Episodes

Reportage Racisme in Belgie  

'Makakken' is het Vlaamse scheldwoord voor Marokkanen. Het is slechts één van de racistische beledigingen die je deze dagen om de oren vliegen in België. Wat is er aan de hand? De angst voor ‘de ander’ is sinds de terreuraanslagen in België flink toegenomen, met steeds meer racistische incidenten als gevolg.Een ándere uitleg luidt: Het was er altijd al, maar alle gêne is verdwenen.De beerput staat hoe dan ook open, merkt correspondent Tijn Sadée, op reportage in een land dat op scherp staat.

Bureau Buitenland  

Racisme in België - effecten Kosovo oorlog

Droomland Amerika: Achter de schermen van American Suburbia  

De reisserie Droomland Amerika neemt ons deze week mee naar de idyllische voorsteden van het land: Small Town America. De plek waar voornamelijk blanke gezinnen in grote huizen wonen. Maar achter de romantische façade schuilt een ramp. Een heroïne-epidemie die de Amerikaanse middenklasse ontwricht. Te gast: schrijver en voormalig VS-correspondent Arjen van Veelen en Tibor Brunt, onderzoeker internationaal drugsbeleid aan het Trimbos Instituut.

Wat wil Erdogan met Mosul?  

Terwijl het net rond Mosul zich verder sluit,ruziën de Turkse president Erdogan en de Iraakse premier Abadi voor het oog vande wereld over het aandeel van Turkije in de bevrijding van de Noord-Iraakse stad uit handen van IS.De Turken zijn vastbesloten hierin een belangrijke rol te spelen, maar Bagdad wil dat onder geen voorwaarde. En zo dreigt het conflict in Irak nog ingewikkelder te worden dan het al was. Te gast: Halil Özpamuk, Turkije-kenner en VPRO-collega bij Tegenlicht.

Bureau Buitenland  

Erdogan en Mosul - Achter de schermen van American Suburbia

Debat: Handel met Noord-Korea  

Handel met Noord-Korea is toegestaan. Maar de vraag is: moet je dat willen, zaken doen met een dictatoriale regime? Want wie wordt er beter van en naar wie gaat het geld? Maar waar handel is, daar zijn de Nederlanders. Zo ook Paul Tjia, ondernemer en adviseur op het gebied van internationaal software ontwikkelen. Hij gaat in debat hoogleraar Korea studies aan de Universiteit van Leiden: Remco Breuker.

BMDW: Island of love Cyprus  

Cyprus is volgens velen het geboorte-eiland van Aphrodite, de godin van de liefde. En dat buit het land goed uit: 8.000 huwelijken worden er jaarlijks gesloten. En 3.000 van die stellen komen uit het Midden-Oosten. En dat aantal groeit. Zij kiezen voor trouwen op “The Island of Love”, vanwege het burgerlijk huwelijk. Collega Stijn Vercammen belde met Hatem, een jongen uit Egypte, die onlangs in Cyprus in het huwelijksbootje stapte.

Cyberoorlog tussen de VS en Rusland?  

Vorige week zei het voormalig hoofd van MI6 dat er een periode aanbreekt die gevaarlijker is dan de Koude Oorlog. Die uitspraak kreeg deze week bijval: De Amerikaanse vicepresident Joe Biden zei dat Amerika Russische hacks niet zomaar zal laten gebeuren. Sterker nog: in dat geval zal Amerika met een cyberaanval op Russische doelen komen. Het Kremlin liet op haar beurt weten dat zij in dat geval een gepast antwoord klaar hebben. Het wordt door een hoge Russische functionaris wel de grootste crisis in de Russisch-Amerikaanse relatie genoemd sinds de Cuba-crisis. Te gast is internetsocioloog van de Universiteit van Amsterdam Albert Benschop.

Bureau Buitenland  

BMDW: Island of Love; Debat:Handelen met Noord-Korea; Cyberoorlog tussen de VS en Rusland?

