Bubbel och mjölksyra

Bubbel och mjölksyra

Sweden

En träningspod om distans och balans, för dig som älskar träning, tunga vikter och choklad!

Episodes

25. Myter om träning och kost. Del 1  

I det här avsnittet betar Madde och Susanne av 10 st kända myter kring träning och kost.  Vad stämmer egentligen och finns det alltid ett svar som stämmer för alla?Detta är första delen av tre avsnitt kring det här ämnet.

24. Löparmage, öronproppar och att bibehålla motivationen  

Avsnitt 24 går ut stenhårt med tips och trix kring löparmage. Det fortsätter med en filosofisk diskussion kring varför vi ibland tappar motivationen och hur vi kan göra för att hitta den igen. Madde berättar också om den långa historien kring den efterlängtade sommarstugan och Susanne delar med sig av veckans tips gällande sömn. 

23. Träning och sociala medier  

I veckans avsnitt filosoferar Madeleine och Susanne kring träning i sociala medier och att dela med sig av sin träning där för att inspirera och inspireras av andra. Är det alltid bara positivt eller kan det finnas nackdelar? Dessutom pratar tjejerna om återhämtning efter lopp, tipsar om ett gott och nyttigt brödrecept och delar med sig av vilka profiler de själva följer och inspireras av på instagram.

22. Semesterminnen, frågestund och myggjävlar  

Äntligen är höstsäsongen av Bubbel och mjölksyra igång! 

I höstens första avsnitt avhandlar Madeleine och Suss såklart hur sommaren och semestern har varit. Vad var bäst? Vad minns de mest? Dessutom besvarar de alla lyssnarfrågor som har trillat in och ämnena vandrar från energipåfyllning under långa pass, via missunnsam omgivning till lightprodukter och vad man ska tänka på när man ska anlita en PT. 

21. Kvinnors rädsla  

I avsnitt 21 pratar Madeleine och Susanne och det här med att bli begränsad av sin rädsla vid träning. Rädslan att bli överfallen i skogen eller i ett obefolkat område kan påverka friheten och självständigheten väldigt mycket och de flesta kvinnor har upplevt det här själva vid olika tillfällen. Susanne berättar om vad som hände henne förra sommaren och de pratar om saker som kan vara bra att tänka på när man rör sig ensam i skog och mark, både för att träna men också för andra syften. Säkerheten först!

20. Hemmaträning  

I det här avsnittet befinner sig Madde uppe i Umeå på semester och poddar därifrån och  Susanne hon sitter på sin veranda i kvällssolen.

De går vi igenom lite olika typer av hemmaträning. Vad finns det för redskap att ta till och vad för knep kan man ta till för att lyckas med sin hemmaträning?

De tipsar även om lite appar som man kan använda sig av. 

19. Styrketräning på fem fingrar  

I avsnitt 19 nördar Madde och Susanne återigen kring styrketräning, den här gången med fokus på passupplägg, minimering av skaderisker i gymmet och basövningar vs discoövningar plus fria vikter vs maskiner. Lyssna också gärna på det tidigare avsnittet "nörderi om muskler" för att få en mer komplett kunskap i ämnet. 

18. Träningsglädje vs träningsångest  

I avsnitt 18 pratar Madeleine och Susanne om vad som skiljer träningsglädje från ångest och hur de tänker kring stress och press runt träningen. De delar med sig av erfarenheter och tips på hur man kan motverka och bli av med ångest kring träningen för att återfå lusten och glädjen inför sin träning. Veckans tips från coachen handlar om träningsplanering. 

17. Tjejlopp och ålderskriser  

I dett här avsnittet diskuterar Susanne och Madde fenomenet tjejlopp, vad tycker de om det egentligen och varför finns de?

De filosoferar också kring det här med ålderskriser och om det verkligen är något att krisa över. 

Ni kommer dessutom att från och med detta avsnitt få ett "Tips från coachen". Den här veckan blir det ett litet kostråd. 

16. Intervallträning och PMS  

Intervaller, hur, när och varför? I avsnitt 16 ger vi er intervallträning på era fem fingrar. Dessutom pratar vi om mens, pms och när i månaden kvinnor egentligen presterar som bäst! 

