De week van NUtech

De week van NUtech

The Netherlands

Elke week bespreekt de redactie van NU.nl het belangrijkste technieuws in De Week van NUtech. Je hoort in deze podcast analyses, interviews en reportages over belangrijke onderwerpen in de technologiewereld.

Episodes

Aflevering 102: Nintendo Switch is een handheld en een gameconsole  

Nintendo had al eens aangegeven te werken aan een spelcomputer met de codenaam NX, maar nu is hij eindelijk officieel onthuld. De Nintendo Switch is een hybride gameconsole, die zowel op de tv als onderweg gebruikt kan worden. Daarmee stapt Nintendo af van het traditionele spelcomputerconcept. Heeft Nintendo met de Switch een gouden formule in handen? Wat gebeurt er als de nieuwe hardwarepoging van Nintendo faalt? En wat weten we nu echt over de nieuwste telg in Nintendo's familie? Feedback? tech@nu.nl

Aflevering 101: Ontploffende smartphones en rebelse actie T-Mobile  

Samsung staakte deze week de productie en verkoop van de Galaxy Note 7. De telefoon vatte bij meerdere gebruikers vlam, waaronder in een vliegtuig. De verkoopstop en terugroepactie kosten Samsung flink wat geld, maar hoe zit het eigenlijk met de reputatie van het bedrijf? Hoe gaat de telefoonfabrikant zijn imago proberen intact te houden? T-Mobile introduceerde een nieuwe dienst voor abonnementen, om muziek buiten de databundel te streamen. De dienst is in strijd met een Nederlandse wet omtrent netneutraliteit die één dag later werd aangenomen. Waarom introduceert T-Mobile een dienst die in strijd is met de Nederlandse wet? En mag de dienst onder Europese regels mogelijk wel? Feedback? Mail naar tech@nu.nl.

Aflevering 100: Google verovert broekzakken en woonkamers  

Nu met extra funky muziek! Google hield deze week een groot persevenement, waarin onder meer de eigen Pixel-smartphones werden aangekondigd. Het bedrijf maakt voor het eerst zelf telefoons, in plaats van alleen het besturingssysteem op de smartphones van anderen. De Pixel-telefoons zijn standaard voorzien van de slimme Google-assistent, die ook de kern van de slimme speaker Google Home vormt. Google zet vol in op kunstmatige intelligentie om consumenten aan zich te binden; wat betekent dat voor andere techbedrijven? Tijdens het evenement toonde Google ook zijn eigen virtualrealitybril, de Daydream View. Ondertussen blijkt Oculus te werken aan een zelfstandige VR-bril, zonder pc of smartphone. De VR-markt blijft zich dus in rap tempo ontwikkelen. Lees onze eerste indruk van de Pixel-smartphones: http://www.nu.nl/reviews/4331561/eerste-indruk-nieuwe-google-telefoons-draaien-vooral-software.html

Aflevering 99: Streamingdienst Amazon naar Nederland en Disney aast op Twitter  

Deze week hebben we het over Amazon, Twitter, Soundcloud en UberEats. De filmstreamingdienst Amazon Prime Video zal vermoedelijk op korte termijn in Nederland verschijnen, aldus bronnen in de tv-wereld. Daarmee krijgen Netflix en Videoland er een nieuwe concurrent bij op de Nederlandse markt. De komst van Prime Video zou voor Amazon opnieuw een kleine stap zijn richting volwaardige aanwezigheid in Nederland. Maar voor fysieke producten moeten Nederlanders nog altijd bij de Duitse versie van de webwinkel zijn. Hoe serieus neemt Amazon Nederland? Overnames Twitter en SoundCloud Twitter is op zoek naar een koper - en grote techbedrijven lijken interesse te hebben. Volgens bronnen denken onder andere Google, Microsoft en Disney er over na op Twitter te kopen. Tegelijkertijd zou muziekdienst SoundCloud te koop staan en heeft Spotify hier interesse in. Met deze potentiële overnames kunnen techbedrijven groeien, maar wat zijn ze precies met die aanwinsten van plan? UberEats Thuisbezorgd heeft er in Nederland steeds meer concurrenten bij. Na Deliveroo en Foodora is nu ook UberEats gestart. De dienst levert eten bij klanten thuis af, zelfs als het restaurant geen bezorgservice heeft. UberEats belooft bezorging een stuk makkelijker te maken, maar heeft dus te maken met flinke concurrentie. Het bezorglandschap lijkt steeds meer op een Wild Westen.

Aflevering 98: Onbeperkt roamen en het slimme huis  

Deze week hebben we het over roaming, Google Allo en het slimme huis. Roaming Aan het afschaffen van de Europese roamingkosten wordt al een aantal jaar gewerkt, maar hoe dat precies zal gebeuren is al lange tijd onderwerp van discussie. Onlangs presenteerde de Europese Commissie het plan om roaming negentig dagen in het jaar gratis te maken, maar dat vond voorzitter Jean-Claude Juncker toch niet genoeg. Nu ligt er een nieuw plan, dat roaming vanaf 15 juni 2017 helemaal gratis moet maken. Ook mensen die elke dag de landsgrenzen over gaan moeten probleemloos kunnen blijven bellen en internetten. Vanwaar deze plotselinge verandering? Google Allo Met WhatsApp, Facebook Messenger, Telegram, Signal en Hangouts zou je denken dat er wel genoeg chat-apps zijn. Maar Google voegt nog een app aan het lijstje toe: Allo. De app heeft een ingebouwde slimme assistent en een aantal vernieuwende functies. Maar Allo is wel een stuk minder privacyvriendelijk dan de concurrentie. Gaat het wat worden? Slim huis Nederlands lopen nog niet erg warm voor de smart home, zo bleek deze week uit onderzoek. Toch hoor je steeds meer over slimme thermostaten, rookmelders en lampen. Blijven deze producten nog wel een groeimarkt, of is de hype overdreven? En hoe zit het met de beveiliging van dat slimme huis?

Aflevering 97: Lekkende gemeenten en ontploffende smartphones  

Sinds januari geldt in Nederland een meldplicht datalekken. Gemeenten maken daar veelvuldig gebruik van, zo bleek deze week: liefst 172 van de 390 Nederlandse gemeenten hebben dit jaar al een datalek gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Hoe kan het dat gemeentes het zo moeilijk hebben met het beveiligen van hun informatie? En hoe kan deze situatie worden verbeterd? http://www.nu.nl/weekend/4322611/databeveiliging-gemeenten-zo-lek-als-mandje-maar-lost-op.html Samsung heeft te maken met een waar fiasco: de nieuwe Galaxy Note 7 blijkt een gevaarlijke accu te bevatten die kan ontploffen. Het toestel was in Nederland nog niet in de verkoop toen dat werd ontdekt, maar in andere landen moeten miljoenen smartphones worden teruggeroepen. Wat is de schade voor Samsung?

Aflevering 96: Weinig veranderingen in iPhone 7, is dat erg?  

Apple kondigde deze week de iPhone 7 aan. Voor het tweede jaar op rij veranderde er alleen kleine dingen aan de iPhone aan zowel de binnen- als buitenkant. We bespreken de opvallendste zaken en hebben het natuurlijk over het verdwijnen van de koptelefoonpoort. Ook hebben we het over het gebrek aan een grote update: Is de smartphonemarkt uit geïnnoveerd? En hoe erg zou dat dan zijn?

Aflevering 95: WhatsApp-reclame en iPhone-hack  

Deze week hebben we het over WhatsApp en de iPhone: Berichtendienst WhatsApp gaat bedrijven toestaan op zijn dienst. Zo kun je in de toekomst bijvoorbeeld de klantenservice bereiken via de app, maar komt er ook reclame in WhatsApp? Bedrijven mogen ook aanbiedingen versturen via de dienst, maar hoe ver dat zal gaan is nog onduidelijk. Apple bracht deze week plotseling een software-update uit voor zijn iPhone en iPad. Besturingssysteem iOS bleek te zijn gekraakt door de NSO Group, een geheimzinnig bedrijf dat spionagesoftware maakt en verkoopt aan overheden. Hoe gaat dat bedrijf te werk en met wie werken ze samen?

Aflevering 94: Zelfrijdende Uber en NSA-hack  

Deze week hebben we het over zelfrijdende Uber-taxi's en uitgelekte software van de NSA. Uber Taxidienst Uber kondigde deze week aan dat de eerste zelfrijdende auto's nog deze maand passagiers gaan oppikken. Auto- en technologiebedrijven noemen doorgaans 2020 als streefdatum voor de introductie van zelfrijdende auto's, dus hoe kan Uber nu al beginnen? NSA-hack Deze week verscheen plotseling uitgelekte NSA-malware online. De drie jaar oude software maakte misbruik van lekken in populaire netwerkapparatuur. Wie zit er achter de hack, en hoe kan het dat inlichtingendiensten zulke kwetsbaarheden jarenlang geheim houden?

Aflevering 93: Vernieuwende game No Man's Sky en hackende autodieven  

Deze week bespreken we de hype rondom de nieuwe game No Man's Sky en het beveiligingslek in de beveiliging van Volkswagen-auto's. No Man's Sky De nieuwe ruimtegame No Man's Sky beschikt over bijna een oneindige hoeveelheid planeten en is zo groot dat je andere spelers maar zelden tegen zult komen. Al twee jaar lang kijken gamers uit naar dit vernieuwende spel. Maakt No Man's Sky de hype waar? http://www.nu.nl/reviews/4223750/eerste-indruk-oneindige-ruimteavonturen-in-mans-sky.html Autohackers Onderzoekers hebben een manier gevonden om de sleutel van zeker 100 miljoen Volkswagen-auto's na te maken. Zo zou het mogelijk kunnen worden om in te breken met een nepsleutel. Ook wisten criminelen onlangs ruim dertig Jeeps te stelen met behulp van slechts een laptop. Zijn onze auto's nog wel veilig voor hackers? http://www.nu.nl/gadgets/4305340/onderzoekers-kraken-sleutel-van-100-miljoen-volkswagens.html Feedback? Tech@nu.nl!

Aflevering 92:  Instagram kopieert Snapchat en onvrede over Pokémon Go-update  

Deze week bespreken we Instagrams nieuwe functie die wel erg veel op Snapchat lijkt, en onvrede over de laatste Pokémon Go-update. Instagram Stories Instagram onthulde deze week een nieuwe functie: Instagram Stories, een nieuw scherm dat exact hetzelfde doet als het populaire Snapchat Stories. Komt Instagram hiermee weg, of laat Snapchat binnenkort nog van zich horen middels een rechtszaak? http://www.nu.nl/apps/4301490/instagram-komt-met-eigen-stories-functie-met-verdwijnende-fotos-.html Pokémon Go-update Spelontwikkelaar Niantic bracht deze week de eerste grote update uit voor het populaire Pokémon Go, maar die update viel niet bij iedereen in goede aarde. Zo werden bepaalde kapotte functies niet gerepareerd maar simpelweg weggehaald. Blijft Pokémon Go eigenlijk wel leuk, of is het niet meer dan een zomerhype? http://www.nu.nl/tech/4300773/niantic-brengt-eerste-grote-pokemon-go-update.html

Aflevering 91: Hoe ziet de toekomst van Apple en Nintendo eruit?  

Met deze week: Een dipje voor Apple, de stijgende lijn van Samsung en de toekomst van Nintendo. Apple en Samsung Concurrenten Apple en Samsung presenteerden deze week beide hun kwartaalcijfers. De marktleiders op de smartphonemarkt bewegen zich in tegenovergestelde richting. Apple ziet zijn iPhone-verkoop en omzet dalen terwijl Samsung het beste kwartaal in twee jaar tijd achter de rug heeft. Wat is het verschil en gaat het nu goed of slecht met Apple? Nintendo Ondanks het enorme succes van Pokémon Go waren de kwartaalcijfers van Nintendo weinig rooskleurig. Het bedrijf verdient niet veel aan de app en met de overige activiteiten gaat het ook niet best. Wel heeft Nintendo voor volgend jaar een nieuwe console op de planning staan. Wat mogen we verwachten van de Nintendo NX?

Aflevering 90: Het tweede 'meesterplan' van Tesla  

Deze week bespreken we de plannen van Tesla en de groei van Netflix: Elon Musk, de directeur van autofabrikant Tesla, presenteerde deze week zijn tweede 'meesterplan'. Tien jaar geleden zei Musk drie verschillende elektrische auto's te willen produceren. Volgend jaar komt de derde daarvan op de markt, en dus is het tijd voor een nieuwe langetermijnvisie, met zelfrijdende auto's, bussen en vrachtwagens. Een realistisch plan? De beursachtbaan van Netflix houdt niet op; na de vele pieken en dalen van de afgelopen jaren tekende het bedrijf deze week weer een verlies van 15 procent op. Oorzaak: de tegenvallende groei van de streamingdienst, die 'slechts' 1,7 miljoen nieuwe abonnees wist te trekken. Volgens Netflix zorgt een prijsverhoging voor een tijdelijke drempel, maar is dat wel zo?

Aflevering 89: Bijzondere game Pokémon Go verovert harten  

We hebben het over Pokémon Go en machtsmisbruik door Google: Al de hele week gaat het eigenlijk om maar één ding in de techwereld: Pokémon Go. Het spel is ongekend populair en veel in het nieuws. Maar wat maakt deze game nu eigenlijk zo bijzonder? We bespreken we unieke technische achtergrond van de app en het sociale aspect dat de game zo speciaal maakt. De Europese Commissie liet deze week weten voor de derde maal in twee jaar tijd Google officieel aan te klagen voor machtsmisbruik. Na Google Shopping en Android denkt de commissie nu ook dat Google zijn macht heeft misbruikt op de advertentiemarkt. Feedback? Tech@nu.nl

Aflevering 88: Providers chanteren Europa en Samsung is terug  

Deze week hebben we het over Providers vs Europa en het smartphonesucces van Samsung: In Nederland is netneutraliteit jaren geleden al verankerd in de wet; providers mogen internetverkeer niet discrimineren. Zij mogen bepaald verkeer niet langzamer maken of extra geld vragen voor toegang tot of het doorgeven van een dienst als Netflix. In Europa zijn deze regels er inmiddels ook bijna, maar een groep providers stelt nu dat netneutraliteit een bedreiging is voor innovatie en investeringen in het netwerk. Als netneutraliteit niet wordt afgezwakt zal bijvoorbeeld 5G langzamer uitgerold worden, dreigen de telco's. Samsung Samsung verwacht het beste kwartaal in twee jaar tijd. De winst stijgt fors, vooral door de populaire Galaxy S7. Hoe kan het dat Samsung als een van de weinige Android-fabrikanten geen last lijkt te hebben van nieuwe concurrenten? En hoe kan Samsung juist zo succesvol zijn op de premiummarkt? Feedback? Mail tech@nu.nl!

Aflevering 87: Crash met zelfrijdende Tesla en supertrein Hyperloop  

Donderdag maakte Tesla bekend dat er iemand is overleden na een ongeval terwijl zijn auto gebruikmaakte van de Autopilotfunctie. Door deze functie is de auto deels zelfrijdend, maar in dit geval werd een vrachtwagen over het hoofd gezien. Betekent dit ongeval een klap voor de gehele industrie en wat had Tesla kunnen doen om dit te voorkomen? De TU Delft presenteerde deze week zijn prototype voor de supersnelle Hyperlooptrein. Het futuristische voertuig moet zo'n 1.000 kilometer per uur door een buis kunnen gaan. Aan het eind van de zomer doet de TU Delft mee aan een wedstrijd die uitgeschreven is door SpaceX, het bedrijf van Elon Musk. NU.nl was bij de presentatie aanwezig en we bespreken de toekomst van de Hyperloop en de uitdagingen die er nog zijn. Feedback? Mail tech@nu.nl

Aflevering 86: De miljardenovername van LinkedIn en de hoogtepunten van WWDC  

In deze aflevering bespreken we de hoogtepunten van Apples ontwikkelaarsconferentie WWDC en de miljardenovername van LinkedIn door Microsoft. LinkedIn Microsoft heeft het zakelijke sociale netwerk LinkedIn overgenomen voor 26,2 miljoen dollar (23 miljard euro) in contanten. De overname van zo'n zakelijke dienst is logischer dan de mislukte overname van Nokia in 2014. Wat is Microsoft eigenlijk van plan met LinkedIn en wat gaan we daar als consument van merken? LinkedIn wordt in ieder geval niet opgeslokt en zal als onafhankelijk onderdeel van Microsoft verder gaan. Wel zal Microsoft-software worden uitgerust met LinkedIn-functies. We bespreken de mogelijkheden. http://www.nu.nl/algemeen/4277005/microsoft-koopt-linkedin-23-miljard-euro.html WWDC De Apple Watch valt niet bij iedereen in de smaak, vooral omdat het apparaat vrij traag kan zijn. Met het nieuwe WatchOS 3 probeert Apple nieuw leven te blazen in de smartwatch. Op de ontwikkelaarsconferentie WWDC toonde Apple ook nieuwe software voor de Mac en iPhone, waaronder verbeteringen voor Siri en vernieuwde notificaties in iOS. Zitten we te wachten op Siri voor MacOS, is er genoeg vooruitgang voor de smartwatch en hebben we behoefte aan meer animaties in iMessage? http://www.nu.nl/tech/4277180/siri-komt-mac-in-nieuwe-update-macos.html Feedback? Mail naar tech@nu.nl!

