Cordua & Steno

Cordua & Steno

Denmark

Bloggeren Cordua er blå: Han repæsenterer politik og økonomi. Musikeren og forfatteren Steno er aubergine: Han repræsenterer kultur, dannelse og følelser. Cordua & Steno får aktuelle gæster i studiet for at diskutere tidens politiske problemstillinger og til forskel for alt mulig andet radio, så vil værterne ikke holde sig tilbage med at delagtiggøre lytterne i egne synspunkter Cordua & Steno udlægger ugens store og små begivenheder set med en borgerlig optik. Programmet er interaktivt, idet lytterne kan deltage via e-mail og Facebook og give d'herrer Cordua & Steno svar på tiltale.

Episodes

Diktatorapologi, Østrig og Samuel Rachlin (2)  

Så døde Fidel Castro. Og diktatorapologi. En af de venstreorienteredes 'syv dødssynder' skrev SF’eren Leif Donsbæk på sin blog ”Frihedssocialisterne”. Vi taler med ham først i time 2. Dernæst taler vi med Christine Proksch fra Wien. Hun giver en analyse forud for det østrigske præsidentvalg på søndag. Sidst i time 2 får vi besøg af journalist og forfatter Samuel Rachlin, som i sin nye bog ”Bag Den Kolde Krigs Tåger” beretter om hvad der gennemgående karakterisede sovjetisk udenrigspolitik under den kolde krig, og måske også Putins i dag.

Privatisering, Per Stig Møller og Ugens Fidusbamse (1)  

Den nye trekløverregering lægger i regeringsgrundlaget op til yderligere privatisering af offentlig virksomhed. Vi taler med DFs René Christensen og Venstres Torsten Schack først i time 1. Dernæst taler vi med Per Stig Møller, som mener at politikerne bør lægge en politisk kurs, som fastholder sammenhængen i befolkningen, så den føler sig som ét fællesskab i stedet for at være delt op i to. Sidst i time 1 er tiden kommet til at finde en kandidat til Årets Bismarckpris. Vi gennemgår mulighederne og uddeler også Ugens Fidusbamse.

Præsidentvalg i Frankrig, svensk indvandringspolitik og ny bog om Inger...  

Frankrig er i gang med at vælge ny præsident. For nylig vandt Francois Fillon første runde af det franske centrum-højre parti Republikanernes primærvalg. Først i 2. time får vi en analyse af Pierre Collignon, tidligere chefredaktør på JP. Lederen af det svenske konservative parti Moderatarna, Anna Kinberg Batra siger, at hun har taget fejl vedr. indvandrerpolitikken. Det sker på et tidspunkt, hvor hendes parti skraber bunden i meningsmålingerne. Vi får en analyse af den svenske journalist Staffan Dahllöf. Hvordan blev Inger Støjberg til den både omstridte, men også sine steder populære, Venstre-politiker, som hun er i dag. Det givet de to forfattere Andreas Karker og Martin Hjort et bud på i en ny bog sidst i 2. time.

Ugen der gik i dansk politik, regeringsdannelse og Ugens Fidusbamse (1)  

Liberal Alliance og de konservative er tilsyneladende på vej i regering med Venstre. Er det en god idé? Det diskuterer vi i 1. time med et ”all female panel”, nemlig Anna Libak, Berlingske, tidligere LA-pressechef Amalie Lyhne og Pernille Weiss Terkildsen, der er konservativ folketingskandidat.

Slaget om Mosul, ny tysk præsident samt Trump og Asien (2)  

Den af IS besatte irakiske storby Mosul er under belejring fra de irakiske sikkerhedstyrker. Fotograf Jan Grarup er netop vendt hjem efter en reportagerejse, hvor han har været i frontlinjen tæt på de hårde kampe, der lige nu pågår, og hvor også de civile betaler prisen for IS’ nådesløse kamp.
Tysklands næste præsident bliver en socialdemokrat. Og Merkel genopstiller siger fremtrædende CDU-politiker. Was ist los? Vi spørger Siegfried Matlok.
Donald Trump mener at kineserne fører en unfair konkurrence mod amerikansk produktionsvirksomheder i USA. Nu svarer kineserne igen. Filippinerne har fået deres egen udgave af Trump som præsident, der er mindst lige så uberegnelig. Han er i gang med at indlede et samarbejde med Kina selv om USA ganske længe har haft et økonomisk og politisk samarbejde med Filippinerne. Vi spørger Asien-ekspert Flemming Ytzen.

Henrik Sass, feministisk snerydning, finanslovsforhandlinger og værdikanon (1)  

Kulturminister Bertel Haarder beder danskerne stemme om 20 forslag til en ny værdikanon. Giver øvelsen mening? En finanslov og andre aftaler er muligvis på trapperne. Og så går det ikke så godt med den feministiske snerydning i Stockholm.
Det går strygende for S i meningsmålingerne for tiden. Og uden at man hører så meget om, hvad Socialdemokratiet mener. Vi spørger partiets gruppeformand og chefforhandler Henrik Sass Larsen.

Elitens partier, ny tysk flygtningepolitik? Trump og international...  

Tysklands indenrigsminister Thomas de Maizière har foreslået at sejle bådflygtninge i Middelhavet tilbage til Nordafrika, hvorfra de kan søge om asyl i EU. Vi spørger Tysklandskender Siegfried Matlok om, hvad der ligger i forslaget? Hvilket parti udgør den politiske elite i Danmark? I en YOUGOV-meningsmåling bragt i Kristeligt Dagblad for nylig har 12 procent svaret at det gør de radikale, 9 pct. svarer DF og hele 31 pct. peger på Venstre. Vi taler med MF Ida Auken (RV) og MF Holger K. Nielsen (SF) om den politiske elite, som nogen mener fik en næsestyver med Hillary Clintons valgnederlag til Donald Trump. Er verden blevet mere usikker med præsident Trump ved roret? Vi spørger Centerleder ved Center for Militære studier ved Københavns Universitet Henrik Breitenbauch.

Hvilken udenrigspolitik skal vi føre overfor Præsident Trump? (1)  

Vi skal vænne os til at sige ”Præsident Trump”. Hvad betyder det for dansk udenrigspolitik? Vi spørger udenrigsordførerne Michael Aastrup Jensen (V) og Nick Hækkerup (S). ”Det er blandt yngre liberalister blevet fashionabelt at hævde individets frihed ud i ekstremerne, at afvise betydningen af at være en del af det danske kulturelle fællesskab, og i stedet fokusere på de bidrag til den økonomiske vækst i samfundet, som den enkelte tegner sig for.” Sådan skrev folketingskandidat Nikolaj Bøgh (K) for nyligt i Berlingske. Det diskuterer vi med ham og en yngre liberalist Alex Vanopslagh fra Liberal Alliance

Vælgervandringer, Colorado og Alternativets finanslovsforslag (2)  

En tredjedel af vælgerne har tænkt sig at ændre deres stemme fra det parti, de stemte på ved Folketingsvalget for halvandet år siden. Det viser en ny undersøgelse. Vi taler med professor Kasper Møller Hansen fra Institut for Samfundsfag, Københavns Universitet, der står bag undersøgelsen. Cordua har været i Colorado og studeret den amerikanske delstats erfaringer med produktion, handel og forbrug med cannabisprodukter. Og så er delstaten også en stat, som Donald Trump helst skal vinde for at kunne blive USA's præsident. Det bliver dog svært. Hør hvorfor. Alternativet har fremlagt et finanslovforslag, der sætter afgifterne op på alkohol, cigaretter og kød og meget andet. Det diskuterer vi med finansordfører Josephine Fock og Henrik Dahl, Liberal Alliance.

Blå bloks forhandlinger, Fidusbamse og debat om handelsaftalen TTIP (1)  

Langt om længe er der pludselig kommet gang i forhandlingerne hos blå blok. Det krævede dog, at regeringen udskød sin helhedsplan. Men hvad nu med LAs ultimatum om topskattelettelser? Hvor langt er vi fra sammenbruddet i blå blok? Det diskuterer vi med BTs kommentator Søs Marie Serup. EU's handelsaftalen med Canada kom akkurat i hus med møje og besvær. En ny handelsaftale TTIP med USA har der længe været ballade om. Hvorfor er handelsaftaler gode – hvis de altså er gode? Det diskuterer vi med liberal økonom Niels Westy og politisk rådgiver Jan Søndergaard fra Greenpeace.

2. del af reportagetur til Estland og Finland (2)  

I anden del af Cordua & Stenos reportagetur tager vi i programmets 2. time lytterne med til Estland, der fik sin frihed for 25 år siden. Landet er stadig begejstret for både EU og Nato og på enkelte områder er landet også langt foran Danmark. Estlands led også hårdt under 2. Verdenskrig, hvor man har meget svært ved at se Sovjet som befriere for Nazityskland. Mange estere kæmpede i tysk uniform – i øvrigt med en hel del danskere. Vi taler med Danmarks ambassadør i Tallinn, Søren Kelstrup om det moderne Estland og de sikkerhedspolitiske udfordringer Putins politik giver landet og partnerlandene i Nato. Vi spørger også den estiske forfatter Silvi Teesalu, der som barn blev deporteret til Sibirien, og voksede op som som estisk sovjetborger om, hvordan man tackler det store russisktalende mindretal i det baltiske. Både ambassadøren og Teesalu er faktisk begge optimister på landets vegne mht. at integrere de yngre russisktalende.

