Dalfolk

Dalfolk

Sweden

Jon Norberg intervjuar folk från Dalarna. Ett nytt avsnitt varje fredag.

Episodes

Frida Knutsson - cyklist med OS i Tokyo som mål  

När Frida växte upp provade hon många olika sporter. Men när hon var 13 år valde hon att trampa i pappas cykelspår. Pappa är den meriterade landsvägscyklisten Magnus Knutsson.

Nu är hon 19 och har redan en lång lista med fina resultat både i Sverige och internationellt.

Men att nå toppen kostar på, och Frida måste göra uppoffringar för att nå sina mål.

Det stora målet är att kvalificera sig till OS i Tokyo 2020, och att prestera på topp där.

Men det är många mil på sadeln, och mycket svett och tårar, innan hon är där. 

 

Dalfolk 0

Ulf Åman - legendarisk trummis  

Det blev en flygande start för Åman med The Silhouettes från Smedjebacken när dom vann en del popbandstävlingar i början av 60-talet med sin Shadowsinspirerade musik.

Efter det har Uffe, nu 74, varit trogen sina trumstockar och spelat i många olika band genom åren. Men framför allt har det varit hans eget Åman Band och Sky High med Clas Yngström.

Här berättar han hur det hela började, när han spelade med en strippa, när han hörde Jimi Hendrix på en klubb i Stockholm, om afrikaresan med Peter Carlsson, om en Hollandturné utan pengar och en lyxturné till Thailand.

Men vi pratar också om Åmans välkända mustasch, "tattarskaklorna" som han kallar den, som nu har blivit bockskägg.

Dalfolk 0

Malin Floridan och en solskenshistoria utan slut  

Knäckebröd gräddat i vedeldad ugn har en lång och stark tradition i Stora Skedvi där Malin Floridan bor. Brödet som bakades där var älskat över hela landet. Så när dom dom sista ägarna bestämde sig för att lägga ner tillverkningen och riva ugnarna så blev det ett ramaskri.

Malin och hennes partner Anders Åkerberg som redan drev en liten saluhall i fastigheten, Visthusboden, bestämde sig för att starta om och fortsätta traditionen. 

Stödet blev fantastiskt och människor från hela Sverige ställde upp med bidrag. Bland  dom musikern Benny Andersson som gick in som delägare.

Nu har det gått ett par år sedan starten och verksamheten har utvecklats mycket positivt både när det gäller knäckebrödet och saluhallen. Kulinariet, som det kallas, har blivit ett populärt besöksmål både för boende i området och turister på genomresa.

Men det har kostat på. Här berättar Malin om priset hon har fått betala. En historia som ändå fått ett lyckligt slut.

Dalfolk 0

Leo Einarsson - Särnaprofil - nu utan skägg  

Leo har jobbat i gruvor runt om i Sverige men hela tiden har Särna varit hans bas. Där har han sin hustru Ines och familjen. 

Nu är Leo pensionär sedan flera år, och hans stora passioner är fiske, hjortron och - att skotta snö!

Hör honom berätta lite från sitt liv, bland annat varför ett möte med en älg gjorde honom religiös.

Dalfolk 0

Marina Evelin Ingemarsdotter Härliga - radiodrömmen lever  

Marina var uppskattad programledare på Sveriges Radio Dalarna när hon plötsligt slutade. Här berättar hon varför och vad hon gjort efter det. Hennes liv blev en berg-och-dalbana med långa perioder av arbetslöshet. Just nu är hon timvikarie på ett äldreboende i Leksand.

Men hon berättar också om sin tuffa uppväxt i Smedjebacken och sitt stormiga tonårsliv. 

Hur det gick till när hon träffade Mats Ingels delar Marina också med sig av. Och varför hon lade till namnet Härliga.

Dalfolk 0

Thobbe Englund - nu med eget band efter Sabaton  

Thobbe hade fantastiska år med Sabaton. Turnéer över hela världen och hängivna fans på konserterna. 

Men trots allt kände han att den egna kreativiteten gick förlorad. Så Thobbe valde att hoppa av och starta eget band där han får spela och sjunga sin egen musik.

Här berättar han om sitt liv som musiker, från dom första trevande försöken på ett piano hemma i Lappträsk.

Det handlar också om hur han inspirerad av Yngwie Malmsteen började öva i timmar varje dag på sin Fender strata för att bli riktigt bra. 

Thobbe berättar också om den djupa svacka han hade när han knappt fick ihop till hyran och allt bara kändes hopplöst.

Peppad av barndomskompisen Pär Hulkoff från Raubtier sökte han jobbet som gitarrist i Sabaton när dom behövde en ny.

Resten är rockhistoria.

Dalfolk 0

Valbone Shala - smittande engagerad jobbcoach  

Valbone och hennes familj hade en tuff start på livet i Kosovo där hon växte upp när inbördeskriget bröt ut.

Familjen blev utsatt för många övergrepp av Milosevicregimen innan Valbone, hennes mamma och syskon lyckades fly till Sverige.

Trots många år i olika flyktingboenden, även som gömd, förlorade Valbone aldrig sin inneboende starka drivkraft att skapa ett bra liv för sig själv och sin familj i Sverige.

När hon kom till Borlänge började hon utbilda sig - som hon drömt om - och fick jobb inom kommunen för att jobba med både integrations- och arbetsmarknadsfrågor.

Nu har hon startat eget företag med samma inriktning, att hjälpa människor i samhällets utkanter att få jobb.

Hon brinner för sitt jobb och lyckas också få människor hon möter att glöda.

 

Dalfolk 0

Jörgen Jonsson - same och renägare i Norra Dalarna  

Jörgen har aldrig drömt om något annat liv än det som renägare i Idre sameby som är Sveriges sydligaste. Han tycker att han har semester varje dag.

Här berättar om hur livet som modern renägare ser ut, både problemen och glädjeämnena. Trots all ny teknik som satellitövervakning av renarna så kastar han fortfarande lasso och hunden är en oersättlig jobbarkompis.

Men Jörgen har också visioner om hur Idres sameby ska utvecklas och bli en viktig del av besöksnäringen i Norra Dalarna. 

Dalfolk 0

Sohrab Fadai - företagare som hjälper nyanlända entreprenörer  

Sohrab var inte bra på att slåss när han växte upp i Säter. Därför blev språket hans verktyg för att bli accepterad i alla grupper. Intresset för hur man uttrycker sig växte och han började studera retorik. 

Själv uttryckte han sig i en pjäs som nådde framgång och efter det har det blivit ytterligare två böcker.

Han engagerade sig som femtonåring i Falu teaterförening och fick stort ansvar inom den. Det blev samtidigt en skola i företagande att driva projekt inom föreningen.

Sedan tre år är han anställd på halvtid av organisationen Företagarna i Dalarna och på sin andra halvtid driver han sitt eget företag som föreläsare och analytiker.

Nu är Sohrab nominerad till Dalafrakts samhällsbyggnadsstipendium för två projekt som går ut på att hjälpa nyanlända att bli en del av det svenska samhället som företagare.

Dalfolk 0

Sussie Wilén-Dacke - hjälper barn och familjer genom Glimma  

För drygt två år sedan startade Sussie organisationen Glimma i första hand för att ge hjälp och stöd åt barn och deras familjer för att komma till rätta med övervikt och psykisk ohälsa. Nu har verksamheten utvecklats och det har blivit ett helt team som ska jobba i det nyinvigda Glimma House i Falun. 

Övervikt är ett växande problem, och med övervikt följer också både fysiska och psykiska problem. I det nya huset finns betydligt fler möjligheter att jobba med båda problemen. Glimma House kommer att fungera som ett fritidshem där barnen kan få både enkel träning, lära sig laga bra och nyttig mat och få hjälp med läxläsning.

