Cordua & Steno

Cordua & Steno

Denmark

Bloggeren Cordua er blå: Han repæsenterer politik og økonomi. Musikeren og forfatteren Steno er aubergine: Han repræsenterer kultur, dannelse og følelser. Cordua & Steno får aktuelle gæster i studiet for at diskutere tidens politiske problemstillinger og til forskel for alt mulig andet radio, så vil værterne ikke holde sig tilbage med at delagtiggøre lytterne i egne synspunkter Cordua & Steno udlægger ugens store og små begivenheder set med en borgerlig optik. Programmet er interaktivt, idet lytterne kan deltage via e-mail og Facebook og give d'herrer Cordua & Steno svar på tiltale.

Episodes

Albansk valg, politisk korrekthed i Sverige og Årets Sommerfidusbamse (2)  

Som lovet skal vi have en analyse af det nys overstående albanske valg. Det får vi af Danmarks ambassadør i Albanien, Mads Sandau-Jensen, der er med på en telefon fra Tirana først i 2. time.

Danske Robert Zola Christensen er forsker ved Lunds Universitet. Han siger at i Danmark er det pinligt at være politisk korrekt, mens det i Sverige er det lige omvendt. I hvert fald i den akademiske verden. Zola Christensen er gæst i studiet og taler om sine oplevelser.

Inden programmet går på sommerferie får vi besøg af TV2s Peter Lautrup-Larsen, der i år har fået æren suverænt at uddele Årets Sommerfidusbamse til en politiker, som han synes, har gjort det enestående godt i den forløbne sæson. Vi evaluerer undervejs den politiske sæson før sommerferien.

Borgerlig Støjberg-kritik, S-flygtningeforslag og statslån vs. realkredit (1)  

Det er ikke alle borgerlige, der er overbevist om, at sagen om udlændinge og integrationsminister Inger Støjberg er fuldt belyst. Vi taler med folketingskandidat Pernille Weiss (K), der forleden til Politiken sagde om Støjberg-sagen: "Uanset om vi sidder i regering med Venstre, og uanset om vi har en regering på Dansk Folkepartis nåde, så må det aspekt aldrig veje tungere end at overholde loven."

Med et nyt udspil vil Socialdemokratiet gøre radikalt op med EUs asylpolitik og sende migranter og flygtninge, som ankommer til Italien og andre steder, retur til store EU-drevne lejre i afrikanske lande, skriver Politiken onsdag. Hvordan skal det ske i praksis? Vi spørger EU-ordfører Peter Hummelgaard Thomsen (S).

Den borgerlige regering med den tidligere 180grader redaktør transport og boligminister Ole Birk Olesen i spidsen vil finansiere støttet byggeri og renovering af almene boliger med statslån frem for realkreditlån, som hidtil. Omlægning vil spare staten for en masse penge, hedder det. Men er det ikke opgavetyveri? Skal staten drive realkredit eller bank? Og ender regningen for de sparede penge hos staten ikke bare i sidste ende hos realkreditkunderne? Vi taler med en af kritikerne Otto Brøns-Petersen fra den borgerlig-liberale tænketank Cepos sidst i 1. time.

Debat om klimaaftalen efter Trump mellem Otto Brøns, Cepos og Ida Auken (2)  

Trump dumpede Paris-aftalen. Måske er det en anledning til at forbedre aftalen og for eksempel i stedet droppe bureaukratiet og subsidierne til grønne energikilder. Man kunne fx i stedet indføre en afgift ens for alle på pr. tons udledet CO2, som nogle republikanere har foreslået? Debat mellem Otto Brøns-Petersen, Cepos og Ida Auken, MF for de radikale. Nu står verden ikke længere. Selveste David Trads har i en klumme på Altinget.dk forelsket sig i en venstremand. Han tror nu, at skatteminister Karsten Lauritzen bliver Venstres næste statsminister. Hvad siger Cordua dog til det?

Aske Munck om Macron og Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (1)  

Så fik den nye franske præsident Emmanuel Macron sit absolutte flertal i Nationalforsamlingen. Vil han nu lave danske arbejdsmarkedsreformer? Vi spørger Weekendavisens korrespondent i Paris, Aske Munck. Alt tyder på at forsvarsbudgettet skal stige, når de politiske partier har forhandlet en aftale på plads til efteråret. Hvordan ser Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen på de nye trusler, og hvad Danmark skal gøre for at dæmme op for dem? Hjort er i studiet.

