Du verden!

Du verden!

Norway

Podcasten som løfter blikket - med Stig Arild Pettersen, Ingerid Salvesen og Christian Borch.

Episodes

Ep21: Lothepus, høyrepopulister, Brexit og EØS  

Reality-stjernen Lothepus er nøkkelen til å forstå høyrepopulismen i Europa, mener Ketil Raknes, mens forsker Cathrine Moe Thorleifsson forklarer hvorfor ikke alle høyrepopulister er like. Og hva ligger egentlig i dette begrepet "høyrepopulisme", spør Christian Borch. EU-minister Frank Bakke-Jensen sitter selv i regjering med høyrepopulistene i FrP, og sier han vil drive like mye valgkamp for EØS-avtalen som for Høyre til høsten. Stig Arild Pettersen spør Svein Roald Hansen om Arbeiderpartiet snur kappen med den høyrepopulistiske vinden når de ikke lenger vil programfeste sin støtte til norsk EU-medlemskap. Velkommen til Europeisk time i Du verden!

Bonus: Syria - En stor krig i en liten verden  

Sliter du med å forstå krigen i Syria? Du er nok ikke alene. Et utall aktører sloss om makten innenfor Syrias grenser, og både regionale og globale stormakter kjemper om innflytelse i den blodige borgerkrigen. Midtøsten-forsker Cecilie Hellestveit har nettopp kommet med boken "Syria - En stor krig i en liten verden", og nylig besøkte hun Den norske atlanterhavskomité for en samtale med generalsekretær Kate Hansen Bundt. Vi lover en engasjerende og lærerik samtale - god fornøyelse!

Ep20: Bør Norge gi opp tostatsløsningen?  

Til sommeren er det 50 år siden Israel okkuperte Vestbredden, og til tross for utallige forsøk siden Oslo-avtalen ble inngått i 1993, virker en tostatsløsning mellom Israel og Palestina fjernere enn noensinne. Nå vil det israelske parlamentet la folk få bygge bosettinger på privateid palestinsk land. Likevel står norske politikere og regjeringen bom fast på at en tostatsløsning er den eneste fremtidige løsningen på konflikten. I denne episoden av Du verden! spør vi om det ikke er på tide å tenke nytt om norsk Palestina-politikk, og om vi bør følge Sveriges eksempel med å anerkjenne Palestina som egen stat. Vi stiller de to utenrikspolitikerne Øyvind Halleraker (H) og Bård Vegar Solhjell (SV) til veggs, og får bakgrunn, analyse og oppdateringer fra PRIO-forsker Marte Heian-Engdal og historiker Jørgen Jensehaugen.

Bonus: Velkommen til S3 - lages for mye av norsk utenrikspolitikk i hemmelighet?  

Sesong tre sparkes i gang! Redaksjonen tar tempen på det som føles ut som en ny verden siden sist. Og Christian Borch har tjuvstartet og ledet en debatt på jubileumet til Stortingets Utenriks- og forsvarskomité: Tas for mange av avgjørelsene i norsk utenrikspolitikk bak lukkede dører? Hva har foregått i komiteen som vi utenfor ikke får vite? I panelet: Tidligere statsminister Kåre Willoch (H), tidligere utenriksminister Bjørn-Tore Godal (Ap), utenrikskomité-veteran Einar Steensnæs (KrF) og dagens leder av komiteen Anniken Huitfeldt (Ap). Takk til Stortinget og til komiteen for at vi fikk gjøre opptak av debatten.

Ep 19: Nytt år, ny verdensorden?  

A hell of a year er snart over - og ikke nødvendigvis i den gode betydningen. Hvordan skal Norge ivareta sine sikkerhetspolitiske interesser i en verden der USA får en mer NATO-skeptisk president, Russland viser mer aggresjon enn på lang tid og Europa splittes? Er langtidsplanen for forsvaret egentlig tilpasset den retningen verden nå ser ut til å ta? Vi tar for oss 2016, og skuer inn i 2017, med noen av landets sterkeste stemmer på feltet: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H), leder av utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget Anniken Huitfeldt (Ap) og generalsekretær i Den norske Atlanterhavskomité, Kate Hansen Bundt.

Bonus: Irak og Raftoprisvinner Yanar Mohammed  

Irak er et dypt splittet land, preget av krig og politisk kaos. Midt oppi dette står Yanar Mohammed: En irakisk kvinne som forlot et trygt liv i Canada, og dro tilbake til sitt hjemland like etter USAs invasjon i 2003, for å kjempe for kvinners rettigheter. Hun startet Organization of Women's Freedom in Iraq (OWFI) som driver krisesentre for kvinner i det skjulte. I år fikk hun Raftoprisen. Den deles ut hvert år av norske Raftostiftelsen, til personer som står i frontlinjen i kampen for menneskerettigheter og demokrati. I samarbeid med Raftostiftelsen arrangerte vi i "Du verden!" en samtale med prisvinneren på MESH i Oslo sentrum, da hun besøkte Norge. Den ble ledet av journalist og forfatter Åshild Eidem. Midtøsten-forsker Cecilie Hellestveit deltok også.

Ep 18: Et selvstendig Kurdistan?  

Akkurat nå står kampen om den nord-irakiske og IS-kontrollerte byen Mosul. Kurdiske styrker, praktisk talt de eneste på bakken som støttes av både USA og Russland, har spilt en viktig rolle i gjenerobringen av IS-kontrollerte områder i Irak og Syria. Når krigen en gang er over, vil de ha betalt. Kurderne har kjempet for sin egen stat i over hundre år. Vil de snart endelig få den? Midtøsten-forsker Cecilie Hellestveit og UiB-professor Kariane Therese Westrheim tegner opp kartet, bokstavelig talt.

Bonus: Intervju med Edward Snowden  

Edward Snowden skulle vært i Norge. Hvert år deler organisasjonen Norsk PEN ut Ossietsky-prisen for fremragende innsats for ytringsfriheten. Årets vinner var den amerikanske varsleren Edward Snowden, som står bak de enorme lekkasjene av bevis på overvåkning fra den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA. Men Snowden kunne ikke komme til Norge for å motta prisen: Norske myndigheter vil ikke garantere for at han ikke blir utlevert til USA, der han er siktet for spionasje. Isteden var Snowden med på videolink fra sitt eksil i Moskva, og ble intervjuet av Du verdens Christian Borch. Her får du høre samtalen. Takk til Norsk PEN og Litteraturhuset i Oslo for samarbeidet.

Ep17: Make proteksjonisme great again?  

Donald Trump seilte inn i Det hvite hus på løfter om å reforhandle USAs eksisterende frihandelsavtaler og å "bring jobs back to America". Ser vi begynnelsen på slutten for frihandelsæraen i internasjonal handelspolitikk? Vi får besøk av Arne Melchior (Nupi), Simon Reid-Henry (Prio)og Jan Erik Grindheim (Europabevegelsen). Og: Norge har en økonomi som i dag er avhengig av internasjonal frihandel. Hva betyr Trump betyr for frihandelsavtalen TTIP, som forhandles mellom USA og EU, og som Norge eventuelt vil slutte seg til? Statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet, Lars Jacob Hiim (H), møter leder for Næringskomiteen på Stortinget, Geir Pollestad (Sp) til debatt.

Bonus: Sikkerhetspolitisk dypdykk med Børge Brende  

Halvannet døgn etter valget av Donald Trump til ny president i USA tar Christian Borch et sikkerhetspolitisk dypdykk med utenriksminister Børge Brende og spør "hvordan forandrer dette Norges sikkerhetspolitiske prioriteringer?" Brende er kanskje mindre bekymret for Trump enn han tidligere har gitt uttrykk for, men mener handelsavtaler som TTIP nå "blir lagt i fryseboksen en stund". Utenriksministeren blir også spurt om hva han er mest stolt over i sine tre år på Victoria Terrasse, og svarer med en hel smørbrødliste. Arrangør er Den norske atlanterhavskomité og Nobels fredssenter.

Ep16: Valgvake-vorspiel: Hvem bestemmer i USA?  

Vi gjør oss klare til valgvaken 8. november, og er på plass i New York, der vi spør: Er løpet kjørt for Donald Trump? Hvor mye makt har egentlig den amerikanske presidenten? Og hva skjer med det ekstremt viktige kongressvalget? I studio i Oslo har Christian Borch med seg Hilde Restad, førsteamanuensis ved Bjørknes Høyskole, fra Trondheim har vi med Henrik Østensen Heldahl, kommentator på Amerikanskpolitikk.no og programleder på Ampolcast, og røsten av Stig Arild Pettersen kommer hele veien fra Brooklyn, New York. Husk Du verden!-valgvaken på Kulturhuset i Oslo 8. november kl. 18!

Live: Kan vi snakke med Russland?  

Du verden! tar turen til Tromsø og spør "Kan vi snakke med Russland?" Mens konfliktlinjene mellom NATO og Russland blir stadig tydeligere, hvilken rolle skal Norge spille, og er Norges og NATOs interesser på kollisjonskurs? Må Russland møtes med dialog eller styrke? Er 300 amerikanske soldater på norsk jord en provokasjon mot Russland? Og hva kan vi lære av 200 år med naboskap i Nord-Norge? På første stopp av Du verden!s Norgesturné har vi med oss UiT-historiker Kari Aga Myklebost, FNI-historiker Lars Rowe og journalist og leder av BarentsPress Amund Trellevik. Debatten ledes av Christian Borch og Stig Arild Pettersen, og ble tatt opp 13. oktober 2016. Takk til Internasjonalt seminar og FN-sambandet i Tromsø!

Ep 15: Jemen og et Norge som tjener penger på krig?  

Krigen i Jemen havner ofte i skyggen av Syria og kampen mot IS, men den er ufattelig brutal og kan få store konsekvenser i en allerede ustabil region. Hva er det egentlig som skjer på bakken, og hvor dypt er regionen og verdenssamfunnet innblandet? To av Norges fremste eksperter, Stig Jarle Hansen og Reier Møll Schoder, forklarer. Og, samtidig som krigen i Jemen har trappet opp, har Norge mer enn doblet sitt salg av våpen og utstyr til landene som deltar i krigen. Er det greit at fredsnasjonen Norge selger våpen til land som karakteriseres som autoritære av menneskerettighetsindekser, eller som støtter parter i krig? Bård Vegard Solhjell (SV) og Elin Agdestein (H), begge fra Stortingets utenrikskomité, tar debatten. Med Christian Borch og Ingerid Salvesen.

Bonus: Sikkerhetspolitisk dypdykk med Jonas Gahr Støre  

Christian Borch tar et sikkerhetspolitisk dypdykk med Arbeiderpartileder og tidligere utenriksminister, Jonas Gahr Støre. Hva tenker Norges potensielt neste statsminister om den globale sikkerhetssituasjonen, NATOs fremtid og en mulig militær tilspissing i nordområdene? Og hva skjedde egentlig da Norge og Russland inngikk delelinjeavtalen for Barentshavet i 2010, på hans vakt? Samtalen ble holdt på Nobels fredssenter, i samarbeid med Den norske Atlanterhavskomié.

Ja, de penga: Kontantenes svanesang  

Du verden! introduserer vår søsterpodcast, "Ja, de penga": Cash er ikke king lenger, så hvilken pengevirkelighet venter oss i stedet? Siden kontanter koster penger, kan vi ikke bare avskaffe dem med det samme? Aldri i livet, mener folkebevegelsen "Ja til kontanter", som frykter overvåkningssamfunnet. Kontanter er likevel irrelevant om bare to-tre år, svarer svensk forsker, som mener staten bør ta mer ansvar for en ansvarlig overgang til det kontantløse samfunnet. I første episode av Ja, de penga tar vi reisen fra de første gullmyntene til den digitale fremtiden, og Knut Nærum forteller om Onkel Skrues identitetskrise i et kontantløst samfunn. Produseres av Podster, med støtte fra Finansmarkededsfondet. Med Kari Rolfsjord og Stig Arild Pettersen. Musikk ved Ila Auto.

