#DCDW Podcast van Paul de Vries

#DCDW Podcast van Paul de Vries

The Netherlands

#DCDW Podcast is een initiatief van Paul de Vries, oprichter van Nieuweautokopen.nl en de #DCDW - Digital Car Dealer Workshop

Episodes

De branche gaat soms makkelijk mee in de wens van een klant om bijvoorbeeld een onderhoudsbeurt uit te stellen of over te slaan. Leg de klant online en offline uit dat zo'n beslissing niet zonder gevolgen is.  
De branche gaat soms makkelijk mee in de wens van een klant om bijvoorbeeld een onderhoudsbeurt uit te stellen of over te slaan. Leg de klant online en offline uit dat zo’n beslissing niet zonder gevolgen is.

 

Welkom bij de #DCDW Podcast van deze week met als gast Anton Pluim, directeur van de stichting 100% Onderhouden. Anton was jarenlang manager van BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven en is een van de mensen die er ooit voor heeft gezorgd dat Nieuweautokopen.nl BOVAG-lid werd en dat tot op de dag van vandaag nog steeds is. Anton streeft met 100% Onderhouden naar maximale transparantie voor de consument. Welkom Anton, wat kun je hier nog aan toevoegen?

Boekjes

“Leuk Paul dat we elkaar nu in een heel andere hoedanigheid weer treffen. Laat ik maar meteen beginnen met wat meer te vertellen over de stichting 100% Onderhouden, een nieuw kwaliteitslabel voor gebruikte auto’s waarvan de volledige onderhoudshistorie bekend is. We doen in onze branche eigenlijk te weinig met de onderhoudshistorie van gebruikte auto’s, terwijl dat voor de consument een belangrijke graadmeter is om de occasion op kwaliteit in te schatten. Dat begint al bij het bijhouden: onderhoudsboekjes zijn vaak slecht ingevuld, of zelfs helemaal niet, en er is geen universeel digitaal onderhoudssysteem waar alles in wordt bijgehouden, zoals dat met kilometerstanden wel gebeurt. Terwijl de klant van vandaag zoveel mogelijk transparantie wil. Vandaar dit kwaliteitslabel: aan de hand van duidelijke normen wordt door een expert vastgesteld of een auto volledig volgens fabrieksvoorschriften is onderhouden en als dat aantoonbaar zo is, krijgt de auto van de stichting een kwaliteitslabel waaraan de klant direct kan zien, ook online op de portals, dat er voor de betreffende occasion altijd goed gezorgd is.”

Blik

“Wat me opvalt is dat de online presentatie van veel autobedrijven erg geredeneerd is vanuit zichzelf. Op zich kan ik dat wel begrijpen, want het is natuurlijk lastig om iets waar je zelf dagelijks mee bezig bent, zoals je bedrijf en je website, te bekijken met een frisse blik van buiten. Toch zouden we dat meer moeten doen, en moeten we proberen om door de ogen van een consument te kijken als je je eigen bedrijf kritisch in ogenschouw neemt. Denk aan die transparantie en stel jezelf de vraag waar de consument naar op zoek is. Dat inzicht proberen we met het label 100% Onderhouden te ondersteunen. We maken daarbij veel gebruik van video, want mensen zijn steeds meer visueel ingesteld en zeker voor ‘ingewikkelde’ onderwerpen als onderhoud en techniek kun je dingen veel beter uitleggen als je er beeld bij gebruikt. Dus dat is ook meteen een tip die ik autobedrijven mee wil geven: gebruik video om zaken uit te leggen en deel het via social media, zoals Facebook. Een filmpje kijken doet men nu eenmaal sneller dan een stuk tekst lezen.”

Anton, dankjewel voor dit leuke gesprek. Goed initiatief, en ik ben heel benieuwd welke resultaten je weet te behalen met het nieuwe label. Daarom graag tot een volgende keer, dan kun je de luisteraars hopelijk vertellen over het succes van 100% Onderhouden.

Deze Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nieuweautokopen.nlMarktplaatsAutodata Nederland,  Marble Digital Marketing SolutionsUnameIT en Bovemij.

Nieuweautokopen.nl is het grootste en meest professionele online platform voor nieuwe auto’s van Nederland. Zowel de particuliere als de zakelijke autokoper kan er terecht voor een nieuwe auto van elk merk. Koop, lease of Private Lease, Nieuweautokopen.nl biedt het aan, inclusief aankoopondersteuning en merkgarantie.

Autodata Nederland levert online oplossingen voor inkopers, occasion managers, handelaren, marketeers en directies in de autobranche. We laten alle stappen op elkaar aansluiten. Van soepel taxeren en inkopen tot modern voorraad beheer. En van adverteren op portals en websites tot management informatie. Kortom alles waarmee uw moderne autobedrijf winstgevend kan groeien.

Marktplaats is met ruim 7.3 miljoen unieke bezoekers per maand al jaren een van de populairste sites van Nederland. Per dag worden rond 350.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod. Marktplaats is de plaats met de hoogste kans om een betrouwbare tweedehandse auto succesvol te (ver)kopen tegen een goede prijs.

UnameIT is de bedenker, bouwer en leverancier van het leadmanagementsysteem LEF, het CRM-systeem SAM en het offertesysteem GSF! Onze medewerkers werken met veel passie aan onze producten en kennen de branche. Het zijn stuk voor stuk echte specialisten. We willen de allerbeste tools maken waar onze klanten écht mee geholpen zijn. Door deze gedrevenheid zijn onze producten mooier, branchespecifieker, functioneler en toegankelijker dan u verwacht. Meer info op UnameIT

Wij zijn Bovemij. Wij helpen bedrijven in de mobiliteitsbranche bij al hun verzekeringen, financieringen en rechtshulp. Onze missie: onze klanten nóg succesvoller laten ondernemen.
Als onderdeel van BOVAG bestaan wij vóór en dóór de mobiliteitsbranche. Anders dan andere partijen vinden wij het dan ook belangrijk om de branche sterk te houden. Bovemij. Samen vooruit!

Marble Digital Marketing Solutions is hét online marketing bureau voor de autobranche. Wij bouwen data driven websites op een platform dat volledig is geoptimaliseerd voor gebruik binnen de autobranche. Door de verschillende koppelingen binnen het platform zijn wij in staat om een naadloze integratie van online naar offline te realiseren voor u en uw klanten. Een hogere conversie via uw eigen website? Voorzien van geavanceerde techniek en functionaliteiten? Altijd inzicht in uw online performance? Tegen een vaste fee per maand zonder hoge éénmalige investeringen? Dan bent u bij Marble Digital Marketing Solutions aan het juiste adres.

Je hebt wel een eigen website nodig als autobedrijf, maar de meeste bezoekers komen toch via een autoportal!  
Als je je website niet responsive maakt, dan overleef je het als autobedrijf niet. Toch hoef je geen honderden euro’s per maand aan je website uit te geven, want de meeste autokopers zoeken via de portals.

Welkom bij de #DCDW Podcast van deze week met als gast Corben Leek. Corben wilde al van jongs af aan ondernemer worden en dit is gelukt met het bedrijf Autodealers.nl, dat eigenlijk per ongeluk is ontstaan vanuit het bouwen van een app voor de financiële dienstverlening in combinatie met automotive. Een hele mond vol, maar Corben is trots op het succes van Autodealers.nl dus zal hij ons daar vandaag ongetwijfeld meer over gaan vertellen. Welkom Corben, waar wil je het nog meer over hebben vandaag?

Tientje

“Dank je Paul, ik wil de luisteraars zeker nog wat meer vertellen over Autodealers.nl, want niet iedereen zal misschien weten wat we precies doen. En ook lijkt het me leuk het met je over Blockchain te hebben. Om met het eerste te beginnen: Autodealers.nl richt zich, anders dan de naam doet vermoeden, niet zo heel erg op het autodealerbedrijf maar meer op handelaren, startende autobedrijven en onafhankelijke autobedrijven, al dan niet lid van BOVAG.

Kort gezegd nemen wij het gehele internetgebeuren voor deze bedrijven uit handen. Denk dan aan de website, het adverteren maar ook het factureren. Bedrijven kunnen zelf kiezen welke diensten ze bij ons afnemen, dus het is geen verplicht pakket. Transparantie vinden we erg belangrijk en daarom proberen we steeds meer data terug te koppelen naar onze gebruikers. Helaas leveren niet alle portals die data, en dat is jammer want het is voor autobedrijven essentieel om te weten wat hun advertenties doen op internet. Overigens levert Marktplaats die data wel, dus daar kunnen we al veel mee in kaart brengen.

Wat wij zien is dat de meeste consumenten naar een gebruikte auto zoeken op de grote portals, en dat de individuele websites van autobedrijven meestal alleen bekeken worden als een soort bevestiging van het adres waar ze een auto willen gaan bekijken. Dus daarover zijn wij het niet helemaal eens Paul, want jij zegt vaak dat de eigen dealerwebsite het belangrijkste is van allemaal en dat je er flink in moet investeren, maar wij bieden al een oplossing voor een actuele website voor een paar tientjes per maand, terwijl we de focus hebben op het adverteren op de portals.”

Blockchain

“Blockchain, ik noemde het aan het begin van het gesprek al, is iets waar autobedrijven mee te maken zullen krijgen verwacht ik. Blockchain bestaat eigenlijk uit digitale munten, vergelijkbaar met de bekende BitCoins, maar dan een nieuwe, slimmere variant, Ethereum. Met deze munt kun je allerlei afspraken online vastleggen, zoals businessplannen. Maar bijvoorbeeld ook gemakkelijk betalen bij in- en export. We hebben bijvoorbeeld al een autobedrijf als klant waar de prijs van een occasion ook in de digitale munt Ether vermeld wordt op de site. Ik vind dit een leuke ontwikkeling, waar we met Autodealers ook in investeren momenteel, dus als ik autobedrijven die met hun tijd meegaan een tip mag geven is dat om deze vorm van digitaal kapitaal te volgen en wellicht al eens te bedenken wat dat voor je eigen business kan betekenen.”

Corben, heel hartelijk dank voor je komst naar deze #DCDW Podcast. Je hebt de luisteraars een aantal dingen verteld die ik zelf ook nog niet wist, en wat zeker interessant is in de toekomst. Veel succes met Autodealers.nl en hopelijk weer tot snel.

Deze Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nieuweautokopen.nlMarktplaatsAutodata Nederland,  Marble Digital Marketing SolutionsUnameIT en Bovemij.

Nieuweautokopen.nl is het grootste en meest professionele online platform voor nieuwe auto’s van Nederland. Zowel de particuliere als de zakelijke autokoper kan er terecht voor een nieuwe auto van elk merk. Koop, lease of Private Lease, Nieuweautokopen.nl biedt het aan, inclusief aankoopondersteuning en merkgarantie.

Autodata Nederland levert online oplossingen voor inkopers, occasion managers, handelaren, marketeers en directies in de autobranche. We laten alle stappen op elkaar aansluiten. Van soepel taxeren en inkopen tot modern voorraad beheer. En van adverteren op portals en websites tot management informatie. Kortom alles waarmee uw moderne autobedrijf winstgevend kan groeien.

Marktplaats is met ruim 7.3 miljoen unieke bezoekers per maand al jaren een van de populairste sites van Nederland. Per dag worden rond 350.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod. Marktplaats is de plaats met de hoogste kans om een betrouwbare tweedehandse auto succesvol te (ver)kopen tegen een goede prijs.

UnameIT is de bedenker, bouwer en leverancier van het leadmanagementsysteem LEF, het CRM-systeem SAM en het offertesysteem GSF! Onze medewerkers werken met veel passie aan onze producten en kennen de branche. Het zijn stuk voor stuk echte specialisten. We willen de allerbeste tools maken waar onze klanten écht mee geholpen zijn. Door deze gedrevenheid zijn onze producten mooier, branchespecifieker, functioneler en toegankelijker dan u verwacht. Meer info op UnameIT

Wij zijn Bovemij. Wij helpen bedrijven in de mobiliteitsbranche bij al hun verzekeringen, financieringen en rechtshulp. Onze missie: onze klanten nóg succesvoller laten ondernemen.
Als onderdeel van BOVAG bestaan wij vóór en dóór de mobiliteitsbranche. Anders dan andere partijen vinden wij het dan ook belangrijk om de branche sterk te houden. Bovemij. Samen vooruit!

Marble Digital Marketing Solutions is hét online marketing bureau voor de autobranche. Wij bouwen data driven websites op een platform dat volledig is geoptimaliseerd voor gebruik binnen de autobranche. Door de verschillende koppelingen binnen het platform zijn wij in staat om een naadloze integratie van online naar offline te realiseren voor u en uw klanten. Een hogere conversie via uw eigen website? Voorzien van geavanceerde techniek en functionaliteiten? Altijd inzicht in uw online performance? Tegen een vaste fee per maand zonder hoge éénmalige investeringen? Dan bent u bij Marble Digital Marketing Solutions aan het juiste adres.

Neem de tijd om een inruilauto te beoordelen. Dat verkleint het risico op te duur inruilen en je laat zien de klant serieus te nemen. Bovendien heb je zo de juiste argumenten voor een voorstel!  
Neem de tijd om een inruilauto te beoordelen. Dat verkleint het risico op te duur inruilen en je laat zien de klant serieus te nemen. Bovendien heb je zo de juiste argumenten voor een voorstel.

Welkom bij de #DCDW Podcast van deze week met bij mij aan tafel Rolf van Essen. Rolf is oud-mede-eigenaar van Autoveiling.nl en nu commercieel directeur van Biddo, een online biedplatform voor auto’s. Autobedrijven zouden zich meer strategisch moeten aanpassen aan de klant van nu vindt Rolf, dus dat lijkt me een van de onderwerpen om vandaag te bespreken. Rolf, waarover wil je het nog meer hebben?

Verwend

“Allereerst bedankt voor de uitnodiging om bij je aan te schuiven, Paul. Ik wil de luisteraars graag wat meer uitleggen over de veranderende consument, en hoe je daar als dealer op in kunt spelen. Natuurlijk is ook het occasionassortiment en -beleid daar onderdeel van, maar stel als dealer eerst eens die klant centraal en realiseer je hoe zijn ervaring zou moeten zijn. Om maar met de deur in huis te vallen: de consument is verwend. Met name door andere branches, denk bijvoorbeeld maar eens aan Bol.com waar hij uit 300.000 artikelen online kan kiezen die als hij wil dezelfde dag nog thuisbezorgd worden. En met dat in gedachten komt hij ook de autoshowroom binnen, waar de gemiddelde verkoper zich niet realiseert dat de klant van nu geen geduld heeft.

