Det Røde Felt

Det Røde Felt

Denmark

‘Det Røde Felt’ vil fokusere på begivenheder fra ugen, der begejstrer og hidser Lars Trier Mogensen op, i åben og bramfri debat med både gæsterne og ikke mindst lytterne, som er velkomne til at ringe ind og give deres besyv med.

Episodes

Det Røde Felt uge 41, 2016 (2)  

Kagedyst – klassekamp i kagekampen; Den store bagedyst er anklaget for diskrimination og sexiste i #gunnargate.
Weekendavisens journalist og debattør Søren Villemoes diskuterer med repræsentant for Daregender Nicolai Zoffmann.
Alternativet har skabt et nyt medie -.det hedder Altivisten. Redaktør på netavisen Pio, David Troels Garby anmelder Altivisten. Vi debattere med Niko Grünfeld / Udviklingskonsulent for Alternativet og Skriftlig redaktør Altivisten.

Det Røde Felt  uge 41, 2016 (1)  

Vi samler op på nattens Trump/Clinton debat sammen med tidligere Formand for FNs generalforsamling, Mogens Lykketoft. Hvem vandt?
Boligskat; 24, 30 eller 34 milliarder, hvor mange penge skal vi egentlig bruge på at lette livet for boligejerne, og ikke mindst hvorfor? Bent Madsen, administrerende direktør, BL
diskuterer med Lars Andersen direktør i AE-rådet. Venstres Skatteordfører Louise Schack Elholm og Socialdemokraternes Finansordfører Benny Engelbrecht er med på telefon.

Fattigdom nu (2)  

Op mod 7.000 børnefamilier rammes dobbelt af Venstre-regeringen. Kontanthjælpsloft og lavere børnecheck vil skubbe endnu flere ud i reel fattigdom. Hør analysechef i AE-rådet Jonas Schytz Juul forklare de mange tiltag i den nye ‘fattigdomsreform’, som lige nu ruller henover bunden af det danske samfund. Formand for Dansk Socialrådgiverforening Majbrit Berlau er med for at råbe politikerne på Christiansborg op. Men hjælper det? Er folk blevet ligeglade med de mest socialt sårbare? Hør om beskæftigelsesordfører Finn Sørensen svare på, om Enhedslisten er klar til at gøre en tilbagerulning af fattigdomsreformen til et ultimativt krav for at pege på en ny S-regering. Til sidst kommer præsidenten for Socialistisk Ungdom i Norden, Sebastian Lukas Bych, og slår et slag for det, han kalder et “fundamentalt opgør med centrum-venstres blødsødne integrationspolitik”.

Neurose i EU (1)  

For tredje gang i år stemte et vælgerflertal nej til EU i går. Et overvældende flertal i Ungarn stemte nej til en fælles flygtningepolitik. Men stemmeprocenten blev for lav. Er både EU og demokratiet ved at rulle baglæns? Hør debat med to tidligere udenrigsministre, SF’s Holger K. Nielsen og radikale Martin Lidegaard. For er søndagens valg i Ungarn et skridt frem eller tilbage for Europa? Trods trætheden blandt vælgerne kan Danmark være på vej ud i hele to nye EU-folkeafstemninger. Hør Dansk Folkepartis EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth forklare de nye krav, som han vil have ja-partierne til leve op til - og få reaktionen fra Venstres medlem af Europa-parlamentet Morten Løkkegaard. Kan de borgerlige overhovedet blive enige om noget som helst? Dernæst prorektor ved Københavns Universitet Lykke Friis om, hvor EU-samarbejdet og Danmark er på vej hen i virvaret af mistillid, nynationalisme og konstante folkeafstemninger.

Trump på dansk (2)  

De mest sårbare kan altid prygles for at vinde lidt ekstra stemmer blandt middelklassen. Her i landet er den mest brutale fattigdomsreform netop trådt i kraft, og alligevel hører man endnu intet ramaskrig i den politiske debat. Kontanthjælpsmodtagerne har ingen lobbyister. Og dog. Hør Andreas Holck Høeg-Petersen og Cecilie Riis Gadegaard fra Kontanthjælpsalliancen fortælle om deres nye initativ ‘Socialeaks’, hvor socialrådgivere anonymt fortæller om effekterne af kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen. I USA har ‘The Donald’ kortsluttet alle normer, og buldrer frem med angreb på alt og alle. Men måske kender vi også melodien herhjemme, Hør forsker i politisk adfærd, ph.d. stipendiat, Martin Vinæs Larsen, fra Københavns Universitet fortælle om lighederne mellem Trump og Mogens Glistrup - og hvordan Nye Borgerlige på mange måder er en genfødsel af Fremskridtspartiet. Varm op til den første tv-duel mellem de to amerikanske præsidentkandidater mandag nat med en tankevækkende parallel til vores hjemlige andedam.

Sossernes genkomst (1)  

Socialdemokratiet har taget endnu en kolbøtte-tur og synes pludselig at stå på benene. Igen. Efter weekendens kongres er det gamle arbejderparti mere samlet end i mands minde - og virker pludselig parat til at prøve et nyt makkerskab med de tidligere dødsfjender fra Dansk Folkeparti. Hvad er det, som skaber så stor begejstring internt i partiet? Hør Herlevs S-borgmester Thomas Gyldal Petersen fortælle om kursskiftet siden sidste valgnederlag - og hvad det er for konkrete tiltag i hverdagen, som for alvor betyder noget for fremtidens socialdemokrater. Weekenden bød også på et markant socialdemokratisk brud i den stik modsatte retning, da Jeremy Corbyn blev genvalgt som britisk Labour-formand. Hør Socialdemokratiets EU-ordfører Peter Hummelgaard og chefredaktør for Piopio.dk Jens Jonathan Steen diskutere balancen mellem populisme og pragmatisme: Hvordan kan sosserne igen komme til at favne vælgervreden fra bunden? Er et samarbejde med DF ikke en dans med djævlen?

Magtens arrogance (2)  

Dramaet om Dong Energy og Goldman Sachs er langt fra forbi. I sidste uge valgte statsrevisorerne at anmode Rigsrevisionen om at undersøge det kontroversielle salg af statens energiselskab. Lækkede dokumenter fik i sidste øjeblik rejst en række nye spørgsmål om ikke mindst Finansministeriets rolle. Hør tidligere folketingsmedlem Frank Aaen og professor Steen Hildebrandt diskutere det skyggefulde forløb, og ikke mindst hvad vi kan og skal forvente af den nye undersøgelse: Er det realistisk, at der vil komme nye afsløringer? Til sidst kommer lektor Finn Wiedemann, som er aktuel med bogen ‘Send mere ledelse’, som beskriver, hvordan den offentlige sektor er ved at blive trukket ned af konstante forandringsreformer.

Kontanthjælpsloftet (1)  

Under et slør af politisk ballade har de borgerlige partier gennemført den hårdeste nedskæring i mands minde: Landets kontanthjælpsmodtagere har netop fået skåret brutalt i deres beskedne månedsbudget. Livet går videre for middelklassen, men hvad er det, som sker i Danmark? Hør professor John Andersen og forstander for Kofoeds Skole Robert Olsen diskutere de sociale konsekvenser af regeringens seneste forringelser for de mest sårbare. Kan der overhovedet gøres noget? Ja, i Københavns kommune forsøger de røde politikere. Hør sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen fortælle om den nye millionpulje, der skal afbøde konsekvenserne af kontanthjælpsloftet og 225-timersregler. Men er dét nok til at stoppe den voksende ulighed?

Middelklassens kollaps (2)  

Smalhalsen i Danmark er næppe et forbigående fænomen. Overalt i den vestlige verden har middelklassen i de senere år oplevet forringede arbejdsvilkår og social dumping. Globalisering lyder pludselig ikke så rosenrødt længere. Hør forfatteren til den nye bog ’Til Blå Bjarne – En debatbog om Socialdemokratiet, globaliseringen og fremtiden’, Rasmus Stoklund Holm-Nielsen, diskutere, hvordan Socialdemokratiet i første omgang har svigtet arbejdervælgerne i de senere år - og fremadrettet må droppe de radikale for i stedet at søge samarbejde med Dansk Folkeparti. Dernæst debat mellem international redaktør på Information, Lotte Folke Kaarsholm, og politik- og kampagnechef i IBIS, Lars Koch, om den voksende ulighed og deraf afledte protest mod frihandelsaftaler: Har globaliseringen slået fejl? Har politikere som Trump og Farage i virkeligheden fornuftige pointer?

Oprør mod forringelser (1)  

Regeringens plan om nedskæringer har skabt vrede over hele landet. Men 2025-planen er langt fra den eneste politiske bombe, der bringer sindene i kog. Også de forestående nedskæringer på de kommunale budgetter og de forringelserne for kontanthjælpsmodtagere er ved at mobilisere folk. I den kommende uge vil to protest-arrangementer forsøge at sætte dagsordenen: Hør arrangør af Velfærdsalliancens landsdækkende demonstrationer på torsdag, Jan Hoby, og arrangør af ’Sort Onsdag’, debattør Claus Jansson, diskutere, hvad der sker i dagens Danmark lige nu. Hør også John Ekebjærg-Jakobsen fra Stilladsarbejdernes Brancheklub, Tina Græsted, næstformand for FOA SOSU, og Hans Jørgen Vad fra Aarhus, som også er med til at arrangere folkelige protester. Men gider folk overhovedet gå på gaden længere? Er der nogle reelle muligheder for at råbe den borgerlige flertal op?

2025-komplottet (2)  

Thi den, som har, ham skal der gives, og han skal få overflod. Venstre-regeringen lægger op til en omfattende omfordeling fra bund til top. Nu kommer modspillet: Mandag lancerer SF en rød helhedsplan. Hør SF’s skatteordfører Lisbeth Bech Poulsen fortælle om et nyt bud på en rød skattepolitik og en helt anden økonomisk kurs for Danmark. Dernæst debat med tidligere departementschef Jørgen Rosted, som er aktuel med bogen ‘Hvem har ansvaret?’. Han er stærkt kritisk over for en udvikling, hvor den faglige rådgivning af ministrene i stigende grad glider i baggrunden til fordel for taktisk hensyn. Derfor foreslår han, at vi indfører egentlige politiske toprådgivere, der kan skabe en klarere arbejdsdeling mellem substans og taktik i den danske lovgivningsproces. Men er vi virkeligt nået så langt ud, at embedsmændene ikke længere kan være neutrale?

Gangstervældet (1)  

Markedskræfter er stærkere end moral. Derfor vil de bevæbnede gangster-bander, der sælger hash på Christiania og i resten af landet, næppe lade sig stoppe med ord. Volden er dog kommet så meget ud af kontrol, at noget mere håndfast må og skal gøres i kampen mod pushernes overtagelse af både fristaden og gadebilledet. Hør talsmand for Christiania Risenga Manghezi og filminstruktør Nils Vest diskutere, hvad der overhovedet kan gøres for at svække rocker-herredømmet. Legalisering af cannabis er ét bud. Måske det bedste? Hør Liberal Alliances retsordfører Christina Egelund diskutere, hvorfor den hidtidige forbudspolitik har spillet fallit. Dernæst begynder kampen om fremtiden: Hør politik- og kommunikationschef i tænketanken Cevea Kasper Fogh Hansen diskutere, hvordan splittelsen i den borgerlige blok skal udnyttes til at sætte nye sociale dagsordener frem mod næste valg. Han kalder 2025-planen for et kviklånsbudget uden løsninger.