Ep14: Die Hard 4 edition: Er vi klare for cyberkrig?  

Digget du Die Hard 4? Ble du skremt av plottet, hvor en superhacker bryter seg inn i kritiske samfunnssystemer og tar over kontrollen? I den første presidentkandidatdebatten sa Hillary Clinton at forsvar mot dataangrep blir en av de viktigste sikkerhetsutfordringene for USAs neste president. Antall dataangrep mot stater og selskaper øker, NATO opptok i sommer cyberforsvar som et eget domene, og i Norge har to utvalg nylig sett på hvor flinke Norge egentlig er på å avdekke og håndtere dataangrep - og på hva vi kan gjøre med det. Lederen av utvalgene, professor Olav Lysne, tar debatten med leder av Nasjonal Sikkerhetsmyndighet Ketil Nilsen og sikkerhetsdirektør i Telenor Hanne Tangen Nilsen.

Teaser: Ja, de penga  

Podster presenterer "Ja, de penga" - en podcast om kroner, øre og alle de økonomiske beslutningene du og jeg tar hver eneste dag. Snart slippes aller første episode, som du finner ved å søke opp "Ja, de penga" i iTunes. Mer info på facebook.com/jadepenga.

Bonus: Amerikansk valgkamp!  

Hvordan fungerer egentlig amerikansk valgkamp? Historiker og forfatter av boka "Amerikansk valgkamp", Hallvard Notaker, får besøk av høyskolelektor Ketil Raknes og forsker Bente Kalsnes, som er noen av Norges aller fremste eksperter på dette spørsmålet. For hva er forskjellen på en Trump-tweet sendt fra en Android-telefon eller en iPhone? Hvorfor har de klokeste valgkamphodene gått fra republikansk til demokratisk side? Her får du alle svarene når Du verden! med dette presenterer Cappelen Damm-podcasten Bokprat - god fornøyelse!

Ep13: Når kommer terroren hit?  

Etter en blodig sommer i Europa spør vi om det bare er et tidsspørsmål før terroren kommer hit til Norge? Og hvem er de, egentlig, disse som er villige til å drepe uskyldige mennesker i europeiske storbyer i islams navn? Og er det egentlig islam som inspirerer dem, eller er forklaringen en helt annen? Vi får besøk av verdens fremste ekspert på jihad i Europa, Petter Nesser fra FFI, og Cato Hemmingby som forsker på europeiske mottiltak mot terrorisme. Vi spør PSTs analysesjef Jon Fitje Hoffmann om når vi kan vente at terroristene slår til her i Norge, og justisdepartementets statssekretær Ove Vanebo om regjeringen tar i bruk de rette virkemidlene for å hindre at det skjer. Det hele ledes av Christian Borch og Stig Arild Pettersen.

Bonus: Syria: Fred vs. rettferdighet  

Etter over fem år med brutal krig i Syria, opplever landet et skjør og etterlengtet våpenhvile som etter planen skal danne grunnlag for fredsforhandlinger mellom partene. Men kan Bashar al-Assad være en del av en fredsløsning? Må han ikke stilles til ansvar for de forferdelige overgrepene regimet hans har begått? Er han villig til å inngå en fredsavtale dersom han vet at den vil medføre at han mister makten? Kort sagt: Må man velge mellom fred og rettferdighet? Det var temaet for en paneldiskusjon på Nobels fredssenter i Oslo 1. september, der Hanan Albalkhe, representant for den syriske nasjonalkoalisjonen i Norge, Mads Harlem fra Røde Kors, Kathrine Raadim fra Norsk folkehjelp og professor Niels Butenschøn deltok. Ordstyrer er Du verdens Stig Arild Pettersen. Takk til arrangørene Nobels fredssenter, Oslo Dokumentarkino og Den syriske nasjonalkoalisjonen.

0:00/0:00
Video player is in betaClose