En dat is meteen een bruggetje naar Biddo: wij realiseren ons dat wel en bieden met ons online platform op inruilauto’s van dealers. Die biedingen zijn niet vrijblijvend en doen we, en met ‘we’ bedoel ik vijf grote inkopers, binnen een kwartier. De dealer kan zijn klant dus binnen vijftien minuten het hoogste inruilvoorstel doen, zonder voorbehoud. Als je klant terug is van de proefrit heb je als verkoper dan het voorstel al klaarliggen. Want als je klant tot de volgende dag moet wachten op zijn offerte, ben je natuurlijk te laat.”

Koffie

“Klantvriendelijkheid, gastheerschap en CRM, het zijn naar mijn idee die onderwerpen waar autobedrijven echt nog wel een slag in kunnen maken. We weten inmiddels allemaal dat de klant die spontaan je showroom binnenstapt steeds zeldzamer wordt, mede omdat er een enorme online zoek- en selectieprocedure aan vooraf ging. Als je dan minder goede koffie serveert dan de klant thuis drinkt en hem te lang laat wachten alvorens aandacht te geven, is de ervaring meteen al verpest. Ik had laatste een lekke band en was toevallig in de buurt bij een dealer van mijn merk. Ik ging naar binnen, werd direct vriendelijk en professioneel te woord gestaan en binnen de beloofde twintig minuten stond ik, na een kop goede koffie, weer buiten met een gerepareerde auto.

Kijk, dan betaal ik graag wat meer dan bij de fastfitter. Als verkoper moet je dat idee vasthouden. Niets is voor een klant die zijn auto wil inruilen vervelender dan een verkoper die ziet dat het buiten regent en daarom niet eens de moeite neemt even naar buiten te lopen voor een taxatie. Je neemt je klant dan niet serieus en reken maar dat die man of vrouw, die misschien wel uiterst zuinig is geweest op zijn auto, dat ook zo ervaart. Dus toon interesse, en dan zul je zien dat het ineens veel minder van belang is of je het allerhoogste inruilbod doet of niet.”

Rolf, hartelijk bedankt voor je komst naar de #DCDW Podcast. Leuk dat je de luisteraars wilde meenemen in de wereld van het online bieden op inruilauto’s, en van je tips kunnen dealers zeker wat leren. Graag tot een volgende keer en heel veel succes met Biddo.

Deze Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nieuweautokopen.nlMarktplaatsAutodata Nederland,  UnameIT en Bovemij.

Nieuweautokopen.nl is het grootste en meest professionele online platform voor nieuwe auto’s van Nederland. Zowel de particuliere als de zakelijke autokoper kan er terecht voor een nieuwe auto van elk merk. Koop, lease of Private Lease, Nieuweautokopen.nl biedt het aan, inclusief aankoopondersteuning en merkgarantie.

Autodata Nederland levert online oplossingen voor inkopers, occasion managers, handelaren, marketeers en directies in de autobranche. We laten alle stappen op elkaar aansluiten. Van soepel taxeren en inkopen tot modern voorraad beheer. En van adverteren op portals en websites tot management informatie. Kortom alles waarmee uw moderne autobedrijf winstgevend kan groeien.

Marktplaats is met ruim 7.3 miljoen unieke bezoekers per maand al jaren een van de populairste sites van Nederland. Per dag worden rond 350.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod. Marktplaats is de plaats met de hoogste kans om een betrouwbare tweedehandse auto succesvol te (ver)kopen tegen een goede prijs.

UnameIT is de bedenker, bouwer en leverancier van het leadmanagementsysteem LEF, het CRM-systeem SAM en het offertesysteem GSF! Onze medewerkers werken met veel passie aan onze producten en kennen de branche. Het zijn stuk voor stuk echte specialisten. We willen de allerbeste tools maken waar onze klanten écht mee geholpen zijn. Door deze gedrevenheid zijn onze producten mooier, branchespecifieker, functioneler en toegankelijker dan u verwacht. Meer info op UnameIT

Wij zijn Bovemij. Wij helpen bedrijven in de mobiliteitsbranche bij al hun verzekeringen, financieringen en rechtshulp. Onze missie: onze klanten nóg succesvoller laten ondernemen.
Als onderdeel van BOVAG bestaan wij vóór en dóór de mobiliteitsbranche. Anders dan andere partijen vinden wij het dan ook belangrijk om de branche sterk te houden. Bovemij. Samen vooruit!

Marble Digital Marketing Solutions is hét online marketing bureau voor de autobranche. Wij bouwen data driven websites op een platform dat volledig is geoptimaliseerd voor gebruik binnen de autobranche. Door de verschillende koppelingen binnen het platform zijn wij in staat om een naadloze integratie van online naar offline te realiseren voor u en uw klanten. Een hogere conversie via uw eigen website? Voorzien van geavanceerde techniek en functionaliteiten? Altijd inzicht in uw online performance? Tegen een vaste fee per maand zonder hoge éénmalige investeringen? Dan bent u bij Marble Digital Marketing Solutions aan het juiste adres.

Je online showroom is je belangrijkste vestiging, maar zorg er voor dat je zelf doet waar je goed in bent, en dat is auto’s verkopen. Online adverteren is werk voor specialisten en kun je het beste uitbesteden.  
Je online showroom is je belangrijkste vestiging, maar zorg er voor dat je zelf doet waar je goed in bent, en dat is auto’s verkopen. Online adverteren is werk voor specialisten en kun je het beste uitbesteden.

Welkom bij de #DCDW Podcast van deze week met als gast Sven Holtman van DTC Media. Sven is ondanks zijn jonge leeftijd een van de meest succesvolle online marketeers binnen de automotivebranche. Uitdagingen ziet Sven in drie zaken: mobiel, waardetoekenning en zoekmachines op basis van voorkeuren. In deze podcast wil ik met Sven onder andere praten over de resultaten van een Adwordscampagne op basis van de gebruikte voorraden bij dealers die succesvol zijn verlopen. Dat klinkt wat cryptisch, dus Sven, leg eens uit?

Combinatie

“Paul, dank je voor deze introductie, en natuurlijk de uitnodiging voor deze podcast. We gaan het inderdaad hebben over een campagne die ik heb opgezet om voor een dealer zoveel mogelijk klikken te genereren op zijn voorraad nieuwe en gebruikte auto’s. Toevallig heeft Evert Littooy vorige week in de podcast al uitgelegd wat het verschil is tussen SEO en SEA, dus dat ga ik niet doen. Wel wil ik eraan toevoegen dat de juiste combinatie van beide methoden de sleutel tot succes is… maar dat spreekt eigenlijk voor zich. Waar we ons bij DTC Media vooral mee bezighouden is de juiste combinatie van de inzet van online marketingbudget voor dealers. Waarin Google Adwords een centrale rol speelt, want je ziet gewoon nog steeds dat een goede inzet van Adwords belangrijk is om mee te doen binnen de zoekresultaten. Je ontkomt er als dealer bijna niet aan dat de importeur van je merk de eerste twee of zelfs drie betaalde resultaten opeist in de zoekresultaten, daar kom je niet tussen. De kunst is dus om zelf, bijvoorbeeld op basis van je voorraad gebruikte auto’s, daarop aan te sluiten en te zorgen dat je de volgende bent.”

Voorraadlijst

“In dat kader hebben we onlangs voor een grote dealergroep alle gebruikte auto’s op een speciale website gezet en met behulp van een online spreadsheet als het ware ingeladen in Google. Met behulp van diverse technieken, die echt te ver gaan om te verwachten dat de gemiddelde dealer die zelf kent en kan toepassen, worden van al die auto’s online advertenties gegenereerd, bijvoorbeeld op basis van de prijs, die consumenten zien als ze zoeken naar een auto die past bij een van de auto’s uit de voorraad. Via een voorraadlijst komt de consument op de voertuigdetailpagina terecht.

Juist in die combinatie ziet in mijn optiek het succes van online aanwezig zijn en adverteren. Dealers zijn goed in auto’s verkopen, dus daar moeten ze zich op focussen. Zelfs in de bedrijven waar iemand verantwoordelijk is voor online zie je dat deze functie vaak zo breed is, dat de specifieke kennis en kunde ontbreekt. Geen schande natuurlijk, maar als dealer moet je dan samen met een marketingbureau de advertentiedriehoek afstemmen. Geld kost het toch wel, twintig euro voor een goede lead is eigenlijk heel normaal. Dus als je investeert, bijvoorbeeld in Adwords, doe dat dan zo succesvol mogelijk en vraag hulp aan een specialist.”

Bedankt voor je komst naar de #DCDW Podcast, Sven. Ik vond het weer een interessant gesprek waar dealers ongetwijfeld wat aan hebben. Graag tot een volgende keer en heel veel succes met alle projecten bij DTC Media waar je je mee bezighoudt.

Deze Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nieuweautokopen.nlMarktplaatsAutodata Nederland,  UnameIT en Bovemij.

Nieuweautokopen.nl is het grootste en meest professionele online platform voor nieuwe auto’s van Nederland. Zowel de particuliere als de zakelijke autokoper kan er terecht voor een nieuwe auto van elk merk. Koop, lease of Private Lease, Nieuweautokopen.nl biedt het aan, inclusief aankoopondersteuning en merkgarantie.

Autodata Nederland levert online oplossingen voor inkopers, occasion managers, handelaren, marketeers en directies in de autobranche. We laten alle stappen op elkaar aansluiten. Van soepel taxeren en inkopen tot modern voorraad beheer. En van adverteren op portals en websites tot management informatie. Kortom alles waarmee uw moderne autobedrijf winstgevend kan groeien.

Marktplaats is met ruim 7.3 miljoen unieke bezoekers per maand al jaren een van de populairste sites van Nederland. Per dag worden rond 350.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod. Marktplaats is de plaats met de hoogste kans om een betrouwbare tweedehandse auto succesvol te (ver)kopen tegen een goede prijs.

UnameIT is de bedenker, bouwer en leverancier van het leadmanagementsysteem LEF, het CRM-systeem SAM en het offertesysteem GSF! Onze medewerkers werken met veel passie aan onze producten en kennen de branche. Het zijn stuk voor stuk echte specialisten. We willen de allerbeste tools maken waar onze klanten écht mee geholpen zijn. Door deze gedrevenheid zijn onze producten mooier, branchespecifieker, functioneler en toegankelijker dan u verwacht. Meer info op UnameIT

Wij zijn Bovemij. Wij helpen bedrijven in de mobiliteitsbranche bij al hun verzekeringen, financieringen en rechtshulp. Onze missie: onze klanten nóg succesvoller laten ondernemen.
Als onderdeel van BOVAG bestaan wij vóór en dóór de mobiliteitsbranche. Anders dan andere partijen vinden wij het dan ook belangrijk om de branche sterk te houden. Bovemij. Samen vooruit!

Marble Digital Marketing Solutions is hét online marketing bureau voor de autobranche. Wij bouwen data driven websites op een platform dat volledig is geoptimaliseerd voor gebruik binnen de autobranche. Door de verschillende koppelingen binnen het platform zijn wij in staat om een naadloze integratie van online naar offline te realiseren voor u en uw klanten. Een hogere conversie via uw eigen website? Voorzien van geavanceerde techniek en functionaliteiten? Altijd inzicht in uw online performance? Tegen een vaste fee per maand zonder hoge éénmalige investeringen? Dan bent u bij Marble Digital Marketing Solutions aan het juiste adres.

Online marketing bestaat uit drie delen: het bereik met je merk, je vindbaarheid en het optimaliseren van de conversie. Wil je succesvol zijn, dan moet je alle drie die delen goed onder controle hebben.  
Online marketing bestaat uit drie delen: het bereik met je merk, je vindbaarheid en het optimaliseren van de conversie. Wil je succesvol zijn, dan moet je alle drie die delen goed onder controle hebben.

Welkom bij de #DCDW Podcast van deze week met als gast Evert Littooy, freelance online marketingspecialist en onder andere werkzaam voor Marktplaats. Evert is een van de specialisten in Nederland op het gebied van SEO en SEA en weet dus als geen ander wat er mogelijk is met Google. Hij heeft niets met automotive en werkt ook voor heel andere bedrijven, maar misschien daarom is zijn visie op onze branche heel verhelderen en interessant. Evert, welkom, ben ik nog iets vergeten in deze introductie?

SEO en SEA

"Dankjewel Paul, je bent al heel compleet. Ik hou me inderdaad bezig met online marketing in de breedste zin van het woord. En het leuke van freelancen is de grote afwisseling aan opdrachten in allerlei vakgebieden, waar ik elke keer weer van leer. Laat ik maar met SEO en SEA te beginnen, want dat is iets waar autobedrijven mee aan de slag kunnen of zelfs moeten. SEO kent bijna iedereen wel, dat is het zorgen dat je bovenaan verschijnt in de zoekresultaten van Google wanneer mensen zoeken naar begrippen die met je bedrijf te maken hebben. SEA is de betaalde variant daarvan en die moet je in de gaten houden, want de trend is dat betaalde resultaten en advertenties op Google steeds meer verkeer krijgen. Logisch, want Google moet ook verdienen... Maar dat neemt niet weg dat je met SEO onbetaald heel veel mensen kunt bereiken als het goed doet en bereid bent er tijd in te investeren. Google wordt er steeds beter in om goede content te herkennen en te bepalen wie de autoriteit is op een bepaald gebied. Daar kun je als dealer van profiteren: vertel online een goed verhaal, schrijf dat op de juiste manier op en dan zal Google dat eruit pikken en kom je steeds hoger in de zoekresultaten. Denk ook aan linkjes naar je website op andere pagina's. Hoe meer dat er zijn op kwalitatief goede sites, des te hoger zal je site gewaardeerd worden. En denk eens verder dan alleen 'koop een auto': als dealer bied je zoveel diensten en producten aan, dat je je content aan kunt passen op de bezoeker. Bijvoorbeeld op basis van de fase waarin ze zitten in hun customer journey."

Image SEO

"Eendimensionale online marketing, en dat betekent het aanwezig zijn op de portalen en je eigen website, is onvoldoende. Steeds meer internetverkeer is mobiel, al meer dan vijftig procent, en daarvan gaat weer een groot gedeelte via social media. Ga je daar veel tijd in steken, dan is het moeilijk om het resultaat te berekenen. Je moet aanwezig zijn op de plekken waar mensen actief zijn. En laten we wel zijn, als autobedrijf heb je een prachtig, visueel aantrekkelijk product om te presenteren. Ik geloof daarom ook wel in platformen als Pinterest en Google Afbeeldingen. Voor veel mensen is dat een belangrijke bron en je kunt er mooie, grote afbeeldingen op kwijt. Zie het als image SEO, dus het gevonden worden op basis van foto's. Je zult verbaasd staan hoeveel mensen informatie zoeken in de vorm van beelden, dus net als op het gebied van tekst moet je ook zorgen dat je qua beeld de juiste informatie biedt. Kijk ook maar eens hoe populair Instagram is geworden de afgelopen jaren. Ook daar zie je nog dat het vooral door particulieren gebruikt wordt en dat bedrijven er kansen laten liggen. En denk als dealer eens aan de mogelijkheid om jonge mensen al in een heel vroeg stadium te interesseren voor jouw merk en jouw bedrijf."
Evert, heel hartelijk dank voor je bijdrage aan deze podcast. Leuk om een keer dieper in te gaan op online marketing en de wereld van SEO en SEA, die helemaal niet zo ingewikkeld is als het lijkt en waar autobedrijven in veel gevallen nog veel mogelijkheden laten liggen. Graag tot een volgende keer.

Deze Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nieuweautokopen.nlMarktplaatsAutodata Nederland,  UnameIT en Bovemij.

Nieuweautokopen.nl is het grootste en meest professionele online platform voor nieuwe auto’s van Nederland. Zowel de particuliere als de zakelijke autokoper kan er terecht voor een nieuwe auto van elk merk. Koop, lease of Private Lease, Nieuweautokopen.nl biedt het aan, inclusief aankoopondersteuning en merkgarantie.

Autodata Nederland levert online oplossingen voor inkopers, occasion managers, handelaren, marketeers en directies in de autobranche. We laten alle stappen op elkaar aansluiten. Van soepel taxeren en inkopen tot modern voorraad beheer. En van adverteren op portals en websites tot management informatie. Kortom alles waarmee uw moderne autobedrijf winstgevend kan groeien.

Marktplaats is met ruim 7.3 miljoen unieke bezoekers per maand al jaren een van de populairste sites van Nederland. Per dag worden rond 350.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod. Marktplaats is de plaats met de hoogste kans om een betrouwbare tweedehandse auto succesvol te (ver)kopen tegen een goede prijs.

UnameIT is de bedenker, bouwer en leverancier van het leadmanagementsysteem LEF, het CRM-systeem SAM en het offertesysteem GSF! Onze medewerkers werken met veel passie aan onze producten en kennen de branche. Het zijn stuk voor stuk echte specialisten. We willen de allerbeste tools maken waar onze klanten écht mee geholpen zijn. Door deze gedrevenheid zijn onze producten mooier, branchespecifieker, functioneler en toegankelijker dan u verwacht. Meer info op UnameIT

Wij zijn Bovemij. Wij helpen bedrijven in de mobiliteitsbranche bij al hun verzekeringen, financieringen en rechtshulp. Onze missie: onze klanten nóg succesvoller laten ondernemen.
Als onderdeel van BOVAG bestaan wij vóór en dóór de mobiliteitsbranche. Anders dan andere partijen vinden wij het dan ook belangrijk om de branche sterk te houden. Bovemij. Samen vooruit!

Marble Digital Marketing Solutions is hét online marketing bureau voor de autobranche. Wij bouwen data driven websites op een platform dat volledig is geoptimaliseerd voor gebruik binnen de autobranche. Door de verschillende koppelingen binnen het platform zijn wij in staat om een naadloze integratie van online naar offline te realiseren voor u en uw klanten. Een hogere conversie via uw eigen website? Voorzien van geavanceerde techniek en functionaliteiten? Altijd inzicht in uw online performance? Tegen een vaste fee per maand zonder hoge éénmalige investeringen? Dan bent u bij Marble Digital Marketing Solutions aan het juiste adres.

Een ongevraagd en ongewenst tolhuisje op het internet?  
Call Track Manager geeft je inzicht, ook al is deze onwenselijk...

Onlangs zijn wij gestart met de Call Track Manager, een nieuwe dienst waarbij je naast specifieke telefoonnummers voor je marketinginspanningen ook de inbound calls gescreend krijgt. Oftewel, het virtual BDC van de #DCDW neemt de gesprekken op en luistert deze voor je af. Zo checken wij of onze klanten wel alles uit de kansen halen. Doordat wij dit doen, komen er ook dingen naar boven die er altijd al waren, maar niet echt zichtbaar waren voor het blote oog. Sommige zaken liggen voor de hand. Waarom zou een klant, die gericht belt voor de verkoopafdeling, nog door een keuzemenu moeten lopen? We weten immers dat er voor sales wordt gebeld, omdat het gebruikte telefoonnummer alleen door die afdeling wordt ingezet. Maar er is meer. De Call Track Manager en het opnemen van de gesprekken laat ook iets anders zien bij sommige portalen...

Een tolpoortje op je eigen naam

Als je adverteert op bepaalde autoportalen dan krijg je een bedrijvenpagina aldaar. Deze pagina is een zogenaamde bestemmingspagina. Nu is het zo dat je daarop verkeer naar toe kan leiden. Dan kun je door middel van SEO doen, maar ook via Adwords, en daar zit voor mij een probleem. Immers is het de taak van een portal om verkeer wat actief op zoek is naar de contactgegevens van een autobedrijf, via een adwords campagne op jouw handelsnaam, weg te leiden om daarmee een tolpoortje te creëren om de klant via een omweg terug te geven? De klant van nu, klikt gewoon op het eerste resultaat waar hij de handelsnaam ziet, en daarmee krijgt het autobedrijf minder organisch en direct verkeer op zijn website dan wenselijk is. Op de bestemmingspagina staat een telefoonnummer(call track), waarop de klant alsnog gaat bellen, met het bedrijf. Zo is een bezoek via een lus opeens een lead vanuit een portal op een handelsnaam van een ander...

Luister je dan deze gesprekken af bij de autobedrijven, dan zie je dat de meeste calls gaan over......onderhoud. Dat zijn dus telefoontjes van klanten die helemaal niet via een portaal hadden willen bellen, maar gewoon op het eerste de beste resultaat van Google(adwords) hebben geklikt. En inderdaad, dat zoekresultaat wordt beïnvloed door een AdWordscampagne met daarin ook de handelsnaam van het desbetreffende autobedrijf. Je krijgt dus een claim van een partner die zegt dat hij waarde en extra kansen heeft gecreëerd, maar in werkelijkheid een tolpoortje heeft gemaakt, waar je betaalt voor klanten die al naar je op zoek waren. Vergelijk het maar met het vragen van toegang voor elke passant die binnenkomt bij de Mc Drive….

Hoe te voorkomen?

Het geeft eens te meer aan dat onze nieuwe services daadwerkelijk inzicht geven in de kansen die je krijgt. Wat ook duidelijk is, is dat je moet meten. Daarnaast kun je de partijen die dit doen vriendelijk, maar toch zeer dringend vragen om niet te parasiteren op jouw handelsnaam. Portalen moeten je extra kansen bieden en dat zijn niet de kansen die je zelf al had gecreëerd. Een partij als Marktplaats past deze werkwijze om die redenen niet toe. Als portalen op basis van SEO de eerste plekken bereiken, is het waarde verhogend. Adverteert het portaal bewust op jouw handelsnaam dan klopt er iets niet in de relatie tussen het portaal en het autobedrijf in kwestie.

Over Paul de Vries

Paul de Vries is tegenwoordig Key Automotive Spokesperson bij eBay(Marktplaats) nadat hij Nieuweautokopen.nl in 2015 verkocht aan eBay. Paul is founder en CEO van de #DCDW Academy #DCDW BDC en presentator van de #DCDW Podcast. Tevens is hij een veel gevraagd spreker op het gebied van de online automotive bij dealers en importeurs. Paul is winnaar van de prestigieuze Lighthouse Award 2016 in de VS! `Lead the Way op de digitale snelweg is het nieuwe boek van Paul, dat gebruikt kan worden als gids in de online automotive. Meer informatie vindt u op: DCDW.nl.

Maak gebruik van je bestaande database, analyseer die en zorg ervoor dat elke bestaande klant minimaal één keer per jaar een voorstel van je ontvangt voor een nieuwe auto  
Maak gebruik van je bestaande database, analyseer die en zorg ervoor dat elke bestaande klant minimaal één keer per jaar een voorstel van je ontvangt voor een nieuwe auto

Welkom bij de #DCDW Podcast van deze week met als gast Gerben Beck, managing director van de #DCDW Virtual BDC. Gerben is al zeven jaar lang mijn linker- en rechterhand bij Nieuweautokopen.nl, Marktplaats en nu ook #DCDW Virtual BDC. Hij begon zijn automotivecarrière bij Bochane en kwam uiteindelijk bij Koops Furness in Almere terecht, waar zijn interesse voor Nieuweautokopen werd gewekt en wij collega’s werden. Gerben, welkom, welke topics wil je in deze podcast nader toelichten?

Real-time

“Paul, leuk dat ik nu ook eens mag aanschuiven. En minstens net zo leuk om even aan te halen dat wij al zo lang collega’s zijn en samen zo ontzettend veel ervaring hebben opgedaan met leadopvolging sinds we daar in 2010 mee aan de slag zijn gegaan. Wat hebben we veel geleerd in die jaren! Dus leadopvolging, daar gaan we het over hebben vandaag. Voor wie het #DCDW Virtual BDC niet kent: in Breda zit ons team dat online leadopvolging verzorgt, in samenwerking met LEF van UnameIT. We ontzorgen de dealers dagelijks in hun leadopvolging door binnengekomen leads real-time op te volgen. Dat doen we zes lange dagen per week. Leads komen binnen en door onze medewerkers opgevolgd, zodat de dealers gekwalificeerde leads van ons doorgestuurd krijgen. Dat betekent dus dat je als dealer efficiënt kunt werken, want je verkopers hoeven niet meer zelf de eerste schifting te doen. De conversie van onze leads is hoog. Verkopers kunnen daardoor doen waar ze goed in zijn: de dialoog met de klant voortzetten en auto’s verkopen. En inderdaad Paul, ook ik vind dat verkopers niet moeten afleveren. Dat kost al gauw anderhalf tot twee uur, plus het papierwerk, en dat voelt natuurlijk niet goed als je mailbox op zo’n moment vol zit met leads.”

Jaarlijks

“Wat me opvalt is dat de meeste verkopers vooral geïnteresseerd lijken te zijn in klanten die vandaag een nieuwe auto willen kopen. Logisch natuurlijk, maar er wordt vaak vergeten dat dealers als het goed is een enorme database hebben vol bestaande klanten, en leads die ooit heel dicht bij een aanschaf waren maar uiteindelijk toch zijn afgehaakt, om wat voor reden dan ook. Bedenk dat alle klanten in je database op een gegeven moment een andere auto zullen kopen. Dus zorg dat je die groep op het juiste moment benadert. Sterker nog, eigenlijk moet je jezelf als doel stellen om elke klant uit je database minimaal één keer per jaar te benaderen met een voorstel voor een nieuwe auto. Dat kost relatief weinig en geloof me, het levert wat op. Sterker nog: als ik nu aan het hoofd van een dealerbedrijf zou staan, dan maakte ik meteen werk van de bestaande database. Vaak worden die dingen teveel aan het toeval overgelaten, maar het in kaart brengen van je bestaande klantenbestand is in mijn ogen het belangrijkste middel om met minimale inspanningen veel auto’s te verkopen. En gebruik ook video. De consument wil beschikken over steeds meer informatie op afstand. Dus laat zien wat je als dealer in huis hebt, letterlijk. Verschijnt er een nieuw model, maak dan een rijtest op video. En voeg die toe aan elke lead. Duur? Nou, als je bedenkt dat de meeste auto’s na drie jaar pas gefacelift worden en die video dus drie jaar bruikbaar is, valt dat wel mee.”

Gerben, heel hartelijk dank voor dit gesprek in de #DCDW Podcast, en natuurlijk ook bedankt voor de zeven jaar samenwerking. Uiteraard spreek ik je snel weer, en als onze luisteraars vragen aan je hebben dan weten ze je te vinden. Succes met alle mooie ontwikkelingen binnen #DCDW en nogmaals dank!

Deze Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nieuweautokopen.nlMarktplaatsAutodata Nederland,  UnameIT en Bovemij.

Nieuweautokopen.nl is het grootste en meest professionele online platform voor nieuwe auto’s van Nederland. Zowel de particuliere als de zakelijke autokoper kan er terecht voor een nieuwe auto van elk merk. Koop, lease of Private Lease, Nieuweautokopen.nl biedt het aan, inclusief aankoopondersteuning en merkgarantie.

Autodata Nederland levert online oplossingen voor inkopers, occasion managers, handelaren, marketeers en directies in de autobranche. We laten alle stappen op elkaar aansluiten. Van soepel taxeren en inkopen tot modern voorraad beheer. En van adverteren op portals en websites tot management informatie. Kortom alles waarmee uw moderne autobedrijf winstgevend kan groeien.

Marktplaats is met ruim 7.3 miljoen unieke bezoekers per maand al jaren een van de populairste sites van Nederland. Per dag worden rond 350.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod. Marktplaats is de plaats met de hoogste kans om een betrouwbare tweedehandse auto succesvol te (ver)kopen tegen een goede prijs.

UnameIT is de bedenker, bouwer en leverancier van het leadmanagementsysteem LEF, het CRM-systeem SAM en het offertesysteem GSF! Onze medewerkers werken met veel passie aan onze producten en kennen de branche. Het zijn stuk voor stuk echte specialisten. We willen de allerbeste tools maken waar onze klanten écht mee geholpen zijn. Door deze gedrevenheid zijn onze producten mooier, branchespecifieker, functioneler en toegankelijker dan u verwacht. Meer info op UnameIT

Wij zijn Bovemij. Wij helpen bedrijven in de mobiliteitsbranche bij al hun verzekeringen, financieringen en rechtshulp. Onze missie: onze klanten nóg succesvoller laten ondernemen.
Als onderdeel van BOVAG bestaan wij vóór en dóór de mobiliteitsbranche. Anders dan andere partijen vinden wij het dan ook belangrijk om de branche sterk te houden. Bovemij. Samen vooruit!

Marble Digital Marketing Solutions is hét online marketing bureau voor de autobranche. Wij bouwen data driven websites op een platform dat volledig is geoptimaliseerd voor gebruik binnen de autobranche. Door de verschillende koppelingen binnen het platform zijn wij in staat om een naadloze integratie van online naar offline te realiseren voor u en uw klanten. Een hogere conversie via uw eigen website? Voorzien van geavanceerde techniek en functionaliteiten? Altijd inzicht in uw online performance? Tegen een vaste fee per maand zonder hoge éénmalige investeringen? Dan bent u bij Marble Digital Marketing Solutions aan het juiste adres.

Wees progressief, wees innovatief en zorg als dealer dat je je eigen toekomst onder controle hebt. Daarmee bescherm je jezelf en vooral je business.  
Wees progressief, wees innovatief en zorg als dealer dat je je eigen toekomst onder controle hebt. Daarmee bescherm je jezelf en vooral je business

Welkom bij weer een nieuwe #DCDW Podcast. Ik spreek deze week met David Kain, die ik heb leren kennen tijdens het jaarlijkse NADA Dealercongres in de Verenigde Staten. David gaf daar presentaties over het behandelen van leads, dus mijn aandacht was meteen getrokken. Daarbij is David de oprichter van Ford Direct.com, een samenwerking van de Amerikaanse Ford-dealers en de fabrikant om online nieuwe Fords te verkopen. En dat al zestien jaar geleden... David, welkom, vertel om te beginnen nog even iets meer over jezelf.

Online dealernetwerk

"Hartelijk dank Paul dat ik hier mag zijn. Ik ben opgegroeid in een echt automotive-gezin, mijn familie had al dealerbedrijven dus ik weet eigenlijk niet beter. Vijftien jaar geleden startte ik mijn eigen bedrijf, Kain Automotive, waarmee ik dealerbedrijven train in beter zaken doen, ondermeer door de inzet en training van business development centers (BDC's). Daarnaast bedacht ik eind jaren negentig, toen de internetbubble op z'n hoogtepunt was en iedereen ineens online aanwezig wilde zijn, dat ik als dealer niet de kaas van mijn brood wilde laten eten doordat mensen auto's direct online van de fabriek zouden gaan kopen. Zo kwam ik op het idee om de fysieke constructie van een dealernetwerk te vertalen naar een online netwerk. Lang verhaal kort: we startten forddirect.com en hielden daarmee als dealers de online verkoop bij onszelf, met alle support van het hoofdkantoor van Ford."

Four bucket sales people

"Wat ik de kern vind van goede leadbehandeling, is natuurlijk communicatie met de klant. Een voorbeeld: uit onderzoek blijkt dat van alle e-mail die door bedrijven aan klanten verstuurd wordt, slechts twintig procent geopend en gelezen wordt. Bij sms is dat percentage 98 procent. Dus moet je daar wat mee doen als autobedrijf, en ook sms weer gaan inzetten als volwaardig communicatiemiddel. En hou ook de nieuwe berichtvormen als Facebook messenger en Instagram messenger in de gaten. Steeds meer mensen gebruiken dat. Het brengt me op de ideale autoverkoper. Die moet over vier kernkwaliteiten beschikken, wij noemen dat de 'four bucket sales people': allereerst moet hij ervoor zorgen dat de showroom er spic en span uitziet en dat dit een aantrekkelijke plek is voor de klant om te zijn. Ten tweede moet hij uitstekend kunnen communiceren aan de telefoon.

Vervolgens zijn natuurlijk ook zijn schriftelijke communicatiekwaliteiten van belang: met e-mail en internet gaat hij als vanzelfsprekend goed om. Tenslotte moet hij ook in staat zijn om zijn eigen business te laten groeien, dus de lat voor zichzelf hoog leggen. Ik geloof niet in verkopers die één of meer van deze vier kwaliteiten missen, ook al zijn ze in de andere erg goed."

David, heel hartelijk dank voor je komst naar Nederland en je bijdrage aan deze #DCDW Podcast. Erg leuk om een keer vanuit een heel ander, in dit geval Amerikaans perspectief te praten over leads, online zakendoen en de kansen en bedreigingen voor dealers. Heel veel succes met je prachtige bedrijf en wij spreken elkaar snel weer.

Deze Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nieuweautokopen.nlMarktplaatsAutodata Nederland,  UnameIT en Bovemij.

Nieuweautokopen.nl is het grootste en meest professionele online platform voor nieuwe auto’s van Nederland. Zowel de particuliere als de zakelijke autokoper kan er terecht voor een nieuwe auto van elk merk. Koop, lease of Private Lease, Nieuweautokopen.nl biedt het aan, inclusief aankoopondersteuning en merkgarantie.

Autodata Nederland levert online oplossingen voor inkopers, occasion managers, handelaren, marketeers en directies in de autobranche. We laten alle stappen op elkaar aansluiten. Van soepel taxeren en inkopen tot modern voorraad beheer. En van adverteren op portals en websites tot management informatie. Kortom alles waarmee uw moderne autobedrijf winstgevend kan groeien.

Marktplaats is met ruim 7.3 miljoen unieke bezoekers per maand al jaren een van de populairste sites van Nederland. Per dag worden rond 350.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod. Marktplaats is de plaats met de hoogste kans om een betrouwbare tweedehandse auto succesvol te (ver)kopen tegen een goede prijs.

UnameIT is de bedenker, bouwer en leverancier van het leadmanagementsysteem LEF, het CRM-systeem SAM en het offertesysteem GSF! Onze medewerkers werken met veel passie aan onze producten en kennen de branche. Het zijn stuk voor stuk echte specialisten. We willen de allerbeste tools maken waar onze klanten écht mee geholpen zijn. Door deze gedrevenheid zijn onze producten mooier, branchespecifieker, functioneler en toegankelijker dan u verwacht. Meer info op UnameIT

Wij zijn Bovemij. Wij helpen bedrijven in de mobiliteitsbranche bij al hun verzekeringen, financieringen en rechtshulp. Onze missie: onze klanten nóg succesvoller laten ondernemen.
Als onderdeel van BOVAG bestaan wij vóór en dóór de mobiliteitsbranche. Anders dan andere partijen vinden wij het dan ook belangrijk om de branche sterk te houden. Bovemij. Samen vooruit!

Marble Digital Marketing Solutions is hét online marketing bureau voor de autobranche. Wij bouwen data driven websites op een platform dat volledig is geoptimaliseerd voor gebruik binnen de autobranche. Door de verschillende koppelingen binnen het platform zijn wij in staat om een naadloze integratie van online naar offline te realiseren voor u en uw klanten. Een hogere conversie via uw eigen website? Voorzien van geavanceerde techniek en functionaliteiten? Altijd inzicht in uw online performance? Tegen een vaste fee per maand zonder hoge éénmalige investeringen? Dan bent u bij Marble Digital Marketing Solutions aan het juiste adres.

Klanten zijn verrast dat als ze om elf uur op zaterdagavond via de chatfunctie een vraag stellen, ze vrijwel direct persoonlijk te woord worden gestaan. En omdat wij in ons online platform geloven, blijven we dat doen  
Klanten zijn verrast dat als ze om elf uur op zaterdagavond via de chatfunctie een vraag stellen, ze vrijwel direct persoonlijk te woord worden gestaan. En omdat wij in ons online platform geloven, blijven we dat doen.

Welkom bij de #DCDW Podcast van deze week met als gast Jeroen Veldman, general manager van Bynco. Hij is al veertien jaar werkzaam in automotive en heeft zich de afgelopen jaren gestort op het online verkopen van gebruikte auto's aan consumenten. Bynco, wat staat voor Buying Your Next Car Online, is zijn kindje en de vraag die ik Jeroen direct ga stellen is welk probleem Bynco oplost. Jeroen, welkom, vertel eens wat meer over dit mooie platform.

Vijftien

"Paul, hartelijk dank voor je introductie. Laat ik om te beginnen even teruggaan naar vorig jaar, toen we als AutoBinck wilden starten met een soort franchiseformule rond gebruikte auto's. Daar zijn meer voorbeelden van, en dat realiseerden we ons al snel in het proces. Zo ontstond het plan om de grootste pijnpunten die consumenten ervaren bij het kopen van een gebruikte auto aan te gaan pakken. Een paar voorbeelden van die pijnpunten zijn het onderhandelen, het niet zeker weten of een online gepresenteerde auto nog beschikbaar is, matige foto's waardoor de auto in werkelijkheid tegenvalt, de communicatie met de verkoper... En zo zijn er nog veel meer dingen te noemen.

De klant wil tegenwoordig zelf de controle hebben in het proces dan dat het voor hem bepaald wordt. Met behulp van de mening van onze klanten zijn we vervolgens gaan werken aan de vereisten van het platform en dat vervolgens gaan bouwen. Sinds begin dit jaar is Bynco online, voorlopig nog vooral een online verkoopkanaal voor jonge auto's, maar we willen ook oudere bouwjaren gaan aanbieden. Tot nu toe hebben we vijftien auto's verkocht. Niet heel veel, maar voor ons genoeg om waardevolle data te verzamelen, ervaringen te peilen en hiermee het concept door te ontwikkelen naar een volgende fase."

Praten

"Nu we het over die ervaringen hebben: wat ons echt ongelofelijk geholpen heeft, en nog steeds helpt, is het praten met klanten. Dat is een tip die ik autobedrijven daarom wil meegeven. Het is heel belangrijk om te weten waarom je klanten bij jou kopen, maar vooral ook waarom niet. Dat gaat verder dan alleen een review lezen. Bij ons, en dat is een mooi voorbeeld, is op die manier de wens van de klant naar voren gekomen om elk moment in het online aanschafproces te kunnen afhaken. Doordat de betaling via GoCredible verloopt, waardoor het geld tijdelijk op een derdenrekening staat, kan de klant besluiten toch niet te kopen en krijgt hij zijn geld direct terug. We hebben daarmee meteen de veertien dagen bedenktijd bij kopen op afstand getackeld."

Jeroen, hartelijk dank voor je komst naar deze #DCDW Podcast. Dank ook voor je inspanningen om het online kopen en verkopen van auto's breed uit te dragen. Heel veel succes met het verder uitbouwen van Bynco en wij spreken elkaar ongetwijfeld snel weer.

Deze Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nieuweautokopen.nlMarktplaatsAutodata Nederland,  UnameIT en Bovemij.

Nieuweautokopen.nl is het grootste en meest professionele online platform voor nieuwe auto’s van Nederland. Zowel de particuliere als de zakelijke autokoper kan er terecht voor een nieuwe auto van elk merk. Koop, lease of Private Lease, Nieuweautokopen.nl biedt het aan, inclusief aankoopondersteuning en merkgarantie.

Autodata Nederland levert online oplossingen voor inkopers, occasion managers, handelaren, marketeers en directies in de autobranche. We laten alle stappen op elkaar aansluiten. Van soepel taxeren en inkopen tot modern voorraad beheer. En van adverteren op portals en websites tot management informatie. Kortom alles waarmee uw moderne autobedrijf winstgevend kan groeien.

Marktplaats is met ruim 7.3 miljoen unieke bezoekers per maand al jaren een van de populairste sites van Nederland. Per dag worden rond 350.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod. Marktplaats is de plaats met de hoogste kans om een betrouwbare tweedehandse auto succesvol te (ver)kopen tegen een goede prijs.

UnameIT is de bedenker, bouwer en leverancier van het leadmanagementsysteem LEF, het CRM-systeem SAM en het offertesysteem GSF! Onze medewerkers werken met veel passie aan onze producten en kennen de branche. Het zijn stuk voor stuk echte specialisten. We willen de allerbeste tools maken waar onze klanten écht mee geholpen zijn. Door deze gedrevenheid zijn onze producten mooier, branchespecifieker, functioneler en toegankelijker dan u verwacht. Meer info op UnameIT

Wij zijn Bovemij. Wij helpen bedrijven in de mobiliteitsbranche bij al hun verzekeringen, financieringen en rechtshulp. Onze missie: onze klanten nóg succesvoller laten ondernemen.
Als onderdeel van BOVAG bestaan wij vóór en dóór de mobiliteitsbranche. Anders dan andere partijen vinden wij het dan ook belangrijk om de branche sterk te houden. Bovemij. Samen vooruit!

Marble Digital Marketing Solutions is hét online marketing bureau voor de autobranche. Wij bouwen data driven websites op een platform dat volledig is geoptimaliseerd voor gebruik binnen de autobranche. Door de verschillende koppelingen binnen het platform zijn wij in staat om een naadloze integratie van online naar offline te realiseren voor u en uw klanten. Een hogere conversie via uw eigen website? Voorzien van geavanceerde techniek en functionaliteiten? Altijd inzicht in uw online performance? Tegen een vaste fee per maand zonder hoge éénmalige investeringen? Dan bent u bij Marble Digital Marketing Solutions aan het juiste adres.

Jeroen Brouwer: Marktplaats introduceert de Plus en Premium pakketten!  
Uit een Duits onderzoek blijkt dat zestig procent van de autokopers het onderhandelen met een autoverkoper pijnlijker vindt dan een bezoek aan de tandarts.

Welkom bij de #DCDW Podcast van deze week. Ik spreek vandaag met Jeroen Brouwer, commercieel manager Automotive bij Marktplaats. Jeroen werkt pas een paar maanden bij Marktplaats en heeft daarvoor geen automotive-ervaring, maar heeft wel een uitgesproken mening over marketing in onze branche. Jeroen, welkom, wil je hier nog iets aan toevoegen?

Marktplaats Pakketten

"Dank je, Paul. We gaan het zeker hebben over marketing, want dat is natuurlijk mijn vak, en ook wil ik het een en ander vertellen over de nieuwe pakketten van Marktplaats, Basis, Plus en Premium. Ik heb inderdaad geen automotive-ervaring, want hiervoor werkte ik bij Tweakers en was daar hoofd marketing en productontwikkeling. Ik hield me bezig met de prijsvergelijker, waarbij we consumenten helpen het beste product te vinden voor de beste prijs. Dat is goed mogelijk, want consumentenelektronica bijvoorbeeld laat zich goed vergelijken, omdat de producten van verschillende aanbieders wel hetzelfde zijn. Bij occasions is dat anders, elke auto is uniek. Ik zie na een paar maanden al parallellen met de ontwikkeling in online oriëntatie en aankoop door consumenten bij aankoop van een auto en aankoop van elektronica, waar ik dus veel ervaring mee heb. Dat is bijzonder boeiend.

En ik van met mijn neus in de boter, want Marktplaats komt op 1 juli met nieuwe advertentiemogelijkheden voor dealers en autobedrijven. We hebben de afgelopen tijd goed geluisterd naar de wensen van consumenten en autobedrijven op het gebied van adverteren, zoals het gebruik van grotere foto's, wel of geen banners, opvallen en dat soort zaken. Het heeft geleid tot drie pakketten waar professionele adverteerders kunnen kiezen: Basis, Plus en Premium. Marktplaats Basis is eigenlijk het adverteren zoals dat nu al gebeurt, daar verandert niets aan. Maar dealers die meer leads willen halen uit hun advertenties kunnen kiezen voor Marktplaats Plus. Dan krijg je grotere foto's, meer ruimte op je bedrijfspagina, en meer opties om opvalmogelijkheden in te zetten. Marktplaats Premium tenslotte is het toppakket voor de adverteerder die de bezoeker meteen willen laten zien wat hun meerwaarde is, zoals goede garantie. Je hebt dan bijvoorbeeld geen banners bij je advertentie, zodat de bezoeker zich beter focust op jouw aanbod."

