Droner og kanoner

Droner og kanoner

Denmark

Med vært Louise Windfeld-Høeberg bag mikrofonen sætter P1’s helt nye sikkerhedsmagasin - Droner og kanoner – fokus på, hvorfor og hvordan konflikter udvikler sig og på de taktiske og strategiske overvejelser, der ligger bag. Programmet stiller også både skarpt på det militære håndværk og på de bløde sider af international sikkerhedspolitik.

Episodes

Droner og kanoner: Piraterne slår til igen 2017-06-27  

I de fem år har handelsskibe igen kunne bevæge sig nogenlunde sikkert igennem Adenbugten ud for Somalias kyst. En stor og effektiv indsats mod pirateriet havde endelig båret frugt og flere af de krigsskibe, der havde været indsat i kampen, sejlede hjem. Men i løbet af de seneste måneder har piraterne slået til igen, I følge den amerikanske Afrika-kommando, har der været mindst fem angreb siden marts. Det er blandt andet gået ud over en srilankansk olietanker og et iransk fiskefartøj. I Droner og Kanoner taler vi om årsagerne til, at vi nu ser kapringer i farvandet ud for Somalia og diskuterer vi hvad der skal til, for at forhindre at piraterne igen får vind i sejlene. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Droner og kanoner: Islamisk Stat i Filippinerne 2017-06-20  

For en måned siden begyndte militante islamister deres angreb på den sydfilippinske by Marawi. De har svoret troskab til islamisk stat og siger at de vil skabe et kalifat. I fire uger har kampene mellem islamisterne og det filippinske militær, der støttes af amerikanske specialstyrker, hærget byen. Den filippinske præsident Duterte har erklæret området i undtagelsestilstand. Titusindvis er flygtet og mindst 350 mennesker har mistet livet. I Droner og Kanoner ser vi i dag på Islamisk Stat i Sydøstasien og på kampen om Marawi. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Droner og kanoner: NATO-øvelse BALTOPS 2017-06-13  

Mere end 50 krigsskibe og undervandsbåde, og lige så mange jagerfly og helikoptere, deltager i denne uge i NATO-øvelsen BALTOPS, der finder sted i Østersøen. Centralt i krigsspillet står Bornholm, der har et etnisk mindretal af "torrikere". Hvem de er og hvad øvelsens konflikt handler om - det får du svaret på i løbet af den kommende halve time. Droner og Kanoner har været med ombord på den danske fregat Niels Juel. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Droner og kanoner: Dilemma om missilforsvar 2017-06-06  

Hvis det står til regeringen, skal en eller flere danske fregatter indgå i Natos missilskjold. Det skal beskytte os mod ballistiske missiler, affyret af fjendtlige stater eller terrorister. Det er set med russiske øjne en kontroversiel beslutning, der vil gøre de danske krigsskibe til mål for russiske atomvåben. Men holder vi os udenfor, kan det få konsekvenser for USAs sikkerhedsgaranti for Danmark og for vores status i NATO. Og det danske dilemma om missilforsvaret er blevet yderligere skærpet på grund af det anspændte forhold mellem NATO og Rusland. I Droner og Kanoner ser vi i dag på konsekvenserne - alt efter hvad, politikerne beslutter sig for i forbindelse med det kommende forsvarsforlig. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Droner og kanoner: Slaget om Mosul 2017-05-30  

Lørdag begyndte en ny offensiv mod Islamisk Stat i den irakiske storby Mosul. Fra tre retninger angriber den irakiske hær, støttet af kurdiske peshmerga-styrker, shia militser og grupper af sunnimuslimer, den bydel, hvor IS fortsat holder stand. Men Islamisk Stat bruger civile som menneskelige skjolde, de har også snigskytter på tagene og sender selvmordsbombere afsted, både i bil og til fods. Derfor må koalitionen gå meget forsigtigt til værks og rykke langsomt frem. Offensiven i Mosul begyndte helt tilbage i oktober. Lige siden har den danske journalist Anne Alling opholdt sig i området og dækket krigen. Hun er gæst i Droner og Kanoner i dag. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Droner og kanoner: NATO under Trump 2017-05-23  

På torsdag mødes stats og regeringschefer til topmøde i NATO. Det er første gang præsident Donald Trump er med. I ugen op til topmødet gentog kilder i det hvide hus, at USA vil overveje at FORLADE NATO, hvis ikke europæerne kommer til lommerne. Hvis ikke alle medlemslande bruger to procent af BNP på forsvaret, så kan de ikke regne med at USA kommer dem til undsætning. Dermed stiller Trump igen spørgsmålstegn med NATOs altafgørende musketer-ed. For europæerne er det som at smide en vase på gulvet. Det kan godt være at den limes sammen igen, men det bliver aldrig helt det samme. Så hvad er det for et NATO, der mødes på torsdag og hvad vil europæerne stille op? Det taler vi om i Droner og kanoner i dag. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Droner og kanoner: Honningfælder 2017-05-16  

Forsvarsministeren Claus Hjort Frederiksen har advaret de danske soldater, der fra årsskiftet skal udstationeres i Estland, mod russiske honningfælder. - Altså smukke kvinder eller mænd, der bringer soldaterne i kompromitterende situationer, for efterfølgende forsøger at miskreditere eller afpresse dem. Men forførelse, som et værktøj for efterretningstjenester, er selvfølgelig ikke spor nyt i hverken krig eller fredstid. I Droner og Kanoner ser vi på hvordan man gør i praksis og på nogle af de mange konkrete eksempler, som historien er så fuld af. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Droner og kanoner: Den snarrådige mission 2017-05-09  

I slutningen af august sidste år fjernede det danske søværn resterne af Oberst Gaddafis lagre af Libyens kemiske våbenprogram. Missionen var en succes - og den gik hurtigt. I blot 12 timer var danskerne på havnen i Misrata, før man kunne sejle afsted igen, med den giftige last. Men i dagens Droner og Kanoner løfter vi sløret for, hvordan de danske søfolk med snarrådighed og "Olsen-Bande-agtig" opfindsomhed løste den risikable opgave i det borgerkrigshærgede land. Du skal hører om hvordan man gemmer et kæmpe krigsskib, får et indsatsfartøj til at ligne en almindelig motorbåd og sender soldater i land, forklædt som civile. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Droner og kanoner: Soldater under vandet 2017-05-02  

Danske soldater skal måske igen lære at sejle ubåde. Tyskland har inviteret danskere ombord på tyske ubåde, hvor de skal indgå i besætningen. Her er det ideen at de danske soldater skal lære - eller genlære - hvordan man bruger ubådsvåbnet - det danske forsvar har nemlig ikke selv nogle ubåde, de blev nedlagt i 2004. Efter den tyske invitation vil Forsvarsudvalget nu lave en høring om ubåde. Derfor dykker Droner og Kanoner i dag ned under havoverfladen og ser på ubådes rolle i krig og fred. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Droner og kanoner: Taleban på forårsoffensiv 2017-04-25  

I weekenden slog Taleban til mod en afghansk militærbase i det blodigste angreb nogensinde. I løbet af det seneste år har bevægelsen igen fået kontrol med flere områder, blandt andet i Helmand provinsen, hvor danske soldater tidligere har kæmpet mod netop Taleban. I Droner og Kanoner taler vi i dag om krigen i Afghanistan, mere end to år efter afghanernes selv fik det fulde ansvar for sikkerheden i landet. Og så forsøger vi at finde ud af om landet, trods alt, er på vej i den rigtige retning. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Droner og kanoner: 500 år til søs 2017-04-18  

Danmark er en søfartsnation. Og det danske søværn har i den grad været med til at præge vores historie, med drabelige fortællinger om helte og søslag, kanoners torden og salte skumsprøjt. Det hele begyndte i 1510, da kong Hans besluttede at opbygge en dansk flåde. I Droner og Kanoner ser vi i dag på søværnet gennem 500 år. Du får historien om en prægtig sejr, om et svigende nederlag og om en pinlig affære, der smadrede fire sommerhuse. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Droner og kanoner: Grønlandskortet er Danmarks trumf 2017-04-11  

Siden 2. Verdenskrig har Grønland spillet en vigtig rolle for det amerikanske forsvar. Det gælder særligt Thulebasen, der sikrede amerikanerne godt udsyn og korte bomberuter til Sovjetunionen. Både Grønland og Danmark udnyttede det fortrin i Washington. Man spillede "Grønlandskortet", når USA f.eks. stillede krav om øgede forsvarsbudgetter, og slap på den måde billigere. Spørgsmålet er hvad Danmark får ud af at smide "Grønlandskortet" på bordet i dag? Det ser vi på i Droner og Kanoner. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Droner og kanoner: Jægersoldater og frømænd træner afrikanske kolleger 2017-04-04  

Menneskesmugling, pirateri og islamistisk terror. Det vestlige Afrika døjer med en række store problemer, der stiller stadig højere krav til landenes militære styrker. - Krav, som landenes soldater har brug for vejledning og træning i, hvordan de skal løse. Derfor har danske jægersoldater og frømænd dette forår været i Vestafrika for at uddanne og træne specialstyrker fra Cameroun og Nigeria. Hør hvordan det forløb i Droner og Kanoner, der i denne uge invitere dig med til Guineabugten. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Droner og kanoner: Kvinder i kamuflage 2017-03-28  

I 25 år har kvinder haft adgang til det danske forsvar på lige fod med mænd. Alligevel udgør kvinder kun knap syv procent af dem, der dagligt trækker i uniform. Hvad er forklaringen på at krig stadig mest er for hankøn? Og er der tegn på at det er ved at ændre sig og at vi i fremtiden vil få flere kvinder i kamuflage? Det undersøger vi i Droner og Kanoner i dag. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Droner og kanoner: Værnepligt anno 2017 2017-03-21  

Værnepligten er blevet kaldt gammeldags, dyr og spild af tid. Men i Frankrig diskutere kandidaterne til det kommende præsidentvalg nu at genindføre værnepligten. I Sverige har regeringen allerede besluttet at gøre det. Og i Norge har man indført værnepligt for kvinder på lige fod med mænd. Her i Danmark er det godt 4000 personer - omkring seks procent - af en ungdomsårgang, der aftjener værnepligt. Langt de fleste gør det frivilligt - ja faktisk kan man risikere at skulle vente halve og hele år for at få lov til at trække i uniformen. I Droner og Kanoner ser vi på hvilken rolle, værnepligten spiller i dag, både for de unge og for samfundet som helhed. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Droner og kanoner: Verden opruster 2017-03-14  

Indien køber missiler fra Rusland, og Pakistan køber ubåde af Kina. Qatar bestiller franske jagerfly, mens Egypten hellere vil have amerikanske F-16. Verdens våbenhandel er på sit højeste siden den kolde krig. Og det er især lande i Asien og Mellemøsten, der køber stort ind. I Droner og Kanoner går vi tallene efter i sømmene og ser på årsagerne til den voksende handel med militært isenkram. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Droner og kanoner: Troldehæren kommer 2017-03-07  

Internettets trolde spreder falske nyheder. Det kan godt være at vi, i første omgang, ikke tror på deres historier. Men alene det, at vi kan blive i tvivl om hvad der er sandt eller falsk er også nok. Det handler nemlig i høj grad om at skabe forvirring og om at sprede mistanke. Som en gruppe tyske journalister formulerer det: "Mistro er en gift, der kan nedbryde ethvert samfund. Og med falske nyheder bliver giften sprøjtet ind i små doser." Sætter troldehæren virkelig demokratiet under pres? Hvem kontrollerer dem? Og hvordan slår vi igen? Det diskuterer vi i Droner og Kanoner i dag. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

Droner og kanoner: Fredsbevarende jakkesæt 2017-02-28  

Den klassiske diplomat arbejder for verdensfreden. Hun glatter konflikter ud, retter misforståelser, forebygger krige og får fjender til at tale sammen. Men hun arbejder oftest i det skjulte, og derfor kan det være svært at se resultaterne af hendes arbejde. Ikke desto mindre udgør denne diplomat en del af en global fredsbevarende styrke i diskrete jakkesæt. Droner og Kanoner ser i denne uge nærmere på det klassiske diplomatis rolle i sikkerhedspolitik. Vært: Louise Windfeld-Høeber.

Droner og kanoner: Fra kampuniform til kedeldragt 2017-02-21  

Soldater har et særligt kammeratskab. De har en indbyrdes loyalitet, en indforståethed og et sammenhold, der er opstået fordi de har været i ekstreme situationer sammen. Derfor har mange soldater svært ved at finde sig til rette, når de skifter kampuniformen ud med en kedeldragt. Droner og Kanoner har i dag besøg af en soldat, der efter 19 år i forsvaret valgte at kaste sig ud i et civilt liv. Vært: Louise Windfeld-Høeberg

Droner og kanoner: Politikernes militære schweizerknive 2017-02-14  

Frømænd og jægersoldater har været udsendt på stribevis af opgaver siden terrorangrebet i USA 11. september 2001. De er blevet en mere og mere almindelig ingrediens, når Folketinget sender Danmark i Krig. - Som nu hvor soldater fra specialkorpsene træner og rådgiver irakiske og kurdiske styrker og indgår i kampen mod Islamisk Stat. Men ved politikerne nok om hvordan man anvender denne særlige slags soldater bedst? Eller er det gået hen og blevet en slags universalløsning, som man tyer til, som da man sidste år sendte dem til Mali, selv om chefen for FN-styrken der bad om lastbiler og chauffører. Det ser vi på i Droner og Kanoner. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

0:00/0:00
Video player is in betaClose