Aflevering 85: Zorg dat je niet wordt gehackt en ophef rond extreme vloggers  

In deze aflevering van De Week van NUtech bespreken we de grote hoeveelheid datalekken van de afgelopen weken en de ophef die rond vloggers is ontstaan. Datalekken Tumblr, Twitter, Linkedin en VK.com. Vier voorbeelden van sites waar de afgelopen weken miljoenen wachtwoorden van op straat kwamen te liggen. Netflix vraagt mensen na de lekken hun wachtwoord te veranderen en Twitter heeft een groot aantal acocunts zelfs gereset waardoor een wachtwoordwijziging verplicht is. Wat kan jij zelf doen om te voorkomen dat je gehackt wordt als je wachtwoord onverhoopt op straat komt te liggen. We geven wat tips. http://www.nu.nl/internet/4275049/voorkom-hackers-inbreken-jouw-accounts.html Vloggers Een vlogger die besluit op het dak van een trein mee te rijden, vier vloggers die vrouwen in hun borsten knijpen en een vlogger die de tampon van zijn vriendin met rode peper insmeert. Een kleine groep vloggers lijkt steeds verder te gaan met hun 'pranks' om maar zo veel mogelijk views binnen te halen. We bespreken of het erg is dat vloggers deze grapjes op Youtube plaatsen en of de videosite een actievere rol zou moeten spelen in het bestrijden van sommige video's. Feedback? tech@nu.nl!

Aflevering 84: Wat hebben we aan al die robots?  

In de podcast van deze week bespreken we de toekomst van robots. Google-robots Google kocht een paar jaar geleden een aantal grote robotbedrijven waaronder Boston Dynamics. Deze partij richt zich op het maken van menselijke robots en algemeen robotonderzoek. Google wil graag een robot maken die interessant is voor consumenten. Omdat die visies botsen en Google naar verluidt geen geloof meer heeft dat er binnen enkele jaren een goede commerciële robot te maken is, zou de zoekgigant zijn robottak nu willen verkopen, waarschijnlijk aan Toyota. www.nu.nl/gadgets/4269140/toyota-dicht-bij-overname-robotica-tak-google.html Asus-robot Ondanks de sceptische houding van Google presenteerde Asus deze week juist een robot die in huis moet helpen bij het herinneren van afspraken, het maken van foto's en het geven van informatie. De Zenbo is niet mensenlijk, maar juist schattig en ziet er meer uit als speelgoed. Vergelijkbare robots als de Pepper worden vooral gebruikt als pr-stunt door hotels en andere bedrijven. Heeft deze robotvorm wel toekomst voor consumenten? www.nu.nl/gadgets/4269788/asus-toont-rollende-robotassistent-zenbo.html Robovalley Tot deze week hadden nog weinig mensen gehoord van de Robovalley in Nederland. In het Zuid-Hollandse Delft werd dit initiatief in 2015 opgericht om onderzoek rond robotica te stimuleren. Deze 'vallei' haalde deze week een investering van 100 miljoen euro op. Volgende week gaat NU.nl er op bezoek. www.nu.nl/gadgets/4270307/nieuw-investeringsfonds-steekt-100-miljoen-euro-in-robot-startups.html

Aflevering 83: 'Onbeperkt' internet en Windows Phone  

Deze week hebben we het over een nieuw T-Mobile-abonnement en Windows Phone: Jaren geleden zijn de onbeperkte databundels bij providers verdwenen. Deze week kondigde T-Mobile aan dat model weer in te voeren voor 90 euro in de maand. De provider stelt echter wel voorwaarden aan dit onbeperkte gebruik. De vraag is of dit in strijd is met netneutraliteit en of mensen überhaupt wel zitten te wachten op onbeperkt internet. De ACM uitte zich na opname van deze podcast kritisch: http://www.nu.nl/internet/4268619/acm-nieuwe-t-mobile-bundel-op-gespannen-voet-met-netneutraliteit.html Windows Phone Microsoft maakte afgelopen week bekend opnieuw honderden mensen te ontslaan bij de smartphonetak van het bedrijf. Inmiddels is er bijna niets meer van de in 2013 overgenomen telefoontak van Nokia over. Heeft Windows Phone nog wel toekomst en in welke vormen kan Microsoft nog succesvol zijn op de smartphonemarkt? Feedback? Tech@nu.nl

0:00/0:00
Video player is in betaClose