Cordua & Steno

Cordua & Steno

Denmark

Bloggeren Cordua er blå: Han repæsenterer politik og økonomi. Musikeren og forfatteren Steno er aubergine: Han repræsenterer kultur, dannelse og følelser. Cordua & Steno får aktuelle gæster i studiet for at diskutere tidens politiske problemstillinger og til forskel for alt mulig andet radio, så vil værterne ikke holde sig tilbage med at delagtiggøre lytterne i egne synspunkter Cordua & Steno udlægger ugens store og små begivenheder set med en borgerlig optik. Programmet er interaktivt, idet lytterne kan deltage via e-mail og Facebook og give d'herrer Cordua & Steno svar på tiltale.

Episodes

Per Stig Møller i krig, tysk valgkamp og Norges valg (2)  

Radio24syvs "far" Per Stig Møller har udgivet bind 2 i sine politiske erindringer med den tolstoj'ske titel "Krig og Fred", der ikke overraskende handler om hans tid som udenrigsminister i årene 2001-2010, hvor Danmark gik i krig både i Irak og Afghanistan. Per Stig Møller er gæst i 2. time.

Nogle iagttagere mener at det tyske forbundsdagsvalg allerede er afgjort og Merkel fortsætter som kansler. Det eneste usikre er, hvilket parti de konservative i CDU/CSU skal regere med. Her bliver tyskernes valgsystem med såkaldte anden-stemmer måske afgørende. Vi spørger tidl. chefredaktør på Der Nordschleswiger Siegfried Matlok midt i 2. time.

Det norske Stortingsvalg, der finder sted på mandag, er blevet en ægte gyser. De borgerlige partier har indhentet socialdemokraternes og rød bloks forspring og blokkene står nu næsten lige. Vi får en analyse af norske Hans Geelmuyden, der i mange år har arbejdet i den nordiske public affair-branche og i dag er seniorpartner i firmaet Geelmuyden.kiese, der også har kontor i København

Uffe Elbæk og debat om Venstre (1)  

I første time snakker vi om manden bag begrebet "Den kreative klasse", der i 00'erne skulle frelse verden, Richard Florida er på vild flugt fra sine tidligere synspunkter. I stedet skabte Den kreative klasse økonomisk vækst for den øvre middelklasse og de rige, samtidig med at den skubbede de fattige og arbejderklassen ud af byerne, hævder han nu. Hvad siger en af Floridas disciple Alternativets leder Uffe Elbæk til at den tidligere ypperstepræst kritik. Er han enig i kritikken, og giver det anledning til, at Alternativets politiske kurs justeres? Elbæk er gæst i programmet.

Engang var Venstre landboernes, landbrugets, fiskernes og de selvsikre liberales parti. I dag synes Venstre kun optaget af et lille fåtals velstand. "I strukturreformen ophørte Venstre med at være landboparti, og i det populistiske og kompetencefjendske forsøg på at rette op på det er det by-Venstre, Uffe Ellemann fik etableret, stensikkert afgået ved døden," skrev Kasper Fogh fra centrum-venstre-tænketanken Cevea for nylig i Politiken. Debat mellem Fogh og Venstres politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen.

debat om særlige daginstitutioner for uvaccinerede børn og Bornholm under den...  

Hvis forældrene ikke vil vaccinere deres børn fx mod mæslinger, så må disse børn samles i særlige institutioner, så de ikke udgør en sundhedsrisiko for andre endnu uvaccinerede børn. Det foreslår både LA og Socialdemokraterne på Frederiksberg. Debat mellem Laura Lindahl MF og Rådmand for LA på Frederiksberg og Pernille Schnoor MF Alternativet.

EU's østlige medlemslande som Polen og Ungarn har fået nationalkonservative regeringer, der både udfordrer det liberale demokrati og de markedsøkonomiske principper, begge ting som i det europæiske politiske establishment betragtes som ' europæiske værdier'. I stedet strammer de to lande op over for medierne og retsvæsnet. Det blev allerede i 90’erne spået at EU's udvidelse med disse lande ville være en uklog beslutning, fordi de anderledes, de er fattigere, og de har kun få erfaringer med demokratisk valgte regeringer og med at forhandle i overnationale institutioner. Vi taler med Søren Riishøj lektor på SDU.

Det ”Hemmelige Bornholm” – Bornholmerne fortæller historier om Den Kolde Krig er en ny bog af journalist og forfatter Øjvind Kyrø i en ny bog, hvor øens placering gjorde, at befolkningen fik en række særlige oplevelser i mødet med de daværende ”østlande”.

Finanslov, lavtlønnede er globaliseringens vindere, krise hos svenske...  

Torsdag er store finanslovsdag. VLAK-regeringen byder DF op til dans bl.a. når det gælder skattelettelser. Men vil de være med og hvor langt?

Folk med lav løn og lav uddannelse er de store vindere, når det gælder globaliseringen, fremgår det af regeringens Økonomiske Redegørelse. Det er stik imod alle myterne, siger økonomiminister Simon Emil Ammitzbøll der mener tiden er kommet til at lægge oprøret mod globaliseringen i graven. Ammitzbøll er gæst i 1. time.

Svenske Moderatarna er i dyb krise. Formanden er gået af, og partiet er splittet om strategien. Vi får en analyse af Morten Rud Pedersen.

Ny Kvinfo-direktør, udviklingsminister Ulla Tørnæs og skandale i østrigsk...  

Kvinfos nye direktør hedder Henriette Laursen. Hun kritiseres nu fra flere steder for arrogant afvisning af forskning, som Google’s tidligere medarbejder James Damore bl.a. blev fyret for at henvise til, fordi denne forskning angav en biologisk forklaring på at så relativt få kvinder arbejder med teknologisk udvikling. I lyttere kan stille spørgsmål til Henriette Laursen. Hvad vil hun i øvrigt med det kriseramte Kvinfo, hvis tilskud kulturministeren i øvrigt netop har besluttet at halvere med 3,4 millioner kr?

Fhv. udviklingsarbejder, Niels Brøndum Lauritsen mente i sidste ug, at tiden var inde til at stoppe al hjælp til f.eks Kenya på grund af at pengene går i de forkerte lommer. Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) svarer på kritikken.

De østrigske socialdemokrater er røget ind i modvind efter at deres israelske spindoktor, som skulle have hjulpet dem i den forestående valgkamp, er blevet fængslet i Israel mistænkt for skatteunddragelse, bestikkelse og pengevask i Afrika. I forvejen er de bagud i meningsmålingerne forhold til den konservative kanslerkandidat. Vi taler om sagen med Christine Proksch fra Wien.

Masser af plads til skattelettelser og debat om de radikale og integrationen (1)  

Der er masser af penge i statskassen til, at regeringen og DF kan give skattelettelser i forbindelse med finanslovsforhandlingerne. Det mener Børsens lederskribent Lisbet Høge Jensen, der er gæst kl. 10.05 i Cordua & Steno torsdag.

I forbindelse med bandekonflikten på Nørrebro så må De Radikale må efterhånden føle, at jorden brænder under den nuværende integrationsindsats, og alligevel griber de fat i den første og mest belejlige bortforklaring og skyder skylden på de borgerlige og DF, mener SF’eren Halime Oguz i en klumme i ugens løb i Berlingske. Hun debatterer med Radikal Ungdoms nyvalgte landsformand Sigrid Friis på baggrund af Halime Oguz' klumme.

Det nye tyske højre, det lave niveau på filosofi-studiet og kritik af...  

Det nye tyske højre” er en ny bog af Weekendavisens Tysklands korrespondent Jesper Vind, der beskriver fremkomsten af bl.a. partiet AfD, der står til at komme i forbundsdagen for første gang, men også af en række intellektuelle, der er eksponenter for en ny levedygtig tysk højrebevægelse post-holocaust.

Mia Amalie Holstein, der er velfærdspolitisk chef i den borgerlige-liberale tænketank Cepos, skrev forleden i Børsen at hun var rystet over det lave niveau, da hun læste filosofi på Københavns Universitet. Humanisterne er dem, der forbereder sig mindst og det svært at dumpe på studiet hævder hun, der foruden en grad i filosofi også er økonom.
Vi tager debatten med hende og professor Klemens Kappel fra institut for medier, erkendelse og formidling ved Københavns Universitet, der står for filosofi-uddannelsen.

Niels Brøndum Lauritsen var udviklingsarbejder i 40 år. For et par år siden gik han på pension og ser tilbage på sin tid. Han mener, at donorlandene stiller alt for få krav til modtagerlandene, hvor alt for mange penge ender i de forkerte lommer. Mød ham sidst i udsendelsen.

