Drivet

Drivet

Sweden • drivetpodcast.se

Drivet är en inspirations- och karriärpodcast där drivna kvinnor i olika branscher intervjuas om hur de tagit sig dit de är i dag. Med dynamiska teman som utbildning, drivkraft, entreprenörskap och framgång, men även tyngre teman som beslutsfattande och utbrändhet är syftet med Drivet att uppmuntra, stötta och vägleda människor i sin karriär och att inspirera fler till att våga satsa på yrken de brinner för. Vi hoppas också att Drivet kan inspirera till en kultur där vi hjälper varandra i karriären och vågar be om tips och stöd från människor i vår omgivning.

Episodes

No. 18 - Martina Bonniers Råd  

Chefredaktören och modeikonen Martina Bonnier delar med sig av sina bästa tips hur man lyckas i modebranschen.

Drivet 0

No. 18 - Martina Bonnier, Chefredaktör Damernas Värld  

Efter en kringresande barndom landade Martina Bonnier i Stockholm där hon började jobba på Veckorevyn. Hon har sedan jobbat sig upp inom Bonnier-koncernen från att vara assistent till att idag vara chefredaktör på Damernas Värld. Hon är en stor mode- och stilikon för kvinnor över hela landet och modet har blivit en livsstil. Martina brinner för sitt jobb och den hårda branschen har lärt henne att inte lyssna på fördomar. Förutom att skriva för tidningen är Martina författare och har skrivit böckerna Fashionista, Obsession och Martinas Modevärld: En guide till ett stilfullt liv. Vi pratar med Martina om hennes jobb som chefredaktör för Sveriges största mode- och skönhetstidning och hennes väg till den tjänsten. Vi pratar också om pressen från att ha ett välkänt efternamn och om vikten av att veta vad ens medarbetare gör för att vara en bra chef.

Drivet 0

No. 17 - Åsa Riton och Laerke Herthonis Råd  

Lyssna på reklamfilmsregissörerna Laerke och Åsas grymma råd!

Drivet 0

No. 17 - Åsa Riton & Laerke Herthoni - Reklamfilmsregissörer  

Åsa Riton jobbar för produktionsbolaget Camp David och är en stark förespråkare för fler kvinnor i reklambranschen. Hon har alltid gått sin egen väg och blandar konst och film i sitt arbete. Hon är utbildad på Central Saint Martins i London och senare på den Danska Filmskolan i Köpenhamn där Lars von Trier satt sin prägel. Hon har suttit i flertalet jurygrupper, bland annat prestigefulla Eurobest och Guldägget. I USA och England är hon representerad av Ridley Scotts reklam- och musikvideoproduktionsbolag RSA som första skandinaviska kvinnliga regissör, och hon har jobbat med legender som The Knife och David Lynch. Åsa Riton regisserar för tillfället en serie musikvideos och videoinstallationer för elektroartisten Trentemøller i ett nytt regisamarbete tillsammans med konstnären Andreas Emenius, som kommer att visas på ett flertal gallerier i Köpenhamn, Paris och New York under hösten. http://www.rsafilms.com/uk/directors/commercial-directors/asa-riton/commercials http://www.campdavidfilm.com/asa-riton Danska Laerke Herthoni jobbar för Folke Film och är den första kvinnliga reklamregissören som någonsin blivit nominerad som bästa regissör på Roygalan som hålls i Sverige varje år. Hon har också mottagit Kycklingstipendiet som är den största utmärkelsen till nya talanger inom reklamvärlden och vunnit priser på Epica, Europbest, the One Show och Guldägget. Hon började sin karriär som regiassistent och har sedan lärt sig själv och jobbat sig in i branschen. Hon har också regisserat flertalet musikvideos, bland annat DJ-duon Rebecca och Fionas första musikvideo. I år har hon två nomineringar på Guldägget som hålls den 20e April. http://folkefilm.se/category/directors/laerke-herthoni/ Både Laerke och Åsa har drivits framåt dels av sin enorma passion till arbetet men även av nedvärderande kommentarer och tvivel som de båda fått sin beskärda del av. De har sett motvinden som en utmaning och kämpat på tills de slagit igenom. Vi pratar om vikten av att vara sig själv och inte låtsas i sitt arbete och varför det finns så få kvinnliga reklamfilmsregissörer.

Drivet 0

No. 16 -  Dona Hariris Råd  

Här kommer juristen och programledaren Dona Hariris grymma råd och tips

Drivet 0

No. 16 - Dona Hariri, Jurist och Programledare  

Dona Hariri är jurist och eldsjäl i ordets rätta bemärkelse. Hela hösten och vintern har hon stått nere på Stockholm Central och svarat på flyktingars juridiska frågor, ibland nätterna igenom. Hon köpte sin första lagbok vid elva års ålder, fascinerad av tanken på en bok där alla rätt och fel fanns och sedan dess har hon lagt nästan varje vaken minut på att hjälpa andra genom att finnas där behovet av juridik finns. Hon kallar sig samhällsjurist och tror på allas rättighet att kunna sin rätt oavsett var man bor, ålder och ekonomisk situation. Hon har främst jobbat med barn och flyktingars rättigheter bland annat som programledare för UR:s Justitia. Efter att Dona var examinerad jurist och börjat jobba på en advokatbyrå visste hon snart att hon hade valt fel. Hon valde bort ett tryggt jobb med bra lön och istället bara satsa på jobb där hon kan hjälpa och inspirera de som har svårare att göra sina röster hörda i samhället, även om det gav henne en osäkrare framtid. Vi har pratat med Dona om hur man lyckas på juristlinjen, om fördomar och om hur man klarar att fortsätta jobba ideellt trots den finansiella och emotionella påfrestningen.

Drivet 0

No. 15 - Silvana Imams Råd  

Här kan du lyssna på Silvana Imams grymma råd till unga rappare och alla andra

Drivet 0

No. 15 - Silvana Imam, Artist  

Silvana Imam är rapparen på allas läppar. De senaste åren har hon vunnit allt från Årets Nykomling på Kingsizegalan 2012 till Årets Artist på Grammisgalan i år. Förutom hiphopkarriären är hon utbildad psykolog. Silvana ingår i hiphopkollektivet RMH - Respect My Hustle - sedan hon träffade grundaren Babak Azarmi som blev hennes manager och mentor. Den 25e Mars släpptes hennes nya album Naturkraft som Silvana kallar sitt första studioalbum. Hennes första låt skrev hon som tolvåring. Den var en låt om anti-nazism och än idag är hon en symbol för rätten att få vara den man är. Silvana säger saker som de är, och även om hon inte vill kalla sig förebild är hon en enorm inspiration för alla som känner sig annorlunda. Vi pratar om självklara saker som att man ska följa sitt hjärta men också om svårigheterna med att vara annorlunda och hur det känns när man til slut hittar sin plats.

Drivet 0

No. 14 - Lisa Larsons Råd  

Här kommer Lisa Larsons bästa råd till de som vill jobba med mode och design, starta eget eller bara gå sin egen väg

Drivet 0

No. 14 - Lisa Larson, Grundare & Designer Ragdoll LA  

Efter en kort och olycklig tid som börsmärklare gick Lisa Larson in i modebranschen som inköpare på Åhlens. På den vägen fortsatte hon sedan och för 3 år sedan startade hon sitt eget modeföretag Ragdoll LA. Det började som en webbshop, men idag har hon även en välbesökt butik på 3rd street i Los Angeles och hennes snygga, tidlösa lounge wear säljs över hela världen. Lisa är ett strålande exempel på att godhet lönar sig. Hon har alltid varit snabb att hjälpa andra att uppfylla sina drömmar och i gengäld har hon fått det stöd hon behövt för att uppfylla sin egen. Kända namn som Rosie Huntington-Whitley, Alicia Vikander och Jessica Alba bär alla stolt hennes kläder och varumärke. Vi pratar om hur viktigt det är att omge sig med människor som peppar och hjälper en, hur bra Amerikaner är på att dela med sig av sina kontakter och om det pinsamma ögonblicket då Lisa blandade ihop de engelska orden för protestant och prostituerad.

Drivet 0

No. 13 - Eva Kalling-Hanssons Råd  

Här kan du lyssna på kortversionen av Eva Kalling-Hanssons bästa råd och tips.

Drivet 0

No. 13 - Eva Kalling-Hansson - VD Radisson Blu Strand Hotel  

Säljproffset Eva Kalling Hansson lämnade Stockholm och Sverige tidigt för att jobba utomlands i Spanien. Hon blev chef första gången när hon var 25 år och lärde sig tidigt att leda ett team. Idag har hon varit VD och general manager på Radisson Blu Strand Hotell i Stockholm i 7 år men vägen dit var inte spikrak. Eva strävar alltid efter att bli bättre och ville bli expert på allt innan hon vågade uttala sin dröm om att bli VD.  Och det är just detta Radisson Blu's program Women in Leadership handlar om, att kvinnor ska våga känna sig redo för nästa steg i karriären. Eva berättar hur det gick till när hon blev VD och vilka egenskaper och förutsättningar som egentligen krävs. Vi pratar också om Women in Leadership och vilken viktig del männen är när vi försöker nå jämställdhet.

Drivet 0

No. 12 - Susanne Thorsons Råd  

Här kan ni höra skådespelaren Susanne Thorsons råd i kortversion.

Drivet 0

No. 12 - Susanne Thorson - Skådespelare  

Den sprudlande skådespelaren Susanne Thorson föddes i Umeå men flyttade till Stockholm redan som barn. Hon studerade på Calle Flygares Teaterskola och spelade därefter i ett antal kortfilmer och teateruppsättningar samtidigt som hon utbildade dig till retorikkonsult. 2010 slog hon igenom med en huvudroll i filmen PUSS regisserad av Johan Kling där hon fick spela mot Alexander Skarsgård. Susanne följde upp med huvudroller i bland annat filmen En gång i Phuket och tv-serien Inkognito i TV4. I höstas såg vi Susanne spela låsspecialisten Rocky I den nya Jönssonliganfilmen Den perfekta stöten. Nu är hon aktuell i kanal 5:s dramaserie Gåsmamman tillsammans med Alexandra Rapaport samtidigt som hon skriver på egna ideer. Ja ni hör ju, Susanne är en kvinna som kör fullt ut och inte ryggar tillbaka för ett nej. I den här intervjun ger hon tips till alla andra som vill ta sig in i den konkurrenskraftiga skådisbranschen och hon berättar hur det kändes att boka den där första huvudrollen.

Drivet 0

No. 11 - Seher Yilmaz Råd  

Här kan du lyssna på rättviskämpen Seher Yilmaz råd som kommer i slutet på intervjun med Seher.

Drivet 0

No. 11 - Seher Yilmaz, Ordförande Rättviseförmedlingen  

Sedan 2014 är Seher Yilmaz ordförarande för Rättviseförmedlingen, en ideell organisation som hjälper företag, projekt och organisationer att hitta kompetens. De ifrågasätter repliken ”De finns inte” som man så ofta hör när diversitet och mångfald efterfrågas på arbetsplatser eller i styrelser. Och rättvisa är precis vad Seher jobbat för hela sitt liv. Hon har varit ideellt och politiskt engagerad sen hon var 11 år och lärde sig tidigt att stå upp för sig själv och sin omgivning. Hon har hunnit vara ordförande för Sveriges Elevkårer och LSU, varit public affairs-ansvarig på fackförbundet Unionen och ledamot i Skolverkets styrelse. Vi pratar om hur viktigt det är att själv påbörja de förändringar man vill se omkring sig, hur det gick till när hon lärde känna Lina Thomsgård och om läraren som tyckte att Seher tog alldeles för mycket plats i skolan.

Drivet 0

No. 10 - Tina Thörners Råd  

Här kan du lyssna på rallykartläsaren Tina Thörners bästa råd som hon delar med sig av i slutet på den längre intervjun.

Drivet 0

No. 10 - Tina Thörner, Rallykartläsare och Entreprenör  

Tina är kartläsare inom rally, trefaldig världscupmästarinna och har kommit tvåa och trea i det berömda Dakar-rallyt.  

Tina kom in i rallybranschen tack vare hennes pojkvän som senare omkom i en krasch. Hon var nära på att lägga av då och jobbade med PR ett tag. Men Tina vågade återvända till motorsporten när General Motors fick upp ögonen för henne och erbjöd ett proffskontrakt. Det ledde till att Tina fick uppleva sin dröm om att se och tävla runt om i världen. Både rika och fattiga delar. Vilket har gett henne både möjlighet och bra kontakter till att starta det hon (bland annat) gör idag. Nämligen bygga den digitala undervisningsplattformen school4you som ger barn i olika länder möjligheten att kollaborera med varandra och triggas till att ta fram sin fulla kapacitet och skapa möjlighet till ett entreprenöriellt lärande under sin skolgång. Det är ett komplement till dagens alla digitala läromedel. 

Vi har pratat om hur man behåller sin optimism, sitt barnasinne och sin motivation. Hur man kör vidare efter en mental eller fysisk krasch och hur det alltid är resultatet som spelar roll. Oavsett kön och oavsett bransch.  

http://www.tinathorner.se/, http://school4you.org/wp/

Drivet 0

No. 9 - Lisa Langseths Råd  

Här kan du lyssna på filmskaparen Lisa Langseths råd och tips

Drivet 0

No. 9 - Lisa Langseth, Långfilmsregissör och manusförfattare  

Efter att Lisa Langseth läst till dramatiker på Stockholms Dramatiska Högskola (tidigare Dramatiska Institutet), skrev och regisserade hon en rad egna pjäser som Pleasure, Godkänd och Den älskade. Den sistnämnda adapterade hon senare till vad som skulle bli hennes första långfilm Till det som är vackert med Alicia Vikander och Samuel Fröler i huvudrollerna. För den vann hon en Guldbagge för Bästa Manus 2011. Alicia följde med till hennes andra långfilm Hotell som även den har hyllats för både manus och regi. Just nu skriver hon på sin tredje långfilm. 

I det här avsnittet pratar vi om hennes driv till att skapa komplexa karaktärer när hon skriver, och hur hon alltid berättat sina egna historier. Vi pratar också om vad som händer innan och under en filmproduktion, och att man inte ska ge upp sin dröm. Som regissör kommer man få bakslag, folk kommer säga nej. Men Lisa menar att man inte ska hoppa av för det. Det finns alltid en annan väg att gå.  

https://sv.wikipedia.org/wiki/Lisa_Langseth 

Drivet 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose