#DCDW Podcast van Paul de Vries

#DCDW Podcast van Paul de Vries

The Netherlands

#DCDW Podcast is een initiatief van Paul de Vries, oprichter van Nieuweautokopen.nl en de #DCDW - Digital Car Dealer Workshop

Episodes

Jeroen Brouwer: Marktplaats introduceert de Plus en Premium pakketten!  
Uit een Duits onderzoek blijkt dat zestig procent van de autokopers het onderhandelen met een autoverkoper pijnlijker vindt dan een bezoek aan de tandarts.

Welkom bij de #DCDW Podcast van deze week. Ik spreek vandaag met Jeroen Brouwer, commercieel manager Automotive bij Marktplaats. Jeroen werkt pas een paar maanden bij Marktplaats en heeft daarvoor geen automotive-ervaring, maar heeft wel een uitgesproken mening over marketing in onze branche. Jeroen, welkom, wil je hier nog iets aan toevoegen?

Marktplaats Pakketten

"Dank je, Paul. We gaan het zeker hebben over marketing, want dat is natuurlijk mijn vak, en ook wil ik het een en ander vertellen over de nieuwe pakketten van Marktplaats, Basis, Plus en Premium. Ik heb inderdaad geen automotive-ervaring, want hiervoor werkte ik bij Tweakers en was daar hoofd marketing en productontwikkeling. Ik hield me bezig met de prijsvergelijker, waarbij we consumenten helpen het beste product te vinden voor de beste prijs. Dat is goed mogelijk, want consumentenelektronica bijvoorbeeld laat zich goed vergelijken, omdat de producten van verschillende aanbieders wel hetzelfde zijn. Bij occasions is dat anders, elke auto is uniek. Ik zie na een paar maanden al parallellen met de ontwikkeling in online oriëntatie en aankoop door consumenten bij aankoop van een auto en aankoop van elektronica, waar ik dus veel ervaring mee heb. Dat is bijzonder boeiend.

En ik van met mijn neus in de boter, want Marktplaats komt op 1 juli met nieuwe advertentiemogelijkheden voor dealers en autobedrijven. We hebben de afgelopen tijd goed geluisterd naar de wensen van consumenten en autobedrijven op het gebied van adverteren, zoals het gebruik van grotere foto's, wel of geen banners, opvallen en dat soort zaken. Het heeft geleid tot drie pakketten waar professionele adverteerders kunnen kiezen: Basis, Plus en Premium. Marktplaats Basis is eigenlijk het adverteren zoals dat nu al gebeurt, daar verandert niets aan. Maar dealers die meer leads willen halen uit hun advertenties kunnen kiezen voor Marktplaats Plus. Dan krijg je grotere foto's, meer ruimte op je bedrijfspagina, en meer opties om opvalmogelijkheden in te zetten. Marktplaats Premium tenslotte is het toppakket voor de adverteerder die de bezoeker meteen willen laten zien wat hun meerwaarde is, zoals goede garantie. Je hebt dan bijvoorbeeld geen banners bij je advertentie, zodat de bezoeker zich beter focust op jouw aanbod."

Proberen

"Ik denk dat het als autobedrijf belangrijk is om alles te proberen. En niet om het proberen, maar je moet gaan meten wat er nu werkelijk gebeurt. De vraag die je jezelf stelt is: 'Ik investeer in hierin, maar wat levert het me op.' Want wat voor de een werkt, kan voor de ander juist geen succes hebben. Ik zal dus nooit zeggen dat je als autobedrijf Facebook moet inzetten. Het kan, maar in een andere regio werkt adverteren in de plaatselijke krant misschien nog altijd beter. Dat geldt ook voor een eigen website. Om dat goed te doen moet je veel investeren, zowel qua geld als tijd. Voor dealerholdings meestal niet zo'n probleem, maar een kleiner autobedrijf moet zich afvragen of dat het waard is.

En om dan toch weer even op Marktplaats terug te komen, we zien dat met de mogelijkheden die er zijn bedrijven ervoor kiezen om hun voorraad op Marktplaats te zetten en hun bedrijfspagina mooi en goed in te richten. Dat fungeert dan als hun eigen website. Tast dus als dealer of autobedrijf je mogelijkheden af en maak voor jezelf inzichtelijk wat het oplevert, dat is eigenlijk mijn beste advies wat ik de branche mee kan geven."
Jeroen, heel erg bedankt dat je bij me aan wilde schuiven en de luisteraars hebt bijgepraat over de mogelijkheden van Marktplaats, maar ook de vergelijking hebt gemaakt tussen onze branche en de wereld van de consumentenelektronica. Het was erg interessant en leerzaam.

Deze Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nieuweautokopen.nl, Marktplaats, Autodata Nederland,  UnameIT en Bovemij.

Nieuweautokopen.nl is het grootste en meest professionele online platform voor nieuwe auto’s van Nederland. Zowel de particuliere als de zakelijke autokoper kan er terecht voor een nieuwe auto van elk merk. Koop, lease of Private Lease, Nieuweautokopen.nl biedt het aan, inclusief aankoopondersteuning en merkgarantie.

Autodata Nederland levert online oplossingen voor inkopers, occasion managers, handelaren, marketeers en directies in de autobranche. We laten alle stappen op elkaar aansluiten. Van soepel taxeren en inkopen tot modern voorraad beheer. En van adverteren op portals en websites tot management informatie. Kortom alles waarmee uw moderne autobedrijf winstgevend kan groeien.

Marktplaats is met ruim 7.3 miljoen unieke bezoekers per maand al jaren een van de populairste sites van Nederland. Per dag worden rond 350.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod. Marktplaats is de plaats met de hoogste kans om een betrouwbare tweedehandse auto succesvol te (ver)kopen tegen een goede prijs.

UnameIT is de bedenker, bouwer en leverancier van het leadmanagementsysteem LEF, het CRM-systeem SAM en het offertesysteem GSF! Onze medewerkers werken met veel passie aan onze producten en kennen de branche. Het zijn stuk voor stuk echte specialisten. We willen de allerbeste tools maken waar onze klanten écht mee geholpen zijn. Door deze gedrevenheid zijn onze producten mooier, branchespecifieker, functioneler en toegankelijker dan u verwacht. Meer info op UnameIT

Wij zijn Bovemij. Wij helpen bedrijven in de mobiliteitsbranche bij al hun verzekeringen, financieringen en rechtshulp. Onze missie: onze klanten nóg succesvoller laten ondernemen.
Als onderdeel van BOVAG bestaan wij vóór en dóór de mobiliteitsbranche. Anders dan andere partijen vinden wij het dan ook belangrijk om de branche sterk te houden. Bovemij. Samen vooruit!

Marble Digital Marketing Solutions is hét online marketing bureau voor de autobranche. Wij bouwen data driven websites op een platform dat volledig is geoptimaliseerd voor gebruik binnen de autobranche. Door de verschillende koppelingen binnen het platform zijn wij in staat om een naadloze integratie van online naar offline te realiseren voor u en uw klanten. Een hogere conversie via uw eigen website? Voorzien van geavanceerde techniek en functionaliteiten? Altijd inzicht in uw online performance? Tegen een vaste fee per maand zonder hoge éénmalige investeringen? Dan bent u bij Marble Digital Marketing Solutions aan het juiste adres

Het toepassen van een call-trackingsysteem wordt steeds belangrijker. Mis je je telefonische leads, dan mis je gewoon twintig procent van je conversie, als het niet meer is.  
Het toepassen van een call-trackingsysteem wordt steeds belangrijker. Mis je je telefonische leads, dan mis je gewoon twintig procent van je conversie, als het niet meer is.

Welkom bij de #DCDW Podcast van deze week. Dit keer een primeur, want het is voor het eerst dat ik een gast aan tafel heb die al eens eerder in de podcast was te beluisteren: Frank Ruygrok, manager van Marble Digital Marketing Solutions, zusterbedrijf van UnameIT. Frank doet dermate interessante dingen dat ik genoeg reden had hem nog eens uit te nodigen en ook dit keer raken we amper uitgepraat ben ik bang... Frank, van harte welkom, waar wil je het vandaag met ons over hebben?

Snelweg

"Dankjewel Paul, en ik voel me vereerd hier weer te mogen zijn. De vorige keer nog met een Carsom-pet op, maar uiteraard wil ik nu wat meer vertellen over Marble. Dat is een digital marketingbedrijf voor automotive, dat zal uitgroeien tot een fullservicebureau met een breed pakket aan diensten op dat gebied. We zijn onlangs begonnen met een nieuw platform voor websites. Dat platform moet je zien als het frame waarop de websites draaien, en is afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk. Daar is het bewezen succesvol: want door websites te ontwikkelen op één basis, kun je veel meer ontwikkelen en bijvoorbeeld veel meer interessante data uit de site genereren. Waarom zou je het wiel een tweede keer uitvinden, dat is bovendien veel duurder. Overigens zijn de sites wel allemaal uniek, dus geen eenheidsworst. Je kunt als bedrijf geheel zelf bepalen hoe je site eruit ziet, welke functionaliteiten er zijn en waar je de nadruk op wilt leggen. Zie het platform als een mooie, hele goede snelweg waarop allemaal verschillende auto's rijden. Waar je als dealer van profiteert, is dat je je bezig kunt houden met acties, conversie en leads, omdat zaken als updates, SEO en andere technische zaken rondom je website op de achtergrond voor je geregeld worden."

Voorkant

"Ik kom nog te vaak bij dealers die vooral op het resultaat gericht zijn. Als ze aan het eind van de maand hun doelstelling qua verkoop gehaald hebben, zijn ze tevreden. Terwijl ze zich niet realiseren dat ze, wanneer ze serieus met de data aan de slag gaan die er vanuit hun website en misschien wel call-tracking beschikbaar is, gewoon nog meer omzet kunnen halen. Maar het vraagt om omdenken. In plaats van werken naar een resultaat, moet je beginnen aan de voorkant en de data die uit je processen beschikbaar komt analyseren.
Tot slot vind ik het leuk om wat ontwikkelingen te noemen die in andere landen gaande zijn op het gebied van online automotive. Bijvoorbeeld gepersonaliseerde webpagina's, die zich volledig aanpassen aan de zoekopdracht waarmee de bezoeker via Google op de pagina terecht is gekomen. In de basis bestaat dat al, maar je kunt op basis van data nog een stap verder gaan, waarbij er bijvoorbeeld rekening wordt gehouden met het feit dat de bezoeker je website voor een tweede keer bezoekt. Ook leuk, en een functionaliteit die we nu al aanbieden, zijn 360-graden foto's. Met een app loop je als verkoper om de auto heen, er worden vanzelf foto's gemaakt en je hebt ook nog de mogelijkheid bepaalde opvallende punten, zoals bijzondere opties maar ook een krasje of deukje, er door middel van een detailfoto uit te lichten."

Frank, heel hartelijk bedankt dat je opnieuw bij mij wilde aanschuiven en de luisteraars hebt meegenomen in de wereld van online automotive. Er zitten weer goede tips tussen heb ik het idee. En er komt nog iets aan waar we elkaar binnenkort over zullen spreken, maar daarover later meer...

Deze Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nieuweautokopen.nl, Marktplaats, Autodata Nederland,  UnameIT en Bovemij.

Nieuweautokopen.nl is het grootste en meest professionele online platform voor nieuwe auto’s van Nederland. Zowel de particuliere als de zakelijke autokoper kan er terecht voor een nieuwe auto van elk merk. Koop, lease of Private Lease, Nieuweautokopen.nl biedt het aan, inclusief aankoopondersteuning en merkgarantie.

Autodata Nederland levert online oplossingen voor inkopers, occasion managers, handelaren, marketeers en directies in de autobranche. We laten alle stappen op elkaar aansluiten. Van soepel taxeren en inkopen tot modern voorraad beheer. En van adverteren op portals en websites tot management informatie. Kortom alles waarmee uw moderne autobedrijf winstgevend kan groeien.

Marktplaats is met ruim 7.3 miljoen unieke bezoekers per maand al jaren een van de populairste sites van Nederland. Per dag worden rond 350.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod. Marktplaats is de plaats met de hoogste kans om een betrouwbare tweedehandse auto succesvol te (ver)kopen tegen een goede prijs.

UnameIT is de bedenker, bouwer en leverancier van het leadmanagementsysteem LEF, het CRM-systeem SAM en het offertesysteem GSF! Onze medewerkers werken met veel passie aan onze producten en kennen de branche. Het zijn stuk voor stuk echte specialisten. We willen de allerbeste tools maken waar onze klanten écht mee geholpen zijn. Door deze gedrevenheid zijn onze producten mooier, branchespecifieker, functioneler en toegankelijker dan u verwacht. Meer info op UnameIT

Wij zijn Bovemij. Wij helpen bedrijven in de mobiliteitsbranche bij al hun verzekeringen, financieringen en rechtshulp. Onze missie: onze klanten nóg succesvoller laten ondernemen.
Als onderdeel van BOVAG bestaan wij vóór en dóór de mobiliteitsbranche. Anders dan andere partijen vinden wij het dan ook belangrijk om de branche sterk te houden. Bovemij. Samen vooruit!

Marble Digital Marketing Solutions is hét online marketing bureau voor de autobranche. Wij bouwen data driven websites op een platform dat volledig is geoptimaliseerd voor gebruik binnen de autobranche. Door de verschillende koppelingen binnen het platform zijn wij in staat om een naadloze integratie van online naar offline te realiseren voor u en uw klanten. Een hogere conversie via uw eigen website? Voorzien van geavanceerde techniek en functionaliteiten? Altijd inzicht in uw online performance? Tegen een vaste fee per maand zonder hoge éénmalige investeringen? Dan bent u bij Marble Digital Marketing Solutions aan het juiste adres.

Forest Ward - Executive Vice President of Sales at Calldrip  

Deze week hebben wij geen normale #DCDW Podcast, maar een presentatie van Forest Ward van Calldrip! Deze gaf onlangs in Nederland een presentatie bij de Digital Car Dealer Workshop over de urgentie om een lead snel op te volgen middels de telefoon. 

 

Deze Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nieuweautokopen.nl, Marktplaats, Autodata Nederland,  UnameIT en Bovemij.

Nieuweautokopen.nl is het grootste en meest professionele online platform voor nieuwe auto’s van Nederland. Zowel de particuliere als de zakelijke autokoper kan er terecht voor een nieuwe auto van elk merk. Koop, lease of Private Lease, Nieuweautokopen.nl biedt het aan, inclusief aankoopondersteuning en merkgarantie.

Autodata Nederland levert online oplossingen voor inkopers, occasion managers, handelaren, marketeers en directies in de autobranche. We laten alle stappen op elkaar aansluiten. Van soepel taxeren en inkopen tot modern voorraad beheer. En van adverteren op portals en websites tot management informatie. Kortom alles waarmee uw moderne autobedrijf winstgevend kan groeien.

