De Bastiaan de Jong Show

De Bastiaan de Jong Show

The Netherlands

De Bastiaan de Jong Show is de podcast over creativiteit en ondernemerschap. In elke aflevering een interview met een ondernemer, een startup founder, of iemand anders die zijn of haar idee op een bijzondere manier succesvol in praktijk gebracht heeft. Vol tips, tools, ideeën en inspiratie voor iedereen met ambitie op het gebied van ondernemerschap.

Episodes

Barend Raaff: het Harver succesverhaal  

In deze aflevering van mijn podcast weer eens een startup met een zuiver succesverhaal. Ik praat met Barend Raaff van het bedrijf Harver, dat de enorme inefficiënties te lijf gaat die in de onderkant van de arbeidsmarkt blijken te bestaan. De producten van Harver maken niet alleen het recruitment proces voor de werkgevers efficiënter, maar zorgen er ook voor dat het voor de sollicitanten een aangenamere ervaring is. Het gaat hard: het systeem verwerkt nu een miljoen sollicitaties per jaar, en internationale expansie is aan de gang. Barend vertelt wat daar bij komt kijken, hoe het bedrijf ontstaan is, en waar hij naar toe wil. Ik hoop dat je zijn verhaal net zo inspirerend vind als ik.

Leontine Petit: icoon in de Nederlandse tv- en filmproductie  

In deze aflevering spreek ik met Leontine Petit. Zij is CEO van het productiebedrijf Lemming Film, bekend van onder anderen de televisieseries Hollands Hoop en Dunya en Desi, en de films Iep! en Schemer. Leontine besloot op haar 21e om filmproducent te worden. In de 7 jaar loondienst en 21 jaar ondernemerschap die daarop volgden is ze nooit van dat pad afgeweken. Ze vertelt hoe haar ambities zich verhielden tot die van haar ouders en zussen, en hoe familieleden elkaar zakelijk kunnen versterken en inspireren. Daarnaast hebben we het over de kwaliteit van de Nederlandse film, wat er daarin beter kan, en waarom we nog een weg te gaan hebben. En ook over de dynamiek die nieuwe spelers in de markt brengen, zoals Netflix, Google, Amazon, en KPN. Een open gesprek waarin het doorgaans onderbelichte vak van producent van alle kanten bekeken wordt.

Mathis Fleer: de kracht van Open Book Management  

Een aantal afleveringen van mijn podcast gaan over het opstarten van een nieuwe onderneming. In deze aflevering hoor je hoe je in een reeds bestaande onderneming het ondernemerschap kan vergroten. Ik spreek daarover met Mathis Fleer. Hij was directeur van een staalbedrijf en gebruikte de methode van Open Book Management om niet alleen de motivatie van medewerkers te vergroten, maar ook het bedrijfsresultaat van verlies naar winst te draaien. Open Book Management is gebaseerd op het idee dat medewerkers soms alles over sportuitslagen van hun favoriete club weten en de statistieken daaromheen, maar helemaal niets over de financiën van het bedrijf waar ze werken. De methode zorgt er voor dat medewerkers met hetzelfde enthousiasme over de bedrijfsresultaten meedenken als ze dat met sportuitslagen doen. Mathis legt uit hoe je dat voor elkaar krijgt. Hij is daarbij openhartig, en schuwt niet te vertellen wanneer in zijn privéleven hij de management lessen misschien iets beter had kunnen toepassen. Nuttige tips voor iedereen met een leidinggevende positie of ambities.

Ernst-Jan Pfauth: 3 jaar De Correspondent  

In deze aflevering spreek ik met Ernst-Jan Pfauth. Hij is uitgever en mede-oprichter van De Correspondent, een online platform dat op een nieuwe manier journalistiek bedrijft. Nieuw is niet alleen de manier waarop de journalist zijn werk doet, maar ook de rol van de lezer is opnieuw uitgevonden. En in een tijd waarin stellig beweerd werd dat lezers nooit zouden betalen voor online content startte Ernst-Jan met een business model dat volledig gebaseerd is op betalende leden. Nu, drie jaar na oprichting blijken bijna vijftig duizend mensen bereid om zich hierbij aan te sluiten en zet de groei zich vrolijk voort. Maar het succes blijkt niet alleen uit cijfers. Internationale nieuws uitgevers hebben het wonderlijke succes van De Correspondent ook opgemerkt, en zodoende is Ernst-Jan een veelgevraagd spreker op het gebied van journalistieke vernieuwing.

Giel Groothuis: Speedboten in China  

In deze aflevering een gesprek met Giel Groothuis, vanuit Shanghai, China. Hij woont daar nu al 11 jaar en heeft een reeks waanzinnige avonturen achter de rug op het gebied van architectuur, ondernemerschap, en culturele uitwisseling. Maar het mooiste avontuur speelt zich af in het heden: Giel heeft een startup opgericht waarmee hij werkt aan de ontwikkeling van een elektrische speedboot op basis van draagvleugel technologie. Het eerste exemplaar moet nog te water maar hij heeft er al wel negen verkocht. Ik spreek hem over zakendoen in China, over producten waarbij China voorloopt op het westen, over de markt van speedboten, en nog veel meer.

Cecile van der Waal: voorsorteren op de toekomst van 3D printing  

In deze aflevering spreek ik met Cecile van der Waal over 3D Printing. Cecile is mede oprichter van het bedrijf Printr. Met tien man maken zij hardware die je in je 3D printer kan pluggen om zo extra functionaliteit toe te voegen. Dit is zo’n succes dat steeds meer fabrikanten van 3D printers die hardware standaard willen integreren. Een waanzinnige prestatie, maar voor de mensen van Printr is die hardware alleen nog maar het begin. Het is de eerste stap in een uitgekiende strategie om het leidende online platform voor 3D printing te worden, op het moment deze industrie een kritische massa bereikt heeft. Wat ik heel bijzonder vind, is dat Printr op deze manier voorsorteert op de toekomst van 3D printing, zonder te pretenderen dat ze weten hoe die toekomst er precies uitziet. Met een generiek product, en de flexibiliteit om snel te laveren, zal dit bedrijf minder kwetsbaar zijn voor onvoorziene marktontwikkelingen. Cecile vertelt je er alles over, en ook verkennen we kansen voor andere ondernemers in de wereld van 3D printing. Luister deze aflevering, en je bent weer helemaal up to date in dit onderwerp.

Jacqueline Zuidweg: over het grootste ondernemerstaboe  

Vaste luisteraars weten dat optimisme en positiviteit eigenschappen zijn die vrijwel alle ondernemers met elkaar delen. Maar die roze bril brengt ook een gevaar met zich mee: namelijk het niet voorbereid zijn op een negatief scenario. Volgens Jacqueline Zuidweg is er zelfs sprake van een taboe op financieel falen. En zij kan het weten, want met haar bureau Zuidweg en Partners heeft ze ruim 36.000 ondernemers geholpen met het regelen van hun schulden. En ook heeft ze in haar eigen ondernemerschap flinke tegenwind mogen ervaren. In deze aflevering deelt Jacqueline praktische tips waarmee jij hopelijk valkuilen ontwijkt die zoveel anderen over het hoofd hebben gezien. Doe er je voordeel mee.

Michiel Kotting: zo kijkt een Venture Capitalist naar jouw startup  

In deze aflevering spreek ik met iemand die ondernemers helpt te groeien. Met geld, advies, en een netwerk: hij is een Venture Capitalist. Ik spreek met Michiel Kotting. Michiel is general partner bij Northzone, een succesvol, groot, en snel groeiend fonds dat onder meer Spotify heeft gebracht waar het nu is. En hij kent ook de andere kant van de tafel: na zijn studie op Harvard runde hij zelf een startup en sprak in Silicon Valley maar liefst honderdvier Venture Capitalists om zo de beste deal te krijgen. Michiel legt uit wat zijn criteria zijn om met een ondernemer in zee te gaan, wat eigenschappen zijn die een ondernemer volgens hem moet hebben, en wat de gebieden zijn waar kansen liggen.

