Digitaal | BNR

Digitaal | BNR

The Netherlands

Herbert Blankesteijn schakelt tussen internet, computer en telefonie.

Episodes

Met tech de wereld van trucks veranderen  

Na de taxi, stort Uber zich nu ook op het vrachtvervoer. Wat gebeurt er allemaal om met digitale technologie deze bedrijfstak schoner, sneller en goedkoper te maken? Dat bespreken we met Dirk-Jan de Bruijn, directeur van De Innovatiecentrale. Backup is IT-journalist en -onderzoeker Brenno de Winter.

Hoe je je wapent tegen ransomware  

Alles in de cloud, continu backups maken, nooit meer op vage links klikken... allemaal niet genoeg om je te wapenen tegen ransomware. In BNR Digitaal hoor je wat je wél moet doen, met beveiligingsdeskundige Jan Terpstra van DXC Technology. Backup is wetenschaps- en techjournalist Thijs Roes.

Hoe het Openbaar Ministerie cybercrime moet aanpakken  

Het Openbaar Ministerie haalt de eigen cybercrime-doelstellingen niet. Wat moet de organisatie doen om beter te worden in aanpakken van deze vorm van criminaliteit? Dat bespreken we met ethisch hacker en veiligheidsadviseur Edwin van Andel. Backup is Boris van de Ven, bedenker en oprichter van Gamekings.

Automatisch geweld herkennen op livestreams  

Iedereen kan livestreamen. Een smartphone is genoeg. Naast veel leuks, zijn op die streams ook geweld, verkrachtingen en moorden te zien! Is het niet mogelijk deze beelden vol-automatisch te herkennen en te blokkeren? Dat bespreken we met Tijmen Blankevoort, CTO van machine-learning-bedrijf Scyfer. Backup is Ralph Moonen van beveiligingsadviesbureau Madison Gurkha.

Adverteren via de slimme speaker  

Slimme speakers in huis maken je leven makkelijker, maar ook adverteerders houden deze nieuwe producten nauwlettend in de gaten. Want hoe kunnen zij hun product nog aan de man brengen? Dat vragen we aan Kristian Esser, met zijn bedrijf Mr.Harder houdt hij zich bezig met sociale technologie. Backup is Ben van der Burg van IT-bedrijf Triple.

Facebook duikt vol op AR en VR  

Facebook gaat vol voor augmented en virtual reality. Dat maakte oprichter en CEO Mark Zuckerberg bekend tijdens de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie F8. Of dat een slimme zet is, vragen we aan onderzoeker Jochen Riester van de Hogeschool van Amsterdam. Backup is Arjen Kamphuis, adviseur informatiebeveiliging bij Brunel.

Windows 10 Creators Update: 3D, mixed reality en een Game Mode  

Sinds deze week is de Creators Update voor Windows 10 voor het grote publiek te downloaden. Er zijn nieuwe privacy-instellingen voor Windows, Paint is tegenwoordig in 3D, speciale aandacht voor mixed reality en... een speciale Game Mood. We bespreken de update met IT-journalist Jasper Bakker. Backup is Wout Funnekotter, hoofdredacteur van Tweakers.

Harde schijf gaat verdwijnen  

Geheugenfabrikant Intel heeft een nieuw uitvinding: de 3D XPoint. Dit product moet harde schijf én werkgeheugen vervangen. Revolutionair, maar ook een beetje geheimzinnig. Dat bespreken we met Koen Crijns van Hardware.Info. Backup is BNR-collega Mark Beekhuis.

Onrust op de bitcoinmarkt  

Eergisteren kostte n bitcoin ongeveer 350 euro minder dan begin deze maand. Wat is er aan de hand met de bitcoin en moeten bezitters van die cryptocurrency zich zorgen maken? Dat vragen we aan Robert-Reinder Nederhoed, CEO van Bitmymoney. Backup is Ben van der Burg van IT-bedrijf Triple.

Wat internetbedrijven tegen online kindermisbruik doen  

Onder andere door onze goede digitale infrastructuur, staat relatief vl online kindermisbruik en kinderporno op Nederlandse servers. Michiel Steltman van de Stichting Digitale Infrastructuur Nederland (DINL) vertelt wat de Nederlandse internetbedrijven daartegen doen. Backup is wetenschaps- en techjournalist Thijs Roes.

