Croque Monsieur

Croque Monsieur

Denmark

Croque Monsiuer er programmet hvor der skrives breve til Prins Henrik, hvor lytterne bringes ajour med debatten i Paris, og hvor man ikke skal skamme sig over at nyde et godt glas Chateau de la Gravelle 2011 til sin omelet med landskinke fra Alsace. Så sig “bonjour” til din morgen med Croque Monsieur.

Episodes

Guérande salt. Proust. Influenzaramt Paris. Knibeøvelser. (3)  

Så er du tilbage i Frankrig. Vi hedder Croque Monsieur og vi er din franske morgenradio hver evig eneste søndag. Du og jeg skal en tur i haven med Marcel Proust. Vi skal snakke om vores seksualitet og lave knibeøvelser, vi skal ringe til influnzaramte Paris og så skal vi med blot en knivspids Guérande salt gøre din mad meget meget mere fransk.
Bienvenue ou Croque Monsieur

Rådgiver og feministisk debattør Nanna Kalinka Bjerke (2)  

Sikke en redelighed vi har rodet os ud i. Verden ryster og vi bliver nervøse og ængstelige ustandseligt. Det gør vi, fordi vi har glemt, at der findes måder at være sammen på, hvor det ikke er magt, indflydelse eller indtægt der vægter mest. Hvor man giver sig tid til at føle efter og ikke er bange for at stille spørgsmål – heller ikke til sig selv. Velkommen til Croque Monsieurs meget klogere lillesøster Croque Madame Min gæst er medlem af flere bestyrelser, er sangskriver og så blander hun sig – især når det handler om kvinder. Jeg er super glad for at kunne sige godmorgen til Nanna Kalinka Bjerke

Er du frankofil, så glæd dig over, at du her i vinterkulden kan få stillet din voldsomme sult efter franske film, for ’My French film festival" er netop begyndt og forløber helt frem til 13 februar.

Skuespiller Lars Ranthe. Creme: Golden Age fra L'Oreal (1)  

Min gæst denne smukke og kolde januar morgen er ikke hvem som helst. Han er skuespiller og har et eller andet udefinerligt, der gør, at han brænder sig ind i en, når man oplever ham spille. Han har været med i et hav af film og TV: Jagten, Skytten, Adams æbler, De Grønne slagtere, Små Ulykker, Kollektivet og Der kommer en dag for bare i vilkårlig rækkefølge at nævne nogle få. Jeg er ovenud glad for at kunne sige godmorgen til skuespiller Lars Ranthe

Din sprøde herre slutter denne første time af med en creme til den glemte kvinde: Golden age fra L’Oreal.

Helligtrekongerskage, Proust, udløsning, revselse forbud (3)  

Så er vi tilbage. 100% Fransk morgenradio der vil prop fodre dig med Marcel Proust, Galette des Roi som på dansk hedder Helligtrekongerskage , starten på et sexologisk og terapeutisk forløb med min fransklærerinde og så en opringning til en af mine – og dine – bedste venner i Paris, nemlig Johan Dalgaard som kommer med opløftende nyheder. Alt det skal vi to nå i den time, der starter nu. Lad os komme i gang. On y va!

Michelle Mildwater fra HopeNow (2)  

Verden er hård, skånselsløs, kynisk og til tider ret voldsom. Det er den, fordi det er os mænd der får lov til at sætte dagsordenen. Din franske morgenradio er ikke bange for noget som helst. Heller ikke den feminine side, som vi alle har inden i os. Den næste time lukker vi for den maskuline boks og åbner for Croque Monsieurs meget klogere lillesøster Croque Madame. Min gæst ændrer livet drastisk for kvinder, som lever et liv, man kun svagt kan forestille sig hvordan måtte være. Hun er kvinden bag en organisation der hjælper handlede kvinder og trods bagmænd ikke skyr nogen midler. Jeg er beæret over denne morgen at kunne sige godmorgen til Michelle Mildwater.

