De week van NUtech

De week van NUtech

The Netherlands

Elke week bespreekt de redactie van NU.nl het belangrijkste technieuws in De Week van NUtech. Je hoort in deze podcast analyses, interviews en reportages over belangrijke onderwerpen in de technologiewereld.

Episodes

Aflevering 109: Illegaal streamen en weinig animo voor wearables  

Deze week kwam de advocaat-generaal van het Europese Hof met een advies in een zaak tussen Stichting Brein en een maker van mediaspelers die bedoeld zijn om illegaal series en films mee te streamen. Luisteraar Dennis stelde ons de vraag of streamen van auteursrechtelijk beschermd materiaal voor de wet hetzelfde is als downloaden. Tijd om deze twee onderwerpen onder de loep te nemen. Smartwatchfabrikant Pebble wordt overgenomen door Fitbit, de maker van fitnesstrackers. Tegelijkertijd kwam IDC met tegenvallende cijfers voor de smartwatchmarkt, hoewel Apple-ceo Tim Cook juist sprak van een goed kwartaal. Hoe gaat het nu eigen op de wearablemarkt en wat verwachten we voor volgend jaar?

Aflevering 108: Automodus voor smartphones en wat is Uber?  

Moeten smartphones een speciale automodus krijgen, die wordt geactiveerd als de gebruiker achter het stuur zit? Zowel in de VS als in Nederland kijkt de overheid naar deze mogelijkheid. Verkeersveiligheidsorganisaties zijn bezorgd dat smartphonegebruik zorgt voor een toename in het aantal auto-ongelukken. Kan een nieuwe technologie daar de oplossing voor zijn? Uber-rechtszaak Vertegenwoordigers van Uber waren deze week in Luxemburg, waar het Europees Hof van Justitie een hoorzitting hield in een belangrijke rechtszaak over de taxidienst. Daar staat één vraag centraal: is Uber een tranpsortbedrijf, of een alleen een digitaal platform dat passagiers in contact brengt met chauffeurs? Het antwoord op die vraag kan grote gevolgen hebben, voor Uber en voor de hele transportsector. Oproep NU.nl is op zoek naar slachtoffers van internetoplichting. Eerder deze week reageerden al tientallen mensen op onze oproep. Wil jij met jouw verhaal ook bijdragen aan een onderzoek naar internetoplichting in Nederland, stuur ons dan een bericht: jeroen@nu.nl.

Aflevering 107: Gaat Facebook nu ook China veroveren?  

1,8 miljard gebruikers zijn voor Facebook niet genoeg. Het bedrijf heeft software voorbereid om ook de Chinese markt te veroveren, meldde de New York Times deze week. Met die software zouden berichten lokaal kunnen worden gecensureerd, zoals verplicht is in het land. Facebook-directeur Mark Zuckerberg is regelmatig in China, en ontmoette zelfs president Xi Jinping al (zie foto). Moet het sociale netwerk wel meewerken aan het censuurapparaat van de Chinese overheid? En zit het land eigenlijk wel te wachten op de komst van een Amerikaanse internetgigant? Het komt regelmatig voor: vloggers die producten aanprijzen zonder dat ze bekendmaken dat ze daarvoor worden betaald. Het Commissariaat voor de Media wil dat daar een eind aan komt, en stelt regels op die zulke sluikreclame verbieden. Door de nieuwe regels zullen vermoedelijk vooral kinderen en jongeren minder vaak met sluikreclame te maken krijgen. Vloggers kunnen een boete krijgen, al zegt het Commissariaat vooral in gesprek te willen met overtreders.

Aflevering 106: Kunnen filmpiraten een downloadboete verwachten?  

Stichting Brein is deze week voor 4800 euro geschikt met een uploader van televisieseries. De boete kwam neer op 400 euro per geüploade aflevering. Hoe maakt Stichting Brein onderscheid tussen wie een serie heeft online gezet en wie slechts een fanatieke torrentgebruiker is? Gaat dit leiden tot de eerste boeten voor 'gewone' downloadpiraten? Deze week werden weer de Big Brother Awards uitgereikt - prijzen voor wat Bits of Freedom de grootste privacyschenders van Nederland vindt. De publieksprijs ging dit jaar naar minister Edith Schippers, omdat ze verzekeraars makkelijker toegang zou geven in patiëntdossiers als er mogelijke fraude plaatsvindt. De expertprijs werd uitgereikt aan de gemeente Rotterdam, die controversiële controles bij huurders zou uitvoeren.

Aflevering 105: Facebook en president Trump  

Mark Zuckerberg ontkende deze week dat nepberichten over Trump en Clinton op Facebook invloed hebben gehad op de presidentsverkiezingen. Critici stellen echter dat Facebook zijn rol als mediapartij serieus moet nemen en moet zorgen voor eerlijke en correcte berichtgeving. Wat kan Facebook doen? Aan de andere kant is de vraag wat de invloed van president Trump op de toekomst van Facebook wordt. Veel techbedrijven maken zich ernstige zorgen om zijn standpunten over encryptie en netneutraliteit. Toch is er vooral nog veel onduidelijk over het mogelijke beleid.

Aflevering 104: Drukte op de smartphonemarkt  

In de afgelopen jaren hebben wij al meermaals de ondergang van verschillende smartphonemakers voorspeld, vooralsnog zonder succes. Maar de aanhouder wint, toch? Wie een gemiddelde elektronicawinkel binnen loopt kan een smartphone kopen van Apple, Samsung, LG, HTC, Huawei, Sony, of Motorola, om nog maar niet te spreken van kleinere merken als OnePlus, Wiko en Alcatel. In China heersen Oppo, Vivo en Xiaomi. En in het westen begint Google deze maand met de verkoop van zijn eerste eigen telefoon. Wie kan er nog geld verdienen als de concurrentie zo moordend is? BlackBerry en Microsoft zijn de afgelopen jaren de voornaamste slachtoffers van de concurrentiestrijd geworden - is het voor meer bedrijven tijd om de stekker nu dan toch uit hun smartphoneafdeling te trekken?

Aflevering 103: Macbook met touchbalk en gevaarlijk internet of things  

Nieuwe Macbooks Apple kondigde donderdag nieuwe Macbook Pro's aan. Het meest opvallende aspect was de Touch Bar boven het toetsenbord. Deze smalle touchbalk kan in diverse apps andere toetsen en functies tonen. Veel fans waren na de aankondiging teleurgesteld. Het lijkt of Apple in een tussenjaar zit. In dezelfde week liet Microsoft de Surface Studio zien. De all-in-one-pc heeft een kantelbaar touchscreen. De pc kan zowel rechtop als liggend gebruikt worden en heeft een 28 inch-scherm. DDoS-aanval Vorige week werd een groot deel van het internet in het oosten van de Verenigde Staten platgelegd. Deze DDoS-aanval was afkomstig van internet of things-gadgets zoals slimme beveiligingscamera's en routers. Deze relatief nieuwe categorie apparaten vormt een grote bedreiging voor de stabiliteit van het internet.

Aflevering 102: Nintendo Switch is een handheld en een gameconsole  

Nintendo had al eens aangegeven te werken aan een spelcomputer met de codenaam NX, maar nu is hij eindelijk officieel onthuld. De Nintendo Switch is een hybride gameconsole, die zowel op de tv als onderweg gebruikt kan worden. Daarmee stapt Nintendo af van het traditionele spelcomputerconcept. Heeft Nintendo met de Switch een gouden formule in handen? Wat gebeurt er als de nieuwe hardwarepoging van Nintendo faalt? En wat weten we nu echt over de nieuwste telg in Nintendo's familie? Feedback? tech@nu.nl

Aflevering 101: Ontploffende smartphones en rebelse actie T-Mobile  

Samsung staakte deze week de productie en verkoop van de Galaxy Note 7. De telefoon vatte bij meerdere gebruikers vlam, waaronder in een vliegtuig. De verkoopstop en terugroepactie kosten Samsung flink wat geld, maar hoe zit het eigenlijk met de reputatie van het bedrijf? Hoe gaat de telefoonfabrikant zijn imago proberen intact te houden? T-Mobile introduceerde een nieuwe dienst voor abonnementen, om muziek buiten de databundel te streamen. De dienst is in strijd met een Nederlandse wet omtrent netneutraliteit die één dag later werd aangenomen. Waarom introduceert T-Mobile een dienst die in strijd is met de Nederlandse wet? En mag de dienst onder Europese regels mogelijk wel? Feedback? Mail naar tech@nu.nl.

Aflevering 100: Google verovert broekzakken en woonkamers  

Nu met extra funky muziek! Google hield deze week een groot persevenement, waarin onder meer de eigen Pixel-smartphones werden aangekondigd. Het bedrijf maakt voor het eerst zelf telefoons, in plaats van alleen het besturingssysteem op de smartphones van anderen. De Pixel-telefoons zijn standaard voorzien van de slimme Google-assistent, die ook de kern van de slimme speaker Google Home vormt. Google zet vol in op kunstmatige intelligentie om consumenten aan zich te binden; wat betekent dat voor andere techbedrijven? Tijdens het evenement toonde Google ook zijn eigen virtualrealitybril, de Daydream View. Ondertussen blijkt Oculus te werken aan een zelfstandige VR-bril, zonder pc of smartphone. De VR-markt blijft zich dus in rap tempo ontwikkelen. Lees onze eerste indruk van de Pixel-smartphones: http://www.nu.nl/reviews/4331561/eerste-indruk-nieuwe-google-telefoons-draaien-vooral-software.html

Aflevering 99: Streamingdienst Amazon naar Nederland en Disney aast op Twitter  

Deze week hebben we het over Amazon, Twitter, Soundcloud en UberEats. De filmstreamingdienst Amazon Prime Video zal vermoedelijk op korte termijn in Nederland verschijnen, aldus bronnen in de tv-wereld. Daarmee krijgen Netflix en Videoland er een nieuwe concurrent bij op de Nederlandse markt. De komst van Prime Video zou voor Amazon opnieuw een kleine stap zijn richting volwaardige aanwezigheid in Nederland. Maar voor fysieke producten moeten Nederlanders nog altijd bij de Duitse versie van de webwinkel zijn. Hoe serieus neemt Amazon Nederland? Overnames Twitter en SoundCloud Twitter is op zoek naar een koper - en grote techbedrijven lijken interesse te hebben. Volgens bronnen denken onder andere Google, Microsoft en Disney er over na op Twitter te kopen. Tegelijkertijd zou muziekdienst SoundCloud te koop staan en heeft Spotify hier interesse in. Met deze potentiële overnames kunnen techbedrijven groeien, maar wat zijn ze precies met die aanwinsten van plan? UberEats Thuisbezorgd heeft er in Nederland steeds meer concurrenten bij. Na Deliveroo en Foodora is nu ook UberEats gestart. De dienst levert eten bij klanten thuis af, zelfs als het restaurant geen bezorgservice heeft. UberEats belooft bezorging een stuk makkelijker te maken, maar heeft dus te maken met flinke concurrentie. Het bezorglandschap lijkt steeds meer op een Wild Westen.

Aflevering 98: Onbeperkt roamen en het slimme huis  

Deze week hebben we het over roaming, Google Allo en het slimme huis. Roaming Aan het afschaffen van de Europese roamingkosten wordt al een aantal jaar gewerkt, maar hoe dat precies zal gebeuren is al lange tijd onderwerp van discussie. Onlangs presenteerde de Europese Commissie het plan om roaming negentig dagen in het jaar gratis te maken, maar dat vond voorzitter Jean-Claude Juncker toch niet genoeg. Nu ligt er een nieuw plan, dat roaming vanaf 15 juni 2017 helemaal gratis moet maken. Ook mensen die elke dag de landsgrenzen over gaan moeten probleemloos kunnen blijven bellen en internetten. Vanwaar deze plotselinge verandering? Google Allo Met WhatsApp, Facebook Messenger, Telegram, Signal en Hangouts zou je denken dat er wel genoeg chat-apps zijn. Maar Google voegt nog een app aan het lijstje toe: Allo. De app heeft een ingebouwde slimme assistent en een aantal vernieuwende functies. Maar Allo is wel een stuk minder privacyvriendelijk dan de concurrentie. Gaat het wat worden? Slim huis Nederlands lopen nog niet erg warm voor de smart home, zo bleek deze week uit onderzoek. Toch hoor je steeds meer over slimme thermostaten, rookmelders en lampen. Blijven deze producten nog wel een groeimarkt, of is de hype overdreven? En hoe zit het met de beveiliging van dat slimme huis?