Præstationssamfundet (2)  

Engang kronede danskerne sig som verdens lykkeligste folk. Men depressioner hærger landet, og mere end en femtedel af befolkningen kommer på antidepressiv medicin før eller siden. Sociologen Anders Petersen fra Aalborg Universitet er aktuel med bogen ‘Præstationssamfundet’, hvor han ser depressioner som en seismograf for en tendens i tiden, hvor det er afgørende at gøre sig gældende og præstere på jobbet og i privatlivet. Han diskuterer om vi virkeligt ønsker et samfund, hvor folk bryder sammen mentalt. Men dommedagsretorik og klynk er måske heller ikke svaret. I hvert fald ikke hvis man spørger rektor ved Metropol, Stefan Hermann, som mener, at venstrefløjskritikere og fagbevægelsen er nødt til snart at hoste op med mere og andet end brok, hvis idédebatten i Danmark ikke skal styres af højrefløjen alene. Har han ret? Er venstrefløjen kollapset i bitterhed?

Generationskamp 2025 (1)  

Regeringen er klar med 2025-planen nu på tirsdag: Flere store og udsatte samfundsgrupper står - igen - for skud, da der skal skabes et såkaldt ‘råderum’ til nye skattelettelser til de rigeste. De ældre og de unge risikerer at tabe mest. Hør først direktør Bjarne Hastrup fra Danmarks største forening, ÆldreSagen, diskutere de kontroversielle ændringer af pensionssystemet, herunder måske en tidligere pensionsalderen. Dernæst kommer forkvinden for Danske Studerendes Fællesråd, Yasmin Davali, og tager forskud på det store generationsopgør, der venter forude: Er det de unge eller de ældre, der skal betale? De studerende kan se frem til færre penge, da SU-systemet ventes at blive rundbarberet. De tidligere reformer har vendt den tunge ende nedad: Hør ph.d. Iben Nørup fortælle om, hvordan folk bliver mere og mere syge af den behandling, de får i beskæftigelsessystemet. Hun taler om de seneste års ‘fiaskoreformer’.

Privatisering af vand (2)  

Den næste skandale lurer. Regeringen er parat til at ville sælge ud af vores vand. Konsulentfirmaet McKinsey har udarbejdet en hemmelig rapport for Finansministeriet, der viser sparemuligheder på over syv mia. kr., hvis bl.a. vand- og varme-forsyning sælges videre til private firmaer. Men hvad er den reelle pris? Hør debat med direktør i Danske Vandværker Allan Weirup og direktør i Dansk Fjernvarme Kim Mortensen. Hvad er Venstre ved at sætte på spil? Præsident i Danmarks Naturfredningsforening Ella Maria Bisschop-Larsen sammenligner planerne med forsøget på at sælge ud af strandene. Til sidst diskuterer professor Bent Greve om vi er på vej mod en ny Dong-sag: Er politikerne bag om ryggen på vælgerne i gang med at sælge ud af arvesølvet - igen?

Praktikpladser (1)  

Endeligt: Et reelt politisk gennembrud! Fredagens aftale om 10.000 ekstra praktikpladser kan blive det enkeltelement, som får størst betydning for dansk økonomi i de kommende år. Hør 3F’s forbundssekretær Søren Heisel og formanden for Erhvervsskolernes Elevforening Morten Egede diskutere, hvor stort gennembruddet egentlig er. For er det langt om længe lykkedes for fagbevægelsen, arbejdsgiverne og regeringen at blive enige om noget afgørende vigtigt? Hør direktør for Technical Education Copenhagen Lone Hansen vurdere, hvad praktikpladsaftalen vil betyde i de kommende år, hvor man ellers forventer, at Danmark vil mangle 70.000 faglærte. Dernæst cheføkonom i tænketanken Cepos Mads Lundby Hansen, som mener, at aftalen skruer på de helt forkerte knapper.

5 procent og 30 timer (2)  

Studehandlen tegner sig allerede: Topskattelettelser og udlændingestramninger bliver endnu engang den blå cocktail, der samler en ellers splittet borgerlige blok. Hør leder af Liberal Alliance Anders Samuelsen diskutere fidusen ved at give de rigeste skattelettelser på bekostning af indvandrere og flygtninge. Er dét virkelig den mest ambitiøse plan, det borgerlige Danmark kan finde på? Dernæst direktør for tænketanken Cevea, Kristian Weise, som diskuterer, hvad oppositionen kan og skal byde ind med i efterårets 2025-forhandlinger. Hvad er de rød-grønne ambitioner? Alternativet har i hvert fald et bud: en arbejdsuge på 30 timer. Hør Alternativets finanspolitiske ordfører Josephine Fock diskutere det kontroversielle forslag. Kan projektet virkeligt “finansieres med vores børns smil”, som Alternativet hævder?

Regeltyranni og kaos (1)  

Efteråret står i 2025-planens tegn. Men debatten er ikke fri. Tre forunderlige fænomener sætter rammerne for, hvad der overhovedet kan tænkes: Lad os kalde det for bureaukratisme, populisme og robot-liberalisme! Hør først tidl. departementschef Erik Bonnerup pille hele tidens regime af ‘New Public Management’ fra hinanden, et kontrolmonster, han selv har været til at skabe, men som han mener ødelægger den offentlige sektor indefra. Dernæst giver ph.d. ved Oxford University Ask Foldspang Neve et overrumplende perspektiv på, hvordan debatten i dag udfolder sig i en såkaldt ‘post-faktuel verden’, hvor politikerne spiller kynisk på vælgernes begær efter lidenskab frem for videnskab. Direktør for tænketanken Cevea, Kristian Weise, diskuterer derefter de langt fra neutrale modeller, som Finansministeriet bruger til at beregne effekterne af Venstres politik. Er der noget alternativ?

Det Røde Felt uge 32, 2016 (2)  

Venstrefløjen risikerer at blive sat uden for døren, hvis Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti finder sammen. Hør hvad Enhedslistens finansordfører Pelle Dragsted vil gøre som modtræk. Han har også blæst til kamp for en ny ‘forandringsalliance’. I den seneste tid er fronterne i det hele taget skærpet voldsomt herhjemme. Engagerede borgere, der byder flygtninge velkommen, udsættes i stigende grad for chikane. Hør medstifter af Venligboerne Mads Nygaard fortælle om de mange trusler om tæsk, voldtægt og sågar mord, som flygtningevennerne udsættes for. Til sidst kommer socialdemokraten Yildiz Akdogan og diskutere sommerens faretruende statskup og kollaps for civilsamfundet i Tyrkiet: Er demokratiet ved at bryde sammen på grænsen til Europa?

Det Røde Felt  uge 32, 2016 (1)  

Efteråret tegner til at byde på det største opbrud i dansk politik i mange år - et nyt og kontroversielt samarbejde mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. Dermed står de gamle blok-opdelinger for fald. Hør først Socialdemokratiets politiske ordfører Nicolai Wammen forklare idéen med 'invitationen' til Dansk Folkeparti. Gruppeformand Peter Skaarup er med fra partiet sommergruppemøde i Svendborg. Kan han garantere, at DF ikke blot vil blåstemple skattelettelser til de rigeste? Hør også DFU-formand Lucas Thelander Hultgren fortælle om Dansk Folkeparti vitterligt er ved at skifte side? Dernæst diskuterer socialdemokraten Peter Hummelgaard Thomsen om sosserne ikke er ved at gøre Dansk Folkeparti til det nye kongemagerparti? Eller kan det faktisk lykkes at fremtvinge en mere socialt afbalanceret kurs i Danmark?

0:00/0:00
Video player is in betaClose