Cordua & Steno

Cordua & Steno

Denmark

Bloggeren Cordua er blå: Han repæsenterer politik og økonomi. Musikeren og forfatteren Steno er aubergine: Han repræsenterer kultur, dannelse og følelser. Cordua & Steno får aktuelle gæster i studiet for at diskutere tidens politiske problemstillinger og til forskel for alt mulig andet radio, så vil værterne ikke holde sig tilbage med at delagtiggøre lytterne i egne synspunkter Cordua & Steno udlægger ugens store og små begivenheder set med en borgerlig optik. Programmet er interaktivt, idet lytterne kan deltage via e-mail og Facebook og give d'herrer Cordua & Steno svar på tiltale.

Episodes

Forvrænget debat undergraver tillid til velfærdssamfundet, Hidsig Erdogan,...  

Nanna Mik-Meyer er gæst hos os. Hun mener, at debatten om velfærdsstaten skaber så forvrængede billeder, at der på sigt er risiko for, at den vil miste sin folkelige opbakning og legitimitet, er budskabet i en ny bog med titlen ”Hvordan får vi bedre debat om velfærd?'

”De forskere, politikere og debattører, der udtaler sig i velfærdsdebatten, har et ansvar for, at den offentlige debat ikke bliver så generaliserende og fortegnet, at borgerne slet ikke kan genkende velfærdssamfundet«, siger Nanna Mik-Meyer, ph. d. i sociologi og bl.a. professor MSO ved CBS.

Så røg låget ellers af Tyrkiets præsident Erdogan, der beskylder både Tyskland og Holland for at være nazister, fordi de ikke vil tillade hans ministre i at føre valgkamp i de pågældende lande. Vores egen statsminister har indtil videre droppet et planlagt møde med Tyrkiets premierminister. Hvordan er det kommet så vidt? Vi spørger Tyrkiet-kenderen journalist Pola Rojan Bagger

Jarlov om indvandring, Tilliden til det offentlige eroderer, (1)  

De konservatives Rasmus Jarlov mener, at indvandring er vor tids største politiske problem. Forleden kaldte han dansk udlændingepolitik hovedløs og i modsætning til sin egen regering, så vil han have Danmark til at bryde konventionerne. Jarlov er gæst i 1. time.

Næste gæst er ervhverskvinden Esther Dora Rado. ”Skat kradser ikke skat ind, posten sender ikke post, politiet bryder reglerne, togene kører bus, og Arbejdstilsynet har fået en sur smiley. Hvad i alverden er det, her sker? Hvad kan man efterhånden regne med? Det reelle problem er dog straks værre: Vi er ved at miste tilliden til den offentlige forvaltning.” Sådan skrev Rado på sin blog hos dagbladet Børsen.

Fransk præsidentvalg og opgør med curlingopdragelsen (2)  

Først i time 2 skal vi tale om det franske præsidentvalg; gaven, som bliver ved med at give. Den hidtidige favorit, den borgerlige Francois Fillon, er grundstødt, men fortsætter ufortrødent og Marine Le Pen er under anklage for EU-fusk. Vi opdaterer jer lyttere med det seneste nye fra en fransk valgkamp, der allerede er legendarisk, i selskab med Pierre Collignon tidl. chefredaktør på Jyllands-Posten. Tidligere formand for Børnerådet, psykolog Schultz Jørgensen, skrev i Berlingske forleden, at ”den første generation af curlingbørn er for længst blevet voksne, og det kan ses i stress-statistikkerne og høres i stadigt mere hysteriske råb om anerkendelse. De forstuver sjælen mod virkeligheden, og når de oplever, at verden ikke tilpasser sig dem, bliver de meget sårede og vrede”. Han opfordrer nu til et opgør med curlingopdragelsen. Vi taler med ham sidst i time 2.

Putins dukkefører, klimatilpasning (1)  

Han kaldes Putins dukkefører, Kremls grå eminence og den moderne Rasputin, der endog har inspireret Donald Trump. Han går under navnet ”Vladislav Surkov”, men hedder i virkeligheden noget helt andet. Spørgsmålene er flere end svarene med hensyn til den mystiske russiske tjetjener, der har taget spin og politisk manipulation til et helt andet niveau end vi kender. Vi får besøg først i 1. time af Ruslands-kenderen konstitueret Berlingske-redaktør Anna Libak. Professor ved Niels Bohr Instituttet og mangeårig deltager i FN's klimapanel, Jens Hesselbjerg Christensen, som stiller spørgsmålstegn ved om vi måske bør droppe tanken om at nå klimamålene. Verdens lande formår alligevel ikke at arbejde sammen om den målsætning. Derfor må vi nu bruge ressourcer på at tilpasse os klimaændringerne. Det taler vi med ham om sidst i time 1.

