Bokbanditerna

Bokbanditerna

Sweden

En helt oberoende podcast som recenserar litteratur efter eget tycke och smak. Ungefär så långt ifrån Babel som man kan komma inom samma genre. Varje avsnitt tar upp en ny bok som fundament för podcasten men man vet aldrig var boken för diskussionerna. Roligt, lättsamt men ändå matnyttigt. Vi bjuder på underhållning för alla. Mycket nöje!

Episodes

Avsnitt 51 - Kaninjägaren  

Årets första avsnitt bjuder på en kavalkad av godbitar. Hur har Netflix fått Nisse att bli Januarivegetarian? Ett avsnitt för reflektion och framtidsoptimism. Kaninjägaren är det senaste tillskottet i Keplers läskiga serie. Det visar sig inte finnas en enda normal karaktär och boken är som klippt och skuren för Hollywoods actionkameror. Till det nya året verkar vi ha blivit lite ringrostiga i poddandet och en harang av feltagningar och missuppfattningar tycktes för skojig för att klippas bort. Hoppas att du tycker att det är lika kul som vi! Mycket nöje!

Avsnitt 50 - Gunnar Wall - journalisten som blev Palmemordsexpert  

I detta intressanta avsnitt får vi lära känna Sveriges främste Palmemordsexpert, Gunnar Wall. Journalisten och författaren Gunnar berättar hur han började skriva, från egna serietidningar, kvällsvick på vänstertidningen Internationalen och slutligen hur det gick till med boken, Mörkläggningen: statsmakten och Palmemordet som han senare kom att vinna guldspaden med. Ett mycket givande avsnitt och synnerligen intressant för de ungdomar som inte vet så mycket om Palmemordet och stämningarna i Sverige under 80-talet. Vi reder dessutom ut begreppet "konspirationsteori".  

Avsnitt 49 - En prisspecial  

I detta rafflande 49:e avsnittet av Bokbanditerna går vi igenom de största litterärapriserna, Augustpriset och Nobelpriset i litteratur. Apropå en av nomineringarna berättar Tom om det klantiga mordförsöket på Lars Vilks och som toppen på moset hinner vi med en hätsk debatt om årets nobelpristagare. Avslutningsvis recenseras förra årets vinnare Svetlana Aleksijevitjs bok "Tiden second hand". Detta är med andra ord ingenting som du vill missa. 

Avsnitt 48 - Svart Gryning  

Vi summerar intrycken från årets bokmässa  och öppnar ett fönster till bokvärldens nyheter. Tom har läst boken Svart Gryning och är nummer tre i serien om Olivia Rönning och Tom Stilton. Det är en spännande berättelse om barnamord i semesteridyllen Arild.

Avsnitt 47 - Wolf Hall  

Dagens bokbanditerna tar er med på en tidsresa till engelskt 1500tal, reformationen och en hel del fruar. Vi recenserar Hilary Mantels mästerverk Wolf Hall. Mycket nöje. 

Avsnitt 46 - Kärlek på öppet hav  

Sommarvärmen är tillbaka och det är även Bokbanditerna. Denna vecka för att recensera den första svenska Harlequin-boken någonsin. Kärlek på tapeten alltså. Utöver det ger vi tips på några av årets bästa sommarpratare, pratar om skulpturparker samt utreder vad fenomenet Harlequin egentligen är för något. Mycket nöje! 

Avsnitt 45 - Therese Krook  

Om man blandar försäkringsbranschen med 50 shades of grey så får vi Therese Krooks debutroman "Tala är silver" . Hon är tjejen som fick nog av karriären inom försäkringsbranschen och tog klivet in på skrivarakademin för att få leva ut sin dröm om att bli författare. Hårda lärare, förlagsjakt, skrivkramp och får många handfasta tips på hur man skriver en bok och får den publicerad.
Som vanligt finns vi på såväl Podcaster & Acast som IRL.
Lyssna, njut & sprid!

Avsnitt 44 Pappalogi  

Äntligen dags för ytterligare ett avsnitt av Bokbanditerna. Denna gång har det hänt något stort och vi går på djupet(eller vad man ska kalla det) med livet som pappa. Nisse har läst Pappalogi av Manne Forsberg, blir utfrågad av Tom, samt delar ut både ris och ros. Vi går även igenom exponering av barn i samband med bloggande och instamgramande. Avsnittet passar utmärkt för sommarlyssning i hängmattan.  

Avsnitt 43 - Bitcoin-experten Linus Lovén  

Linus Lovén har på kort tid blivit Sveriges kanske allra främsta expert inom Bitcoin. Med sin nyskrivna bok i bakfickan; Bitcoin - en finansiell revolution förklarar han hur Bitcoin fungerar och vad det har för betydelse för den finansiella världen. I ett öppenhjärtligt samtal får Bokbanditerna en förstklassig lektion i framtiden för finansbranschen. Det bjuds på många skratt och Linus har fina anekdoter från sin tid på lätt obskyra bitcoinklubbar i New york och delar med sig av tips på hur han gick tillväga för att skriva sin första bok. Lyssna & njut av skånes bitcoin-Jesus!

Avsnitt 42 - Bombmakaren och hans kvinna  

Nisse har läst de flesta av Leif GW Perssons böcker men vi fokuserar på hans senaste bok - Bombmakaren och hans kvinna.

Vi tar även upp årets bok nomineringar, World of warcraft, ger tips på studentpresenter och uppmärksammar Håkan Hellströmhysterin som ligger som ett glädjerus över Sverige.

Mycket nöje!

Avsnitt 41 - Karolina Kjellberg  

Nu är vi tillbaka! Vi har en gäst med oss som brinner för Naturvetenskap. Något som svenska barn blir allt sämre på. Vi stiftar bekantskap med Karolina Kjellberg, medgrundaren till Bnosy, som berättar för oss om deras bok "Magnetfisket" och världen kring Pi och powerbollarna. Vi får även höra hur man själv kan ta del av rafflande experiment på youtube, spela i appar samt göra egna experiment. Hur kul Naturvetenskap kan vara helt enkelt.  

För att veta mer gå in och kolla på www.bnosy.com 

Boken kan du köpa här eller i din lokala boklåda! 

 

Avsnitt 40 - Kjell Enhager-Låsningar och lösningar  

Tom mötte Påven i Rom som åkte runt för att pussa barn på pannan. Nisse berättar om norrmän som läser krim under påsken och reder ut vilka som egentligen får ha påsklov. Vi tar oss också in på påskens konstrundor och annat skoj. Med detta sagt så beger vi oss in i mästercoachen Kjell Enhagers värld och diskuterar hjälp till självhjälp. Missa inte detta rafflande fyrtionde avsnitt. Mycket nöje!

Avsnitt 39 - Underkastelse  

Nisse Har läst en kontroversiell bok om hur Frankrike blir en muslimsk stat år 2022. Vi diskuterar galna vetenskapsmän, framtidsresor, mordet på Kennedy, köttindustrin samt Åsa Waldau. Allt är som vanligt med andra ord. Mycket nöje!

Avsnitt 38 - Marcus Birro  

Marcus Birro är på besök hos bokbanditerna och berättar om sitt författarskap och livet.

Ett intressant och varmt samtal som tar oss från uppväxten i Angered, alkohol, poesi, svart kajal till en nykter tillvaro på TV4 och Expressen. Det senaste åren har präglats av många rubriker och kaos. Marcus är en inspiration för många människor och även för oss bokbanditer. Mycket nöje!

Avsnitt 37 - Inredningsarkitekten Hanna Peters  

I detta avsnitt får vi hjälp av inredaren och konstnären Hanna Peters att reda ut bokens plats i hemmet. Hanna är känd för allmänheten genom sitt deltagande Äntligen hemma på TV4. Vi reder ut hur man ska använda böcker för att skapa ett harmoniskt hem. Hur man sorterar upp i bokhyllan samt får tips på böcker som hjälper oss till ett vackrare hem.

Avnsitt 36- Boken om Q  

Tom har läst finansmannen Mats Qvibergs biografi. Vi diskuterar GW Persson, Bowie, vakanser i Svenska Akademin, Inkassobolag, Gentlemen & gangsters samt diverse andra intressanta ämnen. Mycket nöje!

Avsnitt 35- Mördar Anders Och hans vänner  

Vi testar ny inspelningsteknik över skype och pratar om Mördar Anders och planerar demonstration. Långholmens stoltheter Jailbird Singers och danskt julbord står också på agendan.

Avsnitt 34 - Kvinnan på tåget  

Nu är det snart jul! Vi har varit på teaterföreställningar och läst skräckboken "Kvinnan på tåget". En alkoholiserad kvinnan som åker fram och tillbaka, varje dag, till ett jobb som hon inte har. En annorlunda början, som slutar i en läskig thrillerdeckare. Lyssna! 

Avsnitt 33 - Tid-livet är inte kronologiskt  

Det 33e avsnittet bjuder på en recension av Alex och Sigges bok Tid. Som vanligt får ni veta mer om författarna och vi bjuder på andra intressanta ämnen såsom Augustpriset och Årets julklapp.

Avsnitt 32 - Henry Bronett  

Henry Bronett gästar Bokbanditerna och bjuder på intressanta reflektioner kring livet och döden med utgång i hans nya bok Kaddish. Vi får inblick i den judiska kulturen och Henry tipsar om sina favoritförfattare. Vi får också höra om hur hans egna kreativa process ser ut. Vi får be om största möjliga tystnad! Mycket nöje!

0:00/0:00
Video player is in betaClose