Detta Har Hänt

Detta Har Hänt

Sweden

En podcast om det som har hänt. Varje vecka redogör vi för ett årtal mellan 1948 och idag. Varför just 1948? Jo då föddes Jonas mamma! Det är också året vi tar avstamp ifrån i vår strävan att grundligt utreda vad det egentligen var vi skrattade åt, vilka filmer som gick på dukarna, vad som plitades ned på papper med pratbubblor till; kort sagt Vad Det Var Som Hände! Systematiskt genom tombolans och slumpens hjälp genomtränger vi den senare delen av 1900-talets populärhistoria. Podden görs av serieskaparen Frida Ulvegren, bibliotekarien och musikern Jonas Asp samt ex-studenten Zakris Zackrisson.

Episodes

(29) 2007: Djursnuff  

Struts, mullvad eller apa. Vem vill DU ha som farsa? Lilian drömmer om Europa och Frida rapporterar från en svunnen seriemässa. Zakris avslöjar att hon har en spöksläkting och Jonas snärjer in sig i knöliga metaforer om ”familjen humor”. Framför allt: The landlord knackar på dörren, Sparta sparkar ner oss i det bottenlösa hålet samtidigt som det regnar choklad. Jamen herregud vad hände egentligen på Interwebz 2007?? En extra lång augustipodd inspelad i stormens öga. Avsnitt 29 av Detta har hänt med Lilian Asp, Frida Ulvegren, Zakris Zackrisson och Jonas Asp

(28) 2009: Lifesize batmanstaty  

Vad tyckte egentligen feministerna om Zelda? Är Norge inte längre kulturellt efterblivet? Och varför är det ingen som minns det aktuella årets största filmsuccé?? Året 2009 bringar ljus över några av mänsklighetens stora mysterier. Lilian avslöjar sin favoritartist, sin favoritkomiker och vad hon tycker om Alexander Rybaks utseende. En legendarisk artist/råttfångare går ur tiden och i Asien sker det märkliga och mystiska ting, både på marken och på himlavalvet. Avsnitt 29 av Detta har hänt med Lilian Asp, Frida Ulvegren, Zakris Zackrisson och Jonas Asp

(27) 1980: Barnens runk-ö -Livepod med quiz  

Lilian är ledare för en trollarmé. Frida tuffar sig på amerikanska. Zakris pratar om Tjörnbron fast vi sa att hon inte fick. Detta har hänt-gänget prövar alla gränser (tid, rum, anständighet, tålamod) när det vankas live-pod-quiz-bonanza EXTRA ALLT. En oförglömlig kväll med ljudeffekter (!), bildspel (!), Devvo (!), öl (!) och TOMBOLA (!!!!!).

(26) 1971: Janusansiktet  

Till och med Gubbarna beundrar Lilian 1971! Vi håller oss ganska mycket i Sverige och den svenska proggkulturen, vilka hatades egentligen mest? Men tar en tripp och pratar om relationen mellan USA och Kina, återvänder till serielagarna och till ännu en pubertetsutveckling hos Spindelmannen. Jonas skrattar åt olika shower. Detta har hänt med Frida Ulvegren, Jonas Asp och Zakris Carlestam.

(25) 2000: Internetnostalgi-avsnittet.  

Vi grottar ned oss i en för oss alla sällsamt nostalgisk tid, år tvåtusen! En tid som är långt bort men ändå nära. Vad var det egentligen som hände när 1900-tal blev 2000-tal? Detta har hänt med Frida Ulvegren, Jonas Asp och Zakris Zackrisson.

(24) 1964: Peter Sellers-avsnittet.  

Året är 1964 och allt är frid och fröjd. Kalla kriget är åter på tapeten, men förhoppningsvis för sista gången. Marvel beter sig proggigt och man skrattar åt olika dåliga saker. Harvard förlorar en psykolog och - vid profetens skägg! - det är upprorsstämning i Indien! Det är fortfarande en trökig 50-talsstämning, men 60-talet börjar sakteliga ta form och grunderna läggs för det som komma skall. DETTA HAR HÄNT med Frida Ulvegren, Jonas Asp och Zakris Zackrisson.

(23) 1995  

DETTA HÄNDE 1995! Snusk, snusk och åter snusk. Frida pratar pyton, Zakris pratar Lust och fägring, Jonas tar ned oss på jorden igen och avhandlar mest kukiga utvecklingen! Hur man hanterar en prostitutionsskandal, spökhus och olika japanska uppfinningar är också ämnen som avhandlas. Väl bekomme! DETTA HAR HÄNT med Frida Ulvegren, Jonas Asp och Zakris Zackrisson.

(22) 2002  

Vi fortsätter prata om sport och sex år 2002! Materialsport - blink - blink - Lilian är egenföretagare, och blir del i ett rafflande polisdrama (igen). Zakris pratar postmodernism (igen!) Vi pratar äntligen meta! Frida pratar om sin pre-serietecknare-favorit-serie om feminazis och postapokalyps. Jonas pratar om ett försök att återskapa succén med That 70's Show, samt gänget bakom c/o Segermyrs andra försök. Så återkommer vi också till mystiken, träskmonster i Nya Zealand! Den eviga återkomsten! DETTA HAR HÄNT! av Frida Ulvegren, Jonas Asp och Zakris Zackrisson.

(21) 1988  

Herrarnas favorit! Vi börjar starkt med att prata innerligt om sport! Därefter blir det sex för hela slanten! Frida klär av sig och pratar om sitt sexuella uppvaknande, Jonas pratar om Sveriges sexigaste kvinnor. Men public service-mörkret kommer över oss och ämnen som AIDS och ensamstående mammor behandlas också, så oroa er inte. Zakris snackar simulacra och VR-porr (som när programmet spelades in faktiskt var ganska nytt). Och knark! SEX, DRUGS AND SCHLAGER! Välkommen till år 1988. Året då Lilian oroar sig över sin tonårsdotter som är ute och ränner om kvällarna, I asien släpps en av animens största klassiker, åtminstone i väst. Dessutom: Det stora mysteriet med Jonas jordkällare. DETTA HAR HÄNT med Frida Ulvegren, Jonas Asp och Zakris Zackrisson.

(20) 1984  

Det är äntligen dags för 1984! ett mycket spännande filmår, vilket föranleder att vi uppehåller oss i ännu en tröttsam filmkavalkad! Ett kontrasternas år, som ger intryck av att vara glatt, men innehåller en massa mörker. Satan återkommer, vuxenserier med vuxenkramar, och svenska mutaffärer. Till sist får vi dock skratta gott och Jonas lanserar redan nu detta har hänt-gängets kommande projekt! Det finns inte mycket mer att säga om saken, äntligen är podden här: Detta har hänt! med Frida Ulvegren, Jonas Asp och Zakris Zackrisson.

(19) 1977  

1977! Året som, enligt Frida Ulvegren, kännetecknas av "Otroligt duktiga snusktecknare!" Vi ser efter vad för kul som Dick och Jane har, och fortsätter i skojigheterna in i tältprojektet, som åtminstone var roligt för Sven Wolter (om man nu verkligen kan säga att det är kul att ligga när folk dör i Nordvietnam!) Ett par stenkast därifrån skrattar Kvinnorna. Men i övrigt är det ingenting att skratta åt 1977! Allra minst skrattar man åt Anna-Greta Leijon, det aset, och inte heller åt Tuve-raset... Och så ägnar vi oss kryptozoologi en stund! Och vad gör Lilian 1977? Ja, det är bara att lyssna så får du reda på det! Häng med! Det blir kul! Allt Detta har hänt! Med Frida Ulvegren, Jonas Asp och Zakris Zackrisson.

(18) 1966  

Vi har kommit till 1966, ett år i uppror, en brytningens tid mellan det gamla och det nya. I USA uppstår en ondskans figur från polisens psykavdelning och varitéteatrarnas side shows, Lenny Bruce låste alla dörrarna och sjöng en skämtsam blues; skrattade nästan på sig och tog en överdos. Beatles turnerar världen runt och smakar på östasiatiska kryddor, slåss med kampsportare och rojalister. Samtidigt fyller Lilian 18 år och drar runt Grängesberg med en playboy i automobil. Fenomenet "tjejserier" ger en utlopp för tjejers mörka vardag, och personlighetstest! Detta, samt film! DETTA HAR HÄNT med Frida Ulvegren, Jonas Asp och Zakris Zackrisson.

(17) 2013  

Detta har hänt-gänget sänder från tillfälligt boende på fjärde lång! Vi talar om 2013! USA lever upp till alla fördomar och världen får en skönare påve. Jonas avslöjar sitt värsta fittord, Frida och Zakris går på demonstration i Kärrtorp. På Sollerön pågår ett kammarspel med Lilian i huvudrollen. Detta är också året Frida ger ut sitt debutseriealbum, så detta får vi lite skvaller om. Zakris pratar tjackzombie och ideologi. Och eftersom Frida dissar Zakris kommer här Zakris googling: Will Smith är INTE scientolog, men har uttalat sig positivt om scientologins idéer samt donerat pengar till dom... SÅDETSÅ! Vidare tipsar Jonas om hur Baksmällan 3 skulle kunnat varit nyskapande på riktigt! Trickstern skrattar vi inte åt i rättskandaleran! För inte är bortträngda minnen av sexuella ritualmord något att skämta om! Frida förvandlas kort till Sven Wolter. Sist men inte minst gläntar Jonas på musikdörren och gör ett topplista. För den intresserade, här kommer lite information om religion i Singapore: 33% buddhister. 18,8 kristna. 18,4 inget. HERREGEDANEMEJ! Detta har faktiskt hänt! med Frida Ulvegren, Jonas Asp och Zakris Zackrisson

(16) 1959  

Detta har hänt är tillbaka regelbundet i etern! Vi slår på stort med det heta året 1959! Slutet av 50-talet, slutet av en epok... Zakris håller likvaka över årets filmer, och reder ut hipsterns origin story. Jonas berättar om sin morfars innovativa idéer, konceptkonsten i Lilians barndoms badrum, kulturbråk och har en metadiskussion om drottning Kristina. Och Frida, allas vår programledar-Frida, pratar Strumpfer! Vilket föranleder detta har hänt-gänget att få en idé till en avhandling/bra-grej! Kom ihåg var ni hörde det först!! Detta och mycket, mycket mer... har hänt... eller kommer att hända... eller händer just nu. Tiden är som bekant ett oklart fenomen. Med Frida Ulvegren, Jonas Asp och Zakris Zackrisson.

(15) 1963  

Nu bryter vi sommarens gråa monotoni med ännu ett avsnitt av det som hänt! Såsom vi har längtat! Året som avhandlas är 1963, då Lilians världsvana grundläggs, Beatles släpper sitt första album och förbises i Sverige, och världen kan för första gången gå på disco! Vi tas på en resa till Indiens förlovade land, guidade av en stilig indisk man som inkarneras i Frida. Jonas lär oss hur man bryter isen med en tysk, precis som varje år... Vi dyker också in i smeten av namedroping som genererats av 60-talets skräckplojsgenre. DETTA och mycket mer HAR HÄNT! Med Frida Ulvegren, Jonas Asp och Zakris Zackrisson!

(14) 1954  

Samma år som gav oss världshistoriens tråkigaste dag bjuder också på mystiska stenskott på vindrutor. 1954! Vilket år! Lilian möter en mystisk man som stiger fram ur skuggorna och blir hennes Sensei. I Japan diskuteras atomfrågan och Frida återkommer till censuren i USA. Vi frågar oss vad som är värst: mystery eller mystic... För att få svaret är vi kanske tvungna att ta på oss våra psychedeliska glasögon. Har du hört den förut? Jonas analyserar skämten på 1954 års Oscarsgala! och Zakris går in på den obehagliga stämningen som årets trickster skapar. Slutligen beger vi oss i det lite flummigare delen av verkligheten och diskuterar olika dimensioner. Det ni! Spännande! Jonas avslutar det hela med en shout out till er lyssnare! Så lyssna noga! DETTA HAR HÄNT med Frida Ulvegren, Jonas Asp och Zakris Zackrisson.

(13) 1958  

Vad är det för år egentligen? Kan det vara anno Domini 1958? Året som innebar så mycket tragik för den 10 åriga Lilian. Året som skulle kunna sägas vars kvinnornas år... eller inte kvinnornas år, beroende på hur man ser på saken! Man skrattar åt kvinnor, skräms av dom, censurerar deras urringningar och bestämmer att de ska avbildas realistiskt. Det ska nämligen löna sig att vara god och moraliskt sund 1958! Detta leder till serietidningsdöd, men planka.nu får ett tips! Frida redogör för all detta och lite till! Jonas frågar ställer frågan om en man kan lita på sin fru! Och Zakris hittar något unikt i den norska urskogen! Veckans trickster får avgöras på tre olika abstraktionsnivåer! DETTA HAR HÄNT med Frida Ulvegren, Jonas Asp och Zakris Zackrisson!

(12) 2011 - LIVE inför publik, på SERIEFESTIVALEN.  

Detta har hänt-gänget sänder live inför publik på Stockholms Internationella Seriefestival! Året som avhandlas är 2011! Alla som var där var där, så att säga! Detta har hänt LIVE med Frida Ulvegren, Jonas Asp och Zakris Zackrisson!

(11) 1949  

Vi talar om lingiaden, om länder som bryter sig loss och skapas, om Lil och Lars på biltur! Stort som smått detta år, 1949! Lilian är 1 år gammal och finner en livslång passion. I seriernas värld dominerar Horan och Madonnan, och censur censur! Det är krig överallt i kulturen! USA och Sovjet krigar i krigsfilm. Och vi veta vem som vann det prestigefyllda Stora Stalin-priset! 1949 är också året för världens första sitcom! I Asien försvinner den nya chefen för National Railways. LO lär sig några nya knep och vi löser äntlige mysteriet SJ... Som trickster hoppar ett SKLETT fram ur garderoben! Kvarlevorna efter den man som både förnekat Jesus, gått emot dennes direkta instruktioner, och populariserat det uppochnedvända korset, och TROTS detta fått nycklarna till pärleporten. DETTA HAR HÄNT med Frida Ulvegren, Jonas Asp och Zakris Zackrisson.

0:00/0:00
Video player is in betaClose