Bokväsen

Bokväsen

Sweden

Välkommen till ett samtal i bokbindarens verkstad. Vi kommer att prata om böcker och berättande i stort och smått. Vad är en bok och hur berättar vi våra historier? Nytt program var fjortonde dag. Vi hörs!

Episodes

Kapitel 30 Julberättelser  

Berättelser i juletid samtalar Bokväsen om i kapitel 30. Vilka julberättelser bär vi med oss? Vilka jultraditioner har TV gett oss? Ett och annat julklappstips hinner vi också med.

Bokväsen 0

Kapitel 29 Konst  

Vi tittar på boken i konsten och boken som konst i kapitel 29. En bok kan vara ett grafiskt blad eller en symbol i ett konstverk. Vilket symbolvärde har böcker haft i konsten genom tiderna? Vi har också varit på två olika bokmässor.

Bokväsen 0

Kapitel 28 Augustprisets barnböcker  

I kapitel 28 pratar vi om barn- och ungdomslitteraturens status. Vilka böcker i den gruppen är nominerade till Augustpriset och varför syns de så lite i media? En önskan om mer fokus på barn och ungdomsböcker i litterära sammanhang önskas.

Bokväsen 0

Kapitel 27 Kina  

I kapitel 27 pratar vi om Kina. Per-Anders har varit i Beijing och ställt ut bokband. Hur är det att vara författare i Kina? Angelica berättar om en läsvärd bok av den kvinnliga författaren Xiaolu Guo.

Bokväsen 0

Kapitel 26 Inspiration  

I kapitel 26 pratar vi om inspiration. Var hämtar vi lust och kraft till att skapa? Vem och vad sparkar igång fantasin och inspirationen? Vi pratar mycket om oss själva och våra gemensamma projekt, men även om konstnären Johannes Heldén.

Bokväsen 0

Kaptiel 25 Jubileum  

Bokväsen jubilerar i kapitel 25. Bokväsen firar 1-årsdag och det firar vi med att prata om minnesdagar. Vi pratar om hyllningsvolymer och författare som såg dagens ljus för 100 år sedan. Vi har läst Peter Englunds bok om krigsåret 1915 och vi talar om Putin och Ungern.

Bokväsen 0

Kapitel 24 Pseudonymer  

I kapitel 24 pratar vi hemligheter. Vem döljer sig bakom en pseudonym och varför väljer man att ta ett påhittat namn? Vi pratar också om vad vi gör nu. Ny promenadroman är på gång och Per-Anders åker till Kina med en utställning. Vi spekulerar även om vad flyktingströmmen kommer att tillföra litteraturen.

Bokväsen 0

Kapitel 23 Millenium  

Vilken personlighet är du? Lisbeth Salander eller Mikael Blomqvist? Bokväsen kapitel 23 ägnas åt Milleniumböckerna, Norstedts, David Lagercrantz, Stieg Larsson och Eva Gabrielsson. Sen pratar vi lite mer om svampplockning…

Bokväsen 0

Kapitel 22 Svamp  

I kapitel 22 pratar vi om svampar. Vilken fälthandbok bör man ha om man ska ut i skogen och plocka svamp? Vi synar Carlos Castanedas böcker från 70-talet och diskuterar svampen som berusningsmedel. Vi avslutar med mögelsvamp i böcker och papper gjort av ticka.

Bokväsen 0

Kapitel 21 Sommarboken 2  

I kapitel 21 pratar vi om de böcker vi har läst i sommar. Sex kvinnliga författare som skriver om kvinnor både som fakta som fiktion. Vi är väldigt förtjusta i några och mer svala inför andra. Angelica är med i en bok i rollen som ”förkläde” i Paris och Per-Anders funderar över arrangerade äktenskap.

Bokväsen 0

Kapitel 20 Sommarböcker  

Med kapitel 20 tar vi sommarlov. Inför ledigheten har vi laddat upp med några lästips. Vi har tagit fram sex böcker av kvinnliga författare som vi kommer att läsa och återkomma till i höst. Vi pratar om vad vi förväntar oss av böckerna och kommer att testa några av dem utifrån Bechdeltestet. Ha en härlig sommar vi hörs 7 augusti igen.

Bokväsen 0

Kapitel 19 Motorcyklar  

I kapitel 19 åker vi motorcykel. Vi har läst böckerna ”Zen och konsten att sköta en motorcykel” och ”Lila ”av Robert M. Pirsig. Vi pratar psykisk sjukdom och filosofi, men även yta och humor. Med MC:n i fokus tittar vi närmare på serieteckningar och coffee table books.

Bokväsen 0

Kapitel 18 Kloster  

I detta kapitel pratar vi om döden, klosterliv och bokproduktion. Vi diskuterar boken Rosens namn och resonerar runt Jesper Lundqvists barnbok om döden.

Bokväsen 0

Kapitel 17 Skåne/Litteraturrundan  

Bokväsen drar till Skåne och är med på Litteraturrundan. Vi pratar om den spännande skånska bokbindaren Nanna Grönvall. Angelica berättar om sin relation till två kokböcker med anknytning till Skåne.

Bokväsen 0

Kapitel 16 Egenutgivning  

I kapitel 16 fokuserar vi på egenutgivning. Författaren och förläggaren Annika Bengtsson från ”Grim förlag – gris i motvind” kommer på besök och berättar om sina erfarenheter. Vi diskuterar faran med begreppet entreprenör i kultursammanhang.

Bokväsen 0

Kapitel 15/Halmstadpodden  

Kapitel 15 görs denna gång tillsammans med Halmstadpodden och Fredrik Nyström. Vi pratar om Slas och Tove Jansson och hur det kom sig att Per-Anders sadlade om mitt i livet. Missa inte detta unika tillfälle – två poddar i ett. Vår förhoppning är att båda poddarnas lyssnare ska känna igen sig - och kanske samtidigt inte känna igen sig. Och vem vet, kanske får någon ännu en podd att lyssna till!?

Bokväsen 0

Kapitel 14 Trädgård & natur  

Om trädgård och natur pratar vi om i kapitel 14. Vilka trädgårdsböcker har vi i bokhyllan och vad betyder de för oss? Per-Anders har bundit en bok om Nationalparker och Angelica läser en egen dikt späckad med trädgårdsmetaforer. Vi pratar om en bok om trädgårdar i litteratur och verklighet. Vi berättar om Litteraturrundan i Skåne.

Bokväsen 0

Kapitel 13 Ordlistor och uppslagsverk  

I kapitel 13 pratar vi om ordlistor, ordböcker och uppslagsverk. Kyssar och bävrar kan beskrivas på många olika vis beroende på källa. Vi har läst en roman där läsaren avgör hur handlingen ska utvecklas. Allra sist funderar vi över om döden låter sig bevekas av en namninsamling.

Bokväsen 0

Kapitel 12 Vilnius  

Vi har åkt på bokmässa i Vilnius. På en vandring i staden besökte vi de kreativa kvarteren i Užupis. Vi pratar om Fluxus, Frank Zappa och vi träffar författaren Herkus Kunčius. Några ord om en författarträff i Hyltebruk och ”Hela Halland läser” hinner vi också med. Vill du höra på fler kapitel? Gå till www.bokvasen.nu

Bokväsen 0

Kapitel 11 Refuseringar  

Vi pratar om ett bibliotek för refuserade böcker. Formatet på böcker skapar olika sätt att ta till sig en boks innehåll. Vi kollar in vad Per- Anders gör i bokverkstaden och om vad kyrkoböcker är för något.

Bokväsen 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose