Ekonomiska Klubben

Ekonomiska Klubben

Sweden

I Ekonomiska Klubben diskuteras allt inom ekonomi med fokus på makro och andra viktiga händelser.

Episodes

Ekonomiska Klubben Ep27 – ”Frankrike väljer en Rothschild-chef”  

Ekonomiska Klubben är tillbaka. I det senaste avsnittet avhandlas det franska valet. Emmanuel Macron och Marine Le Pen gick vidare till nästa omgång. Vad betyder det för börsen, för Frankrike och för den europeiska ekonomin? Därefter diskuteras den geopolitiska oron i världen med Syrien, Afghanistan och Nordkorea. Står vi på randen till ett kärnvapenkrig? Plus mycket mer. Missa det senaste avsnittet av Ekonomiska Klubben på egen risk!

Ekonomiska Klubben Ep26 – Högre räntor i sikte?  

Ekonomiska klubben är tillbaka med ett nytt avsnitt. I programmet diskuteras räntehöjningen i USA. Höjer den amerikanska centralbanken, Fed, sin styrränta i ett läge när ekonomin bromsar in? Vad betyder högre räntor för kreditmarknaden? Därefter avhandlas Brexit och Fingerprint Cards stora nedgång. Slutligen diskuteras H&M:s kräftgång på börsen. 

Ekonomiska Klubben Ep25 – Centralbankerna driver på förmögenhetsgapet  

Ekonomiska Klubben är tillbaka. Deltagarna diskuterar rapportsäsongen och hur bolagen presterat. Fokus skiftas sedan till minusräntan – hur ska experimentet med negativ styrränta egentligen sluta? Driver minusräntan på bostadsbubblan i storstäderna? Ute i världen ökar även den ekonomiska ojämlikheten snabbt. Deltagarna argumenterar för att centralbankernas intention är att elda på förmögenhetsklyftorna med sin politik genom att skapa en ”förmögenhetseffekt”. Ta del av spännande makroekonomiska analyser och unika perspektiv genom att lyssna redan i dag!

Ekonomiska Klubben Ep24 - Guld är pengar allt annat är kredit  

Ekonomiska Klubben är tillbaka med det första avsnittet för 2017. I programmet diskuteras börsläget efter att Donald Trump har tillträtt som president i USA. Fortsätter börsuppgången ett tag till? Oljepriset är en makroekonomisk nyckelfaktor – hur ser deltagarna på oljemarknaden? Är ”peak oil”, eller oljeutvinningstoppen på svenska, en verklighet som potentiellt kan spåra ur världsekonomin och börsen? Ädelmetallen guld är en trygg hamn i världen, men hur ser det ut för guldpriset inför det turbulenta 2017? Lyssna på avsnittet redan idag.  

Ekonomiska Klubben Ep23 – Björnen ligger i ide  

Ekonomiska Klubben är tillbaka. Detta avsnitt är fullspäckat med innehåll om den amerikanska räntehöjningen, den italienska folkomröstningen och alla risker som finns på dagens aktie- och obligationsmarknad. Befinner vi oss i en gigantisk bubbla? Är det vi tar för givet i ekonomin en illusion? Som alltid råder oenighet bland deltagarna – men du som lyssnare får samtidigt höra båda sidorna av argumentationen. Deltagarna blickar även framåt – vilken tillgångsklass kommer prestera bäst under 2017? Missa inte årets sista avsnitt av Ekonomiska Klubben från Aktiespararna.

Ekonomiska Klubben Ep22 - ”Alla dina transaktioner övervakas”  

I det senaste avsnittet av Aktiespararnas makroekonomiska podcast, Ekonomiska Klubben, avhandlas det amerikanska presidentvalet. Vad innebär Donald Trump för ränteutvecklingen? Den 4 december är det även folkomröstning i Italien. Hur är läget i Italien inför omröstningen? Indiens dramatiska beslut att demonetärisera 500- och 1000-rupiesedeln har inneburit kaos i landet. Den ekonomiska aktiviteten har också tvärnitat i Indien efter beslutet. Är det indiska beslutet en upptrappning av kriget mot kontanter? Deltagarna svarar även på Era lyssnarfrågor. Lyssna redan idag!

Ekonomiska Klubben Ep21 – När kommer kraschen?  

I det senaste avsnittet av Ekonomiska Klubben diskuteras de höga värderingarna på börsen. Finns det fortfarande någon uppsida i aktier? Eller är toppen nådd? Rapportsäsongen har även dragit igång på allvar. Vinstvarningarna har dock duggat tätt med Ericsson i spetsen. Kommer Ericssons kris blåsa över eller är det ute med telekomjätten? Det råder dessutom långtifrån konsensus runt Deutsche Banks kris bland deltagarna. Är slutet nära för en av världens mest systemkritiska banker? Från och med detta avsnitt har Ekonomiska Klubben en ny programledare i form av Aktiespararnas analytiker Christoffer Ahnemark. Christoffer ersätter därmed f.d. chefredaktör Agnetha Jönsson som har slutat på förbundet. I samband med programledarbytet har vi även lanserat en ny jingel till programmet. Var med på den nya eran av Ekonomiska Klubben redan i dag genom att lyssna på det här spännande avsnittet!

