Cyril & Stig - I otakt med samtiden

Cyril & Stig - I otakt med samtiden

Sweden

Författaren Stig Larsson och journalisten Cyril Hellman känner inte igen sig i dagens debatt- och kulturklimat, de känner sig ibland främmande och utanför i samhället. De bestämmer sig därför att slänga sig ut i verkligheten för att träffa personer som är aktuella eller som de tycker är intressanta, i ett försök att förstå samhället som sprungit ifrån dem. Cyril & Stig är en intressant, annorlunda och ibland provokativ podcast med författaren Stig Larsson och journalisten Cyril Hellman. Varje vecka träffar de en aktuell men inte sällan oförutsägbar person. Cyril och Stig har intressen långt utanför det man förväntar sig och samtalen kommer stundtals ha en pirrande nivå, någon kommer på något under tiden, någon annan fyller i, en tredje kryssar in. Samtal kan ju ibland leva på det viset. Podcasten produceras av Kontroversial Productions kontro.se

Episodes

#24 Nina Hemmingsson  

Cyril och Stig träffar serietecknaren, författaren och kulturskribenten Nina Hemmingsson. Det blir ett snack om serietecknande som sedan går över i ett väldigt intressant och öppet samtal om depressioner, psykisk ohälsa och kreativitet. På slutet hinner de avhandla gruppen KISS och idoldyrkan. Lyssna.

#23 Åsa Linderborg  

Cyril och Stig träffar författaren, kulturskribenten och chefen för Aftonbladets kulturredaktion Åsa Linderborg. De pratar om vänsterns situation som Stig menar är i kris. De pratar flyktingkrisen, situationen i förorterna, hur man borde förhålla sig till SD - det och mer i ett politiskt och högintressant avsnitt! Hjälp gärna till att dela podcasten till era vänner.

#22 Sigge Eklund  

Cyril och Stig träffar podcastaren och författaren Sigge Eklund i ett oerhört intressant samtal. De pratar om att podcasta, skrivande, bråket om den uppmärksammade artikeln i Filter, om att leva på sitt skapande, Knausgård. Det och mycket mer i ett avsnitt ni inte får missa.

#21 Cocktailkungen David Ammer  

Cyril och Stig sätter sig ner med Cocktailkungen, David Ammer. De snackar om hur man gör den perfekta Dry Martinin, hur man ser en bartenders "Fuckfejs", Cyril undrar om man blir bartender bara för att ragga och Stig tipsar om ett bra afrodisiak. Ett avsnitt med många praktiska tips som ni inte vill missa.

#20 Karin Bojs  

I det tjugonde avsnittet sätter sig Cyril & Stig ner med vetenskapsjournalisten och författaren Karin Bojs och pratar gener. Vilka är vi egentligen? Genforskningen har de senaste åren gjort enorma framsteg och får stor inverkan på forskning och synen på oss själva. Karin Bojs har skrivit flera hyllade böcker på ämnet och nu senast i boken "Svenskarna och deras fäder". Lyssna när vi nördar in oss i genetik... (foto: Ulrica Zwenger)

#19 Therese Bohman  

Cyril och Stig träffar författaren och kritikern Therese Bohman som är nominerad till Augustpriset. De pratar bland annat om Therese nya bok Aftonland, om konst och sedan mansplainar Stig lite som vanligt. Ett bra snack, lyssna!

#18 Dorpec Kobane  

Cyril & Stig träffar Svensk-Kurdiske fysioterapeuten Dorpec Kobane som nyligen kommit hem från Rojava i Syrien där han arbetat i nästan två år med folk som skadats i kampen mot Daesh/IS. Han upplevde terrorattentatet mot staden Kobane den 25 juli 2015 där 251 människor mördades. De pratar om hans upplevelser, om kriget, om post traumatisk stress, om situationen i Turkiet och om hur Sverige borde behandla de som stridit för Daesh/IS. Lyssna!

#17 Jan Guillou  

Cyril och Stig träffar författaren och journalisten Jan Guillou. De pratar skrivande, att skildra våld och om den svenska skolans förfall. Stig menar att Jan skrämmer iväg läsare när Hamilton dricker fina viner hela tiden, och hur är det egentligen med rivaliteten mellan Jan och Leif GW? Det och mycket mer, lyssna.

#16 David Sandström - Refused  

Cyril och Stig träffar musikern och rebellen David Sandström från det legendariska bandet Refused som precis avslutat sin världsturné. Bandet var på 90-talet front för musikstilen Hard Core och den politiska rörelsen Straight Edge och hamnade på Nazisternas dödslista. Det blev ett lång avsnitt där de pratar politik, musik, punk, poesi och att spränga lastbilar. Detta får ni inte missa!

#15 Amanda Ooms  

Cyril & Stig träffar skådespelaren och konstnären Amanda Ooms som haft en lång karriär i både Sverige och utomlands. Amanda berättar om sin kärlek till Joakim Thåström, Stig berättar hur Zlatan gjorde mål för att Cyril bad, de snackar också om att det är svårt att åldras som konstnär... och mycket mer.

