BOBcast

BOBcast

Norway

Velkommen til BOBcast! Her kan du høre podcast fra Bergen Offentlige Bibliotek. Vi legger ut opptak fra noen av arrangementene i vårt rikholdige program.

Episodes

#64: Strilekrigen 1765 - ville striler og rabiate bergensere  

Den 18. april 1765 ble Bergen invadert av bønder som protesterte mot det høye skattetrykket. Denne begivenheten har senere blitt omtalt som Strilekrigen. Men hva var bakgrunnen for opprøret, og hva skjedde under tumultene? Er det dessuten riktig å kalle opptøyene for en strilekrig, eller var bergenserne like delaktige i begivenhetene? Litterær lunsj servert av historiker Bjørn Bagge.

BOBcast 0

#63: Timbuktu – «… varifrån du kommer»  

Jason Diakité, bedre kjent som Timbuktu, er aktuell med boken En dråpe midnatt – en familiebiografi. I boken, som er skrevet i samarbeid med forfatteren Mustafa Can, skildrer han sin oppvekst som barn av afro-amerikansk far og hvit amerikansk mor i et hverdagsrasistisk Sverige. Men boken er også en dypere utforsking av historien til hans fars familie, fra de amerikanske sørstatene hvor arven etter slaveriet ikke ligger dypt begravet. Timbuktu går på jakt etter seg selv i sprekkene mellom sine ulike opprinnelser og finner en lang historie om kamp mot undertrykkelse. BT-skribent og kulturarbeider Emilio Sanhueza møter Timbuktu til samtale om boken i Musikkavdelingen.

BOBcast 0

#62: Marie Amdam om Oda Krogh  

Kristiania-bohemen står igjen som en av de mest myteomspunnede, mystiske og interessante periodene i norsk litteraturhistorie. I et konservativt Norge, proppfullt av dobbeltmoral, hvor regjeringsmenn gikk til prostituerte og samtidig fornektet den frie kjærligheten, vokste denne gruppen frem som en motvekt til samfunnets strenge sedelighetsnormer. De ønsket frigjøring, likestilling, forandring og fri kjærlighet. En av de viktigste personene fra denne perioden er Oda Krogh. Foredrag av Marie Amdam, masterstudent i nordisk og frontfigur i bandet Razika.

BOBcast 0

#61: Nasjonal kanon sett fra Bergen – Klassekampen-debatten  

Torbjørn Røe Isaksen (H) har foreslått å lage en kanon over norsk kulturhistorie. Klassekampen inviterte til debatt i Bergen og spurte: Hva skal vi med en kulturkanon? Hvem skal med, og hvem skal ikke med – hvor bør grensene settes? I panelet satt statsstipendiat og forfatter Elisabeth Aasen, forfatter og daglig leder ved Cornerteateret Marit Eikemo, littertaurviter og kritiker Kristoffer Jul-Larsen og redaktør i Bokmagasinet Karin Haugen. Ordstyrer: Maria Dyrhol Sandvik, Klassekampen.

BOBcast 0

#60: Samtale om «Flukt»  

NRKs dokumentarserie «Flukt» har ført debatten om flyktningekrisen over i et nytt spor. Programleder Leo Ajkic har med sin personlige erfaring som flyktning og et sterkt personlig nærvær skapt et annet bilde av flyktningestrømmen enn vi er vant til. Samtidig er serien faktabasert, perspektivrik og grundig researchet. 31. januar ble siste episode vist på NRK og dagen etter kom seriens regissør, Lars Petter Gallefoss, til biblioteket for å snakke med Kristoffer Jul-Larsen om arbeidet med serien, hvordan den ble til, hva de ville oppnå og hvordan fortellingene deres har blitt tatt imot. Lars Petter Gallefoss kommer fra Bergen og jobber i produksjonsselskapet Pandora film. Han har tidligere hatt regi på dokumentarserier om norsk innvandringshistorie, bistand og utenrikspolitikk.

BOBcast 0

#59: Sjelens skjebne i vår kultur  

Hva er sjelen, og hva har den vært? I dette foredraget følger professor Ole Martin Høystad den dramatiske utviklingen av sjelens historie fra den greske antikken til vår tid, basert på hans bok "Sjelens betydning. En kulturhistorie (2016)". Den betydning vi tillegger sjelen gjenspeiles i språket. Vi snakker om en hel og ren sjel, om en dyp og ærlig sjel. Spørsmålet er om dette er bare billedlige talemåter, metaforiske uttrykk for personlige egenskaper, eller om ordet sjel refererer til noe virkelig og viktig i oss, på linje med fornuft og følelser?

BOBcast 0

#58: Vårt Bergen: Prostitusjon i Bergen  

Hvorfor var Lambertine i politilegens venteværelse i Bergen? Hvordan havnet hun og hennes medsøstre i prostitusjon på 1800-tallet? Lokalhistoriker Christopher Harris foredrar med utgangspunkt i den nye boken «Bergen var opfyldt med bordeller», som tar for seg Bergens prostitusjonshistorie. Han forteller mer om kvinnene som solgte, enn mennene som kjøpte sex.

