Croque Monsieur

Croque Monsieur

Denmark

Croque Monsiuer er programmet hvor der skrives breve til Prins Henrik, hvor lytterne bringes ajour med debatten i Paris, og hvor man ikke skal skamme sig over at nyde et godt glas Chateau de la Gravelle 2011 til sin omelet med landskinke fra Alsace. Så sig “bonjour” til din morgen med Croque Monsieur.

Episodes

Vin Chaud, fransk primærvalg, Proust, Pas faim (3)  

Croque Monsieurs tredje time er gået i gang. Den time hvor det hele på en eller anden måde samler sig og hvor vi i den grad også siger: Vi til livet med stort V. Og hvordan gør vi så det? Det skal jeg sige dig for det er egentlig helt enkelt: Marcel Proust, franskundervisning, opringning om det franske primærvalg og vin chaud, som gør din søndag meget mere fransk. Længere er den ikke. Denne tredje time er din time, kære lytter. Lab den i dig, spis den med en lille fin frugtkniv eller anret den med lidt madagascar peber, to knivspidse estragon og en klat smør – og hvis nogen spørger, hvordan den smager, så sig uden at tørre dig om munden: Tres bien!

Sangerinde Pernille Rosendahl (2)  

Igen og igen lader vi uddannede mænd afgøre, hvordan vores verden skal sættes sammen og styres. Igen og igen tager de selvsamme mænd de selvsamme dårlige og ikke særlige frugtbare beslutninger for verdenen. Hvorfor er det sådan? Hvorfor lytter vi ikke til den feminine tilgang til livet? Verdenen har brug for den kvindelige side af livet. Det ved vi her på din franske morgenradio og vores anden time er udelukkende helliget…. Croque Madame. Min gæst denne søndag er sanger og har så meget integritet, at man næsten falder omkuld, øjne som fortæller, at man kun skal gå ind ad den dør hvis man virkelig er ægte. Hun har lavet masser af ting, hjulpet, dømt, udgivet og har for nyligt lavet et album som er inderligt fedt. Velkommen til sangerinden Pernille Rosendal

I dag skal vi ikke skrive til nogen som helst. Vi skal sætte os ned og lytte til juleeventyret om en prins.

Skuepilchef Morten Kirkskov. Ost: Langres (1)  

Min gæst i denne morgens Croque Monsieur er ikke hvem som helst. Han er skuespiller, forfatter, instruktør og skuespilchef på Det Kgl Teater og vil noget - med os og med teatret. Hjertelig godmorgen eller rettere bonjour til skuespiller og skuespilchef Morten Kirkskov.

Jeg er rigtig glad for min kone, men jeg er næsten lige så vild med Christophe Ganthier fra La Fromagerie og det er jeg, fordi han har medbragt rødkitosten ’Langres’.

’Pain d’epices’. Proust. Medieskandale. Børnebog. (3)  

Nu skal vi til at tage hul på den tredje og måske sjoveste af Croque Monsieurs i alt tre timer. En time hvor vi sædvanen tro – selvom det er et begreb man skal passe på med netop i den sammenhæng - skal læse og prøve at forstå Marcel Proust, hvor vi skal lade vores aftensmad helt stille og ubemærket blive mere fransk, når blot du tilføjer et krydderbrød ’Pain d’epices’ til din foie gras, hvor vi skal ringe Paris op og få indblik i medie- og sexskandaler og hvor vi skal finde ind til måske verdens sværeste sprog, fransk, med børnebogen ’Pas faim’.
Velkommen ………….

Sexolog Joan Ørting (2)  

En næsten hel verden har lige stemt på en mand af format i et land som også en gang havde samme kvalitet. En mand der banker hårdt i bordet når han vil have ret – og derfor tit får det. Måske kan man prøve at finde en anden måde – en måde som springer fra ens indre og som alligevel hænger sammen med alt det uden om. Vi lukker døren ind til manden med det gule hår og åbner ind til det lille smukke kammer med chiffon gardiner, hvor Croque Monsieurs meget klogere og smukkere lillesøster sidder……… Min gæst i denne smukke morgens Croque Madame har talt om det, som altid er svært at tale om. Og da det blev lettere at tale om, har hun sørget for, at det kom til at handle om noget, der er vedkommende, hjælpende og afklarende. Hun er terapeut og sexolog og har både uddannet, coach’et og hjulpet så mange at det nok ikke kan tælles. Hun interesserer sig for livskvalitet og lykke og jeg er super glad for at kunne sige godmorgen til Joan Ørting.

Hallo ! Hallo! Halloooo ! Er der nogen. Hallo! Sig noget, kom nuuuuuu…. Kære Prins Henrik

Forfatter Jens Christian Grøndahl. Fåreost fra Korsika (1)  

Min første gæst i denne morgens Croque Monsieur kan åbne liv og deres kompleksitet op – og gøre dem synlige for os - så vi selv ofte ender med lange refleksioner over vores eget liv, når vi er færdige med hans bøger. Han har skrevet en del – bøger altså – ”Fire Dage i Marts”, ”Tit er jeg glad”, ”Syd for floden” og ”Før vi siger farvel” – for blot at nævne nogle i sporadisk og tilfældig rækkefølge, og jeg er overordentlig glad for at kunne sige bonjour til forfatteren Jens Christian Grøndahl

Kan Christophe Ganthier fra La Fromagerie overgå sig selv, når han denne søndag serverer den sprøde herre en fåreost fra Korsika.

Croque Monsieur 09.05 uge 45, 2016 (3)  

Start din morgen á la francaise: Vært Morten Lindberg sætter alpehuen på sned, tager baguetten under armen og disker op med Danmarkshistoriens første frankofile morgenprogram. Croque Monsiuer er programmet hvor der skrives breve til Prins Henrik, hvor lytterne bringes ajour med debatten i Paris, og hvor man ikke skal skamme sig over at nyde et godt glas Chateau de la Gravelle 2011 til sin omelet med landskinke fra Alsace. Så sig “bonjour” til din morgen med Croque Monsieur.

Croque Monsieur 08.05 uge 45, 2016 (2)  

Start din morgen á la francaise: Vært Morten Lindberg sætter alpehuen på sned, tager baguetten under armen og disker op med Danmarkshistoriens første frankofile morgenprogram. Croque Monsiuer er programmet hvor der skrives breve til Prins Henrik, hvor lytterne bringes ajour med debatten i Paris, og hvor man ikke skal skamme sig over at nyde et godt glas Chateau de la Gravelle 2011 til sin omelet med landskinke fra Alsace. Så sig “bonjour” til din morgen med Croque Monsieur.

Croque Monsieur 07.05 uge 45, 2016 (1)  

Start din morgen á la francaise: Vært Morten Lindberg sætter alpehuen på sned, tager baguetten under armen og disker op med Danmarkshistoriens første frankofile morgenprogram. Croque Monsiuer er programmet hvor der skrives breve til Prins Henrik, hvor lytterne bringes ajour med debatten i Paris, og hvor man ikke skal skamme sig over at nyde et godt glas Chateau de la Gravelle 2011 til sin omelet med landskinke fra Alsace. Så sig “bonjour” til din morgen med Croque Monsieur.

Choucroute, frank surkål, Proust, (3)  

Velkommen tilbage til til din franske morgenradio. Vi skal som sædvanlig i denne sidste time nå en hel masse. Vi skal læse og betages og henrykkes af den store franske forfatter Marcel Proust. Vi skal prøve at finde ind til hvad indlæring og sprogundervisning egentlig består af og hvor det er, fælderne ligger: Og så skal vi have besøg af vores private kok og dermed hele Danmarks franske kok, Marie Holm som også i dag vil forfranske din aftensmad. I dag står den på Choucroute - fransk surkål, som vil gøre din kogte skinke eller stegte flæsk umiskendelig mere fransk.
Bon appetit og bienvenue ou Croque Monsieur.

Teaterdirektør Vibeke Windeløv (2)  

Når man er mand, som jeg er, så kan man godt nogle gange gå lidt stille med dørene og vende blikket nedad, fordi så pokkers mange af ens kønsfæller vælger at holde så meget på deres magt og ret til at hævde sig. Nogle gange får man lyst til at sætte sig hen i et hjørne og tie helt stille og så se, om der ikke er et andet sted, en anden måde at tackle livet og tilværelsen på. I den næste time skal du og jeg sidde i det hjørne. Min gæst i denne morgens Croque Madame er på ingen måder hvem som helst. Hun har sørget for at der er blevet lavet rigtig mange film og har hjulpet Bille August, Jørgen Leth, Susanne Bier Lars von Trier, Jon Bang Carlsen og Gabriel Axel for bare at nævne nogen. Hun har siddet og sidder i en masse af de bestyrelser, som sørger for at kunst og film bliver til virkelighed. I dag er hun teaterdirektør på Betty Nansen Teatret og så har hun fået en orden, som jeg gerne ville have nemlig l’Odre des Arts et des lettres. Hjertelig godmorgen .... Vibeke Windeløv

Engang blev jeg ringet op af af et kulørt ugeblad, der ville vide, hvad jeg syntes om sommeren. Jeg tænkte at det var et virkelig svært spørgsmål, det tænker jeg ikke mere… Kære Prins Henrik.

Fotograf Henrik Saxgren. Ost: (1)  

Min første gæst denne smukke søndag morgen ser noget, som vi andre ikke ser. Noget som vi ikke lægger mærke til, førend han har fotograferet og bearbejdet det. Så lægger vi til gengæld helt vildt mærke til det. Han har været med dér, hvor nye idéer blive udformet og afprøvet og har fotograferet det hele, så vi hverken glemmer det eller kan komme uden om det. Jeg er super glad for at kunne sige hjertelig godmorgen til fotografen Henrik Saxgren.

Igen denne søndag beriges vi af to franske oste, Munster Géromé og gedeosten Crottin de chavignol som Daniel Letz fra Letz shop har udvalgt.

Creème caramel. Proust. La méthode global (3)  

Velkommen tilbage til nord-Europas nok eneste franske morgenradio. Tre timer hvor vi knus elsker alt, der er fransk eller tager sit udgangspunkt i denne store mastodont af en kulturel europæisk urmoder. I denne sidste time skal vi spise os igennem et stykke af landet og slubre crème caramel i os. Læse og forstå Marcel Proust og så skal vi i terapi med vores fransklærerinde. Slæng dig på din chaiselong for nu kommer ……. Croque Monsieur

Sangerinde Kira Skov (2)  

Ofte er det den, der taler højest eller den der forstår spillet og de mange uskrevne regler, der løber af med sejren. Dette er en simpel og ikke særlig moden måde at omfavne livet på. Men glem ej, der findes måder som tager udgangspunkt i andre sider af menneskenaturen. Sider som springer fra den kvindelige gren, som har med intuition og kærlighed at gøre.
Min gæst i denne morgens Croque Madame er er intens, på en fin og smuk måde. Hun synger og aldrig noget som på en eller anden måde ikke betyder noget. Hun er ikke bange musikalsk og kan sagtens tage fat på jazz klassikkere som alle andre ville lade ligge eller på 1600 tals opera. Hun er sin egen og vores gæst denne morgen. Af hjertet velkommen til sangerinde Kira Skov

Hvis nogen fortæller, at de har haft en god og indholdsrig uge, men at der var en dag, hvor det ikke gik så godt, så er det den dag, vi spørger ind til. Kære Prins Henrik....

Advokat Hugo Steinmetz. Ost: Ardi Gasna og camenbert (1)  

Min første gæst denne smukke vilde efterårsmorgen er ikke hvem som helst. Han er interesseret i næsten alt fra sport til psykedeliske ting, frihed og piger og synes selv han ved noget om ja, næsten alt. Han har rejst og rejser meget og så er han advokat. Hjertelig bonjour til Hugo Steinmetz

De sidste søndage har kok og ostespecialist Daniel Letz kastet rundt med Croque Monsieurs smagsløg. Det gør han også i dag med fåremælksosten Ardi Gasna og Camenbert de Normandie.

Tarte Tatin, Proust,  lærer-elev kontaktform (3)  

Bienvenue tilbage til din fransk morgenradio. I denne sidste time skal vi så meget, at man sagtens kan blive forpustet bare af at tale om det. Vi skal berige os selv med et stykke af verdens bedste litteratur, vi skal nænsomt guides til at gøre vores søde tand meget mere fransk sammen med Marie Holm og hendes vidunderlige tarte tatin. Og så skal vi i selskab med vores egen Julie Jeune og psykoterapeut Thea Strange dykke ned i den store uendelige brønd der hedder indlæring. Hvad gemmer sig dernede? Er det kun gloser og bøjede verber – eller kan der også være andre og ukendte udfordringer der skal tages hul på?
Velkommen til …………. Croque Monsieur.

Skuespillerinde Camilla Bendix (2)  

Den mandlige og maskuline indflydelse på, hvordan det hele ser ud, er ikke heldig. Den er kortsynet, beregnende og båret af nogle urinstinkter, man egentlig burde have tæmmet for længst. Men måske skulle man bare trække lidt over til den ene side og lukke døren lige så stille og roligt. Og dér – i et rum af lyst til forandring og ønsket om at lytte til den kvindelige side af det hele mærke intuitionens styrke. Velkommen til Crqoue Monsieurs ufatteligt meget klogere lille søster. Min gæst i denne morgens Croque Madame er ikke hvem som helst. Hun er skuespillerinde og du kender hende helt sikkert og jeg er vild med at kunne sige godmorgen til hende. Bonjour Camilla Bendix

Man kan ikke vide, hvad et andet menneske tænker på…Derimod kan man godt ønske sig, hvad et andet menneske ville tænke. Kære Prins Henrik...

Entreprenør Johan Bulow fra LAKRIDS. Ost: Comte 24 mdr og Saint-Marcellin (1)  

Min første gæst i denne smukke efterårsmorgens franske morgenradios time er ikke hvem som helst. Han laver hel tiden noget og har gjort det stort set hele sit liv. Han er hædret og gesjæftig på den gode måde og så er han vild med lakrids. Hjertelig godmorgen til Johan Bülow.

Mon Daniel Letz fra Letz shop kan slå benene væk under den sprøde herre igen, det får vi at se, når han lige om lidt sætter tænderne i den 24 måneder gamle Comté og hof-osten Saint-Marcellin.

Croque Monsieur 09.05 uge 41, 2016 (3)  

Velkommen tilbage til livet. Vi skal nu tage voldsomt hul på Croque Monsieurs tredje time og ikke være det mindste bange for at få lidt Proust på tøjet, for at smage på Morilles à la crème og for at tage hul på et nyt kapitel i vores fransk undervisning. For måske kan psykoterapeut Thea Strange hjælpe os med at få de franske gloser til at glide nemmere ned. Velkommen til …………….. fransk Radio24syv

Formand for Nye Borgerlige, Pernille Vermund (2)  

Vi lever i tider, hvor tingene spidser til og man har indtryk af, at mange ikke har mere tålmodighed og kræver handling nu. Disse følelser springer fra den maskuline side af vores sjæleverden. Måske skulle man se til den anden side. Der hvor intuitionen og den kvindelige side har valgt at bo og leve et helt anderledes liv. Så velkommen til Croque Madame. Hun er ikke hvem som helst. Hun har følt at der ikke rigtig var noget der virkede og har derfor stiftet sit eget parti. Partiet hedder Nye Borgerlige og har en masse bud på løsninger for de store forandringer Danmark, Europa og verden står overfor. Hun har skabt røre i vandene og jeg er glad for at kunne sige godmorgen og bonjour til Pernille Vermund

Af og til vågner man op og tænker ikke noget som helst. Andre gange vågner man med hele verden på tungen og vil vide det hele. Kære Prins Henrik...

0:00/0:00
Video player is in betaClose