Marktplaats is met ruim 7.3 miljoen unieke bezoekers per maand al jaren een van de populairste sites van Nederland. Per dag worden rond 350.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod. Marktplaats is de plaats met de hoogste kans om een betrouwbare tweedehandse auto succesvol te (ver)kopen tegen een goede prijs.

UnameIT is de bedenker, bouwer en leverancier van het leadmanagementsysteem LEF, het CRM-systeem SAM en het offertesysteem GSF! Onze medewerkers werken met veel passie aan onze producten en kennen de branche. Het zijn stuk voor stuk echte specialisten. We willen de allerbeste tools maken waar onze klanten écht mee geholpen zijn. Door deze gedrevenheid zijn onze producten mooier, branchespecifieker, functioneler en toegankelijker dan u verwacht. Meer info op UnameIT

Wij zijn Bovemij. Wij helpen bedrijven in de mobiliteitsbranche bij al hun verzekeringen, financieringen en rechtshulp. Onze missie: onze klanten nóg succesvoller laten ondernemen.
Als onderdeel van BOVAG bestaan wij vóór en dóór de mobiliteitsbranche. Anders dan andere partijen vinden wij het dan ook belangrijk om de branche sterk te houden. Bovemij. Samen vooruit!

Hou jezelf constant de vraag voor waar je mee bezig bent. Kijk terug, leer van wat je gedaan hebt en bepaal wat je anders wilt doen. En dat anders doen hoeft echt niet in één klap, maar kan ook gefaseerd.  

Hou jezelf constant de vraag voor waar je mee bezig bent. Kijk terug, leer van wat je gedaan hebt en bepaal wat je anders wilt doen. En dat anders doen hoeft echt niet in één klap, maar kan ook gefaseerd.

Deze week in de #DCDW Podcast praat ik met Teun Lammers, medeoprichter van GoCredible. Dat is een veilige betaalservice voor de verkoop van auto’s voor particulieren onderling, via een derdenrekening. Teun was eerder werkzaam bij RDC en vindt het kijken, kiezen, kopen, financieren, kortom alles wat bij het kopen van een auto komt kijken reuze interessant. Hij is goed op de hoogte van alle trends in de mobiliteitswereld, dus ik ben benieuwd wat je ons daar vandaag over gaat vertellen, Teun.

Gemak

“Dank voor je complete introductie, Paul, weinig aan toe te voegen. We kennen elkaar natuurlijk uit mijn RDC-tijd, maar leuk dat je direct GoCredible noemt. Daar ben ik als medeoprichter natuurlijk best een beetje trots op. Om de dienst nog iets specifieker toe te lichten: het is een online betaal- en identificatieservice. Particulieren die elkaar een auto verkopen kennen elkaar natuurlijk niet, en GoCredible zorgt ervoor dat geen van beide partijen risico loopt. Het geld wordt door de koper betaald, even weggezet tot de overschrijving is gelukt, en dan aan de verkoper uitbetaald. Ondertussen verifiëren wij de identiteit van beide partijen. Veilig dus, maar vooral gemakkelijk. Want dat is iets waar ik in geloof: processen moeten gemakkelijk zijn, zonder gedoe. Daar is de moderne consument naar op zoek en dat is meteen ook de schakel naar de online innovatie, die momenteel heel snel gaat en waardoor ook de fysieke wereld verandert.”

Social growth hacking

“Wat me bezighoudt is de online customer journey. Wat houdt de klant bezig en hoe kun je daar als ondernemer in de autobranche op inspringen? Ik ben niet de enige die me die vraag stelt natuurlijk. Maar wat wel goed is om je te realiseren is dat de telefoon steeds belangrijker wordt. We hebben in Nederland overal dekking en iedereen heeft altijd z’n smartphone bij zich. Die kant moeten dealers ook op: de smartphone gaat een steeds belangrijker rol in het verkoopproces spelen. Mijn tip voor autobedrijven en dealers sluit daarop aan. De beste manier om marketing in te zetten is volgens mij social growth hacking. Dat is een mooie term om aan te duiden dat mensen aan andere mensen uit hun omgeving vertellen hoe gaaf jij als bedrijf bent. Hou dat eens in gedachten als je een klant helpt. Je moet ‘m zo enthousiast maken dat hij dat aan al z’n vrienden vertelt.”

Dankjewel voor je komst naar deze #DCDW Podcast, Teun. Leuk dat je ons over GoCredible en je ideeën rond online automotive wilde vertellen en natuurlijk heel veel succes met het concept. Dapper dat je zo iets compleet nieuws, waarvan de markt nog niet heeft aangegeven of er behoefte aan is, durft te beginnen. Ik heb er alle vertrouwen in, dus zet ‘m op.

Deze Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nieuweautokopen.nl, Marktplaats, Autodata Nederland,  UnameIT en Bovemij.

Nieuweautokopen.nl is het grootste en meest professionele online platform voor nieuwe auto’s van Nederland. Zowel de particuliere als de zakelijke autokoper kan er terecht voor een nieuwe auto van elk merk. Koop, lease of Private Lease, Nieuweautokopen.nl biedt het aan, inclusief aankoopondersteuning en merkgarantie.

Autodata Nederland levert online oplossingen voor inkopers, occasion managers, handelaren, marketeers en directies in de autobranche. We laten alle stappen op elkaar aansluiten. Van soepel taxeren en inkopen tot modern voorraad beheer. En van adverteren op portals en websites tot management informatie. Kortom alles waarmee uw moderne autobedrijf winstgevend kan groeien.

Marktplaats is met ruim 7.3 miljoen unieke bezoekers per maand al jaren een van de populairste sites van Nederland. Per dag worden rond 350.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod. Marktplaats is de plaats met de hoogste kans om een betrouwbare tweedehandse auto succesvol te (ver)kopen tegen een goede prijs.

UnameIT is de bedenker, bouwer en leverancier van het leadmanagementsysteem LEF, het CRM-systeem SAM en het offertesysteem GSF! Onze medewerkers werken met veel passie aan onze producten en kennen de branche. Het zijn stuk voor stuk echte specialisten. We willen de allerbeste tools maken waar onze klanten écht mee geholpen zijn. Door deze gedrevenheid zijn onze producten mooier, branchespecifieker, functioneler en toegankelijker dan u verwacht. Meer info op UnameIT

Wij zijn Bovemij. Wij helpen bedrijven in de mobiliteitsbranche bij al hun verzekeringen, financieringen en rechtshulp. Onze missie: onze klanten nóg succesvoller laten ondernemen.
Als onderdeel van BOVAG bestaan wij vóór en dóór de mobiliteitsbranche. Anders dan andere partijen vinden wij het dan ook belangrijk om de branche sterk te houden. Bovemij. Samen vooruit!

In Nederland zijn we al heel 'digitaal'. We nemen op basis van data bijvoorbeeld het besluit of er een expert moet worden ingeschakeld. We doen het al heel goed. Al valt er nog altijd veel te verbeteren.  
In Nederland zijn we al heel ‘digitaal’. We nemen op basis van data bijvoorbeeld het besluit of er een expert moet worden ingeschakeld. We doen het al heel goed. Al valt er nog altijd veel te verbeteren.

Welkom bij weer een nieuwe #DCDW Podcast. Mijn gast van deze week is Jasper Verweij. Na zijn studie technische bedrijfskunde werkte hij kort in een andere branche, maar als zoon van een ANWB-keurmeester kon het niet anders of hij kwam toch in de automotivewereld terecht. Hij is nu directeur van DAT Nederland, een joint venture van VWE en DAT Duitsland. Jasper is expert op het gebied van data en weet alles van kentekens en bijbehorende datastromen. Jasper, welkom, over welke onderwerpen zou je wat meer willen vertellen?

Kenteken.tv

“Dank je voor de uitnodiging, Paul, leuk om hier te zijn. Natuurlijk gaan we het over data hebben, want dat is gewoon een hot onderwerp binnen automotive momenteel. Maar ja, mijn naam en het woord kenteken kun je ook niet los van elkaar zien… Ik hou al een behoorlijke tijd, puur als hobby overigens, de website www.kenteken.tv bij, met blogs, feiten en tools die te maken hebben met Nederlandse kentekens. Bijvoorbeeld een analyse van alle kentekens die in commercials verschijnen. Begonnen als grap en niet nuttig of iets dergelijks, maar wel leuk en het wordt gewaardeerd. En dat is meteen een bruggetje naar een van de onderwerpen waar ik het over wil hebben. Ik zie het echt als een uitdaging voor autobedrijven om die ene occasion zo goed mogelijk en uniek mogelijk te beschrijven. Er is zoveel variatie, zoveel uitvoeringen… Je hebt kennis en data nodig om een auto uit te lichten ten opzichte van al die andere. Data helpt daarbij, hoewel je de data op de goede manier moet gebruiken natuurlijk.”

DAT

“Even kort over DAT, wat je in de introductie al noemde, Paul. DAT richt zich op drie productlijnen: allereerst schadecalculaties, op basis van de normen van de fabrikant. Dat is niet nieuw, maar wij zijn wel een nieuwe en nog kleine speler zijn op de markt, die vooral beheerst wordt door één grote partij. Wij proberen daarom vooral anders te zijn, met ons tweede product. Dat is een volledig digitaal platform waarop we heel makkelijk een workflow kunnen presenteren, mede door de ervaring van onze Duitse partner. Al is de Duitse schademarkt wel echt heel anders, bijvoorbeeld qua regelgeving. Ons derde product is een unieke codering om een voertuig te beschrijven. Dat sluit aan bij wat ik eerder vertelde, over de enorme variatie die er is in auto’s.

Je kunt je voorstellen dat bij schadecalculaties het ook van belang is om exact te weten hoe de auto geconfigureerd is waar je een berekening of taxatie voor maakt. SilverDAT wordt overigens voor veel meer doeleinden gebruikt, ook door grote handelaren bijvoorbeeld. Maar er kan meer mee, dus wie weet wat er in de toekomst nog gaat gebeuren. Tot slot natuurlijk ook van mij een advies voor autobedrijven, en aansluitend bij wat ik verteld heb wil ik daarvoor het Lemons Problem aanhalen, van een Amerikaanse economist. Dat principe vertelt ons dat wanneer je twee vrijwel identieke producten hebt, zeg auto’s, waarvan een exemplaar gewoon helemaal goed is en de ander in slechte staat, de lemon, je een gemiddelde, gelijke prijs kunt vragen voor beide auto’s. Leuk voor de verkoper van de rotte auto, minder gunstig voor de aanbieder van het goede exemplaar. Zorg je dus dat je jouw goede auto uniek maakt, door de beschrijving en de foto’s het verhaal van die goede kwaliteit te laten vertellen, dan kun je je hogere prijs rechtvaardigen.”

Jasper, heel hartelijk bedankt voor je aanwezigheid bij deze Podcast. Leuk dat je ons mee hebt willen nemen in de wereld van de schadecalculatie en natuurlijk de tip die je meegaf over het Lemons Problem. Verfrissend! Nogmaals dank en veel succes met DAT Nederland en kenteken.tv.

Deze Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nieuweautokopen.nl, Marktplaats, Autodata Nederland,  UnameIT en Bovemij.

Nieuweautokopen.nl is het grootste en meest professionele online platform voor nieuwe auto’s van Nederland. Zowel de particuliere als de zakelijke autokoper kan er terecht voor een nieuwe auto van elk merk. Koop, lease of Private Lease, Nieuweautokopen.nl biedt het aan, inclusief aankoopondersteuning en merkgarantie.

Autodata Nederland levert online oplossingen voor inkopers, occasion managers, handelaren, marketeers en directies in de autobranche. We laten alle stappen op elkaar aansluiten. Van soepel taxeren en inkopen tot modern voorraad beheer. En van adverteren op portals en websites tot management informatie. Kortom alles waarmee uw moderne autobedrijf winstgevend kan groeien.

Marktplaats is met ruim 7.3 miljoen unieke bezoekers per maand al jaren een van de populairste sites van Nederland. Per dag worden rond 350.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod. Marktplaats is de plaats met de hoogste kans om een betrouwbare tweedehandse auto succesvol te (ver)kopen tegen een goede prijs.

UnameIT is de bedenker, bouwer en leverancier van het leadmanagementsysteem LEF, het CRM-systeem SAM en het offertesysteem GSF! Onze medewerkers werken met veel passie aan onze producten en kennen de branche. Het zijn stuk voor stuk echte specialisten. We willen de allerbeste tools maken waar onze klanten écht mee geholpen zijn. Door deze gedrevenheid zijn onze producten mooier, branchespecifieker, functioneler en toegankelijker dan u verwacht. Meer info op UnameIT

Wij zijn Bovemij. Wij helpen bedrijven in de mobiliteitsbranche bij al hun verzekeringen, financieringen en rechtshulp. Onze missie: onze klanten nóg succesvoller laten ondernemen.
Als onderdeel van BOVAG bestaan wij vóór en dóór de mobiliteitsbranche. Anders dan andere partijen vinden wij het dan ook belangrijk om de branche sterk te houden. Bovemij. Samen vooruit!

Bouw nu al aan een goede leaddatabase, want volgend jaar mei verandert de wet op persoonsgegevens voor contactpersonen bij bedrijven.  
Bouw nu al aan een goede leaddatabase, want volgend jaar mei verandert de wet op persoonsgegevens voor contactpersonen bij bedrijven. Dat heeft gevolgen!

Welkom bij de #DCDW Podcast van deze week. Bij mij aan tafel zit Joyce Lopulalan, business development consultant bij 4 Orange. Joyce is haar carrière begonnen als marketeer bij onder andere VNU en De Telegraaf en raakte daar besmet met het datavirus. Ook werkte zij bij RDW-provider A2SP. Joyce houdt zich bezig met big dataproducten waar autobedrijven daadwerkelijk iets mee kunnen. Joyce, vertel daar eens wat meer over?

Data

“Allereerst bedankt voor de uitnodiging Paul, ik zal jou en de luisteraars zeker meenemen in de wereld van data. En wat ik ook ga doen is naar de toekomst kijken op datagebied, want daar kunnen autobedrijven ongetwijfeld iets van opsteken. Er is een hoop veranderd de afgelopen tien jaar, zoals bij de RDW waar geen voertuiggegevens gekoppeld aan persoonsgegevens meer vandaan komen voor de branche maar er wel veel andere data wordt vrijgegeven. Autobedrijven die de afgelopen tijd hun databronnen goed op orde hadden konden hier goed op inspelen, terwijl autobedrijven die daar minder tijd aan besteedden nu een behoorlijke inhaalslag te maken hebben. Een voorbeeld uit de praktijk: ik heb een leaseauto zonder winterbanden in het contract, maar krijg toch een e-mail van de dealer met de vraag of ik banden wil komen wisselen, en met de mededeling dat ze verwachten dat de banden die misschien wel onder mijn auto passen waarschijnlijk op voorraad liggen. Je snapt dat ik dan in de lach schiet: natuurlijk is vanuit de beschikbare data van mijn leasecontract en auto af te leiden of ik winterbanden heb of niet, en welke bandenmaat en -merk en onder mijn auto hoort. En dan ook nog al die onzekerheden in de tekst. Dat is gewoon niet nodig.”

