Dalfolk

Dalfolk

Sweden

Jon Norberg intervjuar folk från Dalarna. Ett nytt avsnitt varje fredag.

Episodes

Cissi Forss: Fisa bör man annars dör man  

Cecilia Forss har många gånger under sin skådespelarkarriär visat att hon vågar gå sina egna vägar och inte är rädd för att bryta mot tabun.

Nu är hon aktuell med en barnbok som handlar om fisar!

Uttrycket "fina flickor fiser inte" har gett många tjejer ont i magen. Själv är Cissi laktosintolerant och vet hur det kändes att inte våga fisa fast magen var i uppror.

Boken handlar om Märta Matilda Larsson, 7 år, som gillar att fisa men som får höra att det bör hon inte göra. Som tur är får hon komma till Fislandet och möta Fisdrottningen som gör att hon vågar släppa sig igen.

Hör Cissi berätta om boken och pruttandet, men dessutom om sitt liv som skådespelare och fotomodell. Hon berättar också om vad åren som Cindy i ICA-reklamen betytt för henne - på gott och ont - och varför hon är glad över att inte gått på scenskolan.

 

 

 

Dalfolk 0

Karin Wallén - författardebut med smak av Asien  

Som journalist med många resereportage i bagaget gör Karin Wallén nu författardebut med en berättelse om Mia, 36, som gör en långresa med ryggsäck i Sydostasien. Hon gör den efter en uppmaning av en kvinna som dött, men som gett Mia en lista på nio uppgifter under resan.

Karin har själv rest mycket i den delen av världen, och använder egna erfarenheter i den här både charmiga och gripande feel-good-romanen.

Här får du lära känna Karin, från Falun men nu Stockholmare,  och höra mer om både vad hon gjort och vad hon drömmer om att göra.

Dalfolk 0

Kristian Matsson - Tallest Man On Earth - hemma i Gagnef  

Efter att ha turnerat jorden runt dom senaste åren med sitt band tar Kristian nu en efterlängtad paus på gården hemma i Gagnef. 

Men han har nya planer för ett spännande projekt som innehåller både film och musik där han bjuder ännu mer på sig själv än han gjort i sina låtar.

Här berättar han både om det slitsamma turnélivet och om både sällsamma och roliga upplevelser på scenen.

Dalfolk 0

Ola Bjurman - guldbaggebelönad gitarrdoktor  

Musiken var en självklarhet för Ola som växte upp i en musikalisk familj i Borlänge. Men han hann också skaffa sig en del andra nyttiga erfarenheter innan han flyttade till Göteborg på 90-talet som musiker och sångare.

Ola hängde i Hagströms musikaffär på eftermiddagarna efter skolan. Där lärde han sig konsten att laga gitarrer, något som utvecklades till den gitarrverkstad han driver i Göteborg idag.

Genom en serie tillfälligheter, Ola tävlade en tid som boulespelare, fick han en roll i den kritikerrosade filmen Jätten. 

Här berättar han om sitt liv som göteborgare.

Dalfolk 0

Petra Kvännå  startar om sitt liv i Orsa och kommer med hårdrocksplatta  

Petra har varit artist i många år, och sjunger i vitt skilda genrer. Bland annat var hon med i Joacim Cans kör som vann i Körslaget 2008. 

Men ändå finns det få inspelningar med Petra som soloartist. Det tänker hon ändra på nu när hon gör en nystart i sitt liv efter att ha brutit upp från sitt äktenskap.

Nu bor hon i Orsa och släpper under sommaren en platta med Nerved, hårdrockbandet där hon är sångerska. Men dessutom väntar ett par andra soloprojekt på att förverkligas.

Dalfolk 0

Åke Hörnell - utvecklade svetshjälmen som bländar av  

Åkes svetshjälm som bländar av automatiskt räknas som en av Sveriges viktigaste innovationer genom tiderna. 

Han fick idén att använda flytande kristaller till fönstret på hjälmen under studietiden på Chalmers i Göteborg. 

Tillverkningen av hjälmarna började i källaren hemma i villan. Sedan växte den till en industri i hemkommunen Gagnef.

Men 2004 sålde han företaget till 3M. Vad har hänt sedan dess? Det ville jag ta reda på när jag sökte upp Åke.

Och han har något på gång!

Dalfolk 0

Hanna Blixt - författardrömmen har blivit verklighet  

När Hanna var nio år sa hon för första gången att hon skulle bli författare, inspirerad av mamma Erkers Marie Persson som då gav ut sina barnböcker.

Sen tog det nästan trettio år innan det blev verklighet. Förra året kom den första i en planerad fantasyserie för barn - Styx märke. Nu kommer den andra, Svarta damen, och Hanna hoppas att det blir många fler framöver.

Dalfolk 0

Anette Eklund - björnjägare på sitt livs äventyr i Canada  

Anette var ingen nybörjare när hon åkte till Canada för att jaga björn. Hon har jagat så länge hon fått skjuta med sitt gevär, och innan det hängde hon med sin pappa på jakt redan innan hon kunde gå.

För ett par år sedan fick hon möjlighet att åka till British Colombia i Canada för att jaga svartbjörn. Det blev en resa hon sent ska glömma. 

Hör Anette berätta.

Dalfolk 0

Rolf Ericson - föddes in i bilbranschen  

Rolf sålde sin första bil, en Volvo PV, till en konditor hemma i Rättvik när han var 16 år. Sedan dess har det varit bilar, framför allt Volvo, och Rolf blev återförsäljare i både Falun och Borlänge.

Nu är han 73 och har en mer tillbakalutad roll i företaget, något som han trivs med, även om han är mycket engagerad i nyetableringen som just börjat på ett spännande område i Falun.

Här berättar han om sitt ursprung, om gamla och nya bilar, om likheten med Ingvar Kamprad och om den stora flytten.

Dalfolk 0

Erik Morell - Billy Opel på gott och ont  

Billy Opel har blivit något av en ikon för Dalarna genom hans folkliga låtar med en  humoristisk touch. Han fick sitt genombrott lokalt när han började sjunga sånger på Moramål.

Men för att kunna nå en större publik började han skriva på svenska, och hans "Ta mig hem till Dalarna igen" har blivit något av en signaturmelodi för Erik Morell som han ju  heter egentligen.

Vi pratar om hans hemby Långlet, om dom kluvna känslorna inför artistnamnet och inte minst att hans mest avlyssnade låt är "Volvo 142" som han skrev när han gick i åttan. 

Dalfolk 0

Karin Janson - har skapat Byvalla som blivit ljudboksuccé  

En feel goodbok som utspelas i det lilla samhället Byvalla, med frisören Hanna i centrum, har blivit succé hos ljudboksföretaget Storytel.

Tjejen som skrivit historien är Karin Janson som bor i Stora Skedvi, Dalarna. Hon är frilansande journalist och Byvalla är hennes första roman, men inte sista. Nu kommer del två av berättelsen om livet i på den lilla orten. 

Jag pratar med Karin om ljudböckerna men också om hennes eget liv i Stora Skedvi, och om hästar som är det stora intresset.

Dalfolk 0

David Jonstad - ord- och jordbrukare  

Många människor drömmer om ett enklare liv på landet där man kan leva med lite höns, får, någon ko och en häst och kanske odla sin egen mat. Det känns som ett ursprungligt tillstånd som kan göra oss lyckliga och harmoniska.

David Jonstad och hans fru Sofia hade en annan utgångspunkt för sin flytt från Stockholm till den lilla byn Arkhyttan i Dalarna. David har skrivit ett par böcker om att vårt resursslösande samhälle och skuldekonomi kommer att kollapsa. Så dom tog konsekvenserna av sin övertygelse och köpte en liten gård för att kunna leva i ett sundare förhållande till jorden och bli mer självförsörjande.

Här berättar han om hur flytten gick till och det nya livet som småbrukare med får, höns och grönsaksodling.

Dalfolk 0

Eddie Berglund - världsmästare i styrkelyft  

Både Eddies pappa och farbror var framgångsrika styrkelyftare och som 12-åring deltog han själv i sin första tävling och slog svenska rekordet. Men det godkändes inte eftersom han var för ung.

Nu, tio år senare, kan han visa upp åtta VM-guld och en rad andra medaljer som junior. Inom styrkelyftningen blir man senior vid 24.

Vi pratar om hemligheterna bakom framgångarna och hur han sköter sin kropp. Men det handlar också om varför han blivit deltidsbrandman, om doping och om Fantomen.

Och så berättar Eddie om sina husdrömmar.

Dalfolk 0

Marie Fogelquist - hundar är hennes liv  

Marie är en av landets främsta hundkännare. Hon är både hundpsykolog och instruktör. Dessutom tränar hon assistanshundar för människor med särskilda behov.

I större delen av sitt liv har hon jobbat med hundar på olika sätt. Hon spårade mögel i Skåne och jagade "bus" i Stockholm. Nu har hon ett företag, Dala Hundservice, som är inriktat på utbildning.

Marie är också initiativtagare till en ny hundsport i Sverige som kallas Nose work. En sport som älskas av hundarna och gör dom lugna, nöjda och harmoniska.

Dalfolk 0

Frida Knutsson - cyklist med OS i Tokyo som mål  

När Frida växte upp provade hon många olika sporter. Men när hon var 13 år valde hon att trampa i pappas cykelspår. Pappa är den meriterade landsvägscyklisten Magnus Knutsson.

Nu är hon 19 och har redan en lång lista med fina resultat både i Sverige och internationellt.

Men att nå toppen kostar på, och Frida måste göra uppoffringar för att nå sina mål.

Det stora målet är att kvalificera sig till OS i Tokyo 2020, och att prestera på topp där.

Men det är många mil på sadeln, och mycket svett och tårar, innan hon är där. 

 

Dalfolk 0

Ulf Åman - legendarisk trummis  

Det blev en flygande start för Åman med The Silhouettes från Smedjebacken när dom vann en del popbandstävlingar i början av 60-talet med sin Shadowsinspirerade musik.

Efter det har Uffe, nu 74, varit trogen sina trumstockar och spelat i många olika band genom åren. Men framför allt har det varit hans eget Åman Band och Sky High med Clas Yngström.

Här berättar han hur det hela började, när han spelade med en strippa, när han hörde Jimi Hendrix på en klubb i Stockholm, om afrikaresan med Peter Carlsson, om en Hollandturné utan pengar och en lyxturné till Thailand.

Men vi pratar också om Åmans välkända mustasch, "tattarskaklorna" som han kallar den, som nu har blivit bockskägg.

Dalfolk 0

Malin Floridan och en solskenshistoria utan slut  

Knäckebröd gräddat i vedeldad ugn har en lång och stark tradition i Stora Skedvi där Malin Floridan bor. Brödet som bakades där var älskat över hela landet. Så när dom dom sista ägarna bestämde sig för att lägga ner tillverkningen och riva ugnarna så blev det ett ramaskri.

Malin och hennes partner Anders Åkerberg som redan drev en liten saluhall i fastigheten, Visthusboden, bestämde sig för att starta om och fortsätta traditionen. 

Stödet blev fantastiskt och människor från hela Sverige ställde upp med bidrag. Bland  dom musikern Benny Andersson som gick in som delägare.

Nu har det gått ett par år sedan starten och verksamheten har utvecklats mycket positivt både när det gäller knäckebrödet och saluhallen. Kulinariet, som det kallas, har blivit ett populärt besöksmål både för boende i området och turister på genomresa.

Men det har kostat på. Här berättar Malin om priset hon har fått betala. En historia som ändå fått ett lyckligt slut.

Dalfolk 0

Leo Einarsson - Särnaprofil - nu utan skägg  

Leo har jobbat i gruvor runt om i Sverige men hela tiden har Särna varit hans bas. Där har han sin hustru Ines och familjen. 

Nu är Leo pensionär sedan flera år, och hans stora passioner är fiske, hjortron och - att skotta snö!

Hör honom berätta lite från sitt liv, bland annat varför ett möte med en älg gjorde honom religiös.

Dalfolk 0

Marina Evelin Ingemarsdotter Härliga - radiodrömmen lever  

Marina var uppskattad programledare på Sveriges Radio Dalarna när hon plötsligt slutade. Här berättar hon varför och vad hon gjort efter det. Hennes liv blev en berg-och-dalbana med långa perioder av arbetslöshet. Just nu är hon timvikarie på ett äldreboende i Leksand.

Men hon berättar också om sin tuffa uppväxt i Smedjebacken och sitt stormiga tonårsliv. 

Hur det gick till när hon träffade Mats Ingels delar Marina också med sig av. Och varför hon lade till namnet Härliga.

Dalfolk 0

Thobbe Englund - nu med eget band efter Sabaton  

Thobbe hade fantastiska år med Sabaton. Turnéer över hela världen och hängivna fans på konserterna. 

Men trots allt kände han att den egna kreativiteten gick förlorad. Så Thobbe valde att hoppa av och starta eget band där han får spela och sjunga sin egen musik.

Här berättar han om sitt liv som musiker, från dom första trevande försöken på ett piano hemma i Lappträsk.

Det handlar också om hur han inspirerad av Yngwie Malmsteen började öva i timmar varje dag på sin Fender strata för att bli riktigt bra. 

Thobbe berättar också om den djupa svacka han hade när han knappt fick ihop till hyran och allt bara kändes hopplöst.

Peppad av barndomskompisen Pär Hulkoff från Raubtier sökte han jobbet som gitarrist i Sabaton när dom behövde en ny.

Resten är rockhistoria.

Dalfolk 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose