De Correspondent

De Correspondent

The Netherlands

Op De Correspondent publiceren we wekelijks podcasts. Luister op dit kanaal Goede Gesprekken met Lex Bohlmeijer, de Rudy & Freddy Show en meer.

Episodes

Lex Bohlmeijer - in gesprek met Nawal Mustafa  

Op haar vijftiende koos Nawal Mustafa (Mogadishu, 1985) bewust voor de islam. Nu beschouwt de moslima zich als geëmancipeerd, sterker nog, als feministe. Zij nam onlangs stelling in het debat over de islam met een opiniestuk in NRC Handelsblad getiteld ‘Gesluierde vrouwen zijn geen willoze wezens.’ Volgens haar is het tijd om op te houden met het dehumaniseren en criminaliseren van moslims.

Lex Bohlmeijer - in gesprek met Spinvis  

Alles verandert. Het is een waarheid als een koe. Maar in 2016 lijkt de hele bodem onder het vertrouwde te zijn weggeslagen. En waar vind je dan houvast? Nou, misschien wel in de enigszins wankele en melancholische liedjes van Spinvis, alias Erik de Jong, gelauwerde popmusicus (Sijkenisse, 1961). Hij presenteerde in Utrecht zijn persoonlijke jaaroverzicht als een feestelijk ritueel. Een gesprek over tijd, verandering, ouder worden, melancholie, dromen, houvast, de waarheid, de maan, een auto-ongeluk, buienradar etcetera

En NU luisteren! Yasmine vertelt over de GSA  

Eén vijfde van alle lesbische, homo- of biseksuele jongeren geeft aan nog niemand in de intieme kring verteld te hebben over zijn of haar lhbt-gevoelens. Voor de podcast En NU luisteren! zoekt een leerling op de school van Johannes Visser uit: hoe is het om niet-hetero te zijn?

Armoede Ontcijferd - de Pilot  

Het afgelopen jaar schreven wij - Maite Vermeulen en Sanne Blauw - voor De Correspondent over hoe je armoede eigenlijk meet, en wat voor effect dat heeft op hoe je armoede bestrijdt. Voor deze serie spraken we ontzettend veel vreemde, grappige, bijzondere mensen, die dagelijks bezig zijn met armoedecijfers. Maar die mensen konden we eigenlijk niet kwijt in onze artikelen. Met radiomaker Romanee Rodriguez besloten we daarom deze podcast te maken, waarin we juist die mensen aan het woord laten. We nemen je mee in de wereld achter de armoedecijfers. In deze pilotaflevering gaan we op bezoek bij Peter Lanjouw: een ontwikkelingseconoom die al zijn leven lang cijfers gebruikt om armoede de wereld uit te helpen.

Lex Bohlmeijer - het jaaroverzicht van Spinvis  

Het is een traditie aan het worden. Alweer voor de derde keer organiseert popmusicus Spinvis in TivoliVredenburg zijn eigen jaaroverzicht. Op 28 december in de grote zaal, samen met geestverwante kunstenaars. Dit jaar is het thema: verandering. Ik sprak met hem tijdens de voorbereidingen. Een korte vooruitblik op voorstelling en podcast

Lex Bohlmeijer - in gesprek met Dirk de Wachter  

Volgens de Vlaamse psychiater Dirk De Wachter (Wilrijk, 1960) zijn we door al onze aandacht op consumeren, carrière, genot en ikkigheid te richten het belangrijkste uit het oog verloren: we hebben geen idee wat de zin van het leven is. En dat maakt radeloos. En boos. En ziek. Gelukkig zijn er remedies. Al zijn die nooit eenvoudig, zoals hij uitlegt in dit opbeurende gesprek.

Lex Bohlmeijer - in gesprek met Rashif El Kaoui  

Rashif El Kaoui (Diest 1988) won dit jaar de El Hizjra Literatuurprijs in de categorie proza. El Hizjra heeft al vele bekende namen opgeleverd. El Kaoui blijkt een multitalent. Hij is ook acteur, rapper, leraar, performer. Zijn winnende verhaal getuigt onmiskenbaar van literair talent, het is muzikaal en ademt de geest van Edgar Allen Poe en Lovecraft. Gesprek met een man over zijn vloeibare identiteit.

Rashif El Kaoui leest het verhaal Madame Assorti  

Rashif El Kaoui won dit jaar de El Hizjra Literatuurprijs in de categorie proza. Hij had zijn verhaal 'Madame Assorti' drie jaar eerder al ingestuurd, maar het was ergens in de plooien van de bureaucratie verdwenen. Speciaal voor De Correspondent leest hij zijn verhaal, waarin de geest van door hem bewonderde schrijvers als Edgar Allan Poe en vooral H.P. Lovecraft niet ver weg is.

En NU luisteren! Manou vertelt waarom ze filosofieles wil  

Leerlingen op mijn school willen graag filosofie. Dat brengt Manou (17) in deze nieuwe aflevering van de podcast En NU luisteren! meteen op de eerste vraag: wat is filosofie eigenlijk?

Lex Bohlmeijer - in gesprek met Dyab Abou Jahjah  

Het is tijd om de grondslagen van onze maatschappij op een fundamentele manier te bevragen. Die stelling ontvouwt Dyab Abou Jahjah (1971), een Libanees-Vlaamse publicist in zijn essay Pleidooi voor radicalisering. Het boek werd al aangevallen voordat het geschreven was. Nu het verschenen is blijkt het een felle aanklacht tegen het systeem van macht dat de wereld beheerst, die hij een barbaarse moordmachine noemt. Maar hij schetst ook een weg waarlangs verandering zou kunnen plaatsvinden.

Rutger Bregman en Jesse Frederik over de staat van de wetenschap wetenschap  

Een belangrijke mededeling voor de trouwe luisteraars van De Rudi en Freddie Show! We hebben sinds vandaag een eigen podcast kanaal - genaamd De Rudi & Freddie Show. Je kunt je nu dus, met je favoriete podcast-app, abonneren op onze gesprekken. Doen! De eerste aflevering van seizoen 2 - een goed gesprek over de staat van de wetenschap - staat daar al klaar. En o ja, mocht je het wat vinden, laat dan vooral een recensie achter.

Marc Chavannes in gesprek met David Hopkins  

David Hopkins, politicoloog aan Boston College, weet de kloof tussen de leefwerelden van Trump- en Clintonaanhangers als geen ander te duiden. Marc Chavannes sprak hem over het Amerika dat is ontstaan tijdens de felle verkiezingscampagnes.

Marc Chavannes in gesprek met David Hopkins  

David Hopkins, politicoloog aan Boston College, weet de kloof tussen de leefwerelden van Trump- en Clintonaanhangers als geen ander te duiden. Marc Chavannes sprak hem over het Amerika dat is ontstaan tijdens de felle verkiezingscampagnes.

Lex Bohlmeijer - in gesprek met Farida Moultmar  

Farida Moultmar (Tanger, Marokko) heeft een lange weg afgelegd om te komen waar ze nu is: hoofd coupeuses van het WijkAtelier in Rotterdam-Zuid. Daar deelt ze alles wat ze heeft en werkt ze aan een nieuwe manier van samenleven. Zo is ze lid van de Afrikaanderwijk Coöperatie, en is ze ervan overtuigd dat het doel van ons bestaan is om iets moois achter te laten voor de volgende generaties

Colette van Nunen - Inburgeringscursus #2  

Colette van Nunen - Inburgeringscursus #2 by De Correspondent

Johannes Visser - En NU luisteren! Sam wil facultatief les.  

Een lesdag is voor de meeste leerlingen opgedeeld in achtereenvolgende lesuren van 50 minuten. Wat als al die lessen niet meer verplicht zouden zijn? In deze derde aflevering van En NU luisteren! gaat Sam (16) op onderzoek uit.

Rutger Bregman en Jesse Frederik over geld  

Dit is het dan. De laatste aflevering van het eerste seizoen van de Rudy & Freddy show. Wat betekent dat voor jullie? Vrijwel niets. Want we zijn wegens succes verlengd! Tot onze vrolijke verrassing blijken er iedere keer duizenden mensen te luisteren naar onze gesprekken. Deze keer kwamen we op weg naar de studio zelfs een luisteraar in het wild tegen. 'Zijn jullie Rudy & Freddy?' Dit keer gaat de podcast over schuld en geld, al is dat eigenlijk hetzelfde. Een paar van de onderwerpen die voorbijkomen: - Wat is geld? En hoe kun je zelf geld scheppen? - Hoe is geld ontstaan? - Hoeveel zorgen moeten we ons eigenlijk maken over de Nederlandse staatsschuld? - Waarom verwarren we schuld in economische zin te vaak met schuld in morele zin? - En hoe werd de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden in de - Gouden Eeuw het Silicon Valley van Europa? (Qua faillissementsrecht dan.)

Lex Bohlmeijer - in gesprek met Jos Van Wijk  

Jos van Wijk (Doodewaard, 1948) is gepensioneerd interim-manager. Hij heeft het drukker dan ooit, met name als voorzitter van de Coöperatie De laatste wil. Met 2500 leden zet hij zich in voor de mogelijkheid om op een humane manier je leven te beëindigen. De behoefte aan dergelijke middelen is in de samenleving groot. Maar is de politiek al zover? Een bijdrage aan de felle discussie over Voltooid leven. Dit gesprek werd eerder gepubliceerd op 20 februari 2016.

Lex Bohlmeijer - in gesprek met Remy van Kesteren  

Harpist Remy van Kesteren (Zeist, 1989) kreeg dit jaar de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding voor een klassiek geschoold musicus. Hij deed (kort) mee aan Wie is de mol?, bracht een cd uit waarop hij zich voor het eerst als componist laat gelden, en organiseerde voor de vierde keer zijn eigen harpfestival. Een gesprek met een harpist op zoek naar vrijheid.

Rutger Bregman, Jesse Frederik en Rob Wijnberg over het nieuws  

Waarde luisteraar! Misschien ken je dat gevoel. Je staat op een feestje, of bij een koffieautomaat op kantoor. Het gaat over iets dat in het nieuws is geweest en je hebt het even gemist. Huh, wat, iemand vermist in Panama? Huh, wat heeft Trump nu weer gezegd? Je gespreksgenoten kijken je meewarig aan. En ja: je voelt je een beetje dom. Onderontwikkeld misschien zelfs. Mocht je dit gevoel herkennen, dan is deze podcast voor jou gemaakt. Want inderdaad, we worden opgevoed met het idee dat het volgen van het nieuws goed is voor je algemene ontwikkeling. Dat je er zelfs een beter mens van wordt. Maar wij betogen in deze podcast precies het tegenovergestelde. Om het bot te formuleren: nieuws maakt je een dommer en slechter mens. En dus hoef je je nooit meer schuldig te voelen als je weer eens geen idee hebt wat Prem nu weer geroeptoeterd heeft. Deze onderwerpen komen in de podcast voorbij: - Smeuïge anekdotes van Rob en Rutger die jaren geleden nog werkten als nieuwsverslaggever. - Waarom Rob is vertrokken als hoofdredacteur bij nrc.next. - Waarom het soms toch belangrijk is over 'de waan van de dag' te schrijven. - Welke media wij dan wel volgen. Het hele artikel: https://decorrespondent.nl/5417/podcast-een-goed-gesprek-over-het-nieuws/194372794-68c5da3f

0:00/0:00
Video player is in betaClose