Cyril & Stig - I otakt med samtiden

Cyril & Stig - I otakt med samtiden

Sweden

Författaren Stig Larsson och journalisten Cyril Hellman känner inte igen sig i dagens debatt- och kulturklimat, de känner sig ibland främmande och utanför i samhället. De bestämmer sig därför att slänga sig ut i verkligheten för att träffa personer som är aktuella eller som de tycker är intressanta, i ett försök att förstå samhället som sprungit ifrån dem. Cyril & Stig är en intressant, annorlunda och ibland provokativ podcast med författaren Stig Larsson och journalisten Cyril Hellman. Varje vecka träffar de en aktuell men inte sällan oförutsägbar person. Cyril och Stig har intressen långt utanför det man förväntar sig och samtalen kommer stundtals ha en pirrande nivå, någon kommer på något under tiden, någon annan fyller i, en tredje kryssar in. Samtal kan ju ibland leva på det viset. Podcasten produceras av Kontroversial Productions kontro.se

Episodes

#31 Bengt Norborg  

Cyril och Stig träffar utrikeskorrespondenten Bengt Norborg som oförtröttligt ger oss rapporter från olika delar av världen. Nu senast med sitt skakande reportage från Venezuela, ett land på gränsen till förfall. Det blir ett oerhört intressant samtal om Venezuela, Burma, Ryssland och om journalistikens roll och vikten av berättelser. Lyssna!

#30 Dan Josefsson  

Cyril och Stig sätter sig ner med journalisten Dan Josefsson och pratar om hans mycket uppmärksammade film om fallet med den dödade pojken Kevin. De pratar grupptänkande, bortträngda minnen och självklart om Dans arbete med "Thomas Quick". Lyssna på ett oerhört intressant och tankeväckande avsnitt.

#29 Lyra Koli  

Lyra Koli (Tidigare Ekström Lindbäck) är kanske den främsta av nittiotalistgenerationens författare. Redan som 18-åring fick hon Lilla Augustpriset. Hon har under sina tidigare efternamn släppt tre böcker, bland annat augustprisnominerade "Ett så starkt ljus". De pratar om homosexualitet, SOFO-hipsters, kristendom, skrivande och kulturjournalistikens villkor. Stig tycker själv att han säger lite dumma saker om homosexualitet, men berättar också att det är första gången han läser en sexskildring som gör att han förstår åtrån till killar

#28 Gunborg Hancock  

Cyril & Stig träffar 105 åriga Gunborg Hancock som var en av Sveriges första politiska flyktingar och är garanterat en av de nu äldsta, det blev ett intressant snack om tre finska krig, första flykten med judar till Sverige från Helsingfors, kvinnlig frigörelse och konst. Lyssna!

#27 Per Hagman  

Detta avsnitt gästas av bokaktuelle kultförfattaren Per Hagman. Det blir snack om nya boken "Allas älskare, ingens älskling", de sackar också politik, Frihetsfronten, feminism, rasism, kulturmänniskor, kvartersbarer, städer som Nice och Palermo, kronofogden, Parmesanost och vännen Olle Ljungström. Trevlig lyssning!

#26 Anders Adali  

Under tio år levde Anders Adali ett dubbelliv, samtidigt som han arbetade och hade familj rånade han värdetransporter. Efter att slutligen åkt dit för det spektakulära Åborånet och avtjänat straff är han idag tv-personlighet, författare och säkerhetsexpert. Cyril och Stig träffar honom för att tala om dagens problem i förorten och hur barn egentligen bör uppfostras. De talar om finska fängelser, rån, polisen, IQ och jämför varandras grader av narcissism.

#25 Karin Ekdahl - Mindfullnes  

Karin Ekdahl är överläkare, hjärnforskare, yogalärare och verksam inom Mindfulness. Cyril och Stig träffar henne för att prata om meditation och hur det kan hjälpa människor ut ur depression, stress och utbrändhet. Stämmer det verkligen att man blir intelligentare av meditation. De kommer även fram till att meditation är inte för alla, till exempel Stig är drabbad av det som inom psykiatri kallas Dark Knight och bör inte meditera.

#24 Nina Hemmingsson  

Cyril och Stig träffar serietecknaren, författaren och kulturskribenten Nina Hemmingsson. Det blir ett snack om serietecknande som sedan går över i ett väldigt intressant och öppet samtal om depressioner, psykisk ohälsa och kreativitet. På slutet hinner de avhandla gruppen KISS och idoldyrkan. Lyssna.

#23 Åsa Linderborg  

Cyril och Stig träffar författaren, kulturskribenten och chefen för Aftonbladets kulturredaktion Åsa Linderborg. De pratar om vänsterns situation som Stig menar är i kris. De pratar flyktingkrisen, situationen i förorterna, hur man borde förhålla sig till SD - det och mer i ett politiskt och högintressant avsnitt! Hjälp gärna till att dela podcasten till era vänner.

#22 Sigge Eklund  

Cyril och Stig träffar podcastaren och författaren Sigge Eklund i ett oerhört intressant samtal. De pratar om att podcasta, skrivande, bråket om den uppmärksammade artikeln i Filter, om att leva på sitt skapande, Knausgård. Det och mycket mer i ett avsnitt ni inte får missa.

#21 Cocktailkungen David Ammer  

Cyril och Stig sätter sig ner med Cocktailkungen, David Ammer. De snackar om hur man gör den perfekta Dry Martinin, hur man ser en bartenders "Fuckfejs", Cyril undrar om man blir bartender bara för att ragga och Stig tipsar om ett bra afrodisiak. Ett avsnitt med många praktiska tips som ni inte vill missa.

#20 Karin Bojs  

I det tjugonde avsnittet sätter sig Cyril & Stig ner med vetenskapsjournalisten och författaren Karin Bojs och pratar gener. Vilka är vi egentligen? Genforskningen har de senaste åren gjort enorma framsteg och får stor inverkan på forskning och synen på oss själva. Karin Bojs har skrivit flera hyllade böcker på ämnet och nu senast i boken "Svenskarna och deras fäder". Lyssna när vi nördar in oss i genetik... (foto: Ulrica Zwenger)

#19 Therese Bohman  

Cyril och Stig träffar författaren och kritikern Therese Bohman som är nominerad till Augustpriset. De pratar bland annat om Therese nya bok Aftonland, om konst och sedan mansplainar Stig lite som vanligt. Ett bra snack, lyssna!

#18 Dorpec Kobane  

Cyril & Stig träffar Svensk-Kurdiske fysioterapeuten Dorpec Kobane som nyligen kommit hem från Rojava i Syrien där han arbetat i nästan två år med folk som skadats i kampen mot Daesh/IS. Han upplevde terrorattentatet mot staden Kobane den 25 juli 2015 där 251 människor mördades. De pratar om hans upplevelser, om kriget, om post traumatisk stress, om situationen i Turkiet och om hur Sverige borde behandla de som stridit för Daesh/IS. Lyssna!

#17 Jan Guillou  

Cyril och Stig träffar författaren och journalisten Jan Guillou. De pratar skrivande, att skildra våld och om den svenska skolans förfall. Stig menar att Jan skrämmer iväg läsare när Hamilton dricker fina viner hela tiden, och hur är det egentligen med rivaliteten mellan Jan och Leif GW? Det och mycket mer, lyssna.

#16 David Sandström - Refused  

Cyril och Stig träffar musikern och rebellen David Sandström från det legendariska bandet Refused som precis avslutat sin världsturné. Bandet var på 90-talet front för musikstilen Hard Core och den politiska rörelsen Straight Edge och hamnade på Nazisternas dödslista. Det blev ett lång avsnitt där de pratar politik, musik, punk, poesi och att spränga lastbilar. Detta får ni inte missa!

#15 Amanda Ooms  

Cyril & Stig träffar skådespelaren och konstnären Amanda Ooms som haft en lång karriär i både Sverige och utomlands. Amanda berättar om sin kärlek till Joakim Thåström, Stig berättar hur Zlatan gjorde mål för att Cyril bad, de snackar också om att det är svårt att åldras som konstnär... och mycket mer.

#14 Sara Broos  

Cyril och Stig träffar filmaren Sara Broos som nyligen gjort filmen Speglingar som handlar om hennes mamma den kända konstnären Karin Broos. Sara har tidigare också blivit uppmärksammad för filmen om sin gudfar, den hyllade och numera folkkäre Lars Lerin. Det blir ett samtal om att växa upp på landet, om relationen mellan barn och föräldrar, om konst och om att göra dokumentärfilm. Sara berättar också om när hon träffade en framgångsrik man på ett tåg som grät ut i hennes famn och gav henne en bil. Lyssna!

#13 Sladjan Osmanagic (EM-special)  

Cyril och Stig träffar sportprofilen, den frispråkige Sladjan Osmanagic för att snacka det precis avslutade fotbolls EM där Portugal överraskande vann. Förutom att analysera EM-turneringen så kommer de in på vilken som är den bästa TV-sporten, tennis hävdar Sladjan medan Stig håller fotboll högst. Efter detta extraavsnitt tar podden ett litet sommaruppehåll men återkommer i augusti som vanligt, varannan fredag!

#12 Lena Andersson  

Cyril och Stig träffar författaren och journalisten Lena Andersson. De pratar om kärlek, män och kvinnor och självklart kommer de in på religion då Lena är känd religionskritiker medan Stig är en bokstavstroende katolik. Förutom allt det pratar de också om den ökade splittringen i samhället och att kvinnor som är intresserade av matematik inte anses som sexiga. Detta är ett avsnitt som ni inte får missa.

0:00/0:00
Video player is in betaClose