Dagens Arena

Dagens Arena

Sweden

Dagens Arenas podcast om aktuell politik och samhällsdebatt. Fördjupande samtal med nyfikna reflektioner, spaningar och tips. Medverkande: Dagens Arenas redaktion och inbjudna gäster. Ledarredaktionen: Eric Sundström, Roya Hakimnia, Björn Elmbrant, Hell

Episodes

Borgerlighet Extra Allt  

Har alliansen plockat bort framtiden ur den politiska diskussionen? På vilka sätt har de brutit socialdemokraternas hegemoni? Hör Ulrika Schenström, politisk analytiker med bakgrund inom Moderaterna, Svend Dahl, fil.dr i statsvetenskap och chef på Liberala Nyhetsbyrån och Eric Sundström, Dagens Arenas politiske chefredaktör. Panelen tar tempen på partierna i valrörelsens upplösning. Bubblar kritiken mot Fredrik Reinfeldt under ytan hos regeringen? Reinfeldt har blivit bunkern där det helst inte ska komma någon annan, en rädsla för att någon annan ska dra stjärnglans och lyster från Moderaterna, menar Svend Dahl. Efter vvv-valet (läs: Europaparlamentsvalet) började allt handla om vänstern, värderingar, välfärd, menar Ulrica Schenström. Miljöpartiet började gå ner och Centerpartiet upp. Det är borgerlighet extra allt. Panelen önskar sig en ny stjärna. Göran Persson var duktig på att lyfta och flytta runt personer på olika positioner, påminner Schenstörm. Är Centerpartiet verkligen ett utrotningshotat parti i sina kärnfästen? Kommer Annie Lööf och Birgitta Ohlsson-effekten att möblera om hos alliansen? Stämmer det att kvinnor i storstäder anser att Åsa Romson är fel ute, trots att de gillar jämställdhet, feminism och miljö?

Arenagruppens Politiska Snackfest | Valrörelsens sluttamp 2014  

Välkommen till Arenagruppens politiska snackfest med Dagens Arenas ledarskribenter. Panelen tar tempen på valrörelsen. Vilka är sakfrågorna som saknas? I dagens avsnitt hör du Irene Wennemo, Björn Elmbrant, Daniel Mathisen och Eric Sundström. Trots Reinfeldts försök med en "game changer" om flyktingar vs välfärd händer det ganska lite i opinionsmätningarna (Fokus, DN). Har de rödgröna redan vunnit? Hur klarade sig Stefan Löfven i Svt:s partiledarutfrågning? Panelen ger också medskick till framtida debatter. Dessutom: Håll utkik efter Dagens Arenas EU-podd.

Arenagruppens Politiska Snackfest | Del 4 med Peter Eriksson  

Arenagruppens Politiska Snackfest | Del 4 med Peter Eriksson by Dagens Arena

Arenagruppens Politiska Snackfest | Del 4 Med Peter Eriksson  

Arenagruppens Politiska Snackfest | Del 4 Med Peter Eriksson by Dagens Arena

Arenagruppens Politiska Snackfest | Del 3 Med Johan Danielsson  

Arenagruppens Politiska Snackfest | Del 3 Med Johan Danielsson by Dagens Arena

Arenagruppens politiskasnackfest Del 2 med Malin Bjork  

Dagens Arenas podcast riktar fokus mot EU-valet.

Arenagruppens politiska snackfest   Del 1 med Pernilla Baralt, Åsa Westlund och Göran von Sydow.  

Arenagruppens politiska snackfest Del 1 med Pernilla Baralt, Åsa Westlund och Göran von Sydow. by Dagens Arena

Årets viktigaste politiska händelser  

Vilka är årets viktigaste inrikespolitiska och utrikespolitiska händelse? Hör Yonna Waltersson diskutera årets som gått med ledarskribenterna Björn Elmbrant, Irene Wennemo och Håkan A Bengtsson. Var det JB-koncernens kollaps? JB är ju även utbildningsminister Jan Björklunds (FP) initialer, så det kanske även var en konkurs för honom på skolområdet, tänker Björn Elmbrant. 2013 präglades av flera politiska händelser samtidigt. Vilken är årtiondets största politiska flopp för ett politiskt parti? Varför lyckas inte Socialdemokraterna få vind i seglen? Hör också om Snowden vs jätten gluff-gluff. Håkan A Bengtsson resonerar om vilken väg Europa kommer att ta i kölvattnet av växande nationalism, medan kapitalismen äter upp demokratin inifrån. Hur kan Påven få gamla kolosser att piggna till? Missa inte Irene Wennemos politiska råd. Panelen ger dig även årets julläsning. Efter 15 avsnitt och över 11 000 lyssningar vill Dagens Arena passa på att tacka alla lyssnare! Vi hörs i vår. God helg!

Konflikteffekten  

Äntligen ett nytt avsnitt av Dagens Arenas podcast Arenaklubben. I panelen hör du ledarskribenterna Irene Wennemo och Daniel Mathisen i samtal med tf chefredaktör Yonna Waltersson. 1. Framgångarna efter den senaste klimatförhandlingsrundan, COP19 i Warszawa, lyser med sin frånvaro. Är den här sortens förhandlingar rätt väg att gå – eller behöver vi hitta andra metoder för att minska utsläppen?2. I dagarna kom Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler ut med boken Reinfeldteffekten. Han menar att Moderaternas framgångar har byggt på en sofistikerad strategi om att sudda ut vad som är höger och vänster i svensk politik och att han har förvandlat svenska valrörelser till presidentval. Vad säger panelen om Etzlers analys? Triangulering, konflikt eller konsensus? 3. Sverigedemokraterna avslutade i går sina landsdagar i Västerås. Under Jimmie Åkessons tal pekade han ut Socialdemokraterna som huvudfiende och han manar till kamp om LO-väljarna. En nyligen genomförd undersökning visade att var sjätte LO-medlem är beredd att rösta på SD. Samtidigt ska tilläggas att hittills är partiet hittills främst fått sina röster bland LO-medlemmar från de som tidigare röstat på M. Vilka konsekvenser kommer SD:s fokus på LO-medlemmarna att få? Diskussionen om arbetskrafsinvandring, och frågan om nationalstaten har nått vägs ände, hettar till på slutet mellan Irene Wennemo och Daniel Mathisen. Är det alltid Sverige som ska vara i fokus? Missa inte det. Vad tycker du?

Partiledardebatten ett år före valet  

Äntligen ett nytt avsnitt av Dagens Arenas podcast Arenaklubben. I veckans avsnitt hälsar redaktionen ledarskribenten Irene Wennemo varmt välkommen.

FRA vs NSA  

FRA vs NSA. Välkommen till ett sprillans nytt avsnitt av Dagens Arenas podcast Arenaklubben. Hör Malin Hanson, chefredaktör för Tidskriften Tvärdrag, Håkan A Bengtsson VD Arenagruppen, Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete, samtala med Dagens Arenas Yonna Waltersson om aktuella spörsmål. I veckan anklagades Sverige för att vara den tredje viktigaste samarbetspartnern till den amerikanska övervakningsmyndigheten NSA. Det ska bland annat handla om att Sverige ger USA tillgång till de baltiska undervattenskablarna. Samtidigt visar det senaste Edward Snowden-avslöjandet att NSA och dess brittiska motsvarighet GCHQ har utvecklat teknik för att hacka en stor del av de krypteringsverktyg som hundratals miljoner människor använder för att skydda information på nätet. Hur allvarlig är det här avslöjandet för regeringen? På lördag är det ett år kvar till riksdagsval. Vad vill ni ska hända för att det ska bli regeringsskifte? På söndag är det sedan kyrkoval. Ska partipolitiken ha en plats i svenska kyrkan? Hör Malin Hanson, chefredaktör för Tidskriften Tvärdrag, Håkan A Bengtsson VD Arenagruppen, Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete, samtala med Dagens Arenas Yonna Waltersson i veckans avsnitt.

Lundsberg revisited  

Arenagruppens Sonja Schwarzenberger minns en tid för åtta år sedan, när hon för första gången träffade Lundsbergare på en rekryteringskväll skolan hade arrangerat för att locka till sig nya elever. Hör Sonja Schwarzenbergers intervju med en Lundsbergare. Hörsägner om gamla traditioner, avföring och brännmärkningar kan givetvis inte vara annat än en smula illa dolt klasshat.

Avsnitt 12: Vem är rädd för skatter här?  

Äntligen ett nytt avsnitt av Dagens Arenas progressiva podd »Arenaklubben.« Det har varit stora interna diskussioner inom Socialdemokraterna om det femte jobbskatteavdraget. Även om S duckar för att avskaffa är det viktigt att man driver en pedagogik mellan skatter och ett välfärdssamhälle, säger Björn Elmbrant. Hade man inte kunnat plocka fram den här pedagogiken innan det femte jobbskatteavdraget? Alliansen kommer ha en tydlig berättelse om vilket Sverige de vill ha. Vad vill väljarna? Arbetsförmedlingens tidigare generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist blev avsatt ett år före riksdagsvalet. En i raden av mindre skandaler som ruckar på förtroendet för Alliansens regeringsduglighet, säger Mikael Feldbaum. Ett avbräck i valrörelsen? Just nu är det sommarstängt i EU. Har EU nått bottenläget i krisen? Grekland kommer att behöva en tredje räddningsaktion. Hotar krisen fortfarande att sluka oss? De progressiva partierna måste ha en politik för Europa, konstaterar Daniel Mathiesen.

Avsnitt 11 – Öka jämlikheten  

Välkommen till ett nytt avsnitt av Dagens Arenas podcast #Arenaklubben med Eric Sundström. Panelen: Håkan A Bengtsson, grundare av Arenagruppen, VD och ledarskribent på Dagens Arena. Mikael Feldbaum, chefredaktör magasinet Area, men även ledarskribent på Dagens Arena. Helle Klein, ny chefredaktör på Dagens Arbete, vän till Arenagruppen. Dagens avsnitt: 1) Vad bör göras för att öka jämlikheten - om det nu är ett mål i sig. 2) Varför blir ungdomsarbetslösheten och otrygga anställningar en fråga i valrörelsen 2014? 3) Hur bör S och Magdalena Andersson agera apropå överskottsmålet? Kommentera gärna FB Twitter, hashtag Arenaklubben. Tidigare podcasts: iTunes och SoundCloud (sök på Dagens Arena) ELLER www.dagensarena.se/podcast Tack till producent Maria Georgieva. Detta avsnitt spelades in 20 maj.

Avsnitt 10 – Så borde partiledardebatten låta  

Äntligen! I det tionde avsnittet av Dagens Arenas podcast Arenaklubben dissekeras vårens stora partiledardebatt. Arenaklubben – din snuttefilt i den politiska orkanen – är tillbaka. Regeringen är ganska trött. Statsminister Fredrik Reinfeldt är frånvarande. Socialdemokraternas Stefan Löfven kör en försiktig strategi och i pragmatisk ton försöker hitta en mittpunkt i debatten. Dagens Arenas ledarskribent Björn Elmbrant berättar varför oppositionspartierna ändå är på hugget. Nyhetsredaktör Yonna Waltersson, blivande tf chefredaktör på Dagens Arena, kommer med en brasklapp om varför S måste sluta vara en glad labradorvalp som glatt skäller och ställer upp på alla frågeställningar som regeringen kommer med. Varför borde valpen förvandlas till en stenstod? I Arenaklubbens tionde avsnitt medverkar också Arenagruppens grundare Håkan A Bengtsson och Dagens Arenas chefredaktör Eric Sundström. Hör varför Håkan A Bengtsson är mer förtjust i den klassiska debattformen och trött på gnagande utfrågning.

Avsnitt 9: Dagens Arena sammanfattar S-kongressen  

Det senaste avsnittet av Arenaklubben skickas ut från mässgolvet på Socialdemokraternas partikongress. Dagens Arenas chefredaktör Eric Sundström och Anders Lindberg, ledarskribent på Aftonbladet, sammanfattar S-kongressen. "Förlorarna är välfärdsföretagen", säger Anders Lindberg om kongressens stridsfrågan nummer ett, vinster i välfärden. Lyssna på det senaste avsnitt av Arenaklubben.

Avsnitt 8: Dagens Arena förpratar om S-kongressen  

Den socialdemokratiska partikongressen äger rum den 3-7 april 2013 i Göteborg. Detta avsnitt av Arenaklubben är ett förprat om S-kongressen. På vilka sätt kan kongressen vara en genomlysning av de aktuella politiska sakfrågorna? Vilka är panelens förhoppningar och förväntningar? Med Dagens Arenas S-märkta ledarskribenter: Håkan A Bengtsson, grundare av Arenagruppen. Björn Elmbrant, författare till två böcker om två framstående socialdemokrater Hjalmar Mehr och om Olof Palme. Helle Klein, präst och S-debattör, tidigare politisk chefredaktör på Aftonbladet. Eric Sundström, chefredaktör Dagens Arena. Varför är debatten om vinster i välfärden så komplex, får partiledningen igenom sitt förslag eller inte? Får vi se en tydligare politik för skolområdet? Vilka lösningar finns? Vilka blir resultaten av den här kongressen? Får vi se en riktig nystart för S? Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven är en bra kille, säger Björn Elmbrant, men har han ledarskapet? Hur stark är Löfven och den fantastiska fyran kring honom? Kommentera gärna och sprid avsnittet i sociala medier med taggarna #skongress och #arenaklubben.

Avsnitt 7: Självbelåtna Demokrater och förvirrade Republikaner  

Progressive talks about politics with www.dagensarena.se. EPISODE 7 | In English: Dagens Arena's podcast takes an international detour to the U.S for our new episode of #Arenaklubben – current point of views about politics from Sweden. According to Jim Arkedis, senior fellow at the think tank Progressive Policy Institute, it's time for the Democrats to review their own policies and organizational skills on all levels. Why it is important for the Democratic Party not to become complacent after winning the 2012 elections? What will happen next? And what can European progressives learn from the Democrats and vice versa? Listen to political editor-in-chief Eric Sundström's interview with Jim Arkedis to find out more. ----- AVSNITT 7 | Svenska: Dagens Arenas podcast gör en ny internationell avstickare. I avsnitt sju går turen till USA. Det är fortfarande rörligt i det Republikanska partiet efter Mitt Romneys förlust mot Barack Obama hösten 2013. Enligt Jim Arkedis, senior fellow på den vänsterinriktade tankesmedjan Progressive Policy Institute, måste Demokraterna se över sin politik och sin organisation i stället för att stirra sig blinda på Republikanernas politiska förvirring. Varför är det viktigt att inte bli självbelåten efter valvinsten? Dagens Arenas chefredaktör Eric Sundström ringde upp Jim Arkedis för att ta reda på mer om självbelåtna Demokrater och förvirrade Republikaner.

Avsnitt 6: Billström, vad håller du på med?  

Välkommen till ett nytt avsnitt av Arenaklubben, ditt lugna öga i den för evigt pågående politiska orkanen. 1. Debatten som började med rasprofilering och Reva växer. Vi har bevittnat uppseendeväckande intervjuer med Beatrice Ask, Fredrik Reinfeldt, och Tobias Billström. Vad blir konsekvensen av den här debatten? Har statsminister Fredrik Reinfeldt förtroende för sin migrationsminister? 2. Moderaterna har träffats på ett Sverigemöte och rullar energilöst i gamla hjulspår, det kom rapporter om ytterligare förslag på sänkt skatt – jobbskatteavdrag på nymmoderatska – och ökade krav på socialbidragstagare. Men samtidigt fick Socialdemokraterna 35% i Sifo och såväl C som KD hamnar under spärren. Håller oppositionen på att skaffa sig ett gyllene läge inför valet, ja eller nej? 3. På onsdag 20 mars är det tio år sedan Irakkriget inleddes. En person som lobbade för kriget i storpolitikens korridorer var Sverige utrikesminister Carl Bildt. Vad betydde människors protester då, och var finns solidariteten med länder i Mellanöstern i dag?

Arenaklubben avsnitt 5: Efter valet i Italien  

Salve, ciao och benvenuti till en lite längre sändning av Dagens Arenas podcast #Arenaklubben med Eric Sundström. Vår panel vänder blicken mot Europa efter valet i Italien och därför har vi två särskilt inbjudna gäster. Arenaklubben välkomnar Alexander Armiento, chefredaktör Publikt Natalie Sial, digitala medier på Socialdemokraterna. Med Eric Sundström, chefredaktör Dagens Arena. 1) Uppdatera dig om det italienska valsystemet och om partierna. Hur kunde Berlusconi komma tillbaka? Vem är Beppe Grillo egentligen? Varför tankade Monti? 2) Du får också en analys av valresultatet: Ett nej till åtstramningspolitik och nedskärningar? Varför vann inte PD klart? 3) Kommer Italien att få en ny påve före landet får en ny premiärminister? Panelen avrundar med att ta temperaturen på den italienska ekonomin och blicka framåt. I sociala medier kan du med fördel diskutera detta avsnitt genom att tagga dina inlägg med #arenaklubben i sociala medier. Arrividerci ragazzi, ciao!

0:00/0:00
Video player is in betaClose