Hvis du mangler fransk kultur i dit liv, så følg Francois Barjot’s opfordring: Se Rodin eller Louise Borgois udstilling og kombiner det med Det Franske Kulturinstituts seminarer om de to kunstnere, som foregår på fransk, naturellement!

Mogens Lykketoft. Creme: L’oreal  Revitalift laser (1)  

Min gæst denne morgen er ikke hvem som helst. Han har, i hvert fald i mit liv, nærmest været her hele tiden. Enten som udenrigsminister, som finansminister, som minister for skatter og afgifter eller som formand for folketinget eller som formand for FN’s generalforsamling – og hele tiden som socialdemokrat. Han tænker og reflekterer over tingene og jeg er meget glad for at kunne sige godmorgen til Mogens Lykketoft

Croque Monsieur har bevæget sig ud på tynd is, da han har udskiftet franske oste med creme. Men Sine Gerstenberg fra L’oreal Paris er kommet ham til undsætning og lærer ham et vigtigt vokabular: Décolleté

Julesalat kanapé (3)  

Velkommen til den tredje time af Croque Monsieur her den aller aller første dag i det allernyeste år. Vi skal selvfølgelig igen sige goddag Marcel Proust og hvem ved måske bliver vi færdig med bind 1 her i år 2017. Vi skal også sige goddag til Marie Holm som med sit fadfuld friske julesalat-”kanapéer måske kan hjælpe os med at komme over denne her dagen derpå dag. Så skal også vi hilse på Julie Jeune, vores fransklærerinde, som måske vil blive stillet et ret radikalt forslag. Nu må vi se…. Til allersidst skal vi rive tæppet væk under os selv og spørge om det overhovedet er en ide at fortsætte med Croque Monsieur? Jeg håber at du er klar, for her er Croque Monsieur

Korrespondent og forfatter Lally Hoffmann. Céleste Boursier-Mougenothar (2)  

Velkommen tilbage til Croque Monsieurs meget klogere og smukkere lillesøster Croque Madame. En hel time af din franske morgenradio, hvor vi helliger os den feminine side af det hele, ikke bare tilværelsen eller idekatologet men også den feminine side af os selv. Min gæst er journalist og har siden 1980 rapporteret fra det, som er udgangspunktet for vores udsendelser, nemlig den store kulturelle europæiske urmoder - Frankrig. Og så er hun så fransk som man overhovedet kan blive, når man ikke er født i Frankrig. Hjertelig godmorgen til forfatter og korrespondent Lally Hoffmann
Med indgangen til 2017 omfavner vi et nyt indslag her i din franske morgenradio, nemlig ’Nyt fra instituttet’, hvor Francois Barjot fra Det Franske Kulturinstitut kigger forbi og fortæller om franske kulturoplevelser - Céleste Boursier-Mougenothars installation - som kan berige ikke bare vores sjæl men også hjerte.

Forfatter Bjørn Bredahl. Creme: Beauté Pacifique (1)  

Min gæst denne ufattelige men også smukke allerførste morgen i 2017 er ikke hvem som helst. Han er indbegrebet af det, som det her program handler om. Faktisk vil jeg sige, han er Frankrig! Han er forstander for Borups Højskole, han er journalist og har skrevet et utal af bøger, senest ’Frankrig for alle’. Bonjour Bjørn Bredahl.
Vi tager i dag hul på et nyt kapitel i Croque Monsieur. For en stund lægger vi osten tilbage i grotten og bruger i stedet 12 minutter på noget, som er lige så vigtigt, nemlig creme. Velkommen til Flemming K Christensen fra Beauté Pacifique.