Dalfolk 0

Olle Davidsson - brinner för Kvarnsvedens IK  

Olle har varit och är fortfarande efter 18 år som klubbens ordförande en starkt bidragande orsak till att Kvarnsveden har blivit en så framgångsrik fotbollsklubb. 

Hans engagemang började med att en av hans döttrar började spela som sjuåring och snart såg Olle att tjejerna behövde få bättre förutsättningar att spela och utvecklas. Nu spelar dom i allsvenskan. Han berättar också hur man lyckades värva Kvarnsvedens stora stjärna Tabitha Chawinga - vad hon betyder för klubben och vad klubben betyder för henne.

Men Olle har betytt mycket för hela klubbens verksamhet, och man har ett herrlag i division tre och nästan 600 barn som spelar fotboll. Dessutom en fin hall för inomhusfotboll som utnyttjas av lag från hela Borlänge.

Själv planerar han nu för att dra sig tillbaka något och kunna ägna mer tid åt att bygga på gamla hotrodbilar som han har hemma i garaget.

Dalfolk 0

Tin Gumuns - envis fäbodkulla  

Tin Gumuns har i hela sitt liv drömt om att få leva på en fäbod på somrarna. Det blev också verklighet när hon kom till Karl Töfåsens fäbod i Rättvik. Där skapade hon en levande fäbod och gjorde både smör och ost av mjölken från korna som gick fria där uppe.

Fäboden blev ett populärt turistmål och besökarna köpte gärna med sig av Tins produkter. Tin ville göra rätt för sig och kollade med skattemyndigheterna hur man kunde lösa det på smidigaste sätt.

Skattemyndigheterna krävde då att hon skulle ha ett kassaregister. Men det tyckte Tin var orimligt eftersom fäboden är strömlös. Då uppstod en långdragen förhandling som slutade med att Tin ändå inte behöver ha kassaregister.

Så nu ser Tin fram emot en ny sommar på fäboden.

Dalfolk 0

Sten H Larsson - skriver om terror på mammas gata  

Sten debuterar i vinter som författare med en spänningsroman om terrorism i Sverige: Vägen till paradiset. Tre svenska städer, Eskilstuna, Västerås och Göteborg, drabbas av en plötslig terrorvåg. I Eskilstuna sker det i närheten av där Stens gamla mamma bodde.

I boken får man följa tre pojkar som växer upp i Jemen och en rad händelser där som gör att dom så småningom blir terrorister i Sverige. Vad händer i landet när attentaten äger rum, hur reagerar och agerar regeringen?

Här berättar Sten om boken och om sin egen bakgrund.

Dalfolk 0

Elin Eldestrand - skriver skruvade skrönor  

Debutromanen är den första i en planerad trilogi om Charlie.  Hon är en tjej, döpt efter Charlie Chaplin, som växer upp i Luddinge tillsammans med sin mamma som bättrar på sina inkomster genom att ta betalt för sexuella tjänster. Men Charlie drömmer om ett bättre liv på Gräddhyllan i Luddinge som hemmafru med hushållerska. Luddinge är ett lätt maskerat Ludvika där Elin har växt upp och i hela sitt liv drömt om att få skriva.

Här berättar hon om sin bok och om hur hennes liv sett ut så här långt.  Elin har bott både i Australien, USA och Kina med sin man Peter och deras två barn.

Dalfolk 0

Stina Nilsson - skidåkare i världsklass  

Stina Nilsson, från Malung, är nu Sveriges mest lysande skidstjärna. Hon slog igenom starkt under VM i Falun 2015 då hon tog flera silvermedaljer och sedan guld i schweiziska Davos. Sedan har framgångarna fortsatt framför allt i sprint.

Jag träffade Stina i föräldrahemmet i Malung och vi pratade om rädslan för att bli sjuk, vad hon helst tränar, vad hon är mest och minst nöjd med under den gångna säsongen, Täpp Stina, var hon bor egentligen, varför hon är så snabb, rädslan för bollar, vad hon vill göra efter skidkarriären, hur hon ser på Charlotte Kallas avhopp från landslaget, den mentala träningen, pojkvän, Let´s dance och Stina-dagen.

