Episodes

Bureau Buitenland  

Karin en Sheila Sitalsing over Suriname; Grote protesten in Hongkong

Karin en Sheila Sitalsing over Suriname  

Voedselprijzen rijzen de pan uit, de criminaliteit neemt toe en de sfeer op straat wordt grimmiger. Suriname verkeert in een diepe economische crisis en de ontevredenheid onder de bevolking groeit. Steeds meer mensen gaan de straat opom te protesteren tegen het wanbeleid van president Bouterse. De nichtjes Karin en Sheila Sitalsing, beide journalist, hebben hun roots in dit Zuid-Amerikaanse land liggen. Wat krijgen zij mee van de situatie en hoe zien zij de toekomst?

Grote protesten Hongkong  

In Hongkong proberen de autoriteiten vandaag de gemoederen te sussen.Gisteren gingen tienduizenden de mensen de straat op tijdens de grootste demonstraties sinds de ‘Paraplu-revolutie’ van 2014. Aanleiding voor de volkswoede nu zijn de verzwaarde straffen die drie pro-democratie activisten afgelopen week kregen. Voormalig CDA Tweede Kamerlid Kathleen Ferrier woon tin Hongkong en was bij de grote demonstratie gisteren. Zij vertelt over de betekenis ervan, niet alleen voor Hongkong maar ook voor China zelf.

Over Barcelona en de wetten van de vrede  

De aanslag in Barcelona, die tot nu toe aan 14 mensen het leven heeft gekost, drukt Europa weer met haar neus op de feiten:het kan altijd en overal gebeuren, het kan iedereen overkomen. Voor de zoveelste keer in korte tijd wordt een Europees land op de proef gesteld: hoe om te gaan met zulke terreurdaden, en hoe kunnen deze worden voorkomen? De burgemeester van de Franse kuststad Nice, waar vorig jaar 86 mensen om kwamen bij een vergelijkbare aanslag met een busje, organiseert eind september een top voor burgemeesters van Europese steden. Want, zegt de burgemeester: “Je kunt geen oorlog winnen met wetten van de vrede”. We spreken erover met arabist en filosoof Chams Eddine Zaougui.

Vergeet Noord-Korea niet  

Maandag houden de Verenigde Staten en Zuid-Korea gezamenlijk grootscheepse militaire oefeningen die bijna twee weken zullen duren. Noord-Korea beschouwt dit als directe een provocatie. Hoe groot is de kans op escalatie in het Koreaanse schiereiland nu de verhoudingen toch al zo ongelooflijk gespannen zijn? En welke rol speelt buurland China, de grootste handelspartner van Noord-Korea, hierin? Te gast NRC-correspondent Oscar Garschagen, die op uitnodiging van Pyongyang in Noord-Korea is geweest.

NRC correspondent Guus Valk, vanuit de Verenigde Staten  

Steve Bannon, topadviseur van president Trump, vertrekt uit het Witte Huis. Dit is in gezamenlijk overleg besloten meldt woordvoerder Sarah Huckabee Sanders. We praten erover met NRC correspondent Guus Valk, vanuit de Verenigde Staten.

Bureau Buitenland  

De Zomer Express: Wat willen de Russische jongeren?

Aanslag Barcelona  

Minstens 13 doden en tientallen gewonden zijn er gevallen bij de aanslag in Barcelona, waar een busje inreed op voetgangers in de drukke straat en toeristische trekpleister Las Ramblas. We praten hierover met anti-terreur expert Constant Hijzen verbonden aan de Universiteit van Leiden en correspondent Koen Greven vanuit Spanje.

Wat willen de Russische jongeren?  

Voor veel Russische jongeren is Vladimir Poetin de enige politiek leider die ze bewust hebben meegemaakt: al 17 jaar heeft hij de touwtjes stevig in handen. Maar met de presidentsverkiezingen van volgend jaar in het vooruitzicht lijkt het land nu in beweging te komen. Denk alleen al aan de demonstraties, georganiseerd door oppositieleider Aleksei Navalny, waar veel jongeren op afkomen. Kunnen die Russische jongeren voor een grote politieke verandering zorgen? Of is het - zoals zo vaak in Rusland – complexer dan het lijkt? Daarover vanavond Katja Platonova, student Nederlands uit Sint-Petersburg, en hoogleraar Russische geschiedenis André Gerrits, verbonden aan de Universiteit Leiden.

De Zomer Express: De nieuwe dissidenten van Myanmar  

Toen Minka Nijhuis voor het eerst Myanmar bezocht, zo’n vijfentwintig jaar geleden, was het een gesloten land waar haast niemand toegang tot had. Lokale journalisten werkten onder druk van staatscensuur en buitenlandse journalisten reisden undercover door het land. Door de politieke transformatie van de afgelopen jaren en een deels democratisch gekozen parlement is het land vrijer geworden. Maar niet helemaal: want hoewel lokale journalisten hun werk mogen publiceren wordt de ene na de andere journalist gearresteerd. Is het Aziatische land wel echt de weg naar democratie ingeslagen? Journalist en Myanmar-kenner Minka Nijhuis vertelt over het land waar ze ooit kennis mee maakte, en het Myanmar van nu, waar intimidatie, etnische spanningen en het monddood maken van de pers nog steeds aan de orde van de dag is. Foto: EPA/Lynn Bo Bo

De Zomer Express: De boodschap van fotograaf Jan Banning  

Macht en onmacht: het is een thema dat steeds weer terugkomt in het werk van fotograaf Jan Banning. We zien het terug in de portretten van vrouwelijke gevangenen in de Verenigde Staten, in een zoektocht naar de overblijfselen van het communisme en zelfs in een reeks absurde zelfportretten met stamhoofden in Ghana. Vanavond in De Zomer Express spreken we hem over zijn werk en zijn drijfveren. Foto: Jan Banning

De Zomer Express: Hoe conservatieve krachten Indonesië veranderen  

Indonesië heeft een lange traditie van een tolerante islam. Het grootste moslimland ter wereld kent bijvoorbeeld een levendige LHBT-gemeenschap die tot voor kort relatief veel vrijheid genoot. Homoseksuelen, lesbiennes en transgenders werden lange tijd met rust gelaten. Maar conservatieve krachten zijn in opmars in dit Aziatische land, en onze gast zag haar tweede thuisland hierdoor flink veranderen. Hoogleraar Gender Saskia Wieringa, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, woont met haar Indonesische partner deels in Indonesië. Daarnaast zet zij zich in voor de LHBT-gemeenschap. (Foto: EPA/BAGUS INDAHONO)

Bureau Buitenland  

De Zomer Express: Chinese sociale media

De Zomer Express: Challenges en censuur op Chinese social media  

Chinese varianten van Twitter en Whatsapp zijn in China mateloos populair. Van bizarre body challenges tot heksenjachten op corrupte lokale ambtenaren door middel van crowdsearching: binnen de Great Firewall van China zijn miljoenen smartphonegebruikers dagelijks met elkaar in contact. Hoe gebruiken jonge Chinezen social media in een land waar kritiek niet wordt geduld en het risico van censuur altijd op de loer ligt? In De Zomer Express sinoloog Manya Koetse en hoogleraar Globalisation Studies Jeroen de Kloet.

Bureau Buitenland  

Nieuws en achtergronden uit het buitenland

De Zomer Express: Terug naar Turkije met fotograaf Ahmet Polat  

Als fotograaf Ahmet Polat in 1999 naar Turkije reistverkeert het land in een diepe crisis. Een zware aardbeving vlakbij Istanbul eist tienduizenden slachtoffers. De tragedie en de nasleep daarvan verandert voorgoed het leven van een generatie jonge Turken, die Polat in de jaren daarna blijft fotograferen in het opkomende Istanbul. Met zijn foto’s onderzoekt hij verschillende thema’s, waaronder zijn eigen achtergrond, een veranderend Turkije en de mythe van het man - zijn. Ahmet Polat, in 2015 Fotograaf des Vaderlands, is vanavond te gast.

Bureau Buitenland  

De Zomer Express: Han ten Broeke

De Zomer Express: Han ten Broeke  

Als Tweede Kamerlid en buitenlandwoordvoerder van de VVD houdt Han ten Broeke zich actief bezig met ontwikkelingen in de wereld en het Nederlandse buitenlandbeleid. Over dat laatste publiceerde hij vorig jaar 10 vuistregels voor een realistisch buitenlands beleid, een pleidooi voor een pragmatische aanpak als het gaat om diplomatie en internationale betrekkingen. Vanavond is hij onze gast.

De Zomer Express: Een nieuwe wind in Libanon  

Hier in Europa pleiten we voor opvang in de regio, en in Libanon gebeurt dit ook massaal. Het buurland van Syrië telt zo´n 1,5 miljoen vluchtelingen. Dat is zelfs één op vier van de bevolking. De laatste tijd lopen de spanningen hoger op, en vorige week werden er al een paar duizend Syriërs teruggebracht naar hun thuisland. Waait er een nieuwe wind in Libanon? Politicus en Midden-Oosten expert Petra Stienen is net terug van haar reis naar het land.

De Zomer Express: Bram Janssen, fotojournalist in het Midden-Oosten  

De prijswinnende Nederlandse journalist Bram Janssen reist voor persbureau Associated Press naar de grote brandhaarden in de wereld. Hij werkte nog maar een paar weken in het Midden-Oosten toen terreurgroep IS in 2014 het kalifaat uitriep, wat zijn werk tot op de dag van vandaag blijft beheersen. Hij was getuige van de eerste Amerikaanse luchtaanvallen, noteerde tal van horrorverhalen van vluchtelingen en volgde uitgebreid het Iraakse leger aan de frontlinies van Sinjar, Falluja en Mosul. Bram Janssen is net terug uit Irak en vertelt over zijn werk.

0:00/0:00
Video player is in betaClose