Digitaal | BNR

Digitaal | BNR

The Netherlands

Herbert Blankesteijn schakelt tussen internet, computer en telefonie.

Episodes

Het belang van https  

De komende vijf weken hoor je het beste van het afgelopen seizoen BNR Digitaal. Vandaag: slechts 15 procent van de bedrijfswebsites die gegevens ontvangen, doen dat via een https-verbinding. Hoe belangrijk is https eigenlijk en hoe kan je daarmee aan de slag? Met Rory Breuk, senior security engineer bij TransIP. Backup is wetenschaps- en techjournalist Thijs Roes.

Best of: robots vaak slecht beveiligd  

De komende zes weken hoor je het beste van het afgelopen seizoen BNR Digitaal. Vandaag: het gebruik van robots thuis en op werk is dan misschien nog niet mainstream, onveilig zijn die robots wel, blijkt op onderzoek. Hoe zorgelijk dat is, bespreken we met beveiligingsconsultant Jan Terpstra van DXC Technology. Backup is Boris van de Ven van Gamekings.

Wat Microsoft tegen ransomware doet  

Met Locky, WannaCry en (Non)Petya nog vers in het geheugen, is de vraag wat je tegen ransomware kan doen. En wat doet Microsoft voor gebruikers van Windows? Dat bespreken we met IT-journalist Tijs Hofmans. Backup is internetondernemer en startupconsultant Maarten Naaijkens.

Aansprakelijkheid bij softwarefalen  

Wie is er aansprakelijk als je schade oploopt door slecht werkende software, of bijvoorbeeld omdat een bekend beveiligingslek niet gedicht is? De producent van de software, zegt staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie. Dat bespreken we met Menno Weij van SOLV Advocaten. Backup is Ralph Moonen, technisch directeur van beveiligingsadviesbureau Madison Gurkha.

Hete zomer voor de bitcoin  

Het wordt een hete zomer... niet alleen wat de therometer betreft, maar ook als het om bitcoin gaat. Er zitten wat spannende ontwikkelingen aan te komen en daarover gaan we praten met Robert Reinder Nederhoed van bitcoin- en blockchainbedrijf Biccur. Backup is internetondernemer en startupconsultant Maarten Naaijkens.

Het geheim van de printer  

Door een simpel printje werd NSA-klokkenluider Reality Winner opgespoord. Over de rol van de printer als spion spreken we met Rickey Gevers, voormalig hacker en nu werkzaam bij cybersecuritybedrijf RedSocks. Daarnaast is hij hack-adviseur van verschillende bedrijven. Back-up is Wout Funnekotter, hoofdredacteur van Tweakers.

Bouwen met bits, bytes en BIM  

Ging het ontwerpen van woningen en andere gebouwen vroeger nog op de tekentafel, tegenwoordig komt er geen potlood meer aan te pas. En dat komt door BIM, dat staat voor bouwwerkinformatiemodel. Daar spreken we uitgebreid over met Wiechert Eschbach, docent BIM op de Hogeschool Windesheim. Backup is Jan Postma, presentator van BNR Bouwmeesters.

Datalekken in ziekenhuizen tegengaan  

Ziekenhuizen en andere zorginstellingen zijn nog steeds koploper als het gaat om datalekken. Hoe kan het dat zulke gevoelige gegevens zó vaak lekken, en wat moet eraan gebeuren? Dat bespreken we met Ferry Bakker van DearBytes, beveiligingsbedrijf dat onder andere in de zorg-branche actief is. Backup is IT-journalist Jasper Bakker.

Met tech de wereld van trucks veranderen  

Na de taxi, stort Uber zich nu ook op het vrachtvervoer. Wat gebeurt er allemaal om met digitale technologie deze bedrijfstak schoner, sneller en goedkoper te maken? Dat bespreken we met Dirk-Jan de Bruijn, directeur van De Innovatiecentrale. Backup is IT-journalist en -onderzoeker Brenno de Winter.

Hoe je je wapent tegen ransomware  

Alles in de cloud, continu backups maken, nooit meer op vage links klikken... allemaal niet genoeg om je te wapenen tegen ransomware. In BNR Digitaal hoor je wat je wél moet doen, met beveiligingsdeskundige Jan Terpstra van DXC Technology. Backup is wetenschaps- en techjournalist Thijs Roes.

