Det politiska spelet

Det politiska spelet

Sweden

Henrik Torehammar, Fredrik Furtenbach och Tomas Ramberg om vad som händer bakom kulisserna i svensk inrikespolitik.

Episodes

Kan Borgs förlorade storhet förklara Henriks minnesförlust?  

Höstpremiär för det politiska spelet med tillbakablick på sommarens snackisar, Borgskandalen, nazister i Almedalen, Janousch- Dimarcabråket nya kändismoderater och så förstås om försvarsuppgörelsen.

“Löfven lyssnar på Rambergs råd om regeringsombildning”  

När en skandal utvecklas till en regeringskris så lämnar förstås DPS-gänget hängmattorna för ett extraprogram, den här gången förstärkta av Dagens Nyheters Karin Eriksson.

"Den gamle räven blir man inte av med så lätt"  

DPS tar sommarlov men avslutar med nyheten att alliansen enats om en gemensam linje för att stoppa regeringens skattehöjningar. Annars har alliansens kris dominerat svensk politik våren 2017.

"Dä ä änte ens början på schluuutet"  

Terrorsamtal, den krisande alliansen och kommer Järvaveckan krossa Almedalen?

“Jag säger som Tobé - programledaren har utvecklingspotential”  

Är AKB:s dagar som partiledare räknade, vem gläds åt SCB.s partisympatimätning och hur gubbigt är Det politiska spelet?

"Sluta fatshame:a Mogens Glistrup!"  

Betyder populism att stå upp för folket eller är det nästan fascism? Med hjälp av radions förre Nordenkorrespondent Bengt Lindroth grottar DPS ner sig i detta så ofta missbrukade skällsord.

"Ge inget syre till förstagångsväljare!"  

Principfasta miljöpartister eller fundamentalister - oavsett namn - nu kraftsamlar de inför kongressen. Får förstagångsväljare orimligt mycket uppmärksamhet och blir Åkesson veckans politiska spelare?

"Ibland fick Reinfeldt feeling"  

Moa Berglöf berättar om sina åtta år som talskrivare åt Fredrik Reinfeldt. Och vem vinner titeln "Veckans politiska spelare"? Mikael Damberg, välfärdslobbyisterna eller Victoria Kawesa?

"Fri röstning rena pellejönsliberalismen"  

Skuggbudgetar, 1majtal och SD som kan bli första partiet som vill förbjuda nazister. Riksdagsledamöter som röstar mot sitt parti: är de rebeller eller bara allmänt klantiga?

Hellre marknadsliberal än ryggradslös?  

Fredrik har hittat en skattkista fylld med siffror men Tomas börjar genast ifrågasätta. Annie vill prata nazister i Almedalen och Henrik har hittat en trendig fotoapp att leka med.

Ramberg får godkänt av statistiktalibanen  

Miljöpartiet kan bli det första partiet som åkt ur riksdagen två gånger. Vårbudget och oväntat normalt samtalsklimat bara ett par veckor efter terrorattentatet. Eller är det sista bara en illusion?

Kongress i skuggan av ett terrorattentat  

Regeringen och övriga partier förenades i sin avsky mot terrorattentatet i Stockholm.. Men har den politiska enigheten redan börjat krackelera och hur påverkades den socialdemokratiska kongressen?

Är Henrik den politiska journalistikens kamtjatkakrabba?  

Falsk balans, Furtenbach fyller tomrummet efter Saida och vad kan vi vänta oss från sossarnas pliktkongress i Göteborg?

"Är 3:12 ett bibelcitat ur Job(b)s bok?"  

Släpp siffrona loss, det är vår(budget) på gång. Ska DPS byta namn till Makthavarfjäskpodden och kommer AKB att klara Turingtestet, dvs "en robot kan också vara människa"-testet?

"Hoppas vi inte pratar för mycket i nattmössan"  

DPS grottar ner sig i spelteori. Vilka regeringssamarbeten kan tänkas efter nästa val? Och varför är det så svårt engagera 18-åringar i frågan om skatt på naturgrus ska kopplas till inflationen.

"Tyst Ramberg, nu reste sig armhåren på alla militärer"  

Värnpliktsutredaren Annika N Christensen berättar om alla brev hon fått från oroliga curlingföräldrar. Tomas Tobé får beröm för sin helpudel, och Furtenbach har inte förstått vad en förutsägelse är.

"Det är kul att de ser så sura ut i Pussyhats"  

Ramberg vill ha äran för trenden med huvudbonader medan Furtenbach förklarar åtta olika modeller att få nyanlända i jobb. Dessutom tippas Sillstryparn ha större chans än Åkesson att bli statsminister.

Kan kronprinsessan invasionsryska?  

Nya fixstjärnor på den högerpopulistiska himlen, pliktinflation, Tino Sanandaji insläppt i den politiska stugvärmen och kan anniansen bli verklighet?

Väluppfostrad Bildt från svensk knasadel  

Finansministerns hatt, Bildts Monatweet och sockerknarkare som väljer godis från USA istället för fransk broccoli. Och vad ska nya tuffa S kallas? Blue labour, betongsossar eller Skärp dig-vänstern?

"Hetsa inte mot folkgruppen fascister"  

AKB är inte den nya Juholt, Löfvens smarta diss av Almedalen, och lagrådet beskrivs som konservativ bromskloss när DPS nördar ner sig i spelet kring remisserna till Reepaluutredningen.

0:00/0:00
Video player is in betaClose