Ekonomiekot Lördag

Ekonomiekot Lördag

Sweden

På djupet om världsekonomin med Pär Ivarsson. Ansvarig utgivare: Michael Österlund

Episodes

Ekonomiska kriser och bubblor  

Vad kan ett brittiskt utträde ur EU orsaka, och vad orsakar ekonomiska kriser, och hur uppstår ekonomiska bubblor? Det diskuteras i Ekonomiekot lördag. Gäster är Lars Magnusson, professor i ekonomisk historia vid Uppsala Universitet och Harry Flam, professor emeritus i internationell ekonomi vid Stockholms Universitet.

Framtidens arbetsmarknad  

Vilka jobb försvinner, vilka blir kvar och vilka nya yrken kan tillkomma? Om det handlar Ekonomiekot lördag. Kan nästan häften av jobben automatiseras? Gäster är Anna Felländer, framtids- o digitaliseringsekonom på Swedbank, och Jesper Roine, docent på Handelshögskolan i Stockholm.

Tidningskrisen  

Ekonomiekot lördag handlar om tidningsekonomi. Hur ska dom svenska tidningarna lyckas klara av minskade annonsintäkter från papperstidningen, och istället tjäna pengar på internet?

Bostadsbyggandet och bostadspriserna  

Vilka fördelar och nackdelar innebär dom allt högre bostadspriserna för byggandet? I Ekonomiekot lördag deltar både representanter för kommunala och privata bostadsbolag.

Den svenska exporten  

Vilka exportgrenar är det egentligen som gått bäst under 2000-talet? Daniel Lind, samhällspolitisk chef på Jusek menar att det är råvaruorienterade som utmärker sig.

Skadat samarbete inom LO  

Ekonomiekot lördag utvärderar avtalsrörelsen ur LO-fackens perspektiv. Vad betydde det att fackförbunden inte kunde komma överens om gemensamma krav?

Finns det liv i svensk livsmedelsindustri?  

I Bjuv ska ärtproduktionen läggas ned. De senaste tio åren har 10000 arbeten inom livsmedelsindustrin försvunnit i Sverige. Ekonomiekot lördag sänder från en äppelodling med musteri i Småland.

Vattenfall, kolet och framtiden  

Vattenfall säljer sin kolkraft i Tyskland. Ett tjeckisk kraftbolag vill köpa. Vem gör den bästa affären? Har kolet en framtid i Europa trots klimathotet?

Olja och politik  

Förra helgens oljemöte gav ju ingen överenskommelse om att frysa produktionen, och hur ska man se på Saudiarabiens agerande? Det diskuteras i Ekonomiekot lördag

Bruksorternas utveckling  

Ekonomiekot Lördag åker till Gävleborg, och programmet handlar om bruksorter. Varför har det gått bra för en del, men rent av dåligt för andra?

Stålindustrin och Kinas export  

Stålindustrin klagar på att Kinas stålindustri dumpar priset på sin export, och att det skapar stora problem i Europa och USA. Stämmer det, och vad kan i så fall göras?

Brasiliens ekonomiska kris  

Brasilien går igenom en djup politisk kris just nu, men också en ekonomisk kris. Vad behövs det för att lösa den, och hur ska det gå till när landet samtidigt går igenom en politisk kris.

Elmarknaden och investeringar  

Elen har blivit billigare de senaste åren. Hur påverkar det elbolagens investeringar?

Höghastighetståg i Sverige - snabbt men dyrt  

På djupet om världsekonomin med Kristian Åström.

Konsekvenserna av Brexit  

Ekonomiekot lördag handlar om vad som händer om Storbritannien går ur EU, populärt ofta kallat Brexit. Och hur hårt skulle det kunna slå mot Sverige?

Nya regler för banker i kris  

Det nya gemensamma regelverket i EU för att rädda banker i kris diskuteras i Ekonomiekot Lördag. Och vad kan det exempelvis betyda för konkurrensen på den finansiella marknaden?

Sakernas internet och framtiden  

Ekonomiekot Lördag är producerat på den stora mobilmässan i Barcelona, och fokuserar på sakernas internet, Internet of Things.

Ekonomiekot lördag 20160220 11:40  

Veckans ekonomiekot sänds från Charlottenberg, och ämnet är gränshandeln. Vad betyder den, och hur kan den påverkas av att Norges ekonomi bromsar in?

Ekonomiekot lördag 20160213 11:40  

Vad har hänt, och inte hänt, med ekonomin efter den arabiska våren i Egypten och Tunisien? Gäster är Sveriges Radios korrespondent Cecilia Uddén och frilansjournalisten Fanny Härgestam.

Ekonomiekot lördag 20160206 11:40  

Oljeprisfallet har börjat slå igenom på Norges ekonomi, hur kommer fortsättningen att bli, och hur drabbas vi i Sverige? Det diskuteras i veckans Ekonomiekot lördag

0:00/0:00
Video player is in betaClose