Cordua & Steno

Cordua & Steno

Denmark

Bloggeren Cordua er blå: Han repæsenterer politik og økonomi. Musikeren og forfatteren Steno er aubergine: Han repræsenterer kultur, dannelse og følelser. Cordua & Steno får aktuelle gæster i studiet for at diskutere tidens politiske problemstillinger og til forskel for alt mulig andet radio, så vil værterne ikke holde sig tilbage med at delagtiggøre lytterne i egne synspunkter Cordua & Steno udlægger ugens store og små begivenheder set med en borgerlig optik. Programmet er interaktivt, idet lytterne kan deltage via e-mail og Facebook og give d'herrer Cordua & Steno svar på tiltale.

Episodes

Cordua & Steno på reportagetur til Finland og Estland del 1 (2)  

Finland er en velfærdsstat i vækstkrise, der vil forenkle de mange indviklede velfærdsydelser med et borgerlønsforsøg. Vi taler med danske Henrik Serup Christensen, forsker i politiske bevægelser ved universitetet i Turku/Åbo bl.a. om hvordan det går med en liberal statsminister uden politisk erfaring, der leder en regering med deltagelse af det populistiske parti ”Sande-finnerne. Og så besøger vi Port Kunda, en by i Estland med særlige stærke relationer til Danmark tilbage i tiden før og under 2. verdenskrig.

Messerschmidt-skandalen, kommunalreform ligner en fiasko og kontanthjælpen er...  

Messerschmidt-skandalen om EU-penge, der ikke er blevet brugt efter formålet, udvikler sig hele tiden og truer nu DF-ledelsen og gnaver i Kristian Thulesen Dahls troværdighed. Det er næppe det bedste tidspunkt for DF, hvis det ender med et valg. Vi analyserer situationen i ugens udgave 1. time af Cordua & Steno kl. 10.05 på Radio24syv.

Hvad fik vi egentlig ud af Lars Løkkes kommunalreform fra 2007, hvor 275 kommuner blev til 98? Det har Cepos’ forskningschef Henrik Christoffersen analyseret og hans resultat er nedslående: Højere lokale skatter, færre varme hænder og flere højtlønnede i kommunernes administration. Og den rationaliseringsgevinst som var målet med reformen, er svær at få øje på. Christoffersen er gæst.

Kontanthjælpen er blevet en skraldespand for syge og kontanthjælpsmodtagerne svigtes af blå fløj – men mest af rød, som er optaget af at ophæve kontanthjælpsloftet i stedet for at gøre noget ved de mange, som har andre udfordringer end ledighed. Det skrev socialrådgiver Marianne Stein i en kronik i ugens løb i Politiken. Det diskuterer vi med Stein og formanden for social og indenrigsudvalget Troels Ravn MF(S) og medlem af samme udvalg Jakob Engel-Schmidt MF (V).

Mikkel Vedby om Aleppo, Søren Riishøj om pressefrihed i Ungarn og Kaare R....  

Rædslerne i den syriske storby Aleppo udstiller verdenssamfundets magtesløshed overfor det syriske styres og deres allierede Ruslands brutale fremfærd med bombninger, der intet hensyn tager til de civile. Vi får en analyse af professor Mikkel Vedby Rasmussen fra institut for Statskundskab.

I Ungarn er landets sidste store oppositionsavis, der er kritisk overfor regeringschef Viktor Orban på vej mod lukning. Er pressefriheden i EU-landet Ungarn truet? Vi spørger Østeuropa-kender Søren Riishøj.

Den politiske Danmarkshistories største politiske skandale er nærmest uden sammenligning justitsminister P.A. Albertis fald i 1908. Da ministeren meldte sig selv til politiet kom det frem, at han som formand bl.a. for en sparekasse over 15-20 år havde svindlet for et beløb, der dengang svarede til en fjerdedel af statens budget på ét år. Siden dengang har ingen minister kunnet drive erhvervsvirksomhed samtidig med sin ministergerning. Vi taler med Kaare R. Skou om Alberti i anledningen af udgivelsen ”Magtens Forblændelse”.

Debat om "betinget samtykke" ved organdonation og diskussion om PET-bogen med...  

Sundhedsminister Sophie Løhde vil høre Etisk Råd om der skal indføres en regel om, at organdonation for 18 årige og kommende årgange skal ske automatisk medmindre, at man fravælger at være organdonor. Det kaldes ”betinget samtykke” og praktiseres siden 2012 i Wales. Det er nødvendigt, da Danmark mangler organdonorer og sidste år døde 27 på venteliste. Debat mellem Karin Riis- Jørgensen fra foreningen 7Liv, der er positive overfor forslaget og en ikke helt afklaret skeptiker, medlem af Etisk Råd Bolette Marie Kjær Jørgensen.

”Syv år for PET” er titlen på ugens mest omtalte bog med den tidligere PET-chef Jakob Scharff som central kilde. Bogen er udgivet af Peoples Press, og fik et nu ophævet fogedforbud på halsen af Københavns Byret, der skete på baggrund af bogens bagsidetekst Forlagets kreative direktør Jakob Kvist nægtede nemlig oprindeligt at udlevere bogen til PET, da vi ikke har ”forhåndscensur” her i landet.

Analyse af Mays Brexit, "bevar barndommen" og Peter Øvig om BZ (2)  

Den britiske konservative premierminister Teresa May har netop meddelt at briterne til marts næste år sætter processen i gang for Storbritanniens udtrædelse af EU. Vi får en analyse af Maja Huger Rasmussen analytiker fra Tænketanken Europa.

Finn Korsaa er psykolog og parterapeut og kritisk overfor den pædagogik, der fordrer, at barnet skal beskyttes mod livets realiteter. Disse bestræbelser har allerede haft betydelig succes, som det fremgår af ADHD-epidemien og en ny diagnose tegner sig i form af særligt sensitive børn

Bestsellerforfatter og journalist Peter Øvig Knudsen er aktuel med en bog, der giver et historisk tilbageblik på den københavnske BZ-bevægelse, der i 1980’erne i perioder udkæmpede hårde gadekampe og slagsmål med politiets uropatrulje om kontrollen over de besatte huse. Imidlertid har det ikke været en nem sag for Øvig, at få de gamle BZ’ere til at medvirke som kilder. Og det er der en række grunde til, fremgår det af bogen.

Politisk analyse, Ugens Fidusbamse og Ungdommens åbningsdebat (1)  

Torsdag er der åbningsdebat i Folketinget. Men hvad mener fremtidens politikere om Lars Løkkes åbningstale? Vi spørger Lucas Hultgren Landsformand for DFU- Dansk Folkepartis Ungdom, Lasse Quvang Rasmussen, forbundsformand for DSU Danmarks Socialdemokratiske Ungdom og Chris Preuss, landsformand for Venstres Ungdom.

Livet i det tidligere DDR og Matlok om Tysklands finansminister Schaüble (2)  

I 2. time har vi traditionen tro Cordua & Stenos årlige ”Tysktime”, hvor vi i anledningen af Tysklands genforeningsdag 3. oktober sætter spot på vores store naboland.

Vi får besøg af Petra Grønlund, som blev født og voksede op i det tidligere DDR, som hun dog flyttede fra, da hun blev dansk gift. Vi ser tilbage med Petra Grønlund på, hvad der var godt og skidt i arbejder- og bondestaten.

Wolfgang Schäuble er Tysklands magtfulde finansminister siden 2009. Hans betydning for europæisk politik kan næppe overvurderes. Tysk økonomi er motoren i europæisk økonomi og det er tysk lavinflationspolitik, der slår takten i Euro-samarbejdet. Og det er altså en 74-årig kørestolsbruger, som vogter over denne politik. I en samtale med Siegfried Matlok, tidligere chefredaktør på Der Nordschleswiger tegner vi et portræt af Schäuble.

Hvad har Nye Borgerlige til vælgerne, som DF ikke i forvejen tilbyder? (1)  

Et nyt parti kommer på stemmesedlen ved næste valg. Hvad er det , Nye Borgerlige kan tilbyde vælgerne politisk, som ikke allerede findes på DFs varehylder? Det diskuterer vi med Nye Borgerliges formand Pernille Vermund og DFs Marie Krarup.

34 kommuner i hovedstadsregionen vil have opgør med udligningsordning og kan...  

34 borgmestre i hovedstadsområdet mener tiden er kommet til at gøre noget ved udligningsordningerne, der sender store pengebeløb fra især hovedstadskommuner til provinsen. Debat mellem Albertslunds borgmester Steen Christiansen (S) og formanden fra Landdistrikternes Fællesråd Steffen Damsgaard.

