DIGITALISTERNA

DIGITALISTERNA

Sweden

Kjell Eriksson och Daniel Stark från Telia diskuterar digitala lösningar för företagare som vill hitta nya sätt att arbeta. Vi hör spännande företagare berätta om resan, drivkrafterna, motgångarna och utmaningarna. Här lär du dig mer om att leva kontorslöst, sälja på nätet, ha möten i molnet eller att vara uppkopplad i ödemarken.

Episodes

Midsommar, sol och semester  

Reseproffset Lottie Knutsson berättar hur Instagram och Tripadvisor stöpt om semesterfirandet. Och Kjell åker till Mallorca - med VR-headset på näsan. Dessutom: Båtarnas svar på Teslan är här - och den är svensk.

Slut på poddfusk och roboten som lyssnar på allt  

Apple släpper nyhet som revolutionerar poddvärlden - slutet för uppblåsta lyssnarsiffror är nära. Vem pratar om dig eller ditt varumärke i poddarna? Vi bekantar oss med roboten som lyssnar på allt.

Vi hyllar missar och fuckups!  

Startupvärlden är fylld av framgångshistorier - men den här veckan pratar Digitalisterna kraschade idéer. Fuckup-seminarier lanseras av göteborgare, Museum of Failure öppnar i Helsingborg och en entreprenör berättar om 10.000 flaskor osäljbar champagne.

Näringsministern om gigekonomi och vitsiga AI-assistenter  

Näringsminister Mikael Damberg gästar podden och ger sin syn på gigekonomi och robotar som tar över jobben. Google bråkar om löner och vi tar reda på hur vitsiga Siri, Cortana och Alexa är.

Gig, appar och ny ekonomi  

Breakits reporter Erik Wisterberg, som wallraffade och avslöjade baksidorna med gigekonomin, gästar podden. Hur ska app-ekonomin formas så ingen kommer i kläm? Kjell och Daniel vrider och vänder på problemet med Ulf Skarin från Veckans Affärer. Foto: Towe Boström/Breakit

WannaCry-attack och chippade tågresenärer  

Digitalisterna djupdyker i hackerattacken WannaCry och hittar lösningar på hur svenska företag ska skydda sig. Dessutom följer vi med på världspremiär för chippade tågresenärer. I veckan lanserade SJ sin nya tjänst - för dem som vill ha biljetten innanför huden.

E-sport, e-sport, e-sport!  

Ett helt avsnitt om den växande e-sport-scenen i Sverige. Med Yacine "yzn" Laghmari, heta startupen Challangermode och RiksdagsRickard, världens ende esport-politiker.

#GbgTechWeek och twitter-tv  

Sprudlande färskt Digitalisterna. Vi har varit på Göteborgs Tech week. Träffat Lynk & Co som vill vända upp och ner på bilbranschen. Dessutom undrar vi: Ska twitter bli den nya tv:n?

Terror och katastrofer  

Hur kan ny teknik och digitalisering stoppa terror och katastrofer? Terrorforskaren Hans Brun gästar Digitalisterna.

Facebook vill läsa våra tankar!  

Rykande aktuellt Digitalisterna om veckan som gått. Under sin futuristiska utvecklarkonferens F8 presenterade Facebook sina framtidsvisioner. Techjätten storsatsar på AR -augmented reality - och social VR. Och så vill Facebook utveckla teknik som läser våra tankar.

IT-attack, 33-listan och fritt fram för drönare  

Ett rykande färskt Digitalisterna. Den här veckan om IT-angreppet som drabbat Sverige och om heta startups som fick plats på den prestigefyllda 33-listan. På torsdagen kom beskedet från regeringen: Drönarförbudet försvinner den första augusti. Men fram till dess är drönar-älskaren Kjell markbunden.

Cash is Dead - betala med klockan  

Digitalisterna tittar den här veckan närmare på nya digitala sätt att betala - kontanter eller plastkort behövs inte längre. Istället kan vi idag betala genom att lägga mobilen direkt på betalterminalen i butiken, eller svepa med en klocka över samma terminal. Smidigt. Men vad händer med privatlivet om klockor och mobiler kan kartlägga våra köpvanor?

