Episodes

Veiligheidscrisis in Brazilië  

Het Braziliaanse Rio de Janeiro maakt zich dit weekend op voor de grote festiviteiten van het wereldberoemde jaarlijkse carnaval, maar er zijn nu flinke zorgen over de veiligheid. De deelstaat is bijna failliet en kan nauwelijks nog de lonen voor de politie betalen. In de naburige staat Espirito Santo vielen al meer dan 100 doden door een politiestaking. Tientallen steden hebben carnavalsfestiviteiten om die reden afgeblazen. We spreken over deze veiligheidscrisis met professor Kees Koonings, Brazilië deskundige aan de Universiteit van Utrecht, die net terug is uit het land.

Vredesbesprekingen Genève  

Journalist Rena Netjes, die nu voor ons programma de vredesbesprekingen in het Zwitserse Genève volgt, doet kort live verslag. Lukt het daar dit keer wel om een politieke oplossing te vinden voor de oorlog in Syrië? Komende maandag is Rena Netjes uitgebreid te gast in Bureau Buitenland om te vertellen over de voortgang rondom de vredesbesprekingen.

De ramp rondom het Tsjaadmeer  

Experts voorspellen dat het dé ramp van 2017 wordt: in de landen rondom het Tsjaadmeer, een van de grootste en oudste meren van Afrika, voltrekt zich een voedselcrisis van enorme omvang. Meer dan tien miljoen mensen hebben hulp nodig in de gebieden die nu worden getroffen door terreur van Boko Haram, klimaatverandering en extreme armoede. Vandaag vindt in de Noorse hoofdstad Oslo een grote donorconferentie plaats om de aandacht op deze humanitaire crisis te vestigen. Te gast is GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini, zij is net in Tsjaad geweest.

Bureau Buitenland  

Veiligheidscrisis in Brazilië - Vredesbesprekingen Genève - De ramp rondom het Tsjaadmeer

Politie grijpt in bij Dakota Access Pipeline: Serv Wiemers  

Vandaag probeert de politie met een aangekondigde ontruiming het vreedzame verzet van de Sioux op te breken bij de Dakota Access Pipeline. Na maanden van geweldloos protest lijkt het einde voorde demonstranten in zicht. Maar naast de Sioux, komen ook de Tohono O'odham inde knel. Trump’s muur doorkruist de heilige grond van deze native americans. Ze wonen aan beide kanten van de grens tussen de Verenigde-Staten en Mexico. In de studio deskundige Serv Wiemers.

Frankrijk: de ontredderde republiek  

Frankrijk staat net als Nederland vlak voor landelijke verkiezingen. De stemming is er een van algehele mineur. Veel Fransen zijn zelfs zó in de ban van de eigen teloorgang en het verval van Frankrijk dat het modewoord ‘déclinisme’ vorig jaar werd opgenomen in het woordenboek. Mia Doornaert, oud-correspondent voor de Belgische krant De Standaard, schreef een boek over de heersende malaise: 'Ontredderde republiek. Zoektocht naar de ziel van Frankrijk.' Vanavond is zij te gast.

Politie grijpt in bij Dakota Access Pipeline: Laura Stek  

Vandaag probeert de politie met een aangekondigde ontruiming het vreedzame verzet van de Sioux op te breken bij de Dakota Access Pipeline. Na maanden van geweldloos protest lijkt het einde voorde demonstranten in zicht. Maar naast de Sioux, komen ook de Tohono O'odham inde knel. Trump’s muur doorkruist de heilige grond van deze native americans. Ze wonen aan beide kanten van de grens tussen de Verenigde-Staten en Mexico. Vpro collega Laura Stek staat op de plek van de aangekonigde ontruiming.