Robots zeer kwetsbaar voor hacks  

Het gebruik van robots thuis en op werk is dan misschien nog niet heel gebruikelijk, onveilig zijn die robots wel. Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse beveiligingsbedrijf IOActive. Hoe zorgelijk dat is, vragen we aan beveiligingsconsultant Jan Terpstra van HP. Backup is Boris van de Ven, bedenker en oprichter van Gamekings.

Kwetsbare software gebruikt bij verkiezingen  

Het computerprogramma dat bij de Tweede Kamerverkiezingen wordt gebruikt, is kwetsbaar voor manipulatie. En tóch wordt die software op 15 maart ingezet. Niet bepaald een verstandige keuze, vindt Arjen Kamphuis. Backup is internetondernemer en startupconsultant Maarten Naaijkens.

Einde van de batterij in IoT  

Nu alles connected moet zijn, is een van de laatste zwakke schakels de batterij. Die gaat namelijk leeg en dan doet je slimme slot, deurbel, rookmelder of omgevings-sensor helemaal niks meer. Het Rotterdamse Tryst Energy probeert dit probleem te tackelen door middel van licht-energie. Nick Kiran is bij ons te gast. Backup is IT-journalist Brenno de Winter.

22 februari | Europese cloud  

Het Europese Parlement wil een Europese cloud. Dit moet de privacy van Europese burgers beter beschermen. Wat mogen we ons hierbij voorstellen en gaat dat inderdaad ook zo werken?

Persoonlijke gegevens zelf in de hand  

Je naam, nummer, mailadres en adresgegevens zijn bij veel mensen en bedrijven bekend. Maar je hebt maar weinig controle over die data. Dat kan anders. Te gast zijn Marius van Vlijmen van iAddress en Marcel van Galen van Qiy. Backup is Wout Funnekotter, hoofdredacteur van Tweakers.

8 februari | Rechten en plichten voor robots  

Het Europees Parlement behandelt komende week een rapport van de commissie Juridisch Zaken over rechten voor robots. Wanneer is een robot verantwoordelijk en wanneer de maker? Te gast: Rob van den Hoven van Genderen, docent internetrecht aan de VU en IT-deskundige bij Switch Legal. Presentatie: Herbert Blankesteijn. Backup is journalist Peter Olsthoorn.

1 februari | Veilig digitaal stemmen tellen  

De software die wordt gebruikt om stemmen te tellen na de aankomende Tweede Kamerverkiezingen, is zo lek als een mandje. Dat liet RTL Nieuws afgelopen week zien. Hoe kan het dan wel? Dat vragen we aan hacker en beveiligingsconsultant Sijmen Ruwhof. Presentatie: Herbert Blankesteijn. Backup is Ben van der Burg, commercieel directeur van Triple.

25 januari | Belang van https  

Slechts 15 procent van de bedrijfswebsites die gegevens ontvangen, doen dat via een https-verbinding. Hoe belangrijk is https eigenlijk en hoe kan je daar - bijvoorbeeld als ondernemer - mee aan de slag? Bespreken we met Rory Breuk, senior security engineer bij TransIP. Presentatie: Herbert Blankesteijn. Backup is wetenschaps- en techjournalist Thijs Roes.

18 januari | Veiligheid van WhatsApp  

Volgens The Guardian heeft WhatsApp een lek waardoor er kan worden meegekeken in je berichten. WhatsApp ontkent. Aan encryptiedeskundige Luuk Danes vragen we of WhatsApp nog veilig te gebruiken is. Presentatie: Herbert Blankesteijn. Backup is Boris van de Ven, bedenker en presentator van Gamekings.

BREIN pakt ook digitale 'cassettes op het schoolplein' aan  

Stichting BREIN gaat in 2017 nadrukkelijker de strijd aan met illegale downloaders. Die werden tot nu toe ontzien, maar daar wil de anti-piraterijstichting paal en perk aan stellen, zegt directeur Tim Kuik in BNR Digitaal. Met inachtneming van de privacy van gebruikers, dát wel.

0:00/0:00
Video player is in betaClose