DIIS Podcast

DIIS Podcast

Denmark

DIIS er en uafhængig, statslig forskningsinstitution, der udfører og kommunikerer forskning inden for globalisering, sikkerhed, udvikling og udenrigspolitik. DIIS Podcast præsenterer aktuel forskning inden for disse emner, enten i form af interview med DIIS-forskere og gæstetalere ved seminarer eller som debat mellem to forskere.

Episodes

Libyen: Kampen mod Islamisk Stat kan samle rivaliserende militser  

Islamisk Stat i Libyen er presset. De to konkurrerende regeringer, der ellers kæmper om magten og legitimiteten i landet, har begge erklæret krig mod Islamisk Stat og rykker frem mod højborgen Sirte fra hver sin side. Og netop dén situation rummer en mulighed for at forene de rivaliserende militser i én fælles front, der på sigt kan stabilisere Libyen. Det vurderer de to DIIS seniorforskere Hans Lucht og Rasmus Alenius Boserup. Men det internationale samfund skal være varsom med at skubbe til magtbalancen ved for eksempel at levere våben til en af siderne. Og så er det altafgørende med en politisk proces, der ikke drukner i ønsket om at bekæmpe terror.

Brexit eller Bremain? Konsekvenserne af Storbritanniens EU-afstemning  

Nervøsiteten breder sig i Bruxelles, efter de seneste meningsmålinger nu viser et snævert flertal for britisk udmeldelse af EU. Spørgsmålet er: Hvis det sker, vil det i så fald være første i rækken af opløsningstendenser i EU-samarbejdet, eller vil det lykkes premierminister David Cameron at ride stormen af og sikre et ”remain” til fordel for stabiliteten, finansmarkederne og EU’s ledere? Og hvordan vil det egentlig foregå, hvis briterne træder ud af unionen? Det kigger vi nærmere på i denne udgave af DIIS Podcast.

Russisk hybridkrig - fremtidens krig er i fuld gang  

Forholdet mellem Rusland og Vesten er så dårligt, at det er berettiget at tale om en ny kold krig. Men det er fremtidens krig, der er i gang – og russerne har overtaget, mener seniorforsker ved DIIS, Flemming Splidsboel Hansen. I sin forskning i Rusland har han set nærmere på begrebet hybridkrig – en krig, hvor kontrol af informationer, cyberangreb og økonomisk krigsførelse er lige så vigtig som de traditionelle militære magtmidler. Russerne er velforberedte på den nye hybride krigsførelse, og vi i Vesten skal være bedre rustet, hvis vi skal modgå den.

Somalia - interview with Somali Deputy Prime Minister Mohamed Omar Arte  

On May 25th, Somali Deputy Prime Minister Mohamed Omar Arte spoke at a seminar hosted by DIIS and the Danish Ministry of Foreign Affairs. On that occasion, he was interviewed by Senior Researcher Peter Albrecht and visiting researcher Tobias Hagmann - and first they asked the deputy prime minister what steps the Somali government has taken for finding a model that can be implemented in order to carry out the planned elections in August?

Somalia: Klanerne og valget  

Somalia arbejder lige nu hårdt for at nå at afholde valg i august som planlagt. Men stridigheder mellem forskellige klaner - og truslen fra den ekstremistiske bevægelse al-Shabaab – gør fortsat Somalia til et af verdens mest ustabile lande. Derfor er det slet ikke sikkert, at valget bliver til noget. Hvis det bliver gennemført, vil det ikke være et demokratisk valg, som vi kender det. I stedet vil hovedparten af pladserne i parlamentet blive fordelt ifølge den såkaldte 4,5 formel. Dvs. at de fire største klangrupper hver får tildelt én del af pladserne, mens en koalition af minoriteter får en halv. Seniorforsker ved DIIS Peter Albrecht forsker i fredsopbygning i skrøbelige stater, og han har arbejdet med at opbygge institutioner i Somalia ad flere omgange. En af hans hovedpointer er, at nøglen til at forstå det somaliske samfund – økonomien og det religiøse og sociale liv - ligger i forståelsen af klanerne. Det handler ikke kun om klaner – men man kan ikke heller ikke forstå Somalia uden at forholde sig til dem.

0:00/0:00
Video player is in betaClose