Live fra Folkemødet: Ny europæisk alliance ALL, Hvad laver de mindre...  

I 2. time får vi besøg af adm. direktør Karsten Dybvad fra Dansk Industri, som vil berette om en ny europæisk alliance ALL, der omfatter en række virksomheder, ngo’er og interesseorganisationer. Alliancen vil forsøge at »revitalisere den europæiske dialog og det europæiske samarbejde«, fordi selve EU-projektet lider under manglende folkelig opbakning.

Hvad laver de mindre organisationer på Folkemødet? Vi får besøg af Ea Dal fra Dansk Kirke i Sydslesvig og direktør Jacob Hartvig Simonsen fra Dansk Affaldsforening til, en samtale om, hvorfor de er på Folkemødet, og hvad de håber på at få ud af det?

Sidst, men ikke mindst skal vi uddele Ugens Fidusbamse til en værdig modtager.

Live fra Folkemødet: Folkemødets formand, Lundbeckfonden, Landbrug &...  

Sidste år blev Michael Valentin formand for den nye organisation, der i år for første gang arrangerer Folkemødet. Vi taler med ham de ændringer, det har affødt på årets udgave af Folkemødet. Hvordan sikrer man, at det ikke bliver de store interessenter, der løber med al opmærksomheden, så der ikke bliver plads til de små? Vi taler med Folkemødets formand.

Vi taler med en række foreninger, der er med på årets Folkemøde. Det er blandt andet Lundbeckfonden, der har satset stort i år. Landbrug & Fødevarer har været med alle årene med et stort set-up. Hvad har de lavet om? En tredje organisation Finansrådet har til gengæld neddroslet aktiviteterne til halve i år. Hvorfor?

Vi har også spurgt nogle aktive deltagere om deres indtryk af årets Folkemøde. Det er blandt andet Anna Libak fra Berlingske.

Festivalen for den politiske sang (2)  

For sjette år i træk er Cordua & Steno stolte over, at præsentere årets udgave af Festivalen for den Politiske Sang, hvor folketingspolitikere og de to værter hver præsenter et stykke politisk musik, som de øvrige derefter kommenterer. I år et stærkt hold med Christina Egelund, Liberal Alliance, Karsten Hønge, SF og Alex Arhrendtsen fra Dansk Folkeparti. Det er i programmets 2. time.

SKAT, Oprust Bornholm (1)  

Regeringen deler SKAT op og sender nogle af stykkerne afsted til provinsen. Vil det løse problemerne. Henrik Sass vil nedlægge partierne og i stedet lade dem genopstå som kampagneorganisationerne. Vi taler om det hele, når vi skal uddele Ugens Fidusbamse fra kl. 10.05 torsdag på Radio24syv. Hele det politiske cirkus drager i disse dage til Allinge på Bornholm, og der bliver passet godt på deltagerne. Men hvad nu hvis Rusland i en krise i Baltikum ved et kup får held til at sætte sig på den reelt uforsvarede ø Bornholm og her straks opstiller nogle af de typer missilsystemer, der nu står i Kaliningrad? Ja så er Nato reelt skakmat. Forebyggelsen af kup i tilfælde af en Baltikum-krise kræver, at forsvaret af øen hurtigt genopbygges med moderne slagkraftige og afbalancerede hærstyrker, skriver Brigadegeneral Michael H. Clemmesen i en kronik tirsdag i Jyllandsposten.

Ballade om Qatar, De lærdes tyranni, Mays fejlslagne valgstrategi (2)  

Saudi-Arabien og de lande, landet støtter økonomisk og politisk er blevet vrede på et andet stenrigt og politisk ambitiøst land på den arabiske halvø Qatar. "Man-babyen" i Det Hvide Hus har også blandet sig og taget æren for balladen, men har muligvis overset, at Qatar huser USA's største militære base i området. Vi får seniorforsker fra DIIS, Helle Malmvig til at forklare os, hvad striden i den arabiske verden handler om, og hvad det kan få af mulige konsekvenser for den politiske stabilitet i Mellemøsten?