Ekonomiska Klubben Ep20 – Centralbankerna förstår inte vad som händer  

I det 20:e avsnittet av Ekonomiska klubben diskuterar experterna stimulanser, helikopterpengar och småbolagens utveckling. Peter Malmqvist anser att småbolagsrallyt är en indikation på hur svensk ekonomi mår. De försöker även besvara frågan vad som kommer hända med Telia-aktien. Hur ska egentligen en aktiesparare agera i rådande ekonomiska klimat? Missa inte avsnittet för att få veta mer!

Ekonomiska Klubben Ep19: Hur länge orkar marknaden med?  

Ekonomiska Klubben är tillbaka efter sommaruppehållet. Experterna är utvilade och redo inför en spännande höst. Det har hänt en hel del sedan sist. Centralbanker, Brexit och Ericsson är i fokus. Vi välkomnar en ny Anders Elgemyr till programmet, som är lite utav en Ericsson-expert. Peter Malmqvist berättar även om sin ständiga oroa att han har för lite aktier i portföljen. Det senaste avsnittet av Ekonomiska Klubben innehåller även mycket annat smått och gott!

Ekonomiska Klubben Ep18 – "Deras röst hörs inte"  

Stort fokus på inflation. Hur påverkar företeelsen olika typer av människor? Kommer Storbritannien att kliva ur EU? Hur mår banksektorn? Gunnar ger oss en bolagsstämmeuppdatering. Det senaste avsnittet av Ekonomiska Klubben innehåller även mycket annat smått och gott!

Ekonomiska Klubben Ep17 – Till H&M-aktiens försvar  

Vi gör en djupdykning i Q1-rapporterna. Peter M tipsar om att hålla koll på inflationen. Junibörsen kan bjuda på dramatik - sannolikheten för amerikansk räntehöjning har ökat och Brexit-valet innan midsommar oroar. Och så pratar vi H&M.

Ekonomiska Klubben Ep16 – Samling under döskalleflaggan  

Kina, rapporter, utdelningar och investeraravdraget är några av ämnena på Ekonomiska Klubbens agenda denna gång. Peter M och Gunnar är ovanligt sams – men inte i alla frågor. Agnetha rekommenderar en bank och Peter E bidrar på distans.

Ekonomiska Klubben Ep15 – Blankning, Brexit och QE  

I det 15:e avsnittet av Ekonomiska Klubben avhandlas möjliga långsiktiga effekter av centralbankernas tillgångsköp med ECB i fokus. Är blankning bra eller dåligt för oss vanliga investerare? Uppfattningarna går isär. Småbolagen var förra årets börsvinnare, kommer de att fortsätta överprestera? Till sist diskuteras konsekvenserna av om Storbritannien lämnar EU.

Ekonomiska Klubben Ep14 - Oljan pressar bankerna  

I det 14e avsnittet av Ekonomiska Klubben diskuteras det dubbelriktade svärd som oljepriset kommit att bli. Ett lågt oljepris är i grunden i en enorm tillväxtstimulans, men har istället agerat som indikator för den globala tillväxten. Det fallande oljepriset har följaktligen ökat betalningsinställelserna i oljebranschen, vilket nu börjar sätta press på bankerna.

Ekonomiska Klubben Ep13 - Börsen är sin värsta fiende  

Dramatik har präglat inledningen av det nya börsåret. Kina, aktiebelåning och Riksbankens valutastrategi är heta ämnen när Ekonomiska Klubben samlas för trettonde gången. Avslutningsvis siar poddens medlemmar om hur börsutvecklingen kan arta sig framåt.  

Ekonomiska Klubben Ep12 - LIVE Klubbens aktiefavoriter  

I Ekonomiska Klubbens 12e avsnitt avhandlas hållbara investeringar, räntehöjning i USA och bolagsvärderingar samt tecken att se upp med när börsen närmar sig zenit. Medverkar gör Agnetha Jönsson, Gunnar Ek, Anders Elgemyr och Carl Rosén.

Ekonomiska Klubben Ep11 - Bostadskampen  

Stort bostadsfokus i Ekonomiska Klubben Ep11. Har marknaden nått toppen, är prisutvecklingen bara en bubbla, eller vart är vi egentligen på väg?

Ekonomiska Klubben Ep10 - När pengar kommer in åker etik och moral ut  

Kina fortsätter att styra marknadskrafterna och den första räntehöjningen på tio år i USA fortsätter troligtvis att banka på dörren ett tag till. I Ekonomiska Klubbens tionde episod lägger panelen dessutom extra krut på bolagsetik och moral i kölvattnet av Volkswagens utsläppsfusk.

Ekonomiska Klubben Ep9 - Upp till bevis för Kina  

Kina, valutor, kvartalsrapporter och ruljans på vd-posterna i börsbolagen. Ekonomiska Klubben är tillbaka med sitt nionde avsnitt efter sommaruppehållet. Håll to godo!

0:00/0:00
Video player is in betaClose