Croque Monsieur

Croque Monsieur

Denmark

Croque Monsiuer er programmet hvor der skrives breve til Prins Henrik, hvor lytterne bringes ajour med debatten i Paris, og hvor man ikke skal skamme sig over at nyde et godt glas Chateau de la Gravelle 2011 til sin omelet med landskinke fra Alsace. Så sig “bonjour” til din morgen med Croque Monsieur.

Episodes

Sirop de rhubarbe. Swann og musikken. Les grandes Voisins. Væk fra din...  

Bienvenue til din franske morgenradio. I den her tredje time skal vi så meget, at man sagtens kan blive forpustet bare af at tale om det. Vi skal berige os selv med et stykke af verdens bedste litteratur og lade musikken gå ind i hr. Swann. Gennem moderne telemidler skal vi indfange stemningen i et af Paris’ forladte hospitaler ’Les grandes Voisins’. Vi skal nænsomt guides til at gøre vores kølige læskedrikke meget mere franske. Og så skal vi dykke ned i den store uendelig brønd der hedder erotik. Hvad gemmer sig dernede? Vi ved det lige om lidt. Velkommen tilbage til livet og til …………. Croque Monsieur

SF'er Nanna Bonde. Bourelec design på Aarhus kunsthal (2)  

Min gæst i denne morgens Croque Madame vil gerne være med til at forme vores verden. Hun er politiker og har været formand for SFU de sidste to år. Hun er interesseret i tre emner, jeg selv finder interessant; sundhed, hverdags sexisme og den underlige tese om at frihed hængere sammen med at man betaler lavere skat. Hjertelig godmorgen til Nanna Bonde.

Er din kvote af franske kulturoplevelser ved at slippe op, så tag til Aarhus kunsthal, hvor Bouroulec brødrene udstiller design.

Skuespiller Claes Bang. Ost: Brisilic (1)  

Min første gæst er skuespiller og han har et intenst udtryk og et intenst blik og det virker ikke bare på mig, men også på rigtig mange andre. Lige nu er han aktuel i den svenske film ’The Square’ som er udtaget til hovedkonkurrencen i dette års Cannes film festival og jo dermed sagtens kan gå hen og vinde. Godmorgen til Claes Bang.

I dag er ostene tilbage og ikke hvilke som helst oste. For overfor mig sidder Christophe Ganthier fra La Fromagerie og han har taget en smuk brisilic med. Bon appetit!

Madame Verdurins salon. Superflex. Niflettes. Hjertekontakt (3)  

Velkommen til den tredje time, som byder på en tur i Madame Verdurins salon. Små hapsere som besmykker sig med så fint et navn som Niflettes. En opringning til vores ven Johan Dalgaard som tager os til en nedlagt banegård, som den danske kunstnergruppe Superflex udsmykker. Og så er det timen, hvor kærligheden er i højsædet. Og glem ikke at dit parhold består af tre: dig, din elskede og relationen jer imellem!

Skuespillerinde Therese Glahn. Politolog Pascal Perrineau (2)  

Velkommen til timen hvor din indre kvinde – uanset hvem du er – kan komme frit og åbent frem. Denne morgens Croque Madame er en intens og fantastisk skuespillerinde og et af de sjoveste mennesker jeg har mødt, fordi hun er mere grænseløs end jeg selv. Jeg har engang kørt i en blå citroèn med hende, hvor jeg blev ramt af en følelse, som jeg sjældent oplever, nemlig frygt. Hjertelig velkommen til skuespillerinden Therese Glahn

Francois Barjot beriger os i dag med politik, for om tre dage, den 17 maj kommer politologen Pascal Perrineau til DIIS og holder foredrag om de franske populismer .

Venligboere Zaki Abbara og Hiba Alkanaani. Politisk splittet Frankrig (1)  

Min første gæst kommer fra et sted, vi alle hele tiden taler om og forholder os til – men måske ved uendeligt lidt om. Han er dybt og inderligt engageret i Venligboerne og sidder i styrehusgruppen for dem og gjort noget som jeg godt kan lide. Han har selv taget en gæst med. Så velkommen til Zaki Abbara og hans gæst Hiba Alkanaani.