15. Löparglädje, pulsträning och utbrändhet!  

I det här avsnittet börjar Susanne med att dela med sig av sin otroliga glädje över att var tillbaka i löparspåret igen.

Vi går igenom det här med träna efter sin puls, hur gör man? Madde reder ut och Susanne ställer frågorna ni vill ha svar på.

Avslutningsvis delar Madde med sig av hur det är att leva med ett utmattningssyndrom och om hur hon jobbar för att ta sig igenom och ur det. 

14. Bålträning och träning under/efter graviditet  

I avsnitt 14 har Madde bjudit in sin kollega i Göteborg, Björn Rhodin. De pratar om bålstabilitet och hur vi egentligen ska träna magen. Diskussionerna glider över på ämnet träning under och efter graviditet och där finns en hel del starka åsikter från båda parter. Kan och bär man träna under graviditeten och i så fall hur? Och vad händer när man kör för hårt? Det hettar till igen när teamet kommer in på ämnet sociala medier och tränares ansvar i sina sociala medier. Får man verkligen visa upp vad som helst i sina kanaler utan att ta ansvar för konsekvenserna? 

13. Skador del 2- löparskador  

I det här avsnittet pratar vi om skador som är löprelaterade. 

Vilka olika skador kan man drabbas av? Madde reder ut de allra vanligaste löparskadorna och Susanne står för frågorna och hur gör man egentligen för att bli kvitt sin skada? Hur förebygger man och hur rehabiliterar man sig?

Dessutom delar Susanne med sig av ett litet frukosttips i slutet. 

12. Skador del 1- det mentala  

I avsnitt 12 börjar vi gräva ner oss i ämnet skador. Vi pratar om olika typer av skador, om vikten av att förebygga och rehabilitera på rätt sätt och vi pratar om hur vi kan tänka för att lättare hantera den mentala knäck det ofta innebär att få en skada. Dessutom pratar vi om kolhydrater och förtydligar lite mer kring tajmingen av dem i samband med uthållighetsträning eller fettförbrännande träning och Madde reder ut hur fasen Therese Johaug kan vara så överlägset bra på det hon gör!

11. Träna på resande fot  

I veckans avsnitt är Susanne på semester i Sälen tillsammans med sin kära vän Ann-Sofie och de passar samtidigt på att spela in ett avsnitt med passande temat "Att träna på resande fot". De delar även med sig av träningsminnen som satt lite speciella avtryck. 

10. Döden, döden, döden  

I avsnitt 10 pratar vi om lite dystrare ämnen som döden och rädslor, men också om hur saker faktiskt har en tendens att lösa sig till det allra bästa till slut varje gång!

9. Drömmar och minnen för livet  

I det här avsnittet blir vi lite allmänt filosofiska och pratar bland annat om drömmar om framtiden. Vi funderar kring vilken betydelse pengar egentligen har för livskvalitet, drömmar och minnen och träningsmässigt pratar vi om intervallträning och olika upplägg där. 

8. Uthållighetsträning  

Madeleine får den här gången klara sig utan vapendragaren Susanne, och nördar då ner sig i kost och träning för uthållighetsidrott. Hon gör det tillsammans med kloka och inspirerande Ann-sofie Forsmark som förutom att vara en otroligt duktig ultralöpare även arbetar med hälsofrågor på arbetsplatsen och har en väldigt befriande syn på hälsa vs prestation. De pratar om kost för prestation, kolhydrater eller fett för långdistans, återhämtning och träningsplanering för att bygga en stark kropp som orkar med långdistanslöpning. 

7. Motivation & Inspiration  

I det här avsnittet diskuterar Susanne och Madde hur man gör för att behålla sin motivation lite längre än till slutet av januari och var man kan finna sin inspiration till träningen. Dessutom avhandlar de tankar kring det här med nyårslöften, är det bra eller dåligt? De svarar även på ett par lyssnarfrågor som inriktar sig på kosttillskott.  

6. Kost för prestation kontra viktnedgång  

I det sjätte avsnittet har vi bjudit in Susanne Dalsätt, inspiratör, föreläsare och ironmantriatlet. Vi pratar om kostvanor för barn, hälsosam kost utan krångel och Madde nördar ner sig i kost för prestation vs kost för viktnedgång. Dessutom pratar vi om optimalonani och varför det alltid beror på. 

0:00/0:00
Video player is in betaClose