Hoe het Openbaar Ministerie cybercrime moet aanpakken  

Het Openbaar Ministerie haalt de eigen cybercrime-doelstellingen niet. Wat moet de organisatie doen om beter te worden in aanpakken van deze vorm van criminaliteit? Dat bespreken we met ethisch hacker en veiligheidsadviseur Edwin van Andel. Backup is Boris van de Ven, bedenker en oprichter van Gamekings.

Automatisch geweld herkennen op livestreams  

Iedereen kan livestreamen. Een smartphone is genoeg. Naast veel leuks, zijn op die streams ook geweld, verkrachtingen en moorden te zien! Is het niet mogelijk deze beelden vol-automatisch te herkennen en te blokkeren? Dat bespreken we met Tijmen Blankevoort, CTO van machine-learning-bedrijf Scyfer. Backup is Ralph Moonen van beveiligingsadviesbureau Madison Gurkha.

Adverteren via de slimme speaker  

Slimme speakers in huis maken je leven makkelijker, maar ook adverteerders houden deze nieuwe producten nauwlettend in de gaten. Want hoe kunnen zij hun product nog aan de man brengen? Dat vragen we aan Kristian Esser, met zijn bedrijf Mr.Harder houdt hij zich bezig met sociale technologie. Backup is Ben van der Burg van IT-bedrijf Triple.

Facebook duikt vol op AR en VR  

Facebook gaat vol voor augmented en virtual reality. Dat maakte oprichter en CEO Mark Zuckerberg bekend tijdens de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie F8. Of dat een slimme zet is, vragen we aan onderzoeker Jochen Riester van de Hogeschool van Amsterdam. Backup is Arjen Kamphuis, adviseur informatiebeveiliging bij Brunel.

Windows 10 Creators Update: 3D, mixed reality en een Game Mode  

Sinds deze week is de Creators Update voor Windows 10 voor het grote publiek te downloaden. Er zijn nieuwe privacy-instellingen voor Windows, Paint is tegenwoordig in 3D, speciale aandacht voor mixed reality en... een speciale Game Mood. We bespreken de update met IT-journalist Jasper Bakker. Backup is Wout Funnekotter, hoofdredacteur van Tweakers.

Harde schijf gaat verdwijnen  

Geheugenfabrikant Intel heeft een nieuw uitvinding: de 3D XPoint. Dit product moet harde schijf én werkgeheugen vervangen. Revolutionair, maar ook een beetje geheimzinnig. Dat bespreken we met Koen Crijns van Hardware.Info. Backup is BNR-collega Mark Beekhuis.

Onrust op de bitcoinmarkt  

Eergisteren kostte n bitcoin ongeveer 350 euro minder dan begin deze maand. Wat is er aan de hand met de bitcoin en moeten bezitters van die cryptocurrency zich zorgen maken? Dat vragen we aan Robert-Reinder Nederhoed, CEO van Bitmymoney. Backup is Ben van der Burg van IT-bedrijf Triple.

Wat internetbedrijven tegen online kindermisbruik doen  

Onder andere door onze goede digitale infrastructuur, staat relatief vl online kindermisbruik en kinderporno op Nederlandse servers. Michiel Steltman van de Stichting Digitale Infrastructuur Nederland (DINL) vertelt wat de Nederlandse internetbedrijven daartegen doen. Backup is wetenschaps- en techjournalist Thijs Roes.

Robots zeer kwetsbaar voor hacks  

Het gebruik van robots thuis en op werk is dan misschien nog niet heel gebruikelijk, onveilig zijn die robots wel. Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse beveiligingsbedrijf IOActive. Hoe zorgelijk dat is, vragen we aan beveiligingsconsultant Jan Terpstra van HP. Backup is Boris van de Ven, bedenker en oprichter van Gamekings.

Kwetsbare software gebruikt bij verkiezingen  

Het computerprogramma dat bij de Tweede Kamerverkiezingen wordt gebruikt, is kwetsbaar voor manipulatie. En tóch wordt die software op 15 maart ingezet. Niet bepaald een verstandige keuze, vindt Arjen Kamphuis. Backup is internetondernemer en startupconsultant Maarten Naaijkens.

0:00/0:00
Video player is in betaClose