Episodes

VS en Cuba terug bij af  

Donald Trump heeft de relatie met Cuba decennia teruggedraaid. Zo is in veel Amerikaanse media gereageerd op zijn aankondiging om een einde te maken aan de toenadering die was ingezet door zijn voorganger Barrack Obama. We spreken erover met Cubakenner Kees van Kortenhof.

Moskee verzet zich tegen dictatuur Azerbeidzjan  

Komende zondag wordt in het Azerbeidzjan de Formule 1-racegereden. Met dit soort internationale evenementen probeert het Centraal-Aziatische land zijn dictatoriale imago op te poetsen. Toch neemt de onrust toe. Een bekende verzetshaard is de moskee in de islamitische nederzetting Nardaran: "De enige NGO die nog durft op te komen voor mensenrechten," aldus fotograaf Ad Nuis. Nardaran is verboden terrein voor buitenlandse journalisten. Toch probeerde Nuis in de buurt te komen.

Vluchtelingen in Oeganda  

In een mum van tijd is Oeganda uitgegroeid tot de belangrijkste vluchtelingenbestemming van Afrika. Uit buurland Zuid-Soedan trekken dagelijks 1000 vluchtelingen de grens over. Tot nu toe lijkt het allemaal bijzonder goed te verlopen, de kampen in Oeganda worden omschreven als voorbeeldig. Maar voor hoe lang nog? We spreken met Thijs van Laer, werkzaam bij het International Refugees Rights Initiative. Foto: AFP / Isaac Kasamani

Bureau Buitenland  

Vluchtelingen in Oeganda - moskee in Azerbeidzjan - Trump en Cuba

Langs de rivier de Congo met fotograaf Kris Pannecoucke  

"Congo is zo groot als Europa maar heeft minder grote wegen dan Luxemburg", vertelt de Vlaamse fotograaf Kris Pannecoucke. In zijn nieuwste fotoboek staat de Congo-rivier centraal, die wordt gezien als de belangrijkste levensader van het land. Over een lange periode reisde Pannecoucke de hele Congo af, en legde hij vast wat hij onderweg tegenkwam. Van strak geklede 'sapeurs' en rondreizende worstelaars tot aan vissers, acrobaten en spirituele rituelen in het water. Fotograaf Kris Pannecoucke is vanavond in de studio om over zijn reis te vertellen.Foto: Kris Pannecoucke

Amerikaanse Republikeinen presenteren nieuwe zorgwet  

In de Amerikaanse Senaat is vanmiddag een wetsvoorstel ingediend die de zogenaamde Obama Care-wet moet vervangen. De Republikeinen willen besparen op de kosten van gezondheidszorg en willen af van de boetes voor mensen die onverzekerd zijn. Het afschaffen van was een van de verkiezingsbeloftes van Donald Trump. In de studio Nieuwsuur-journalist en voormalig Amerika-correspondent Eelco Bosch van Rosenthal.

Bureau Buitenland  

Amerikaanse Republikeinen presenteren nieuwe zorgwet - Langs de rivier de Congo met Kris Pannecoucke

Gaza zonder stroom  

De humanitaire situatie in Gaza gaat drastisch achteruit. Israël besloot deze week de toevoer van elektriciteit naar Gaza drastisch te verminderen. Inwoners hadden al beperkt toegang tot elektriciteit: zo’n vier uur stroom per dag. Dat worden er nu nog maar twee of drie. Een extra vonk in de toch al gespannen situatie ter plekke. Israëlische media speculeren over een nieuwe Gaza-oorlog. Te gast journalist Laurens Samsom, die voor de documentaire Team Gaza de schrijnende omstandigheden van dichtbij heeft gezien.Foto: AFP PHOTO / THOMAS COEX

Reportage: Tappami  

Toen Virginia Raggi, de burgemeester van Rome, vorig jaar aantrad beloofde zij de twee grootste plagen van de stad aan te pakken: het vuilnisprobleem en de slechte staat van de wegen. Het vuilnisprobleem is dus groter dan ooit, en voor de erbarmelijke staat van de infrastructuur heeft de gemeente een creatieve oplossing gevonden: de maximum snelheid wordt beperkt tot 30 km/u, daar waar de gaten in de weg het ergst zijn. De reden, volgens de burgemeester: er is geen geld om de gaten in het wegdek te repareren. Dan steken we zelf wel de handen uit de mouwen, zeggen de vrijwilligers van de stichting Tappami. Hoe? Vanavond een reportage van Italië-correspondent Angelo van Schaik.

