EFN – Ekonomi- och FinansNyheterna – Londonpod

EFN – Ekonomi- och FinansNyheterna – Londonpod

Sweden

Katrine Marcal och Maria Borelius bor båda i London och har intresset för ekonomi och entreprenörskap gemensamt. Dessutom är båda intresserade av politik, även om de har olika åsikter. Detta bäddar för intressanta diskussioner i Londonpodden, där det även förekommer gäster med koppling till London.

Episodes

33. Keynes, algoritmer och fokus – böckerna du ska ha läst 2017  

Katrine Marçal och Maria Borelius ger dig sensommarens boktips – som uppladdning inför hösten och framtiden. Allt från robotar och radikaler till Keynes och Clinton. Maria delar dessutom med sig av Percy Barneviks regler för e-post och Katrine avslöjar sina knep för att fokusera.

32. Varför talar ingen om Jefta?  

Handelsavtalet med Japan är världsnyheten som du missade. Och vad var det för docka som Cecilia Malmström målade på i Bryssel? Katrine har dessutom träffat Harry Styles. Maria är inte imponerad.

31. Startup-politikerna tar över  

Startup-politiken är den stora trenden just nu. Emmanuel Macron, Donald Trump och Jeremy Corbyn startar egna politiska rörelser som vore de entreprenörer. Vad kan politiken lära av näringslivet? Och vad kan entreprenörer lära av politiken? Katrine Marçal och Maria Borelius diskuterar startupen som politiskt ideal.

30. Det blir kanske ingen Brexit nu  

Det chockartade valresultatet i Storbritannien gör att allt nu kan hända. Stannar Storbritannien kvar i EU:s gemensamma marknad, eller rentav i EU? Och blir det alltså Labourledaren Jeremy Corbyn som räddar London som Europas finanshuvudstad? Maria och Katrine analyserar den brittiska valutgången och vilka konsekvenser den kan få för Brexitförhandlingarna.

29. Vägvalet – här är vad May kan förvänta sig nu  

Tories förlorade majoriteten i det brittiska parlamentsvalet som blev en stor besvikelse för Theresa May. Tidigare blåa väljare blev röda…

28. Macronomi – c´est la vie  

Katrine och Maria lyssnar på schlager och diskuterar den fransk-tyska axelns återkomst i EU. De listar också fem punkter att hålla koll på gällande den nye franske presidenten Emmanuel Macrons ekonomiska politik.

27. Sex råd om politisk risk  

Katrine och Maria analyserar sambandet mellan politisk risk och investeringar. När den politiska världen blir alltmer oförutsägbar ökar betydelsen av att kunna bedöma politisk risk, men hur gör man?

26. Dags för EU-revansch?  

2017 är ett europeiskt supervalår: inte bara Frankrike och Tyskland utan även Storbritannien går till val. Maria och Katrine ser in i kristallkulan och spår att detta kan bli det år då EU tog revansch.

25. Den nya världsordningen  

Makten i världsekonomin förskjuts från väst - till öst och syd. Det pratas om en ny “multipolär värld". USA är inte längre den enda stormakten. Vilka blir vinnare och vilka blir förlorare när Kina och Indien växer, Ryssland mullrar och Afrika spretar mellan tillväxt och förtvivlan? Katrine Marçal och Maria Borelius analyserar den nya komplexa logiken för ekonomin, näringsliv och politik.

24. Brexit: Nu händer det!  

Storbritannien har aktiverat artikel 50 i Lissabonfördraget och kommer lämna EU om två år. Vad står på spel i de kommande förhandlingarna? Vad fruktar näringslivet mest av allt? Och vilken roll spelar valen i Tyskland och Frankrike, för att inte tala om en ny folkomröstning om skotsk självständighet? Katrine och Maria är oense om det mesta.

23. Därför är London skilsmässornas huvudstad  

Skilsmässor är storfinans i London. Superrika kvinnor från hela världen vill skilja sig här. Männen gör allt för att undvika det. Varför? Maria och Katrine diskuterar Londons skilsmässoindustri och vad den säger om det brittiska samhället och ekonomin.

22. Så mycket makt skulle riddare Beckham få  

Det brittiska överhuset är i fokus då de kan försena Brexit. Samtidigt har det utspelat sig en dokusåpa med ryska hackers och läckta mejl i samband med att David Beckham vill dubbas till riddare. Katrine och Maria diskuterar ett brittiskt riddarväsen med reell ekonomisk och politisk makt.

21. Kan britterna tämja Trump?  

Britterna brukar jubla över sin ”speciella relation” till USA. Men kommer det fungera med Trump ? Blir det något handelsavtal och vad hände egentligen när Maria träffade Ronald Reagan?

20. Dags att sluta oroa sig för Brexit?  

Maria och Katrine konstaterar att den brittiska ekonomin går bra. Vad betyder den brittiske EU-ambassadörens chockartade avgång för Brexitförhandlingarna och kommer Londons banker att få den övergångslösning de vill ha?

19. 2016 – annus horribilis  

Maria och Katrine går igenom 2016. Ett år fyllt av världsomskakande händelser och oanade vändningar. Stora artister lämnade jordelivet, valresultat slog världen med häpnad och Leicester vann Premier League. För att bara nämna något.

18. Krisens Europa får julklappar  

Londonpodden har julklappsutdelning. Maria och Katrine har paket till alla Europas ledare: Plåster, passkontrollanter och magiska kakor plockas ur julsäcken. 

17. Sveriges bästa Brexit  

Diskussionen om hur Storbritannien bör gå ur EU blir allt krångligare. Vad tycker svenska företagsledare och varför tackade Maria nej till att vara med i Let's Dance?

16. Nationalister i guldiga hissar  

Med Brexit och Donald Trump är den ekonomiska nationalismen tillbaka. Vad blir konsekvenserna och vad har den engelska drottningen med saken att göra? Katrine och Maria analyserar.

15. Trump är inte Brexit  

Donald Trump har kallat sig själv för Mr Brexit. Maria och Katrine utmanar hans analys: det finns likheter mellan Trumps seger och Brexit, men också stora skillnader. Londonponden reder ut begreppen.

14. Bergochdalbana med brittiska pundet  

Pundet åker upp och ner allteftersom politikernas retorik hårdnar kring Brexit. Hur skall brittisk ekonomi och industri klara sig, och vad menar politikerna i London och Bryssel egentligen? Katrine och Maria nördar ner sig i hur Londons finansmarknad skall kunna överleva Brexit, politiska demoner samt ställer frågan om klockan är slagen för britternas älskade Marmite.

0:00/0:00
Video player is in betaClose