Croque Monsieur

Croque Monsieur

Denmark

Croque Monsiuer er programmet hvor der skrives breve til Prins Henrik, hvor lytterne bringes ajour med debatten i Paris, og hvor man ikke skal skamme sig over at nyde et godt glas Chateau de la Gravelle 2011 til sin omelet med landskinke fra Alsace. Så sig “bonjour” til din morgen med Croque Monsieur.

Episodes

Syltede vagtelæg, Proust skikke og sociale koder. Forstaden Pantin. Naturlig...  

Godmorgen til dig fine og søde og smukke ven, som så småt er vågnet og som måske ligger og funderer over livet og dets rimelig store kompleksitet. Men tænk ikke mere. Livet skal leves. Det ved man især i Frankrig. Og det ved vi. I denne sidste time af din franske morgenradio vil vi leve livet. Vi vil læse Proust og forsøge at forstå skikke og sociale koders betydning. Snacke syltede vagtelæg. Lære om vores seksualitet og tage fat i i den naturlige sunde lyst. Og så vil vi sammen med Johan tage ud til den parisiske forstad Pantin, som har fået tilnavnet Paris’ Brooklyn. Bienvenue ou Croque Monsieur!

Sognepræst Regitze Marker. Fête de la Musicque. (2)  

I denne voldsomme verden, hvor den mandlige kraft får så meget rum og luft er vi glade for at vi i denne anden time barberer overskæggene af og åbner op for den kvindelige side af os selv – uanset køn. Med andre og velvalgte ord, en time med Croque Madame. Min gæst er sognepræst og arbejder med noget, som jeg synes er rigtig interessant, nemlig at få os til at tænke og tale og reflekterer over det, at tro. Hjertelig godmorgen til Regitze Marker.

Hvis du er superfrankofil og gerne vil opleve noget fra det store moderland, så tag til Fete de la Musique den 21 juni. Kan du ikke fange flyveren til Frankrig, så tag til Institut Francais i København, hvor musikkens fest fejres.

Frédéric Hamburger fra Løs Market. Ciderrevolution (1)  

Min første gæst er ikke hvem som helst. Han har med sin lille butik i Saxogade i København taget et skridt, som mange kun tør tænke på. Et skridt tilbage og mega meget frem. Jeg har glædet mig til at kunne sige godmorgen til manden bag Løs Market - Bonjour Frédéric Hamburger.

Normalt plejer vi at bruge 12 minutter på en ost, men det gør vi ikke i dag. Vi bruger tiden på noget som er lige så himmelsk som ost, nemlig en Pierre Huet Cidre Brut Velkommen til Paw og Kristoffer fra Ciderrevolution.

Abrikostærte. Proust sindstilstande. Nantes. Tantrisk øvelse yab-yum. (3)  

Vi skal i gang med den tredje og måske også bedste time af din franske morgenradio. En time hvor vores forståelse og refleksions evne bliver sat på prøve af en af de største forfattere nogensinde. En time, hvor vores smagsløg ikke bare skal være parate, men også udviklede, når Marie serverer sin abrikostærte. En time, hvor vi skal kunne gabe over byen Nantes, men også hvor vi skal være åbne omkring os selv og vores seksualitet, når vi praktiserer en ældgammel tantrisk øvelse ’yab- yum’ og lader den seksuelle energi cirkulere imellem os. Med andre ord – velkommen til en hel almindelig fransk formiddag.

Kultursociolog Emilia van Hauen. Kvinden fra Brest (2)  

Voila vi er tilbage. Velkommen til Croque Monsieurs kloge og ret smukke lillesøster …. Croque Madame. Min gæst denne morgen kan med sine følsomme finger mærke tidens puls og tendenser. Hun er forfatter, foredragsholder og kultursociolog. Jeg er enormt glad for at kunne sige godmorgen og af hjertet velkommen til Emilia van Hauen.

Det er sidste udkald for franske film mandage, så hvis jeg var dig, ville jeg skynde mig i biografen og se filmen ’Kvinden fra Brest’ med Sidse Babett Knudsen. Det er mandag den 19. juni kl. 19.00 i biograferne Grand eller Øst for Paradis.

Klaus Bondam. Ost: Rochefort (1)  

Min første gæst er ikke hvem som helt - overhovedet. Han er skuespiller, tidligere borgmester, radikal, eks leder af det danske kulturinstitut i Bruxelles og i dag direktør i Cyklistforbundet. Hjerteligt godmorgen til Klaus Bondam.

Christophe fra La Fromagerie har bragt osten tilbage til den sprøde herre og tager os med ned i en af de syv kældre kældre i Rochefort, som laver den fineste ost. Bon appetit.

Oliven. Proust' klassedeling. We love green festival. Nærværende sex (3)  

Nu skal vi både tage fløjlshandskerne af og på. Vi skal nemlig i gang med en hel masse og samtidig være os selv. Vi skal til selskab med Marcel Proust og få hans blik på klassedeling. Vi skal fylde vores munde med oliven og lære at smage forskel på en fransk, spansk og tunesisk. Vi skal ringe til vores ven i Paris, som vil tage os til det 18. arr og til indie pop festivalen ’We love green’. Og så skal vi tilegne os viden om den dragende seksuelle side af tilværelsen og gennem den viden optimere de momenter, hvor vi glemmer os selv og elsker. Velkommen til den sidste time af……….. Croque Monsieur

Johanne Kildesgaard fra Enhedslisten. Forfatter Scholastique Mukasonga (2)  

Hvorfor tages der så mange beslutningerne, som man jo i bund og grund godt ved ikke holder? Det er fordi det maskuline styrer vores lille og til tider uforståelige verden. I den næste time lukker vi døren ind til cigarosen og åbner døren på klem ind til……. Croque Madame. Min gæst studerer og har hun fokus på hvordan fremtiden måske kommer til at se ud. Hun er socialt engageret og medlem af Enhedslisten og vil gerne have en mere retfærdig verden. Hjertelig godmorgen til Johanne Kildesgaard.

Vi kan ikke gå en hel uge igennem uden et fransk åndedrag. Så tag til Institut Francaise den 9 juni og og hør forfatteren Scholastique Mukasonga fortælle som sin prisbelønnede roman ”Nilens Vor Frue”, der omhandler konflikten i Rwanda, og som hun selv har mistet 37 familiemedlemmer til.

Dokumentarist Nagieb Khaja. Ost: Crottin de chavignol (1)  

Min gæst her til morgen er dokumentarist. Han er dykket ned i noget som kan undre, forfærde og gøre mange af os uforstående. Han har turdet tage skridtet derhen og derud, hvor mange af os aldrig ville sætte sin fod. Han har sat sig for at finde ud af, hvorfor så mange unge mænd opgiver deres liv i vesten og tager til Syrien for at kæmpe for eller imod noget. Hans bog om hans oplevelser og hans samtaler med de unge mænd, ’Du må ikke græde, for så mister du blod’ er netop udkommet. Af hjertet godmorgen Nagieb Khaja

Det er tid til at fylde vores munde med gedeost. Christophe Ganthier demonstrerer, at der er en verden til forskel, når du spiser en 10 dage gammel crottin de chavignol til en der har ligget seks uger.

Tarte fraise. Proust glemsel, (3)  

Velkommen tilbage til Frankrig. Den tredje og sidste time af Croque Monsieur skal til at tage sin begyndelse. Vi skal selvfølgelig sidde ude i en søndags tung fransk have med Marcel Proust og værdsætte glemslen. Vi skal gøre vores søde tand meget, meget mere fransk med en tarte fraise, vi skal ringe til Paris og opleve byens frihedsgudinde og så skal vi lære noget om os selv og noget af det fedeste, der findes, nemlig vores seksualitet. Mere skal der ikke til, for at livet blomstrer. Så lad os komme i gang, mon ami!

Filminstruktør Christina Rosendahl. Laurent Fabius på Det Kgl. Bibliotek (2)  

Min gæst i denne smukke morgens Croque Madame er på ingen måder hvem som helst. Hun er filminstruktør bl.a. med Idealisten og Supervoksen og deltager gerne i debatten – også omkring film og deres forhold. Hun hjælper andre med manuskripter og er et engageret menneske. Jeg er ufattelig glad for at kunne sige hjertelig godmorgen til Christina Rosendahl

Jeg ved, hvad du skal om tre dage... Du skal til Det Kgl. Bibliotek og opleve manden, der fik klimatopmødet COP21 til at blive en succes, nemlig Laurent Fabius, Frankrigs ex-udenrigsminister.

Landmand Niels Stokholm. Ost: Comté 24 mdr. (1)  

Min første gæst her til morgen er ingeniør, tidligere professor og lektor, brobygger og så kender han naturen. Den kan han tale om – så det mærkes. Det er som at han prikker til noget, som ligger hengemt i os alle. Noget vi godt ved og noget vi skal mærke igen. Han driver det biodynamiske land- og dyrebrug Thorshøjgård i Dronningmølle. Af hjertet godmorgen og velkommen til Niels Stokholm.

Fransk ost er for manges vedkommende lig med Comté. Men ved du, at en 24 måneders comté er den aller aller bedste.

Sirop de rhubarbe. Swann og musikken. Les grandes Voisins. Væk fra din...  

Bienvenue til din franske morgenradio. I den her tredje time skal vi så meget, at man sagtens kan blive forpustet bare af at tale om det. Vi skal berige os selv med et stykke af verdens bedste litteratur og lade musikken gå ind i hr. Swann. Gennem moderne telemidler skal vi indfange stemningen i et af Paris’ forladte hospitaler ’Les grandes Voisins’. Vi skal nænsomt guides til at gøre vores kølige læskedrikke meget mere franske. Og så skal vi dykke ned i den store uendelig brønd der hedder erotik. Hvad gemmer sig dernede? Vi ved det lige om lidt. Velkommen tilbage til livet og til …………. Croque Monsieur

SF'er Nanna Bonde. Bourelec design på Aarhus kunsthal (2)  

Min gæst i denne morgens Croque Madame vil gerne være med til at forme vores verden. Hun er politiker og har været formand for SFU de sidste to år. Hun er interesseret i tre emner, jeg selv finder interessant; sundhed, hverdags sexisme og den underlige tese om at frihed hængere sammen med at man betaler lavere skat. Hjertelig godmorgen til Nanna Bonde.

Er din kvote af franske kulturoplevelser ved at slippe op, så tag til Aarhus kunsthal, hvor Bouroulec brødrene udstiller design.

Skuespiller Claes Bang. Ost: Brisilic (1)  

Min første gæst er skuespiller og han har et intenst udtryk og et intenst blik og det virker ikke bare på mig, men også på rigtig mange andre. Lige nu er han aktuel i den svenske film ’The Square’ som er udtaget til hovedkonkurrencen i dette års Cannes film festival og jo dermed sagtens kan gå hen og vinde. Godmorgen til Claes Bang.

I dag er ostene tilbage og ikke hvilke som helst oste. For overfor mig sidder Christophe Ganthier fra La Fromagerie og han har taget en smuk brisilic med. Bon appetit!

Madame Verdurins salon. Superflex. Niflettes. Hjertekontakt (3)  

Velkommen til den tredje time, som byder på en tur i Madame Verdurins salon. Små hapsere som besmykker sig med så fint et navn som Niflettes. En opringning til vores ven Johan Dalgaard som tager os til en nedlagt banegård, som den danske kunstnergruppe Superflex udsmykker. Og så er det timen, hvor kærligheden er i højsædet. Og glem ikke at dit parhold består af tre: dig, din elskede og relationen jer imellem!

Skuespillerinde Therese Glahn. Politolog Pascal Perrineau (2)  

Velkommen til timen hvor din indre kvinde – uanset hvem du er – kan komme frit og åbent frem. Denne morgens Croque Madame er en intens og fantastisk skuespillerinde og et af de sjoveste mennesker jeg har mødt, fordi hun er mere grænseløs end jeg selv. Jeg har engang kørt i en blå citroèn med hende, hvor jeg blev ramt af en følelse, som jeg sjældent oplever, nemlig frygt. Hjertelig velkommen til skuespillerinden Therese Glahn

Francois Barjot beriger os i dag med politik, for om tre dage, den 17 maj kommer politologen Pascal Perrineau til DIIS og holder foredrag om de franske populismer .

Venligboere Zaki Abbara og Hiba Alkanaani. Politisk splittet Frankrig (1)  

Min første gæst kommer fra et sted, vi alle hele tiden taler om og forholder os til – men måske ved uendeligt lidt om. Han er dybt og inderligt engageret i Venligboerne og sidder i styrehusgruppen for dem og gjort noget som jeg godt kan lide. Han har selv taget en gæst med. Så velkommen til Zaki Abbara og hans gæst Hiba Alkanaani.

Klassekampen er vendt tilbage og kun tiden kan vise, om den nyudnævnte præsident Emmanuel Macron vil kunne samle det politisk splittede Frankrig.
Vi sætter punktum for præsidentvalget men dermed også au revoir til udenrigsjournalist Frederikke Ingemann, som har beriget ikke bare den tykke radioværts hjerne men forhåbentlig også din med indsigt og knowhow fra den franske politiske scene.

Tilspidsede Proust. Fransk tv serie. Hjertesalat. Vejrtrækning forøger...  

Hvad mon monsieur Proust vil fortælle os i dag. Er det noget om en kultiveret salon med så usigelig mange psykologiske lag at vi falder omkuld i dem og ikke kan komme fri? Er det om Hr. Swann. Eller Odette. Eller om begge ? Og hvad skal vi mon have at spise. Grillet hjertesalat? Hvad med at bolle, hvordan skal det foregå, hvad skal jeg gøre og ikke gøre. Og hvor længe ? Og hvad med præsidentvalget. Hvem bliver mon præsident i aften? Og hvad skal vi dog få dagen til at gå med. Måske med en fransk tv serie ”Call my agent” på Netflix. Velkommen til den tredje og sidste time af din franske morgenradio... Croque Monsieur.

Skuespillerinde Sofie Gråbøl. DJ Superpoze (2)  

Min gæst i denne smukke morgens Croque Madame er på ingen som helst måder hvem som helst. Hun kan tryllebinde én med sit skuespil, så man fuldstændigt går med den person, som hun skildrer. Hun har lavet så ufatteligt meget og så meget enestående, at jeg ikke vil spilde tiden med at nævne titler og statuetter, men blot af hjertet sige godmorgen til ……. Sofie Gråbøl. Er du til fransk musik og endda fransk elekstronisk musik, så skal du høre dj Superpoze, som spiller i København. Det er på Vega den 10. maj og i ’Slagteriet’ i Odense den 11 maj. On y va.

0:00/0:00
Video player is in betaClose