Coltings Nakna Sanning

Coltings Nakna Sanning

Sweden

Triatleten, entreprenören, författaren, debattören, och hälsokonnessören Jonas Colting ger sin syn på aktuella frågor inom träning, hälsa, kost och livsstil.

Episodes

108. Nordensköldsloppet  

Vi pratar och pratar. Vi pratar om nästa äventyr, vi pratar om förra äventyret. Och dricker vin

107. Självbild och självkänsla  

Ett lagom långt avsnitt om det luddiga och mjuka ämnet självbild.

106. Fabian Bolin  

Fabian Bolin är skådespelare och grundare av WarOnCancer. I det här avsnittet berättar han om sin resa och sin vision.

105. Magnus Norman  

Efter ett långt uppsnack pratar vi med föredetta tennisproffset Magnus Norman om livet efter tennisen och hans väg mot sin första Ironman.

104. Att leva sig frisk från diabetes typ 2  

Om diabetes och livsstil, diabetes och korttidsfasta, familjeliv, barn och vad man egentligen skulle ta med sig till Robinsonön.

103. Anders Hansen - Hjärnstark  

Vilken kroppsdel lider mest av brist på motion? Svaret är hjärnan! Vilken kroppsdel är det som påverkas mest och bäst av motion? Svaret är hjärnan! Vad är det bästa sättet att bli smartare och mer kreativ? Svaret är genom att springa och motionera mer!I avsnitt 103 av podden så har vi förmånen att träffa författaren till en av de mest intressanta böcker som vi läst på senaste tiden. Anders Hansen, överläkare och psykiatriker, har skrivit boken Hjärnstark som just handlar om hur makalöst viktigt det är för hjärna och vårt psykiska välmående med motion! Oerhört intressant på så många olika plan.

102. Internationella kvinnodagen  

Vårt avsnitt om kvinnor och jämställdhet. Framför allt i relation till motion, idrott och hälsa. Inspelat på Internationella Kvinnodagen.

101. Colting simmar Gotland  

Ett poddavsnitt där vi presenterar mitt stora sommarprojekt; Colting Runt Gotland. Och inte i segelbåt. Simmandes! Helt och halvt stört. Uppenbarligen är kvoten för det självåsamkade lidandet ännu ej bräddfyllt. Bring kyla. Bring vågor. Bring raukar och varpa. Bring it. Lyssna för när. Lyssna för hur. Lyssna för varför! Långt uppsnack som andas fästvalla, blåbärssoppa och långa dagars stakande mot mål. Lite naket bjuder vi nog också på. Witness the fitness.

100. Ni frågar, Jonas svarar  

Podden firar tresiffrigt and a century! Äntligen är det dags med intervju och frågelåda med MIG. Vi firar 100 med ett självförhärligande och självcentrerat avsnitt! Ungefär som vanligt men nu med en god ursäkt. Hör mig, älska mig, som Pedro Almodovar möjligen skulle ha sagt. Vi hör er och älskar er iallafall! Tack för de första 100 avsnitten! The beat goes on:)

98. Förkylning o sjukdom. Hur man håller sig frisk!  

Nu lever vi i riktiga Alkogel-tider! Februari är Vabruari. Men måste det verkligen vara så? Är det rimligt att man blir sjuk i tid och otid? Nej, naturligtvis finns det mängder av massor som man kan göra kring träning, mat, livsstil och rent proaktiva åtgärder när man känner snoret krypa på! Vi ger i poddens aktuella avsnitt the low-down kring förkylningar och sjukdom och hur man håller sig frisk. Till yttermera visso avhandlas emojis, längdskidåkningens mysterier samt det ännu större mysteriet kring att förstå allting som behöver servas i ett hus. Det ni! Ett tumultariskt och på senkvällsframkallade endorfiner avhandlat avsnitt. Missa absolut inte.

97. Fetmaepidemin, individen eller samhällets ansvar?  

Vi pratar om eskalerande fetma i samhället (och för all del, världen) och pratar om vems ansvaret egentligen är. Mitt? Ditt? Arbetsgivarens? Samhällets? Ingens? Detta är under alla omständigheter en oerhört aktuell och angelägen fråga och vi har SJÄLVKLART en åsikt i frågan. Gött uppsnack bjuder vi dessutom på. Bonus!

96. Mellanmjölksträningen  

Vi pratar om hur man tränar smart, effektivt och prestationsinriktat genom att undvika den typiska motionärsfällan; mellanmjölksträningen! Vi undrar också varför de flesta mjukvarubaserade träningsdagböckerna är så otympliga och fyrkantiga och är i vanlig ordning tumultariska i vårt uppsnack. Bör inte missas!

95. Rörelse varje dag  

Rörelse Varje Dag 2017! Ska det vara så svårt att förstå? Som att borsta tänderna! Som att duscha! Som att gå på toaletten! Rörelse borde betraktas som en lika nödvändig del av hygien som all annan inre och yttre hygien! Det mänskliga djuret behöver rörelse och syre för att inte bli sjukt och olyckligt. Naturligtvis! Om de självklarheterna och rationaliseringen bakom vår hashtag #rörelsevarjedag17 handlar veckans podd om. Vi kryddar med ett lokalt förankrat och ett långt om länge uppsnack. I vanlig ordning alltså!

94. Om stress och utmattningssyndrom  

En av vår samtids stora farsoter; stress! Och ett av vårt moderna samhälles största utmaningar; utmattningssyndrom! Friskt debatterade och uppmärksammade i media men vad är egentligen roten till de här problemen? Vad är stress och hur påverkar det oss? Och framförallt; hur kan vi skydda oss, motverka och förebygga det? Ackompanjerade av skånska vinterstormvindar tar vi ett djupt kvällssamtal om det här. Ett annat problem, om än inte med samma dignitet, är den synnerligt förfulande belysning som plågar vårt svenska folk i offentliga omklädningsrum. Vi manar till folkuppror över Förfulningskommittéens sammansvärjning att dränka oss i den här Landstingsbelysningen! Rekordlångt uppsnack, till glädje för både er och oss. Som en långfilm, fast bättre!

93. Ditt bästa träningsår  

Med friska krafter, ny ansats och med lungor och ben välfyllda av norsk fjälluftsskidåkning så tar vi ett fast grepp om det nya året! Vi vill att NI ska få ert bästa träningsår 2017! Vi kommer med tipsen, knepen, attityden och hashtaggen #rörelsevarjedag17 som en inspiration för att göra det kommande året till det bästa hittills.

92. Nyårskavalkad 2016  

Se nu till att lyssna på det sista poddavsnittet för året! Lämpligt nog inriktat på mål och löften för 2017 samt de bästa minnena från 2016. Jonas kör en Rain Man över sin egna statistik och vi drar en dräpande replik till alla rabiata köttmotståndare. Nu skiter vi i det här och tar sikte mot 2017! Onward, upward and forward. Stort TACK till er som gillar oss och lyssnar! Nu gör vi som vanligt på grund av nyår: dricker sprit, hånglar runt och knivar någon.

91. Lyssnarnas egna erfarenheter  

Ni har väl inte missat det senaste på podden? Aktuellt just nu är det fantastiska avsnittet där ni lyssnare delar med er av era erfarenhet och av era framgångshistorier. Det är också avsnittet som sätter en liten punkt för det mat-och-hälsa-tema som vi kört under hösten. Jonas bjuder till yttermera visso på sina allra bästa och mesta shopping- och resetips. Survival from the trenches. Spektakulärt! Vi pratar också God Jul, Chris Rea och vilken den bästa tomtefilmen är.

90. Så här ska man äta! Måltidsförslag från Jonas och Niklas  

Funderar du på vad du ska äta nu i mellandagarna när vardagen mellan högtidernas festätande blir högst påtaglig?Jag och Niklas kör ett avokadodopat och grönkålssprudlande avsnitt med just det här temat: Så här ska du äta – Måltidstips! Konkreta och handfasta råd från barriärerna! Missa inte!

89. Den ketogena kosten  

Det är djupt ohälsosamt att äta mycket socker och kolhydrater. En samlad expertis är rörande överens om att det är hälsosamt att äta mycket mindre av sådana livsmedel. Men om mindre är bättre, varför skulle inte nästintill total avhållsamhet vara ännu bättre? Det finns ju trots allt no such thing as ”essentiella sockerarter”! Och ja, det finns en hel del forskning som stöder den logiska tesen att om mindre andel socker/kolhydrater är bättre så kanske ingenting alls är allra bäst! Ketogen kost är det nya svarta! Inte bara visar den på enastående lovande resultat för fysisk prestation (det är mer logiskt att förlita sig på +50000 kilokalorier tillgängligt fett än ömkliga 2500 kilokalorier lagrade kolhydrater!) över hela gränssnittet av prestanda från ultralångt till kraftsport. Den ketogena kosten visar också på häpnadsväckande mediciniska effekter! Man använder sedan länge den ketogena kosten som behandling för epileptiker. Man har inte förstått varför det fungerade, bara ATT det fungerade! Nu vet man att det finns mängder av kognitiva fördelar samt skydd mot mängder av neurodegenerativa processer (Alzheimer, Parkinsons etc). Självklart är den ketogena kosten superb för alla med diabetes typ-2 och den visar också lovande resultat i behandling och förebyggande av cancer. Vi tycker den ketogena kosten är oerhört intressant! Hoppas ni gör likaså. Även om vi ligger ngt efter i rapporteringen kring avsnittet:)

0:00/0:00
Video player is in betaClose