Bewustwording

“Steeds meer auto’s zijn uitgerust met apparatuur waarin een ontzettend grote hoeveelheid gegevens wordt gegenereerd, over de auto, de berijder, echt alles. Dat is big data, dus real time data die ongestructureerd binnenkomt, in grote hoeveelheden. Je kan dat als autobedrijf, vanwege de hoeveelheid, niet zomaar opslaan en gebruiken, het zal echt gefilterd en bewerkt moeten worden. De mogelijkheden met die data zijn onbeperkt, je kunt bijvoorbeeld als dealer al heel vroeg reparaties en onderhoud zien aankomen. Zelfs op basis van het rijgedrag van de eigenaar van de auto. Maar ook in marketingopzicht kan er veel. Neem je verzorgingsgebied bijvoorbeeld eens onder de loep en analyseer waar de mensen wonen die rijden in jouw merk, maar nog niet bij jou bekend zijn. Dan kun je je marketingbudget heel gericht inzetten. Ik denk dat het vooral een kwestie van bewustwording is voor veel autobedrijven. Als je ‘data-driven’ wilt gaan werken, realiseer je dat niet in een middag maar zul je echt je processen moeten gaan aanpakken. Kijk goed naar wat je nodig hebt en hang daar een innovatiebudget aan. Dat geld gebruik je om nieuwe media en nieuwe plannen te financieren. En beperkt het niet tot één actie, maar bouw een campagne. En dan nog een tip: vergeet als autobedrijf ook je huidige klanten niet. Het is erg aantrekkelijk om nieuwe klanten te werven, maar ook de bestaande klant wil aandacht. Maak van je loyale klanten ambassadeurs, dat is naar mijn idee de meest effectieve manier om nieuwe klanten naar je bedrijf te halen.”

Joyce, heel hartelijk dank voor je aanwezigheid bij de #DCDW Podcast. Dank ook voor het delen van alle informatie en de tips die je de luisteraars hebt gegeven over het toepassen en profiteren van alle data die er voorhanden is. Ik vond het erg interessant.

Deze Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nieuweautokopen.nl, Marktplaats, Autodata Nederland, Tevreden.nl,  UnameIT en Bovemij.

Nieuweautokopen.nl is het grootste en meest professionele online platform voor nieuwe auto’s van Nederland. Zowel de particuliere als de zakelijke autokoper kan er terecht voor een nieuwe auto van elk merk. Koop, lease of Private Lease, Nieuweautokopen.nl biedt het aan, inclusief aankoopondersteuning en merkgarantie.

Autodata Nederland levert online oplossingen voor inkopers, occasion managers, handelaren, marketeers en directies in de autobranche. We laten alle stappen op elkaar aansluiten. Van soepel taxeren en inkopen tot modern voorraad beheer. En van adverteren op portals en websites tot management informatie. Kortom alles waarmee uw moderne autobedrijf winstgevend kan groeien.

Marktplaats is met ruim 7.3 miljoen unieke bezoekers per maand al jaren een van de populairste sites van Nederland. Per dag worden rond 350.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod. Marktplaats is de plaats met de hoogste kans om een betrouwbare tweedehandse auto succesvol te (ver)kopen tegen een goede prijs.

Tevreden.nl: Als uw klanten meer zijn dan alleen een rapportcijfer
De doorlopende klanttevredenheidsonderzoeken van autobedrijf.tevreden.nl helpen u exact te bepalen waar eventuele verbeterpunten liggen voor uw dienstverlening. U krijgt real-time inzicht in klantervaringen en weet precies wat klanten van u vinden. Deze reviews kunt u delen op uw eigen website, autobedrijf.tevreden.nl, Opiness.nl en de grotere occasions portals als Marktplaats en Autotrack. Heel belangrijk voor de online vindbaarheid en promotie van uw bedrijf! Enthousiaste klanten zijn dé weg naar het succes! Meer info via autobedrijf.tevreden.nl.

UnameIT is de bedenker, bouwer en leverancier van het leadmanagementsysteem LEF, het CRM-systeem SAM en het offertesysteem GSF! Onze medewerkers werken met veel passie aan onze producten en kennen de branche. Het zijn stuk voor stuk echte specialisten. We willen de allerbeste tools maken waar onze klanten écht mee geholpen zijn. Door deze gedrevenheid zijn onze producten mooier, branchespecifieker, functioneler en toegankelijker dan u verwacht. Meer info op UnameIT

Wij zijn Bovemij. Wij helpen bedrijven in de mobiliteitsbranche bij al hun verzekeringen, financieringen en rechtshulp. Onze missie: onze klanten nóg succesvoller laten ondernemen.
Als onderdeel van BOVAG bestaan wij vóór en dóór de mobiliteitsbranche. Anders dan andere partijen vinden wij het dan ook belangrijk om de branche sterk te houden. Bovemij. Samen vooruit!

Veel geld investeren in de auto’s die je hebt staan heeft weinig zin. De dienstverlening die je creëert rondom het product is veel belangrijker.  

Welkom bij de #DCDW Podcast van deze week. Ik praat dit keer met Wouter van Kesteren, adjunct-directeur commercie bij Bovemij. Wouter is te vinden op allerlei social mediakanalen en vindt ook Snapchat relevant voor autobedrijven, naast natuurlijk Facebook. De uitdaging zit volgens Wouter in de kracht van fabrikanten om directe communicatie te faciliteren tussen het merk en de eindgebruiker. Over die stelling wil ik natuurlijk meer weten, dus brand los, Wouter.

Helder

“Paul, een fantastische introductie, leuk om bij je aan te mogen schuiven. Op dat laatste kom ik zeker nog even terug. Waar ik mee wil beginnen is, zonder teveel een pitch over Bovemij te geven, wat vertellen over Helder. Dat is een vrij nieuw concept waarmee we gebruikte auto’s die bij autobedrijven te koop staan in een private leaseconstructie aanbieden aan de particulier. Het is een product waarmee we het geld binnen de branche houden, want dat is waar Bovemij voor staat en waarvan wij zien dat er nog een slag te maken is. Het autobedrijf heeft met Helder de hele keten in eigen hand, en verdient er daardoor zelf ook aan. Het is bovendien een mooi voorbeeld van hoe we de veranderingen in de mobiliteitswensen van de klant vertalen naar bruikbare producten voor het autobedrijf in plaats van dat we die klant uit onze handen laten glippen. Bovendien is het een vraaggestuurd concept: wij zoeken concreet naar de juiste auto voor de klant en die kan gevonden worden bij een willekeurig autobedrijf. Dat in tegenstelling tot de grote leasemaatschappijen, die auto’s met ladingen tegelijk de markt in drukken. Helder is niet de goedkoopste, wel de beste: dat zien we aan de klanten van Helder die heel tevreden en loyaal blijken te zijn, terwijl het concept zich nog in de pioniersfase bevindt.”

Regie

“Die uitdaging waar je het in de introductie van dit gesprek al even over had, Paul, is ook een interessante. Laat ik het voorzichtig zeggen: zowel voor ons als verzekeraar als voor autobedrijven zijn er twee partijen om ernstig rekening mee te houden, omdat ze veel macht hebben. Dat zijn de portals en de fabrikanten. Op zich is het niet erg dat die beide partijen veel macht hebben, maar je moet het wel regisseren omdat je anders het gevaar loopt dat zo’n partij heel ver af komt te staan van de ondernemers in onze branche. Daarom zoeken wij, en ik ben van mening dat veel meer bedrijven in de automobielbranche dat kunnen doen, de samenwerking met fabrikanten, importeurs en portals. Uiteindelijk blijkt dan dat we elkaar nodig hebben. Toegegeven, af en toe is het best taai om tot zo’n samenwerking te komen, maar uiteindelijk loont het wel. Ondertussen houden we zelf de regie, in elk geval voor een groot deel. En daar gaat het uiteindelijk om.

Tot slot vind ik dat autobedrijven zich moeten realiseren dat het verkopen van een auto alleen niet meer zorgt voor de winst waar je naar op zoek bent. Je verdient een paar honderd euro als je geluk hebt, maar uit de aanvullende diensten zoals het onderhoud in de komende jaren, een goede verzekering, mobiliteitsservice en nog veel meer kun je als autobedrijf veel meer verdienen. Je moet dus echt je bedrijf en een pakket diensten verkopen aan de klant die zijn handtekening zet voor een nieuwe auto. Daar is nog heel veel te halen.”
Wouter, heel hartelijk dank voor je komst naar deze #DCDW Podcast. Leuk dat je namens Bovemij onze luisteraars een inkijkje hebt gegeven in de wereld van de verzekeraar en je inzichten op het gebied van marketing en commercie met ons wilde delen. Wij spreken elkaar ongetwijfeld nog vaker, nogmaals dank en heel veel succes gewenst!

Deze Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nieuweautokopen.nl, Marktplaats, Autodata Nederland, Tevreden.nl,  UnameIT en Bovemij.

Nieuweautokopen.nl is het grootste en meest professionele online platform voor nieuwe auto’s van Nederland. Zowel de particuliere als de zakelijke autokoper kan er terecht voor een nieuwe auto van elk merk. Koop, lease of Private Lease, Nieuweautokopen.nl biedt het aan, inclusief aankoopondersteuning en merkgarantie.

Autodata Nederland levert online oplossingen voor inkopers, occasion managers, handelaren, marketeers en directies in de autobranche. We laten alle stappen op elkaar aansluiten. Van soepel taxeren en inkopen tot modern voorraad beheer. En van adverteren op portals en websites tot management informatie. Kortom alles waarmee uw moderne autobedrijf winstgevend kan groeien.

Marktplaats is met ruim 7.3 miljoen unieke bezoekers per maand al jaren een van de populairste sites van Nederland. Per dag worden rond 350.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod. Marktplaats is de plaats met de hoogste kans om een betrouwbare tweedehandse auto succesvol te (ver)kopen tegen een goede prijs.

Tevreden.nl: Als uw klanten meer zijn dan alleen een rapportcijfer
De doorlopende klanttevredenheidsonderzoeken van autobedrijf.tevreden.nl helpen u exact te bepalen waar eventuele verbeterpunten liggen voor uw dienstverlening. U krijgt real-time inzicht in klantervaringen en weet precies wat klanten van u vinden. Deze reviews kunt u delen op uw eigen website, autobedrijf.tevreden.nl, Opiness.nl en de grotere occasions portals als Marktplaats en Autotrack. Heel belangrijk voor de online vindbaarheid en promotie van uw bedrijf! Enthousiaste klanten zijn dé weg naar het succes! Meer info via autobedrijf.tevreden.nl.

UnameIT is de bedenker, bouwer en leverancier van het leadmanagementsysteem LEF, het CRM-systeem SAM en het offertesysteem GSF! Onze medewerkers werken met veel passie aan onze producten en kennen de branche. Het zijn stuk voor stuk echte specialisten. We willen de allerbeste tools maken waar onze klanten écht mee geholpen zijn. Door deze gedrevenheid zijn onze producten mooier, branchespecifieker, functioneler en toegankelijker dan u verwacht. Meer info op UnameIT

Wij zijn Bovemij. Wij helpen bedrijven in de mobiliteitsbranche bij al hun verzekeringen, financieringen en rechtshulp. Onze missie: onze klanten nóg succesvoller laten ondernemen.
Als onderdeel van BOVAG bestaan wij vóór en dóór de mobiliteitsbranche. Anders dan andere partijen vinden wij het dan ook belangrijk om de branche sterk te houden. Bovemij. Samen vooruit!

Welke herinnering laat jij achter zodat je volgende week niet vergeten bent?  
Welke herinnering laat jij achter zodat je volgende week niet vergeten bent? Met andere woorden: hoe blijf je op het netvlies bij die klant en hoe steek je je kop boven het maaiveld uit?

Welkom bij de #DCDW Podcast van deze week. Bij mij aan tafel Johan Lammers, en die naam staat synoniem voor gastheerschap binnen de autobranche. Eigenlijk ben ik zelf dus een keer de gast in deze podcast. Met zijn bedrijf Lammers Support Group verzorgt Johan evenementen, trainingen en nog veel meer met als kern dienen, bedienen en verdienen. Johan, welkom, wat kun je hier nog aan toevoegen?

Gastblijheid

“Paul, dank je. Om nog even kort toe te lichten wat ik doe met mijn bedrijf: eigenlijk alles om ondernemers te helpen van goed naar geweldig. En niet alleen in automotive, inmiddels komt zo’n dertig procent van onze klanten buiten de branche. Dat laatste is alleen maar goed, je leert er een hoop van om eens buiten je eigen belevingswereld te kijken. Bijvoorbeeld als het gaat om gastheerschap, wat je in de introductie al noemde. Op dat gebied kunnen we in de autobranche echt nog een grote stap maken. Ik neem als voorbeeld vaan Cool Blue: dat bedrijf heeft het gastheerschap goed voor elkaar en wat je dat ziet is dat ze dat automatisch ook online uitstralen. Denk aan het e-mailtje dat je enkele dagen na je aankoop krijgt met de vraag of het product goed bevalt, en of er misschien nog vragen zijn. Een voorbeeld van extreem klantgericht ondernemen, de enige juiste aanpak in het ‘human driven’ tijdperk naar mijn mening. Daarbij hoort ook de kreet dienen, bedienen, verdienen. Zet als ondernemer je eigen trots overboord en laat zien dat je alles doet voor de klant. Gastvrijheid wordt dan gastblijheid, en dat zijn de begrippen waar je je als ondernemer mee moet onderscheiden.”

Wow-effect

“Klantbeleving is de kern van wat er in het autobedrijf moet gebeuren. Je kunt doen wat je wilt, maar als de basis niet voor elkaar is – dus je komt afspraken niet na, belt niet terug- dan heeft goed gastheerschap eigenlijk al geen zin meer. Het fundament moet staan, dat is één. Daarnaast moet je klachten goed oplossen. Het is cliché, maar maak van de klacht een kans. Ten derde moet je klanten heel persoonlijk benaderen. Tenslotte is er nog het echte ‘wow-effect’, dus de klantverwachting overtreffen. Daarmee ga je van een acht naar een negen, of zelfs een tien. Ik denk dat de basis hiervoor ligt in een echte dialoog met de klant. Dus heel snel na de lead de klant bellen, en vooral vragen stellen om erachter te komen wat zijn behoefte is.

Alleen dan kun je gericht adviseren en de klant uitnodigen voor een proefrit in de juiste auto. Het leuke is: dan is de prijs ook voor een groot deel buiten beeld en kun je de prijsdiscussie op een andere manier in. Vergeet niet dat uit onderzoek blijkt dat maar negen procent van de klanten die niet koopt dat doet vanwege de prijs, en maar liefst 68 procent vanwege onverschilligheid van de verkoper. Kortom, de kwaliteit van de medewerker is eigenlijk het grootste goed binnen het dealerbedrijf. Besteed daarom aandacht aan training. Van externe experts, maar ook gewoon intern. Iedere verkoper heeft zijn eigen specialiteit, dus laat hem zijn collega’s profiteren van de trucs die hij toepast. Het is daarom een belangrijke taak van de salesmanager om de kwaliteiten van zijn mensen te kennen. En hen te trainen op zwakke punten en te laten excelleren op de sterke.”

Johan, dank je wel voor dit interessante gesprek in de #DCDW Podcast. Het kan niet anders of de luisteraars steken er wat van op, want jouw toelichting van goed gastheerschap is volgens mij heel goed bruikbaar in de dagelijkse praktijk. Dank nogmaals.

Deze Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nieuweautokopen.nl, Marktplaats, Autodata Nederland, Tevreden.nl,  UnameIT en Bovemij.

Nieuweautokopen.nl is het grootste en meest professionele online platform voor nieuwe auto’s van Nederland. Zowel de particuliere als de zakelijke autokoper kan er terecht voor een nieuwe auto van elk merk. Koop, lease of Private Lease, Nieuweautokopen.nl biedt het aan, inclusief aankoopondersteuning en merkgarantie.

Autodata Nederland levert online oplossingen voor inkopers, occasion managers, handelaren, marketeers en directies in de autobranche. We laten alle stappen op elkaar aansluiten. Van soepel taxeren en inkopen tot modern voorraad beheer. En van adverteren op portals en websites tot management informatie. Kortom alles waarmee uw moderne autobedrijf winstgevend kan groeien.

Marktplaats is met ruim 7.3 miljoen unieke bezoekers per maand al jaren een van de populairste sites van Nederland. Per dag worden rond 350.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod. Marktplaats is de plaats met de hoogste kans om een betrouwbare tweedehandse auto succesvol te (ver)kopen tegen een goede prijs.

Tevreden.nl: Als uw klanten meer zijn dan alleen een rapportcijfer
De doorlopende klanttevredenheidsonderzoeken van autobedrijf.tevreden.nl helpen u exact te bepalen waar eventuele verbeterpunten liggen voor uw dienstverlening. U krijgt real-time inzicht in klantervaringen en weet precies wat klanten van u vinden. Deze reviews kunt u delen op uw eigen website, autobedrijf.tevreden.nl, Opiness.nl en de grotere occasions portals als Marktplaats en Autotrack. Heel belangrijk voor de online vindbaarheid en promotie van uw bedrijf! Enthousiaste klanten zijn dé weg naar het succes! Meer info via autobedrijf.tevreden.nl.

UnameIT is de bedenker, bouwer en leverancier van het leadmanagementsysteem LEF, het CRM-systeem SAM en het offertesysteem GSF! Onze medewerkers werken met veel passie aan onze producten en kennen de branche. Het zijn stuk voor stuk echte specialisten. We willen de allerbeste tools maken waar onze klanten écht mee geholpen zijn. Door deze gedrevenheid zijn onze producten mooier, branchespecifieker, functioneler en toegankelijker dan u verwacht. Meer info op UnameIT

Wij zijn Bovemij. Wij helpen bedrijven in de mobiliteitsbranche bij al hun verzekeringen, financieringen en rechtshulp. Onze missie: onze klanten nóg succesvoller laten ondernemen.
Als onderdeel van BOVAG bestaan wij vóór en dóór de mobiliteitsbranche. Anders dan andere partijen vinden wij het dan ook belangrijk om de branche sterk te houden. Bovemij. Samen vooruit!

Renate Weggemans van Bovag: Je ontkomt als autobedrijf niet aan een goede website!  
Dat je als autobedrijf niet ontkomt aan een goede eigen website, is inmiddels wel duidelijk. Maar je moet je ook onderscheiden: bepaal je kernwaarde, vertel de klant waarom hij bij jou moet kopen!

Welkom bij de #DCDW Podcast van deze week met bij mij aan tafel Renate Weggemans, manager leden en beleid van BOVAG Autodealers. Renate is al meer dan achttien jaar actief in de automotivewereld en kent vrijwel alle facetten van retail, want ze werkte bij zowel kleine als grote autodealers. De verandering van bezit naar gebruik, connected cars en digitalisering zijn onderwerpen die Renate dagelijks bezighouden. Renate, welke van deze onderwerpen wil je nader toelichten tijdens deze podcast?

Denk vooruit

“Dank allereerst voor je uitnodiging, Paul, leuk dat ik hier mag zijn. Welk onderwerp ik zou willen uitlichten? Laat ik maar beginnen met te zeggen dat ik ontzettend blij ben dat ik in de autobranche mag werken, want er gebeurt momenteel zo veel… We staan aan de vooravond van grote veranderingen, denk naast de zaken die je net noemde ook aan autonoom rijden bijvoorbeeld, en je snapt dat ik daar bij BOVAG met heel veel belangstelling aan werk.
Om een van de onderwerpen er maar meteen uit te pakken: we zijn recent gestart met het programma ‘Denk vooruit, denk digitaal.’ Op een congres gaven onze leden aan dat digitale marketing op dit moment een van de belangrijkste zaken is waar ze mee bezig zijn, maar tegelijkertijd ook een van de moeilijkste is. Doel van het programma is alle leden iets te bieden op het gebied van digitale marketing.

Op alle niveau’s, dus van autobedrijven die nog erg vasthouden aan de website van de importeur tot leden die een volgende stap willen maken in de aansluiting tussen online en offline, zoals Robert Adelerhof in de vorige podcast zo duidelijk toelichtte. Maar ook optimaliseren van leadopvolging door middel van processen staat in het programma centraal. Wat ik erg opmerkelijk vind: we hebben in het platform een zelfscan voor bedrijven opgenomen, zodat ze kunnen zien hoe ver ze zijn in het digitaliseren. Veel grotere bedrijven lieten echter diverse medewerkers de scan uitvoeren, als een soort benchmark om te zien hoe de medewerkers zelf tegen hun processen aankijken. Dat geeft wel aan dat er echt behoefte bestaat aan deze ondersteuning, zowel bij grote als kleine dealers.”

Creativiteit

“Onder andere in leadopvolging, maar ook bij digitale marketing wordt de laatste tijd erg ingezet op strakke processen. Dat is nodig, maar naar mijn idee schuilt daarin ook een gevaar: te strakke processen. Er is wel eens gezegd binnen automotive dat je een hacker op je processen moet zetten om de waterdichtheid te testen, want verkopers zouden altijd wel een weg vinden om een proces te omzeilen. Dat gaat me te ver, want ik vind dat je je medewerkers niet te ver moet inpakken met een proces. Je beperkt je medewerkers dan in hun creativiteit, dus dit is echt een tip die ik autobedrijven wil meegeven. Draai ook als manager van een dealerbedrijf de spiegel eens om. We zijn erg gewend dat de opleiding van verkopers grotendeels door de importeurs wordt gestuurd, en dat werkte twintig jaar gelden prima. Maar tegenwoordig komt er veel meer bij het vak kijken dan alleen verkooptechnieken en productkennis. Ik geloof veel meer in training op de vloer, net zoals in veel andere branches al gedaan wordt. Daarin kunnen we ons echt nog verbeteren.”

Heel hartelijk bedankt, Renate, voor je interessante bijdrage aan deze podcast. Leuk om ook eens vanuit een BOVAG-medewerker te horen hoe er tegen onze branche en de veranderende wereld wordt aangekeken. Heel veel succes met al je mooie initiatieven.

Deze Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nieuweautokopen.nl, Marktplaats, Autodata Nederland, Tevreden.nl,  UnameIT en Bovemij.

Nieuweautokopen.nl is het grootste en meest professionele online platform voor nieuwe auto’s van Nederland. Zowel de particuliere als de zakelijke autokoper kan er terecht voor een nieuwe auto van elk merk. Koop, lease of Private Lease, Nieuweautokopen.nl biedt het aan, inclusief aankoopondersteuning en merkgarantie.

Autodata Nederland levert online oplossingen voor inkopers, occasion managers, handelaren, marketeers en directies in de autobranche. We laten alle stappen op elkaar aansluiten. Van soepel taxeren en inkopen tot modern voorraad beheer. En van adverteren op portals en websites tot management informatie. Kortom alles waarmee uw moderne autobedrijf winstgevend kan groeien.

Marktplaats is met ruim 7.3 miljoen unieke bezoekers per maand al jaren een van de populairste sites van Nederland. Per dag worden rond 350.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod. Marktplaats is de plaats met de hoogste kans om een betrouwbare tweedehandse auto succesvol te (ver)kopen tegen een goede prijs.

Tevreden.nl: Als uw klanten meer zijn dan alleen een rapportcijfer
De doorlopende klanttevredenheidsonderzoeken van autobedrijf.tevreden.nl helpen u exact te bepalen waar eventuele verbeterpunten liggen voor uw dienstverlening. U krijgt real-time inzicht in klantervaringen en weet precies wat klanten van u vinden. Deze reviews kunt u delen op uw eigen website, autobedrijf.tevreden.nl, Opiness.nl en de grotere occasions portals als Marktplaats en Autotrack. Heel belangrijk voor de online vindbaarheid en promotie van uw bedrijf! Enthousiaste klanten zijn dé weg naar het succes! Meer info via autobedrijf.tevreden.nl.

UnameIT is de bedenker, bouwer en leverancier van het leadmanagementsysteem LEF, het CRM-systeem SAM en het offertesysteem GSF! Onze medewerkers werken met veel passie aan onze producten en kennen de branche. Het zijn stuk voor stuk echte specialisten. We willen de allerbeste tools maken waar onze klanten écht mee geholpen zijn. Door deze gedrevenheid zijn onze producten mooier, branchespecifieker, functioneler en toegankelijker dan u verwacht. Meer info op UnameIT

Wij zijn Bovemij. Wij helpen bedrijven in de mobiliteitsbranche bij al hun verzekeringen, financieringen en rechtshulp. Onze missie: onze klanten nóg succesvoller laten ondernemen.
Als onderdeel van BOVAG bestaan wij vóór en dóór de mobiliteitsbranche. Anders dan andere partijen vinden wij het dan ook belangrijk om de branche sterk te houden. Bovemij. Samen vooruit!

Het LEF verhaal van Robert: "Design is niet alles bepalend, de integratie met de offline-omgeving is vele malen belangrijker"  
Design is niet alles bepalend, de integratie met de offline omgeving is vele malen belangrijker! Je moet een totale online showroom neer kunnen zetten!

Welkom bij de #DCDW Podcast van deze week met in de hoofdrol Robert Adelerhof van UnameIT en ook het onlangs geïntroduceerde Marble. Zijn passie is om de wens vanuit het veld te vertalen in panklare IT-oplossingen voor ondernemers in de autobranche. Robert, welkom, welke topics in deze korte introductie wil je tijdens dit gesprek met mij verder toelichten?

DNA-spoor

“Paul, allereerst dank voor je uitnodiging om in deze podcast te gast te mogen zijn. Je wekelijkse gesprek met iemand uit de branche waardeer ik zeer, het is een leuk en leerzaam initiatief. Goed, over UnameIT kan ik natuurlijk makkelijk een half uur praten, maar ik denk dat veel van de luisteraars naar de podcast wel ongeveer weten wie wij zijn en wat we doen. Leuker is het om even op Marble in te gaan, onze nieuwste aanwinst. Marble richt zich op het digitaliseren van online processen in automotive, dus opereert wat meer op de achtergrond dan UnameIT. We zien dat de integratie tussen online en offline steeds belangrijker gaat worden. Van twee gescheiden werelden wordt het volgens ons steeds meer één. En daar gaat Marble verandering in brengen.

Denk aan snelle leadopvolging. Klanten verwachten dat een digitale informatie- of proefritaanvraag eigenlijk direct wordt beantwoord. Daarvoor is een naadloze integratie van online en offline noodzakelijk. Maar ook praktisch: als een klant al online zijn nieuwe auto heeft samengesteld met een car configurator, dan is het wel zo makkelijk dat de verkoper in de showroom niet opnieuw handmatig alle bestelcodes die bij die auto horen hoeft in de kloppen. Daarnaast kan Marble het spoor van een klant eerder oppakken en langer volgen. Dat geeft hele aardige en bruikbare statistieken en inzichten: je hebt het er in eerdere podcast al over gehad, maar ik denk dat we met deze nieuwe systemen heel goed in staat zijn om het DNA-spoor van de klant te ontrafelen. En dus van lead tot order vast te stellen hoe het proces is verlopen en welke keuzes de klant gemaakt heeft, en wanneer.”

Kwartier

“Toen we ooit startten met leadmanagementsysteem LEF was ons primaire doel om alle leadbronnen in één applicatie onder te brengen. Het was even lastig, want niet elk portal wilde zijn leads op een andere manier dan een e-mail naar het autobedrijf verzenden. Inmiddels zijn we een heel eind, waarbij recent ook de koppeling tussen Marktplaats en LEF tot stand is gekomen. Daar zitten trouwens meerdere unieke mogelijkheden aan gekoppeld: call-tracking bijvoorbeeld. Hoe ideaal is het als je als autobedrijf niet meer een icoontje ziet op je telefoon van een gemiste oproep, maar een berichtje krijgt met het telefoonnummer en het tijdstip van de oproep die je gemist hebt. Plus de achterliggende informatie over de herkomst van die lead.

En bedenk, en dat moeten alle autobedrijven maar aannemen van me, een kwartier is eigenlijk al te lang. Je moet echt direct opvolgen. Voorkom dus vertraging in je systemen. Ik denk altijd aan de klant die achter zijn tablet of laptop besluit een informatieaanvraag te doen, waarbij hij nog even twijfelt of het een belletje of een digitaal informatieverzoek wordt. Hij kiest voor het laatste, maar de kans is groot dat hij een kwartier later al weer met heel andere dingen bezig is. Of, erger nog, onderweg is naar de concurrent. Wacht dus niet, en handel meteen. Want dat is deze tijd.”

Robert, heel hartelijk bedankt voor je komst naar de #DCDW Podcast. Altijd leuk om met je van gedachten te wisselen over de leadprocessen, want daar is nog een hoop mogelijk. Aan de andere kant, als ik jou zo hoor zit het wel goed en kunnen we als autobedrijven op het gebied van snelle en makkelijke leadopvolging mooie dingen verwachten. Nogmaals dank!

