De week van NUtech

De week van NUtech

The Netherlands

Elke week bespreekt de redactie van NU.nl het belangrijkste technieuws in De Week van NUtech. Je hoort in deze podcast analyses, interviews en reportages over belangrijke onderwerpen in de technologiewereld.

Episodes

Aflevering 124: Augmented reality en de 'gedachtenlezer' van Facebook  

Facebook heeft een intern team genaamd Building 8, dat werkt aan mysterieuze hardwareprojecten. Zo wordt er gesleuteld aan een augmentedrealitysysteem, een machine die op gedachtengolven werkt, drones en een gezondheidsapparaat. Wat is de techgigant hiermee van plan? Augmented reality is voor de volgende generatie smartphones een belangrijk onderdeel, maar de iPhone 8 en Galaxy S8 moeten ook andere dingen bieden. Zo zal de iPhone een hommage worden voor het eerste toestel en krijgt de S8 een speciale knop voor virtuele assisten Bixby.

Aflevering 123: Turkse Twitter-hackers en de 'appocalyps'  

Na de rel tussen Nederland en Turkije wisten hackers via een omweg vele Twitter-accounts te kapen, waarbij ze een reeks tweets konden plaatsen. Accounts van onder andere Donald Duck en Caro Emerald werden hierdoor getroffen. Hoe lukte de hackers dit en wat kun je er tegen doen? Binnenkort zal maar liefst 8 procent van alle apps op de iPhone en iPad niet meer werken. Hoe komt dat en wat betekent het voor je dagelijkse app-gebruik? En wat voor apps zijn er nu eigenlijk hier het slachtoffer van?

Aflevering 122: De vele schandalen van Uber  

Uber onder vuur Van seksuele intimidatie tot de wet overtreden en van een tierende directeur tot het vermeend stelen van bedrijfsgeheimen. Uber en directeur Travis Kalanick liggen onder vuur. Hoe doorstaat het bedrijf deze roerige tijd en wat moet er veranderen om schandalen in de toekomst te voorkomen? Ennetcom Deze week maakten de politie en het Openbaar Ministerie (OM) bekend dat ze miljoenen versleutelde berichten van criminelen hebben weten te ontsleutelen. Deze criminelen communiceerden via een netwerk van het Nijmeegse bedrijf Ennetcom. Hoe is de politie aan deze versleutelde berichten gekomen, wat zullen de gevolgen zijn en hoe zit het met de privacy? We bespreken het in de podcast!

Aflevering 121: Hoogtepunten van MWC 2017  

Elk jaar worden op het Mobile World Congress in Barcelona weer grote hoeveelheden nieuwe smartphones getoond. Dit jaar presenteerden onder meer LG, Sony, BlackBerry en Alcatel hun nieuwste toestellen, al dan niet met bijzondere nieuwe functies of gimmicks. Wat heb je aan een randloos scherm, superslowmotioncamera, 4K-display en LED-behuizing? Netflix wil zijn videostreams zo efficiënt mogelijk maken, zonder dat er kwaliteit verloren gaat. Daarvoor wordt binnenkort een nieuwe technologie ingezet. Wij leggen uit hoe dat werkt. Feedback? Mail tech@nu.nl

Aflevering 120: Maakt Nintendo Switch de belofte waar?  

Nintendo brengt volgende week de Nintendo Switch uit en NU.nl mocht de gameconsole alvast testen. Gaat de Switch het bedrijf redden, of maakt Nintendo met dit hybride apparaat valse beloftes? WhatsApp voegde deze week een nieuwe functie toe, die als twee druppels lijkt op de fotofunctie van Snapchat. Daarmee maakt moederbedrijf Facebook de beursgang van concurrent Snapchat mogelijk lastig.

Aflevering 119: De toekomst van Facebook  

Facebook-directeur Mark Zuckerberg schreef deze week een toekomstvisie van zesduizend woorden voor zijn bedrijf. Het sociale netwerk moet meer gaan draaien om verenigingen, per persoon aanpasbaar zijn en gaat een grote maatschappelijke rol spelen, als het aan Zuckerberg ligt. Wij bespreken de belangrijkste onderdelen van de visie. Het is februari en een nieuwe iPhone wordt pas in september verwacht. Toch is de geruchtenmachine al op gang gekomen en 'weten' we al veel over de iPhone 8. De strategie van Apple lijkt te draaien om drie nieuwe toestellen waarvan er één echt vernieuwend wordt. Wat gaat er waarschijnlijk veranderen? Feedback? Tech@nu.nl

Aflevering 118: Wat de nieuwe aftapwet voor jou betekent  

Deze week debatteerde de Tweede Kamer over de Wet inlichtengen- en veiligheidsdiensten (Wiv), ook wel de aftapwet genoemd. Een Kamermeerderheid is voor de nieuwe wet die de AIVD toestemming geeft om ongericht online communicatie zoals e-mail en Whatsapp af te tappen. Wat betekent dit voor de gemiddelde Nederlander en kan je er iets tegen doen?

Aflevering 117: Recordomzet Apple en voorsprong Google  

Na drie kwartalen van krimp, heeft Apple in het laatste kwartaal van 2016 een recordaantal iPhones verkocht. Er gingen 78,3 miljoen exemplaren over de toonbank. Bovendien boekte het bedrijf een omzet van 78,3 miljard dollar. Apple lijkt de weg omhoog weer gevonden te hebben. Hoe komt dat en hoe gaat het volgend jaar? Waymo, een zusterbedrijf van Google, loopt mijlenver voor op de concurrentie met zijn zelfrijdende auto's. Bij de Waymo-auto's hoeft veel minder vaak ingegrepen te worden dan bij de concurrentie. Bovendien rijdt Google veel en veel meer kilometers in de zelfrijdende auto dan andere merken. Hoe kan het dat het bedrijf zo ver voorloopt?

Aflevering 116: Waarom de Note 7 ontvlamde en hoe Samsung verder gaat  

Deze week maakte Samsung eindelijk bekend wat we al wisten: de Galaxy Note 7 kon ontploffen door een fout in de batterij. Nieuw detail was dat er twee verschillende problemen met twee verschillende accu's waren. In onze podcast bespreken we de oorzaken en de gevolgen voor Samsung. Ondanks het debacle rond de Note 7 presenteerde Samsung positieve kwartaalcijfers. De mobiele tak wist 2,5 miljard euro winst te maken en herpakt zich na één matig kwartaal weer. Ook het bedrijf als geheel draait goed. Hoe kan het dat Samsung zo weinig last heeft van een ontploffende telefoon die uiteindelijk volledig uit de handel is gehaald? Alsof er nog niet genoeg rond Samsung gebeurd was, lekte deze week ook nog voor het eerst foto's uit van de Galaxy S8 inclusief de volledige specificaties. De S8 lijkt geen fysieke thuisknop meer te krijgen en kan daardoor uitgerust worden met een groter scherm. De S8 komt in een 5,8 en 6,2 inch-formaat. We bespreken alle gelekte details en de verwachtingen rond de nieuwe smartphone.

Aflevering 115: Nepnieuws aangepakt en Autopilot mag blijven  

Discussies over 'nepnieuws' zijn sinds de verkiezing van Donald Trump alomtegenwoordig in het nieuws. In Duitsland onderneemt Facebook een eerste poging om onjuiste berichten een speciaal waarschuwingslabel te geven. Zo moet worden voorkomen dat mensen onbewust onjuistheden verspreiden. Een goed idee? Nadat een Amerikaan vorig jaar in een dodelijk ongeluk betrokken raakte terwijl zijn Tesla autonoom reed met de Autopilot-functie, klonk er kritiek op de autofabrikant. Nu heeft een Amerikaanse waakhond na onderzoek besloten dat Autopilot ten tijde van de crash naar behoren werkte, en dat de functie mogelijk zelfs veel ongelukken voorkomt. Betekent dat dat zelfrijfuncties klaar zijn voor een grootschaligere uitrol? Feedback? Tech@nu.nl

Aflevering 114: Nintendo Switch en opvouwbare smartphones  

Nintendo onthulde vrijdag eindelijk officieel de Switch in volle glorie. De nieuwe console moet de flop van de Wii U doen vergeten. Alle details zijn nu bekend. De Switch is vanaf maart te koop voor 309 euro en er komen diverse games zoals Zelda, Super Mario en Mario Kart aan. We bespreken alle details en de verwachtingen. Al jaren tonen elektronicafabrikanten als LG en Samsung prototypes van opvouwbare smartphones op techbeurzen. Regelmatig beloven ze ook "in de toekomst" met flexibele telefoons te komen. Dit jaar lijkt het moment dan toch echt daar. Hardnekkige en betrouwbare geruchten stellen dat beide Koreaanse fabrikanten nog dit jaar opvouwbare smartphones uit zullen brengen. Wat heb je daaraan en wat mag je verwachten?

