De Correspondent

De Correspondent

The Netherlands

Op De Correspondent publiceren we wekelijks podcasts. Luister op dit kanaal Goede Gesprekken met Lex Bohlmeijer, de Rudy & Freddy Show en meer.

Episodes

Lex Bohlmeijer - in gesprek met Garrie van Pinxteren  

China is in korte tijd uitgegroeid tot wereldmacht. Een speler om rekening mee te houden. Toch tasten we over de intenties van het immense rijk in het duister. Wat wil China? Volgens Garrie van Pinxteren (1958), die er jarenlang woonde als correspondent, wil China niet de wereld veroveren, maar er zijn andere redenen tot zorg. De staat ontwikkelt een totalitaire greep op de burgers.

En NU luisteren! Sam (17) peilt op school de stemming voor de verkiezingen  

Zou het aan scholieren liggen dan zou GroenLinks met 30 zetels de grootste partij worden bij de Tweede Kamerverkiezingen. D66 zou volgen met 27 zetels, en de VVD met 24 zetels. Het CDA zou het veel minder goed doen dan de peilingen laten zien, en maar 8 zetels halen. Dat blijkt uit de schaduwverkiezingen die ProDemos organiseerde onder scholieren. Voor de onderwijspodcast En NU luisteren! ging leerling Sam (17) op pad met 1.001 vragen over de verkiezingen.

Lex Bohlmeijer - in gesprek met Mashad Bani-Aman  

Er zijn veel kinderen en jongeren onder de vluchtelingen. Soms komen ze samen met hun familie, niet zelden zijn ze moederziel alleen. Mashad Bani-Aman (Teheran, 1972) uit Iran was zo’n kind. Tussen zijn 14e en 17e zat hij in Turkije en was hij volledig op zichzelf aangewezen. Inmiddels is hij consultant, bij een bedrijf dat zetelt hoog op de Amsterdamse Zuid-As. Portret van een vluchteling.

Yasmine (16) zou onderzoek doen naar talent op school, maar het liep anders  

School is niet alleen naar de les gaan en huiswerk maken, ze is ook ontplooiing. Voor de podcast En NU luisteren! zochten Yasmine en Lotte uit hoe je dat nou doet, jezelf ontplooiien.

Lex Bohlmeijer - in gesprek met Theunis Piersma  

Theunis Piersma (Hemelum, 1958) is een gelauwerde bioloog die internationale reputatie geniet als trekvogelexpert. Hij volgt het spoor van de kanoeten, de grutto’s, de zwaluwen over de hele wereld. Waarom maken die vogels, die soms wel 17.000 kilometer afleggen, het zichzelf zo moeilijk? Het is niet hun genetische code. Voedsel en gevaar zijn beslissend. Gesprek met een bevlogen wetenschapper die het niet-weten beschouwt als de horizon.

Lex Bohlmeijer - in gesprek met Jelle Stekelenburg  

Jelle Stekelenburg (1966) is van huis uit tropenarts en gynaecoloog; hij werd vorige maand in Groningen benoemd tot bijzonder hoogleraar Internationale aspecten van reproductieve geneeskunde. Van zijn oratie maakte hij een aanklacht. Hij noemde de moeder- en kindersterfte in de wereld een schandaal. Jaarlijks sterven er 300.000 vrouwen ten gevolge van de zwangerschap, en maar liefst 6 miljoen baby’s. Terwijl de oplossing voor handen is.

En NU Luisteren - Manou weet nog niet wat ze wil worden  

Manou (17) weet nog niet wat ze wil worden. Ze zou wel met kinderen willen werken, maar weet niet of dat echt wat voor haar is. Daarom vroeg ze haar docenten voor de podcast En NU luisteren!: 'Waarom bent u eigenlijk leraar geworden?'

Conversations with Lex: Tomáš Sedláček  

The economists are ruling the world. With their mathematical models they dominate the debate. According to the Czech economist Tomas Sedlacek (1977)in his groundbreaking book, Economics of Good and Evil, an essential dimension is missing in their discourse: ethics. The most important values in life can't be expressed in numbers. Interview with an eclectic economist, who lived through the shift from communism to capitalism as a boy of thirteen. At the age of twenty-four he became an advisor of President Vaclav Havel

Lex Bohlmeijer - in gesprek met Tomás Sedlácek  

Tomas Sedlacek maakte als 13-jarige jongen de val van het communisme mee. Op zijn 24e werd hij adviseur van Vaclav Havel, de schrijver die president van Tsjechië werd. Hij brak internationaal door met zijn boek 'De economie van goed en kwaad'. De economen hebben het voor het zeggen. Met hun rekenmodellen en wiskundige formules geven zij richting aan het politieke en maatschappelijke debat. Maar volgens Sedlacek ontbreekt echter een essentiele dimensie: de ethiek. De belangrijkste waarden in het leven zijn niet uit te drukken in cijfers.

En NU luisteren! Het Experiment  

Wat gebeurt er als leerlingen niet verplicht naar de lessen hoeven? Drie leerlingen uit mijn mentorklas 5 vwo ondervonden het. Ze maakten er een aflevering van de podcast En NU luisteren! over. Lees en luister mee, en vraag de leerlingen alles wat je over het experiment wilt weten.

Lex Bohlmeijer - in gesprek met Nawal Mustafa  

Op haar vijftiende koos Nawal Mustafa (Mogadishu, 1985) bewust voor de islam. Nu beschouwt de moslima zich als geëmancipeerd, sterker nog, als feministe. Zij nam onlangs stelling in het debat over de islam met een opiniestuk in NRC Handelsblad getiteld ‘Gesluierde vrouwen zijn geen willoze wezens.’ Volgens haar is het tijd om op te houden met het dehumaniseren en criminaliseren van moslims.

Lex Bohlmeijer - in gesprek met Spinvis  

Alles verandert. Het is een waarheid als een koe. Maar in 2016 lijkt de hele bodem onder het vertrouwde te zijn weggeslagen. En waar vind je dan houvast? Nou, misschien wel in de enigszins wankele en melancholische liedjes van Spinvis, alias Erik de Jong, gelauwerde popmusicus (Sijkenisse, 1961). Hij presenteerde in Utrecht zijn persoonlijke jaaroverzicht als een feestelijk ritueel. Een gesprek over tijd, verandering, ouder worden, melancholie, dromen, houvast, de waarheid, de maan, een auto-ongeluk, buienradar etcetera

En NU luisteren! Yasmine vertelt over de GSA  

Eén vijfde van alle lesbische, homo- of biseksuele jongeren geeft aan nog niemand in de intieme kring verteld te hebben over zijn of haar lhbt-gevoelens. Voor de podcast En NU luisteren! zoekt een leerling op de school van Johannes Visser uit: hoe is het om niet-hetero te zijn?

Armoede Ontcijferd - de Pilot  

Het afgelopen jaar schreven wij - Maite Vermeulen en Sanne Blauw - voor De Correspondent over hoe je armoede eigenlijk meet, en wat voor effect dat heeft op hoe je armoede bestrijdt. Voor deze serie spraken we ontzettend veel vreemde, grappige, bijzondere mensen, die dagelijks bezig zijn met armoedecijfers. Maar die mensen konden we eigenlijk niet kwijt in onze artikelen. Met radiomaker Romanee Rodriguez besloten we daarom deze podcast te maken, waarin we juist die mensen aan het woord laten. We nemen je mee in de wereld achter de armoedecijfers. In deze pilotaflevering gaan we op bezoek bij Peter Lanjouw: een ontwikkelingseconoom die al zijn leven lang cijfers gebruikt om armoede de wereld uit te helpen.

Lex Bohlmeijer - het jaaroverzicht van Spinvis  

Het is een traditie aan het worden. Alweer voor de derde keer organiseert popmusicus Spinvis in TivoliVredenburg zijn eigen jaaroverzicht. Op 28 december in de grote zaal, samen met geestverwante kunstenaars. Dit jaar is het thema: verandering. Ik sprak met hem tijdens de voorbereidingen. Een korte vooruitblik op voorstelling en podcast

Lex Bohlmeijer - in gesprek met Dirk de Wachter  

Volgens de Vlaamse psychiater Dirk De Wachter (Wilrijk, 1960) zijn we door al onze aandacht op consumeren, carrière, genot en ikkigheid te richten het belangrijkste uit het oog verloren: we hebben geen idee wat de zin van het leven is. En dat maakt radeloos. En boos. En ziek. Gelukkig zijn er remedies. Al zijn die nooit eenvoudig, zoals hij uitlegt in dit opbeurende gesprek.

Lex Bohlmeijer - in gesprek met Rashif El Kaoui  

Rashif El Kaoui (Diest 1988) won dit jaar de El Hizjra Literatuurprijs in de categorie proza. El Hizjra heeft al vele bekende namen opgeleverd. El Kaoui blijkt een multitalent. Hij is ook acteur, rapper, leraar, performer. Zijn winnende verhaal getuigt onmiskenbaar van literair talent, het is muzikaal en ademt de geest van Edgar Allen Poe en Lovecraft. Gesprek met een man over zijn vloeibare identiteit.

Rashif El Kaoui leest het verhaal Madame Assorti  

Rashif El Kaoui won dit jaar de El Hizjra Literatuurprijs in de categorie proza. Hij had zijn verhaal 'Madame Assorti' drie jaar eerder al ingestuurd, maar het was ergens in de plooien van de bureaucratie verdwenen. Speciaal voor De Correspondent leest hij zijn verhaal, waarin de geest van door hem bewonderde schrijvers als Edgar Allan Poe en vooral H.P. Lovecraft niet ver weg is.

En NU luisteren! Manou vertelt waarom ze filosofieles wil  

Leerlingen op mijn school willen graag filosofie. Dat brengt Manou (17) in deze nieuwe aflevering van de podcast En NU luisteren! meteen op de eerste vraag: wat is filosofie eigenlijk?

Lex Bohlmeijer - in gesprek met Dyab Abou Jahjah  

Het is tijd om de grondslagen van onze maatschappij op een fundamentele manier te bevragen. Die stelling ontvouwt Dyab Abou Jahjah (1971), een Libanees-Vlaamse publicist in zijn essay Pleidooi voor radicalisering. Het boek werd al aangevallen voordat het geschreven was. Nu het verschenen is blijkt het een felle aanklacht tegen het systeem van macht dat de wereld beheerst, die hij een barbaarse moordmachine noemt. Maar hij schetst ook een weg waarlangs verandering zou kunnen plaatsvinden.

0:00/0:00
Video player is in betaClose