Episodes

Westelijke Sahara  

Oplopende spanningen tussen Marokko en de Westelijke Sahara. Sommige analisten vrezen zelfs voor hernieuwde oorlogshandelingen. Marokko ziet het omstreden gebied als haar zuidelijke provincie, terwijl de lokale bewoners, de Sahrawi, juist af willen van de Marokkaanse bezetting. We spreken over de opnieuw opgelaaide crisis met Jan Hoogland, Marokko-expert verbonden aan de Universiteit van Nijmegen en Sdiga Settaf van Polisario, de vertegenwoordiger van de Westelijke Sahara.

Reportage: Wit-Rusland  

Het afgelopen weekend greep de oproerpolitie keihard in tegen het massale burgerprotest in Minsk. Wat beweegt de mensen in Wit-Rusland om nu – met alle risico van dien -de straat op te gaan en te demonstreren tegen de almachtige president Loekasjenko? Een reportage van onze correspondent Michiel Driebergen, die bij de demonstraties aanwezig was en ’s nachts optrok met een actievoerende graffiti artiest.

Bureau Buitenland  

Reportage Wit-Rusland; Westelijke Sahara

Bruut geweld in Birma treft niet alleen Rohingya  

Vrede in Birma blijkt ook een jaar na de aanstelling van politica Aung San Suu Kyi een illusie. Onder het bewind van de eerdere Nobelprijswinnaar voor de vrede, worden nog altijd minderheden op gruwelijke wijze verkracht en vermoord. Nu kennen we de verschrikkingen tegen de islamitische Rohingya-gemeenschap in het zuiden. Maar ook in andere provincies van het land is sprake van bruut geweld. Vanavond een uitgebreid gesprek met journalist Minka Nijhuis.

Verkiezingen in Hongkong  

In Hongkong wordt zondag een nieuwe chief executive gekozen,de opperbestuurder van de stad. De belangrijkste kandidaat Carrie Lam wordt gezien als een Chinese marionet. Als zij wint zal de echte macht in handen blijven van Peking. Het prodemocratische kamp heeft als enige hoop John Tsang. Hij is geliefd onder de Hongkongers, maar in de voorspellingen doet hij het rampzalig. Kathleen Ferrier, docent aan een universiteit in Hongkong,spreken we over de verkiezingen en de toenemende macht van de Chinese regering in de metropool.

Bureau Buitenland  

Verkiezingen in Hongkong - Bruut geweld in Birma treft niet alleen Rohingya

FARC: van guerrillabeweging tot politieke partij  

Hoe maak je van een gewapende rebellenclub een politieke partij? Dat is de vraag waar de Marxistisch-Leninistische Revolutionaire Strijdkrachten in Colombia, beter bekend als Farc, voor staat. Het in oktober getekende vredesakkoord met de Colombiaanse regering voorziet in politieke deelname van deze guerrillabeweging. De Farc krijgt daarvoor advies van het Nederlandse Instituut voor Meerpartijen Democratie NIMD, en de man achter dit programma is Jurriaan Regouin.

Hoe gaat het met Haïti?  

Sinds deze week heeft Haïti, één van de armste landen ter wereld dat bovendien vaak wordt getroffen door natuurrampen, een nieuw kabinet. De nieuwe regering heeft een zware opgave voor de boeg: naast het bestrijden van armoede en economische malaise is een belangrijke ambitie omde grote ongelijkheid in het land te overbruggen. Bij ons te gast is Yvonne Helle, hoofd van VN-ontwikkelingsprogramma UNDP in Haïti.

Debacle dreigt voor Trump  

In Washington breken spannende uren aan omdat Donald Trump's nieuwe zorgwet op het punt staat door het Congres behandeld te worden. Het Witte Huis probeert nog met alle macht om zoveel mogelijk Republikeinen te overtuigen om voor te stemmen. Want zijn eigen partij ligt dwars.De Amerikaanse president zet er alles op in om een alternatieve ziektekostenverzekering door het Congres te loodsen. Want hij wil de door hem gehate Obamacare zo snel mogelijk afschaffen en dit moet ervoor in de plaats komen. Met Amerika- kenner Victor Vlam blikken we vooruit.

Bureau Buitenland  

FARC: van guerrillabeweging tot politieke partij – Hoe gaat het met Haïti?

Aanslag in Londen  

Het hart van de Londen is vanmiddag door geweld getroffen, de politie spreekt van een terreuraanslag. Een auto reed in op voetgangers op de bekende Westminsterbridge. En bij het nabij gelegen parlementsgebouw is een agent met een mes neergestoken. Die agent is inmiddels overleden. In Londen, is onze correspondent Anne Saenen.

Reportage: leegloop uit Venezuela  

Eeuwenlang was Venezuela de bestemming van duizenden migranten uit Europa en gastarbeiders uit de regio. Maar de economische ineenstorting en de onveiligheid maken het land onleefbaar. Nu trekken de mensen weg. Vooral jonge hoogopgeleiden trekken massaal naar het buitenland. Een reportage van collega Edwin Koopman maakte over de Venezolaanse braindrain.

Bureau Buitenland  

Aanslag Londen - Reportage: weg uit Venezuela - Oplopende spanningen Noord-Korea

Trineke Palm  

In Brussel zijn plannen in de maak voor een Europees leger. Onder leiding van EU-buitenlandchef Federica Mogherini wordt daarom binnenkort een permanent hoofdkwartier opgericht. Vanuit Brussel van een team militaire bevelhebbers het gemeenschappelijk belang van Europa dienen. Maar zitten Europese lidstaten wel te wachten op zo’n EU-leger? We vragen het politicoloog en EU-veiligheidsdeskundige Trineke Palm van de Universiteit Utrecht.

Reportage: vogelgriep in China  

Niet alleen Brazilië wordt geteisterd door een vleesschandaal. In het zuiden van China kun je maar beter oppassen voor je je tanden zet in een heerlijk kippenpootje. Want daar heerst op dit moment een dodelijke variant van de vogelgriep. En het virus blijkt maar moeilijk te bestrijden. De Wereldgezondheidorganisatie roept China op om meer maatregelen te nemen. Maar gaat dat werken? De Chinezen houden nogal van hun kip, blijkt uit een verslag van correspondent Eefje Rammeloo.

Kati Piri over Turkije  

Volgende maand beslissende Turken in een referendum of president Erdogan meer uitvoerende macht krijgt. Wat betekent een ‘JA’ voor de onderhandelingen met Europa over EU-lidmaatschap? We spreken daarover met Kati Piri, Turkije-rapporteur voor het Europees Parlement. Zij komt net terug van een bezoek aan Turkije en ziet hoe de situatie in het land in rap tempo verslechtert.

Bureau Buitenland  

Kati Piri over referendum Turkije - Reportage: Vogelgriep in China - Een gemeenschappelijk EU-leger?

De ‘man-made disaster’ in Zuid-Soedan  

De oorlog in Zuid-Soedan gaat haar vierde jaar in met een hongersnood waaraan honderdduizend mensen dreigen te sterven. Van de belofte der onafhankelijkheid nu zes jaar geleden, is helemaal niets meer over. Het is verhongeren, vermoord worden of vluchten. Meer dan anderhalf miljoen mensen kozen de afgelopen jaren voor het laatste. Een gesprek met Ilse Wermink, programmaleider Zuid-Soedan voor vredesorganisatie PAX.

Reportage: Lessen in vaderlandsliefde in Polen  

In Polen dreigt een lerarenstaking door een opmerkelijke onderwijshervorming. De conservatieve, nationalistische regering van de partij Recht en Rechtvaardigheid - de PiS - wil het patriottisme onder de nieuwe generatie Polen bevorderen. Ook op school. Onze correspondent Michiel Driebergen vraagt op het lyceum in Krakau aan leerlingen en leraren wat zij van de scholing in vaderlands liefde vinden.

Modder overspoelt Peru  

In Peru zijn zeker 65 doden gevallen en 70.000 mensen dakloos geraakt bij overstromingen. Het regent al weken en het einde is voorlopig niet in zicht. Een gesprek met Jan Hendriks, die al decennialang werkt als consultant op het gebied van waterbeheer in Peru.

0:00/0:00
Video player is in betaClose