Cordua & Steno

Cordua & Steno

Denmark

Bloggeren Cordua er blå: Han repæsenterer politik og økonomi. Musikeren og forfatteren Steno er aubergine: Han repræsenterer kultur, dannelse og følelser. Cordua & Steno får aktuelle gæster i studiet for at diskutere tidens politiske problemstillinger og til forskel for alt mulig andet radio, så vil værterne ikke holde sig tilbage med at delagtiggøre lytterne i egne synspunkter Cordua & Steno udlægger ugens store og små begivenheder set med en borgerlig optik. Programmet er interaktivt, idet lytterne kan deltage via e-mail og Facebook og give d'herrer Cordua & Steno svar på tiltale.

Episodes

Det moderne industrisamfund og Ditlev Tamm om A.S. Ørsted (2)  

Historikeren David Holt Olsen fra Danmarks Industrimuseum i Horsens har gennem det sidste år markeret sig som en markant provokatør i dansk kulturliv. En af kæphestene er de kommunale kulturpaladsers fokusering på kreative arbejdspladser. I øjeblikket arbejder han sammen med forskere fra Syddansk Universitet på at skaffe midler til et forskningsprojekt, der skal kortlægger, hvordan det moderne industrisamfund ser ud.

David Holt Olsen er gæst i anden time, hvor vi også bringer en forproduceret samtale med professor og retshistoriker, Ditlev Tamm, hvor vi portrætterer Danmarks 3. statsminister Anders Sandøe Ørsted, der var den stadigvæk berømte fysiker H.C. Ørsteds i sin samtid ret så markante lillebror.

Anna Libak, Kunstnere og feminisme (1)  

Det er vinterferie. Det ses også tydeligt på Christiansborg. I Cordua
& Steno kan det bl.a aflæses ved, at Jarl Cordua i denne uge
erstattes af konstitueret chefredaktør på Berlingske, Anna Libak. Sammen med Steno vil hun gennemgå ugens politiske begivenheder i et forsøg på at finde en modtager af ugens fidusbamse.

Er feminisme i virkeligheden undertrykkende? Det spørgsmål er til debat, når formanden for danske filminstruktører, Christina Rosendahl kommer på besøg, sammen med bassisten, Jette Schandorf, der har
optrådt i 35 år i første linje som rock og popmusiker. Anledningen er kronik af teater-og filminstruktør, Katrine Wiedemann med overskriften "Derfor kalder jeg mig ikke feminist."

Opgør med flygtningekonventioner, Politisk ballade i Rumænien og Blietzkrieg...  

Konventionerne står for fald, mener flere politikere på højrefløjen. De står i vejen for at EU kan få styr på flygtningesituationen, og at vi kan ikke komme af med de kriminelle udlændinge, som opholder sig i vores land. Men udgør konventionerne egentlig en forhindring for at løse problemerne? Findes der andre veje? Og hvad mister vi, hvis vi dropper flygtningekonventionerne? Det taler vi om med direktør Jonas Christoffersen fra Institut for Menneskerettigheder.

Rumænerne er gået på gaden i protest mod regeringens forslag, der skulle gøre det lettere for politikere og embedsfolk at undgå straf for korruption. Forslaget blev trukket, men regeringen har fået en mistillidsafstemning på halsen, som den formentlig overlever. Sammen med lektor Søren Riishø, SDU dykker vi ned i sagen.

Trump og hans - som det er formuleret af en af hans amerikanske støtter - ”blitzkrieg mod eliten”, tiltaler flere af de konservative intellektuelle. Mange af dem abonnerer på forestillingen om USA's påståede krise, som at enten fortsætter man kursen uanfægtet og lader flyet splintres mod jorden, eller også støtter man den mand, der vil tage cockpittet og rette kursen op. Den konservative danske intellektuelle Christian Egander Skov, mener ikke Trump kan sammenlignes med nazismen, men han drager alligevel en parallel til Tyskland under Weimar-republikken, hvor det netop var en afgrundsdyb kulturel desperation, der fik tyske intellektuelle til at tage springet ud i utopi, radikalisme og i sidste ende nihilisme. De følte ikke længere, der var noget at bevare. Han er gæst sidst i programmet.