Klassekampen er vendt tilbage og kun tiden kan vise, om den nyudnævnte præsident Emmanuel Macron vil kunne samle det politisk splittede Frankrig.
Vi sætter punktum for præsidentvalget men dermed også au revoir til udenrigsjournalist Frederikke Ingemann, som har beriget ikke bare den tykke radioværts hjerne men forhåbentlig også din med indsigt og knowhow fra den franske politiske scene.

Tilspidsede Proust. Fransk tv serie. Hjertesalat. Vejrtrækning forøger...  

Hvad mon monsieur Proust vil fortælle os i dag. Er det noget om en kultiveret salon med så usigelig mange psykologiske lag at vi falder omkuld i dem og ikke kan komme fri? Er det om Hr. Swann. Eller Odette. Eller om begge ? Og hvad skal vi mon have at spise. Grillet hjertesalat? Hvad med at bolle, hvordan skal det foregå, hvad skal jeg gøre og ikke gøre. Og hvor længe ? Og hvad med præsidentvalget. Hvem bliver mon præsident i aften? Og hvad skal vi dog få dagen til at gå med. Måske med en fransk tv serie ”Call my agent” på Netflix. Velkommen til den tredje og sidste time af din franske morgenradio... Croque Monsieur.

Skuespillerinde Sofie Gråbøl. DJ Superpoze (2)  

Min gæst i denne smukke morgens Croque Madame er på ingen som helst måder hvem som helst. Hun kan tryllebinde én med sit skuespil, så man fuldstændigt går med den person, som hun skildrer. Hun har lavet så ufatteligt meget og så meget enestående, at jeg ikke vil spilde tiden med at nævne titler og statuetter, men blot af hjertet sige godmorgen til ……. Sofie Gråbøl. Er du til fransk musik og endda fransk elekstronisk musik, så skal du høre dj Superpoze, som spiller i København. Det er på Vega den 10. maj og i ’Slagteriet’ i Odense den 11 maj. On y va.

Professor Erik A. Nielsen.  Hvem står til at vinde præsidentvalget? (1)  

Min gæst denne enestående morgen har i så mange år, at jeg ikke har fingre nok til at tælle, været professor i litteratur ved Københavns Universitet. Han skriver bøger som på ingen måder minder om små hurtige pamfletter og har titler som ”Kristendommens retorik” og ”Thomas Kingo og Barokken”. Han er udråbt som en af dette århundredes mest betydningsfulde teologer, bortset fra han ikke er teolog og har engang gået under tilnavnet Sorte Erik. Alt dette kunne sagtens være grunden til jeg havde inviteret ham. Det er det også. Men det er i høj grad også fordi han har skrevet en bog om noget der interesserer mig usigeligt meget, nemlig Mozarts opera ”Tryllefløjten”. Hjertelig velkommen til Erik A Nielsen. Vi venter med bæven på i aften, hvor det bliver afgjort, hvem der skal bestride præsidentposten. Til at udholde ventetiden har vi ringet Frederikke Ingemann op, som befinder sig i landet, hvor alle holder vejret, nemlig Frankrig.

Besnærende Odette. Baba au rhum. Nedlagt banegård. Partnervalg (3)  

Det er altid med spænding i din franske radioværts forholdsvis store mave at den 3. time sættes i gang. Jeg ved nogenlunde hvor vi skal hen, men hvor vi ender, ved jeg til gengæld intet om. Vi skal til Marcel Proust land, men hvilke historier og betragtninger der er bag dørene og selskaberne, som Swann går til, ved jeg ikke. Jeg ved, jeg skal spise men hvilke herligheder der servers for mig i dag, ved jeg heller ikke noget om. Jeg kender nummeret til Paris og kan sagtens finde ud af at ringe op, men hvad stemmen i den anden ende fortæller mig ved jeg ikke. Og så ved jeg at elskov er vigtigt i livet og at jeg godt kan li’ det. Men om jeg gør det rigtigt eller kunne blive bedre – det ved jeg heller ikke. Velkommen til den nok mest spændende time af……… Croque Monsieur.

Præst Katrine Lilleør. Colonels #Documenta Sceptic (2)  

Min gæst i denne søndags Croque Madame er teolog og præst. Hun har været medlem af Det Etiske Råd, Grundskolerådet og en række andre udvalg. Hun skriver bøger, fortællinger fra sit eget liv og klummer. Hun interesserer sig for kærlighed og for livet – og jeg er meget glad for at kunne sige et varmt godmorgen til sognepræst Kathrine Lilleør

Følg Francois Barjots råd og stil din franske roman tilbage på hylden for en kort stund og begiv dig i stedet til København, til galleri Sabsay, hvor den den franske kunstner Thierry Geoffroy bedre kendt som Colonel er aktuel med udstillingen #Documenta Sceptic.

Fhv. PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen. Macron eller Le Pen? (1)  

Min første gæst i denne morgens Croque Monsieur ved noget, som andre ikke ved. Og han vil højest sandsynligt ikke fortælle, hvad det er. Han ved også hvordan et demokrati fungerer – og især i yderkanten, hvor alt det, man ikke rigtig kan deale med, ender. Han har i 41 år arbejdet hos politiet, på Rejseholdet og i PET og så har han en holdning til, hvordan man løser en konflikt. Hjertelig godmorgen til Hans Jørgen Bonnichsen.

Macron eller Le Pen – om en uge bliver en af de to Frankrigs præsident.
Vi holder vejret, tager temperaturen og vejrer stemning sammen med udenrigsjournalist Frederikke Ingemann.

Torske brandade. Odette de Crécy. Record store day. Ned i kroppen (3)  

Vi skal alting. Alting kære lytter. Og det skal vi nu. I den tredje og måske også bedste time af din franske morgenradio skal vi det, man på almindeligt fransk kalder Tout. Læse, forstå, fordybe os, knalde, spise brandade, drikke og ringe til en man vildt godt kan li’. Så kom kære lytter, lad os gøre alting.

Fremtidsforsker Liselotte Lyngsø. "Café Krilo" af Baptiste Boryczka (2)  

Når vi tænker på fremtiden. Så tænker vi ofte på noget, der skal ske for os. At vi får noget. At vi skal nå de mål, vi har sat os. Måske er det en ret maskulin måde at tænke på noget så fint og skrøbeligt som fremtiden på. Kun at tage udgangspunkt i sig selv og sine ønsker. I denne anden time som vi kalder Croque Madame skal vi se frem – helt fri af os selv. Min gæst denne smukke morgen interesserer sig for noget som vi alle på en eller anden måde forholder os til. Frygter, glæder os til, er bekymrede for eller længes efter. Hun har lavet meget, kørt institutter, forsket, skrevet masser af bøger, ledet og sidder nu med i boards rundt om i verden og holder efterspurgte foredrag. Hjertelig godmorgen til fremtidsforsker Liselotte Lyngsøe.

Francois Barjot har nyt guf med til dig, der holder af fransk litteratur , nemlig Baptiste Boryczka’s nyeste roman Café Krilo, som foregår i Danmark.

Teaterinstruktør Runi Lewarisse. (1)  

Min første gæst denne morgen er ikke hvem som helst. Han er skuespiller og teaterinstruktør og brænder for det han laver. Han er aktuel med en forestilling om noget, jeg ikke anede eksisterede og som jeg aldrig havde skænket en tanke og som jeg egentlig også undrer mig over. Hjertelig godmorgen til Runi Lewerissa

Hertil aften afgøres 1. runde af det franske præsidentvalg og derfor må jeg denne søndag morgen leve med, at jeg ikke får besøg af udenrigsjournalist Frederikke Ingemann, og i stedet må ringe hende op for at få de nyeste meldinger fra Paris, som igen har været udsat for skudangreb.

Frankrigs kolonirige strakte sig også til Madagascar. Hvorfor fejres 2....  

