DIGITALISTERNA

DIGITALISTERNA

Sweden

Kjell Eriksson och Daniel Stark från Telia diskuterar digitala lösningar för företagare som vill hitta nya sätt att arbeta. Vi hör spännande företagare berätta om resan, drivkrafterna, motgångarna och utmaningarna. Här lär du dig mer om att leva kontorslöst, sälja på nätet, ha möten i molnet eller att vara uppkopplad i ödemarken.

Episodes

Terror och katastrofer  

Hur kan ny teknik och digitalisering stoppa terror och katastrofer? Terrorforskaren Hans Brun gästar Digitalisterna.

Facebook vill läsa våra tankar!  

Rykande aktuellt Digitalisterna om veckan som gått. Under sin futuristiska utvecklarkonferens F8 presenterade Facebook sina framtidsvisioner. Techjätten storsatsar på AR -augmented reality - och social VR. Och så vill Facebook utveckla teknik som läser våra tankar.

IT-attack, 33-listan och fritt fram för drönare  

Ett rykande färskt Digitalisterna. Den här veckan om IT-angreppet som drabbat Sverige och om heta startups som fick plats på den prestigefyllda 33-listan. På torsdagen kom beskedet från regeringen: Drönarförbudet försvinner den första augusti. Men fram till dess är drönar-älskaren Kjell markbunden.

Cash is Dead - betala med klockan  

Digitalisterna tittar den här veckan närmare på nya digitala sätt att betala - kontanter eller plastkort behövs inte längre. Istället kan vi idag betala genom att lägga mobilen direkt på betalterminalen i butiken, eller svepa med en klocka över samma terminal. Smidigt. Men vad händer med privatlivet om klockor och mobiler kan kartlägga våra köpvanor?

Digitalisterna special  

Detta är ett specialavsnitt av Digitalisterna som spelades in live på Telias event Connect2Business 28 mars 2017. Våra gäster berörde på ett eller annat sätt vikten av att våga reducera komplexitet för att sedan kunna accelerera och hålla tempot upp i den digitala transformationsresan. Att göra saker enklare i en digital värld. Gäster: Lisa Bodell - grundare och VD för Futurethink, Livia Holm - KRY, David Prien - Firstvet, Stig Olaisen – IT chef Mälarenergi och Magnus Leonhardt - Strategichef för Telias företagsaffärer. Programledare Kjell Eriksson och Daniel Stark Läs mer om alla programdelar från årets C2B på telia.se/c2b

Uber-turbulens och Webbdagarna  

Rykande aktuellt Digitalisterna. Trots turbulens och skandaler - onlinetaxijätten Uber har sin bästa vecka någonsin. Filip och Fredrik ger sin syn på techfolket och vi får veta vad som egentligen hände på veckans stora digitala event - Webbdagarna.

Bli en bättre version av dig själv!  

Med magnetimplantat i örsnibben kan du lyssna på musik utan hörlurar och med exoskelett blir du lika snabb som Usain Bolt. Kjell Eriksson och Daniel Stark gästas av techfolket som vet hur man med hjälp av teknik-uppfinningar blir en bättre version av sig själv.

Batteridrömmar och karriär-brorsor  

Premiär för fjärde säsongen av Digitalisterna - med veckans hetaste technyheter. Tesla-veteranen Peter Carlsson, som lanserade planerna på sin enorma batterifabrik i veckan, gästar podden. Dessutom berättar Ibrahim Baylan sin stora hemlighet: Energiministern kör inte elbil. Och så en rapport från veckans Women in Tech-konferens i Stockholm.

Framtidens kundmöte - helt utan fluff  

Idag har företag och myndigheter massvis av olika kanaler att träffa sina kunder i. Förutom den traditionella telefonen finns fysiska ytor, sociala medier, videomöten och chattar där vi pratar med smarta botar istället för med människor. På Försäkringskassan är de nya digitala tjänsterna en hit. Anna Fors, chef för mobila kanaler, berättar hur dom strävar efter en digital enkelhet som passar för alla. John Ekman som jobbar med kundmöten på Conversionista är allergisk mot fluff, och Tommy Jarnemark, digital chef på Telia, berättar hur jätteföretaget gör en spännande transformering av kundmötet.

Forskaren som vill sätta Löfvén på skolbänken: “Ingen får skolka från digital samhällskunskap”  

"Som att sitta vid en stor legolåda och inse att den inte kom med några instruktionen". Så beskriver filosofen, entreprenören och uppfinnaren Gustav Josefsson digitaliserings-vågen som sköljer över oss. Om 20 år har hälften av dagens jobb försvunnit på grund av automatisering och tekniska innovationer. Så vad man ska man göra för att hänga med? Gustav tipsar i podden. Forskaren Carl Heath från Interactive Institute lobbar för digital samhällskunskap. Han vill gärna sätta Stefan Löfvén och andra politiker på skolbänken. En digitalsmart regering står högt på önskelistan. Dessutom gästas podden av chippade Linus Bille, grundare till Eicorn. Till vardags jobbar han med stora företag som vill bli mer startup-lika och mindre tröga. "Visst, jag kan hjälpa er", säger Bille. "Om ni är villiga att ta risken att gå i konkurs om fem år". Programledare: Kjell Eriksson och Daniel Stark Producent: Katarina Andersson

Passion, pingisbord och gnällfritt - är det framtiden på jobbet?  

Digitaliserna besöker Malmö igen. Vi smäller upp poddbordet i startuphuset Media Evolution City. Den här gången snackar vi om framtidens arbetsplats - om passion, pingisbord och gnällfria kontor. Gäst är digitalgurun Joakim Jardenberg, som just nu hjälper landets 290 kommuner att få upp tempot när det gäller förändringsarbete. Hävstången är digitaliseringen, såklart. Serieentreprenören Hampus Jakosbsson som driver startuphuset The Ground i Malmö ger sin syn på attraktiva arbetsplatser - och slår ett slag för gnällförbud. Johan Gunnars, grundare till kalenderappen Simpliday förklarar hur man skapar ordning och reda i jobblivet och avslöjar att han tänker mata appen med artificiell intelligens för att göra vardagspusslet lättare.

Ögon, händer och robotar – när kroppen blir digital  

Digitalisterna doppar tårna i det spännande området eyetracking Kjell och Daniel träffar Fredrik Ruben, affärsområdeschef på Tobii, världsledande på ögonrörelseteknik. Redan idag hjälper företaget 10 000-tals människor, som aldrig kunnat uttrycka sig, att kommunicera på samma nivå som alla andra. Daniel lär sig styra datorn med ögonen på bara några minuter. Men baksidan av eyetracking, då? Hur mysigt är det egentligen med teknik som kan ta reda på exakt vad du tittar på? Robotisering och automation utvecklas i rasande takt just nu. Men ett problem forskningen har är robothänder. Det har visat sig oerhört svårt att kopiera den sofistikerade mänskliga handen. Men svenska företaget Gleechi är på gång - och berättar mer i podden. Dessutom hör vi spännande forskaren Sara Riggare, grundare av Quantify Self-rörelsen i Sverige. Lycka, chokladkonsumtion, puls och fingerrörelser - det mest går att mäta med teknik och förvandla till grafer som hjäper oss att förstå - och förbättra - oss själva. Programledare: Kjell Eriksson och Daniel Stark Producent: Katarina Andersson Distrubution: Acast

Malmö - en underdog som inte vill bli stor  

Malmö - en underdog som inte vill bli stor Digitalisterna har under sin poddturé i landet hamnat i Malmö. En startupscen med många plus - bland annat 170 olika nationaliteter och en underdogmentalitet som gör entreprenörerna vassare, säger Mårten Öbrink, vd på Minc, en av Malmös inkubatorer. Podden får också besök av Lina Blanking, entreprenören i leopardbrallor och höga klackar som vill göra hemtjänsten sexig. Hennes Family Plus tar sig an den spännande utmaningen att göra livet bättre för alla äldre som inte bara vill ha en hemtjänst som städar och kommer med mat - de vill ha kul sällskap och massa livskvalitet också. Dessutom får Kjell hjälp av Boostify att hotta upp sitt Instagramkonto. För att kanske en dag kunna göra som stjärnorna - och leva på det. Men än så länge skulle Kjell nöja sig med kokosbollar.

