Du verden!

Du verden!

Norway

Podcasten som løfter blikket - med Stig Arild Pettersen, Ingerid Salvesen og Christian Borch.

Episodes

LIVE fra Bergen: Norge som verdens velgjører  

Du verden! har vært på besøk i Norges mest internasjonale by for å debattere norsk utviklingspolitikk. For hvilken kurs staker regjeringen ut med Utviklingsmeldingen som ble lagt fram i april? Hvilken rolle skal Norge spille i kampen for å oppnå FNs bærekraftmål? Og finnes det partipolitisk uenighet i utviklingspolitikken? Sammen med Christian Michelsens Institutt og Studentersamfunnet i Bergen inviterte vi CMI-direktør Ottar Mæstad, Høyres Heidi Nordby Lunde, Arbeiderpartiets Åsmund Aukrust og SVs Petter Eide til debatt foran et engasjert og opplyst publikum på Det akademiske kvarter. Debatten ledes av Christian Borch og Stig Arild Pettersen

Bonus: Hvem blir Frankrikes neste president?  

Etter en spennende første valgrunde er det nå klart at kampen står mellom den sentrumsorienterte politikeren Emmanuel Macron, og høyrepopulistiske Marine Le Pen. Macron er storfavoritt til å vinne, men kan vi være sikre på at velgerne hans vil møte opp i andre valgrunde? Hva slags politikk vil Macron og Le Pen føre, og hva vil det bety for Frankrike og Europa? Hva var årsaken til at de to store partiene mislyktes så dramatisk i første valgrunde, og hva vil det bety for fransk politikk fremover? Tankesmien Civita samlet Franck Orban, førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold, Pernille Rieker, seniorforsker ved NUPI og Kaj-Martin Georgsen, direktør for samfunnsansvar og næringspolitikk i DNB, til debatt. Husk Du verden!s franske valgvake på Kulturhuset i Oslo søndag 7. mai kl. 18.00!

Ep 25: Veivalg? Hvilke veivalg?  

Det er ikke ofte det kommer en egen stortingsmelding om hovedlinjene i norsk utenrikspolitikk, men fredag 21. april lanserte altså regjeringen meldingen ”Veivalg i norsk utenriks- og sikkerhetspolitikk.” Den skal ta for seg hva Norge bør gjøre i en mer uforutsigbar og utrygg verden. -Jeg trodde printeren hadde konka, for jeg fikk ikke ut et eneste veivalg, sier professor Kåre Martinsen Dahl om meldingen. Han møter statssekretær Marit Berger Røsland til debatt.

Bonus: Sikkerhetspolitisk dypdykk med Bård Vegar Solhjell  

SVs Bård Vegar Solhjell kjenner en uro på klodens vegne, og har skrevet en bok om det. Men hvorfor velger han å trekke seg fra politikken, nå som verden er inne i en brytningstid og Solhjell selv er en av de mest aktive røstene i Stortingets utenriks- og forsvarskomité? Det svarer han på i dette sikkerhetspolitiske dypdykket med Christian Borch, arrangert av Den norske atlanterhavskomité og Nobels fredssenter. Vel bekomme!

TaxCast: Kleptokrati, hykleri og Vestens finansindustri  

[Betalt innhold] I denne episoden får du et innblikk i kleptokratenes verden! Kleptokrati – et styre av tyver – er stater der lederne misbruker makta og raner statskassa for verdier. Men for at kleptokratene skal komme unna med det, er de avhengige av å gjemme penga trygt i utlandet. En verden av finansielt hemmelighold og skatteparadiser er derfor kleptokratenes beste venn. Samtidig som store summer sendes inn i Afrika som bistand, strømmer langt større summer ut. Og hvor havner de? I byer som London, New York og Sveits. Denne kapitalflukten er kanskje den største utfordringen for utvikling i Afrika. Vi har snakket med: Eva Joly, norsk-fransk, korrupsjonsjeger og folkevalgt i EU-parlamentet for De Grønne Jason Sharman, professor i internasjonal politikk ved Universitetet i Cambridge, og en av verdens ledende forskere på skatteparadiser Johan Hermstad, daglig leder i Fellesrådet for Afrika, en menneskerettighetsorganisasjon som ønsker økt oppmerksomhet om utviklingsspørsmål i Afrika. Foto: Philippa McKinlay Flickr/Creative Commons (https://www.flickr.com/) Musikk: Bensound (http://www.bensound.com/royalty-free-music) Bibi Tanga and the Selenites (http://freemusicarchive.org/search/?quicksearch=bibi+tanga)

Ep24: Kinas kjerneinteresser  

Den norske delegasjonen som akkurat har satt sine bein i Kina er så stor at den kanskje merkes selv i et land med 1,3 milliarder innbyggere. For etter seks år i den kinesiske fryseboksen, er det politisk tøvær mellom Oslo og Beijing, og Erna Solberg får endelig trykke Xi Jinpings hånd, og servere oppdrettslaks med den andre. Så lenge norske myndigheter respekterer Kinas kjerneinteresser, da - som er et krav i avtalen signert mellom de to landene rett før jul. Hva betyr det? Hvilken rolle ønsker Kina å spille i verden fremover? Og hva vil det ha å si for Norge? Tre av Norges fremste Kina-kjennere, Kristin Dalen (Fafo), Henning Kristoffersen (DNV GL) og Øystein Tunsjø (IFS), forklarer.

Bonus: Annerledeslandet Danmark  

Danmark er kjent for å ha en liberal kultur. Men Danmark har også en skarpere samfunnsdebatt, en strengere innvandringspolitikk, tettere sikkerhetspolitisk tilknytning til USA, flere unntak fra EU-regelverket og en egen Danmarks-kanon. Hva er det som preger dansk offentlighet, kultur og politikk, som skiller landet fra Norge? Og hva er det som ligner? Er det Danmark som er annerledeslandet i Norden? Dette var temaet da tankesmien Civita inviterte til frokostdebatt, og i panelet satt: HILDE SANDVIK - redaktør for broen.xyz, MICHAEL TETZCHNER - stortingsrepresentant for Høyre BERTEL HAARDER - folketingsrepresentant og tidligere statsråd for danske Venstre. Takk til Civita for at vi får dele dette opptaket!

Ep23: Tyrkiske avhoppere og Erdogans flertallsdiktatur  

TEMA: Tyrkia GJESTER: Christian Tybring-Gjedde / Ola Elvestuen / Mehmet Kaan Inan / Joakim Parslow / Morten Myksvoll PROGRAMLEDERE: Christian Borch og Stig Arild Pettersen En tyrkisk diplomat og flere NATO-offiserer har fått innvilget asyl i Norge. De frykter tortur og fengsling dersom de reiser hjem til vår NATO-allierte Tyrkia, og har skapt en diplomatisk nøtt for det norsk-tyrkiske forholdet. For i Tyrkia bruker president Erdogan slike konflikter for alt de er verdt i kampen om å få gjennom en ny grunnlov i folkeavstemningen 16. april, en grunnlov som vil gi ham utvidet makt og mulighet til å regjere frem til 2029. Loven er kløktig utformet, mener førsteamanuensis Joakim Parslow fra UiO, mens Morten Myksvoll fra Tyrkiskpolitikk.no tror Erdogan vil tape folkeavstemningen. Og skal tyrkiske politikere få avholde valgmøter her i Norge? Nei, mener FrPs Christian Tybring-Gjedde, som møter motbør fra Venstres Ola Elvestuen og Høyres Mehmet Kaan Inan. Vi lover høy temperatur, og endeløs innsikt!

Bonus: Kan Norge støtte et forbud mot atomvåpen?  

I oktober stemte FNs generalforsamling for å starte arbeidet for et intnasjonalt forbud mot atomvåpen. De fleste medlemslandene i NATO, med unntak av Nederland, stemte mot å starte en slik prosess. Norge har derfor meldt seg ut av prosessen, og frasagt seg muligheten til å påvirke den. 8. februar arrangerte Tankesmien Agenda en debatt om denne prosessen. Hva er argumentene for og imot et atomvåpenforbud – og hva er konsekvensene er for Norge? I panelet satt Sveinung Rotevatn (V), Michael Tetzschner (H)og Grethe Østern, seniorrådgiver for mine- og våpenpolitikk i Norsk folkehjelp. Debatten ledes av Emil André Erstad fra tankesmien Agenda.

Ep 22: Landet Donald Trump vil ut av, og norske selskaper vil inn i  

For litt over ett år siden åpnet et marked med 80 millioner mennesker seg nærmest over natten. Atomavtalen mellom Iran og verdenssamfunnet trådde i kraft, og årelange sanksjoner ble løftet. Avtalen ble hyllet som en av president Obamas store seire. Men forrige måned tvitret hans etterfølger Trump at Obama var naiv og lanserte nye sanksjoner mot Iran. Kan atomavtalen, som skulle hindre en ny krig, bli oppløst? Forskerne Sverre Lodgaard og Yadullah Shahibzadeh forklarer. Og: Kan Trump egentlig stoppe sultne selskaper på vei inn i et åpent Iran? Og hva er risikoen for at vi ikke bare får en ny korrupsjonsskandale i fanget, når norske selskaper vil selge seg til iranerne? Tina Søreide, NHH-professor og korrupsjonsekspert, Erik Arvnes, direktør for granskningsavdelingen i KPMG, og Ole Johan Sandvær, Midtøsten-direktør i Innovasjon Norge, tar debatten. Dessuten: Christian Borch gir et lite innblikk i hvorfor han ikke trenger Twitter.

Live: Mister vi retten til å være flyktning?  

EU betaler Tyrkia for å holde flyktninger på sin side av havet, mens Italia har inngått avtale med Libya om å internere flyktninger før de setter beina på europeisk jord. Norge lager Facebook-annonser om hvor vanskelig det er å få opphold, slik at færrest mulig tar reisen nordover. Det kan virke som vi gjør det vi kan for å holde flyktningene på en armlengdes avstand. Svekker vi dermed den grunnleggende retten til å være flyktning? Dette spørsmålet stilte dokumentarfilmfestivalen Human Rights Human Wrongs i Oslo 16. februar 2017, og det ble en livlig debatt. I panelet satt UDI-direktør Frode Forfang, forskerne Vigdis Vevstad og Jan-Paul Brekke, samt Minerva-redaktør Nils August Andresen. Ordstyrer var Stig Arild Pettersen. Takk til Human Rights Human Wrongs for samarbeidet.

Ep21: Lothepus, høyrepopulister, Brexit og EØS  

Reality-stjernen Lothepus er nøkkelen til å forstå høyrepopulismen i Europa, mener Ketil Raknes, mens forsker Cathrine Moe Thorleifsson forklarer hvorfor ikke alle høyrepopulister er like. Og hva ligger egentlig i dette begrepet "høyrepopulisme", spør Christian Borch. EU-minister Frank Bakke-Jensen sitter selv i regjering med høyrepopulistene i FrP, og sier han vil drive like mye valgkamp for EØS-avtalen som for Høyre til høsten. Stig Arild Pettersen spør Svein Roald Hansen om Arbeiderpartiet snur kappen med den høyrepopulistiske vinden når de ikke lenger vil programfeste sin støtte til norsk EU-medlemskap. Velkommen til Europeisk time i Du verden!

Bonus: Syria - En stor krig i en liten verden  

Sliter du med å forstå krigen i Syria? Du er nok ikke alene. Et utall aktører sloss om makten innenfor Syrias grenser, og både regionale og globale stormakter kjemper om innflytelse i den blodige borgerkrigen. Midtøsten-forsker Cecilie Hellestveit har nettopp kommet med boken "Syria - En stor krig i en liten verden", og nylig besøkte hun Den norske atlanterhavskomité for en samtale med generalsekretær Kate Hansen Bundt. Vi lover en engasjerende og lærerik samtale - god fornøyelse!

Ep20: Bør Norge gi opp tostatsløsningen?  

Til sommeren er det 50 år siden Israel okkuperte Vestbredden, og til tross for utallige forsøk siden Oslo-avtalen ble inngått i 1993, virker en tostatsløsning mellom Israel og Palestina fjernere enn noensinne. Nå vil det israelske parlamentet la folk få bygge bosettinger på privateid palestinsk land. Likevel står norske politikere og regjeringen bom fast på at en tostatsløsning er den eneste fremtidige løsningen på konflikten. I denne episoden av Du verden! spør vi om det ikke er på tide å tenke nytt om norsk Palestina-politikk, og om vi bør følge Sveriges eksempel med å anerkjenne Palestina som egen stat. Vi stiller de to utenrikspolitikerne Øyvind Halleraker (H) og Bård Vegar Solhjell (SV) til veggs, og får bakgrunn, analyse og oppdateringer fra PRIO-forsker Marte Heian-Engdal og historiker Jørgen Jensehaugen.

Bonus: Velkommen til S3 - lages for mye av norsk utenrikspolitikk i hemmelighet?  

Sesong tre sparkes i gang! Redaksjonen tar tempen på det som føles ut som en ny verden siden sist. Og Christian Borch har tjuvstartet og ledet en debatt på jubileumet til Stortingets Utenriks- og forsvarskomité: Tas for mange av avgjørelsene i norsk utenrikspolitikk bak lukkede dører? Hva har foregått i komiteen som vi utenfor ikke får vite? I panelet: Tidligere statsminister Kåre Willoch (H), tidligere utenriksminister Bjørn-Tore Godal (Ap), utenrikskomité-veteran Einar Steensnæs (KrF) og dagens leder av komiteen Anniken Huitfeldt (Ap). Takk til Stortinget og til komiteen for at vi fikk gjøre opptak av debatten.

Ep 19: Nytt år, ny verdensorden?  

A hell of a year er snart over - og ikke nødvendigvis i den gode betydningen. Hvordan skal Norge ivareta sine sikkerhetspolitiske interesser i en verden der USA får en mer NATO-skeptisk president, Russland viser mer aggresjon enn på lang tid og Europa splittes? Er langtidsplanen for forsvaret egentlig tilpasset den retningen verden nå ser ut til å ta? Vi tar for oss 2016, og skuer inn i 2017, med noen av landets sterkeste stemmer på feltet: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H), leder av utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget Anniken Huitfeldt (Ap) og generalsekretær i Den norske Atlanterhavskomité, Kate Hansen Bundt.

Bonus: Irak og Raftoprisvinner Yanar Mohammed  

Irak er et dypt splittet land, preget av krig og politisk kaos. Midt oppi dette står Yanar Mohammed: En irakisk kvinne som forlot et trygt liv i Canada, og dro tilbake til sitt hjemland like etter USAs invasjon i 2003, for å kjempe for kvinners rettigheter. Hun startet Organization of Women's Freedom in Iraq (OWFI) som driver krisesentre for kvinner i det skjulte. I år fikk hun Raftoprisen. Den deles ut hvert år av norske Raftostiftelsen, til personer som står i frontlinjen i kampen for menneskerettigheter og demokrati. I samarbeid med Raftostiftelsen arrangerte vi i "Du verden!" en samtale med prisvinneren på MESH i Oslo sentrum, da hun besøkte Norge. Den ble ledet av journalist og forfatter Åshild Eidem. Midtøsten-forsker Cecilie Hellestveit deltok også.

Ep 18: Et selvstendig Kurdistan?  

Akkurat nå står kampen om den nord-irakiske og IS-kontrollerte byen Mosul. Kurdiske styrker, praktisk talt de eneste på bakken som støttes av både USA og Russland, har spilt en viktig rolle i gjenerobringen av IS-kontrollerte områder i Irak og Syria. Når krigen en gang er over, vil de ha betalt. Kurderne har kjempet for sin egen stat i over hundre år. Vil de snart endelig få den? Midtøsten-forsker Cecilie Hellestveit og UiB-professor Kariane Therese Westrheim tegner opp kartet, bokstavelig talt.

Bonus: Intervju med Edward Snowden  

Edward Snowden skulle vært i Norge. Hvert år deler organisasjonen Norsk PEN ut Ossietsky-prisen for fremragende innsats for ytringsfriheten. Årets vinner var den amerikanske varsleren Edward Snowden, som står bak de enorme lekkasjene av bevis på overvåkning fra den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA. Men Snowden kunne ikke komme til Norge for å motta prisen: Norske myndigheter vil ikke garantere for at han ikke blir utlevert til USA, der han er siktet for spionasje. Isteden var Snowden med på videolink fra sitt eksil i Moskva, og ble intervjuet av Du verdens Christian Borch. Her får du høre samtalen. Takk til Norsk PEN og Litteraturhuset i Oslo for samarbeidet.

Ep17: Make proteksjonisme great again?  

Donald Trump seilte inn i Det hvite hus på løfter om å reforhandle USAs eksisterende frihandelsavtaler og å "bring jobs back to America". Ser vi begynnelsen på slutten for frihandelsæraen i internasjonal handelspolitikk? Vi får besøk av Arne Melchior (Nupi), Simon Reid-Henry (Prio)og Jan Erik Grindheim (Europabevegelsen). Og: Norge har en økonomi som i dag er avhengig av internasjonal frihandel. Hva betyr Trump betyr for frihandelsavtalen TTIP, som forhandles mellom USA og EU, og som Norge eventuelt vil slutte seg til? Statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet, Lars Jacob Hiim (H), møter leder for Næringskomiteen på Stortinget, Geir Pollestad (Sp) til debatt.

0:00/0:00
Video player is in betaClose