De Correspondent

De Correspondent

The Netherlands

Op De Correspondent publiceren we wekelijks podcasts. Luister op dit kanaal Goede Gesprekken met Lex Bohlmeijer, de Rudy & Freddy Show en meer.

Episodes

Lex Bohlmeijer - in gesprek met Jos Van Wijk  

Jos van Wijk (Doodewaard, 1948) is gepensioneerd interim-manager. Hij heeft het drukker dan ooit, met name als voorzitter van de Coöperatie De laatste wil. Met 2500 leden zet hij zich in voor de mogelijkheid om op een humane manier je leven te beëindigen. De behoefte aan dergelijke middelen is in de samenleving groot. Maar is de politiek al zover? Een bijdrage aan de felle discussie over Voltooid leven. Dit gesprek werd eerder gepubliceerd op 20 februari 2016.

Lex Bohlmeijer - in gesprek met Remy van Kesteren  

Harpist Remy van Kesteren (Zeist, 1989) kreeg dit jaar de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding voor een klassiek geschoold musicus. Hij deed (kort) mee aan Wie is de mol?, bracht een cd uit waarop hij zich voor het eerst als componist laat gelden, en organiseerde voor de vierde keer zijn eigen harpfestival. Een gesprek met een harpist op zoek naar vrijheid.

Rutger Bregman, Jesse Frederik en Rob Wijnberg over het nieuws  

Waarde luisteraar! Misschien ken je dat gevoel. Je staat op een feestje, of bij een koffieautomaat op kantoor. Het gaat over iets dat in het nieuws is geweest en je hebt het even gemist. Huh, wat, iemand vermist in Panama? Huh, wat heeft Trump nu weer gezegd? Je gespreksgenoten kijken je meewarig aan. En ja: je voelt je een beetje dom. Onderontwikkeld misschien zelfs. Mocht je dit gevoel herkennen, dan is deze podcast voor jou gemaakt. Want inderdaad, we worden opgevoed met het idee dat het volgen van het nieuws goed is voor je algemene ontwikkeling. Dat je er zelfs een beter mens van wordt. Maar wij betogen in deze podcast precies het tegenovergestelde. Om het bot te formuleren: nieuws maakt je een dommer en slechter mens. En dus hoef je je nooit meer schuldig te voelen als je weer eens geen idee hebt wat Prem nu weer geroeptoeterd heeft. Deze onderwerpen komen in de podcast voorbij: - Smeuïge anekdotes van Rob en Rutger die jaren geleden nog werkten als nieuwsverslaggever. - Waarom Rob is vertrokken als hoofdredacteur bij nrc.next. - Waarom het soms toch belangrijk is over 'de waan van de dag' te schrijven. - Welke media wij dan wel volgen. Het hele artikel: https://decorrespondent.nl/5417/podcast-een-goed-gesprek-over-het-nieuws/194372794-68c5da3f

Johannes Visser - En NU luisteren! Yasmine vertelt over vakken vullen en school.  

Veel van mijn leerlingen hebben een bijbaantje. Met het oog op de toekomst, of om geld te verdienen waar ze voornamelijk eten en kleren van kopen. Yasmine staat soms om 6 uur 's ochtends op om te werken voor ze naar school gaat. Daarom staat deze aflevering van de onderwijspodcast En NU luisteren! geheel in het teken van... werk!

Colette van Nunen - Inburgeringscursus #1  

Tienduizenden vluchtelingen moeten in Nederland een inburgeringsexamen doen. Duizenden zakken daarvoor. Wat gaat er mis? Ik help bij een inburgeringscursus en zoek het uit in een reeks reportages.

Rutger Bregman en Jesse Frederik over twijfel  

Geregeld voeren wij gesprekken over economie en politiek waarvan we achteraf denken: was dit niet ook een leuke podcast geweest? Die gesprekken zijn we gaan opnemen. Vandaag gaat het over twijfel.

Lex Bohlmeijer - in gesprek met Bas Heijne  

Bas Heijne (Nijmegen, 1960) publiceerde onlangs een essay, Onbehagen, waarin hij met een essay van Freud in de hand onze huidige cultuur op de sofa legt. Het gaat tegenwoordig vooral om de belofte dat je als individu geen rekening hoeft te houden met de realiteit, dat wil zeggen de samenleving, de anderen. Daarom wordt de noodzaak van een verhaal dat mensen aan elkaar bindt des te prangender: oproep voor een nieuw en overtuigend ideaal van beschaving.

Lex Bohlmeijer - in gesprek met Hesdy Lonwijk  

Hesdy Lonwijk (Paramaribo 1976) is een van de organisatoren van de Ieder1 Parade die op zondag 25 september in Amsterdam wordt gehouden. Het is geen protestmars, maar een signaal aan Nederland, een hartstochtelijk pleidooi vóór een inclusieve samenleving, waarin iedereen mag zijn wie hij is. Gesprek met een bevlogen maker, die het recht opeist om aandacht te vragen voor het probleem van het racisme en ander onrecht.

Rutger Bregman, Jesse Frederik en Maurits Martijn over privacy  

Geregeld voeren wij gesprekken over economie en politiek waarvan we achteraf denken: was dit niet ook een leuke podcast geweest? Die gesprekken zijn we gaan opnemen. Vandaag hebben we het met Maurits over privacy.

Lex Bohlmeijer - in gesprek met Hans de Zwart  

Iedereen vindt privacy belangrijk, niemand handelt ernaar. Dat is een van de paradoxen die naar voren komt uit het boek Je hebt wel iets te verbergen dat onlangs bij De Correspondent verscheen. Hans de Zwart (1976)is directeur van de onafhankelijke organisatie Bits of Freedom en strijdt al jaren voor onze privacy. Hij schetst de diepgaande consequenties van de hedendaagse ontwikkelingen.

Johannes Visser - En NU luisteren! Manou leert docent wiskunde meneer Flens kennen.  

Benieuwd hoe het er nu écht aan toegaat op school? Vier leerlingen uit mijn mentorklas (5 vwo b) laten jullie een schooljaar lang meeluisteren in hun wereld. In hun podcast vertellen ze jullie alles over hun schoolleven, van toetsweken tot toekomstdromen.

Johannes Visser - En NU luisteren! Het schooljaar van V5B  

Benieuwd hoe het er nu écht aan toegaat op school? Vier leerlingen uit mijn mentorklas (5 vwo b) laten jullie een schooljaar lang meeluisteren in hun wereld. In zestien podcastafleveringen vertellen ze jullie alles over hun schoolleven, van toetsweken tot toekomstdromen.

Lex Bohlmeijer - in gesprek met Nicolaas Matsier  

Nicolaas Matsier (Krommenie, 1945) is een gereputeerde schrijver. Hij vertaalde Alice in Wonderland, las de bijbel op zijn literaire merites, en ontvouwde schitterende jeugdherinneringen in Gesloten huis. Nu debuteert hij als dichter met de bundel Druppel. Een bibliofiele uitgave in 55 exemplaren. Over de schoonheid van het ambacht en existentiele ervaringen

Lex Bohlmeijer - in gesprek met Eric de Vroedt  

Eric de Vroedt(1972, Nieuwerkerk aan de IJssel) is de nieuwe artistiek leider van Het Nationale Theater, waarin de Koninklijke Schouwburg, Het Nationale Toneel en het Theater aan het Spui gaan fuseren. Er gaat een nieuwe wind waaien in Den Haag. Het theater wordt politiek en de schouwburg moet een gemeenschapshuis worden, waar de adem van onze eigen tijd voelbaar is.

Rutger Bregman en Jesse Frederik over anarchie  

Geregeld voeren wij gesprekken over economie en politiek waarvan we achteraf denken: was dit niet ook een leuke podcast geweest? Die gesprekken zijn we gaan opnemen. Vandaag gaat het over het anarchisme.

Een dag uit het leven van een laaggeletterde  

Eén op de zeven Nederlanders heeft grote moeite met lezen, rekenen en schrijven. De overheid laat hen in de steek. Ter gelegenheid van de Week van de Alfabetisering schreef Dick Wittenberg een verhaal over een van hen: Paul Leliveld. Hij is vijftig, getrouwd met Judith, vader van tienerzoon Jordy. En hij is laaggeletterd. Dat kan niemand aan hem zien. Een dag uit het leven van een laaggeletterde.

Lex Bohlmeijer - in gesprek met Isabel Hoving  

Isabel Hoving (Amsterdam 1955) is een veelzijdige schrijfster en onderzoeker. Bij alles wat ze doet, klimaatactivisme, Caribische literatuur, diversiteit, gametheorie enz. wordt ze gedreven door een onuitputtelijke nieuwsgierigheid naar het 'andere' verhaal. Er zijn zoveel verhalen die we nog nooit gehoord hebben. Met de roman De een na laatste dood van het meisje Capone neemt ze een voorschot op de toekomst: het speelt in 2099, als Europa allang is overstroomd.

Lex Bohlmeijer - in gesprek met Minke Tromp  

Minke Tromp (Deventer 1980) is filosoof en organisatie-deskundige. Ze pleit voor veel meer reflectie en denkruimte, om organisaties beter te laten draaien. Nu heeft ze een website gelanceerd, succesparadox.nl, over het fenomeen dat er steeds minder plaats is voor reflectie naarmate je hoger in de hierarchie komt, terwijl het belang ervan juist toeneemt. Een verhelderend gesprek over filosofie als de kunst van het sterven.

Rob Wijnberg en Jesse Frederik over de Euro  

Geregeld voeren wij gesprekken over economie en politiek waarvan we achteraf denken: was dit niet ook een leuke podcast geweest? Nu zijn we die gesprekken gaan opnemen. Dit keer gaat het over de euro.

Rutger Bregman en Jesse Frederik over rentenieren  

Geregeld voeren Rutger Bregman en Jesse Frederik gesprekken over economie en politiek waarvan we achteraf denken: was dit niet ook een leuke podcast geweest? Nu zijn we die gesprekken gaan opnemen. Dit keer gaat het over de rentenierseconomie.

0:00/0:00
Video player is in betaClose