Cordua & Steno

Cordua & Steno

Denmark

Bloggeren Cordua er blå: Han repæsenterer politik og økonomi. Musikeren og forfatteren Steno er aubergine: Han repræsenterer kultur, dannelse og følelser. Cordua & Steno får aktuelle gæster i studiet for at diskutere tidens politiske problemstillinger og til forskel for alt mulig andet radio, så vil værterne ikke holde sig tilbage med at delagtiggøre lytterne i egne synspunkter Cordua & Steno udlægger ugens store og små begivenheder set med en borgerlig optik. Programmet er interaktivt, idet lytterne kan deltage via e-mail og Facebook og give d'herrer Cordua & Steno svar på tiltale.

Episodes

Nordkorea, muslimske børnehaver i Østrig og Lindvig om UK-valg (2)  

Det er en sprængfarlig situation, der er ved at opstå mellem Nordkorea og USA. Risikerer vi en krig eller en storkonflikt på skarpe våben på den koreanske halvø? I den sag er der to uberegnelige beslutningstagere Kim Jong-Un og Donald Trump. Sidstnævnte har blandt andet ikke helt styr på sejlruten for USA's hangarskibe. Og ved vi præcist hvad Nordkoreas misiler kan nå, hvis de altså ikke eksploderer forinden? Vi spørger Berlingskes "trumpolog" og udenrigskorrespondent Kristian Mouritzen.

Der er stor forskel på hvordan de enkelte regioner i Østrig tackler flygtningeproblematikken. Antallet af muslimer i hovedstaden Wien eksploderer og stik imod alle intentioner om integration opstår der nu tvivlsomme private muslimske børnehaver. Vi taler med Christine Proksch, der er dansk korrespondent og lokalpolitiker i Wien.

Premierminister Theresa May har udskrevet parlamentsvalg i Storbritannien, der bliver afholdt 8. Juni. Hvorfor gør hun det? Vi spørger Niels Lindvig og får hans analyse af det kommende valg og den betydning, det får på de forestående BREXIT-forhandlingerne med EU.

Landbrugsstøtte, dobbelt statsborgerskab (1)  

Små 50 milliarder kr. Det er den forventede støtte fra staten og EU, som dansk landbrug modtager de næste fem år. I 2016 blev det til lidt mere end 10 milliarder kr. Det skrev Politiken forleden dag på baggrund af en opgørelse som Miljø- og Fødevareministeriet har lavet for den samlede støtte til landbruget i 2016-2020.
Bør det virkelig fortsætte? Og giver det mening at tale om et bæredygtigt landbrug med så massiv en erhvervsstøtte? Vi spørger fødevareordfører MF Christian Poll, Alternativet og Landbrug og Fødevarers formand og landmand Martin Merrild.

Hvorfor giver vi danskere – hvor nogle ofte har udenlandsk baggrund - mulighed for at være statsborgere i andre lande? Kan man som statsborger være loyal mod to lande? Kan man være demokrat det ene sted og ikke-demokrat det andet sted? Det er nogle de spørgsmål, der har fået ny næring efter at et flertal af dansk-tyrkerne med tyrkisk pas – og som deltog i valget - stemte for at give præsident Erdogan yderligere magt og mindre demokratisk kontrol. Vi spørger Venstres indfødsretsordfører Jan E. Jørgensen og DFs ditto Christian Langballe.

Trafikminister Gunnar Larsen og debat om præster bør missionere (2)  

Jesus var klar i sin såkaldte ”missionsbefaling”, der pålagde kristne og vel navnlig præsterne om at lade nye folkeslag døbe og omvende til kristendommen. Det kunne der nok være brug for i en tid, hvor andelen af kristne falder i Danmark. Så hvad venter den danske folkekirkes præster egentlig på? Vi taler med sognepræsterne Maria Rosted Smith og Marie Høgh.
Erhvervsmanden Gunnar Larsen blev under besættelsen indlemmet i Staunings samlingsregering bl.a. fordi der blev stillet krav fra diverse højrekræfter om, at flere erhvervsfolk skulle have indflydelse på regeringens politik, så landet kunne udnytte de muligheder, der kunne komme under Nazi-Tysklands herredømme i Europa. Nogle mente at både under og navnlig efter krigen, at netop Larsen var lige lovlig proaktiv mht. at forsøge at udnytte et samarbejde med nazisterne. Det taler vi med historiker Joachim Lund sidst i 2. time.

Varetægtsfængsling og Ulla Tofte om historieløshed (1)  

I Danmark er det muligt at blive straffet hårdt – også selv om, at man slet ikke har fået en dom. Disse såkaldt varetægtsfængslede fanger sidder under markant mere restriktive regler og forhold end de øvrige indsatte fanger. Hvordan kan det være og er det rimeligt? Det handler den nye bog ”Varetægtsfængsling – Danmarks hårdeste straf” om, og derfor er retssociolog Peter Scharff Smith i studiet for at diskutere. Sidst i 1. time spørger vi Ulla Tofte om den historieløshed, som hun mener, er så udbredt i vores tid.

Simon Emil Ammitzbøll, Erdogans valgkampagne og verdens fødevarekrise (2)  

Han er LA's svar på Anders Fogh Rasmussens i 90'erne,
der passer den hjemlige politiske debat, mens udenrigsminister Anders
Samuelsen er ude i den store verden. Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll er i studiet først i 2. time, for at tale med os om de sager, som kan gøre Danmark mere liberalt. En ja-stemme på en ny forfatningsreform, der vil give den tyrkiske præsident mere magt, er et svar til undertrykkelsens fra fascisternes og nazismens børnebørn tordner Erdogan ved valgmøderne. Vi har Tyrkiet-kenderen journalist Pola Rojan Bagger til at opdatere os midt i 2. time. Fødselsraten falder i verden, men jordens befolkning topper først i år 2100. Derfor må vi i gang med at
producere flere fødevarer. Hvordan? Sidst i programmet har vi seniorforsker fra DIIS Helle Munk Ravnborg med for give et bud.

Russisk pres på Litauen, debat om unges kontanthjælp og Ugens Fidusbamse (1)  

Litauens regering er opskræmt af russisk propaganda, og ser det som
et forspil til en kommende russisk invasion af det baltiske NATO-land.
Hvad er op og ned i den sag. Bør vi være bekymret? Vi spørger forsker Henrik Breitenbauch fra center for militære studier ved institut for statskundskab, København Universitet først i 1. time.
Dernæst har vi debat mellem Laura Lindahl (LA) og Majbrit Berlau fra Dansk Socialrådgiverforening omkring nyt forslag om, at skære i unge hjemmeboendes kontanthjælp. De får 8.000 kr. mere om måneden i forhold til andre unge på kontanthjælp. De skal blot erklæres ikke-jobparate. Den forskel vil flere politikere fra regeringspartierne have lavet om på. Men hvad får det af sociale følger for disse mennesker, spørger kritikere? Lyt med i den sidste halvdel af 1. time.

Politisk humor, taxakørsel efter Uber, Matlok om Merkels valgsejr,...  

Hvordan skal vi tale med Rusland? Nogle mener, at det er bedst at det foregår i fora, hvor man anerkender landets stormagtsstatus. Det sker for eksempel for øjeblikket i Archangelsk i Rusland, hvor russerne er vært for et møde i Arktisk Råd, og hvor både Putin og Anders Samuelsen deltager. Her foregår samtalerne i smult vande. Vi taler med Ruslandkenderen Jørgen Staun fra Institut for strategi ved Forsvarsakademiet om det mon er vejen frem? Det er først i 2. time. Nu troede mange ellers, at Socialdemokraternes nye kanslerkandidat Martin Schultz red på en folkelig bølge, at han kunne true kansler Merkel ved forbundsvalget. Men ved delstatsvalget i Saarland overraskede CDU ved at vinde valget stort. Hvad nu? Vi spørger Tysklands-kenderen Siegfried Matlok, der er med på en telefon fra Apenrade/Aabenraa i 2. time. Sidst i programmet skal vi tale med om en ny bog af det socialdemokratiske folketingsmedlem Mattias Tesfaye, som har titlen ”Velkommen Mustafa!”. Bogen kan læses som et opgør med den tidligere gæstfrie udlændingepolitik som ledelsen af Socialdemokratiet længe stod for og en opbakning til den kritiske linje, som de københavnske omegnsborgmestre dengang stod for.

Politisk humor, taxakørsel efter Uber, Matlok om Merkels valgsejr,...  

Politikerne benytter sig af humor på især de sociale medier. Det har cand. public. Ida Fabricius undersøgt i sit speciale, der også afslører, hvem der er de flittigste og de bedste i denne særlige disciplin. Det taler vi med hende om først i 1. time. Dernæst skal vi tale om samkørseltjenesten – eller pirattaxaselskabet som nogen mener der er tale om – Uber, som lukker ned. Hvad sker der nu med taxabranchen? Vi tager debatten med transportordførerne Joachim B. Olsen, LA og Kim Christiansen, DF samt Ubers talsperson Kristian Agerbo sidst i 1. time. Vi taler også om ugen der gik i dansk politik og forsøger at finde en værdig modtager af Ugens Fidusbamse.

Cordua & Steno  uge 12, 2017 (2)  

På fredag udkommer bogen ”Oprør fra udkanten- Folketingsvalget 2015”, som er skrevet af valgforskerne Rune Stubager og Kasper Møller Hansen. De konkluderer, at Lars Løkke Rasmussens dårlige image var ”massiv dødvægt” for Venstre og var lige ved at koste blå blok sejren ved valget i 2015. Vi taler med Rune Stubager, som vil afsløre flere af bogens tankevækkende konklusioner. Det er i 2. time. Under overskriften ”Kom bare an – magt skræmmer os ikke” proklamerede Carsten Hønge mandag i BT, at SF – under de rigtige omstændigheder – er klar til at gå i regering igen. Hør mere om den udmelding i 2. time. Til sidst skal vi tale om den danske folkekirke, som styrtbløder medlemmer, men oplever stigende indtægter. Politikerne kræver, at alle andre i den offentlige sektor skal skære ind til benet, så hvor længe kan politikerne fastholde kirkens særstilling, når den folkelige opbakning er i frit fald, spørger religionssociolog, Brian Arly Jacobsen i et indlæg i Politiken. Han debatterer med LA’s kirkeordfører Leif Mikkelsen og medlem af Kirkeudvalget for S, Daniel Toft Jakobsen sidst i 2. time.

Borgerligt frontalangreb på KVINFO, oprør mod teknologien, Hønge om SF som...  

Kulturminister Mette Bock (LA) har frataget videncenteret KVINFO opgaven med at drive bibliotek. Folketingsmedlem Laura Lindahl (LA) har erklæret krig mod organisationen, som hun mener repræsenterer ”statsfeminisme”. Den holdning deler debattør Majbritt Maria Nielsen, som peger på, at neutraliteten, og dermed den demokratiske legitimitet er væk hos KVINFO. Hun gæster sammen med Tonny Skovgaard, bestyrelsesformand i KVINFO, programmet i 1. time. Jarl Frijs-Madsen fra Copenhagen Institute for Futures Studies forudser, at begejstringen for den teknologiske udvikling står for fald, og at vi i fremtiden vil se en politisk modbevægelse, som arbejder for at begrænse teknologien. Vi taler med ham sidst i 1. time.

Forvrænget debat undergraver tillid til velfærdssamfundet, Hidsig Erdogan,...  

Nanna Mik-Meyer er gæst hos os. Hun mener, at debatten om velfærdsstaten skaber så forvrængede billeder, at der på sigt er risiko for, at den vil miste sin folkelige opbakning og legitimitet, er budskabet i en ny bog med titlen ”Hvordan får vi bedre debat om velfærd?'

”De forskere, politikere og debattører, der udtaler sig i velfærdsdebatten, har et ansvar for, at den offentlige debat ikke bliver så generaliserende og fortegnet, at borgerne slet ikke kan genkende velfærdssamfundet«, siger Nanna Mik-Meyer, ph. d. i sociologi og bl.a. professor MSO ved CBS.

Så røg låget ellers af Tyrkiets præsident Erdogan, der beskylder både Tyskland og Holland for at være nazister, fordi de ikke vil tillade hans ministre i at føre valgkamp i de pågældende lande. Vores egen statsminister har indtil videre droppet et planlagt møde med Tyrkiets premierminister. Hvordan er det kommet så vidt? Vi spørger Tyrkiet-kenderen journalist Pola Rojan Bagger

Jarlov om indvandring, Tilliden til det offentlige eroderer, (1)  

De konservatives Rasmus Jarlov mener, at indvandring er vor tids største politiske problem. Forleden kaldte han dansk udlændingepolitik hovedløs og i modsætning til sin egen regering, så vil han have Danmark til at bryde konventionerne. Jarlov er gæst i 1. time.

Næste gæst er ervhverskvinden Esther Dora Rado. ”Skat kradser ikke skat ind, posten sender ikke post, politiet bryder reglerne, togene kører bus, og Arbejdstilsynet har fået en sur smiley. Hvad i alverden er det, her sker? Hvad kan man efterhånden regne med? Det reelle problem er dog straks værre: Vi er ved at miste tilliden til den offentlige forvaltning.” Sådan skrev Rado på sin blog hos dagbladet Børsen.

Fransk præsidentvalg og opgør med curlingopdragelsen (2)  

Først i time 2 skal vi tale om det franske præsidentvalg; gaven, som bliver ved med at give. Den hidtidige favorit, den borgerlige Francois Fillon, er grundstødt, men fortsætter ufortrødent og Marine Le Pen er under anklage for EU-fusk. Vi opdaterer jer lyttere med det seneste nye fra en fransk valgkamp, der allerede er legendarisk, i selskab med Pierre Collignon tidl. chefredaktør på Jyllands-Posten. Tidligere formand for Børnerådet, psykolog Schultz Jørgensen, skrev i Berlingske forleden, at ”den første generation af curlingbørn er for længst blevet voksne, og det kan ses i stress-statistikkerne og høres i stadigt mere hysteriske råb om anerkendelse. De forstuver sjælen mod virkeligheden, og når de oplever, at verden ikke tilpasser sig dem, bliver de meget sårede og vrede”. Han opfordrer nu til et opgør med curlingopdragelsen. Vi taler med ham sidst i time 2.

Putins dukkefører, klimatilpasning (1)  

Han kaldes Putins dukkefører, Kremls grå eminence og den moderne Rasputin, der endog har inspireret Donald Trump. Han går under navnet ”Vladislav Surkov”, men hedder i virkeligheden noget helt andet. Spørgsmålene er flere end svarene med hensyn til den mystiske russiske tjetjener, der har taget spin og politisk manipulation til et helt andet niveau end vi kender. Vi får besøg først i 1. time af Ruslands-kenderen konstitueret Berlingske-redaktør Anna Libak. Professor ved Niels Bohr Instituttet og mangeårig deltager i FN's klimapanel, Jens Hesselbjerg Christensen, som stiller spørgsmålstegn ved om vi måske bør droppe tanken om at nå klimamålene. Verdens lande formår alligevel ikke at arbejde sammen om den målsætning. Derfor må vi nu bruge ressourcer på at tilpasse os klimaændringerne. Det taler vi med ham om sidst i time 1.

Hollandsk valgkamp, Flere unge i uddannelse, Brandenburg og asylansøger,...  

Hollænderne skal snart til valg, og Geert Wilders frihedsparti står til at gå frem på et program med modstand mod indvandring, flygtninge og EU. Socialdemokraterne står omvendt til en kæmpe lussing. Men måske er der flere nuancer i valgkampen? Vi får en analyse af cand. mag. Christian Foldager, der har fulgt hollandsk politik tæt gennem mange år.

En femtedel af en ungdomsårgang får ikke en uddannelse. Alle er enige om, at det er et uacceptabelt spild. Nu skal der ske noget, og et udvalg nedsat af regeringen har netop fremkommet med et katalog med anbefalinger til, hvordan flere unge får en uddannelse. Men bliver det til noget? Vi får besøg og en analyse af Politikens uddannelsesredaktør Jacob Fuglsang, der faktisk er optimist.

Den tyske delstat Brandenburg har for nyligt indført en lov, der giver opholdstilladelse til asylansøgere, der er ofre for fremmedfjendske angreb. Hvad er det for noget? Vi spørger Tysklands-kenderen Siegfried Matlok, som vi har igennem på telefon.

Mange briter har været træt af indvandring fra især Østeuropa. Det har formentlig været medvirkende til Brexit-beslutningen i fjor. Den østrigske regering er nu i gang med at præsentere tiltag, der skal dæmme op for indvandring fra EU's østeuropæiske lande. Det er børnepenge og daglejerforhold, som regeringen vil til livs. Vi har en telefon igennem til Christine Proksch fra Wien.

Morten Østergaard, Blå reformer eller valg (1)  

De radikales leder Morten Østergaard lægger nu pres på Socialdemokraternes nye alliance med Dansk Folkeparti. Mette Frederiksen må vælge mellem DF og de radikale. Østergaard er gæst i studiet.

Regeringen bør droppe de brede forlig og samle opbakning til blå reformer – ellers kan vi ligeså godt tage et folketingsvalg. Det mener Børsen-kommentator, cand.polit. Steen Jeppesen, som er gæst sidst i 1. time.

Krævementalitet hos danske borgere,  Politiske youtube-stjerner og Trump som...  

Der er kommet en krævementalitet hos nogle borgere, der mener, at kommunen også skal løse deres mere personlige problemer. Det beretter flere borgmestre i en artikel for nylig i i Ugeavisen Kommunen. Vi taler med Carsten Rasmussen (S), borgmester I Næstved Kommune og John Engelhardt (V), borgmester i Glostrup.

Millioner af unge over hele verden orienterer sig udelukkende i den nye verden, hvor youtub’ere som svenske Pew Die Pie med over 50 millioner følgere er den helt store stjerne i et univers, der, når det er politisk, er næsten udelukkende højreorienteret. Hvordan kommer de nye unge vælgere, der udelukkende befinder sig i den nye verden til at påvirke den gamle verden, når de bruger deres stemmeret? Det taler vi om med David Pepe Birch, forfatter og journalist, der har studeret fænomenet.

USA's forsvarsminiser Mattis sagde for nylig, at der skal lægges en plan for hvert NATO-land om, hvornår man vil nå op på et forsvarsbudget 2 pct. af BNP. Det svarer til ekstra 17 mia. kr. Hvad skal alle de penge gå til? Donald Trump chokerer dagligt med sine bizarre og noget beregnelige meldinger på Twitter m.v. Men måske er al den trumpske uberegnelighed i virkeligheden godt nyt for verdensfreden? Vi har besøg af Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Institut for Strategi, Forsvarsakademiet, og professor på deltid ved Center for War Studies, Syddansk Universitet.

Flygtninge kommer i arbejde, DF i krise (1)  

Der sker solide skridt i den rigtige retning mod at få flygtninge i job.” Det mener både LO og DA i et fælles indlæg i Berlingske. Vi får forklaringen fra Dansk Arbejdsgiverforenings viceadministrerende direktør Pernille Knudsen.

»Dansk Folkeparti befinder sig faktisk i en dyb krise, mener Erik Meier Carlsen – manden, der for mange år siden spåede, at DFs vælgersucces. DF er ikke i stand til at indgå stabile alliancer, hverken med V eller S, da alle kæmper om de samme vælgere. Meier Carlsen er gæst.

Det moderne industrisamfund og Ditlev Tamm om A.S. Ørsted (2)  

Historikeren David Holt Olsen fra Danmarks Industrimuseum i Horsens har gennem det sidste år markeret sig som en markant provokatør i dansk kulturliv. En af kæphestene er de kommunale kulturpaladsers fokusering på kreative arbejdspladser. I øjeblikket arbejder han sammen med forskere fra Syddansk Universitet på at skaffe midler til et forskningsprojekt, der skal kortlægger, hvordan det moderne industrisamfund ser ud.

David Holt Olsen er gæst i anden time, hvor vi også bringer en forproduceret samtale med professor og retshistoriker, Ditlev Tamm, hvor vi portrætterer Danmarks 3. statsminister Anders Sandøe Ørsted, der var den stadigvæk berømte fysiker H.C. Ørsteds i sin samtid ret så markante lillebror.

Anna Libak, Kunstnere og feminisme (1)  

Det er vinterferie. Det ses også tydeligt på Christiansborg. I Cordua
& Steno kan det bl.a aflæses ved, at Jarl Cordua i denne uge
erstattes af konstitueret chefredaktør på Berlingske, Anna Libak. Sammen med Steno vil hun gennemgå ugens politiske begivenheder i et forsøg på at finde en modtager af ugens fidusbamse.

Er feminisme i virkeligheden undertrykkende? Det spørgsmål er til debat, når formanden for danske filminstruktører, Christina Rosendahl kommer på besøg, sammen med bassisten, Jette Schandorf, der har
optrådt i 35 år i første linje som rock og popmusiker. Anledningen er kronik af teater-og filminstruktør, Katrine Wiedemann med overskriften "Derfor kalder jeg mig ikke feminist."

0:00/0:00
Video player is in betaClose