Ny SPD-kanslerkandidat, Trump vs. EU (1)  

De tyske socialdemokrater har fået ny kanslerkandidat, og nu er det lige pludselig ikke sikkert at Angela Merkel fortsætter efter forbundsdagsvalget til september, viser måling. Hvad sker der? Vi spørger en erfaren iagttager af tysk politik Siegfried Matlok.

Hvad er egentlig vejen frem for Danmark i forhold til EU efter tre uger med Donald Trump som præsident? USA's nye præsident har sendt en noget udiplomatisk EU-ambassadør som forudser EU's kollaps og rakker det ned ved enhver lejlighed. Forsøger USA sammen med Putin at underminere og svække EU? Vi tager debatten med EU-ordførerne Kenneth Kristensen Bernth (DF) og Christina Egelund, LA.

Kuren mod syg kapitalisme, Højreradikal terror i Canada, Det franske...  

Kapitalismen er blevet syg, mener Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen. Kuren er mere fondskapitalisme. Lempeligere beskatning skal gøre det attraktivt for flere virksomheder at overføre den kontrollerende del af ejerskabet til fonde. Det skal sikre, at virksomhederne investerer langsigtet og forbliver i Danmark. Vi tager debatten mellem Socialdemokraternes Peter Hummelgaard og Liberal Alliances Joachim B. Olsen.

Så blev Canada ramt af terror. Denne gang var det så ikke en islamist, der stod bag. Landets premierminister Justin Trudeau har i øvrigt gjort en del ud af at byde flygtninge velkommen. Om de så reelt er velkommen, ja det er så en sandhed med modifikationer. Vi får en analyse af Canada-kender Michael Böss.

De franske socialister har valgt en præsidentkandidat, Benoit Hamon, som mange siger ikke kan vinde. Hvad er problemet? En ny favorit og uafhængig centerkandidat Emanuel Macron er pludselig blevet en kandidat, som mange regner med kan tage kampen op mod Front Nationals Marie Le Pen? Hvilken politisk platform går han til valg på? Sidst, men ikke mindst, så er en anden tidligere favorit Francois Fillon ved at segne under anklager om nepotisme? Fransk politik er farverig mere end nogensinde. Vi får Frankrig-kender Pierre Collignon til at analysere løjerne.

Græsk-tyrkisk krise, Ole Stephensen i Folketinget (1)  

Tyrkiske officerer er flygtet til Grækenland og søger politisk asyl. Det har genoplivet den gamle konflikt mellem de to nabolande, der begge er medlem af NATO. Lektor Mogens Pelt fra Saxo-instituttet, KU analyserer konflikten.

’’Han var i mange år mr. sofa-interviewer i TV2s morgenfjernsyn og i 80’erne lavede han film og TV-underholdning med Jarl Friis-Mikkelsen, hvor han var den flinke steward ”Walther”. Nu vil Ole Stephensen i Folketinget for de konservative. Hvad synes han, der skal laves om?

Stop for reformamok, America First, dansk charme i indien og robotflygtninge...  

Det er slut med at ” hade stakler” i dansk politik, slog S-gruppeformand Henrik Sass Larsen for nylig fast. Dermed melder S sig ud i kampen om at gå mest ”reformamok”, som Helle Thorning-Schmidt tidligere pralede af. Er vi nået ved vejs ende mht. reformer af det danske samfund? Vi tager debatten med Benny Engelbrecht MF(S) og politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen (V), som er gæster først i time 2. Dernæst taler vi med Uffe Gardel om, hvad effekten af USA's økonomiske nationalisme bliver politisk og økonomisk kan være. Klima og Energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) stod for nyligt i spidsen for et dansk erhvervsfremstød i Indien. Inderne har i nogle år lagt Danmark på is på grund af Holck-sagen. Er der tøbrud på vej? Fik vi held med den danske charmeoffensiv? Vi spørger Indien-kender Ole Christensen, som er med på en telefon sidst i time 2.