Proberen

"Ik denk dat het als autobedrijf belangrijk is om alles te proberen. En niet om het proberen, maar je moet gaan meten wat er nu werkelijk gebeurt. De vraag die je jezelf stelt is: 'Ik investeer in hierin, maar wat levert het me op.' Want wat voor de een werkt, kan voor de ander juist geen succes hebben. Ik zal dus nooit zeggen dat je als autobedrijf Facebook moet inzetten. Het kan, maar in een andere regio werkt adverteren in de plaatselijke krant misschien nog altijd beter. Dat geldt ook voor een eigen website. Om dat goed te doen moet je veel investeren, zowel qua geld als tijd. Voor dealerholdings meestal niet zo'n probleem, maar een kleiner autobedrijf moet zich afvragen of dat het waard is.

En om dan toch weer even op Marktplaats terug te komen, we zien dat met de mogelijkheden die er zijn bedrijven ervoor kiezen om hun voorraad op Marktplaats te zetten en hun bedrijfspagina mooi en goed in te richten. Dat fungeert dan als hun eigen website. Tast dus als dealer of autobedrijf je mogelijkheden af en maak voor jezelf inzichtelijk wat het oplevert, dat is eigenlijk mijn beste advies wat ik de branche mee kan geven."
Jeroen, heel erg bedankt dat je bij me aan wilde schuiven en de luisteraars hebt bijgepraat over de mogelijkheden van Marktplaats, maar ook de vergelijking hebt gemaakt tussen onze branche en de wereld van de consumentenelektronica. Het was erg interessant en leerzaam.

Deze Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nieuweautokopen.nl, Marktplaats, Autodata Nederland,  UnameIT en Bovemij.

Nieuweautokopen.nl is het grootste en meest professionele online platform voor nieuwe auto’s van Nederland. Zowel de particuliere als de zakelijke autokoper kan er terecht voor een nieuwe auto van elk merk. Koop, lease of Private Lease, Nieuweautokopen.nl biedt het aan, inclusief aankoopondersteuning en merkgarantie.

Autodata Nederland levert online oplossingen voor inkopers, occasion managers, handelaren, marketeers en directies in de autobranche. We laten alle stappen op elkaar aansluiten. Van soepel taxeren en inkopen tot modern voorraad beheer. En van adverteren op portals en websites tot management informatie. Kortom alles waarmee uw moderne autobedrijf winstgevend kan groeien.

Marktplaats is met ruim 7.3 miljoen unieke bezoekers per maand al jaren een van de populairste sites van Nederland. Per dag worden rond 350.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod. Marktplaats is de plaats met de hoogste kans om een betrouwbare tweedehandse auto succesvol te (ver)kopen tegen een goede prijs.

UnameIT is de bedenker, bouwer en leverancier van het leadmanagementsysteem LEF, het CRM-systeem SAM en het offertesysteem GSF! Onze medewerkers werken met veel passie aan onze producten en kennen de branche. Het zijn stuk voor stuk echte specialisten. We willen de allerbeste tools maken waar onze klanten écht mee geholpen zijn. Door deze gedrevenheid zijn onze producten mooier, branchespecifieker, functioneler en toegankelijker dan u verwacht. Meer info op UnameIT

Wij zijn Bovemij. Wij helpen bedrijven in de mobiliteitsbranche bij al hun verzekeringen, financieringen en rechtshulp. Onze missie: onze klanten nóg succesvoller laten ondernemen.
Als onderdeel van BOVAG bestaan wij vóór en dóór de mobiliteitsbranche. Anders dan andere partijen vinden wij het dan ook belangrijk om de branche sterk te houden. Bovemij. Samen vooruit!

Marble Digital Marketing Solutions is hét online marketing bureau voor de autobranche. Wij bouwen data driven websites op een platform dat volledig is geoptimaliseerd voor gebruik binnen de autobranche. Door de verschillende koppelingen binnen het platform zijn wij in staat om een naadloze integratie van online naar offline te realiseren voor u en uw klanten. Een hogere conversie via uw eigen website? Voorzien van geavanceerde techniek en functionaliteiten? Altijd inzicht in uw online performance? Tegen een vaste fee per maand zonder hoge éénmalige investeringen? Dan bent u bij Marble Digital Marketing Solutions aan het juiste adres

Het toepassen van een call-trackingsysteem wordt steeds belangrijker. Mis je je telefonische leads, dan mis je gewoon twintig procent van je conversie, als het niet meer is.  
Het toepassen van een call-trackingsysteem wordt steeds belangrijker. Mis je je telefonische leads, dan mis je gewoon twintig procent van je conversie, als het niet meer is.

Welkom bij de #DCDW Podcast van deze week. Dit keer een primeur, want het is voor het eerst dat ik een gast aan tafel heb die al eens eerder in de podcast was te beluisteren: Frank Ruygrok, manager van Marble Digital Marketing Solutions, zusterbedrijf van UnameIT. Frank doet dermate interessante dingen dat ik genoeg reden had hem nog eens uit te nodigen en ook dit keer raken we amper uitgepraat ben ik bang... Frank, van harte welkom, waar wil je het vandaag met ons over hebben?

Snelweg

"Dankjewel Paul, en ik voel me vereerd hier weer te mogen zijn. De vorige keer nog met een Carsom-pet op, maar uiteraard wil ik nu wat meer vertellen over Marble. Dat is een digital marketingbedrijf voor automotive, dat zal uitgroeien tot een fullservicebureau met een breed pakket aan diensten op dat gebied. We zijn onlangs begonnen met een nieuw platform voor websites. Dat platform moet je zien als het frame waarop de websites draaien, en is afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk. Daar is het bewezen succesvol: want door websites te ontwikkelen op één basis, kun je veel meer ontwikkelen en bijvoorbeeld veel meer interessante data uit de site genereren. Waarom zou je het wiel een tweede keer uitvinden, dat is bovendien veel duurder. Overigens zijn de sites wel allemaal uniek, dus geen eenheidsworst. Je kunt als bedrijf geheel zelf bepalen hoe je site eruit ziet, welke functionaliteiten er zijn en waar je de nadruk op wilt leggen. Zie het platform als een mooie, hele goede snelweg waarop allemaal verschillende auto's rijden. Waar je als dealer van profiteert, is dat je je bezig kunt houden met acties, conversie en leads, omdat zaken als updates, SEO en andere technische zaken rondom je website op de achtergrond voor je geregeld worden."

Voorkant

"Ik kom nog te vaak bij dealers die vooral op het resultaat gericht zijn. Als ze aan het eind van de maand hun doelstelling qua verkoop gehaald hebben, zijn ze tevreden. Terwijl ze zich niet realiseren dat ze, wanneer ze serieus met de data aan de slag gaan die er vanuit hun website en misschien wel call-tracking beschikbaar is, gewoon nog meer omzet kunnen halen. Maar het vraagt om omdenken. In plaats van werken naar een resultaat, moet je beginnen aan de voorkant en de data die uit je processen beschikbaar komt analyseren.
Tot slot vind ik het leuk om wat ontwikkelingen te noemen die in andere landen gaande zijn op het gebied van online automotive. Bijvoorbeeld gepersonaliseerde webpagina's, die zich volledig aanpassen aan de zoekopdracht waarmee de bezoeker via Google op de pagina terecht is gekomen. In de basis bestaat dat al, maar je kunt op basis van data nog een stap verder gaan, waarbij er bijvoorbeeld rekening wordt gehouden met het feit dat de bezoeker je website voor een tweede keer bezoekt. Ook leuk, en een functionaliteit die we nu al aanbieden, zijn 360-graden foto's. Met een app loop je als verkoper om de auto heen, er worden vanzelf foto's gemaakt en je hebt ook nog de mogelijkheid bepaalde opvallende punten, zoals bijzondere opties maar ook een krasje of deukje, er door middel van een detailfoto uit te lichten."

Frank, heel hartelijk bedankt dat je opnieuw bij mij wilde aanschuiven en de luisteraars hebt meegenomen in de wereld van online automotive. Er zitten weer goede tips tussen heb ik het idee. En er komt nog iets aan waar we elkaar binnenkort over zullen spreken, maar daarover later meer...

Deze Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nieuweautokopen.nl, Marktplaats, Autodata Nederland,  UnameIT en Bovemij.

Nieuweautokopen.nl is het grootste en meest professionele online platform voor nieuwe auto’s van Nederland. Zowel de particuliere als de zakelijke autokoper kan er terecht voor een nieuwe auto van elk merk. Koop, lease of Private Lease, Nieuweautokopen.nl biedt het aan, inclusief aankoopondersteuning en merkgarantie.

Autodata Nederland levert online oplossingen voor inkopers, occasion managers, handelaren, marketeers en directies in de autobranche. We laten alle stappen op elkaar aansluiten. Van soepel taxeren en inkopen tot modern voorraad beheer. En van adverteren op portals en websites tot management informatie. Kortom alles waarmee uw moderne autobedrijf winstgevend kan groeien.

Marktplaats is met ruim 7.3 miljoen unieke bezoekers per maand al jaren een van de populairste sites van Nederland. Per dag worden rond 350.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod. Marktplaats is de plaats met de hoogste kans om een betrouwbare tweedehandse auto succesvol te (ver)kopen tegen een goede prijs.

UnameIT is de bedenker, bouwer en leverancier van het leadmanagementsysteem LEF, het CRM-systeem SAM en het offertesysteem GSF! Onze medewerkers werken met veel passie aan onze producten en kennen de branche. Het zijn stuk voor stuk echte specialisten. We willen de allerbeste tools maken waar onze klanten écht mee geholpen zijn. Door deze gedrevenheid zijn onze producten mooier, branchespecifieker, functioneler en toegankelijker dan u verwacht. Meer info op UnameIT

Wij zijn Bovemij. Wij helpen bedrijven in de mobiliteitsbranche bij al hun verzekeringen, financieringen en rechtshulp. Onze missie: onze klanten nóg succesvoller laten ondernemen.
Als onderdeel van BOVAG bestaan wij vóór en dóór de mobiliteitsbranche. Anders dan andere partijen vinden wij het dan ook belangrijk om de branche sterk te houden. Bovemij. Samen vooruit!

Marble Digital Marketing Solutions is hét online marketing bureau voor de autobranche. Wij bouwen data driven websites op een platform dat volledig is geoptimaliseerd voor gebruik binnen de autobranche. Door de verschillende koppelingen binnen het platform zijn wij in staat om een naadloze integratie van online naar offline te realiseren voor u en uw klanten. Een hogere conversie via uw eigen website? Voorzien van geavanceerde techniek en functionaliteiten? Altijd inzicht in uw online performance? Tegen een vaste fee per maand zonder hoge éénmalige investeringen? Dan bent u bij Marble Digital Marketing Solutions aan het juiste adres.

Forest Ward - Executive Vice President of Sales at Calldrip  

Deze week hebben wij geen normale #DCDW Podcast, maar een presentatie van Forest Ward van Calldrip! Deze gaf onlangs in Nederland een presentatie bij de Digital Car Dealer Workshop over de urgentie om een lead snel op te volgen middels de telefoon. 

 

Deze Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nieuweautokopen.nl, Marktplaats, Autodata Nederland,  UnameIT en Bovemij.

Nieuweautokopen.nl is het grootste en meest professionele online platform voor nieuwe auto’s van Nederland. Zowel de particuliere als de zakelijke autokoper kan er terecht voor een nieuwe auto van elk merk. Koop, lease of Private Lease, Nieuweautokopen.nl biedt het aan, inclusief aankoopondersteuning en merkgarantie.

Autodata Nederland levert online oplossingen voor inkopers, occasion managers, handelaren, marketeers en directies in de autobranche. We laten alle stappen op elkaar aansluiten. Van soepel taxeren en inkopen tot modern voorraad beheer. En van adverteren op portals en websites tot management informatie. Kortom alles waarmee uw moderne autobedrijf winstgevend kan groeien.

Marktplaats is met ruim 7.3 miljoen unieke bezoekers per maand al jaren een van de populairste sites van Nederland. Per dag worden rond 350.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod. Marktplaats is de plaats met de hoogste kans om een betrouwbare tweedehandse auto succesvol te (ver)kopen tegen een goede prijs.

UnameIT is de bedenker, bouwer en leverancier van het leadmanagementsysteem LEF, het CRM-systeem SAM en het offertesysteem GSF! Onze medewerkers werken met veel passie aan onze producten en kennen de branche. Het zijn stuk voor stuk echte specialisten. We willen de allerbeste tools maken waar onze klanten écht mee geholpen zijn. Door deze gedrevenheid zijn onze producten mooier, branchespecifieker, functioneler en toegankelijker dan u verwacht. Meer info op UnameIT

Wij zijn Bovemij. Wij helpen bedrijven in de mobiliteitsbranche bij al hun verzekeringen, financieringen en rechtshulp. Onze missie: onze klanten nóg succesvoller laten ondernemen.
Als onderdeel van BOVAG bestaan wij vóór en dóór de mobiliteitsbranche. Anders dan andere partijen vinden wij het dan ook belangrijk om de branche sterk te houden. Bovemij. Samen vooruit!

Hou jezelf constant de vraag voor waar je mee bezig bent. Kijk terug, leer van wat je gedaan hebt en bepaal wat je anders wilt doen. En dat anders doen hoeft echt niet in één klap, maar kan ook gefaseerd.  

Hou jezelf constant de vraag voor waar je mee bezig bent. Kijk terug, leer van wat je gedaan hebt en bepaal wat je anders wilt doen. En dat anders doen hoeft echt niet in één klap, maar kan ook gefaseerd.

Deze week in de #DCDW Podcast praat ik met Teun Lammers, medeoprichter van GoCredible. Dat is een veilige betaalservice voor de verkoop van auto’s voor particulieren onderling, via een derdenrekening. Teun was eerder werkzaam bij RDC en vindt het kijken, kiezen, kopen, financieren, kortom alles wat bij het kopen van een auto komt kijken reuze interessant. Hij is goed op de hoogte van alle trends in de mobiliteitswereld, dus ik ben benieuwd wat je ons daar vandaag over gaat vertellen, Teun.

Gemak

“Dank voor je complete introductie, Paul, weinig aan toe te voegen. We kennen elkaar natuurlijk uit mijn RDC-tijd, maar leuk dat je direct GoCredible noemt. Daar ben ik als medeoprichter natuurlijk best een beetje trots op. Om de dienst nog iets specifieker toe te lichten: het is een online betaal- en identificatieservice. Particulieren die elkaar een auto verkopen kennen elkaar natuurlijk niet, en GoCredible zorgt ervoor dat geen van beide partijen risico loopt. Het geld wordt door de koper betaald, even weggezet tot de overschrijving is gelukt, en dan aan de verkoper uitbetaald. Ondertussen verifiëren wij de identiteit van beide partijen. Veilig dus, maar vooral gemakkelijk. Want dat is iets waar ik in geloof: processen moeten gemakkelijk zijn, zonder gedoe. Daar is de moderne consument naar op zoek en dat is meteen ook de schakel naar de online innovatie, die momenteel heel snel gaat en waardoor ook de fysieke wereld verandert.”

