Cordua & Steno

Cordua & Steno

Denmark

Bloggeren Cordua er blå: Han repæsenterer politik og økonomi. Musikeren og forfatteren Steno er aubergine: Han repræsenterer kultur, dannelse og følelser. Cordua & Steno får aktuelle gæster i studiet for at diskutere tidens politiske problemstillinger og til forskel for alt mulig andet radio, så vil værterne ikke holde sig tilbage med at delagtiggøre lytterne i egne synspunkter Cordua & Steno udlægger ugens store og små begivenheder set med en borgerlig optik. Programmet er interaktivt, idet lytterne kan deltage via e-mail og Facebook og give d'herrer Cordua & Steno svar på tiltale.

Episodes

Østrig kræver ny EU-asylpolitik, kan tonen i udlændingepolitik føre til...  

Den østrigske regering, der ledes af en socialdemokrat, foreslår nu en årlig kvote for asylansøgere til EU, og et stop for asylbehandling på europæisk jord. Regeringen søger tilsyneladende en konfrontation med EU-Kommissionen om dette spørgsmål. Samtidig opfordrer regeringen EU til at afbryde optagelsesforhandlingerne med Tyrkiet i kølvandet på den politiske udvikling i landet. Vi taler med journalist Flemming Emil Hansen, der er med på en telefon fra Wien. En rapport fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) advarer ifølge Information om, at den skærpede tone i udlændingedebatten, og det at debatten nu fremstilles som afgørende for samfundets overlevelse, kan inspirere enkeltpersoner til at gribe til vold. Vi får Jakob Peter Witt til at uddybe sagen. Russerne opstiller nu de såkaldte ”Iskander”-missiler ved Kaliningrad-enklaven, hvilket ses som et sikkert tegn på Ruslands oprustning og en øget trussel mod Vesten. Men er det en rimelig analyse, og hvad bliver Natos reaktion? Samtidig raser debatten om russisk cyberkrigsførelse både i forhold til USA, men også i forhold til andre lande blandt andet Danmark, hvor FE hævder at ”fremmede magter” i stigende grad forsøger at hacke sig ind i centrale dele af vores infrastruktur mv. Det taler vi om med forsker Henrik Breitenbauch, der er leder af center for militære studier ved Københavns Universitet.

Den kyniske liberalismes menneskesyn, Fuglede om Trump er i lommen på...  

”Noget af det værste ved den mest kyniske liberalismes menneskesyn er, at det decideret afstumpede individ hyldes igen og igen.” Og: ”Når erhvervslivet averterer efter liberalismens bødler, så er det det, man skal bruge: Folk, der kan eksekvere umenneskelige handlinger – men uden at vise menneskelige følelser.” Sådan skrev den erklærede konservative forfatter Kristian Ditlev Jensen forleden i Berlingske om liberalismen. Er det en rimelig fremstilling af liberalismens menneskesyn? Og hvad kan konservatismen og liberalismen egentlig være enige om? Vi spørger den konservative folketingskandidat m.m. Nikolaj Bøgh og Otto Brøns-Petersen, som til daglig er analysechef i den borgerlig-liberale tænketank Cepos. Har Trump konspireret med Putin i mere end fem år? Har russerne en klemme på USA's kommende præsident med diverse eskapader og har de parter konspireret? Det hævder ubekræftede oplysninger, som igen har sat sindene i kog omkring den stærkt kontroversielle Trump. USA-ekspert Mads Fuglede fra ”Kampagnesporet” kommer i studiet og hjælper os med at rede trådene ud. Vi uddeler også Ugens Fidusbamse til en værdig modtager.

Hvem var det mest synd for i 2016, Fordelene ved Trump, Peter Viggo Jakobsen...  

Hvem var det egentlig mest synd for i 2016? Den liberale skribent Alex Vanopschlag har lavet en top fem over dem, som vi bør ynke mest i det forgangne år.

Vi bør give Donald Trump en chance, mener MF og udenrigsordfører for De Konservative Naser Khader, som ellers mente at det var en katastrofe, da Trump vandt valget. Hør hvad der er ”upsiden” ved Trump som USA's præsident.

Vi taler hele tiden om krigen i Syrien og Irak, men faktisk overser vi en mængde andre rædselsfulde væbnede konflikter. Dem taler vi om med Peter Viggo Jakobsen, der er lektor ved Institut for Strategi, Forsvarsakademiet.

Ugens Fidusbamse

Lykkelandet Schweiz, 6 ud af 10 danskere er en underskudsforretning (1)  

Schweiz er blevet lykkelandet for mange liberale, hvor det flyder med mælk, honning, høj offentlig service, lav skat og i al fald på papiret uafhængighed af EU. Nu har DFs Alex Ahrendtsen MF også opdaget herlighederne ved Schweiz efter et selvvalgt og selvfinansieret uddannelsesforløb på tre måneder i landet. Ahrendtsen er gæst i studiet.

Seks ud af ti danskere over 18 år er ikke en overskudsforretning set med det offentliges briller. Så mange trækker på de offentlige mere end de betaler i skat, viser en opgørelse som den borgerligt-liberale tænketank Cepos har lavet. Vi tager debatten med økonomerne Mads Lundby Hansen fra Cepos og Erik Bjørsted fra AE-rådet.

Peter AG om politik og Griffenfeld (2)  

Vi lægger ud med at tale med Gnags-forsanger Peter A.G. Nielsen og spørger ind til hvilke tanker han gør sig om politik? Dernæst tager vi med
lektor Sebastian Olden-Jørgensen fra Saxo-Instituttet ved Københavns Universitet tilbage til dansk politik som det gik for sig i enevældens første tid. Peder Schumacher Griffenfeld var datidens lysende stjerne. Han skrev kongeloven fra 1665, som stadig er i brug, og blev undervejs dansk rigskansler. Men en dag overspillede han sine kort og gik bag kongen i storpolitikken, og det blev fatalt.

Grækenland og Året der Gak (1)  

Grækenland og navnlig landets permanente økonomiske krise, hvor den venstreorienterede Syriza-regering konstant stod i Bruxelles med hatten i hånden var det store samtaleemne i Europa. Hvordan går det egentlig Enhedslistens nye ledestjerne premierminister Alexis Tsipras og hans land her halvandet år efter den seneste akutte krise? Vi spørger Grækenlands-eksperten lektor Mogens Pelt fra Saxo-Instituttet ved Københavns Universitet. Dernæst skal vi tale lidt om året der gak, hvor
rockpoeterne døde på stribe, Brexit truede EU-projektet og Donald Trump snød de fleste forventninger, da han blev præsident. 2016 blev et år, som mange helst vil glemme. Værterne gør sig nogle tanker om året, der snart rinder ud.

Kontanthjælpsloftet, polsk efterår og omskæring af drenge (2)  

Først i 2. time taler vi med forskningsdirektør i SFI, Torben Tranæs om effekterne af kontanthjælpsloftet, som trådte i kraft for få måneder siden. Dernæst skal vi tale om den demokratiske udvikling i nabolandet Polen, som synes at være gået i bakgear. Sådan lyder kritikken i hvert fald. Vi spørger Michael Hardenfelt, som er bosiddende i Gdansk. Sidst i 2. time tager vi debatten om retten til omskæring af drengebørn med Brian Arly Jacobsen, lektor ved institut for tværkulturelle og regionale studier på Københavns Universitet, som har fulgt debatten tæt.

Tyskland efter terroren i Berlin og debat om uddannelsesloftet (1)  

Så skete det desværre igen. Terroren høstede igen menneskeliv og sårede andre ved et julemarked i Berlin. Hvad er de politiske konsekvenser? Vi starter 1. time med en vurdering fra Berlingskes korrespondent i byen, Troels Heeger. Dernæst taler vi med uddannelsesordførerne Jakob Engel-Schmidt fra Venstre og de radikales Sofie Carsten Nielsen om det netop vedtagede uddannelsesloft, som skal forhindre at danskerne dobbeltuddanner sig.

Bismarckpris, Aleppo og anonyme jobansøgninger (2)  

Partiet Alternativet vil en mulig diskrimination til livs, når der skal besættes ledige stillinger, ved at ansøgninger fremover bliver anonyme mht. navn. Er det en god idé? Vi tager debatten mellem Carolina Magdalena Maier fra Alternativet og DFs Bent Bøgsted.

Så udløses spændingen for modtageren af dette års Bismarckpris – det uofficielle DM i realpolitik. Hvem skal have prisen? Hør med når vi afslører årets prismodtager, der blandt andet modtage et wellness-bunker-kurophold for to ved den tyske nordsøhavn Wilhelmshafen, der blev bygget netop i Otto von Bismarck og kejser Wilhelm 1s regeringstid.

Aleppo er faldet og efterfulgt af grusomme overgreb på den i forvejen hårdt prøvede civile befolkning. Hvad sker der nu? Vi får en analyse af Peter Viggo Jakobsen.

Europo-aftalen, Grønland (1)  

Alle Folketingets partier har tilsluttet sig det udkast til Europol-aftale, som regeringen er blevet tilbudt af EU-Kommissionen. Er det så en langtidsholdbar og fornuftig aftale vi er blevet stillet i udsigt? Det diskuterer vi med dansk politisk debats powerpar DFs Søren Espersen og de radikales Zenia Stampe.

Den grønlandske minister for udenrigsforhold Vittus Qujaukitsoq fra det socialdemokratiske regeringsparti Siumut er ude med riven i forhold til Danmark på forsiden af Politiken, hvor den danske regering får disse ord med på vejen: ”Arrogancen er altødelæggende for vores relationer i rigsfællesskabet” og, at Grønland er blevet snydt vedr. aftalen om basen på Thule, hvorfor der er tale om "et sammensurium af 75 års opsparet frustration og afmagt". Siden hen har Landstyreformand Kim Kielsen fra samme parti trukket i land og statsminister Lars Løkke Rasmussen står helt uforstående overfor de ”ikke særligt konstruktive” udmeldinger fra den grønlandske minister. Hvad er op og ned i den sag? Vi får en analyse af den indfødte grønlænder med danske aner, Lars Trier Mogensen, der følger grønlandsk politik.

Italien efter afstemningen, Trumps telefonopkald til Taiwan og Christina...  

Den italienske premierminister Matteo Renzi vil gå af efter det forventede nederlag ved folkeafstemningen søndag, der skulle ”effektivisere” det politiske system. Hvad sker der nu? Vi spørger Italien-kenderen, oversætteren og forfatteren Thomas Harder.

Donald Trump har talt i telefon med Taiwans præsident, og det er Kina blevet ret sure over. Hvorfor? Får det nogen langvarig betydning for forholdet mellem Kina og USA? Onsdag markerer USA 75-året for Japans angreb på Pearl Harbour, hvor præsident Obama er tilstede. Japans premierminister besøger også stedet, men først senere på måneden. Hvorfor? Vi spørger Asien-kender den mangeårige Politiken-journalist Flemming Ytzen.

Kan man være i regering og opposition på samme tid? Hvordan vil Liberal Alliance håndtere at være i regering uden at tabe partiets politiske profil på en række områder, hvor man har måttet rette ind i forhold til det fælles regeringsgrundlag, som LA er blevet enige om med Venstre og de konservative? Vi spørger Christina Egelund, der er gæst, sidst i programmet.

Det lyseblå segment, EU-kritisk Socialdemokrati (1)  

Der findes et lille lyseblåt segment af vælgere bestående af ca. otte procent af vælgerbefolkningen, der har et blødt punkt for miljø, natur og indvandrere og samtidig føler sig som borgerlige. Siden Ny Alliances kollaps har disse vælgere stort set været politisk hjemløse. Vi spørger valganalytiker Kenneth Thue Nielsen, Altinget om det lyseblå segment af ”grønne borgerlige”.

Send EU-systemet til eftersyn, begræns den fri bevægelighed, indfør mindsteløn for alle og etabler en skatteunion. Det var forslag, der kom fra S-gruppeformand Henrik Sass Larsen for nylig i en opsang til EU. Er S på vej mod at blive et EU-skeptisk parti? Vi spørger EU-ordfører for Socialdemokraterne, Peter Hummelgaard Thomsen.

Diktatorapologi, Østrig og Samuel Rachlin (2)  

Så døde Fidel Castro. Og diktatorapologi. En af de venstreorienteredes 'syv dødssynder' skrev SF’eren Leif Donsbæk på sin blog ”Frihedssocialisterne”. Vi taler med ham først i time 2. Dernæst taler vi med Christine Proksch fra Wien. Hun giver en analyse forud for det østrigske præsidentvalg på søndag. Sidst i time 2 får vi besøg af journalist og forfatter Samuel Rachlin, som i sin nye bog ”Bag Den Kolde Krigs Tåger” beretter om hvad der gennemgående karakterisede sovjetisk udenrigspolitik under den kolde krig, og måske også Putins i dag.

Privatisering, Per Stig Møller og Ugens Fidusbamse (1)  

Den nye trekløverregering lægger i regeringsgrundlaget op til yderligere privatisering af offentlig virksomhed. Vi taler med DFs René Christensen og Venstres Torsten Schack først i time 1. Dernæst taler vi med Per Stig Møller, som mener at politikerne bør lægge en politisk kurs, som fastholder sammenhængen i befolkningen, så den føler sig som ét fællesskab i stedet for at være delt op i to. Sidst i time 1 er tiden kommet til at finde en kandidat til Årets Bismarckpris. Vi gennemgår mulighederne og uddeler også Ugens Fidusbamse.

Præsidentvalg i Frankrig, svensk indvandringspolitik og ny bog om Inger...  

Frankrig er i gang med at vælge ny præsident. For nylig vandt Francois Fillon første runde af det franske centrum-højre parti Republikanernes primærvalg. Først i 2. time får vi en analyse af Pierre Collignon, tidligere chefredaktør på JP. Lederen af det svenske konservative parti Moderatarna, Anna Kinberg Batra siger, at hun har taget fejl vedr. indvandrerpolitikken. Det sker på et tidspunkt, hvor hendes parti skraber bunden i meningsmålingerne. Vi får en analyse af den svenske journalist Staffan Dahllöf. Hvordan blev Inger Støjberg til den både omstridte, men også sine steder populære, Venstre-politiker, som hun er i dag. Det givet de to forfattere Andreas Karker og Martin Hjort et bud på i en ny bog sidst i 2. time.

Ugen der gik i dansk politik, regeringsdannelse og Ugens Fidusbamse (1)  

Liberal Alliance og de konservative er tilsyneladende på vej i regering med Venstre. Er det en god idé? Det diskuterer vi i 1. time med et ”all female panel”, nemlig Anna Libak, Berlingske, tidligere LA-pressechef Amalie Lyhne og Pernille Weiss Terkildsen, der er konservativ folketingskandidat.

Slaget om Mosul, ny tysk præsident samt Trump og Asien (2)  

Den af IS besatte irakiske storby Mosul er under belejring fra de irakiske sikkerhedstyrker. Fotograf Jan Grarup er netop vendt hjem efter en reportagerejse, hvor han har været i frontlinjen tæt på de hårde kampe, der lige nu pågår, og hvor også de civile betaler prisen for IS’ nådesløse kamp.
Tysklands næste præsident bliver en socialdemokrat. Og Merkel genopstiller siger fremtrædende CDU-politiker. Was ist los? Vi spørger Siegfried Matlok.
Donald Trump mener at kineserne fører en unfair konkurrence mod amerikansk produktionsvirksomheder i USA. Nu svarer kineserne igen. Filippinerne har fået deres egen udgave af Trump som præsident, der er mindst lige så uberegnelig. Han er i gang med at indlede et samarbejde med Kina selv om USA ganske længe har haft et økonomisk og politisk samarbejde med Filippinerne. Vi spørger Asien-ekspert Flemming Ytzen.

Henrik Sass, feministisk snerydning, finanslovsforhandlinger og værdikanon (1)  

Kulturminister Bertel Haarder beder danskerne stemme om 20 forslag til en ny værdikanon. Giver øvelsen mening? En finanslov og andre aftaler er muligvis på trapperne. Og så går det ikke så godt med den feministiske snerydning i Stockholm.
Det går strygende for S i meningsmålingerne for tiden. Og uden at man hører så meget om, hvad Socialdemokratiet mener. Vi spørger partiets gruppeformand og chefforhandler Henrik Sass Larsen.

Elitens partier, ny tysk flygtningepolitik? Trump og international...  

Tysklands indenrigsminister Thomas de Maizière har foreslået at sejle bådflygtninge i Middelhavet tilbage til Nordafrika, hvorfra de kan søge om asyl i EU. Vi spørger Tysklandskender Siegfried Matlok om, hvad der ligger i forslaget? Hvilket parti udgør den politiske elite i Danmark? I en YOUGOV-meningsmåling bragt i Kristeligt Dagblad for nylig har 12 procent svaret at det gør de radikale, 9 pct. svarer DF og hele 31 pct. peger på Venstre. Vi taler med MF Ida Auken (RV) og MF Holger K. Nielsen (SF) om den politiske elite, som nogen mener fik en næsestyver med Hillary Clintons valgnederlag til Donald Trump. Er verden blevet mere usikker med præsident Trump ved roret? Vi spørger Centerleder ved Center for Militære studier ved Københavns Universitet Henrik Breitenbauch.

Hvilken udenrigspolitik skal vi føre overfor Præsident Trump? (1)  

Vi skal vænne os til at sige ”Præsident Trump”. Hvad betyder det for dansk udenrigspolitik? Vi spørger udenrigsordførerne Michael Aastrup Jensen (V) og Nick Hækkerup (S). ”Det er blandt yngre liberalister blevet fashionabelt at hævde individets frihed ud i ekstremerne, at afvise betydningen af at være en del af det danske kulturelle fællesskab, og i stedet fokusere på de bidrag til den økonomiske vækst i samfundet, som den enkelte tegner sig for.” Sådan skrev folketingskandidat Nikolaj Bøgh (K) for nyligt i Berlingske. Det diskuterer vi med ham og en yngre liberalist Alex Vanopslagh fra Liberal Alliance

0:00/0:00
Video player is in betaClose