Episodes

Chinese communisten zien het licht  

President Xi Jinping herwaardeert de factor godsdienst. Hij ziet daarin een belangrijk middel voor de ontwikkeling van het land. En dat lijkt niet te kloppen met het beeld van China waar onder het communisme duizenden tempels zijn verwoest. In het boek Souls of China laat Ian Johnson zien dat de Chinese overheid zich nu actief inzet om religieuze activiteiten in het land te stimuleren. We praten over deze verrassende ontwikkeling met voormalig Chinacorrespondent Garrie van Pinxteren, die voor ons het boek heeft gelezen.

Massaprotest in Suriname  

Paramaribo staat al maanden in het teken van protesten waarbij duizenden Surinamers de straat op gaan. Zij demonstreren tegen het economisch wanbeleid van President Desi Bouterse. En morgen wordt de grootste demonstratie tot nu toe verwacht. We bellen met correspondent Pieter van Maele in Paramaribo.

Bureau Buitenland  

Massaprotest tegen Bouterse - Chinese communisten zien het licht

Hanco Jürgens over boek 'De vleugels van de adelaar'  

Wat betekenen de grote veranderingen in Europa voor de politiek van Duitsland? Macron, de Brexit en natuurlijk de Bondsdagverkiezingen dit najaar. In het boek ‘De vleugels van de adelaar’ geeft het Duitsland Instituut in Amsterdam daarop antwoord aan de hand van een reeks essays. Met samensteller Hanco Jürgens maken we vanavond de balans op.

Drama Jemen naar nieuw dieptepunt  

Uit het door oorlog verscheurde Jemen bereiken ons maar weinig berichten. Wat wel naar buiten komt is weinig hoopgevend. Naast vele slachtoffers door luchtaanvallen en grote honger kampt Jemen nu ook met een cholera-uitbraak. Door vervuild water dreigt de ziekte zich snel te verspreiden. Volgens de Verenigde Naties beschikt slechts een derde van de bevolking over schoon drinkwater, en ook de toegang tot zorg is zeer beperkt. Met Marina de Regt van de Vrije Universiteit Amsterdam bespreken we de laatste ontwikkelingen.

Bureau Buitenland  

Oorlog Jemen bereikt nieuw dieptepunt - Hanco Jürgens over boek 'De vleugels van de adelaar'

Iran kiest nieuwe president  

Iran maakt zich op voor de presidentsverkiezingen vooraanstaande vrijdag. Ook de gematigde president Rouhani voert zelfverzekerd campagne voor zijn herverkiezing. Maar de slechte economie, Donald Trump en ook nog een instabiele regio hebben de hardliners van het een duwtje in de rug. Het wordt spannend welke koers Iran kiest. Daarover een aantal Nederlandse Iraniërs en New York Times-correspondent Thomas Erdbrink vanuit Teheran.

Europees Parlement maakt vuist tegen Hongarije  

De verhoudingen tussen Europa en Hongarije zijn verder opscherp gezet. Een meerderheid in het Europees Parlement is het eens dat de rechtsstaat en democratie in het land serieus aftakelen. Daarom dringt het parlement er bij de lidstaten op aan om de procedure te starten waarmee Hongarije uiteindelijk zijn stemrecht als land in Brussel kan verliezen. Eenrigoureuze stap die stap nog nooit is gezet. Michiel Luining van Instituut Clingendael geeft vanavond uitleg.

De zandmaffia  

Rijk worden met zand: het klinkt als een grap. Maar het is een miljardenindustrie, die zorgt voor de belangrijkstegrondstof in de bouw. Nu raakt het zand op, met catastrofale gevolgen voor mensen natuur. En de misdaad springt in het gat: een heuse ‘zandmaffia’ trekt zich helaas weinig aan van aan milieuschade. Hoe opereert deze schemerige misdaadorganisatie? En wat zijn de gevaren voor activisten die iets tegen illegale zandwinning willen doen? Collega Lorenzo Fränkel spreekt hierover met journalist Nick Meynen en milieuactiviste Sumaira Abdulali in Mumbai.

Reportage: milities ter bescherming van de koe  

Onlangs werd in het Indiase Rajasthan een islamitische melkboer doodgeslagen door radicale hindoes. Zij dachten dat de man van plan was zijn koeien te slachten. En dat is in India het zoveelste dodelijke incident de afgelopen jaren. Een reportage van India-correspondent Aletta André over het gewelddadige optreden van vrijwillige milities ter bescherming van de koe.

Alle wegen leiden naar Beijing  

De nieuwe zijderoute moet de handelsader gaan worden tussen China en de rest van de wereld. De Chinese president Xi Jinping belooft ruim 100 miljard euro te investeren in het prestigieuze One Belt, One Road-project (OBOR). Een complex netwerk van duizenden kilometers spoor, zee- en landwegen. Maar tussen alle toekomstmuziek klinkt ook steeds meer kritiek van landen op die route zelf. Te gast is China-expert Frans–Paul van der Putten van het Instituut Clingendael.

Bureau Buitenland  

Turkije weigert Duitsland toegang luchtmachtbasis - Milities ter bescherming van de koe - Alle wegen leiden naar Beijing

De Westerlingen: Nicolaas Veul ontmoet hindoenationalisten  

In India krijgen het hindoenationalisme steeds meer politieke invloed. VPRO-programmamaker Nicolaas Veul reisde voor De Westerlingen af naar de stad Allahabad in het noordoosten van het land. Daar maakte hij kennis met jonge leden van de RSS, de rechtsnationalistische moederpartij van premier Narendra Modi. Met Nicolaas Veul blikken we vooruit op de uitzending.

Sounds of Phnom Penh Straatverkopers  

In de serie 'Sounds of Phnom Penh' laat correspondent Kris Janssens horen hoe de Cambodjaanse hoofdstad klinkt. In dit vierde en laatste deel hoort u hoe de straatverkopers van de Cambodjaanse hoofdstad hun goederen aan de man brengen. Foto: EPA Kith Serey

Hoop voor Somalië  

In Somalië spelen al decennialang grote problemen: terreuraanslagen, corruptie en hongersnood dreigen het land fataal te zijn. Maar er is hoop, sinds februari is er een nieuwe regering. Tijdens een internationale conferentie gisteren in Londen zijn er met deze nieuwe regering afspraken gemaakt over de wederopbouw van Somalië. Bij ons in de studio de speciale VN-gezant voor Somalië, de Nederlander Peter de Clercq, die in Londen de conferentie bijwoonde.

Trump dreigt met opblazen klimaatakkoord  

De Amerikaanse president Trump ontpopt zich tot 's werelds grootste vijand van het klimaat. Zijn campagnebelofte om uit het in Parijs gesloten klimaatakkoord te stappen, wil hij zo snel mogelijk vervullen. De verwachting is dat de Amerikaanse president deze week met een besluit komt. Wat zijn de gevolgen van een internationaal klimaatverdrag zonder de VS? Een gesprek met het hoofd van het Clingendael Sustainability Centre Louise van Schaik, en met klimaatonderhandelaar en Nobelprijs-winnaar Bert Metz van de European Climate Foundation.Foto: AFP PHOTO / JIM WATSON

Reportage: I want to ride my tricycle  

De tricycle, een lichte motor met zijspan, is een populair vervoermiddel in de Filipijnse hoofdstad Manilla. Soms passen er zelfs hele families in, van wel zeven personen. Overal in de stad staan deze tricyles op klandizie te wachten. Maar de Manilese motorwereld is een echt mannenbolwerk. Dus is het extra bijzonder om tussen de macho's een vrouw als bestuurder te treffen…een reportage van Rik Delhaas en Byan Bocar.

Bureau Buitenland  

Meer VS-troepen naar Afghanistan - Trump dreigt met opblazen klimaatakkoord - Reportage: I want to ride my tricycle

Meer VS-troepen naar Afghanistan  

Amerikaanse militairen en beleidsmedewerkers willen meer troepen naar Afghanistan sturen. Dat schrijft de Washington Post. Ook moeten NAVO-landen meer soldaten sturen om de opmars van de Afghaanse moslimfundamentalisten tot een halt te roepen. We bellen met defensie-specialist Rob de Rave van het Haagse centrum voor Strategische Studies.

Sounds of Phnom Penh  

In de serie Sounds of laat correspondent Kris Janssens horen hoe de Cambodjaanse hoofdstad klinkt. Vandaag neemt hij ons mee naar een overdekte markthal waar werkelijk alles te vinden is.

0:00/0:00
Video player is in betaClose