Deckarpodden

Deckarpodden

Sweden

Var tredje svensk drömmer om att skriva en bok, men hur är det egentligen att vara författare? Deckarförfattarna Sofie Sarenbrant och Emelie Schepp ger svaren.

Episodes

Avsnitt 20: Intrigmakerskor  

I dag släpps det sista avsnittet av säsong två som är fullt av intriger. Om du vill starta en intrig men är osäker på vilken sorts intrig du ska välja, ska du lyssna på Sofie och Emelie. De ger mängder av tips som;

Hur du med hjälp av ett fiskben kan starta en ny Tonya Harding skandal.  

Hur du med Carolas låt "När löven faller" kan reta upp en gäng på Facebook.

Hur du med ett superkort meddelande UTAN smiley kan skapa osäkerhet och osämja.

Det och massor mer i avsnitt 20: Intrigmakerskor.

Avsnitt 19: Skrivkramp  

En författares stora mardröm är att drabbas av skrivkramp. Men vad är egentligen skrivkramp och hur gör man för att bota den? Hjälper det verkligen att hoppa över vissa kapitel, inte använda bokstaven i, eller byta ordet snopp mot och? Eller ska man helt enkelt gå direkt på Sofies femminutersmetod? 

Missa inte avsnitt 19, då får du också tips om den ultimata julklappen.

Avsnitt 18: Utlandssuccé  

Att få sina bokrättigheter sålda till utlandet är för många en dröm. I avsnitt 18 - Utlandssucce - pratar Sofie och Emelie om hur mycket (eller lite) de är involverade i de utländska förlagens arbete med omslag, titel och översättning. Dessutom blir det snack om en biljakt i Köpenhamn, om en märklig fråga från ett franskt teveteam och om svårbegripliga recensioner.

Avsnitt 17:  Nakenkonferens  

I avsnitt 17 pratar Sofie och Emelie om hur det är att leva med en deckarförfattare. Sofie berättar bland annat att Tommy tvingas läsa hennes manus under pistolhot och Emelie erkänner att Henrik snart  måste läggas inpå avgiftning för att han knarkar topplistor åt henne. Vilka andra tvångsrutiner, sjuka egenskaper och obehagliga överraskningar får deras respektive stå ut med? Och varför i hela friden kallas avsnittet för Nakenkonferens? Det och mycket annat om du lyssnar på Deckarpodden.

Avsnitt 16: Prestationssjukan  

Vanliga människor har 24 timmar om dygnet, men du verkar ha 48?! Den kommentaren får Deckarpoddens programledare Sofie och Emelie ibland. Men är det en komplimang eller ögonöppnare? Hur gör högpresterande människor för att inte gå in i väggen? Och varför är det stor skillnad på att känna sig lyckad och lycklig? Det, och mycket annat, i avsnitt 16 - Prestationssjukan.

Avsnitt 15: Vem vill inte bli miljonär  

Vissa likställer bokkontrakt med att bli miljonär. Men om man ska överleva som författare bör man egentligen göra något annat. Som att köpa en trisslott. I avsnitt 15 - Vem vill bli miljonär - pratar Sofie och Emelie om vad man tjänar som författare. Sofie försöker gå till botten med varför hon ena dagen river ut en femkronorskupong ur tidningen för att nästa dag boka en svindyr resa. Emelie erkänner att hon vägrade ge sig själv ett förskott och Sofie förklarar hur nära hon var att få en miljon danska kronor i ersättning. Men vem beställde tio exemplar av sin egen bok och blev ifrågasatt av Adlibris?

Avsnitt 14: Mordiska miljöer  

En hamn, ett maraton eller ett spa - hur väljer man en unik miljö till sin intrig?

Varför blev Norrköping en deckarstad och hur kom det sig att Sofie åkte ända till Budapest för att hitta en ö i Stockholms skärgård? 

 

Det och mycket annat i avsnitt 14 - mordiska miljöer

Avsnitt 13: Döds- & livspusslet  

Städa, handla, laga mat, ligga, tvätta, bädda, vabba, läsa läxor – när sjutton ska allt hinnas med? I avsnittet avslöjar Sofie och Emelie att det ibland känns lättare att pussla ihop en deckarintrig än själva vardagslivet. Sofie berättar också om när tv-programmet Lyxfällan hörde av sig till hennes man, och Emelie erkänner att hon inte är någon bullmamma. Det blir lite bråk om en blåbärspaj också, men det är ingen stor grej.

Avsnitt 12: Karaktärshärvan  

Sofie och Emelie pratar karaktärer och hur de hämtar inspiration till sina personligheter i böckerna – från sig själva, vänner och från drömmar. Emelie avslöjar att hon slåss väldigt mycket på nätterna, vilket har resulterat i separata sovrum, och Sofie drar den märkliga historien om en känd person som har förföljt henne i drömmarna sedan barnsben. Missa inte!

Avsnitt 11: Bok- & skilsmässan  

Varför är flourkoppen ett givet inslag, på vilket sätt är Jill Johnson ett hot mot Sofies äktenskap, och hur kommer det sig att vissa författare (Emelie) blir intervjuade i direktsändning sittande på en massagestav mellan skinkorna? Allt det och lite till i premiäravsnittet av Säsong två. 

Avsnitt 10: Deckarskalle  

Är deckarförfattare någonting man föds till, vad rör sig i huvudet på någon som skriver om mördare hela dagarna och hur bör man tänka? Emelie och Sofie både söker och ger svar.

Avsnitt 9: Debutantvarning  

Som debutant är det lätt att bli övertaggad och se sin bok som en global angelägenhet. Sofie och Emelie berättar om sina största rookiemisstag, vad man ska tänka på i sociala medier och varför man kan bli deppig av att se sitt färdigtryckta verk.

Avsnitt 8: Fucking varumärke  

Hur är det att ständigt behöva representera sitt varumärke? Och hur ska man hinna skriva när allt mer tid går åt till just det? Emelie och Sofie ger som vanligt sina bästa tips. 

Avsnitt 7: Den ångestladdade skrivprocessen  

Sofie och Emelie berättar om hur själva skrivandet går till. Vad har de för ritualer? Hur sätter de upp mål? Och hur låter det när Emelie pratar som Jonas Malmsjö?

Avsnitt 6: Signeringskatastrofer  

Hur laddar man inför en signering och vad gör man om ingen dyker upp? Sofie och Emelie berättar om förhoppningar och fasor när det är dags att möta sina läsare. 

Avsnitt 5: Elaka recensioner  

Varför minns man bara de negativa recensionerna och hur hanterar man dem? Sofie och Emelie ger tips och tricks som underlättar i de svåra stunderna.

Avsnitt 4: Kolleger och konkurrenter  

 

Sofie och Emelie berättar hur det är att vara både vänner och konkurrenter, vikten av att ha en bra mentor samt hur man manipulerar topplistorna på bästa sätt. 

Avsnitt 3: Känsliga kapitel  

Hur skriver man sexscener utan att rodna, vilka intima ord är okej att använda och hur gör man research? I det tredje avsnittet av Deckarpodden får du tips av våra två fnissiga programledare. 

Avsnitt 2: Kill Your Darlings  

 

Hur många har Sofie och Emelie egentligen mördat, vilken fotbollsspelare är den perfekta psykopaten och vad betyder "kill your darlings"?

Avsnitt 1: Stolta fulförfattare  

 

I det första avsnittet av Deckarpodden pratar Sofie och Emelie om hur de skrev sin första bok, topplisteknarkande och vad som definierar en fulförfattare.

0:00/0:00
Video player is in betaClose