Social growth hacking

“Wat me bezighoudt is de online customer journey. Wat houdt de klant bezig en hoe kun je daar als ondernemer in de autobranche op inspringen? Ik ben niet de enige die me die vraag stelt natuurlijk. Maar wat wel goed is om je te realiseren is dat de telefoon steeds belangrijker wordt. We hebben in Nederland overal dekking en iedereen heeft altijd z’n smartphone bij zich. Die kant moeten dealers ook op: de smartphone gaat een steeds belangrijker rol in het verkoopproces spelen. Mijn tip voor autobedrijven en dealers sluit daarop aan. De beste manier om marketing in te zetten is volgens mij social growth hacking. Dat is een mooie term om aan te duiden dat mensen aan andere mensen uit hun omgeving vertellen hoe gaaf jij als bedrijf bent. Hou dat eens in gedachten als je een klant helpt. Je moet ‘m zo enthousiast maken dat hij dat aan al z’n vrienden vertelt.”

Dankjewel voor je komst naar deze #DCDW Podcast, Teun. Leuk dat je ons over GoCredible en je ideeën rond online automotive wilde vertellen en natuurlijk heel veel succes met het concept. Dapper dat je zo iets compleet nieuws, waarvan de markt nog niet heeft aangegeven of er behoefte aan is, durft te beginnen. Ik heb er alle vertrouwen in, dus zet ‘m op.

Deze Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nieuweautokopen.nl, Marktplaats, Autodata Nederland,  UnameIT en Bovemij.

Nieuweautokopen.nl is het grootste en meest professionele online platform voor nieuwe auto’s van Nederland. Zowel de particuliere als de zakelijke autokoper kan er terecht voor een nieuwe auto van elk merk. Koop, lease of Private Lease, Nieuweautokopen.nl biedt het aan, inclusief aankoopondersteuning en merkgarantie.

Autodata Nederland levert online oplossingen voor inkopers, occasion managers, handelaren, marketeers en directies in de autobranche. We laten alle stappen op elkaar aansluiten. Van soepel taxeren en inkopen tot modern voorraad beheer. En van adverteren op portals en websites tot management informatie. Kortom alles waarmee uw moderne autobedrijf winstgevend kan groeien.

Marktplaats is met ruim 7.3 miljoen unieke bezoekers per maand al jaren een van de populairste sites van Nederland. Per dag worden rond 350.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod. Marktplaats is de plaats met de hoogste kans om een betrouwbare tweedehandse auto succesvol te (ver)kopen tegen een goede prijs.

UnameIT is de bedenker, bouwer en leverancier van het leadmanagementsysteem LEF, het CRM-systeem SAM en het offertesysteem GSF! Onze medewerkers werken met veel passie aan onze producten en kennen de branche. Het zijn stuk voor stuk echte specialisten. We willen de allerbeste tools maken waar onze klanten écht mee geholpen zijn. Door deze gedrevenheid zijn onze producten mooier, branchespecifieker, functioneler en toegankelijker dan u verwacht. Meer info op UnameIT

Wij zijn Bovemij. Wij helpen bedrijven in de mobiliteitsbranche bij al hun verzekeringen, financieringen en rechtshulp. Onze missie: onze klanten nóg succesvoller laten ondernemen.
Als onderdeel van BOVAG bestaan wij vóór en dóór de mobiliteitsbranche. Anders dan andere partijen vinden wij het dan ook belangrijk om de branche sterk te houden. Bovemij. Samen vooruit!

In Nederland zijn we al heel 'digitaal'. We nemen op basis van data bijvoorbeeld het besluit of er een expert moet worden ingeschakeld. We doen het al heel goed. Al valt er nog altijd veel te verbeteren.  
In Nederland zijn we al heel ‘digitaal’. We nemen op basis van data bijvoorbeeld het besluit of er een expert moet worden ingeschakeld. We doen het al heel goed. Al valt er nog altijd veel te verbeteren.

Welkom bij weer een nieuwe #DCDW Podcast. Mijn gast van deze week is Jasper Verweij. Na zijn studie technische bedrijfskunde werkte hij kort in een andere branche, maar als zoon van een ANWB-keurmeester kon het niet anders of hij kwam toch in de automotivewereld terecht. Hij is nu directeur van DAT Nederland, een joint venture van VWE en DAT Duitsland. Jasper is expert op het gebied van data en weet alles van kentekens en bijbehorende datastromen. Jasper, welkom, over welke onderwerpen zou je wat meer willen vertellen?

Kenteken.tv

“Dank je voor de uitnodiging, Paul, leuk om hier te zijn. Natuurlijk gaan we het over data hebben, want dat is gewoon een hot onderwerp binnen automotive momenteel. Maar ja, mijn naam en het woord kenteken kun je ook niet los van elkaar zien… Ik hou al een behoorlijke tijd, puur als hobby overigens, de website www.kenteken.tv bij, met blogs, feiten en tools die te maken hebben met Nederlandse kentekens. Bijvoorbeeld een analyse van alle kentekens die in commercials verschijnen. Begonnen als grap en niet nuttig of iets dergelijks, maar wel leuk en het wordt gewaardeerd. En dat is meteen een bruggetje naar een van de onderwerpen waar ik het over wil hebben. Ik zie het echt als een uitdaging voor autobedrijven om die ene occasion zo goed mogelijk en uniek mogelijk te beschrijven. Er is zoveel variatie, zoveel uitvoeringen… Je hebt kennis en data nodig om een auto uit te lichten ten opzichte van al die andere. Data helpt daarbij, hoewel je de data op de goede manier moet gebruiken natuurlijk.”

DAT

“Even kort over DAT, wat je in de introductie al noemde, Paul. DAT richt zich op drie productlijnen: allereerst schadecalculaties, op basis van de normen van de fabrikant. Dat is niet nieuw, maar wij zijn wel een nieuwe en nog kleine speler zijn op de markt, die vooral beheerst wordt door één grote partij. Wij proberen daarom vooral anders te zijn, met ons tweede product. Dat is een volledig digitaal platform waarop we heel makkelijk een workflow kunnen presenteren, mede door de ervaring van onze Duitse partner. Al is de Duitse schademarkt wel echt heel anders, bijvoorbeeld qua regelgeving. Ons derde product is een unieke codering om een voertuig te beschrijven. Dat sluit aan bij wat ik eerder vertelde, over de enorme variatie die er is in auto’s.

Je kunt je voorstellen dat bij schadecalculaties het ook van belang is om exact te weten hoe de auto geconfigureerd is waar je een berekening of taxatie voor maakt. SilverDAT wordt overigens voor veel meer doeleinden gebruikt, ook door grote handelaren bijvoorbeeld. Maar er kan meer mee, dus wie weet wat er in de toekomst nog gaat gebeuren. Tot slot natuurlijk ook van mij een advies voor autobedrijven, en aansluitend bij wat ik verteld heb wil ik daarvoor het Lemons Problem aanhalen, van een Amerikaanse economist. Dat principe vertelt ons dat wanneer je twee vrijwel identieke producten hebt, zeg auto’s, waarvan een exemplaar gewoon helemaal goed is en de ander in slechte staat, de lemon, je een gemiddelde, gelijke prijs kunt vragen voor beide auto’s. Leuk voor de verkoper van de rotte auto, minder gunstig voor de aanbieder van het goede exemplaar. Zorg je dus dat je jouw goede auto uniek maakt, door de beschrijving en de foto’s het verhaal van die goede kwaliteit te laten vertellen, dan kun je je hogere prijs rechtvaardigen.”

Jasper, heel hartelijk bedankt voor je aanwezigheid bij deze Podcast. Leuk dat je ons mee hebt willen nemen in de wereld van de schadecalculatie en natuurlijk de tip die je meegaf over het Lemons Problem. Verfrissend! Nogmaals dank en veel succes met DAT Nederland en kenteken.tv.

Deze Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nieuweautokopen.nl, Marktplaats, Autodata Nederland,  UnameIT en Bovemij.

Nieuweautokopen.nl is het grootste en meest professionele online platform voor nieuwe auto’s van Nederland. Zowel de particuliere als de zakelijke autokoper kan er terecht voor een nieuwe auto van elk merk. Koop, lease of Private Lease, Nieuweautokopen.nl biedt het aan, inclusief aankoopondersteuning en merkgarantie.

Autodata Nederland levert online oplossingen voor inkopers, occasion managers, handelaren, marketeers en directies in de autobranche. We laten alle stappen op elkaar aansluiten. Van soepel taxeren en inkopen tot modern voorraad beheer. En van adverteren op portals en websites tot management informatie. Kortom alles waarmee uw moderne autobedrijf winstgevend kan groeien.

Marktplaats is met ruim 7.3 miljoen unieke bezoekers per maand al jaren een van de populairste sites van Nederland. Per dag worden rond 350.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod. Marktplaats is de plaats met de hoogste kans om een betrouwbare tweedehandse auto succesvol te (ver)kopen tegen een goede prijs.

UnameIT is de bedenker, bouwer en leverancier van het leadmanagementsysteem LEF, het CRM-systeem SAM en het offertesysteem GSF! Onze medewerkers werken met veel passie aan onze producten en kennen de branche. Het zijn stuk voor stuk echte specialisten. We willen de allerbeste tools maken waar onze klanten écht mee geholpen zijn. Door deze gedrevenheid zijn onze producten mooier, branchespecifieker, functioneler en toegankelijker dan u verwacht. Meer info op UnameIT

Wij zijn Bovemij. Wij helpen bedrijven in de mobiliteitsbranche bij al hun verzekeringen, financieringen en rechtshulp. Onze missie: onze klanten nóg succesvoller laten ondernemen.
Als onderdeel van BOVAG bestaan wij vóór en dóór de mobiliteitsbranche. Anders dan andere partijen vinden wij het dan ook belangrijk om de branche sterk te houden. Bovemij. Samen vooruit!

Bouw nu al aan een goede leaddatabase, want volgend jaar mei verandert de wet op persoonsgegevens voor contactpersonen bij bedrijven.  
Bouw nu al aan een goede leaddatabase, want volgend jaar mei verandert de wet op persoonsgegevens voor contactpersonen bij bedrijven. Dat heeft gevolgen!

Welkom bij de #DCDW Podcast van deze week. Bij mij aan tafel zit Joyce Lopulalan, business development consultant bij 4 Orange. Joyce is haar carrière begonnen als marketeer bij onder andere VNU en De Telegraaf en raakte daar besmet met het datavirus. Ook werkte zij bij RDW-provider A2SP. Joyce houdt zich bezig met big dataproducten waar autobedrijven daadwerkelijk iets mee kunnen. Joyce, vertel daar eens wat meer over?

Data

“Allereerst bedankt voor de uitnodiging Paul, ik zal jou en de luisteraars zeker meenemen in de wereld van data. En wat ik ook ga doen is naar de toekomst kijken op datagebied, want daar kunnen autobedrijven ongetwijfeld iets van opsteken. Er is een hoop veranderd de afgelopen tien jaar, zoals bij de RDW waar geen voertuiggegevens gekoppeld aan persoonsgegevens meer vandaan komen voor de branche maar er wel veel andere data wordt vrijgegeven. Autobedrijven die de afgelopen tijd hun databronnen goed op orde hadden konden hier goed op inspelen, terwijl autobedrijven die daar minder tijd aan besteedden nu een behoorlijke inhaalslag te maken hebben. Een voorbeeld uit de praktijk: ik heb een leaseauto zonder winterbanden in het contract, maar krijg toch een e-mail van de dealer met de vraag of ik banden wil komen wisselen, en met de mededeling dat ze verwachten dat de banden die misschien wel onder mijn auto passen waarschijnlijk op voorraad liggen. Je snapt dat ik dan in de lach schiet: natuurlijk is vanuit de beschikbare data van mijn leasecontract en auto af te leiden of ik winterbanden heb of niet, en welke bandenmaat en -merk en onder mijn auto hoort. En dan ook nog al die onzekerheden in de tekst. Dat is gewoon niet nodig.”

Bewustwording

“Steeds meer auto’s zijn uitgerust met apparatuur waarin een ontzettend grote hoeveelheid gegevens wordt gegenereerd, over de auto, de berijder, echt alles. Dat is big data, dus real time data die ongestructureerd binnenkomt, in grote hoeveelheden. Je kan dat als autobedrijf, vanwege de hoeveelheid, niet zomaar opslaan en gebruiken, het zal echt gefilterd en bewerkt moeten worden. De mogelijkheden met die data zijn onbeperkt, je kunt bijvoorbeeld als dealer al heel vroeg reparaties en onderhoud zien aankomen. Zelfs op basis van het rijgedrag van de eigenaar van de auto. Maar ook in marketingopzicht kan er veel. Neem je verzorgingsgebied bijvoorbeeld eens onder de loep en analyseer waar de mensen wonen die rijden in jouw merk, maar nog niet bij jou bekend zijn. Dan kun je je marketingbudget heel gericht inzetten. Ik denk dat het vooral een kwestie van bewustwording is voor veel autobedrijven. Als je ‘data-driven’ wilt gaan werken, realiseer je dat niet in een middag maar zul je echt je processen moeten gaan aanpakken. Kijk goed naar wat je nodig hebt en hang daar een innovatiebudget aan. Dat geld gebruik je om nieuwe media en nieuwe plannen te financieren. En beperkt het niet tot één actie, maar bouw een campagne. En dan nog een tip: vergeet als autobedrijf ook je huidige klanten niet. Het is erg aantrekkelijk om nieuwe klanten te werven, maar ook de bestaande klant wil aandacht. Maak van je loyale klanten ambassadeurs, dat is naar mijn idee de meest effectieve manier om nieuwe klanten naar je bedrijf te halen.”

Joyce, heel hartelijk dank voor je aanwezigheid bij de #DCDW Podcast. Dank ook voor het delen van alle informatie en de tips die je de luisteraars hebt gegeven over het toepassen en profiteren van alle data die er voorhanden is. Ik vond het erg interessant.

Deze Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nieuweautokopen.nl, Marktplaats, Autodata Nederland, Tevreden.nl,  UnameIT en Bovemij.

Nieuweautokopen.nl is het grootste en meest professionele online platform voor nieuwe auto’s van Nederland. Zowel de particuliere als de zakelijke autokoper kan er terecht voor een nieuwe auto van elk merk. Koop, lease of Private Lease, Nieuweautokopen.nl biedt het aan, inclusief aankoopondersteuning en merkgarantie.

