Episodes

NAVO verwikkeld in miljoenenruzie  

De NAVO wordt volgende week voor de rechtbank in Maastricht gedaagd door het bedrijf Supreme, dat zegt nog een bedrag van 432 miljoen dollar van de NAVO tegoed te hebben. Supreme claimt dit bedrag voor de levering van brandstof aan de ISAF-missie in Afghanistan.Dit blijkt uit eigen onderzoek van Bureau Buitenlandredacteur Rik Delhaas en Der Spiegel.

Nieuwe ontwikkelingen in Okke Ornstein-zaak  

De Nederlandse journalist Okke Ornstein zit al sinds 15 november vast in Panama. Hij is veroordeeld wegens smaad en laster voor artikelen over een Canadese zakenman die hij schreef op zijn blog over corruptie in het land. Ook in Panama is Jan Albert Hootsen. Hij onderzoekt de zaak voor het Committee to Protect Journalists (CPJ). Mogelijk worden binnenkort wetten aangepast en komt er een generaal pardon aan, maar vrijlating is verre van zeker. We bellen met Jan Albert Hootsen.

Bureau Buitenland  

Nieuws over miljoenenruzie NAVO, Nieuwe ontwikkelingen in Okke Ornstein-zaak

Het Russische VOC-gevoel  

President Vlamir Poetin zet de Russische geschiedenis actief in om patriottistische gevoelens aan te wakkeren. Mariëlle Wijermars promoveerde deze week aan de Rijksuniversiteit Groningen op een onderzoek naar het gebruik van geschiedenis in hedendaags Rusland. Ze is bij ons te gast

Klein land in een grote wereld  

“Het voordeel van een klein land is dat het een groot buitenland heeft,” zei oud-minister Joseph Luns ooit. In dat buitenland is het behoorlijk onstuimig de laatste tijd. Populisme, vluchtelingen, Brexit en de bankencrisis zijn nog maar een paar voorbeelden, en hoe voer je hier als klein land een verstandig en effectief buitenlandbeleid op? Tweede Kamerleden Han ten Broeke van de VVD én zijn D66 collega Sjoerd Sjoerdsma gaan hierover met elkaar in debat.

Bureau Buitenland  

Nieuws en achtergronden uit het buitenland

Angst en hoop in Gambia  

“Ik zal het Gambiaanse volk dienen en dit land regeren voor een biljoen jaar als God het mij geeft,” zei Yahya Jammeh in 2011 tegen de BBC, toen hij aan zijn 17e jaar als president begon. Toch zijn er morgen verkiezingen, met verenigde oppositie, in het kleinste land van Afrika, dat in het Westen vooral bekend is om zijn sekstoerisme onder oudere vrouwen. Maar waar de bevolking vooral te maken krijgt met armoede en gebrek aan mensenrechten. Gaat daar na morgen een frisse wind waaien? Dat bespreek ik met Marloes Janson, antropoloog, die onderzoek deed in Gambia.

Wake-up call voor Europa  

“De Europese Unie dreigt uit elkaar te vallen. De Brexit en de overwinning van Donald Trump zullen extreme gevolgen hebben voor de Europese eenheid. Tijd dus voor actie”. Dat vreest een voornaam gezelschap van Europese kunstenaars, schrijvers en politici waaronder Wim Wenders en David van Reybrouck. Zij richtten de 9 Mei Beweging op en beginnen in januari met campagnes voor mobilisatie van de publieke opinie. Een van de leden is de Nederlandse oud-politicus René van der Linden.

Meer escalatie Zuid-Soedan gevreesd  

Vandaag verklaarde een Amerikaanse topdiplomaat dat de Zuid-Soedanese regering troepen verplaatst naar het zuiden van het land. In deze regio, Equatoria genaamd, steken dagelijks duizenden vluchtelingen de grens over naar Oeganda. En de VN waarschuwt al langer voor een genocide. Lotje de Vries, Zuid-Soedandeskundige aan de Universiteit van Wageningen.

Bureau Buitenland  

De 9 mei beweging - Angst en hoop in Gambia

Vuile strijd tegen de Mexicaanse narco  

Mexicaanse burgers hebben gewapende burgerwachten opgericht. Zij strijden tegen de narcos met al hun drugsgeweld, en laten tegelijkertijd zien dat zij de politie, met al haar corruptie, niet vertrouwen. Maar lukt het hen zelf wel om schone handen te houden? Of is de macht een te grote verleiding? We praten erover met Wil Pansters, Mexico-expert aan de Universiteit Utrecht en Groningen.

De stille ramp  

Het wordt wel de “Stille Ramp” genoemd: eenvoudig te behandelen ziektes zoals longontsteking en diarree vormen wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak voor kinderen. Volgens een rapport van Unicef gaat het om 1,4 miljoen kinderen per jaar. En volgende maand staat de bekende Rode Kruisactie Serious Request in het teken van deze stille ramp. In voorbereiding ging radiocollega van 3FM Wijnand Speelman op reis naar Ivoorkust, en hij is nu hier bij ons in de studio.

Laatste poging om val van olieprijs te voorkomen  

De oliemarkten houden hun adem in. Morgen moet OPEC, de organisatie van olieproducerende landen eens worden over een gezamenlijk verlaging van de productie. Een laatste poging om aartsrivalen Iran en Saudi-Arabië dichter tot elkaar te brengen.Of dat gaat lukken vragen we aan energiedeskundige Lucia van Geuns, verbonden aan TNO.

Bureau Buitenland  

De stille ramp - Burgerwachten in Mexico

Schrijversbivak in China  

Romanschrijver en historicus Daan Heerma van Voss was een maand lang ‘writer in residence’ in China. Hij schreef er uiteraard en doceerde er ook, aan de Sun-Yat Sen Universiteit in Guangzhou. Vandaag is hij te gast.

Italie zet grondwet op de helling  

Wie dacht dat Europese leiders na de Brexit en onze Nederlandse Oekraine-ervaring bang zijn voor referenda heeft het mis. Komende zondag stemmen de Italianen over een serie wijzigingen in de grondwet. Belangrijkste voorstel is om de Senaat kleiner en effectiever te maken. Correspondent Angelo van Schaik kwam terecht in een demonstratie van oppositieleider Beppe Grillo, die het tegenkamp aanvoert.

President Zuma Zuid-Afrika onder vuur  

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma staat voor de grootste uitdaging uit zijn carrière. Voor het eerst keren zijn eigen ANC-ministers zich tegen de van corruptie beschuldigde staatshoofd. Zuid-Afrika correspondent Niel Posthumus van Trouw bericht.

Bureau Buitenland  

Jacob Zuma - Reportage referendum Italië - Daan Heerma van Voss in China

Bureau Buitenland  

Wel of niet militair ingrijpen? - Trekvogels in de Sahel

De activiste die geen parlementariër mocht worden  

De Chinese president Xi Jinping heeft Hongkong nogmaals duidelijk gemaakt dat er „geen enkele ruimte is” voor de onafhankelijkheid van het gebiedsdeel. En dat terwijl in Hong Kong de anti-China sentimenten toenemen. Afgelopen maand sloeg de vlam in de pan toen twee jonge activisten in Hong Kong tijdens hun beëdiging als parlementslid een voor China provocerende eed aflegden. Een van hen is Yau Wai-ching. Correspondent Eefje Rammeloo zocht haar op in haar kantoor.

0:00/0:00
Video player is in betaClose