Deze Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nieuweautokopen.nl, Marktplaats, Autodata Nederland, Tevreden.nl,  UnameIT en Bovemij.

Nieuweautokopen.nl is het grootste en meest professionele online platform voor nieuwe auto’s van Nederland. Zowel de particuliere als de zakelijke autokoper kan er terecht voor een nieuwe auto van elk merk. Koop, lease of Private Lease, Nieuweautokopen.nl biedt het aan, inclusief aankoopondersteuning en merkgarantie.

Autodata Nederland levert online oplossingen voor inkopers, occasion managers, handelaren, marketeers en directies in de autobranche. We laten alle stappen op elkaar aansluiten. Van soepel taxeren en inkopen tot modern voorraad beheer. En van adverteren op portals en websites tot management informatie. Kortom alles waarmee uw moderne autobedrijf winstgevend kan groeien.

Marktplaats is met ruim 7.3 miljoen unieke bezoekers per maand al jaren een van de populairste sites van Nederland. Per dag worden rond 350.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod. Marktplaats is de plaats met de hoogste kans om een betrouwbare tweedehandse auto succesvol te (ver)kopen tegen een goede prijs.

Tevreden.nl: Als uw klanten meer zijn dan alleen een rapportcijfer
De doorlopende klanttevredenheidsonderzoeken van autobedrijf.tevreden.nl helpen u exact te bepalen waar eventuele verbeterpunten liggen voor uw dienstverlening. U krijgt real-time inzicht in klantervaringen en weet precies wat klanten van u vinden. Deze reviews kunt u delen op uw eigen website, autobedrijf.tevreden.nl, Opiness.nl en de grotere occasions portals als Marktplaats en Autotrack. Heel belangrijk voor de online vindbaarheid en promotie van uw bedrijf! Enthousiaste klanten zijn dé weg naar het succes! Meer info via autobedrijf.tevreden.nl.

UnameIT is de bedenker, bouwer en leverancier van het leadmanagementsysteem LEF, het CRM-systeem SAM en het offertesysteem GSF! Onze medewerkers werken met veel passie aan onze producten en kennen de branche. Het zijn stuk voor stuk echte specialisten. We willen de allerbeste tools maken waar onze klanten écht mee geholpen zijn. Door deze gedrevenheid zijn onze producten mooier, branchespecifieker, functioneler en toegankelijker dan u verwacht. Meer info op UnameIT

Wij zijn Bovemij. Wij helpen bedrijven in de mobiliteitsbranche bij al hun verzekeringen, financieringen en rechtshulp. Onze missie: onze klanten nóg succesvoller laten ondernemen.
Als onderdeel van BOVAG bestaan wij vóór en dóór de mobiliteitsbranche. Anders dan andere partijen vinden wij het dan ook belangrijk om de branche sterk te houden. Bovemij. Samen vooruit!

Elke pagina van je dealerwebsite moet een landingspagina zijn. Dat betekent een uniek adres en uiteraard goede teksten en foto's, want een auto verkopen is beleving, net als een huis.  
Elke pagina van je dealerwebsite moet een landingspagina zijn. Dat betekent een uniek adres en uiteraard goede teksten en foto's, want een auto verkopen is beleving, net als een huis.

Welkom bij weer een nieuwe #DCDW Podcast. Deze week spreek ik met Maarten Bekkers, een Nederlander die in Vlaanderen woont. Maarten heeft Autorola opgezet in Nederland en België, maar is daarna voor zichzelf begonnen met Bizz Nizz. Hij ontwerpt websites en leadmanagementsystemen voor de autobranche, begon met niets en heeft inmiddels een mooi team aan het werk. Maarten vindt dat autobedrijven meer met social media moeten doen, maar zelf blijft hij op dat gebied wat achter vind ik. Genoeg stof dus voor een leuke discussie, toch, Maarten?

Makelaar

"Zeker, Paul, dank voor je introductie. Leuk om toe te voegen is dat ik, toen ik een aantal jaar geleden voor mezelf begon, me niet alleen op de autobranche richtte. Dat had wel logisch geweest, want ik kom uit een echte autofamilie, maar mijn eerste klant was een makelaar. Dat gaf me meteen een leuk inzicht: een huis is puur beleving. Als je op de site van een makelaar langs alle foto's scrollt, zie je jezelf er eigenlijk al wonen. Aan foto's wordt daarom door makelaars veel tijd en aandacht besteed. Je voelt hem al aankomen, dat moet met auto's ook! Want ook dat is beleving. Ik vind het zo jammer dat je vaak ziet dat een dealer mooie, scherpe foto's maakt met een goede camera, maar vervolgens worden die foto's op de website geschaald naar kleine plaatjes. Dan mis je echt een kans. Zo'n zelfde parallel kun je ook trekken op het gebied van leads. Want ook in dat proces zijn veel overeenkomsten tussen makelaars en dealers heb ik ervaren de laatste jaren.

Met die kennis hebben wij ons leadmanagementsysteem ontwikkeld. Mijn visie is dat je vooral data moet kunnen genereren uit je leads. Alleen de conversie meten is leuk, maar er kan zoveel meer. Je kunt tot op het niveau van de verkoper zien wat er gebeurt met een lead, hoe deze opgevolgd wordt en wat het resultaat is. Aan de order kun je zien via welk kanaal de klant ooit bij je terecht is gekomen en alle stappen die daar tussenin zitten. Alleen dan kun je aan de knoppen draaien en je prestaties verbeteren."

Landingspagina

"Wat me ontzettend verbaast, en dat is meteen een tip die ik autobedrijven wil meegeven, is dat er anno 2017 nog zoveel dealerwebsites zijn waar de voertuigdetailpagina's, maar ook de pagina's met andere relevante informatie, niet een eigen adres hebben en daardoor niet vindbaar zijn door Google. Kijk, steeds meer mensen zoeken via Google naar een nieuwe auto, ze slaan de portals als het ware over. Vaak ook in combinatie met hun woonplaats, want echt niet iedereen rijdt naar de andere kant van het land voor een beetje extra korting. Google vindt vooral pagina's met een uniek adres. Dus zorg nu gewoon dat je detailpagina's met autogegevens en foto's goed vindbaar zijn! Google stuurt immers bijna niemand meer naar je homepagina, maar kijkt meteen op je site welke pagina de informatie bevat die hij of zij zoekt. Elke pagina moet daarom een landingspagina zijn, waarop de klant meteen de informatie ziet die aansluit bij zijn zoekgedrag."

Maarten, heel hartelijk dank dat je aanwezig wilde zijn bij deze #DCDW Podcast. Je hebt volgens mij een paar zeer waardevolle tips meegegeven aan de luisteraars. Heel veel succes met je bedrijf en alle mooie dingen die je aan het doen en ontwikkelen bent en hopelijk tot een volgende keer.

Deze Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nieuweautokopen.nl, Marktplaats, Autodata Nederland, Tevreden.nl,  UnameIT en Bovemij.

Nieuweautokopen.nl is het grootste en meest professionele online platform voor nieuwe auto’s van Nederland. Zowel de particuliere als de zakelijke autokoper kan er terecht voor een nieuwe auto van elk merk. Koop, lease of Private Lease, Nieuweautokopen.nl biedt het aan, inclusief aankoopondersteuning en merkgarantie.

Autodata Nederland levert online oplossingen voor inkopers, occasion managers, handelaren, marketeers en directies in de autobranche. We laten alle stappen op elkaar aansluiten. Van soepel taxeren en inkopen tot modern voorraad beheer. En van adverteren op portals en websites tot management informatie. Kortom alles waarmee uw moderne autobedrijf winstgevend kan groeien.

Marktplaats is met ruim 7.3 miljoen unieke bezoekers per maand al jaren een van de populairste sites van Nederland. Per dag worden rond 350.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod. Marktplaats is de plaats met de hoogste kans om een betrouwbare tweedehandse auto succesvol te (ver)kopen tegen een goede prijs.

Tevreden.nl: Als uw klanten meer zijn dan alleen een rapportcijfer
De doorlopende klanttevredenheidsonderzoeken van autobedrijf.tevreden.nl helpen u exact te bepalen waar eventuele verbeterpunten liggen voor uw dienstverlening. U krijgt real-time inzicht in klantervaringen en weet precies wat klanten van u vinden. Deze reviews kunt u delen op uw eigen website, autobedrijf.tevreden.nl, Opiness.nl en de grotere occasions portals als Marktplaats en Autotrack. Heel belangrijk voor de online vindbaarheid en promotie van uw bedrijf! Enthousiaste klanten zijn dé weg naar het succes! Meer info via autobedrijf.tevreden.nl.

UnameIT is de bedenker, bouwer en leverancier van het leadmanagementsysteem LEF, het CRM-systeem SAM en het offertesysteem GSF! Onze medewerkers werken met veel passie aan onze producten en kennen de branche. Het zijn stuk voor stuk echte specialisten. We willen de allerbeste tools maken waar onze klanten écht mee geholpen zijn. Door deze gedrevenheid zijn onze producten mooier, branchespecifieker, functioneler en toegankelijker dan u verwacht. Meer info op UnameIT

Wij zijn Bovemij. Wij helpen bedrijven in de mobiliteitsbranche bij al hun verzekeringen, financieringen en rechtshulp. Onze missie: onze klanten nóg succesvoller laten ondernemen.
Als onderdeel van BOVAG bestaan wij vóór en dóór de mobiliteitsbranche. Anders dan andere partijen vinden wij het dan ook belangrijk om de branche sterk te houden. Bovemij. Samen vooruit!

De autobranche kijkt te agressief naar de klant, op een manier van: wij willen geld aan je verdienen. Terwijl de klant juist transparantie wil!  
De autobranche kijkt te agressief naar de klant, op een manier van: wij willen geld aan je verdienen. Terwijl de klant juist transparantie wil!

Welkom bij de #DCDW Podcast van deze week met bij mij aan tafel Wierd Meijering, oprichter van Autoveiling.nl. Hij ziet zichzelf als een bouwer, is een echte creatieve duizendpoot en doet veel meer dan alleen virtueel auto’s afhameren. Met de AVN-Groep helpt Wierd dealers beter te worden en meer winst te halen uit de remarketing van auto’s. Wierd is te vinden op alle relevante social media en vindt dat het beter en simpeler kan als het gaat om remarketing van gebruikte auto’s. Dit kan wel eens een heel interessant gesprek worden, dus Wierd, brand los…

Inspecteren

“Dank je Paul, leuk dat ik hier mag zijn vandaag. Laat ik maar meteen een onderwerp aansnijden waarvan ik denk dat veel autobedrijven er wat aan hebben: het inspecteren van auto’s. Natuurlijk is dat voor mij als directeur van Autoinspectie Nederland een inkoppertje, maar ik heb echt de indruk dat autobedrijven op dit gebied geld laten liggen. Denk aan de inruilauto. Ik vertel niets nieuws als ik beweer dat bij verkoop van een nieuwe auto de inruilauto voor de winst moet zorgen. En dat er tussen het moment van de transactie, en dus de taxatie van de inruiler, en de feitelijke levering van de nieuwe auto zo maar een aantal maanden tijd kan zitten. Een aantal maanden waarin een hoop kan gebeuren met de inruilauto. Ik denk daarom dat een uitgebreide inspectie van de inruilauto, waarbij gebreken zorgvuldig worden vastgelegd, niet alleen voor meer transparantie maar uiteindelijk ook voor meer winst kan zorgen. Je kunt dan als verkoper ook aan de volgende eigenaar laten zien wat je allemaal hebt moeten doen om de occasion zo mooi te krijgen. Daarmee maak je de discussie over de prijs ook een stuk gemakkelijker. Want dat is uiteindelijk waar het steeds meer om draait in onze branche: transparantie, zowel aan inkoop- als aan de verkoopzijde.”

Remarketingwiel

“Dat de inspectie van een voertuig een van de pijlers is van het remarketingproces weten leasemaatschappijen natuurlijk als geen ander. Denk aan de inspectie bij het einde van het contract: een van de grootste discussiepunten voor leasemaatschappijen is welke schade ontstaat bij normaal gebruik van een auto en dus hoort bij een leaseauto, en welke schade te verhalen is op de berijder. Om een lang verhaal kort te maken, vorig jaar zijn we daar eens ingedoken en hebben we als het ware het remarketingwiel opnieuw uitgevonden. Je moet je voorstellen dat we al zo’n 450.000 auto’s geïnspecteerd hebben en zijn aan de slag gegaan met de enorme database die dat opleverde voor de laatste 100.000 auto’s. Dat leverde verrassende en interessante gegevens op, bijvoorbeeld over de stijging van het gemiddelde schadebedrag per auto sinds 2009.

Dat liep in de loop der jaren op tot gemiddeld meer dan duizend euro per auto, maar we zagen ook een verschil in het percentage van dat bedrag wat leasemaatschappijen uiteindelijk doorbelastten aan hun klant. We hebben een en ander vertaald naar een businessmodel, niet om de berijder van een leaseauto af te straffen, maar om leasemaatschappijen inzicht te geven in gemiddelden. Daaruit kunnen ze zelf afleiden hoe ‘lief’ ze zijn voor hun klanten, en geeft een beeld van hun prestaties ten opzichte van de markt. Dat brengt me weer terug bij een van de termen waarmee we het gesprek begonnen, transparantie. Dat is de basis voor succes in mijn optiek.”

Wierd, heel hartelijk dank voor dit interessante gesprek. Jouw kennis en visie op het gebied van voertuiginspectie en remarketing zijn zeer waardevol voor autobedrijven en dealers, dank voor de tips die je ons hebt willen geven. Heel graag tot een volgende keer.

Deze Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nieuweautokopen.nl, Marktplaats, Autodata Nederland, Tevreden.nl,  UnameIT en Bovemij.

Nieuweautokopen.nl is het grootste en meest professionele online platform voor nieuwe auto’s van Nederland. Zowel de particuliere als de zakelijke autokoper kan er terecht voor een nieuwe auto van elk merk. Koop, lease of Private Lease, Nieuweautokopen.nl biedt het aan, inclusief aankoopondersteuning en merkgarantie.

Autodata Nederland levert online oplossingen voor inkopers, occasion managers, handelaren, marketeers en directies in de autobranche. We laten alle stappen op elkaar aansluiten. Van soepel taxeren en inkopen tot modern voorraad beheer. En van adverteren op portals en websites tot management informatie. Kortom alles waarmee uw moderne autobedrijf winstgevend kan groeien.

Marktplaats is met ruim 7.3 miljoen unieke bezoekers per maand al jaren een van de populairste sites van Nederland. Per dag worden rond 350.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod. Marktplaats is de plaats met de hoogste kans om een betrouwbare tweedehandse auto succesvol te (ver)kopen tegen een goede prijs.