Autodata Nederland levert online oplossingen voor inkopers, occasion managers, handelaren, marketeers en directies in de autobranche. We laten alle stappen op elkaar aansluiten. Van soepel taxeren en inkopen tot modern voorraad beheer. En van adverteren op portals en websites tot management informatie. Kortom alles waarmee uw moderne autobedrijf winstgevend kan groeien.

Marktplaats is met ruim 7.3 miljoen unieke bezoekers per maand al jaren een van de populairste sites van Nederland. Per dag worden rond 350.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod. Marktplaats is de plaats met de hoogste kans om een betrouwbare tweedehandse auto succesvol te (ver)kopen tegen een goede prijs.

Tevreden.nl: Als uw klanten meer zijn dan alleen een rapportcijfer
De doorlopende klanttevredenheidsonderzoeken van autobedrijf.tevreden.nl helpen u exact te bepalen waar eventuele verbeterpunten liggen voor uw dienstverlening. U krijgt real-time inzicht in klantervaringen en weet precies wat klanten van u vinden. Deze reviews kunt u delen op uw eigen website, autobedrijf.tevreden.nl, Opiness.nl en de grotere occasions portals als Marktplaats en Autotrack. Heel belangrijk voor de online vindbaarheid en promotie van uw bedrijf! Enthousiaste klanten zijn dé weg naar het succes! Meer info via autobedrijf.tevreden.nl.

UnameIT is de bedenker, bouwer en leverancier van het leadmanagementsysteem LEF, het CRM-systeem SAM en het offertesysteem GSF! Onze medewerkers werken met veel passie aan onze producten en kennen de branche. Het zijn stuk voor stuk echte specialisten. We willen de allerbeste tools maken waar onze klanten écht mee geholpen zijn. Door deze gedrevenheid zijn onze producten mooier, branchespecifieker, functioneler en toegankelijker dan u verwacht. Meer info op UnameIT

Wij zijn Bovemij. Wij helpen bedrijven in de mobiliteitsbranche bij al hun verzekeringen, financieringen en rechtshulp. Onze missie: onze klanten nóg succesvoller laten ondernemen.
Als onderdeel van BOVAG bestaan wij vóór en dóór de mobiliteitsbranche. Anders dan andere partijen vinden wij het dan ook belangrijk om de branche sterk te houden. Bovemij. Samen vooruit!

Veel geld investeren in de auto’s die je hebt staan heeft weinig zin. De dienstverlening die je creëert rondom het product is veel belangrijker.  

Welkom bij de #DCDW Podcast van deze week. Ik praat dit keer met Wouter van Kesteren, adjunct-directeur commercie bij Bovemij. Wouter is te vinden op allerlei social mediakanalen en vindt ook Snapchat relevant voor autobedrijven, naast natuurlijk Facebook. De uitdaging zit volgens Wouter in de kracht van fabrikanten om directe communicatie te faciliteren tussen het merk en de eindgebruiker. Over die stelling wil ik natuurlijk meer weten, dus brand los, Wouter.

Helder

“Paul, een fantastische introductie, leuk om bij je aan te mogen schuiven. Op dat laatste kom ik zeker nog even terug. Waar ik mee wil beginnen is, zonder teveel een pitch over Bovemij te geven, wat vertellen over Helder. Dat is een vrij nieuw concept waarmee we gebruikte auto’s die bij autobedrijven te koop staan in een private leaseconstructie aanbieden aan de particulier. Het is een product waarmee we het geld binnen de branche houden, want dat is waar Bovemij voor staat en waarvan wij zien dat er nog een slag te maken is. Het autobedrijf heeft met Helder de hele keten in eigen hand, en verdient er daardoor zelf ook aan. Het is bovendien een mooi voorbeeld van hoe we de veranderingen in de mobiliteitswensen van de klant vertalen naar bruikbare producten voor het autobedrijf in plaats van dat we die klant uit onze handen laten glippen. Bovendien is het een vraaggestuurd concept: wij zoeken concreet naar de juiste auto voor de klant en die kan gevonden worden bij een willekeurig autobedrijf. Dat in tegenstelling tot de grote leasemaatschappijen, die auto’s met ladingen tegelijk de markt in drukken. Helder is niet de goedkoopste, wel de beste: dat zien we aan de klanten van Helder die heel tevreden en loyaal blijken te zijn, terwijl het concept zich nog in de pioniersfase bevindt.”

Regie

“Die uitdaging waar je het in de introductie van dit gesprek al even over had, Paul, is ook een interessante. Laat ik het voorzichtig zeggen: zowel voor ons als verzekeraar als voor autobedrijven zijn er twee partijen om ernstig rekening mee te houden, omdat ze veel macht hebben. Dat zijn de portals en de fabrikanten. Op zich is het niet erg dat die beide partijen veel macht hebben, maar je moet het wel regisseren omdat je anders het gevaar loopt dat zo’n partij heel ver af komt te staan van de ondernemers in onze branche. Daarom zoeken wij, en ik ben van mening dat veel meer bedrijven in de automobielbranche dat kunnen doen, de samenwerking met fabrikanten, importeurs en portals. Uiteindelijk blijkt dan dat we elkaar nodig hebben. Toegegeven, af en toe is het best taai om tot zo’n samenwerking te komen, maar uiteindelijk loont het wel. Ondertussen houden we zelf de regie, in elk geval voor een groot deel. En daar gaat het uiteindelijk om.

Tot slot vind ik dat autobedrijven zich moeten realiseren dat het verkopen van een auto alleen niet meer zorgt voor de winst waar je naar op zoek bent. Je verdient een paar honderd euro als je geluk hebt, maar uit de aanvullende diensten zoals het onderhoud in de komende jaren, een goede verzekering, mobiliteitsservice en nog veel meer kun je als autobedrijf veel meer verdienen. Je moet dus echt je bedrijf en een pakket diensten verkopen aan de klant die zijn handtekening zet voor een nieuwe auto. Daar is nog heel veel te halen.”
Wouter, heel hartelijk dank voor je komst naar deze #DCDW Podcast. Leuk dat je namens Bovemij onze luisteraars een inkijkje hebt gegeven in de wereld van de verzekeraar en je inzichten op het gebied van marketing en commercie met ons wilde delen. Wij spreken elkaar ongetwijfeld nog vaker, nogmaals dank en heel veel succes gewenst!

Deze Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nieuweautokopen.nl, Marktplaats, Autodata Nederland, Tevreden.nl,  UnameIT en Bovemij.

Nieuweautokopen.nl is het grootste en meest professionele online platform voor nieuwe auto’s van Nederland. Zowel de particuliere als de zakelijke autokoper kan er terecht voor een nieuwe auto van elk merk. Koop, lease of Private Lease, Nieuweautokopen.nl biedt het aan, inclusief aankoopondersteuning en merkgarantie.

Autodata Nederland levert online oplossingen voor inkopers, occasion managers, handelaren, marketeers en directies in de autobranche. We laten alle stappen op elkaar aansluiten. Van soepel taxeren en inkopen tot modern voorraad beheer. En van adverteren op portals en websites tot management informatie. Kortom alles waarmee uw moderne autobedrijf winstgevend kan groeien.

Marktplaats is met ruim 7.3 miljoen unieke bezoekers per maand al jaren een van de populairste sites van Nederland. Per dag worden rond 350.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod. Marktplaats is de plaats met de hoogste kans om een betrouwbare tweedehandse auto succesvol te (ver)kopen tegen een goede prijs.

Tevreden.nl: Als uw klanten meer zijn dan alleen een rapportcijfer
De doorlopende klanttevredenheidsonderzoeken van autobedrijf.tevreden.nl helpen u exact te bepalen waar eventuele verbeterpunten liggen voor uw dienstverlening. U krijgt real-time inzicht in klantervaringen en weet precies wat klanten van u vinden. Deze reviews kunt u delen op uw eigen website, autobedrijf.tevreden.nl, Opiness.nl en de grotere occasions portals als Marktplaats en Autotrack. Heel belangrijk voor de online vindbaarheid en promotie van uw bedrijf! Enthousiaste klanten zijn dé weg naar het succes! Meer info via autobedrijf.tevreden.nl.

UnameIT is de bedenker, bouwer en leverancier van het leadmanagementsysteem LEF, het CRM-systeem SAM en het offertesysteem GSF! Onze medewerkers werken met veel passie aan onze producten en kennen de branche. Het zijn stuk voor stuk echte specialisten. We willen de allerbeste tools maken waar onze klanten écht mee geholpen zijn. Door deze gedrevenheid zijn onze producten mooier, branchespecifieker, functioneler en toegankelijker dan u verwacht. Meer info op UnameIT

Wij zijn Bovemij. Wij helpen bedrijven in de mobiliteitsbranche bij al hun verzekeringen, financieringen en rechtshulp. Onze missie: onze klanten nóg succesvoller laten ondernemen.
Als onderdeel van BOVAG bestaan wij vóór en dóór de mobiliteitsbranche. Anders dan andere partijen vinden wij het dan ook belangrijk om de branche sterk te houden. Bovemij. Samen vooruit!

Welke herinnering laat jij achter zodat je volgende week niet vergeten bent?  
Welke herinnering laat jij achter zodat je volgende week niet vergeten bent? Met andere woorden: hoe blijf je op het netvlies bij die klant en hoe steek je je kop boven het maaiveld uit?

Welkom bij de #DCDW Podcast van deze week. Bij mij aan tafel Johan Lammers, en die naam staat synoniem voor gastheerschap binnen de autobranche. Eigenlijk ben ik zelf dus een keer de gast in deze podcast. Met zijn bedrijf Lammers Support Group verzorgt Johan evenementen, trainingen en nog veel meer met als kern dienen, bedienen en verdienen. Johan, welkom, wat kun je hier nog aan toevoegen?

Gastblijheid

“Paul, dank je. Om nog even kort toe te lichten wat ik doe met mijn bedrijf: eigenlijk alles om ondernemers te helpen van goed naar geweldig. En niet alleen in automotive, inmiddels komt zo’n dertig procent van onze klanten buiten de branche. Dat laatste is alleen maar goed, je leert er een hoop van om eens buiten je eigen belevingswereld te kijken. Bijvoorbeeld als het gaat om gastheerschap, wat je in de introductie al noemde. Op dat gebied kunnen we in de autobranche echt nog een grote stap maken. Ik neem als voorbeeld vaan Cool Blue: dat bedrijf heeft het gastheerschap goed voor elkaar en wat je dat ziet is dat ze dat automatisch ook online uitstralen. Denk aan het e-mailtje dat je enkele dagen na je aankoop krijgt met de vraag of het product goed bevalt, en of er misschien nog vragen zijn. Een voorbeeld van extreem klantgericht ondernemen, de enige juiste aanpak in het ‘human driven’ tijdperk naar mijn mening. Daarbij hoort ook de kreet dienen, bedienen, verdienen. Zet als ondernemer je eigen trots overboord en laat zien dat je alles doet voor de klant. Gastvrijheid wordt dan gastblijheid, en dat zijn de begrippen waar je je als ondernemer mee moet onderscheiden.”

Wow-effect

“Klantbeleving is de kern van wat er in het autobedrijf moet gebeuren. Je kunt doen wat je wilt, maar als de basis niet voor elkaar is – dus je komt afspraken niet na, belt niet terug- dan heeft goed gastheerschap eigenlijk al geen zin meer. Het fundament moet staan, dat is één. Daarnaast moet je klachten goed oplossen. Het is cliché, maar maak van de klacht een kans. Ten derde moet je klanten heel persoonlijk benaderen. Tenslotte is er nog het echte ‘wow-effect’, dus de klantverwachting overtreffen. Daarmee ga je van een acht naar een negen, of zelfs een tien. Ik denk dat de basis hiervoor ligt in een echte dialoog met de klant. Dus heel snel na de lead de klant bellen, en vooral vragen stellen om erachter te komen wat zijn behoefte is.

Alleen dan kun je gericht adviseren en de klant uitnodigen voor een proefrit in de juiste auto. Het leuke is: dan is de prijs ook voor een groot deel buiten beeld en kun je de prijsdiscussie op een andere manier in. Vergeet niet dat uit onderzoek blijkt dat maar negen procent van de klanten die niet koopt dat doet vanwege de prijs, en maar liefst 68 procent vanwege onverschilligheid van de verkoper. Kortom, de kwaliteit van de medewerker is eigenlijk het grootste goed binnen het dealerbedrijf. Besteed daarom aandacht aan training. Van externe experts, maar ook gewoon intern. Iedere verkoper heeft zijn eigen specialiteit, dus laat hem zijn collega’s profiteren van de trucs die hij toepast. Het is daarom een belangrijke taak van de salesmanager om de kwaliteiten van zijn mensen te kennen. En hen te trainen op zwakke punten en te laten excelleren op de sterke.”

Johan, dank je wel voor dit interessante gesprek in de #DCDW Podcast. Het kan niet anders of de luisteraars steken er wat van op, want jouw toelichting van goed gastheerschap is volgens mij heel goed bruikbaar in de dagelijkse praktijk. Dank nogmaals.

Deze Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nieuweautokopen.nl, Marktplaats, Autodata Nederland, Tevreden.nl,  UnameIT en Bovemij.

Nieuweautokopen.nl is het grootste en meest professionele online platform voor nieuwe auto’s van Nederland. Zowel de particuliere als de zakelijke autokoper kan er terecht voor een nieuwe auto van elk merk. Koop, lease of Private Lease, Nieuweautokopen.nl biedt het aan, inclusief aankoopondersteuning en merkgarantie.

Autodata Nederland levert online oplossingen voor inkopers, occasion managers, handelaren, marketeers en directies in de autobranche. We laten alle stappen op elkaar aansluiten. Van soepel taxeren en inkopen tot modern voorraad beheer. En van adverteren op portals en websites tot management informatie. Kortom alles waarmee uw moderne autobedrijf winstgevend kan groeien.

Marktplaats is met ruim 7.3 miljoen unieke bezoekers per maand al jaren een van de populairste sites van Nederland. Per dag worden rond 350.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod. Marktplaats is de plaats met de hoogste kans om een betrouwbare tweedehandse auto succesvol te (ver)kopen tegen een goede prijs.

Tevreden.nl: Als uw klanten meer zijn dan alleen een rapportcijfer
De doorlopende klanttevredenheidsonderzoeken van autobedrijf.tevreden.nl helpen u exact te bepalen waar eventuele verbeterpunten liggen voor uw dienstverlening. U krijgt real-time inzicht in klantervaringen en weet precies wat klanten van u vinden. Deze reviews kunt u delen op uw eigen website, autobedrijf.tevreden.nl, Opiness.nl en de grotere occasions portals als Marktplaats en Autotrack. Heel belangrijk voor de online vindbaarheid en promotie van uw bedrijf! Enthousiaste klanten zijn dé weg naar het succes! Meer info via autobedrijf.tevreden.nl.