Den tidligere danske arbejdsmarkedsråd ved ambassaden i Berlin, journalist Poul Scheuer har skrevet en ny bog om de Harz-arbejdsmarkedsreformer, der er en medvirkende forklaring til den høje vækst i Tyskland. Kan vi i det lavvækstplagede Danmark lære noget af dem eller er de et skræmmeeksempel, som det tit fremføres i debatten?

Morten Østergaard om de radikales position i dansk politik og Claus Mathiesen...  

34 borgmestre i hovedstadsområdet mener tiden er kommet til at gøre noget Den radikale leder Morten Østergaard langer ud efter Socialdemokraternes Mette Frederiksen og gør haneben til Lars Løkke. Svigter han nu rød blok ved at søge indflydelse ved evt. at lave 2025-plan med de blå? Peger R stadig på Frederiksen? Morten Østergaard er gæst i Cordua & Steno kl. 10.05 på Radio24syv.

Præsident Vladimir Putins parti ”Forenet Rusland” vandt søndag en stor valgsejr ved Duma-valget, hvor kun under halvdelen af vælgerne gad stemme. Men med mere end tre fjerdedele af stemmerne bag sig kan Putin ændre forfatningen, som han vil. Foreløbig vil han samle sikkerhedstjenesterne under én hat ligesom i ”de gode gamle dage” med KGB, hvor Putin i sin tid gjorde karriere. Vi får en analyse fra lektor ved Forsvarsakademiet Claus Mathisen.

Er vi ligeglade med Folkekirken og Sydslesvig- den tabte levende danske...  

Tirsdag blev der landet over holdt opstillingsmøde til menighedsrådsvalget, der skal finde sted 8. november i år. Det har i mange år været "det hemmelige valg" sådan at forstå, at meget få har villet stille op til menighedsrådsvalget eller har villet stemme ved valgene. Hvad skyldes det? Er vi blevet et religionsforskrækket samfund? Har ateisterne og deres udmeldelseskampagne vundet? Er kirken stadig en bærende søjle for nationens kulturelle sammenhængskraft? Hvad skal være Folkekirkens rolle i fremtiden, så den bliver mere relevant for flere mennesker? Vi tager debatten med biskop over Haderslev Stift, Marianne Christiansen og Henrik Gade Jensen, sognepræst i Dannemare sogn på Lolland og Thomas Nedergaard fra Ungdomskirken på Vesterbro i København.
Sydslesvig er den tabte landsdel, hvor de dansksindede i området har en evig længsel til Danmark. Dansk Folkepartis Marie Krarup har også et håb om, at landsdelen en skønne dag måtte finde vej tilbage til Danmark. Men hvad er Sydslesvig for en størrelse? Geografisk er det Tyskland, men med de dansksindede beboede i området udgør det stadig en del af Danmark. Forfatteren Kristian Ditlev Jensen, som bor tæt på grænsen til Sydslesvig, er aktuel med en ny bog om landsdelen.

Debat om farvel til Europol og Morten Hesseldahl om kidnappet borgerlighed (1)  

EU's kommende sikkerhedskommissær er pessimist mht. til Danmarks muligheder for fortsat at være med i Europol-samarbejdet efter, at vi i december stemte nej til Europol-samarbejdet. Skal Danmark være med så skal det være ad fordøren dvs. i henhold til reglerne om suverænitetsafgivelse, mener han. Og det bliver svært, når Danmark lige har sagt nej til Europol ved en folkeafstemning i december. Og det resultat må EU respektere. Men hvordan hænger denne melding sammen med, at DF og modstanderpartierne under valgkampen forud for afstemningen sidste år garanterede vælgerne, at Danmark kunne komme med i Europol selv efter et nej? Vi spørger EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth fra Dansk Folkeparti og Jan E. Jørgensen, der er Venstres EU-ordfører. I et interview for nylig i Weekendavisen påpegede Morten Hesseldahl, der til daglig er direktør for Det Kongelige Teater og i øvrigt i sin tid medstifter af den borgerlige tænketank Cepos, at borgerligheden er blevet kidnappet af dommedagsprofeter fra højrefløjen. Hvad mener han med det?

Cordua & Steno  uge 36, 2016 (2)  

Politikere i den vestlige verden gør hvad de kan for at gøre det så besværligt og dyrt for tobaksnyderne at tænde op i cigaretter og piber, fordi det slider hårdt på folkesundheden. Tobaksfirmaerne ved at de lever på lånt tid mht. traditionelle tobaksprodukter. Nu forsøger de at hjælpe de nikotinafhængige ved at udvikle tobaksprodukter, der nedsætter de skadelige effekter. Men er sundhedsmyndighederne i det hele taget interesseret i at tale med tobaksproducenterne? Vi tager debatten med Morten Grønbæk direktør for Statens Institut for Folkesundhed og Thomas Jepsen fra tobaksproducenten Phillip Morris

Kansler Merkel fik en ordentlig huskekage af vælgerne på hendes hjemmebane i den nordøsttyske delstat Mecklenburg-Vorpommern i søndags. Hendes parti CDU er nu kun det tredjestørste i landdagen i Schwerin efter SPD og det indvandrer og EU-kritiske parti AfD. Hvad får det af konsekvenser for tysk politik på landsplan? Vi får en analyse af Troels Heeger korrespondent for Berlingske i Berlin.

Er det hensigtsmæssigt, at departementscheferne fortsat står for både den politiske rådgivning af regeringens ministre og den daglige drift i ministerierne? Var det ikke bedre at adskille ansvarsområderne og indføre statssekretærer altså politiske embedsmænd – ligesom i Sverige – der står for den politiske rådgivning af ministrene? Det vil alle have glæde af. Man får bedre politisk rådgivning af ministrene, som dog også skal gå sammen med ministrene. Det mener to tidligere departementschefer Jørgen Rosted og Peter Loft i en ny debatbog: Hvem har ansvaret? Revner og sprækker i det danske embedsmandssystem.

Cordua & Steno  uge 36, 2016 (1)  

NATO-landet Tyrkiet har officielt holdt sig ude af borgerkrigen i Syrien. Lige indtil for nylig. Nu har de sammen med syriske våbenfæller invaderet grænseområdet i det nordlige Syrien og er nu i krig med USA's våbenfæller de syriske kurdere i YPG. Vi får en forklaring fra Tyrkiet-kender og konsulent i Mellemfolkeligt Samvirke Pola Rojan Bagger.

De radikale har vendt på en tallerken: Nu vil de gerne have forsøg med fri hash. Vi møder MF Lotte Rod fra de radikale, og får en forklaring,

Bertel Haarder om kulturkanon, menighedrådsvalg, OL og doping (2)  

Kulturminister Bertel Haarder har foreslået en kulturkanon. Hvad går den ud på? Han er også kirkeminister, og snart kan vi stemme ved menighedsrådsvalg, men det er der næsten ingen, der gør. Hvorfor fortsætte med det? Og hvordan kan den danske regering og landets kronprins have to forskellige holdninger til IOCs dopingpolitik overfor russiske atleter i forbindelse med de netop overståede lejre i Rio?

Debat om 2025-plan, den islamkritiske højrefløj og Per Nyholm om...  

Regeringen har barslet med en ny 2025-plan og et nyt finanslovsforslag. Vi har regeringspartiet Venstres finansordfører Jacob Jensen i studiet sammen med Socialdemokraternes skatteordfører Jesper Petersen.

Justitsminister Søren Pind er gået til angreb på den yderste islamkritiske højrefløjs snak om udsigten til en borgerkrig med islam og deres ofte noget drastiske forslag til effektive midler, der kan bekæmpe Islam, som de ser som en trussel mod demokratiet og den vestlige civilisation. For ikke at tale om hvad der bør ske de politikere, der har ansvaret for, at der nu bor flere muslimer i Danmark. Ikke alt er lige i øjet fra Pinds side, men han har en pointe, mener direktøren for tænketanken "Justitia" Jacob Mchangama.

JP-skribenten Per Nyholm er aktuel med en ny bog om Cuba, hvor han hudfletter venstrefløjen for ikke at evne at tage afstand fra det undertrykkende system, der har drevet landet økonomisk i sænk og ført befolkningen i armod.

Cordua & Steno  uge 34, 2016 (2)  

Rasmus Stoklund Holm-Nielsen er socialdemokratisk folketingskandidat og aktuel med en ny debatbog, hvor han skitserer en politisk linje, der kan få fantomvælgeren ”Blå Bjarne” (Mand, privatansat, faglært arbejder, der stemmer DF eller Venstre) tilbage i folden. Han vil lægge en strategi, sådan at Socialdemokratiet igen bliver det helt centrale politiske parti, som middelklassen vil samles om. Østrig fører an i kritikken af Tyrkiets præsident Erdogan efter hans udrensninger efter det mislykkede kup. Og hvordan går det egentlig med det præsidentvalget, der måtte gå om? Vi taler med Christine Proksch fra Wien. Skuespilleren Søren Østergaard er kendt fra en lang række store roller på film. Blandt i Niels Malmros-filmen "Kærlighedes smerte". Men i de seneste år er det som komiker i Sørens Østergaard eget cirkus Nemo, vi kender ham bedst. Og netop rollen som direktør og selvstændig erhvervsdrivende i en yderst speciel branche har påvirket hans politiske synspunkter.

Cordua & Steno  uge 34, 2016 (1)  

Dansk Folkepartis forsvarsordfører Marie Krarup mener, at EU er en større trussel mod danskheden end Putin. Vi spørger hende, hvordan hun ser på den sikkerhedspolitiske situation netop nu. Den polske regering vil kriminalisere ytringer, der omtaler ”polske dødslejre” under 2. Verdenskrig. Hvorfor mon? Vi taler med Polen-kenderen Michael Hardenfeldt fra Gdansk.

Viggo Kampmann med journalist Poul Smidt (2)  

Man må ikke håbe, at trenden med økologi breder sig alt for meget til resten af verden, for så risikerer vi ifølge Bjørn Lomborg både sultkatastrofer og ryddede regnskove. For verden mangler kapacitet for at kunne mætte alverdens munde med økologiske fødevarer. Så hvorfor i alverden skal danske politikere bruge skattekroner på at udbrede økologien, når det på et tidspunkt vil nå en grænse? Der blev fx afsat 2,4 milliarder kroner til økologi fra 2009 til 2015. Vi spørger Simon Kollerup fra Socialdemokraterne og Henrik Dahl fra Liberal Alliance. Statsminister Viggo Kampmann leverede i 1960 Socialdemokraternes bedste valgresultat siden krigen på hele 42,1 pct. under sloganet ”Gør Gode Tider Bedre”. Som en meget indflydelsesrig, initiativrig og effektiv finansminister havde han æren af en massiv udbygning af velfærdsstaten blandt andet med indførelsen af folkepensionens i 1957 og en økonomisk udvikling, der på få år skabte fuld beskæftigelse og markante fremskridt i levefoden for alle. Men halvandet år efter valget var det slut. Kampmann måtte gå af på grund af en hjertelidelse, men der gemte sig også andre årsager til, at hans ellers smukke politiske karriere fik en brat ende. For statsministeren havde det blandt andet med ind imellem pludselig at forsvinde. Vi taler med journalist Poul Smidt, der er forfatter til en helt ny biografi om Viggo Kampmann.

Cordua & Steno  uge 33, 2016 (1)  

OL i Rio er ved at synge på sidste vers. Til trods for en flot medaljehøst til Danmark, så har legene været skæmmet af endnu en omgang med dopingspøgelset. Forud for legenes begyndelse stod Danmarks kronprins og skulle forklare, hvorfor han sammen med resten af prinserne og prinsesserne i den Internationale Olympiske Komité ikke ville udelukke Putins russiske dopingatleter. Kan vores kongehus holde til at skulle stå model til det? Og var det ikke lige netop den situation, som politikere og offentlighed forinden advarede kronprinsen kraftigt om, at han kunne komme til at sidde i, da han mod alle råd insisterede på at lade sig vælge ind i IOC’ dubiøse cirkus? Vi diskuterer det med en af kronprinsens største forsvarere i sagen nemlig Søren Espersen fra DF. Alternativet tror ikke på de almindelige økonomiske regnemetoder, som blandt andet når frem til, at hvis man nedsætter arbejdstiden til 30 timer om ugen, så behøver vi ikke at ændre levefod. De økonomiske modeller udgør derimod ”en trussel mod selve det politiske liv og den nytænkende og frie debat, fordi så store dele af det politiske etablissement har ladet sig spænde for regnemodellernes vogn. Og dermed har de – sikkert ubevidst – underlagt sig selv og deres politiske ansvarstagen en tiltagende neoliberal økonomisk tænkning”, skrev Alternativet for nylig i Politiken. Økonomen Lars Christensen forstår ikke, at Alternativets politikere, sådan uden videre afskriver den ”økonomisk videnskab” og peger på, at finansministeriets regnemodeller faktisk ikke har ændret sig over årene, som Alternativet hævder. Vi debatterer Alternativets syn på den økonomiske videnskab mellem partiets finansordfører Josefine Fock og Lars Christensen.

0:00/0:00
Video player is in betaClose