MF(S) Kaare Dybvad angriber i sin nye bog "De lærdes tyranni" akademikerne og den kreative klasse. Hvad har de nu gjort? Debat mellem Dybvad og Lisa Herold Ferbing, formand for DJØF, der altså ikke er synonym med "Mordor", men er fagforeningen for jurister, økonomer mv.

Valgsejren lå på den flade, for den nye britiske konservative premierminister Theresa May, da hun udskrev valget. Nu viser målingerne, at valget i morgen ser meget mere lige ud end hidtil spået. Hvad i alverden er gået galt i Mays valgkamp? Vi får en analyse af Astrid Rasch. Hun er Ph.d. og ekspert i britiske forhold og politik samt ekstern lektor ved Instituttet for Engelsk, Germansk og Romansk på Københavns Universitet.

Forsvarets ønskeseddel, Rumænske gæster (1)  

Landets hovedstad plages af tilrejsende fra udlandet som tager ophold i byens gader og parker, hvor man tigger og foretager sig andre ting, der skaber utryghed og uorden for landets borgere. Mange af disse mennesker tilhører en befolkningsgruppe, som historisk har været forfulgt i århundreder og nazisterne forsøgte at udrydde dem. De kalder sig selv for roma, mens vi i gamle dage kaldte dem for sigøjnere. Men hvordan diskuterer vi problemerne og brugbare løsninger uden at vi lægger et forfulgt folk for had? Det taler vi om med Venstres Marcus Knuth og den liberale debattør Rasmus Brøgger.

Trump vil have NATO-landene til at bidrage mere til det fælles forsvar. Vladimir Putin og hans ekspansionspolitik og trusler giver argumentet endnu mere tyngde. Såfremt, at der bliver enighed om, at vi skal bruge flere penge på forsvaret. Hvad skal de så bruges til? Vi spørger forsvarsordførerne Carsten Bach fra Liberal Alliance og Socialdemokratiets Henrik Dam Kristensen.

USA vil ikke garantere Europas sikkerhed og Folketingets tiltaleform bør...  

Efter NATO-topmødet i sidste uge gjorde Donald Trump det klart, at USA ikke havde tænkt sig at garantere for Europas sikkerhed. Det har rystet Tyskland og især den tyske kansler Angela Merkel, der efterfølgende sagde: ”De tider, hvor vi kunne regne fuldt ud med andre er til en vis grad ovre, som jeg har oplevet det i de sidste par dage. Vi europæere må virkelig tage vores skæbne i vores egne hænder". Det fordrer også, at Tyskland nu påtager sig en lederrolle, som man ellers hidtil er veget tilbage for. Iagttager af tysk politik Siegfried Matlok, tidl. chefredaktør på Der Nordschleswiger analyserer situationen i 2. time.

Derefter debat om, hvordan vi i Danmark bør reagere på Merkels meldinger og på, at vi tilsyneladende ikke længere kan regne med USA som en stærk og stabil partner? Debat mellem udenrigsordfører Søren Espersen, DF og Holger K. Nielsen, SF.

"Nu har jeg siddet i Folketinget i snart to år, og det er altså et meget gammelt sprog, vi bruger herinde. Det trænger til at blive moderniseret," siger Josephine Fock og gruppeformand i Alternativet, der er et af tre partier på venstrefløjen, der vil gøre op med tiltaleformen Hr. og Fru. på Folketingets talerstol. Hun er med os sidst i 2. time

Debat om kristen mission mod terror og Danmark ligner et døende Sovjet (1)  

”Alle kristne er underlagt en missionsbefaling, og man skal give muslimerne mulighed for at høre Guds ord. Helt overordnet er det da klart, at jo mere kristendom og jo mindre islam, der er i Danmark, jo mere falder sandsynligheden for terrorangreb.” Det mener Marie Krarup, der gerne ser præster i Folkekirken på banen med at omvende muslimer til kristendommen. Men er det en opgave for Folkekirken som man som politiker bør blande sig i eller understøtte med fx økonomiske midler fra satspuljen? Vi har debat mellem Krarup og Yildiz Akdogan MF, Socialdemokraterne i 1. time.

