Digitaal | BNR

Digitaal | BNR

The Netherlands

Herbert Blankesteijn schakelt tussen internet, computer en telefonie.

Episodes

Digitale technologie in de buitenreclame  

Camera's in reclamezuilen zorgde voor vragen over de privacy van voorbijgangers. Hoe kan je tóch digitale technologie in buitenreclame gebruiken? Dat bespreken we met Eric Kip, algemeen directeur van Exterion Media in Nederland. Backup is Boris van de Ven, bedenker en oprichter van Gamekings.

Cryptovaluta in de min door China  

China verbiedt nieuwe cryptovaluta als middel voor investeren in startups, de zogeheten Initial Coin Offerings (ICO's). Kan een overheid dit wel tegenhouden?

Overheidsbemoeienis bij cryptovaluta  

China verbiedt nieuwe cryptovaluta als middel voor investeren in startups, de zogeheten ICO's. Met Daan Kleiman van Bitonic bespreken we hoe wenselijk het is dat overheden ingrijpen in de cryptowereld. Backup is IT-journalist internetondernemer en startupconsultant Maarten Naaijkens.

'Elektronisch stemmen pakt nog veel duurder uit'  

Elektronisch stemmen zal nog veel duurder blijken dan de nu beoogde 365 miljoen euro aan investeringen. Naast kosten voor onderhoud en training zullen ook de investeringskosten zelf waarschijnlijk veel hoger uitpakken dan de offertes van de twee overgebleven fabrikanten ons willen doen geloven, zegt Arjen Kamphuis, lid van de voormalige commissie-Van Beek, in BNR Digitaal.

Onrust in de digitale drugs-onderwereld  

Het is chaos in de digitale drugs-onderwereld sinds de acties van de Nederlandse politie en de FBI. Handelaars en hun klanten zoeken nieuwe ontmoetingsplaatsen en soms nieuwe identiteiten. TNO-onderzoeker Rolf van Wegberg volgt ze en weet ze soms te herkennen. Backup is IT-journalist Brenno de Winter.

Bitcoins veilig opslaan  

We zijn terug van zomerstop! In de tussentijd is de bitcoin 1.500 dollar meer waard geworden. Een kostbaar bezit, dus. Hoe bewaar je dat veilig? Dat bespreken we met Dennis Binnekade, communitymanager bij Bitmymoney. Backup is Ralph Moonen, technisch directeur van beveiligingsadviesbureau Madison Gurkha.

Drones op het ROC  

De komende week hoor je het beste van het afgelopen seizoen BNR Digitaal. Vandaag: vanaf komend schooljaar kunnen leerlingen van het ROC van Amsterdam zich in hun vrije keuzedeel specialiseren in drone-technologie en drone-toepassingen. Daarover spreken we met Parcival Hofland, CEO van de Dutch Drone Academy. Backup is IT-journalist Brenno de Winter.

Nederlandse AR-headset voor maar 30 dollar  

De komende twee weken hoor je het beste van het afgelopen seizoen BNR Digitaal. Vandaag: de Nederlandse startup Aryzon wil de 'augmented reality'-markt claimen en komt met een headset van slechts 30 dollar. Dat is slechts 1 procent van wat de Microsoft Hololens nu minstens kost! Aryzon-CCO Leon Schipper legt uit wat je met hun headset kan. Backup is IT-journalist Jasper Bakker.

Nudging bedreigt de democratie  

De komende drie weken hoor je het beste van het afgelopen seizoen BNR Digitaal. Vandaag: de digitale revolutie gaat onze wereld veranderen. Om dat in goede banen te leiden, moeten we nu de goede beslissingen maken, schrijven wetenschappers in het gezaghebbende Scientific American. Een van de auteurs - Jeroen van den Hoven van de TU Delft - is te gast. Backup is internetondernemer en startupconsultant Maarten Naaijkens.

Waar je op moet letten bij het gebruiken van VPN  

De komende vier weken hoor je het beste van het afgelopen seizoen BNR Digitaal. Vandaag: in de VS is de vraag naar VPN-verbindingen sterk toegenomen. De bad guys proberen daarin óók hun graantje mee te pikken. Waar moet je op letten, hoe herken je goed en slecht, waarmee proberen die VPN-clubs zich te onderscheiden? Dat vragen we aan IT-journalist Brenno de Winter. Backup is Wout Funnekotter, hoofdredacteur van Tweakers.

Het belang van https  

De komende vijf weken hoor je het beste van het afgelopen seizoen BNR Digitaal. Vandaag: slechts 15 procent van de bedrijfswebsites die gegevens ontvangen, doen dat via een https-verbinding. Hoe belangrijk is https eigenlijk en hoe kan je daarmee aan de slag? Met Rory Breuk, senior security engineer bij TransIP. Backup is wetenschaps- en techjournalist Thijs Roes.

Je salaris laten uitbetalen in bitcoins? Dat doe je zo  

Salaris op je bankrekening gestort krijgen: hartstikke ouderwets. Je kunt je ook gewoon in bitcoins laten uitbetalen. Maar hoe zit het dan met de belastingen? We vroegen het Inge van Vijfeijken, hoogleraar fiscaal recht aan de Universiteit van Tilburg.

Robots vaak slecht beveiligd  

De komende zes weken hoor je het beste van het afgelopen seizoen BNR Digitaal. Vandaag: het gebruik van robots thuis en op werk is dan misschien nog niet mainstream, onveilig zijn die robots wel, blijkt op onderzoek. Hoe zorgelijk dat is, bespreken we met beveiligingsconsultant Jan Terpstra van DXC Technology. Backup is Boris van de Ven van Gamekings.

Wat Microsoft tegen ransomware doet  

Met Locky, WannaCry en (Non)Petya nog vers in het geheugen, is de vraag wat je tegen ransomware kan doen. En wat doet Microsoft voor gebruikers van Windows? Dat bespreken we met IT-journalist Tijs Hofmans. Backup is internetondernemer en startupconsultant Maarten Naaijkens.

Wie is aansprakelijk bij schade door slechte software?  

Wie is er aansprakelijk als je schade oploopt, niet door virussen maar door slecht werkende software of doordat een bekend veiligheidslek niet gedicht is? Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie vindt dat de leverancier verantwoordelijk is.

Aansprakelijkheid bij softwarefalen  

Wie is er aansprakelijk als je schade oploopt door slecht werkende software, of bijvoorbeeld omdat een bekend beveiligingslek niet gedicht is? De producent van de software, zegt staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie. Dat bespreken we met Menno Weij van SOLV Advocaten. Backup is Ralph Moonen, technisch directeur van beveiligingsadviesbureau Madison Gurkha.

Zonder eensgezindheid moddert de bitcoin voort  

Nu de bitcoin bijna de leeftijd van acht jaar heeft bereikt, mag er eindelijk wel eens wat meer consensus komen rond de digitale munt, zegt startup-consultant Maarten Naaijkens. Tijd om rigoureus in te grijpen en structureel zaken te stroomlijnen.

Hete zomer voor de bitcoin  

Het wordt een hete zomer... niet alleen wat de therometer betreft, maar ook als het om bitcoin gaat. Er zitten wat spannende ontwikkelingen aan te komen en daarover gaan we praten met Robert Reinder Nederhoed van bitcoin- en blockchainbedrijf Biccur. Backup is internetondernemer en startupconsultant Maarten Naaijkens.

Hoe een printer klokkenluiders opspoort  

Klokkenluider Reality Winner speelde NSA-documenten door aan nieuwssite The Intercept, maar ze werd opgespoord aan de hand van een simpel kleurenprintje. Hoe zit het ook alweer met de rol van printer als opsporingsmiddel?

Het geheim van de printer  

Door een simpel printje werd NSA-klokkenluider Reality Winner opgespoord. Over de rol van de printer als spion spreken we met Rickey Gevers, voormalig hacker en nu werkzaam bij cybersecuritybedrijf RedSocks. Daarnaast is hij hack-adviseur van verschillende bedrijven. Back-up is Wout Funnekotter, hoofdredacteur van Tweakers.

0:00/0:00
Video player is in betaClose