UnameIT is de bedenker, bouwer en leverancier van het leadmanagementsysteem LEF, het CRM-systeem SAM en het offertesysteem GSF! Onze medewerkers werken met veel passie aan onze producten en kennen de branche. Het zijn stuk voor stuk echte specialisten. We willen de allerbeste tools maken waar onze klanten écht mee geholpen zijn. Door deze gedrevenheid zijn onze producten mooier, branchespecifieker, functioneler en toegankelijker dan u verwacht. Meer info op UnameIT

Wij zijn Bovemij. Wij helpen bedrijven in de mobiliteitsbranche bij al hun verzekeringen, financieringen en rechtshulp. Onze missie: onze klanten nóg succesvoller laten ondernemen.
Als onderdeel van BOVAG bestaan wij vóór en dóór de mobiliteitsbranche. Anders dan andere partijen vinden wij het dan ook belangrijk om de branche sterk te houden. Bovemij. Samen vooruit!

Renate Weggemans van Bovag: Je ontkomt als autobedrijf niet aan een goede website!  
Dat je als autobedrijf niet ontkomt aan een goede eigen website, is inmiddels wel duidelijk. Maar je moet je ook onderscheiden: bepaal je kernwaarde, vertel de klant waarom hij bij jou moet kopen!

Welkom bij de #DCDW Podcast van deze week met bij mij aan tafel Renate Weggemans, manager leden en beleid van BOVAG Autodealers. Renate is al meer dan achttien jaar actief in de automotivewereld en kent vrijwel alle facetten van retail, want ze werkte bij zowel kleine als grote autodealers. De verandering van bezit naar gebruik, connected cars en digitalisering zijn onderwerpen die Renate dagelijks bezighouden. Renate, welke van deze onderwerpen wil je nader toelichten tijdens deze podcast?

Denk vooruit

“Dank allereerst voor je uitnodiging, Paul, leuk dat ik hier mag zijn. Welk onderwerp ik zou willen uitlichten? Laat ik maar beginnen met te zeggen dat ik ontzettend blij ben dat ik in de autobranche mag werken, want er gebeurt momenteel zo veel… We staan aan de vooravond van grote veranderingen, denk naast de zaken die je net noemde ook aan autonoom rijden bijvoorbeeld, en je snapt dat ik daar bij BOVAG met heel veel belangstelling aan werk.
Om een van de onderwerpen er maar meteen uit te pakken: we zijn recent gestart met het programma ‘Denk vooruit, denk digitaal.’ Op een congres gaven onze leden aan dat digitale marketing op dit moment een van de belangrijkste zaken is waar ze mee bezig zijn, maar tegelijkertijd ook een van de moeilijkste is. Doel van het programma is alle leden iets te bieden op het gebied van digitale marketing.

Op alle niveau’s, dus van autobedrijven die nog erg vasthouden aan de website van de importeur tot leden die een volgende stap willen maken in de aansluiting tussen online en offline, zoals Robert Adelerhof in de vorige podcast zo duidelijk toelichtte. Maar ook optimaliseren van leadopvolging door middel van processen staat in het programma centraal. Wat ik erg opmerkelijk vind: we hebben in het platform een zelfscan voor bedrijven opgenomen, zodat ze kunnen zien hoe ver ze zijn in het digitaliseren. Veel grotere bedrijven lieten echter diverse medewerkers de scan uitvoeren, als een soort benchmark om te zien hoe de medewerkers zelf tegen hun processen aankijken. Dat geeft wel aan dat er echt behoefte bestaat aan deze ondersteuning, zowel bij grote als kleine dealers.”

Creativiteit

“Onder andere in leadopvolging, maar ook bij digitale marketing wordt de laatste tijd erg ingezet op strakke processen. Dat is nodig, maar naar mijn idee schuilt daarin ook een gevaar: te strakke processen. Er is wel eens gezegd binnen automotive dat je een hacker op je processen moet zetten om de waterdichtheid te testen, want verkopers zouden altijd wel een weg vinden om een proces te omzeilen. Dat gaat me te ver, want ik vind dat je je medewerkers niet te ver moet inpakken met een proces. Je beperkt je medewerkers dan in hun creativiteit, dus dit is echt een tip die ik autobedrijven wil meegeven. Draai ook als manager van een dealerbedrijf de spiegel eens om. We zijn erg gewend dat de opleiding van verkopers grotendeels door de importeurs wordt gestuurd, en dat werkte twintig jaar gelden prima. Maar tegenwoordig komt er veel meer bij het vak kijken dan alleen verkooptechnieken en productkennis. Ik geloof veel meer in training op de vloer, net zoals in veel andere branches al gedaan wordt. Daarin kunnen we ons echt nog verbeteren.”

Heel hartelijk bedankt, Renate, voor je interessante bijdrage aan deze podcast. Leuk om ook eens vanuit een BOVAG-medewerker te horen hoe er tegen onze branche en de veranderende wereld wordt aangekeken. Heel veel succes met al je mooie initiatieven.

Deze Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nieuweautokopen.nl, Marktplaats, Autodata Nederland, Tevreden.nl,  UnameIT en Bovemij.

Nieuweautokopen.nl is het grootste en meest professionele online platform voor nieuwe auto’s van Nederland. Zowel de particuliere als de zakelijke autokoper kan er terecht voor een nieuwe auto van elk merk. Koop, lease of Private Lease, Nieuweautokopen.nl biedt het aan, inclusief aankoopondersteuning en merkgarantie.

Autodata Nederland levert online oplossingen voor inkopers, occasion managers, handelaren, marketeers en directies in de autobranche. We laten alle stappen op elkaar aansluiten. Van soepel taxeren en inkopen tot modern voorraad beheer. En van adverteren op portals en websites tot management informatie. Kortom alles waarmee uw moderne autobedrijf winstgevend kan groeien.

Marktplaats is met ruim 7.3 miljoen unieke bezoekers per maand al jaren een van de populairste sites van Nederland. Per dag worden rond 350.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod. Marktplaats is de plaats met de hoogste kans om een betrouwbare tweedehandse auto succesvol te (ver)kopen tegen een goede prijs.

Tevreden.nl: Als uw klanten meer zijn dan alleen een rapportcijfer
De doorlopende klanttevredenheidsonderzoeken van autobedrijf.tevreden.nl helpen u exact te bepalen waar eventuele verbeterpunten liggen voor uw dienstverlening. U krijgt real-time inzicht in klantervaringen en weet precies wat klanten van u vinden. Deze reviews kunt u delen op uw eigen website, autobedrijf.tevreden.nl, Opiness.nl en de grotere occasions portals als Marktplaats en Autotrack. Heel belangrijk voor de online vindbaarheid en promotie van uw bedrijf! Enthousiaste klanten zijn dé weg naar het succes! Meer info via autobedrijf.tevreden.nl.

UnameIT is de bedenker, bouwer en leverancier van het leadmanagementsysteem LEF, het CRM-systeem SAM en het offertesysteem GSF! Onze medewerkers werken met veel passie aan onze producten en kennen de branche. Het zijn stuk voor stuk echte specialisten. We willen de allerbeste tools maken waar onze klanten écht mee geholpen zijn. Door deze gedrevenheid zijn onze producten mooier, branchespecifieker, functioneler en toegankelijker dan u verwacht. Meer info op UnameIT

Wij zijn Bovemij. Wij helpen bedrijven in de mobiliteitsbranche bij al hun verzekeringen, financieringen en rechtshulp. Onze missie: onze klanten nóg succesvoller laten ondernemen.
Als onderdeel van BOVAG bestaan wij vóór en dóór de mobiliteitsbranche. Anders dan andere partijen vinden wij het dan ook belangrijk om de branche sterk te houden. Bovemij. Samen vooruit!

Het LEF verhaal van Robert: "Design is niet alles bepalend, de integratie met de offline-omgeving is vele malen belangrijker"  
Design is niet alles bepalend, de integratie met de offline omgeving is vele malen belangrijker! Je moet een totale online showroom neer kunnen zetten!

Welkom bij de #DCDW Podcast van deze week met in de hoofdrol Robert Adelerhof van UnameIT en ook het onlangs geïntroduceerde Marble. Zijn passie is om de wens vanuit het veld te vertalen in panklare IT-oplossingen voor ondernemers in de autobranche. Robert, welkom, welke topics in deze korte introductie wil je tijdens dit gesprek met mij verder toelichten?

DNA-spoor

“Paul, allereerst dank voor je uitnodiging om in deze podcast te gast te mogen zijn. Je wekelijkse gesprek met iemand uit de branche waardeer ik zeer, het is een leuk en leerzaam initiatief. Goed, over UnameIT kan ik natuurlijk makkelijk een half uur praten, maar ik denk dat veel van de luisteraars naar de podcast wel ongeveer weten wie wij zijn en wat we doen. Leuker is het om even op Marble in te gaan, onze nieuwste aanwinst. Marble richt zich op het digitaliseren van online processen in automotive, dus opereert wat meer op de achtergrond dan UnameIT. We zien dat de integratie tussen online en offline steeds belangrijker gaat worden. Van twee gescheiden werelden wordt het volgens ons steeds meer één. En daar gaat Marble verandering in brengen.

Denk aan snelle leadopvolging. Klanten verwachten dat een digitale informatie- of proefritaanvraag eigenlijk direct wordt beantwoord. Daarvoor is een naadloze integratie van online en offline noodzakelijk. Maar ook praktisch: als een klant al online zijn nieuwe auto heeft samengesteld met een car configurator, dan is het wel zo makkelijk dat de verkoper in de showroom niet opnieuw handmatig alle bestelcodes die bij die auto horen hoeft in de kloppen. Daarnaast kan Marble het spoor van een klant eerder oppakken en langer volgen. Dat geeft hele aardige en bruikbare statistieken en inzichten: je hebt het er in eerdere podcast al over gehad, maar ik denk dat we met deze nieuwe systemen heel goed in staat zijn om het DNA-spoor van de klant te ontrafelen. En dus van lead tot order vast te stellen hoe het proces is verlopen en welke keuzes de klant gemaakt heeft, en wanneer.”

Kwartier

“Toen we ooit startten met leadmanagementsysteem LEF was ons primaire doel om alle leadbronnen in één applicatie onder te brengen. Het was even lastig, want niet elk portal wilde zijn leads op een andere manier dan een e-mail naar het autobedrijf verzenden. Inmiddels zijn we een heel eind, waarbij recent ook de koppeling tussen Marktplaats en LEF tot stand is gekomen. Daar zitten trouwens meerdere unieke mogelijkheden aan gekoppeld: call-tracking bijvoorbeeld. Hoe ideaal is het als je als autobedrijf niet meer een icoontje ziet op je telefoon van een gemiste oproep, maar een berichtje krijgt met het telefoonnummer en het tijdstip van de oproep die je gemist hebt. Plus de achterliggende informatie over de herkomst van die lead.

En bedenk, en dat moeten alle autobedrijven maar aannemen van me, een kwartier is eigenlijk al te lang. Je moet echt direct opvolgen. Voorkom dus vertraging in je systemen. Ik denk altijd aan de klant die achter zijn tablet of laptop besluit een informatieaanvraag te doen, waarbij hij nog even twijfelt of het een belletje of een digitaal informatieverzoek wordt. Hij kiest voor het laatste, maar de kans is groot dat hij een kwartier later al weer met heel andere dingen bezig is. Of, erger nog, onderweg is naar de concurrent. Wacht dus niet, en handel meteen. Want dat is deze tijd.”

Robert, heel hartelijk bedankt voor je komst naar de #DCDW Podcast. Altijd leuk om met je van gedachten te wisselen over de leadprocessen, want daar is nog een hoop mogelijk. Aan de andere kant, als ik jou zo hoor zit het wel goed en kunnen we als autobedrijven op het gebied van snelle en makkelijke leadopvolging mooie dingen verwachten. Nogmaals dank!

Deze Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nieuweautokopen.nl, Marktplaats, Autodata Nederland, Tevreden.nl,  UnameIT en Bovemij.

Nieuweautokopen.nl is het grootste en meest professionele online platform voor nieuwe auto’s van Nederland. Zowel de particuliere als de zakelijke autokoper kan er terecht voor een nieuwe auto van elk merk. Koop, lease of Private Lease, Nieuweautokopen.nl biedt het aan, inclusief aankoopondersteuning en merkgarantie.

Autodata Nederland levert online oplossingen voor inkopers, occasion managers, handelaren, marketeers en directies in de autobranche. We laten alle stappen op elkaar aansluiten. Van soepel taxeren en inkopen tot modern voorraad beheer. En van adverteren op portals en websites tot management informatie. Kortom alles waarmee uw moderne autobedrijf winstgevend kan groeien.

Marktplaats is met ruim 7.3 miljoen unieke bezoekers per maand al jaren een van de populairste sites van Nederland. Per dag worden rond 350.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod. Marktplaats is de plaats met de hoogste kans om een betrouwbare tweedehandse auto succesvol te (ver)kopen tegen een goede prijs.

Tevreden.nl: Als uw klanten meer zijn dan alleen een rapportcijfer
De doorlopende klanttevredenheidsonderzoeken van autobedrijf.tevreden.nl helpen u exact te bepalen waar eventuele verbeterpunten liggen voor uw dienstverlening. U krijgt real-time inzicht in klantervaringen en weet precies wat klanten van u vinden. Deze reviews kunt u delen op uw eigen website, autobedrijf.tevreden.nl, Opiness.nl en de grotere occasions portals als Marktplaats en Autotrack. Heel belangrijk voor de online vindbaarheid en promotie van uw bedrijf! Enthousiaste klanten zijn dé weg naar het succes! Meer info via autobedrijf.tevreden.nl.

UnameIT is de bedenker, bouwer en leverancier van het leadmanagementsysteem LEF, het CRM-systeem SAM en het offertesysteem GSF! Onze medewerkers werken met veel passie aan onze producten en kennen de branche. Het zijn stuk voor stuk echte specialisten. We willen de allerbeste tools maken waar onze klanten écht mee geholpen zijn. Door deze gedrevenheid zijn onze producten mooier, branchespecifieker, functioneler en toegankelijker dan u verwacht. Meer info op UnameIT

Wij zijn Bovemij. Wij helpen bedrijven in de mobiliteitsbranche bij al hun verzekeringen, financieringen en rechtshulp. Onze missie: onze klanten nóg succesvoller laten ondernemen.
Als onderdeel van BOVAG bestaan wij vóór en dóór de mobiliteitsbranche. Anders dan andere partijen vinden wij het dan ook belangrijk om de branche sterk te houden. Bovemij. Samen vooruit!

0:00/0:00
Video player is in betaClose