Danmark er i en situation, der minder om de se sidste stadier af den døende Sovjetunion. Vi har simpelthen nået et punkt, hvor man ikke med flere penge kan forbedre en ineffektiv og overreguleret offentlig sektor, mener direktør for den borgerlig-liberale tænketank Martin Ågerup og aktuel med sin nye bog ”Velfærd i det 21. århundrede. Fra tilsanding til innovation”. Ågerups bog er ikke kun en kritisk analyse af det danske samfund, den anviser også en række løsningsforslag. Ågerup er gæst i studiet i sidste del af 1. time.

Albanien-tema: Besøg af Joachim Hoxha Nielsen og Rikke Rasch til en snak i...  

Hjemme igen har vi i 2. time af programmet inviteret to Albanien-aficionados i studiet til en snak om Albaniens fortid, nutid og fremtid. Det er filminstruktøren, reklamemanden og selvudråbt albansk konsul Joachim Hoxha Nielsen og Rikke Rasch, som er albansk gift, taler albansk og efter i årevis at have arrangeret rejser til landet har et indgående kendskab til Albanien, der foruden spektakulære bunker-anlæg også kan prale af smukke strande og enestående natur.

Albanien-tema: Besøg af Joachim Hoxha Nielsen og Rikke Rasch til en snak i...  

Hjemme igen har vi i 2. time af programmet inviteret to Albanien-aficionados i studiet til en snak om Albaniens fortid, nutid og fremtid. Det er filminstruktøren, reklamemanden og selvudråbt albansk konsul Joachim Hoxha Nielsen og Rikke Rasch, som er albansk gift, taler albansk og efter i årevis at have arrangeret rejser til landet har et indgående kendskab til Albanien, der foruden spektakulære bunker-anlæg også kan prale af smukke strande og enestående natur.

Cordua & Steno i Albanien på Kristi Himmelfartsdag (1)  

Albanien er et lille land med små tre millioner mennesker på Balkan. Engang var det kendt for at være styret af et benhårdt stalinistisk diktatur med Enver Hoxha i spidsen, som en håndfuld danske kommunister herunder Savage Rose-ægteparret Thomas Koppel og Annisette lovpriste.
I dag er landet på vej frem økonomisk og demokratisk, men man er dog plaget af udbredt korruption. Landet er blevet medlem af NATO, og vil gerne med i EU, og der sker hele tiden fremskridt, som Danmark har været med til at understøtte. Vi talte med Danmarks indtil videre sidste ambassadør i landet Mads Sandau-Jensen i hovedstaden Tirana, da vi besøgte landet i slutningen af april.

Europas tid rinder ud, sikkerhedspolitisk wake-up-call til DK og østrigsk...  

Europas storhedstid er ved at slutte, forudser professor Uffe Østergaard. Det skyldes, at EU mangler viljen til at sætte sig ud over landenes nationale forskelle, men også at EU viger tilbage for at bruge den nødvendige magt. Og det er et problem, når Europa bliver ramt af flere kriser, hvor der er brug for handling. Østergaard er gæst først i 2. time.

Ung komet er ved at overtage magten i det konservative østrigske parti ÖVP, som sidder i regering med socialdemokraterne, SPÖ. Regeringen har netop vedtaget et burka-forbud, hvor det koster 150 Euro i bøde fra oktober at have tildækket ansigtet. Dertil kommer en mængde andre regler, der skal fremme integrationen. Til oktober skal Østrig desuden til parlamentsvalg. Vi får en rapport fra Christine Proksch fra Wien.

Fred er ikke en given sag. Derfor skal Danmark vågne op af tornerosesøvnen, skrue op for realismen og bruge langt flere penge på forsvaret, hvis vi skal kunne afskrække Rusland og andre utilregnelige stormagter fra at indtage Østersøen og begynde nye krige i Danmarks nærområde de kommende år. Sådan lyder opfordringen kommer fra Mikkel Vedby Rasmussen, institutleder og professor ved Statskundskab, Københavns Universitet, der aktuel med en ny bog ’Hvad er krig og fred i dag?

Debat om borgerløn og Danmarks første retorikfestival (1)  

Den kendte rigmand og LA-støtte Lars Seier Christansen mener, at vi med robotter og automatisering en dag ender i en situation, hvor samfundet ikke kommer uden om, at give de mennesker, hvis job er blevet overflødiggjort borgerløn. Den analyse er Otto Brøns-Petersen fra Cepos uenig i, og vi har debat mellem de to i 1. time.

