Croque Monsieur

Croque Monsieur

Denmark

Croque Monsiuer er programmet hvor der skrives breve til Prins Henrik, hvor lytterne bringes ajour med debatten i Paris, og hvor man ikke skal skamme sig over at nyde et godt glas Chateau de la Gravelle 2011 til sin omelet med landskinke fra Alsace. Så sig “bonjour” til din morgen med Croque Monsieur.

Episodes

Proust formulering. Marmelade d’orange sanguine. Antibes. Kærlighed og...  

Hvad er det vi vil og hvad er det vi skal ? Egentlig er det enkelt. Vi vil Frankrig og vi skal livet. Formulere og læse Proust. Spise og smage Marmelade d’orange sanguine, ringe og lytte til Antibes og fremfor alt tænke og mærke kærlighed og hengivelse. Med andre ord vi skal leve livet så fuldt ud, som det lader sig gøre end kold søndag morgen. Bienvenue ou……… Croque Monsieur

Præst Louise Britze Kijne. Franske Film Mandage (2)  

Kunne man forestille sig at passe og pleje det man har formået, i stedet for partout at tænke sig noget nyt og større og mere? Kunne man forestille sig at åbne døren ind til noget som er mere sensitivt, noget som har med livet inderste kerne at gøre. Velkommen til Croque Monsieurs meget mere stille og eftertænkende – og også ret meget klogere – lillesøster, Croque Madame. Min gæst denne søndag morgen er præst og teolog og hun er interesseret i ret meget, og så tænker hun måske ikke konstant, men voldsomt på etik. Jeg er glad for at sige godmorgen til Louise Britze Kijne

Er du frankofil og vild med film, så ved du nu, hvad du skal ikke bare på mandag men de næste fjorten mandage. Franske Film Mandage er åbnet!

Jazz entusiast Henrik Wolsgård Iversen.  Ost: Vagtler og vintermarmelade (1)  

Min gæst denne næsten ukristeligt tidlige søndag morgen har i årevis haft indflydelse på dit liv igennem hans forskellige stillinger i Danmarks Radio. Han har sørget for, at din underholdning og din fiktion har haft et højt niveau. Han er også jazmand og har i mange år anmeldt jazz på Berlingske Tidende og været med til både at stifte Ben Webster og Bent Jædig fondene, som han også sidder i bestyrelserne for. Jeg er umådelig glad for at kunne sige godmorgen til Henrik Wolsgaard-Iversen.

Carsten Vaupel har ladt osten blive tilbage i Le Gourmand og i stedet medbragt to glas til en sprød herre, som er vegetar på 29. år: En vinter-marmelade og et glas med to stopfodrede vagtler med hoved og hale.

Proust paperolles. Fransk nougat. Fillon skandale. Cirkulere sexenergi. (3)  

Vi skal i gang med den tredje og måske også bedste time af din franske morgenradio. En time hvor vores forståelse og refleksionsevne bliver sat på prøve af en af de største forfattere nogensinde. Hvor vores smagsløg ikke bare skal være parate, men også udviklede, når vi sætter tænderne i en usandsynlig velsmagende fransk nougat. Hvor vi skal gabe over den republikanske præsidentkandidat Francois Fillons aflønning af hustruen og hvor vi sidst men ikke mindst skal være åbne og cirkulere vores seksuelle energi. Med andre ord – velkommen til en hel almindelig fransk formiddag. On y va!

Præst Birgit Berggrensson. Institut: Économiste Houllebecq (2)  

En lille mejse sætter sig på pinden. Forsigtigt, lidt nervøst begynder den at nappe til de korn, du og dine børn har lagt. Er man en kvinde, så lader man fuglen være og betragter den helt stille. Er man en mand, kigger man et kort stykke tid og tager så sin store maskuline finger og banker, så fuglen flyver nervøst op og væk. Velkommen til en time hvor ingen banker med og hvor vi i den grad kun vil det feminine. Velkommen til……. Croque Madame. Min gæst er teolog og præst og har gennem de sidste år opbygget en lille dansk menighed i Smålan. Hun er forfatter til bogen ‘Vend det om – rettigheder eller næstekærlighed’, hvor hun udfordrer tidens trang til at holde sin ret til det ene og det andet. Godmorgen og velkommen til præst Birgit Berggrensson.