Kvotesystemet til universitetsudannelser favoriserer akademikerbørn (1)  

Stik imod hensigten, så er det børn fra hjem med klaver og akademiske traditioner, der slipper ind på de højere læreanstalter via kvote 2 ordningen, hvor andet end de rå karakterer tæller med. Pæne karakterer er omvendt nok for mønsterbryderne fra de ikke boglige hjem typisk, der får adgang som studerende via kvote 1. Det viser en ny undersøgelse. Hvordan kan det være? Er mønsterbrydere flittige stræbere, mens akademikerbørnene samler point? Vi spørger seniorforsker ved SFI, Jens Peter Thomsen, der står bag undersøgelsen. Kvote 2 systemet favoriserer tilsyneladende de forkerte. Måske var det noget for rød blok at ændre, og hvad mener Alternativet? Skal vi fortsætte med at favorisere det kulturelle borgerskabs børns adgang til uddannelsessystemet? Vi spørger partiets uddannelsesordfører Carolina Magdalene Maier, der er gæst sidst i 1. time. Medvært Jarl Cordua er i Colorado, USA, og derfor er Berlingskes udlandsredaktør og blogger, Anna Libak gæstevært og hjælper med at udpege ugens fidusbamsemodtager.

Cordua & Steno på reportagetur til Finland og Estland del 1 (2)  

Finland er en velfærdsstat i vækstkrise, der vil forenkle de mange indviklede velfærdsydelser med et borgerlønsforsøg. Vi taler med danske Henrik Serup Christensen, forsker i politiske bevægelser ved universitetet i Turku/Åbo bl.a. om hvordan det går med en liberal statsminister uden politisk erfaring, der leder en regering med deltagelse af det populistiske parti ”Sande-finnerne. Og så besøger vi Port Kunda, en by i Estland med særlige stærke relationer til Danmark tilbage i tiden før og under 2. verdenskrig.

Messerschmidt-skandalen, kommunalreform ligner en fiasko og kontanthjælpen er...  

Messerschmidt-skandalen om EU-penge, der ikke er blevet brugt efter formålet, udvikler sig hele tiden og truer nu DF-ledelsen og gnaver i Kristian Thulesen Dahls troværdighed. Det er næppe det bedste tidspunkt for DF, hvis det ender med et valg. Vi analyserer situationen i ugens udgave 1. time af Cordua & Steno kl. 10.05 på Radio24syv.

Hvad fik vi egentlig ud af Lars Løkkes kommunalreform fra 2007, hvor 275 kommuner blev til 98? Det har Cepos’ forskningschef Henrik Christoffersen analyseret og hans resultat er nedslående: Højere lokale skatter, færre varme hænder og flere højtlønnede i kommunernes administration. Og den rationaliseringsgevinst som var målet med reformen, er svær at få øje på. Christoffersen er gæst.

Kontanthjælpen er blevet en skraldespand for syge og kontanthjælpsmodtagerne svigtes af blå fløj – men mest af rød, som er optaget af at ophæve kontanthjælpsloftet i stedet for at gøre noget ved de mange, som har andre udfordringer end ledighed. Det skrev socialrådgiver Marianne Stein i en kronik i ugens løb i Politiken. Det diskuterer vi med Stein og formanden for social og indenrigsudvalget Troels Ravn MF(S) og medlem af samme udvalg Jakob Engel-Schmidt MF (V).

Mikkel Vedby om Aleppo, Søren Riishøj om pressefrihed i Ungarn og Kaare R....  

Rædslerne i den syriske storby Aleppo udstiller verdenssamfundets magtesløshed overfor det syriske styres og deres allierede Ruslands brutale fremfærd med bombninger, der intet hensyn tager til de civile. Vi får en analyse af professor Mikkel Vedby Rasmussen fra institut for Statskundskab.

I Ungarn er landets sidste store oppositionsavis, der er kritisk overfor regeringschef Viktor Orban på vej mod lukning. Er pressefriheden i EU-landet Ungarn truet? Vi spørger Østeuropa-kender Søren Riishøj.

Den politiske Danmarkshistories største politiske skandale er nærmest uden sammenligning justitsminister P.A. Albertis fald i 1908. Da ministeren meldte sig selv til politiet kom det frem, at han som formand bl.a. for en sparekasse over 15-20 år havde svindlet for et beløb, der dengang svarede til en fjerdedel af statens budget på ét år. Siden dengang har ingen minister kunnet drive erhvervsvirksomhed samtidig med sin ministergerning. Vi taler med Kaare R. Skou om Alberti i anledningen af udgivelsen ”Magtens Forblændelse”.

Debat om "betinget samtykke" ved organdonation og diskussion om PET-bogen med...  

Sundhedsminister Sophie Løhde vil høre Etisk Råd om der skal indføres en regel om, at organdonation for 18 årige og kommende årgange skal ske automatisk medmindre, at man fravælger at være organdonor. Det kaldes ”betinget samtykke” og praktiseres siden 2012 i Wales. Det er nødvendigt, da Danmark mangler organdonorer og sidste år døde 27 på venteliste. Debat mellem Karin Riis- Jørgensen fra foreningen 7Liv, der er positive overfor forslaget og en ikke helt afklaret skeptiker, medlem af Etisk Råd Bolette Marie Kjær Jørgensen.

”Syv år for PET” er titlen på ugens mest omtalte bog med den tidligere PET-chef Jakob Scharff som central kilde. Bogen er udgivet af Peoples Press, og fik et nu ophævet fogedforbud på halsen af Københavns Byret, der skete på baggrund af bogens bagsidetekst Forlagets kreative direktør Jakob Kvist nægtede nemlig oprindeligt at udlevere bogen til PET, da vi ikke har ”forhåndscensur” her i landet.

Analyse af Mays Brexit, "bevar barndommen" og Peter Øvig om BZ (2)  

Den britiske konservative premierminister Teresa May har netop meddelt at briterne til marts næste år sætter processen i gang for Storbritanniens udtrædelse af EU. Vi får en analyse af Maja Huger Rasmussen analytiker fra Tænketanken Europa.

Finn Korsaa er psykolog og parterapeut og kritisk overfor den pædagogik, der fordrer, at barnet skal beskyttes mod livets realiteter. Disse bestræbelser har allerede haft betydelig succes, som det fremgår af ADHD-epidemien og en ny diagnose tegner sig i form af særligt sensitive børn

Bestsellerforfatter og journalist Peter Øvig Knudsen er aktuel med en bog, der giver et historisk tilbageblik på den københavnske BZ-bevægelse, der i 1980’erne i perioder udkæmpede hårde gadekampe og slagsmål med politiets uropatrulje om kontrollen over de besatte huse. Imidlertid har det ikke været en nem sag for Øvig, at få de gamle BZ’ere til at medvirke som kilder. Og det er der en række grunde til, fremgår det af bogen.

Politisk analyse, Ugens Fidusbamse og Ungdommens åbningsdebat (1)  

Torsdag er der åbningsdebat i Folketinget. Men hvad mener fremtidens politikere om Lars Løkkes åbningstale? Vi spørger Lucas Hultgren Landsformand for DFU- Dansk Folkepartis Ungdom, Lasse Quvang Rasmussen, forbundsformand for DSU Danmarks Socialdemokratiske Ungdom og Chris Preuss, landsformand for Venstres Ungdom.

Livet i det tidligere DDR og Matlok om Tysklands finansminister Schaüble (2)  

I 2. time har vi traditionen tro Cordua & Stenos årlige ”Tysktime”, hvor vi i anledningen af Tysklands genforeningsdag 3. oktober sætter spot på vores store naboland.

Vi får besøg af Petra Grønlund, som blev født og voksede op i det tidligere DDR, som hun dog flyttede fra, da hun blev dansk gift. Vi ser tilbage med Petra Grønlund på, hvad der var godt og skidt i arbejder- og bondestaten.

Wolfgang Schäuble er Tysklands magtfulde finansminister siden 2009. Hans betydning for europæisk politik kan næppe overvurderes. Tysk økonomi er motoren i europæisk økonomi og det er tysk lavinflationspolitik, der slår takten i Euro-samarbejdet. Og det er altså en 74-årig kørestolsbruger, som vogter over denne politik. I en samtale med Siegfried Matlok, tidligere chefredaktør på Der Nordschleswiger tegner vi et portræt af Schäuble.

Hvad har Nye Borgerlige til vælgerne, som DF ikke i forvejen tilbyder? (1)  

Et nyt parti kommer på stemmesedlen ved næste valg. Hvad er det , Nye Borgerlige kan tilbyde vælgerne politisk, som ikke allerede findes på DFs varehylder? Det diskuterer vi med Nye Borgerliges formand Pernille Vermund og DFs Marie Krarup.

0:00/0:00
Video player is in betaClose