Nieuwe kroonprins in Saudi-Arabië  

Hij kan de toekomst van Saudi-Arabië nog voor tientallen jaren bepalen: de 31-jarige Mohammed bin Salman, ook wel ‘MbS’ genoemd. Hij is vandaag gekozen als de nieuwe kroonprins van het land dat een hoofdrol speelt in allerlei regionale conflicten. Daarmee vervangt ‘MbS’ zijn eigen achterneef, die als troonopvolger aan de kant is geschoven. De gevolgen van deze koninklijke wissel op een cruciale positie bespreken we met Paul Aarts van de Universiteit van Amsterdam.Foto: AFP PHOTO / BANDAR AL-JALOUD/ SPAE

Bureau Buitenland  

Nieuwe kroonprins Saoedi-Arabië - Reportage: Tappami - Gaza zonder stroom

Geest van verdwenen land Biafra nog altijd springlevend  

Foto: EPA/LEGNAN KOULAZe hadden een eigen volkslied, een eigen vlag én een eigen leger: precies een halve eeuw geleden scheidde de onafhankelijke Republiek Biafra zich af van het West-Afrikaanse land Nigeria. De oorlog die er op volgde kostte een miljoen mensen het leven en in 1970 kreeg Nigeria het gebied weer in handen. Maar nu steken onder de nieuwe generatie Igbo’s - de bevolkingsgroep die Biafra destijds onafhankelijk verklaarde - separatistische aspiraties opnieuw de kop op, met een onmiddellijke reactie uit het noorden van het land, vertelt David Ehrhardt van de Universiteit Leiden.

Journalisten en activisten op grote schaal afgeluisterd  

Foto: SASHENKA GUTIERREZ / EPAMobiele telefoons van Mexicaanse activisten, journalisten en advocaten worden op grote schaal gehackt. Dat gebeurt met software waarover alleen de Mexicaanse overheid beschikt en die bedoeld was voor het bestrijden van criminelen, vertelt correspondent Jan-Albert Hootsen. Steeds meer landen gebruiken de techniek met kwade bedoelingen, zegt IT-deskundige Rickey Gevers.

Bureau Buitenland  

Geest van Biafra nog springlevend - journalisten en advocaten massaal afgetapt

Taiwan en het Een-Chinabeleid  

Foto: AFP PHOTO / RODRIGO ARANGUAVoor China is het beleid, dat er maar 1China is en dat Taiwan dus ondeelbaar is van het vasteland, heel belangrijk. Zo belangrijk dat China landen flink paait om dat Een-Chinabeleid officieel te erkennen, zoals Panama onlangs nog deed. Maar hoe denken ze in Taiwan eigenlijk zélf over dat omstreden Chinese beleid,dat hun land in de greep van Beijing houdt? Correspondent Eefje Rammeloo peilt de stemming op het eiland.

Nieuwe escalatie Syrië  

Foto: EPA/HO HANDOUT De militaire ontwikkelingen in Syrië verharden in razendsnel tempo. Rusland dreigt nu gevechtsvliegtuigen van de coalitie neer te halen, nadat de VS dit weekend voor het eerst een Syrisch gevechtsvliegtuig neerschoten. Tegelijkertijd mengt ook Iran zich verder in de oorlog. Dit weekend heeft de Iraanse Revolutionaire Garde voor het eerst middellangeafstandsraketten naar Syrië afgevuurd. Hoe groot is het risico op verdere escalatie, bijvoorbeeld tussen de VS en Rusland, en hoe kan dat worden voorkomen? Daarover generaal-majoor b.d. Frank van Kappen.

'Saoedi-Arabië houdt Iraanse militairen gevangen'  

De verhoudingen tussen Iran en Saoedi-Arabië staan op zijn scherpst. Terwijl de relatie op een dieptepunt is, beweren de Saoedi's op dit moment drie Iraanse militairen vast te houden. Zij zijn eind vorige week opgepakt toen ze in een bootje in Saoedi's gebied voeren, dichtbij een olieveld. Vanuit Teheran New York Times correspondent Thomas Erdbrink.

Bureau Buitenland  

Escalatie Syriƫ; Taiwan en het Een-Chinabeleid

Goede Vrijdag-akkoord onder grote druk  

Om de rampzalige verkiezingsuitslag het hoofd te bieden zoekt de Britse premier Theresa May steun bij de Noord-Ierse Democratische Unionisten Partij (D.U.P.) om een meerderheid in het Lagerhuis te behouden. Maar een samenwerking met de D.U.P. kan een gevaar vormen voor het Goede Vrijdag-akkoord, dat in 1998 werd gesloten tussen het Verenigd Koninkrijk, Ierland en meerdere politieke partijen in Noord-Ierland. Vanavond een gesprek met Hieke Jippes, Groot-Brittannië-deskundige en jarenlang correspondent in London. Foto: AFP PHOTO / Ben STANSALL

Londenaren woest over Grenfell Tower  

Voor het Ministerie van Volkshuisvesting in Londen wordt nu gedemonstreerd voor de slachtoffers van Grenfell Tower. Afgelopen dinsdag- op woensdagnacht brak daar een grote brand uit die in ieder geval 30 mensen het leven heeft gekost en waarschijnlijk worden dat er 100. Tientallen mensen worden nog vermist. De flat was niet brandveilig gebouwd, ook al was beloofd daar wat aan te doen door de conservatieven zeggen critici. Studente en oud-collega Fatihya Abdi is bij het protest, en we bellen met stadsgeograaf Joost Beukendam over de schrijnende ongelijkheid in de Londense gebouwde omgeving.Foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

0:00/0:00
Video player is in betaClose