Digitalisterna special  

Detta är ett specialavsnitt av Digitalisterna som spelades in live på Telias event Connect2Business 28 mars 2017. Våra gäster berörde på ett eller annat sätt vikten av att våga reducera komplexitet för att sedan kunna accelerera och hålla tempot upp i den digitala transformationsresan. Att göra saker enklare i en digital värld. Gäster: Lisa Bodell - grundare och VD för Futurethink, Livia Holm - KRY, David Prien - Firstvet, Stig Olaisen – IT chef Mälarenergi och Magnus Leonhardt - Strategichef för Telias företagsaffärer. Programledare Kjell Eriksson och Daniel Stark Läs mer om alla programdelar från årets C2B på telia.se/c2b

Uber-turbulens och Webbdagarna  

Rykande aktuellt Digitalisterna. Trots turbulens och skandaler - onlinetaxijätten Uber har sin bästa vecka någonsin. Filip och Fredrik ger sin syn på techfolket och vi får veta vad som egentligen hände på veckans stora digitala event - Webbdagarna.

Bli en bättre version av dig själv!  

Med magnetimplantat i örsnibben kan du lyssna på musik utan hörlurar och med exoskelett blir du lika snabb som Usain Bolt. Kjell Eriksson och Daniel Stark gästas av techfolket som vet hur man med hjälp av teknik-uppfinningar blir en bättre version av sig själv.

Batteridrömmar och karriär-brorsor  

Premiär för fjärde säsongen av Digitalisterna - med veckans hetaste technyheter. Tesla-veteranen Peter Carlsson, som lanserade planerna på sin enorma batterifabrik i veckan, gästar podden. Dessutom berättar Ibrahim Baylan sin stora hemlighet: Energiministern kör inte elbil. Och så en rapport från veckans Women in Tech-konferens i Stockholm.

Framtidens kundmöte - helt utan fluff  

Idag har företag och myndigheter massvis av olika kanaler att träffa sina kunder i. Förutom den traditionella telefonen finns fysiska ytor, sociala medier, videomöten och chattar där vi pratar med smarta botar istället för med människor. På Försäkringskassan är de nya digitala tjänsterna en hit. Anna Fors, chef för mobila kanaler, berättar hur dom strävar efter en digital enkelhet som passar för alla. John Ekman som jobbar med kundmöten på Conversionista är allergisk mot fluff, och Tommy Jarnemark, digital chef på Telia, berättar hur jätteföretaget gör en spännande transformering av kundmötet.

Forskaren som vill sätta Löfvén på skolbänken: “Ingen får skolka från digital samhällskunskap”  

"Som att sitta vid en stor legolåda och inse att den inte kom med några instruktionen". Så beskriver filosofen, entreprenören och uppfinnaren Gustav Josefsson digitaliserings-vågen som sköljer över oss. Om 20 år har hälften av dagens jobb försvunnit på grund av automatisering och tekniska innovationer. Så vad man ska man göra för att hänga med? Gustav tipsar i podden. Forskaren Carl Heath från Interactive Institute lobbar för digital samhällskunskap. Han vill gärna sätta Stefan Löfvén och andra politiker på skolbänken. En digitalsmart regering står högt på önskelistan. Dessutom gästas podden av chippade Linus Bille, grundare till Eicorn. Till vardags jobbar han med stora företag som vill bli mer startup-lika och mindre tröga. "Visst, jag kan hjälpa er", säger Bille. "Om ni är villiga att ta risken att gå i konkurs om fem år". Programledare: Kjell Eriksson och Daniel Stark Producent: Katarina Andersson

Passion, pingisbord och gnällfritt - är det framtiden på jobbet?  

Digitaliserna besöker Malmö igen. Vi smäller upp poddbordet i startuphuset Media Evolution City. Den här gången snackar vi om framtidens arbetsplats - om passion, pingisbord och gnällfria kontor. Gäst är digitalgurun Joakim Jardenberg, som just nu hjälper landets 290 kommuner att få upp tempot när det gäller förändringsarbete. Hävstången är digitaliseringen, såklart. Serieentreprenören Hampus Jakosbsson som driver startuphuset The Ground i Malmö ger sin syn på attraktiva arbetsplatser - och slår ett slag för gnällförbud. Johan Gunnars, grundare till kalenderappen Simpliday förklarar hur man skapar ordning och reda i jobblivet och avslöjar att han tänker mata appen med artificiell intelligens för att göra vardagspusslet lättare.

0:00/0:00
Video player is in betaClose