Aflevering 97: Lekkende gemeenten en ontploffende smartphones  

Sinds januari geldt in Nederland een meldplicht datalekken. Gemeenten maken daar veelvuldig gebruik van, zo bleek deze week: liefst 172 van de 390 Nederlandse gemeenten hebben dit jaar al een datalek gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Hoe kan het dat gemeentes het zo moeilijk hebben met het beveiligen van hun informatie? En hoe kan deze situatie worden verbeterd? http://www.nu.nl/weekend/4322611/databeveiliging-gemeenten-zo-lek-als-mandje-maar-lost-op.html Samsung heeft te maken met een waar fiasco: de nieuwe Galaxy Note 7 blijkt een gevaarlijke accu te bevatten die kan ontploffen. Het toestel was in Nederland nog niet in de verkoop toen dat werd ontdekt, maar in andere landen moeten miljoenen smartphones worden teruggeroepen. Wat is de schade voor Samsung?

Aflevering 96: Weinig veranderingen in iPhone 7, is dat erg?  

Apple kondigde deze week de iPhone 7 aan. Voor het tweede jaar op rij veranderde er alleen kleine dingen aan de iPhone aan zowel de binnen- als buitenkant. We bespreken de opvallendste zaken en hebben het natuurlijk over het verdwijnen van de koptelefoonpoort. Ook hebben we het over het gebrek aan een grote update: Is de smartphonemarkt uit geïnnoveerd? En hoe erg zou dat dan zijn?

Aflevering 95: WhatsApp-reclame en iPhone-hack  

Deze week hebben we het over WhatsApp en de iPhone: Berichtendienst WhatsApp gaat bedrijven toestaan op zijn dienst. Zo kun je in de toekomst bijvoorbeeld de klantenservice bereiken via de app, maar komt er ook reclame in WhatsApp? Bedrijven mogen ook aanbiedingen versturen via de dienst, maar hoe ver dat zal gaan is nog onduidelijk. Apple bracht deze week plotseling een software-update uit voor zijn iPhone en iPad. Besturingssysteem iOS bleek te zijn gekraakt door de NSO Group, een geheimzinnig bedrijf dat spionagesoftware maakt en verkoopt aan overheden. Hoe gaat dat bedrijf te werk en met wie werken ze samen?

Aflevering 94: Zelfrijdende Uber en NSA-hack  

Deze week hebben we het over zelfrijdende Uber-taxi's en uitgelekte software van de NSA. Uber Taxidienst Uber kondigde deze week aan dat de eerste zelfrijdende auto's nog deze maand passagiers gaan oppikken. Auto- en technologiebedrijven noemen doorgaans 2020 als streefdatum voor de introductie van zelfrijdende auto's, dus hoe kan Uber nu al beginnen? NSA-hack Deze week verscheen plotseling uitgelekte NSA-malware online. De drie jaar oude software maakte misbruik van lekken in populaire netwerkapparatuur. Wie zit er achter de hack, en hoe kan het dat inlichtingendiensten zulke kwetsbaarheden jarenlang geheim houden?

Aflevering 93: Vernieuwende game No Man's Sky en hackende autodieven  

Deze week bespreken we de hype rondom de nieuwe game No Man's Sky en het beveiligingslek in de beveiliging van Volkswagen-auto's. No Man's Sky De nieuwe ruimtegame No Man's Sky beschikt over bijna een oneindige hoeveelheid planeten en is zo groot dat je andere spelers maar zelden tegen zult komen. Al twee jaar lang kijken gamers uit naar dit vernieuwende spel. Maakt No Man's Sky de hype waar? http://www.nu.nl/reviews/4223750/eerste-indruk-oneindige-ruimteavonturen-in-mans-sky.html Autohackers Onderzoekers hebben een manier gevonden om de sleutel van zeker 100 miljoen Volkswagen-auto's na te maken. Zo zou het mogelijk kunnen worden om in te breken met een nepsleutel. Ook wisten criminelen onlangs ruim dertig Jeeps te stelen met behulp van slechts een laptop. Zijn onze auto's nog wel veilig voor hackers? http://www.nu.nl/gadgets/4305340/onderzoekers-kraken-sleutel-van-100-miljoen-volkswagens.html Feedback? Tech@nu.nl!

Aflevering 92:  Instagram kopieert Snapchat en onvrede over Pokémon Go-update  

Deze week bespreken we Instagrams nieuwe functie die wel erg veel op Snapchat lijkt, en onvrede over de laatste Pokémon Go-update. Instagram Stories Instagram onthulde deze week een nieuwe functie: Instagram Stories, een nieuw scherm dat exact hetzelfde doet als het populaire Snapchat Stories. Komt Instagram hiermee weg, of laat Snapchat binnenkort nog van zich horen middels een rechtszaak? http://www.nu.nl/apps/4301490/instagram-komt-met-eigen-stories-functie-met-verdwijnende-fotos-.html Pokémon Go-update Spelontwikkelaar Niantic bracht deze week de eerste grote update uit voor het populaire Pokémon Go, maar die update viel niet bij iedereen in goede aarde. Zo werden bepaalde kapotte functies niet gerepareerd maar simpelweg weggehaald. Blijft Pokémon Go eigenlijk wel leuk, of is het niet meer dan een zomerhype? http://www.nu.nl/tech/4300773/niantic-brengt-eerste-grote-pokemon-go-update.html

Aflevering 91: Hoe ziet de toekomst van Apple en Nintendo eruit?  

Met deze week: Een dipje voor Apple, de stijgende lijn van Samsung en de toekomst van Nintendo. Apple en Samsung Concurrenten Apple en Samsung presenteerden deze week beide hun kwartaalcijfers. De marktleiders op de smartphonemarkt bewegen zich in tegenovergestelde richting. Apple ziet zijn iPhone-verkoop en omzet dalen terwijl Samsung het beste kwartaal in twee jaar tijd achter de rug heeft. Wat is het verschil en gaat het nu goed of slecht met Apple? Nintendo Ondanks het enorme succes van Pokémon Go waren de kwartaalcijfers van Nintendo weinig rooskleurig. Het bedrijf verdient niet veel aan de app en met de overige activiteiten gaat het ook niet best. Wel heeft Nintendo voor volgend jaar een nieuwe console op de planning staan. Wat mogen we verwachten van de Nintendo NX?

Aflevering 90: Het tweede 'meesterplan' van Tesla  

Deze week bespreken we de plannen van Tesla en de groei van Netflix: Elon Musk, de directeur van autofabrikant Tesla, presenteerde deze week zijn tweede 'meesterplan'. Tien jaar geleden zei Musk drie verschillende elektrische auto's te willen produceren. Volgend jaar komt de derde daarvan op de markt, en dus is het tijd voor een nieuwe langetermijnvisie, met zelfrijdende auto's, bussen en vrachtwagens. Een realistisch plan? De beursachtbaan van Netflix houdt niet op; na de vele pieken en dalen van de afgelopen jaren tekende het bedrijf deze week weer een verlies van 15 procent op. Oorzaak: de tegenvallende groei van de streamingdienst, die 'slechts' 1,7 miljoen nieuwe abonnees wist te trekken. Volgens Netflix zorgt een prijsverhoging voor een tijdelijke drempel, maar is dat wel zo?

0:00/0:00
Video player is in betaClose