Bureau Buitenland  

Frankrijk: de ontredderde republiek - Politie grijpt in bij Dakota Access Pipeline

Geobureau: safe zones in Syrië  

"I'll absolutely do safe zones in Syria for the people," zijn de woorden van Donald Trump. Volgens uitgelekte stukken heeft de president leden van zijn kabinet opdracht gegeven om binnen 90 dagen een plan te bedenken voor het opzetten van deze safe zones. Vorige week kwam het Pentagon met de mededeling dat zou overwegen om gevechtstroepen naar Syrië te sturen. Nu het tromgeroffel steeds luider klinkt, onderzoeken we in ons Geobureau de consequenties van het opzetten van zulke gebieden en een eventueel daarmee gepaarde Amerikaanse interventie. Dat doen we samen met arabist Leo Kwarten en defensiespecialist Rob de Wijk van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies.

Reportage: opkomend nationalisme in India  

Nationalistische politiek beleeft niet alleen een revival in Amerika en Europa, maar slaat ook in India enorm aan. Op 8 maart worden in de laatste regio's van de deelstaat Uttar Pradesh verkiezingen gehouden. In deze enorme deelstaat met maar liefst 200 miljoen inwoners wordt nu volop campagne gevoerd. Sangeet Som is een van de meest bekende gezichten van de hindoe-nationalistische politiek in India. Deze boerenzoon doet voor de BJP, de partij van premier Modi, mee in Uttar Pradesh. Correspondent Aletta André zocht hem op tijdens zijn campagne.

Bureau Buitenland  

Geobureau: safe zones in Syrië - Reportage: opkomend nationalisme in India

Marianne Moor over Colombia  

De prille vrede in Colombia heeft het zwaar. In de hoofdstad Bogota veroorzaakte een bom tientallen gewonden en in het zuiden van het land werd dit weekeinde opnieuw een dorpsleider vermoord. Het is de laatste in een nieuwe golf aanslagen op activisten en lokale leiders die begon na het tekenen van het vredesakkoord met guerrillabeweging FARC drie maanden geleden. Te gast in de studio is Marianne Moor van vredesbeweging PAX.

Hans Jaap Melissen  

In Irak is gisteren de strijd om West-Mosul begonnen. In het oosten van Mosul, waar terreurgroep IS inmiddels is verdreven, moet het gewone leven weer op gang komen. Maar dat is lastig zolang niet ook het westelijk deel van de stad is ingenomen en IS-strijders de oostkant bestoken met onder meer mortiergranaten en drones. Een live verslag en reportage van Hans Jaap Melissen.

Bureau Buitenland  

Het front in Mosul - Bedreiging vrede Colombia

Onderzoek naar vrouwenbesnijdenis in Afrika  

Wereldwijd zijn zo'n 200 miljoen vrouwen besneden. Annemarie Middelburg deed voor de Verenigde Naties vergelijkend onderzoek in 12 West- en Centraal Afrikaanse landen naar de juridische aanpak om vrouwenbesnijdenis tegen te gaan. Want die verschilt nogal tussen verschillende landen.

Koekjes voor Kenia  

We bellen met Elyke, bijna 8, in Friesland die ons item over honger in Kenia hoorde afgelopen dinsdag en toen koekjes is gaan bakken voor het goede doel.

Onderwijswonder Londen  

Het wordt wel 'Het Wonder van Londen' genoemd: de kwaliteit van het onderwijs in de Britse hoofdstad. Lange tijd had Londen de slechtste scholen van het land, maar inmiddels presteren ze veel beter dan de rest van Groot-Brittannië. Ook de scholen in de armere delen van de stad waar veel migrantenkinderen wonen. Journalist Anja Vink bezocht de Londense scholen en kwam stomverbaasd terug.

Bureau Buitenland  

Onderwijswonder Londen - Onderzoek naar vrouwenbesnijdenis in Afrika - Koekjes voor Kenia

Cas Mudde over de eerste maand Trump  

“It is the illusion of a presidency, not the real thing,” schreef een commentator op de invloedrijke website Politico. Illusie of niet, de eerste weken Amerika onder Donald Trump zijn in veel opzichten opmerkelijk. Politicoloog en populismedeskundige Cas Mudde woont en werkt in de Verenigde Staten,waar hij is verbonden aan The University of Georgia. Presentator Chris Kijne spreekt hem over de roerige start van het presidentschap van Trump.

0:00/0:00
Video player is in betaClose