Tevreden.nl: Als uw klanten meer zijn dan alleen een rapportcijfer
De doorlopende klanttevredenheidsonderzoeken van autobedrijf.tevreden.nl helpen u exact te bepalen waar eventuele verbeterpunten liggen voor uw dienstverlening. U krijgt real-time inzicht in klantervaringen en weet precies wat klanten van u vinden. Deze reviews kunt u delen op uw eigen website, autobedrijf.tevreden.nl, Opiness.nl en de grotere occasions portals als Marktplaats en Autotrack. Heel belangrijk voor de online vindbaarheid en promotie van uw bedrijf! Enthousiaste klanten zijn dé weg naar het succes! Meer info via autobedrijf.tevreden.nl.

UnameIT is de bedenker, bouwer en leverancier van het leadmanagementsysteem LEF, het CRM-systeem SAM en het offertesysteem GSF! Onze medewerkers werken met veel passie aan onze producten en kennen de branche. Het zijn stuk voor stuk echte specialisten. We willen de allerbeste tools maken waar onze klanten écht mee geholpen zijn. Door deze gedrevenheid zijn onze producten mooier, branchespecifieker, functioneler en toegankelijker dan u verwacht. Meer info op UnameIT

Wij zijn Bovemij. Wij helpen bedrijven in de mobiliteitsbranche bij al hun verzekeringen, financieringen en rechtshulp. Onze missie: onze klanten nóg succesvoller laten ondernemen.
Als onderdeel van BOVAG bestaan wij vóór en dóór de mobiliteitsbranche. Anders dan andere partijen vinden wij het dan ook belangrijk om de branche sterk te houden. Bovemij. Samen vooruit!

Loop als dealer niet achter de klantreis aan, maar pak de leiding. De combinatie van tevreden klanten met bevlogen medewerkers maakt het verschil!  
Loop als dealer niet achter de klantreis aan, maar pak de leiding. De combinatie van tevreden klanten met bevlogen medewerkers maakt het verschil!

Welkom bij de #DCDW Podcast van deze week met als gast Gerhard Prent van Tevreden.nl. Gerhard is sinds 1997 actief in de automotivebranche en is een netwerker pur sang. Daarnaast is hij dé ambassadeur van online reviews, dus dat onderwerp gaan we vandaag zeker aansnijden. Hoewel Gerhard zelf eigenlijk alleen actief is op LinkedIn vindt hij dat autobedrijven op geen enkel social mediaplatform mogen ontbreken. Gerhard, bedankt voor je komst, wil je nog wat aanvullen op deze introductie?

Uitsmijter

"Paul, dank voor je brede en behoorlijk complete intro. Ik wil nog één woord toevoegen: bevlogenheid. Dat loopt als een rode draad door mijn carrière heen en zal ook in dit gesprek zeker nog wel ter sprake komen. Ik heb het geluk gehad met een groot aantal bevlogen en passievolle mensen te hebben samengewerkt, en dat heeft ervoor gezorgd dat ik van mening ben dat je dergelijke pioniers, die buiten de gebaande wegen durven te denken, echt nodig hebt om succesvol te zijn. In dat kader vind ik de autobranche te traditioneel. Eigenlijk ziet een dealerbedrijf er nu nog net zo uit als vijfentwintig jaar gelden: paar auto's voor de deur, receptiebalie, een showroom en als je geluk hebt een zithoek met koffieautomaat. Maar toen ik vanmorgen ging tanken stapte ik om af te rekenen een shop binnen met de lekkerste broodjes, vers gebakken uitsmijters, een compleet restaurant... terwijl hun core business toch echt benzine is. Daar kunnen we een voorbeeld aan nemen."

Transparantie

"Reviews zijn heel belangrijk, daar vertel ik niets nieuws mee. Het is, naast het verzorgen van klanttevredenheidsonderzoeken, de core business van Tevreden.nl. Wat ik vooral merk, is dat veel dealerbedrijven niet het maximale halen uit de reviews die klanten over hen achterlaten. Veel te vaak wordt er alleen maar naar de cijfers gekeken. 'Gemiddeld een 9? Dan zijn we dus goed bezig.' Dat kun je welk denken, maar veel interessanter is het om je te verdiepen in het waarom. Welke toelichting geeft de klant in zijn review? Pas dan weet je wat er speelt in je bedrijf en kom je er achter, ook al krijg je al een hoge cijferwaardering, op welke vlakken er verbetering mogelijk is.

Tip voor autobedrijven

Een andere tip die ik autobedrijven wil meegeven is om te zorgen voor voldoende bronnen van reviews en deze ook te integreren in je zoekoptimalisatie. Google biedt uitstekende mogelijkheden om meerdere pagina's waarop beoordelingen van je bedrijf staan, te tonen binnen de zoekresultaten. Verdiep je daar eens in als dealer, desnoods met wat hulp van een expert, want je kunt hiermee bijvoorbeeld voorkomen dat één negatieve review op een bepaalde pagina teveel aandacht krijgt. En je vergroot je aanwezigheid in de zoekresultaten ermee. We zitten inmiddels in de fase dat klanten een zeer grote mate van transparantie verwachten. Speel daarop in en zorg dat je geen geheimen hebt. Dan zul je zien dat je succesvoller bent dan je collega die dat niet doet."
Gerhard, dankjewel voor je interessante bijdrage aan deze #DCDW Podcast. Ik denk dat autobedrijven je tips en tricks ter harte moeten nemen, want goed management van je online reviews is moeilijker dan het op het eerste gezicht lijkt. Maar je kunt er als dealer wel je voordeel mee doen, zo blijkt. Normaals dank en ik hoop je snel weer te spreken over dit mooie onderwerp.

Deze Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nieuweautokopen.nl, Marktplaats, Autodata Nederland, Tevreden.nl,  UnameIT en Bovemij.

Nieuweautokopen.nl is het grootste en meest professionele online platform voor nieuwe auto’s van Nederland. Zowel de particuliere als de zakelijke autokoper kan er terecht voor een nieuwe auto van elk merk. Koop, lease of Private Lease, Nieuweautokopen.nl biedt het aan, inclusief aankoopondersteuning en merkgarantie.

Autodata Nederland levert online oplossingen voor inkopers, occasion managers, handelaren, marketeers en directies in de autobranche. We laten alle stappen op elkaar aansluiten. Van soepel taxeren en inkopen tot modern voorraad beheer. En van adverteren op portals en websites tot management informatie. Kortom alles waarmee uw moderne autobedrijf winstgevend kan groeien.

Marktplaats is met ruim 7.3 miljoen unieke bezoekers per maand al jaren een van de populairste sites van Nederland. Per dag worden rond 350.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod. Marktplaats is de plaats met de hoogste kans om een betrouwbare tweedehandse auto succesvol te (ver)kopen tegen een goede prijs.

Tevreden.nl: Als uw klanten meer zijn dan alleen een rapportcijfer
De doorlopende klanttevredenheidsonderzoeken van autobedrijf.tevreden.nl helpen u exact te bepalen waar eventuele verbeterpunten liggen voor uw dienstverlening. U krijgt real-time inzicht in klantervaringen en weet precies wat klanten van u vinden. Deze reviews kunt u delen op uw eigen website, autobedrijf.tevreden.nl, Opiness.nl en de grotere occasions portals als Marktplaats en Autotrack. Heel belangrijk voor de online vindbaarheid en promotie van uw bedrijf! Enthousiaste klanten zijn dé weg naar het succes! Meer info via autobedrijf.tevreden.nl.

UnameIT is de bedenker, bouwer en leverancier van het leadmanagementsysteem LEF, het CRM-systeem SAM en het offertesysteem GSF! Onze medewerkers werken met veel passie aan onze producten en kennen de branche. Het zijn stuk voor stuk echte specialisten. We willen de allerbeste tools maken waar onze klanten écht mee geholpen zijn. Door deze gedrevenheid zijn onze producten mooier, branchespecifieker, functioneler en toegankelijker dan u verwacht. Meer info op UnameIT

Wij zijn Bovemij. Wij helpen bedrijven in de mobiliteitsbranche bij al hun verzekeringen, financieringen en rechtshulp. Onze missie: onze klanten nóg succesvoller laten ondernemen.
Als onderdeel van BOVAG bestaan wij vóór en dóór de mobiliteitsbranche. Anders dan andere partijen vinden wij het dan ook belangrijk om de branche sterk te houden. Bovemij. Samen vooruit!

Internationalisering van de autohandel is momenteel hét thema. Grenzen vervagen en data is overal beschikbaar. Zet je wereld open als dealer, als je dat goed doet, dan is de toekomst rooskleurig.  

Welkom bij weer een nieuwe #DCDW Podcast, mijn gast deze week is Frank Tanke, countrymanager bij Autorola. Franks motto is: ‘of we doen het met passie, of we doen het niet’. Bij Autorola overziet Frank de business-to-businessveilingen en is hij daarnaast onder andere verantwoordelijk voor de ANWB autokoopservice. Frank is zelf alleen actief op LinkedIn, niet op andere social media. Toch heeft hij wel een advies voor dealers over online presentatie. Klopt dat, Frank

Onderbuikgevoel

“Paul, dank je wel. Leuk om hier te mogen zijn. Meestal zijn het echte automensen die bij je aanschuiven, maar dat ben ik niet. Ik heb een passie voor het omgaan met mensen, en ben toevallig in automotive terechtgekomen. Die passie kan ik goed kwijt bij Autorola, want dat is een erg leuk bedrijf met heel verschillende klanten. De ene dag zit ik bij de ANWB aan tafel om over het verkopen van auto’s van particulieren te praten, de volgende dag schuif ik aan bij een grote bank en hebben we het over data. Wat data betreft, daar is voor dealers nog heel wat te winnen. Wat we zien is dat veel autobedrijven bijvoorbeeld inkopen met hun onderbuikgevoel. Om een voorbeeld te noemen: een Opel-dealer die een Golf inkoopt denkt al gauw dat het goed is, want een Golf is courant. Echter, de Volkswagen-dealer zou hem precies kunnen vertellen welke uitvoering snel weg is en welke een potentiële langstaander is. Met andere woorden: de Opel-dealer koopt vast de verkeerde in. Maak je gebruik van data, dat zou je dat niet gebeuren. Nu hebben veel dealers al wel allerlei systemen, bijvoorbeeld voor het online presenteren van auto’s, die een beetje data genereren, maar het overzicht en de écht relevante gegevens ontbreken vaak.”

Tussenstap

“De kunst is om de informatie die we hebben in onze branche op een klantvriendelijke manier, realtime, op een mobiel apparaat te kunnen presenteren. Want data is voor iedereen anders, een fleetowner die moet besluiten over het al dan niet laten doorlopen van enkele leaseauto’s heeft andere informatie nodig dan een particulier die dichtbij huis de juiste occasion zoekt. Wat deze twee voorbeelden wel gemeen hebben: ze willen niet eerst zes handelingen doen voor ze de juiste informatie gepresenteerd krijgen. Met die uitdaging ben ik binnen Autorola dagelijks bezig, zo zijn we op dit moment druk met het ontwikkelen van apps en andere mobiele toepassing. Hoewel… online zijn is nog niet alles, je moet, vind ik, wel goed weten wat je doet. Video bijvoorbeeld, dat is een hele vriendelijke manier om een product te verkopen. Dus daar moeten we in de branche zeker mee aan de slag en ik snap best dat een dealer dat niet in één keer onder de knie heeft, maar met een tussenstap moet het zeker lukken.”

Frank, heel hartelijk dank voor dit gesprek in de #DCDW Podcast. Jouw visie op data en internationaal zakendoen is iets waar dealers hun voordeel mee kunnen doen. Ik hoop je snel nog eens te spreken, en raad ondertussen de luisteraars aan om eens een kijkje te nemen op de site van Autorola als ze dat nog niet gedaan hebben.

Deze Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nieuweautokopen.nl, Marktplaats, Autodata Nederland, Tevreden.nl,  UnameIT en Bovemij.

Nieuweautokopen.nl is het grootste en meest professionele online platform voor nieuwe auto’s van Nederland. Zowel de particuliere als de zakelijke autokoper kan er terecht voor een nieuwe auto van elk merk. Koop, lease of Private Lease, Nieuweautokopen.nl biedt het aan, inclusief aankoopondersteuning en merkgarantie.

Autodata Nederland levert online oplossingen voor inkopers, occasion managers, handelaren, marketeers en directies in de autobranche. We laten alle stappen op elkaar aansluiten. Van soepel taxeren en inkopen tot modern voorraad beheer. En van adverteren op portals en websites tot management informatie. Kortom alles waarmee uw moderne autobedrijf winstgevend kan groeien.

Marktplaats is met ruim 7.3 miljoen unieke bezoekers per maand al jaren een van de populairste sites van Nederland. Per dag worden rond 350.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod. Marktplaats is de plaats met de hoogste kans om een betrouwbare tweedehandse auto succesvol te (ver)kopen tegen een goede prijs.

Tevreden.nl: Als uw klanten meer zijn dan alleen een rapportcijfer
De doorlopende klanttevredenheidsonderzoeken van autobedrijf.tevreden.nl helpen u exact te bepalen waar eventuele verbeterpunten liggen voor uw dienstverlening. U krijgt real-time inzicht in klantervaringen en weet precies wat klanten van u vinden. Deze reviews kunt u delen op uw eigen website, autobedrijf.tevreden.nl, Opiness.nl en de grotere occasions portals als Marktplaats en Autotrack. Heel belangrijk voor de online vindbaarheid en promotie van uw bedrijf! Enthousiaste klanten zijn dé weg naar het succes! Meer info via autobedrijf.tevreden.nl.

UnameIT is de bedenker, bouwer en leverancier van het leadmanagementsysteem LEF, het CRM-systeem SAM en het offertesysteem GSF! Onze medewerkers werken met veel passie aan onze producten en kennen de branche. Het zijn stuk voor stuk echte specialisten. We willen de allerbeste tools maken waar onze klanten écht mee geholpen zijn. Door deze gedrevenheid zijn onze producten mooier, branchespecifieker, functioneler en toegankelijker dan u verwacht. Meer info op UnameIT

Wij zijn Bovemij. Wij helpen bedrijven in de mobiliteitsbranche bij al hun verzekeringen, financieringen en rechtshulp. Onze missie: onze klanten nóg succesvoller laten ondernemen.
Als onderdeel van BOVAG bestaan wij vóór en dóór de mobiliteitsbranche. Anders dan andere partijen vinden wij het dan ook belangrijk om de branche sterk te houden. Bovemij. Samen vooruit!

Er is een wereld te winnen voor dealers. Start voor een paar honderd euro een professionele webshop, met betaallink erin en al. Zet daar je dead stock in, en je genereert omzet.  
Er is een wereld te winnen voor dealers. Start voor een paar honderd euro een professionele webshop, met betaallink erin en al. Zet daar je dead stock in, en je genereert omzet.

