Croque Monsieur

Croque Monsieur

Denmark

Croque Monsiuer er programmet hvor der skrives breve til Prins Henrik, hvor lytterne bringes ajour med debatten i Paris, og hvor man ikke skal skamme sig over at nyde et godt glas Chateau de la Gravelle 2011 til sin omelet med landskinke fra Alsace. Så sig “bonjour” til din morgen med Croque Monsieur.

Episodes

Fougasse brød. Proust ukendte velbehag. Høresansen (3)  

Velkommen tilbage til Frankrig. Vi skal i gang med den tredje og måske også bedste time af Croque Monsieur. En time hvor vi skal læse noget af verdens litteraturens aller ypperste passager om et ukendt velbehag, hvor vi skal gøre vores kedelige nordiske mad mere fransk med et fougasse brød, og hvor vi skal turde åbne døren ind til soveværelset og lytte til den måde vi elsker med hinanden eller os selv på. Bienvenue ou …….. Croque Monsieur.

Mette Rode Sundstrøm, dir. Lauritz.com. Edouard Louis på Lousiana Litterature...  

I denne time tager vi alle – uanset køn, opvækst og politisk grundlag – badedragter på og hopper i det store vilde feminine ocean, for dér at prøve at finde…… os selv. Min gæst i denne morgens Croque Madame har sammen med sin mand gjort kunst og generel skønhed tilgængeligt for alle med deres Lauritz.com, hvor hun har været direktør i 12 år. Man kan ikke undgå at lægge mærke til hende og jeg er super glad for at kunne sige et højlydt og fra hjertet bonjour til……. Mette Rode Sundstrøm.

Måske har du allerede set ’Danserinden’, men fortvivl ikke… Francois Barjot har nye franske oplevelser med til dig. Tag til Lousiana Litterature, hvor du den 26-27. august kan opleve den franske forfatter Edouard Louis i samtale med bla. den amerikanske novellist, Colson Whitehead.

Morten Giese, spillefilmskonsulent ved DFI. Ost: Mascarpone (1)  

Godmorgen til dig fine, smukke lytter. Min første gæst er uddannet filmklipper og har klippet film som Bænken, Arven, Manden bag døren, Ørnens øje og mange andre. Han har også instrueret både film og TV og vundet en del priser. Lige nu er han spillefilmskonsulent på Filminstituttet og så er han min og din gæst denne ret tidlige søndag morgen. Hjertelig velkommen til Morten Giese.

Mit mundvand begynder at løbe, for Johan Teide fra rejsebureauet In-Italia har igen håndlavet frisk ost ost med fra Oscar og Luca’s mejeri, La Treccia, som ligger i Rødovre, nemlig Mascarpone- ricottaens søde søster.

Blommer i eu de vie. Proust' Kærlighedsfilter. Dufte-sansen (3)  

Livet er fuldt af alt muligt. Således er det også med den tredje time af din franske morgenradio. Fuld af alt muligt. Og så er der alligevel noget vi ikke skal i dag. Noget som vi plejer. I dag ringer vi ikke til Frankrig – vi har jo lige været der. Vi venter lige lidt med det - derimod skal vi sylte blommer i fransk frugtbrændevin, tale om sex og erotik og forsøge at forstå Proust kærligheds filter. Bienvenue ou Croque Monsieur

Sangerinde Elisabeth. Film "Danserinden" om Loie Fuller. (2)  

Min gæst i denne morgens Croque Madame har sunget og skrevet og komponeret sig ind i vores bevidsthed lige siden de tidligere 80’ere. Hun har med sit klare gennemskærende tekstunivers sat ting på plads for os og egentlig også forstået os. Jeg er super super glad for at kunne sige bonjour til sangerinden Elisabeth.

I Provence fik Croque Monsieur mere rosé og sol end kultur, så derfor er vi glade for at gense Francois Barjot fra Det Franske Institut, som forhåbentlig kan stille ikke bare vores, men også din sult efter fransk kultur med filmen ”Danserinden”, som skildrer danseren Loie Fuller og hendes protegé og rival Isadora Duncan.

Michael Thouber, dir. for Charlottenborg. Ost: Ricotta (1)  

Din radio er vendt hjem fra en varm døsig sommer i syd-Frankrig og er klar til at byde velkommen til søndagens første gæst, som højest sandsynligt ikke kan leve uden kunst. Sådan virker det. Han har været alt muligt ude på DR, bl.a. kanalchef for DR2, har været en af grundlæggerne af udstillingstedet 1% og magasinet der bar samme navn og er nu forholdsvis ny direktør for Charlottenborg. Hjertelig godmorgen til Michael Thouber.

Efter en lang sommer i Provence med masser af franske oste, så er jeg usigelig glad for at gense Johan Teide, som ikke længere er at finde i Supermarco, men hos rejsebeurauet In-Italia. Johan har medbragt tre bud på ricotta oste, bla. fra mejeriet La Treccia, da ricotta’en efter hans mening er en lidt misforstået eller en ikke-forstået ost.

Birthe Sandager og Arne Fusagers køkkenskole. Åbn dine sanser (3)  

På stranden sutter Morten på en sten, for Julie har sat ham til at åbne helt op for sine sanser. I vandkanten taler de om, hvordan lyde og lugte kan bruges i sexlivet, og sansende instruerer Julie ham i både brystmassage og knibeteknikker. Senere må Morten også knibe sig i armen, for hjemme hos Birthe Sandager og Arne Fusager får han serveret de ultimative vegetariske og franske snacks. Ægteparret har i flere år drevet en køkkenskole i Tourrettes-sur-Loup, så Mortens smagsløg kommer i den grad på arbejde. Men det gør hans synssans også, for ægteparret er også storsamlere af kunst.

Afrodisisk morgenmad. Proust kurtiseren (2)  

Temperaturen stiger nu for alvor under Croque monsieurs sommerferie i Provence. Marie har planlagt at tilberede afrodisisk morgenmad ud fra tanken: hvad skal man servere for sin franske elsker på veloursengen? Den erotiske fantasi folder sig ud i al sin glans på markedet, blandt rumpeformede abrikoser og store courgetter. Neal behøver dog ikke mange skefulde afrodisiakum førend hårene rejser sig på hans krop af begejstring – en begejstring der fortsætter, når han og Morten vender endnu en side Proust, hvilket får dem til at stille spørgsmålet, om fri sex har frataget det moderne menneske kunsten at kurtisere?

Er der nogen grund til at op om morgenen? (1)  

Hvordan har Henrik S. Holck, Peder Frederick Jensen, Jacob Holdt, Mikael Fock og Nikolaj Nørlund det med at stå op om morgenen?

Hotelejer Minna Kornum. Courtiser francaise (3)  

Julie vil gerne flirte hver dag - helst flere gange om dagen. På en café på torvet i Nice er der masser af flirt i luften, og det får Morten og Julie til at tale om sensuelle komplimenter og kvinder. Morten undrer sig over, at kvinder ønsker at være lige med mænd, når kvinder i virkeligheden kan forlange at være meget mere end det! Et stenkast fra caféen får Morten den helt store rundvisning på et lille dansk hotel ‘SansSouci' i hjertet af Nice. Hotelejer Minna Kornum får hvert år sommerglade gæster fra især Skandinavien, men også folk fra hele verden er begyndt at dukke op, dog ikke franskmændene selv.

Morgenmad fra havet. Proust umulige forhindring (2)  

Med skumsprøjt og bølgeskvulp fortsætter Croque Monsieurs sommerferie i Provence. I de tidligste morgentimer besøger Morten og Marie havnebyen Nice for at købe fisk. De gamle markedssælgere har lækre blæksprutter i standerne, og tilbage i køkkenet bliver de fritteret og serveret med citron og ansjoscreme til. Ved morgenbordet bliver de poetiske bølger lige lovlig høje og for at bringe Neal og Julie tilbage på fast grund, må Morten gå drastisk til værks. Senere bruser Neals blod igen, når han og Morten diskuterer Proust på en køretur gennem bjerglandskabet i Provence.

Gode grunde til at stå op om morgenen (1)  

Godmorgen mon ami. I denne første time bringer vi et udpluk af vores 100 sendte samtaler som alle tager udgangspunkt i spørgsmålet: Er der nogen grund til at stå op? Gæsterne idag er: Søren Pind, Ole Grunbaum, Hans Jørgen Bonnichsen, Nikolaj Cederholm og Johan Olsen.

Præst Carl Bjarkam. Kærlighed og kunst (3)  

Lidt længere nede ad gangen på kunstmuseet møder Morten en dirrende og ekstatisk Julie, som besat af en kunstneriske ånd taler om, at kunst og kærlighed er to sider af samme sag. Senere, i en lille katolsk kirke i Tourrettes-sur-Loup finder Morten ikke bare roen, men også den danske præst Carl Bjarkam, for selv i Provence har danskere brug for at døbe børn og blive gift. Men det kræver en menighed, der både vil støtte med penge og smørrebrød. I det kølende kirkerum taler de om danskere i udlandet, om terror i Frankrig og en lille bøn bliver det også til.

Morgenmad fra haven. Proust udfoldet på Fondation Maeght (2)  

Croque Monsieur indleder endnu en magnifique morgen i Provence med en tur i villaens have. For i dag skal morgenmaden plukkes lige udenfor døren, nemlig fra det store blodblommetræ. I det lille køkken disker Marie også op med en særlig specialitet fra området: trompetcourgetter, som serveres med friske mandler, citronskal og ost. Et måltid, der intet mindre end sprænger det filosofiske dogme om adskillelse af krop og sind - hvis man altså spørger Neal! På kunstmuseet Fondation Maeght taler han og Morten videre om Proust og blandt de kendte franske malere presser et andet emne sig også på: Når mænd tror, at kvinder er møbler.

Seks bud på hvorfor man skal stå op om morgenen (1)  

Stemmerne som denne morgen svarer på det eviggyldige spørgmål - Er der overhovedet noget grund til at stå op, er: Bertel Haarder, Jesper W. Nielsen, Henrik Saxgren, Kasper Winding, Thomas Boberg

Massør Jonna Andersen. Foren sex og religion (3)  

En kampklar Julie møder Morten foran kirken, for hun har et budskab til kirken og dens folk: foren sex og religion - så redder vi verden! Den katolske kirke har alt for længe set ned på sex, men ifølge Julie er det lige præcis sex, der forener os med de højere magter. Tilbage i huset kan Mortens dybe suk høres for massør Jonna Tornager Andersen kan sit kram. Mens hun dræner Mortens lymfer gennem en særlig teknik, fortæller hun om de tilfældigheder, der fik hende til Provence.

Sund morgenmad. Proust skønhed (2)  

Bonjour, Provence! Croque Monsieurs sommerferie fortsætter. På markedet viser Marie sig at være lidt af en pilfinger, så Morten bliver helt forlegen overfor markedssælgerne. Marie får fyldt kurven godt op med hvide ferskner, basilikum og små franske yoghurter, for dagens morgenmad skal være sund! Proppet med vitaminer er Morten klar til at fylde hjernen med lidt næring sammen med Neal. Ved poolen læser de Proust og diskuterer skønhed - og om Morten ser Neal, som den person Neal virkelig er.

Er der nogen grund til at stå op om morgenen? (1)  

Godmorgen og velkommen til Croque Monsieurs sommerudgave.
Også denne tidlige søndag morgen bringer vi uddrag af de bedste svar på det eviggyldige spørgsmål: Er der overhovedet nogen grund til at stå op?
Gæster: Ingolf Gabold, Christian Dalager, Ib Ravn, Henrik Vesterberg, Jokum Rohde.

Kunstner Anne Vilsbøll. Sex i mørket. (3)  

Nattens lyde og det spæde lys fra naboens vinduer omringer Morten og Julie. I mørket laver de et sexologisk studie, for hvad laver de mon derinde i husene? Julie spekulerer på, om vi nogensinde vil blive helt frie seksuelle væsner, der tør stå frem i lyset. Dagen derpå besøger Morten den danske kunstner Anne Vilsbøll, som kan et helt særligt håndværk: papirmageri. Når hun skaber papir og kunst mærker hun en stærk følelse - den ægte følelse af frihed.

Franske kager. Proustlæsning på torvet (2)  

Mortens sommerferie i Provence fortsætter med dekadence hos den franske bager. Med næserne klistret op ad ruden udvælger Morten og Marie skrøbelige og fine franske kager til morgenbordet. Julie vågner op og lader sig overstimulere af lækre sager, mens Neal pisker til sveden står frem for at lave marengs. Opvarmet kaster Neal og Morten sig over næste kapitel i Proust, men oplæsningen tager en uventet drejning, da nogen på gaden overhører Neal midt i hans fortælling om Odettes natkammer.

0:00/0:00
Video player is in betaClose