Coltings Nakna Sanning

Coltings Nakna Sanning

Sweden

Triatleten, entreprenören, författaren, debattören, och hälsokonnessören Jonas Colting ger sin syn på aktuella frågor inom träning, hälsa, kost och livsstil.

Episodes

Presentation av Colting Borssén Coaching  

Denna podd innehåller information om vår coachingtjänst. För er som är intresserade av Colting Borssén Coaching är detta ett kort specialprogram om vår produkt. En unik och omfattande online coaching med program för Ironman, 1/2 Ironman och Swimrun.

82. Att inte dö, om risk och sannolikhet  

Inte bara täcker vi in det i sanning djuplodande ämnet med liv, död, dödlighet och risker. Vi har dessutom ett vidlyftigt samtal om Bob Dylan, Therese Johaug, Nobelpris i allmänhet och doping i synnerhet. Live and direct from Karlstad en regnig vardagsmorgon mitt i livet. Missa på egen risk!

81. Hawaii Ironman med Elin och Yoga-Jona  

Lyssna på vårt kokosdoftande och solsmekta poddavsnitt från Hawaii där vi sammanfattar Elins äventyr under Ironman World Championships! Alla vedermödor. Alla toppar. Alla dalar. All smärta. All oro. All trötthet. Alla höjdare. Och alla känslor! Gästar podden för en trekant av samtal gör också @yogajona Jona Dahlqvist, en Ironmanveteran som nu gjorde sin tredje start på Hawaii. Jona har dessutom ett unikt perspektiv då hon är yogainstruktör och tränar lika mycket yoga som triathlon. En högst intressant kombination! Jag får knappt en syl i vädret när tjejerna kommer igång :) Lyssna själva!

80. Mark Allen  

Mark Allen är sexfaldig vinnare av Hawaii Ironman och en gång utsedd till ”fittest man in the world” av Outside Magazine. Men mer än att bara vara en fantastisk atlet och pionjär i en ny idrottsgren så har Mark Allen också blivit en förebild när det gäller att kombinera fysisk, mental och känslomässig styrka. I sin bok ”Fit Soul, Fit Body” pratar han om nycklarna till långsiktig hälsa och lycka. Både till kropp och själ. Det är bland annat det som dagens poddavsnitt bjuder på utöver de självklara frågorna kring triathlon och prestation! Möt Mark Allen, en av Jonas få idoler!

79. Integration genom motion - del två  

Integration genom motion. Vi åker till asylboendet i Himle och springer tillsammans. Inte bara för att bli starka i kroppen utan också för att bli starka i själen.

77. Ska man fetmaoperera överviktiga barn?  

Vi ber om ursäkt för en något sämre ljudkvalitet i det här avsnittet, speciellt precis i början och under den sista halvtimmen. Vi testade ny inspelningsutrustning i det här avsnittet. Med anledning av den färska studien på fetmaopererade barn som visar att var femte patient två år efteråt lider av depression och var sjunde av självmordstankar så var vi tvungna att ta ett grepp om ämnet och ställa frågan; Ska man fetmaoperera överviktiga barn överhuvudtaget? Vårt svar på den nästintill retoriskt ställda frågan är NEJ, FÖR HELVETE INTE! Och med det svaret så återstår alla frågetecken. Vad gör man då? Varför finns problemet från första början? Varför blir det värre? Vems är skulden? Hur löser man det? We´re not holding back! Men den grekiska övärldens kvällning som backdrop så ryggar vi inte tillbaka för att kritisera ointresserade och oengagerade föräldrar, en fullständigt havererad vårdapparat av felinformerande auktoriteter (se gårdagens post) och ett absurt normaliserande av den sämsta maten. För en sak vet vi säkert och det är att det i alla fall inte är barnets fel att det är överviktigt! Coltings Nakna Sanning #77 är långt och intensivt och kräver ett visst mått av svalka!

76. Är korttidsfasta en ätstörning?  

En favorit i repris! Ett ständigt aktuellt tema! Ämnet som genererar överlägset flest frågor under mina föreläsningar! Kontroversiellt som få andra saker! Och dessutom rykande aktuellt och relevant. Naturligtvis syftar jag på korttidsfasta! En överväldigande majoritet som börjar med den goda vanan att korttidsfasta ett dygn i veckan upplever häpnadsväckande och positiva fysiska effekter. Och dessutom lika goda mentala och känslomässiga effekter! Korttidsfasta är de facto rena föryngringskuren och bättre än alla livsstilsläkemedel tillsammans. Utan bieffekter andra än att man bränner fett, bygger muskler, boostar hormoner och stävjar blodsockerbaserat okynnesätande. Så varför finns det belackare som kritiserar korttidsfasta? Belackare som kallar den här goda vanan för en ätstörning. What gives? Ja, det är exakt vad Coltings Nakna Sanning handlar om den här veckan! Dessutom avhandlas triathloncoachning, behind-the-scenes på TV4;s nya Riktiga Karlar och varför en sallad verkligen inte alltid är en sallad. Tune in!

75. Blir du tjock av kött?  

Du har väl inte missat det senaste avsnittet av Coltings Nakna Sanning! Vi tar fajten och debatten kring de senaste massmediala dumheterna kring kött och fetma och gör slarvsylta av den absurda tolkningen av den aktuella studien som ligger till grund för de här rubrikerna. Självklart är det så att man INTE blir fet av (oprocessat) kött, en basföda som följt människan i hundratusentals år. Fetma är en väldigt ny företeelse och har med nya livsmedel att göra. Typ raffinerat socker. Som funnits i 200 år. Och som nu är allerstädes närvarande. Connect the dots… Dessutom pratar vi @otillo och hela den anmärkningsvärda resan som det eventet gjort och hela sporten swimrun för den delen. Jonas berättar också om sina fantasier kring den pipande dammsugaren. Plus mycket ironi och satir. Laddat! Magiskt!

73. Är uthållighetsidrott farligt för ditt hjärta?  

Imorgon lördag kastar sig 2500 triathleter i vattnet på Ironman Sweden i Kalmar. Det är en enda lång folkfest och en manifestation av folkhälsa, gränslöshet och rörelseglädje! När jag körde Kalmar premiäråret-94 så var vi 63 personer på startlinjen och triathlon var på alla sätt betraktat som extremidrott. Så utvecklingen från då till nu, magiskt! Men nu kommer det rubriker i massmedia som insinuerar att det minsann inte är så bra med långa och hårda lopp. Det är farligt för hjärtat! Kanske. Eventuellt. Eller? För det är rubriker som grundar sig på en svensk studie där man i tolkningen tappat alla indianer ur kanoten. Vi säger ”gör om gör rätt” och sätter facts straight här i podden! Vidare totalsågar vi den nästintill fascistoida inställningen ifrån de vandrare som rört upp himmel och jord över idéen med ett etapplopp på MTB på delar av Sörmlandsleden. Föreställningen att vissa delar av naturen är exklusiv för en viss grupp av människor kan verkligen dra åt helvete. Ett lysande avsnitt helt enkelt! Tycker att ni ska lyssna på en gång!

72. Elin inför Ironman  

Du har väl inte missat det aktuella poddavsnittet med @myraochmolly?Det är en uppföljning på det populära fjolårsavsnittet då vi pratade om hennes resa ifrån sitt första Göteborgsvarv till en helhjärtad och passionerad satsning på tuffa konditionsevents som Klassikern, marathon, swimrun och triathlon. I år har Elin genomfört sin första halv-Ironman 70.3, med den äran. Och nu står hon framför sin största utmaning hittills, Ironman Sweden i Kalmar:) Lyssna på hur Elin lägger upp sin träning eller rättare sagt, hur hon inte lägger upp den:) Du får svaret på hur hon blivit så duktig på att simma, varför hon sällan äter något innan kl 13 och hur hon behåller träningslusten.

71. Träningsmanin  

Podden rullar på som aldrig förr! Vi är glada att ni gillar oss:) I villervallan av tid, liv och spaning efter tid som flytt så har jag dock varit sorgligt glömsk med att presentera de senaste avsnitten. So here you go! Missa inte den senaste diskussionen om träningsmani och ortorexi som podden tycker är både märklig och missriktad och mer än något annat en massmedial företeelse än en verklig sådan. TT pushar ut en artikel som hamnar i landets alla medier. Men vem är egentlgen avsändaren och vad är agendan? Och framförallt, är det ens träningsmani som avses i sammanhanget? Det är väldigt grumligt och vi är djupt skeptiska.

0:00/0:00
Video player is in betaClose