Welkom bij de #DCDW Podcast van deze week, dit keer met als gast Rolf Westgeest. Voor Rolf heb ik een zwak, want als jongste autoverkoper destijds op de stand van SsangYong op de AutoRAI maakte Rolf op mij een onuitwisbare indruk. ‘Work hard, play hard’ was hem op het lijf geschreven. Nu is Rolf al tien jaar ondernemer met zijn bedrijf Exportwagen.eu. Ik ben extra blij dat mijn vriend Rolf deze week te gast is in de Podcast, dus Rolf, vertel nog eens wat meer over jezelf en neem ons vooral mee in jouw visie op onze branche.

Internationale handel

“Dank je, Paul. Mooie tijd was dat hè, de AutoRAI met SsangYong… Hoe tijden kunnen veranderen. Goed, om te beginnen even kort over Exportwagen.eu, voor wie dat nog niet kent. Exportwagen.eu is partner van Mobile.de, net als Marktplaats en Nieuweautokopen.nl ook een eBay-bedrijf. Wat wij doen is zorgen dat Nederlandse autobedrijven met een deel van hun voorraad gebruikte auto’s adverteert op Mobile.de en AutoScout24.de. Wij weten welk deel van de voorraad daarvoor interessant is, kunnen BPM omrekenen, prijsvergelijkingen maken en zo zorgen voor meer internationale handel.

Wat ook leuk is om eens te noemen, want ik heb het in eerdere podcasts eigenlijk nooit horen passeren, is WhatsApp. Dat platform wordt in de exportmarkt steeds meer gebruikt om handel te doen onderling. Er zijn bedrijven met een aparte telefoon voor alle WhatsApp-contacten die de hele week rouleert, zodat er altijd snel gereageerd wordt. Ook het snel delen van foto’s en filmpjes gaat heel snel op die manier en zelfs financiële transacties worden via WhatsApp afgewikkeld.”

Webwinkel

“Wat ik opmerkelijk vind, en dan zijn we bij het onderwerp social media beland, is dat mensen als ze iets duurs kopen in het buitenland of via internet, eigenlijk heel goed weten met welke zoektermen ze via Google bij de juiste reviews belanden. Maar reflecteer je dat op hun eigen bedrijf, dan blijkt dat ze niet weten hoe klanten al zoekend op hun website belanden. Ik denk daarom dat het belangrijk is om als dealer of autobedrijf eens te kijken hoe je het zelf zou willen, of hoe je het zelf beleeft, en dat vertalen daar de manier waarop je je klanten bedient. En gebruik dan het social mediaplatform dat het beste bij jou past, of bij jouw klanten. En wees niet bang wat te proberen, niet alles hoeft te lukken.

In dat kader mis ik echt nog de webwinkel bij dealerbedrijven. Een eenvoudige, maar professionele webwinkel kost vijfhonderd euro en als je daar nu eens je overtollige en oude voorraad onderdelen mee op kunt ruimen, wat accessoires aanbiedt of gewoon een collectie leuke goodies van je merk aanbiedt, zul je zien dat het traffic genereert. Qua omzet, maar je wint er ongetwijfeld ook nieuwe klanten mee.”
Rolf, heel hartelijk bedankt dat je vandaag aanwezig was bij deze #DCDW Podcast. Leuk om de luisteraars mee te nemen in jouw wereld van internationale handel. Je tip over een webwinkel is iets wat veel autobedrijven zeker ter harte zouden moeten nemen, goed idee. Nogmaals dank!

Deze Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nieuweautokopen.nl, Marktplaats, Autodata Nederland, Tevreden.nl,  UnameIT en Bovemij.

Nieuweautokopen.nl is het grootste en meest professionele online platform voor nieuwe auto’s van Nederland. Zowel de particuliere als de zakelijke autokoper kan er terecht voor een nieuwe auto van elk merk. Koop, lease of Private Lease, Nieuweautokopen.nl biedt het aan, inclusief aankoopondersteuning en merkgarantie.

Autodata Nederland levert online oplossingen voor inkopers, occasion managers, handelaren, marketeers en directies in de autobranche. We laten alle stappen op elkaar aansluiten. Van soepel taxeren en inkopen tot modern voorraad beheer. En van adverteren op portals en websites tot management informatie. Kortom alles waarmee uw moderne autobedrijf winstgevend kan groeien.

Marktplaats is met ruim 7.3 miljoen unieke bezoekers per maand al jaren een van de populairste sites van Nederland. Per dag worden rond 350.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod. Marktplaats is de plaats met de hoogste kans om een betrouwbare tweedehandse auto succesvol te (ver)kopen tegen een goede prijs.

Tevreden.nl: Als uw klanten meer zijn dan alleen een rapportcijfer
De doorlopende klanttevredenheidsonderzoeken van autobedrijf.tevreden.nl helpen u exact te bepalen waar eventuele verbeterpunten li

Data wijst uit dat de doelgroep van nu op een andere manier tot actie moet worden aangezet!  
Data wijst uit dat de doelgroep van nu op een andere manier tot actie moet worden aangezet! 

Welkom bij de #DCDW Podcast van deze week. Bij mij aan tafel zit Tobias Braam, online performance manager bij Marktplaats. Tobias is een gedreven marketeer die zich verdiept in zowel de zakelijke als particuliere gebruiker van Marktplaats. Zelf is hij actief op vrijwel alle social media kanalen die er zijn. Facebook, Instagram en Youtube zijn volgens Tobias onmisbaar voor autobedrijven. Tobias, dank voor je komst, ben ik iets vergeten in deze intro?

Verhalenverteller

“Volgens mij niet, Paul, al kan ik natuurlijk veel meer vertellen over mijn werk bij Marktplaats en mijn mening over de beste manier van online aanwezig zijn voor autobedrijven. Dus laten we maar eens bij dat eerste beginnen, want ik kan me voorstellen dat mijn functietitel niet meteen bij iedereen duidelijk maakt wat ik doe. Als online performance manager ben ik een soort verhalenverteller, die online, zowel op Marktplaats als daarbuiten, vertelt waarom mensen zaken moeten doen op of met Marktplaats.

De online wereld is enorm in beweging, denk maar aan allerlei toepassingen die proberen Google overbodig te maken. Ik zie het nog niet zo snel gebeuren, maar het heeft wel onze aandacht natuurlijk dus ik volg continu waar onze klanten zijn, waar en hoe ze zoeken op internet en hoe ik ze moet benaderen.
Om een voorbeeld te geven van iets waar autodealers hun voordeel mee kunnen doen: ik zie nog te weinig online contentmarketing die inhaakt op de oriëntatiefase die de consument doorloopt. Ik mis de uitleg waarom je als consument, die een aantal automerken aan het overwegen is, juist voor jouw merk moet kiezen. Als je als dealer in dat gat springt, en als enige wel de juiste uitleg geeft online, kun je scoren.”

Adaptive

“Ik vertel niets nieuws als ik meld dat steeds meer websitebezoek, bij Marktplaats zelfs al meer dan de helft, via mobiele apparaten gebeurt dan via de desktop. Websites moeten daarop aangepast zijn, en daar is nog wel een weg te gaan. Vrijwel alle websites zijn al wel geschikt om mobiel te bekijken, maar halen er niet het maximale uit. Dat is het verschil tussen een responsive en een adaptive website. Een responsive site past alleen de grootte aan op het scherm, je ziet dus de site verkleind en soms wat vereenvoudigd, maar in hoofdlijnen hetzelfde als de originele site.

Een adaptive site past zich echt aan, en maakt gebruik van de informatie die de gebruiker van een mobiel apparaat standaard meegeeft, waarvan de locatie natuurlijk de bekendste is. Deze site past ook de inhoud aan op de gebruiker en laat alleen relevante informatie zien op basis van die data. Dat heeft de toekomst, volgens mij zelfs nog meer dan apps. Want ga zelf maar eens na: als je een nieuwe app installeert en je hebt geen hele goede reden om ‘m te blijven gebruiken, zul je hem na drie dagen niet meer openen en verdwijnt hij bij de eerstvolgende opschoonronde in de prullenbak.”

Tobias, hartelijk bedankt dat je je visie op datamarketing en online aanwezig zijn voor autobedrijven met ons wilde delen in deze podcast. Autobedrijven kunnen hier zeker wat van opsteken, want je noemt een paar concrete en eigenlijk heel logische verbeterpunten voor ons dealers. Dank nogmaals!

Deze Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nieuweautokopen.nl, Marktplaats, Autodata Nederland, Tevreden.nl,  UnameIT en Bovemij.

Nieuweautokopen.nl is het grootste en meest professionele online platform voor nieuwe auto’s van Nederland. Zowel de particuliere als de zakelijke autokoper kan er terecht voor een nieuwe auto van elk merk. Koop, lease of Private Lease, Nieuweautokopen.nl biedt het aan, inclusief aankoopondersteuning en merkgarantie.

Autodata Nederland levert online oplossingen voor inkopers, occasion managers, handelaren, marketeers en directies in de autobranche. We laten alle stappen op elkaar aansluiten. Van soepel taxeren en inkopen tot modern voorraad beheer. En van adverteren op portals en websites tot management informatie. Kortom alles waarmee uw moderne autobedrijf winstgevend kan groeien.

Marktplaats is met ruim 7.3 miljoen unieke bezoekers per maand al jaren een van de populairste sites van Nederland. Per dag worden rond 350.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod. Marktplaats is de plaats met de hoogste kans om een betrouwbare tweedehandse auto succesvol te (ver)kopen tegen een goede prijs.

Tevreden.nl: Als uw klanten meer zijn dan alleen een rapportcijfer
De doorlopende klanttevredenheidsonderzoeken van autobedrij

Er is een drempel om de showroom binnen te gaan, hoe gastvrij je ook bent!  
Er is een drempel om de showroom binnen te gaan, hoe gastvrij je ook bent. Eerst een persoonlijke videoboodschap is daarom heel effectief: mensen weten dan met wie ze te maken krijgen!

Welkom bij de #DCDW Podcast van deze week met als gast Hendrik Liewes van dealerbedrijf Liewes in Roden. Ik kan Hendrik niet anders omschrijven dan een dealer die er alles aan doet een voorsprong te hebben op zijn concurrenten, ook in de digitale wereld. Onlangs investeerde hij in een nieuwe website en is daarmee bijzonder vooruitstrevend voor een kleine dealer. Hendrik doet aan leadopvolging met videoboodschappen en is actief op Facebook. Hendrik, welkom, vertel nog eens wat meer over je bedrijf?

Videoboodschap

“Dank je, Paul. Even kort over ons bedrijf: we zijn al ruim vijftig jaar Opel-dealer, terwijl het bedrijf al in 1924 is opgericht door mijn overgrootvader. Nog steeds zijn we een echt familiebedrijf, waarin diverse generaties actief zijn. In totaal werken er 15 mensen bij ons. We zijn dus een kleine dealer, en willen dat bewust blijven. Maar wel met de diensten van een groot bedrijf, zodat onze klanten voor alles bij ons terecht kunnen.
Ik doe veel met Facebook, en dat komt ook omdat ik merk dat veel senioren daar actief zijn. En, eerlijk is eerlijk, die vormen een aanzienlijk deel van ons klantenbestand. Verder zijn we natuurlijk actief op Twitter en Youtube. We doen heel veel met video, en dan vooral persoonlijke videoboodschappen. Daar ben ik een jaar of twee geleden mee begonnen en dat bevalt erg goed. Niet alleen omdat ik niet zo’n tekstschrijver ben, maar vooral omdat klanten er erg positief op reageren. Ik kreeg al eens een persoonlijke videoboodschap terug van een klant, waarin hij net zoals ik de nieuwe auto presenteerde een video had gemaakt over zijn inruilauto. Dat is natuurlijk hartstikke leuk maar ook bijzonder effectief, dus ik kan wel zeggen dat ik absoluut auto’s verkoop door middel van video.”

Website

“Onze nieuwe website is uiteraard het visitekaartje van het bedrijf. Omdat de mogelijkheden vanuit de importeur beperkt zijn hebben we ervoor gekozen een eigen site te laten ontwikkelen. Een van de voordelen is dat de site de bezoeker volgt, en mij precies kan vertellen welke pagina’s hij wanneer en hoe vaak bezocht heeft. Spreek ik dan een klant naar aanleiding van een lead, dan weet ik precies in welke zaken hij geïnteresseerd is. Of hij nog andere modellen heeft bekeken, of informatie heeft gezocht over een financiering. Het maakt het gesprek meteen heel concreet en persoonlijk. We doen ook aan call-tracking, dus ook van een klant die belt weten we waar hij vandaan komt.

Ons marketingbudget schuift steeds meer richting online. We houden daarmee rekening met het feit dat je als autobedrijf een hele brede doelgroep hebt: van jongeren rond de 18 tot senioren, iedereen rijdt auto maar niet iedereen leest de krant. Dus je zult je reclame-uitingen moeten verdelen.
Dat is ook meteen mijn tip voor collegadealers: ga met de tijd mee. Ik overweeg bijvoorbeeld sterk om mijn verkoopteam in ploegendienst te laten werken. Dus niet meer van negen tot zes, maar ook een shift van een tot tien uur. Zo’n verkoper is dan vooral online actief met leads direct opvolgen, chats, videoboodschappen… Wen er maar aan, de tijd dat de klant vanzelf naar de showroom kwam, is echt voorbij.”
Hendrik, heel hartelijk bedankt voor dit leuke en inspirerende gesprek in de #DCDW Podcast. Ik denk dat een hoop autobedrijven, ook veel grotere dealers, kunnen leren van jullie moderne en klantgerichte aanpak. Erg leuk, en ik hoop je nog vaak te zien als trouwe deelnemer aan onze seminars en trainingen.

Deze Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nieuweautokopen.nl, Marktplaats, Autodata Nederland, Tevreden.nltaGGleautoUnameIT en Bovemij.

Nieuweautokopen.nl is het grootste en meest professionele online platform voor nieuwe auto’s van Nederland. Zowel de particuliere als de zakelijke autokoper kan er terecht voor een nieuwe auto van elk merk. Koop, lease of Private Lease, Nieuweautokopen.nl biedt het aan, inclusief aankoopondersteuning en merkgarantie.

Autodata Nederland levert online oplossingen voor inkopers, occasion managers, handelaren, marketeers en directies in de autobranche. We laten alle stappen op elkaar aansluiten. Van soepel taxeren en inkopen tot modern voorraad beheer. En van adverteren op portals en websites tot management informatie. Kortom alles waarmee uw moderne autobedrijf winstgevend kan groeien.

Ventavid: Kost het u moeite om de klant in de showroom te krijgen? Stopt u veel tijd en energie in het opvolgen van uw leads, krijgt u lastig contact met uw klant? Hoe zo

Als de klant bij je binnenkomt moet de conversie honderd procent zijn.  
Als de klant bij je binnenkomt moet de conversie honderd procent zijn.