Hollandsk valgkamp, Flere unge i uddannelse, Brandenburg og asylansøger,...  

Hollænderne skal snart til valg, og Geert Wilders frihedsparti står til at gå frem på et program med modstand mod indvandring, flygtninge og EU. Socialdemokraterne står omvendt til en kæmpe lussing. Men måske er der flere nuancer i valgkampen? Vi får en analyse af cand. mag. Christian Foldager, der har fulgt hollandsk politik tæt gennem mange år.

En femtedel af en ungdomsårgang får ikke en uddannelse. Alle er enige om, at det er et uacceptabelt spild. Nu skal der ske noget, og et udvalg nedsat af regeringen har netop fremkommet med et katalog med anbefalinger til, hvordan flere unge får en uddannelse. Men bliver det til noget? Vi får besøg og en analyse af Politikens uddannelsesredaktør Jacob Fuglsang, der faktisk er optimist.

Den tyske delstat Brandenburg har for nyligt indført en lov, der giver opholdstilladelse til asylansøgere, der er ofre for fremmedfjendske angreb. Hvad er det for noget? Vi spørger Tysklands-kenderen Siegfried Matlok, som vi har igennem på telefon.

Mange briter har været træt af indvandring fra især Østeuropa. Det har formentlig været medvirkende til Brexit-beslutningen i fjor. Den østrigske regering er nu i gang med at præsentere tiltag, der skal dæmme op for indvandring fra EU's østeuropæiske lande. Det er børnepenge og daglejerforhold, som regeringen vil til livs. Vi har en telefon igennem til Christine Proksch fra Wien.

Morten Østergaard, Blå reformer eller valg (1)  

De radikales leder Morten Østergaard lægger nu pres på Socialdemokraternes nye alliance med Dansk Folkeparti. Mette Frederiksen må vælge mellem DF og de radikale. Østergaard er gæst i studiet.

Regeringen bør droppe de brede forlig og samle opbakning til blå reformer – ellers kan vi ligeså godt tage et folketingsvalg. Det mener Børsen-kommentator, cand.polit. Steen Jeppesen, som er gæst sidst i 1. time.

Krævementalitet hos danske borgere,  Politiske youtube-stjerner og Trump som...  

Der er kommet en krævementalitet hos nogle borgere, der mener, at kommunen også skal løse deres mere personlige problemer. Det beretter flere borgmestre i en artikel for nylig i i Ugeavisen Kommunen. Vi taler med Carsten Rasmussen (S), borgmester I Næstved Kommune og John Engelhardt (V), borgmester i Glostrup.

Millioner af unge over hele verden orienterer sig udelukkende i den nye verden, hvor youtub’ere som svenske Pew Die Pie med over 50 millioner følgere er den helt store stjerne i et univers, der, når det er politisk, er næsten udelukkende højreorienteret. Hvordan kommer de nye unge vælgere, der udelukkende befinder sig i den nye verden til at påvirke den gamle verden, når de bruger deres stemmeret? Det taler vi om med David Pepe Birch, forfatter og journalist, der har studeret fænomenet.

USA's forsvarsminiser Mattis sagde for nylig, at der skal lægges en plan for hvert NATO-land om, hvornår man vil nå op på et forsvarsbudget 2 pct. af BNP. Det svarer til ekstra 17 mia. kr. Hvad skal alle de penge gå til? Donald Trump chokerer dagligt med sine bizarre og noget beregnelige meldinger på Twitter m.v. Men måske er al den trumpske uberegnelighed i virkeligheden godt nyt for verdensfreden? Vi har besøg af Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Institut for Strategi, Forsvarsakademiet, og professor på deltid ved Center for War Studies, Syddansk Universitet.

Flygtninge kommer i arbejde, DF i krise (1)  

Der sker solide skridt i den rigtige retning mod at få flygtninge i job.” Det mener både LO og DA i et fælles indlæg i Berlingske. Vi får forklaringen fra Dansk Arbejdsgiverforenings viceadministrerende direktør Pernille Knudsen.

»Dansk Folkeparti befinder sig faktisk i en dyb krise, mener Erik Meier Carlsen – manden, der for mange år siden spåede, at DFs vælgersucces. DF er ikke i stand til at indgå stabile alliancer, hverken med V eller S, da alle kæmper om de samme vælgere. Meier Carlsen er gæst.

Det moderne industrisamfund og Ditlev Tamm om A.S. Ørsted (2)  

Historikeren David Holt Olsen fra Danmarks Industrimuseum i Horsens har gennem det sidste år markeret sig som en markant provokatør i dansk kulturliv. En af kæphestene er de kommunale kulturpaladsers fokusering på kreative arbejdspladser. I øjeblikket arbejder han sammen med forskere fra Syddansk Universitet på at skaffe midler til et forskningsprojekt, der skal kortlægger, hvordan det moderne industrisamfund ser ud.

David Holt Olsen er gæst i anden time, hvor vi også bringer en forproduceret samtale med professor og retshistoriker, Ditlev Tamm, hvor vi portrætterer Danmarks 3. statsminister Anders Sandøe Ørsted, der var den stadigvæk berømte fysiker H.C. Ørsteds i sin samtid ret så markante lillebror.

Anna Libak, Kunstnere og feminisme (1)  

Det er vinterferie. Det ses også tydeligt på Christiansborg. I Cordua
& Steno kan det bl.a aflæses ved, at Jarl Cordua i denne uge
erstattes af konstitueret chefredaktør på Berlingske, Anna Libak. Sammen med Steno vil hun gennemgå ugens politiske begivenheder i et forsøg på at finde en modtager af ugens fidusbamse.

Er feminisme i virkeligheden undertrykkende? Det spørgsmål er til debat, når formanden for danske filminstruktører, Christina Rosendahl kommer på besøg, sammen med bassisten, Jette Schandorf, der har
optrådt i 35 år i første linje som rock og popmusiker. Anledningen er kronik af teater-og filminstruktør, Katrine Wiedemann med overskriften "Derfor kalder jeg mig ikke feminist."

Opgør med flygtningekonventioner, Politisk ballade i Rumænien og Blietzkrieg...  

Konventionerne står for fald, mener flere politikere på højrefløjen. De står i vejen for at EU kan få styr på flygtningesituationen, og at vi kan ikke komme af med de kriminelle udlændinge, som opholder sig i vores land. Men udgør konventionerne egentlig en forhindring for at løse problemerne? Findes der andre veje? Og hvad mister vi, hvis vi dropper flygtningekonventionerne? Det taler vi om med direktør Jonas Christoffersen fra Institut for Menneskerettigheder.

Rumænerne er gået på gaden i protest mod regeringens forslag, der skulle gøre det lettere for politikere og embedsfolk at undgå straf for korruption. Forslaget blev trukket, men regeringen har fået en mistillidsafstemning på halsen, som den formentlig overlever. Sammen med lektor Søren Riishø, SDU dykker vi ned i sagen.

Trump og hans - som det er formuleret af en af hans amerikanske støtter - ”blitzkrieg mod eliten”, tiltaler flere af de konservative intellektuelle. Mange af dem abonnerer på forestillingen om USA's påståede krise, som at enten fortsætter man kursen uanfægtet og lader flyet splintres mod jorden, eller også støtter man den mand, der vil tage cockpittet og rette kursen op. Den konservative danske intellektuelle Christian Egander Skov, mener ikke Trump kan sammenlignes med nazismen, men han drager alligevel en parallel til Tyskland under Weimar-republikken, hvor det netop var en afgrundsdyb kulturel desperation, der fik tyske intellektuelle til at tage springet ud i utopi, radikalisme og i sidste ende nihilisme. De følte ikke længere, der var noget at bevare. Han er gæst sidst i programmet.

Ny SPD-kanslerkandidat, Trump vs. EU (1)  

De tyske socialdemokrater har fået ny kanslerkandidat, og nu er det lige pludselig ikke sikkert at Angela Merkel fortsætter efter forbundsdagsvalget til september, viser måling. Hvad sker der? Vi spørger en erfaren iagttager af tysk politik Siegfried Matlok.

Hvad er egentlig vejen frem for Danmark i forhold til EU efter tre uger med Donald Trump som præsident? USA's nye præsident har sendt en noget udiplomatisk EU-ambassadør som forudser EU's kollaps og rakker det ned ved enhver lejlighed. Forsøger USA sammen med Putin at underminere og svække EU? Vi tager debatten med EU-ordførerne Kenneth Kristensen Bernth (DF) og Christina Egelund, LA.

Kuren mod syg kapitalisme, Højreradikal terror i Canada, Det franske...  

Kapitalismen er blevet syg, mener Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen. Kuren er mere fondskapitalisme. Lempeligere beskatning skal gøre det attraktivt for flere virksomheder at overføre den kontrollerende del af ejerskabet til fonde. Det skal sikre, at virksomhederne investerer langsigtet og forbliver i Danmark. Vi tager debatten mellem Socialdemokraternes Peter Hummelgaard og Liberal Alliances Joachim B. Olsen.

Så blev Canada ramt af terror. Denne gang var det så ikke en islamist, der stod bag. Landets premierminister Justin Trudeau har i øvrigt gjort en del ud af at byde flygtninge velkommen. Om de så reelt er velkommen, ja det er så en sandhed med modifikationer. Vi får en analyse af Canada-kender Michael Böss.

De franske socialister har valgt en præsidentkandidat, Benoit Hamon, som mange siger ikke kan vinde. Hvad er problemet? En ny favorit og uafhængig centerkandidat Emanuel Macron er pludselig blevet en kandidat, som mange regner med kan tage kampen op mod Front Nationals Marie Le Pen? Hvilken politisk platform går han til valg på? Sidst, men ikke mindst, så er en anden tidligere favorit Francois Fillon ved at segne under anklager om nepotisme? Fransk politik er farverig mere end nogensinde. Vi får Frankrig-kender Pierre Collignon til at analysere løjerne.

Græsk-tyrkisk krise, Ole Stephensen i Folketinget (1)  

Tyrkiske officerer er flygtet til Grækenland og søger politisk asyl. Det har genoplivet den gamle konflikt mellem de to nabolande, der begge er medlem af NATO. Lektor Mogens Pelt fra Saxo-instituttet, KU analyserer konflikten.

’’Han var i mange år mr. sofa-interviewer i TV2s morgenfjernsyn og i 80’erne lavede han film og TV-underholdning med Jarl Friis-Mikkelsen, hvor han var den flinke steward ”Walther”. Nu vil Ole Stephensen i Folketinget for de konservative. Hvad synes han, der skal laves om?

Stop for reformamok, America First, dansk charme i indien og robotflygtninge...  

Det er slut med at ” hade stakler” i dansk politik, slog S-gruppeformand Henrik Sass Larsen for nylig fast. Dermed melder S sig ud i kampen om at gå mest ”reformamok”, som Helle Thorning-Schmidt tidligere pralede af. Er vi nået ved vejs ende mht. reformer af det danske samfund? Vi tager debatten med Benny Engelbrecht MF(S) og politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen (V), som er gæster først i time 2. Dernæst taler vi med Uffe Gardel om, hvad effekten af USA's økonomiske nationalisme bliver politisk og økonomisk kan være. Klima og Energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) stod for nyligt i spidsen for et dansk erhvervsfremstød i Indien. Inderne har i nogle år lagt Danmark på is på grund af Holck-sagen. Er der tøbrud på vej? Fik vi held med den danske charmeoffensiv? Vi spørger Indien-kender Ole Christensen, som er med på en telefon sidst i time 2.

Børsens debatredaktør Thomas Bernt Henriksen er netop hjemvendt fra det årlige topmøde World Economic Forum, der finder sted i Davos i Schweiz. Her diskuterede man en dyster fremtid med de såkaldte ”digitale flygtninge”. Det er fremtidens flygtninge, som flygter til Europa, fordi de ikke engang kan få job i forarbejdningsindustrier i deres hjemlande, da robotter er blevet billigere end lavtlønsarbejdere.

Ung Alliance, gode tider og Ugens Fidusbamse i Cordua & Steno (1)  

De unge flokkes om Liberal Alliance. Det viser en ny analyse af professor Kasper Møller Hansen lavet for Altinget. Han er gæst i først i time 1. Det går godt i dansk økonomi. Det går fint med beskæftigelsen og der er styr på de offentlige finanser. Vi har udlandsformue og den offentlige gæld er stabil. Er der mere at pibe over? Skal vi ikke bare nyde de gode tider? Vi spørger cheføkonom hos Dansk Erhverv, Steen Bocian, som er gæst sidst i time 1.

Sørens Pinds sager som uddannelses- og forskningsminister, Brexits...  

Søren Pind skiftede for nylig til uddannelses- og forskningsministerposten. Og han har allerede måttet forsvare uddannelsesloftet, og regeringen vil også reformere SU’en for at bruge nogle af pengene på investeringer i uddannelserne. Vi tager en snak om sagerne på ministerens bord. Skriv til os med forslag til spørgsmål til Pind.

Det er lagt op til et totalt brud med EU eller en ”hård Brexit”, fastslog UKs premierminister Theresa May tirsdag. Får det betydning for dansk økonomi og især dansk landbrug, som i 130 år har nydt godt af fødevareeksporten over Nordsøen. Vi spørger cheføkonom Frank Øland, Landbrug & Fødevarer.

Hvad var det egentlig May sagde? Og hvad betyder de 12 punkter, som hun oplistede? Kan de bruges til en drejebog for udmeldelsesprocessen fra EU, som formelt først finder sted, når UK anmoder om det i løbet af marts måned. Vi spørger seniorforsker Maja Kluger Dionigi, der både har indsigt i EU-politik og britisk politik.

Vi slutter af med at finde en vinder af Ugens Fidusbamse

Eva Kjer om åbne samråd, Debat: skinner vs asfalt med Pihl og Prehn (1)  

Eva Kjer Hansen mener, at tilliden til Folketingets politikere er dalet til et bundniveau, og mener at De åbne TV-transmitterede samråd bærer en del af skylden. Det handler mere om at beklikke hinandens troværdighed end sagens substans, skrev hun i en kronik for nylig. 
Skal Danmark satse på flere togskinner eller mere asfalt? Venstremanden Kristian Pihl tror, at de selvkørende biler vil kræve mere asfalt, mens Socialdemokraten Rasmus Prehn sværger til at skinner vil udgøre rygraden i den offentlige transport. Vi tager debatten om fremtidens trafikinvesteringer allerede nu i god tid.

Østrig kræver ny EU-asylpolitik, kan tonen i udlændingepolitik føre til...  

Den østrigske regering, der ledes af en socialdemokrat, foreslår nu en årlig kvote for asylansøgere til EU, og et stop for asylbehandling på europæisk jord. Regeringen søger tilsyneladende en konfrontation med EU-Kommissionen om dette spørgsmål. Samtidig opfordrer regeringen EU til at afbryde optagelsesforhandlingerne med Tyrkiet i kølvandet på den politiske udvikling i landet. Vi taler med journalist Flemming Emil Hansen, der er med på en telefon fra Wien. En rapport fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) advarer ifølge Information om, at den skærpede tone i udlændingedebatten, og det at debatten nu fremstilles som afgørende for samfundets overlevelse, kan inspirere enkeltpersoner til at gribe til vold. Vi får Jakob Peter Witt til at uddybe sagen. Russerne opstiller nu de såkaldte ”Iskander”-missiler ved Kaliningrad-enklaven, hvilket ses som et sikkert tegn på Ruslands oprustning og en øget trussel mod Vesten. Men er det en rimelig analyse, og hvad bliver Natos reaktion? Samtidig raser debatten om russisk cyberkrigsførelse både i forhold til USA, men også i forhold til andre lande blandt andet Danmark, hvor FE hævder at ”fremmede magter” i stigende grad forsøger at hacke sig ind i centrale dele af vores infrastruktur mv. Det taler vi om med forsker Henrik Breitenbauch, der er leder af center for militære studier ved Københavns Universitet.

Den kyniske liberalismes menneskesyn, Fuglede om Trump er i lommen på...  

”Noget af det værste ved den mest kyniske liberalismes menneskesyn er, at det decideret afstumpede individ hyldes igen og igen.” Og: ”Når erhvervslivet averterer efter liberalismens bødler, så er det det, man skal bruge: Folk, der kan eksekvere umenneskelige handlinger – men uden at vise menneskelige følelser.” Sådan skrev den erklærede konservative forfatter Kristian Ditlev Jensen forleden i Berlingske om liberalismen. Er det en rimelig fremstilling af liberalismens menneskesyn? Og hvad kan konservatismen og liberalismen egentlig være enige om? Vi spørger den konservative folketingskandidat m.m. Nikolaj Bøgh og Otto Brøns-Petersen, som til daglig er analysechef i den borgerlig-liberale tænketank Cepos. Har Trump konspireret med Putin i mere end fem år? Har russerne en klemme på USA's kommende præsident med diverse eskapader og har de parter konspireret? Det hævder ubekræftede oplysninger, som igen har sat sindene i kog omkring den stærkt kontroversielle Trump. USA-ekspert Mads Fuglede fra ”Kampagnesporet” kommer i studiet og hjælper os med at rede trådene ud. Vi uddeler også Ugens Fidusbamse til en værdig modtager.

0:00/0:00
Video player is in betaClose