Banker dit hjerte for Frankrig, så skal du læse ”Houellebecq économiste” af Bernard Maris, som blev slået ihjel under angrebet på Charlie Hebdo.
Bogen er netop udgivet på dansk, og vender tilbage til Houellebecqs forfatterskab og hans forhold til økonomiske teorier.

Designer og musiker Henrik Vibskov. Ost: Lucques-oliven (1)  

Min første gæst i denne ufatteligt tidlige morgens Croque Monsieur er ikke hvem som helt. Overhovedet. Han klæder os på, leger med vores opfattelser af farve, kombinationer, tøjforståelse og også med vores forudtagethed. Han designer det man kan tage på og af, spiller musik, laver film og lever livet ret meget. Velkommen til Henrik Vibskov.

Det kongelige hof er vild med grønne Lucques- oliven. Det samme er Croque Monsieur.

Proust detaljer. Chocolat chaud. Abbey Road studie. Release sex. (3)  

Hold da op. Sikke en omgang fransk morgenradio. Og det er ikke slut endnu. Du har stadig den tredje time tilgode. Og vi skal det samme som altid. Læse og fortabe os i Proust detaljerigdom, gøre vores morgenmad mere fransk; drikke varm chokolade som børn gør om morgenen i Frankrig. Dykke ned i vores sex og kærlighedsliv og så skal vi ringe, men tage en afstikker til England for vores ven fra Paris er på optagelse i det legendariske Abbey Road studie. Lad os komme i gang. Bienvenue ou Croque Monsieur!

Kogebogsforfatter Kirsten Skaarup (2)  

En hvid hånd der nænsomt løfter op i et håndklæde og lægger det sammen. Et barn der løftes op og hviskes kærligt i dets lille fine øre. Sådan kan livet også være, hvis man giver plads til det intuitive, det sanselige og ikke mindst det feminine. Velkommen til Croque Madame….. Min gæst har i et menneskeliv udgivet bøger, der kredser omkring det vi spiser, hvordan vi spiser det og hvordan det tilberedes. Og hvis de ikke gør det, så handler de om det næstbedste der findes, nemlig at rejse. Jeg er overordentlig glad for at kunne sige et højt bonjour til Kirsten Skaarup.

Francois Barjot fra Det Franske Kulturinstitut skynder på jer, hvis I lyttere er i underskud af fransk musik. Birdy Nam Nam kommer nemlig til København i slutningen af marts måned, men billetterne er ved at slippe op...

Filminstruktør Nicolo Donato. Creme: Body Balm, Rudolph Care (1)  

Min gæst denne ufattelige tidlige morgen er ikke hvem som helst. Han er filminstruktør og er interesseret i kærlighed. Han er også en eminent fotograf og hans film har ofte vundet priser, blandt andet 'Broderskabet' fra 2010. Senest har han lavet ”Fuglene over sundet” der handler om en jødisk families forsøg på flugt til Sverige under krigen. Jeg er meget glad for at kunne sige godmorgen til Nicolo Donato

Indstill dig på, at du skal gå nøgen rundt, hvis du vil have fuldt udbytte af dagens 12 minutter om en creme.

Besidderisk Proust. Pain aux raisins. Fransk primærvalg. Hold tilbage. (3)  

Hver søndag morgen når vi skal i gang med den tredje time af din franske morgenradio tænker du måske: gosh hvor har vi travlt…. Og du har på en måde ret. Men vi kan ikke udsætte det.
Bagværk der bliver mere fransk er drøn nødvendigt. Marcel Proust læser ikke sig selv. Hvis vi ikke ringer til Paris er der måske ikke nogen der gør det og da slet ikke så tidligt. Og tager vi ikke hul på kærlighedslivet – også den fysiske del af det – skubbes det måske bare ind i et mørkt hjørne og ligger der lige til det er blevet et uløseligt problem. Velkommen til den sidste time af …….. Croque Monsieur

Skuespillerinde Stine Fischer Christensen (2)  

Man kan godt nogle gange blive fortørnet, holde på sit, og komme med tilkendegivelser på en måde, så ingen kan undgå at høre dem. Man kan også lade være. Og i stedet lade livet komme til orde. Give sig selv tid til at være tilstede og give sig selv lov til at være feminin i alle begrebets aspekter. Velkommen til Croque Monsieurs ufatteligt klogere lillesøster... Croque Madame. Min gæst er skuespillerinde og har siden hun begyndte, været elegant overbevisende tilstede i de ting hun har lavet, De Vilde Svaner, Efter brylluppet – som hun modtog en Robert og en Bodil for, Smukke mennesker, Die Unsichtbare for at nævne nogle af dem og senest i Fenar Ahmad’s ’Underverden’. Bonjour til Stine Fischer Christensen

Århus er Kulturby 2017 og det fejrer Det Franske Kulturinstitut ved at udsende ’Et digt om dagen’ på deres hjemmeside med håb om at genvække århusianernes nysgerrighed for deres by.

Skuespiller Dulfi Al-Jabouri. Creme: Açai Anti-Ageing Facial Oil fra Rudolph...  

Min gæst i denne morgens Croque Monsieur er ikke hvem som helst. Han er skuespiller og har sat sin tydelige spor i de ting han har været med i. I alle TV-tingene og i spillefilmene R, Nordvest, Krigen og senest Underverden. Jeg er ret glad for at kunne sige godmorgen til Dulfi Al-Jabouri

De sidste 12 minutter begiver vi os dybt ind ind i den brasilianske regnskov og plukker açai-bær. For uden dem ville vi ikke kunne smøre os ind i den prisvindende ansigtsolie fra Rudolph Care.

Hvidkål med Moutarde de Meaux og Guérande-salt. Forførende Proust. Astronaut...  

Helt ind i hjertet godmorgen til dem, der stadig sover og til dem, som sidder ventende og ufattelige klare ved deres radioapparater. Hvorfor står man egentlig op, det spørgsmål kan man sagtens stille sig selv sådan en råkold januar morgen. Din franske morgenradio står op, fordi den har lyst til livet og lyst til at leve det. Og så selvfø’lgelig fordi du er der. Fordi sammen med dig vil vi drøne ud til den store sjælelige lufthavn og flyve til Frankrig, hvor vi vil samtale med journalist og forfatter Hans Skaarup og dokumentarist Lise Birk Pedersen. Vi vil smage det nye franske køkken's brændte hvidkål med Moutarde de Meaux og Guérande-salt, smøre vores skæg i en fransk creme, flyve ud i rummet med vores franske ven, læse Proust, elske, og løbe hen til den nærmeste boghandler og købe Boualem Sansal’s roman ‘2084’ som fornylig også er udkommet på dansk. Bienvenue ou Croque Monsieur.

Dokumentarist Lise Birk Pedersen. (2)  

Helt ind i hjertet godmorgen til dem, der stadig sover og til dem, som sidder ventende og ufattelige klare ved deres radioapparater. Hvorfor står man egentlig op, det spørgsmål kan man sagtens stille sig selv sådan en råkold januar morgen. Din franske morgenradio står op, fordi den har lyst til livet og lyst til at leve det. Og så selvfø’lgelig fordi du er der. Fordi sammen med dig vil vi drøne ud til den store sjælelige lufthavn og flyve til Frankrig, hvor vi vil samtale med journalist og forfatter Hans Skaarup og dokumentarist Lise Birk Pedersen. Vi vil smage det nye franske køkken's brændte hvidkål med Moutarde de Meaux og Guérande-salt, smøre vores skæg i en fransk creme, flyve ud i rummet med vores franske ven, læse Proust, elske, og løbe hen til den nærmeste boghandler og købe Boualem Sansal’s roman ‘2084’ som fornylig også er udkommet på dansk. Bienvenue ou Croque Monsieur.

Journalist og forfatter Hans Skaarup. Creme: Men Expert Hydra Energetic fra...  

Helt ind i hjertet godmorgen til dem, der stadig sover og til dem, som sidder ventende og ufattelige klare ved deres radioapparater. Hvorfor står man egentlig op, det spørgsmål kan man sagtens stille sig selv sådan en råkold januar morgen. Din franske morgenradio står op, fordi den har lyst til livet og lyst til at leve det. Og så selvfø’lgelig fordi du er der. Fordi sammen med dig vil vi drøne ud til den store sjælelige lufthavn og flyve til Frankrig, hvor vi vil samtale med journalist og forfatter Hans Skaarup og dokumentarist Lise Birk Pedersen. Vi vil smage det nye franske køkken's brændte hvidkål med Moutarde de Meaux og Guérande-salt, smøre vores skæg i en fransk creme, flyve ud i rummet med vores franske ven, læse Proust, elske, og løbe hen til den nærmeste boghandler og købe Boualem Sansal’s roman ‘2084’ som fornylig også er udkommet på dansk. Bienvenue ou Croque Monsieur.

Guérande salt. Proust. Influenzaramt Paris. Knibeøvelser. (3)  

Så er du tilbage i Frankrig. Vi hedder Croque Monsieur og vi er din franske morgenradio hver evig eneste søndag. Du og jeg skal en tur i haven med Marcel Proust. Vi skal snakke om vores seksualitet og lave knibeøvelser, vi skal ringe til influnzaramte Paris og så skal vi med blot en knivspids Guérande salt gøre din mad meget meget mere fransk.
Bienvenue ou Croque Monsieur

Rådgiver og feministisk debattør Nanna Kalinka Bjerke (2)  

Sikke en redelighed vi har rodet os ud i. Verden ryster og vi bliver nervøse og ængstelige ustandseligt. Det gør vi, fordi vi har glemt, at der findes måder at være sammen på, hvor det ikke er magt, indflydelse eller indtægt der vægter mest. Hvor man giver sig tid til at føle efter og ikke er bange for at stille spørgsmål – heller ikke til sig selv. Velkommen til Croque Monsieurs meget klogere lillesøster Croque Madame Min gæst er medlem af flere bestyrelser, er sangskriver og så blander hun sig – især når det handler om kvinder. Jeg er super glad for at kunne sige godmorgen til Nanna Kalinka Bjerke

Er du frankofil, så glæd dig over, at du her i vinterkulden kan få stillet din voldsomme sult efter franske film, for ’My French film festival" er netop begyndt og forløber helt frem til 13 februar.

Skuespiller Lars Ranthe. Creme: Golden Age fra L'Oreal (1)  

Min gæst denne smukke og kolde januar morgen er ikke hvem som helst. Han er skuespiller og har et eller andet udefinerligt, der gør, at han brænder sig ind i en, når man oplever ham spille. Han har været med i et hav af film og TV: Jagten, Skytten, Adams æbler, De Grønne slagtere, Små Ulykker, Kollektivet og Der kommer en dag for bare i vilkårlig rækkefølge at nævne nogle få. Jeg er ovenud glad for at kunne sige godmorgen til skuespiller Lars Ranthe

Din sprøde herre slutter denne første time af med en creme til den glemte kvinde: Golden age fra L’Oreal.

Helligtrekongerskage, Proust, udløsning, revselse forbud (3)  

Så er vi tilbage. 100% Fransk morgenradio der vil prop fodre dig med Marcel Proust, Galette des Roi som på dansk hedder Helligtrekongerskage , starten på et sexologisk og terapeutisk forløb med min fransklærerinde og så en opringning til en af mine – og dine – bedste venner i Paris, nemlig Johan Dalgaard som kommer med opløftende nyheder. Alt det skal vi to nå i den time, der starter nu. Lad os komme i gang. On y va!

Michelle Mildwater fra HopeNow (2)  

Verden er hård, skånselsløs, kynisk og til tider ret voldsom. Det er den, fordi det er os mænd der får lov til at sætte dagsordenen. Din franske morgenradio er ikke bange for noget som helst. Heller ikke den feminine side, som vi alle har inden i os. Den næste time lukker vi for den maskuline boks og åbner for Croque Monsieurs meget klogere lillesøster Croque Madame. Min gæst ændrer livet drastisk for kvinder, som lever et liv, man kun svagt kan forestille sig hvordan måtte være. Hun er kvinden bag en organisation der hjælper handlede kvinder og trods bagmænd ikke skyr nogen midler. Jeg er beæret over denne morgen at kunne sige godmorgen til Michelle Mildwater.

Hvis du mangler fransk kultur i dit liv, så følg Francois Barjot’s opfordring: Se Rodin eller Louise Borgois udstilling og kombiner det med Det Franske Kulturinstituts seminarer om de to kunstnere, som foregår på fransk, naturellement!

0:00/0:00
Video player is in betaClose