Welkom bij de #DCDW Podcast van deze week met als gast Marco van Beek van het gelijknamige autobedrijf uit Steenwijkerwold. Ik ken Marco al heel lang en kan wel zeggen dat er weinig ondernemers zijn die zo bedreven zijn in het netwerken als hij. Als uitdaging voor zichzelf ziet Marco data, data en nog eens data. Marco, dank voor je komst, en vertel eens: wat heb je toch met data?

Als de klant bij je binnenkomt moet de conversie honderd procent zijn. Eigenlijk kan alleen de auto tegenvallen, want anders doet de verkoper z’n werk niet goed. Met dit in gedachten kun je je als onafhankelijk autobedrijf absoluut verbeteren.

Keuze

“Leuk dat je daarover begint, Paul. Data, we kunnen er inderdaad heel veel mee, maar het is nu ook een beetje spannend. We moeten echt samen met Europese Commissie optrekken om te zorgen dat data de keuze blijft van de consument. Fabrikanten willen de informatie die door auto’s en hun berijders gegenereerd wordt natuurlijk graag voor zichzelf houden, maar dat is voor het onafhankelijke kanaal natuurlijk niet gunstig. En voor de consument ook niet. Daarom ben ik er, samen met het bestuur van BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven, druk mee bezig om te zorgen dat die data vrij beschikbaar is en blijft.”

Voorstel

“Maar data speelt ook op vele kleinere schaal een ongelofelijk belangrijke rol in het autobedrijf. Sinds enige tijd hebben we een nieuwe website. Die ziet er van de voorkant mooi uit, al zeg ik het zelf, maar voor ons is de achterkant het meest interessante. De hoeveelheid data die we teruggekoppeld krijgen over de bezoekers is indrukwekkend en we kunnen onze acties daar perfect op aanpassen. Neem een klant die ons een e-mail stuurt waarin hij interesse toont voor een auto. We sturen meteen een berichtje terug om te bedanken, en zo snel mogelijk, liefst binnen een paar uur, verrassen we hem met een persoonlijke video van de auto, waarin we direct een voorstel doen waar zijn inruilauto in wordt meegenomen. Dat zorgt voor een flinke conversie.

Social media hebben we op orde, zoals elk autobedrijf dat moet hebben vind ik. Ik zorg dat ik via Twitter laat weten waar ik ben en wat ik doe, gebruik LinkedIn voor mijn netwerk en natuurlijk zijn we als autobedrijf aanwezig op Facebook. Sinds anderhalf jaar hebben we daarvoor een professional aangetrokken die de content maakt en beheert en ik moet zeggen, dat werkt erg goed. Ik weet niet hoeveel conversie het oplevert qua leads, wat ik wel merk is dat waar ik ook kom, er wordt over ons gesproken en men weet waar we voor staan. Dus in dat kader is ons social mediabeleid absoluut succesvol.”

Marco, hartelijk dank voor je komst naar de #DCDW Podcast. Ik denk dat de wijze waarop jij bepaalde zaken hebt geregeld in je autobedrijf een voorbeeld kan zijn voor andere bedrijven. Leuk dat je dit met ons wilde delen, en als collega’s meer willen weten mogen ze je altijd bellen, toch?

Deze Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nieuweautokopen.nl, Marktplaats, Autodata Nederland, Tevreden.nltaGGleautoUnameIT en Bovemij.

Nieuweautokopen.nl is het grootste en meest professionele online platform voor nieuwe auto’s van Nederland. Zowel de particuliere als de zakelijke autokoper kan er terecht voor een nieuwe auto van elk merk. Koop, lease of Private Lease, Nieuweautokopen.nl biedt het aan, inclusief aankoopondersteuning en merkgarantie.

Autodata Nederland levert online oplossingen voor inkopers, occasion managers, handelaren, marketeers en directies in de autobranche. We laten alle stappen op elkaar aansluiten. Van soepel taxeren en inkopen tot modern voorraad beheer. En van adverteren op portals en websites tot management informatie. Kortom alles waarmee uw moderne autobedrijf winstgevend kan groeien.

TaGGleAuto creëert video’s in seconden welke geautomatiseerd worden toegevoegd aan uw advertenties. De kracht van taGGleAuto ook ervaren? Vraag nu de gratis proefmaand aan op taGGleAuto.nl. Ruim 2000 autobedrijven gingen u voor!

Marktplaats is met ruim 7.3 miljoen unieke bezoekers per maand al jaren een van de populairste sites van Nederland. Per dag worden rond 350.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod. Marktplaats is de plaats met de hoogste kans om een betrouwbare tweedehandse auto succesvol te (ver)kopen tegen een goede prijs.

Tevreden.nl: Als uw klanten meer zijn dan alleen een rapportcijfer
De doorlopende klanttevredenheidsonderzoeken van autobedrijf.tevreden.nl helpen u exact te bepalen waar eve

Een auto online zetten, kan iedereen. Daarna wordt het lastig. Veel dealers, als de auto te weinig belangstelling krijgt, grijpen te snel naar de prijs om leads te genereren. Dat kan anders.  
Een auto online zetten, kan iedereen. Daarna wordt het lastig. Veel dealers, als de auto te weinig belangstelling krijgt, grijpen te snel naar de prijs om leads te genereren. Dat kan anders.

Welkom bij aflevering 19 van #DCDW Podcast. Ik ben Paul de Vries en spreek vandaag met Robert Brouwer van Autodata Nederland. Robert studeerde marketing en economie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en werkt nu al weer zes jaar voor Autodata. Dat bedrijf, voortgekomen uit het taxatiesysteem ATS uit de jaren negentig, werd gestart door zijn vader. Volgens Robert zouden dealers meer geld moeten investeren in hun eigen website. Robert, licht dat eens toe en wat doet Autodata eigenlijk?

Data

Robert: “De kern van Autodata is het makkelijker maken van het in- en verkoopproces voor autobedrijven. We zijn goed in occasiontaxeersystemen, voorraadbeheer en alles wat er komt kijken bij de marketing van gebruikte en nieuwe voorraadauto’s. Dealers kennen ons van Wheelerdelta en Autoscan, producten die helpen bij hun salesproces. Wheelerdelta is sinds kort door het gebruik van eigen software zeer flexibel. We kunnen snel schakelen en het pakket afstemmen op de wensen van de gebruiker. Maar ook kunnen advertenties van auto’s veel beter afgestemd worden op de specifieke eigenschappen van juist die auto. Daarover gesproken, een nieuwe voorraadauto of occasion online zetten, dat kan inmiddels iedereen. Maar daarna wordt het lastig. We zien dat veel dealers, als de auto te weinig belangstelling krijgt, te snel naar de prijs grijpen als middel om leads te genereren. Dat kan anders. Denk aan het aanpassen van je advertentie, bijvoorbeeld op basis van data. Als onze data vertellen dat een auto een bepaalde doelgroep aanspreekt, moet je je advertentie richten op die doelgroep.”

Inkoper

“Ik ben gelukkig niet de enige die vindt dat de eigen website het belangrijkste portal is van een autobedrijf, omdat de leads die daarvandaan komen de meest interessante leads zijn. De site moet dus zowel het visitekaartje zijn van het bedrijf, maar ook van de auto die erop aangeboden wordt. In dat kader ben ik van mening dat de inkoper de juiste persoon is om de advertentie van een auto op te stellen. Dus niet de verkoper of een marketeer. Waarom? Hij weet als geen ander waarom juist die auto interessant is. Niet alleen qua prijs, maar vooral vanwege bepaalde opties. Bovendien is het belangrijk om nog veel transparanter te zijn online. Bijvoorbeeld door het innamerapport standaard erbij te presenteren. En tot slot: presenteer de opties in je advertentie niet volgens de gebruikelijke, alfabetische ‘abs-airco-automaat-methode’, maar zet de belangrijkste opties van juist die auto bovenaan.”

Dank voor dit interview, Robert, leuk dat je je kennis en kunde met ons wilde delen. Met name jouw visie op de rol van de inkoper bij het online presenteren van auto’s vind ik interessant. Meer informatie over Autodata natuurlijk via de website, maar ook op LinkedIn of bel Robert op 06-15895984.

Deze Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nieuweautokopen.nl, Marktplaats, Autodata Nederland, Tevreden.nltaGGleautoUnameIT en Bovemij.

Nieuweautokopen.nl is het grootste en meest professionele online platform voor nieuwe auto’s van Nederland. Zowel de particuliere als de zakelijke autokoper kan er terecht voor een nieuwe auto van elk merk. Koop, lease of Private Lease, Nieuweautokopen.nl biedt het aan, inclusief aankoopondersteuning en merkgarantie.

Autodata Nederland levert online oplossingen voor inkopers, occasion managers, handelaren, marketeers en directies in de autobranche. We laten alle stappen op elkaar aansluiten. Van soepel taxeren en inkopen tot modern voorraad beheer. En van adverteren op portals en websites tot management informatie. Kortom alles waarmee uw moderne autobedrijf winstgevend kan groeien.

TaGGleAuto creëert video’s in seconden welke geautomatiseerd worden toegevoegd aan uw advertenties. De kracht van taGGleAuto ook ervaren? Vraag nu de gratis proefmaand aan op taGGleAuto.nl. Ruim 2000 autobedrijven gingen u voor!

Marktplaats is met ruim 7.3 miljoen unieke bezoekers per maand al jaren een van de populairste sites van Nederland. Per dag worden rond 350.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod. Marktplaats is de plaats met de hoogste kans om een betrouwbare tweedehandse auto succesvol te (ver)kopen tegen een goede prijs.

Tevreden.nl: Als uw klanten meer zijn dan alleen een rapportcijfer
De doorlopende klanttevredenheidsonderzoeken van autobedrijf.tevreden.nl helpen u exact te b

Wees eerlijk in je advertentietekst. Consumenten komen er toch wel achter dat het een geïmporteerde occasion is. Verkoop 'm met behulp van je vrije tekst, niet dat standaard optielijstje.  
Wees eerlijk in je advertentietekst. Consumenten komen er toch wel achter dat het een geïmporteerde occasion is. Verkoop 'm met behulp van je vrije tekst, niet dat standaard optielijstje.

Welkom bij de #DCDW Podcast van deze week met als gast Rico van der Vies, productmanager bij RDC. Hij leeft volgens drie regels: doen wat je zegt, zeggen wat je denkt en behandel een ander zoals je zelf behandeld wilt worden. Rico wil het vandaag met ons hebben over zijn heilige geloof dat mensen het verschil maken. Een man met een missie... Rico, welkom, ben ik iets vergeten?

Opknippen

"Dank je Paul, nee, helemaal niets! Laat ik maar beginnen met iets meer te vertellen over mijn werk bij RDC. Ik ben als productmanager verantwoordelijk voor de reactieve producten, dus de producten die dingen mogelijk maken voor autobedrijven zoals het occasionbeheersysteem OBS. Daarover gesproken, OBS is in de loop der jaren een echte managementtool geworden waar veel data uit te genereren is. Bijvoorbeeld het aantal leads op een advertentie van een auto. Kijk, het aantal stadagen weten is leuk, maar zegt dat wel echt iets over de populariteit van die occasion? Of over jouw aanbod? Ik denk het niet.

Pak je het aantal leads, dan levert dat interessantere informatie op. Zoom nog eens kritisch in op een advertentie waar weinig leads op komen, en check of de foto's goed zijn en de opties kloppen. En draai het eens om: als je gebeld wordt over een auto waar veel leads op zijn, weet je dat het niet om de prijs draait. Met dit soort data zouden autobedrijven meer moeten doen vind ik. In dat kader: ik heb er wel eens voor gepleit om als dealer je online voorraad auto's op te knippen en te verdelen over de verkopers. Die zijn dan verantwoordelijk voor het adverteren en worden beloond op basis van het aantal leads op zo'n auto. Ik denk dat je dan de kwaliteit van de advertenties enorm omhoog zult zien gaan."

Identiteit

"Wat me opvalt is dat nog veel te veel autobedrijven vooral bezig zijn met het zenden van informatie. Ze gaan niet de dialoog aan met hun klanten, maar vertellen vooral hun eigen verhaal. En vaak ontbreekt dan ook nog de essentie: waarom zou de klant juist bij hen een auto moeten kopen? Het past bij de manier waarop de klant op afstand wordt behandeld. Die wordt niet altijd serieus genomen, terwijl er direct een verkoper wordt vrijgemaakt wanneer een klant fysiek de showroom binnenstapt. Op dat gebied kunnen dealers echt nog een enorme slag maken. En dat doe je onder andere door je bedrijf ook als merk te presenteren. Stern, mijn vorige werkgever, doet dat heel goed vind ik. Doordat de Stern groep een echte multimerkendealer is, ontleen je aan één of een paar merken niet zo makkelijk je identiteit. Dat doet Stern dus wel aan hun eigen naam. Heel knap!

Rico, hartelijk dank voor je komst naar de #DCDW Podcast. We hebben een groot aantal onderwerpen besproken, zoals leads, de rol van de verkoper, de autokoper op afstand, social media... Onze luisteraars kunnen er zeer zeker weer het een en ander van oppikken. Nogmaals dank en ik spreek je snel weer.

Deze Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nieuweautokopen.nl, Marktplaats, Autodata Nederland, Tevreden.nltaGGleautoUnameIT en Bovemij.

Nieuweautokopen.nl is het grootste en meest professionele online platform voor nieuwe auto’s van Nederland. Zowel de particuliere als de zakelijke autokoper kan er terecht voor een nieuwe auto van elk merk. Koop, lease of Private Lease, Nieuweautokopen.nl biedt het aan, inclusief aankoopondersteuning en merkgarantie.

Autodata Nederland levert online oplossingen voor inkopers, occasion managers, handelaren, marketeers en directies in de autobranche. We laten alle stappen op elkaar aansluiten. Van soepel taxeren en inkopen tot modern voorraad beheer. En van adverteren op portals en websites tot management informatie. Kortom alles waarmee uw moderne autobedrijf winstgevend kan groeien.

TaGGleAuto creëert video’s in seconden welke geautomatiseerd worden toegevoegd aan uw advertenties. De kracht van taGGleAuto ook ervaren? Vraag nu de gratis proefmaand aan op taGGleAuto.nl. Ruim 2000 autobedrijven gingen u voor!

Marktplaats is met ruim 7.3 miljoen unieke bezoekers per maand al jaren een van de populairste sites van Nederland. Per dag worden rond 350.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod. Marktplaats is de plaats met de hoogste kans om een betrouwbare tweedehandse auto succesvol te (ver)kopen tegen een goede prijs.

Tevreden.nl: Als uw klanten meer zijn dan alleen een rapportcijfer

0:00/0:00
Video player is in betaClose