Coltings Nakna Sanning

Coltings Nakna Sanning

Sweden

Triatleten, entreprenören, författaren, debattören, och hälsokonnessören Jonas Colting ger sin syn på aktuella frågor inom träning, hälsa, kost och livsstil.

Episodes

77. Ska man fetmaoperera överviktiga barn?  

Vi ber om ursäkt för en något sämre ljudkvalitet i det här avsnittet, speciellt precis i början och under den sista halvtimmen. Vi testade nu inspelningsutrustning i det här avsnittet.

76. Är korttidsfasta en ätstörning?  

En favorit i repris! Ett ständigt aktuellt tema! Ämnet som genererar överlägset flest frågor under mina föreläsningar! Kontroversiellt som få andra saker! Och dessutom rykande aktuellt och relevant. Naturligtvis syftar jag på korttidsfasta! En överväldigande majoritet som börjar med den goda vanan att korttidsfasta ett dygn i veckan upplever häpnadsväckande och positiva fysiska effekter. Och dessutom lika goda mentala och känslomässiga effekter! Korttidsfasta är de facto rena föryngringskuren och bättre än alla livsstilsläkemedel tillsammans. Utan bieffekter andra än att man bränner fett, bygger muskler, boostar hormoner och stävjar blodsockerbaserat okynnesätande. Så varför finns det belackare som kritiserar korttidsfasta? Belackare som kallar den här goda vanan för en ätstörning. What gives? Ja, det är exakt vad Coltings Nakna Sanning handlar om den här veckan! Dessutom avhandlas triathloncoachning, behind-the-scenes på TV4;s nya Riktiga Karlar och varför en sallad verkligen inte alltid är en sallad. Tune in!

75. Blir du tjock av kött?  

Du har väl inte missat det senaste avsnittet av Coltings Nakna Sanning! Vi tar fajten och debatten kring de senaste massmediala dumheterna kring kött och fetma och gör slarvsylta av den absurda tolkningen av den aktuella studien som ligger till grund för de här rubrikerna. Självklart är det så att man INTE blir fet av (oprocessat) kött, en basföda som följt människan i hundratusentals år. Fetma är en väldigt ny företeelse och har med nya livsmedel att göra. Typ raffinerat socker. Som funnits i 200 år. Och som nu är allerstädes närvarande. Connect the dots… Dessutom pratar vi @otillo och hela den anmärkningsvärda resan som det eventet gjort och hela sporten swimrun för den delen. Jonas berättar också om sina fantasier kring den pipande dammsugaren. Plus mycket ironi och satir. Laddat! Magiskt!

73. Är uthållighetsidrott farligt för ditt hjärta?  

Imorgon lördag kastar sig 2500 triathleter i vattnet på Ironman Sweden i Kalmar. Det är en enda lång folkfest och en manifestation av folkhälsa, gränslöshet och rörelseglädje! När jag körde Kalmar premiäråret-94 så var vi 63 personer på startlinjen och triathlon var på alla sätt betraktat som extremidrott. Så utvecklingen från då till nu, magiskt! Men nu kommer det rubriker i massmedia som insinuerar att det minsann inte är så bra med långa och hårda lopp. Det är farligt för hjärtat! Kanske. Eventuellt. Eller? För det är rubriker som grundar sig på en svensk studie där man i tolkningen tappat alla indianer ur kanoten. Vi säger ”gör om gör rätt” och sätter facts straight här i podden! Vidare totalsågar vi den nästintill fascistoida inställningen ifrån de vandrare som rört upp himmel och jord över idéen med ett etapplopp på MTB på delar av Sörmlandsleden. Föreställningen att vissa delar av naturen är exklusiv för en viss grupp av människor kan verkligen dra åt helvete. Ett lysande avsnitt helt enkelt! Tycker att ni ska lyssna på en gång!

72. Elin inför Ironman  

Du har väl inte missat det aktuella poddavsnittet med @myraochmolly?Det är en uppföljning på det populära fjolårsavsnittet då vi pratade om hennes resa ifrån sitt första Göteborgsvarv till en helhjärtad och passionerad satsning på tuffa konditionsevents som Klassikern, marathon, swimrun och triathlon. I år har Elin genomfört sin första halv-Ironman 70.3, med den äran. Och nu står hon framför sin största utmaning hittills, Ironman Sweden i Kalmar:) Lyssna på hur Elin lägger upp sin träning eller rättare sagt, hur hon inte lägger upp den:) Du får svaret på hur hon blivit så duktig på att simma, varför hon sällan äter något innan kl 13 och hur hon behåller träningslusten.

71. Träningsmanin  

Podden rullar på som aldrig förr! Vi är glada att ni gillar oss:) I villervallan av tid, liv och spaning efter tid som flytt så har jag dock varit sorgligt glömsk med att presentera de senaste avsnitten. So here you go! Missa inte den senaste diskussionen om träningsmani och ortorexi som podden tycker är både märklig och missriktad och mer än något annat en massmedial företeelse än en verklig sådan. TT pushar ut en artikel som hamnar i landets alla medier. Men vem är egentlgen avsändaren och vad är agendan? Och framförallt, är det ens träningsmani som avses i sammanhanget? Det är väldigt grumligt och vi är djupt skeptiska.

70. Vad är "riktig" idrott?  

Ni har väl inte missat den senaste veckans kioskvältaravsnitt på podden!? Stekhet samtidsreflektion med brännpunkt OS, Pokemon Fucking Go och golf. Vi tar diskussionsavstamp ur ett filosofiskt rättvise- och definitionsperspektiv; vad ÄR egentligen riktig idrott? Allt kanske är idrott? För är det tävlingsbart är det ju idrott? Dvärgkastning, ölhävning, pajätning, kukmätning, åkerplöjning, matlagning och Fia med knuff. Hur värderas prestationer i en idrott mot en annan "idrott"? Och varför finns det inte en +100-kilosklass på 10000 meter?

69. Bike transalp  

Ni har väl inte missat det nästan en vecka gamla (ligger lite efter i rapporteringen här:) poddavsnittet! Det handlar i stort om vårt äventyr i Alperna och varför man kan och ska utsätta sig för utmaningar och strapatser som skrämmer skiten ur en. @aterkommer pratar om filosofin bakom att inte ge upp för enkelt, trots skada och smärtor. Kort sagt, ett gräns- och ämnesöverskridande avsnitt som andas endorfiner, puls, enorma mängder syre samt ett och annat glas vin.

68. Solen  

Det handlar om solen. Ett synnerligen aktuellt ämne nu under sommaren. Och älskar vi inte alla solen? Men vad kommer solens dåliga rykte ifrån? Är inte människan ett utomhusdjur? Jo, såklart! Vi slår ett slag för solen och solandet och motiverar varför!

67. Tio tips för att komma igång.  

Ni har väl inte missat det senaste avsnittet av podden? I det här avsnittet pratar jag om de 10 bästa tipsen att komma igång! Komma igång med vad? Ja, med vilken positiv förändring som helst! Träning, mat, hälsosträvan, viktnedgång, viktuppgång, projekt, nya vanor påbörjan, gamla vanors avslut eller liknande. @lill_nicke är på semester och min vikarierande poddsidekick är @loveljungstrom aka Mr Loof! Vi tuggar dessutom fettet av andra samtidsreflektioner, i vanlig ordning.

65. Integration genom motion  

Integration genom motion! Låt den mest eftersatta och underdiskuterade frågan (folkhälsa/motion) para sig med den mest högljudda och centrala frågan (flyktingar/integration) i det svenska samhället! Det finns inte någon grupp i det svenska samhället som behöver större stöd i att stärka sig till kropp, själ och psyke än alla de som antingen sitter på asylboenden, flyktingförläggningar eller som lever i förortsghetton. Och ingenstans skulle varje investerad krona ge så stor avkastning i andra änden. För att inte tala om det ökade humankapitalet! Integration genom motion skulle dessutom vara utmärkt samhällskunskap (skog/allemansrätt/lokalkännedom/svensk flora o fauna etc), språkinlärning, simkunnighet (en mänsklig rättighet!) samt värdegrundsskapande (jämlikhet mellan könen/avsexualisering o avdramatisering av den idrotts- eller badklädda kroppen)! Varför I HELVETE satsar man inte resurser på det här sättet?! Integration genom motion är precis en av de nyckelfrågor som Folkhälsopartiet kommer att driva!

64. Folkhälsopartiet. Välfärd genom folkhälsa.  

Trots den förra veckans tumultariska eventverksamhet så spelade vi in ett rykande färskt och aktuellt poddavsnitt. Rykande färskt och aktuellt därför att det handlar om vårt Folkhälsoparti som nu tar steget upp, fram och in! Vår hemsida är lanserad och i höst har vi en intern kick-off för den här politiska satsningen! Man kan tro på liberalismen, socialismen eller vilken annan -ism som helst som en samhällsbärare. Men man kan också TRO på motion, hälsa och rörelse. TRO på att vägen till fortsatt och stärkt välfärd går genom folkhälsa! Det finns mycket att göra och vi börjar nu!

63. Det stora Crossfitavsnittet  

I kölvattnet av förra veckans podd om styrketräning är det SJÄLVKLART att den naturliga uppföljningen blir ett avsnitt om crossfit! Crossfit, en träningsform/livsstil/kult/religion som sannerligen är lätt att ha åsikter om. Och det har jag haft och det har jag:) Mer än något annat är det lätt att skoja och ironisera om cf. Men! Det här avsnittet kommer inte att vara ett enda långt raljerande om crossfit. Jag är verkligen inte odelat negativ och kritisk. Det finns väldigt mycket att hylla, tycka om och vara positiv till när det gäller cf och att människor tränar, oavsett form, är ju självklart grymt. Så förvänta er ett tämligen nyanserat avsnitt där ERA åsikter och frågor uppskattas

0:00/0:00
Video player is in betaClose