Croque Monsieur - highlights 26-12-2016  

Croque Monsieur - highlights

Epilog - ved professor i psykologi og stifter af DISPUK, Allan Holmblad (3)  

Nu er der bare tilbage at rydde op efter julefrokosten og heldigvis har jeg det sådan, at jeg ikke bryder mig om at gå og smårydde op hver evig eneste dag. Det er ligesom med vinduespudsning, jeg venter til de er virkelig beskidte og så tager jeg fat, for så kan man se, at der sker noget. Sådan er det også efter en julefrokost. Der er stakkevis af tallerkner, glas, bestik at tage fat på - men samtidig er det også lidt tomt.
Der har lige været en masse fantastiske mennesker, som jeg holder usigeligt meget af og nu er de væk..... Men hov, det banker vist på døren? Allan Holmgren, psykologiprofessor og stifter af DISPUK, du kommer lige på det helt rigtige tidspunkt.

Julefrokost (2)  

Ja, jeg ved godt at det er tidligt og at du sikkert slet ikke kan overskue en julefrokost mere – og da slet ikke 2. juledags morgen. Men det her er fransk julefrokost med en sprød herre og hans følgere: Neal Ashley Conrad Thing, Julie Jeune og Marie Holm, som skal tale, synge, smage sig gennem et overflødighedshorn af Frankrig. Udover østers, som spises i stor stil i Frankrig, serverer Marie sin version af den marokkanske vegetarret Couscous aux sept legumes. Syv er et lykketal i Marokko – og de syv grøntsager kan varieres, så det passer med årstid og udvalg. I denne julefrokostudgave er der skruet op for orange og røde grøntsager, der stråler i al sin glans og krones af mandler og røde granatæblekerne-rubiner. Som julefrokost-dessert skal vi selvfølgelig have den klassiske bûche de noël; en juletræstamme, men en ganske vidunderlig én, som vores franske konditor, Mika Wulf har bagt, af nøddebunde og chokoladeganache, så den traditionelle franske juledessert bliver endnu bedre end den sukkerbrøds- og smørcremeversion, man oftest får. Bon appetit et bienvenue ou Croque Monsieur.

Forberedelse med Nikolaj Brøndsted, Francois Barjot. Musik: Bodil Heister og...  

Godmorgen fine ven. Forleden festede vi og i går slappede vi så meget, at man næsten skulle tro, at det var løgn. I dag begynder livet så småt igen og her på din franske morgenradio skal alle os der hver evig eneste søndag morgen sørger for at du kommer franskt ud af fjerene mødes, spise, danse, synge og lege med hinanden. Men ingen julefrokost uden forberedelse. Hvad skal vi drikke? Det hjælper bartender og medejer af Brønnum Nikolaj Brøndsted os med. Han vil lære os at shake en ‘Morning glory flip’ cocktail. Skal vi inddrage nogle af de franske juleskikke? François Barjot fra Det Franske Kulturinstitut har lovet at kigge forbi og indvie os i traditionerne. Og musik – det er der sørget for. Bodil Heister og Erling Eliasson kommer og synger og spiller chanson francaise. Vi er klar. On y va!

Proust, papirsklip, 13 desserts og ayurvedisk tandpasta (3)  

Når man i går har været sammen med sin familie og måske fået lidt rigeligt af den, så kan man glæde sig over at skulle være sammen med nogle af sine bedste venner, også mest franske venner og mine de hedder Neal Ashley Conrad Thing, Julie Jeune og Marie Holm, Velkommen til den tredje time af din franske morgenradio, som byder på Proust, papirsklip, juleskikken 13 desserts og ayurvedisk tandpasta. Bienvenue et Joyeux Noël.

Forfatter Lea Marie Løppenthin (2)  

På denne stille dag hvor vores del af verden er mæt både af dage, men også af indtryk og indtagelse af julemad kan man sagtens bruge tid på at reflektere over, om det mon er en god idé at fortsætte, sådan som vi har kørt alting indtil nu. Din franske morgenradio sætter spørgsmålstegn ved den maskuline dagsorden og har i den anledning åbnet døren for Croque Monsieurs uhyre intelligente og meget smukke lillesøster…… Croque Madame. Min gæst er ikke hvem som helst. Hun er sin egen. Hun har med sin digtsamling ”Nervernes Adresse” vist at åbenhed og undren – som hun selv kalder fortryllelse - er at foretrække fremfor stadfæste holdninger og statements. Hun er rost og med rette og jeg er usigeligt glad for at kunne sige et klart godmorgen til forfatteren Lea Marie Løppenthin