Det nye tyske højre, det lave niveau på filosofi-studiet og kritik af...  

Alternativet skifter nu om på de ledende pladser. Carolina Magdalena Maier er ny politisk ordfører for partiet, og hun er gæst i 1. time i Cordua & Steno.

De konservatives Naser Khader vil lovgive om at unge under 18 år ikke kan skifte religion uden deres forældres samtykke. Det følger af sager, hvor unge teenagere uden forældrenes viden er konverteret til islam. Men det forslag er signalpolitik, hvor formålet er at mistænkeliggøre visse religiøse grupper, mener Mogens Mogensen, der er formand for Folkekirkens mellemkirkelige råd.

Politisk Danmarkshistorie om Niels Neergaard og Grundlovens muligheder for at...  

Venstremanden Niels Neergaard var en redelig mand, der holdt sig klar af Alberti-skandalen. Derfor var der ikke andre Venstremand, der kunne blive konseilpræsident som statsministerposten hed dengang, da sagen væltede I.C. Christensens regering i 1908. Neergaard holdt sig i politik i mere end 40 år, og blev igen regeringsleder som statsminister i 1920. Vi taler med Folketingets tidligere bibliotekar, historiker og forfatter Kristian Hvidt.

Mange har læst Grundloven, men de færreste har forstået den. Vi taler med Højesteretsdommer Jens Peter Christensen om de første fire paragraffer i Grundloven, der på det nærmeste gør det umuligt at afskaffe monarkiet, men til gengæld rummer mulighed for at afskaffe folkekirken, når eller hvis medlemstallet glider under 50 pct. af befolkningen. Hør med, når Torben og jeg stiller alle de ”dumme spørgsmål” til højesteretsdommeren.

Søs Marie Serup om den politiske sæson, tysk accept af russisk annektering af...  

En ny politisk sæson står for døren, der indledes med partiernes sommergruppemøder i denne uge. Hvad kommer der til at ske i efteråret? Lader DF LA få deres skattelettelser? Får Løkke styr på balladen og oprøret i Venstre? Bliver det bedre efter et evt. tabt kommunalvalg? Og skyderierne i København - hvad vil regeringen gøre ved det? I Torben Stenos fravær, så har Cordua inviteret BTs politiske kommentator Søs Marie Serup i studiet til en snak om det og måske får vi uddelt Ugens Fidusbamse.

Flere tyske politiske partier mener, at man skal opgive modstanden mod Ruslands annektering af Krim blandt andet det liberale parti FDPs leder Christian Lindner, som måske bliver Tysklands nye udenrigsminister efter forbundsdagsvalget i september, som de borgerlige står til at vinde. Vi får en analyse af Berlingskes korrespondent i Berlin, Troels Heeger midt i 1. time.

I løbet af sommeren er det gået fra ondt til værre i det uroplagede land Venezuela, hvor folk sulter og er begyndt at flygte ud af landet, mens landets præsident Maduro efter et valg, som oppositionen boykottede, tiltager sig yderligere magt. Er vi nærmere en borgerkrig? Og kan udlandet forhindre det? Hvad gør militæret? Vi spørger Sydamerikakender Niels Westy sidst i 1. time.

Albansk valg, politisk korrekthed i Sverige og Årets Sommerfidusbamse (2)  

Som lovet skal vi have en analyse af det nys overstående albanske valg. Det får vi af Danmarks ambassadør i Albanien, Mads Sandau-Jensen, der er med på en telefon fra Tirana først i 2. time.

Danske Robert Zola Christensen er forsker ved Lunds Universitet. Han siger at i Danmark er det pinligt at være politisk korrekt, mens det i Sverige er det lige omvendt. I hvert fald i den akademiske verden. Zola Christensen er gæst i studiet og taler om sine oplevelser.

Inden programmet går på sommerferie får vi besøg af TV2s Peter Lautrup-Larsen, der i år har fået æren suverænt at uddele Årets Sommerfidusbamse til en politiker, som han synes, har gjort det enestående godt i den forløbne sæson. Vi evaluerer undervejs den politiske sæson før sommerferien.

