimsjangeren bruker for å holde oss lesende, eller har vi et i boende behov for å se og tenke på vold? Gunnar Staalesen og Ingar Johnsrud møtes til samtale med Fredrik Hagen.

BOBcast 0

#30: Til kjernen: Sex i litteraturen  

Tomas Espedal og Hanne Ørstavik møtes til samtale om litterær sex, hva som er godt og hva som er dårlig, og om sine egne erfaringer med å beskrive sex og seksualitet i sine egne forfatterskap. Samtalen ledes av Fredrik Hagen.

BOBcast 0

#29: Om billedbøker med Gro Dahle og Siri Økland  

Se og Les konferansen som arrangeres av biblioteket, samler det beste innen barne- og ungdomslitteratur. Her kan du høre suverene Gro Dahle, i samtale med journalist og litteraturviter Siri Økland, om billedbøker for store og små.

BOBcast 0

#28: Til kjernen av norsk kanon: Olav Duun  

Grethe Fatima Syéd har forsket på og skrevet bok om Olav Duun. Er forfatterskapet utdatert, slik Dag Solstad hevder? Tvert imot, sier Syéd, som kaller Duun en kunstens, dødens og kjærlighetens dikter. Her kan du høre Syéd i samtale med litteraturviter Mari Stokke-Bakken.

BOBcast 0

#27: Den Gode Samtalen om fortid og fremtid  

Den gode samtalen har med seg to gjester i denne radiokafeen på biblioteket. Stig Roar Olsen har vært lidenskapelig opptatt av fortiden, helt siden et møte med mormors sveivegrammofon. Roger Strand er professor ved UiB, og er mer beskjeftiget med fremtiden. Sammen med programlederne Marie Amdam og Sondre Thorbjørnsen diskuterer de: Hva er best? Fortiden eller fremtiden?

BOBcast 0

#26: Espen Stueland om flommen på Vestlandet  

Forfatter, poet, essayist og kritiker Espen Stueland er aktuell med boken «700årsflommen, 13 innlegg om klimaendringer, poesi og politikk». Her kan du høre foredraget Stueland holdt på biblioteket, like etter den store flommen rammet Vestlandet i oktober 2014.

BOBcast 0

#25: Til kjernen av poesien - Havet  

Forfatter, kunstner og musiker Arild Nyquist ga ut det økokritiske langdiktet «Havet» i 1985. Hva gjør at boken, som de færreste av oss kjenner, blir trukket frem når vi skal til kjernen av poesien? Dette er professor Eirik Vassendens tredje foredrag om sentrale lyriske verk, på Bergen Off. Bibliotek.

BOBcast 0

#24: Agnes Ravatn og Charlotte Myrbråten  

Forfatter Agnes Ravatn møter teaterviter og kritiker Charlotte Myrbråten, i en samtale om litteratur, humor, kjønn og alle tingene imellom.

BOBcast 0

#23: Morbide fortellinger om offentlige henrettelser i Bergen  

Christopher Harris' foredrag om de offentlige henrettelsene i Bergen på 1700- og 1800-tallet vakte stor begeistring på Bergen Offentlige Bibliotek. Etnologen og forfatteren Harris forteller her om hvordan bergenserne, for bare noen generasjoner siden, strømmet til for å bevitne offentlige henrettelser av kriminelle.

BOBcast 0

#22: Til kjernen av poesien: Så rart av Inger Hagerup  

Professor ved UiB, Eirik Vassenden, foreleser om Inger Hagerups barnedikt. Ligger det et dypere alvor bak diktenes nonsensrim? Første del av bibliotekets serie om poesi handlet om Walt Whitman, og kan også høres i BOBcast.

BOBcast 0

#21: Mor og barn-undersøkelser med Eikemo og Kvalvaag  

Marit Eikemo og Hilde Kvalvaag diskuterer mødre, i litteraturen og i den virkelige verden. Det handler om utenforskap og fellesskap, døtre og sønner, og fedre som blir borte. Ordstyrer: Hilde Danielsen.

BOBcast 0

#20: Dokumentarbøker og diktning - en samtale  

Morten Strøksnes, Marit Eikemo og Simen Sætre i samtale om forholdet mellom fakta og fiksjon, i de nyere sakprosasjangrene. Samtaleleder: Silje Stavrum.

BOBcast 0

#19: Til kjernen av poesien: Walt Whitman og Leaves of Grass  

Walt Whitman står for ettertiden som en av de mest innflytelsesrike lyrikerne i amerikansk litteratur. Det er vanskelig å tenke seg for eksempel Beat-generasjonen uten hans påvirkning. Whitman og hans Leaves of Grass er under lupen i denne podcasten: Et foredrag på Bergen Off. Bibliotek, ved professor Eirik Vassenden.

BOBcast 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose