Episodes

Blik van de wereld op Washington  

Blik van de wereld op WashingtonAlle ogen zijn vandaag gericht op de inauguratie van de 45ste president van de Verenigde Staten. Sommigen zijn angstig of nerveus over de komst van Donald Trump, anderen juist blij. Hoe kijken machthebbers naar deze nieuwe en druk twitterende speler op het wereldtoneel, eentje die in alle opzichten zo verschilt van zijn voorganger Barack Obama?Wat wordt de strategie van Poetin, welke rol trekt Xi Jinping naar zich toe en weet men in Brussel de trans-Atlantische relatie te bewaren? Bureau Buitenland zet vanavond Garrie van Pinxteren, Laura Starink en Rob de Wijk aan tafel en kijkt met deze drie machtscentra mee naar de gebeurtenissen in Washington.

Geobureau: Mexico in het vizier van Trump  

Nog één nachtje slapen en dan is Donald Trump toch echt president van de Verenigde Staten. Ook in buurland Mexico wachten ze zijn komst met argwaan af: het land was mikpunt van Trumps felle verkiezingscampagne. In ons Geobureau praten we over de toekomst tussenbeide buurlanden met Amerikanist Albertine Bloemendal van de Universiteit Leiden en Wil Pansters, hoogleraar Mexico Studies aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Militaire interventie in Gambia  

De militaire interventie in Gambia is onder leiding van Senegal begonnen. De nieuw gekozen president Adama Barrow kon vanmiddag niet in eigen land ingezworen, omdat voorganger Yahya Jammeh weigert op te stappen. Grote vraag is: Gaat het tot verdere escalatie komen in het kleine West-Afrikaanse land? Een gesprek met twee gasten: Thomas de Beule, die vorige week nog op audiëntie was bij de nieuwe president Adama Barrow. En met Klaas van Walraven van het African Studies Centre.

Bureau Buitenland  

Onzekerheid in Gambia - Geobureau: Trump en Mexico

Michiel Leezenberg over De minaret van Bagdad  

Michiel Leezenberg is auteur van het nieuwe boek “De minaret van Bagdad”, dat gaat over seksualiteit in de islamitische wereld.

Sounds of Rome: De Scooter  

In onze serie 'Sounds of Rome' laat correspondent Angelo van Schaik horen hoe de hoofdstad van Italië klinkt. In deze aflevering: De scooter.

De harde lijn van May  

Wat worden de economische gevolgen van de harde koers die Theresa May gisteren uiteen zette in haar – nu al – historische toespraak? Voor het Verenigd Koninkrijk zelf, maar ook voor de achterblijvende EU-landen. De Britten zijn niet van plan zich te laten ringeloren. Tot nu toe heeft de EU eensgezind gereageerd op de Brexit, maar het risico van interne verdeeldheid ligt altijd op de loer. Te gast: Mark Beunderman (NRC) en Gareth Davies (specialist EU interne markt verbonden aan de VU).

Bureau Buitenland  

De harde lijn van May - De minaret van Bagdad

Geobureau: De toekomst van Europa onder Trump  

De toenadering van Trump tot Rusland zorgt voor veel hoofdbrekens in Europese hoofdsteden. De gekozen Amerikaanse president is ook nog eens heel negatief over de toekomst van de EU en de NAVO. Grote vraag is: welke koers moet Europa de komende vier jaar gaan varen? En wat betekent Trump's presidentschap voor een verenigd Europa? We praten erover in ons Geobureau met D66-Europarlementariër Marietje Schaake en met Rusland- en defensiedeskundige Joris van Bladel.

Dominic Ongwen: dader of slachtoffer?  

Deze week is een van de meest controversiële processen van het Internationaal Strafhof hervat. De zaak van Dominic Ongwen, die van gekidnapt kindsoldaat uitgroeide tot één van de meest gevreesde leiders van het Verzetsleger van de Heer in Oeganda, is betwist: is hij dader of slachtoffer? In Bureau Buitenland een gesprek met Kristof Titeca van de Universiteit van Antwerpen.

Stemming nieuwe Europarlementsvoorzitter  

Het Europarlement begint aan haar laatste stemmingsronde. D’66 Europarlementariër Marietje Schaake vanuit Straatsburg waar nu een nieuwe voorzitter gekozen wordt.

Bureau Buitenland  

De toekomst van Europa onder Trump - Dominic Ongwen: dader of slachtoffer?

Graaier van het jaar 2016: Bart Luirink nomineert Jacob Zuma  

Bureau Buitenland staat voor de tweede week in het teken van internationale corruptie en onze verkiezing tot Graaier van het jaar 2016.Vandaag presenteren we onze zevende en laatste kandidaat, aangedragen door Zuid-Afrikakenner Bart Luirink. Vrijdag kiest onze jury de winnaar.

Kinderarbeid in Pakistan  

De Nederlandse regering trekt de komende jaren tien miljoen Euro uit om wereldwijd het probleem van de kinderarbeid te bestrijden. Minderjarigen horen volgens ons op school. Maar hoe haalbaar zijn deze plannen in een land als Pakistan waar door toenemende armoede 1 op de 3 kinderen nie tnaar school gaat? In totaal 25 miljoen kinderen moeten er werken omdat hun familie anders niet genoeg te eten heeft. Lokale kinderorganisaties zetten daarom alternatieve onderwijsprojecten op voor werkende kinderen, zodat ze voor of na werktijd voor het eerst leren lezen en schrijven. Het compleet uitbannen van kinderarbeid noemen zij onrealistisch.Een reportage van correspondent Wilma van der Maten over de 16-jarige Zubair. Hij werkt en gaat sinds kort voor het eerst in zijn leven naar school.

Rechtszaak Duitse neo-nazipartij  

Morgen zou wel eens een historische dag voor Duitsland kunnen worden. Dan spreekt het constitutionele hof in Duitsland zich uit of de neo-nazipartij NPD wel of niet verboden wordt. Als het daadwerkelijk tot een verbod komt, zou het de eerste keer in ruim 60 jaar zijn dat er in Duitsland een politieke partij wordt verboden. In Bureau Buitenland Marja Verburg van het Duitsland Instituut over deze opvallende zaak.

Al-Sisi door rechter teruggefloten  

Een opmerkelijke rechterlijke uitspraak waarin president al-Sisi wordt teruggefloten. Twee Egyptische eilanden in de Rode Zee mogen niet worden overgedragen aan Saudi-Arabië. Dat heeft de hoogste administratieve rechter in Cairo vandaag besloten. Daarmee lijkt de omstreden deal van president al-Sisi niet door te gaan. Vanuit Cairo correspondent Ruth Vandewalle over deze opmerkelijke vonnis.

De Graaier van het Jaar  

Bureau Buitenland staat al twee weken in het teken van de verkiezingen van de Graaier van het jaar 2016. En vanavond is het zover. Een jury, bestaande uit Eric Smit van journalistencollectief Follow the Money, internationaal jurist Willeke Slingerland en Gerke Berenschot, bestuurslid van Transparency International, zal de winnaar bekend maken en verder praten over internationale corruptie.

De toekomst van de Koerden  

In Turkije, Syrië en Irak zijn de Koerden betrokken in conflict en/of spelen zij een prominente rol. Maar ligt daarmee ook een verbetering van hun positie in het verschiet? Dat is nog maar zeer de vraag. Te gast is Koerden-deskundige Joost Jongerden, verbonden aan van de Universiteit Wageningen.

Erdogan breidt zijn macht uit  

De emoties lopen hoog op in het Turkse parlement waar gepraat wordt over een ingrijpende grondwetswijziging die de president ongekende macht toekent. Desondanks zet president Erdogan zijn plannen gewoon door, zo zei hij in een toespraak. Als het parlement de wijziging heeft goedgekeurd wordt het ineen referendum aan de Turken voorgelegd. We praten erover met oud-directeur Lily Sprangers van het Turkije Instituut.

Bureau Buitenland  

Rechtszaak Duitse neo-nazipartij; Kinderarbeid in Pakistan

0:00/0:00
Video player is in betaClose