Et stort flertal i Folketinget bl.a. med DF og S tvinger regeringen og statsminister Lars Løkke Rasmussen til at nedsætte en kommission, der skal kigge på skandalerne i SKAT for at placere et ansvar for, hvorfor SKAT ikke fungerer. Det analyserer vi, mens vi leder efter en værdig modtager af Ugens Fidusbamse.

Til sidst kommer retoriker Martin Fehr, som står bag Danmarks første Retorikfestival, ”Røst”, der afholdes i den kommende weekend 19-20. maj i Køge, hvor unge i måneder forinden har forberedt sig på at holde politiske taler.

Kompromisuvillighed tendens i europæisk politik, sejr til CDU i...  

I den nordligste tyske delstat Schleswig-Holstein led SPD et uventet nederlag til kanslerpartiet CDU. Er euforien over Martin Schulz allerede gået fløjten? Hvad er de politiske aspekter på forbundsplan over den pludselige sejr til CDU? Kan det også hænge sammen med at indenrigsminister Thomas de Maiziére er begyndt at tale om tyskhed og opstille krav og forventninger til de mange indvandrer, der er kommet til Tyskland? Vi spørger Siegfried Matlok, tidl. chefredaktør for der Nordschleswiger.

I 24 år har skiftende regeringer haft den samme målsætning om at 95 procent af de unge skulle have en ungdomsuddannelse, men er aldrig nået i mål. Derfor ændrer regeringen nu målsætning til, at ni ud af ti unge skal have en uddannelse inden de er fyldt 25 år. ”Vi må erkende, at nogle unge får en bedre start på voksenlivet ved et ufaglært job frem for en uddannelse”, siger undervisningsminister Merete Riisager, Liberal Alliance, der er gæst i studiet.

To måneder er gået siden de hollandske vælgere sammensatte et noget grumset parlament. Valgets vindere - de nye partier - viser sig at være mere en slags protestbevægelser end partier. For det har været umuligt at danne en ny regering, navnlig fordi, de nye partier er uvillige til at indgå kompromiser. Noget lignende kan ske i Frankrig, der nu efter Macrons sejr ved præsidentvalget også skal til parlamentsvalg i juni, lyder vurderingen fra Christian Foldager, der har indgående kendskab til både hollandsk og fransk politik.

Debat om feriepenge med Dennis Kristensen og Rasmus Jarlov,...  

Skal staten være barnepigen for borgerne, der ikke selv kan finde ud af at spare op til ferien? Eller er feriepenge-systemet en nødvendighed, der sikrer alle mulighed for ferie? Vi tager feriedebattens svar på the ”rumble in the jungle” mellem FOA-formand Dennis Kristensen vs. Rasmus Jarlov MF, konservative.

TV2-journalisten Knud Brix er kendt på Christiansborg for at stille skarpe og vedholdende spørgsmål til politikerne. Nu debuterer han som digter med en digtsamling ”Natfolden”, der handler om Christiansborg, politik, magt og afmagt i livet som politisk journalist. Hvorfor gør han det? Vi får svaret, når Brix er gæst i studiet.

Fransk valg, Viktor Orban og EU og Henrik Sass (2)  

På søndag vælger de franske vælgere en ny præsident. Målinger tyder på en klare sejr til den midtsøgende Emmanuel Macron. Men har Marine Le Pen stadig en mulighed? Vi spørger Pierre Collignon, tidl. chefredaktør JyllandsPosten.

Ungarns ministerpræsident Viktor Orban vil forbyde rigmanden George Soros at drive privat universitet i Ungarn. Og så er han raget uklar med sine konservative venner i Europa-Parlamentet, der er træt af hans kampagne "Stop Bruxelles". De truer med at smide hans Fidesz-parti ud af parlamentsgruppen. Men kan han ikke bare være ligeglad med det? Vi spørger Østeuropa-kender lektor Søren Riishøj, SDU.

Henrik Sass Larsen foreslog forleden en australsk model for at håndtere flygtningestrømmen. Han har også været på kant med de radikales Sofie Carsten Nielsen og Informations David Rehling. Vi tager en snak om dansk politik netop nu og socialdemokratiets partiprogram mv. med Socialdemokraternes gruppeformand.

0:00/0:00
Video player is in betaClose