Nogle gange skal man læse skriften på væggen og vide hvornår nok er nok. Derfor siger jeg med et helt rent hjerte: Au revoir mon petit prince

Tidligere rektor for Den Danske Filmskole, Poul Nesgaard. Ost: Mont D'or (1)  

Min første gæst denne smukke og på sin egen måde intense første juledags morgen er ikke hvem som helst. Han har udfordret et medie, fjernsyn, gennem ufatteligt mange år. Har bidraget til at folk der er uddannet til at lave film gør det med passion og eftertanke. Han har en elcykel og har engang fået en pelshue i julegave. Hjertelig velkommen og bonjour til Poul Nesgaard

Det var en stor smuk aften i går og det kræver en klassisk fransk ost Mont D’or - gerne tilsat hvidløg, timian og hvidvin - og så i ovnen.

Sauce a l’orange og risalamande, eksistentielle valg, musik i Rennes, Ne me...  

Den tredje time af din franske morgenradio skal til at starte. Vi skal have 250 gram Neal Ashley Conrad Thing, 8 store fed Marie Holm, en knivspids Julie Jeune og så skal vi have 7 kilo Johan Dalgaard. Velkommen til Croque Monsieur som i dag tager forsmag på juleaften med Sauce a l’orange og risalamande, krydret med Prousts eksistentielle valg, musikfestival ‘Les Transmusicales de Rennes’ og Julie Jeunes ‘Ne me Quitte pas, akkompagneret af Oliver Hoiness.

Tidligere rektor for Kunstakademiet Else Marie Bukdahl (2)  

Visse ting bliver man hele livet igennem ved at undres over. Forskellen på det maskuline og det feminine for eksempel. Der er brug for begge, men i den næste time lader vi den, som oftest lades udenfor døren, komme til orde. Velkommen til Croque Monsieurs ufatteligt meget klogere lillesøster… ..Croque Madame. Vores gæst denne smukke morgen har levet kunst og kultur i stort set hele sit vågne liv. Hun har som rektor på Kunstakademiet sat spor i den danske kunstverden og i de danske kunstnere. Hun har været medlem af et utal af en række bestyrelser og fonde, som alle er med til at bevare kunsten og nysgerrigheden. Hun har skrevet en så lang række af bøger at vi, omend vi er et langt 3 timers program ikke ville have tid til end at nævne titlerne – og så er hun rost for sin indsats og hædret bl.a. i det land, som er udgangspunkt for denne udsendelse nemlig Frankrig.. Hjertelig velkommen til Else Marie Bukdahl.

Nogle gange kan man løbe fra noget. Men man kan ikke løbe fra sig selv. Eventyret om Prinsen der var så svær at få fat i, del 4.

Entertainer Eddie Skoller. Ost Gruyere (1)  

Min første gæst i denne morgens Croque Monsieur er på ingen måde hvem som helst. Han er sanger og entertainer og har været en del af min opvækst og bevidsthed. Han har gennem sin musik og sange og shows nænsomt og humoristisk prikket til os og til det vi godt ved måske skulle være på en anden måde – og så har han tidligere i år udgivet sin selvbiografi. Jeg er meget glad for at kunne sige bonjour og velkommen til Eddie Skoller

Hvis du inviterer Carsten Vaupel fra Le Gourmand og hans formidable gruyere indenfor, så kan jeg garantere dig, at solen står op uanset hvor mørkt eller tidligt det er.

Proust, Pruneaux Fourrés, Hollande og Ne me quitte pas (3)  

Hvis du skulle skrive en huskeseddel, som skulle handle om denne tredje time af din franske morgenradio, så skulle der kun stå fire ting:
Proust, Pruneaux Fourrés, Hollande og Ne me quitte pas.
Bienvenue ou Croque Monsieur.

0:00/0:00
Video player is in betaClose