BOBcast 0

#57 - Hva er poenget med en kjernesamling?  

2017 er året for biblioteksbyggets hundreårsdag, og gjennom prosjektet Til Kjernen har de ansatte diskutert seg frem til hundre bøker som skal vies ekstra plass og oppmerksomhet i dette jubileumsåret. Men hva skal vi egentlig med en slik kjernesamling da, og er den god nok? Samtale med forfatter Henning Bergsvåg, litteraturkritiker i Morgenbladet Margunn Vikingstad og postdoktor ved UiB, Frode Helmich Pedersen. Ordstyrer: Ida Amalie Svensson.

BOBcast 0

#56: Virkelighetslitteraturen i en ulvetid  

Representerer virkelighetslitteraturen slutten på litteraturen som kunstform slik vi kjenner den de siste 250 årene? Og er forfatterne av disse mer eller mindre skjulte selvbiografiene simpelthen navlepillere som må akseptere at også kritikere og publikum vil si noe om kvaliteten på loet forfatterne graver frem? Til debatt på Bergen Offentlige Bibliotek møter forfatter Tomas Espedal redaksjonsmedlem i Vinduet, Frode Helmich Pedersen. Helmich Pedersen påstår å være bekymret på litteraturens vegne, men av Espedal blir han utropt til talsmann for en nymoralistisk ulveflokk.

BOBcast 0

#55: HP Gundersen om musikken og livet  

Musikeren og produsenten HP Gundersen er mannen som oppdaget Sondre Lerche, han har siden 70-tallet har spilt på og gitt ut en rekke kvalitetsutgivelser, og har produsert alt fra Real Ones og Ole Paus, til Madrugada, Tomine Nikkoline og Sissy Wish. Nå har han nylig, i en alder av 63 år, blitt nominert til Edvardprisen, og i denne podcasten snakker han om musikken, livet og boka han jobber med. Intervjuer er Olav Østrem, redaktør i Klassekampens ukentlige musikkbilag, Musikkmagasinet.

BOBcast 0

#54: Den gode samtalen med Ulrikke Falch  

Den Gode Samtalen snur capsen bak fram og ønsker Ulrikke Falch hjertelig velkommen rundt det uergonomiske rundbordet på biblioteket. Det blir blant annet snakk om Friår - både Ulrikkes podcast og kunsten å fylle dagene - korrekt steaming av melk, og skuespillerier i en VISS TV-serie kalt Skam. Den Gode Samtalen er en hybrid mellom et liveshow og en podcast, og gjøres i samarbeid med Bergen Offentlige Bibliotek.

BOBcast 0

#53: Litterær lunsj med Kajsa Ekis Ekman  

Kajsa Ekis Ekman (f. 1980) er en av Sveriges mest toneangivende politiske skribenter. Hennes bøker har blitt oversatt til flere språk, hun foreleser verden over om kapitalisme, kriseteori og trafficking, hun er lederskribent på Dagens ETC og journalist. I 2015 ble Ekmans samlede tekster gitt ut i boken "Texter 1998-2015", og det er denne boken Ekis Ekman vil snakker om i litterær lunsj, Skandinavia-spesial.

BOBcast 0

#52: Lort-Sverige. Samtale med Sandvik og Lollike.  

Hver gang den danske dramatikeren Christian Lollike møter journalist og grunnlegger av Broen.xyz, Hilde Sandvik, diskuterer de Sverige: For hva er det med dette landet vi ser på med en skrekkblandet fryd? Humanismens høyborg og tankepoliti, et modernitetens fyrtårn i verden – og Lort-Sverige på en gang. Hva om trollene fremdeles lever i de svenske skoger? Eller hva om svenskene har hatt rett hele tiden? I denne podcasten kan du høre en samtale de to hadde under Skandinaviafest, hvor biblioteket i fire dager satte fokus på kultur og politikk i Skandinavia.

BOBcast 0

#51: Å kaste eller ikke kaste. Er det spørsmålet?  

Kritiker i Morgenbladet, Bernhard Ellefsen, kickstartet tidligere i år en lengre debatt om den forholdsvis nye biblioteksloven. Å kaste eller ikke kaste bøker var spørsmålet som sto sentralt, men hvordan og hvem skal vurdere hva som skal kasseres? Er det en myte eller sannhet at det kasseres for mye bøker? Kritikerne hevder at såkalt "eventifisering" av bibliotekene står i veien for boka og leseren, men er dette virkelig sant? Og er det nedlatende begrepet "eventisering" i det hele tatt riktig begrep på det som skjer på bibliotekene nå når vi ser at brukerne trenger de nye tjenestene som tilbys? På den andre siden: Er det egentlig riktig å trimme boksamlingene for å få mer plass til folk som vil henge ut og bruke biblioteket som møteplass? Kritiker Bernhard Ellefsen møter biblioteksjef i Bergen, Leikny Haga Indergaard og danske Pernille Drost, visedirektør ved Det Kongelige Bibliotek, til brennheit bibliotekdebatt. Ordstyrer: Knut Melvær.

BOBcast 0

#50: Skandinaviafest - Emma Holten  

I Danmark har ordet feminist i mange år været tabu. Ingen politikere og kun svært få offentlige personer har kalt seg feminist. Men nå begynner det at endre seg. Hva er det som har skjedd, og hvilken rolle spiller feministiske medier i denne endringen? Emma Holten er feministisk aktivist og redaktør på Magasinet Friktion. Hun ble internasjonalt kjent med prosjektet SAMTYKKE i 2014, der satte fokus på ofre og strukturen omkring kjønnet vold på nettet etter hun selv ble utsatt for hevnporno. Foredraget er en del av vår Skandinaviafest, der biblioteket inviterer til fire dager med fullt fokus på Skandinavia.

BOBcast 0

#49: Den gode samtalen med Åsa Linderborg  

Marie Amdam og Sondre Thorbjørnsen har storfint besøk fra Sverige i «Den gode samtalen». Selveste Åsa Linderborg er gjest! Hun er kulturredaktør i Aftonbladet, historiker, forfatter og kulturskribent. Vi snakker om politikk, feminisme, litteratur, og ikke minst - LIVET!

BOBcast 0

#48: Til kamp mot kulturmannen?  

Ubrukelig skjellsord eller viktig maktkritikk? Alle er enige om at kulturmannen finnes. Men ingen vil vedkjenne seg å være ham, skrev Morgenbladet i starten av året. Sosiolog og komiker Harald Eia hadde derimot noen måneder før i en tekst på NRK Ytring kommet med en innrømmelse der han hevdet at “Sannheten er at det menn gjør interesserer oss mer enn det kvinner gjør. Ros fra damer er rubler. Mennenes anerkjennelse: dollar” og fikk mye anerkjennelse for å beskrive fenomenet, men også kritikk for å ikke komme med forslag til hvordan dette kunne endres. Den svenske professoren, feministen og forfatteren Ebba Witt-Brattström har skrevet mye om kulturmannen og hevder at dette ikke er en privat kamp, men en høyst nødvendig og intellektuell kamp for å løfte kvinners marginaliserte arbeid. Harald Eia og Ebba Witt-Brattstöm møtes til samtale. Er kulturmannen et problem? Hva kan gjøres med han? Finnes kulturkvinnen? Og hva kan kulturmannen si oss om vår samtid? Ordstyrer er kritiker og journalist Silje Stavrum. Arrangementet var en del av vår Skandinavia-fest, der biblioteket inviterte til fire dager med fullt fokus på Skandinavia.

BOBcast 0

#47: Skandinavisk innvandrerlitteratur  

Yahya Hassan ble i 2013 utgangspunktet for en litterær og politisk mediestorm, da hans debutdiktsamling Yahya Hassan ble solgt i mer enn 100.000 eksemplarer. På rekordtid ble han en omsvermet person i den danske offentligheten, og både venstre- og høyrefløyen forsøkte å ta hans kritikk av innvandrermiljøene til inntekt for deres egne synspunkter. Men hvordan skal vi forstå Yahya Hassans vei gjennom dansk politikk, når boken mest av alt handlet om en ung manns kamp for at være seg selv og et oppgjør med alt det han kjente? Danske Christian Johannes Idskov er redaktør av Salon 55. Han er også tilkoblet Politiken som kritiker og skribent, og holder her foredrag om Yahya Hassan. Arrangementet ble til i samarbeid med tidsskriftet Vagant, og fant sted under bibliotekets Skandinavia-fest.

BOBcast 0

#46: Hva er verdens tristeste sang?  

Etter lang tids systematiske undersøkelser har kulturjournalist i Dagsavisen, Bernt Erik Pedersen, funnet svaret: "I Am The Cosmos" av Chris Bell, eks-Big Star, er verdens tristeste sang. Så hvorfor er denne sangen så universelt sørgelig? Og hvorfor måtte Scarlett Johansson komme og ødelegge den? Hør den uendelig triste historien om Chris Bell, og noen tanker om hva som gjør en trist sang trist. Etter et innledende foredrag av Bernt Erik Pedersen, kan du høre Pedersen og musikkanmelder i Morgenbladet Ingrid Ovedie Volden i en samtale ledet av Anette Basso.

BOBcast 0

#45: Hitlers rus - Folk og fører på dop  

Det er ikke lenger en hemmelighet at narkotika spilte en betydelig rolle under andre verdenskrig. Med boken «Hitlers rus» undersøker den tyske journalisten og forfatteren Norman Ohler narkotikabruken og -misbruken i Det tredje riket. Boken er den første omfattende studien av temaet. Her snakker Ohler om narkotika i Det tredje riket med litteraturviteren og oversetteren Espen Ingebrigtsen. Samtalen foregår på engelsk.

BOBcast 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose