Droner og kanoner

Droner og kanoner

Denmark

Med vært Louise Windfeld-Høeberg bag mikrofonen sætter P1’s helt nye sikkerhedsmagasin - Droner og kanoner – fokus på, hvorfor og hvordan konflikter udvikler sig og på de taktiske og strategiske overvejelser, der ligger bag. Programmet stiller også både skarpt på det militære håndværk og på de bløde sider af international sikkerhedspolitik.

Episodes

Droner og kanoner: Ruslands eneste hangarskib er skrot 2016-12-06  

Den russiske flådes stolthed og største krigsskib "Admiral Kuznetsov" ligger i Middelhavet. Ombord er jagerfly og helikoptere, der skal bombe i Syrien, hvor Rusland støtter præsident Assad. Men flyene kan dårligt lette, to af dem er styrtet i havet og selve skibet er i så dårlig forfatning, at det har en slæbebåd med. Kuznetsov er en flydende kolos på lerfødder og bliver gjort til grin på de sociale medier. Så hvorfor har præsident Putin sendt det afsted? Vi finder svaret i Droner og Kanoner. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Droner og kanoner: Kirurgisk præcision 2016-11-29  

Når danske F-16 fly kaster bomber over Syrien og Irak, er målet Islamisk Stat. Men der er også risiko for, at man rammer civile mænd, kvinder og børn. IS blander sig nemlig med befolkningen, og derfor skal luftangreb ske med "kirurgisk præcision." Hvordan håndterer det danske forsvar faren for civile tab? Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Droner og kanoner: Præsidentens mænd 2016-11-22  

Når Donald Trump den 20. januar flytter ind i Det hvide hus, tager han et nyt hold af rådgivere med sig. Enkelte centrale poster er allerede besat med personer, der vækker både bekymring og skepsis hos USAs allierede. I Droner og Kanoner i dag ser vi nærmere på hvem, der kommer til at sidde i de flødefarvede sofaer i det ovale kontor, og rådgive verdens mest magtfulde mand. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Droner og kanoner: Vennerne siver fra Somalia 2016-11-15  

I Somalia holder 22.000 afrikanske soldater stand mod terrorbevægelsen al-Shabaab. Men spørgsmålet er hvor meget længere. Etiopien har allerede trukket en del af sine tropper ud. Andre lande er langt i overvejelserne om at gøre det samme. Tilbage vil stå Somalias regeringshær, der slet ikke magter opgaven alene. Droner og Kanoner handler i dag om den eskalerende situation i det i forvejen krigshærgede og ustabile land. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Droner og kanoner: Cyberangreb truer valgdagen 2016-11-08  

Mens millioner af amerikanere i dag går til valg, sidder medarbejdere hos USAs efterretningstjenester klar ved computerne. De frygter nemlig et cyberangreb på valgdagen. Måske vil nogen forsøge at manipulere med valgresultatet eller sætte en kæp i hjulet på transportsystemet, så vælgerne ikke kan nå frem. Der er også dem, der vil forsøge at skabe forvirring og kaos på de sociale medier. Droner og Kanoner handler i dag præsidentvalgets cyber-slagmark. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Droner og kanoner: Terror til søs 2016-11-01  

I Yemen har houthi-oprørere i de seneste uger skudt missiler efter skibe i det smalle Bab al-Mandab stræde, der adskiller Afrika og den arabiske halvø. Og i Europa har Islamisk Stat truet med at angribe færgerne, der sejler mellem Frankrig og England. Droner og Kanoner handler i dag på terrortruslen til søs. Vi ser på risikoen for at terrorbevægelser i fremtiden angriber passagerskibe eller bruge olietankere som våben, ved at sejle dem ind i en havn og springe den i luften. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Droner og kanoner: Farlig strid om 250 småøer 2016-10-25  

I det sydkinesiske hav raser en bitter strid om 250 småøer og klippeskær. Kina gør krav på næsten hele området. Og det får sindene i kog i nabolandene. Men også på den anden side af Stillehavet i USA vækker udviklingen bekymring. Vi ser nærmere på konflikten i Droner og Kanoner i dag. En konflikt, som flere frygter KAN fører til egentlig krig. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Droner og kanoner: På jagt efter dårligt vejr 2016-10-18  

Inspektionsskibet Vædderen er på et to måned langt togt i Nordatlanten. Her skal man blandt andet teste forsvarets nye Seahawk helikopter under ekstreme forhold. Derfor er man på jagt efter masser af vind og store bølger. Droner og Kanoner tager dig denne uge med ud at sejle med Søværnet. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Droner og kanoner: Freden hersker i Arktis 2016-10-11  

Vesten er på kant med Rusland flere steder i verden. Se blot på krigen i Syrien og konflikten i Ukraine. Men i Arktis er forholdet præget af fred, fordragelighed og samarbejde. Hvad er forklaringen på det? Droner og Kanoner ser nærmere på en verdensdel, hvor alle spiller efter reglerne og Danmark har stormagtsstatus. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Droner og kanoner: Trumps atomdrømme 2016-10-05  

Den amerikanske præsidentkandidat Donald Trump ønsker at flere af USA's allierede får egne atomvåben. Det drejer sig om lande som Japan, Sydkorea og Saudi Arabien. Men også de gamle atommagter fremstiller nye missiler. I disse år bruger både Rusland og USA milliarder på at modernisere deres atomvåben. Vært: Louise Windfeld-Høeberg. (Redigeret genudsendelse fra 27. september).

Droner og kanoner: Atomvåbnenes comeback 2016-09-27  

Paddehattesky, strålesyge og radioaktivt nedfald. - Ord fra den kolde krig, hvor verden frygtede ragnarok. Siden har atomvåbnene været på vej ud på den sikkerhedspolitiske losseplads. Sådan er det ikke mere. ALLE verdens atommagter har planer om at bruge milliarder på at modernisere deres atomvåben. Men hvad er forklaringerne på at atomvåbnene gør comeback ? Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Droner og kanoner: Kaliningrad 2016-09-20  

500 kilometer fra København - på den anden side af Østersøen - ligger et af de mest militariserede områder i Europa. Den russiske enklave Kaliningrad - klemt inde mellem NATO-landene Polen og Litauen - er hjemsted for den russiske Østersø-flåde, to luftbaser og en avanceret radarstation. Droner og Kanoner stiller i dag skarpt på det lille stykke Rusland, der har så stor strategisk betydning. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Droner og kanoner: Alarmen går 2016-09-13  

Piloterne kravler ombord. Og kort efter løfter de 15 tons tunge F-16 fly sig fra den sønderjyske startbane 24 timer i døgnet, 365 dage om året, er afvisningsberedskabet klar, hvis et fly afviger fra sin flyveplan eller et uidentificeret fly nærmer sig dansk luftrum. I Droner og Kanoner ser vi nærmere på hvilke opgaver piloterne løser i luften og på de svære beslutninger, der skal tages på jorden. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Droner og kanoner: Drømmen om usårlighed 2016-09-06  

Den kinesiske Mur og Ronald Reagan's Stjernekrigsprojekt havde en ting til fælles, nemlig drømmen om usårlighed. En drøm, der altid har eksisteret i hovederne på politikere og militærstrateger. Planen om et missilskjold, der skal dække Europa, er fra samme skuffe. Danmark har allerede givet tilsagn om at være med, sandsynligvis ved at sætte nye radarer på en eller flere fregatter. I denne uges Droner og Kanoner diskuterer vi konsekvenserne af NATOS fælles missilforsvar. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Droner og kanoner 2016-08-30  

I Mali trækker de afrikanske FN-styrker det tungeste læs. De løser de opgaver, ingen andre ønsker at påtage sig, og tager de fleste tab i verdens farligste FN-mission. Men samtidig beskyldes de for at være inkompetente, voldelige og udisciplinerede De er stressede, dårligt uddannede og dårligt udrustede, og derfor dårligt klædt på til at løse opgaven i praksis. I dagens droner og Kanoner stiller vi skarpt på den afrikanske indsats for at skabe stabilitet og fred i Mali. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Droner og kanoner 2016-08-23  

Det er de færreste, der har avancerede droner eller eget netværk af spioner, der kan fortælle hvad der sker i fjerne verdenshjørner. Men faktisk kan man nå rigtig langt med en almindelig laptop og en internetforbindelse. I denne uges Droner og Kanoner ser vi på Open Source Intelligence, som efterretningstjenesterne kalder det. De bruger det nemlig også. Hør hvordan og hvad man egentlig kan finde ud af ved KUN at bruge offentlig tilgængelige kilder. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Droner og kanoner 2016-08-16  

I denne uge skal folketinget tage stilling til om Danmark skal være med til at tømme Libyens lagre af kemiske våben. Det er en type opgave som det danske søværn har store erfaringer med. Det var netop Danmark, der stod i spidsen for den mission, der i 2014 bortskaffede Syriens lagre af giftgasser. I Droner og Kanoner fortæller den danske styrkechef om hvordan han greb den vanskelige opgave an i praksis. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Droner og kanoner 2016-08-09  

Eliteidræt er krig - bare uden at nogen skyder. Sådan skrev den engelske forfatter George Orwell. Og særligt de olympiske lege og verdensmesterskaber udgør symbolske kamppladser, hvor politiske og ideologiske modstandere tørner sammen. I denne første udgave af Droner og Kanoner ser vi nærmere på top-sport som våben i international politik og på hvad sportslig succes kan bruges til. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

0:00/0:00
Video player is in betaClose