 

Dalfolk 0

Savita Sofia Norgren - passionerad yogalärare  

Det var när Madonna började med yoga som Savita introduceradeden formen av både fysisk och mental träning på gymet som hon hadedå. Efter det har yogan fått helt avgörande betydelse i Savitaseget liv, både som utövare och som lärare. Hör henne berättavarför.

Dalfolk 0

Roberth Ekholm - musikalisk mångsysslare  

Robban har verkligen gjort allt i musikbranschen! Från atttransportera utrustning hundratals mil i en gammal van, varaljudtekniker och producent till att själv stå på scenen och sjungablues. Dessutom har han undervisat i musikproduktion påHögskolan.

Men när han växte upp i Hedemora var det sport och träning somgällde. Det var ett sätt att slippa vara hemma där han inte varvälkommen. Han tränade upp sina muskler, med hjälp av piller, såatt huden brast.

Sen kom han in på musik, levde efter uttrycket "Lev hårt, döung" och trodde inte att han skulle leva till trettio. Kroppen harfått betala ett pris för dom tidigare synderna. Bukspottkörtelnslutade fungera och Robban fick gå igenom en operation som sattspår.

Men snart fyller han femtio, bor med fru och tre barn i Sågmyraoch är fortfarande en musikalisk mångsysslare. Men han är också enmanisk renoverare som ständigt har ett projekt på gång.

Dalfolk 0

André Strömqvist - trädgårdsmästaren som älskar att skriva  

Han satte sina första plantor när han var sex, och var irriterande intresserad av gamla slott och ruiner när han åkte bil med sina föräldrar. Sedan har intresset bara växt, och idag är det hans levebröd som kulturmiljöspecialist.

Men dessutom skriver André om trädgård och odling. För några år sedan blev hans "Odlarens handbok" Årets trädgårdsbok och nu kommer han med "Trädgårdsmästarens anteckningar".

För drygt ett år sedan flyttade André och Andreas Graveleij till Kniva utanför Falun där dom öppnade en trädgårdsbutik i en nedlagd lanthandel.

Vi pratar om hans tidiga odlarintresse, den nya boken, ekologisk odling, kiss och bajs och hur han hanterar sin rädsla för döden.

Dalfolk 0

Kjell Anderstedt - radiochefen som blev värdshusvärd  

Under 27 av sina 36 år på Sveriges Radio var Kjell Anderstedt chef, och dom sista tre åren  hade han ett riktigt höjdarjobb som chef över fem lokalradiostationer i Mälardalen och dessutom både P3 och P4 riks.

Därför kom det som en blixt från en klar himmel när Kjell plötsligt slutade på radion och köpte ett värdshus och hotell, Wanbo herrgård, utanför Smedjebacken. Hans erfarenhet av branschen inskränkte sig till att han hade varit mycket på restauranger och konferensanläggningar som radiochef.

Kjell flyttade dit och blev värdshusvärd med helt andra livs- och arbetsvillkor.

Här berättar han både om radiokarriär, chefsjobbet och det tuffa jobbet på herrgården där det spökar.

Dalfolk 0

Heléne Sjöstrand - färgstark fotograf  

Tanken var att Heléne skulle bli modedesigner. Men tråkiga erfarenheter gjorde att hon valde modefotograf istället. Hon tjatade till sig en plats hos fotograf Trons och blev kvar där i flera år innan hon startade eget. Nu har det gått femton år och hon älskar fortfarande sitt jobb.

Mat är också en passion och Heléne gör ett matprogram på Youtube med en kompis där dom lagar iransk mat - Bästisköket.

Musiken betyder mycket, och Heléne berättar om ett misslyckat försök att bli rockstjärna. Men hon har ändå hängt med Motörhead ett par dagar, och dödskallar är något av en mani för henne.

Dalfolk 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose