Croque Monsieur

Croque Monsieur

Denmark

Croque Monsiuer er programmet hvor der skrives breve til Prins Henrik, hvor lytterne bringes ajour med debatten i Paris, og hvor man ikke skal skamme sig over at nyde et godt glas Chateau de la Gravelle 2011 til sin omelet med landskinke fra Alsace. Så sig “bonjour” til din morgen med Croque Monsieur.

Episodes

Hovedstad for afrikansk kunst. Yoghurt.  Bind ll. Forelskede superkræfter.  

Nogle gange skal man så meget, at man taber pusten før end man overhovedet er gået i gang. Sådan kan både du og jeg godt have det hver gang den tredje time skal til og i gang. Vi ved nemlig at der ikke er nogen smutveje, når Marcel Proust skal forstås, at der er tips og fifs men ingen svinkeærinder, når yoghurten skal blive mere fransk. At det ikke er lige meget om vi ringer til Paris, som i dette forår bliver midlertidig hovedstad for afrikansk kunst – og at det at elske og have sex hænger uløseligt sammen med kærlighed. Velkommen … eller rettere bienvenue ou …….. Croque Monsieur

Dokumentarist Lotte Mik Mayer. Voldens historie af Edouard Louis  

Min første gæst laver så mange film, at man skulle tro det er løgn. Nogle småbitte nogen på 1 minut, 2 minutter, 7,12 og 23 minutter. Han laver film for landet, for regeringen, for virksomheder, for eventer, for kulturbegivenheder, for privatpersoner, ja alle. Hans film vinder priser og jeg er glad for at kunne sige godmorgen til ……… Anders Kongshaug.

Skal toppolitikere opføre sig forbilledligt og eksemplarisk? Det spørgsmål rejser udenrigs journalist Frederikke Ingemann, efter at Frankrigs indenrigsminister gik af i den forgangne uge.

Filmmand Anders Kongshaug. Indenrigsminister pludselige afgang  

Godmorgen. Intet er lettere end at vågne og sige NEJ. På den måde undgår man involvering og man kan gennem livet have sit på det tørre. Bortset fra de sidste 5 minutter inden den endelige udånding, hvor man ærgrer sig. Det sker ikke for os og vores lyttere. Vi ved at livet er er en gave og at det gælder om at få den pakket ud….. Så lad os se, om der ikke også denne dag skulle være en smule indhold i tre spiseskefulde yoghurt, to dråber lidenskab, 450 gram Proust, seks store Ja: til livet, til Paris, til præsidentvalget, til nyt fra kulturinstituttet og ikke mindst til besøg af filmmanden Anders Kongshaug og dokumentaristen Lotte Mik Meyer. Bonjour og i den grad velkommen til …….. Croque Monsieur

Proust 1. bind afsluttes. Croissant. Impressario Francis Dreyfus. Kærligheds...  

Velkommen tilbage til Croque Monsieur
Vi din franske morgenradio ved, at livet er, hvad vi gør det til. I denne sidste time vil vi afslutte 1. bind af Marcel Proust ’På sporet af den tabte tid’. Vi vil guide dig til de allerbedste croissanter, de smørbagte. Vi vil finde vej til dit næste stoppested; Paris og impressarioen Francis Dreyfus og så vil vi være din parlør til kærligheden og parforholdet. Bienvenue ou… Croque Monsieur.

Dokumentarist Camilla Magid. Filosof Yann Kerninon (2)  

Alting er så spændt op. De fleste har umådeligt travlt og flere er stakåndet. Travlheden gør at vi bliver bedre og bedre til at planlægge og forudse. Den næste time er intet planlagt og alt er muligt. Velkommen til…….. Croque Madame, som slet, slet ikke er hvem som helst. Hun er dokumentarist og har lavet en lang række film. Sidst filmen 'Land of The Free', der har premiere her på CPH:DOX. Hjertelig godmorgen til Camilla Magid.

Hvis du som jeg tørster efter noget fransk, så hold ud – På tirsdag kan du på Hovedbiblioteket i København høre den franske filosof Yann Kerninon’s foredrag om "arbejdets betydning og manglende betydning".

Filminstruktør Jesper W. Nielsen.  Marine Le Pen ved alt! (1)  

Min første gæst er sig selv og filminstruktør. Og filmklipper. Han har lavet en række film og instrueret både julekalender og Borgen for TV. Senest har han lavet filmen ”Der kommer en dag” om børnehjemmet Gudbjerg og de to brødre Elmer og Erik. Jeg er glad for at kunne sige et bonjour til filminstruktør Jesper W Nielsen.

Skandalerne tager til i Frankrig. Senest med den nyudgivne bog ’Marine ved alt’, hvor det bl.a. fremgår, at Marine le Pen og Front National har forbindelser til Rusland, og mægtige forretningsmænd, som har meget tætte forbindelser til nazister rundt omkring i Europa.

Perigord trøffel, Proust, munkekloster, kærlighedens tre parter (3)  

Nu starter den tredje og muligvis bedste time af din franske morgenradio. Den time hvor vi skal spadsere ad detalje fyldte stier med Marcel Proust, hvor vi med en fortrinlig røræg med trøffel skal opdage det franske køkken, hvor vi skal ringe til et fransk munkekloster, og også den time hvor vi skal turde at undersøge kærligheden og de tre involverede parter; dig og mig og relationen imellem os. Hold fast og velkommen!

Skuespillerinde Solbjørg Højfeldt. (2)  

Når vi vågner er vi stille. Vi mærker alting førend vi ser dem. I denne time skal vi stadig ligge i sengen. Mærkende, følende og fornemmende. Velkommen til ………. Croque Madame. Min gæst er skuespillerinde og har åbnet den ene karakter efter den anden for os, så vi har kunnet kigge ind i menneskets forskelligheder. Hun har spillet med i så meget at vi ikke har tid nok til at nævne det her i programmet, men udelukkende med glæde i hjertet kan sige. Hjertelig bonjour til Solbjørg Højfeldt.

Marts er francophonie måned men det er også CPH.DOX tid, og i år er der mange franske dokumentarfilm på programmet, bl.a. ‘Peshmerga’ af filosoffen Bernard-Henri Lévy.

Advokat Christian Dahlager. Shakespearsk valgkamp (1)  

Min første gæst her til morgen er ikke hvem som helst. Han har gået mange gange ad juraens indviklede og snoede stier for at finde frem til – ikke bare sandheden, men også en løsning. Hjertelig velkommen til advokat Christian Dahlager

Hvis du synes, at det går stille og roligt nede i Frankrig, så tager du fejl. Fransk politik antager nærmest Shakespearske dimensioner i denne uge.

Olivenolie. Proust indtryk. Uden partner. Orleans. (3)  

Velkommen tilbage til timen hvor du og jeg skal læse og forstå den store franske forfatter Marcel Proust, og finde ud af, at han er mere interesseret i indtryk fremfor mennesker og i stemninger fremfor udsagn. Timen hvor vi skal se mad forvandle sig fra at være dansk og nordisk til at være fransk, intens og levende, blot ved at vælge den rette olivenolie. Timen hvor vi skal vi ringe et alenlangt nummer til vores ven, Johan Dalgaard, som netop er vendt hjem fra Orleans. Og så er det timen, hvor vi skal tage fat i vores kærlighedsliv og turde at snakke om det som også kan være lidt svært, når man ikke har nogen partner. Bienvenue ou Croque Monsieur

Sangerinde Alberte Winding. Francophonie dag (2)  

I denne time vil vi lige så stille og næsten uhørligt åbne vinduet ind til Croque monsieurs meget smukkere lille søster Croque Madame.
Min gæst er det som man egentlig ville kalde en institution - ikke som en børnehave eller et opholdssted - men en institution i dansk musikliv og i det hele taget dansk liv. I min bevidsthed har hun altid været her, hun er om noget sangerinde og så kan hun noget med inderlighed, som er det bedste man kan labbe i sig. I denne time vil jeg labbe Alberte Winding i mig.

Find din kalender frem, og sæt et stort kryds med din blå-hvid-røde pen ud for den 20. marts, for da er det francophonie dag - på Roskilde Universitet – og i resten af verdenen.

Forfatter Stig Dalager. Fillon afhøring (1)  

Overfor mig denne ukristelige tidlige søndag morgen står en forfatter, som har forfattet mere end 50 titler, som har stukket sit intellekt ind i rigtig mange forskellige dele af livet, åndslivet, kulturlivet og det historiske liv og så har han også opnået, at staten har sagt: Vi tager os af dig. Godmorgen til Stig Dalager.

I de sidste 49 år har den sprøde herre ikke interesseret sig for politik, men det er slut. Med Frederikke Ingemann i hånden lister han sig ind på Det Franske Præsidentvalg, som i denne uge udmærker sig ved, at spidskandidaten Francois Fillon har erklæret, at retssystemet er ved at begå et politisk mord på ham som kandidat.

Proust første litterære æg. Profiteroles. Sangerinden Camille. Kærlighedsakt (3)  

Hver evig eneste søndag morgen glæder jeg mig til at skulle lave fransk morgenradio. Jeg glæder mig til den første time, til den anden time, men jeg glæder mig helt specielt til den tredje time, hvor vi skal forstå Proust og opleve den første gang han nedfælder sine ord. .. hvor vores fastelavnsboller pludselig bliver mere franske… hvor vi skal skal lære at skelne mellem at gå i seng med hinanden af kærlighed og så af ren dyrisk lyst - og sidst men ikke mindst, hvor vi skal ringe til vores ven i Paris, som spiller med sangerinden Camille, som jeg er stor fan af. Mere skal der ikke til for at fuldende denne søndag. Bienvenue ou.... Croque Monsieur.

Forfatter og sangerinde Sanne Gottlieb. Udstilling på Den Franske Ambassade (2)  

Min gæst i denne morgens Croque Madame er ikke hvem som helst. Hun er alt muligt. Lige nu er hun mest forfatter og aktuel med romanen ’Sleep Stalker’. Hun har boet i italien og Singapore og synger og er musiker. Og så er hun en af nattevagterne her på kanalen. Hjertelig godmorgen til Sanne Gotlieb

Er du frankofil eller bare kunstnerisk interesseret, så skal du se udstillingen ‘Carte Blanche’ hvor 10 danske samtidskunstnere udstiller på Den Franske Ambassade fra d. 10. Marts.

Arkitekt Morten Gunge. Det franske præsidentvalg ved Frederikke Ingemann (1)  

Min første gæst er arkitekt og er på ingen måder bange for at lade det organiske spille en rolle i sit arbejde. Han er også bestyrelsesformand for et af de mest interessante og levende pengeinstitutter i Danmark, nemlig Merkur Bank. Det er med stor fornøjelse at jeg kan byde velkommen til Morten Gunge.

I hele ens liv skal man træffe usigeligt mange valg. I det land vi holder så usigeligt meget af, skal man også snart træffe et valg - et vigtigt valg om hvem der skal sidde på den allerfedest stol de har, nemlig den af guld, hvor præsidenten sidder. Derfor hjertelig godmorgen til udenrigsjournalist Frederikke Ingemann, som har fingeren på den puls og det valg der er i gang i Frankrig.

Proust formulering. Marmelade d’orange sanguine. Antibes. Kærlighed og...  

Hvad er det vi vil og hvad er det vi skal ? Egentlig er det enkelt. Vi vil Frankrig og vi skal livet. Formulere og læse Proust. Spise og smage Marmelade d’orange sanguine, ringe og lytte til Antibes og fremfor alt tænke og mærke kærlighed og hengivelse. Med andre ord vi skal leve livet så fuldt ud, som det lader sig gøre end kold søndag morgen. Bienvenue ou……… Croque Monsieur

Præst Louise Britze Kijne. Franske Film Mandage (2)  

Kunne man forestille sig at passe og pleje det man har formået, i stedet for partout at tænke sig noget nyt og større og mere? Kunne man forestille sig at åbne døren ind til noget som er mere sensitivt, noget som har med livet inderste kerne at gøre. Velkommen til Croque Monsieurs meget mere stille og eftertænkende – og også ret meget klogere – lillesøster, Croque Madame. Min gæst denne søndag morgen er præst og teolog og hun er interesseret i ret meget, og så tænker hun måske ikke konstant, men voldsomt på etik. Jeg er glad for at sige godmorgen til Louise Britze Kijne

Er du frankofil og vild med film, så ved du nu, hvad du skal ikke bare på mandag men de næste fjorten mandage. Franske Film Mandage er åbnet!

Jazz entusiast Henrik Wolsgård Iversen.  Ost: Vagtler og vintermarmelade (1)  

Min gæst denne næsten ukristeligt tidlige søndag morgen har i årevis haft indflydelse på dit liv igennem hans forskellige stillinger i Danmarks Radio. Han har sørget for, at din underholdning og din fiktion har haft et højt niveau. Han er også jazmand og har i mange år anmeldt jazz på Berlingske Tidende og været med til både at stifte Ben Webster og Bent Jædig fondene, som han også sidder i bestyrelserne for. Jeg er umådelig glad for at kunne sige godmorgen til Henrik Wolsgaard-Iversen.

Carsten Vaupel har ladt osten blive tilbage i Le Gourmand og i stedet medbragt to glas til en sprød herre, som er vegetar på 29. år: En vinter-marmelade og et glas med to stopfodrede vagtler med hoved og hale.

Proust paperolles. Fransk nougat. Fillon skandale. Cirkulere sexenergi. (3)  

Vi skal i gang med den tredje og måske også bedste time af din franske morgenradio. En time hvor vores forståelse og refleksionsevne bliver sat på prøve af en af de største forfattere nogensinde. Hvor vores smagsløg ikke bare skal være parate, men også udviklede, når vi sætter tænderne i en usandsynlig velsmagende fransk nougat. Hvor vi skal gabe over den republikanske præsidentkandidat Francois Fillons aflønning af hustruen og hvor vi sidst men ikke mindst skal være åbne og cirkulere vores seksuelle energi. Med andre ord – velkommen til en hel almindelig fransk formiddag. On y va!

Præst Birgit Berggrensson. Institut: Économiste Houllebecq (2)  

En lille mejse sætter sig på pinden. Forsigtigt, lidt nervøst begynder den at nappe til de korn, du og dine børn har lagt. Er man en kvinde, så lader man fuglen være og betragter den helt stille. Er man en mand, kigger man et kort stykke tid og tager så sin store maskuline finger og banker, så fuglen flyver nervøst op og væk. Velkommen til en time hvor ingen banker med og hvor vi i den grad kun vil det feminine. Velkommen til……. Croque Madame. Min gæst er teolog og præst og har gennem de sidste år opbygget en lille dansk menighed i Smålan. Hun er forfatter til bogen ‘Vend det om – rettigheder eller næstekærlighed’, hvor hun udfordrer tidens trang til at holde sin ret til det ene og det andet. Godmorgen og velkommen til præst Birgit Berggrensson.

Banker dit hjerte for Frankrig, så skal du læse ”Houellebecq économiste” af Bernard Maris, som blev slået ihjel under angrebet på Charlie Hebdo.
Bogen er netop udgivet på dansk, og vender tilbage til Houellebecqs forfatterskab og hans forhold til økonomiske teorier.

0:00/0:00
Video player is in betaClose