Børsens debatredaktør Thomas Bernt Henriksen er netop hjemvendt fra det årlige topmøde World Economic Forum, der finder sted i Davos i Schweiz. Her diskuterede man en dyster fremtid med de såkaldte ”digitale flygtninge”. Det er fremtidens flygtninge, som flygter til Europa, fordi de ikke engang kan få job i forarbejdningsindustrier i deres hjemlande, da robotter er blevet billigere end lavtlønsarbejdere.

Ung Alliance, gode tider og Ugens Fidusbamse i Cordua & Steno (1)  

De unge flokkes om Liberal Alliance. Det viser en ny analyse af professor Kasper Møller Hansen lavet for Altinget. Han er gæst i først i time 1. Det går godt i dansk økonomi. Det går fint med beskæftigelsen og der er styr på de offentlige finanser. Vi har udlandsformue og den offentlige gæld er stabil. Er der mere at pibe over? Skal vi ikke bare nyde de gode tider? Vi spørger cheføkonom hos Dansk Erhverv, Steen Bocian, som er gæst sidst i time 1.

Sørens Pinds sager som uddannelses- og forskningsminister, Brexits...  

Søren Pind skiftede for nylig til uddannelses- og forskningsministerposten. Og han har allerede måttet forsvare uddannelsesloftet, og regeringen vil også reformere SU’en for at bruge nogle af pengene på investeringer i uddannelserne. Vi tager en snak om sagerne på ministerens bord. Skriv til os med forslag til spørgsmål til Pind.

Det er lagt op til et totalt brud med EU eller en ”hård Brexit”, fastslog UKs premierminister Theresa May tirsdag. Får det betydning for dansk økonomi og især dansk landbrug, som i 130 år har nydt godt af fødevareeksporten over Nordsøen. Vi spørger cheføkonom Frank Øland, Landbrug & Fødevarer.

Hvad var det egentlig May sagde? Og hvad betyder de 12 punkter, som hun oplistede? Kan de bruges til en drejebog for udmeldelsesprocessen fra EU, som formelt først finder sted, når UK anmoder om det i løbet af marts måned. Vi spørger seniorforsker Maja Kluger Dionigi, der både har indsigt i EU-politik og britisk politik.

Vi slutter af med at finde en vinder af Ugens Fidusbamse

Eva Kjer om åbne samråd, Debat: skinner vs asfalt med Pihl og Prehn (1)  

Eva Kjer Hansen mener, at tilliden til Folketingets politikere er dalet til et bundniveau, og mener at De åbne TV-transmitterede samråd bærer en del af skylden. Det handler mere om at beklikke hinandens troværdighed end sagens substans, skrev hun i en kronik for nylig. 
Skal Danmark satse på flere togskinner eller mere asfalt? Venstremanden Kristian Pihl tror, at de selvkørende biler vil kræve mere asfalt, mens Socialdemokraten Rasmus Prehn sværger til at skinner vil udgøre rygraden i den offentlige transport. Vi tager debatten om fremtidens trafikinvesteringer allerede nu i god tid.

Østrig kræver ny EU-asylpolitik, kan tonen i udlændingepolitik føre til...  

Den østrigske regering, der ledes af en socialdemokrat, foreslår nu en årlig kvote for asylansøgere til EU, og et stop for asylbehandling på europæisk jord. Regeringen søger tilsyneladende en konfrontation med EU-Kommissionen om dette spørgsmål. Samtidig opfordrer regeringen EU til at afbryde optagelsesforhandlingerne med Tyrkiet i kølvandet på den politiske udvikling i landet. Vi taler med journalist Flemming Emil Hansen, der er med på en telefon fra Wien. En rapport fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) advarer ifølge Information om, at den skærpede tone i udlændingedebatten, og det at debatten nu fremstilles som afgørende for samfundets overlevelse, kan inspirere enkeltpersoner til at gribe til vold. Vi får Jakob Peter Witt til at uddybe sagen. Russerne opstiller nu de såkaldte ”Iskander”-missiler ved Kaliningrad-enklaven, hvilket ses som et sikkert tegn på Ruslands oprustning og en øget trussel mod Vesten. Men er det en rimelig analyse, og hvad bliver Natos reaktion? Samtidig raser debatten om russisk cyberkrigsførelse både i forhold til USA, men også i forhold til andre lande blandt andet Danmark, hvor FE hævder at ”fremmede magter” i stigende grad forsøger at hacke sig ind i centrale dele af vores infrastruktur mv. Det taler vi om med forsker Henrik Breitenbauch, der er leder af center for militære studier ved Københavns Universitet.

Den kyniske liberalismes menneskesyn, Fuglede om Trump er i lommen på...  

”Noget af det værste ved den mest kyniske liberalismes menneskesyn er, at det decideret afstumpede individ hyldes igen og igen.” Og: ”Når erhvervslivet averterer efter liberalismens bødler, så er det det, man skal bruge: Folk, der kan eksekvere umenneskelige handlinger – men uden at vise menneskelige følelser.” Sådan skrev den erklærede konservative forfatter Kristian Ditlev Jensen forleden i Berlingske om liberalismen. Er det en rimelig fremstilling af liberalismens menneskesyn? Og hvad kan konservatismen og liberalismen egentlig være enige om? Vi spørger den konservative folketingskandidat m.m. Nikolaj Bøgh og Otto Brøns-Petersen, som til daglig er analysechef i den borgerlig-liberale tænketank Cepos. Har Trump konspireret med Putin i mere end fem år? Har russerne en klemme på USA's kommende præsident med diverse eskapader og har de parter konspireret? Det hævder ubekræftede oplysninger, som igen har sat sindene i kog omkring den stærkt kontroversielle Trump. USA-ekspert Mads Fuglede fra ”Kampagnesporet” kommer i studiet og hjælper os med at rede trådene ud. Vi uddeler også Ugens Fidusbamse til en værdig modtager.

Hvem var det mest synd for i 2016, Fordelene ved Trump, Peter Viggo Jakobsen...  

Hvem var det egentlig mest synd for i 2016? Den liberale skribent Alex Vanopschlag har lavet en top fem over dem, som vi bør ynke mest i det forgangne år.

Vi bør give Donald Trump en chance, mener MF og udenrigsordfører for De Konservative Naser Khader, som ellers mente at det var en katastrofe, da Trump vandt valget. Hør hvad der er ”upsiden” ved Trump som USA's præsident.

Vi taler hele tiden om krigen i Syrien og Irak, men faktisk overser vi en mængde andre rædselsfulde væbnede konflikter. Dem taler vi om med Peter Viggo Jakobsen, der er lektor ved Institut for Strategi, Forsvarsakademiet.

Ugens Fidusbamse

Lykkelandet Schweiz, 6 ud af 10 danskere er en underskudsforretning (1)  

Schweiz er blevet lykkelandet for mange liberale, hvor det flyder med mælk, honning, høj offentlig service, lav skat og i al fald på papiret uafhængighed af EU. Nu har DFs Alex Ahrendtsen MF også opdaget herlighederne ved Schweiz efter et selvvalgt og selvfinansieret uddannelsesforløb på tre måneder i landet. Ahrendtsen er gæst i studiet.

Seks ud af ti danskere over 18 år er ikke en overskudsforretning set med det offentliges briller. Så mange trækker på de offentlige mere end de betaler i skat, viser en opgørelse som den borgerligt-liberale tænketank Cepos har lavet. Vi tager debatten med økonomerne Mads Lundby Hansen fra Cepos og Erik Bjørsted fra AE-rådet.

Peter AG om politik og Griffenfeld (2)  

Vi lægger ud med at tale med Gnags-forsanger Peter A.G. Nielsen og spørger ind til hvilke tanker han gør sig om politik? Dernæst tager vi med
lektor Sebastian Olden-Jørgensen fra Saxo-Instituttet ved Københavns Universitet tilbage til dansk politik som det gik for sig i enevældens første tid. Peder Schumacher Griffenfeld var datidens lysende stjerne. Han skrev kongeloven fra 1665, som stadig er i brug, og blev undervejs dansk rigskansler. Men en dag overspillede han sine kort og gik bag kongen i storpolitikken, og det blev fatalt.

Grækenland og Året der Gak (1)  

Grækenland og navnlig landets permanente økonomiske krise, hvor den venstreorienterede Syriza-regering konstant stod i Bruxelles med hatten i hånden var det store samtaleemne i Europa. Hvordan går det egentlig Enhedslistens nye ledestjerne premierminister Alexis Tsipras og hans land her halvandet år efter den seneste akutte krise? Vi spørger Grækenlands-eksperten lektor Mogens Pelt fra Saxo-Instituttet ved Københavns Universitet. Dernæst skal vi tale lidt om året der gak, hvor
rockpoeterne døde på stribe, Brexit truede EU-projektet og Donald Trump snød de fleste forventninger, da han blev præsident. 2016 blev et år, som mange helst vil glemme. Værterne gør sig nogle tanker om året, der snart rinder ud.

Kontanthjælpsloftet, polsk efterår og omskæring af drenge (2)  

Først i 2. time taler vi med forskningsdirektør i SFI, Torben Tranæs om effekterne af kontanthjælpsloftet, som trådte i kraft for få måneder siden. Dernæst skal vi tale om den demokratiske udvikling i nabolandet Polen, som synes at være gået i bakgear. Sådan lyder kritikken i hvert fald. Vi spørger Michael Hardenfelt, som er bosiddende i Gdansk. Sidst i 2. time tager vi debatten om retten til omskæring af drengebørn med Brian Arly Jacobsen, lektor ved institut for tværkulturelle og regionale studier på Københavns Universitet, som har fulgt debatten tæt.

Tyskland efter terroren i Berlin og debat om uddannelsesloftet (1)  

Så skete det desværre igen. Terroren høstede igen menneskeliv og sårede andre ved et julemarked i Berlin. Hvad er de politiske konsekvenser? Vi starter 1. time med en vurdering fra Berlingskes korrespondent i byen, Troels Heeger. Dernæst taler vi med uddannelsesordførerne Jakob Engel-Schmidt fra Venstre og de radikales Sofie Carsten Nielsen om det netop vedtagede uddannelsesloft, som skal forhindre at danskerne dobbeltuddanner sig.

Bismarckpris, Aleppo og anonyme jobansøgninger (2)  

Partiet Alternativet vil en mulig diskrimination til livs, når der skal besættes ledige stillinger, ved at ansøgninger fremover bliver anonyme mht. navn. Er det en god idé? Vi tager debatten mellem Carolina Magdalena Maier fra Alternativet og DFs Bent Bøgsted.

Så udløses spændingen for modtageren af dette års Bismarckpris – det uofficielle DM i realpolitik. Hvem skal have prisen? Hør med når vi afslører årets prismodtager, der blandt andet modtage et wellness-bunker-kurophold for to ved den tyske nordsøhavn Wilhelmshafen, der blev bygget netop i Otto von Bismarck og kejser Wilhelm 1s regeringstid.

Aleppo er faldet og efterfulgt af grusomme overgreb på den i forvejen hårdt prøvede civile befolkning. Hvad sker der nu? Vi får en analyse af Peter Viggo Jakobsen.

Europo-aftalen, Grønland (1)  

Alle Folketingets partier har tilsluttet sig det udkast til Europol-aftale, som regeringen er blevet tilbudt af EU-Kommissionen. Er det så en langtidsholdbar og fornuftig aftale vi er blevet stillet i udsigt? Det diskuterer vi med dansk politisk debats powerpar DFs Søren Espersen og de radikales Zenia Stampe.

Den grønlandske minister for udenrigsforhold Vittus Qujaukitsoq fra det socialdemokratiske regeringsparti Siumut er ude med riven i forhold til Danmark på forsiden af Politiken, hvor den danske regering får disse ord med på vejen: ”Arrogancen er altødelæggende for vores relationer i rigsfællesskabet” og, at Grønland er blevet snydt vedr. aftalen om basen på Thule, hvorfor der er tale om "et sammensurium af 75 års opsparet frustration og afmagt". Siden hen har Landstyreformand Kim Kielsen fra samme parti trukket i land og statsminister Lars Løkke Rasmussen står helt uforstående overfor de ”ikke særligt konstruktive” udmeldinger fra den grønlandske minister. Hvad er op og ned i den sag? Vi får en analyse af den indfødte grønlænder med danske aner, Lars Trier Mogensen, der følger grønlandsk politik.

0:00/0:00
Video player is in betaClose