Borgerlig Støjberg-kritik, S-flygtningeforslag og statslån vs. realkredit (1)  

Det er ikke alle borgerlige, der er overbevist om, at sagen om udlændinge og integrationsminister Inger Støjberg er fuldt belyst. Vi taler med folketingskandidat Pernille Weiss (K), der forleden til Politiken sagde om Støjberg-sagen: "Uanset om vi sidder i regering med Venstre, og uanset om vi har en regering på Dansk Folkepartis nåde, så må det aspekt aldrig veje tungere end at overholde loven."

Med et nyt udspil vil Socialdemokratiet gøre radikalt op med EUs asylpolitik og sende migranter og flygtninge, som ankommer til Italien og andre steder, retur til store EU-drevne lejre i afrikanske lande, skriver Politiken onsdag. Hvordan skal det ske i praksis? Vi spørger EU-ordfører Peter Hummelgaard Thomsen (S).

Den borgerlige regering med den tidligere 180grader redaktør transport og boligminister Ole Birk Olesen i spidsen vil finansiere støttet byggeri og renovering af almene boliger med statslån frem for realkreditlån, som hidtil. Omlægning vil spare staten for en masse penge, hedder det. Men er det ikke opgavetyveri? Skal staten drive realkredit eller bank? Og ender regningen for de sparede penge hos staten ikke bare i sidste ende hos realkreditkunderne? Vi taler med en af kritikerne Otto Brøns-Petersen fra den borgerlig-liberale tænketank Cepos sidst i 1. time.

Debat om klimaaftalen efter Trump mellem Otto Brøns, Cepos og Ida Auken (2)  

Trump dumpede Paris-aftalen. Måske er det en anledning til at forbedre aftalen og for eksempel i stedet droppe bureaukratiet og subsidierne til grønne energikilder. Man kunne fx i stedet indføre en afgift ens for alle på pr. tons udledet CO2, som nogle republikanere har foreslået? Debat mellem Otto Brøns-Petersen, Cepos og Ida Auken, MF for de radikale. Nu står verden ikke længere. Selveste David Trads har i en klumme på Altinget.dk forelsket sig i en venstremand. Han tror nu, at skatteminister Karsten Lauritzen bliver Venstres næste statsminister. Hvad siger Cordua dog til det?

Aske Munck om Macron og Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (1)  

Så fik den nye franske præsident Emmanuel Macron sit absolutte flertal i Nationalforsamlingen. Vil han nu lave danske arbejdsmarkedsreformer? Vi spørger Weekendavisens korrespondent i Paris, Aske Munck. Alt tyder på at forsvarsbudgettet skal stige, når de politiske partier har forhandlet en aftale på plads til efteråret. Hvordan ser Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen på de nye trusler, og hvad Danmark skal gøre for at dæmme op for dem? Hjort er i studiet.

Live fra Folkemødet: Ny europæisk alliance ALL, Hvad laver de mindre...  

I 2. time får vi besøg af adm. direktør Karsten Dybvad fra Dansk Industri, som vil berette om en ny europæisk alliance ALL, der omfatter en række virksomheder, ngo’er og interesseorganisationer. Alliancen vil forsøge at »revitalisere den europæiske dialog og det europæiske samarbejde«, fordi selve EU-projektet lider under manglende folkelig opbakning.

Hvad laver de mindre organisationer på Folkemødet? Vi får besøg af Ea Dal fra Dansk Kirke i Sydslesvig og direktør Jacob Hartvig Simonsen fra Dansk Affaldsforening til, en samtale om, hvorfor de er på Folkemødet, og hvad de håber på at få ud af det?

Sidst, men ikke mindst skal vi uddele Ugens Fidusbamse til en værdig modtager.

Live fra Folkemødet: Folkemødets formand, Lundbeckfonden, Landbrug &...  

Sidste år blev Michael Valentin formand for den nye organisation, der i år for første gang arrangerer Folkemødet. Vi taler med ham de ændringer, det har affødt på årets udgave af Folkemødet. Hvordan sikrer man, at det ikke bliver de store interessenter, der løber med al opmærksomheden, så der ikke bliver plads til de små? Vi taler med Folkemødets formand.

Vi taler med en række foreninger, der er med på årets Folkemøde. Det er blandt andet Lundbeckfonden, der har satset stort i år. Landbrug & Fødevarer har været med alle årene med et stort set-up. Hvad har de lavet om? En tredje organisation Finansrådet har til gengæld neddroslet aktiviteterne til halve i år. Hvorfor?

