Ekonomiekot Lördag

Ekonomiekot Lördag

Sweden

På djupet om världsekonomin med Pär Ivarsson. Ansvarig utgivare: Michael Österlund

Episodes

Högre räntor och ny riksbankschef - eller?  

Riksbankscheferna måste gå varsamt fram och vakta sin vakta sin tunga noga när reporäntan ska höjas, enligt bedömare. För räntan har bottnat. Plus, en tidigare riksbankschef varnar för ny finanskris.

Anderssons prognosmiss och H&M:s dilemma  

Karl-Johan Persson, vd H&M, om konkurrensen från Amazon och samarbetet med Zalando. Professor John Hassler analyserar statsfinanserna och utspel från Magdalena Andersson (S) och Ulf Kristersson (M).

Börsen, dopning och risk för hybris  

Amazon, Tesla och Alibaba ritar om spelplanen för de svenska börsbolagen? Är vi inne i en ny "superkonjunktur" eller lever vi en dopad värld? Börsläget analyseras på djupet. Dessutom boktips!

Fet feststämning men vassa varningar  

En stark arbetsmarknad hjälper nyanlända till jobb. Men riskerar hela den starka ekonomin att bli en fest som spårar ur? Samtidigt fortsätter spekulationerna om vem som blir ny riksbankschef.

Yellens strategi och Mays haveri  

Ny spelplan kring Brexit efter Theresa Mays oväntat dåliga valresultat. Amerikanska Federal Reserve väntas höja styrräntan men ordförande Janet Yellens framtid ligger i Donald Trumps händer.

Boom för e-handeln men varningar om byggandet  

E-handelsföretaget Boozt gjorde succédebut på börsen, vilka utmaningar möter handeln och hur ser framtidens butik ut. Allt fler varnar om att det byggs för mycket i Sverige - för en liten målgrupp.

Venezuelas våndor och Per Bolunds makt  

Miljöpartiets nya ekonomiska strategi - hur mycket är fluff och hur mycket får Per Bolund igenom? I Venezuela förvärras krisen, människor letar mat i soptunnor och landets pengar sinar.

Spotify mot börsen och bostadspriserna mot skyn  

Spotify på väg mot börsen. Är bolaget verkligen redo? Bostadsmarknaden ångar på. Men vad händer framöver?

Mysteriet Kinnevik och det perfekta inflationsmålet  

Varför hittar Kinnevik ingen ny vd och vågar Riksbankscheferna byta bort KPI? Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, varnar för framtida risker lika höga som Mount Everest.

Euroambulansen och överstekt svenskt valfläsk  

Efter en vecka fylld med svenska skuggbudgetar och det annalkande franska valet framför sig kommer här det andra programmet av Ekonomiekot Extra.

Premiär för Ekonomiekot Extra – Mjukt från Riksbanken men hur länge heter högste chefen Stefan Ingves?  

Efter en händelserik vecka med överraskande starka resultat i många bolagsrapporter har Ekonomiekot Extra premiär. Där diskuterar vi också Riksbankens räntepolitik och Stefan Ingves ersättare.

Ekonomiekot lördag: Avgör ekonomin franska valet?  

Frankrikes ekonomi är en blandning av spjutspetsteknologi, jordbruk och en stor offentlig sektor. Ekonomer talar om reformbehov, men presidentkandidaterna har motsatta förslag om vad som ska ske.

Ekonomiekot lördag: Statens bolag har problem. Vilken roll ska de ha  i framtiden?  

Vart fjärde statligt bolag gick med förlust förra året. Är det bättre att avveckla bolagen eller har de en roll att spela? Internationellt finns ett ökat intresse för offentligt ägda företag.

Ekonomiekot lördag: Klädkedjan HM saktar in  

HM har tappat en tredjedel av sitt börsvärde under de senaste två åren. är det en kris eller bara en svacka som bolaget befinner sig i?

Ekonomiekot lördag: Brexit och företagen  

Nu börjar nedräkningen till brexit på allvar. Men hur förberedda är svenska företag på vad som händer när Storbritannien lämnar EU?

Ekonomiekot lördag: PPM-systemet i gungning  

Efter avslöjanden om pensionsbolaget Allra från Ekot och Svenska dagbladet kastades bolaget ut från premiepensionssystemet. Vad behövs nu för att få ordning på systemet?

Ekonomiekot lördag: Biljättarnas kamp för överlevnad  

I veckan blev det klart med en ny storaffär i och med att franska PSA köper tyska Opel från amerikanska General Motors. Nu ökar konkurrensen när bilindustrins karta ritas om.

Ekonomiekot lördag: Hur farlig är svenskarnas skuldsättning?  

År efter år har de svenska hushållen ökat sina skulder, till stor del en följd av kraftigt stigande bostadspriser. Dessutom har lånen har en fortsatt stor tillväxttakt.

Ekonomiekot lördag: Låga löner strid i avtalsrörelsen  

Den stora avtalsrörelsen går in i ett mer avgörande skede nu i mars. LO-fackens krav på högre löneökningar till lågavlönade är svårsmält hos arbetsgivarsidan.

Ekonomiekot lördag: Ny dramatik i Grekland  

Sommaren 2015 räddades Grekland av ett nödlånepaket och sedan dess har det varit ganska tyst i medierna om krisen. Men kommande val i Europa och lån som förfaller sätter nu på nytt press på Grekland.

0:00/0:00
Video player is in betaClose