Bokcirkeln

Bokcirkeln

Sweden

Programmet sänds från 2012 i Lundströms bokradio. Inbjudna gäster läser och diskuterar böcker tillsammans. Ansvarig utgivare: Mattias Hermansson

Episodes

Bokcirkeln läser Elena Ferrantes Neapelkvartett - del 4: "Det förlorade barnet"  

Examen och avslutningsdags för sommarens Bokcirkel-serie. Vi går i mål med den sista boken om Elena och Lila, av Elena Ferrantes Neapelkvartett, och som heter "Det förlorade barnet". Bokcirkeldeltagare är komikern, reservofficeren, juristen och skådespelaren Henrik Hjelt samt författaren, programledaren, journalisten och filmrecensenten Helena von Zweigbergk. Bokcirkelledare är Marie Lundström.

Bokcirkeln läser Elena Ferrantes Neapelkvartett - del 3: "Den som stannar, den som går"  

Vännerna Elena och Lila har båda hunnit bli vuxna när vi möter dem i Elena Ferrantes näst sista bok, "Den som stannar, den som går". Tillsammans med författaren Helena von Zweigbergk och komikern och skådespelaren Henrik Hjelt kastar vi oss in i Italiens värme, där fortfarande vänskapen och kärleken betyder allt. Bokcirkelledare är Marie Lundström.

Bokcirkeln läser Elena Ferrantes Neapelkvartett - del 2: "Hennes nya namn"  

Till den här veckan är det bok två i Neapelkvartetten om vännerna Lila och Elena vi bokcirkulerar kring. "Hennes nya namn", som boken heter. Författaren heter ju Elena Ferrante. Bokcirkeldeltagare är ju såklart du som lyssnar, men i studion finns även författaren Helena von Zweigbergk och komikern och skådespelaren Henrik Hjelt. Bokcirkelledare är Marie Lundström

Bokcirkeln läser Elena Ferrantes Neapelkvartett - del 1: "Min fantastiska väninna"  

En ny omgång av bokcirkeln är här! Vi läser Elena Ferrantes fyra böcker som finns på svenska. Fyra böcker, fyra veckor. Bokcirkeldeltagare är de stora H:na - Henrik Hjelt och Helena von Zweigbergk. Bokcirkelledare är som alltid Marie Lundström! Och så här ser läseschemat ut: Min fantastiska väninna (som vi läser till den 30:e juli) Hennes nya namn (som vi bokcirkulerar kring den 6:e augusti) Den som stannar, den som går (som vi reder ut den 13:e augusti) "Det förlorade barnet" (som vi diskuterar färdigt den den 20:e augusti)

Bokcirkeln läser Ernest Hemingways "Den gamle och havet" - del 2  

Bokcirkeldeltagare: Mikael Niemi och Jessica Schiefauer. Bokcirkelledare: Marie Lundström. Vi läser från sidan 48, fram till slutet.

Bokcirkeln läser Ernest Hemingways bok "Den gamle och havet" - del 1  

Bokcirkeln ger sig i kast med en ny roman - och den här gången läser vi "Den gamle och havet" av Ernest Hemingway tillsammans med författarna och Augustprisvinnarna Jessica Schiefauer och Mikael Niemi. Och er lyssnare, såklart. Läs fram till sidan 47, och var med och lyssna på veckans samtal kring boken. Bokcirkelledare är Marie Lundström

Bokcirkeln läser Henrik Tikkanens bok "Mariegatan 26 Kronohagen" - del 3  

I den tredje och avslutande delen av Bokcirkeln om Märta Tikkanens bok "Århundradets kärlekssaga" ger vi oss i kast med Märtas man - Henrik Tikkanen och läser den bok som sägs ha inspirerat Märta att skriva "Århundradets kärlekssaga". Tillsammans den forne finansministern Kjell-Olof Feldt och Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg läser vi därför Henrik Tikkanens bok "Mariegatan 26 Kronohagen". Hur ser Henriks bild ut av Märtas och hans äktenskap? Vad är det för kärlek som träder fram? Vi läser hela boken, från första till sista sidan. Läs gärna med oss! Bokcirkelledare är Marie Lundström

Bokcirkeln läser Märta Tikkanens bok "Århundradets kärlekssaga" - del 2  

Hade kärleken överlevt om Märta Tikkanens man Henrik hade blivit nykter? Det undrar vi i den andra delen av bokcirkel-diskussionerna om Märta Tikkanens bok "Århundradets kärlekssaga." Vi läser och diskuterar tillsammans med Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg, och den förra finansministern Kjell-Olof Feldt. Från sidan 80, och framåt! Bokcirkelledare är Marie Lundström

Bokcirkeln läser Märta Tikkanens bok "Århundradets kärlekssaga" - del 1  

Tillsammans med Aftonbladet kulturchef Åsa Linderborg och den forne finansministern Kjell-Olof Feldt läser vi Märta Tikkanens klassiska verk Århundradets kärlekssaga som handlar om hennes relation med maken Henrik Tikkanen. En historia som började som en kärleksaffär i korridorerna på jobbet, men när boken börjar har blivit ett äktenskap fyllt av disk, barn och alkoholmissbruk. Häng med i diskussionerna, och läs från början av boken till sidan 79. Nästa vecka tar vi oss an den sista delen av boken! Bokcirkelledare är Marie Lundström

Bokcirkeln läser Ulf Lundells debutroman "Jack" - del 3  

Dagens bokcirkel handlar om den tredje och sista delen av romanen. Och Jack är vår hjälte, på väg att ge ut sin första platta. Han plågas allt mer av den roman han borde sätta sig och skriva, men inte alltid får så mycket skrivet på. Han dricker knappast mindre än förut. Och har inte lika kul när han dricker. Gänget löses upp - kompisen Harald blir tung missbrukare och dör 27 år gammal i en rulltrappa och Linnea och Jonny gör slut, men fortsätter att strula. Ekonomin består av kravbrev. Och kvinnorna blir inte enklare, även om relationerna blir djupare. Särskilt med romanens Marlena som Jack är tillsammans med den heta sommaren 1975, en sommar som kulminerar i en omfattande och blöt kräftskiva.

Bokcirkeln läser Ulf Lundells debutroman "Jack" - del 2  

Ja, det är alltså del 2 - eller "Bok II", som den heter i Ulf Lundells debutroman "Jack" - som avhandlas i veckans avsnitt av Bokcirkeln.Precis som i förra programmet är nu artisten, konstnären, TV-kocken, författaren och sångaren i Eldkvarn, Plura Jonsson den ene bokcirkeldeltagaren. Journalisten, krönikören och programledaren Fredrik Virtanen - den andre bokcirkeldeltagaren.Bokcirkelledare är som alltid Marie Lundström.

Bokcirkeln läser Ulf Lundells debutroman "Jack" - del 1  

Bokcirkeldeltagare är Plura Jonsson, som oftast ses bakom gitarr och mikrofon i gruppen Eldkvarn - men som också har setts laga mat i TV-program. Och så är han ju konstnär, såklart! Och har skrivit både kokböcker och en självbiografi.Fredrik Virtanen är journalist, krönikör och TV-programledare oftast hos Aftonbladet, men programleder ibland även här på Sveriges Radio - dessutom är han en erkänd Lundell-man. Märkligt nog har han hittills aldrig läst "Jack". Men skrivit själv har han gjort - bortsett från 2000 krönikor och 3000 artiklar i "Bladet" ligger han också bakom två böcker.

Återstoden av dagen av Kazuo Ishiguro – del 3  

Butler Stevens ger sig ut på den engelska landsbygden för att träffa Miss Kenton och han gör sig alldeles egna fantasier om vad Miss Kenton egentligen har sagt honom i de brev hon har skickat. Stevens blir mer och mer övertygad om att Miss Kenton på ett värdigt sätt förklarar sin kärlek till den numer bilburne butlern Stevens. Frågan nu är: hur ska det gå för Stevens och Miss Kenton till slut?

Återstoden av dagen av Kazuo Ishiguro – del 2  

Bokcirkeln med Vanna och Göran Rosenberg.Läsanvisningar hittar du HÄR!

Återstoden av dagen av Kazuo Ishiguro – del 1  

Med i cirkeln sitter för första gången en familjekonstellation - Vanna och Göran Rosenberg, som båda numer kan titulera sig författare.Här hittar du läsanvisningar Programledare: Marie Lundström.

Glaskupan av Sylvia Plath – del 3  

Hör författarna Nina Lekander och Qaisar Mahmood om slutet på Sylvia Plaths klassiker.

Glaskupan av Sylvia Plath – del 2  

Hur ska det går för Esther Greenwood i Glaskupan av Sylvia Plath. Författarna Nina Lekander och Qaisar Mahmood brottas med frågan i romanens intensiva mittparti, vi har läst kapitel 8 - 13.

Glaskupan av Sylvia Plath – del 1  

Slå följe med tonårsflickan Esther och följ hennes glamorösa och intensiva gratisätarmånad i New York 1953. Läs t o m kapitel sju, tillsammans med författarna Qaisar Mahmood och Nina Lekander.

Idioten – del 2  

Programledare: Marie Lundström.

0:00/0:00
Video player is in betaClose