Velkommen tilbage til Croque Monsieur som sender i anledning af Påsken. Vores gæster fra første time er smuttet videre ud i livet. Alligevel er jeg ikke alene for overfor mig sidder en herre, som jeg skal tale med om et stykke af verden, der i den grad er præget af Frankrig. En tidligere koloni som har et dragende og tiltrækkende navn og historie, nemlig Madagaskar. Velkommen til Alexandre Bernier, der med en ph.d. fra Københavns Universitet om netop denne magiske ø er vores gæst denne morgen.

Dagen i dag er jo 2. påskedag, men har den overhovedet nogen som helst religiøs betydning eller er det et fif til at få en ekstra fridag? Igen har vi besøg af præst Mette Weinhardt som hjælper os med at finde ind til påskens egentlige budskab.

2. Påskedag markeres med vegetarret, Mâcon Igé vin og Robert Desnos poesi (1)  

Godmorgen og i den grad glædelig påske.
Vi ved udmærket godt, at det er mandag., men vi har vurderet, at du sagtens kan klare lidt mere fransk tilgang til livet. Ligesom i de to foregående påske special udsendelser, skal vi også denne gang have besøg og holde det man kan kalde en lille, meget fransk og ganske uformel påskefrokost. Så læn dig tilbage og gerne ind i dig selv, for her er din franske morgenradios bud på hvordan denne smukke fridag nydes og leves og tackles aller bedst med de tre herrer: Fred Bertrand og hans smukke vegetar anretning, Eric Thirion’s og hans kølige Mâcon Igé hvidvin og Neal Ashley Conrad Thing som igen beriger os med fransk poesi, denne gang af Robert Desnos. Bienvenue ou ………… Croque Monsieur.

Proust hierarki. Mille feuille kager. Ile Sequiin. Daglige kys. (3)  

Velkommen til bage til fransk morgenradio. Jeg orker ikke at fortælle hvad denne tredje og måske bedste time af din franske morgenradio indeholder. Har sagt spadseretur med Marcel Proust så mange gange, at selvom jeg glæder mig, så kan jeg næsten ikke have ordene i min ellers store mund. Det samme gælder Napoleonskagen, der pludselig bliver mere fransk, alle snakkene med min sexolog og ikke mindst opringningerne til Paris. Jeg vil ikke sige hvad vi skal. Jeg vil gøre det. Bien venue.

Viceadministrerende dir. Anne Grethe Foss. Litterære Frankrig (2)  

Min gæst i denne morgens Croque Madame er måske den mest tungtvejende grund til at du, hvis du er på besøg i København, kan gå ned i jorden af en masse trapper og bevæge dig rundt i den fantastiske by uden at nogen på overfladen ved særligt meget om det. Hun har stort set hele sit liv planlagt og forbedret den måde at en by kan bruges på, Hjertelig godmorgen til Anne Grethe Foss, viceadministrerende direktør i Metroselskabet,

Fransk litteratur er langt større end Danmark, i ord, i udgivelser, i litterære priser. Heldigvis får SLC nogle af perlerne til landet den 20-21 april, hvor der vil være foredrag i Odense, Århus og København.

Professor Carsten Obel. Første gangs-valget (1)  

Min gæst i denne morgens Croque Monsieur er slet ikke hvem som helst. Hvor vi andre bruger uanede af mængder af tid på at se ud, tælle resultater og måle og veje, så bekymrer han sig om, hvordan vi har det. Og især når vi er små. Han er professor i mental børnesundhed og jeg har glædet mig usigeligt til at han har villet kommet på besøg, godmorgen til Carsten Obel.

Frederikke Ingemann summerer op på valget: Det et første gang.
Det er første gang, at man ikke tvivler på, at Marie Le Pen går videre til anden runde… at man ikke udelukker, at Marie Le Pen vinder valget … at de to (indtil nu) herskende blokke ikke anses for at ryge videre til anden runde. Og det betyder, at det kan blive et helt andet politisk Frankrig, vi snart kommer til at se!

0:00/0:00
Video player is in betaClose