Du verden!

Du verden!

Norway

Podcasten som løfter blikket - med Stig Arild Pettersen, Ingerid Salvesen og Christian Borch.

Episodes

Live: Kan vi snakke med Russland?  

Du verden! tar turen til Tromsø og spør "Kan vi snakke med Russland?" Mens konfliktlinjene mellom NATO og Russland blir stadig tydeligere, hvilken rolle skal Norge spille, og er Norges og NATOs interesser på kollisjonskurs? Må Russland møtes med dialog eller styrke? Er 300 amerikanske soldater på norsk jord en provokasjon mot Russland? Og hva kan vi lære av 200 år med naboskap i Nord-Norge? På første stopp av Du verden!s Norgesturné har vi med oss UiT-historiker Kari Aga Myklebost, FNI-historiker Lars Rowe og journalist og leder av BarentsPress Amund Trellevik. Debatten ledes av Christian Borch og Stig Arild Pettersen, og ble tatt opp 13. oktober 2016. Takk til Internasjonalt seminar og FN-sambandet i Tromsø!

Ep 15: Jemen og et Norge som tjener penger på krig  

Krigen i Jemen havner ofte i skyggen av Syria og kampen mot IS, men den er ufattelig brutal og kan få store konsekvenser i en allerede ustabil region. Hva er det egentlig som skjer på bakken, og hvor dypt er regionen og verdenssamfunnet innblandet? To av Norges fremste eksperter, Stig Jarle Hansen og Reier Møll Schoder, forklarer. Og, samtidig som krigen i Jemen har trappet opp, har Norge mer enn doblet sitt salg av våpen og utstyr til landene som deltar i krigen. Er det greit at fredsnasjonen Norge selger våpen til land som karakteriseres som autoritære av menneskerettighetsindekser, eller som støtter parter i krig? Bård Vegard Solhjell (SV) og Elin Agdestein (H), begge fra Stortingets utenrikskomité, tar debatten. Med Christian Borch og Ingerid Salvesen.

Bonus: Sikkerhetspolitisk dypdykk med Jonas Gahr Støre  

Christian Borch tar et sikkerhetspolitisk dypdykk med Arbeiderpartileder og tidligere utenriksminister, Jonas Gahr Støre. Hva tenker Norges potensielt neste statsminister om den globale sikkerhetssituasjonen, NATOs fremtid og en mulig militær tilspissing i nordområdene? Og hva skjedde egentlig da Norge og Russland inngikk delelinjeavtalen for Barentshavet i 2010, på hans vakt? Samtalen ble holdt på Nobels fredssenter, i samarbeid med Den norske Atlanterhavskomié.

Ja, de penga: Kontantenes svanesang  

Du verden! introduserer vår søsterpodcast, "Ja, de penga": Cash er ikke king lenger, så hvilken pengevirkelighet venter oss i stedet? Siden kontanter koster penger, kan vi ikke bare avskaffe dem med det samme? Aldri i livet, mener folkebevegelsen "Ja til kontanter", som frykter overvåkningssamfunnet. Kontanter er likevel irrelevant om bare to-tre år, svarer svensk forsker, som mener staten bør ta mer ansvar for en ansvarlig overgang til det kontantløse samfunnet. I første episode av Ja, de penga tar vi reisen fra de første gullmyntene til den digitale fremtiden, og Knut Nærum forteller om Onkel Skrues identitetskrise i et kontantløst samfunn. Produseres av Podster, med støtte fra Finansmarkededsfondet. Med Kari Rolfsjord og Stig Arild Pettersen. Musikk ved Ila Auto.

Ep14: Die Hard 4 edition: Er vi klare for cyberkrig?  

Digget du Die Hard 4? Ble du skremt av plottet, hvor en superhacker bryter seg inn i kritiske samfunnssystemer og tar over kontrollen? I den første presidentkandidatdebatten sa Hillary Clinton at forsvar mot dataangrep blir en av de viktigste sikkerhetsutfordringene for USAs neste president. Antall dataangrep mot stater og selskaper øker, NATO opptok i sommer cyberforsvar som et eget domene, og i Norge har to utvalg nylig sett på hvor flinke Norge egentlig er på å avdekke og håndtere dataangrep - og på hva vi kan gjøre med det. Lederen av utvalgene, professor Olav Lysne, tar debatten med leder av Nasjonal Sikkerhetsmyndighet Ketil Nilsen og sikkerhetsdirektør i Telenor Hanne Tangen Nilsen.

Teaser: Ja, de penga  

Podster presenterer "Ja, de penga" - en podcast om kroner, øre og alle de økonomiske beslutningene du og jeg tar hver eneste dag. Snart slippes aller første episode, som du finner ved å søke opp "Ja, de penga" i iTunes. Mer info på facebook.com/jadepenga.

Bonus: Amerikansk valgkamp!  

Hvordan fungerer egentlig amerikansk valgkamp? Historiker og forfatter av boka "Amerikansk valgkamp", Hallvard Notaker, får besøk av høyskolelektor Ketil Raknes og forsker Bente Kalsnes, som er noen av Norges aller fremste eksperter på dette spørsmålet. For hva er forskjellen på en Trump-tweet sendt fra en Android-telefon eller en iPhone? Hvorfor har de klokeste valgkamphodene gått fra republikansk til demokratisk side? Her får du alle svarene når Du verden! med dette presenterer Cappelen Damm-podcasten Bokprat - god fornøyelse!

Ep13: Når kommer terroren hit?  

Etter en blodig sommer i Europa spør vi om det bare er et tidsspørsmål før terroren kommer hit til Norge? Og hvem er de, egentlig, disse som er villige til å drepe uskyldige mennesker i europeiske storbyer i islams navn? Og er det egentlig islam som inspirerer dem, eller er forklaringen en helt annen? Vi får besøk av verdens fremste ekspert på jihad i Europa, Petter Nesser fra FFI, og Cato Hemmingby som forsker på europeiske mottiltak mot terrorisme. Vi spør PSTs analysesjef Jon Fitje Hoffmann om når vi kan vente at terroristene slår til her i Norge, og justisdepartementets statssekretær Ove Vanebo om regjeringen tar i bruk de rette virkemidlene for å hindre at det skjer. Det hele ledes av Christian Borch og Stig Arild Pettersen.

Syria: Fred vs. rettferdighet  

Etter over fem år med brutal krig i Syria, opplever landet et skjør og etterlengtet våpenhvile som etter planen skal danne grunnlag for fredsforhandlinger mellom partene. Men kan Bashar al-Assad være en del av en fredsløsning? Må han ikke stilles til ansvar for de forferdelige overgrepene regimet hans har begått? Er han villig til å inngå en fredsavtale dersom han vet at den vil medføre at han mister makten? Kort sagt: Må man velge mellom fred og rettferdighet? Det var temaet for en paneldiskusjon på Nobels fredssenter i Oslo 1. september, der Hanan Albalkhe, representant for den syriske nasjonalkoalisjonen i Norge, Mads Harlem fra Røde Kors, Kathrine Raadim fra Norsk folkehjelp og professor Niels Butenschøn deltok. Ordstyrer er Du verdens Stig Arild Pettersen. Takk til arrangørene Nobels fredssenter, Oslo Dokumentarkino og Den syriske nasjonalkoalisjonen.

Ep12: Hvis kvinner styrte verden  

Ville en kvinnestyrt verden vært en mer fredelig verden, eller ville det bare blitt krangling? Vi spurte en av kvinnene som kan bli FNs neste generalsekretær, Helen Clark. I høst kan kvinne ende opp som USAs president, og både IMF, Norge, Storbritannia og Tyskland ledes av kvinner. Men gjør det egentlig noen forskjell om kvinner styrer politikken, eller må de fremdeles holde seg innenfor et system skapt av og for menn? Vi spør tidligere SV-politiker, UNICEF-styreleder og forfatter av boka "Maktens kvinner" Toril Skard, og Torunn Tryggestad, direktør ved PRIOs senter for kjønn, fred og sikkerhet. De siste årene har kvinne- og likestillingsspørsmål stått sentralt i utviklingspolitikken. Mens Sverige fører en feministisk utenrikspolitikk, har UD nettopp lansert en ny handlingsplan for kvinner og likestilling i utviklingspolitikken. Børge Brende har kalt Norge en supermakt på likestilling, mens en Norad-rapport har ment at vi overvurderte vår egen rolle. Hvorfor skal vi rette bistandsprogrammer mot kvinner? Vet vi egentlig om det funker? Vi spør Norad-direktør Jon Lomøy, Gro Lindstad, daglig leder for FOKUS, og UiB-forsker Ragnhild Muriaas. (Beklager korte perioder med dårligere lyd, vi skylder på tekniske problemer!) Samtalene ledes av Ingerid Salvesen og Stig Arild Pettersen

Live: Trenger vi en verden uten atomvåpen?  

Dagens ungdomspolitikere har ikke vokst opp med nedrustning av verdens atomvåpenarsenal som et brennhett tema, men i en stadig mer utrygg verden så burde det kanskje være nettopp det? Stig Arild tok debatten med Espen Barth Eide, FNs spesialrådgiver til Kypros, Kate Hansen Bundt, generalsekretær i Den Norske Atlanterhavskomité og Sverre Lodgaard fra Norsk Utenrikspolitisk Institutt, samt et knippe av fremtidens politikere: representanter fra ungdomspartiene Senterungdommen, Grønn Ungdom, FPU, AUF, KRFU og Unge Høyre. Debatten ble arrangert i samarbeid med Den Norske Atlanterhavskomité og kommunikasjonsbyrået Rud Pedersen Public Affairs Company under Arendalsuka.

Live: Vår mann Erdogan  

Kuppforsøket i Tyrkia var sommerens mest dramatiske enkelthendelse i internasjonal politikk. Hvorfor fant kuppet sted, og hvorfor feilet det? Kan vi stole på president Erdogan når han hevder at Gülen-bevegelsen står bak? Hvordan skal vi forholde oss til Tyrkia som NATO-alliert? Og hvordan skal vi forstå motreaksjonene fra den tyrkiske regjeringen? Velkommen til sesongens første Du verden! live fra Ingensteds i Oslo, med Anne Ross Solberg, Siri Neset, Joakim Parslow og Ola Tunander. Verter: Ingerid Salvesen, Christian Borch og Stig Arild Pettersen. (Vi beklager dårlig lydkvalitet i deler av dette liveopptaket!)

Introduserer: Ærlig Talt! med Carl I. Hagen om Donald Trump  

Du verden! introduserer Ærlig Talt!, vår søsterpodcast om politisk retorikk. Frem mot valget i USA 8. november vil Simon Stjern i Oslo og FIllip-André Baarøy i Washington D.C. diskutere, dissekere og demonstrere kunsten å overtale for å få velgerne over på sin side, med spennende gjester i studio. Gjest i første episode er Carl I. Hagen, en av få norske politikere som har uttrykt sin støtte til Donald Trump. Men hva tenker han om Trumps retorikk, og om sin egen? (Du finner fremtidige episoder av Ærlig Talt! ved å søke på den i iTunes.)

Live: Folkeutvekslingen mellom Hellas og Tyrkia  

Hellas og Tyrkia er to naboland som går gjennom dramatiske samfunnsendringer for tiden, med økonomisk krise på den ene siden og kuppforsøk på den andre. Forholdet mellom disse to landene, og det politiske klimaet internt i hvert av dem, er sterkt påvirket av folkeutvekslingen de gjorde seg imellom i 1923, og som nordmannen Fridtjof Nansen fremforhandlet. Forfatter Stian Bromark har skrevet boken "Hjemreiser" om arven etter folkeutvekslingen, og var gjest under Du verden!s sommerfest på Cappelen Damm. Her er han i engasjert samtale med Stig Arild Pettersen.

Bonus: Hva kan Norge lære av innsatsen i Afghanistan?  

Hva kan vi lære av Norges sivile og militære innsats i Afghanistan? Og hva betyr det for Norges framtidige engasjement i og overfor sårbare stater? Et regjeringsoppnevnt utvalg la fram sin rapport i juni. Med den som bakgrunn inviterte Afghanistankomiteen, PRIO og CMI til debatt på Litteraturhuset i Oslo 13. juni, med Arne Strand (CMI), Cecilie Hellestveit (ILPI) og Sverre Diesen (FFI) i panelet. Henrik Syse (Prio) var ordstyrer. Velkommen til første bonus i sesong to av "Du verden!", hvor vi også avslører at det heller ikke for Du verden!-redaksjonen er like lett å holde tunga rett i munnen etter en lang sommerferie.

Teaser: Verden tok ikke sommerferie!  

Du verden! tok kanskje sommerferie, men det kan man slett ikke si om verden som sådan. Vi har lagt en dramatisk sommer bak oss, og dermed er det nok å ta av for en ny sesong med hele Norges favorittutenrikspodcast. Velkommen til en ny sesong av Du verden!

Live: Bør Norge sende soldater til Syria?  

Samtidig som regjeringen får overlevert en rapport som slakter den norske innsatsen i Afghanistan gjennom 13 år, bestemmer politikerne seg for å sende norske soldater til Jordan og Syria for å trene opp militssoldater. Hvor lurt er det? Til Du verdens sommerfest 14. juni kom Anniken Huitfeldt, leder for Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Øyvind Halleraker, nestleder i samme komite, Cecilie Hellestveit, forsker ved International Law and Policy Institute, Tormod Heier oberstløytnant ved Forsvarets stabsskole, og Sverre Diesen, general og tidligere forsvarssjef, og tok debatten.

Bonus: Mot et tysk Europa, eller?  

Angela Merkel er regjeringssjef i EUs ubestridt mektigste land, og har kunnet fastlegge EUs betingelser for hjelp til de kriserammede landene i Eurosonen. Men hvor lenge kan dette vare? Spørsmålet var tema i programserien "Sikkerhetspolitisk Dypdykk" i regi av Den norske Atlanterhavskomite og Nobels Fredssenter nylig. Christian Borch hadde med seg en av Norges fremste Tysklandseksperter, Kate Hansen Bundt.

Ep11: Who's to blame for the chaos in South Sudan?  

Two years after independence, South Sudan collapsed into a chaotic civil war with massacres, ethnic strife, a paralyzed UN and a bitter conflict between president Salva Kiir and vice-president Riek Machar. The "troika" of the US, UK and Norway are responsible for the violence, and in particular former head of the UN in South Sudan, Hilde Frafjord Johnson, claims Columbia University professor Mahmood Mamdani. "You are totally off the mark," replies Ms. Johnson - in the most heated debate in the Du verden! studio so far.

Live: Middle East Women - How we work to defend human rights  

Three prominent human rights activists dwell into the political situation in their countries - Jemen, Afghanistan, Bahrain - and beyond in the region. Maryam al-Khawaja, Farida Nekzad and Amal Basha share their strategies for enacting change, what has worked and what hasn’t, and what obstacles they face as human rights activists, and especially as female activists. The debate was held at Kuturhuset in Oslo, 31st of May 2016, and was a cooperation between the Rafto foundation for human rights and the podcast Du verden. Moderator: Ingerid Salvesen.

0:00/0:00
Video player is in betaClose