Dalfolk

Dalfolk

Sweden

Jon Norberg intervjuar folk från Dalarna. Ett nytt avsnitt varje fredag.

Episodes

Stina Nilsson - skidåkare i världsklass  

Stina Nilsson, från Malung, är nu Sveriges mest lysande skidstjärna. Hon slog igenom starkt under VM i Falun 2015 då hon tog flera silvermedaljer och sedan guld i schweiziska Davos. Sedan har framgångarna fortsatt framför allt i sprint.

Jag träffade Stina i föräldrahemmet i Malung och vi pratade om rädslan för att bli sjuk, vad hon helst tränar, vad hon är mest och minst nöjd med under den gångna säsongen, Täpp Stina, var hon bor egentligen, varför hon är så snabb, rädslan för bollar, vad hon vill göra efter skidkarriären, hur hon ser på Charlotte Kallas avhopp från landslaget, den mentala träningen, pojkvän, Let´s dance och Stina-dagen.

 

Dalfolk 0

Savita Sofia Norgren - passionerad yogalärare  

Det var när Madonna började med yoga som Savita introduceradeden formen av både fysisk och mental träning på gymet som hon hadedå. Efter det har yogan fått helt avgörande betydelse i Savitaseget liv, både som utövare och som lärare. Hör henne berättavarför.

Dalfolk 0

Roberth Ekholm - musikalisk mångsysslare  

Robban har verkligen gjort allt i musikbranschen! Från atttransportera utrustning hundratals mil i en gammal van, varaljudtekniker och producent till att själv stå på scenen och sjungablues. Dessutom har han undervisat i musikproduktion påHögskolan.

Men när han växte upp i Hedemora var det sport och träning somgällde. Det var ett sätt att slippa vara hemma där han inte varvälkommen. Han tränade upp sina muskler, med hjälp av piller, såatt huden brast.

Sen kom han in på musik, levde efter uttrycket "Lev hårt, döung" och trodde inte att han skulle leva till trettio. Kroppen harfått betala ett pris för dom tidigare synderna. Bukspottkörtelnslutade fungera och Robban fick gå igenom en operation som sattspår.

Men snart fyller han femtio, bor med fru och tre barn i Sågmyraoch är fortfarande en musikalisk mångsysslare. Men han är också enmanisk renoverare som ständigt har ett projekt på gång.

Dalfolk 0

André Strömqvist - trädgårdsmästaren som älskar att skriva  

Han satte sina första plantor när han var sex, och var irriterande intresserad av gamla slott och ruiner när han åkte bil med sina föräldrar. Sedan har intresset bara växt, och idag är det hans levebröd som kulturmiljöspecialist.

Men dessutom skriver André om trädgård och odling. För några år sedan blev hans "Odlarens handbok" Årets trädgårdsbok och nu kommer han med "Trädgårdsmästarens anteckningar".

För drygt ett år sedan flyttade André och Andreas Graveleij till Kniva utanför Falun där dom öppnade en trädgårdsbutik i en nedlagd lanthandel.

Vi pratar om hans tidiga odlarintresse, den nya boken, ekologisk odling, kiss och bajs och hur han hanterar sin rädsla för döden.

Dalfolk 0

Kjell Anderstedt - radiochefen som blev värdshusvärd  

Under 27 av sina 36 år på Sveriges Radio var Kjell Anderstedt chef, och dom sista tre åren  hade han ett riktigt höjdarjobb som chef över fem lokalradiostationer i Mälardalen och dessutom både P3 och P4 riks.

Därför kom det som en blixt från en klar himmel när Kjell plötsligt slutade på radion och köpte ett värdshus och hotell, Wanbo herrgård, utanför Smedjebacken. Hans erfarenhet av branschen inskränkte sig till att han hade varit mycket på restauranger och konferensanläggningar som radiochef.

Kjell flyttade dit och blev värdshusvärd med helt andra livs- och arbetsvillkor.

Här berättar han både om radiokarriär, chefsjobbet och det tuffa jobbet på herrgården där det spökar.

Dalfolk 0

Heléne Sjöstrand - färgstark fotograf  

Tanken var att Heléne skulle bli modedesigner. Men tråkiga erfarenheter gjorde att hon valde modefotograf istället. Hon tjatade till sig en plats hos fotograf Trons och blev kvar där i flera år innan hon startade eget. Nu har det gått femton år och hon älskar fortfarande sitt jobb.

Mat är också en passion och Heléne gör ett matprogram på Youtube med en kompis där dom lagar iransk mat - Bästisköket.

Musiken betyder mycket, och Heléne berättar om ett misslyckat försök att bli rockstjärna. Men hon har ändå hängt med Motörhead ett par dagar, och dödskallar är något av en mani för henne.

Dalfolk 0

Emil Nilsén - Leksandssupporter med underbar ADHD  

När Emil växte upp var han inte riktigt som andra barn. Han hade myror i brallan, och ansågs som en bråkstake. Skolan klarade inte av honom, och han blev en ensam kille under högstadieåren.

Sen hittade han sin plats på ståplatsläktaren i Leksands hejaklack. Där fanns gemenskapen, han blev accepterad för den han var och fick leva ut sina känslor. Så småningom blev Emil ledare för klacken som stöttade laget i både med- och motgångar och reste landet runt för att sätta leksandsfärg på matcherna.

Inte förrän efter 30 fick Emil diagnosen ADHD som han förstås länge anat att han har. Numera försöker han kanalisera sin hyperaktivitet till något positivt och kreativt som att föreläsa om vad det innebär att ha diagnosen. Dessutom är han med i styrelsen för Leksands IF och bidrar med sitt läktarperspektiv till en starkare klubb.

Dalfolk 0

Helena Tysk - kroppsterapeut och jägare  

Helenas jaktinstinkt väcktes när räven tog hennes höns på gården hemma i Enviken. Sedan dess har hennes intresse bara växt och numera ägnar hon sig åt många former av jakt, och dessutom jobbar hon i en jaktbutik.

Tidigare drev hon Grand spa och träningscenter i Falun som tvingades lägga ner när hotellet skulle byggas om. Men fortfarande har hon i blygsam skala spaverksamhet  på Tyskgården.

Här berättar Helena sin jägarhistoria, och hur hon får ihop livet.

Dalfolk 0

Lars-Göran Hagström - börshajen som tröttnade  

Att sitta och titta på bildskärmar med aktiekurser var ingenting för Lars-Göran. Han ville göra riktiga affärer, och det är fortfarande det roligaste han vet.

Det började med att han gav sig in i fastighetsbranschen i slutet av 80-talet. Men när den kraschade i mitten av 90-talet fick han se sig om efter något annat.

Det blev utbildningssektorn som lockade med nya möjligheter. Lars-Göran startade Yrkesakademin med arbetsmarknadsutbildning och så småningom Hagströmska gymnasiet.

Hör Lars-Göran berätta om sitt liv som entreprenör och varför han nu valt att sälja sitt företag.

Dalfolk 0

Maria Danielsson - från snowboardproffs till modedesigner  

Snowboardcross var Marias bästa gren med guld i Junior-VM och en sjätte plats i OS som främsta meriter. Det blev åtta år som professionell skidåkare innan ett skadat knä definitivt satte stopp för vidare tävlande. En karriär som började hemma i skidbacken på Granberget i Siljansnäs.

Under åren Maria turnérade världen runt började hon sticka för att få utlopp för den kreativitet hon har. Många gillade resultatet och började beställa mössor av henne. Så föddes Deelicious som idag är företaget där hon sysselsätter ett tiotal kvinnor som stickar både mössor, vantar, sockor, halsdukar och hattar. Bland dom som har en mössa finns Jennifer Lopez och Daniel Craig, James Bond-skådisen.

Efter idrottskarriären utbildade Maria sig inom mental träning där hon nu hjälper andra och har aktiva föreläsningar. Men som den mångsysslare hon är har Maria nu också uppdrag för SVT att vara koordinator för en del i Eurovision Song Contest.

Dalfolk 0

Muhsen Tomeh från Syrien älskar att dansa  

Bugg, fox och latinamerikansk dans fyller mycket av Muhsens fritid, och på somrarna åker han gärna på logdanser i Dalarna tillsammans med sina vänner i föreningen Dansfeber.

För 16 år sedan kom han som student till Högskolan Dalarna och har läst både engelska, idrotts- och datavetenskap. Samtidigt fick han ett extrajobb där han blev så uppskattad att han blev fast anställd.

Nu jobbar Muhsen på Arbetsförmedlingen i Borlänge där hans bakgrund gör honom till en värdefull medarbetare idag.

Här berättar han om sitt liv i Syrien, hur han ser på situationen nu och hur hans liv i Sverige ser ut.

Dalfolk 0

Rasmus Enström - innebandyspelare i världsklass  

Rasmus Enström har utsetts till världens bästa innebandyspelare. Han är också lagkapten i IBF Falun som är svenska mästare dom tre senaste åren, och har vunnit Champions cup samma år. Där tävlar Europas bästa klubblag. Vi pratade om vad som gör honom så bra, relationen till Galante, om hans proffsplaner och om att snart bli pappa.

Dalfolk 0

Maliin Stoor - inredare/stylist  

Maliin började som dekoratör på H&M 1990. Sedan dess har både yrkesrollen och Maliin utvecklats. Nu är hon "Visual Merchandiser" och dessutom både inredare och stylist i sitt eget företag Qreate by Maliin Stoor. Bland uppdragen kan man notera att hon varje vår och höst gör en turné i Norge för att inreda Harley Davidsons nio butiker där.

Att man lägger märke till Maliin är det ingen tvekan om. Alltid klädd i svart och hemmet i Pusselbo är inrett i "rå" stil med mycket naken betong och en fondvägg av plåt som fått sin patina av att den suttit på en lada som brunnit.

Det är ombytta roller i familjen Stoor. Det är mamma Matts och pappa Maliin, säger hon med ett skratt. Matts, som är sjuksköterska, tillbringar mest tid med döttrarna Andromeda och Kosminova.

Maliin utstrålar energi och träning är en viktig del av hennes liv. Hon brukar gå upp klockan fem och träna så att hon är klar lagom till resten av familjen ska vakna. Dessutom är hon ledare för ett par olika träningspass på Må bättre i Borlänge.

Med jämna mellanrum vill Maliin "starta om" med ett nytt hus att planera och inreda, och just nu säljer familjen sitt spektakulära hus vid älven för ett nytt hemligt objekt.

Dalfolk 0

Klas Anderhell - Sven-Ingvars trummis  

Klas första stora band var det kristna hårdrockbandet Jerusalem där han kom med som trummis 1978. Efter en del konflikter i bandet hoppade han av och flyttade till Stockholm där han blev frilansande musiker och bland annat jobbade i en studio där man gjorde mängder av bakgrunder till dansbandsplattor.

Men han började också turnera med en lång rad artister som Per-Erik Hallin, Carola, Mikael Rickfors, Hanne Boel och Mats Ronander.

När  Vikingarnas trummis Anders Erixsson plötsligt avled fick Klas frågan.  Han sa ja och spelade med dom under fem år. Vikingarna var jättestora i Tyskland och det blev många turnéer och TV-shower där. Men Klas tröttnade på att sitta och låtsas spela till playback, som var det som gällde i Tysk TV, och slutade med bandet.

Istället fick Klas erbjudande om att bli ordinarie trummis i Sven Ingvars, och det är han nu sedan femton år. Samtidigt är han också med i P-Floyd eftersom han bor i Falun sedan sjutton år med sin hustru Maria, som han har sex barn med.

Dalfolk 0

Sara May Kahl - snickare med husdrömmar  

Sara May gör saker grundligt. När hon veta att hon skulle få ta över ett gammalt hus hemma på gården Glamsarvet utanför Falun så utbildade hon sig till snickare med inriktning på husrenovering och hållbart byggande.

