De Correspondent

De Correspondent

The Netherlands

Op De Correspondent publiceren we wekelijks podcasts. Luister op dit kanaal Goede Gesprekken met Lex Bohlmeijer, de Rudy & Freddy Show en meer.

Episodes

Lex Bohlmeijer - in gesprek met Els van Wijngaarden  

Els van Wijngaarden, onderzoekster aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht, is de eerste en vooralsnog enige in de wereld die onderzoek deed naar mensen met een Voltooid leven. Zij pleit voor behoedzaamheid: we weten nog veel te weinig van de problematiek om een maatschappelijk gevoelige wet politiek door te drukken. Immers, het is haar bevinding dat Voltooid leven wel ondragelijk is, maar niet altijd uitzichtloos.

Lex Bohlmeijer - in gesprek met Ron van Ommeren  

Ron van Ommeren (Leidschendam, 1970) is wijkagent in Transvaal, Den Haag. Opgeleid als grafisch vormgever maakte hij 16 jaar geleden de overstap naar de politie. Uit puur idealisme: het kan socialer het kan beter. Hij zit als een spin in het web van de wijk. Alle organisaties die er actief zijn leunen op zijn contacten en straatkennis. Het is slopend werk, dat nooit ophoudt, maar hij blijft proberen de mensen te raken in hun ziel.

Sam liep een dag mee met zijn docent  

Sam liep een dag mee met zijn docent by De Correspondent

Lex Bohlmeijer - in gesprek met Jan Terlouw  

Jan Terlouw is nu 85, hij heeft een briljante carrière gehad, maar hij kan het nog altijd niet laten om zich in te laten met het maatschappelijk debat. Hij was wetenschapper (natuurkunde), politicus (partijleider van D'66), schrijver van gelauwerde jeugdboeken (Oorlogswinter, De Koning van Katoren). Uit zijn laatste boeken spreekt een grote bezorgdheid over de klimaatverandering. Als er hoop is, dan ligt die in de verbeeldingskracht van jonge generaties

Lex Bohlmeijer - in gesprek met Sophie Dros  

Soms heb je tijd nodig om vertrouwd te raken met wat je echt niet kent. Sophie Dros (Arnhem, 1990)is een jonge documentairemaakster die radicale keuzes maakt. In haar nieuwe documentaire Genderbende gunt ze de kijker alle tijd om goed te kijken naar vijf mensen die zich zowel man als vrouw voelen. Het is een verwarrende, confronterende en verruimende ervaring. Maar langzaam raak je vertrouwd wat in eerste instantie onwezelijk vreemd aandoet

Lex Bohlmeijer - in gesprek met Adriaan van Dis  

Wat is dat, engagement? Hoe verhoud ik mij tot de ander? Adriaan van Dis (Bergen, 1946) werkt in zijn nieuwe, intrigerende roman "In het buitengebied" dit soort vragen uit. Hij lijkt een man van de wereld, die met gemak de media bespeelt, maar trekt zich in werkelijkheid het liefst terug in afzondering. In een vijftal portretten schetst Van Dis vooral ook zijn eigen duistere kanten.

En NU Luisteren! Manou heeft filosofieles gehad  

Op de dag dat Manou (17) in een aflevering van En NU luisteren! vertelde dat ze graag filosofieles zou willen krijgen op school, kreeg ik een Twitterberichtje van de voorzitter van de Vereniging Filosofiedocenten in het Voortgezet Onderwijs (VFVO): dat kon geregeld worden. Acht weken lang kreeg Manou met 24 andere leerlingen uit 5 vwo filosofieles. Wat vond ze ervan? Daar kom je in deze aflevering van En NU luisteren! achter.

Thuis ben je waar de gelukzoekers jou zoeken  

Arnon Grunberg leest je voor uit zijn nieuwste boek Thuis ben je - berichten van een Hotelmens. Elke dinsdag vertelt de Hotelmens een nieuw verhaal op het podcastkanaal 'Een verhaaltje voor het slapengaan.' Wil je geen verhaal meer missen? Abonneer je dan op dat podcastkanaal. Wil je alle verhalen op jouw nachtkastje? Bestel dan hier het boek: corr.es/thuisbenje

Lex Bohlmeijer - in gesprek met Goos Blok  

Goos Blok (Rotterdam, 1926) is overtuigd pacifist. Dat komt niet doordat hij als jongen van dertien het bombardement van Rotterdam heeft meegemaakt. Nee, de oorlog was een avontuur, hij kwam er ongeschonden doorheen. Maar tijdens de dekolonisatieoorlog met Indonesië (1945-1949) nam hij deel aan gewelddadigheden waar hij zich tot op heden diep over schaamt.

Nieuwe podcast met Arnon Grunberg  

Arnon Grunberg leest je voor uit zijn nieuwste boek Thuis ben je - berichten van een Hotelmens. Elke dinsdag vertelt de Hotelmens een nieuw verhaal op het podcastkanaal 'Een verhaaltje voor het slapengaan.' Wil je alle verhalen op jouw nachtkastje? Bestel dan hier het boek: corr.es/thuisbenje

Lex Bohlmeijer - in gesprek met Spinvis (2)  

Spinvis, alias Erik de Jong (Spijkenisse 1961), presenteert een nieuwe cd: Trein, vuur, dageraad. Weer een verzameling poetische en melancholieke liedjes waar het goed toeven is, als in een mooi landschap. Met veel open plekken en een zekere raadselachtigheid. Ik sprak Spinvis in de december toen hij de laatste hand legde aan zijn nieuwe album en tegelijk bezig was met zijn Jaaroverzicht. Een gesprek over tijd, verandering, ouder worden, melancholie, dromen, houvast, de waarheid, de maan, een auto-ongeluk, buienradar etcetera

En NU luisteren! Sam gaat naar Rome  

Ga in deze aflevering van En NU luisteren! met Sam en de andere gymnasiasten in 5 vwo mee naar het Colosseum, waar '80k' mensen in een 'mokergrote arena' bij elkaar kwamen om te kijken naar gladiatorengevechten. En kom erachter waarom Latijn en Grieks geen dode, maar levende talen zijn die - in ieder geval volgens meneer De Bruijn - goed van pas kunnen komen.

Lex Bohlmeijer - in gesprek met Anousha Nzume  

Ras bestaat niet. Het is een sociaal construct, dat nodig is geweest om de slavenhandel en het kolonialisme een ideologische legitimering te geven. Als zodanig speelt het al eeuwen een zeer pijnlijke rol in het leven van mensen van kleur. De witte mens ziet dat niet. Actrice Anousha Nzume (Moskou 1970) houdt hem een confronterende spiegel voor in haar boek “Hallo witte mensen”.

En NU luisteren! Manou over poëzie  

In 5 vwo moeten leerlingen een profielwerkstuk schrijven. Hoewel ze het pas volgend schooljaar in hoeven te leveren, zijn ze er nu al druk mee bezig. Luister de nieuwe aflevering van En NU luisteren! maar.

Waarom het beleid van Rutte en Dijsselbloem niet goed was voor de economie  

Hallo luisteraars! Een week vertraagd, maar niet getreurd want we hebben ditmaal een echte deskundige uitgenodigd. We spreken deze keer met Bas Jacobs hoogleraar economie aan de Erasmus Universiteit en voorzitter van de Koninklijke Vereniging voor de Staathuishoudkunde. Nu is onze ervaring met economen interviewen niet erg goed. Meestal lijkt het alsof je een andere taal spreekt. Bij Bas Jacobs is dat niet zo. Hij luistert naar andersdenken, is bereid zijn mening aan te passen én is heel goed in staat de uitgangspunten van de economie te verdedigen. Dat, en het feit dat hij maar liefst vier coupletten van 'Rapper's Delight' uit zijn hoofd mee kan rappen, maken hem tot een interessante gast. De onderwerpen die langskomen: - Wat we kunnen leren van de financiële crisis, - Of je economie kunt bedrijven zonder politiek te bedrijven - Waarom de kabinetten Rutte I en II níet economisch succesvol waren, - En hoe het toch kan dat bijna alle media (in tegenstelling tot economen) zich achter het begrotingsdogma van het laatste kabinet schaarden.

Lex Bohlmeijer - in gesprek met Daan Roovers  

Je krijgt er geen les in. Terwijl vrijwel iedereen ermee te maken heeft: opvoeden. Hoe doe je dat in een individualistische tijd? Moet je ervoor zorgen dat kinderen zich later staande kunnen houden in de wereld? Voor de filosofe Daan Roovers (1970) is dat te mager. In haar prikkelende essay Mensen maken zet zij er een oud ideaal tegenover: Bildung. Menswording.

Interview Qmusic met Bart de Koning over verkoop surfgedrag in VS  

Interview Qmusic met Bart de Koning over verkoop surfgedrag in VS by De Correspondent

Lex Bohlmeijer - in gesprek met Garrie van Pinxteren  

China is in korte tijd uitgegroeid tot wereldmacht. Een speler om rekening mee te houden. Toch tasten we over de intenties van het immense rijk in het duister. Wat wil China? Volgens Garrie van Pinxteren (1958), die er jarenlang woonde als correspondent, wil China niet de wereld veroveren, maar er zijn andere redenen tot zorg. De staat ontwikkelt een totalitaire greep op de burgers.

En NU luisteren! Sam (17) peilt op school de stemming voor de verkiezingen  

Zou het aan scholieren liggen dan zou GroenLinks met 30 zetels de grootste partij worden bij de Tweede Kamerverkiezingen. D66 zou volgen met 27 zetels, en de VVD met 24 zetels. Het CDA zou het veel minder goed doen dan de peilingen laten zien, en maar 8 zetels halen. Dat blijkt uit de schaduwverkiezingen die ProDemos organiseerde onder scholieren. Voor de onderwijspodcast En NU luisteren! ging leerling Sam (17) op pad met 1.001 vragen over de verkiezingen.

Lex Bohlmeijer - in gesprek met Mashad Bani-Aman  

Er zijn veel kinderen en jongeren onder de vluchtelingen. Soms komen ze samen met hun familie, niet zelden zijn ze moederziel alleen. Mashad Bani-Aman (Teheran, 1972) uit Iran was zo’n kind. Tussen zijn 14e en 17e zat hij in Turkije en was hij volledig op zichzelf aangewezen. Inmiddels is hij consultant, bij een bedrijf dat zetelt hoog op de Amsterdamse Zuid-As. Portret van een vluchteling.

0:00/0:00
Video player is in betaClose