Aflevering 113: Superdunne tv's, robots en Nederlandse startups op techbeurs CES  

Op CES kondigden de grote techbedrijven hun nieuwe televisies voor CES aan. Zo kwam Samsung met zogeheten QLED-tv's. Deze schermen moeten het gaan opnemen tegen de OLED-panelen van concurrent LG. LG liet op zijn beurt de dunste televisie tot nu toe zien. Dit scherm is slechts 2,57 millimeter dik en wordt met magneten aan de muur gehangen. De robot moet de volgende slimme, virtuele assistent worden. Zo wordt het mogelijk een rondrijdende machine te vragen om in huis de verlichting te bedienen. Is dat handig, of is de smartphone daar alsnog beter voor? Voor het eerst staat er op gadgetbeurs CES een speciaal, Nederlands paviljoen. Daarop kunnen Nederlandse startups hun producten tonen, zodat de internationale markt ze kan ontdekken.

Aflevering 112: Voorspellingen voor 2017  

Het is inmiddels een traditie: de jaarlijkse voorspellingenpodcast. We bespreken wat wij verwachten van tech in 2017, en blikken terug op onze voorspellingen van vorig jaar. In deze editie onder meer: Wat kunnen we verwachten van de nieuwe iPhone? Wordt de NI=intendo Switch een hit? En houdt HTC het nog een jaar vol? Feedback of eigen voorspellingen? Mail tech@nu.nl!

Aflevering 111: Bewaarplicht op het spel en WhatsApp-leugens  

Bewaarplicht De Nederlandse bewaarplicht telecom - die providers verplichtte om gebruiksinformatie van hun abonnees op te slaan en beschikbaar te maken aan de politie - werd al in 2014 afgeschaft. Het Europees Hof besloot deze week dat er zeer strenge voorwaarden moeten worden verbonden aan zo'n bewaarplicht. Daardoor lijkt ook een nieuwe versie ervan - die in september naar de Tweede Kamer werd gestuurd - in gevaar te komen. WhatsApp Heeft Facebook de EU voorgelogen of misleid bij de overname van WhatsApp? Dat is wel de beschuldiging die de Europese Commissie deze week aan het sociale netwerk stuurde. Het combineren van gebruikersgegevens van Facebook en WhatsApp was al controversieel - Facebook stopte hier in Europa mee na klachten van privacytoezichthouders - maar volgens de Commissie had het bedrijf bovendien beloofd dit nooit te zullen doen. Dat kan een behoorlijke boete opleveren. Feedback? Tech@nu.nl

Aflevering 110: Onenigheid over techwetten en Mario op smartphones  

De wet over computercriminaliteit wordt aangepast, waardoor de politie mogelijk bevoegdheid krijgt om verdachten te hacken. Daarnaast werkt de Tweede Kamer aan een nieuwe versie van de wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, waarin een mogelijk 'sleepnet' voor data verwerkt zit. Wat vinden de experts en kamerleden van deze wet? Het kwam deze week naar buiten tijdens een debat en hoorzitting. Nintendo heeft zijn eerste eigen smartphone-game uitgebracht. Super Mario Run is een platformspel dat met één hand gespeeld kan worden, dat met een prijskaart van tien euro relatief duur is. Neemt Nintendo hier een risico? En wat betekent de komst van Mario voor andere gameontwikkelaars in de App Store?

Aflevering 109: Illegaal streamen en weinig animo voor wearables  

Deze week kwam de advocaat-generaal van het Europese Hof met een advies in een zaak tussen Stichting Brein en een maker van mediaspelers die bedoeld zijn om illegaal series en films mee te streamen. Luisteraar Dennis stelde ons de vraag of streamen van auteursrechtelijk beschermd materiaal voor de wet hetzelfde is als downloaden. Tijd om deze twee onderwerpen onder de loep te nemen. Smartwatchfabrikant Pebble wordt overgenomen door Fitbit, de maker van fitnesstrackers. Tegelijkertijd kwam IDC met tegenvallende cijfers voor de smartwatchmarkt, hoewel Apple-ceo Tim Cook juist sprak van een goed kwartaal. Hoe gaat het nu eigen op de wearablemarkt en wat verwachten we voor volgend jaar?

Aflevering 108: Automodus voor smartphones en wat is Uber?  

Moeten smartphones een speciale automodus krijgen, die wordt geactiveerd als de gebruiker achter het stuur zit? Zowel in de VS als in Nederland kijkt de overheid naar deze mogelijkheid. Verkeersveiligheidsorganisaties zijn bezorgd dat smartphonegebruik zorgt voor een toename in het aantal auto-ongelukken. Kan een nieuwe technologie daar de oplossing voor zijn? Uber-rechtszaak Vertegenwoordigers van Uber waren deze week in Luxemburg, waar het Europees Hof van Justitie een hoorzitting hield in een belangrijke rechtszaak over de taxidienst. Daar staat één vraag centraal: is Uber een tranpsortbedrijf, of een alleen een digitaal platform dat passagiers in contact brengt met chauffeurs? Het antwoord op die vraag kan grote gevolgen hebben, voor Uber en voor de hele transportsector. Oproep NU.nl is op zoek naar slachtoffers van internetoplichting. Eerder deze week reageerden al tientallen mensen op onze oproep. Wil jij met jouw verhaal ook bijdragen aan een onderzoek naar internetoplichting in Nederland, stuur ons dan een bericht: jeroen@nu.nl.

Aflevering 107: Gaat Facebook nu ook China veroveren?  

1,8 miljard gebruikers zijn voor Facebook niet genoeg. Het bedrijf heeft software voorbereid om ook de Chinese markt te veroveren, meldde de New York Times deze week. Met die software zouden berichten lokaal kunnen worden gecensureerd, zoals verplicht is in het land. Facebook-directeur Mark Zuckerberg is regelmatig in China, en ontmoette zelfs president Xi Jinping al (zie foto). Moet het sociale netwerk wel meewerken aan het censuurapparaat van de Chinese overheid? En zit het land eigenlijk wel te wachten op de komst van een Amerikaanse internetgigant? Het komt regelmatig voor: vloggers die producten aanprijzen zonder dat ze bekendmaken dat ze daarvoor worden betaald. Het Commissariaat voor de Media wil dat daar een eind aan komt, en stelt regels op die zulke sluikreclame verbieden. Door de nieuwe regels zullen vermoedelijk vooral kinderen en jongeren minder vaak met sluikreclame te maken krijgen. Vloggers kunnen een boete krijgen, al zegt het Commissariaat vooral in gesprek te willen met overtreders.

Aflevering 106: Kunnen filmpiraten een downloadboete verwachten?  

Stichting Brein is deze week voor 4800 euro geschikt met een uploader van televisieseries. De boete kwam neer op 400 euro per geüploade aflevering. Hoe maakt Stichting Brein onderscheid tussen wie een serie heeft online gezet en wie slechts een fanatieke torrentgebruiker is? Gaat dit leiden tot de eerste boeten voor 'gewone' downloadpiraten? Deze week werden weer de Big Brother Awards uitgereikt - prijzen voor wat Bits of Freedom de grootste privacyschenders van Nederland vindt. De publieksprijs ging dit jaar naar minister Edith Schippers, omdat ze verzekeraars makkelijker toegang zou geven in patiëntdossiers als er mogelijke fraude plaatsvindt. De expertprijs werd uitgereikt aan de gemeente Rotterdam, die controversiële controles bij huurders zou uitvoeren.

Aflevering 105: Facebook en president Trump  

Mark Zuckerberg ontkende deze week dat nepberichten over Trump en Clinton op Facebook invloed hebben gehad op de presidentsverkiezingen. Critici stellen echter dat Facebook zijn rol als mediapartij serieus moet nemen en moet zorgen voor eerlijke en correcte berichtgeving. Wat kan Facebook doen? Aan de andere kant is de vraag wat de invloed van president Trump op de toekomst van Facebook wordt. Veel techbedrijven maken zich ernstige zorgen om zijn standpunten over encryptie en netneutraliteit. Toch is er vooral nog veel onduidelijk over het mogelijke beleid.

0:00/0:00
Video player is in betaClose