Nu växer intresset för odling, och hon byggde ett växthus som 30-årspresent till sig själv. Odlingarna växer och hon drömmer om att en dag vara självförsörjande.

Kanske är hon på väg att bli vår motsvarighet till den danske "bonderöven" Frank Erichsen i 100% bonde.

Dalfolk 0

Johan Peters - för ett schysst samhälle  

Vänlighet, uppskattning och respekt är viktiga ord för Johan och den organisation han startade för drygt ett år sedan - Give me five.

För det initiativet och aktiviteterna som han drog igång nominerades Johan till Dalafrakts samhällsbyggnadsstipendium.

Hör Johan berätta om tankarna bakom Give me five, om vem han själv är, om det framgångsrika företaget han driver och varför det inte är odelat bra att vara lång.

Dalfolk 0

Joakim Andersson - med solidaritet i blodet  

 Mormors far var en av fackföreningskämparna i Domnarvets järnverk, och Joakim känner att solidariteten har funnits med som ett släktdrag sedan dess. Själv har han under tio år bjudit Borlänges hemlösa på sin restaurang Agnes på julafton. 

Den här julen blev insatsen för dom mest utsatta ännu större när Joakim tog initiativet till en julskiva som gav 92000:- till RIA.

Hans väg in i restaurangbranschen är lite krokig och inleddes i ett läge när Joakim nådde ett lågvattenmärke i livet som utbränd och nyskild.

Dalfolk 0

Johan Hartmeyer Liverhall - X-Cons  

Johan har den klassiska bakgrunden för människor som hamnar i kriminalitet: Koncentrationssvårigheter i skolan gjorde honom till en bråkstake i klassen, och på högstadiet blev det Obs-klass. Efter ett år på gymnasiet, verkstadsteknisk linje, hoppade han av och började umgås i kretsar där det fanns mycket droger.

Det ledde förstås till att Johan blev beroende och med det följde kriminalitet för att få pengar till drogerna.

Men när Johan var 25 år blev han skickad till ett behandlingshem utanför Stockholm, Granby storgård, som blev en vändpunkt. Han var inskriven drygt tre år, utbildade sig till bilmekaniker, fick jobb och träffade en tjej som han fick barn med.

Så under tio år byggde Johan och hans fru upp ett bra liv. Till en dag när dom var i Vallentuna centrum och Johan hittar ett litet paket med brunt innehåll i snöslasket.

Hör Johan berätta vad som hände efter det.

Dalfolk 0

Margareta Stjernqvist - Orsa besöksgrupp  

Margareta är fot- och massageterapeut i Orsa. När hon flyttade dit för några år sedan och började göra hembesök hos äldre runt om i byarna så förstod hon att det skulle behövas någon form av hembesöksverksamhet. Många gamla sitter ensamma och har svårt att komma ut.

Därför tog hon initiativ till Orsa besöksgrupp som nu har ett tiotal volontärer igång runt om i kommunen. Men det behövs fler frivilliga om man ska kunna göra så mycket som man vill för Orsas äldre.

För sitt arbete med besöksgruppen har Margareta nominerats till Dalafrakts samhällsbyggnadsstipendium.

Här berättar hon om sitt engagemang  och vad hon gjorde innan hon flyttade till Orsa. Bland annat var hon med och utvecklade ett flygplan när hon jobbade på Försvarets materielverk.

Dalfolk 0

Fredrik Dersten - festivalgeneral  

Engagemanget för människor som har det tufft i tillvaron och är lite i samhällets utkanter har alltid varit stort för Fredrik Dersten. Om det har med hans egen bakgrund att göra kan man bara spekulera i.

Men faktum är att han under senare år har varit en drivande kraft bakom projekt som Bojsen beach, den fina badstranden i Bojsenburg, och Bryllafestivalen som är ett gratisevenemang för barnfamiljer.

Dessutom har Fredrik en EM-medalj i en väldigt udda sport... 

Dalfolk 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose