Droner og kanoner

Droner og kanoner

Denmark

Med vært Louise Windfeld-Høeberg bag mikrofonen sætter P1’s helt nye sikkerhedsmagasin - Droner og kanoner – fokus på, hvorfor og hvordan konflikter udvikler sig og på de taktiske og strategiske overvejelser, der ligger bag. Programmet stiller også både skarpt på det militære håndværk og på de bløde sider af international sikkerhedspolitik.

Episodes

Droner og kanoner: Kvinder i kamuflage 2017-03-28  

I 25 år har kvinder haft adgang til det danske forsvar på lige fod med mænd. Alligevel udgør kvinder kun knap syv procent af dem, der dagligt trækker i uniform. Hvad er forklaringen på at krig stadig mest er for hankøn? Og er der tegn på at det er ved at ændre sig og at vi i fremtiden vil få flere kvinder i kamuflage? Det undersøger vi i Droner og Kanoner i dag. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Droner og kanoner: Værnepligt anno 2017 2017-03-21  

Værnepligten er blevet kaldt gammeldags, dyr og spild af tid. Men i Frankrig diskutere kandidaterne til det kommende præsidentvalg nu at genindføre værnepligten. I Sverige har regeringen allerede besluttet at gøre det. Og i Norge har man indført værnepligt for kvinder på lige fod med mænd. Her i Danmark er det godt 4000 personer - omkring seks procent - af en ungdomsårgang, der aftjener værnepligt. Langt de fleste gør det frivilligt - ja faktisk kan man risikere at skulle vente halve og hele år for at få lov til at trække i uniformen. I Droner og Kanoner ser vi på hvilken rolle, værnepligten spiller i dag, både for de unge og for samfundet som helhed. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Droner og kanoner: Verden opruster 2017-03-14  

Indien køber missiler fra Rusland, og Pakistan køber ubåde af Kina. Qatar bestiller franske jagerfly, mens Egypten hellere vil have amerikanske F-16. Verdens våbenhandel er på sit højeste siden den kolde krig. Og det er især lande i Asien og Mellemøsten, der køber stort ind. I Droner og Kanoner går vi tallene efter i sømmene og ser på årsagerne til den voksende handel med militært isenkram. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Droner og kanoner: Troldehæren kommer 2017-03-07  

Internettets trolde spreder falske nyheder. Det kan godt være at vi, i første omgang, ikke tror på deres historier. Men alene det, at vi kan blive i tvivl om hvad der er sandt eller falsk er også nok. Det handler nemlig i høj grad om at skabe forvirring og om at sprede mistanke. Som en gruppe tyske journalister formulerer det: "Mistro er en gift, der kan nedbryde ethvert samfund. Og med falske nyheder bliver giften sprøjtet ind i små doser." Sætter troldehæren virkelig demokratiet under pres? Hvem kontrollerer dem? Og hvordan slår vi igen? Det diskuterer vi i Droner og Kanoner i dag. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Droner og kanoner: Fredsbevarende jakkesæt 2017-02-28  

Den klassiske diplomat arbejder for verdensfreden. Hun glatter konflikter ud, retter misforståelser, forebygger krige og får fjender til at tale sammen. Men hun arbejder oftest i det skjulte, og derfor kan det være svært at se resultaterne af hendes arbejde. Ikke desto mindre udgør denne diplomat en del af en global fredsbevarende styrke i diskrete jakkesæt. Droner og Kanoner ser i denne uge nærmere på det klassiske diplomatis rolle i sikkerhedspolitik. Vært: Louise Windfeld-Høeber.

Droner og kanoner: Fra kampuniform til kedeldragt 2017-02-21  

Soldater har et særligt kammeratskab. De har en indbyrdes loyalitet, en indforståethed og et sammenhold, der er opstået fordi de har været i ekstreme situationer sammen. Derfor har mange soldater svært ved at finde sig til rette, når de skifter kampuniformen ud med en kedeldragt. Droner og Kanoner har i dag besøg af en soldat, der efter 19 år i forsvaret valgte at kaste sig ud i et civilt liv. Vært: Louise Windfeld-Høeberg

Droner og kanoner: Politikernes militære schweizerknive 2017-02-14  

Frømænd og jægersoldater har været udsendt på stribevis af opgaver siden terrorangrebet i USA 11. september 2001. De er blevet en mere og mere almindelig ingrediens, når Folketinget sender Danmark i Krig. - Som nu hvor soldater fra specialkorpsene træner og rådgiver irakiske og kurdiske styrker og indgår i kampen mod Islamisk Stat. Men ved politikerne nok om hvordan man anvender denne særlige slags soldater bedst? Eller er det gået hen og blevet en slags universalløsning, som man tyer til, som da man sidste år sendte dem til Mali, selv om chefen for FN-styrken der bad om lastbiler og chauffører. Det ser vi på i Droner og Kanoner. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Droner og kanoner: Improvisationens mestre 2017-02-07  

Frømænd og jægersoldater er stærke og seje. De kaster sig ud med faldskærm og svømmer i iskoldt vand. De kan tage et hav af armbøjninger og marchere hele natten. De er eliten - og de fleste af os andre ville ikke have en chance for at følge med. Men de TÆNKER også anderledes. De er mestre i at få nye ideer, og i at improvisere og eksperimentere. Droner og Kanoner ser nærmere på specialstyrkernes særlige opfindsomhed og på den særlige ledelsesform, der findes i de to korps. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Droner og kanoner: NATO under Trump 2017-01-31  

I den ene uge bakker Donald Trump - med egne ord "100 procent op om NATO." I den næste siger han at alliancen er forældet. Den amerikanske præsidents holdning til NATO er tvetydig og hans sikkerhedspolitiske linje er uklar. - Så hvad mener han egentlig ? Og hvilke konsekvenser får det for Europa ? I Droner og Kanoner diskuterer vi NATOs fremtid under Trump. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Droner og kanoner: Robotterne kommer 2017-01-24  

Vi står overfor en revolution på slagmarken. - En revolution på linje med opfindelsen af krudtet og atombomben. Flere lande er igang med at udvikle autonome kamp-robotter, der selv kan træffe beslutninger - og selv kan beslutte hvornår de skal skyde. I Droner og Kanoner ser vi i dag på udviklingen af selvtænkende dræbermaskiner og diskuterer konsekvenserne. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Droner og kanoner: Ukraine frygter Trump 2017-01-17  

På tredje år kæmper ukrainske soldater og russisk støttede oprører mod hinanden. Men fronten flytter sig ikke. Næsten 10.000 mennesker er blevet dræbt, mens en diplomatisk isvinter har sænket sig over forholdet mellem Rusland og Vesten. Konflikten i det østlige Ukraine er frosset fast. Men fra på fredag hedder den amerikanske præsident Donald Trump. - Og det skaber bekymring i Ukraine. Hør om de har noget at frygte i Droner og Kanoner. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Droner og kanoner : På arbejde i Afrika 2017-01-03  

Den danske hær har været i krig i Afghanistan og Irak. Flyvevåbnet har bombet i Libyen og Syrien og Søværnet har jagtet pirater i Aden. Men danske officerer og politifolk arbejder også for at forebygge konflikter, lægge en dæmper på krige - og på at uddanne andre landes soldater til at skabe fred. Droner og Kanoner tager dig i dag med til Kenya, for at se nærmere på den danske stabiliseringsindsats på Afrikas Horn. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Droner og kanoner: Allierede eller konkurrenter? 2016-12-27  

Forholdet mellem Rusland og Kina ser på overfladen ud til at blive varmere og varmere. De indgår store handelsaftaler og laver fælles militærøvelser. Men er Bjørnen og Dragen nære allierede eller er de i virkeligheden konkurrenter, forenet i deres modstand mod USA's dominans på verdensscenen? Få svaret i Droner og Kanoner i dag. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Droner og kanoner: Soldaters krigstraumer 2016-12-20  

Granatchok, PTSD, soldaterhjerte og krigsneurose. Soldaters krigstraumer er blevet kaldt meget op gennem historien, men de bliver stadig mere anerkendt og veteraner får erstatning og psykologhjælp. Er det fordi soldater i dag er mere følsomme eller er det samfundet, der er blevet mere forstående? Det spørgsmål handler Droner og Kanoner om i dag. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Droner og kanoner: Grønt forsvar 2016-12-13  

Militære styrker er nogen af verdens største miljøsyndere. Det koster nemlig enorme mængder af naturressourcer både at øve sig på og at føre krig. Men i Danmark og i andre NATO-lande vil man skabe et mere grønt forsvar. I denne udgave af Droner og Kanoner ser vi på miljøvenlige løsninger på slagmarken, som når amerikanske soldater bruger solceller i felten i Afghanistan. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Droner og kanoner: Ruslands eneste hangarskib er skrot 2016-12-06  

Den russiske flådes stolthed og største krigsskib "Admiral Kuznetsov" ligger i Middelhavet. Ombord er jagerfly og helikoptere, der skal bombe i Syrien, hvor Rusland støtter præsident Assad. Men flyene kan dårligt lette, to af dem er styrtet i havet og selve skibet er i så dårlig forfatning, at det har en slæbebåd med. Kuznetsov er en flydende kolos på lerfødder og bliver gjort til grin på de sociale medier. Så hvorfor har præsident Putin sendt det afsted? Vi finder svaret i Droner og Kanoner. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Droner og kanoner: Kirurgisk præcision 2016-11-29  

Når danske F-16 fly kaster bomber over Syrien og Irak, er målet Islamisk Stat. Men der er også risiko for, at man rammer civile mænd, kvinder og børn. IS blander sig nemlig med befolkningen, og derfor skal luftangreb ske med "kirurgisk præcision." Hvordan håndterer det danske forsvar faren for civile tab? Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Droner og kanoner: Præsidentens mænd 2016-11-22  

Når Donald Trump den 20. januar flytter ind i Det hvide hus, tager han et nyt hold af rådgivere med sig. Enkelte centrale poster er allerede besat med personer, der vækker både bekymring og skepsis hos USAs allierede. I Droner og Kanoner i dag ser vi nærmere på hvem, der kommer til at sidde i de flødefarvede sofaer i det ovale kontor, og rådgive verdens mest magtfulde mand. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Droner og kanoner: Vennerne siver fra Somalia 2016-11-15  

I Somalia holder 22.000 afrikanske soldater stand mod terrorbevægelsen al-Shabaab. Men spørgsmålet er hvor meget længere. Etiopien har allerede trukket en del af sine tropper ud. Andre lande er langt i overvejelserne om at gøre det samme. Tilbage vil stå Somalias regeringshær, der slet ikke magter opgaven alene. Droner og Kanoner handler i dag om den eskalerende situation i det i forvejen krigshærgede og ustabile land. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Droner og kanoner: Cyberangreb truer valgdagen 2016-11-08  

Mens millioner af amerikanere i dag går til valg, sidder medarbejdere hos USAs efterretningstjenester klar ved computerne. De frygter nemlig et cyberangreb på valgdagen. Måske vil nogen forsøge at manipulere med valgresultatet eller sætte en kæp i hjulet på transportsystemet, så vælgerne ikke kan nå frem. Der er også dem, der vil forsøge at skabe forvirring og kaos på de sociale medier. Droner og Kanoner handler i dag præsidentvalgets cyber-slagmark. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

0:00/0:00
Video player is in betaClose