Sanne Carriere: de kracht van lucide dromen  

Deze aflevering met Sanne Carriere. Zij is bijzonder, niet alleen om wat ze doet, maar zeker ook om de manier waarop ze de dingen doet. Sanne wil de wereld beter achterlaten dan hoe ze hem aantrof. En dat gaat ze voor elkaar krijgen. Niet door geitenwollen sokken aan te trekken, maar door posities in het zakenleven in te nemen waar ze echt het verschil kan maken. Ze is begin 30, runt een strategie bureau, is directeur van een bedrijf van 30 man ,spreekt vloeiend Japans, publiceert verhalen, is overladen met erkenningen en awards, en de lijst gaat maar door… mij achterlatend met de vraag: hoe krijg je het voor elkaar? In deze aflevering lijkt deze vraag beantwoord te worden. De onderscheidende kracht van Sanne is haar vermogen om lucide dromen op te wekken. Een lucide droom is een droom waarin je wakker ben, en die je kan beïnvloeden. Dit kan je trainen, en gevorderden kunnen zelfs inzichten opdoen in die dromen. Zo ook Sanne. Ze vertelt er over en maakt duidelijk hoe dit haar helpt in haar activiteiten.

Arnoud Kuipers: 10 jaar na The Four Hour Workweek  

Dit is de vakantieaflevering van de Bastiaan de Jong Show. Met als centrale vraag: hoe kan je er voor zorgen dat het altijd zo relaxed is als op vakantie? Die vraag stelde mijn gast Arnoud Kuipers zich, toen hij een aantal jaar geleden in een hangmat op een tropisch eiland lag, met het boek ‘The Four Hour Workweek’ onder handbereik. Tim Ferriss schreef dat boek 10 jaar geleden, en laat er in zien hoe je je werk anders kunt inrichten en hoe je op een andere manier tegen geld kunt aankijken. Het resultaat daarvan zou een vier urige werkweek kunnen zijn, maar net zo goed de onafhankelijkheid van een vaste locatie, of gewoonweg een hoger inkomen. Het boek had vrijwel direct na publicatie een enorme impact. Het heeft letterlijk meerdere jaren achter elkaar op nummer 1 van de New York Times bestseller lijst gestaan, en heeft wellicht een hele generatie ondernemers geïnspireerd. En nu, 10 jaar later, is de vraag: welke van zijn theorieën hebben stand gehouden? Was is echt waardevol gebleken? Of is het alleen maar de zoveelste hype geweest? Die vragen komen aan bod in deze aflevering. En met wie kan ik die onderwerpen beter bespreken dan met Arnoud Kuipers. Want hij heeft daar op dat tropische eiland besloten zijn bestaan als bankier vaarwel te zeggen en de adviezen van Tim Ferriss op te volgen. En met succes. Arnoud vertelt over de bedrijven die hij oprichtte, de landen van waaruit hij gewerkt heeft,en de mate waarin de concepten uit The Four Hour Workweek hem daarin ondersteund hebben.

Janneke van den Heuvel: analytics in de fysieke wereld  

In deze aflevering spreek ik met Janneke van den Heuvel. In een wereld waarin websites en online tools tot op de laatste bit doorgemeten en geanalyseerd worden is Janneke een pionier in het toepassen van die analytics methodieken in de fysieke wereld. Hiervoor heeft ze samen met haar compagnon unieke hardware ontwikkeld. Janneke legt uit hoe deze hardware een mooi voorbeeld is van het zogenaamde 'omdenken' van een probleem. Haar bedrijf TryLikes is een duidelijk succes, maar de weg daarnaartoe was hobbelig. We bespreken hoe ze omging met tegenslagen en mislukkingen, en wat er nodig is om dit vol te houden en om te buigen naar succes. Janneke staat dan ook niet voor niets op de Inspiring Fifty lijst; de lijst van mest inspirerende vrouwen in de tech sector.

Huib Hudig: zo geef je de perfecte speech  

Presentaties, pitches, TED talks, en huwelijksspeeches: wanneer ben jij weer aan de beurt? Zie je het als kans of kijk je er tegen op? Vergeet niet dat dit is hoe ze je zullen herinneren, het is make or break. Huib Hudig weet hoe je een speech geeft. Met zijn bedrijf Speak to Inspire schrijft hij redevoeringen voor CEOs en ministers, en coacht hen zodat zij er een onvergetelijke voordracht van maken. In deze aflevering deelt hij zowel theoretische onderbouwing als praktische tips die jou helpen in de voorbereiding op jouw perfecte speech, zodat je weet wat je te doen staat daar op dat podium met dat glas water voor je en die lampen op je bol. Deze aflevering is een absolute ‘must listen’ voor iedereen die wel eens het woord neemt.

Roel van Rijsewijk: durf kwetsbaar te zijn  

In deze aflevering een gesprek met Roel van Rijsewijk. Hij heeft leiding gegeven aan een groep van 80 hackers, die tal van bedrijven en overheidsinstanties beschermden tegen digitale aanvallen, of zelfs zelf tegenaanvallen uitvoeren. Daardoor kent hij de wereld van cybersecurity van binnenuit. En hij heeft er een bijzondere visie op: in plaats van alle deuren dichtzetten pleit hij er voor dat organisaties zich juist kwetsbaar opstellen. Hij heeft er een boek overgeschreven: Cybersecurity als kans, dat vrijwel direct de nummer één in de managementboek bestseller top 100 bereikte. In dit gesprek behandelen we cases die illustreren hoe groot digitale risico’s vandaag de dag zijn, en legt Roel uit dat door het feit dat veel dingen in de fysieke wereld aan het internet verbonden zijn, we het inmiddels allang niet meer over dreiging hebben die alleen nog maar digitaal is. En we kijken naar de toekomst, waarin kunstmatige intelligentie zich waarschijnlijk exponentieel gaat ontwikkelen, en wat dan nog eigenlijk de toegevoegde waarde van de mens is.

Bert Jan Ten Kate: zo gaan spiritualiteit en business samen  

Deze aflevering met Bert Jan ten Kate. Een man die in staat is om op twee ogenschijnlijk conflicterende niveaus te opereren: namelijk het niveau van de keiharde logica, de strategie consulting, en de datagedreven beslissingsprocessen, als wel het niveau van de spiritualiteit, het gevoel, en de niet waarneembare werkelijkheid. Bert Jan is oprichter van Massarius, een online advertentie bedrijf dat voor middelgrote uitgevers een inkomstenbron verzorgt door binnen 0,2 seconde hun advertentieruimte te veilen, elke keer dat iemand de site bezoekt. Een zeer kwantitatieve omgeving, maar Bert Jan legt uit wat de rol van gevoel kan zijn in het managen van zo’n business. En dit gaat een stuk verder dan iets dat wij misschien ‘buikgevoel’ zouden noemen. Dit gaat over het kijken in de toekomst, over het waarnemen van iemands intenties, en over nog veel meer zaken die je niet terug zult vinden in het gemiddelde management boek. Bert Jan ziet het als zijn lot om er aan bij te dragen dat de westerse wereld een beter begrip krijgt van de waarde van spiritualiteit, en hij legt uit hoe juist het kwantitatieve en analytische karakter van Massarius hierin een rol speelt.

Joost Schreve: vanuit zijn garage in Silicon Valley  

In deze aflevering online travel ondernemer Joost Schreve. Hij woont en werkt in Palo Alto, Californië en vanuit zijn garage werkt hij met zijn team aan een startup die de online travel industrie op zijn kop moet gaan zetten. Hij baseert zich hierbij op een ruime ervaring: zijn eerste startup bereikte twee miljoen gebruikers en verkocht hij aan TripAdvisor. Daar bouwde hij een app die maar liefst 17 miljoen gebruikers behaalde, waarna men hem vroeg het Silicon Valley kantoor op te starten van dit beursgenoteerde bedrijf. En nu is hij bezig een doorbraak te forceren met zijn tweede startup: kimkim.com. Joost vertelt over dit concept, waarom het een kans maakt, en wat de rol van hun podcast is in de marketing aanpak. Daarnaast geeft hij tips voor iedereen die ook zijn geluk in Silicon Valley wil beproeven.

David Vermeulen: online dating en The Inner Circle  

In deze aflevering neemt David Vermeulen je mee in de wereld van online dating. Hij is de oprichter van The Inner Circle, een dating community rondom een exclusieve groep jonge professionals die elkaar ontmoeten in steden als Londen, Milaan, Stockholm en Amsterdam. Dit gezelschap reist internationaal vanwege werk, maar steeds vaker zijn het de Inner Circle evenementen zelf die het hoofddoel van de stedentrip vormen. In een overvolle online dating markt heeft David het met zijn team voor elkaar gekregen om nu al 100 duizend deelnemers zorgvuldig te screenen en toe te laten, terwijl een even groot aantal nog vol verwachting op de wachtlijst staat. In dit interview deelt hij wetenswaardigheden rondom het gedrag en de succesfactoren van deelnemers. Maar we praten ook over productontwikkeling, de balans tussen een Minimal Viable Product en het starten met een schaalbaar platform, technologieën als gezichtsherkenning, locatiegebaseerde diensten, en Virtual Reality, en ook de implicaties daarvan op privacy. Een leerzame aflevering voor iedereen die een online dienst wil starten, een community wil vormen, of op zoek is naar een liefdespartner.

Paulien Cornelisse: hoe ondernemerschap en creativiteit elkaar versterken  

Paulien heeft haar nieuwe boek 'De Verwarde Cavia' in eigen beheer uitgegeven. In deze aflevering vertelt ze hoe dat bevallen is. Ook bespreken we hoe creativiteit en ondernemerschap elkaar kunnen versterken en wat het belang is van de juiste balans tussen autonomie en commercie. Daarnaast geeft Paulien een hint ten aanzien van haar nieuwe projecten, deelt ze met ons wat haar favoriete podcasts zijn, en vertelt ze wanneer je beter wel of niet de aubergine als emoji kan gebruiken. Paulien Cornelisse prijkt al jaren bovenaan de Nederlandse bestseller lijsten, eerst met ‘Taal is zeg maar echt mijn ding’, toen ‘En dan nog iets’ en nu weer, met ‘De verwarde Cavia’. Ze is een succesvolle cabaretier, een graag geziene gast in verschillende televisieprogramma’s, en mede initiator van de fantastische podcast ‘Echt gebeurd’.

Arnaud van der Vecht: zo win je van de gevestigde orde  

In deze aflevering een gesprek met Arnaud van der Vecht, oprichter van reclamebureau New Message, beachcruisermerk Johnny Loco, en investeringsmaatschappij Nederlands MerkGoed. We spreken over marketing, over hoe je dat anders kan doen, en hoe je als nieuwkomer in een volwassen markt kan winnen van de gevestigde orde. Arnaud van der Vecht heeft dat meerdere keren gedaan, en met succes. De onconventionele acties van NewMessage haalden de voorpagina van de dagbladen en met Johnny Loco heeft hij Nederland geleerd dat een fiets ook stijlvol mag zijn. In dit interview vertelt hij waarom Apple, RayBan en Patrick Kluivert hém bellen voor een deal. En we nemen waanzinnige guerilla marketing cases door, die elke marketeer uit zijn hoofd zou moeten leren. Gelukkig wordt Arnaud niet gehinderd door valse bescheidenheid, maar daarnaast durft hij ook te praten over zijn fouten, en zijn twijfels.

Wouter Robers: kansen in Cleantech  

Wouter Robers is een uitvinder, en voorloper op het gebied van Cleantech. Zijn eerste bedrijf Epyon bouwt snellaadstations voor electrische auto's en kreeg het predikaat 'CleanTech start-up van het decennium'. Nu bouwt hij aan Peeeks, dat de flexibiliteit in energiebehoefte van bedrijven kapitaliseert en daarmee in staat is energie onder de kostprijs te verkopen. In het interview praten we over zijn initiatieven, de ups en downs die gepaard gaan met ondernemen, tips aangaande het patenteren van je ideeën, en nog heel veel meer.

Luke Klein Nijenhuis: van zolderkamer tot Europees marktleiderschap  

Luke heeft in drie jaar tijd vanuit zijn zolderkamer een idee naar een miljoenenbusiness gebracht. Hij vertelt hoe hij zijn verkoopkanalen opbouwde, wat de rol is van een eigen webshop, en hoe hij het samenwerken met producenten in Azië ervaart. Ook deelt hij zijn ideeën omtrent nieuwe kansen in e-commerce. Deze aflevering zit vol tips en ideeën voor iedereen die een productidee in praktijk wil brengen en tot een commercieel succes wil maken.

0:00/0:00
Video player is in betaClose