LHBT’s in Indonesië verder onder druk  

Nadat Indonesië onlangs LHBT-apps -en websites verbood, wordt er nu gepraat over een algeheel verbod op homoseksualiteit. De islamisering van Indonesië lijkt niet meer te stoppen en de anti-LHBT campagne krijgt veel bijval van de bevolking. Dit terwijl Indonesië altijd erg tolerant was tegenover genderdiversiteit. Saskia Wieringa is te gast. Zij is LHBT- activist en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en net terug uit Indonesië

Drone-oorlog in Oekraïne  

Er is een ware "drone-party" aan de gang, zei de leider van de OVSE-waarnemingsmissie onlangs over Oost -Oekraïne. Want in de oorlog die daar woedt worden steeds meer drones en onbemande vliegtuigjes ingezet. Op die manier weten de vechtende partijen welke zware wapens de tegenstander gebruikt. Correspondent Michiel Driebergen trok naar het front in het oosten van Oekraïne en maakte een reportage.

Humanitaire ramp dreigt voor Mosul  

De slag om Mosul is van start gegaan. Een indrukwekkende troepenmacht heeft de strijders van IS omsingeld. Ondertussen maken hulpverleners zich klaar voor een vluchtelingenexodus uit de tweede grote stad van Irak. Hulpverlener Elisabeth Koek van de humanitaire organisatie Norwegian Refugee Council zit in de Koerdisch-Iraakse stad Erbil.

Bureau Buitenland  

Mosul - Drone-oorlog in Oekraïne -LHTB's in Indonesië

Reportage uit Montenegro  

In Montenegro zijn komende zondag verkiezingen. Het kleine land in de Balkan wordt al een kwart eeuw door dezelfde partij geregeerd onder leiding van premier Milo Djukanovic. De oppositie hoopt dat er eindelijk een machtswisseling komt, vooral nu de onvrede onder de bevolking toeneemt. Een reportage van correspondent Mitra Nazar.

Alternatief verzet in Rusland  

In Rusland hebben vrije pers en kritische kunst het zwaar te verduren. Wie het waagt er een andere mening op na te houden en ook nog ‘s te verkondigen, moet uitkijken voor de harde hand van het Kremlin. Maar ook voor die van de kerk, van kozakken én van nationalisten. Is er in het Rusland van Poetin nog wel ruimte voor journalistiek of cultureel verzet? Morgen in Amsterdams debatcentrum De Balie gaan Ruslandkenners daarover met elkaar in discussie. En met één van hen nemen we alvast een voorschot: journalist Floris Akkerman.

Nederlandse training voor ontzetting van Mosul  

De grote operatie om de belangrijke Iraakse stad Mosul van IS te bevrijden, kan ieder moment beginnen.En Nederland speelt daarbij een actieve rol. Want zo'n 150 Nederlandse militairen trainen momenteel Iraakse en vooral ook Koerdische militairen, de Peshmerga. Ze doen dat onder meer door een aanval na te spelen op een echt dorp. Verslaggever Hans Jaap Melissen ging mee op training in het noorden van Irak en maakte een reportage.

Bureau Buitenland  

Nederland in Mosul - Reportage Montenegro

Sounds of Delhi: Janter Manter  

In de serie 'Sounds of Delhi' de vraag: hoe klinkt deze hoofdstad van India? Correspondent Aletta André trok naar een bijzondere straat…

Droomland Amerika: De keerzijde van Silicon Valley  

De reisserie Droomland Amerika neemt ons mee naar Silicon Valley. Beelden van té rijke jonge technerds die knutselen aan een betere toekomst – dat kennen we nou wel. Maar wat we minder vaak horen is dat dit gebied, ten zuiden van San Francisco, symbool staat voor de toenemende ongelijkheid in de VS. Trailerparks en Google hubs – in Silicon Valley bestaat het pal naast elkaar.In de studio vaste tafelgast Arjen van Veelen en Eva de Valk, voormalig Silicon Valley-correspondent.

Thailand na Bhumibol  

Hij werd gezien als de enige die het diep verdeelde land bij elkaar kon houden: koning Bhumibol van Thailand. En vandaag overleed hij. Op 88 jarige leeftijd en na liefst 70 jaar regeren. Daarmee was hij de langstzittende monarch ter wereld. Zal zijn opvolging door de onpopulaire kroonprins gladjes verlopen? En in hoeverre kan het overlijden van Bhumibol aanleiding zijn voor de Thaise junta om de weg in te slaan naar meer democratie? Te gast is Rogier Busser, Thailand-kenner en verbonden aan Leiden University College.

0:00/0:00
Video player is in betaClose