Vi som bor i Göteborg, åker aldrig hem med sorg - vi åker Zbee  

Digitalisterna åker vidare på sin poddturné. Den här gången landar vi i Göteborg. Daniel och Kjell testar att köra Zbee - västkustens svar på Thailands tuk tuk, ett smidigt elfordon som dessutom kallats "Indiens Tesla". Företaget är i full färd med att rulla ut sina Zbees i Indiens stadstrafik - men resan har inte varit lätt, berättar grundaren Göran Folkesson. Podden gästas också av Emma och Joel Rozada, paret som driver The Techo Creatives tillsammans och pratar personalpolitik i badkaret. Spännande företaget Talkamatic berättar om morgondagens röststyrning och förklarar hur maskiner kan bli bättre på att förstå vad vi egentligen säger. Dessutom ger ekonomen och författaren Kjell A Nordström sin syn på Göteborgs framtid som sprudlande start-up stad.

Kan Stockholm bli ett Silicon Valley...ehe, Silicon Forrest?  

Digitalisterna ger sig ut på poddturné över Sverige. Vi startar i Stockholm där färgsprakande ekonomen, forskaren och författaren Kjell A Nordström tillsammans med Jessica Stark, vd på startuphuben Sup46 berättar om huvudstadens framgångsrika startupscen. Stockholm är näst efter Silicon Valley platsen på klotet med flest enhörningar per capita. Men utmaningarna är många. Hur ska Stockholm attrahera talanger? Och var ska alla techisar bo? Under jorden i små fönsterlösa rum, föreslår panelen. Podden gästas också av David Wallinder, från spelföretaget Fun Rock, som satsar på att bli nästa enhörning - i Mellanöstern. Programledare: Kjell Eriksson och Daniel Stark Producent: Katarina Andersson Distrubution: Acast

När clean tech blir Big Business  

Länge har startups som satsar på clean tech haft lägre status. Gröna entreprenörer har suttit vid barnbordet på den stora entreprenörsfesten. Men nu vänder det. Alla världens länder är överens om klimatmålen, Sveriges politiker är vill satsa på gröna lösningar och investerarnas intresse har skjutit i höjden. På Sthlm Techfest myllrar det av innovatörer, startups och investerare som vill rädda världen - på riktigt. Kjell och Daniel träffar hållbarhetsstjärnan Peter Carlsson, som tidigare jobbat på Tesla. Han vill att Sverige ska bli bättre på att skryta med klimatsmarta lösningar - och satsa på batteribygge. Mattias Goldmann, mäktigaste mannen i hållbarhets-Sverige, förklarar varför Spotify är klimathjältar. Podden får också besök av självaste FN och dessutom förklarar ettriga entreprenören Hjalmar Nilsonne, vd på Watty, varför politikerna måste sluta prata om cykelbanor och tänka större. Programledare: Kjell Eriksson och Daniel Stark Producent: Katarina Andersson Distrubution: Acast

Mingel på Sthlm Tech fest  

Säsongspremiär för Digitalisterna. Kjell Eriksson och Daniel Stark besöker Sthlm Tech fest på Stockholm Waterfront och minglar med entreprenörer och investerare.  Det bubblar i den svenska tech-världen.  Elin Elkehag har just lanserat sin egen larmknapp och berättar hur man bygger företag från scratch - på ett år. Entreprenören Ola Sars missade 30 miljarder kronor, men spottade i nävarna och tog revansch. Investeraren Daniel Lauren berättar vilka ideér han tänder på. Dessutom får Kjell en lektion i hypade tjänsten Slack av självaste Merci Grace, Slack-chefen som flugit in från San Francisco. Programledare: Kjell Eriksson och Daniel Stark Producent: Katarina Andersson Distrubution: Acast

Koppla upp och koppla av  

Plötsligt är det dags att sätta på autosvar. Är du online eller offline i sommar? Hur ska du som företagare koppla av digitalt bara för att ledigheten och sommaren kommer? Hör Martin Wifalk och Magnus Fridh från företaget MindApps som kan bota din stress digitalt och få dessutom en professionell avslappningsövning av Eva Wigenheim. Digitalisterna ger dig allt du behöver veta om uppkopplad avkoppling www.telia.se/digitalisterna

Att nätverka  

Hur viktigt är att det att nätverka och hur går det egentligen till? Möt nätverksexperten Hala G. Asfar på nätverket Give it forward. Hör också Carina Sunding och Marie Thorslund som är grundarna av det kvinnliga nätverket 4Good och Sunshinepodden. Lär dig allt du behöver veta om nätverkande. Avsnittet är inspelat i Telias butik på Kungsgatan där det under sommaren är möjligt att boka ”Free arbetsplats” , ett perfekt ställe att nätverka. Läs mer och få tips på www.Telia.se/digitalisterna

0:00/0:00
Video player is in betaClose