Vi har også spurgt nogle aktive deltagere om deres indtryk af årets Folkemøde. Det er blandt andet Anna Libak fra Berlingske.

Festivalen for den politiske sang (2)  

For sjette år i træk er Cordua & Steno stolte over, at præsentere årets udgave af Festivalen for den Politiske Sang, hvor folketingspolitikere og de to værter hver præsenter et stykke politisk musik, som de øvrige derefter kommenterer. I år et stærkt hold med Christina Egelund, Liberal Alliance, Karsten Hønge, SF og Alex Arhrendtsen fra Dansk Folkeparti. Det er i programmets 2. time.

SKAT, Oprust Bornholm (1)  

Regeringen deler SKAT op og sender nogle af stykkerne afsted til provinsen. Vil det løse problemerne. Henrik Sass vil nedlægge partierne og i stedet lade dem genopstå som kampagneorganisationerne. Vi taler om det hele, når vi skal uddele Ugens Fidusbamse fra kl. 10.05 torsdag på Radio24syv. Hele det politiske cirkus drager i disse dage til Allinge på Bornholm, og der bliver passet godt på deltagerne. Men hvad nu hvis Rusland i en krise i Baltikum ved et kup får held til at sætte sig på den reelt uforsvarede ø Bornholm og her straks opstiller nogle af de typer missilsystemer, der nu står i Kaliningrad? Ja så er Nato reelt skakmat. Forebyggelsen af kup i tilfælde af en Baltikum-krise kræver, at forsvaret af øen hurtigt genopbygges med moderne slagkraftige og afbalancerede hærstyrker, skriver Brigadegeneral Michael H. Clemmesen i en kronik tirsdag i Jyllandsposten.

Ballade om Qatar, De lærdes tyranni, Mays fejlslagne valgstrategi (2)  

Saudi-Arabien og de lande, landet støtter økonomisk og politisk er blevet vrede på et andet stenrigt og politisk ambitiøst land på den arabiske halvø Qatar. "Man-babyen" i Det Hvide Hus har også blandet sig og taget æren for balladen, men har muligvis overset, at Qatar huser USA's største militære base i området. Vi får seniorforsker fra DIIS, Helle Malmvig til at forklare os, hvad striden i den arabiske verden handler om, og hvad det kan få af mulige konsekvenser for den politiske stabilitet i Mellemøsten?

MF(S) Kaare Dybvad angriber i sin nye bog "De lærdes tyranni" akademikerne og den kreative klasse. Hvad har de nu gjort? Debat mellem Dybvad og Lisa Herold Ferbing, formand for DJØF, der altså ikke er synonym med "Mordor", men er fagforeningen for jurister, økonomer mv.

Valgsejren lå på den flade, for den nye britiske konservative premierminister Theresa May, da hun udskrev valget. Nu viser målingerne, at valget i morgen ser meget mere lige ud end hidtil spået. Hvad i alverden er gået galt i Mays valgkamp? Vi får en analyse af Astrid Rasch. Hun er Ph.d. og ekspert i britiske forhold og politik samt ekstern lektor ved Instituttet for Engelsk, Germansk og Romansk på Københavns Universitet.

Forsvarets ønskeseddel, Rumænske gæster (1)  

Landets hovedstad plages af tilrejsende fra udlandet som tager ophold i byens gader og parker, hvor man tigger og foretager sig andre ting, der skaber utryghed og uorden for landets borgere. Mange af disse mennesker tilhører en befolkningsgruppe, som historisk har været forfulgt i århundreder og nazisterne forsøgte at udrydde dem. De kalder sig selv for roma, mens vi i gamle dage kaldte dem for sigøjnere. Men hvordan diskuterer vi problemerne og brugbare løsninger uden at vi lægger et forfulgt folk for had? Det taler vi om med Venstres Marcus Knuth og den liberale debattør Rasmus Brøgger.

Trump vil have NATO-landene til at bidrage mere til det fælles forsvar. Vladimir Putin og hans ekspansionspolitik og trusler giver argumentet endnu mere tyngde. Såfremt, at der bliver enighed om, at vi skal bruge flere penge på forsvaret. Hvad skal de så bruges til? Vi spørger forsvarsordførerne Carsten Bach fra Liberal Alliance og Socialdemokratiets Henrik Dam Kristensen.

0:00/0:00
Video player is in betaClose