#14 Sara Broos  

Cyril och Stig träffar filmaren Sara Broos som nyligen gjort filmen Speglingar som handlar om hennes mamma den kända konstnären Karin Broos. Sara har tidigare också blivit uppmärksammad för filmen om sin gudfar, den hyllade och numera folkkäre Lars Lerin. Det blir ett samtal om att växa upp på landet, om relationen mellan barn och föräldrar, om konst och om att göra dokumentärfilm. Sara berättar också om när hon träffade en framgångsrik man på ett tåg som grät ut i hennes famn och gav henne en bil. Lyssna!

#13 Sladjan Osmanagic (EM-special)  

Cyril och Stig träffar sportprofilen, den frispråkige Sladjan Osmanagic för att snacka det precis avslutade fotbolls EM där Portugal överraskande vann. Förutom att analysera EM-turneringen så kommer de in på vilken som är den bästa TV-sporten, tennis hävdar Sladjan medan Stig håller fotboll högst. Efter detta extraavsnitt tar podden ett litet sommaruppehåll men återkommer i augusti som vanligt, varannan fredag!

#12 Lena Andersson  

Cyril och Stig träffar författaren och journalisten Lena Andersson. De pratar om kärlek, män och kvinnor och självklart kommer de in på religion då Lena är känd religionskritiker medan Stig är en bokstavstroende katolik. Förutom allt det pratar de också om den ökade splittringen i samhället och att kvinnor som är intresserade av matematik inte anses som sexiga. Detta är ett avsnitt som ni inte får missa.

#11 - Amineh Kakabaveh  

Amineh Kakabaveh är kurd från Iran och har stridit i de kurdiska Peshmergastyrkorna. Hon är riksdagsledamot för Vänsterpartiet men har under våren hamnat i centrum för en konflikt inom hennes eget parti om hur man ska förhålla sig till Islamism och patriarkalt förtryck ute i förorterna. Amineh har blivit mordhotad och kritiserad från alla håll, och hennes eget parti inledde en uteslutningsprocess för att hon av misstag delade en rasistisk video på facebook. Det blir ett oerhört intressant samtal kring dessa brännheta frågor.

#10 Mehdi Seyyed  

I det tionde avsnittet träffar Cyril & Stig bandidosledaren Mehdi Seyyed som precis skrivit en bok som heter "Mammas son Banditen". De pratar om hans bok, samhällets syn på motorcykelklubbar, tiden i fängelset och vad som har format honom.

#9 Tom Malmquist  

I avsnitt 9 träffar Cyril och Stig författaren, poeten och den tidigare mycket lovande hockeyspelaren Tom Malmquist. Ganska snabbt tar Tom över rollen som intervjuare och bland annat frågar hans Stig om drogerna och pratar med Cyril om relationen till sin pappa. Det blir ett oväntat och mycket intressant avsnitt ...

#8 Jan Myrdal  

Cyril & Stig träffar 89-årige Jan Myrdal, en tongivande person för den svenska vänstern vars böcker rönt uppmärksamhet långt utanför landets gränser. Jan Myrdal är en kontroversiell person som alldeles nyligen anklagades för att vara homofob. Det blir ett samtal om den senaste kontroversen, om åldrande, den svenska vänstern och Jan berättar om relationen till sina föräldrar som båda var nobelpristagare. Det och mycket mer i ett långt och innehållsrikt avsnitt. God lyssning!

Cyril & Stig avsnitt #5 - Bella Backe  

Gabriella "Bella" Backe är regerande svensk mästare i kickboxning, egenföretagare och småbarnsmamma. Det blir ett intressant samtal om mycket mer än idrott och träning, de berättar alla tre personligt om barndom och kärleksrelationer. Dessutom hotar Bella Cyril med stryk två gånger under samtalet, bland annat för att ha tagit upp Paolo Roberto.

#7 Annelie Alhanko  

Cyril & Stig träffar prima ballerina assoluta Annelie Alhanko för att höra henne berätta om sina exklusiva erfarenheter som en av världens främsta ballerinor och om sin nya dansskola Base 23 Stockholm Dance Academy. De pratar om klyschorna i bilden av balettdansare och om hur diciplin saknas i dagens samhälle och att barn behöver ramar och disciplin. Stig berättar om sin rädsla för Svansjön och Cyril om att Ola Rapace avrådde honom från att dejta en balettdansös

#6 Horace Engdahl  

Cyril & Stig träffar den aktuelle Horace Engdahl, ledamot av Svenska Akademien, aktuell med tv-serie, ny bok och det kollektiva medvetandets kulturman med stort K. Det blir ett intensivt samtal där Horace berättar att han haft en jobbig tid och känt smärta och frustration, han pratar om sin relation till feminism och varför det kan ge sociala fördelar att vara farlig. Stig provoceras av Horaces misogyna aforismer och Cyril får svar på frågan huruvida Bob Dylan och Leonard Cohen kan bli aktuella för Nobelpriset i litteratur.

0:00/0:00
Video player is in betaClose